joghurt receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Paradicsom-birsalma csatni

Színpompás bableves

Villámgyors csokoládés keksz (laktózmentes, vegán)










joghurt receptek

Mézes-vajas kenyér helyett – rizsszirupos, margarinos kenyér

2019. január 29. VegaNinja 

Ez nem egy recept bejegyzés, inkább arról szól, milyen szirupokat lehet venni méz helyett és hol kaphatóak, mitől lesz nem vegán egy margarin vagy egy kenyér. És persze nem utolsó sorban ez egy vegán reggeli ötlet. A szirupos-margarinos kenyér elkészítése nagyon egyszerű, megkenjük a kenyeret margarinnal, azt meglocsoljuk sziruppal. De az alapanyagok kiválasztása felvethet pár kérdést. Ne aggódj, nem annyira bonyolult, mint amilyen hosszú lett a cikk. A képen a világosabb színű szirup rizsből készült, simán megkentem margarinnal a kenyeret, és rányomtam a rizsszirupot. A sötétebb színű változat juharszirup. Óvodában úgy csinálták nekünk a “vajas-mézes” kenyeret, hogy összekeverték a mézet a margarinnal (gondolom, mert így nem csöpög és ragad annyira). A juharszirup hígabb, mint a rizsből készült társa, ezért ezzel próbáltam ki. Nem lehet teljesen simára keverni villával, de eléggé összeáll ahhoz, hogy fel tudtam kenni egy alapnak, és csurgattam még rá egy adag juharszirupot. Teljesen visszaadta az ovis emlékeket. Szirupok A méz nem vegán, erről itt írtunk. Jó helyettesítők a növényi szirupok. Az én kedvencem a rizsszirup, mert van valami tejszínes krémesség az ízében, miközben teljesen vegán, és Európában termeszthető alapanyagból készül. Az agavé szirup is finom, és rendkívül egészséges. Mivel többnyire Mexikóból származik, nagyobb az ökolábnyoma, mint a rizsszirupnak. A datolya szirup kevésbé elterjedt, de nagyon finom, mazsolára és karamellre emlékeztető íze van. A datolya közel-keleti gyümölcs. A kókusz szirup íze teljesen karamellás, egészen különleges. Ez előny és hátrány is egyben: ki lehet érezni az ételekből az ízét. Szintén távoli országok gyümölcse. A juharszirupot az amerikai filmekből mindenki ismeri, palacsintára locsolják literszám. Hígabb, mint a fenti szirupok. Füstös, kellemes íze van, nagyon finom. Szinte kizárólag Kanadából és az USÁból származik. Még sosem láttam boltban, de létezik a magyar almaszirup, mely nyilván kicsi ökolábnyomú alternatíva. Karamellás ízvilágért még választhatjuk a (szerintem kevésbé egészséges) nádmelaszt, azaz cukornád-szirupot. Margarinok Sajnos a margarinok többsége sem vegán. Ez itt nem a reklám helye, de az olcsóbbak közül a Liga margarin teljesen állati eredetű anyagoktól mentes, és a Rama is piacra dobta (elég drágán) a vegán margarinját. Más, reform üzletekben, vagy nagyáruházak reform részlegén kapható margarinok közt is találunk vegánt. Attól lesz nem vegán egy margarin, ha van benne – tejtermék (vaj, joghurt, író vagy írópor, laktóz stb.) – D3-vitamin (vagy lanolin) – állati zsiradék Fontos infó: a D2 vitamin növényi eredetű. A D3-vitamint (és a lanolint) viszont juhok gyapjából nyerik ki. Így a D2 vitamin vegán, de ha a D3-t látod a csomagoláson bármilyen terméknél, az sajnos juhok szenvedése árán került az ételbe. Tejsav vagy tejsavó: a tejsavat baktériumos erjesztéssel állítják elő, így vegán. A tejsavó azonban a tejnek az alkotóeleme, így nem vegán. Kenyérfélék A kenyérfélékben, pékárukban előfordulhat tej, tejpor, tejsavó, sajt, vaj (tejből készül!), tojás, tojáspor, állati zsíradék, tepertő, és persze az ízesített, töltött pékárukban még sok minden más. Szerencsére már minden kis- és nagyáruházban fel van tüntetve, ki van függesztve az allergéntáblázat, vagy rosszabb esetben a el lehet kérni az ügyfélszolgálattól. Vannak dolgok, amiket nem nagyon tudunk kivédeni, például az úgynevezett zsírsavak mono- és digliceridjeit, amit többnyire növényi alapanyagokból állítanak elő, de nem kizárható sajnos az állati zsír használata. Mindenki magának dönti el, hogy ez a kockázat belefér-e számára. Kenyeret gluténmentes változatban is vehetünk, vagy helyettesíthető puffasztott kukoricaszelettel (más néven abonettel). The post Mézes-vajas kenyér helyett – rizsszirupos, margarinos kenyér appeared first on VegaNinja.

Fullos zabkása édesszájúaknak, lekvárral, növényi joghurttal és gabonapehellyel – vegán recept

2019. január 26. VegaNinja 

A zabkása azért jó reggeli, mert alapanyaga, a zab nagyon egészséges, hosszan eltartható a konyhaszekrényben, és rendkívül sokféleképpen lehet variálni. Ez a recept egy nagyon finom, viszonylag sok összetevős, de 10 perc alatt összedobható növényi joghurtos zabkása. Hozzávalók: 3-4 púpos evőkanál finomszemű zabpehely 1 teáskanál lenmag 1,5 deci forró víz 1 deci növényi tej (én rizstejet használtam) fél doboz gyümölcsös szójajoghurt 2 teáskanálnyi lekvár fél marék natúr kukoricapehely fél marék szabadon választott, ízesített gabonapehely fahéj gyömbér szerecsendió A zabpelyhet és a lenmagot a fűszerekkel összekeverjük, felöntjük a forró vagy legalábbis nagyon meleg vízzel, elkeverjük, és megvárjuk, hogy a zab magába szívja a vizet. Ráöntjük a növényi tejet, és újra elkeverjük. Ekkor mehet rá a vegán joghurt, a lekvár, és a ropogós gabonapelyhek. Kellemes érzés, ahogy a szilárd, ropogós összetevők felbukkannak a kásában, egy-egy falatban. Ízlés szerint még édesíthetjük. The post Fullos zabkása édesszájúaknak, lekvárral, növényi joghurttal és gabonapehellyel – vegán recept appeared first on VegaNinja.

