aszalt receptek - Vegetáriánus receptek

aszalt receptek

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 8. rész Az étkezés

13:27 Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 8. rész Az étkezés Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el - vannak olyan családok is, ahol szinte másról sem szól a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál - általában elfogyasztott -  mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti el és fogyasztja el. Majd az ünnepi hangulat helyett, sokaknak okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott mindenféle egészségtelen étel, nehéz emésztést,  emésztési problémákat, mindenféle fájdalmakat, elnehezültséget. tunyaságot. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek  után sokan megbetegszenek, mert már az első kórokozó is betegsége t vált ki belőlük.  Sajnos a tudatos táplálkozás hiánya  miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő gyógyszerek, tabletták, készítmények. Nem kell, hogy a karácsonyod az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel, tudatossággal elérheted, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket egyél Te és a családod is és az étkezés után energikusnak, könnyednek érezzétek magatokat.   Ahhoz, hogy a pénzedet és az energiádat se pazarold és kiváló legyen a közérzeted, tervezd meg előre a karácsonyi időszak menüit - mindenből csak annyi főre tervezz, ahányan lesztek. Azért mert karácsony van, senkinek nem kell és nem is érdemes három ember helyett ennie.  A menü összeállításánál törekedj inkább arra, hogy friss, egészséges legyen és arra, hogy ne vállald túl magad a konyhai feladatokkal.  Nem érdemes túl bonyolult ételeket készíteni, hasznosabb ha több időt töltesz a családoddal és egyszerű, gyorsan elkészíthető, friss egészséges, ízletes ételeket választasz a karácsonyi menühöz. Itt is vedd figyelembe a kevesebb néha több elvet. Inkább a minőségi ételeken legyen a hangsúly, mint a mennyiségen. Inkább a friss,  egyszerű és egészséges ételeket preferáld, mint a bonyolult, egészségre kevésbé kedvező ételeket.   A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család. A karácsony lényege a hangulat, az hogy a családoddal harmonikusan, szeretetben tudj közösen időt tölteni. Amennyiben a szeretet és harmónia elmarad, azt semmilyen étellel nem lehet pótolni. nem érdemes a karácsonyi menü miatt elégedetlenkedni, veszekedni. A megtervezett menühöz írd össze az alapanyagokat és ha teheted, interneten keresztül rendeld meg, így elkerülheted a boltokban és az utcákon, bevásárlóközpontokban való tolongást és több szabadidőd is marad, amit együtt tudtok tölteni a családoddal.   Törekedj a mértéktartó étkezésre és a friss, minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson a következő éved:) Néhány javaslat a blogról a karácsonyi menühöz - a linkre kattintva eléred a receptet. A receptek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, azaz alapvetően laktovegetáriánus receptek, de sok van köztük ami laktózmentes, gluténmentes ételek. Nézelődj kedvedre:)   Édes sütemények, kekszek Citromos vaníliás keksz Reform csokis keksz Egyszerű kókuszos zabpelyhes keksz  Karácsonyi keksz teljes kiőrlésű  liszttel Házi készítésű cukormentes csokoládé Teljes kiőrlésű tönkölykeksz naranccsal és mandulával Narancsos mazsolás keksz Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vaníliás keksz Zablisztes almás-diós muffin Gluténmentes, tejmentes, cukormentes köles desszert Házi készítésű mogyorós csokoládé  Egyszerű, sült túrótorta Kókuszos, kakaós tönkölysütemény Reform almás szamósza Tejmentes sütőtökös muffin Gluténmentes muffin Teljes kiőrlésű, tojásmentes linzer Reform almás pite tönkölybúzaliszttel Tejmentes, tojásmentes mandulás muffin  Gluténmentes, cukormentes, tejmentes meggyes muffin Shortbread keksz - reform változat   Bögrés mákos sütemény Gluténmentes bögrés süti     Sós vendégvárók Egyszerű sós stangli Élesztőmentes, gyors túrós vendégváró  Gyors, élesztőmentes tejfölös pogácsa  Gluténmentes sós muffin  Cukkinis, pirított napraforgómagos minikifli Gyors hummuszkrém Élesztőmentes cukkinis pogácsa       Ebéd vagy vacsora ételek Indiai Dhal - mungbab leves Quinoa, brokkolis zöldségekkel Sült padlizsános, sült házi sajtos főétel Káposztás subji - ízletes fűszeres káposztás étel  Vegyes zöldséges subji - zöldséges főétel Cukkini-burgonya curry Hummusz  Sütőtökös subji  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz Kitri (kichari)  Vöröslencsés, zöldséges lasagne Gluténmentes zöldségfasírt Polenta krémesen, párolt zöldségekkel  Gluténmentes zöldséges lepény Zöldséges polenta pizza Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal Sütőben sült köles kása Sütőben sült fűszeres karfiol  Céklás zöldségek hajdinával Gyors, egyszerű csicseriborsós curry  Zöldséges pizza Pudla, gluténmentes indiai lepény   Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel Feketemustármagos zöldbab paradicsomszószban Fűszeres sült, sütőtök  Édesköményes lepény Mindenféle finomságok Chapati - indiai lepénykenyér Gyömbér tea  Alma csatni Szilva csatni (sós, édes,csípő finomság) Quacamole  Uborka raita  Reggeli mandulaturmix Datolyás tejturmix  Krémes zabkása dióval és mazsolával Pirított, párolt gyümölcsök - ájurvédikus reggeli  Házi joghurt készítése Gyors, élesztőmentes kenyér Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Az Édenkert Ígérete

2016. december 2. Kertkonyha 

Az Édenkert ÍgéreteA vörös a karácsony legfontosabb színe. Amellett, hogy melegséget áraszt, és a sötét napokon feltölt minket energiával, különleges jelentést is hordoz ezekben a hetekben. Történeti kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg, miután Ádám és Éva ősbűnét írta Jézus felül. A karácsonyfán lévő vörös gömbök pedig az Édenkert almáit hivatottak jelképezni, és azt üzenik, hogy az emberiség számára lehetséges még a visszatérés a Paradicsomba.   Ezek után nem is volt kétséges számomra, hogy ezt a gyönyörű, élénk színt szeretném viszontlátni a különszámba szánt receptemben is. A hogyanra válasz pedig természetesen a fantasztikus cékla, ami szükségtelenné teszi fagyasztott gyümölcsök vagy akár ételfesték használatát. Félni nem kell tőle, dehogy lesz ebből cékla süti! A cékla színe jóval megelőzi az ízét.   A "tészta" - 100 g aszalt szilva - 50-50 g dió és mandula - 40 g zabpehely - 15 g cukor - 60 ml tej - 1 csipet só   A "java" - 350 nyers sütőtök - 75 g nyers cékla - 80 g cukor - 40 ml tej - 1/­­2 narancs héja - 1 púpozott mokkáskanál fahéj - 5 csipet őrölt szegfűszeg - 30 g étkezési keményítő   - A sütőtököt és a céklát hámozzuk meg, és vágjuk kockára. Külön-külön tegyük fel őket főni annyi vízben, ami ellepi. A sütőtök 10 perc alatt megpuhul, a céklának kellhet 20-30 perc is. Ezalatt készítsük el a tésztát. - A tészta hozzávalóit tegyük késes aprítóba, és addig pörgessük, amíg labdává össze nem áll. Ehhez párszor le kell kapargatni a darabokat a kehely oldaláról, de ne csüggedjünk, hamarabb eljön a végeredmény, mint várnánk. - Egy kb. 15-20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, és nyomkodjuk le bele a sütemény alapját. - A puhára főtt céklát és sütőtököt szűrjük le. A keményítőt oldjuk fel a tejben, öntsük hozzá, majd adjuk hozzá a krém többi anyagát is. Pépesítsük egy botmixer segítségével. - A krémet tegyük vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett rotyogtassuk pár percet. Akkor jó, amikor hirtelen besűrűsödik. Ekkor öntsük az alapra, és simítsuk el a tetejét. - Tegyük hideg helyre pár órára, hogy megdermedhessen. Díszítsük narancshéjjal, kókuszreszelékkel.   Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc   Tetszett ez a recept? Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le az ajándékot ITT Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet:    

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész Az ajándékok

2016. november 28. Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 4. rész Az ajándékok Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A cikksorozat előző részben arról írtam, hogy olyan ajándékot válassz, amire valóban szükség van. A mai bejegyzéssel csokorba gyűjtöttem néhány konkrét javaslatot. Az ajándékozásnál az egyik legjobb, ha élményt ajándékozol - utazás, színházjegy, jóga tanfolyam, masszázs, etc. . Számos kutatás alátámasztotta már, hogy az élmények sokkal több pozitív érzettel szolgálnak, mint a tárgyak. Ráadásul az élmények, olyan lenyomatokat hagynak az emberben, amelyek sok évvel később felidézve is örömet okoznak. Amennyiben az élmények helyett jobbnak tartod a tárgyak, termékek vásárlását vagy készítését próbálj olyan terméket adni, ami nem terheli nagyon a környezetet és akinek adod, annak az egészségére nem káros. Néhány egészséges ajándékötlet: -  Saját készítésű finomság: mézben eltett magvak, aszalt gyümölcsök, reformkeksz, lekvár, szörp, csokoládé, bon-bon, szaloncukor - Bio élelmiszerek: tészta, teljes kiőrlésű liszt, nyers nádcukor, friss gyümölcsök, zöldségek, baszmati rizs, ghí,különleges gabonák, hüvelyesek, minőségi bio olajok Amennyiben alap élelmiszereket vásárolsz bio változatban, az nem lesz felesleges és aki elfogyasztja annak sokat teszel az egészségéért is.  - Bio édességek: aszalt gyümölcsök, magvak, csokoládé, bon-bon, marcipán, gyümölcslé, müzliszelet ,  nápolyi Mindenki szeret nassolni, valami finomságot csipegetni. Ha valami édes meglepetést szeretnél itt válassz egészségesebb változatokat. - Természetes alapú, adalék mentes teák: gyümölcstea, fűszeres tea, zöld tea, gyógytea Készíthetsz saját kézzel szedett tiszta minőségű gyógynövényekből is teakeveréket - Vegyszermentes,bio kozmetikumok: szappan, arckrém, tusfürdő, testápoló, testolaj, hajsampon, smink kozmetikumok Kozmetikumokat is tudsz akár házilag készíteni tiszta minőségű, bio alapanyagokból. Az interneten számos receptet találhatsz. - Könyv: egészséges életmóddal kapcsolatos könyv vagy egészséges recepteket tartalmazó szakácskönyv Készíthetsz kis könyvet Te magad is az általad hasznosnak, inspirálónak gondolt cikkekből, receptekből. - Kikapcsolódás: wellness pihenés, utazás, szauna bérlet, masszázs utalvány, jóga tanfolyam, fitnesz bérlet, uszoda bérlet Sok kreativitást és szeretetet kívánok az ajándék kiválasztáshoz:) szeretettel: Kati

