kenyér receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Zsályás lóbableves

4 gyorsan elkészíthető süti - ha sok pepecselés nélkül nassolnál










kenyér receptek

Dahi baingan - joghurtos padlizsán

2025. április 22. Vegavarázs 

A padlizsán az indiai konyha egyik izgalmasabb alapanyaga - füstös, selymes, telt ízű, csodásan veszi át a fűszereket. A dahi baingan egy hűsítő fogás: pirított padlizsán és aromás joghurtban. Ez az étel többféle változatban megtalálható India különböző vidékein. Én leginkább nyáron készítem, amikor van már padlizsán a kertemben, és jól esik a joghurtos hűsítés. Tálalhatunk mellé rizst vagy indiai lepénykenyeret. Dahi baingan - joghurtos padlizsán Hozzávalók: 2 közepes padlizsán 1 kk kurkuma 1/­­2 kk őrölt chili (ízlés szerint) 1 kk só  kevés víz (a pasztához) olaj a sütéshez A joghurtos mártáshoz: 5 dl natúr joghurt 1/­­3 kk asafoetida 1/­­2 kk őrölt római kömény 1 kk só  egy csipet őrölt chili (ízlés szerint) A padlizsánt megmossuk, kb. fél centi vastag karikákra vágjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a kurkumát, chilit és sót annyi vízzel, hogy kenhető paszta legyen belőle. A padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük ezzel a fűszeres pasztával, és egy keveset állni hagyjuk, míg felforrósítunk egy serpenyőt. Egy kevés olajon, közepes lángon a padlizsánszeletek mindkét oldalát barnára sütjük.  Közben a joghurtot simára keverjük egy tálban, hozzáadjuk a hinget, őrölt köményt, sót és egy kis chilit. A megsült padlizsánszeleteket óvatosan beleforgatjuk a fűszeres joghurtba, vagy szép sorban leöntjük vele. Tálalás előtt egy kis pihentetés jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.

Flammkuchen, a kelesztés nélküli elzászi hagymás lepény

2024. december 22. Prove - a világ vegán szemmel 

A flammkuchen - más néven tarte flambée - egy hagyományos elzászi specialitás, amely tökéletes választás egy rohanós fogadásra. Nem kell keleszteni, így szinte pillatok alatt elkészül, és bármilyen alkalomra tökéletes. A flammkuchen nagyon hasonló az itthon is jól ismert kenyérlángoshoz, azzal a különbséggel, hogy nem kelesztett tésztából készül, ezért sokkal gyorsabb is egyszerűbb az elkészítése.… The post Flammkuchen, a kelesztés nélküli elzászi hagymás lepény appeared first on Prove.hu.

Céklás sós gofri növényi, bazsalikomos sajtszósszal tálalva

2024. december 17. vegasziget 

Én nagyon szeretem a sós muffint; goffrit, palacsintát, szóval minden olyan édességet, amit sósan is lehet fogyasztani, szívesen kipróbálok. Ez egy remek GM finomság, kenyér helyett is kitűnő alternatíva. 25 dkg cékla 10 dkg répa 7 ek. barna rizsliszt 1 lenmagtojás (1 ek. lenmag + 3 ek. langyos víz 1 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma […]

Vegán citruskenyér

2024. november 25. vegasziget 

Cukormáz helyett Nanna VitalSweet természetes gyümölcs cukorsziruppal édesített narancspudinggal. ? Hozzávalók: 27 dkg tönkölyliszt (lehet finomliszt is)1 púpozott teáskanál sütőpor 20 dkg barnacukor 1 citrom leve és héja 1 dl olaj 1,7 dl víz — 3 dl növényi tej 2 dl narancslé 1 tasak vaníliás pudingpor 1 narancs héja Elkészítés: A tészta hozzávalóit kimérjük és […]

Hasa adas - krémes líbiai vöröslencseleves

2024. november 10. Prove - a világ vegán szemmel 

Egyszerű, egészséges összetevők, könnyű elkészítés, laktató végeredmény: ez a hasa adas, a líbiai vöröslencseleves receptje, ami a római köménytől és a karamellizált hagymás feltéttől lesz különleges. A líbiai vöröslencselevesbe a fűszereken kívül répa és paradicsom is kerül. Így ez nemcsak isteni, de csupa egészséges, zöldségekkel teli fogás. Hogy még laktatóbb legyen, kínálhatsz mellé lapos kenyeret,… The post Hasa adas - krémes líbiai vöröslencseleves appeared first on Prove.hu.

