krumpli receptek - Vegetáriánus receptek

krumpli receptek

Káposzta-zöldborsó-krumpli sabji

2017. február 9. Vegavarázs 

Hozzávalók: 1 kis fej káposzta 1 nagy krumpli 20 dkg fagyasztott zöldborsó 3 ek ghi vagy olaj 2,5 kk fekete mustármag 2-3 apró száraz chili (ízlés szerint) 5 db currylevél fél kk asafoetida 3 kk sambar masala 1 kk kurkuma 2,5 kk só 3 ek tejszín (elhagyható, kókusztejszín is lehet) Előkészítjük a...

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 2. Zöld Avocado 

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) Az úgy kezdődött, hogy AKCIÓS volt az ananász és az édesburgonya is a boltban... aztán úgy folytatódott, hogy mostanában a régi, kedvenc húsos ételeimet reformálom meg és varázsolom őket húsmentessé, a leginkább természethez (és nem pedig az élelmiszeriparhoz) közeli állapotba. Így hát végül úgy végződött, hogy a múltkori mexikói-magyar barátság után, most Délkelet-Ázsia konyháiba kalauzollak el titeket egy kis thaiföldi napsütésért. ;-) Az édes ízek kedvelőit most nagyon boldoggá fogom tenni! :-) Csak annyit fűznék hozzá: sokkal finomabb lett, mint azt elképzeltem! :-o  édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) kb. 800 g batáta (vagy édesburgonya)  kb. 800 g friss ananász  4 ek kókuszzsír vagy olívaolaj  (Himalája) só, csipet őrölt fehér bors 2 ek világos szójaszósz, 2 ek balzsamecet (étkezési ecet is jó) 3 gerezd fokhagyma  1 közepes fej vöröshagyma  1/­­2 db zöld színű és 1/­­2 db piros színű kaliforniai paprika  1 tk frissen reszelt gyömbér  4 ek ketchup (paradicsompüré is jó)  3 ek édesítőszer tetszés szerint (én kókuszcukrot használtam)  1/­­2 db frissen facsart citrom leve  2 bögre barna rizs  (3 ek fehér szezámmag - elhagyható)  édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) ELKÉSZÍTÉS  1) A rizst feltesszük a szokásos módon főzni. (Dupla adag vízben, kb. 25 percig.)  2) Előkészítés: A vöröshagymát és a paprikákat hosszúkás csíkokra vágjuk.  A batátát (édesburgonyát) és a friss ananászt meghámozzuk és kb. kockacukor méretű formákra vágjuk.  3) Felteszünk egy WOK-ot a tűzhelyre. Beletesszük a kókuszzsírt, a vöröshagymát, a felkockázott batátákat, a csíkokra vágott paprikát egy 1/­­2 bögre tiszta vízzel főzni. Reszeljük hozzá a fokhagymákat és a gyömbért. Fedjük le fedővel és kb. 15 perc alatt főzzük félpuhára a batátát. 4) Ezután hozzáadjuk az ananászt és fedő nélkül még kb. 10 percig főzzük. 5)  Közben keverjük ki az édes-savanyú szószt: ketchup + szójaszósz + balzsamecet + édesítőszer + 4 ek tiszta víz.  Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a frissen facsart citromlét, majd az egészet keverjük az ananászos batátához. (Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is.)  6) Egy utolsó összeforralás (kb. 2 perc) és már kész is.  7) Barna rizzsel, rizstésztával vagy üvegtésztával azonnal tálalható. (Én szervíroztam mellé friss és ropogós jégsalátát is.) édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) Táplálkozz, ne csak étkezz!    édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)Jó étvágyat kívánunk! :-) Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept,  sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Draga Hanis Szonja! Mai nap megérkezett a nagyszerű könyved a Mit eszik a Világ? Nagyon profi munka, telis-tele jobbnál jobb nemzetközi receptekkel. Minden egyes oldalról árad a szeretet, a profizmus. Imádom a fotókat benne, nemcsak a finomabbnál finomabb ételekről, hanem rólatok és a csodálatos tájairól is! Nagyon gyakran fogunk belőle főzni az már biztos! Első receptem a Fahéjas-Karamellás Granola lesz. :-) Mégegyszer gratulálunk! Dave Raspberry is külön gratulál. A képek alapján úgy jó 100 receptre rá is bökött, hogy mit látna szívesen. A születésnapi menüjét is ebből fogom főzni. Dobai Szabina, vásárló" Kattints ide és nézz bele a könyvbe!     

Illatos töltött szejtán sült almával és fokhagymával tálalva – vegán recept

2017. január 28. VegaNinja 

Karácsonyra is gyorsan elkészíthető ételeket igyekeztünk összeállítani, így esett a választás erre az illatos, ízekben gazdag, különleges töltött szejtánra. A szejtánt ezúttal nem magam készítettem, hanem a Vegan Grill natúr szejtántömbjét használtam, aminek kivájtam a közepét, és ide töltöttem azt a csodás ízösszeállítást, amit töltelékként használtam. Ebből az adagból kb. 3-4 személyre való bőséges vacsora jön ki, ha köretet is eszünk hozzá, például salátát, krumplipürét, rántott hagymakarikákat vagy rozmaringos sült kelbimbót. Hozzávalók:  Vegan Grill natúr szejtántömb vagy házi szejtán A töltelékhez: 1 bögre rizs (én hosszú szemű afgán rizst használtam) fél gránátalma egy kis marék aszalt vörösáfonya egy nagy marék törökmogyoró 100 g növényi sajt 1 kis fej lilahagyma 2 púpos evőkanál csicseriborsóliszt majoranna rozmaring szerecsendió 3 evőkanál tapenade, amihez az hozzávalók: 1,5 dl magozott fekete olíva feldarabolva 2 evőkanál kapribogyó 1 kis gerezd fokhagyma (kihagyható) 2 evőkanál olíva olaj 1 teáskanál citromlé 1 közepes alma kimagozva, cikkekre vágva 7 gerezd megpucolt fokhagyma kevés kókuszolaj a tepsi kikenéséhez Elkészítés: A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. Az aszalt vörösáfonyát vízbe áztatom, hogy kiázzon belőle a hozzáadott cukor. A gránátalmát “meghámozom”, azaz kibányászom a kis szemeket a héjak közül. A törökmogyorót konyharuhába csomagolva, kalapáccsal durvára töröm. A sajtot és a lilahagymát apró kockákra vágom. A csicseriborsólisztet kikeverem vízzel sűrű palacsintatészta állagúra. Összekeverem a töltelék hozzávalóit. A csicseriborsós massza fogja kicsit összetartani a tölteléket. Befűszerezem, sózom ízlés szerint. Elkészítem közben a tapenade-ot is ez alapján a recept alapján, és félreteszem. Ebből csak néhány evőkanálnyira lesz szükség, de a többit kenyérfeltétként vagy zöldségmártogatósként el lehet fogyasztani, nekem az egyik kedvenc pástétomom. Ahogy írtam, kifaragom a szejtán belsejét: ehhez nagyon tömör, kemény szejtánra van szükség, a VeganGrill-féle pont ilyen, és szögletes, így könnyebb vele dolgozni. A tetejét, mint egy fedelet meghagyom, ezzel takarom le a tölteléket. A kivájt tömböt a kókuszolajjal kikent tepsibe teszem, és belehalmozom a tölteléket, már amennyi belefér. Lenyomkodom, és teszek bele még, hogy jó tömör legyen. Szétkenem a töltelék tetején a tapenade-ot, és ráteszem a kis szejtánszeletkét. A megmaradt tölteléket belehalmozom a tepsibe a szejtán mellé, az almaszeleteket és a fokhagymagerezdeket  pedig a szejtán köré teszem, ezek nagyon finomak sülve. Hogy hogyan férnek el a dolgok a tepsiben, tulajdonképpen nem számít, annyit érdemes tudni, hogy ami felül van, az pirul és nedvességet veszt, ami alul van elfedve, az inkább párolódik. A tepsit nem kell lefedni, a sütőt sem kell előmelegíteni, közepes hőfokon 15-20 perc alatt tökéletesen megsül a töltött szejtánunk. A töltött szejtán sütés előtt körbevéve a töltelékkel   The post Illatos töltött szejtán sült almával és fokhagymával tálalva – vegán recept appeared first on VegaNinja.

