élő receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadásPróbálja ki, biztosan ízleni fog!

Boldog Születésnapot Nekünk!

Kapros töksaláta - vegán

9 különleges pite a gluténmentes almástól a spenótos-fokhagymásig


élő receptek

Egy évtizede most először csökkent a hústermelés az Egyesült Királyságban

06:03 Prove - a világ vegán szemmel 

A megelőző évekhez képest csökkent a hústermelés az Egyesült Királyságban. Ilyen már régóta nem fordult elő, a 2023-as adatok viszont ezt mutatják. Ennek ellenére az össztermelés továbbra is magasabb, mint egy évtizede. Az árak növekedése miatt pedig a megtermelt hús értéke is növekedett. A tavalyi évben 3,7 százalékkal csökkent az Egyesült Királyság hústermelése. Ez 4,1… The post Egy évtizede most először csökkent a hústermelés az Egyesült Királyságban appeared first on Prove.hu.

Közösségi összefogás: pénzjutalommal próbálják előkeríteni a németjuhász kínzóját

05:45 Prove - a világ vegán szemmel 

A tűző napon, összekötött szájjal hagyott magára valaki egy német juhászkutyát a Los Angeles-i Malibu Creek-kanyonban. A megkínzott állatra két túrázó lett figyelmes, akik segítettek a bajba jutott négylábún. Az Argon névre keresztelt kutya azóta jobban van, szakértő kezek gondozzák. Az elkövetőről egyelőre nincsenek információk, de közösségi összefogás indult, hogy kézre kerítsék az állatkínzót. Megdöbbentő… The post Közösségi összefogás: pénzjutalommal próbálják előkeríteni a németjuhász kínzóját appeared first on Prove.hu.

Hőség... megoldás?

tegnapelőtt Élj harmóniában 

Hőség...  megoldás?A minap a HVG lehozott egy cikket, amiben egy fiatalember vette a fáradtságot, hogy hőkamerával mérjen... talajt, füvet,  aszfaltot, mindenfélét árnyékban és napon... Az eredeti bejegyzést itt találjátok: https:/­­/­­www.facebook.com/­­share/­­p/­­1899Dhm2fX3zpM8e/­­ A HVG cikket itt találjátok:  https:/­­/­­hvg.hu/­­tudomany/­­20240716_­hokamera-homerseklet-kanikula-hosegriado-aszfalt-arnyek Mindig ezt mondom... újabb gyakorlatias emberke, aki szán időt a méregetésre, hátha ez segít másoknak is a gondolkodásban:) Növények, fák, bokrok, fű, ... a legnagyobb kánikulában kellemesen lehet létezni egy erdőben:) Párhuzamosan valaki megosztotta, milyen jó, hogy Bécsben távhűtés van... ez is valami online portál cikk volt... Mennyi fölös energia elpazarlása távhűtésre.... Kevesebb beton, meg aszfalt kellene, kevesebb környezeti szennyezés, az embereknek kevesebbet fogyasztani és több fa, bokor, rét, mező meg nem agyonnyírt fű és akkor lenne hűtés, plusz energia befektetése nélkül... A problémát általánosnak látom, ahogy a települések terjeszkednek, építik az utakat,, épületeket, fogyaszt a társadalom és szennyezik a környezetet, úgy melegszik fel kis vlágunk.. A beton még éjszakai is folyamatosan ad le hőt, amikor a nap már régen nem süt Nem hiszem, hogy a megoldás további energia felhasználásával, további környezeti terheléssel lesz megoldható. Sokkal inkább gondolom, hogy némi intelligenciával, kevesebb mohósággal és természetközelibb életvitellel lehet közelebb kerülni a megoldáshoz... Ne vágd ki a fákat, ne betonozz, ne kövezd a kerted, ne nyírd le a füvet rövidre... mert ez mind, mind csak azt segíti elő, hogy elviselhetetlen legyen a hőség... szeretettel Kati

Ausztrália szigorít, betiltják az élő juhok exportját

2024. július 16. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ausztrál kormány és a szenátus is kimondta: az élő juhok exportja többé nem lehet legális. A többi haszonállatról azonban hallgatnak, miközben az ország élőállat-kivitelében tavaly a marhák száma meghaladta a juhokét. Beadta a derekát az ausztrál országvezetés: a szenátus is rábólintott az élő juhok tengeri exportjának fokozatos megszüntetéséről szóló jogszabályra. A teljes tilalom 2028.… The post Ausztrália szigorít, betiltják az élő juhok exportját appeared first on Prove.hu.