Mesés vegán termékek a Pagony ízeitől

2024. október 16. vegasziget 

Tízórai -dilemma Szeptember óta különösen sok kérdést kapok annak kapcsán, hogy milyen krém vagy kence kerüljön egy gyermek (vagy felnőtt) napi szendvicsébe a kenyerek közé. Magam is két gyermekünk számára csomagolom a tízórait. És az utolsó órát követően után mindkettejüket friss, főtt ebéddel várom, melyet már a kocsiban elfogyasztanak. A délután egy része a munkáim […]

Kókuszos banánkenyér

2024. augusztus 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Kókuszos banánkenyérAnna finomsága Hozzávalók: - Két nagy érett banán ( vagy három kicsi) - 1 bögre almalé és rízstej vegyesen - 1/­­2 bögre olaj - 1  bögre nádcukor+ 1 csomag vaniliás cukor - 1 kk fahéj, vagy mézeskalács fűszer - 2 bögre liszt - 1 bögre kókuszliszt  - 1 csomag sütőpor  - 1 csipet só Elkészítés: - Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. - A banánokat törd össze villával, majd öntsd rá az almalevet, az olajat, a cukrot és a fahéjat. Keverd össze és tedd félre. - Másik tálba a kétféle liszt, es a sütőpor és a só összekever. - A nedves összetevőket a szárazhoz adni, lassan emelgetve, különben összesik(!) Sűrű főzelék állagúnak kell lennie. - Sütőpapírral bélelt formába csurgasd bele a masszát. - Lazán borítsd le sütőpapírral. - Süsd 50 percig, csak az utolsó 5 percben vedd le a sütőpapírt a tetejéről. A végén a rácson hagyd kihülni, miután kivetted a formából. TIPP: Kókuszliszt helyett darált/­­ tört diót is használhatsz, a tetejére szilva is kerülhet. Jó étvágyat!  

Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló

2024. június 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Ami az olaszoknál a pizza, az a magyaroknál a krumplis tésztából készült kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. Emellett paradicsomszósz helyett a magyar konyha elmaradhatatlan összetevője kerül rá alapként: sok-sok fokhagymával ízesített tejföl. Íme a vegán változat. A kenyérlángosra hagyományosan olyan összetevők kerültek, amelyek minden kamrában megtalálhatók voltak. Ezért a leggyakoribb és egyben leginkább… The post Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló appeared first on Prove.hu.

Banánhulladékból készít szőnyeget, szemüvegtokot és ruhát egy ugandai cég

2024. április 1. Prove - a világ vegán szemmel 

A banánhulladék hasznosítását tűzte ki célul egy ugandai vállalat, a TEXFAD. A növények szárából és leveléből kivont rostokból készítenek fenntartható, biológiailag lebomló szövetet. A Prove-on banánmentés jelszóval rendszerint inkább receptek jelennek meg. Megmutattuk például, hogy a megbarnult banánoknak nem a kukában van a helyük, sokkal inkább egy isteni banánkenyérben. Ha pedig még ennél is kevesebb… The post Banánhulladékból készít szőnyeget, szemüvegtokot és ruhát egy ugandai cég appeared first on Prove.hu.

Kovásszal készült fahéjas granola kókuszchips-szel (laktózmentes, vegán)

2024. március 14. Zizi kalandjai 

Az elmúlt néhány hétben belevetettem magam a kovásszal készült pékáruk, sütemények készítésének tudományába. Gyerekcipőben járok még, próbálkozom, tesztelek recepteket, szépen lassan haladok. Kenyeret még nem sütöttem, viszont bagelt és csokis kekszet már igen. Most pedig egy adag granolát sütöttem kovásszal, ami felülmúlta a várakozásaimat, annyira finom lett. Igen, igen, granolát is lehet sütni… Source

Selymes avokádókrém: sörélesztőpehellyel és fokhagymával tesszük izgalmassá

2024. február 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Ezt az avokádókrémet a sokszínűsége teszi varázslatossá: pirítósra kenve, tortillába vagy burgerbe töltve is isteni, de akár zöldségeket vagy meleg pitakenyeret is mártogathatsz bele. A guacamoléval ellentétben, amit apróra vágott paradicsom és hagyma tesz darabossá, ezt az avokádókrémet fokhagymával és sörélesztőpehellyel bolondítjuk meg, az állagát pedig vegán tejfölalternatívával és majonézzel tesszük selymesen krémessé. Ha mégis… The post Selymes avokádókrém: sörélesztőpehellyel és fokhagymával tesszük izgalmassá appeared first on Prove.hu.