Ananászos keralan curry

2017. január 26. Vegán muflon 

Ananászos keralan curryAz év ezen időszakában a vonóhorog végére tűzött teniszlabda, a csaptelep és a gépzsír bizonyos szempontból hálásabb konyhai alapanyag, mint a paradicsom, a paprika vagy a padlizsán. Történetesen azért, mert előzőek non-stop szezonálisak, és januárban és júliusban is változatlan áron lehet hozzájuk jutni. Ám zöldségfronton a jégcsapretek a növényevők egyetlen mentsvára. Más kérdés, hogy csak igen keveseknek van türelme és kézügyessége jégből retket formázni, és a végeredmény sem lesz túl ízletes. (Állítólag a görög fűszerkeverék segíthet a dolgon, de a magam részéről bojkottálom a nátrium-glutamátot.) Sütőtök, cékla és krumpli! - vágnák rá egyesek, de dafke nem ezekből fogok alkotni, hogy bosszantsam a tudálékos fejüket. Hanemakkor, a komponensek: 1/­­2 fej karfiol (óbazz, ez szezonális... na, mindegy, most már megfőztem, hogy rohadna meg!) 1 tk fehér mustármag 1/­­2 tk őrölt görögszénamag 1 tk kurkuma 1 marék szárított currylevél 5 cm reszelt vagy felaprított gyömbér 2 gerezd fokhagyma 6 szál zöldhagyma 1 piros chilipaprika 1/­­2 csokor koriander felaprítva (elhagyható, tekintve, hogy ilyenkor ritka, mint hawaii mintás hullazsák) 2 paradicsom felaprítva 1 ananász, jobb híján 400g-os konzerv 400g csicseriborsó (konzerves szintúgy) 400g kókusztej Válogatott szidalmak közepette (opcionális, én így szoktam) levágjuk a karfiol torzsáját és leveleit, majd kb. 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egy grillserpenyőn szárazon lepirítjuk. Egy másik serpenyőben cicázás nélkül olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot, a kurkumát és a curryleveleket. Ezt az elegyet egy percig kis lángon pirítjuk, majd jöhet a lereszelt gyömbér, fokhagyma, a felaprított zöldhagyma és a chili is. Hozzápasszítjuk a paradicsomot, a kókusztejet, a lecsepegtetett csicseriborsót, az ananászt levével együtt, legvégül a karfiolt, majd az egész hóbelevancot lefedve készre főzzük. Citromos-kardamomos rizsával kiváló párosítás.

Mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli, amikor két távoli nemzet találkozik egy ételben (gluténmentes, vegetáriánus)

2017. január 19. Zöld Avocado 

Mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli, amikor két távoli nemzet találkozik egy ételben (gluténmentes, vegetáriánus)Valahogy, amikor Magyarországon vagyok sokkal többször kívánok meg magyar ételt, mint amikor külföldön tartózkodom. Nem tudom mi lehet ennek az oka...? Soha máshol nem eszem annyiszor burgonyás ételt, mint magyar földön. Szerintem ez egyfajta tudatalatti állapot, amikor az agyam felismeri melyik országban járok éppen és elkezdi hozzárendelni az adott ország jellegzetes ételeit... Érthetetlen, de igaz. :-) Most sem volt ez másként... mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli  Napokig nem járt más az eszemben mint, hogy úgy ennék egy finom rakott krumplit. Hiába próbáltam elfelejteni, csak nem tudtam. Évek óta nem ettem. Akárhányszor belegondoltam, hogy kolbász nélkül készítem el az eredeti rakott krumplit, mindig egy üres és íztelen ételt láttam magam előtt: krumpli, tojás és tejföl... Nem igazán csigázott fel.  Végül addig-addig agyaltam a kérdésen még megszületett ez az isteni finom mexikói zöldséges, vegetáriánus rakott krumpli! Eredetileg csak ceruzababot szerettem volna bele venni, de azt nem kaptam. Így bevállaltam egy meredeket és Mexikót összehoztam a magyar rakott krumplival! :-o Olyan finom lett, hogy a púposan megpakolt tányér kevésnek bizonyult egy étkezésre. :-) A recept végtelenül egyszerűen elkészíthető és még a húsevő családtagok is szeretni fogják, akiknek nem árt, ha néha több zöldséget fogyasztanak. ;-)  mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli (gluténmentes, húsmentes, vegetáriánus)  HOZZÁVALÓK (kb. 4 személyre) - 1,5 kg burgonya - 5 db (házi) tojás  - fűszerek: Himalája só, fekete (frissen) őrölt bors, 2 tk füstölt pirospaprika fűszer, 1 kk mustár - 500 ml (bio) tejföl (1 nagy doboz)  - kb. 300 g mexikói zöldségkeverék (fagyasztott)   mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli (gluténmentes, húsmentes, vegetáriánus)  ELKÉSZÍTÉS 1) Feltesszük héjában, vízzel teli fazékban, fedő alatt főni a burgonyákat. Nem kell teljesen szétfőzni. Burgonyától függ a főzési idő. (Nekem kb. 30 perc volt.) 2) Tegyük fel a tojásokat is 8-10 percre főni. Miután elkészült távolítsuk el a héját és vágjuk karikára őket.  3) A megfőtt burgonyákat (miután kihűlt) meghámozzuk és tetszés szerint karikákra vagy random formára felvágjuk. 4) A tejfölt kikeverjük a fűszerekkel. Kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk az ízlésünk szerint. 5) Vegyünk elő egy mély, hőálló jénai tálat, amelyben a rakott krumplit át tudjuk majd sütni.  6) Tegyünk a tál aljára egy réteg burgonyát, melyet kissé összekeverhetünk a fűszeres tejföllel. Ezután szórjuk meg a felkarikázott főtt tojással, majd borítsuk rá a fagyasztott zöldségkeveréket. Ismét  egy újabb réteg burgonya következik, mellyel gyakorlatilag lefedjük az ételt. A tetejére csurgassuk a maradék fűszeres tejfölt. (Ha diétánk engedi megszórhatjuk az egészet reszelt sajttal is.) 7 ) 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt összesütjük az ételt és már tálalhatjuk is a húsmentes rakott krumplinkat. Jó étvágyat kívánok hozzá!  mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli (gluténmentes, húsmentes, vegetáriánus)  TÁPLÁLKOZZ, NE CSAK ÉTKEZZ! :-)         Megjegyzés: Vegán társaim egyszerűen hagyják el a tojást (a fekete só használata helyettesítheti a tojás ízt), a tejfölt pedig cseréljék növényi főzőtejszínre, ha 100%-ban növényi főételt szeretnének kapni. Legközelebb én is kipróbálom a vegán verziót is! (Igyekszem minél kevesebb állati fehérjét fogyasztani -húst egyáltalán nem-, de azért néha-néha még előkerül nálam a tojás, a sajt és a tejföl is. Vegetáriánus vagyok, nem vegán.)         mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli (gluténmentes, húsmentes, vegetáriánus) 

Karácsonyi húsmentes menüajánló 2. Főétel

2016. december 17. Éltető ételek 

Karácsonyi húsmentes menüajánló 2. FőételA karácsony nem múlhat el töltött káposzta nélkül. Nagyon sok vegán töltött káposzta receptet olvastam a neten, de nekem valahogy egyik sem tetszett. Vagy szejtán volt benne, ami nem más, mint búzahús - tömény glutén -, vagy szója (tofu) vagy éppen gabona fasírt. Ez utóbbi még talán jó is lett volna, de vidéken azért nem olyan egyszerű beszerezni. Ja... még diós és gombás változatot is találtam, de önmagukban ez sem nyerte el a tetszésemet. Így kénytelen voltam kikísérletezni egy változatot, ami elsőre olyan jól sikerült, hogy azóta már kétszer is elkészítettem. Ennek az ételnek a szíve-borsa maga a fűszerezés. Ezért azt a lehető legjobban találd el, a töltelék bekeverése során kóstolgasd, hogy igazán magyaros legyen az íze.  Igazán különleges, és szemet gyönyörködtető a sárga színű polenta friss zöldségekkel és rozmaringos gombával . Nálunk igazán nyerő a fokhagymás-spenótos krumplipüré , amihez bármilyen vegán fasírtot kínálhatsz, de egy egyszerű grillezett padlizsán vagy fűszeres sajt is remek választás.

Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel

2016. december 9. Vegán lettem 

Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel A vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel egy régi kedvenc újragondolva, frissítve, növényi alapokon.   Első körben csak egy egyszerű krumplifőzeléket szerettem volna készíteni, de útközben megiramodott a kezem és megtöltöttem pár káposztalevelet. A képek magukért beszélnek, lássuk miből készült ez a finomság:   Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel, a hozzávalók: 0,5kg krumpli 1 db zöldségleves kocka 2-3db babérlevél 1-1,5dl növényi tejföl 2 kanál liszt kevés margarin só, bors 8db kelkáposztalevél 15dkg szejtánpor növényi sajt 1 kisebb fej hagyma kevés főtt rizs fokhagymapor majoránna   Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel, az elkészítés: A megtisztított krumplit kockázd fel és főzd meg a zöldségleves kockával, valamint a babérlevéllel. Miután ezzel készen vagy keverd el a növényi tejfölt a liszttel, kevés meleg főzőlé segítségével. Miközben csomómentesre kevered, ízesítsd sóval és borssal, majd főzd tovább és ízlés szerint adj hozzá egy kevés margarint. A kelkáposztaleveleket főzd meg és miközben fő a zöldség, készítsd el a szejtánporból a főtt szejtánt. (A Töltött rántott szejtán receptünkben találhatod a szejtán elkészítésének módját.) Az elkészült szejtánt daráld le, majd melegíts fel egy kis olajat és dinszteld meg a hagymát benne. Tedd rá a darált szejtánt a hagymára, majd adj hozzá sót, borst, fokhagymaport és egy kevés majoránnát. Az ízesített szejtánt pirítsd meg, majd keverj hozzá négy evőkanál főtt rizst. Amikor kész a töltelék, nyomkodd ki a káposztaleveleket, majd minden levél közepére tegyél a töltelékből, hajtsd be az oldalait és tekerd fel őket. Melegítsd elő a sütőt 180°C -ra, majd margarinnal kenj ki egy tepsit. Tedd bele a megtöltött káposztaleveleket, öntsd le a leveleket növényi tejföllel, majd szórd meg reszelt növényi sajttal és tedd a  sütőbe 30 percre. A vegán krumplifőzelék mellé tálald a frissen megsült töltött káposztaleveleket. Jó étvágyat!   (Növényi tejföl készítése: darálj le egy kávédarálónyi napraforgót, majd turmixold össze négy kanál főtt rizzsel, kevés olajjal, citromlével, sóval és egy kevés langyos vízzel; apránként adva hozzá vizet, fehéredésig turmixold.)

Töltött rántott szejtán kétféle töltelékkel

2016. november 22. Vegán lettem 

Töltött rántott szejtán kétféle töltelékkelTöltött rántott szejtán kétféle töltelékkel, áfonyás diókrémmel és vegán kolbásszal. Cikkünkben a szejtán elkészítésének újabb egyszerű módját mutatjuk be. A szejtán vagy más néven búzahús, a búza sikérjéből készül. Húspótló alapanyagként működik és a felhasználási lehetőségek lényegében végtelenek, akárcsak a húsnál. Jelen receptben például töltött rántott szejtánt készítünk.   Töltött rántott szejtán hozzávalók: 25dkg szejtánpor 10dkg darált dió 5dkg vörös áfonya kukoricaliszt zsemlemorzsa margarin fokhagymapor citrombors bors só cukor   Töltött rántott szejtán elkészítése: Először a szejtánt készítsd el. Adj hozzá a szejtánporhoz kevés sót, fokhagymaport és borsot ízlés szerint, majd keverd össze 4 dl vízzel. Gyúrj belőle egy nagy golyót, majd forralj fel vizet és főzd 10 percig. Az első 10 perc után vedd ki a vízből, vágd fel nagyobb szeletekre és tedd vissza főni körülbelül 30 percig, ugyancsak lobogó vízbe. Miután megfőtt vedd ki vízből a kész szejtánt és nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot. Amíg készül a szejtán készítsd el a tölteléket. A vízbe áztatott vörös áfonyát keverd össze a 10 dkg darált dióval, majd fűszerezd a citromborssal és ízesítsd kevés sóval és cukorral. Egy kevés margarint olvassz fel, majd add hozzá diókeveréket és még egy kis fűszert amennyiben megkívánja a massza. A margarinból éppen annyit használj, amely segítségével jól formázhatóvá válik a diós masszád. A szejtánból vágj hajszálvékony szeleteket. Ha vastagabbra vágod, akkor zsebeket tudsz vágni rá és úgy betölteni a tölteléket, ha maradsz a szeleteknél, akkor két szelet közé teszed a tölteléket, majd fogpiszkálóval körbetűzöd. Én tölteléknek még vegán kolbászt használtam, kevés vegán sajttal elkeverve, de a töltött rántott szejtán töltelékét bármiből elkészítheted. Végül következzen a panír. A kukoricalisztet keverd el vízzel és adj hozzá kevés zsemlemorzsát. Érdemes dupla panírt használni, hogy biztos bent maradjon a töltelék a szejtánban. Fedő alatt forró olajban süsd meg a szeleteket. A képen látható massza krumplipüré. A főtt krumplit, kevés margarinnal és rizs- vagy zabtejjel turmixoltam össze és melegen tálaltam. Jó étvágyat!  

Kismamák, figyelem! Szeretnétek időt nyerni a mindennapokban?

2016. november 11. Éltető ételek 

Kismamák, figyelem! Szeretnétek időt nyerni a mindennapokban? Elmesélem, ma mit főztem a két pici mellett. Akik, megjegyzem, nagyon picik. Vagyis éppen annyira, hogy zavart teremtsenek bármilyen erőben, hogy egyszerre ketten négyfelé rohanjanak, hogy lerántsanak mindent az asztalról, konyhapultról, hogy kiborítsanak bármit...és sorolhatnám, mikre képes egy 2 és egy 1 éves ördögfióka. De ti mind úgyis tudjátok. Szóval: reggel gyorsan összedobtam nekik egy kis zabkását kókusztejből. Természetesen A GÉPpel. 1 perc volt. Aztán tízóraira készítettem egy kis gyümölcspürét, szintén legújabb barátommal, hivatalos nevén MAG4-el, de mi csak A GÉPnek hívjuk. A gyümölcspucolás kicsit macerás volt, de utána semmi dolgom nem volt vele, csak egy gombot kellett benyomni és ő csinálta a dolgát. Aztán délelőtt még kétszer használtam: elkészítettem a levest vele és utána elővettem egy adag lefagyasztott barackot, s ,,összeütöttem egy kis dzsemet, mert sajnos már minden tartalék elfogyott. Hogy ennek milyen finom illata tud lenni! Mindig elcsodálkozom. Persze amikor végzett beledobtam mindent a leveshez, hadd szóljon. Épp időben lett kész. Aztán a bébiétel is elkészült, amíg a levest majszolták. Miután a gyerekek felkeltek, bekészítettem még egy adag mandulatejet, mert megint elfogyott a tegnapi két liter. Aztán irány a játszótér. Este már csak egy kis mártogatóst készítettem, lilahagyma chutney néven találtam a receptek közt. Édeskrumplival, sült répával zseniális! Aztán másnapra elkészítettem a szezámmagos mártogatóst, előre.  Este, az utolsó mosogatásnál megjegyeztem a férjemnek: azért ha még mosogatni sem kellene, akkor lenne az igazi....Mire ő megkérdezte: mit csináltatok ma? Mondtam, hogy gyurmáztunk és ujjfestékkel is maszatoltunk a csomagolópapírokon, amit a múltkor hozott. És mostam, meg teregettem. És gyakoroltuk a fürdetést és a bilizést a babákkal. Na meg kiolvastuk a Négyszögletű kerek erdőt. Ja, és persze háromszor öltöztünk át, mert egyedül akarnak csak inni. De még hideg van ahhoz, hogy vizes ruhákban flangáljanak. Erre ő megjegyezte: Ne mondd, hogy A GÉP 4 óra szabadidőt zúdított rád?! Az biztos, hogy sokat segít - tűnődtem - de azért csak szervezés kérdése, nem igaz? ;) Ha akarsz egy jó barátot:  http:/­­/­­magtej.hu/­­ valamint www.facebook.com/­­magtej.hu

