bor receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Sült süngomba zöldborsó-cukkini rizottóval

Mindent bele sztörfráj

Elindult a www.lenartgitta.hu weboldal!










bor receptek

Hozz tudatos döntéseket az élet minden pillanatában

tegnapelőtt Élj harmóniában 

Hozz tudatos döntéseket az élet minden pillanatában Az életedben minden pillanatban  döntéseket hozol. Arról, hogy mit és hogyan gondolsz egy dologról, hogyan reagálsz egy szituációban, hogyan kommunikálsz, mit eszel, milyen könyvet olvasol, milyen zenét hallgatsz, kivel és miről beszélgetsz, etc.  Ami a jelenben történik veled, korábbi döntéseid eredménye és a jelen pillanatban meghozott döntéseid, pedig kihatással lesznek a jövődre. Az, hogy ki hogyan viselkedik Veled az ő döntése, de az ahogyan Te reagálsz az Ő viselkedésére a Te döntésed.  Minden pillanatban eldöntheted, hogy frusztrált, agresszív, dühös, szomorú, ingerült leszel, áldozatnak tekinted Önmagad vagy inkább elfogadó, szeretetteljes, kedves, nyugodt leszel... A rendszeres jógagyakorlás és a jóga elveinek megismerése és beépítése az életedbe segítenek fejleszteni a tudatosságod. Ezáltal a döntéseid is tudatosabbak lesznek, így békésebbé, boldogabbá válik az életed.  Mielőtt döntenél gondold át, mi lesz a döntésed hatása, eredménye. Vajon a döntésed Önmagadnak és másoknak örömet, boldogságot, fejlődést hoz-e.  Fejleszd a tudatosságod ma is :)  szeretettel: Kati

Mit eszik a vegagyerek? (napi teljes menü + tápanyag bevitel kalkuláció)

2017. szeptember 18. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek? (napi teljes menü + tápanyag bevitel kalkuláció) Sokszor kapom meg a kérdést aggódó szülőktől, a vegán étrend iránt érdeklődőktől, hogy honnan tudom, hogy a gyermekeim elegendő tápanyagot visznek-e be és vajon mindenből megkapják-e a megfelelő mennyiséget, jut-e elég fehérje, kálcium, magnézium, vas, szelén, cink, A-vitamin, C-vitamin, stb. a szervezetükbe. Ezekre a kérdésekre mindig az a válaszom, hogy ezek miatt egyáltalán nem aggódom. Igyekszem tudatosan odafigyelve összeállítani az étrendünket, ez alapján főzni, sütni, de egy idő után ez már napi rutinná válik, olyanná, mint az autóvezetés vagy a biciklizés. Segítségünkre lehet a kalória, a vitamin és ásványi anyag bevitel számolásában a Cronometer nevű weboldal, amelynek ingyenes részét használva naponta ki tudjuk számolni, hogy miből mennyit fogyasztottunk. Persze nem kell ezt napi szinten csinálni, hogy belezavarodjunk a végére… – de megnyugtatás képpen vagy az aggódó családtagok miatt havi egy-két alkalommal tesztelhetjük magunkat, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot vittek-e be a gyermekeink vagy akár mi. Az alábbiakban bemutatom nektek fényképeken keresztül, hogy mit ettünk egy teljes napon át, a bejegyzés végén pedig a Cronometerbe felvitt adatokat és az azokból számolt tápanyag mennyiségeket láthatjátok, hogy egy 4 éves, 18 kg súlyú és 110 cm magas gyermek miből mennyit evett/­­ivott. Persze a számolt értékek nem tekinthetők 100%-os eredménynek, mert ugye csak kb. saccolt mennyiségeket vittem fel az egyes élelmiszerekből, meg például savanyú káposzta esetében egy adott amerikai márkájú termékből számolt adatokat a rendszer. Mindenesetre egy hozzávetőleges támpontot nyújt az eredmény. Egy ilyen számolás segítségünkre lehet akár egy teljes heti menü előre tervezéséhez is. Természetesen minden étel vegán, nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt! Reggeli: egy alma és epres turmix hántolt kendermaggal megszórva Cukifej Ízlik a reggeli “múti”… az utolsó cseppig megiszom! Most már tényleg semmi nem maradt a turmix tartályában! “Anya, ez olyan finom!” (Költözködős kupi a háttérben… bocs! ) Ebéd: pirított fokhagymás füstölt tofu, pirított fokhagymás-citromos leveleskel, főtt rizs és bulgur, citromos tahini szósz Délutáni snack no. 1.: egy alma Délutáni snack no. 2.: nagyon finom, édes sárgadinnye… Bratyók osztoznak a sárgadinnyén! Délutáni snack no. 3.: almaszeletek kesudióvajba mártogatva Délutáni snack no. 4.: friss málna a parkban Vacsora: humuszos kovászos kenyér (Pipacs Pékség), savanyú káposzta, koktélparadicsom, újhagyma, uborka, ebédről maradék tofu és leveleskel (nincs a képen még egy szelet kenyér, ami guacamoléval – avokádókrém – volt megkenve)   És akkor íme az eredmény… Magyarázat : Vitaminokból (a D- és az E-vitamin kivételével) túlteljesítettük a 100%-ot. Ásványi anyagok egy részéből is többet vittünk be, amiből kevesebbet az a vas, a magnézium, a cink (ezekből 92%-nyit) és a kálium (ebből 47%-nyit, tehát több almát és banánt kell enni másnap, hogy ezt pótoljuk ). A nátriumot pedig jóval túlteljesítettük a napi átlagnál, de ez betudható a savanyú káposztának… ti ezen a képen nem látjátok, de egyénileg kimutatja a rendszer, hogy pl. a 264% nátrium miből jött össze és látom, hogy a savanyú káposztában található nátrium mennyiséget igen magasra értékeli. Viszont a bevitt C-vitamin mennyiség legnagyobb része a savanyú káposztából származik, tehát jó sok C-vitamin került a szervezetbe a káposztából, viszont ezzel egyidőben jó sok nátrium is. Amit biztosan félre kalkulált a rendszer, az a 0.1 g transzzsír. Mi is az a transzzsír? “A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. A kutatások kimutatják, hogy a természetben, természetes formában előforduló transzzsírsav nem okoz olyan egészségügyi kockázatot, mint a mesterséges úton előállított társai.” Megnéztem és a rendszer az 1 evőkanálnyi tahinit rakta be a zsiradékok közül a transzzsírhoz (is). Utána néztem és a nyersen krémmé darált szezámmag nem tartalmaz egészségtelen transzzsírt, szóval nem tudom miért került a Cronometer szerint ide. De ezt leszámítva, azt hiszem, hogy elégedett lehetek a végeredménnyel, mert egy vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsiradékokban (Omega-3 és Omega-6), fehérjében gazdag (!!!) napon vagyunk túl. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy minden nap más és más és egyik nap C-vitaminból viszünk be többet a szervezetünkbe az elfogyasztott ételekkel, másik nap meg vasból. A cél, hogy törekedjünk a harmóniára, a kigyensúlyozott táplálkozásra minden nap!  