Egész mungóbab leves - zöld mung dhal

2024. február 12. Élj harmóniában 

Egész mungóbab leves - zöld mung dhalA blogon már több dhal receptet is olvashattál. A dhalok sűrű hüvelyesből készült leves félék, melyek nagyon táplálóak, magas a fehérjetartalmuk és a húsmentes táplálkozás fontos alapját képzik. Magyarországon elsődlegesen a mungóbab zöld változatát lehet kapni - ahol a külső réteg még rajta van a hüvelyesen. A blogra már több mung dhal receptet is kitettem, amik a zöld külső réteg eltávolítása után maradt belső sárga babból készülnek -ez a legkönnyebben emészthető hüvelyes.  Gondoltam itt az idő megismeretnem veletek a zöld változatot. Szoktam használni a zöl feles változatát is, ami a kettő közötti átmenet. A zöld mungóbab ájurvédikus megközelítésben fanyar és édes, ezért hűsítő energiája van és egy könnyebben emészthető hüvely fajta. Mindhárom doshára kedvezően hat.  Hozzávalók 1 csésze zöld mungóbab 5 - 6 csésze víz 2 ek. ghí 1 tk. római kömény 1 tk. fekete mustármag 1/­­2 tk. asafoetida 5 currylevél frissen vagy szárítva 1 kis marék korianderlevél apróra vágva 1/­­2 tk. kurkuma 1 tk. masala por 1/­­2 tk. só Elkészítés  Alaposan mosd meg a zöld mungóbabot és  éjszakára áztasd be egy nagy tál vízbe. Reggel szűrd le és tedd oda egy egénybe a babot 4 csésze vízzel és forrald fel. Főzd közepes lángon, fedő nélkül 30 percig. Néha  keverd meg néha, ne égjen le az alja. Majd 30 perc után tegyél hozzá még 1 csésze vizet és főzd tovább 15-20 percig, vagy amíg a bab meg nem puhul.  Egy másik edényben melegítsd fel a ghít, majd tedd bele a mustármagot, a római köményt és az asafoetidát egy pillanatra  Add hozzá a curry leveleket, koriandert, kurkumát és a masala port és keverd össze. A fűszerkeveréket  tedd át a levesbe és add hozzá a sót és az utolsó csésze víz egy részét vagy egészét, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnéd a levest.  Végül még 2 - 3 percig forrald. Chapatival , baszmati rizzsel,  purival,  vagy kenyérrel tálalhatod és friss korianderrel díszítheted a tetjét. Mindegyikhez találsz recepteket a blogon. Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas  Jó étvágyat kívánok :) szeretettel: Kati #mungóbab #mungdhal #recept #vegetáriánus #vegán #gluténmentes #tejmentes #leves #dál #dhal  #hüvelyes

Pan con tomate - így készül a spanyol paradicsomos pirítós

2023. december 6. Prove - a világ vegán szemmel 

A legjobb ételek mindig egyszerűek, és ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint a spanyolok egyik legkedveltebb reggelije, a paradicsomos pirítós. Ropogós, rusztikus kenyér, friss paradicsom, fokhagyma és olívaolaj: kell ennél több? A leglenyűgözőbb ebben a receptben az, hogy csupa olyan összetevőből áll, ami szinte mindig van otthon. Mégsem gondolnánk rá, hogy ha kombináljuk őket, akkor… The post Pan con tomate - így készül a spanyol paradicsomos pirítós appeared first on Prove.hu.

Kimchi pirítós és év végi főzőkurzusok Zizi konyhájában

2023. november 15. Zizi kalandjai 

Kimchi pirítós szendvics, azaz kimchi toast… ami szerintem az új avokádó toast. Az avokádó toast népszerűsége talán alábbhagyott és én kijelölök egy utódot neki, méghozzá a kimchi toast-ot. Ropogós kovászos kenyeres külső. A belső pedig vajjal, sajttal és savanykás, enyhén csípős kimchivel van feldobva. Az egészet összesütjük, jól megpirítjuk, kettévágjuk és már ehetjük is! Ropog a külseje... Source

Tökéletes lilahagymalekvár: mindössze 5 összetevőből áll

2024. november 20. Prove - a világ vegán szemmel 

A lilahagymalekvár harmonikusan ötvözi az édes, sós és savanykás ízeket. Tökéletes kísérője lehet vegán sajtoknak, sülteknek vagy akár egy szelet friss kenyérnek is. A lilahagymalekvár elkészítéséhez mindössze öt, hétköznapi hozzávalóra van szükséged, amit bármilyen boltban könnyedén megtalálhatsz. Ráadásul az elkészítése is egyszerű, csupán egy titka van: a türelem. A tökéletes karamellizációhoz ugyanis idő kell, és… The post Tökéletes lilahagymalekvár: mindössze 5 összetevőből áll appeared first on Prove.hu.

Kenyér pakora

2024. november 8. Vegavarázs 

Tudtátok, hogy tojás nélkül is lehet bundáskenyeret sütni? A megoldás a csicseriborsó lisztből készült massza, amelyet fűszerezünk és ebbe mártogatjuk a kenyérszeleteket.  Indiában létezik ennek egy gazdagabb változata: bread pakora néven fut az utcákon. Ott fűszeres krumplit vagy zöldségeket, szószokat töltenek két szelet kenyér közé, és úgy mártják bele a masszába. Kenyér pakora Hozzávalók: 8 szelet toastkenyér 2-3 ek paradicsomszósz  2-3 ek zöld csatni 20 dkg csicseriborsóliszt 1/­­2 kk aszafoetida 1/­­2 kk kurkuma egy csipet őrölt csili 1 kk só egy csipet őrölt fekete bors olaj a sütéshez A töltelékhez: 2 ek olaj diónyi reszelt friss gyömbér 1/­­2 kk aszafoetida egy csipet őrölt csili 1/­­2 kk csat maszala 1/­­2 kk őrölt koriander 3 közepes főtt krumpli összetörve 1 kk só 1 ek friss korianderlevél felaprítva Először elkészítjük a tölteléket. Egy lábosban felmelegítjük az olajat. Pár másodpercig pirítjuk a gyömbért, majd rászórjuk a többi fűszert. Elkeverjük és beleforgatjuk a tört krumplit. Két percig kevergetjük, majd levesszük a tűzről. A toastszeletek felét vékonyan megkenjük paradicsomszósszal, a maradékot pedig zöld csatnival. Két szelet kenyér közé teszünk 2 evőkanál fűszeres krumplit, úgy, hogy a kenyerek szószos fele legyen belül.  A csicseriborsólisztet elkeverjük az aszafoetidával, a kurkumával, a csilivel, a sóval és a borssal, majd vízzel csomómentes, sűrű palacsintatésztát készítünk. A töltött kenyérszeleteket beleforgatjuk a tésztába, majd forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. 