A hangyák életmentő sebészeti beavatkozásokat hajtanak végre egymáson

2024. július 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Először figyelték meg, hogy az emberen kívül más állatfaj a fertőzések megakadályozása érdekében az amputáció eszközét alkalmazza. Ráadásul a hangyák nem ösztönszerűen, hanem az adott sérülésre specializált módon kezelik a kolóniában élő társaikat. Az ilyen életmentő sebészeti beavatkozások nagyban növelik a kolónia hatékonyságát. Egy amerikai hangyafaj tagjai életmentő sebészeti beavatkozásokat, amputációkat hajtanak végre egymáson a… The post A hangyák életmentő sebészeti beavatkozásokat hajtanak végre egymáson appeared first on Prove.hu.

Katasztrófa a vallási szertartáson - egy megvadult elefánt számos embert megsebesített

2024. július 13. Prove - a világ vegán szemmel 

Több mint egy tucat embert sebesített meg Srí Lankán egy megvadult elefánt. A vallási szertartás során díszesen felöltöztetett állatot a gondozója sikertelenül próbálta lenyugtatni, miközben az állat a résztvevőkbe gázolt. A sebesülteket kórházba szállították, de másnap mindannyian elhagyhatták az intézményt. Haláleset nem történt. Tizenhárom ember sérült meg egy hindu vallási szertartás során Srí Lankán, amikor… The post Katasztrófa a vallási szertartáson - egy megvadult elefánt számos embert megsebesített appeared first on Prove.hu.

Létrejött a törvénytervezet, betiltaná a kormány a szintetikus húsalternatívákat

2024. július 9. Prove - a világ vegán szemmel 

Társadalmi vitát kezdeményezett az Agrárminisztérium arról, szükséges-e a lakosság szerint a laboratóriumi hús betiltása. A kormány még idén lépne ebben a kérdésben, a szintetikus hústól való elzárkózást szerintük egészségügyi, környezetvédelmi és hagyományőrzési szempontok is indokolják. A Prove-nak nyilatkozó szakértők szerint azonban valójában jelenleg még nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat a laboratóriumi húsokkal kapcsolatban. Korábban… The post Létrejött a törvénytervezet, betiltaná a kormány a szintetikus húsalternatívákat appeared first on Prove.hu.

Vivike előszőr volt 756 méteren...

2024. július 7. Élj harmóniában 

Vivike előszőr  volt 756 méteren... Amikor a nagynéni erdő és panoráma imádó... Vivike előszőr volt 756 méteren... felment és le is jött :))) Mindig csodálatos bevezetni valakit a tudatos természetjárásba:) ... megmutatni milyen jelen lenni, minden érzékszervünkkel tapasztalni azt, ami körbevesz és tudatosítani... töltekezni energiával (pránával), élményekkel, szépséggel, illatokkal, formákkal, hangokkal... Elmagyarázni, hogy a "fujj bogár", itt lakik és nem szabad bántani, hanem hálásnak kell lenni, hogy itt lehetünk... hiszen ez az ő lakhelye, élőhelye és momentán mi tolakodtunk be az ő kertjébe:) A természetet csodálni kell, a természettel együtt kell létezni és nem kihasználni vagy a saját magunk által elképzeltre alakítani. Csodás nyári napokat:) szeretttel: Kati

Senki nem akar már mutogatott állatokat nézni, ökoparkká alakult át a Buenos Aires-i állatkert

2024. július 4. Prove - a világ vegán szemmel 

2016-ban, 140 év folyamatos működés után döntött a Buenos Aires-i önkormányzat az állatkert bezárásáról. A létesítmény most ökoparkként nyitott újra. Új profiljában nem a látványosságként bemutatott állatok, hanem a fajvédelem és az oktatás kapja a főszerepet. A park jelenleg is nyitva áll a látogatók előtt, de maximum 2000-en kaphatnak belépőt egy nap. Illetve a látogatók… The post Senki nem akar már mutogatott állatokat nézni, ökoparkká alakult át a Buenos Aires-i állatkert appeared first on Prove.hu.