Teljes őrlésű tönkölybúza liszttel készült kiflik

2019. január 21. BioBrigi 

Teljes őrlésű tönkölybúza liszttel készült kiflik - Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit? - Kiflit. 2 nappal később: - Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit? - Kiflit. 2 nappal később: - Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit? - Kiflit. 3 nappal később: - Nem lehetne, hogy most zsömlét süssek? - Nem, kiflit... Hát így van az, hogy már hetek óta apró kifliket eszünk. :) Mert az finom, ropogós (értsd: igen keményre sült). Mindegy, legalább megeszi. Bár néha reklamál fehér kifliért, de olyat az oviban is kapnak, és próbáltam nekik sütni, aztán nem ették meg csak egy részét. (Nem azért, mert nem volt jó, hanem mert nem volt étvágya, stb. Én meg mit csinálok a maradék 40 deka fehér kiflivel? Mire kiderül, már nem friss, akkor meg már a szomszédba sem viszed.) Teljes őrlésű tönkölybúza liszttel készült kiflik Hozzávalók: 40 dkg tk tönkölybúza liszt 20 dkg tönkölybúza fehérliszt 420 ml növényi tej (szója, mandula, rizs) 2 ek olivaolaj 1 ek méz 1 tk só 1,5 dkg élesztő A rétegekhez: 2 ek olivaolaj Kenéshez: 1 ek szójajoghurt vagy kevés növényi tej Tetejére: Szóró só és köménymag, vagy szezámmag, esetleg fekete szezámmag és mák keveréke Kenyérsütő gépben összedolgoztatjuk a hozzávalókat, majd lisztezett konyhapulton kinyújtjuk ujjnyi vastagra a tésztát. Két evőkanál oliva olajat vékonyan elkenünk a tetején, majd kisebb háromszögeket vágunk a tésztába. (Általában a fele apróbb, a másik fele nagyobb, hogy szendvicsalap is legyen másnapra.) Hagyományos kifli mérethez 12 egyenlő darabra vágjuk a tésztát. Kifliket formázunk.    /­­A háromszögek szélesebb végénél a háromszög két fülét behatjuk (olajos oldala legyen befelé), majd óvatosan igazgatva feltekerjük a csúcsa felé, a maradék tésztát egyik kezünkkel minél hosszabbra nyújtogatva. (A neten kifli formázás ügyben rengeteg a videó, de az 5. készítés után úgyis mindenkinek meglesz erre a saját technikája.) Lehet úgy is, hogy az ember vékonyra nyújtja, megspricceli oliva olajjal, de a fenti gyorsabb./­­ A tetejét megkenhetjük nagyon vékonyan növényi tejjel, és megszórhatjuk sóval, köménymaggal. Bő fél órát kelesztjük, majd közepes hőfokon fél órát sütjük. Félidőben megspricceljük némi vízzel.   A képeken mindenféle kiflik, fehérebb, barnább, megkent tetejű, nem kent, jobban tekeredett... :)

Vega töltött káposzta

2018. december 31. Vegasztrománia 

Gyerekkoromban konkrétan utáltam a töltött káposztát, de ugye innen szép nyerni. A vicces az, hogy már vegaként kezdtem újra vágyni rá. Viszont olyan tölteléket sikerült kikísérleteznem, ami tökéletes ízélményt nyújt - a mindenevőknek is.  Vega töltött káposzta   Hozzávalók: A töltelékhez: 16 savanyú káposzta levél 2 ek növényi olaj 1 1/­­2 hagyma apróra vágva 3 + 1 fokhagyma apróra vágva 250 g gomba apróra vágva 75 g főtt gesztenye apróra vágva 75 g dió ledarálva 1 ek vega zsír (opcionális) 1/­­2 rúd vega füstölt kolbász apróra vágva (vagy 1 tk füstölt paprika) 2 csésze főtt rizs 50 g sajt lereszelve (növényi, vagy edami) 3 tojás só frissen őrölt bors 1 kk oregánó 1 kk cayenne bors 1 ek piros paprika A káposztás alaphoz: 2 ek növényi olaj 1 1/­­2 hagyma apróra vágva 3 fokhagyma apróra vágva 1 1/­­2 ek piros paprika 2-3 babérlevél 1 kg savanyú káposzta Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, majd hozzáadtam a hagymát és a 3 gerezd fokhagymát. Kb. 5 percig sütöttem, főztem, figyelve, hogy meg ne égjen. Ezután hozzáadtam a gombát és 8-10 percig sütöttem. Sóztam, borsoztam, és oregánóval ízesítettem. Lehúztam a tűzről, és hozzákevertem a gesztenyét, a diót, a vega zsírt, a rizst, a sajtot, a 3 tojást, a paprikát és a cayenne borsot és a maradék 1 gerezd fokhagymát. 16 halmot/­­golyót csináltam belőle. A káposztás alaphoz felhevítettem az olajat egy vastag aljú lábosban, majd hozzáadtam a hagymát és a fokhagymát. 5 percig pirítottam, majd rászórtam a pirospaprikát, pirítottam pár percig, majd felöntöttem 1 1/­­2 dl vízzel, és lefedve hagytam főni. Közben a káposztalevelek vastag torzsáját levágtam, és egyenként magam elé terítettem. Mindegyikre rátettem 1 adag tölteléket, feltekertem, és bedugdostam a két végét.  A hagymás-paprikás alapra rátettem a savanyú káposzta háromnegyedét, a babérleveleket, majd szorosan rárétegeztem két sorban a töltött káposztákat, és arra tettem a maradék káposztát. Ráöntöttem 2 1/­­2 dl vizet, lefedtem, és alacsony lángon, magára hagyva 1 1/­­2 óráig hagytam főni. Tejföllel/­­növényi joghurttal és rozskenyérrel tálaltam.  

Újévi lencsesaláta

2018. december 29. Kertkonyha 

Szeretnél gazdag (ahogy a családban mondjuk: és szép) lenni 2019-ben? Szeretnéd, ha a ez az év megajándékozna minden jóval? De leginkább egy jó kis lencsesalátával, rögtön az első napján? ;) Készítsd el ezt a receptet! :) Most majonéz helyett sima (növényi) joghurtot választottam, hogy kicsit spóroljak a kalóriákon, ami – hiába, no, megszaladt karácsonykor. Ez a saláta azért is jó, mert ahogy összeérnek az ízek, úgy lesz egyre finomabb. Ergo megcsinálhatod vasárnap is, jó előre. Hozzávalók egy kisebb tálkához - 50 g száraz lencse - 2 ek (növényi) joghurt - 3-4 karika póréhagyma - petrezselyem - egy késhegynyi fokhagyma granulátum - 1 kk citromlé - só, bors - A lencsét 1-2 babérlevéllel főzd meg, és alaposan öblítsd át, amíg ki nem hűl. - A póréhagymát karikázd fel, és óvatosan szedd szét gyűrűkre. Nem nagy baj, ha szétszakadnak, de még szebb, ha egyben maradnak majd a szendvics tetején. - Készítsd el a szószt, ehhez egyszerűen keverd el a joghurtban az ízesítőket. Ne sajnáld az ízeket, attól lesz jó a saláta akár hűtő hőmérsékleten is. Forgasd bele szószba a lencsét és a hagymát. Jó étvágyat! Elkészítési idő: főzés után pár perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven The post Újévi lencsesaláta appeared first on Kertkonyha.

Erdei gyümölcsös-joghurtos chia puding

2018. november 20. VegaLife 

Erdei gyümölcsös-joghurtos chia puding Ha reggelire készíted, szuper reggelid lesz szuper hozzávalókkal. Ha desszertként tálalod, akkor pedig szuper édesség. Szuperlativuszokban beszélve elmondhatom, hogy szuper, ha chia pudingot fogyasztasz, mert a chia mag egészséges élelmiszer, gazdag ásványi anyagokban, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium, Magas rosttartalménak  köszönhetően lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ezáltal lelassítja és megelőzi a diabétesz okozta gyulladások kialakulását is.  A chia magban található rost igen nagy mennyiségű folyadékot képest megkötni, zselésedik, és a gyomorban térfogata megnő, ezáltal fogyasztója hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, így kevesebb kalóriát fogyaszt. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és az evés mérséklésében, így az kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek. A chia magról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a vérben a trigliceridek és az LDL vagy rossz koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL avagy jó koleszterinét. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomást, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az artériás gyulladásokat, hozzájárul a hasi elhízás csökkentéséhez, mindezek által védi a szív egészségét, megelőzi az agyvérzést és a szívrohamot. (forrás chia-mag.com) A recept Hozzávalók: - 20 dkg erdei gyümölcs mix - 250 ml növényi joghurt - 3 ek chiamag - Datolya vagy agave szirup vagy valamilyen egészségesebb cukorpótló - Díszítéshez kókuszreszelék vagy kókuszcsipsz   Elkészítés: Egy evőkanálnyi gyümölcsöt félre teszünk, a többit botmixerrel vagy turmixgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a joghurtot. Amikor kész a gyümölcsös joghurt, hozzákeverünk kb. 2 ek szirupot (édes íz igénye szerint többet is lehet) és a chiamagot. Jól átkeverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megszívja magát nedvességgel. Tálalás előtt kókuszcsipsszel és pár szem erdei gyümölccsel díszítjük.    

