kömény receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Karácsonyi nyereményjáték!!!










kömény receptek

Rakott cukkini (vegán, gluténmentes)

2018. szeptember 24. VegaLife 

Rakott cukkini (vegán, gluténmentes)Ezt a receptet már többször elkészítettem. Emlkészem, volt egy év, amikor anyósom kertjében rengeteg tök és cukkini termett, így azokat különböző módon a fagyasztóba is tároltam télre. Például felkarikázva tettem el, s azokból simán elkészítettem egy ilyen vagy hasonló rakott cukkinit. Legutóbb friss cukkinit használtam hozzá. Még sok helyen terem a kertekben cukkini, sokaknak talán nincs ötlete, hogyan használják fel. Íme egy vegán, gluténmentes ötlet rá, amit nem tart sokáig elkészíteni és akár felmelegítve is finom. A recept Hozzávalók: - 3-4 db cukkini - 1 csomag szójagranulátum (200 gr) - 1 hagyma - 15 dkg főtt hajdina (barna rizs is lehet) - piros fűszerpaprika - őrölt kömény - ételízesítő - fokhagyma - víz - só - kókuszzsír - esetleg szója joghurt   Elkészítés: A cukkinik felét felszeleteljük csíkokba, felét pedig karikákba. A szeleteket megsózzuk.  A szójagranulátumot meleg ételízesítős vízbe áztatjuk kb. 30-60 percig. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk,  kevés vízen megpároljuk. A leszűrt, kinyomkodott szójagranulátumot rárakjuk. Összekeverjük. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Kb. 1 dl vizet öntünk rá, tovább főzzük, pároljuk. Amikor rottyant egyet, adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt, esetleg őrölt fekete borsot vagy borsikafűt. Jól átkeverjük. Fedő alatt tartjuk, míg a többi szükséges hozzávalót elkészítjük. A hajdinát vagy rizst alaposan megmossuk majd puhára főzzük. Fogunk egy tepsit, kókuszzsírral vékonyan kikenjük. Hosszúkás cukkiniszeleteket  fektetünk a tepsi aljára. Rásimítunk főtt hajdinát, majd a szójás masszával befedjük őket, majd ismét hosszúkás cukkinivel befedjük a szóját. Erre újabb hajdinát és szójás pörköltalapot teszünk. A tetejét pedig a karikára vágott cukkinikkel szép sorjában befedjük. Sütőben addig sütjük, míg a cukkinikarikák enyhén megpirulnak. Sütés előtt a cukkini tetejét megkenhetjük ételízesítővel kikevert szójajoghurttal is. (Vagy reszelt vegán sajttal is meghinthetjük. Vagy joghurttal és sajttal is megkenhetjük.)    

A paradicsom hatásai és ájurvédikus alkalmazása

2018. augusztus 20. Élj harmóniában 

A paradicsom hatásai és ájurvédikus alkalmazásaA paradicsom egész nyáron át felelhető a kiskertekben és a zöldségárusoknál. Sokan még erkélyládákban is termesztik a kislakásokban. A paradicsom a burgonyafélék (csucsorfélék) családjába tartozik. Lehet zöld, sárga vagy piros  színű. Számos formában is fellelhető.  Az ájurvéda szempontjából a zöld és a sárga savanyú, édes és fűtő hatású, csípő utóhatással. Mindhárom doshát emelik. A piros színű paradicsom savanyú, édes és csípős hatással rendelkezik. A gyomorban hűsítő hatása van, de a belekben kifejezetten fűtő hatású. A piros színű paradicsom nyersen mindhárom doshát növeli. Bár az ájurévda úgy gondolja a paradicsom általában véve nagyon toxikus a szervezet számára - az nem okoz gondot, ha valaki néha, néha elfogyaszt egy kis paradicsomot, feltéve, ha meg van főzve és megfelelően fűszerezve, olyan fűszerekkel, mint a római kömény, kurkuma, fekete mustármag .  A paradicsom fogyasztása nagyon nem jó savasodáskor, vese és epekő esetén, ízületi gyulladás és isiász esetén. A nyers paradicsom magjai alhasi fájdalmat okozhatnak. Néhány ájurvédikus alkalmazási mód: Mivel a húsokat nehéz megemészteni, ezért emésztés segítésére húsos étel fogyasztása után 1 órával próbálj inni 1 csésze paradicsomlevet egy csipet őrölt római kömény porral. Emésztési probléma esetén fogyassz 1 csésze paradicsomlevet, 1/­­4 tk fekete borssal, egy csipet hinggel (aszafoetidával) és egy csipet kősóval. Ez sokat segíthet.  Mentális fáradtság, kimerültség és álmatlanság esetén próbálj meg délután 4 és 5 óra között meginni egy csésze paradicsomlevet  2 teáskanál teljes értékű bio nádcukorral, két csipet szerecsendióval. Aztán fogyaszd el a vacsorát 6 és 7 között és aznap este aludjál többet.  Ahhoz, hogy csökkentsd a zsírt és a testsúlyod,  igyál egy csésze paradicsomlevet két csipet trikatuval ( ez gyömbér, fekete bors és hosszú bors keveréke) kora reggel és utána várj 2 órát mielőtt bármit ennél vagy innál. Száraz köhögés, légzési nehézség és mellkasi fájdalom esetén igyál egy csésze paradicsomlevet 1 tk. kurkumával, 2 tk, t eljes értékű  bio nádcukorral és egy csipet őrölt szegfűszeggel. Ezt üres gyomorra fogyaszd el és utána egy óráig ne egyél és ne igyál semmit.     Vegyszermentes (bio) paradicsomot használj! felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