Fügés-pekándiós töltött tök 

2024. augusztus 22. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Fügés-pekándiós töltött tök  Annátólkaptuk ezt a különleges receptet, két változatban. A. Töltelék: 2 kis fej hagymát olajon , kurkumával, kis levesporral, római köménnyel, picit szerecsendióval megdínszteltem. A tök belsejét gömbölyű gyümölcsvájóval kiszedtem, a gömböket kicsit apróbbra vágtam, majd ráborítottam a hagymára. 3-4 szem érett füge belsejét belekanalaztam. Összeforgattam. Levet engedett, hagytam párolódni. Aprószemű zabpelyhet szórtam bele, pépesedett, krémesedett, a végén kicsi zab-főzőtejszínnel lágyítottam. A tökhajót fokhagymás olajjal kikentem. Beletöltöttem a tökbe. Sütőben 180 fokon sült, lefedtem eleinte (átszurkált sütőfóliával) , alátettem egy lábast vízzel, hogy párologjon a sütőben. A végére levettem. Petrezselyemmel megszórtam, pekándióval díszítettem. B. Lehet ugyanez korianderrel és gránátalma magokkal ( ezt akartam, csak nem kaptam gránátalmát). Reszelhetünk rá növényi sajtot is. Ha valakinek van kedve: pekándiót mézzel megcsurgatsz, kisütöd a sütőben- nagyon finom, azt is lehetne a tetejére tenni, illene. Köret: a quinoát megmossuk, sóval megfőzzük. Az édesburgonyát külön kockára vágva szintén kifőzzük. A végén összeborítjuk. A salátához dresszing: 1 kiskanál mustár, méz, citrom, főzőtejszín, repceolaj. A salátába mangót aprítottam, lehet rá reszelt sajtot is, szárított kenyérkockát és összekutyulod. Mehet bele mindenféle vékonyra vágott paprika. Mennyei! :)  

Lemon curd, avagy citromkrém: tojásmentesen is elkészíthető

2024. július 20. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha szereted a citromos desszerteket, ezt a tojásmentes citromkrémet imádni fogod! A lemon curd tökéletes kenyérre kenve, süteményekbe töltve, vagy akár egyenesen a kanálról fogyasztva. Ráadásul tovább is eláll, mint az eredeti tojásos változat, így a nyári befőzés részét is képezheti. A lemon curd, vagyis a citromkrém egy sokoldalúan felhasználható finomság, amely remekül megállja a… The post Lemon curd, avagy citromkrém: tojásmentesen is elkészíthető appeared first on Prove.hu.

Vegán sabji vegyes zöldségekből

2024. május 16. Vegavarázs 

Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény Fél ek reszelt friss gyömbér 1-2 apró száraz chili (ízlés szerint) 2 kk őrölt koriander Fél kk asafoetida 3/­­4 kk kurkuma 2 paradicsom lereszelve 80 dkg vegyes zöldség (lehet karfiol, répa, krumpli, borsó, zöldbab, kápia) 2 kk szárított methi levél 2,5 kk só 1 ek friss korianderzöld felaprítva Egy lábosban felmelegítjük az olajat, illatosra pirítjuk benne a római köményt. Hozzáadjuk a gyömbért, belemorzsoljuk a chilit, és kis kevergetés után beleszórjuk a porfűszereket: a koriandert, az asafoetidát és a kurkumát. Elkeverjük, majd beleöntjük a lereszelt paradicsomot. 2-3 perc sűrítés után beletesszük a zöldségeket, sózzuk, a methi levelet is hozzadjuk, majd felengedjük annyi vízzel, ami szinte ellepi, de azért ne teljesen. Nagy lángon főzzük, hogy mire megpuhulnak a zöldségek, a víz nagyrésze elfőjön, és szaftos, krémes sabjit kapjunk. Végezetül megszórjuk a korianderzölddel. Rizzsel vagy indiai lepénykenyérrel tálaljuk.