Rakott cékla répával

2018. október 1. VegaLife 

Rakott cékla répávalDiétás étel, mivel csak gyökérzöldségekből, joghurtból és fűszerekből áll. A répa és a cékla pedig segítségünkre lehetnek fogyásban és egészségmegőrzésben egyaránt. A cékla  magas káliumtartalmú, kiváló vérképző növény, amely állítólag Nagy Károly  kedvence volt olyannyira, hogy rendeletben tette kötelezővé a termesztését. Valamit biztos tudhatott a frank császár, ha mást nem, azt, hogy méregtelenítő és tisztító hatása van, ezért megfázás esetén különösen ajánlott fogyasztani. Kálciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben való gazdagsága által, fogyasztása esetén a vérképzésben tölti be többek közt szerepét. Itt a céklaszezon, kedvezzünk testünknek egy finom rakott céklával az alábbi recept alapján.      A recept Hozzávalók: -  8 közepes cékla - 8-10 szál répa - szójajoghurt - provanszi fűszerkeverék - só - kókuszzsír - víz   Elkészítés: A megmosott céklákat héjastól vízben  félpuhára megfőzzük. Közben felszeleteljük a megmosott, szükség esetén megpucolt répát. Rajtunk áll, hogy hosszában kettévágjuk, vagy inkább felkarikázzuk őket. Akár mindkettő módszerrel is próbálkozhatunk. Kevés vízen keményre pároljuk. Kókuszzsírral kikenünk egy tűzálló tálat. Egy doboz joghurtba belekeverünk provance fűszerkeveréket, vagy csak egy kis ételízesítőt. A megfőtt céklákat hideg vizzel átzuhanyoztatjuk, majd ha picit lehűltek, megpucoljuk és felkarikázzuk őket. A  kevés kókuszzsírral kikent tűzálló tálba először egy sor felkarikázott céklát teszünk, megsózzuk, majd megkenjük joghurttal és beterítjük répával, amit szintén megsózunk és megkenünk a fűszeres joghurttal. Mindezt addig ismételjük, míg minden el nem fogy. A legjobb, ha répa kerül a tetejére. Legvégül szintén megkenjük joghurttal. Ezután  mehet a sütőbe, ahol pirulásig sütjük.    

Könnyű waldorf saláta (vegán)

2018. szeptember 3. VegaLife 

Könnyű waldorf saláta (vegán)Könnyűnek nevezem, mert könnyű elkészíteni és a gyomornak sem megterhelő. Nem is waldorf salátának kellene nevezni, hanem Oscar vagy Tschirky salátának (oké, ez utóbbi nem nyerő név, talán). Azon egyszerű oknál fogva, hogy az első megalkotója Oscar Tschirky volt. Oscar szakácsként a New York városában lévő Waldorf Hotelben készítette el e remek salátát, először még dió nélkül. A kor ismert és jó hírű szakácsa volt Oscar, aki később még szakácskönyvet is írt, amibe természetesen a saláta receptje és története is belekerült. A salátát már az 1890-es években elkészítette egy 1500 fős jótékonysági bálra, annak is a 9 részes menüjébe építette bele. A könyv azonban csak 1928-ban jelent meg a saláta recepttel és az ezersziget öntet eredeti receptjével is. Oscar amúgy meglehetősen jól ismerte a kor milliomos embereit, jóformán mindet név szerint is. Igyekezett is kedvükben járni. Jól tudta, hogy ha a vendégek gyomra finomságokkal van tele, akkor az ő hírneve is erősödik. Oscar Tschirky és az egykori Waldorf Szálloda New Yorkban. A recept Hozzávalók: 2-3 db alma (inkább savanykásabb, mint édes legyen) 1 db közepes zellergumó 5-8 dkg először áztatott, majd enyhén pirított dióbél 1/­­2 citrom frissen facsart leve 1 szója joghurt majonéz (opcionális)   Elkészítés: A zellert hámozást követően csíkokra, majd kockákra vágjuk. Ezt követően az almát is felkockázzuk. A felkockázott almát meghintjük a citrom levével, hogy ne barnuljon be. A beáztatott diót gyengéden megpirítjuk, pár darabot félre teszünk díszítésnek, a többit késsel durvára aprítjuk. Ezekután a zellert, almát és diót egy tálban összekeverjük majd hozzáaadjuk a joghurtot. Ha majonézesen szeretnénk, 1-2 evőkanál majonézt kikeverünk joghurttal és úgy keverjük össze a saláta többi hozzávalójával.    

Alu chat

2018. május 26. Vegavarázs 

Egy gyors sabji a parázskrumpli szezonra. Hozzávalók: 4 ek ghí vagy olaj fél kaliforniai paprika felkockázva 2 kk pav bhadzsi maszala 1 kk csat maszala 1 nagy paradicsom felkockázva 1 kg parázskrumpli (megfőzve, megpucolva) 1 dl joghurt egy csokor korianderlevél apróra vágva 2,5 kk só Egy lábosban...

Álomreggeli: granola joghurttal

2018. április 18. Mindennapi ételeink 

Álomreggeli: granola joghurttal Egyszerű, gyors, tápláló, nem hízlal és egészséges. Kell ennél több?  Tudtátok, hogy lehet már ribizlit kapni? - mi bizony elcsábultunk, pedig a hazai,  idénygyümölcsöket jobban preferáljuk, de  az áfonya, málna, eper, ribizli kivétel szokott lenni. Bizony, idén már nem először eszünk epret meg áfonyát sem...de csokit nem veszünk. Így ez a csemege.  A múltkor bemutatott granolák nemcsak sütikbe alkalmasak, hanem nagyon finomak magukban is, hiszen hőkezelve van a zab, így fogyaszthatók így is (sok müzli alapja nyers zabpehely, amit nem is szabadna nyersen megenni...a granola viszont pirított müzli.  Én legjobban szójajoghurttal és rengeteg gyümölccsel szeretem. Így a mai reggelim is így alakult: tetszés szerinti granola (én kókuszos-mazsolásat  ettem) Natúr szójajoghurt (Sojade, Yoja vagy alpro márkájúak)  Kókusz, agavés szirup/­­méz, gyümölcsök, citromhéj - tetszés szerint Azért szeretem a natűr szójajoghurtot, mert abban lényegesen kevesebb a cukor és tetszés szerint ízesíthetem. Most a müzlihez alkalmazkodva kókusszal, kis mézzel, citromhéjjal. Teledobálgattam gyümölccsel és megettem :-)  Szoptatás közben is érdemes a szójatermékeket kipróbálni, Gergő pocija a tofut bírja, ezek a joghurtok egy kicsit megdolgoztatják (eddig nem is fogyasztottam, csak most szerettem volna kipróbálni), szóval  nem fogok sűrűn ilyet enni, de azért néha megpróbálkozom vele. Szóval annál nagyobb ünnepnap, ha ezt ehetek :-D