Kevés

2016. október 31. BioBrigi 

KevésKevés a bejegyzés.  Igen, tudom. Mostanában sok este a két gyerek közül valamelyik mindig mondta. Olyan este is akadt, hogy fél kettőig így telt. Nem is egy. Egyiknek jön a foga, a másiknak a hasa fáj, aztán a betegségek...  Olykor van, hogy az ember a végére kiakad, de többnyire nagy sóhajjal emeli fel a fenekét, és szedi a lábát, hogy legalább az egyik a másikat ne ébressze fel. Ilyenkor van az, hogy másnap karikás szemmel paprikás krumplit kavargatok, vagy zöldbab főzeléket. Szóval nem blogra valót. Persze nem csak nyafogás van az életben. Mosolygós kis csemeték is vannak, akik aztán kupacban csemegéznek a tálból, merthogy ilyenek is készülnek... mint a hajdinás süti. De ezek meg már fenn vannak a blogon... no de sebaj. Majd visszarázódunk a rendes kerékvágásba. Addig meg kitartás. :)

Vegán “májgombócleves” – növényi pástétomból, egyszerűen

2016. szeptember 11. VegaNinja 

Vegán “májgombócleves” – növényi pástétomból, egyszerűenRégen nagyon szerettem a májgombóclevest, legyen az menzás vagy anyukám-féle, házi. Ilyet természetesen azóta nem ettem, mióta nem eszem húst, tehát kb. ezer éve. De felfedeztem a bolti vegán “májkrémet”, és nem sokkal ez után már elkezdett bennem érlelődni a recept. Végre meg is főztem, és csak kicsit kellett vele trükközni. Hozzávalók: 1 hagyma felaprítva 3 közepes répa egy marék friss petrezselyem aprítva 6 kicsi krumpli 3 marék sárga hüvelyű zöldbab (kihagyható) 3 marék zöldborsó bors só A gombócokhoz: 1 doboz (200 g) Unicarm növényi pástétom 2 evőkanál kukoricakeményítő 2 evőkanál zsemlemorzsa 1 kávéskanál majoranna bors Elkészítés: A répát, krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy lábasba dobjuk annyi vízzel, hogy bőven elfedje. Hozzáadjuk a zöldbabot, petrezselymet, hagymát, sót és borsot. Fehérrépát, zellert, de akár patisszont is tehetünk bele, ezeket is az elején érdemes hozzáadni. Levest általában úgy főzök, hogy kevesebb vízben, a kelleténél egy kicsit több sóval főzöm félkészre, majd felöntöm. Így a zöldségek sokkal ízgazdagabbak lesznek. Mikor forr a levesünk, hozzáadjuk a zöldborsót. Mind a zöldbabból, mind a zöldborsóból fagyasztottat használtam. Ezen a ponton felönthetjük annyi vízzel, hogy már ne legyen sós, de még tele legyen ízzel. Közben a pástétomot egy tálba kanalazzuk, és hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, a zsemlemorzsát, borsot és a majorannát, majd felöntjük kb. fél dl vízzel. Nagyon alaposan elkeverjük, majd egy serpenyőben folyamatosan kevergetve melegítjük. Ettől kissé visszasűrűsödik, így könnyebb lesz kifőzni a gombócokat. A levesünkből vegyünk ki egy kisebb lábasba annyit, amennyiben ki tudunk főzni néhány gombócot egyszerre, és van helyük feljönni a leves tetejére. Tegyük a tűzre a kis lábast is, és várjuk meg, hogy felforrjon benne az alaplé. Két teáskanál segítségével formázzunk gombócokat – vagy inkább nudlikat. Az egyikkel kanalazzunk ki egy keveset a pástétomos masszából, és a másikkal kanalazzuk ki a kanálból, majd dobjuk a lobogó forró alaplébe. Egyszerre kb. 5 db-ot főzzünk, és 1-2 perc forralás után ki is halászhatjuk egy lyukacsos merőkanállal, vagy fém szűrővel. Főzzük ki az összes gombócot ilyen módon. A gombócokat egy külön tálban tálaljuk, mert könnyen lehet, hogy a levesbe téve szétáznának szegények. Közben a levesünkben már megfőttek a zöldségek – ezt kóstolással illetve villával ellenőrizzük. Megjegyzés: más növényi, májkrémszerű pástétommal is működhet. A Mandy Foods márkájú tartalmaz ízfokozót, amire érzékeny vagyok, a Hamé pedig kármint, ami szárított, porított bíbortetvekből készül, így még csak nem is vegetáriánus/­­vegán  – a címke ellenére. Az Unicarm nem tartalmazza egyiket sem, az íze finom (kivéve a gombásé), könnyű és krémes. Budapesten a Roni és a Manna nevű éjjelnappali üzletekben, és bioboltokban kapható, vidéken pedig szintén bioboltokban. Ára sem vészes, 300-400 Ft között változik a 200 g-os dobozé.  The post Vegán “májgombócleves” – növényi pástétomból, egyszerűen appeared first on VegaNinja.

Vegán tzatziki

2016. július 30. Kertkonyha 

Vegán tzatzikiHatalmas tzatziki-rajongó vagyok. Akik esetleg ezt nem értenék, le kell írnom, micsoda fantasztikus étel ez.  Mire jó a tzatziki: - Grillezett ételek mellé. - Sült krumplihoz. - Tepsis krumplihoz. - Kenyérre. Zsemlére. Pirítósra. - Kiflit belenyomkodni. - Mártogatósnak. - Briám mellé. - Sós sült tészták mellé. - Mindenféle tepsiben sült étel mellé. - Önmagában. Van még kérdés? Ja, hogyan lehet vegán módra elkészíteni? :)  Hozzávalók egy közepes tálhoz: [...] Bővebben!

Vegán, búzacsírás sárgabarackos gombóc

2016. július 9. Éltető ételek 

Vegán, búzacsírás sárgabarackos gombócNe gondoljátok azt, hogy egy gyümölcsös gombóc készítése nagyon nehéz lenne. Szerintem nem lehet elrontani, csak az elkészítése egy kis odafigyelést igényel. Ha betartod a leírtakat, biztosan neked is sikerülni fog. Hozzávalók: - 50 dkg héjában megfőtt burgonya - 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 10 dkg fehér tönkölyliszt - 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj - 1 evőkanál tönköly búzadara (gríz) - csipet só - kb. 10 db érett sárgabarack - fahéj, kókuszvirágcukor Morzsa: - kb. 10 dkg búzacsíra - kb. 10 dkg darált dió - 1-2 evőkanál kókuszcukor - 1/­­2 mokkáskanál fahéj - 1 evőkanál kókuszolaj Elkészítése: A morzsához a darált diót a kókuszolajon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsuk meg, éppen csak annyira, hogy enyhén illatos legyen. Vegyük le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd szórjuk bele a búzacsírát, a cukrot és a fahéjat.Közben a héjában megfőtt burgonyát még melegen krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!Szórjuk bele a lisztet, a darát, a sót, és az olajat is csorgassuk bele.Gyúrjunk belőle egy ruganyos tésztát.Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és kockázzuk fel mintegy 8 cm-esekre. No, nem kell mérni, csak úgy szemre. :) Persze ez függ a barack méretétől is, de én jobban szeretem a max. pingponglabda méretűeket.A barackot magozzuk ki, vágjuk félbe, szórjunk rá kókuszcukrot és fahéjat. Jól forgassuk össze. Ez lesz a töltelék.Mindegyik kockatésztára tegyünk egy cukros barackot, és ügyesen gombócozzuk.Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, de ne egyszerre. Amikor feljön a gombóc a víz tetejére, még utána úgy 4-5 percig főzzük.A lecsöpögtetett gombócokat forgassuk meg a búzacsírás morzsába.

Serpenyős spárgarakott

2016. július 7. Kertkonyha 

Serpenyős spárgarakottEgyszerűen imádom a spárgát! Kicsit karcos, karakteres zöld íze miatt tökéletes leves- és grill alapanyag, de párolhatjuk is, sőt, tésztához is jól passzol. De ezzel koránt sincs vége a sornak! A napokban készítettem el ezt a nagyon különleges, de mégis teljesen egyszerű serpenyős ételt krumpliból és spárgából. Langyosan vagy hidegen az igazi! :) Hozzávalók 3-4 adaghoz: [...] Bővebben!

