Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt
Vegán madártej datolyakaramellel - nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva
Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás
Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval
lasszi receptek
Vegán madártej datolyakaramellel - nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva
07:32 Prove - a világ vegán szemmel 
Ha imádtad a hagyományos madártejet, de már növényi étrendet követsz, ez a datolyakaramellel megspékelt vegán madártej visszahozza a klasszikus ízeket - habos, krémes és teljesen növényi alapú. Emlékszel még arra, mikor a vasárnapi ebéd után a hűtőből előkerült a madártej? Az egész család áhítattal figyelte a vaníliatenger tetején lebegő hófehér habfelhőket. Ha korábban ez volt… The post Vegán madártej datolyakaramellel - nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva appeared first on Prove.hu.
Ha nem tartasz be néhány szabályt, még árthatsz is a madáretetéssel
2025. október 30. Prove - a világ vegán szemmel 
Könnyen gerjeszthet fertőzést a madarak körében egy rosszul megválasztott madáretető, ahogy az sem mindegy, milyen étel kerül bele. Márton Vlad András ornitológus segít abban, mi mindenre érdemes figyelni annak érdekében, hogy a téli madáretetés klasszikus hibáit kiküszöböld. Sokak kedvelt téli tevékenysége a madáretetés, nem véletlen: tökéletes kávézást vagy teázást kiegészítő program az ablakból csodálni az… The post Ha nem tartasz be néhány szabályt, még árthatsz is a madáretetéssel appeared first on Prove.hu.
Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt
2025. október 29. Prove - a világ vegán szemmel 
Ez a vegán pásztorpite egyszerre krémes, szaftos és könnyen variálható: a fűszeres lencseragu és az édesburgonya-püré kombinációja minden falatban harmonikus ízélményt nyújt. Ráadásul szezonális alapanyagokból bármikor gyorsan elkészíthető. A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: zamatos, szaftos ragu, krémes krumpliréteg alatt tökéletesre sülve. A klasszikus fogást most újragondololtuk: ebben a vegán változatban a krumplit… The post Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt appeared first on Prove.hu.
Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás
2025. október 27. Prove - a világ vegán szemmel 
Az ősz klasszikus illatos-melengető ízei egyszerre jelennek meg ebben a mediterrán ihletésű ételben, a sütőtökös risoniban. Tökéletes választás a hűvös napokra: könnyen elkészíthető és tápláló fogás. Akár minimális olasztudással is a risoni kifejezésről rögtön a rizs olasz megfelelője, a riso juthat eszünkbe. Ez pedig nem véletlen. Nevét a rizshez hasonló formájáról kapta ez az élelmiszer,… The post Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás appeared first on Prove.hu.
Az ELTE kutatóinak bámulatos felfedezése: többet érthet a kutyád, mint gondolnád
2025. október 4. Prove - a világ vegán szemmel 
A szavak megértésében messze túlszárnyalják bizonyos kutyák azt, amit a legtöbben feltételeznénk róluk. Az ELTE etológusai mutattak rá egy vizsgálatukkal, hogy az állatok szótanulási készségeiben a klasszikus ,,ül, ,,marad és ,,hozd vissza vezényszavaknál sokkal több lehetőség rejlik. Egyes kutyák nemcsak megjegyzik a játékok neveit, hanem képesek lehetnek új, teljesen más kinézetű tárgyakra is kiterjeszteni a szavak… The post Az ELTE kutatóinak bámulatos felfedezése: többet érthet a kutyád, mint gondolnád appeared first on Prove.hu.
Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert
2025. szeptember 29. Prove - a világ vegán szemmel 
Őszies ízekre és illatokra vágysz, de nincs túl sok időd a konyhában pepecselni? Próbáld ki ezt a diós-körtés galette-et, amely ellenállhatatlanul rusztikus külsővel, édes-puha gyümölccsel és ropogós dióval testesíti meg a klasszikus őszi ízeket! A Franciaországból, Bretagne régióból származó galette egy hagyományosan rusztikus kinézetű étel, ma már ezernyi variációja ismert világszerte. Mi most egy édes… The post Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert appeared first on Prove.hu.
Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval - ünnepi ízek hétköznapokra
2025. szeptember 22. Prove - a világ vegán szemmel 
Puha gnocchi, édeskés-földes céklakrém, karamellizált káposzta és füstölt tofu - ez a kombináció egy hétköznapi vacsorát is ünnepi élménnyé varázsol. Egyszerű alapanyagokból készül, mégis látványos és ízletes fogás. A gnocchi igazi olasz klasszikus, amely kapható már félkészen is a boltokban, de valójában házilag is egyszerűen elkészíthető. Sokféleképpen variálható, a citrusos-spenótos gnocchi igazi komfortétel, míg a… The post Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval - ünnepi ízek hétköznapokra appeared first on Prove.hu.
Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja
2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel 
A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.
Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben
2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel 
A Jókai-bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai-bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos levessel vette… The post Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.
Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja
2025. augusztus 27. Prove - a világ vegán szemmel 
Fedezd fel a caponatát, a szicíliaiak vegán padlizsánraguját! Ez a padlizsánra, paradicsomra és zöldségekre épülő mediterrán fogás hidegen vagy melegen, pirítóssal vagy tésztával is tökéletes. Vannak ételek, amelyek csendben hódítanak. Nem harsányak, nem igényelnek különleges technikát, mégis kifinomult, felejthetetlen ízharmóniát rejtenek. A caponata pontosan ilyen. Ez a klasszikus szicíliai fogás a padlizsánra épít, de nem… The post Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja appeared first on Prove.hu.
Vegán amerikai palacsinta gluténmentesen - az édes reggelik tengerentúli klasszikusa
2025. július 23. Prove - a világ vegán szemmel 
Puha, édes, és mégis könnyed: ez a vegán amerikai palacsinta nem tartalmaz glutént, tojást vagy tejet - csak zabot, növényi tejet és egy kis fahéjat. Kezdd ezzel a napot, vagy koronázd meg vele az ebédet! Vannak nemzetek, amelyek reggelijeit az egész világ ismeri - ilyen a brit klasszikus sült babbal és pirítóssal vagy az amerikai… The post Vegán amerikai palacsinta gluténmentesen - az édes reggelik tengerentúli klasszikusa appeared first on Prove.hu.
Török tepsis zöldség
Ez a fogás egy klasszikus török tepsis egytálétel húsmentes változata, amely a nyári zöldségek legjavát sűríti össze egy fűszeres-paradicsomos szaftban. Az eredeti verzióban darált hús is szerepel - Törökországban gyakori ételként ismerik Sebzeli k?ymal? f?r?n yeme?i néven. Ebben a változatban a hús helyett főtt lencse szerepel, amitől tartalmas, mégis könnyű egytálétel lesz belőle. Hozzávalók: 4 közepes krumpli 1 kisebb padlizsán 1 kisebb cukkini 2-3 zöldpaprika 2 paradicsom 1 csésze főtt barna lencse 2-3 evőkanál sűrített paradicsom 4 evőkanál olívaolaj 2 kk só, egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 kk édesnemes fűszerpaprika 1 kk füstölt fűszerpaprika 2 dl víz vagy zöldségalaplé Elkészítés A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk. A főtt lencsét összekeverjük a sűrített paradicsommal, az olívaolajjal és a fűszerekkel: édes és füstölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, sóval. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, és mindent alaposan összeforgatunk. A keveréket egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe öntjük, aláöntjük a vizet vagy zöldségalaplevet, lefedjük (fóliával vagy sütőpapírral), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 200 fokon, hogy a teteje megpiruljon. Megjegyzés A hagyma és fokhagyma ebben a receptben szándékosan nincs - én nem használom, ezért kihagytam. A török konyhában ugyanakkor szinte mindig szerepelnek az ilyen jellegű ételekben, így ha ti használtok hagymát, bátran adjatok hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát a fűszeres alaphoz. A főtt lencse helyett készíthetitek fűszeres szójagranulátummal vagy apróra vágott, pirított gombával, esetleg csicseriborsóval is - ezek is jól helyettesítik az eredeti darált húst, és szépen összeérnek a sült zöldségekkel. Tipp Ez az étel Törökországban is szezonálisan változik - a háziasszonyok az éppen elérhető friss zöldségekhez igazítják. A padlizsán és cukkini mellett használhatsz például zöldbabot, sárgarépát, zöldborsót is. Egy szelet lepénykenyérrel vagy friss fejes salátával kínálva tökéletes nyári ebéd vagy vacsora - egyszerű, tápláló és másnap is finom.