Hatalmas gazdasági válsággal fenyegeti az Egyesült Királyságot a természet pusztulása

2024. július 3. Prove - a világ vegán szemmel 

A 2008-as világválságnál és a Covid-19 miatt bekövetkezett gazdasági válságnál is nagyobb GDP-csökkenéssel fenyegetik az Egyesült Királyságot a természetpusztulással kapcsolatos folyamatok. Az elemzések riasztó képet festenek a szigetország jövőjéről. A jelentés készítői remélik, hogy munkájuk felkelti a döntéshozók figyelmét és cselekvésre ösztönzi őket. Az emberi tevékenység következtében fellépő természetromlás egy olyan terület, amit eddig előszeretettel… The post Hatalmas gazdasági válsággal fenyegeti az Egyesült Királyságot a természet pusztulása appeared first on Prove.hu.

Tíz nap alatt hagyta le a mezőnyt a növényi alapokon táplálkozó ultrafutó

2024. július 2. Prove - a világ vegán szemmel 

Budjargal Byambaa közel 1316 kilométert teljesített a Sri Chinmoy versenyen, ezzel pedig a növényi étrendet követő ultrafutó győzni tudott. Nem először utasította maga mögé riválisait ezen a rendezvényen, negyedik alkalommal lett ő az első a megmérettetésen. Az átlagember számára egy maraton lefutása is hatalmas kihívás, az ultrafutók teljesítménye pedig ép ésszel szinte felfoghatatlan. Egy ilyen… The post Tíz nap alatt hagyta le a mezőnyt a növényi alapokon táplálkozó ultrafutó appeared first on Prove.hu.

Alig akad olyan gazdag ország, aki elég hozzájárulást fizet a természet helyreállításáért

2024. június 30. Prove - a világ vegán szemmel 

A 2022-ben aláírt ENSZ-keretegyezmény kötelezi a tagországokat, hogy lehetőségeiknek megfelelően hozzájáruljanak a biológiai sokféleség helyreállításához. Egy új jelentés szerint a magas jövedelmű országok közül ennek egyelőre mindössze kettő tesz eleget. A biológiai sokféleségről szóló egyezmény, amely 1992-ben született Rio De Janeiróban, a természetvédelmi törekvések legfontosabb eszközének számít nemzetközi szinten. 2022-ben az egyezmény tagországai aláírták a… The post Alig akad olyan gazdag ország, aki elég hozzájárulást fizet a természet helyreállításáért appeared first on Prove.hu.

Elhunyt John McDougall orvos és író, a növényi étrend kiemelkedő szószólója

2024. június 27. Prove - a világ vegán szemmel 

John McDougall amerikai orvos különösen a keményítőben gazdag, növényi eredetű ételek egészségmegtartó hatásában hitt. 18 éves korában történt súlyos agyvérzésére az őt kezelő orvosok nem találtak magyarázatot. Ő azonban utólag az akkori táplálkozását - a sok hot dogot, sajtos pizzát és tojást - tartotta a legfőbb kiváltó oknak. Otthonában, békés körülmények között, 77 évesen lelt… The post Elhunyt John McDougall orvos és író, a növényi étrend kiemelkedő szószólója appeared first on Prove.hu.

Idén is több millió állatot öltek le az áldozati ünnepen

2024. június 26. Prove - a világ vegán szemmel 

A világ egyik legnagyobb vallási ünnepén tízmilliónál is több szarvasmarhát, tevét, bivalyt, bárányt és kecskét áldoztak idén az iszlám vallás követői Bangladesben. Az ünnepséggel Ábrahám próféta előtt tisztelegnek, aki kész lett volna feláldozni fiát, hogy így bizonyítsa hitét Istennek. A legtöbb áldozatot a fővárosban, Dakkában mutatták be. Az idei évben június 17-re esett az Eid… The post Idén is több millió állatot öltek le az áldozati ünnepen appeared first on Prove.hu.