Hajdinás kelkáposztaleves

2017. január 20. Éltető ételek 

Hajdinás kelkáposztalevesA kelkáposztalevesnek leginkább a frankfurti változata ismert, én most viszont egy vegán változatot ajánlok nektek. Különlegessé tettem ezt még főtt hajdinával, amelynek a jótékony hatásairól már korábban írtam.  Hozzávalók (2-3 adag): - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 duci sárgarépa - 1 petrezselyemgyökér - 1 nagyobb krumpli - 1 szelet zeller - 1 szárzeller - 1 jó nagy marék felszeletelt kelkáposzta - 1/­­2 csésze zöld hajdina (nem pörkölt) - 2 babérlevél - 1/­­2 mokkáskanál majoranna (ezt ne hagyd ki belőle) - késhegynyi őrölt kömény - 1 teáskanál pirospaprika - himalája só, bors Elkészítése: - A zöldségeket tisztítsuk meg és karikázzuk, kockázzuk. - A kókuszolajon dinszteljük meg a hagymát, majd reszeljük bele a fokhagymát is. - Dobjuk rá a zöldségeket (a kelkáposzta kivételével), pirítsuk együtt kb. 5 percig. Fűszerezzük. Öntsünk rá vizet és főzzük roppanósra.  - Közben a hajdinát bő vízben főzzük kb. 10 percig. Öblítsük le. - Tegyük bele a levesbe felcsíkozott kelkáposztát és a hajdinát. Mintegy 10 perc alatt főzzük össze.

A gyulladás csökkentő diéta!

2017. január 4. Eszemiszom – Jóga Magazin 

A gyulladás csökkentő diéta! Na, ez lett a Kutir oldalával kapcsolatos új évi fogadalmam, mármint az, hogy a régebbi elmaradásaimat behozom. Ezt a diétát már annyiszor terveztem megosztani, mert nekünk nyugatiaknak, talán ez az egyik leghatékonyabb Ájurvédikus rövid kúra, amit tehetünk magunkért, de eddig még nem sikerült leírnom. Tehát, amennyiben 3 napig nem eszünk fehérjét, és pluszban még kalciumot is viszünk be, minden gyulladás elmulasztható! Természetesen, régóta fennálló, vagy krónikus gyulladás esetén, ezt ismételni kell, de már az első 3 nap után ég és föld a különbség! Ilyen esetekben az Ájurvédában 6 ismétlést ajánlanak, heti ismétléssel, majd lekövető fázisban havi 1 ismétlést. Ezek természetesen 3 egymást követő napok legyenek. Egyébként a hatás mechanizmusa ennek a kúrának az, hogy amikor nincs fehérje bevitel szervezetünk a többlet kalciumot megpróbálja beépíteni a csontszerkezetbe. De ez csak 3 nap után szokott neki sikerülni. Mert egyébként a fehérje feldolgozásához szervezetünk a már beépült kalciumból használ fel, de amikor nincs fehérje bevitel, de van többlet kalcium, azt az első 3 napban keringteti a szervezetünkbe, és az így mindenhová eljut. Kalciumilag reggel-este 500-500 milligramm az ajánlott bevitel. A fehérje szempontjából, meg az abszolút minimum az irányadó elv. Az állati, és a növényi fehérjét is kerüljük. Természetesen szinte mindenben van fehérje, de amennyiben nem lépjük át a 15 gramm fehérjét /­­ 100 gramm tömeghez viszonyítva, a kúra működik. Így íme egy iránymutató felsorolás az alacsony fehérje tartalmú, eme kúrával kompatibilis ételekből: - Gumók és gyökér félék: Krumpli, répa, zeller, cékla, karalábé, retek és hagyma. - Tökfélék: Sütő és főző tök, édesburgonya, padlizsán és cukkini. - Karfiol, paradicsom és paprika. - Gyümölcsök kivéve banán és avokádó. - Gabonafélék: Rizs (fehér), árpa, hajdina és köles. - Olajak: Olíva, szezám, repce, napraforgó, stb... Egyébként a tűz alkatú delikvenseknek, amúgy is ajánlott ezt a kúrát betartani havonta egyszer. És közvetetten ez a gyulladás csökkentő beavatkozás egy csomó másra is kihat, hiszen minden túl működés, minden más túlműködést is fokoz. Tehát a gyulladás csökkentés jótét módon hat a gyomorsav túltengésre, a magsasvérnyomásra, a stressz hormon többletre, stb... Meg hát mi nyugaton amúgy is túl sok fehérjét fogyasztunk, szóval ártani nem árt. Om Tat Sat Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Hótegyszerű csicseriborsó- és kukoricaburger

2016. december 12. Vegán muflon 

Hótegyszerű csicseriborsó- és kukoricaburgerÚjabb olvasói levelet kell közzétennem: "Tisztelt Muflon úr! Amennyiben nem hagy fel az urizáló receptek posztolásával, rajzszeget verek a klumpámmal az alsóajkába! Hát honnan szerezzek én itt Rimákseregélyesen édeskrumplit meg babsajtot? Talán érleljek a hálóingemben? Megvolt bennem a szándék, hogy elhagyom a hurkát meg a pejslit, de ha így folytatja, komplett bölénycsordákat fogok tokaszalonnába tekerni! Sőt, a saját vejemet is, a Rezsőt! Aztán majd nézegethet, maga kotványos paszulytatár! Üdvözlettel: Kentaur Lajosné" A blog elindítása óta megtanultam komolyan venni a hasonló fenyegetéseket, ezért most egy olyan szimpla specialitással hozakodom elő, melynek minden összetevője könnyedén beszerezhető. (Kivéve a csicseriborsót és a koriandert, hogy azért mégis provokáljak egyeseket.) Összeharácsolandó: 400g (azaz egy konzerv) csicseriborsó 300g (azaz majdnem egy konzerv) morzsolt kukorica fél csokor friss korianderlevél felaprítva 1 tk pirospaprika 1/­­2 tk őrölt kömény 1 citrom héja 4 púpozott evőkanál liszt só/­­bors zsemle, plusz az összes gány, ami a hamburgerbe kell. A csicseriborsót és a kukoricát a fűszerek, a citromlé és a liszt társaságában aprítóba helyezzük, és durvára daráljuk. Ha az így kapott masszát még mindig undorítóan ragacsosnak találjuk, újabb dózis lisztet helyezünk bele. Ezután négy egyforma fasírt formázunk belőle, majd fél órára hüttőbe helyezzük. Kevés olívaolajon mindkét oldalon kisütjük, majd jajveszékelve zsemlék közé szorítjuk őket.

Krumplis tészta újragondolva

2016. december 5. Éltető ételek 

Krumplis tészta újragondolvaKi ne evett volna gyerekkorában - ha máshol nem, akkor az iskolai menzán - krumplis tésztát.  Igazán olcsó, laktató étel... bár egészségesnek nem mondanám. Bennem mélyen él az a gyermekkori emlék, amikor a nővérem elkészítette, nekem meg mosogatni kellett.... na jó, nem csak ez maradt meg bennem, hanem az is, hogy ez egy nehéz étel, sőt... nagyon is. De ennek ellenére nem kell a sufni mélyére rejteni a receptet, bátran készítsük el, kissé újragondolva, egészségesebben. Hozzávalók: - 1 szép vöröshagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - nyáron: 1-1 paprika, paradicsom, télen 3-4 evőkanál lecsó - 3-4 db burgonya - 1/­­2 csésze főtt csicseriborsó vagy 1 kisebb padlizsán - 1 evőkanál kókuszolaj - fűszerek: 1 teáskanál pirospaprika, himalája só, bors, chili, petrezselyemlevél, pici őrölt kömény - 20 dkg gluténmentes tészta (pl. orsó vagy fusilli) Elkészítése: - A hagymát vágjuk fel pici darabokra, majd a kókuszolajon kezdjük el sütni. Picivel később reszeljük bele a fokhagymát. Ezután következik a lecsó és a kis kockára vágott padlizsán (ez utóbbi kimaradhat). Folyamatos keverés mellett süssük össze. - Közben a krumplit hámozzuk és mossuk meg, majd hosszában vágjuk ketté. Ezután szeleteljük fel, mintegy 3-4 mm vastagra. - Az összevágott krumplit tegyük a lecsós alapra, majd fűszerezzük. - Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. - Amikor már félig puha a krumpli, főzzük hozzá a tésztát is. Vizet valószínűleg még pótolni kell, hiszen a tészta a főzés során fog felszívni valamennyit. Ekkor hozzáadhatjuk a főtt csicseriborsót is (elmaradhat). - A legvégén szórjuk meg petrezselyem levéllel és tálalhatjuk is.