A görögdinnye hatásai és ájurvédikus alkalmazása

2018. augusztus 8. Élj harmóniában 

A görögdinnye hatásai és ájurvédikus alkalmazásaA görögdinnye júliustól szeptember elejéig megtalálható a zöldségeseknél, vidéki útszéli  dinnyeárusoknál.  A görögdinnye egy ízletes, édes, hűsítő, lédús gyümölcs - az angol elvnevezése ezt takarja is watermelon:)  Nagyon vizes, és az ájurvéda nehezen emészthetőnek tartja.  A görögdinnye egy kifejezetten vízhatjó gyümölcs. Emeli a kapah-t és a vata-t és csökkenti a pittát. Megközi kicist a székletet és jól átmossa a veséket.  Soha ne egyél görögdinnyét étkezés után 3 órán belül.  Ne fogyassz görögdinnyét estére, éjszakára és felhős, esős napon, ködös , párás időben sem, mert ödémát és hasi fájdalmat okozhat.  Soha ne fogyaszd gabonával együtt - pl kenyér dinnye - mert nagyon megnehezíti az emésztést.  A hűsítő és nehéz jellemzői miatt, a túl sok görögdinnye fogyasztása légzési nehézséget okozhat.  A görögdinnye növeli a szemnyomást, ezért nem jó olyanoknak akik zöld hályogtól szenvednek.  A túl sok görögdinnye blokkolja a hímivarsejteket is.  Néhány ájurvédikus alkalmazási mód: Egy csésze dinnyelé, egy csipet őrölt római kömény porral napi 3szor, üres gyomorra fogyasztva ideális égő vizeletre, hólyaggyulladásra és húgycsőgyulladásra. Vesefájdalom esetén, napi 2 vagy 3 alkalommal igyál 1 csésze dinnyelevet, amibe teszel 1/­­4 teáskanál koriander port. Ez jól át fogja mosni a veséd, eltávolítja a kis homokot és kristályokat a vesédből .  Gyenge izmok erősítésére, őrölj le fél csésze görögdinnye magot és készíts belőle pasztát. Adj hozzá egy teáskanál cukrot fél teáskanál ghít és üres gyomorra fogyaszd el.  Viszketés vagy ekcémás bőr esetén - vagy akár ha a bőrön allergiás tünetek vannak, edd meg a görögdinnye piros részét a fehéret pedig dörzsöld a bőrödhöz az érintett felületre. Ez enyhíteni fogja a viszkető, égő érzést végül egy szokatlan recept a csodás bőrért:)  Vegyél egy közepes görögdinnyét, csinálj bele egy lyukat és tedd félre azt a darabot, amit kivettél belőle. Tegyél a résbe 2 teáskanál nyers baszmati rizst, egy teáskanál kurkuma port, egy teáskanál szantálport, 1/­­4 teáskanál étkezési kámfort, egy csipet sáfrányt, egy teáskanál lime levet. Zárd le a rést azzal, hogy visszateszed a kivágott darabot. Tartsd a görögdinnyét egy hétig száraz, meleg helyen. 1 hét után vedd ki a darabot és vedd ki a pasztát belőle. Azt szárítsd meg egy forró, száraz helyen, de ne közvetlen napon. Ez a paszta kozmetikai célokra használható, naponta lehet alkalmazni.  Ettől a bőröd fiatalos és szép lesz:) Az a knet és ekcémát is eltávolítja.  Vegyszermentes (bio) dinnyét fogyassz. felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Fűszeres sült padlizsán - indiai subji (szabdzsi)

2018. augusztus 5. Élj harmóniában 

Fűszeres sült padlizsán - indiai subji (szabdzsi) Itt a nyár, a biopiacon már van padlizsán. :) A padlizsán az ájurvédában fanyar, keserű és fűtő hatású emeli a pittát (a tüzet ) de általában egyensúlyba hozza a vatat és a kaphát. Pitta alkatúak alkalmanként ehetik, ha kihagyják az asafietodát, a mustármagot és a masalát. A padlizsán orvosi szempontból növeli az agnit (emésztés tüzét), méregteleníti a vastagbelet, de nem szabad vese- és epekő-problémásoknak fogyasztani, mert magas az oxálsav tartalma.  Ma egy   nagyon ízletes fűszeres sült padlizsános zöldséges főétel receptjét hoztam el nektek. Készítheted ebédre vagy vacsorára . Fogyaszthatod rizzsel, purival, chapatival (lepénykenyér receptet itt találod). Hozzávalók 2 közepes padlizsán 2 ek ghí vagy olaj 1 tk feketemustármag 1 tk római kömény 1/­­2 tk masala por (ez egy fűszerkeverék indiai boltokban kapható) 1/­­4 tk asafoetida 1/­­4 tk kurkuma  1/­­4  tk só Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A padlizsánokat mosd meg és vág kockákra.  A ghít (vagy olajat) egy nagy serpenyőben hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele a mustármagot, a  római köményt, pirítsd picit, majd add hozzá az asafoetidát és a kurkumát. Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és utána keverd hozzá a  masala port, sót és a padlizsánt.  Keverd meg alaposan, fedd le és takarékon főzd amíg puha nem lesz, (kb 20-30 perc) . Tálalhatod  kurkumás baszmati rizzsel vagy chapatival és tehetsz  hozzá  kókuszreszeléket és friss korianderlevelet. felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Vegán pecsenyezsír recept – kenyérre vagy sütéshez egyaránt felhasználható

2018. július 2. VegaNinja 

Aki szereti a magyaros, hagyományos ízvilágú zsíros kenyeret, az értékelni fogja ezt a receptet. Bár túl zsírosan étkezni egyáltalán nem egészséges, de a kókuszolaj még az egészségesebb olajfélék közé tartozik, így időnként beleférhet a fogyasztása. Hozzávalók: 1 dl kókuszolaj 1 nagy paradicsom 1 tv paprika 1 nagy fej hagyma 2 gerezd fokhagyma egy fél alma egy csipet kömény 1 kávéskanál őrölt pirospaprika 1 kávéskanál petrezselyem kevés lestyán (kihagyható) natúr ételízesítő (kihagyható) 1 teáskanál mustár só, bors ízlés szerint A kókuszolajba teszünk a felszeletelt zöldségeket, hagymákat, fűszereket, almát és sót, és alacsony hőfokon lefedve összefőzzük. Fontos, hogy kókuszolajat használjunk, mert ez szilárdul meg 25 fok alatt. Miután kihűlt, mustárral összeturmixoljuk az egészet ízlés szerint, ki mennyire darabosan szereti. Hűtőben tartva, ahogy írtam, megszilárdul. A képen látható vágódeszka a webshopban megtalálható. The post Vegán pecsenyezsír recept – kenyérre vagy sütéshez egyaránt felhasználható appeared first on VegaNinja.

Fekete quinoa brokkolival és cukkinivel

2018. június 3. Élj harmóniában 

Fekete quinoa brokkolival és cukkinivel A quinoa egy nagyon ősi dél amerikai étel.  Nagyon gazdag tápanyagokban számos egészségre kedvező hatása van. Hatásairól már korábban írtam részletesen, itt olvashatod. Fekete quinoát előszór Olaszországban ettem és nagyon, nagyon ízlett, A fehér quinoához képest a fekete sokkal aromásabb,  nagyon ízletes és a fekete quinoát is könnyű elkészíteni. Gluténmentes is, így gluténmentes diétában jól használható. Fekete quinoa brokkolival és cukkinivel Hozzávalók:  4* 1/­­3 csésze fekete quinoa só víz 1 nagy fej brokkoli  2 cukkini 2 ek. ghí 1/­­4 tk. római kömény 1/­­4 tk. őrölt koriander  1 kis darab gyömbér egy csipet kurkuma só Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A quinoat egy szűrőben, meleg vízzel mosd meg alaposan - addig amíg a víz szép áttetsző nem lesz - majd csöpögtesd le . Tegyél fel egy edényt a tűzre, majd öntsd bele a lecsöpögtetett fekete quinoat és szárazon pirítsd meg egy picit. Majd öntsd fel 3 szoros mennyiségű forró vízzel és tegyél a vízbe sót ízlés szerint. Majd forrald fel a és takarékon lefedve főzd, amíg a víz el nem párolog róla. (kb. 20-25 perc) Néha nézz rá, ha elfőtt a víz és még nem puha a quinoa akkor egy ici pici vizet tegyél hozzá. Amíg a quinoa elkészül, pucold mosd meg a cukkinit, a brokkolit szedd rózsáira és mosd meg.  Egy serpenyőben tedd oda a ghít, majd ha felmelegedett tedd bele a római köményt,  édesköményt, amikor picit megpirult tedd hozzá a koriandert, kurkumát, gyömbért. Add hozzá a brokkolit is és pirítsd meg kicsit. Tegyél hozzá egy csipet vizet és tegyél rá fedőt  részlegesen, hogy megpuhuljon. Amikor a brokkoli kicsit kezd élénk zölddé válni, add hozzá a cukkinit is és tedd vissza a fedőt, de résnyire hagyd félrehúzva. A végén tegyél hozzásót és forgasd össze a fekete quinoával. Szedd ki tányérra, locsold meg olívaolajjal és tálalhatod is:)