kakaós kókuszos céklás kenyér

2017. szeptember 15. Beautilicious 

kakaós kókuszos céklás kenyérImádom a kakaó, a cékla, és a kókusz ízét is, na de a három együtt még zseniálisabb. Ha valami igazán finom süteményre vágysz, próbáld ki ezt a glutén-, és cukormentes egészséges finomságot. Hozzávalók - 125gr kókuszliszt - 25gr útifű maghéj  - 75gr édesítő - 50gr kakaó - 175gr cékla - 250gr görög joghurt - 150ml kókusztej Így készítsd - A céklát a joghurttal és a tejjel turmixold össze - Egy másik tálba keverd össze a száraz összetevőket - A két keveréket gyúrd össze és tedd kenyérsütő formába - Süsd 180 fokon 30 percig

répás-sütőtökös mini bagett

2017. szeptember 15. Beautilicious 

répás-sütőtökös mini bagettEzek a kis bagettek igazi őszi finomságok, a kedvenc zöldségeinkből. Nagyon finom és laktató. Nincs is jobb választás a vacsorához. :) Hozzávalók - 1 sárgarépa - 175gr sült sütőtök - 200gr görög joghurt - 150gr csicseriborsó liszt - 50gr lenmagliszt - 35gr tökmagliszt - só - szódabikarbóna - fél citrom leve Így készítsd - A zöldségeket turmixold össze a joghurttal - Egy külön tálba keverd össze a száraz hozzávalókat - A kettő keveréket keverd össze, majd add hozzá a citromlevet - Formázz kis bagetteket, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd 30percig 180fokon

Tégy a gerinced egészségéért! - Parsa Ardha Csandrászana (Fél hold állás oldalra)