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész

2016. november 28. Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 4. rész Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A cikksorozat előző részben arról írtam, hogy olyan ajándékot válassz, amire valóban szükség van. A mai bejegyzéssel csokorba gyűjtöttem néhány konkrét javaslatot. Az ajándékozásnál az egyik legjobb, ha élményt ajándékozol - utazás, színházjegy, jóga tanfolyam, masszázs, etc. . Számos kutatás alátámasztotta már, hogy az élmények sokkal több pozitív érzettel szolgálnak, mint a tárgyak. Ráadásul az élmények, olyan lenyomatokat hagynak az emberben, amelyek sok évvel később felidézve is örömet okoznak. Amennyiben az élmények helyett jobbnak tartod a tárgyak, termékek vásárlását vagy készítését próbálj olyan terméket adni, ami nem terheli nagyon a környezetet és akinek adod, annak az egészségére nem káros. Néhány egészséges ajándékötlet: -  Saját készítésű finomság: mézben eltett magvak, aszalt gyümölcsök, reformkeksz, lekvár, szörp, csokoládé, bon-bon, szaloncukor - Bio élelmiszerek: tészta, teljes kiőrlésű liszt, nyers nádcukor, friss gyümölcsök, zöldségek, baszmati rizs, ghí,különleges gabonák, hüvelyesek, minőségi bio olajok Amennyiben alap élelmiszereket vásárolsz bio változatban, az nem lesz felesleges és aki elfogyasztja annak sokat teszel az egészségéért is.  - Bio édességek: aszalt gyümölcsök, magvak, csokoládé, bon-bon, marcipán, gyümölcslé, müzliszelet ,  nápolyi Mindenki szeret nassolni, valami finomságot csipegetni. Ha valami édes meglepetést szeretnél itt válassz egészségesebb változatokat. - Természetes alapú, adalék mentes teák: gyümölcstea, fűszeres tea, zöld tea, gyógytea Készíthetsz saját kézzel szedett tiszta minőségű gyógynövényekből is teakeveréket - Vegyszermentes,bio kozmetikumok: szappan, arckrém, tusfürdő, testápoló, testolaj, hajsampon, smink kozmetikumok Kozmetikumokat is tudsz akár házilag készíteni tiszta minőségű, bio alapanyagokból. Az interneten számos receptet találhatsz. - Könyv: egészséges életmóddal kapcsolatos könyv vagy egészséges recepteket tartalmazó szakácskönyv Készíthetsz kis könyvet Te magad is az általad hasznosnak, inspirálónak gondolt cikkekből, receptekből. - Kikapcsolódás: wellness pihenés, utazás, szauna bérlet, masszázs utalvány, jóga tanfolyam, fitnesz bérlet, uszoda bérlet Sok kreativitást és szeretetet kívánok az ajándék kiválasztáshoz:) szeretettel: Kati

Nyers kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes)

2016. november 28. Zizi kalandjai 

Nyers kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes) Sütöttem már sütőtökös pitét régen, de az nem volt vegán. Elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne jó linzertészta alapot készíteni lisztből és kókuszzsírból, de a végére rájöttem, hogy leegyszerűsítem a dolgot úgy, hogy sütni se kelljen, csak a robotgépbe bedobálni mindent. A gyerekek mellett ez nagyon praktikus döntésnek bizonyult. Egyelőre a túlélésre játszom a konyhában, az éppen szükséges dolgokat főzöm meg, de extra sütésre, sütemény készítésre nincs időm, vagy lehetőségem. Nem tudom ezt mások hogyan csinálják, én két kicsi gyerek mellett nagyon nehezen tudom kivitelezni. De persze néha vannak kivételes alkalmak… amikor Ádit is be tudom vonni és segít például az alapanyagokat beletenni a robotgépbe, aztán persze meg is akar kóstolni mindent. Mindenből egy picit… hogy az ízek összeálltak-e. A torta alapot datolya, mandula, kesudió adja egy kevés kakaóporral, vaníliával kiegészítve. A krém részhez viszont most nem kesudiót használtam, amit általában a nyers tortákhoz szoktam, hanem kókuszkrémet. A kesudiót érdemes beáztatni és mivel nekem most nem volt időm áztatni, ezért felgyorsítottam a dolgot a  kókuszkrémmel. Nagyon kellemes kókuszos ízt ad így a tortának és finom krémes lesz tőle a sütőtökös rész. Ilyen kókusztejet használtam, amelyből csak a sűrű krémes részt adtam a tortához, a kókuszvíz részt pedig a reggeli smoothie-hoz adtuk. Fantasztikusan sűrű, krémes, kiváló tortákhoz, süteményekhez. A karácsonyi desszerthez ebből fogok kókusztejszínhabot készíteni. Nyers kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes) Hozzávalók 5-6 főre (18 cm-es kapcsos formához): Torta alaphoz: – 160 g mandula és kesudió, vegyesen – 165 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) – 2 evőkanál nyers kakaópor (jó a nem nyers is) – 1 evőkanál nyers kókuszzsír (jó a nem nyers is) – 1/­­2 teáskanál őrölt vanília – 1/­­2 teáskanál Himalaya só Krémhez: – 300 g sült sütőtök “húsa” – 210 g kókuszkrém – 80 g juharszirup vagy agavészirup – 1/­­2 teáskanál őrölt fahéj – 1/­­4 teáskanál őrölt gyömbérpor A mandulát, a kesudiót, a datolyát, a kakaót, a kókuszzsírt, a vaníliát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt). Tegyük hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük. A krém összes hozzávalóját tegyük a robotgépbe és pürésítsük teljesen simára. Kanalazzuk a krémet a magos datolyás alapra és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.

Granola házilag készítve

2016. november 17. VegaLife 

Granola házilag készítve Az első müzli, jobban mondva gabonapehely megalkotása Kellogg nevéhez fűződik. John Harvey Kellog és testvére Will Keith Kellog voltak a kukoricapehely (és a mogyoróvaj) előállításának úttörői a 19. század végén, 20. század elején. Igaz, a gabonapehely ötlete nem Kelloggéktól származik. Az ötlet gazdája Dr. James Caleb Jackson volt, aki 1863-ban hozta létre az első száraz gabonapelyhet, amelyet "granulának" nevezett. John egyik páciense, Charles William Post saját pehelygyárat alapított, ezzel a Kellogg gyár riválisa lett. Dr. Kellogg azzal vádolta Charles Postot, hogy az ellopta az eredeti receptet a szanatórium irodájából. (Mindemellett John Harvey Kellogg orvos volt, egy adventista szanatórium főorvosaként szolgált hosszú ideig.) 1897 körül John Kellogg és testvére Will Keith Kellogg elkezdte gyártani reggeli tápláléknak szánt, teljes kiőrlésű gabonapelyhét. Abban az időben a gazdagok tojást és húst, a szegények pedig zabkását és más főtt gabonafélét ettek reggelire. Később a testvérpár nem értett egyet a receptet illetően (Will cukrot akart tenni a pehelybe, hogy több embert vonzzon a fogyasztók körébe). Will megalapította saját üzemét 1906-ban, Battle Creek-ben, a mai Kellogg Company elődjét, először mintegy 44 fővel dolgozva. Ekkor kreálták a Kelloggs(R) Corn Flakes(R)  márkanevet. 1922-ben Kellogg-nak sikerült Angliában is az árusítást beindítani.  John Kellog a szanatórium által is híressé vált. Betegei voltak többek között William Howard Taft, az USA elnöke, Percy Grainger zeneszerző és zongoraművész, Irving Fisher közgazdász, George Bernard Shaw Nobel-díjas drámaíró, Johnny Weissmüller olimpiai bajnok úszó és filmszínész, Henry Ford a Ford gyár megalapítója, Thomas Edison feltaláló és Sarah Bernhardt színésznő.   A gyárhoz tartozó irodai rész 1894-ben:Kellogg testvérek életútja külön-külön sok érdekességet rejt, beszélhetnék még a fitness gépekről, a Titanicról is akár. Remélem, érdeklődés felkeltésnek, kedvcsinálónak tudtam érdekes információkkal szolgálni, most azonban következzen a házi granola recept gazdagon elkészítve. A recept Hozzávalók: - 2 bögre zabpehely -  1/­­2 bögre rizspehely - 1/­­2 bögre napraforgómag - 1/­­3 bögre tökmag - 1 bögre vegyes dió- mogyoróféle (törökmogyoró, kesudió, dió, mandala) - 1/­­2 bögre kókuszcsipsz - 1/­­3 bögre datolyaszirup (másfajta szirup vagy méz is jó) - 4 evőkanál mogyoróolaj vagy folyékony kókuszzsír - 1 bögre aszalt gyümölcs   Elkészítés: Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: zabpelyhet, magokat, kókuszcsipszet, aszalt gyümölcsöket. A datolyaszirupot és a mogyoróolajat jól keverjük össze egy másik tálkába. Öntsük rá a száraz alapanyagokra, keverjük át. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 8-10 percig, keverjük át, majd süssük újabb 8-10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenőrizzük folyamatosan, mert sütőn múlik, hogy milyen hamar lesz kész). Akik sötétebb színben, jó ropogósan szeretik, azoknak egy picit tovább kell sütni, akik lágyabban, azoknak rövid ideig. Üvegben tárolva néhány hétig eláll (ha el nem fogy előbb :) ). Természetesen a granolát készíthetjük csak zabpehely és aszalt gyümölcsök vagy zabpehely és magvak párosítással. Ebbe a granolába gazdagon sok mindent beletettem.              