Padlizsános-lecsós rakott krumpli

2016. november 13. Éltető ételek 

Padlizsános-lecsós rakott krumpliEz egy nagyon egyszerű és olcsó recept. Főleg nyáron, amikor szezonja van a parikának és a paradicsomnak. Én szoktam télire készíteni lecsót üvegbe, így könnyen hozzáférhető alapanyagom van ilyenkor is. Hozzávalók (2-3 főre) - 1 liter lecsó (paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma) - 1 padlizsán - 2 kg burgonya - só, bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű Elkészítése: A lecsót jó hagymásan, fokhagymásan készítsük el. A padlizsánt pácoljuk be reszelt fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával és pici olajjal. Hagyjuk állni úgy 15 percig. Majd ezt a pácolt padlizsánt pár perc alatt süssük össze a lecsóval. A krumplit hámozzuk meg, és szeleteljük fel.  A lecsót öntsük bele a tepsibe, mely kb. 1 cm vastagon legyen az alján. Erre szépen állítsuk rá a krumplit, picit fedésbe egymással. Ez azért jó így, mert a krumpli teteje ropogós lesz, viszont alulról felszívja a lecsó zaftját. A tetejét szórjuk meg sóval és a fűszerekkel. Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük kb. 40-50 percig.

Zöldhagymás édesburgonya-pogácsa

2016. november 9. Vegán muflon 

Zöldhagymás édesburgonya-pogácsaVannak konyhai fogalmak, melyek szitokszóként is kiválóan funkcionálnak. Ilyen a pogácsa, a piskóta, a nokedli és a pampuskajanicsár, jóllehet, ez utóbbit még soha, senki nem ejtette ki a száján. A szerző kivételesen nem gyalázkodásként gondolt a pogácsára, és higgadt lelkiállapotában végiggondolta, hogyan lehetne elkészíteni a sima krumplis verzió változatát progresszívebb formában, egy tankhajónyi étolaj nélkül. Javasolnám, hogy csupán azok kíséreljék meg az előállítását, akik rendelkeznek némi rutinnal pl. zöldségfasírt-gyártás terén, ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a legkülönfélébb mitológiai vadakat szólítják fel szexuális aktusra nagy hangerőn. (Önéletrajzi ihletésű tanulság!) Beszerzi célirányosan a következőket: 1 kg édesburgonya 2-3 szál felaprított zöldhagyma 2 ek szójaszósz 100g liszt 1/­­2 tk barnacukor 1 ek felaprított chilipaprika 1 tk só olívaolaj vagy kókuszzsír a sütési metódushoz Az édesburgonyát hirtelen felindulásból meghámozzuk, majd szándékosan puhára pároljuk. Szükség esetén szűrőbe tesszük, és mikor lecsepegett, majd kihűlt, egy keverőtálba helyezzük, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha túlságosan mrutyok állagúnak találjuk, további lisztet adunk hozzá. Ezt követően egy szigorúan tapadásmentes serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd kisütjük rajta a pogácsává formázott masszát. Korianderes-szójajoghurtos mártással fogyaszthatjuk, de magában megzabálva is isteni.

Egyszerű édesburgonya

2016. szeptember 20. VegaLife 

Egyszerű édesburgonyaHihetetlen egyszerű étel, ami túl sok erőfeszítést nem igényel. Joker-ételem, mert szinte csak batáta és sütő kell hozzá. Ha van itthon édesburgonya, gyakran készítek belőle hasonló eljárással finom vacsorát, főleg, ha nincs kedvem/­­erőm a tűzhely mellett tenni-venni. Szóval ajánlom ezt az ételt nem csak fáradt, munkából hazaérkezők számára, de azoknak is, akik kifogynak az ötletekből. Ha kisebb szemű édeskrumplival készíted, gyorsabban kész, kb. 30 perc alatt. Nagyobbak esetében akár 40-45 perc sütés is szükséges. A  benne lévő természetes ízanyagnak köszönhetően már nincs szükség vaj vagy só hozzáadásához, magában is szuper étel, ráadásul 1,5-2 g/­­100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szerint a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. A recept Hozzávalók: - 4 közepes méretű batáta (vagy akár több) - provanszi fűszerkeverék vagy rozmaring (opcionális) - sütő   Elkészítés: Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, hosszában félbe vágjuk őket és papírral bélelt sütőlapra helyezzük őket. Méretüktől függően 20-30-40 percig sütjük őket. Akkor készülnek el igazán finomra, amikor a batáta húsa elválig a héjától. Sütés után fűszerezhetjük egy kevés rozmaringgal vagy provanszi fűszerkeverékkel meghintve, de anélkül is nagyon finom.    