2017. szeptember 12. Élj harmóniában 

Tégy a gerinced egészségéért! - Parsa Ardha Csandrászana (Fél hold állás oldalra)Az Ardha Cs andrászanáról (félhold állásról) egy korábbi bejegyzésben már írtam, itt olvashatod.   Most ennek a jógapóznak egy változatát ajánlom a figyelmedbe, amikor a kivitelezés oldalsó irányba történik.  Ez jógapóz erősíti a lábakat és a stabilizáló izmokat, javítja a testtartásod, jól kompenzálja az ülő munka okozta hatásokat. A félhold állás oldalsó változata szuper jól nyújtja az oldalsó törzsizmokat, csípő körüli izomzatot. E rősíti a gerincet és nyújtja a hátat is. Ez a jógapóz jól energetizálja a testet, serkenti a szív és a tüdő munkáját. Kedvezően hat a máj, a lép és a vesék működésére. Hogyan végezd el? - Állj meg összezárt lábakkal - Tádászanában (hegytartásban)  - ha ez még nehéz akkor lehet csípő széles terpesz a két lábad között.  - A két talpadon egyformán oszlasd el a testsúlyt. Majd  aktivizáld a lábakat. talpakat  told le jól a matracba, húzd fel a térdkalácsokat és legyenek aktívak a combjaid is.  - A medencédet tartsd stabilan - aktív a hasizom, farizom.  és nyújtóz z hosszan az egész gerinceddel fölfelé. - Emeld a két kezed a magasba - ha tudod tedd össze a tenyereket, ha ez még nehéz, akkor vállszélességben maradhatnak a karok. -  Belégzéssel dönts bal oldalra  - figyelj rá, hogy a medencédet ne told el. Amennyiben már bemelegedtél, előkészült a tested, gyakorlott jógázó vagy, úgy kilégzéssel dönts oldalra. - A két karod és a fülek egymás mellett, egy vonalban maradjanak Kijövetel a pózból belégzéssel gyere vissza középhelyzetbe és végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. A kitartás alatt stabilan tartsd a lábakat és a medencédet. Kilégzéssel a külső talpéleket és a nagylábujj tövét told a talajba. B elégzéssel húzd fel a térdkalácsot, tartsd aktívan a combokat. Belégzéssel próbálj nyújtózni fejtetővel, sz egycsonttal és a karokkal is az ég irányába. A hasadat, derék táji szakaszt, medencédet tartsd végig stabilan. A picit behúzott farokcsontb ól nyújtózz az egész gerincoszloppal folyamatosan. A lapockáidat simítsd a hátadba és próbáld belégzéssel nyitni a mellkast folyamatosan azáltal, hogy távolítod a két kulcscsontot - úgy dolgozz, ahogy Tádászanában (A tádászanáról itt olvashatsz). Amennyiben gerincsérved van ne gyakorold ezt a jógapózt. Tüdőtágulat esetén és kezeletlen magas vérnyomás esetén se gyakorold ezt a pózt.   Akkor se gyakorold ezt a pózt ha szédülsz, érszűkületed, esetleg érelmeszesedésed van, vagy valami gond van a központi idegrendszereddel.  A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el.  J ó gyakorlást kívánok:) szeretettel: Kati

Őszi Ragyogás Nyersétel hétvége

2017. szeptember 5. Gitta nyersétel blogja 

Őszi Ragyogás Nyersétel hétvégeOktóber 27-én lesz a következő 3 napos nyersétel hétvége, most az ősz jegyében. Őszi alapanyagokból készítünk gyors és finom fogásokat, és lesznek meditációs és mozgásos programok. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetsz, együtt lehetsz hasonló gondolkodású emberekkel :) Őszi Ragyogás  Alma, körte, szőlő, dió, csupa színes őszi alapanyag, amiből finomságokat fogunk varázsolni :) Gyönyörű környezetbe várunk a Pilis legszebb pontján, a kilátás ilyen: Őszi hangulatban: A részleteket egyelőre itt találjátok: Nyersétel hétvége részletek Ha szeretnél még több infót, kérlek hívj: 30/­­98 48 931

Élő növényi sajtos és tejek, nyers finomságok nem csak laktózérzékenyeknek

2017. augusztus 28. Gitta nyersétel blogja 

Élő növényi sajtos és tejek, nyers finomságok nem csak laktózérzékenyeknekMegjelent a legújabb könyvem ! A sorban a nyolcadik :) Élő növényi sajtok és tejek  Saját fotókkal megjelent a legújabb könyvem! Növényi alapanyagokból készült tejek, sajtok, és az ezekkel készült élő ételek receptjeit osztom meg a kedves Olvasókkal. A napokban kikerülnek a könyvesboltokba is, meg lehet vásárolni... Ajánlom szeretettel :)

Körtés-kesudiós smoothie bowl

2017. augusztus 28. Vegán Család 

Körtés-kesudiós smoothie bowlHozzávalók:   6 kisebb érett körte hámozva 2 marék sótlan kesudió 1 kókusz joghurt (2 dl-es) 1 ek méz/­­agavészirup/­­rizsszirup 1/­­2 kk vaníliapor   díszítéshez: 1 körte kockákra vágva 1 nektarin kockákra vágva   [...] Bővebben!