Fagyi és smoothie szezON

2018. április 14. Mindennapi ételeink 

Fagyi és smoothie szezON Végre itt a jó idő, egyre többet iszunk itthon zöldturmixot, friss zöldekből és ezzel egy időben ürítjük a mélyhűtőládánkat, hogy beférjenek majd az újabb finomságok.  Így akadtam fagyasztott szederre, vegán vanílafagyira, banánra. Jó kis smoothie lett belőle.  Hozzávalók: 25 dkg feketeszeder (ill. bármilyen gyümölcs) 1 tk. citromlé 1 gombóc vaníliafagyi (én ezt használtam, helyettesíthető valami egészségesebbel is, pl. Alpro növényi gyümölcsjoghurttal, de ki is hagyható) 1 banán 2 ek. morzsolt natúr tofu (opcionális) 2 tk. őrölt lenmag (opcionális) Elkészítés:  Mindent megmosunk/­­felvágunk/­­kifacsarunk/­­belekanalazunk/­­összemorzsolunk (aszerint, hogy mit igényel) és összeturmixoljuk. :-)

Szejtánnal töltött, bundázott sós palacsinta

2018. április 8. Mindennapi ételeink 

Szejtánnal töltött, bundázott sós palacsinta A palacsinta az az étel számomra, mint Gomboc Arturnak a csokoládé. Bármikor, bárhol, bármilyet (bizonyos kereteken belül bármilyet :-). Bármennyit nem. Ez a sós verzió húsvétkor készült, amikor volt időnk Fannival pepecselni, mert Gergőnket férjem  kicsit lefoglalta addig.  Hozzávalók: 0,5 liter buborékos víz  kb 20 ek. liszt - fele teljes őrlésű, fele finomliszt  4 ek. napraforgó olaj 1 kisebb, apróra vágott lilahagyma  1 gerezd fokhagyma 0,5 apróra reszelt salátacukkini só, vegeta, borspótló fűszerkeverék - ízlés szerint -- 1 fej lilahagyma 1 db (30 dkg) füstölt, magyaros gabonagömböc 2 dl szójajoghurt kb 10 dkg növényi sajt -- tönkölyliszt, csicseriborsóliszt, víz, zsemlemorzsa (panír)  Elkészítés:  A palacsintatésztához mindent egy tálba öntünk (adagolunk), majd botmixerrel összedolgozzuk, ehhez reszeljük a cukkinit, fokhagymát, apróra vágjuk a hagymát és beleforgatjuk a tésztába. Egyenként kisütjük. Miközben sülnek a palacsinták, lereszeljük a gabonagömböcöt, felvágjuk a hagymát. A kisült palacsintákat megkenjük a szójaszósszal, rászórjuk a reszelt gabonagömböcöt, lilahagymát, sajttal megszórjuk és jobb, majd bal oldalt behajtjuk és úgy felcsavarjuk. A panírhoz egy tálba öntjük a tönkölylisztet, másikba a csicseriliszttel összekevert vizet, majd legvégül a morzsát. Ezt követően bepanírozzuk a palacsintákat és kókuszolajban kisütjük.  (akár sütőben, akár teflonban). Salátával, tartárral fogyasztjuk.

Erdei gyümölcsös "joghurt" szelet

2018. március 19. Fittanyuka 

Íme egy igazán könnyű, frissítő “mentes” desszert recept amely nemcsak vegán, cukormentes hanem gluténmentes is! Hozzávalók: (10-12 szelethez) 100 g rizsliszt 50 g gluténmentes lisztkeverék 25 g kókuszreszelék 25 g kakaópor 200 ml víz 80 g eritrit 1/­­2 citrom lereszelt héja 6 evőkanál folyékony (szoba hőmérsékletű) kókuszolaj 1 tasak foszfátmentes sütőpor   Krém:  250 g selyem tofu 200 ml kókusztejszínt 100 g eritrit 1 citrom reszelt héja 1 citrom leve késhegynyi bourbon vanília 2 csapott evőkanál agar-agar 1,5 dl víz két maréknyi friss, vegyes piros gyümölcsök A piskóta száraz hozzávalóit összekavarjuk, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, robotgéppel alaposan összedolgozzuk és egy kiolajozott kapcsos 10 szeletes tortaformába öntjük, 180 C fokon 40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha nem tapad a közepe elkészült, ha szükséges még 5-10 percig sütjük 150 C fokon. Formában hagyjuk kihűlni. A krém hozzávalóit (kivéve az agar-agar és víz) összeturmixoljuk. A vizet hidegen elkeverjük az agar-agarral és felforraljuk. Utána hozzákeverjük, turmixoljuk a krémmel, belekeverjük a megmosott gyümölcsöket és a formába öntjük, a piskóta tetejére. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, vagy fagyasztóban 1-2 órát hűtjük.   The post Erdei gyümölcsös "joghurt" szelet appeared first on fittanyuka.hu.