Banánkenyér: a banánmentés koronázatlan királya

2024. március 16. Prove - a világ vegán szemmel 

Biztosan sokszor megfogadtad már a megbarnult banánokat nézve, hogy ,,majd sütök belőle banánkenyeret. Azonban legyünk őszinték: ezek a banánok legtöbbször a kukában végzik. Reméljük, ez a banánkenyér recept sorsfordító lesz. A szomorú megbarnult banánok rengeteg esetben végzik a kukában: ez a legnagyobb mennyiségben pazarolt gyümölcs. Sokan csak a teljesen sárga banánt hajlandók fogyasztani, és amint… The post Banánkenyér: a banánmentés koronázatlan királya appeared first on Prove.hu.

Jeera aloo: az indiai köményes sült krumpli

2024. március 1. Prove - a világ vegán szemmel 

A jeera aloo egy népszerű étel Dél-Ázsia területén, aminek fő összetevői a burgonya és az egész római kömény. Ezt a köménymagos sült krumplit pedig egyéb fűszerek hozzáadásával ízesítik tovább. Az aloo krumplit, a jeera pedig római köményt jelent. Ez egy egyszerű és gyors étel, amit leggyakrabban köretként fogyasztanak, például dahl mellé. Emellett naan kenyérrel vagy egyéb… The post Jeera aloo: az indiai köményes sült krumpli appeared first on Prove.hu.

5 vegán kenyérféle házilag: különleges receptek a bageltől a focacciáig

2024. február 18. Prove - a világ vegán szemmel 

Nincs jobb érzés, mint amikor bejárja a konyhát a saját kézzel készített élesztős tészta illata. Ha benned is dolgozik a pékszellem, akkor ezekkel az egyszerű, mégis nagyszerű vegán kenyérfélékkel tuti nem lősz mellé. A szendvicsnek megtölthető bageltől kezdve az indiai raguk mellé kínált lapos kenyéren át az elronthatatlan olasz focacciáig: legyen szó reggeliről, ebédről vagy… The post 5 vegán kenyérféle házilag: különleges receptek a bageltől a focacciáig appeared first on Prove.hu.

Szikkadt pékárut és rút, de ehető zöldséget akcióz az Aldi

2024. január 18. Hírek 

Az előző napról megmaradt kenyér, kifli és zsömle féláron lesz kapható másnap délig, a torzult, de finom zöldség-gyümölcsöt pedig folyamatosan teszik ki a kosárba.

Csokis trüffel kosárka

2023. november 19. VegaLife 

Csokis trüffel kosárkaBriliáns édesség az ünnepnapokra vagy vendégségbe, sőt akár gaszto-ajándéknak is kiváló. Briliáns, mivel kevés hozzávalóból elkészíthető, ráadásul gyorsan elkészül, nem időigényes, az íze pedig olyan tömény, hogy nem kívánunk belőle túl sokat enni. A trüffel szónak két jelentése is van, az egyik egy puha csokis sütemény, a másik pedig a szarvasgomba neve. Sajnos ez utóbbi nagggggyon drága. Nem is beszélek többet róla, mert az íze viszont annál finomabb. Most puha csokis süteményre használjuk a trüffel szót. Ha több ember számára készítjük ezt az édességet, érdemes az adagokat megduplázni vagy megháromszorozni. 1 nagyobb banán és egy tábla csokival kb. 12 kosárka készíthető.  A recept Hozzávalók a "tésztához": - 1 maroknyi dió vagy mandula vagy vegyesen valamilyen olajos dióféle - kevés víz - ízlés szerint csavarhatunk bele egy fél citromot, vagy belereszelhetjük a citrom héját. A magokat finomra őröljük és egy kevés vízzel egy gombócot formálunk belőle. Frissen tartó fóliát leterítünk az asztalra vagy a munkalapra/­­ gyúródeszkára és sodrófával kinyújtjuk majd pogácsa szaggatóval (kisebbet érdemes választani) kiszaggatjuk. Egy muffin sütőbe papírokat teszünk. A kiszaggatott tésztákat beletesszük ezekbe a kis papírkosárkákba, majd ha eperrel szeretnénk elkészíteni, egy fél epret teszünk mindegyikre.    Hozzávalók a  "krémes" részhez - 1 banán - 100g vegan étcsoki A banánt aprító géppel pépesre keverjük. Az étcsokit vízgőz felett (vagy mikróban) megolvasztjuk. A megolvadt csokihoz hozzákeverjük a banánpépet. Igény esetén tehetünk hozzá reszelt narancshéjat. Az összekevert banános étcsokit rákanalazzuk a kiszaggatott tésztalapokra.   Elkészítési folyamat képekben  