Paradicsomos voroslencse leves

2018. március 19. Mindennapi ételeink 

Paradicsomos voroslencse leves Fanni, mint a gyerekek többsége, nagyon szereti a milánói makarónit.Ezt sokszor voroslencsevel készítem (erről is írok majd). Így született meg az ötlet, hogy a voroslencse és a paradicsom parositasabol készüljön egy finom leves is.  Hozzávalók: Kb.8 dl sűrített paradicsom 2 dl viz 20 dkg voroslencse 1 fej vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma 3 ek.olaj majoranna, bazsalikom, római kömény, korianderlevel citrom, eritrit/­­nyirfacukor-izles szerint Elkészítés: A hagymát olaj és ugyanannyi víz keveréken megparoljuk. Hozzáadjuk az előzetesen atmosott voroslencset, és a fűszereket, áttört fokhagymát. Felengedjuk vízzel. Puhára főzzük a voroslencset, majd a sűrített paradicsomot is beleontjuk. Összeforraljuk, sózzuk, edesitjuk. Igény szerint botmixerezzuk. Önmagában is finom, de különböző levesbetetekkel is dusithatjuk.

A narancs áurvédikus felhasználása

2018. március 12. Élj harmóniában 

A narancs áurvédikus felhasználásaA narancs az ájurvéda szempontjából  savanyú, édes és fűtő hatású. Nehezen emészthető, tápláló gyümölcs.  Megnyugtatja a vata-t , az édes narancs jó a pittáknak mértékkel fogyasztva, de ha savanyú kifejezetten kedvezőtlen. Ha valaki sokat eszik a kapha-t stimulálja. Ezért a sok narancs fogyasztása nyálkásodást, taknyosodás okozhat.  Néhány ájurvédikus alkalmazási mód: - 1 csésze friss narancslé egy csipet kősóval, kiváló sportolás utáni fáradtságra. Annak érdekében, hogy a pittát ne irritálja tegyél hozzá 10 csepp friss lime levet. - 1 csésze friss narancslé, fél teáskanál természetes cukorra (pl. teljes értékű barna nádcukor vagy sharkara cukor) és egy őrölt csipet római kömény jó a vérző ínyre, a véreres szemekre és az aranyeres betegségekre. - Alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság esetén, fogyassz 1 csésze friss narancslevet 1 teáskanál lime levével és egy csipet őrölt római köménnyel. - Égető vizeletre, ödémára és magas vérnyomásra jótékony 1 csésze friss narancslé, fél csésze friss kókuszlével naponta 2* vagy 3* fogyasztva.  - Aggodalom, szorongás és megnövekedett szívritmus esetén nagyon jó 1 csésze friss narancslé, egy teáskanál mézzel és egy csipet szerecsendióval. - Az édes narancs leve nagyon tápláló a terhesség ideje alatt. - Emésztési problémák és gázosodás esetén, igyál egy csésze narancslevet egy csipet hinggel és egy csipet ajwainnal (ezek indiai boltokban beszerezhetőek) . Ez nagyon jól segít a gázokat felszabadítani és javítja az emésztést. Kizárólag vegyszermentes (bio) narancsot fogyassz. felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Mángoldos - brokkolis subji - indiai zöldséges főétel

2018. február 8. Élj harmóniában 

Mángoldos - brokkolis subji - indiai zöldséges főételEzt a subjit gyakran készítem, és képes vagyok több nap egymás után is újra és újra megcsinálni. Imádom ezeknek a zöldségeknek az ízkombinációját és a látványát is:) Hozzávalók 3 ek. ghí ( vegán változatban kókuszzsír) 1 nagy édeskömény 1 nagy fej brokkoli  1 csokor mángold 1 kk. római kömény 1 kk. édeskömény 0,5 ek örölt koriander  1 kis db gyömbér  csipet kurkuma só  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A brokkolit szedd rózsáira, mosd meg és a rózsákat vág félbe - ha nagyon nagyok 3 vagy 4 részre, emrt így pont együtt készül majd el a többi zöldséggel:). Az  édesköményt  mosd meg és vágd darabokra. A mangoldot szedd leveleire mosd meg és azt is vágd kisebb darabokra. Én először középen vágom félbe és utána keresztbe.  A zsiradékot tedd egy forró edénybe. Tedd bele a római köményt és az édesköményt és pirítsd egy rövid ideig. Add hozzá a gyömbért, koriander és pirítsd őket néhány percig, majd tedd bele a kurkumát. Tedd hozzá a zöldségeket és.tegyél hozzá egy kis vizet, keverd meg és fedd le úgy, hogy egy kis rés maradjon. Néha kevergesd és addig párold, amíg a zöldségek megpuhulnak.  Rizzsel, chapati kenyérrel, quinoával vagy bármilyen gabonával tálalhatod. A végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal. 

Téli étvágy és hangulatjavító - gyömbéres Rasam leves

2018. február 3. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Téli étvágy és hangulatjavító - gyömbéres Rasam leves   Ez a leves, ha mindent előre megveszünk hozzá, akkor nagyon könnyen, gyorsan és olcsón elkészíthető. Kiválóan melegít és felélénkíti az emésztésünket. A két sarkalatos pontja a tamarind és a koriander no meg a curry levél. Tamarindot szárítva lehet kapni az indiai vagy ázsiai élelmiszereket árusító boltokban, koriandert pedig frissen szerencsére egyre gyakrabban lehet találni a piacokon vagy szintén a már említett ázsia boltokban. Curry levél ha nincs friss (ázsiai boltokban fagyasztva árulják) akkor lehet kapni fűszeresnél szárítottat is, az is jó. A rasam levesbe én most tettem egy kis gyömbért is ezen az esős, téli napon. És ami az extra nekem, hogy most házi készítésű, eredeti ayurvéda recept szerinti (tehát nem teavajból olvasztott vajat!) vagyis házi, saját készítésű ghee-t használtam. Hmmmm. Hozzávalók 2 személyre: 1 bő evőkanál szárított tamarind (vagy úgyis mondhatnám, hogy egy vastag ujjnyi levágva a szárított tömbből) fél csokor friss koriander 8 db koktélparadicsom vagy 2 kisebb fej minőségi paradicsom 1 ujjnyi friss gyömbér 2 kis piros chili paprika egy evőkanál római kömény fél kiskanál kurkuma negyed evőkanál fekete bors (egész de lehet őrölt is) 10-15 szem fehér mustármag 10-15 darab curry levél (lehet szárított is) 2 csipet asafoetida, avagy hing ghee Előkészület (20 perc)  A tamarindot 1.5 dl forró vízbe be kell áztatni min 20 percre, és utána kinyomkodni a masszáját, meg egy kicsi a levéből is mehet hozzá. Egy kis mozsárban összetörjük a köményt és a borsot. Összevágjuk a curry leveleket, a paradicsomot kis szeletekre és a gyömbért apró picire. Felvágjuk a két chilit is. Mindezt félretesszük. Amikor mindezzel megvagyunk érdemes mindent odakészíteni a tűz mellé. Nagyon gyorsan pirulnak a hozzávalók az elején, ha erős a gáz, így jó résen lenni.   Főzés (20 perc)  Felforrósítjuk az evőkanálnyi gheet és kipattogtatjuk benne a mustármagokat. Aztán beledobjuk a gyömbért és a chilit, gyorsan keverjük és nem túl nagy lángon, hogy oda ne égjen. Majd jöhet az asafoetida, a kurkuma és az összevágott curry levelek. Picit összepirítjuk. Majd jöhet hozzá a paradicsom, hozzá egy kis só. Hagyjuk, hogy a paradicsom összeessen és sűrűsödjön, de ne főjön el teljesen. Amikor ez megvan, jöhet hozzá a tamarind massza, a kömény-bors keverék és még ízlés szerint só. Felengedjuk fél liter vízzel és közepes lángon hagyjuk felforrni. A végén beledobjuk a friss koriandert és már le is lehet venni a tűzről. Köretnek, hogy még laktatóbb legyen mehet hozzá rizs (basmati vagy soona masoori), vagy simán kenyér.   Jó étvágyat! F. Tóth Gabriella 2018 (C) Minden jog fenntartva.  

