Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Nem párolt káposzta, nem lepcsánka, nem szabdzsi. Mi az? – Kísérlet
Mi az a tempeh? - komplett útmutató és ízletes recept kezdőknek
Így készítsd el a tofut: ezzel az egyszerű módszerrel biztosan ízleni fog
lasszi receptek
Mennyei foszlós kalács: tej- és tojásmentesen is tökéletes
2024. december 20. Prove - a világ vegán szemmel
A kalács egy igazi klasszikus, amely vegán változatban is könnyen elkészíthető bonyolultabb vagy nehezen beszerezhető hozzávalók nélkül. Ráadásul ez a vegán kalács tökéletesen foszlós és puha - mutatjuk, hogyan készítheted el lépésről lépésre. Bár sokan tartanak a kalácsfonástól, valójában egyszerűbb, mint gondolnád. Azonban ha idő szűkében vagy, őzgerincformában is sütheted, ugyanis az eredmény így is… The post Mennyei foszlós kalács: tej- és tojásmentesen is tökéletes appeared first on Prove.hu.
Vegán bejgli diós és mákos változatban
2024. december 18. Prove - a világ vegán szemmel
A karácsony nem teljes bejgli nélkül - és szerencsére nem kell nélkülöznie ezt a süteményt azoknak sem, akik növényi étrendet követnek. Vegán bejgli kétféleképp. Ez a vegán bejgli minden szempontból felül fogja múlni a várakozásaidat: a tésztája tökéletesen omlós, garantáltan nem reped ki, a kétféle klasszikus töltelékkel pedig a mák- és diórajongóknak is kedvezünk. A… The post Vegán bejgli diós és mákos változatban appeared first on Prove.hu.
Vegán, mindenmentes kókuszgolyó
A kókuszgolyó igazi klasszikus, de most mégis azért hoztam egy receptet róla vagy vele, mert ebben nincsen tej, liszt és cukor sem, viszont van minden más :). Hozzávalók: 50 dkg darált GM keksz 3 ek. holland kakaópor 10 dkg Nature Cookta eritrit, porrá őrölve 10 dkg Nature Cookta kókuszolaj (olvaszttott állapotban) 8 ek. Naked Noble Törökmogyorókrém 10 […]
Vegán tiramisu kesukrémmel, tojásmentes piskótából
2024. december 11. Prove - a világ vegán szemmel
Hiába nincs benne mascarpone és klasszikus babapiskóta, a vegán tiramisu legalább olyan isteni, ha nem még finomabb, mint a hagyományos változat. A légiesen könnyű piskótához néhány egyszerű trükköt alkalmazunk, a krémrétegeket pedig kesudióból készítjük. Most főleg azokhoz szólunk, akik újonnan áttérve a növényi étrendre már eltemették és megsiratták a kedvenc ,,délutáni kávé mellé desszertjüket: elő… The post Vegán tiramisu kesukrémmel, tojásmentes piskótából appeared first on Prove.hu.
7 őszi sütemény a gyümölcsös pitétől az almás pohárdesszertig
2024. november 17. Prove - a világ vegán szemmel
Ahogy az ősz végéhez érünk, itt az ideje, hogy még egyszer kiélvezzük a szezonális gyümölcsök és zöldségek ízeit. A megszokott őszi sütemények mellett most olyan recepteket is elhoztunk, amik különleges csavart visznek a klasszikus desszertekbe. Ropogós morzsasüti, teljes kiőrlésű sütőtökös csiga, dióval gazdagított almás pite: többek között ezek a desszertek kerültek be ebbe a válogatásba,… The post 7 őszi sütemény a gyümölcsös pitétől az almás pohárdesszertig appeared first on Prove.hu.
Currys hummusz: így dobd fel a klasszikus változatot
2024. szeptember 20. Prove - a világ vegán szemmel
A currys hummusz egy nagyon izgalmas és fűszeres változata a jól ismert hagyományos csicseriborsókrémnek. Ebben a receptben curryport adunk a klasszikus hummuszhoz, amivel aromásabb, különlegesebb lesz az ízvilága ennek a sokoldalú mártogatósnak. Ha unod már a klasszikus hummuszt, akkor itt az ideje, hogy valami újat próbálj ki. A hummusz rengeteg variációban elkészíthető: lehet céklás, mogyoróvajas,… The post Currys hummusz: így dobd fel a klasszikus változatot appeared first on Prove.hu.