Gesztenyelisztes zabos gofri - vegán

2017. augusztus 23. BioBrigi 

Gesztenyelisztes zabos gofri - vegánAz a különleges eset esett meg velem, hogy elfogyott a hajdina itthon... Jah, más évekig elvan nélküle. :) De ez olyan nálam, mint másnál a búzaliszt. Akkor jutott eszembe, hogy gesztenyelisztet viszont kaptam a sógornőméktől, és még nem használtam el. Tán csak működik azzal is. És igen, csak kevesebb édesítésre van szüksége, mint a hajdinás változatnak. A gyerekek tömték. :) Hozzávalók: 1 bögre gesztenyeliszt 1 bögre zabliszt 3 ek szezámmag ledarálva 1 ek lenmag ledarálva növényi tej (mandula volt) sztívia 3 ek olivaolaj 1 tk sütőpor vanília 1 csipet só Az olajat másfél bögre tejjel és a sztíviával összeöntjük, a száraz hozzávalókat összekeverjük szárazon, majd a folyadékokkal is. Ha sűrű, még adhatunk hozzá tejet addig, amíg hígabb galuskatésztát nem kapunk.  Előmelegített gofrisütőben jó 5 perc alatt sül meg. Kicsit hamarabb, mint a hajdinás változata.

Kókuszos rozsos keksz - vegán

2017. augusztus 22. BioBrigi 

Kókuszos rozsos keksz - vegánEgy régen megírt poszt, amit elfelejtettem anno közzétenni. Kb. egy éves lehet. Arra emlékszem, hogy elég törékeny volt a tészta, és könnyen megégett, ha nem vigyáztam. Rongybaba konyhájából láttam először rozsból készült kekszet. Nagyon furcsálltam, de aztán később, mikor igyekeztem egyre többféle gabonát bevezetni az étrendünkbe, kipróbáltam pl. gofriba, és ízletesnek találtam. Valamikor készítettem már kekszet is, de arra sem emlékszem, hogy posztoltam volna. Ábel nagyon szívesen eszeget kekszeket, és a készítésében is bőszen segédkezik, így esőnapokon néha ezzel bővítjük a napi programot, ha Flóra is hagyja. A kisasszony aznap, mire meggyúrtam a tésztát, és kinyújtottam, azt mondta, elég volt ennyi a sütkérezésből. Kénytelen kelletlen otthagytam az egészet, először sétáltunk a kertben, de nem volt elég, így megszoptattam. Közben Ábel is beballagott a kertből, és mivel nem szaggattam ki az egész tésztát, megtette ő helyettem...  Újra is kellett gyúrni később, de legalább nyugi volt, míg etettem a kisebbet.   Nem tudom, ki hogyan oldotta ezt a kérdést meg, de mindig rizikós, hogy épp mire fejezzük be a dolgot. Épp ezért jó néhányszor az ajtónak támaszkodva szopizott a kicsi. Általában semmi nagyobb probléma, de mégis... Sokszor a kertben akar lenni, és mire kimegyek, levetkőzött félig, mert neki pisilnie kell, vagy folyatja a vizet a csapból. Volt olyan is, hogy megijedt, és torka szakadtából üvöltött, mert megmozdult a bambuszok között a feketerigó család. A szomszédok meg gondolhatják, hogy milyen anya az ilyen... de hogy lehet ezt megoldani egy sajtkukacnál? Olyankor nem akar mesét hallgatni tőlem - nézni nézne, de azért annyit meg csak ne butuljon. Szóval nem egyszerű... de más is túlélte valahogy. Majdcsak mi is. Csak hogy változatos legyen a gabonahasználatunk, és a rozs illik az ilyen jellegű kekszekhez. Hozzávalók: 40 dkg tk rozsliszt 10 dkg zabliszt 25 dkg kókuszzsír 10 dkg kókuszreszelék 15 dkg gyümölcscukor /­­ vagy stevia 1 dl növényi tej (most mogyoró volt) 1 cs borkősütőpor vanília kikapart belseje 1 csipet só A száraz anyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Azután annyi tejet adunk hozzá, amivel puha tésztát kapunk. Ha steviát használunk, csöpögtessük a tejbe. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk őket. Zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és fél óráig közepes lángon sütjük.

A jóga egyensúylt teremt

2017. augusztus 21. Élj harmóniában 

A jóga egyensúylt teremt A test és az elme szorosan összefügg egymással.  Amikor a jógagyakorlatokkal egyensúlyt teremtesz a testedben, az kihatással lesz az elmédre is és megszünteti a zavart, az egyensúlytalanságot.   