Egészségmegőrzés decemberben - aktualitások

2023. november 10. Élj harmóniában 

Egészségmegőrzés decemberben - aktualitásokKözeleg a tél... hideg, egyre rövidebb nappalok, kopárság, szél, szárazság, befagyott tócsák, tavak, ereszről lelógó jégcsapok, látható lehelet, füstölő kémények... A tél közeledtével a hőmérséklet egyre alacsonyabb lesz, decemberben már a föld is befagy. Csökken a napsütéses órák száma és jellemzőek lesznek a sötét, felhős, nyirkos, borongós nappalok.  A természet szép és csendes és amikor leesik a hó, varázslatos, mesebeli lesz a táj a fehér takaró alatt. A természetben télen minden visszavonul, elcsendesül, egyes élőlények hibernálják magukat és vannak, akik délre költöznek. A táj ránézésre inaktív, de valójában csak visszavonult készül a tavaszi megújulásra. A mi szervezetünk számára is a tél a pihenés, a lelassulás, a visszavonulás ideje, hogy tavasszal tele legyünk majd megújult energiákkal. A testedben a hő belülre húzódik, ez megnöveli az étvágyadat, de hidegebbé teszi a kezeket, lábakat és szárazabbá válik a bőrünk is.  A hideg miatt az izmok is összehúzódnak és sokan tapasztalhatnak nyak, váll- vagy éppen háti fájdalmakat. A hőmérséklet jelentős csökkenése miatt legyengül a szervezetünk ellenállóképessége is. Ez a téli időszak ideális arra, hogy többet pihenj, feltöltődj, kicsit befelé fordulj, visszavond magad a külvilágtól, egészséges, finom ételeket készíts, az otthon melegét élvezd a családoddal, barátaiddal.  Sajnos az ünnepek miatt, sokan pont ilyenkor kapcsolnak magasabb fokozatra és teszik tele a naptárukat programokkal, plusz feladatokat generálnak maguknak, egymást érik a meghívások, találkozók, utazások, késő estig tartó kimaradások. Aminek az eredménye idegesség, szorongás, kimerültség, belső feszültség, legyengült immunrendszer, megfázások, megbetegedések. A kiegyensúlyozottsághoz, a téli hideg elleni védekezéshez, az egészséged megőrzéséhez nem csak a jól fűtött lakás, de a megfelelő öltözködés, a napi rutin, a táplálkozás és megfelelő testmozgás is nagyban hozzájárul. Ne feledd az ünnepek közeledtével amire a legnagyobb szükséged van, az energiaszinted, egészséged, belső harmóniád, stabilitásod, nyugalmad. Sajnos sok családban az ünnepekre már mindenki kimerül és sok a veszekedés, idegeskedés. Gyakorold a szeretetet, elfogadást az ünnepek alatt is, lásd meg mindenkiben a csodát, koncentrálj mások jó tulajdonságaira, kincseire, amikben jók, amiért lehet őket tisztelni. Ne a hibákra figyelj, senki se tökéletes. Annak érdekében, hogy az ünnepek alatt is kiegyensúlyozott maradj, a napi rutinoddal teheted a legtöbbet. A napi menetrend olyan az életünkben, mint egy ház alapja.  Érzelmi hatások December 21-ig a nappalok egyre rövidebbek. A fény hiány, a téli hideg sokaknak okoz lehangoltságot, búskomorságot vagy akár depressziós érzéseket is.  Ellensúlyozd a téli depressziót fénnyel és melegséggel. Kapcsolj lámpákat, használj gyertyákat, öltözz vidám színekbe. Napközben sétálj és élvezd a fényt a szabadban, amikor csak teheted, süttesd az arcod a napsugarakkal.  Ugyan télen kevesebbet tudunk mozogni, de amikor teheted melegítsd fel a szervezeted mozgással - séta, tánc, jóga vagy bármilyen mozgás jó, hogy megmozgasd a keringésed. Ideális téli mozgásra, ha gyertyafényes romantikus estéken tartotok a pároddal. A testmozgás segít az emésztésed javításában is. Ha rád tör a szomorúság, ne engedd, hogy magával ragadjon a negatív érzés. Hívd fel egy barátodat, találkozzatok, csináljatok valami közös, kellemes programot. Az édességeknek is van egyfajta hangulatjavító hatása, készíts süteményt aszalt gyümölcsökkel, diófélékkel, magokkal.  A jó hangulatod megőrzése érdekében kerüld a negatív hangulatú filmeket, thrillereket, nagyon gonosz, agresszív vagy éppen depressziós filmeket. Nézz napsütötte tájakon játszódó vidám filmeket.  A téli bekuckózás ideális arra is, hogy a nyár folyamán készített fotókat elővegyétek és a szép tájakat, napsütötte hegytetőket, tengerpartokon készült képek alapján visszaidézzétek az élményeiteket. Egészségmegőrzési praktikák Télen érdemes figyelni az egészséged megőrzésére, mert a hidegben csökken a szervezeted ellenálló képessége. A betegség elkerülésére figyelj, hogy a hidegben ne szájon át lélegezz, mert a hideg levegő a tüdőt nagyon áthűtheti. Érdemes az orrnyálkahártyát is védeni - az ájurvédában reggelente az orrjáratot beolajozzunk, ez segít a nyálkahártyát nedvesen tartani és megakadályozza a kórokozók tapadását.  