Kapásból hat sebesüléssel indult a pamplonai bikafuttatás

2024. július 16. Prove - a világ vegán szemmel 

Az idei pamplonai bikafuttatáson öt embert fellöktek, egy 37 éves spanyol férfit pedig felökleltek a bikák. A több száz évre visszanyúló hagyományban gyökerező esemény minden évben számos turistát vonz, talán ezért is voltak eddig sikertelenek a betiltásáért kampányoló állatvédő szervezetek. Idén is megrendezték az egyik legismertebb spanyolországi eseményt, a pamplonai bikafuttatást, aminek a betiltásáért régóta… The post Kapásból hat sebesüléssel indult a pamplonai bikafuttatás appeared first on Prove.hu.

Sérült, elárvult fiókát találtál? Gondold át, mielőtt mentőexpedícióba fognál!

2024. július 14. Prove - a világ vegán szemmel 

A laikus fiókamentés sokszor csak kárt okoz. Az árvának, magatehetetlennek tűnő kismadarakról valójában fészekelhagyás után is gondoskodnak a szüleik, felesleges tehát kiragadni őket a környezetükből. Ha hasznos segítséget szeretnél nyújtani a madaraknak, létesíts inkább itatót, az etetőt pedig április és augusztus között ne töltsd meg magvakkal. Minden évben kétszer vendégeskedik gerle a széldeszkánk oltalmában. Remek… The post Sérült, elárvult fiókát találtál? Gondold át, mielőtt mentőexpedícióba fognál! appeared first on Prove.hu.

Vegán sajtszósz: tésztára, melegszendvicsbe, mártogatósnak is tökéletes

2024. július 12. Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a vegán sajtszósz szembeszáll a sztereotípiákkal, és gyógyír a ,,nem tudnék sajt nélkül élni szindrómájára is: tisztán növényi, teljes értékű összetevőkből készül, mégis istenien ízletes és megannyi módon felhasználható. A sajtszósz, bármennyire is furcsán hangzik, az egyik legegyszerűbben ,,veganizálható étel. Állagát keményítővel krémessé, a sajthoz hasonlóan kissé nyúlóssá tehetjük, ízét pedig a megfelelő fűszerezésnek… The post Vegán sajtszósz: tésztára, melegszendvicsbe, mártogatósnak is tökéletes appeared first on Prove.hu.

Új taggal bővült Kaley Cuoco népes falkája

2024. július 9. Prove - a világ vegán szemmel 

Az Agymenők című sorozat sztárja, Kaley Cuoco ismét örökbe fogadott egy kutyát. A hatalmas állatbarát hírében álló színésznő ,,falkája ezzel tovább bővült, de eddig sem volt kicsi a vele élő társállatok száma. Az új családtag nagyon jól kijön a többi állattal, és a színésznő egyéves lánya, Matilda is odavan érte. Kaley Cuoco, a nagy sikerű… The post Új taggal bővült Kaley Cuoco népes falkája appeared first on Prove.hu.

Zöldül a Forma-1: lehet belőle valóban fenntartható versenysport?

2024. július 6. Prove - a világ vegán szemmel 

Fokozatosan zajlik a Forma-1 zöldítése a 2019-ben kijelölt úton. Két év múlva ennek megfelelően érkeznek a hibrid motorok és a fenntartható üzemanyag, 2030-ra pedig nettó nulla kibocsátást ígérnek a sportág döntéshozói. Kérdés, hogy valóban megvalósítható-e ez a cél - vagy inkább a zöldmosás kategóriájába sorolható. Nagy tudathasadást jelenthetnek a Forma-1-es versenyhétvégék a sportág azon rajongói… The post Zöldül a Forma-1: lehet belőle valóban fenntartható versenysport? appeared first on Prove.hu.

Már a Föld 1 százalékának védelme is megmenthetné a veszélyeztetett fajokat

2024. július 3. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy új tanulmány szerint a leginkább veszélyeztetett fajokat már az is megmentené a kihalástól, ha a jelenleg nem védett területek közül mindössze 1,2 százalékot a természetvédelmi elvek szerint kezdenének kezelni. A tanulmány során a kutatók 16 825 olyan területet azonosítottak, ahol a következő öt évben a természetvédelmi törekvések előtérbe helyezése hozzájárulhatna a legveszélyeztetettebb fajok védelméhez.… The post Már a Föld 1 százalékának védelme is megmenthetné a veszélyeztetett fajokat appeared first on Prove.hu.