Chole masala

2017. augusztus 19. Vegán muflon 

Chole masalaAzt mondom, használjuk ki az utolsó napot, amikor még csatakos vízibivalyra izzadhatjuk magunkat a sparhelt mellett! És szigorúan olyan dolgot főzzünk, melyből valami pusztítóan, mocskosul csípős dolgot lehet kihozni, hogy egy nagy kiterjedésű Afrika-térkép rajzolódjon ki felsőruházatunk hátulján! Erre pedig egy indiai csicseriborsó-curry tökéletesen alkalmas. És tekintettel arra, hogy a hőségtől máris előjött belőlem az antiszociális, bőrizomtömlős bödönparaszt, a receptet rendhagyó módon fogom közölni, hogy bosszantsam az olvasókat. :kólavázzoH (vreznok) ósrobirescisc g004 (vreznok) moscidarap g004 amygahalil bbesik jef 2 amaygahkof dzereg 2 rébmöyg iynjjukylevüh 1 ynémök iamór kt 1 alasam marag kt 1 rednairok tlörő kt 1 amukruk kt 1 ropilihc kt 1 jetzsukók ld 1 dlözrednairok rokosc 1 rsob etekef ós Najó, ezzel leginkább magamat sikerült felidegesítenem, úgyhogy folytassa így a tököm vízkeresztkor! Tehát: A lilahagymát, a foghagymát és a gyömbért egy aprítóba dobjuk, összemixeljük és félretesszük. (Már-már közhely, hogy turmixgépet mosogatni arany!) Közben egy mély serpenyőben gyanút keltő magatartással kevés olajat hevítünk, hozzáadjuk a fűszereket, és közepes tűzön egy percig kevergetve pirítjuk őket. Majd jöhet rá a lilahagymás mixtúra, ezt további három percig tutujgatjuk a tűzön. Hozzápasszítjuk a paradicsomot, majd a lecsepegtetett csicseriborsót, némi vizet, majd addig főzzük, míg a csicseriborsó meg nem puhul. Legvégül hozzáadjuk a kókusztejszínt, a felaprított koriandert, sózzuk, borsozzuk, majd rizsával megzabáljuk.

Vegán málna fagyi Csepelen + recept

2017. augusztus 18. BioBrigi 

Vegán málna fagyi Csepelen + receptNo, a nyár végére sikerül is posztolnom... :( (Úgy június végétől itt a szöveg nagyja, csak nem jutottam el a befejezéséig.) Eddig azt hittem, hogy ilyesmiért minimum a Herbaházig kell menni, vagy magamnak barkácsolni, erre ma a Karácsony Sándor utcában meglepődve látom a táblát, hogy vegán-paleo fagyi 20m... (kétszer elolvasom, hogy jól látom-e) (Spillion Kortárs Fagyizó) Visszafelé oda is ballagtunk. Málnát kértem, de a srác javasolta, hogy kóstoljak meg valami mást is, adott kóstolót, és bizony (pedig tartottam tőle) a citromos bazsalikomos is nagyszerű volt. Flóra, mint mindig, boldogan ínyenckedett, Ábel meg hősiesen küzdött egy málnával. A végén, ahogy s7okott, csak a tölcsér kellett neki. Van választék, kedves a kiszolgálás, biztosan megyünk még.. (Mi ugyan csak egyszer voltunk, de a Férj hazafelé munkából gyakran becsábul... :) ) Pedig pont a napokban jutottam el odáig, hogy a gyermekkori málnafagyi íze jött vissza házi kreálmányból. Igaz az nem vegán volt, de tegnap nagyon fini vegán málna is sikerült. Nincs fagyigépem, a Nutribullet viszont aprítja a jeget is, így a lefagyasztott hozzávalók kerülnek bele, majd 2-3 órára visszateszem a kelyhet még a mélyhűtőbe. Így még nem lesz jeges, de már formázható gombócokat kaphatunk. A nem vegán egyszerűen fagyasztott joghurt, gyümölcscukor és málna keveréke. (2 dl joghurt, 15 dkg málna, ízlés szerint 1-2 ek gyümölcscukor/­­sztívia...) Szerintem szójajoghurttal is működne, és ha csak sztíviát, vagy eritritet használunk hozzá, candidások is nyugodt szívvel fagyizhatnak végre. A vegán málnafagyi azért lett kókusztejszín alapú, mert Ábelnek vaníliát is akartam készíteni, így egyszerűen a végén ahhoz kevertem málnát. Mennyiséget megevett belőle a csapat. :) A rizstejszín csak azért került bele, hogy a Nutribullet tudjon dolgozni, és a kesut megdarálja, sima rizstej is alkalmas lehet, de nem volt itthon. Vegán vaníliafagylalt Hozzávalók: 200 ml fagyasztott kókusztejszín (Cocomas volt) 1,5 ek kesudió (kesu és mandula keveréke volt itthon) édesítés ízlés szerint (sztívia és némi eritrit volt) 100 ml rizstejszín 1/­­4 alma 1 rúd vanília kikapart bele Pár órára a kókusztejszínt a mélyhűtőbe rakjuk. A kesut összeturmixoljuk a  rizstejszínnel, sztíviával, almával és vaníliával, majd hozzákeverjük a kókusztejszínt is. 2-3 órára visszatesszük a krémet a mélyhűtőbe, azután fogyasztható. A málnafagylalthoz 200 g málna került összekeverésre a vaníliafagyival. Nagyon finom! Fotó: Mutty.hu A csokis változat a Férjé, az ostyaszerűség pedig valójában egyfajta mézes keksz, de tökéletesen illik hozzá.