Sebestyén Tibor, aki húsáru eladóból vált vegánná

2018. március 10. VegaNinja 

Sebestyén Tibor éveket töltött egy húspult mögött, majd megismerkedett két fiatalemberrel, akiknek vegán termékeket forgalmazó cégéhez, a Biorganikhoz került, szójajoghurtok, gabonapelyhek, mézhelyettesítők és növényi sajtok közé. Tibi nem hisz a véletlenekben, szerintem ennek így kellett történnie. Mostanra 5 éve vegán, de párja, és – hazánkban valószínűleg egyedülálló módon – kollegáinak kb. 90%-a is a növényi alapú étkezésnek hódol. Eredetileg megjelent: http:/­­/­­veganallatvedelem.hu/­­husaru-eladobol-valtam-veganna/­­ Mióta vagy vegán és hogy lettél az? Eleinte nem az állatok, a környezetvédelem vagy vallás érdekelt, hanem csak a saját egészségem. Végigpróbáltam, hogy milyen változást tapasztalok, ha fokozatosan elhagyom az állati eredetű alapanyagokat az étrendemből. Először a tejet. Figyeltem, hogyan változik a bőröm. Eltűntek a pattanások, majd a torkomban az irritáció is. Aztán jött a hús, a tojás... Igazán vegánnak közel 5 éve mondhatom magam. Nagy változáson mentél keresztül, hiszen korábbi munkahelyeden húsokkal dolgoztál. Igen. Régebben egy miskolci bolt húspultjában dolgoztam. Nagy húsevő voltam akkoriban, és ott ragadtam 4,5 évig. Akkoriban élveztem, de aztán Pestre jöttem, elhelyezkedtem a G Roby-nál. Véletlenül kerültem a vegán termékeket forgalmazó Biorganikhoz, amikor megismertem a mostani két főnökömet, akik hozzánk hordták a boltba az árut. Bár nem hiszek a véletlenekben, inkább azt gondolom, így kellett lennie. Emlékszem, mondta a főnököm, kóstoljak meg nyugodtan bármit, de engem nem érdekelt, vittem magammal otthonról a kis epres tehéntejes joghurtomat. Aztán egy alkalommal megkóstoltam egy gyümölcsös szójajoghurtot. Onnantól váltottam át a tejtermékekről ezekre. Nekem nem kell sok a váltáshoz, ha finom és jó minőségű valami, akkor onnantól azt eszem. Amikor aztán a cégtől kiküldtek pl. a Herbaházba, mindig vettem valami újdonságot. Zabitalt, szójakockát, mindenfélét kipróbáltam. A nagy fordulat akkor történt, amikor a főnököm meghívott egy étterembe, a Rózsa utcába, ami akkor még nem Napfényes étterem volt. Rendeltem egy vegán gulyáslevest és egy rántott szejtános ételt. Finom volt, és teljesen jól laktam vele. Egy részét még haza is kellett vinnem. Utána elkezdtem otthon én is próbálkozni, elkészíteni egy töltött káposztát, rakott krumplit vagy pizzát hús nélkül. Kezdtem átállni. Közben íriszdiagnosztikán is jártam, ahova gyomorfekélyszerű tünetekkel kerültem. Nem árultam el semmit magamról előre, azt sem, hogy fáj a hasam, mégis azt mondták, fel kellene hagynom a húsevéssel. Elvégeztem az útifüves tisztítókúrát, és nem ettem húst, figyeltem a testem reakcióira. Eléggé eredményes volt. Ezután elolvastam a Tejről őszintén című könyvet, amiből rájöttem, mi történik a tejfeldolgozás során, mekkora ipar is ez, és mekkora pénz van benne. Aztán egy másik könyvben, az Egészséges életmódban olvastam a húsról, hogy egyetlen állatnak milyen hatalmas termőterület kell ahhoz, hogy a táplálásához szükséges gabona megteremjen, és még nem beszélve arról, min megy keresztül élete során. Akkor el is dőlt bennem, hogy megpróbálok hús és tej nélkül élni. Tehát az egészséged mellett a környezetvédelem és az állatok védelme is bejött a képbe? Ekkor már igen. De annak idején, amikor elkezdtem, csak az egészségem érdekelt. Az a hír járja, hogy a Biorganiknál nagyon sok vegán dolgozik. Tudatosan alakult így, vagy vonzza a cég a vegán jelentkezőket? Ha felvesznek valakit hozzánk, nem kérdezik meg, hogyan táplálkozik. Csak az embert nézik, hogy milyen. De valóban sok a vegán, közel 50 fő dolgozik a Biorganiknál, és volt, amikor a 90%-a vegán volt. Mostanában a fluktuáció következtében kb. 60%. Van olyan, aki jelentkezik nem vegánként és a cégnél vegánná válik? Meggyőződik róla, hogy ez a helyes út? Ez rólam is elmondható, és ismerek még néhány olyan kollegát, aki itt változtatott. A párom, Évi is a cégnél dolgozik már. Eleinte, amikor megismerkedtünk, kölcsönösen hatottunk egymásra az étkezésben. Aztán a Biorganikhoz került ő is. Természetgyógyász, a cég pedig szeretett volna egy saját tanácsadót, aki telefonon ad tájékoztatást a termékekről az érdeklődőknek. Ő így került hozzánk, vegánként. Mit jelent ez a vegán-nem vegán arány a munkakörülményekben? Például hol és mit esztek napközben? A csapatépítés sem ökörsütésben nyilvánul meg, gondolom. Mindenki hoz magával ételt, és azt eszi. Az évenkénti céges karácsonyi vacsorát vegán étterembe szervezzük. Mi az, ami még más? Nagyon jó fejek a főnökök. Nem volt még ilyen munkahelyem. Nyíltan lehet velük beszélni, emberségesebben kezelnek, mint ahogy máshol látom. Ez a bánásmód kapcsolatban áll szerinted a vegán életmóddal? Persze. Itt nem csak a külsőleg megnyilvánuló dolgok fontosak, hanem a lelkiség is, az, hogy mi zajlik benned. Esélyt adnak bárkinek, figyelnek, hogy hogyan változol, mit tudnál még kihozni magadból. Én is nagyon sokat fejlődtem, amióta itt dolgozom. Milyen termékeket szeretsz igazán? A növényi sajtokat, amiket akár rántani is lehet. A szójajoghurt, bulgur, quinoa, köles, a jázmin rizs is mindennapos lett az étrendemben, sörélesztő pelyhet pedig majdnem minden ételre szórok. A reggeli pelyheket is eszem, változatosan, csakúgy, mint a növényi tejeket és az édesítő szirupokat, amelyek remek alternatívái a méznek. Vannak vegán tisztítószereink is, kedvencem a fürdőszoba-tisztító, tehát nem csak az étkezésben álltam át.   Az interjút készítette: Gacsó Anikó, a bebispenot.hu blog szerzője The post Sebestyén Tibor, aki húsáru eladóból vált vegánná appeared first on VegaNinja.

BÚÉK lencsesaláta

2018. december 29. Kertkonyha 

Szeretnél gazdag (ahogy a családban mondjuk: és szép) lenni 2019-ben? Szeretnéd, ha a ez az év megajándékozna minden jóval? De leginkább egy jó kis lencsesalátával, rögtön az első napján? ;) Készítsd el ezt a receptet! :) Most majonéz helyett sima (növényi) joghurtot választottam, hogy kicsit spóroljak a kalóriákon, ami – hiába, no, megszaladt karácsonykor. Ez a saláta azért is jó, mert ahogy összeérnek az ízek, úgy lesz egyre finomabb. Csinálj belőle sokat! :) Hozzávalók egy kisebb tálkához - 50 g száraz lencse - 2 ek (növényi) joghurt - 3-4 karika póréhagyma - petrezselyem - egy késhegynyi fokhagyma granulátum - 1 kk citromlé - só, bors - A beáztatott lencsét 1-2 babérlevéllel főzd meg, és alaposan öblítsd át, amíg ki nem hűl. - A póréhagymát karikázd fel, és óvatosan szedd szét gyűrűkre. Nem nagy baj, ha szétszakadnak, de még szebb, ha egyben maradnak majd a szendvics tetején. - Készítsd el a szószt, ehhez egyszerűen keverd el a joghurtban az ízesítőket. Ne sajnáld az ízeket, attól lesz jó a saláta akár hűtő hőmérsékleten is. Forgasd bele szószba a lencsét és a hagymát. Jó étvágyat! Elkészítési idő: főzés után pár perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven The post BÚÉK lencsesaláta appeared first on Kertkonyha.