Kapros-joghurtos töksaláta

2024. július 2. Vegavarázs 

Hozzávalók: 1 főzőtök 2 kanál olaj 1/­­3 kk asafoetida (vagy fokhagyma) egy csomag kapor 5 dl joghurt egy csipet frissen őrölt feketebors 3 ek olívaolaj 2 kk só A főzőtököt megpucolom, félbevágom, kiszedem a magos részt, a többit pedig mandolin szeletelőn vékony csíkokra vágom vagy lereszelem. Apróra vágom a kaprot. Egy lábosban felmelegítem az olajat, beleszórom az asafoetidát (vagy a lereszelt fokhagymát) és ráteszem a tököt. Hozzáadom a kapor felét, és időnként megkevergetve addig dinsztelem, amíg elfő a leve, amit kiengedett. Félreteszem, hogy kihűljön.  Közben elkészítem a dresszinget: a joghurtban elkeverem a sót, néhány tekerésnyi borsot őrölök, hozzáadom az olívaolajat és a maradék kaprot, majd alaposan összekeverem. Ha a tök kihűlt, elkeverem a dresszinggel és hűtőben érlelem. 

5+2 kreatív szendvicsötlet nyárra - gyors, laktató és mind vegán

2024. július 1. Prove - a világ vegán szemmel 

A meleg időben, ha épp nincs kedve főzni az embernek, akkor előkerülnek a szendvicsötletek. Nem kell megállni a megszokott, unalmas, száraz változatoknál: egy kis kreativitással a szendvics laktató, tápláló és izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető ebéd vagy uzsonna lehet. Ha gyors ebédre vágysz, a szendvics mindig jó választás. Azonban könnyen el lehet unni az egyhangú margarinos-felvágottas… The post 5+2 kreatív szendvicsötlet nyárra - gyors, laktató és mind vegán appeared first on Prove.hu.

Európai állatkertek buktak le, alapvető előírásokat szegtek meg

2024. június 30. Prove - a világ vegán szemmel 

Az állatkerti körülmények nem elfogadhatóak számos európai intézményben egy brit jótékonysági szervezet vizsgálata szerint. Van, ahol a víziló nem kapott medencét, de olyan esetet is regisztráltak, aminek során nagy hidegben zárták ki az elefántokat a menedékükből. A szervezet szerint a probléma részben abból fakad, hogy az állatkerteket ellenőrző testület fennmaradása a befizetett tagdíjaktól függ, ez… The post Európai állatkertek buktak le, alapvető előírásokat szegtek meg appeared first on Prove.hu.

A szamár, aki eltűnt, majd öt év múlva egy szarvascsordában bukkantak rá

2024. június 26. Prove - a világ vegán szemmel 

Öt évvel ezelőtt elkóborolt egy szamár a gazdáitól, akik akárhogy keresték, nem akadtak a nyomára. Azt hitték, soha nem hallanak már róla, amikor váratlan fordulattal mégis belebotlottak - virtuálisan legalábbis. Egy szarvascsorda tagjaként került elő az állat a közelmúltban. Nem túl merész tipp azt mondani, hogy vélhetően ismered a rút kiskacsa meséjét. Hans Christian Andersen… The post A szamár, aki eltűnt, majd öt év múlva egy szarvascsordában bukkantak rá appeared first on Prove.hu.

5 főzés nélküli étel meleg napokra: ötletek reggelire, ebédre és vacsorára

2024. június 25. Prove - a világ vegán szemmel 

Nyáron a legutolsó dolog, amihez az embernek kedve van, az a forró tűzhely feletti ácsorgás. Ilyenkor jól jönnek a főzés nélküli ételek - ehhez hoztunk most öt receptet, amik között találsz reggelire, ebédre és vacsorára is elkészíthető fogásokat. A magyar konyhának megvannak a trükkjei a meleg napokra. Ilyenkor vesszük elő a nagymama jól bevált hideg… The post 5 főzés nélküli étel meleg napokra: ötletek reggelire, ebédre és vacsorára appeared first on Prove.hu.


Az összes 'élő' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!Észrevétele van? Küldje el!