Hogyan tartsd Magad melegen a téli időszakban

2018. január 25. Élj harmóniában 

Hogyan tartsd Magad melegen a téli időszakbanJanuár, február még téli hónapok... ugyan már a napok egyre hosszabbak és eddig kellemes telünk volt, de ettől függetlenül hideg van kint, ezt szinte mindenki érzi. Az időjárásban a Vata minősége dominál - csípős hideg, szél, szárazság. Ilyenkor sokan tapasztalják magunkon a Vata egyensúlytalanságát - hideg kezek, lábak, bőrszárazság, repedezettség az ajkakon, energiahiány, székrekedés, puffadás. álmatlanság, hangulati változások, negatív érzelmek. Amikor fázol, lassul a keringésed, ami a belső szervek munkájának hatékonyságát is csökkenti. Ez további hideg érzetet eredményez a testedbe és kedvezőtlenül hat az izmok, ízületek állapotára. A téli időszakban nem véletlenül sokkal több a derékfájás, térdfájás, etc.. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan élj fontos figyelembe venned a természet változását és alkalmazkodni a külső környezeti változásokhoz. Célszerű a jógagyakorlásodat, az életmódodat, táplálkozásodat is a téli időszaknak megfelelően alakítani. Jógagyakorlás Télen gyakorolj olyan jógapózokat, amik segítenek a testből elűzni a hideget, serkentik a keringésed, javítják az emésztésed és kedvezően hatnak a légzőszerveidre is - mivel a téli időszakban leginkább a légzőszervi megbetegedések jellemzőek. A hátrahajlító jógapózok, a dinamikus gyakorlás , az álló jógapózok és amikor a kezeket a fejed fölé emeled hőt termelnek, segítik a testedben beindítani az energiaáramlást. A jógagyakorlás előtt mindig alapos bemelegítéssel készítsd elő az izmokat, ízületeket. Amennyiben reggel, nem túl meleg szobában gyakorolsz, kiemelten figyelj erre. Az előkészítő gyakorlatok előmelegítik a tested, felkészítik az izmokat, ízületeket a jógagyakorlásra és könnyebben fog menni a mozgás. Néhány jógapóz, ami segít melegen tartani a tested a Téli időszakban. Az elnevezésekre kattintva el tudod olvasni a póz pontos kivitelezését is.  - Napüdvözlet (Surya Namaskara) - serkenti a keringést, hőt termel, átmozgatja az egész test, energetizál - Pálmafapóz (Talászana) - hőt termel, energetizál - Faállás (Vriksászana) - hőt termel, javítja a keringést, erősíti a lábakat, stabilizáló izmokat -  Hősi póz 1. (Virabhadra 1.) - hőt termel, erősíti a testet, serkenti a tüdő munkáját - Kobrapóz (Budzsanászana) - melegítő hatású, serkenti az emésztést és nyitja a mellkast, ezáltal a légzőszervek egészségét fokozza, javítja a testtartást - Sáskapóz (Salabászana) - melegítő hatású, serkenti az emésztést és nyitja a mellkast, ezáltal a légzőszervek egészségét fokozza, erősíti az alsú háti szakaszt - Íjállás (Dhanurászana) - melegítő hatású, serkenti az emésztést és nyitja a mellkast, ezáltal a légzőszervek egészségét fokozza - Fél hold állás (Ardha csandrászana) - hőt termel, javítja a keringést, segíti a légzőszervek munkáját - Háromszög állás (Trikonászana) - hőt termel, erősíti a testet,lábakat, stabilizáló izmokat,  serkenti a tüdő munkáját, javítja az emésztést  Táplálkozás Kerüld el a Vata-t provokáló ételeket pl. hideg ételek, italok, nyers zöldségek, saláták, száraz ételek. Fogyassz meleg, jó minőségű ételeket - az ételek friss, lehetőleg bio alapanyagokból készüljenek.  Kerüld az állott, többször melegített ételeket, konzerveket, tartósított élelmiszereket. Részesítsd előnyben a szattvikus táplálékokat.(részletesen erről itt olvashatsz) Egyél sok levest, gabona ételt (pl. rizs, köles, quinoa, hajdina, kukorica) jó minőségű zsírokat (pl. olíva, ghee), fogyassz olajos magvakat (mandula, dió, tökmag, szezámmag) Részesítsd előnyben a szezonalitásnak megfelelő zöldséget (pl. cékla, répa, brokkoli). Használj melegítő és emésztést serkentő fűszereket ( pl. fahéj, gyömbér, asafoetida, fekete bors, kardamom, édeskömény, kurkuma, ) Igyál sok meleg folyadékot. Forralt vizet, fűszeres és gyógyteákat (pl. kiváló melegítő a gyömbér tea). Kerüld el az alkoholt, kávét, teát, cigarettát, és a nagyon csípős ételeket, mert ezek a vata-t kibillentik az egyensúlyukból. Egyél rendszeresen a nap során. ne hagyd ki a reggelit. Reggelire ideálisak a kása félék. pl zabkása.(receptet itt olvashatod) Életmód Télen a természet is visszahúzódik, tedd ezt Te is, fordulj kicsit befelé. Kerüld el a túlpörgést, a megerőltető tevékenységeket. Hagy időt a pihenésre, feltöltődésre a szervezetednek. Próbálj rendszerességet vinni az életedbe, ez is segít a vata. egyensúlyba hozni.  Feküdj le korán, aludj eleget, tölts több időt pihenéssel, meditálj és relaxálj rendszeresen. Nagyon jótékonyan hat ilyenkor az olajos masszázs. Nem csak ápolja a bőröd, serkenti a keringést, hőt termel, de hozzájárul a lerakódott salakanyagok eltávolításához is. Az olajos önmasszázsról részletesen itt olvashatsz Sok meleget kívánok:) szeretettel Kati

Magyaros szendvicskrém

2017. december 29. Kertkonyha 

Hozzávalók egy normál magyaros vajkrémes műanyag doboz megtöltéséhez - 125 g főtt bab (konzerv tökéletes) - 2 mk ecet - 1 mk pirospaprika - fél mk őrölt kömény - 1/­­4 mk fokhagyma granulátum - 1 ek olvasztott kókuszolaj - 1 ek víz Botmixerrel habosítsd össze a hozzávalókat, és kész. Ez tényleg ilyen egyszerű! :) Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Magyaros szendvicskrém appeared first on Kertkonyha.