Rakott kel

2018. november 24. Kertkonyha 

 Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE Vannak időszakok amikor annyira kívánom a kelkáposztát, nem tudok betelni vele. Aztán van olyan is, hogy eszembe se jut. Imádom a nyári változatát, amelyik szinte olyan laza, mint egy fejes saláta, sok gyönyörű mélyzöld levéllel. A télit sokkal nehezebb szétszedni, de a levelek között megbújnak a vízcseppek, és ahogy a kezemre hull, mintha egy titkos világba pillanthatnék be. :) Szóval, elhatároztam, hogy csinálok egy rakott kelt. Szója granulátumos  vagy lencsés volt az első ötletem, de aztán gondoltam egyet, és végül az enyémbe most nem tettem egyiket sem. Helyette rizst főztem meg extra ízes, fűszeres szószban, lefőztem a levét, így a szemek beitták az összes ízt. Ez lett a töltelék, és ilyen fantasztikus rizsrétegek között párolódott a káposzta, és sült rá a tetejére a gyönyörű, aranyló öntet. Hozzávalók egy közepes sütőtálhoz, 3-4 adagra - egy fél kelkáposzta levelei - 100 g barnarizs (célszerű az előgőzölt) - 1 ek szárított zöldségkeverék (bio ételízesítő) - 2 ek szójaszósz (elhagyható, de nem bánod meg!) - 1 fej vöröshagyma - 2 kk pirospaprika - 1 nagy gerezd fokhagyma - 1 mk őrölt köménymag - olaj - 2 dl (növényi) joghurt vagy (növényi) tejszín - 1 mk kurkuma és 1 mk pirospaprika - Először készíts egy jó kis magyaros alapot a rizsnek. Ehhez vágd apróra a hagymákat, és az olajon a vöröshagymát párold üvegesre, majd dobd bele kis időre a fokhagymát is. További 1-2 percet hagyd a tűzön, utána húzd le róla. Jöhetnek a fűszerek: pirospaprika, kömény, a szárított zöldségkeverék. Ha teszel bele szójaszószt, az is itt következik. - Ebbe az alapba öntsd a rizst és bő vízzel főzd meg. Az a cél, hogy a víz kb. elfőjön, mire megpuhul a rizs. Amíg elkészül, mosd meg a kelkáposzta leveleit. - Állíts össze a rakottadat: a sütőformában fektesd le rétegesen a káposztát és a rizst. Alulra és legfelülre kelkáposztalevél kerüljön, és készíts legalább két emeletet. - A joghurtban keverd el a kurkumát és két mokkáskanál pirospaprikát, ettől lesz szép színe. Szükség szerint hígítsd fel kis vízzel, és kend rá a rakott tetejére, majd mehet is a sütőbe. - 180 fokon 60 perc alatt készre sül, de tálalás előtt érdemes hűlni hagyni kicsit. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 70 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven  Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE The post Rakott kel appeared first on Kertkonyha.

Őszi töltött kelt tészta

2018. október 10. BioBrigi 

Őszi töltött kelt tésztaAz ovis szüreti mulatságra kellett valamit kitalálni. Az első változat zsömle tésztából formálódott, azután az óvónő javaslatára töltöttem meg. Nem nehéz elkészíteni, inkább csak pepecs munka van vele. Két változatban készült el végül, baracklekváros és mákos-baracklekvárral töltött formában.  Kevés időm volt rá, mert a gyerekekért délre megyek az oviba, de erős hátszéllel éppen készen lettem a négy tepsivel. Nem magamat szeretném fényezni, tudom, hogy a magam erejétől akár két tepsit is odaégettem volna. :) De a templom építés jutott eszembe, hogy a Jó Isten tud adni bölcsességet, gyorsaságot, még akár az ilyen "zöldségekre" is. Mert ez azért egy templomhoz képest gyurma művészet. :) II. Mózes 35:30-36 És monda Mózes az Izráel fiainak: Ímé az Úr név szerint hívta el Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát, a Júda nemzetségéből. És betöltötte őt Istennek lelkével, bölcseséggel, értelemmel és tudománynyal minden mesterségben: Hogy tudjon kigondolni mindent a mit aranyból, ezüstből és rézből kell csinálni; És foglalásra való köveket metszeni, és fát faragni; és minden mesterséges munkát végezni. Azontúl alkalmatossá tette arra is, hogy tanítson, mind ő, mind Aholiáb az Akhiszamák fia, a Dán nemzetségéből. Betöltötte őket bölcseség lelkével, hogy tudjanak mindenféle faragó, és kötő, és hímző munkát készíteni, kék és bíborpiros, karmazsinszínű és lenfonálból, és takácsmunkát, a kik készítenek ilyenféle munkát és kigondolnak mesterműveket... Hozzávalók: 60 dkg liszt (tönköly teljes kiőrlésű és fehér fele-fele arányban) 5 dl növényi tej (mandula volt) 3 púpos evőkanál méz, vagy 3 ek gyümölcscukor, ha vegánt szeretnénk 2 ek olivaolaj 2 g élesztő 1 csipet vaníliapor 1 nagy csipet só kenéshez pl. kevés szójajoghurt töltelékhez: 3 ek mák,  150 g sűrű baracklekvár Kenyérsütő gép keverő edényébe tettem a hozzávalókat, a géppel megdagasztattam. Fél órát kelesztettem. Közben a mákot megdaráltam, és a lekvár felével összekevertem.  A tésztát két részre vettem szét, az egyiket kinyújtottam kb. fél cm vastagságúra.  A szélén vágtam 7 db vékony csíkot, amiből majd az inda lett. Illetve 7 kis nudlit szőlőszárnak. A többi tésztát felkockáztam éles késsel. Olyan 3x3 cm-es darabokra. Nekem 7 db szőlő lett ebből az adagból, de kb. akkorák voltak, mint a tenyerem és az ujjaim együtt.  A kis kockákra kiskanállal rákanalaztam a tölteléket. Amikor a mákos elfogyott, a maradékra baracklekvár került. A kockákkal a lekvárt igyekeztem jól bevonni és viszonylagos gömböt formázni. A gombócokat egymás mellé raktam a sarokból indulva. A hajtás került mindig alulra. Első sorba egy, másodikba kettő, harmadikba három, negyedikbe négy. Azután a gombócok alá félig beigazítottam a "szőlőszárat", és rákanyarítottam az indát. A tetejét megkentem joghurttal (Nem szabad hígítani!). A második adagot vékonyabbra nyújtottam, késsel szőlőleveleket formáztam, megkentem. Egy-egy adag kb. 40 percet kelt, majd kb. ugyanennyit sült közepes hőfokon a sütőben.

Rakott cukkini (vegán, gluténmentes)

2018. szeptember 24. VegaLife 

Rakott cukkini (vegán, gluténmentes)Ezt a receptet már többször elkészítettem. Emlkészem, volt egy év, amikor anyósom kertjében rengeteg tök és cukkini termett, így azokat különböző módon a fagyasztóba is tároltam télre. Például felkarikázva tettem el, s azokból simán elkészítettem egy ilyen vagy hasonló rakott cukkinit. Legutóbb friss cukkinit használtam hozzá. Még sok helyen terem a kertekben cukkini, sokaknak talán nincs ötlete, hogyan használják fel. Íme egy vegán, gluténmentes ötlet rá, amit nem tart sokáig elkészíteni és akár felmelegítve is finom. A recept Hozzávalók: - 3-4 db cukkini - 1 csomag szójagranulátum (200 gr) - 1 hagyma - 15 dkg főtt hajdina (barna rizs is lehet) - piros fűszerpaprika - őrölt kömény - ételízesítő - fokhagyma - víz - só - kókuszzsír - esetleg szója joghurt   Elkészítés: A cukkinik felét felszeleteljük csíkokba, felét pedig karikákba. A szeleteket megsózzuk.  A szójagranulátumot meleg ételízesítős vízbe áztatjuk kb. 30-60 percig. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk,  kevés vízen megpároljuk. A leszűrt, kinyomkodott szójagranulátumot rárakjuk. Összekeverjük. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Kb. 1 dl vizet öntünk rá, tovább főzzük, pároljuk. Amikor rottyant egyet, adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt, esetleg őrölt fekete borsot vagy borsikafűt. Jól átkeverjük. Fedő alatt tartjuk, míg a többi szükséges hozzávalót elkészítjük. A hajdinát vagy rizst alaposan megmossuk majd puhára főzzük. Fogunk egy tepsit, kókuszzsírral vékonyan kikenjük. Hosszúkás cukkiniszeleteket  fektetünk a tepsi aljára. Rásimítunk főtt hajdinát, majd a szójás masszával befedjük őket, majd ismét hosszúkás cukkinivel befedjük a szóját. Erre újabb hajdinát és szójás pörköltalapot teszünk. A tetejét pedig a karikára vágott cukkinikkel szép sorjában befedjük. Sütőben addig sütjük, míg a cukkinikarikák enyhén megpirulnak. Sütés előtt a cukkini tetejét megkenhetjük ételízesítővel kikevert szójajoghurttal is. (Vagy reszelt vegán sajttal is meghinthetjük. Vagy joghurttal és sajttal is megkenhetjük.)    