Tejberisz

2017. augusztus 17. Beautilicious 

TejberiszVáltozatos, tápláló és egészséges. Mi az? A válasz az isteni tejberizs, amit szinte bármivel passzol. Eheted lekvárral, magokkal... bármivel, szinte akármivel finom. Hozzávalók - 150gr barnarizs - 300gr víz - 500ml tej/­­növényi tej - csipet só - vanília - 2ek édesítő Így készítsd - A rizst a vízzel és a csipet sóval főzd puhára - Add hozzá az édesítőt és a vaníliát - Folyamatosan öntsd hozzá a tejet egészen addig, míg a rizs krémes állagú nem lesz - Tálald ízlésed szerint kakaóval, fahéjjal, lekvárral.....:)

Kesudiós-banános bundás kenyér

2017. szeptember 14. Vegán Család 

Kesudiós-banános bundás kenyér Hozzávalók:   1/­­2 csésze sótlan kesudió 2 érett banán 1/­­4 kk vaníliapor 1/­­2 tk só 1,5 csésze víz olaj a tepsi kikenéséhez teljes kiőrlésű kenyér   agavé szirup a tálaláshoz [...] Bővebben!

Ajándék design-tok a napszemüveged mellé!

2017. szeptember 5. VegaNinja 

Egy korábbi cikkünkben már olvashattál a vegán napszemüveg-választásról, most egy konkrét márkát, a Jack&Francist szeretném bemutatni a Battaturától, amit megvásárolhatsz a VegaNinja webshopban, ráadásul most egy egyedi, Forma Eyewear márkájú designtokot adunk mellé. A Jack&Francis napszemüvegek kézzel készülnek egy különleges alapanyagból. A cellulóz-acetát (vagy ahogy a szemüvegiparban hívják, csak szimplán acetát) egy antiallergén, 100% növényi alapú műanyag. Kevesen tudják, hogy ez az anyag a 1940-es években váltotta le az előtte használt törékeny és problémás műanyagokat a prémium minőségű szemüveggyártásban. A ma kapható acetátok erősek, könnyűek és rugalmasak. A cellulóz-acetát átlátszósága és színválasztéka nagymértékben variálható. A komplexebb színezés több eltérő színű és átlátszóságú réteg egymásra préselésével oldható meg. ZöldElla is készített videót erről a típusról: A cellulóz-acetát az iparban használt műanyagoktól eltérően nem kőolaj alapú, hanem természetes anyagokból, gyapotból és farostból készül. A petróleum-alapú műanyagok terhelik a környezetet, az acetát nem, mert megújuló forrásból származik. A szemüvegekhez használt cellulóz-acetát a farost- és gyapotrétegek egymásra préselésével készül, az így létrejött nagy tömböket vékony szeletekre vágják, majd CNC marógéppel kifaragják a szemüvegformát. Ezután következik a kifaragott szemüvegkeret és a szárak csiszolása, amelyet a Jack&Francis esetében kézzel történik. Mivel a növényi alapanyagok feldolgozása teljes egészében mechanikusan (nem kémiailag) történik, elhanyagolható mennyiségű vizet és vegyszert használnak fel a gyártása során. Amellett, hogy a cellulóz-acetát megújuló forrásból származik, alkalmas a biológiai bomlásra is. A leginkább fenntartható műanyagok közé tartozik, és ideális a szemüveggyártásra, mivel hipoallergén, megújuló anyagokból származik, biológiailag lebomlik, emellett könnyű és erős. A legtöbb közép- és felső kategóriás napszemüvegmárkának vannak acetát keretek a kínálatában. Persze az acetát napszemüveg – ahogyan a pamutpóló sem – nem kezd el lebomlani, miközben használod. Viszont ha megunod, a komposztba/­­talaj közelébe kerülve, és lebontó baktériumokkal találkozva sokkal hamarabb válik újra a természet részévé, mint a műanyagok, melyeknek lebomlási idejéről még mindig nincsenek pontos adatok. Ha 2017. szeptember 13. éjfélig rendelsz Jack&Francis vegán napszemüveget a a VegaNinja webshopból, egy ilyen menő Forma Eyewear napszemüvegtokot kapsz mellé ingyen! Rendelj most!   The post Ajándék design-tok a napszemüveged mellé! appeared first on VegaNinja.

