krumpli receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Karácsonyra káposztát

Teszt: Vegazzo vegán bistro és juice bar

Görög saláta (laktózmentes, gluténmentes, vegán)










krumpli receptek

Alu chat

07:28 Vegavarázs 

Egy gyors sabji a parázskrumpli szezonra. Hozzávalók: 4 ek ghí vagy olaj fél kaliforniai paprika felkockázva 2 kk pav bhadzsi maszala 1 kk csat maszala 1 nagy paradicsom felkockázva 1 kg parázskrumpli (megfőzve, megpucolva) 1 dl joghurt egy csokor korianderlevél apróra vágva 2,5 kk só Egy lábosban...

Rakott krumpli V

2018. április 16. Kertkonyha 

Rakott krumpli VRakott krumpli = Megunhatatlan klasszikus Vannak napok, hogy annyira kívánom a szóját, aztán van, hogy egy hónapig rá sem nézek. Én még emlékszem arra a régi szójára, amire úgy tekintettünk, mint a legegészségesebb táplálékok egyikére. Nem csak úgy, mint valaminek a helyettesítőjére, nem úgy, mint a vega konyhák mankójára, hanem tényleg úgy, mint konkrét csodaszerre. A legendás Etka anyó megafegyverére, aminek köszönhetően (is) gyógyult ki a bajaiból, és tudta a térde alatt kidugni a fejét 90 éves korában is (így tényleg minden volt, csak nem egy anyóka). Vajon hova lett ez a régi szója? Mi történhetett? Hm. Mára már egy teljesen más, új szóját ismerünk, azt, amitől mindenki fél, a húsevők ujjal mutogatnak rá, a vegák meg szemérmesen hallgatnak róla, ha az ételükbe kerül. Hát, én most nem fogok. :) Mert jól beletettem ebbe a rakottba, ott pompázik magyaros ízekben, a rakott krumplim meg laktató és tápláló verzióban nyomul. Rengeteg friss salátával, jó adag házi savanyúval isteni ebéd lesz belőle. U.I. Ha rakott krumpli, én két tányérral állok sorba, így nincs is mit csodálkozni azon, hogy ez már az ötödik verzió a Kertkonyha történetében. Ez nem is sok! Évente egy új… Bónusz track: a korábbi verziókat a bejegyzés legvégén találod. :) Hozzávalók egy kisebb sütőtálhoz: - 1,5 kg krumpli - 100 g szójagranulátum - egy marék szárított paradicso - 1 gerezd fokhagyma - kömény, pirospaprika és só ízlés szerint - olaj - Kezdd azzal, hogy leforrázod a szójagranulátumot. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Elég neki pár perc, és ezalatt megcsinálhatsz minden mást. - A krumplit főzd meg hámozva és egészben. - Készítsd elő a sütőtálat, a fűszereket is. Vágd fel a paradicsomot kisebb darabokra, a fokhagymát is reszeld le, az a legjobb. A szójagranulátumot csepegtesd még le, ha maradt volna alatta víz. - Ezután csak le kell rakni mindent rétegezve a tepsibe. :) Kezd egy kis olajjal, majd az 1 cm vastag karikákra vágott krumplival, aztán jöhet egy kis szója, sok sóval, fűszerekkel. Aztán takard be a maradék krumplival, tüzdeld meg a szárított paradicsommal, a tetejére mehet egy kis olaj még, aztán tedd be az egészet a sütőbe. - 190-200 fokon süsd, amíg szép barna nem lesz a teteje. Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT  találsz még. Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven   Mustáros rakott krumpli Rakott krumpli Variációk rakott krumplira Medvehagymás rakott krumpli The post Rakott krumpli V appeared first on Kertkonyha.

Sebestyén Tibor, aki húsáru eladóból vált vegánná

2018. március 10. VegaNinja 

Sebestyén Tibor éveket töltött egy húspult mögött, majd megismerkedett két fiatalemberrel, akiknek vegán termékeket forgalmazó cégéhez, a Biorganikhoz került, szójajoghurtok, gabonapelyhek, mézhelyettesítők és növényi sajtok közé. Tibi nem hisz a véletlenekben, szerintem ennek így kellett történnie. Mostanra 5 éve vegán, de párja, és – hazánkban valószínűleg egyedülálló módon – kollegáinak kb. 90%-a is a növényi alapú étkezésnek hódol. Eredetileg megjelent: http:/­­/­­veganallatvedelem.hu/­­husaru-eladobol-valtam-veganna/­­ Mióta vagy vegán és hogy lettél az? Eleinte nem az állatok, a környezetvédelem vagy vallás érdekelt, hanem csak a saját egészségem. Végigpróbáltam, hogy milyen változást tapasztalok, ha fokozatosan elhagyom az állati eredetű alapanyagokat az étrendemből. Először a tejet. Figyeltem, hogyan változik a bőröm. Eltűntek a pattanások, majd a torkomban az irritáció is. Aztán jött a hús, a tojás... Igazán vegánnak közel 5 éve mondhatom magam. Nagy változáson mentél keresztül, hiszen korábbi munkahelyeden húsokkal dolgoztál. Igen. Régebben egy miskolci bolt húspultjában dolgoztam. Nagy húsevő voltam akkoriban, és ott ragadtam 4,5 évig. Akkoriban élveztem, de aztán Pestre jöttem, elhelyezkedtem a G Roby-nál. Véletlenül kerültem a vegán termékeket forgalmazó Biorganikhoz, amikor megismertem a mostani két főnökömet, akik hozzánk hordták a boltba az árut. Bár nem hiszek a véletlenekben, inkább azt gondolom, így kellett lennie. Emlékszem, mondta a főnököm, kóstoljak meg nyugodtan bármit, de engem nem érdekelt, vittem magammal otthonról a kis epres tehéntejes joghurtomat. Aztán egy alkalommal megkóstoltam egy gyümölcsös szójajoghurtot. Onnantól váltottam át a tejtermékekről ezekre. Nekem nem kell sok a váltáshoz, ha finom és jó minőségű valami, akkor onnantól azt eszem. Amikor aztán a cégtől kiküldtek pl. a Herbaházba, mindig vettem valami újdonságot. Zabitalt, szójakockát, mindenfélét kipróbáltam. A nagy fordulat akkor történt, amikor a főnököm meghívott egy étterembe, a Rózsa utcába, ami akkor még nem Napfényes étterem volt. Rendeltem egy vegán gulyáslevest és egy rántott szejtános ételt. Finom volt, és teljesen jól laktam vele. Egy részét még haza is kellett vinnem. Utána elkezdtem otthon én is próbálkozni, elkészíteni egy töltött káposztát, rakott krumplit vagy pizzát hús nélkül. Kezdtem átállni. Közben íriszdiagnosztikán is jártam, ahova gyomorfekélyszerű tünetekkel kerültem. Nem árultam el semmit magamról előre, azt sem, hogy fáj a hasam, mégis azt mondták, fel kellene hagynom a húsevéssel. Elvégeztem az útifüves tisztítókúrát, és nem ettem húst, figyeltem a testem reakcióira. Eléggé eredményes volt. Ezután elolvastam a Tejről őszintén című könyvet, amiből rájöttem, mi történik a tejfeldolgozás során, mekkora ipar is ez, és mekkora pénz van benne. Aztán egy másik könyvben, az Egészséges életmódban olvastam a húsról, hogy egyetlen állatnak milyen hatalmas termőterület kell ahhoz, hogy a táplálásához szükséges gabona megteremjen, és még nem beszélve arról, min megy keresztül élete során. Akkor el is dőlt bennem, hogy megpróbálok hús és tej nélkül élni. Tehát az egészséged mellett a környezetvédelem és az állatok védelme is bejött a képbe? Ekkor már igen. De annak idején, amikor elkezdtem, csak az egészségem érdekelt. Az a hír járja, hogy a Biorganiknál nagyon sok vegán dolgozik. Tudatosan alakult így, vagy vonzza a cég a vegán jelentkezőket? Ha felvesznek valakit hozzánk, nem kérdezik meg, hogyan táplálkozik. Csak az embert nézik, hogy milyen. De valóban sok a vegán, közel 50 fő dolgozik a Biorganiknál, és volt, amikor a 90%-a vegán volt. Mostanában a fluktuáció következtében kb. 60%. Van olyan, aki jelentkezik nem vegánként és a cégnél vegánná válik? Meggyőződik róla, hogy ez a helyes út? Ez rólam is elmondható, és ismerek még néhány olyan kollegát, aki itt változtatott. A párom, Évi is a cégnél dolgozik már. Eleinte, amikor megismerkedtünk, kölcsönösen hatottunk egymásra az étkezésben. Aztán a Biorganikhoz került ő is. Természetgyógyász, a cég pedig szeretett volna egy saját tanácsadót, aki telefonon ad tájékoztatást a termékekről az érdeklődőknek. Ő így került hozzánk, vegánként. Mit jelent ez a vegán-nem vegán arány a munkakörülményekben? Például hol és mit esztek napközben? A csapatépítés sem ökörsütésben nyilvánul meg, gondolom. Mindenki hoz magával ételt, és azt eszi. Az évenkénti céges karácsonyi vacsorát vegán étterembe szervezzük. Mi az, ami még más? Nagyon jó fejek a főnökök. Nem volt még ilyen munkahelyem. Nyíltan lehet velük beszélni, emberségesebben kezelnek, mint ahogy máshol látom. Ez a bánásmód kapcsolatban áll szerinted a vegán életmóddal? Persze. Itt nem csak a külsőleg megnyilvánuló dolgok fontosak, hanem a lelkiség is, az, hogy mi zajlik benned. Esélyt adnak bárkinek, figyelnek, hogy hogyan változol, mit tudnál még kihozni magadból. Én is nagyon sokat fejlődtem, amióta itt dolgozom. Milyen termékeket szeretsz igazán? A növényi sajtokat, amiket akár rántani is lehet. A szójajoghurt, bulgur, quinoa, köles, a jázmin rizs is mindennapos lett az étrendemben, sörélesztő pelyhet pedig majdnem minden ételre szórok. A reggeli pelyheket is eszem, változatosan, csakúgy, mint a növényi tejeket és az édesítő szirupokat, amelyek remek alternatívái a méznek. Vannak vegán tisztítószereink is, kedvencem a fürdőszoba-tisztító, tehát nem csak az étkezésben álltam át.   Az interjút készítette: Gacsó Anikó, a bebispenot.hu blog szerzője The post Sebestyén Tibor, aki húsáru eladóból vált vegánná appeared first on VegaNinja.