Változatos datolyagolyók egyszerűen, akár az ünnepi asztalra is (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán)

2016. november 15. Zöld Avocado 

Változatos datolyagolyók egyszerűen, akár az ünnepi asztalra is (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán) datolyagolyók (gluténmentes, nyers vegán) A datolya az egyik legősibb gyümölcsünk, mely a Bibliában is fel-felbukkan, és feltehetően már az időszámításunk előtti Mezopotámiában is ismerték és fogyasztották. A datolya az araboknál az őszinteséget, a szépséget és az igazságosságot szimbolizálja. Növényi hormontartalmának köszönhetően az arab kultúrákban gyakran fogyasztják a változókor idején a nők, hogy elősegítsék a hormonháztartás egyensúlyának megtartását. Jelentős természetes kalcium és magnézium forrás, illetve rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a tökéletesebb emésztéshez. (Székrekedés és aranyér esetén is a testünk is fellélegezhet napi 1-2 szem datolya fogyasztása után.) Jelentős természetes cukortartalmától gyorsan kapunk új energiára pár szem datolya golyó elfogyasztása után. Főleg, ha a golyókba még ún. szuperételeket is elrejtünk.   Népszerű és egyszerű desszert következik, ahol az alap hozzávalók egyformák, az ,,extra hozzávalókkal a végeredmény mégis változatos. Nem kell őket sütni, rengeteg fajta alapanyagból elkészíthetjük, és kb. 15 perc munkát igényelnek. Mutatok nektek 7 különböző ízű datolyagolyó ötletet, melyek csak kiindulási alapok. A variációk száma végtelen! Kísérletezzetek bátran, mert elrontani nem lehet! Melyik recepttel kezditek?  HOZZÁVALÓK (fajtánként 15 darab kb. 3 cm átmérőjű golyóhoz) datolyagolyók (nyers vegán)1) narancsos - diós:  - 100 g áztatott datolya   -  1/­­2 narancs frissen facsart leve - 2/­­3 bögre dió ledarálva - meghempergetni reszelt narancshéjban  2) pisztáciás - lime-os: - 100 g áztatott datolya - 60 g apróra tört pisztácia - 50 g darált mandula -  1/­­2 zöld lime leve és a reszelt héja - 2 ek bio kakaópor /­­ karobpor - megforgatni darált pisztáciába, és reszelt lime héjban  Megjegyzés: A datolya mennyisége az áztatott datolyára vonatkozik. (A datolya helyett használhatunk aszalt szilvát is.) 3) chiás - vörösáfonyás 4) mákos - citromos 5) pekándiós - répás 6) almás - diós 7) kókuszos - karobos   datolyagolyók (gluténmentes, nyers vegán) datolyagolyók (nyers vegán)ELKÉSZÍTÉS 1) Áztassuk be a mag nélküli datolyát min. 3-4 órára, majd az áztató víz nélkül tegyük az aprítógépbe (Botmixer is jó. Sőt! Ha elég puhára ázott a datolya, akár a kezünkkel szétnyomkodva is pépesíthetjük.)   2) A ,,lekvárrá zúzott datolyát tegyük egy keverő tálba a többi hozzávalóval, majd kézzel gyúrjuk alaposan össze. (Ha túl nedves az alapanyag - függ a felhasznált datolyától - , tegyünk hozzá 1/­­2 evőkanál útifű maghéjat vagy chia magot vagy még több darált mandulát, hogy keményebb tésztát kapjunk. Ebben az esetben hagyjuk állni a nyers tésztát golyózás előtt, hogy magába tudja szívni a nedvességet az útifű maghéj vagy a chia mag.) 3) Formázzunk golyókat, majd hempergessük meg őket a választott ízesítésnek megfelelő hozzávalóban.  4) Fogyasztás előtt tegyük őket a hűtőbe min. 2-3 órára. datolyagolyók (gluténmentes, nyers vegán) Kíváncsi vagy a többi datolya golyó receptre?  Szeretnél még több természetes alapanyagot, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, diófélét fogyasztani, de nincs ötleted, hogyan készítsd el őket? Jön a Karácsony. Érkezik a gluténérzékeny, laktózérzékeny, cukorbeteg vendégsereg. Manapság egyre nagyobb kihívás a különböző diétát követő vendégek igényeit kielégíteni! Szeretnéd, ha mindenki jóllakottan, elégedetten és lenyűgözve hagyná el az otthonod?    A Mit eszik a Világ? Ha nem eszik... c. recepteskönyv már Magyarországon is kapható! 170 db egészséges recept, magyar szerzőtől, nyomtatott és elektronikus formában is.  Az e-Könyv höz már 1 995 Ft  -tól hozzájuthatsz! Kíváncsi vagy rá mit mondanak róla korábbi vásárlóink? Katt a "Ti küldtétek" menüpontra! Szeretnél belelapozni a könyvbe? Itt megteheted: Mit eszik a Világ? Táplálkozz, ne csak étkezz! ;-)   datolyagolyók (gluténmentes, nyers vegán) datolyagolyók (gluténmentes, nyers vegán) datolyagolyók (gluténmentes, nyers vegán) datolyagolyók (gluténmentes, nyers vegán)

Cukkini spagetti, sokféleképpen szeretjük

2016. november 8. Gitta nyersétel blogja 

Cukkini spagetti, sokféleképpen szeretjükA cukkini spagetti régi társ a nyers konyhában. Többféle módon lehet spagettit faragni a cukkiniből, aki ügyes, annak késsel, de lehet kapni egy erre a célra kifejlesztett kis masinát, nézzétek csak: Ilyeneket lehet ezekkel vágni: A zöldségek adják az ízüket, ami sokszor semleges (ezért szeretjük a cukkinit spirálozni, mert nincs íze), és ilyenkor az étel jellegét mi határozzuk meg azzal a szósszal, öntettel, amit ráteszünk. Ha többféle alapanyagból készítjük, akkor színpompás kavalkád lesz a tányérunkon, amit akár ízesíthetünk egyszerűen is, akár egy salátát: Színes zöldség spagetti avokádóval, balzsamecettel A legegyszerűbb szósz a paradicsomos öntet, amihez paradicsom, kápia paprika, aszalt paradicsom kell, fűszerezve sóval, fokhagymával, bazsalikommal, citromlével és egy szem datolyával (isteni). Mindezeket jól összeturmixoljuk és már készen is van. Készíthetünk zsírosabb önteteket is mandulából vagy kesudióból, esetleg napraforgó magból úgy, hogy elturmixoljuk tiszta vízzel teljesen simára, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha nem szeretnénk túl sok zsíros magot enni, akkor az öntetbe tegyünk még sok sok zöldséget, hogy lazább, könnyebb legyen :) És ettől még még finomabb lesz :) Sajtos ízű öntetet mandulából tudunk készíteni úgy, hogy a mandulatej készítésnél visszamaradt pépet elturmixoljuk tiszta vízzel, kevés cukkinivel lazítjuk (hámozzuk meg, hogy világos maradjon a szósz), és sóval, sörélesztő pehellyel ízesítsük. Kevés citromlét is lehet hozzá tenni, ami még jobban kiemeli a sajtos ízt. A kockára vágott aszalt paradicsom nagyon megy hozzá :) Íme: Sajtszószos cukkini spagetti aszalt paradicsommal, csírákkal Nyersétel hétvégén sok sok cukkini spagetti :) Jó kísérletezgetést, és jó étvágyat!

Nyári vegán quiche

2016. július 14. Vegán lettem 

Nyári vegán quicheA vegán quiche gluténmentes receptjét a CsendesM bisztró ajánlja nektek ebben a tikkasztó nyári melegben. A vegán quiche minden évszakban tökéletes étel. Lehet gyors, egyszerű; lehet csinos, vendégvárós; vagy lehet szülinapi torta a nem édesszájúaknak. Nekünk nagy kedvencünk, különösen ez a gluténmentes verziója. Íme egy igazán nyárias megoldás!   Vegán quiche hozzávalók: A tésztához: 150 g dió 70 g mandula /­­ kesudió 50 g napraforgómag 30 g lenmag 100 g aszalt paradicsom pár percre meleg vízbe áztatva (ez kicserélhető 70 g magozott olívabogyóra is, úgy is isteni a végeredmény ) A töltelékhez: 1 kisebb fej vöröshagyma 1-2 szál újhagyma (csak a színe kedvéért ) 2 db tv paprika 3 db érett paradicsom olívaolaj, só, bors 100 g csicseriborsó liszt 4 dl víz 1 tk kala namak (indiai feketesó - ettől a kénes sótól lesz tojásos hatású a massza)   Vegán quiche elkészítése: A vegán quiche “tortalapjához” tedd be a magokat magokat egy aprítógépbe és daráld őket nagyon finomra. Ha nagyobb darabok is maradnak benne, nehezebb lesz dolgozni vele. Miután a magokat jó apróra daráltad, öntsd hozzá az apróra vágott aszalt paradicsomot és addig dolgoztasd a konyhagépet, amíg egy formálható masszát nem kapsz. (Minél kisebb darabokra vágod annál könnyebben bánik el vele  a gép. ) A magos keveréket jó erősen, egyenletesen nyomkodd bele egy sütőpapírral bélelt piteforma aljába, majd tedd félre, míg elkészül a töltelék. A töltelékhez való zöldségeket aprítsd fel minél apróbb darabokra. A hagymákat kis olívaolajon pirítsd meg, majd jöhet a paprika, a só. Hagyd 5 percig fedő alatt párolódni. Eztán jöhet a paradicsom, kóstolás után ismét sózás, borsozás ízlés szerint. Fedő alatt 15-20 perc alatt készül el a töltelék alapja, mely ha sok levet ereszt, akkor az utolsó 5 percre vedd le a fedőt. Közben egy tálban kézi habverővel keverd csomómentesre a csicserilisztet, a sót és a vizet. A kész lecsóra öntsd rá a masszát és lassú tűzön kevergesd, amíg el nem kezd sűrűsödni. A tölteléket öntsd rá az alapra, simítsd el és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig. Akkor van kész a pite, ha a töltelék már viszonylag szilárd benne. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszárad nagyon a quiche. Eddigre már isteni illatok terjengenek majd a konyhában, de sajnos meg kell várni, míg kihűl, mert akkor lesz könnyen szeletelhető. Jó étvágyat hozzá! A CsendesM vegán bisztró csapatától szeretettel.