Prágai vegán étterem mustra

2016. augusztus 23. ZöldElla vegán életmód blogja 

Prágai vegán étterem mustraPrága az egyik legszebb európai főváros, éppen ezért kedvelt úticélja a világ minden részéről érkező turistáknak, akik között szép számmal fordulnak meg magyarok is, hiszen a cseh főváros aránylag gyorsan elérhető.   Mivel idén nyáron a nyaralásunkat Prágában töltöttük és nem csak 2-3 nap alatt rohantunk át a kötelező látványosságokon, ezért szerettem volna kipróbálni pár helyi vegán éttermet. Elsőként a legnagyobb magyar vegán csoportban kértem segítséget, hogy mely helyeket ajánlaná az, akinek van már tapasztalata valamelyik prágai vegán hellyel kapcsolatban, mivel az említett város közel van és tényleg kedvelt úticélja sok magyarnak, ezért gondoltam lesznek olyanok, akik tudnak majd nekem segíteni. Mivel konkrét helyet senki nem tudott írni, így a Happy Cow nevű oldalon (ez lényegében vegán és vegetáriánus étteremkereső, amelyen a világ minden tájáról lehet éttermeket keresni) kerestem rá, hogy merre vannak a városon belül vegán éttermek. Innentől kezdve pedig adta magát, hogy írjak egy prágai vegán étteremajánlót, hogy a Prágába látogató majdani vegán turistáknak megkönnyítsem az étterem választását. A képekre kattintva galéria nyílik a belsőtér és az általunk rendelt és kóstolt ételek fotóival. Vegans Prague Az étterem a vár alatt futó utcában található egy régi ház tetőterében. Cégér és az épületre kitett vegan feliratos zászló jelzi, hogy az étteremnél vagyunk. Az épület karban tartott, felújított, az alsóbb szinteken apartmanok működnek. Az étterem két szintes, illetve van egy ici-pici erkélye, amire két 2-3 fős társaság tud kiülni. A kilátás bámulatos, ugyanis a várra és a várfalra láthatunk rá, illetve a szomszédos házak tetejére. Az egész környezetnek "párizsi" hangulata van. Ha tudunk, akkor mindenképpen itt üljünk le. Az étlapon találunk előételként krémeket, főételként pedig hagyományos cseh ételt, fúziós ételeket, burgereket, nyers vegán fogásokat, salátákat és természetesen desszerteket közül is válogathatunk. Az italválasztékok is egész jó, főleg hogy vegán sör is kapható. Mi az étlapon szereplő két hagyományos cseh ételt (gyökér zöldséges, áfonya lekváros gombóc tál és egy több fajta ételből összerakott tálat) választottuk, illetve desszertnek szilvalekváros gombócot és csoki tortát. A tálalás mutatós, az ételek igen ízletesek voltak, illetve a kiszolgálás kedves, vendégközpontú volt. Az árak talán ebben az étteremben voltak a legmagasabbak, de hát az étterem fekvését itt is meg kell fizetni, hiszen közvetlenül a vár a tövében van egy elég frekventált helyen. Összességében csak ajánlani tudom a helyet, főleg az erkélyt mert nem mindennapi panorámával lehet elkölteni az ebédet, vacsorát ha ide betérünk. Cím: Nerudova 36 Prague 11800 (A vár alatt található, emiatt érdemes egybekötni a vár és az étterem meglátogatását.) Facebook   Honlap    Instagram Vegan City A Vegan City távolabb esik a turisták által preferált látványosságoktól, éppen ezért célzottan érdemes odamenni, vagy esetleg akkor lehet hasznos tudni, hogy merre van ha a környéken találunk magunknak szállást. Lényegében egy ázsiai konyhájú vegán gyorsétteremről van szó, amely önkiszolgáló, tehát mi magunk szedjük ki a választott ételeket és kívánt mennyiséget. 10 dkg étel 22 koronába került. A hely enteriőrje egyáltalán nem mondható letisztultnak, hiszen az étkezde hangulat keveredik a szappanoperákból ismert művirág halmokkal és némi ázsai hangulatú dekorral. Tehát itt tényleg csak gyorsan elfogyasztja az ember az ételt és már megy is tovább. Egyébként lehet elviteles dobozba is szedni ha nem ott szeretnénk megenni az ételt. Amit kissé furcsáltam, hogy bár voltak kirakva kész étel fotók és árak azok egyikét sem láttam a pultban. Ezt a részét nem sikerült megfejtenem. Az ételeket tekintve viszont nem volt panaszunk, elég finomak voltak. A párom sült krumplit evett kapros szószban lévő tofuval, én pedig zöldséges szója szószos tésztát, curry-s zöldségekkel és tavaszi tekercs szerűséggel.   Cím: Husitská 45 , Praha 3 Prague 13000 (B metróvonal Křižíkova megállójánál kell leszállni, onnan kb. 15 perc séta. Át kell menni a hegy alatt fúrt gyalogos alagúton!) Facebook Plevel Két Plevel étterem található Prágában, mégpedig a Plevel Jindřišská és Plevel Krymská. Mi a Jindřišská-ba látogattunk el, ugyanis ez a városközpontban található így a belvárosi séta alatt könnyen megközelíthető volt. Az étterem egy üzletházban van, így a keresésénél egy kicsit figyelni kell, hogy nem az utcáról nyílik közvetlenül a bejárata. Az étterem belül három részre van osztva, ugyanis van egy nagy, fotel székes rész, van a hagyományos éttermi asztal rész és a harmadik egy designe-onasabb, barátságosabb rész. Étlapról választhatjuk ki az ételünket, tehát a pincér szolgál ki minket. Az étlapon van előétel, leves, főétel, szendvics, nyers étel, desszert. Az ítalkínálatban pedig vegán bor és sör is van az üdítők és kávék mellett. Ez az étterem tökéletes találkozópont lehet baráti társaságnak is, azonban szerintünk kicsit sötét. Az étlapról mi a bab burgert sült krumplival és káposzta salátával, illetve a tempeh rolád paszternák pürével és grillezett zöldséggel ettük, inni pedig áfonyás limonádét és szójás tejes kávét ittunk. Az ételek nagyon finomak és laktatóak is voltak, az árukat tekintve pedig a helyi árakhoz viszonyítva szinte átlagosnak mondhatóak. Szerintem mindenképpen megéri ott enni. Cím: Jindřišská 901/­­5 Prague 110 00 (A vagy B metróvonal Můstek megállójánál kell leszállni)        Krymská 2 Praha 10 - Vršovice (22, 57 vagy 59-es villamos Krymská megállójánál kell leszállni) Facebook Jindřišská   Facebook Krymská   Honlap Raw for You Ezt az egy nyers vegán helyet próbáltuk ki, igazándiból csak egy életmentő sütire ugrottunk be. A hely irtó pici, lényegében 1-2 vásárló fér csak be, úgyhogy érdemes úgy számolni, hogy inkább elvitelre érdemes itt ételt venni. A hely kialakítása egyébként aranyos, kár hogy nem nagyobb pár négyzetméterrel. Az ételkínálatot sajnos nem tudtuk megnézni mert alig volt valami amikor mentünk, a "sajttortából" is csak pár szelet maradt. Sikerült kifognunk azt a napot, amikor a kis bisztró az ételeket fotóztatja, így arra készültek és korán zártak, minket is csak épp kiszolgáltak. Maga a süti finom volt, az alapján ajánlani tudom a helyet, azonban az árakat tekintve szerintem a többi általunk kipróbált étteremhez képest drága volt. Cím: Bubenečská 35 Prague 160 00 (A metróvonal vagy az 1, 5, 8, 18, 20, 25, 26, 51, 56, 57 számú villamosok Hradčanská megállójánál kell leszállni, onnan kb. 7-8 perc séta. Sréhen szemben van az Amerikai Nagykövetséggel, ami igen impozáns épület így nehéz nem észrevenni.) Facebook  Honlap  Instagram Loving Hut A Loving Hut egy étteremlánc, így több is található belőle a városban. Lényegében az ázsiai konyha dominál a kínálatban. Lehet venni fix. árért bizonyos ételeket, azonban itt van önkiszolgáló rész, ahol szintén az étel súlya alapján kell fizetni. Mi két étterembe látogattunk el, először a Jungmannova utcában található kisebb étterembe tértünk be. Ennek belső tere tipikus gyors étkezdei enteriőr. Mivel elég hideg volt aznap, így én meleg levest szerettem volna enni, amiből a kínálat szerint 3 fajta is volt. Azonban amikor kértem a kiválasztott levest, akkor kiderült, hogy csak egy fajta van, mégpedig a pho leves viszont az elég nagy adag. Tehát én pho levest ettem, aminek különösebb íze nem volt, de legalább meleg volt. A párom sajtburgert rendelt, mert a kirakott kép alapján elég jól megpakolt darabra lehetett számítani. A kapott burger sajnos elég satnya és szegényes volt, így jól lakni sem lehetett vele. Ez a hely őszintén szólva elég nagy csalódás volt, így átmentünk egy a közelben lévő másik Loving Hut étterembe, hogy tudjunk még valamit enni, illetve hogy megnézzük tényleg ennyire rossz e ez a vegán étteremlánc vagy csak mi fogtunk ki rossz éttermet. Jungmannova utcai étterem   Áttérve a Londýnská utcai étterembe már egy sokkal színvonalasabb és kellemesebb hangulatú hely fogadott minket, ahol a kínálat is jobb volt, illetve itt lehetett süteményt és fagylaltot is venni. A párom sült krumplit evett céklás szójabab sülttel, kukoricával és káposztával, míg én csokis banán tortát és sztracsatella fagylaltot. Összességében megérte ide átjönni, ezen a helyen kellemesen lehet eltölteni a vacsorát és több fős társasággal is be lehet ülni enni. Londýnská utcai étterem Minden esetre érdemes lecsekkolni a HappyCow oldalon a Loving Hut éttermeket, hogy melyikbe érdemes ellátogatni, mert tapasztalataim alapján jelentős minőségbeli különbségek lehetnek az egyes éttermek között.  Cím: Több étterem is üzemel, így érdemes városrészenként rákeresni a legközelebbi étteremre Facebook  Honlap  Instagram Herbivore A Herbivore az újvárosi részen a rakparton található, ahol már kevésbé találkozik az ember turistával, lényegében csak a helyiek járnak erre, emiatt célzottan érdemes felkeresni ezt a helyet. Vegán bisztró és bio bolt egyben, amely hihetetlenül hangulatos és kellemes kialakítású. Az ételes pult itt is önkiszolgáló, csak a sütemények azok, amit az itt dolgozók adnak ki. A tálalás pazar, az ételek ínycsiklandozóak, az ár az étel súlyától függ és sajnos elég magasan van árazva, hiszen 10 dkg étel 50 koronába került, ami a Vegan Cityhez és a Loving Huthoz képest is kétszeres árat jelent, tehát nem a legolcsóbb ebédet költöttük itt el. Azonban a hely kialakítása, hangulata és az ételek íze őszintén szólva megéri az árát. A párom chilis szójavirslis tortillát evett, én pedig rántott tököt, lencse salátát, cékla pogácsát, sült krumplit és beazonosítatlan gabonát, illetve egy nyers áfonya tortát. Cím: Rašínovo nábřeží 409/­­34 Prague 12800 (B metróvonal Karlovo náměstí megállójánál kell leszállni, onnan 5 perc séta) Facebook  Honlap Mi a fenti 6 prágai vegán étterembe látogattunk el, habár a kínálat az óriási, hiszen nagyon sok vegán helyre nem jutottunk el. A cseh fővárosban sokkalta több vegán vagy vegán barát étterem található, mint Budapesten, úgyhogy a magyar fővárosnak bőven van mit behoznia, még több jó vegán helynek helynek kell nyílnia. Amely éttermekre már nem maradt se időnk, se pénzünk de szívesen kipróbáltuk volna: Puro, Incruenti, Pastva,  Vegetka. Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is! Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés

Vegán tzatziki KRESZ

2016. július 30. Kertkonyha 

Vegán tzatziki KRESZHatalmas tzatziki-rajongó vagyok. Akik esetleg ezt nem értenék, le kell írnom, micsoda fantasztikus étel ez.  Mire jó a tzatziki: - Grillezett ételek mellé. - Sült krumplihoz. - Tepsis krumplihoz. - Kenyérre. Zsemlére. Pirítósra. - Kiflit belenyomkodni. - Mártogatósnak. - Briám mellé. - Sós sült tészták mellé. - Mindenféle tepsiben sült étel mellé. - Önmagában. Van még kérdés? Ja, hogyan lehet vegán módra elkészíteni? :)  Hozzávalók egy közepes tálhoz: [...] Bővebben!