Ahogy a testedben is a hő belülre húzódik, a végtagok keringése romlik és a kezek, lábak hidegebbé vállnak. A legtöbben tapasztalják, hogy a téli időszakban a bőrük kiszárad. A hideg beálltával egyre többen tapasztalnak zavaró nyak vagy vállfájdalmat, hátfájást esetleg görcsöt a lábban. A kiszáradás és az izmok feszülése ellen nagyon jó az olajos önmasszázs. Az olajos önmasszázs javítja a keringésed, felmelegíti a tested, erősíti az immunrendszed és védi a bőrödet a hideg is kiszáradás ellen és kiváló hangulat javító is a borongós téli napokon.  A téli hideg elleni védekezésben nagy szerepe van a megfelelő öltözködésnek is Öltözz rétegesen, hogy a kinti és benti körülményekben is ideális legyen a testhőd. Kerüld el, hogy belső térben megizzadj és utána kimész a hidegbe. A sapka, sál, kesztyű nem csak védenek a hideg ellen, de ha szép színesek akkor a hangulatodat is feldobják. Ne feledd a legtöbb hő a fejen távozik, így mindig tartsd befedve a fejedet. Napi rutin A napi rutin biztosítja a kiegyensúlyozottságot, stabilitást. Ezt teljesen jól látjuk a gyerekeknél, de a felnőttek nem akarják észrevenni magukon, hogy azért undokok, idegesek, nyűgösek, mert nem feküdtek le időben vagy éppen nem ebédeltek időben. A felnőtt emberek szervezetének is ugyanúgy szüksége van a stabil napirendre.  A december a túlzások ideje, a legtöbb pénzt ilyenkor költik az emberek, karácsonykor fogy a legtöbb áram, gáz, víz és ilyenkor fogy el a legtöbb étel is. Sokan munka után a pihenésre használható időt vásárlással, találkozókkal, ünnepi rendezvényekkel, bulikkal töltik.  A kevés pihenés, a késő este elfogyasztott sok egészségtelen étel és sok alkohol, a késő esti lefekvés, sajnos nem kedvez az egészségednek. Este 22:00-ig feküdj le aludni, hogy a szervezeted tudjon regenerálódni. A szervezetednek nagyon nagy szüksége van arra, hogy időben lefeküdj és eleget aludj ahhoz, hogy tudjon regenerálódni. ne engedj a csábításnak, hogy késő estig fent legyél. Reggel 7 óráig kelj fel. Figyeld meg ha későig alszol, akkor tompaságot, tunyaságot érezhetsz a testedben és az elmédben.  Ébredés után, fogyassz egy vagy két csésze meleg vizet. Az ellenállóképességed javítására, a tested melegítésére, keringésed fokozására, és a bőröd védelmére a legjobb az olajos önmasszázs. A reggeli melegvizes zuhanyozás előtt elvégzett olajos önmasszázs kiváló hangulat javító is.  A reggelit legkésőbb 8 óráig fogyaszd el. Ha később reggelizel az könnyen túlterheli az emésztésed és fáradságot fogsz tapasztalni és tompaságot a délelőtt folyamán. A reggeli meleg étel legyen, segít a kinti hideget ellensúlyozni. Zabkása, főtt gabona, muffin. Az ebéd ideális ideje 11:30-14:00 között. Ilyenkor a legerősebb az emésztésed ereje. A főétkezést mindig ebédre fogyaszd el. A nap során igyál meleg vizet, meleg gyógyteákat. A meleg folyadék nem csak hidratál, de segít a testedet melegen tartani és kioldja a lerakódott salakanyagokat a szervezetedből. Szánj időt a nap során befelé figyelésre, relaxációra, meditációra, csendes elmélkedésre.  Lehetőleg 18:00-ig vacsorázz meg. kerüld el a késő esti étkezéseket. A vacsorád könnyen emészthető ételekből álljon. Este 22:00 után már ne nagyon fogyassz semmit.  Este már csak nyugis tevékenységeket végezz - kerüld filmezést, számítógépezést, olvasást és lehetőleg este 22:00-ig feküdj le aludni. A napi rutin, az önmagaddal való törődés hatásait kezd el figyelni magadon napról, napra. Figyeld meg hogyan hatnak a fentiek a testedre, egészségi állapotodra, elmédre. Próbálj kitartani 30-40 napig a rutin mellett. Ha ez sikerül, utána életed részévé válik. Táplálkozás Télen az egyik legjobb tevékenység a sütés főzés. Nem csak melegíti a lakást, finom illatokkal lengi be az otthonodat, összehozza a családot, a barátokat, de ha megfelelő ételeket készítesz, akkor biztosíthatod a család egészségét, a jó erős immunrendszert is és a hideg elleni védelmet is.  