Ájurvédikus orvosi konzultáció - mi történik egy ájurvéda orvosi vizsgálaton

2016. május 28. Élj harmóniában 

Ájurvédikus orvosi konzultáció - mi történik egy ájurvéda orvosi vizsgálatonAz ájurvédáról már többször írtam és mindig fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem csak valamiféle gyógyítás vagy életmódjavaslat. Az ájruvéda a testi-lelki harmónia és egészségmegőrzés komplex, csodálatos rendszere. Elsődlegesen nem a betegségek gyógyítása a cél, hanem már a legkisebb egyensúlytalanságok érzékelése és helyreállítása és ilyenformán a prevención van a hangsúly. Akármennyire is odafigyelünk az életmódunkra, egészségünkre mindenkinél előfordulnak kisebb nagyobb egyensúlytalanságok, melyeket ha időben kiegyensúlyozottá teszünk, akkor semmilyen probléma nem fogja felütni a fejét, nem lesz betegség, nem alakulnak ki komolyabb tünetek.  A nyugati orvoslás olyankor kezd el foglalkozni az emberek állapotával, amikor kialakult már egy konkrét betegség és azt próbálja kezelni. Az ájurvédikus orvosok csodája abban rejlik, hogy már a legkisebb egyensúlytalanságokat is képesek a testedben és az elmédben érzékelni - olyasmiket is, amiket sem Te, sem a nyugati orvoslás még nem venne észre - és megfelelő életmódbeli, táplálkozási változtatásokkal, gyógynövény készítményekkel helyre tudják állítani testi-lelki egyensúlyod és megelőzheted a betegségek kialakulását.  Számos ájurvédikus terápiát, kezelést Te magadnak otthon el tudsz végezni - korábban pl írtam már egyszerűbb otthoni méregtelenítő kúráról itt olvashatsz róla. Bizonyos egyensúlytalanságokat tudsz érzékelni és időben megfelelő étrendi, életmódi változtatásokat alkalmazva megelőzheted a betegségeket. Most arról szeretnék írni, ha egy hiteles ájurvéda orvoshoz elmész, akkor mire számíthatsz. Magam részéről a Mahrasihi Ájurvéda nagy híve vagyok 15 éve, szerencsére az elmúlt időszakban egy nagy tudású, kedves Maharshi ájruvéda orvos félévente jön Magyarországra, így volt már több körben lehetőségem elmenni hozzá konzultációra. A Maharishi orvosok hatalmas szaktudással rendelkeznek, magasan képzettek és a Maharishi Ájurvéda készítményei nagyon magas (gyógyszerészeti) minőségűek - jómagam 15 éve csak ezeket a készítményeket használom. Először is fontos azt is tudni, hogy az ájurvéda orvosok és ájurvéda terapeuták, kezelők, masszőrök eltérő szinten vannak. Az orvosok, nagyon színvonalas egyetemi képzéssel és diplomával rendelkeznek,  nagyon széles körű a tudásuk és a szakmai tapasztalatuk. Nagyon fontos ismérve egy ájurvédikus orvosnak, hogy nem csak kiváló tudása van, de kiegyensúlyozott és testileg, szellemileg is magas fokú tisztaság jellemzi. Ők diagnosztizálnak, terápiákat írnak elő és szinte már az érintésükkel gyógyítanak:) A terapeuták, kezelők, masszőrök az adott feladatukhoz kapcsolódóan végeztek csak képzést - nem rendelkeznek olyan széles körű ismeretekkel és az ájurvédikus orvos irányítása alatt végrehajtják az előírt terápiákat - ők nem írhatják elő, nem diagnosztizálhatnak. Náluk is fontos, hogy szellemi és testi szinten is tiszta személyek legyenek.  Óvakodj attól, hogy önjelölt ájurvédikus gyógyítókhoz menj, mert a nem megfelelően beállított terápia, még ártalmas is lehet mind a testedre, mind az elmédre nézve.  Először is készülj fel a konzultációra. Gondold végig a tüneteidet, betegségeidet, hogy a problémáidat majd át tudd beszélni az orvossal. Egy ájurvéda orvos mindig egyénileg foglalkozik a páciensekkel. Először megnézi az alkati jellemzőket,már ahogy belépsz az ajtón.  Utána a pulzusodat fogja megnézni. A pulzusdiagnosztika az ájurvéda legcsodásabb része, egy jó ájurvéda orvos anélkül, hogy bármit kérdezne Tőled a pulzusod alapján teljes képet kap, a tested és elméd állapotáról. Ilyenkor az ájurvéda orvos megállapítja a doshák egyensúlytalanságait és elmondja amit érzékel. A legtöbb esetben ő a probléma gyökerét fogja megállapítani, míg te magad leginkább a tünetek szintjén tudod csak érzékelni, ami már csak a következménye a doshák egyensúlytalanságának. Az ájurvéda konzultáción kérdéseket fogsz kapni az életmódodra, táplálkozásodra, emésztésedre, tüneteidre, problémáidra vonatkozóan. Elképzelhető, hogy az orvos megnézi a szemeidet, körmeidet, nyelvedet is. Az ájurvédikus vizsgálat teljes képet fog adni az orvosnak általános egészségügyi állapotodról vagy bármilyen fennálló betegségedről, és az esetleges egészségügyi kockázatokról.   Ezek után az orvos komplett terápiát fog javasolni, melynek része lesz a táplálkozás, testmozgás, életmódbeli, napirendi dolgok továbbá ájurvédikus kezelések (masszázs, izzasztó terápiák, méregtelenítő kezelések).   A gyógyító célja, hogy segítsen számodra az egészséges életmód kialakításában. Ezért elképzelhető, hogy fog komolyabb életmódbeli változásokat is javasolni. pl. kevesebb ivás, több alvás, etc. Lehet, hogy méregtelenítő kúrát kapsz és lehet, hogy, éppen egy tápláló erősítő kúrát. El fogja mondani milyen ételeket részesíts előnyben és melyek azok amiket a terápia idejére célszerű lenne mellőznöd. Ajánlásokat kapsz a napi menetrendedbe néhány apró dolog beépítésére lefekvés előtti teendők, ébredés utána tevékenységek. pl. olajos önmasszázs (részletes itt olvashatsz róla) , olajos szájöblögetés, nyelvkaparás (részletes itt olvashatsz róla), áztatott aszalt gyümölcsök, magvak, tejes italok, teák fogyasztása, etc. Amennyiben szükséges javasolni fog különböző gyógynövénykészítményeket is - néhányról már a blogon is olvashattál. A készítmények erősítik vagy éppen tisztítják a szervezetedet, elősegítik a harmónia helyreállítását, betegségek, tünetek megszüntetését és a betegségek megelőzését. Ezekhez el fogja mondani a pontos szedését is, mikor és hoygan kell a készítményeket szedni - az ájurvédában különböző vivőanyagokkal (pl. forró víz, ghí, tej)  kell az egyes készítményeket szedni. Elképzelhető, hogy javasol légzőgyakorlatokat, jógagyakorlatokat vagy meditációs gyakorlatokat is.  Szükség esetén komolyabb betegségeknél, javasol ájruvédikus kezeléseket is, mint méregtelenítő terápiák, izzasztó kúrák, maszsázsok, etc.  illetve javasolhat komplett kórházi terápiát is. Ha már elmentél egy ájurvédikus orvosi konzultációra, érdemes az ott elhangzott javaslatokat beépíteni az életedbe, követni az útmutatásokat, ajánlásokat. Hiszen, ha nem változtatsz semmin, akkor kidobott idő és pénz a konzultáció. Milyen gyakran menj ájurvédikus orvoshoz? Sok esetben, amikor nincs semmilyen tüneted, akkor is érdemes elmenni egy ájurvédikus orvosi konzultációra, hogy fény derülhessen olyan tényezőkre, melyekből a későbbiekben betegség lehetne - pl fél évente, évente. Amennyiben van egy konkrét betegség, ott a betegség súlyosságától, a beteg állapotától és terápiától függ, hogy milyen időközönként szükséges felkeresni az ájurvédikus orvost. A kontroll vizsgáltat segít az orvosnak képet kapni arról, hogyan hat a terápia és esetlegesen hogyan kell módosítani a terápiát annak érdekében, hogy az egészséged mielőbb helyreálljon. kiváló testi-lelki egészséget kívánok:) szeretettel: Kati

Nyers epres “sajttorta” (vegán)