Chia magos - zöldborsós kölesfasírt

2017. szeptember 2. Vegán Család 

Chia magos - zöldborsós kölesfasírt Hozzávalók:   1,5 csésze köles 2 ek chia mag 1 nagy vöröshagyma 30 dkg zöldborsó 1 csokor petrezselyem 2 gerezd fokhagyma 4 ek citromlé 3 tk pirospaprika por bazsalikom só bors/­­borspótló [...] Bővebben!

Gyors banános édesség

2017. augusztus 28. Gitta nyersétel blogja 

Gyors banános édességAmikor eljön a délutáni szénhidrát éhség (igen, van ilyen), akkor jó, ha van kéznél egészséges édes-falat, amit lehet enni. Sokan ismerik már ezt a banános trükköt, most megosztom veletek is. Kakaós banán  Hozzávalók: 2 banán 1 kanál kakaópor (lehetőleg tiszta kakaópor legyen) Elkészítés: A banánt villával szétnyomkodjuk... maradhat kicsit darabos Itt még csak a banán van villával szétnyomva És ráteszünk egy evőkanál jó minőségű kakaóport, én PlanetBIO kakaóport használok, mert bio, tiszta, jó helyről van, megbízható. Pillanatok alatt készen van  Opcionális a maca por, egy különleges szuperétel, ami most az enyémben is landolt, de enélkül is fantasztikus, gyors, finom édes, természetes délutáni nasi.

magos rúd

2017. augusztus 27. Beautilicious 

magos rúdFélre a bűntudattal! :)Egy finom sós nasi gluténérzékenyeknek is. Nem kell hozzá mesterszakácsnak se lenned, gyorsan és egyszerűen kész. Tele egészséges alapanyagokkal és sok szeretettel. Ha együtt süti meg a család, úgy még finomabb. Hozzávalók - 150gr köles - 100gr tökmagliszt - 50gr lenmagliszt - 30gr szezámmag - 150gr tejföl - 2 tojás - szódabikarbóna - fél citrom leve - a tetejére tetszés szerint magok Így készítsd - Sós vízben főzd a kölest puhára - Add hozzá a többi hozzávalót is, majd alaposan keverd össze - A masszát oszlasd el a sütőpapírral bélelt tepsiben, majd szórd meg magokkal - Süsd 170fokon 20percig

Grillezett padlizsánburger hummusszal

2017. augusztus 23. Vegán muflon 

Grillezett padlizsánburger hummusszalVannak megátalkodott nagyvárosiak, akik azt hiszik, hogy a vadaspark egy ocsmány, sárga szósszal és zsemlegombóccal telehányt természetvédelmi területet takar. Én viszont olyannyira vidéki vagyok, hogy számomra az "ütköző" és a "csatlakozó" is kérdőszónak minősül. Fél életemet kertes házban, kerti növények közvetlen közelében éltem le. Gyerekkoromban legjobb barátom egy csokor póréhagyma volt. És már csak ezért is szégyellem rettenetesen, hogy korábban nem döbbentem rá, mennyire pöpecül funkcionálhat a padlizsán etikus tehénhelyettesítőként két zsemle közé szorítva. Összeguberálandó: 1 db padlizsán A "páclöttyhöz": 4-5 ek olívaolaj 1 tk pirospaprika 1/­­2 tk fokhagymapor 1/­­2 tk chilipehely (elhagyható a rákba) 1/­­2 tk só 1/­­2 tk bors hummusz (akár házilag is) zsemle, paradicsom, és minden hasonló gyász, ami a hamburgerből elmaradhatatlan A padlizsánt kb. 1,5 centis karikákra vágjuk, majd megsózzuk, hogy kieressze a levét, mint kecskebéka az M1-esen. Jó húsz perc múlva papírtörlővel megtöröljük, majd a páclötty összekevert komponenseivel mindkét oldalán megkenjük. Forró grillserpenyőben kisütjük, majd hummusszal megspékelve többedmagával zsemlék közé szorítjuk.

Koriander vada

2017. augusztus 22. Vegavarázs 

Hozzávalók: egy nagy csokor korianderlevél 2 ek ghí vagy olaj 1 kk fekete mustármag 2 kk szezámmag 1 kk őrölt római kömény 1 kk őrölt koriander fél kk aszafoetida egy csipt őrölt csili (ízlés szerint) 20 dkg csicseriborsó liszt 2 dl joghurt 2 1/­­2 kk só 5 dl víz A korianderlevelet alaposan megmossuk...