Chilis babfasírt mustáros-balzsamecetes céklasalátával

2017. november 18. Vegán muflon 

Chilis babfasírt mustáros-balzsamecetes céklasalátávalJó pár éve, egy bestiálisan átmulatott, születésnapi szombat este után másnap reggel ószövetségi víziók gyötörtek. Láttam pl. ahogy Józsefet eladják a testvérei a fáraónak, ahogy Mózes szétválasztja a Vörös-tengert, illetve ahogy Dávid teherbe ejti Betsabét. Ezzel csak az volt a probléma, hogy előzőleg könnyelműen jelentkeztem egy vegán főzőtanfolyamra, ami vasárnap 9-kor kezdődött. Végül csodával határos módon elvonszoltam magam, és miközben a fejemben a sztálingrádi csata zajlott, órákon át hallgattam az unásig ismert infóáradatot a növényi fehérjebevitelről, a tej savasító hatásáról és arról, hogy a húsevés hogyan növeli a rák kockázatát. A tanfolyam leírásában ugyanis emlékeim szerint semmi nem utalt arra, hogy ez így fog zajlani. És arra sem nagyon, hogy a dietetikaelőadás után chia magos mutymurutty, zabfasírt és zöldszemes-ostorosmoszatos búzafűsaláta lesz az elkészítendő menü. (Ja, és a pontot az i-re az asztali áldás tette fel.) Akkor és ott megfogadtam: akkor is megmaradok szimpla gourmet-vegánnak, ha a tokám alatt komplett vízibivaly-csordákat lehet majd elszállásolni. A súlyos probléma viszont az, hogy a (közel) egyhónapos, (majdnem teljes) nyersvegán passió alatt azt vettem észre, hogy fizikailag százszor energikusabbnak érezem magam. Ezért úgy döntöttem, hogy a továbbiakban igyekszem az étrendembe több nyerscuccot csempészni. (Azért ha valaki meglát egy jógaszőnyegen biokölest szemezgetni és ginsengteát kortyolgatni, felszólítom, hogy csévéljen a szőnyegbe, majd miután bőségesen lelocsolta petróleummal, gyújtsa rám! Előre is köszönöm!) Ennek szellemében előkészíti az alábbiakat: 2 x 400g vörösbab (konzerves) 1 kápiapaprika 2 piros chilipaprika 2 szál zöldhagyma 2 gerezd fokhagyma 3 ek zsemlemorzsa vagy kukoricaliszt 1 tk római kömény 1 tk gyömbérpor 2 gerezd fokhagyma 2 ek olívaolaj a salátához: 1 db cékla 1 db vöröshagyma 3 ek balzsamecet 2 tk magos mustár A céklát és a sárgarépát az ínhüvelygyulladásért vívott harc jegyében lereszeljük, majd egy tálban a többi összetevővel összekeverjük. A vörösbabot leöblítjük, majd hogy rapid üzemmódban megpuhuljon, jó másfél percig mikróban melegítjük. (Mikrohullám-fóbiások meg is párolhatják.) A chilit, a paprikát és a zöldhagymát felszeleteljük, a fokhagymát lereszeljük, majd az összenyomott babbal és többi hozzávalóval összekeverve fasírT formázunk belőle. Az így megszülető kerek formulát sütőlappal kibélelt tepsibe helyezzük, majd fél órára 190 fokos sütőbe hajítjuk.

Immunerősítő táplálkozás az őszi időszakra

2017. október 23. Élj harmóniában 

Immunerősítő táplálkozás az őszi időszakraÚgy tűnik vége a vénasszonyok nyarának,  a meleg időszaknak. Ősz van, hideg van kint, erősen fúj a szél, gyakran esik az eső.  A hideg beköszöntével, ősszel a Vata minősége felerősödik.  Ilyenkor sokan tapasztalják, hogy megnő az étvágyuk. Az emberek szervezete jobban kívánja a tartalmasabb, nehezebb és nagyobb adag ételeket. A szervezeted elkezd felerősíteni, tartalékolni a téli időszakra. Nagyon fontos, hogy egészséges, tápláló, az immunrendszeredet erősítő ételeket fogyassz ebben az időszakban, amik elégedettséggel, boldogsággal töltik el a tested és a lelked:). Ősszel részesítsd előnyben a friss alapanyagokból, idénynek megfelelő zöldségekből, gyümölcsökből készült főtt vagy párolt ételeket.  Helyezd a lista elejére a zöldségekből és/­­vagy hüvelyesekből készült fűszeres leveseket, amik átmelegítik a tested, segítenek táplálni a szervezeted, rendben tartják a folyadékháztartásod és nagyon sok tápanyagot tartalmaznak. Elsődlegesen a Vata kiegyenlítését célzó  édes, savanyú és sós ételeket fogyassz. Az ételeid legyenek melegek, szaftosak, lédúsak. Kerüld el a száraz  és hideg ételeket, a puffasztott ételeket, nyers salátákat, pirítóst és a diétás ételeket. Próbáld kerülni, visszaszorítani a keserű, csípős, és fanyar ízek fogyasztását is. Nagyon kedvező az alábbi ételek fogyasztása:  baszmati rizs, mung dhál, búzadara, cékla, sárgarépa, sütőtök,édesburgonya, mángold, kisebb mennyiségben zeller, spenót tej, joghurt, tejszín, olajos magok,datolya, füge - a magokat és az asztalt gyümölcsöket áztasd be fogyasztás előtt, mert akkor könnyebben emészthetőek. Néhány általános praktikus táplálkozási tanács, mely hozzájárul, hogy a a hideg időszakban is egészséges, energia dús maradj.   Étkezz megfelelő időben és lehetőleg mindig ugyanazon időpontokban. A főétkezés 12:00-13:00 és ez legyen a nap legtartalmasabb étkezése, mert az emésztés tüze (az agni) ilyenkor a legerősebb. Reform almás szamósza - receptet itt olvashatod Kerüld az a nassolást, ne egyél az étkezések között.  Fogyassz friss, tiszta minőségű élelmiszereket. Kerüld el a vegyszeres (nem bio) tartósítószerezett,  feldolgozott, génmanipulált, félkész élelmiszereket. Könnyen emészthető ételeket készíts - vegyszermentes (bio) zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, gabonák(teljes kiőrlésű), hüvelyesek.   Használj immunrendszert erősítő és emésztést segítő fűszereket (gyömbér, kurkuma, fekete bors, fahéj, édeskömény, római kömény, koriander). Készítsd ghível (tisztított vajjal) az ételeket  (ghí elkészítését itt olvashatod), ez segít erősíteni az emésztésed és táplálja a testet. Ne fogyassz hideg ételeket és hideg italokat, mert a hideg ételek, gyengítik az emésztésed. Brokkolis tészta pirított napraforgómaggal - recept ittKis mennyiségben egyél olyan friss, szezonális gyümölcsöket, melyek erősítik az immunrendszered, kiváló választás a körte, alma, szilva  Az ételeket főzd meg, de ne főzd túl, mert mindkét esetben gyengítik az immunrendszert. Kerüld el a húsos ételeket, a zsíros és a cukros ételeket, mert gyengítik az immunrendszert. Ne edd magad tele (max 3/­­4 részig töltsd meg a gyomrod). Fűszeres sütőtök subji - recept ittNe fogyassz túl sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, mert a hideg időjárásban gyengíthetik az immunrendszered és hűtik a tested.  Az ételeket rágd meg alaposan.  Ne igyál az étkezésekhez túl sok folyadékot, és az elfogyasztott folyadék mindig langyos vagy meleg legyen.    Nyugodt körülmények között egyél és az étkezés után ne pattanj fel az asztaltól, várd meg amíg az emésztésed beindul.   Kortyolj a nap során meleg vizet, ez nagyon sokat tud segíteni (részletesen az ájurvédikus méregtelenítésről szóló cikkben) A tanácsokat lépésről, lépésre építsd be az életedbe. Kezd el a legegyszerűbbektől és saját tempódban próbáld szokásoddá alakítani. Végül figyeld magad! Figyeld milyen változásokat tapasztalsz, hogyan változik az emésztésed, az energiaszinted, a kedélyállapotod és az elméd békéje. Tápláló, ízletes ételeket kívánok szeretettel: KAti  