7 spenótos recept: egyszerű és olcsó fogások a mindennapokra
2024. július 27. Prove - a világ vegán szemmel
A spenót nemcsak gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, hanem rendkívül sokoldalú alapanyag is, amely számtalan fogás alapját képezheti. Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy különleges vendégváró falatokról, ez a leveles zöldség minden alkalommal megállja a helyét - ezt bizonyítja ez a hét különleges spenótos recept is. A klasszikus spenótfőzeléken túl is van élet: ez a… The post 7 spenótos recept: egyszerű és olcsó fogások a mindennapokra appeared first on Prove.hu.
Miért kukorékol a kakas? Nem csak a napkezdésnek adhat hangot
2024. július 15. Prove - a világ vegán szemmel
Szinte klisésen klasszikus nyitóhangja a falusi napfelkeltének, hogy kukorékol a kakas. Valójában azonban napközben is sokszor jelez így bizonyos dolgokat. Vannak az állatokkal kapcsolatban örökzöld - részben még mindig megválaszolatlan - kérdések. Ilyen például, hogy miért utálják a macskák a vizet, vagy éppen az, hogy tényleg mindig a talpukra esnek-e. A városban lakók fejében pedig… The post Miért kukorékol a kakas? Nem csak a napkezdésnek adhat hangot appeared first on Prove.hu.
Felejtsd el a klasszikus gyepet, így rendezd fenntarthatóan a kerted!
2024. május 17. Prove - a világ vegán szemmel
Egy környezetmérnök segítségével összeszedtük, milyen növényeket érdemes rovar- és klímabarát gondolkodás mentén ültetni, és hogy miként is néz ki a fenntartható kert. A szakértő azt is kiemelte, hogy nem kizárólag arra kell figyelmet fordítani, mi mindent telepítesz a kertbe. Az sem mindegy például, hogy a fűnyírót mikor és hogyan használod. Amikor kertes házról (vagy lakásról)… The post Felejtsd el a klasszikus gyepet, így rendezd fenntarthatóan a kerted! appeared first on Prove.hu.
Sütés nélküli gesztenyés krémes: finomabb, mint a hagyományos változat
2024. április 7. Prove - a világ vegán szemmel
Egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé energiaigényes elkészíteni, mint az eredeti változatot, mégis legalább olyan finom: ez a sütés nélküli gesztenyés krémes. Ezt a receptet elsősorban azoknak ajánljuk, akik kevésbé tapasztaltak a konyhában, ezért nem mernek a klasszikus franciakrémeshez hozzáfogni. De befutó lehet a gesztenyés krémes azoknál is, akik valami egyszerűt, mégis nagyszerűt szeretnének a vasárnapi ebéd… The post Sütés nélküli gesztenyés krémes: finomabb, mint a hagyományos változat appeared first on Prove.hu.
Medvehagymás pogácsa: a burgonyától lesz igazán pihe-puha
2024. március 24. Prove - a világ vegán szemmel
A pogácsák történelmében az egyik legkiemelkedőbb példány kétségkívül a medvehagymás pogácsa. Ez a recept ráadásul nem is egyszerűen csak medvehagymás, hanem még burgonyás is! Az elmúlt hetekben olvashattad már a medvehagyma-krémleves és a medvehagyma pesto receptjeit. A szezont pedig egy igazi klasszikussal zárjuk: íme egy isteni, pihe-puha burgonyás medvehagymás pogácsa recept, amit még kezdőknek is… The post Medvehagymás pogácsa: a burgonyától lesz igazán pihe-puha appeared first on Prove.hu.
Magyar Guinness-rekord született egykezes húzodzkodásban
2023. december 18. Prove - a világ vegán szemmel
Arany-Tóth Levente egyetlen perc leforgása alatt huszonöt alkalommal hajtott végre szabályos egykezes húzódzkodást, ezzel pedig bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe. A 18 éves vegán testépítő harmadik alkalommal futott neki a rekorddöntésnek, és sikerrel teljesítette is a kitűzött célt. Levente az élő bizonyíték arra, hogy a növényi étrend is tökéletesen alkalmas világklasszis sikerek eléréséhez. Aki rákeres, hogy… The post Magyar Guinness-rekord született egykezes húzodzkodásban appeared first on Prove.hu.