Csokikrém (superfood)

2018. március 10. Kertkonyha 

Hozzáadott cukor nélkül, növényi tejtermékmentes WANTED! Amit nagyon kerestem, az egy stabilan álló, nem növényi tejtermékes csokikrém. Olyat szerettem volna, ami nem folyik csak úgy el 20 perc elteltével, és nem kell vadásznom hozzá mindenféle spéci hozzávalót. Legyen jó csokis, legyen jól formázható, és az sem baj, ha nem kell beleönteni zsák cukrokat és margarinokat. Éééés.. Sikerült, megvan! :) Mondjuk, olyan sokat azért nem kellett keresnem, miután a spejzban hasra estem a 3 kg édeskrumplimban. Ezután felgyorsultak az események. :D Ó, Istenem, hát, ki látott már olyat, hogy egy csokikrém az idővel nemhogy nem puhul, de egyre keményebb lesz? Köszönöm, és imádom!

Lencseleves

2018. március 1. Kertkonyha 

Ezt a finom lencselevest pár napja készítettem, amikor a nagy hidegek kezdődtek. Ilyenkor annyiszor van, hogy csak ennék, és ennék, egészen addig. amíg rá nem jövök, hogy valójában melegítő ételre vágyom. Ha viszont hozzájutok ilyesmihez, akkor csodák csodájára, abból hirtelen egy kisebb tányérka is elég, és órákra nem kívánok utána semmit. :) Sőt, még a kint töltött időt is jobban viselem. Figyeljétek, mit esztek, mert nagyon nem mindegy. ;) Egy ilyen tányér tele van melegítő összetevőkkel, ezért melegen ajánlom!

Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével

2018. január 27. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével   Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével   Hozzávalók 2 személyre: 200 gr spenót 1 nagy répa 1 közepes fej édesburgonya 1 kisebb fej fehér krumpli 1,5 pohárnyi besan, vagy csicseriborsóliszt fűszerek: só, bors, kömény, őrölt koriander, chili, garam masala A spenótleveleket jó alaposan meg kell mosni. Leszedni a szárukat, a szálas részeket. Összevágom apróra. Összekeverem a leszerelt répával, sózom, borsozom. Külön tálban összekeverem a besant a többi fűszerrel, abba is mehet kicsi só ízlés szerint. Vízzel a ragacsos, kissé folyós tésztát higítok belőle és összekeverem a zöldségekkel. Közben a krumplikat felteszem sós vízben főni. Ha megfőttek, miután leöntöm a levét, egyszerűen szétnyomom őket krumplinyomóval pürének. Díszítésnek mehet rá koriander vagy petrezselyem zöldje. A zöldsgéges masszát kanállal jó forrón sistergő olajba szaggatom és kisütöm. Ennyi. Nagyon laktató! Ebben a formátumban tökéletes ebédre, vacsorára is. Ha könnyíteni szeretnénk, akkor lehet hozzá sima joghurtos mártást enni.

Tökéletes vegán sajtos krumplipüré, amit nem lehet abbahagyni

2018. január 10. VegaNinja 

A normál krumplipürénél ez sokkal finomabb, a krémes, sajtos íz nagyon feldobja a hétköznapi köretet. fél kg krumpli 2 evőkanál kókuszolaj 2 evőkanál sörélesztőpehely 2 dl növényi tej (pl. szójatej) só ízlés szerint A sós vízben, héjában megfőzött majd meghámozott krumplihoz hozzáadjuk a kókuszolajat, a növényi tejet, és a sörélesztőpelyhet, majd pépessé dolgozzuk. Ha kell, akkor még sózzuk. A kívánt állagtól függően adhatunk hozzá több olajat és növényi tejet. The post Tökéletes vegán sajtos krumplipüré, amit nem lehet abbahagyni appeared first on VegaNinja.

