lasszi receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Kukoricapuding

Szegények káposztája

Vegán sushi - a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Az örök életre vágyó milliárdos csupa zöldség receptjei lehetnek akár finomak is

Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert










lasszi receptek

Vegán paella - színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

tegnap 07:03 Prove - a világ vegán szemmel 

Spanyolország egyik ikonikus étele kerül most nálunk terítékre: ez a vegán paella fehérjében gazdag, így akár edzés után is tökéletes választás lehet. A paella a spanyol konyha egyik legismertebb fogása, amelyet eredetileg tenger gyümölcseivel készítenek. Ma azonban már a legtöbb spanyol város éttermi kínálatában a számos paellavariáció között fellelhető a tisztán zöldséges is. Nem is… The post Vegán paella - színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal appeared first on Prove.hu.

Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

2025. szeptember 29. Prove - a világ vegán szemmel 

Őszies ízekre és illatokra vágysz, de nincs túl sok időd a konyhában pepecselni? Próbáld ki ezt a diós-körtés galette-et, amely ellenállhatatlanul rusztikus külsővel, édes-puha gyümölccsel és ropogós dióval testesíti meg a klasszikus őszi ízeket! A Franciaországból, Bretagne régióból származó galette egy hagyományosan rusztikus kinézetű étel, ma már ezernyi variációja ismert világszerte. Mi most egy édes… The post Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert appeared first on Prove.hu.

Vegán sushi - a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

2025. szeptember 26. Prove - a világ vegán szemmel 

Korábban ettél hagyományos sushit, de azóta növényi étrendre váltottál, és hiányzik ez a fogás? Vagy soha nem próbáltad még, de vegánként már szóba sem jöhet a klasszikus verzió? Ne aggódj, a sushi elkészíthető növényi alapokon is! Ebben a receptben a klasszikus ízek mellé csempésztünk egy kis kreatív csavart is. A japán konyha egyik legismertebb és… The post Vegán sushi - a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete appeared first on Prove.hu.

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval - ünnepi ízek hétköznapokra

2025. szeptember 22. Prove - a világ vegán szemmel 

Puha gnocchi, édeskés-földes céklakrém, karamellizált káposzta és füstölt tofu - ez a kombináció egy hétköznapi vacsorát is ünnepi élménnyé varázsol. Egyszerű alapanyagokból készül, mégis látványos és ízletes fogás. A gnocchi igazi olasz klasszikus, amely kapható már félkészen is a boltokban, de valójában házilag is egyszerűen elkészíthető. Sokféleképpen variálható, a citrusos-spenótos gnocchi igazi komfortétel, míg a… The post Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval - ünnepi ízek hétköznapokra appeared first on Prove.hu.

Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel 

A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel 

A Jókai-bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai-bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos levessel vette… The post Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.

Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

2025. augusztus 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Fedezd fel a caponatát, a szicíliaiak vegán padlizsánraguját! Ez a padlizsánra, paradicsomra és zöldségekre épülő mediterrán fogás hidegen vagy melegen, pirítóssal vagy tésztával is tökéletes. Vannak ételek, amelyek csendben hódítanak. Nem harsányak, nem igényelnek különleges technikát, mégis kifinomult, felejthetetlen ízharmóniát rejtenek. A caponata pontosan ilyen. Ez a klasszikus szicíliai fogás a padlizsánra épít, de nem… The post Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja appeared first on Prove.hu.

Vegán amerikai palacsinta gluténmentesen - az édes reggelik tengerentúli klasszikusa

2025. július 23. Prove - a világ vegán szemmel 

Puha, édes, és mégis könnyed: ez a vegán amerikai palacsinta nem tartalmaz glutént, tojást vagy tejet - csak zabot, növényi tejet és egy kis fahéjat. Kezdd ezzel a napot, vagy koronázd meg vele az ebédet! Vannak nemzetek, amelyek reggelijeit az egész világ ismeri - ilyen a brit klasszikus sült babbal és pirítóssal vagy az amerikai… The post Vegán amerikai palacsinta gluténmentesen - az édes reggelik tengerentúli klasszikusa appeared first on Prove.hu.