Vegán fokhagymakrémleves
2023. október 13. Prove - a világ vegán szemmel
Ez az egyszerű fokhagymakrémleves jó barátunk lehet, ha egy gyors és könnyed levesre vágyunk. A fokhagymakrémleves egy igazán megunhatatlan klasszikus, ami tökéletesen felmelegít a hidegebb időkben. A leves krémességét a növényi tejszín biztosítja, ezen kívül pedig csak olyan összetevőket tartalmaz, amik - jobb esetben - fellelhetőek bármelyik háztartásban. Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma apró kockára vágva… The post Vegán fokhagymakrémleves appeared first on Prove.hu.
Diana Taurasi, a női kosárlabda koronázatlan királynője növényi étrendet követ
2023. október 3. Prove - a világ vegán szemmel
Diana Taurasi, a világklasszis kosárlabdázó a múlt hónapban első nőként érte el a tízezredik karrierpontot az észak-amerikai női kosárlabdaligában. Emellett számos más rekordot és megannyi kivételes sportsikert tudhat magáénak. Mindehhez pedig véleménye szerint nagyban hozzájárult az, hogy lassan egy évtizede felhagyott az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával. Az észak-amerikai női kosárlabda (WNBA - Womens National Basketball… The post Diana Taurasi, a női kosárlabda koronázatlan királynője növényi étrendet követ appeared first on Prove.hu.
Vegán almás pite: klasszikus desszert újragondolva
2024. november 28. Prove - a világ vegán szemmel
A vegán almás pite egyszerű, mégis különleges desszert, amelyet bárki könnyen elkészíthet otthon. Ebben a receptben a klasszikus, itthon népszerűbb, vastag tésztás almás pitét kreáltuk újra növényi alapú hozzávalókkal, megőrizve a hagyományos sütemény jegyeit. Ideális választás, ha szeretnéd meglepni családodat vagy barátaidat egy édes finomsággal. Az almás pite egy klasszikus desszert, amelyre szinte minden háztartásnak… The post Vegán almás pite: klasszikus desszert újragondolva appeared first on Prove.hu.
Vegán tejfölös krumplileves - tartalmas és laktató egytálétel
2024. november 6. Prove - a világ vegán szemmel
Ez a vegán tejfölös krumplileves a klasszikus változat növényi alapú variációja, ami egyszerű, mégis ellenállhatatlanul finom, és különösen jól esik a hideg napokon, amikor valami táplálóra és melengetőre vágysz. A plusz csavar ebben a változatban az, hogy fehérbab is kerül bele, amitől még laktatóbb és tápanyagdúsabb lesz a végeredmény. A leves alapját a klasszikus hozzávalók… The post Vegán tejfölös krumplileves - tartalmas és laktató egytálétel appeared first on Prove.hu.
Tökös lecsó: még ne ints búcsút a napsütötte zöldségeknek
2024. szeptember 15. Prove - a világ vegán szemmel
Bár a rossz idő már beköszöntött, még nem kell búcsút inteni a paradicsom- és paprikaszezonnak. Lentebb elhoztuk nektek a - nem csak - nyári szezon klasszikusát, a tökös lecsót. A klasszikus lecsónak mindössze három fő összetevője van: egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika. Persze azóta rengeteg változata lett ismert különböző területeken,… The post Tökös lecsó: még ne ints búcsút a napsütötte zöldségeknek appeared first on Prove.hu.
9 különleges pite a gluténmentes almástól a spenótos-fokhagymásig
2024. július 18. Prove - a világ vegán szemmel
Meggyes, spárgás, sütőtökös, karamellás-banános: ez csak néhány azokból a piteötletekből, amikkel ebben a válogatásban találkozhatsz. Mindegy, hogy épp sósra vagy édesre, klasszikusra vagy nem mindennapi kombinációra vágysz, e kilenc pite közül biztosan találsz olyat, ami elnyeri a tetszésed. A pite egy olyan sütemény, amely generációk óta összehozza a családot és a barátokat a különböző eseményeken.… The post 9 különleges pite a gluténmentes almástól a spenótos-fokhagymásig appeared first on Prove.hu.