2016. május 27. Zizi kalandjai 

Nyers epres “sajttorta” (vegán) Ennek a nyers tortának a receptjét tavaly “raktam össze” a Food Revoltion Day alkalmából tartott örömfőzésre (láthattok is abban a bejegyzésben már két fotót a tortáról). Persze egészben nem lett a torta lefotózva, így gondoltam, hogy a receptjének megosztásával várok addig, amíg lesz egy normális, természetes fényviszonyok között készült képem róla. Hát egy év telt el mire ez megtörtént! Múlt vasárnap a Pipacs Pékség Biodiverzitás napot rendezett… volt tészta gyúrás, formázás, pizzasütés kicsikkel és nagyokkal, falatozás, saláta, süti, limonádé, gyümölcsök, labda után rohangálás, jó hangulat, zene, kuncogás. Jó emberek egy helyen, gasztronómia, fiatalok tanítása, ezek mind-mind ugyanúgy beleillenek a food revolution tematikájába… akár ennek szellemében is folyhattak az események. Ezen alkalomra készítettem el újra Ádi segítségével a nyers epres tortát, amely igen nagy sikert aratott a vendégek körében. Ádi élvezte, hogy segíthetett, meg persze nem maradhatott el a kóstolás sem, mindig ő ellenőrizte, hogy elég édes-e, elég finom-e a torta. Minden egyes kóstolás után megjegyezte: “Húúú, de finooom!” Tényleg az. És villámgyorsan elkészül. Mindent bedobálunk a késes robotgépbe, aztán belenyomkodjuk/­­beleöntjük a “tésztát”, “krémet” a kapcsos formába, irány a mélyhűtő és már készen is van. Mi pénteken csináltuk meg a tortát, vasárnap indulás előtt vettük ki a mélyhűtőből. Kb. egy óra kellett, amíg szeletelhető állapotra olvadt. Lime-mal, vaníliával fűszereztük, zöld kivivel díszítettük, mert ez jól passzol a rózsaszín krémhez. Igazi rózsaszín csajos torta. Persze az íze a fiúkat is lenyűgözte! Marci és Ádám bemutatják a tészta osztást és formázást… Köszi Linda és Levi a türelmet! Huncutkák! Nyers epres ,,sajttorta (vegán) Hozzávalók 5-6 főre (18 cm-es kapcsos formához): Torta alaphoz: – 155 g mandula – 165 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) – 2 teáskanál kókuszolaj – 1/­­2 teáskanál Himalaya só Krémhez: – 285 g kesudió, beáztatva legalább 4-5 órára – 170 g friss (vagy fagyasztott) eper, megtisztítva – 100 ml juharszirup vagy rizsszirup vagy agavészirup – 80 ml kókuszolaj – 2 db lime reszelt héja és frissen facsart leve – 1 db vaníliarúd kikapart magjai – 1 db kivi, meghámozva, díszítéshez (opcionális) A mandulát, a datolyát, a két teáskanál kókuszolajat és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy kapcsos tortaformát teljesen béleljünk ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt). Tegyük hűtőbe. A krém elkészítéséhez szűrjük le a vizet a kesudióról. Tegyük a kesudiót a kifacsart lime levével és héjával a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Szép lassan adagoljuk hozzá a juharszirupot, a kókuszolajat és a vaníliát is. Ha már jó krémes állagú, akkor adjuk hozzá az epret és ezzel együtt is pürésítjük. Öntsük az alapra az epres krémet és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény. Tipp : hámozzunk meg egy kivit, vágjuk vékony szeletekre, majd a szeleteket félbe és tegyük (tapasszuk) a kapcsos forma oldalához az alapra. Az epres réteget így tegyük bele.

Vendégvárásra fel! Füstölt kesukrémes cukkini hajók (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán)

2016. május 8. Zöld Avocado 

Vendégvárásra fel! Füstölt kesukrémes cukkini hajók (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán)  füstölt kesukrémes cukkini hajók (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán)  A tegnapi édes reggeli vagy délutáni nasi után most egy könnyedebb, nyers vegán harapnivalót hoztam nektek. Tökéletes vacsora, délutáni rágcsálnivaló, ami nálam vendégváró falatként debütált és hatalmas sikert aratott. Nagyon látványos, gyorsan elkészíthető, és - a diófélékre allergiásokat kivéve -  szinte minden diétába beilleszthető. Laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, nyers vegán cukkini hajók, telis-tele értékes tápanyagokkal, melyek a hőkezelés hiánya miatt egy az egyben a testünket táplálják. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, rostok, energia, frissesség.  Egy dublini magyar találkozóra készítettem el először ezeket a dekoratív vendégvárókat, ahol mindenki nagyon elégedett volt velük. Hamarosan egy nagyobb rendezvényre is behajózok a cukkinikkel, hogy két program között felfrissítsük a látogatókat néhány "élő", nyers vegán és vegán harapnivalóval.  Tavaly már hoztam nektek a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon egy töltött cukkini hajó receptet. Rengeteg féle töltelékkel elkészíthetjük a cukkinit. Fogyaszthatjuk őket akár hidegen a forró, nyári napok hűsítő, felfrissüléseként vagy sütve, melegen a hűvős, téli napokon. Egy ilyen sült cukkini hajó receptet itt láthattok.   füstölt kesukrém (nyers vegán)A cukkinibe töltött krém önállóan is nagyszerűen megállja a helyét. Aszalt krékerekhez, nyers zöldségrudakhoz mártogatósnak de akár natúr tortilla chips mellé is tökéletes kence ez a füstölt ízű kesukrém.  füstölt kesukrémes cukkini hajók (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán)  HOZZÁVALÓK  - 1 db nyers cukkini  - 2-3 szem retek - 1 marék friss csíra (tetszés szerinti csíra) kesukrémhez: - 1 bögre natúr kesudió beáztatva éjszakára  - 1 kk kurkuma  - 2 kk füstölt fűszerpaprika  - 1 tk Himalája só  -  1/­­2 bögre tiszta víz  - 1 ek friss, piros színű (kaliforniai) paprika  - 1 ek nyers tahini szósz  - 3 ek sörélesztő pehely   füstölt kesukrémes cukkini hajók (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán)  ELKÉSZÍTÉSA kesukrémhez a hozzávalókat tegyük a nagy teljesítményű aprítógépünkbe és turmixoljuk egynemű krémmé.  A cukkiniket mossuk meg alaposan, majd vágjuk le a fás végeit. Készítsünk cukkini hajókat úgy, hogy kettévágjuk a cukkiniket hosszában, majd keresztben is. Így 4 db cukkini hajó alapot kapunk. Egy kanál segítségével kivájjuk a cukkinik belsejét, azaz kikaparjuk belőle a puha, magos rész egy részét. Nem kell nagyon mélyen. Éppen csak, hogy bele tudjuk kanalazni a kesukrémet, és ne csússzon le a cukkinről.  Miután minden cukkini hajó törzs elkészült, megtöltjük a kesukrémmel, majd tetszés szerinti méretre vágott retekkel és csírával díszítjük őket. Az így elkészült dekoratív cukkini hajók ki is kerülhetnek a vendégváró asztalra. Egy nagy és éles késsel kb. 5 cm-es darabokra felvágva könnyedén egyszemélyes harapnivalókat kínálhatunk fel a vendégeink számára.   füstölt kesukrémes cukkini hajók (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán)  TÁPLÁLKOZZ, NE CSAK ÉTKEZZ még vendégvárás közben is! :-)  Megjegyzés: Készíthetjük a krémet hagyományos tahini szósszal, de akkor már nem számít nyers vegán ételnek, mert az átlagos tahiniban található szezámmag hőkezelésen esett át. Ha szeretnénk élő ételt készíteni használjunk nyers tahini krémet.         füstölt kesukrémes cukkini hajók (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán) 

Citromfüves-epres smoothie

2016. május 5. Éltető ételek 

Citromfüves-epres smoothieMár lehet magyar epret vásárolni, de mivel még "aranyárban" van, ezért csak egy kevéskét vettem. De hogy sokáig élvezzem ezt a csodás ízt, ezért turmixot készítettem belőle. Csak pár perc, de maga a mennyország. :) Hozzávalók: - 2 banán - 2 marék magyar eper - rizstej vagy víz - késhegynyi fahéj - 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható) - 2-3 levélke citromfű Nagy elkészítési mód nincs hozzá, egyszerűen turmixolj mindent össze. Annyi rizstejet tegyél bele, amennyire szeretnéd, hogy iható állaga legyen.