Vegán székelykáposzta recept – krumplival és tofuval készítve

2018. július 3. VegaNinja 

A savanyú káposztát drogériában venni enyhén szólva is furcsa, de hát istenem, pont ott kívántam meg, meglátva az ízléses csomagolását. Hirtelen felindulásból történő savanyú káposzta-vásárlás. Mivel fél kilót biztosan nem tudok belőle megenni csak úgy nyersen, hazaérve kitaláltam, hogy székelykáposzta lesz belőle. Hozzávalók: 500 g savanyú káposzta 1 nagy fej hagyma 1 közepes tv paprika 2 fokhagyma 1 evőkanál piros paprika 2-3 gerezd fokhagyma 1 blokk (füstölt) tofu 1 púpozott evőkanál pirosarany (vagy ennek megfelelő paprikakrém) 3 nagyobb krumpli 2 marék rizs vagy árpagyöngy/­­gersli folyékony füst VAGY füstölt paprika VAGY füstölt só só, bors, kömény, babérlevél A hagymát és a tv paprikát felkarikázva, pici vízzel, kevés sóval feltesszük párolódni alacsony lángon, lefedve. Közben a káposztát egy szűrőben átmossuk. Ha igazi, piacos, hordós és/­­vagy vecsési káposztád van, azt jobban ki kell mosni, mint a gyors érlelésű déemeset, mert intenzívebb az íze. A tofut felkockázzuk, megszórjuk sóval, borssal, a füstös ízű hozzávalóval, és egy icipici kókuszolajon, alacsony lángon pirítani kezdjük egy másik edényben/­­serpenyőben. Gyakran meg kell keverni, hogy minden oldala piruljon! Ha a hagyma és a paprika megpárolódott, mehet rá a pirospaprika és a krumpli (meghámozva, kis kockákra vágva), még egy kevés vízzel. Tovább pároljuk lefedve, alacsony lángon. A krumplitól még laktatóbb, kevésbé nehezen emészthető lesz. Pár perc múlva hozzáadjuk a káposztát, a pirosaranyat, 2 gerezd fokhagymát áttörve. Sózzuk ízlés szerint, és ha a káposztában alapból nem volt kömény és bors, hozzáadjuk ezeket is. Babérlevelet is tehetünk hozzá, illetve a füst ízű hozzávalót, esetemben ez füstölt só volt. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és tovább főzzük lefedve, kis lángon. 5 perc után hozzáadjuk a rizst (vagy gerslit), és pótoljuk az elfőtt vizet. Erre nagyon oda kell figyelni, mert a rizs sok vizet felvesz. Gyakran megkeverjük, ügyelve rá, nehogy letapadjon és leégjen. Közben a tofu megpirult, ezt is hozzáadjuk a káposztához, és az utolsó gerezd fokhagymát is. Szeretem két részletben beletenni a fokhagymát, mert így a főtt fokhagyma tompa íze is jelen van, és a friss fokhagyma intenzív íze is kiérződik kicsit. Vegán tejföllel tálalva a legfinomabb. The post Vegán székelykáposzta recept – krumplival és tofuval készítve appeared first on VegaNinja.

Hamis libamájpástétom – egyszerű, vegán szendvicskrém recept gombából, avagy vegán májkrém

2018. június 6. VegaNinja 

Ezzel a pástétommal több húsevőt sikerült átverni, elhitték, hogy libamájpástétom. Még megrögzött gombautálóknak is ajánlom! Hozzávalók:  1 konzerv gomba (frissből is lehet) 1,5 ek. (kókusz)olaj 3 kis gerezd fokhagyma fél fej vöröshagyma só, bors, kömény, bazsalikom, majoránna, petrezselyem A konzerv gombát beáztatjuk fél órára, hogy enyhüljön a gombaíz, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. A fokhagymát és a hagymát az olajban megdinszteljük fedő alatt, kis lángon. Az összes többi összetevővel összeturmixoljuk. Ha friss gombával szeretnénk dolgozni, akkor 30 deka csiperkét mossunk meg és vágjunk szeletekre, majd egy jó nagy edényben, sok vízben, sóval főzzük puhára. Ez után ugyanúgy használhatjuk, mint a konzerv gombát. Ezt már nem kell beáztatni természetesen. A főzővizet gombaleveshez felhasználhatjuk. Ínyenceknek karamellizált mazsolával tálalhatjuk a pástétomot, amit a következőképp lehet elkészíteni: A mazsolát beáztatom, 20 perc után vizet cserélek rajta. Közben kristálycukrot (vagy kókuszcukrot) hevítek kis lábasban, mikor már aranybarna és folyékony, teszek bele vaníliát és beleöntöm a mazsolát a vízzel együtt. Kevergetem, míg a karamellizált cukor feloldódik, és végül lefedve hagyom kihűlni. A kép illusztráció. Photo by Yakynina Anastasia on Unsplash The post Hamis libamájpástétom – egyszerű, vegán szendvicskrém recept gombából, avagy vegán májkrém appeared first on VegaNinja.