Epres tiramisu: frissítő desszert a nyári melegben
2024. június 18. Prove - a világ vegán szemmel
A tiramisu számtalan variációja közül most egy friss, nyári változatot hoztunk el nektek: a klasszikus, kávés ízesítés helyett friss eperrel készítjük ezt a desszertet. Íme a vegán epres tiramisu receptje. A növényi alapú tiramisu krémjére számtalan változat létezik. Van, aki tofuval készíti, ami talán a legegészségesebb alternatíva a mascarpone helyettesítésére. De létezik vegán mascarpone is,… The post Epres tiramisu: frissítő desszert a nyári melegben appeared first on Prove.hu.
Van egy jó eperdzsem recepted?
Gyakori kérdés a főzős csoportokban szezon kezdetével. Nézetem szerint a dzsemeknek és lekvároknak nincs receptje, mert a készítés módját kell megérteni, és ha ez megvan, mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt, majd elkészítheti a saját szájízére. Mit szeretnél, dzsemet vagy lekvárt? A lekvár Hosszú ideig fő, hiszen az a lényege, hogy a felhasznált gyümölcs víztartalmát elpárologtatjuk a főzés során. Éppen ezért intenzívebb az íze, mint a dzsemnek, viszont a végeredmény kisebb mennyiség lesz. Egész gyümölcsből vagy nagyobbra vágott gyümölcsből készül, így maradhatnak benne gyümölcsdarabok. A tennivalód egyszerű: a megmosott, megtisztított gyümölcsöt lábosba rakod és lass tűzön, kevergetve addig főzöd, amíg a kívánt sűrűséget eléri. Tartósításához hőkezelésre van szükség, például száraz dunsztra vagy befőző automatára. A dzsem Elég rövid ideig főzni, felforralás után pár percig, hiszen a sűrítéshez gyümölcspektint vagy dzsemfixet használunk, így nem párologtatjuk el a gyümölcs víztartalmát. Ennek köszönhetően mennyiségre több lesz, mint a lekvár, de az íze kissé kevésbé intenzív. Általában turmixolják, így nem marad benne gyümölcsdarab. Nincs szükség befőzőautomatára, a dzsemfixek csomagolásán leírt módon járunk el. Lekvárok, dzsemek ízesítése Édesítés Egyéni, hogy ki mennyire szereti édesen. Vannak, akik semmilyen édesítőt nem használnak, erre is lehetőség van. Meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben a lekvár a jó választás, mert a főzéssel való sűrítéstől jóval édesebb. Ha édesíteni szeretnéd, többféle lehetőséged van: tehetsz bele cukrot, nádcukrot, de akár eritritet vagy negyedannyi cukorhelyettesítőt is. Fűszerezés Vannak, akik szeretnek fűszert vagy más ízesítőt adni a lekvárokhoz, dzsemekhez, ez megint szabadon választott. A fahéj és a szegfűszeg remekül passzol minden gyümölcshöz, de használhatsz akár friss mentát vagy citromfüvet, az epret pedig nagyon feldobja egy-két tányér bodzavirág. Klasszikus párosítás a csoki és a meggy vagy a fehércsokis málna. Tartósítás Ha dzsemet főzöl, egyszerű dolgod van, a pektin vagy dzsemfix csomagolásán olvasható utasítás szerint jársz el. Lekvárfőzés esetén javaslom a száraz dunszt eljárást, ami azt jelenti, hogy a forró lekvárt üvegekbe rakod, jól lezárod, majd az üvegeket egy nagyobb lábosba vagy dobozba helyezed és alaposan betakargatod egy-két pléddel. Legközelebb csak 3 nap múlva nézel rá és szeded ki. Ha van befőzőautomatád, az üvegeket az automata megfelelő programjával hőkezeled. Végezetül szeretnék nektek átadni egy tippet, amelyet Kaldeneker György séf, a Kaldeneker Lekvárosház tulajdonosa osztott meg velem: tegyél a dzsembe egy pici citromsavat, hogy megőrizd a gyümölcs friss színét.
Háborognak az állattartók, amiért egy mesekönyvben vegán lett a róka
2024. március 31. Prove - a világ vegán szemmel
Német klasszikust öltöztettek új köntösbe, ebben a nyúl legjobb barátja egy vegán mesehős szerepében tündöklő róka, a főgonoszok pedig a gazdák. Ahogy arra számítani lehetett, a gazdák nincsenek elragadtatva a modernizált történettől. A magyar könyvpiac finoman szólva sem bővelkedik vegán mesekönyvekben. Egy-két példa akad ugyan, de a legtöbb esetben a vegán szülő az elveivel gyökeresen ellentétes… The post Háborognak az állattartók, amiért egy mesekönyvben vegán lett a róka appeared first on Prove.hu.