Hagyományos bableves olajmentesen, galuskával

2018. január 7. VegaNinja 

Ki nem szereti a bablevest? A finom, hagyományos, gazdag ízvilágú bablevest. Elkészítése nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot (ez a levesek egyik nagy előnye). Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma 25 nagy gerezd fokhagyma Füstölt tofu (opcionális) 3 nagyobb sárgarépa 2 fehérrépa 1 paradicsom 1 lecsópaprika 4 nagyobb krumpli 1 konzerv fehér bab 1 csokor friss petrezselyem só ízlés szerint 1-1 teáskanálnyi az alábbi fűszerekből: bors, pirospaprika, kömény, majoránna, rozmaring, tárkony 3-4 babérlevél   A galuskához: 100 g liszt 1 dl víz fél evőkanál lenmagliszt fél kávéskanál só   A hagymákat kockákra vágva, a fokhagymagerezdeket megpucolva, egészben beleteszem egy nagy lábasba kevés sóval és vízzel. Lefedve, közepes lángon, kb. 10-15 percig párolom őket. A répákat, a paradicsomot, paprikát feldarabolom. Összekeverem a galuska hozzávalóit, és 30 percig pihentetem. A hagymákra pirospaprikát szórok, kicsit kevergetem. Hozzáteszem a sárgarépát, fehérrépát, paradicsomot, paprikát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és ízlés szerint sózom, fűszerezem. Jó sok fűszert használjunk! A tofut, a babot és a krumplit meghámozva, felkockázva akkor tegyük bele, mikor a répa már majdnem teljesen megfőtt. Galuskaszaggatóval a forrásban levő levesbe szaggatom a galuskákat, és pár perc alatt készre főzöm. Tálalhatjuk növényi tejföllel, egy kis friss petrezselyemmel díszítve. A képen ezek nélkül látható, de mindenképp jót tett volna neki egy kis díszítés. Ha nem teszünk bele galuskát, akkor gluténmentes is a recept. The post Hagyományos bableves olajmentesen, galuskával appeared first on VegaNinja.

Vegán majonézes, frankfurti krumplisaláta

2017. december 30. Kertkonyha 

Vegán majonézes frankfurti saláta. Hát, persze hogy! ;) Imádom az ilyen salátákat, már karácsonyra szerettem volna készíteni, de aztán elsodort a bejgli meg a maratoni csomagolás. Na, de az év már csak nem mehet el majonézes krumpli nélkül, és ajánlom neked is, lepd meg magad vele Szilveszterre, a maradékkal meg újévi uzsonnára, ebédre bármire. Hajrá! Nyugodtan mehet vendégvárónak a mindenevők asztalára is. Nem lesz ember, aki megmondja, hogy ez vegán, és nem a hagyományos, ebben biztos lehetsz. :) Hozzávalók egy szép nagy adag salátához: (az enyém pont befért a rombusz alakú, piros tetejű éttermes műanyag dobozba, de számítsd hozzá, hogy amíg csináltam, sok “el is párolgott”) - 1 kg krumpli - 3 szál vega virsli (a füstölt az igazi) - fél lilahagyma - 2 szem csemege uborka - 600 g veganéz (tojásmentes majonéz) - 2 kk fehérbor ecet - 2 kk citromlé - 1 kk dijoni mustár - só, bors - A krumplit hámozd meg és vágd kockára. Sós vízben főzd meg, vigyázva, nehogy szétfőjön. Ha már puha, rögtön zárd el, szűrd le és mosd át hideg vízzel. Ezután várd meg, amíg teljesen kihűl. - Eközben készítsd el a veganézt. Ezt ha egyszer kipróbálod, sose veszel többet bolti veganézt, ezt garantálom! Amikor kész, ízesítsd tovább az itteni recept szerint fehérborecettel, citromlével, mustárral, sóval, borssal. Rakj bele bőven mindből, mert sokat beszív majd a krumpli, és a hűtéskor is sok íz elkerülhetetlenül “eltűnik”. Ennyi krumplihoz a megadott veganéz kétharmada is elég egyébként, de ha te is olyan “lucskosan” szereted az ilyen salátákat, mint én, ne spórolj vele. - A lilahagymát vágd kis kockára, a virslit fél centis karikákra, a csemege uborkát vékony szálakra.  Forgass össze mindent a krumplival és a veganézzel. Csak óvatosan, nehogy összetörjön. - Már itt nagyon finom lesz, de rakd csak be pár órára a hűtőbe, egy saláta mégiscsak hideg, és nagyon meghálálja majd, ha hagyod kicsit összeérni az ízeket. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Vegán majonézes, frankfurti krumplisaláta appeared first on Kertkonyha.

Krumplileves – gourmet változat

2017. november 12. Kertkonyha 

Krumplileves. Erre mondják, hogy tipikusan olcsó, pórias, elég egyszerű étel. Persze imádom meg minden, de mégsem egy királyi lakoma. Pedig tényleg lehet ezt is menő módon csinálni. Úgy képzelem, a Michelin-csillagos éttermekben készíthetik így a krumplilevest. :) Édeskés, fűszeres, illatos és könnyed, de az ízekben megkapja a mélységét. És még a gyönyörű színe sem Photoshop! :) Hozzávalók 2-3 adaghoz: - 3 közepes krumpli - 1/­­2 sárgarépa - 1/­­2 vöröshagyma - 5 ek fehérbor - 1 ek citromlé - 1 körömnyi citromhéj (csak a sárga) - 1 mk reszelt gyömbér - 1 csipet rozmaring (ha van, friss) - 2 ek olívaolaj - 3 mk só - A felaprított hagymát az olajon pároljuk meg. Közben hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra a krumplit, vékony szeletekre a répát. Lehet nagyra is vágni, csak akkor lassabban fő meg. - Dobjuk a hagymára a krumplit és a sárgarépát, ízesítsük gyömbérrel, citromhéjjal, a fehérborral, és sózzuk is meg. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, és főzzük puhára a zöldségeket. - Mielőtt elzárnánk, keverjük el benne a rozmaringot, és hagyjuk kicsit bugyogni őket együtt is. - Amikor kész, turmixoljuk simára a levest. Kis citromlé segít még a rafinált ízek kihozásában. Extra tipp : mielőtt a főzéshez kezdenénk, teszteljük, hogy a gyömbér és a borunk illata harmonizál-e egymással. Ha nem, akkor a levesben sem alkotnak majd jó kombinációt, ezért inkább csak az egyiket használjuk. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)   Karácsonyi AJÁNLAT   Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Krumplileves – gourmet változat appeared first on Kertkonyha.

"nutellás" gombóc

2017. november 11. Beautilicious 

Nutellával az egészségért? Naná! Nem kell lemondanod a sok finomságról. Sőt! Ez valami brutál finom lett. Igen tudom, ez nem nutella, de nagyon jó íze van, és százszor egészségesebb, mint a hagyományos nutella, ráadásul nyugodt szívvel falatozhatjuk, persze ezt is csak mértékkel. Hozzávalók - 500gr csicsóka - 1 tojás - 130gr zabliszt - 20gr útifűmag héj - 1 csipet só "nutellához" - 300gr csicseriborsó (konzerves) - 50ml kókusztej - 25gr kakaópor - 40gr édesítőszer Forgatáshoz kakaópor, de pirított zabkorpába, vagy akár darált mandulába is forgathatod Így készítsd - Főzd puhára a csicsókát, majd hámozd meg - Nyomd össze krumplinyomóval - Add hozzá a tojást, majd a többi hozzávalót is - A nutellához csak turmixold össze a hozzávalókat - A tésztából formázz korongot, töltsd meg nutellával, majd gyúrd gombóccá - Forró vízbe főzd meg kb 10 perc alatt, míg fel nem jön a víz tetejére - Forgasd kakaóporba 