Éltető turmixok: 10 csodás ital

2016. május 4. Éltető ételek 

Éltető turmixok: 10 csodás ital A 40 napos méregtelenítésem alatt egy kedves olvasó rendszeresen megosztotta velünk mindennapi lakomáit, ami nem töltött káposzta volt, hanem minden esetben fenséges turmixok. Ezekből állítottam össze ezt a bejegyzést, hogy titeket is inspiráljalak arra, hogy egyszerű alapanyagokból könnyen készíthetünk tápláló és egészséges italokat. Nem kell más hozzá, csak egy jó turmixgép. sárgarépa, kelkáposzta, zellerszár, banán, áztatott aszalt szilva Fotó: Labancz Zsuzsa alma, eper, fehérrépa, sárgarépa, madárbegysaláta, 3dl víz Fotó: Labancz Zsuzsa eper, banán, halványító zellerszár, saláta, víz Fotó: Labancz Zsuzsa madárbegysaláta, alma, banán, víz Fotó: Labancz Zsuzsa saláta, sárgarépa, narancs, citrom leve és víz Fotó: Labancz Zsuzsa saláta, zeller, cékla, ananász, víz Fotó: Labancz Zsuzsa eper-banán -víz Fotó: Labancz Zsuzsa fejessaláta -1/­­4 ananász -víz Fotó: Labancz Zsuzsa egy halványitó zellerszár, egy kelkáposzta levél, egy sárgarépa, egy narancs és kisebb citrom felének a leve, 3dl víz Fotó: Labancz Zsuzsa Egy negyed ananász, egy narancs,egy fél szál fehérrépa, egy maréknyi salátalevél,  t egnapi retek zöld levele, fél citrom leve ja és 3dl víz Fotó: Labancz Zsuzsa

Kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes)

2016. november 28. Zizi kalandjai 

Kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes) Sütöttem már sütőtökös pitét régen, de az nem volt vegán. Elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne jó linzertészta alapot készíteni lisztből és kókuszzsírból, de a végére rájöttem, hogy leegyszerűsítem a dolgot úgy, hogy sütni se kelljen, csak a robotgépbe bedobálni mindent. A gyerekek mellett ez nagyon praktikus döntésnek bizonyult. Egyelőre a túlélésre játszom a konyhában, az éppen szükséges dolgokat főzöm meg, de extra sütésre, sütemény készítésre nincs időm, vagy lehetőségem. Nem tudom ezt mások hogyan csinálják, én két kicsi gyerek mellett nagyon nehezen tudom kivitelezni. De persze néha vannak kivételes alkalmak… amikor Ádit is be tudom vonni és segít például az alapanyagokat beletenni a robotgépbe, aztán persze meg is akar kóstolni mindent. Mindenből egy picit… hogy az ízek összeálltak-e. A torta alapot datolya, mandula, kesudió adja egy kevés kakaóporral, vaníliával kiegészítve. A krém részhez viszont most nem kesudiót használtam, amit általában a nyers tortákhoz szoktam, hanem kókuszkrémet. A kesudiót érdemes beáztatni és mivel nekem most nem volt időm áztatni, ezért felgyorsítottam a dolgot a  kókuszkrémmel. Nagyon kellemes kókuszos ízt ad így a tortának és finom krémes lesz tőle a sütőtökös rész. Ilyen kókusztejet használtam, amelyből csak a sűrű krémes részt adtam a tortához, a kókuszvíz részt pedig a reggeli smoothie-hoz adtuk. Fantasztikusan sűrű, krémes, kiváló tortákhoz, süteményekhez. A karácsonyi desszerthez ebből fogok kókusztejszínhabot készíteni. Nyers kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes) Hozzávalók 5-6 főre (18 cm-es kapcsos formához): Torta alaphoz: – 160 g mandula és kesudió, vegyesen – 165 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) – 2 evőkanál nyers kakaópor (jó a nem nyers is) – 1 evőkanál nyers kókuszzsír (jó a nem nyers is) – 1/­­2 teáskanál őrölt vanília – 1/­­2 teáskanál Himalaya só Krémhez: – 300 g sült sütőtök “húsa” – 210 g kókuszkrém – 80 g juharszirup vagy agavészirup – 1/­­2 teáskanál őrölt fahéj – 1/­­4 teáskanál őrölt gyömbérpor A mandulát, a kesudiót, a datolyát, a kakaót, a kókuszzsírt, a vaníliát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt). Tegyük hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük. A krém összes hozzávalóját tegyük a robotgépbe és pürésítsük teljesen simára. Kanalazzuk a krémet a magos datolyás alapra és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.

Aszalt paradicsomos zsemle teljes kiőrlésű királybúza lisztből

2016. november 23. Vegavarázs 

Hozzávalók: 45 dkg teljes kiőrlésű királybúza liszt 15 dkg fehér királybúza liszt 2 kk só 10 dkg túró 6 szelet aszalt paradicsom 3 ek olívaolaj 2 dkg friss élesztő kb. 3 dl langyos víz Én általában nem olajban eltett, hanem szárazon kapható aszalt paradicsomot használok, ezért felhasználás előtt...

Bundás mandulasajt zöldséges rizottóval és áfonya lekvárral

2016. november 15. Gitta nyersétel blogja 

Bundás mandulasajt zöldséges rizottóval és áfonya lekvárralA Fem3Cafe műsorában készítettem el ezt a finomságot. Volt már menüben is, és Piliscsabán, a nyersétel táborokban is ettük már. Tudom, hogy jó választás volt, mert ennek mindig nagy sikere van. a TV műsor első része  A TV műsor második része Mivel ez az étel több részből áll, érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, mert egy pár napig eláll, és ilyen kicsi egyszemélyes adagokhoz nem szívesen áll hozzá az ember. A fotón a rizottóban csak zöldborsó van Mandulasajt hozzávalók 4 főre 30 dkg hámozott mandula 2 evőkanál sörélesztő pehely, 1 evőkanál utifűmaghéj, 1 teáskanál himalája só 10 dkg hámozott cukkini a bundához: 10 dkg őrölt mandula (vagy napraforgó mag is megfelel) 1 evőkanál sörélesztő pehely, 1 evőkanál utifűmaghéj, 1 kávéskanál himalája só A nyers rizottó 4 adaghoz: 30 dkg fehérrépa 25 dkg színes zöldségek vegyesen apróra vágva (kápia paprika, cukkini, brokkoli, sárgarépa, stb) 1 kis csokor petrezselyemzöld Az áfonya lekvárhoz: 20 dkg aszalt vörösáfonya tisztított vízbe beáztatva 5 dkg aszalt vagy 10 dkg fagyasztott meggy  1-2 evőkanál víz A sajthoz először a cukkiniből készítünk teljesen sima pépet. A többi hozzávalót aprítógépben morzsásra aprítjuk. A cukkinipépből és a mandulaőrleményből a egy jó sűrű masszát gyúrunk. Ha túl nedves, utifűmaghéjat, ha túl kemény, akkor egy kis vizet öntünk még hozzá. Egy kb 8 cm átmérőjű rudat formázunk belőle, és hűtőszekrényben pihentetjük 1 órán keresztül. A bundához szintén aprítógépben morzsásra aprítjuk a hozzávalókat. Az egy óra elteltével elővesszük a mandulasajt rudat, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Megforgatjuk a morzsában, és a szeleteket tálra rakjuk. A rizottóhoz a fehérrépát aprítógépben morzsásra aprítjuk. A többi zöldséget apróra vágjuk és a répához keverjük. A petrezselymet finomra vágjuk, azt is hozzákeverjük. Az aszalt áfonyát és a meggyet áztassuk be tisztított vízbe legalább 2 órára. Kézzel szedjük szét az összeragadt szemeket. Turmixgéppel pépesítsük, ehhez nem is kell más... készen is van. Sajnos a műsorban én nem fotóztam (Berki Krisztián lefotózta, nála ott volt a telefonja), ez egy régebbi illusztráció, melyet Birta Endre készített.

Diógolyó salátával

2016. november 12. Gitta nyersétel blogja 

Diógolyó salátávalEbben az évben (2016) ezzel a vacsorával indítottuk a nyersétel hétvégéket Piliscsabán. Persze mindig más volt a diógolyó ízesítése, hol paprikás, hol aszalt paradicsomos, hol pedig füstös paprikás ízű volt a golyó, a salátában pedig váltogattuk a gyümölcsöt, hol narancs, hol kiwi, vagy éppen grapefruit volt... és az öntet sem volt mindig ugyanolyan, hol almás, citromos, hol tokaji balzsamecetes, volt már gyömbéres vagy mézes-mustármagos. Csupa íz és zamat... kicsit erősebb fűszerezésű, tömör íz a diógolyó, hozzá pedig egy friss, gyümölcsös, nagyon könnyű saláta. Jól kiegészítik egymást, biztosan jóllaksz vele :) Most az egyik lehetséges változatot írom le, a variációkat tessék hozzágondolni, és kipróbálni. Hozzávalók 10 adaghoz: 20 dkg dió, 40 dkg napraforgómag, 15 dkg kápia paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, só 20 dkg vegyes zöldség apró kockákra vágva (lilahagyma, kápia paprika, reszelt répa vegyesen) A dió és a napraforgó mag is előkészítést igényel. Mindkettőt előzőleg beáztattuk tiszta vízbe, és itt ázott legalább 12 órán keresztül. Ezalatt jól kiáztak az enzimgátló anyagok, az enzimek feléledtek, beindultak a csírázási folyamatok, megnövekedett az enzimatikus tevékenység... vagyis jól felébresztettük a magokat. Ilyenkor meg lehet kóstolni, az ízük is sokkal finomabb, teljesebb. Az időzítés itt egy nehéz kérdés, mert a beáztatott magokat gyorsan el kell használni, mert így már gyorsan romlik... ezért inkább ilyenkor betesszük az aszalógépbe, és teljesen szárazra aszaljuk. Mi történik ilyenkor? Az enzimek köszönik szépen jól megmaradnak, ugyanakkor a szárítással tartósítás is történik: vagyis ha megszárítva dobozba tesszük, akkor bármikor felhasználható, akár hetekig is eláll. Ez a folyamat a magok "aktiválása". Vagyis: ha van otthon mindig aktivált diónk és napraforgó magunk, akkor már nem kell az előkészítéssel foglalkozni, hanem azonnal felhasználhatjuk őket. A diót és a napraforgó magot szárazon megőröljük, félretesszük. A paprikát, fokhagymát a sóval simára turmixoljuk, a többi zöldséget egészen apróra vágjuk (vagy reszeljük). A turmixolt zöldségeket összegyúrjuk a száraz magokkal, majd belegyúrjuk az apró zöldségkockákat. Zöldségkocka nélkül is finom, talán úgy túl tömény, a zöldségkockák lazítják kicsit. Ez így már készen is lenne, nem szükséges aszalni. Ha mégis túl lágynak érezzük, akkor kevés utifűmag héjjal lehet sűríteni. Fagylaltos kanállal gombócokat formázunk és a saláta mellé tálaljuk. A salátáról nem mondanék túl sokat, a lényeg, hogy falatnyi (nem kisebb és nem nagyobb) darabokra vágjuk a zöldségeket (salátát, uborkát, paprikát, hagymát, paradicsomot, esetleg retket, de mehet bele friss kukorica vagy olajbogyó is). 10%-ban vágjuk bele valamilyen gyümölcsöt, pl. narancsot vagy kiwit, nagy sikere lesz :) Az öntethez pedig turmixoljunk simára 1-2 almát, ízesítsük citromlével és egy kevés datolyával, sóval, öntsük a salátára, jól keverjük el és tálaljuk. Ha diógolyó mellé adjuk a salátát, akkor a salátára már ne tegyünk olajat, mert a diógolyó is zsíros... A csírát, vagy bármilyen friss zöld levelet ne hagyjuk ki belőle, bazsalikom, petrezselyemzöld... nyami :)