Házi pizzaszósz, melegszendvics krém

2017. augusztus 21. Fitt Nők 

Házi pizzaszósz, melegszendvics krémHázi paradicsom befőzés 3 in 1. Tartósítószermentes!!! Pizzaszósz…. bolognai mártás… melegszendvics krém is lehet belőle. Ma melegszendvicsként ettem. Isteni finom. Így készítettem… mennyiségeket nem írok, mivel nem recept szerint készítek dolgokat, hanem ízlés szerint. De nem spóroltam semmiből. Sok-sok vöröshagymát megpucoltam, aprítógépben aprócskákra daraboltam, majd olajon megdinszteltem. Közben a paradicsomokat megmostam, nagy kelyhes turmixgépben összeturmixoltam. Mikor a vöröshagyma megdinsztelődött, sok-sok fokhagymát reszeltem rá, cseppet pirongattam, sercegtettem, majd mikor kissé kihűlt, őrölt pirospaprikával szórtam meg az egészet. Erre öntöttem az összeturmixolt paradicsomot. Ízesítettem sóval, cukorral, balzsamecettel (így a négy fő íz közül a három legfontosabbat belecsempésztem…. hogy ne legyen hiányérzetem), majd fűszereztem: oregano, bazsalikom és kakukkfű… sőt, még egy kis borsot is tettem bele, hogy pikánsabb legyen. Addig főztem, míg azt nem éreztem, hogy kezd “testes” lenni, azaz kissé elfőtte a levét, és érezhető lett keverés közben is a száraz része a dolognak. Üvegbe eltevését a szokásos módon csináltam, tartósítószer nélkül természetesen. A titok a vákuum és a megfelelő tisztaság. –>> Az üvegeket és az üvegek sértetlen kupakját nagyon tisztára mossuk, szárazra csepegtetjük (egyéb bevált módon természetesen lehet máshogy fertőtleníteni, sterilizálni), majd mikor az üvegekbe töltésre kerül a sor, a rotyogó paradicsom gőzével megtöltöm úgy, hogy az üveget szájával lefelé fordítom, és úgy tartom egy darabig. A forró gőz is fertőtleníti. Ebbe a kigőzölt üvegbe töltöm merőkanállal a szószt, közben ugyanígy fertőtlenítjük a kupakot is a gőzzel. Celofán nélkül (!!!) tesszük el. A gőzölés után egyből rácsavarjuk a kupakot erősen, majd fejre álltjuk és meleg helyre, pokrócok közé szárazdunsztba tesszük. Néhány nap alatt kihűl, akkor előkotorható és talpára állítva hűvös kamrában nagyon sokáig eláll. Felbontás után néhány napig hűtőben még lehet tárolni. Kenyérre kenve, sajtot szórva rá, sütőben sütve melegszendvicsként is isteni finom, vagy pizzára is tehetjük. Illetve bolognai szószként is remek spagettitésztára téve. Jó étvágyat! Mentés

omlós töltött keksz

2017. augusztus 18. Beautilicious 

omlós töltött kekszRábukkantam a kamrában egy kis répára, amikkel kezdeni kellett valamit. Nagyon vágytam már egy finom puha kekszre, így nem gondolkodtam sokat. Megalkottam egy répás, fahájas kekszet méghozzá narancsos krémsajtos töltelékkel. Egyszerű és finom, ráadásul hamar elkészíthető. Hozzávalók - 150gr répa - 65gr cukormentes sárgabarack lekvár - 3tojás - 150gr zabliszt - 80gr kókuszliszt - 20gr útifűmag héj - 50gr édesítő - fél csomag sütőpor - fahéj, szerecsendió - 200gr krémsajt - 2ek édesítő - 1 narancs héja Így készítsd - A megtisztított répát a lekvárral és tojásokkal turmixold össze - Keverd össze a fűszereket, édesítőt, liszteket, az útifűmaghéjat és a sütőport - Öntsd bele a répás keveréket és a massza háromnegyedéből formázz kis korongokat és tedd tepsibe - A krémhez keverd össze a krémsajtot 2ek édesítővel és narancshéjjal, majd tegyél belőle mindegyik korong közepére. - Fedd le a krémet a maradék masszával - Tedd 180fokos sütőbe 15 percre és már kész is :)

Tejberizs

2017. augusztus 17. Beautilicious 

TejberizsVáltozatos, tápláló és egészséges. Mi az? A válasz az isteni tejberizs, amit szinte bármivel passzol. Eheted lekvárral, magokkal... bármivel, szinte akármivel finom. Hozzávalók - 150gr barnarizs - 300gr víz - 500ml tej/­­növényi tej - csipet só - vanília - 2ek édesítő Így készítsd - A rizst a vízzel és a csipet sóval főzd puhára - Add hozzá az édesítőt és a vaníliát - Folyamatosan öntsd hozzá a tejet egészen addig, míg a rizs krémes állagú nem lesz - Tálald ízlésed szerint kakaóval, fahéjjal, lekvárral.....:)

Így készül a gazpacho leves

2017. augusztus 16. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Kovács Zoltán vegán séf a FEM3 Caféban mutatta meg, hogyan lehet elkészíteni a világ egyik leghíresebb levesét, a gazpacho levest. :)


Az összes 'bor' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!