Zöldséges pásztor pite

2017. október 25. VegaLife 

Zöldséges pásztor piteSheperds pie - így hívják az angolok, és igen, ez egy tipikus angol étel (ami, ha jól tudom, végre angol és nem más országból átvett étel). Megtalálható minden étterem kínálatában, munkahelyi konyhákon, kantinokban is gyakori étel. Nem, nem alulra teszik a krumplipürét egyátalán! Mondhatnám, az igazi pásztor pite alja nem krumpli. Míg mi magyarok inkább a krumplira tennénk a szószt, majd befednénk krumplival, itt viszont épp az a lényeg, hogy nem tesznek alá krumplit (így könnyebb lesz mosogatni is az edényt). Az eredeti ételt bárányhúsból készítik krumplival, viszont marhahúsból is szokták, de azt inkább Cottage pie-nak hívják. Cottage-okban laktak a szegényebb emberek, akik bárány helyett inkább marhahússal elkészítve engedhették meg maguknak. Ha pedig krumplipüré helyett leveles tésztával készítenénk akkor skót mintára készül a pásztor pite. Mindenesetre az angolok remekül megtalálták a módját, hogyan használják fel a maradék krumplipürét, ami esetleg előző nap megmaradt az ebédből.   A recept Hozzávalók: - 1 kg krumpli - 1 kg vegyes zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, répa vagy kedvünkre való más zöldségek) - 2 ek vegán margarin - 4 dl meleg növényi tej - 1 ek kókuszzsír - 1,5 ek étkezési keményítő - só - ételízesítő - fokhagyma (opcionális) - kurkuma (opcionális) - sörélesztőpehely (opcionális)   Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk és annyi vízben, ami épp ellepi, só hozzáadásával feltesszük főzni. Amíg fő, a zöldségeket kevés sóval az edény alján kevés vízzel megpároljuk. Majd egy edényben a kókuszzsírt 2 dl növényi tejjel összemelegítjük. 1 dl hideg növényi tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt és hozzákeverjük ahhoz a növényi tejhez, amivel a kókuszzsírt összemelegítettük. Kis lángon addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ételízesítőt szórunk bele. Ha sárgább színt szeretnénk, egy kis kurkumát is tehetünk bele, ha esetleg az ételízesítő nem színezné be eléggé. Ha fűszeresebb ízt szeretnénk, nyomhatunk bele 2-3 gerezd megpucolt fokhagymát vagy szórhatunk bele fokhagyma-granulátumot. Enyhén sajtos ízvilágot érhetünk el némi sörélesztő pehely hozzáadásával. A megpárolt zöldésget összekeverjük ezzel a besamel szósszal.  A megfőtt krumpliról a levet leszűrjük, hozzáadjuk a margarint és 1 dl növényi tejet. Krumplinyomóval vagy villával összetörjük a krumplit, szükség esetén sózzuk. Így elkészítjük a krumplipürét. (Ha túl sok krumplipüré maradt tegnapról, használjuk fel azt, viszont mellőzzük az instant porból készített gyors krumplipürét, az ugyanis túl folyós lesz a szósz tetejére.) A krumplipürének nem szabad túl folyósnak lennie. Fogunk egy tűzállló edényt (pl. jénai tálat) vagy egy tepsit. Kókuszzsírral kikenjük az alját és oldalát. Beleöntjük a zöldséges szószt, majd pedig a tetejére halmozzuk és simítjuk a krumplipürét. A tetejét villával megszurkáljuk. Sütőben enyhén aranybarnára sütjük. Tálalásnál a zöldésges szósz enyhén folyós állagú lesz, de épp ez az egyik tulajdonsága. Amolyan szószos, nem áll egybe, mint pl. egy rakott krumpli.

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 1. rész: Barabási Liza

2017. október 20. Zizi kalandjai 

A social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel első interjú alanyomat, Barabási Lizát! Bemutatnád magad röviden? Sziasztok, Barabási Liza vagyok, 16 éves, tizedik osztályos. Kb. másfél éve döntöttem úgy, hogy egy tudatosabb életet szeretnék élni, és egészségesebb lenni testileg-lelkileg. Életem legjobb döntése volt, hogy vegán lettem! Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Én viszonylag keveset tájékozódtam, mielőtt beszéltem erről a szüleimmel, szóval mindenképp azt ajánlanám, hogy annyira tájékozódjon mindenki, amennyire csak tud (az interjú végén megosztok pár dokumentumfilmet, könyvet, amiket nagyon jónak tartok)! A szüleim, nagyszüleim nem értenek egyet az étkezésemmel, de úgy gondolom, hogy elfogadják, hogy így döntöttem, segítenek amennyire csak tudnak! A barátaim a lehető legjobban fogadták, hiszen saját döntéseikből négyen váltottak vegetáriánus, vagy vegán étkezésre. Persze néha jön pár poén a vegánsággal kapcsolatban, de már megtanultam őket kezelni! Mi volt a motivációd a váltásra? A motivációm egy egészségesebb és tudatosabb élet, a tudat, hogy nem ártok sem az állatoknak, sem a Földünknek azzal, ahogy étkezem, illetve lelki és testi egészség, és egy új korszak kezdete. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? A váltás nálam úgy nézett ki, hogy amikor kijelentettem, hogy vegán szeretnék lenni, anyukámmal abban tudtunk megállapodni, hogy válasszak ki egy fajta állati terméket, amit fogok még enni. Így hetente egyszer-kétszer fogyasztottam valami joghurtot, de ezen kívül semmilyen húst, tejterméket vagy tojást nem ettem. Ez kb így ment még három hónapig, utána azt is elhagytam. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Én világéletemben nagy sportoló voltam, mindig találok valami módot a mozgásra, heti ötször-hatszor sportolok (futok, erősítek, kondi terembe megyek, atlétikázom). Úgy gondolom, hogy egy helyesen összeállított vegán étrend mellett nincs szükségem tápanyag-kiegészítőkre, ezért nem szoktam nagyon szedni őket. Mostanában kezdtem el rengeteg vizet inni, aminek már most érzem a pozitív hatásait, egyszerűen csodálatos! Ezen kívül csak teljes értékű friss ételekre törekszem az étrendemben, attól érzem magam a legjobban! Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Előtte nem nagyon figyeltem ezeket a dolgokat, de a mostanról tudok nyilatkozni. Egészségügyileg elég kicsattanónak érzem magam!! A vérképem szerint a testemben is minden rendben. Lelki szempontból, megtanultam a magam elfogadását, kevésbé vagyok előítéletes, próbálok új dolgok felé nyitni. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Az iskolai étkezés sosem okozott gondot, már nagyon régóta nem az iskolai menzás ételt ettem, hanem mindig azt vittem, amit anyukám készített, később, ez a vegán ételeimmel sem volt máshogy, mindig azt vittem, amit itthon készítettünk. Pár hónapja már “csak” pár kiló gyümölcsöt viszek az iskolába. Azt talán kicsit macerás ide-oda cipelni, de nekem megéri!!! Az éttermekben evést mindig meg tudtam/­­tudom oldani egy “rizs, grillzöldség, steak krumpli, vagy kevert saláta rengeteg zöldséggel” rendeléssel. A kíváncsi kérdésekre mindig szívesen válaszolok, akár élőben, akár internetes oldalaimon, viszont a támadó jellegű agresszív véleményekkel nem nagyon látom értelmét szembeszállni. Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure” féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Hát, az az igazság, hogy nem nagyon kívánom már az egészségtelen “junk food”-okat, de régebben a vegán pizza vegán sajttal, vagy a fánk volt az, amit ennek nevezhetnénk! Melyik a kedvenc vegán ételed? Hú, régebben a sütőben sütött krumpli chipsek volt ketchuppal, de most egyértelműen a banánfagyi, és a guacamole! Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? A fiataloknak mindenképpen azt üzenném, hogy informálják magukat amennyire csak tudják, és csak kezdjék el! Mindent a legnehezebb elkezdeni, de a folytatás már csak élvezet! Ez a legjobb dolog, amit csinálhatsz magadért, az állatokért, és a Földünkért! A szülőknek pedig azt mondanám, hogy kérdezzék gyereküket mindenről, engedjék, hogy a gyerekük megmutassa nekik a forrásokat, filmeket, cikkeket. Hihetetlen nagy változás ez egy családban szerintem, még jó, hogy az! Minden új, semmi sem a régi. De valahol mindig is az egészség lesz a legfontosabb, és remélem, hogy minden szülő egyszer el fogja ismerni ennek az életmódnak a pozitív hatásait, én ebben bízom, hiszek. Könyvek, amik szerintem nagyon jók tájékozódásra: – T. Colin Campbell: Kína-tanulmány – Michael Greger: Hogy ne halj meg? Aki már a nyers-vegánság iránt érdeklődne: – Dr. Douglas N. Graham: 80/­­10/­­10 Dokumentumfilmek, amiket mindenkinek látnia kell: Cowspiracy: weboldal, film Earthlings (Földlakók): weboldal, film (magyar felirattal) Forks over Knives: weboldal, film (trailer) What the Health: weboldal, film A legjobb beszéld, amit valaha hallottál – Gary Yourofsky: beszéd (magyar felirattal) Ha bármilyen kérdésetek felmerülne hozzám, megtaláltok: Instagramon: @veganlizm Youtube-on: @veganlizm