Karácsonyi asztalunk dísze: a párolt lilakáposzta
A párolt lilakáposzta egy olyan klasszikus fogás, ami nem hiányozhat egy gazdagon terített karácsonyi asztalról. A lilakáposzta, amely a káposztafélék családjába tartozik, hosszú utat tett meg, mire eljutott a karácsonyi asztalunkra. Európában már évszázadok óta termesztik, és számos országban része a hagyományos konyhának. Magyarországon is kedvelt zöldség, különösen az ünnepi időszakban. A lilakáposzta nemcsak finom, hanem egészséges is. Gazdag C-vitaminban és rostban, továbbá antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ami hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához. A benne lévő antociánok, amelyek a káposzta lilás színét adják, segítenek csökkenteni a gyulladásokat a szervezetben. A párolt lilakáposzta tökéletes köret vegetáriánus fogások mellé is. Mély színe és íze remekül kiegészíti az ünnepi ételek palettáját. Ráadásul a lilakáposzta párolásával megőrizzük a zöldség tápanyagait és ízét, így egészséges és ízletes köretet kapunk. Hozzávalók: egy közepes fej lilakáposzta 1 tk só 3 ek olaj 2 ek cukor 2 ek almaecet 1 kk őrölt fűszerkömény 1 kk só A káposztát negyedekre vágjuk, egyenként legyaluljuk, majd a legyalult káposztát besózzuk a teáskanálnyi sóval. Fél órán át állni hagyjuk. Ha letelt, egy lábosban felmelegítjük az olajat, beletesszük a káposztát, lefedjük és a lángot kicsire húzzuk. Időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, a fűszerköményt és a sót. Elkeverjük és 3-4 percig tovább pároljuk.
Vegán tárkonyos karfiolleves gluténmentes csipetkével
2023. november 30. Prove - a világ vegán szemmel
Ez a recept a klasszikus tárkonyos raguleves és a nagymamám csipetkés karfiollevesének keresztgyermeke: tökéletes étel melegen a hideg napokra. A recept gluténmentes, így ételallergiások is fogyaszthatják. Egy jó karfiolleves bármely alkalomra megfelelő választás lehet. Fogyasztható önmagában vagy menüsor részeként is. Ha pedig egy jó krémlevesreceptet keresel, akkor kattints ide. Hozzávalók 3-4 adaghoz 30 dkg karfiol… The post Vegán tárkonyos karfiolleves gluténmentes csipetkével appeared first on Prove.hu.
Vegán sütőtökös brownie
2023. október 3. Prove - a világ vegán szemmel
Ha szeretnél egy kis őszi varázst csempészni a hétköznapjaidba, vagy egy isteni desszerttel megörvendeztetni a szeretteidet, akkor ez a vegán sütőtökös brownie éppen neked való. Bár a meleg sütőtökös rétes vagy a fűszeres sütőtökös latte már mindenkinek ismerősen csenghet, most olyan receptet hoztunk, amely egy kicsit újragondolja ezt a klasszikus alapanyagot. A sütőtökös brownie amellett,… The post Vegán sütőtökös brownie appeared first on Prove.hu.
Vegetáriánus kalandozás a magyar konyhában
Hamarosan ebook formátumban! Ha vegetáriánus vagy, vagy csupán szeretnéd egészségesebben elkészíteni a megszokott magyaros ételeket, akkor neked szól Hémangi új szakácskönyve. -54 klasszikus magyaros recept - vegetáriánus módon -a hús elhagyásával sem lesznek az ételek kevesebbek, minőségi fogásokat kapsz -többféle ötletet meríthetsz a hús pótlására -kipróbált receptek, olyan egyszerűen leírva, hogy még te is el tudod készíteni -garantáltan azt kapod, ami a képen látsz -30 különleges színes ételfotó 64 színes oldalon – A kerttől a konyháig szakácskönyvben megszokott színvonalas megjelenésben Lapozz bele:
Az összes 'lasszi' találat megjelenítése »