Gyümölcssaláta cukkinivel

2016. július 20. Éltető ételek 

Gyümölcssaláta cukkinivelGondoltátok volna, hogy ebben a gyümölcssalátában a rizs helyett cukkini van? Bizony. Mivel semleges az íze, így édes és sós ételekbe is elrejthető, remek töltőanyag lesz belőle.  Szóval, ebben ez a gyümölcsrizs, csak nevében rizs, és még csak tej sincs benne. Na de akkor hogyan is készült? Mindjárt írom is a receptet. :) Viszont még annyit fontos megemlítenem, hogy bármilyen gyümölccsel készítheted, ami éppen van otthon vagy elérhető. Augusztusban biztos fogok friss áfonyát is beletenni, tavasszal pedig epret. A krém ízlés szerint kesudióból is készülhet. Hozzávalók: - 1 közepes cukkini - 3-4 sárgabarack - 1 alma - 1/­­2 banán - kis marék aszalt mazsola és áfonya vegyesen Krém: - 1 marék áztatott mandula (barna héjától megfosztva) - 1 evőkanál méz vagy juharszirup - késhegynyi vaníliapor - 4-5 csepp narancsolaj - kevéske friss citromlé - csipet só Elkészítése: - A cukkinit hámozd meg, és késes darárálóval vágd morzsalékosra. Vigyázz, hogy nehogy pép legyen belőle. - A gyümölcsöket vágd fel kis kockára. - A krémhez a hozzávalókat alaposan turmixold össze.  - Csak fogyasztás előtt öntsd a krémet a gyümölcsökre.

Egészséges nasi? Snack Garden

2016. július 6. ZöldElla vegán életmód blogja 

Létezhet egyáltalán olyan rágcsa, amely nemcsak a nassolási élményt adja meg, de egyben finom is, és nyugodt szívvel is ehetjük?   Az emberek többsége szeret nassolni, hiszen az elmúlt évtizedekben rászoktattak minket erre a gyártók az óriási termékkínálattal és állandóan sulykolt reklámokkal. Ha bevásárlás közben a pénztárnál megfigyeljük, hogy miket pakolnak az emberek a szalagra, akkor láthatjuk, hogy tízből legalább nyolcan vesznek olyan terméket, amely nem az ebédhez vagy vacsorához kell hozzávalónak, hanem a köztes időben szolgál az ízlelőbimbók kielégítésére. Ezek az élelmiszer kategórián belül is olyan csoportot alkotnak, amelyek többszörösen feldolgozott, átalakított, laborban összekutyult, színes-szagos, túlcukrozott, állagjavítózott, ízesített, tartósított anyagok, melyeknek az összetevőlistája szinte hosszabb, mint a Trónok harca eddig megjelent kötetei összesen. Nem álszentkedem, olykor én is megveszek 1-1 zacskó chipset, ha megkívánom. Ami szerintem különösen finom, az a kevés helyen kapható zöldségchips. Bizarrul hangozhat, hogy a krumplin kívül más zöldségből is chips készüljön, mint például a cékla, a paszternák vagy a tök, de érdemes megkóstolni, mert tényleg finomak. Ezért is fogadtam örömmel, hogy leteszteljem a Snack Garden két termékét, ugyanis az egyik az zöldségchips mix, a másik pedig liofilizált gyümölcs mix. Családi vállalkozásként indult magyar cégről van szó, amely természetes, adalékanyagoktól mentes ropogtatnivalókat készít. A csomagolás designja leginkább az angol kézműves termékeket idézi, abszolút kigondolt és jól megtervezett, egyedi termék benyomását kelti. Emellett praktikus a visszazárható zacskós megoldás is. A zöldségchipsben burgonya, édesburgonya, sárgarépa, tök és zöldbab található változó arányban. A zöldségeket vákuumban sütik meg, azaz az alacsony nyomás miatt kisebb hőfokon forr az olaj, a sütés 140 fok alatt történik. Ezáltal a zöldségek kevesebb olajat szívnak magukba és jobban megőrzik az eredeti színüket, ízüket. Kissé szokatlan, hogy tököt és zöldbabot tettek a chipsbe és kissé idegenkedtem is megkóstolni, azonban pozitívan csalódtam. A krumpli hasáb alakúra van vágva, leginkább egy jó ropogósan kisütött sült krumplira emlékeztet, csak az olajban tocsogás nélkül. Az édesburgonya, a tök és a répa karikázott, elsőre ropogós, de valahogy mégis omlós. Ugyanígy a zöldbab is, ami szinte szétfoszlik az ember szájában. Zöldségchips lévén elsőre tartottam attól, hogy a többihez hasonlóan nagyon kemények lesznek a zöldség szeletek és rágás közben felsértik a szájpadlásom (igen, más márkájú zöldségchips evése közben már előfordult), azonban ez a veszély nem áll fenn, mert valahogy megtalálták azt az egyensúlyt, amikor már ropogós a zöldség, de mégsem túl kemény. Ez a zöldségchips szerintem bátran adható gyerekeknek is, mert egyrészt nem túl kemény, így könnyen meg tudják rágni, másrészt a mumuszöldség kategóriába tartozó répát, tököt és zöldbabot meg lehet velük szerettetni. Egyetlen kifogásom a termékkel szemben az, hogy pálmaolajat használnak hozzá, a pálmafaültetvények miatt pedig irtják az esőerdőket és brutálisan gyilkolják az orangutánokat. Ha pedig cruelty-free pálmaolajat használnak, akkor azt érdemes lenne feltüntetni a termék csomagolásán. A gyümölcsmixben eper, banán és ananász található változó arányban. A gyümölcsöket fagyasztva szárítják, azaz először lefagyasztják, majd vákuumban elpárologtatják belőlük a megfagyott vizet. Ez egy hőkezelés nélküli eljárás, ami során a gyümölcsökben lévő vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak, illetve ízük sokkal koncentráltabb lesz. Az állagukat nem tudom mihez hasonlítani, hiszen nem hasonlít se az aszalt gyümölcsre, se a szárítottra. Szerintem az epernek van a legintenzívebb az íze. A banán esetében tartottam attól, hogy a szárított, aszalt banánhoz hasonlóan kemény lesz, és nehéz elrágni, azonban puha és könnyen ehető, így akár a kisgyerekek is könnyen el tudják fogyasztani. A mixben az ananász a legjobb, mert meg van a tipikus ananász íze, azonban nincs már az a savassága, ami kimarja a nyelvet (legalábbis az én esetemben mindig marja ez a fincsi gyümölcs a nyelvemet), így ez is tökéletes gyerekek számára is. Összességében mindkét termék finom, de ha választanom kellene a kettő közül, akkor az édesszájúságom ellenére is a zöldségchipset választanám mert a zöldségek ízei nagyon jól kijönnek. Azonban azok számára szerintem nem ajánlott a termék, akik nincsenek hozzá szokva úgymond a natúrabb ízekhez, ugyanis megkóstoltattam a párommal is őket és neki nem ízlettek. Ő jóval kevesebb nyers zöldséget eszik, így nincs hozzászokva a zöldségek kezeletlen, nyers ízéhez.        f

Reggelire fel! Málnás chia puding superfoodokkal (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán)

2016. május 27. Zöld Avocado 

Reggelire fel! Málnás chia puding superfoodokkal (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers vegán) Korábban már hoztam nektek a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon két gyönyörűszép és nagyon tápláló chia puding receptet. Egy csokis-kókuszos és egy szőlős chia reggelit. A recepteket itt találjátok. A mostani bejegyzésben egy "szuperételes" chia puding kerül az asztalra. Egy tálnyi "szuperegészség", szuper gyorsan, szuper finoman reggelire.  málnás chia puding superfoodokkal (mindenmentes, nyers vegán) HOZZÁVALÓK (1 személyre) - 2 dl kókusztej ital - 1 db érett banán - 1 marék friss málna - 2 ek chia mag - 1 tk frissen darált lenmag - 2 ek kendermag - 1 marék natúr kesudió - 1 marék aszalt goji bogyó ELKÉSZÍTÉSA kókusztej italt a banánnal és a málnával összeturmixoljuk. Kitöltjük egy müzlistálba. Belekeverjük a lenmagot és a chia magot, majd félretesszük kb. 45 percre, hogy legyen ideje sűrűsödni, pudingosodni. Mielőtt elfogyasztanánk hozzá adjuk a kesudiót, a kendermagot és a goji bogyót. Most már kezdődhet a nap! ;-) málnás chia puding superfoodokkal (mindenmentes, nyers vegán) Táplálkozz, ne csak étkezz! Jó étvágyat! :-)  MIÉRT NEVEZIK SUPERFOODOKNAK A HOZZÁVALÓKAT? A chia magról bővebben itt olvashatsz: http:/­­/­­www.originalchia.hu/­­tapanyagtartalom/­­ A kendermagról bővebben itt olvashatsz: http:/­­/­­ossejt-terapia.shp.hu/­­hpc/­­web.php... A lenmagról bővebben itt olvashatsz: http:/­­/­­hajraegeszseg.hu/­­cikk/­­2014-11-09/­­egyunk-lenmagot A kesudióról bővebben itt olvashatsz:http:/­­/­­napidoktor.hu/­­blog/­­termeszetesen/­­a-kesudio-15-elonye/­­ A kókusztejről bővebben itt olvashatsz: http:/­­/­­www.biocity.hu/­­b.../­­a-keleti-konyha-kincse-a-kokusztej/­­ A goji bogyóról bővebben itt olvashatsz:http:/­­/­­www.liciumgyumolcs.hu/­­tenyek.html A málnáról bővebben itt olvashatsz:http:/­­/­­veddamagyart.info/­­elelmi.../­­669-naponta-3x3-hazai-malna Az érett banánról bővebben itt olvashatsz: http:/­­/­­filantropikum.com/­­ezert-fogyasszunk-minel-tobb-barn.../­­

Sütőben sült spárga

2016. május 9. Vegavarázs 

Villámgyors tavaszi ebéd Hozzávalók: 2 cs zöldspárga 60 dkg újkrumpli 3 ek olívaolaj 1,5 kk só fél kk frissen őrölt fekete bors 5 szelet aszalt paradicsom összevágva 5 dkg krémfehér sajt A spárgát és a krumplit megtisztítjuk. Ha nem parázskrumpli, felkockázzuk. Egy jénai tál aljába öntjük az...