Ropogós sültkrumpli joghurtos zöldfűszeres mártással (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. október 9. Zizi kalandjai 

Ropogós sültkrumpli joghurtos zöldfűszeres mártással (laktózmentes, gluténmentes, vegán) Kiváló hétköznapi vacsora, amely gyorsan elkészül, nagyon finom és persze meleg is, olyan kényelmes kaja (comfort food). Jól esik vacsorára egy ilyen ropogós sültkrumpli egy nagy adag zöld salátával. Nemcsak vegán és gluténmentes, hanem olajmentes is, vagyis a krumplit tepsiben sütöttem ropogósra zsiradék nélkül. A legjobb frissen fogyasztva, mert néhány óra múlva finomnak, finom, viszont már nem lesz ropogós. A zöldfűszeres mártáshoz a Veganz bio zöldfűszeres mártás alapporját (Sparban, Intersparban kapható) használtam, amelyben kukoricakeményítő, só és zöldfűszerek vannak, de akinek nincs ilyen, az sima (szója)joghurtba keverjen sót, frissen aprított petrezselymet, snidlinget, esetleg kaprot és már készen is van a mártása. A ropogós sültkrumpli házilag készített ketchuppal is finom (recept a Mit eszik a vega gyerek? szakácskönyvemben), de ha ezzel eszitek, a zöld salátáról akkor se feledkezzetek meg. Muszáj valamivel egészségesebbé tenni ezt a könnyű vacsorát! Ropogós sültkrumpli joghurtos zöldfűszeres mártással (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 40 perc Teljes idő 50 perc   Villámgyors hétköznapi kényelmes vacsora: ropogós sültkrumpli! Szerző: Zizi Recept típusa: saláta, vacsora Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4 főre Hozzávalók Sültkrumplihoz: 12 db közepes méretű sütni való krumpli, meghámozva 1 teáskanál pirospaprika 1 teáskanál szárított kakukkfű Himalaya só Joghurtos zöldfűszeres mártáshoz: 1 tasak Veganz bio zöldfűszeres mártás alappor 100 ml szójajoghurt friss petrezselyem, snidling, kapor, aprítva Elkészítés Sültkrumpli: Melegítsük elő a sütőt 200C fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A meghámozott krumplit vágjuk vékony szeletekre (kb. 0.5-0.8 mm) és papírtörlővel töröljük teljesen szárazra. Tegyük egy tálba, szórjuk rá a pirospaprikát és a kakukkfüvet és jól keverjük át, hogy a fűszerek mindenhol befedjék a szeleteket. A fűszeres krumplit szedjük át a tepsibe és tegyük be a sütőbe. Süssük 200C fokon kb. 25-30 percig és közben két-három alkalommal keverjük át, hogy egyenletesen süljenek ropogósra a szeletek. Az utolsó 5 percben a sütőt grill fokozatra és 300C fokra kapcsoltam, hogy enyhén barnára és még ropogósabbra süljenek. Figyeljünk oda, hogy nehogy megégjenek a szeletek! Sózzuk ízlés szerint. Mártás: Öntsük egy kis lábasba a mártás alapport, adjunk hozzá 250 ml hideg vizet. Keverjük csomómentesre. Közepes lángon kezdjük el forralni a mártást, folyamatosan kevergessük és adjunk még hozzá egy kevés hideg vizet, ha túl sűrűnek találjuk. Néhány perc főzés után, a tűzhelyről levéve keverjük hozzá a joghurtot két-három adagban. Szórjuk bele az aprított petrezselymet. Tálaljuk a sültkrumplival. Jegyzetek A sültkrumplit villanysütőben sütöttem. Gázsütő esetén elképzelhető, hogy kevesebb vagy több idő kell, amíg ropogósra sül. A mártás elkészíthető alappor nélkül is. Aprított zöldfűszereket keverjünk (szója)joghurtba, sózzuk meg egy kicsit és már készen is van. 3.5.3226 ***** A zöldfűszeres mártás alapport a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom.  

Legyél menő, egyél vegán kaját!

2018. március 2. Hírek 

Ismerd meg 2018 egyik nagy trendjét és készíts nyers browniet vagy vegán rakott krumplit!