Idén is a vesztükbe rohannak a pamplonai bikák
2025. július 12. Prove - a világ vegán szemmel 
Pamplonában idén is megrendezték a San Fermín fesztivált, bár az állatvédők ismét látványos performanszokkal tiltakoztak a bikafuttatás és a viadalok hagyománya ellen. A rendezvény során évről évre emberek is megsebesülnek - idén sem volt ez másként. A tiltakozások ellenére idén is kezdetét vette Pamplonában a bikafuttatásáról elhíresült San Fermín fesztivál. A klasszikus irodalom kedvelői Ernest Hemingway… The post Idén is a vesztükbe rohannak a pamplonai bikák appeared first on Prove.hu.
Új vegán cukrászda nyílt Budapest vonzáskörzetében
2025. július 3. Prove - a világ vegán szemmel 
A DesszertÁlom Százhalombatta első vegán cukrászdája, ahol klasszikus desszertek növényi változatai és egyedi kreációk is helyet kaptak. Alapítója, Likavcsán Ferenc a Veganuár hatására váltott életmódot - ma pedig süteményein keresztül szeretné lebontani a növényi étrenddel kapcsolatos sztereotípiákat. Új vegán cukrászda nyílt Százhalombattán, a DesszertÁlom az agglomerációs város első tisztán növényi alapú vendéglátóhelye. A Happy Cow… The post Új vegán cukrászda nyílt Budapest vonzáskörzetében appeared first on Prove.hu.
Sokáig nem voltak nyitottak az európaiak az amerikai klasszikusra - ez hozta el az áttörést
2025. október 15. Prove - a világ vegán szemmel 
Az amerikai mogyoróvajgyártók sokáig tanácstalanok voltak, miként vehetnék be az európai piacot is. Végül a táplálkozási szokások változása, és az új trendek terjedése kedvezett nekik. Sok, növényi étrendre áttérő európai konyhájában lett mindennapos alapanyag a mogyoróvaj. Faramuci helyzet azonban, hogy számos ilyen jellegű termék éppen a vegánoknak nem opció, mert tejszármazékot is tartalmaz. A Nutridude… The post Sokáig nem voltak nyitottak az európaiak az amerikai klasszikusra - ez hozta el az áttörést appeared first on Prove.hu.
Vegán paella - színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal
2025. október 3. Prove - a világ vegán szemmel 
Spanyolország egyik ikonikus étele kerül most nálunk terítékre: ez a vegán paella fehérjében gazdag, így akár edzés után is tökéletes választás lehet. A paella a spanyol konyha egyik legismertebb fogása, amelyet eredetileg tenger gyümölcseivel készítenek. Ma azonban már a legtöbb spanyol város éttermi kínálatában a számos paellavariáció között fellelhető a tisztán zöldséges is. Nem is… The post Vegán paella - színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal appeared first on Prove.hu.
Vegán sushi - a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete
2025. szeptember 26. Prove - a világ vegán szemmel 
Korábban ettél hagyományos sushit, de azóta növényi étrendre váltottál, és hiányzik ez a fogás? Vagy soha nem próbáltad még, de vegánként már szóba sem jöhet a klasszikus verzió? Ne aggódj, a sushi elkészíthető növényi alapokon is! Ebben a receptben a klasszikus ízek mellé csempésztünk egy kis kreatív csavart is. A japán konyha egyik legismertebb és… The post Vegán sushi - a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete appeared first on Prove.hu.
Rejtélyes csengőcsínyek miatt riasztották a rendőröket - nem hiszed el, ki volt a tettes
2025. szeptember 19. Prove - a világ vegán szemmel 
Napokig tartó bosszúság után hívták ki a rendőrséget egy bajorországi társasház lakói: éjszakánként valaki kitartóan nyomogatta a kapucsengőt. A lakók először arra gyanakodtak, hogy klasszikus csínytevésről van szó, és biztosan gyerekek vagy fiatalok űznek tréfát. Hatalmasat tévedtek. Klasszikus gyerekcsíny becsengetni idegen lakásokba, majd elszaladni, mielőtt bárki ajtót nyitna. Napokig erre gyanakodtak egy bajorországi társasház lakói… The post Rejtélyes csengőcsínyek miatt riasztották a rendőröket - nem hiszed el, ki volt a tettes appeared first on Prove.hu.
Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral
2025. szeptember 7. Prove - a világ vegán szemmel 
Kóstold meg a klasszikus magyar túrós csusza vegán változatát! Krémes tofu- és növényi tejfölkrém, ropogós répapörc és friss kapor teszi laktatóvá és ízekben gazdaggá. Egy kis kreativitással ez a nosztalgikus fogás hús- és tejmentes formában is ugyanolyan szerethető. Gyakran éri kritika azokat a vegánokat, akik a klasszikus húsos vagy egyéb állati eredetű összetevővel készülő ételeket… The post Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral appeared first on Prove.hu.
Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben
2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel 
A Jókai bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos… The post Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.
Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod
2025. augusztus 14. Prove - a világ vegán szemmel 
Egy selymes, frissítő és különleges zöldbableves, amely nem tartalmaz fűszerpaprikát, és teljesen újragondolja a klasszikus változatot. Illatos, krémes, mégis könnyed - igazi nyári fogás, amit hidegen is fogyaszthatsz! A citrom és a friss petrezselyem tökéletes harmóniában egyensúlyozza a zöldség édeskés ízét, miközben a selymes növényi tejszín lágyítja az egész összhatást. Akár langyosan, akár jól behűtve… The post Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod appeared first on Prove.hu.
5 különleges BBQ-szósz, amivel garantáltan feldobod a grillpartit
2025. július 17. Prove - a világ vegán szemmel 
Unod a bolti BBQ-szószokat? Mutatunk pár receptet, amelyek mentén percek alatt összedobhatod a grillezéshez a szószt otthon is. Garantált, hogy többet nem is keresgélsz majd a készen kapható variációk között! A BBQ-szószok pillanatok alatt feldobják a grillételeket. Mutatunk öt variációt - akár klasszikus ízeket keresel, akár egy különleges mogyorós vagy gyümölcsös változatra vágysz, ezek között… The post 5 különleges BBQ-szósz, amivel garantáltan feldobod a grillpartit appeared first on Prove.hu.
Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről
2025. július 14. Prove - a világ vegán szemmel 
A grillen nemcsak a klasszikusoké a terep: néhány jól megválasztott gyümölccsel új szintre emelheted a nyári sütögetést. Édes, sós és füstös ízek találkoznak meglepő kombinációkban - mutatjuk a kedvenceinket. Nem kizárólag a zöldségek, a tofu és a szejtán lehetnek a grillezés főszereplői - a gyümölcsök is elképesztően új arcukat mutatják meg, ha forró rácsra kerülnek.… The post Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről appeared first on Prove.hu.
Görögdinnyés gazpacho - hűsítő spanyol leves, édes nyári csavarral
2025. július 6. Prove - a világ vegán szemmel 
A görögdinnyés gazpacho igazi kánikularecept: hideg, könnyű, mégis izgalmas ízvilágot kínál. Ha valami gyorsat, frissítőt és színeset keresel, ez a leves tökéletes választás. Kánikula idején a nehéz, forró ételek helyett inkább valami frissítő, üdítő fogásra vágyunk. Ilyenkor jön el gyorsan elkészíthető, hideg levesek ideje - készíthetsz kovászosuborka-levest, eperlevest vagy a spanyolok klasszikusát, gazpachót is. Utóbbinak… The post Görögdinnyés gazpacho - hűsítő spanyol leves, édes nyári csavarral appeared first on Prove.hu.
Cseresznyés sticky rice - egzotikus nyári desszert házilag
2025. július 2. Prove - a világ vegán szemmel 
Vegán, gluténmentes nyári desszert a cherry sticky rice. Friss cseresznyével és kókusztejjel készül - kevesebb mint egy óra alatt. Extra előny a kánikulában, hogy még a sütőt sem kell beindítanod az elkészítéséhez. A cherry sticky rice a klasszikus thai mangós verzió újragondolt, szezonra hangolt változata, ahol a lédús, édes cseresznye találkozik a krémes, kókuszos, ragacsos… The post Cseresznyés sticky rice - egzotikus nyári desszert házilag appeared first on Prove.hu.
Az összes 'lasszi' találat megjelenítése »
Receptek
Hírek
Éttermek
Blogok
Katalógus
Kedvencek
Kapcsolat


Szerintünk ez is ízleni fog ...