Spárgás-zöldborsós rizottó

2016. május 5. Éltető ételek 

Spárgás-zöldborsós rizottóItt a spárga szezon, együk, ameddig van. :) Imádom spárga roppanósságát, a rizottó krémességét... olyan jól kiegészítik egymást. Ha van egy kis gombád otthon, azt is tehetsz bele, meg egy kis zöldfűszeres kecskesajt is biztosan remekül megbolondítja. Hozzávalók: - 1 evőkanlál bio vaj  - 1 evőkanál olívaolaj  - 2 újhagyma  - 1 kisebb vöröshagyma  - 2 gerezd fokhagyma  - 20 dkg spárga  - 1 csésze zöldborsó  - 1 csésze rizottó rizs (pl. arborio)  - kb. 1 l. zöldséglé  - 2-3 aszalt paradicsom - himalája só, bors  - 1 csokor snidling Elkészítése: Először is a spárgát hajlítva törjük el. A zsenge része a hajtáscsúcs, ezt csak meg kell mosni. A másik felét viszont meg kell hámozni és felszeletelni.A vajat és az olívaolajat összeolvasztom, a felkarikázott újhagymát és a felkockázott vöröshagymát megfonnyasztom rajta. Belereszelem a fokhagymát is.Hozzáadom a megtisztított spárga felaprított szárát, a zöldborsót, a felkockázott aszalt paradicsomot és a rizst. Sózom, borsozom. Apránként, levesmerővel adom hozzá a zöldség alaplevet, közben közepes lángon folyamatosan kevergetem. Amint a rizs magába szívja, adok hozzá egy következő merőkanállal. Kb. 15 perc elteltével hozzáadom a spárgacsúcsot is, és még további 10 percig, folyamatosan keverve és adagolva hozzá a zöldséglevest, főzöm. Kb. 25 perc alatt készre fő a rizs.Megszórom metélőhagymával, és tálalom.

Éltető turmixok: 10 csodás reggeli ital

2016. május 4. Éltető ételek 

Éltető turmixok: 10 csodás reggeli ital A 40 napos méregtelenítésem alatt egy kedves olvasó rendszeresen megosztotta velünk mindennapi lakomáit, ami nem töltött káposzta volt, hanem minden esetben fenséges turmix. Ezekből állítottam össze ezt a bejegyzést, hogy titeket is inspiráljalak arra, hogy egyszerű alapanyagokból könnyen készíthetünk tápláló és egészséges italokat. Nem kell más hozzá, csak egy jó turmixgép. Bátran próbáljátok ki! Egészségetekre! sárgarépa, kelkáposzta, zellerszár, banán, áztatott aszalt szilva Fotó: Labancz Zsuzsa alma, eper, fehérrépa, sárgarépa, madárbegysaláta, 3dl víz Fotó: Labancz Zsuzsa eper, banán, halványító zellerszár, saláta, víz Fotó: Labancz Zsuzsa madárbegysaláta, alma, banán, víz Fotó: Labancz Zsuzsa saláta, sárgarépa, narancs, citrom leve és víz Fotó: Labancz Zsuzsa saláta, zeller, cékla, ananász, víz Fotó: Labancz Zsuzsa eper-banán -víz Fotó: Labancz Zsuzsa fejessaláta -1/­­4 ananász -víz Fotó: Labancz Zsuzsa egy halványitó zellerszár, egy kelkáposzta levél, egy sárgarépa, egy narancs és kisebb citrom felének a leve, 3dl víz Fotó: Labancz Zsuzsa Egy negyed ananász, egy narancs,egy fél szál fehérrépa, egy maréknyi salátalevél,  t egnapi retek zöld levele, fél citrom leve ja és 3dl víz Fotó: Labancz Zsuzsa

A harmadik születésnapi torta

2016. május 4. Zizi kalandjai 

A harmadik születésnapi torta Hihetetlen, de újra eltelt egy év! Április 30-án Ádi három éves lett! Ahogy minden eddigi szülinapjára, most is piknikkel készültem és mivel a szülinap most szombatra esett, egyértelmű volt, hogy a biopiacon fogjuk megtartani a piknikezős-játszóterezős-dumcsizós bulit családtagokkal és néhány baráttal. Előtte pénteken egész nap a konyhában sürögtem-forogtam, hogy minden készen legyen másnapra… hála a szüleimnek, akik vállalták a srácok felügyeletét és két szoptatás között igyekeztem mindig minél több mindent megcsinálni. Természetesen a tortát titokban csináltam, akkor, amikor teljesen egyedül voltam, aztán gyorsan bedugtam a mélyhűtőbe, hogy az ünnepelt ne láthassa másnap délelőttig. Nyers tortát készítettem. Meg akartam hagyni a csokoládés ízvilágot, mint az első és a második tortánál, de vittem bele egy kis gyümölcsösséget málnával, mert Ádi imádja a málnát, meg a többi bogyós gyümölcsöt is (eper, áfonya, ribizli). Eredetileg márvány tortának terveztem, gondoltam, hogy a két ízt összeöntöm és márványosan összekeverem, de mivel a krém nem lett olyan híg, mint gondoltam, így inkább rétegeztem a tortát, és lett belőle egy nyers málnás-csokoládés “sajttorta” (cheesecake). Nagyon jól passzol a savanykás málna réteg a kesernyés csokival és az édeskés alappal. Az ünnepelt Ádi pedig igazi kiskrapekká cseperedik. Hihetetlen beindult a dumálókája. Ilyeneket mond: “Hm, úgy gondolom, hogy most nem megyek veled a boltba!” vagy a másik cuki dolog: “Anya, ebben (mosógép) vagy van mosópor vagy nem.” – ilyen vagy-vagyos mondatokat mond sokszor és egy három évesnek megfelelően sokkal logikusabban használja a magyar nyelvet, nem mindig a “nyelvtani szabályoknak megfelelően”, mint mi felnőttek. Néha ledöbbenünk, hogy mennyi mindent lát, észrevesz, tapasztal a világból. Fantasztikus a humora, a memóriája, nagyon ügyesen megtanult rollerezni és imádja (gyömöszölni) a kisöccsét. Boldog születésnapot kisfiunk! Nagyon-nagyon szeretünk téged! Anya, Apa és Ákos “Három éves lettem!” Nyers vegán málnás-csokoládés sajttorta Hozzávalók (egy 18 cm-es kapcsos formához): Alaphoz: – 1 bögre mandula – 1 és 1/­­2 bögre friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) – 1/­­4 teáskanál Himalaya só Alap krémhez: – 2 bögre kesudió, vízben áztatva 4-5 órán (vagy egy éjszakán) át, majd leszűrve – 1/­­3 bögre nyers extra szűz kókuszzsír (jó, a nem nyers extra szűz változat is, az nem kókusz ízű) – 1/­­3 bögre juharszirup – 1 vaníliarúd kikapart magjai Málnáshoz: – 1/­­2 alap krém – 3/­­4 bögre fagyasztott málna – 1 evőkanál frissen facsart citromlé – 4 evőkanál víz Csokoládéshoz: – 1/­­2 alap krém – 2 evőkanál nyers kakaópor – 2 evőkanál karobpor (lehet csak kakaóval vagy csak karobbal készíteni) – 1 evőkanál kesudióvaj – 10 evőkanál zabtej (bármilyen növényi tej használható) – csipet só (A recepthez használt bögre 250 ml-es.) Tegyük a mandulát a robotgépbe és aprítsuk szemcsésre. Ekkor adjuk hozzá a datolyát és sót és dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll tésztává. A tortaformát béleljük ki folpackkal vagy kenjük ki kókuszolajjal és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a többi réteget. Mossuk el a robotgép tartályát. A krém elkészítéséhez szűrjük le a vizet a kesudióról. Tegyük a kesut a kókuszzsírral, a juharsziruppal és vaníliával a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Ha teljesen sima, akkor vegyük ki a krém felét és tegyük félre. A robotgépben maradt fél krémhez adjuk a málnát, a citromlevet és vizet, pürésítsük simára, majd kanalazzuk az alapra és tegyük vissza a hűtőbe. Mossuk el a robotgép tartályát. Tegyük a robotgépbe a maradék fél krémet, adjuk hozzá a kakaóport, a karobport, a kesudióvajat, zabtejet és sót. Pürésítsük simára, majd kanalazzuk a málnás krémre. Tegyük a mélyhűtőbe a tortát néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.


Az összes 'aszalt' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!