Csőben sült édesburgonya

2018. február 27. VegaLife 

Csőben sült édesburgonya Amellett, hogy C-vitamin és béta karotin forrás, E-vitamint is tartalmaz az édesburgonya, más néven batáta. Magyar és angol nyelvű oldalakon, valamint egy angol nyelvű könyvben próbáltam utánanézni mennyi E-vitamint tartalmaz 100 gram édesburgonya, és meglehetősen változatos számokat találtam.  A könyv szerint 130 gram sült édesburgonya 7,7 mg E-vitamint, jobban mondva Tocopherol-t tartalmaz. (Kristen Hartvig, The healthy diet calorie counter, 2004, 126.o.). A könyv leirja, hogy az E-vitamin is egy fő antioxidáns, akárcsak a C-vitamin. Sejtmembrán védő szerepe van. Mivel minden szervünk sejtekből épül fel, ezért igen fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű E-vitamin mindennapi táplálékainkban. Külön kiemelendő, hogy csökkenti a szívbetegség, rák és cukorbetegség kockázatát. Egyes tapasztalatok szerint rendszeres E-vitamin szedés során cukorbetegek inzulinadagja csökkent. Az E-vitamin a hőt lényegesen jobban bírja, mint a C-vitamin, 170 fokon pusztul el ugyanis. A következő ételnél ha ügyelünk a főzési/­­sütési hőmérsékletre, akkor ételünkben marad E-vitamin. Ezzel támogatjuk sejtjeinket, segítjük őket a szabadgyökök elleni védekezésben.    A recept Hozzávalók: -  1,5 kg édesburgonya (ebben a receptben vegyesen lila és sárga batáta) -  1,5 csomag tofu -  szójatej - 2 ek sörélesztő pehely -  só -  1-2 gerezd fokhagyma -  kurkuma -  kókuszzsír   Elkészítés: A megmosott batátákat héjastól vízben megfőzzük, de ne túl puhára. Közben felszeleteljük a tofut, és némi szójatejjel és sörélsztő pehellyel összeturmixoljuk. Sűrűbb szószt kapunk, olyasmit mint egy folyósabb joghurt. Sóval, 1-2 gerezd fokhagymával és kurkumával ízesítjük ezt a szószt a turmixolás során. A megfőtt batátákat hideg vizzel átzuhanyoztatjuk, majd ha picit lehűltek, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk. A tűzálló tálat kókuszzsírral kikenjük. Először egy sor felkarikázott batátát teszünk, megsózzuk, majd a tofus szósz egy részével beterítjük. Következő sor felkarikázott batátát megsózzuk és arra is öntünk a tofus szószból. Ezt addig csináljuk, míg az édesburgonya és a szósz el nem fogy. Ezután mehet a sütőbe, ahol pirulásig sütjük, maximum 150-160 fokon.  

Thermoleves

2018. január 11. Kertkonyha 

ThermolevesHogy van az, hogy este eszel egy levest, és reggel még mindig annak melegével ébredsz a hasadban? Fantasztikus érzés, mondhatom. :D Szóval, gyere, próbáld ki te is, milyen a pirított zelleren főtt thermoleves batátából. Erről most többet nem is mondanék, beszéljenek a képek meg a recept. :) Hozzávalók 2-3 adaghoz - 500 g batáta hámozva, darabolva - 1 evőkanálnyi zellergumó - 1 evőkanálnyi fehérrépa - fél vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 3 ek olaj - 2 csipet szerecsendió - 100 ml növényi főzőkrém (elhagyható) - Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, reszeld rá a zellert, és pirítsd át nagy lángon. Ezután húzd le, és dobd rá a felaprított fokhagymát is. Várd meg, míg szállni kezdenek azok az isteni illatok. - Ezután jöhet a batáta, a felkarikázott fehérrépa és a fűszerek. - Öntsd fel fél liter vízzel, és főzd meg a levest. Ha extra krémesre szeretnéd, – és szerintem is sokat dob rajta egy kis növényi tejszín. Ezt az utolsó pár percben öntsd hozzá. - Amikor puha a krumpli, zárd el, és turmixold le. Extra feltét az ínyenceknek: pirított csicseriborsó - 3 evőkanál csicseriborsó konzerv - 1 gyűszűnyi paprikakrém - csipet rozmaring A csicseriborsót keverd be a paprikakrémmel, és 1 kávéskanálnyi olajon, a serpenyőt rázogatva pirítsd meg. Szórd rá a rozmaringot, és kész is, mehet a levesre. Tápanyagban és látványban is nagyon megéri a ráfordított két percet. :) A maradék konzervből pedig készíts egy jó hummuszt! Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven     The post Thermoleves appeared first on Kertkonyha.

Piros-ropogós répacsíkok roston zöldfűszerekkel és magvakkal

2018. január 9. VegaNinja 

Egyszerű és nagyszerű, egészséges étel, amit fő fogásként vagy köretként is ehetünk. A répa belül puha, a magvak pedig ropogós textúrát adnak az egésznek, és a Provance ihlette fűszerezés kiválóan párosul az édes ízekkel. Hozzávalók: 50 dkg répa hámozva, hosszában csíkokra vágva 1 bögrényi földimogyoró (és/­­vagy mandula, kesudió, pisztácia) 3-4 ek. szezámmag (és esetleg fenyőmag) 3 ek. (kókusz) olaj fűszerek (pl. borsikafű, bazsalikom, kakukkfű, oregano, majoranna, rozmaring) 0,5 dl almalé Egy tepsi aljába öntünk 2 ek. olajat, belerakjuk a répacsíkokat, sózzuk, befűszerezzük, egy kicsi almalével meglocsoljuk, majd alufóliával befedjük. Közepes lángon puhára pároljuk. Eközben egy serpenyőben 1 ek. olajon illatosra pirítjuk a szezámmagot, fenyőmagot, a durvára darabolt mogyorót, mandulát stb. Ez lehet több is, mint a fent megjelölt mennyiség, ízlés szerint. Ha megpirult, a répához öntjük egyenletesen, majd alufólia nélkül visszatesszük a sütőbe pirulni egy kicsit. Sült krumplival, krumplipürével, vagy salátával is ehetjük. The post Piros-ropogós répacsíkok roston zöldfűszerekkel és magvakkal appeared first on VegaNinja.

Sörélesztőpehely

2018. január 7. VegaNinja 

Szinte minden gyakorlott vegán kamrájában megtalálható ez az egészséges és finom ízesítőszer. Létezik hagyományos és gluténmentes verzióban, és nem túl drága alapanyag. Használata Mivel íze hasonlít a sajt ízére, vegán sajtok, tejmentes sajtszószok készítéséhez használható. Házi növényi sajtok, sajtszószok, sajtos krumplipüré, sajtos tallér, pizzaszósz vagy tésztamártás, mind nagyon finom sörélesztőpehellyel.   Egészségre gyakorolt hatása B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7, B9-vitamint, és többnyire hozzáadott B12-vitamint is tartalmaz a szervezet számára legmegfelelőbb arányban. Ezek jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, a bőr, a haj, a száj, és a máj állapotára. A sörélesztőben réz, cink és jód, és jelentős a kalcium, króm, szelén, vas és foszfor tartalma. Receptek sörélesztőpehellyel The post Sörélesztőpehely appeared first on VegaNinja.