Török tepsis zöldség

2025. július 16. Vegavarázs 

Ez a fogás egy klasszikus török tepsis egytálétel húsmentes változata, amely a nyári zöldségek legjavát sűríti össze egy fűszeres-paradicsomos szaftban. Az eredeti verzióban darált hús is szerepel - Törökországban gyakori ételként ismerik Sebzeli k?ymal? f?r?n yeme?i néven. Ebben a változatban a hús helyett főtt lencse szerepel, amitől tartalmas, mégis könnyű egytálétel lesz belőle. Hozzávalók: 4 közepes krumpli 1 kisebb padlizsán 1 kisebb cukkini 2-3 zöldpaprika 2 paradicsom 1 csésze főtt barna lencse 2-3 evőkanál sűrített paradicsom 4 evőkanál olívaolaj 2 kk só, egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 kk édesnemes fűszerpaprika 1 kk füstölt fűszerpaprika 2 dl víz vagy zöldségalaplé Elkészítés A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk.  A főtt lencsét összekeverjük a sűrített paradicsommal, az olívaolajjal és a fűszerekkel: édes és füstölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, sóval. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, és mindent alaposan összeforgatunk. A keveréket egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe öntjük, aláöntjük a vizet vagy zöldségalaplevet, lefedjük (fóliával vagy sütőpapírral), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 200 fokon, hogy a teteje megpiruljon. Megjegyzés A hagyma és fokhagyma ebben a receptben szándékosan nincs - én nem használom, ezért kihagytam. A török konyhában ugyanakkor szinte mindig szerepelnek az ilyen jellegű ételekben, így ha ti használtok hagymát, bátran adjatok hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát a fűszeres alaphoz. A főtt lencse helyett készíthetitek fűszeres szójagranulátummal vagy apróra vágott, pirított gombával, esetleg csicseriborsóval is - ezek is jól helyettesítik az eredeti darált húst, és szépen összeérnek a sült zöldségekkel. Tipp Ez az étel Törökországban is szezonálisan változik - a háziasszonyok az éppen elérhető friss zöldségekhez igazítják. A padlizsán és cukkini mellett használhatsz például zöldbabot, sárgarépát, zöldborsót is. Egy szelet lepénykenyérrel vagy friss fejes salátával kínálva tökéletes nyári ebéd vagy vacsora - egyszerű, tápláló és másnap is finom.

Idén is a vesztükbe rohannak a pamplonai bikák

2025. július 12. Prove - a világ vegán szemmel 

Pamplonában idén is megrendezték a San Fermín fesztivált, bár az állatvédők ismét látványos performanszokkal tiltakoztak a bikafuttatás és a viadalok hagyománya ellen. A rendezvény során évről évre emberek is megsebesülnek - idén sem volt ez másként. A tiltakozások ellenére idén is kezdetét vette Pamplonában a bikafuttatásáról elhíresült San Fermín fesztivál. A klasszikus irodalom kedvelői Ernest Hemingway… The post Idén is a vesztükbe rohannak a pamplonai bikák appeared first on Prove.hu.

Új vegán cukrászda nyílt Budapest vonzáskörzetében

2025. július 3. Prove - a világ vegán szemmel 

A DesszertÁlom Százhalombatta első vegán cukrászdája, ahol klasszikus desszertek növényi változatai és egyedi kreációk is helyet kaptak. Alapítója, Likavcsán Ferenc a Veganuár hatására váltott életmódot - ma pedig süteményein keresztül szeretné lebontani a növényi étrenddel kapcsolatos sztereotípiákat. Új vegán cukrászda nyílt Százhalombattán, a DesszertÁlom az agglomerációs város első tisztán növényi alapú vendéglátóhelye. A Happy Cow… The post Új vegán cukrászda nyílt Budapest vonzáskörzetében appeared first on Prove.hu.

Fahéjas meggylekvár házilag - palacsintára és pirítósra is tökéletes

2025. június 24. Prove - a világ vegán szemmel 

A meggylekvár minden év nyarán visszatér a konyhákba - nem véletlenül. Savanykás, telt ízvilága egyaránt passzol reggeli pirítósra, palacsintára, de akár süteményekbe is használható. Ez a recept egy klasszikus, darabos állagú verzió, amiben a meggy karakteres ízét egy leheletnyi fahéj emeli ki. A tartósítószernek köszönhetően hónapokig eltartható, így a nyár ízét akár télen is újraélhetjük.… The post Fahéjas meggylekvár házilag - palacsintára és pirítósra is tökéletes appeared first on Prove.hu.

Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen

2025. június 6. Prove - a világ vegán szemmel 

A menzáról jól ismert finomfőzelék selymes állagát ebben a vegán, gluténmentes receptben a rizstej és kókuszkrém keveréke adja. Készíthetsz mellé akár zöldségfasírtot is. Közismert étel Magyarországon a finomfőzelék, ám szinte minden háztartásban kicsit másképp készítik. Van, ahol zöldbabbal főzik, máshol karalábé is kerül bele, a legismertebb változat azonban valószínűleg az, amely a sárgarépa, zöldborsó és… The post Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen appeared first on Prove.hu.

Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott

2025. május 27. Prove - a világ vegán szemmel 

A sűrű kókuszkrém teszi igazán krémessé ezt a keksztekercset, amelynek az elkészítésében a legnehezebb rész, hogy kivárd, amíg összeáll a hűtőben. Legalább két órát kell ugyanis várni az elkészítése után, mire szeletelheted. A kókusz rajongói számos desszertalternatívából válogathatnak a klasszikus kókuszgolyón kívül is. Ott van például a kókuszos tejberizs, a házi Bounty szelet, a macaroon,… The post Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott appeared first on Prove.hu.

Rejtélyes csengőcsínyek miatt riasztották a rendőröket - nem hiszed el, ki volt a tettes

2025. szeptember 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Napokig tartó bosszúság után hívták ki a rendőrséget egy bajorországi társasház lakói: éjszakánként valaki kitartóan nyomogatta a kapucsengőt. A lakók először arra gyanakodtak, hogy klasszikus csínytevésről van szó, és biztosan gyerekek vagy fiatalok űznek tréfát. Hatalmasat tévedtek. Klasszikus gyerekcsíny becsengetni idegen lakásokba, majd elszaladni, mielőtt bárki ajtót nyitna. Napokig erre gyanakodtak egy bajorországi társasház lakói… The post Rejtélyes csengőcsínyek miatt riasztották a rendőröket - nem hiszed el, ki volt a tettes appeared first on Prove.hu.

Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral

2025. szeptember 7. Prove - a világ vegán szemmel 

Kóstold meg a klasszikus magyar túrós csusza vegán változatát! Krémes tofu- és növényi tejfölkrém, ropogós répapörc és friss kapor teszi laktatóvá és ízekben gazdaggá. Egy kis kreativitással ez a nosztalgikus fogás hús- és tejmentes formában is ugyanolyan szerethető. Gyakran éri kritika azokat a vegánokat, akik a klasszikus húsos vagy egyéb állati eredetű összetevővel készülő ételeket… The post Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral appeared first on Prove.hu.

Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben

2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel 

A Jókai bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos… The post Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.

Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod

2025. augusztus 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy selymes, frissítő és különleges zöldbableves, amely nem tartalmaz fűszerpaprikát, és teljesen újragondolja a klasszikus változatot. Illatos, krémes, mégis könnyed - igazi nyári fogás, amit hidegen is fogyaszthatsz! A citrom és a friss petrezselyem tökéletes harmóniában egyensúlyozza a zöldség édeskés ízét, miközben a selymes növényi tejszín lágyítja az egész összhatást. Akár langyosan, akár jól behűtve… The post Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod appeared first on Prove.hu.

5 különleges BBQ-szósz, amivel garantáltan feldobod a grillpartit

2025. július 17. Prove - a világ vegán szemmel 

Unod a bolti BBQ-szószokat? Mutatunk pár receptet, amelyek mentén percek alatt összedobhatod a grillezéshez a szószt otthon is. Garantált, hogy többet nem is keresgélsz majd a készen kapható variációk között! A BBQ-szószok pillanatok alatt feldobják a grillételeket. Mutatunk öt variációt - akár klasszikus ízeket keresel, akár egy különleges mogyorós vagy gyümölcsös változatra vágysz, ezek között… The post 5 különleges BBQ-szósz, amivel garantáltan feldobod a grillpartit appeared first on Prove.hu.

Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről

2025. július 14. Prove - a világ vegán szemmel 

A grillen nemcsak a klasszikusoké a terep: néhány jól megválasztott gyümölccsel új szintre emelheted a nyári sütögetést. Édes, sós és füstös ízek találkoznak meglepő kombinációkban - mutatjuk a kedvenceinket. Nem kizárólag a zöldségek, a tofu és a szejtán lehetnek a grillezés főszereplői - a gyümölcsök is elképesztően új arcukat mutatják meg, ha forró rácsra kerülnek.… The post Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről appeared first on Prove.hu.

Görögdinnyés gazpacho - hűsítő spanyol leves, édes nyári csavarral

2025. július 6. Prove - a világ vegán szemmel 

A görögdinnyés gazpacho igazi kánikularecept: hideg, könnyű, mégis izgalmas ízvilágot kínál. Ha valami gyorsat, frissítőt és színeset keresel, ez a leves tökéletes választás. Kánikula idején a nehéz, forró ételek helyett inkább valami frissítő, üdítő fogásra vágyunk. Ilyenkor jön el gyorsan elkészíthető, hideg levesek ideje - készíthetsz kovászosuborka-levest, eperlevest vagy a spanyolok klasszikusát, gazpachót is. Utóbbinak… The post Görögdinnyés gazpacho - hűsítő spanyol leves, édes nyári csavarral appeared first on Prove.hu.

Cseresznyés sticky rice - egzotikus nyári desszert házilag

2025. július 2. Prove - a világ vegán szemmel 

Vegán, gluténmentes nyári desszert a cherry sticky rice. Friss cseresznyével és kókusztejjel készül - kevesebb mint egy óra alatt. Extra előny a kánikulában, hogy még a sütőt sem kell beindítanod az elkészítéséhez. A cherry sticky rice a klasszikus thai mangós verzió újragondolt, szezonra hangolt változata, ahol a lédús, édes cseresznye találkozik a krémes, kókuszos, ragacsos… The post Cseresznyés sticky rice - egzotikus nyári desszert házilag appeared first on Prove.hu.

Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb

2025. június 16. Prove - a világ vegán szemmel 

A hagyományos rakott krumpli ugyan sok állati eredetű összetevőt tartalmaz, mégis könnyen reprodukálható növényi alapokon. Nyáron fogyaszthatod kovászos uborkával az igazán nosztalgikus ízélményért. A rakott krumpli egy igazi magyaros klasszikus, ami rengeteg variációban készíthető el. Ezen opciók közé sorolható a növényi alapú verzió - annak ellenére is, hogy ez az étel hagyományosan tele van állati… The post Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb appeared first on Prove.hu.

Szintet lépett a beporzókrízis - bizonyos helyeken már bérelt méheket kell bevetni

2025. május 29. Prove - a világ vegán szemmel 

Új veszélyek leselkednek az emberiség számára talán legfontosabb feladatot ellátó élőlényekre, a beporzókra. Az olyan klasszikus fenyegetések mellé, mint a klímaváltozás, a rovarirtók vagy az élőhelypusztulás, újak is társultak. A háborúk, a mikroműanyag-szennyezés, de az egyre gyakoribb és intenzívebb erdőtüzek is tovább súlyosbítják a helyzetüket. A mezőgazdaságban egyre elterjedtebb gyakorlat a beporzók bérlése, ez azonban… The post Szintet lépett a beporzókrízis - bizonyos helyeken már bérelt méheket kell bevetni appeared first on Prove.hu.

Gluténmentes paradicsomos káposzta - tálalhatod akár zöldségfasírttal is

2025. május 25. Prove - a világ vegán szemmel 

A paradicsomos káposzta egy olyan klasszikus, amely javarészt eleve növényi alapokra épül, a mi verziónkban pedig glutén sem kerül bele. Tökéletesen passzol mellé a zöldségfasírt, ha a menzaidéző hatásra gyúrnál, csak immár vegán köntösben. A káposzta fogyasztása egészségügyi szempontból rendkívül előnyös. Megfőzve ugyan C-vitamin-tartalmából sokat veszít, de még ezzel együtt is értékes tápanyagforrás, és bizonyos… The post Gluténmentes paradicsomos káposzta - tálalhatod akár zöldségfasírttal is appeared first on Prove.hu.


Az összes 'lasszi' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!