Lassi - emésztést segítő ájurvédikus joghurtital

2018. augusztus 5. Élj harmóniában 

Lassi - emésztést segítő ájurvédikus joghurtitalA lassi  (indiai joghurtital)  íróból vagy hígított joghurtól készült ital, amely fantasztikus hatással van a testedre és az elmédre is. Segít friss energiákkal feltölteni a szervezeted és egy forró nyári napon hűsítőleg hat.  Az ájurvéda ajánlja, hogy az étkezések után fogyassz lassit  mert ez nagyon jól segíti az emésztést.  Ez a lassi recept nagyon könnyen elkészíthető, nagyon ízletes is és garantálom, hogy minden rokonod, barátod hálás lesz érte:).  Ez a recept minden ájurvédikus testtípus számára ideális, de elsődlegesen a pitta-t tartja egyensúlyban a szervezetben. A joghurt mixelése segíti feléleszteni az agni-t, azaz az emésztésed tüzét . Hozzávalók 2 csésze víz 1/­­2 csésze joghurt 2 ek nádcukor 1 csepp rózsavíz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Az alapanyagokat alaposan keverd össze :) Erre én egy kézimixert szoktam használni, de a turmixgép is ideális lehet.  felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Rebarbarás muffin

2018. április 25. Mindennapi ételeink 

Rebarbarás muffin Viszonylag ritka élelmiszer a rebarbara, kevésszer fordul elő a piacokon. Pedig én nagyon szeretem. Amíg Vácon laktunk, a közelünkben lakott egy barátunk, akinek a kertjében termett és többször kaptunk tőle. Amióta Debrecenben élünk, nem ettem rebarbarát. De most nagy mélyhűtőláda ürítésben vagyunk és találtam az alján egy kis dobozban :-D az állaga ilyenkor arra jó, hogy levesbe kerüljön, vagy süteményekbe. Így egy gyors muffin készült belőle.  Hozzávalók: 1 közepes szál rebarbara 10 dkg finomliszt 10 dkg zabliszt  1 csomag sütőpor 5 dk eritrit (vagy a cukor más alternatívája) 5 dkg kókuszolaj 175 gr szójajoghurt (bármilyen ízesítésű, de natúr is jó bele) Elkészítés: A rebarbarát összevágjuk (kiolvasztjuk az összevágott rebarbarát),  összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a nedveseket. Belekeverjük a gyümölcsöt és muffin formákba téve 180 fokon 25 perc alatt kisütjük. Porrá darált eritrittel megszórtam, illetve a natúr szójajoghurtba kevertem por-eritritet és azzal meglocsoltam.  

Padlizsán, paradicsom, csicseriborsó

2018. április 15. Vegasztrománia 

Február elején, szülinapom alkalmából pár napra kikapcsoltam magam Pestből. Második kedvenc vidékemen, Pécs környékén töltöttem 3 napot, zenben és nyugalomban (házigazdáim erre valószínűleg mást mondanának három gyerekük energiája miatt, én mégis így éltem meg). Akkortájt még tanulási fázisban voltam a január elején megállapított érzékenységeimmel és a diétájával kapcsolatban, ezért volt bennem egy kérdőjel, hogy mit tudok majd enni. De az a helyzet, hogy ismét rádöbbentem, hogy hozzáállás kérdése az egész, és bár kicsit többet kell tervezni, minden megoldható. Első estémen a hosszúhetényi Almalomb étteremben gersli kását ettem sárgarépával és lenmaggal, vasárnap délelőtt pedig nagy kedvenc helyemen, a pécsi Reggeliben búcsúztam Buddha tállal és természetesen kávéval. A keretek között pedig otthon főztünk közös kedvencünk, Hugh Fearnley-Whittingstall egyik szakácskönyvéből.  Padlizsán, paradicsom, csicseriborsó Hozzávalók: (4 fő részére) 2 közepes padlizsán (kb. 700 g) megtisztítva (a héja marad) 4 ek olívaolaj 1 fahéjrúd 350 g koktélparadicsom félbevágva 1/­­2 - 1 kk szárított chilipehely 400 g csicseriborsó konzerv átöblítve, lecsepegtetve 2 gerezd fokhagyma felaprítva 1 citrom lereszelt héja 1 marék menta- és bazsalikomlevél apróra tépkedve só, frissen őrölt bors A sütőt előmelegítettük 200°C-ra. A padlizsánt 2 cm-es kockákra vágtuk. Egy nagy sütőtálban 5-10 percig hevítjük az olajat a sütőben (ez azért jó, mert így nem szív annyi olajat magába a padlizsán, amit egyébként szokott). Óvatosan beletettük a padlizsánkockákat, majd megsóztuk, borsot tekertünk rá, hozzáadtuk a fahéjrudat és összekevertük. 30 percig sütöttük, félidőben megforgatva a padlizsánokat. Az idő leteltével hozzákevertük a paradicsomokat és a chilipelyhet is, majd 20 percig sütöttük. Hozzákevertük a csicseriborsót és a fokhagymát, és 10 percig sütöttük. Ezután kivettük a sütőből, hozzákevertük a citrom héját és 15 percig pihentettük. Hozzákevertük a zöldfűszereket, és melegen tálaltuk. Kókuszjoghurttal isteni, köretként pedig adhatunk hozzá rizst és/­­vagy pitát és kevert zöldsalátát (de ezek nélkül is isteni).  Tipp: Ha véletlenül marad belőle, kevés vízzel (esetleg tahinivel) összeturmixolva pirítósra kenhető humusz-variációt kapunk.

epres csokis mikrós süti

2018. április 14. Beautilicious 

epres csokis mikrós sütiVégre itt a napsütés, jönnek a kedvencek! Eper, málna,  támadnak, és te sem fogsz tudni nekik ellenállni. Sütijeimből sem maradhatnak ki a kedvenceim! Hozzávalók - 1tojás - 125gr joghurt - rumaroma - 20gr fehérjepor - 25gr kókuszliszt  - 25gr zabpehely - sütőpor - 30gr cukormentes csoki - 75gr eper Így készítsd - Egy bögrébe keverj el mindent az eper és csoki kivételével - Csinálj egy lyukat a közepébe - Töltd meg apróra vágott eperrel és csokival - Tedd mikróba 5percre