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 5. rész: Szarka Bettina

2017. november 21. Zizi kalandjai 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 5. rész: Szarka BettinaA social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel negyedik interjú alanyomat, Szarka Bettinát! Bettinát a szeptemberi Vegan Food Fest-en ismertem meg. Éppen Lizával beszélgetett egy asztalnál, amikor I.-vel leültünk az asztalukhoz megenni a nagyon finom Las Vegans hamburgereinket. Egy idő után beszédbe elegyedtünk, rájöttünk, hogy ismerjük már egymást Instagramról. Persze megtaláltuk a közös pontokat is: kiderült, hogy Bettina abba a gimnáziumba jár, ahova I. is járt X évvel ezelőtt, szóval sztorizgattunk, elmeséltük ki, hogyan lett vegán és már el is múlt az idő, mennünk kellett haza a gyerekek miatt. Bemutatnád magad röviden? Szarka Bettina vagyok, 18 éves. Nagyjából másfél éve választottam a vegán életmódot, ebből körülbelül fél éven át nyers vegán voltam. Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Mikor bejelentettem, hogy vegán szeretnék lenni, szinte mindenki ellenem fordult. Senki sem értett velem egyet és a szokásos de a tej az fontos, a húsban van csak fehérje mondatokkal vagdalóztak. A szüleim nem vettek komolyan, úgy gondolták, ez csak egy átmeneti állapot, majd megjön az eszem. Néhány barátommal pedig megromlott a viszonyom, mivel sok közös program maga az evés volt, ez pedig egyedüli vegánként a társaságban egy kicsit nehezebb dolog. Idővel, mikor tájékozottabb lettem, már megértett mindenki és teljes mértékben támogatott. A szüleim főleg a nyers vegánság alatt segítettek sokat, de tudom, hogy bármikor, bármiben számíthatok rájuk ezzel kapcsolatban is. Mi volt a motivációd a váltásra? Fő motivációm az állatvédelem volt, mivel kiskorom óta háziállatok vettek körül. Ezenkívül az egészségem is közrejátszott a döntésben, végül pedig a vegánság környezetvédelmi részével is megismerkedtem, így azt mondanám, hogy lényegében az összes fentebb felsorolt indok miatt esett a választásom erre az életmódra. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? A váltásnak esetemben három fázisa volt. Először egy héten át vegetáriánus voltam, utána pedig a teljesen növényi alapú étrendet kezdtem el követni. Harmadik lépésként az állatokon tesztelt szépségápolási termékek és a bőrcipők elhagyását említeném meg. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Nekem személy szerint a tudatosság kialakulása nagyjából egy évbe telt. Először junk food vegán voltam, majd high carb low fat, és így szépen fokozatosan haladtam az egyre egészségesebb étkezés felé. Napi 2-3 liter vizet kezdtem el inni, illetve már B12 vitamint is használok. Úgy gondolom, a tudatosság csúcspontja nálam a nyers vegánság volt nyáron, ekkor étkeztem a legegészségesebben, ekkor éreztem magamat a legjobban. Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Mind egészségügyi, mind lelki szempontból hatalmas fejlődésen mentem át. A legutóbbi vérvételem eredményében egy darab mínusz volt összesen, sosem volt ilyen, szinte tökéletes a vérképem! Ezenkívül úgy érzem, az állóképességem is nőtt. Ebből a testi egészségből kifolyólag lelkileg is teljesen ép lettem, nem gyötör lelkiismeret furdalás amiatt, hogy valakit megeszek, hogy életeket kell kioltani miattam. Illetve saját magammal is szuper lett a kapcsolatom, a vegánság segített kigyógyulni az evészavarból, amelyet én inkább lelki problémának mondanék fizikai helyett. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Nem okozott problémát az étkezés soha. Minden étteremben van sült krumpli, rizs, párolt zöldség és saláta, ezek pedig a vegánok legjobb barátai, megmentői. A legeldugottabb helyeken is sikerült megoldanom mindent. A suliba magamnak csomagolok ételt, esetleg puffasztott rizst veszek, de vannak a büfében vegán müzlik is. A kérdésekre általában türelemmel tudok válaszolni, de van, hogy átcsapok vérvegánba. Ezen kell még javítanom, nem szeretném elrettenteni az érdeklődőket. Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure” féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Talán a pizzát mondanám. Egy jó kis pizza vegán sajttal teljes mértékben visszahozza a régi, barátokkal evős emlékeket! Ezenkívül a vegán hamburger is nagyon üt, néha meg fogok enni egyet! Melyik a kedvenc vegán ételed? Az almáspite a Say Cheez Raw-ban. Egyébként sokszor változik, hogy mi a kedvencem, most viszont abszolút ez a kis “süti” a nyerő nálam. A sós ételek közül talán a pizzát mondanám! Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? Én azt üzenem az érdeklődőnek, hogy legyenek bátrak! Tájékozódjanak természetesen, informálódjanak könyvekből, filmekből, hogy minden kérdésre azonnal tudjanak válaszolni. Nagyon fontos egy alapvetően mindenevő világban a kitartás és a magabiztosság is, bíznunk kell magunkban, hogy helyesen cselekszünk, így nem tudnak megtörni minket. Ezenkívül ne ostorozza magát senki amiatt, hogy miért nem váltott korábban, az a lényeg, hogy már a jó útra lépett. Illetve sok-sok türelmet és elfogadást is kívánok Nekik, szükségük lesz erre, ha fenn szeretnék tartani az eddigi kapcsolataikat! Bettinát megtaláljátok: Blog: settinablog.wordpress.com Instagramon: settina E-mail-en: settina.sb@icloud.com

"krumplis" pogácsa

2017. november 11. Beautilicious 

Az igazi pihe puha krumplis pogácsa egészséges és kalóriaszegényebb változata. Nagyon finom, és a családban mindenkinek elnyerte a tetszését. Kétszer olyan gyorsan fogy el, mit ahogy elkészül. Hozzávalók - 200gr csicsóka - 1 tojás - 150gr tejföl - 15gr bambuszrostliszt - 300gr zabliszt+a nyújtáshoz - 150ml langyos tej - 25gr élesztő - 1 csepp méz - 1 tk só Így készítsd - Főzd puhára a csicsókát, majd pucold meg - Az élesztőt futtasd fel a tejben és mézben - A tojást és a tejfölt add a csicsókához, majd törd össze krumplitörővel - Add hozzá a tobbi hozzávalót, majd dagaszd a tésztát - Tedd félre egy órára megkelni - Lisztezett felületen nyújtsd ki, majd szaggass pogácsákat - Süsd meg 180 fokon 15-20 perc alatt 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 2. rész: Sipos Nóra

2017. október 27. Zizi kalandjai 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 2. rész: Sipos NóraBemutatnád magad röviden? Sziasztok! Nóra vagyok, 28 éves és közel 3 éve vegán, 2015. március végén változtattam az életmódomon. Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Közvetlen azután, hogy kiderült, elutasítóak voltak, nem támogatták, féltettek, hogy valami bajom lesz. Szerencsére ez idővel javult, most már készítenek nekem külön vegán ételeket és azóta több barátom vegetáriánus/­­vegán lett, aminek nagyon örülök! Mi volt a motivációd a váltásra? Nem akartam többé ártani az állatokat, nem akartam részt venni a kihasználásukban. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? Vegán egyik napról a másikra lettem, vegetáriánus közvetlen előtte két hétig voltam és csak tojást ettem, ami állati eredetű volt. Ekkor még nem értettem meg a lényeget és nem volt meg az etikai háttér. Ezt megelőzte egy pár hónapig tartó “kutatási” időszak, amikor a veganizmussal ismerkedtem és gyűjtöttem az információkat. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Nem figyelek különösebben dolgokra, mindent eszem, ami vegán. Vitaminok közül jelenleg csak B12-t szedek. A tudatosság nálam a környezetvédelem terén mutatkozik meg jobban. Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Nagyon jól! Egészséges vagyok és boldog, életem egyik legjobb döntése volt a váltás. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? A vegán étrend nem okozott különösebben problémát, sült krumpli, zöldség és gyümölcs mindenhol van, ezért bárhol tudok enni. Ha tudom, hogy olyan helyre megyek, ahol nem lesz, akkor viszek magammal valamit, amit enni tudok. Vegánként a legnagyobb nehézség abban rejlik, mikor egyébként jó és szerető embereket látok résztvenni szükségtelen öldöklésben. Hirtelen azt vettem észre, hogy a család és a barátaim állatkínzás pártiak lettek. Nem tudom, hogy hogyan reagáljak, mert nem akarom őket megbántani, de az állatokat is meg akarom védeni. Számomra ez a legnehezebb rész. Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure” féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Nincs ilyen étel jelen pillanatban, nem kategorizálok egészséges és egészségtelen csoportokba, ha csak növények vannak benne, megeszem. Melyik a kedvenc vegán ételed? Mindig változik, jelenleg csicseriborsós curry kókuszos rizzsel. Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? Tájékozódjatok és olvassatok utána a dolgoknak! Nézzetek dokumentumfilmeket, ismerkedjetek a témával, valamint kérdezzetek, ha valami nem érthető, vagy nem vagytok benne biztosak. Egy változatos, kiegyensúlyozott növényi étrend minden életszakaszban kielégítő és egészséges. Ha tudjuk, hogy így is lehet egészségesnek maradni, tudjuk és érezzük, hogy nem helyes az, amit az állatokkal teszünk, akkor miért folytassuk tovább és mi tart vissza minket attól, hogy életmódot váltsunk? Nórát megtaláljátok: Instagramon: @noraspiration Facebookon: NoraSpiration Youtube-on: @noraspiration