November még arról szólt, hogy a szervezeted megpróbál a téli hideg elleni védekezéshez egy kis zsírréteget összeszedni, Érezheted, hogy erősebb volt az étvágyad az elmúlt hetekben, jobban kívántad akár a zsírt és a szénhidrátokat. December közepétől már nincs szükségünk további komolyabb zsírréteg felhalmozására.  Ha vékonyabb testlakat vagy, akkor folytasd a táplálóbb, zsírosabb ételek fogyasztását, de ha amúgy is plusz kilóid vannak, akkor ne gyarapítsd tovább a kilókat. Ne feledd a téli mozgáshiányos életmód miatt, nem kell olyan sokat enni. A meleg, leveses, szaftos ételeket részesítsd előnyben, mint a levesek, szószok, főzelékek. Kiválóak a főtt gabonák, hüvelyesekből készült ételek. Jó télen a főtt gyökérzöldségek és főtt vagy áztatott diófélék fogyasztása is. A szervezetednek melegítő táplálékra van szüksége, de ha túleszed magad sok zsíros, édes, egészségtelen és nem frissen készült étellel, egy idő után egyre nehézkesebbnek, tunyábbnak, fáradtabbnak fogod érezni magad, mert túl sok lesz a salakanyag.  Nem csak az energiaszintedre hat ki, ha túl sok salakanyag a szervezetedben, de lehet teltségérzeted, rossz emésztésed, puffadás, refluxos tüneted, hányingered és sok nyálka halmozódhat fel -  mellkasi lerakódás, nátha.  Kezdj el használni melegítő, keringést és emésztést fokozó fűszereket, mint a kurkuma és a gyömbér. Továbbá fahéj, szegfűszeg, feketebors, kardamom, fokhagyma. A fűszerek segítenek a méregtelenítésben és erősítik az immunrendszeredet, a védekezőképességedet a kórokozókkal szemben. Megannyi kiváló fűszer antivirális, antibakteriális hatásokkal rendelkezik.  Csak akkor egyél ha éhes vagy. Amikor úgy eszel, hogy nincs étvágyad, akkor nem tudod jól feldolgozni az ételt és salakanyag válik belőle a testedben. Amúgy meg sokkal finomabb az étel, ha úgy eszel, hogy éhe vagyJ A sok nehéz húsos étel kompenzálására, próbálj minél több zöldséges ételt készíteni. Jó ha felteszed az étlapra a céklát, sárgarépát, káposztát, brokkolit, mert segítenek a szervezetednek a tisztulásban, javítják az emésztést.  Télen a gyümölcsöket párolva, sütve fogyaszd, fűszerekkel elkészítve. Nyersen nagyon erős a nedvesítő, nyálkásító és hűtő hatásuk.  Ha nyálkásodásra hajlamos vagy (kapha alkatú) akkor kerüld el a tejet, a tejtermékeket és tejes édességeket, válaszd inkább a szárazabb ételeket, szárazabb édességeket pl. kekszeket.  December végén, január elején lehet, hogy már érzékeled a testedben, hogy elnehezítenek a zsíros ételek, a kenyér félék, a desszertek. Január közepétől érdemes nekikezdeni egy egyszerű otthoni tisztításnak. Az ájurvéda tisztítókúrával éhezés nélkül, egy monodiéta és néhány egyszerűen kivitelezhető tisztító gyakorlat segítségével tudsz megszabadulni a felgyűlt salakanyagoktól. Éhezésbe, böjtölésbe, nyers ételek fogyasztásába ne kezdj télen, mert legyengül az immunrendszered, fázékonnyá válhatsz és könnyen megbetegedhetsz. A tél üzenete Ne feledd, a tél legfontosabb üzenete, a pihenés, feltöltődés, visszavonulás. A téli ajánlások egyéni alkat szerint eltérőek lehetnek, de jó ha tiszteled a természet ritmusát és igazodsz a tél sajátosságaihoz az életmódoddal. Hasznos ha az év vége felé, inkább befelé fordulsz. átgondolod az eltelt évedet. Mik történtek, egészség, munka, családi, baráti, emberi kapcsolatok, táplálkozás, testmozgás, szabadidő, boldogság érzet, fejlődés, spiritualitás. Hasznos, ha hálát adsz mindazért, amit kaptál, hálával és köszönettel gondolsz azokra a személyekre, akik segítettek, támogattak az elmúlt évben, hozzájárultak életed alakulásához, fejlődésedhez. Az év vége/­­év eleje csodás lehetőség arra is, hogy elkezd a következő évet előkészíteni. Tudatosan érdemes végig gondolni a fentieket,  2024-ben hogyan szeretnéd látni és, mennyi időt, energiát kívánsz fordítani és mennyi teret engedsz annak, hogy az adott dolog más legyen a következő évben. A tél tunya, búskomorságát jól tudod ellensúlyozni szeretetteljes emberi kapcsolatok ápolásával is. Töltsetek időt közösen, nevessetek, szerezzetek örömet egymásnak. Csinálj boldogságot, örömet, testet lelket melegséggel eltöltő tevékenységeket. Kerüld a rohanást, a túl sok feladatot, legyen elegendő időt relaxálni, pihenni, elcsendesedni, befélé figyelni. Csodálatos téli napokat kívánokJ szeretettel Kati


Az összes 'kenyér' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!