Rakott krumpli V

2018. április 16. Kertkonyha 

Rakott krumpli VRakott krumpli = Megunhatatlan klasszikus Vannak napok, hogy annyira kívánom a szóját, aztán van, hogy egy hónapig rá sem nézek. Én még emlékszem arra a régi szójára, amire úgy tekintettünk, mint a legegészségesebb táplálékok egyikére. Nem csak úgy, mint valaminek a helyettesítőjére, nem úgy, mint a vega konyhák mankójára, hanem tényleg úgy, mint konkrét csodaszerre. A legendás Etka anyó megafegyverére, aminek köszönhetően (is) gyógyult ki a bajaiból, és tudta a térde alatt kidugni a fejét 90 éves korában is (így tényleg minden volt, csak nem egy anyóka). Vajon hova lett ez a régi szója? Mi történhetett? Hm. Mára már egy teljesen más, új szóját ismerünk, azt, amitől mindenki fél, a húsevők ujjal mutogatnak rá, a vegák meg szemérmesen hallgatnak róla, ha az ételükbe kerül. Hát, én most nem fogok. :) Mert jól beletettem ebbe a rakottba, ott pompázik magyaros ízekben, a rakott krumplim meg laktató és tápláló verzióban nyomul. Rengeteg friss salátával, jó adag házi savanyúval isteni ebéd lesz belőle. U.I. Ha rakott krumpli, én két tányérral állok sorba, így nincs is mit csodálkozni azon, hogy ez már az ötödik verzió a Kertkonyha történetében. Ez nem is sok! Évente egy új… Bónusz track: a korábbi verziókat a bejegyzés legvégén találod. :) Hozzávalók egy kisebb sütőtálhoz: - 1,5 kg krumpli - 100 g szójagranulátum - egy marék szárított paradicso - 1 gerezd fokhagyma - kömény, pirospaprika és só ízlés szerint - olaj - Kezdd azzal, hogy leforrázod a szójagranulátumot. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Elég neki pár perc, és ezalatt megcsinálhatsz minden mást. - A krumplit főzd meg hámozva és egészben. - Készítsd elő a sütőtálat, a fűszereket is. Vágd fel a paradicsomot kisebb darabokra, a fokhagymát is reszeld le, az a legjobb. A szójagranulátumot csepegtesd még le, ha maradt volna alatta víz. - Ezután csak le kell rakni mindent rétegezve a tepsibe. :) Kezd egy kis olajjal, majd az 1 cm vastag karikákra vágott krumplival, aztán jöhet egy kis szója, sok sóval, fűszerekkel. Aztán takard be a maradék krumplival, tüzdeld meg a szárított paradicsommal, a tetejére mehet egy kis olaj még, aztán tedd be az egészet a sütőbe. - 190-200 fokon süsd, amíg szép barna nem lesz a teteje. Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT  találsz még. Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven   Mustáros rakott krumpli Rakott krumpli Variációk rakott krumplira Medvehagymás rakott krumpli The post Rakott krumpli V appeared first on Kertkonyha.

Édesburgonyás gulyásleves

2018. március 13. Vegán muflon 

Édesburgonyás gulyáslevesA gulyásleves elfogyasztása már dögevő koromban súlyos erkölcsi dilemmát okozott. Lelki füleimmel ugyanis hallottam a népviseletbe öltözött, bajszos illető keserves üvöltését, amint épp megkísérlik forró bográcsba tuszkolni őt. Nos, a veganizált verzió hatására radikálisan csökkent a gulyásokkal szemben elkövetett atrocitások száma, és arra biztatok mindenkit, hogy ezután is hagyja békén őket a pusztában strázsálni! Ezt elősegítendő, készítsük elő az alábbiakat: 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 nagyobb édesburgonya 1/­­2 fej paradicsom 1/­­2 zöldpaprika 4-5 ek felkockázott szejtán (elkészítés pl. itt) 1,5-2 l zöldségleves-alaplé (ennek hiányában 1,5-2l víz és 1ek szárított zöldségkeverék) 1 ek paradicsompüré 1 ek pirospaprika (lehetőleg füstölt) 1 tk csípős fűszerpaprika 1 tk őrölt kömény 1 nagyobb sárgarépa 1 nagyobb fehérrépa só Hagyma felkockáz, olívaolajon üvegesre párol, enyhén megsózza, felaprított fokhagymát hozzápasszít, felkarikázott sárga és fehérrépa érkezik hozzá. Felkockázott paprika-paradicsom hozzáad. Ezt pár percig kevergeti közepes lángon, hozzáadja a főtt szejtánt, a paradicsompürét, a köményt, a fűszerpaprikákat, majd az egész rahedlit felönti az alaplével. Ha már majdnem forr, hozzáadja a felkockázott édesburgonyát, és puhára (ám nem lötyire) főzi. Tviszt!

Mángoldos – bokkolis subji – indiai zöldséges főétel

2018. február 15. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Mángoldos – bokkolis subji – indiai zöldséges főétel Ezt a subjit gyakran készítem, és képes vagyok több nap egymás után is újra és újra megcsinálni. Imádom ezeknek a zöldségeknek az ízkombinációját és a látványát is:) Hozzávalók 3 ek. ghí ( vegán változatban kókuszzsír) 1 nagy édeskömény 1 nagy fej brokkoli  1 csokor mángold 1 kk. római kömény 1 kk. édeskömény 0,5 ek örölt koriander  1 kis db gyömbér  csipet kurkuma só  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A brokkolit szedd rózsáira, mosd meg és a rózsákat vág félbe – ha nagyon nagyok 3 vagy 4 részre, emrt így pont együtt készül majd el a többi zöldséggel:). Az  édesköményt  mosd meg és vágd darabokra. A mangoldot szedd leveleire mosd meg és azt is vágd kisebb darabokra. Én először középen vágom félbe és utána keresztbe.  A zsiradékot tedd egy forró edénybe. Tedd bele a római köményt és az édesköményt és pirítsd egy rövid ideig. Add hozzá a gyömbért, koriander és pirítsd őket néhány percig, majd tedd bele a kurkumát. Tedd hozzá a zöldségeket és.tegyél hozzá egy kis vizet, keverd meg és fedd le úgy, hogy egy kis rés maradjon. Néha kevergesd és addig párold, amíg a zöldségek megpuhulnak.  Rizzsel, chapati kenyérrel, quinoával vagy bármilyen gabonával tálalhatod. A végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal.   

Mángoldos - bokkolis subji - indiai zöldséges főétel

2018. február 8. Élj harmóniában 

Mángoldos - bokkolis subji - indiai zöldséges főételEzt a subjit gyakran készítem, és képes vagyok több nap egymás után is újra és újra megcsinálni. Imádom ezeknek a zöldségeknek az ízkombinációját és a látványát is:) Hozzávalók 3 ek. ghí ( vegán változatban kókuszzsír) 1 nagy édeskömény 1 nagy fej brokkoli  1 csokor mángold 1 kk. római kömény 1 kk. édeskömény 0,5 ek örölt koriander  1 kis db gyömbér  csipet kurkuma só  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A brokkolit szedd rózsáira, mosd meg és a rózsákat vág félbe - ha nagyon nagyok 3 vagy 4 részre, emrt így pont együtt készül majd el a többi zöldséggel:). Az  édesköményt  mosd meg és vágd darabokra. A mangoldot szedd leveleire mosd meg és azt is vágd kisebb darabokra. Én először középen vágom félbe és utána keresztbe.  A zsiradékot tedd egy forró edénybe. Tedd bele a római köményt és az édesköményt és pirítsd egy rövid ideig. Add hozzá a gyömbért, koriander és pirítsd őket néhány percig, majd tedd bele a kurkumát. Tedd hozzá a zöldségeket és.tegyél hozzá egy kis vizet, keverd meg és fedd le úgy, hogy egy kis rés maradjon. Néha kevergesd és addig párold, amíg a zöldségek megpuhulnak.  Rizzsel, chapati kenyérrel, quinoával vagy bármilyen gabonával tálalhatod. A végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal. 

Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével

2018. január 27. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével   Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével   Hozzávalók 2 személyre: 200 gr spenót 1 nagy répa 1 közepes fej édesburgonya 1 kisebb fej fehér krumpli 1,5 pohárnyi besan, vagy csicseriborsóliszt fűszerek: só, bors, kömény, őrölt koriander, chili, garam masala A spenótleveleket jó alaposan meg kell mosni. Leszedni a szárukat, a szálas részeket. Összevágom apróra. Összekeverem a leszerelt répával, sózom, borsozom. Külön tálban összekeverem a besant a többi fűszerrel, abba is mehet kicsi só ízlés szerint. Vízzel a ragacsos, kissé folyós tésztát higítok belőle és összekeverem a zöldségekkel. Közben a krumplikat felteszem sós vízben főni. Ha megfőttek, miután leöntöm a levét, egyszerűen szétnyomom őket krumplinyomóval pürének. Díszítésnek mehet rá koriander vagy petrezselyem zöldje. A zöldsgéges masszát kanállal jó forrón sistergő olajba szaggatom és kisütöm. Ennyi. Nagyon laktató! Ebben a formátumban tökéletes ebédre, vacsorára is. Ha könnyíteni szeretnénk, akkor lehet hozzá sima joghurtos mártást enni.

Pofonegyszerű magyaros nemvajkrém

2017. december 29. Kertkonyha 

Hozzávalók egy normál magyaros vajkrémes műanyag doboz megtöltéséhez - 125 g főtt bab (konzerv tökéletes) - 2 mk ecet - 1 csapott mk pirospaprika - fél mk őrölt kömény - 1/­­4 mk fokhagyma granulátum - 1 ek olvasztott kókuszolaj - 1 ek víz Botmixerrel habosítsd össze a hozzávalókat, és kész. És ez tényleg ilyen egyszerű! :) Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Pofonegyszerű magyaros nemvajkrém appeared first on Kertkonyha.

Paprikás, édesköményes tészta pirított magvakkal

2017. november 29. Élj harmóniában 

Paprikás, édesköményes tészta pirított magvakkalA tésztafélék gyorsan elkészülnek, változatos formában léteznek és nagyon jó fehérjeforrások, ha magvakkal kombinálod őket.  Ma a hűtőben körbenéztem és megláttam néhány piros színű paprikát, majd elgondolkoztam mit készítsek belőle. Elsőre a tészta villant be, de a paprika nekem túl tömény ezért hozzá tett egy nagy édesköményt is. Az eredmény nagyon ízletes lett. Paprikás, édesköményes tészta pirított magvakkal Hozzávalók 3 ek. ghí ( vegán változatban kókuszzsír) 1 nagyobb édeskömény 3 piros színű paprika csipet asafoetida (más néven hing) elhagyható 1 ek. oregánó 1 ek. bazsalikom 0,5 ek kakukkfű 6 ek. napraforgómag só  víz 250 g tészta ( gluténmentes diétában gm tészta) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A napraforgómagot szárazon (zsiradék nélkül) pirítsd meg egy serpenyőben és tedd félre. A paprikát és az édesköményt  mosd meg és vágd vékony darabokra. A zsiradékot tedd egy forró serpenyőbe. Tedd bele az asafoetidát pirítsd egy rövid ideig. Add hozzá a paprikákat és pirítsd őket néhány percig, majd add hozzá az édesköményt és a többi fűszertis. Kevergesd , amíg a zöldségek megpuhulnak. A végén keverd hozzá a pirított napraforgómagot. Keverd össze a kifőtt tésztát a zöldségekkel és a végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal. 

4 féle 4 összetevős szendvcskrémek egyszerűen és egészségesen

2017. november 4. Beautilicious 

Nem akarod szárazon enni a kenyeret, de nem tudod, mivel dobhatnád fel? Ezeket az egyszerű és egészséges krémeket te is tuti imádni fogod. Egészséges, tápláló, nagyon finom, és nagyon hamar kész. Céklás szendvicskrém - 1 cékla - 100gr túró - 20gr light majonéz - só                         répás szendvicskrém - 1 sárgarépa - 1 gerezd fokhagyma - 65gr sajtkrém - köménymag ízlés szerint avokádós szendvicskrém - 1 avokádó - 1 gerezd fokhagyma - citromlé ízlés szerint  - só cukkinis szendvicskrém - fél cukkini - 75gr tejföl - 1 gerezd fokhagyma - só A hozzávalókkal nincs más dolgod, mint összeturmixolni őket. :) jó étvágyat!

Berber raguleves

2017. október 6. Kertkonyha 

Berber ragulevesEhhez a bejegyzéshez az ötlet egy eredeti berber recept adta, amivel nyár végén találkoztam. Rögtön megtetszett, és alig vártam, hogy kicsit hűvösre forduljon az idő, azon nyomban ki is próbáltam. Meg kellett állapítanom, hogy egy igazi finom, melegítő ragulevesem van! De vajon egy ennyire forró kontinensen mint Afrika, miért készítenek az emberek melegítő ételeket? Hová az a sok fűszer, hová a forró leves, hová a ragu, a tartalmas zöldségek? És akkor eszembe jutott  az éjjeli sivatag metsző hidege, a pusztákban töltött éjszakák, a gyapjútakarók és a nomád élet fal nélküli sátrai. És minden világossá vált.  Bizony, nagyon elkél egy ilyen leves oda is. Fogadjátok az eredeti recept szelídített, enyhén európaisított verzióját, melegen ajánlom! :) Extra tipp: A fahéj először alig érződik benne, és ilyenkor az ember (magamat beleértve) hajlamos kicsit rátenni még. Te inkább ne tedd. Kíváncsiságból se, mert a következő kóstolásnál már túl sok lesz. Nem szilvásgombócot készítünk. :D - 300 g sütőtök - 1 krumpli - 2 szál szálzeller - 1 nagy sárgarépa - 1/­­4 vöröshagyma -  1/­­2 csicseriborsó konzerv - 1 ek bio ételízesítő (szárított zöldség) - 5 ek olívaolaj - 1 evőkanál édes pirospaprika (ízlés szerint csípőssel keverhető) - 1/­­2 kk örölt kömény - 1/­­2 mk római kömény - 1 késhegynyi őrölt fahéj - só, bors - A megtisztított zöldségeket vágjuk fel közel egyforma darabokra. - Egy nagy fazékban olajon finoman pároljuk meg a vöröshagymát, majd dobjuk rá a sárgarépát és a zellerszeletkéket. Kis víz hozzáadásával hagyjuk 10 percig párolódni. - Ezután jöjjenek sorjában a fűszerek, amiket hagyjunk pár percig melegedni a párolódó zöldségeken. - Adjuk hozzá a felkockázott krumplit és sütőtököt, a leöblített csicseriborsót. - Öntsük fel annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje, és nagy lángon forraljuk fel. Ezután tegyük takarékra, és főzzük fél órát. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk még 10 percet gyöngyözni, majd zárjuk el. A zeller zöldjével vagy petrezselyemzölddel tálaljuk. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 40 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.   The post Berber raguleves appeared first on Kertkonyha.


Az összes 'kömény' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!