Rakott csicsóka

2017. október 23. Beautilicious 

Rakott csicsókaÉpp tegnap meséltem a barátnőmnek a mami legendás rakott krumplijáról, és hát mit is mondjak... összefolyt a nyál a számban. Nem bírtam magammal, muszáj voltam valami hasonlót készíteni. A krumpli helyett egy szuper zöldséget választottam: csicsókát. Ez életem első csicskókás receptje, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. Nagyon egészséges, ajánlott a diétázóknak, cukorbetegeknek is, magas a rosttartalma, ezáltal segíti az emésztést. Segít meggátolni a szénhidrátok felszívódásátés tele van antioxidánsokkal, ezek mellett szuper finom. Kell ennél több? Hozzávalók - 800gr csicsóka - 200gr tejföl - 50gr light sajtkrém - 150gr szeletelt sajt - 150gr szeletelt sonka - só, oregánó, majoranna, bazsalikom Így készítsd - Tedd fel főni a csicsókát - Ha megfőtt pucold meg és szeleteld fel - A tejfölt, a sajtkrémet, és a fűszereket keverd össze és forgasd meg benne a csicsóka szeleteket - Vajazz ki egy jénai tálat és pakold bele a csicsókát - Helyezd rá a sonka szeleteket, majd a sajtot, majd ismételd meg még kétszer - 180fokon 40perc alatt süsd készre

Vegán “sajtos” pogácsa

2017. október 19. Kertkonyha 

Sokan kérdezik tőlem, hogy a vegán sütésnél ugyan, mitől áll össze a tészta. Bevallom, évekkel ezelőtt az én lelki szemeim előtt is csak az ujjak között kifolyó liszt képe jelent meg, amikor csak arra gondoltam, hogy a tésztámból kihagyom a tojást. Miért is? Nem tudom. Így szoktuk meg. Ezt tanultuk. Aztán elkezdtem a vegán sütést, és rájöttem, hogy bizony a tojás a legtöbb receptből egyszerűen elhagyható, de legalábbis észrevétlenül helyettesíthető egy sor egészen hétköznapi hozzávalóval, és az ilyenek hála Istennek se nem drágák, és még sokkal egészségesebbek is a tojásnál. Jó példa erre ez a pogácsa is, amiben remekül működik a cukkini vagy az alma. Puha, ruganyos a tésztája, és szerintem akkor a legjobb, ha kis szaggatóval készítjük. Valahogy még sosem sikerült túl sokat sütnöm ebből. Extra bónusz : Akkor is gyönyörű színe lesz, ha nem kenegetjük meg a tetejét semmivel. Hozzávalók két tepsihez: - 600 tönkölyliszt (keverhető a barna és a fehér fele-fele arányban) - 500 g krumpli megfőzve, törve - 200 ml étolaj - 100 g cukkini vagy savanyú alma reszelve - 4 kk só - 4 púpozott ek inaktív élesztőpehely (ez az ízért) - 1 csomag szárított élesztő (ez emeg az állagért) - A krumpli pucoljuk meg, és kockára vágva főzzük meg sós vízben. Amikor teljesen puha, akkor öblítsük le hideg vízben, hogy kihűljön. - Gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, és adjunk hozzá kb. egy dl vizet. A víz mennyisége eléggé függ a krumpli nedvességtartalmától, de a lényeg az, hogy gyúrható, lyukasztható tésztára törekedjünk. Először adjunk hozzá kevesebbet, aztán egyre többet, ha kívánja. - Ezután a gombócunkat tegyük meleg helyre, és kelesszük letakarva egy órát kb. Amikor már szépen megemelkedett és levegős a tészta, akkor vegyük ki, és lisztes felületen nyújtsuk ki másfél cm vastagra. Szaggassunk 3-4 cm átmérőjű korongokat belőle. - A pogácsát sütőpapíron süssük, 190 fokos sütőben kb. 25 percig. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 40 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is. The post Vegán “sajtos” pogácsa appeared first on Kertkonyha.

Berber raguleves

2017. október 6. Kertkonyha 

Berber ragulevesEhhez a bejegyzéshez az ötlet egy eredeti berber recept adta, amivel nyár végén találkoztam. Rögtön megtetszett, és alig vártam, hogy kicsit hűvösre forduljon az idő, azon nyomban ki is próbáltam. Meg kellett állapítanom, hogy egy igazi finom, melegítő ragulevesem van! De vajon egy ennyire forró kontinensen mint Afrika, miért készítenek az emberek melegítő ételeket? Hová az a sok fűszer, hová a forró leves, hová a ragu, a tartalmas zöldségek? És akkor eszembe jutott  az éjjeli sivatag metsző hidege, a pusztákban töltött éjszakák, a gyapjútakarók és a nomád élet fal nélküli sátrai. És minden világossá vált.  Bizony, nagyon elkél egy ilyen leves oda is. Fogadjátok az eredeti recept szelídített, enyhén európaisított verzióját, melegen ajánlom! :) Extra tipp: A fahéj először alig érződik benne, és ilyenkor az ember (magamat beleértve) hajlamos kicsit rátenni még. Te inkább ne tedd. Kíváncsiságból se, mert a következő kóstolásnál már túl sok lesz. Nem szilvásgombócot készítünk. :D - 300 g sütőtök - 1 krumpli - 2 szál szálzeller - 1 nagy sárgarépa - 1/­­4 vöröshagyma -  1/­­2 csicseriborsó konzerv - 1 ek bio ételízesítő (szárított zöldség) - 5 ek olívaolaj - 1 evőkanál édes pirospaprika (ízlés szerint csípőssel keverhető) - 1/­­2 kk örölt kömény - 1/­­2 mk római kömény - 1 késhegynyi őrölt fahéj - só, bors - A megtisztított zöldségeket vágjuk fel közel egyforma darabokra. - Egy nagy fazékban olajon finoman pároljuk meg a vöröshagymát, majd dobjuk rá a sárgarépát és a zellerszeletkéket. Kis víz hozzáadásával hagyjuk 10 percig párolódni. - Ezután jöjjenek sorjában a fűszerek, amiket hagyjunk pár percig melegedni a párolódó zöldségeken. - Adjuk hozzá a felkockázott krumplit és sütőtököt, a leöblített csicseriborsót. - Öntsük fel annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje, és nagy lángon forraljuk fel. Ezután tegyük takarékra, és főzzük fél órát. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk még 10 percet gyöngyözni, majd zárjuk el. A zeller zöldjével vagy petrezselyemzölddel tálaljuk. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 40 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.   The post Berber raguleves appeared first on Kertkonyha.


Az összes 'krumpli' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!