Vegán, búzacsírás sárgabarack gombóc

2016. július 9. Éltető ételek 

Vegán, búzacsírás sárgabarack gombócNe gondoljátok azt, hogy egy gyümölcsös gombóc készítése nagyon nehéz lenne. Szerintem nem lehet elrontani, csak az elkészítése egy kis odafigyelést igényel. Ha betartod a leírtakat, biztosan neked is sikerülni fog. Hozzávalók: - 50 dkg héjában megfőtt burgonya - 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 10 dkg fehér tönkölyliszt - 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj - 1 evőkanál tönköly búzadara (gríz) - csipet só - kb. 10 db érett sárgabarack - fahéj, kókuszvirágcukor Morzsa: - kb. 10 dkg búzacsíra - kb. 10 dkg darált dió - 1-2 evőkanál kókuszcukor - 1/­­2 mokkáskanál fahéj - 1 evőkanál kókuszolaj Elkészítése: A morzsához a darált diót a kókuszolajon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsuk meg, éppen csak annyira, hogy enyhén illatos legyen. Vegyük le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd szórjuk bele a búzacsírát, a cukrot és a fahéjat.Közben a héjában megfőtt burgonyát még melegen krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!Szórjuk bele a lisztet, a darát, a sót, és az olajat is csorgassuk bele.Gyúrjunk belőle egy ruganyos tésztát.Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és kockázzuk fel mintegy 8 cm-esekre. No, nem kell mérni, csak úgy szemre. :) Persze ez függ a barack méretétől is, de én jobban szeretem a max. pingponglabda méretűeket.A barackot magozzuk ki, szórjunk rá kókuszcukrot és fahéjat. Jól forgassuk össze. Ez lesz a töltelék.Mindegyik kockatésztára tegyünk egy cukros barackot, és ügyesen gombócozzuk.Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, de ne egyszerre. Amikor feljön a gombóc a víz tetejére, még utána úgy 4-5 percig főzzük.A lecsöpögtetett gombócokat forgassuk meg a búzacsírás morzsába.

Egészséges nasi? Snack Garden

2016. július 6. ZöldElla vegán életmód blogja 

Létezhet egyáltalán olyan rágcsa, amely nemcsak a nassolási élményt adja meg, de egyben finom is, és nyugodt szívvel is ehetjük?   Az emberek többsége szeret nassolni, hiszen az elmúlt évtizedekben rászoktattak minket erre a gyártók az óriási termékkínálattal és állandóan sulykolt reklámokkal. Ha bevásárlás közben a pénztárnál megfigyeljük, hogy miket pakolnak az emberek a szalagra, akkor láthatjuk, hogy tízből legalább nyolcan vesznek olyan terméket, amely nem az ebédhez vagy vacsorához kell hozzávalónak, hanem a köztes időben szolgál az ízlelőbimbók kielégítésére. Ezek az élelmiszer kategórián belül is olyan csoportot alkotnak, amelyek többszörösen feldolgozott, átalakított, laborban összekutyult, színes-szagos, túlcukrozott, állagjavítózott, ízesített, tartósított anyagok, melyeknek az összetevőlistája szinte hosszabb, mint a Trónok harca eddig megjelent kötetei összesen. Nem álszentkedem, olykor én is megveszek 1-1 zacskó chipset, ha megkívánom. Ami szerintem különösen finom, az a kevés helyen kapható zöldségchips. Bizarrul hangozhat, hogy a krumplin kívül más zöldségből is chips készüljön, mint például a cékla, a paszternák vagy a tök, de érdemes megkóstolni, mert tényleg finomak. Ezért is fogadtam örömmel, hogy leteszteljem a Snack Garden két termékét, ugyanis az egyik az zöldségchips mix, a másik pedig liofilizált gyümölcs mix. Családi vállalkozásként indult magyar cégről van szó, amely természetes, adalékanyagoktól mentes ropogtatnivalókat készít. A csomagolás designja leginkább az angol kézműves termékeket idézi, abszolút kigondolt és jól megtervezett, egyedi termék benyomását kelti. Emellett praktikus a visszazárható zacskós megoldás is. A zöldségchipsben burgonya, édesburgonya, sárgarépa, tök és zöldbab található változó arányban. A zöldségeket vákuumban sütik meg, azaz az alacsony nyomás miatt kisebb hőfokon forr az olaj, a sütés 140 fok alatt történik. Ezáltal a zöldségek kevesebb olajat szívnak magukba és jobban megőrzik az eredeti színüket, ízüket. Kissé szokatlan, hogy tököt és zöldbabot tettek a chipsbe és kissé idegenkedtem is megkóstolni, azonban pozitívan csalódtam. A krumpli hasáb alakúra van vágva, leginkább egy jó ropogósan kisütött sült krumplira emlékeztet, csak az olajban tocsogás nélkül. Az édesburgonya, a tök és a répa karikázott, elsőre ropogós, de valahogy mégis omlós. Ugyanígy a zöldbab is, ami szinte szétfoszlik az ember szájában. Zöldségchips lévén elsőre tartottam attól, hogy a többihez hasonlóan nagyon kemények lesznek a zöldség szeletek és rágás közben felsértik a szájpadlásom (igen, más márkájú zöldségchips evése közben már előfordult), azonban ez a veszély nem áll fenn, mert valahogy megtalálták azt az egyensúlyt, amikor már ropogós a zöldség, de mégsem túl kemény. Ez a zöldségchips szerintem bátran adható gyerekeknek is, mert egyrészt nem túl kemény, így könnyen meg tudják rágni, másrészt a mumuszöldség kategóriába tartozó répát, tököt és zöldbabot meg lehet velük szerettetni. Egyetlen kifogásom a termékkel szemben az, hogy pálmaolajat használnak hozzá, a pálmafaültetvények miatt pedig irtják az esőerdőket és brutálisan gyilkolják az orangutánokat. Ha pedig cruelty-free pálmaolajat használnak, akkor azt érdemes lenne feltüntetni a termék csomagolásán. A gyümölcsmixben eper, banán és ananász található változó arányban. A gyümölcsöket fagyasztva szárítják, azaz először lefagyasztják, majd vákuumban elpárologtatják belőlük a megfagyott vizet. Ez egy hőkezelés nélküli eljárás, ami során a gyümölcsökben lévő vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak, illetve ízük sokkal koncentráltabb lesz. Az állagukat nem tudom mihez hasonlítani, hiszen nem hasonlít se az aszalt gyümölcsre, se a szárítottra. Szerintem az epernek van a legintenzívebb az íze. A banán esetében tartottam attól, hogy a szárított, aszalt banánhoz hasonlóan kemény lesz, és nehéz elrágni, azonban puha és könnyen ehető, így akár a kisgyerekek is könnyen el tudják fogyasztani. A mixben az ananász a legjobb, mert meg van a tipikus ananász íze, azonban nincs már az a savassága, ami kimarja a nyelvet (legalábbis az én esetemben mindig marja ez a fincsi gyümölcs a nyelvemet), így ez is tökéletes gyerekek számára is. Összességében mindkét termék finom, de ha választanom kellene a kettő közül, akkor az édesszájúságom ellenére is a zöldségchipset választanám mert a zöldségek ízei nagyon jól kijönnek. Azonban azok számára szerintem nem ajánlott a termék, akik nincsenek hozzá szokva úgymond a natúrabb ízekhez, ugyanis megkóstoltattam a párommal is őket és neki nem ízlettek. Ő jóval kevesebb nyers zöldséget eszik, így nincs hozzászokva a zöldségek kezeletlen, nyers ízéhez.        f


Az összes 'krumpli' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!