Almás-fahéjas koszorú

2018. március 19. Mindennapi ételeink 

Almás-fahéjas koszorú Igazi téli csemege...így, "tavasszal" :-D Hozzávalók: 1 bögre citrom-lime-os Alpro szójajoghurt 1 bögre liszt 1 bögre eritrit 1 bögre reszelt alma 1/­­3 bögre hidegen sajtolt olaj 1 csomag sütőpor 1 citrom héja 1/­­2 citrom leve 1 kanál lenmagpehely Elkészítés: Az almát lereszeljük (kis lyukú reszelőn), majd kicsavarjuk. Belereszeljük a citromhéjat, ízesítjük fahéjjal, hozzáadjuk az olajat. A lenmagpelyhet beáztatjuk a citromlébe, és amikor "megszívta magát", hozzáadjuk az almás keverékhez.  Ehhez keverjük a lisztet, eritritet, sütőport és keverést követően olajozott-lisztezett formába téve 170 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Kakaós tekercs

2018. március 18. Beautilicious 

Kakaós tekercs Gyorsan összedobható egészséges fehérjében és rostban gazdag sütike erre a hideg  tavaszi napra. hozzávalók - 150gr barna rizsliszt - 50gr kókuszliszt - 15g bambuszrost liszt - 40gr édesítőszer - 3tojás - 125gr natúr joghurt - 200ml kókusztej - 50ml kávé - 30gr kakaópor - sütőpor így készítsd - Keverd össze alaposan a hozzávalókat a kávé, és kakaó kivételével - Válaszd ketté a masszát, és a feléhez add a kakaóport, és a kávét - Nyújtsd ki a fehér részt, majd a sötétet is - Helyezd egymásra, és tekerd fel - Süsd ki 180 fokon 30perc alatt

Vegán hús-vét – hogyan ünnepeljük a húsvétot vegánként?

2018. március 9. VegaNinja 

Azt gondolod, hogy olyan, hagyományokra épülő ünnepek, mint a Húsvét, kimaradnak a vegánok életéből vagy hatalmas lemondással járnak? Olvasd el összeállításunkat arról, hogyan teremtünk ünnepi hangulatot úgy, hogy az az állatoknak is ünnep maradjon. Tehát a használatuk nélkül. Eredetileg megjelent: http:/­­/­­veganallatvedelem.hu/­­csaladi-husvet-vegan-modra/­­ Hímes tojás Manapság a locsolásért tojás helyett pénzt várnak a fiúk. Kétségtelen, hogy pénzt adni ,,vegánabb, mint tojást, de egyáltalán nem járul hozzá a hagyományőrzéshez és a húsvéti hangulathoz. Ha szeretnéd megőrizni a tojásformát, mint a Húsvét szimbólumát, számos lehetőség adódik ezt az állatok használata nélkül is megtenni. Az ajándékokban vagy a dekorációban használhatsz a tyúkoktól elvett helyett pl. hungarocellből, műanyagból, fából vagy papírból készült tojásokat is. Ételeknél csokiból vagy bármilyen növényi alapú ételből varázsolhatsz egy tojás alakú sütőforma segítségével húsvéti hangulatot. Így az ünnep atmoszférája is megmarad, és az állatokat is békén hagytuk.   Tojáskeresés A tojáskeresést a gyerekek izgatottan várják, jó móka minden évben. A vegán családokban sincs ez másképp. A különbség annyi, hogy a szórakozásuk érdekében nem veszik el a tojást a tyúkoktól, hanem a fa, műanyag vagy hungarocell megfelelőjét, esetleg vegán csoki tojást rejtenek el a kertben. A gyerekek öröme ugyanakkora, és így kevesebbet ártunk.   Élő nyuszi ajándékba? A nyulak ajándékozása, gyerekjátékként vásárlása nem jófejség. A nyuszi kétségkívül az egyik legaranyosabb állat, a gyerekek nagyon szeretik. Húsvét közeledtével könyörgő szemekkel kérik szüleiket, hogy vegyenek nekik egyet otthonra. A szülőknek ilyenkor döntési lehetőségük van. Az egyik, hogy beadják a derekukat, és ezzel nem csak egy állatkizsákmányoló üzletágat támogatnak, és szenvedést okoznak a cukiságnak, de a gyereküket is arra tanítják, hogy ez így rendben van. A másik, hogy kedvesen elbeszélgetnek csemetéikkel, elmesélik neki, a nyusziknak mennyivel jobb a saját családjuk és barátaik közt élni, a saját céljaikért, mint hozzánk költözni pár hétre. Ne feledd, a nyulak érző lények! Nem szabadna úgy bánnunk velük, mintha tárgyak lennének! A húsvéti nyuszi tartásával az is a gond, hogy az ünnepek elteltével a legtöbb család ráun, továbbadna rajta. A nyulak nagy része ilyenkor menhelyen, vagy még inkább a tányéron végzi. Sokan adják be az Állatkertbe is őket, ám ott sem létezik a nyuszimennyország, ahol hosszú, boldog életet élhetnek. El lehet képzelni, mi lesz a sorsuk.   Locsolkodás Bizony, a locsolkodáshoz használt parfümök közt is választható vegán opció, ami nem tartalmaz állati összetevőket és olyan alapanyagot, aminek előállatása állatok szenvedésével járt, valamint nem tesztelték állatokon. Sajnos a parfümöknél nagyon elterjedtek az állatkísérletek, amelyek során a nyulak, rágcsálók iszonyú kínokat élnek át. Válassz erőszakmentes, állatkísérletektől mentes, vegán parfümöt, ezen a két weboldalon találsz listát róluk, sok közülük magyar drogériákban is kapható: http:/­­/­­www.cruelty-free-beauty.hu/­­markak/­­ http:/­­/­­lifestyleperfumes.eu/­­en/­­brands.html   Tojás- és húsételek helyett A leggyakoribb kérdés a vegán Húsvéttal kapcsolatban: milyen ételek kerülnek az ünnepi asztalra? ,,Akkor tojást sem eszel? Meg sonkát sem? És körözöttet? Nem, ezeket valóban nem fogyasztjuk, mi vegánok, legalábbis a hagyományos recept szerint nem. Elkészítjük viszont finom, laktató, vegán változatukat. A Húsvét a tavasz ébredésének, az újjászületésnek, és így a friss zöldségek megjelenésének időszaka is. Az ünnepi lakomát ezekre alapozzuk, de ennél jóval színesebb a paletta. Készítünk vegán ,,tojássalátát, finom húsvéti étel még a bioboltokban kapható vegán kis-gömböc, ami búzahúsból készül, és a kötözött sonka vegán megfelelője, vagy kimérve is vehetünk vegán sonkát a 827 Kitchen nevű budapesti étteremben, elvitelre is. Ahogy mások is, mustárral, tormával és kenyérrel fogyasztjuk. Vegán pékségben (pl. FillGood) vásárolható vagy otthon készíthető kalács, kölesből készült körözöttet is eszünk, a hagyományos magyaros fűszerezéssel. Levesrajongóknak egy zöldségekben gazdag zsenge zöldborsólevest ajánlunk. Tavaszi finomság, és így nyugodtan kerülhet a húsvéti menübe is a sült spárga-újburgonya-újhagyma egytálétel. Zöld-fűszeres szójajoghurttal tálaljuk, a húsevő rokonok is imádják. A menü lezárásaként pedig az édességekről sem kell lemondanunk. Vegán torták százaiból válogathatunk, egyik finomabb, mint a másik. A húsvéti menühöz további remek ötleteket adnak Nagy Zita receptjei a https:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­ oldalon, vagy a VegaNinja receptek.   Írta: Gacsó Anikó, a bebispenot.hu blog szerzője The post Vegán hús-vét – hogyan ünnepeljük a húsvétot vegánként? appeared first on VegaNinja.


Az összes 'joghurt' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!