Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Ízek, imák, India - megjelent Hémangi Dévi Dászi új könyve
Vegán töltött káposzta - hagyományos karácsonyi főétel növényi alapokon
Vegán karácsonyi italok: a legfinomabb chai, forró csoki és alkoholmentes puncs
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon
Vegán, mindenmentes kókuszgolyó
joghurt receptek
Indiai joghurtos krumplisaláta
Hozzávalók: 80 dkg főtt krumpli 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag 2 kk felezett, hántolt urad dhal (elhagyható) fél zöld erős paprika apróra vágva (ízlés szerint) 2 ek kókuszreszelék 1 ek reszelt friss gyömbér 1/2 kk aszafoetida 1,5 kk őrölt római kömény 6 dl joghurt 2,5 kk só egy kisebb csokor korianderzöld felaprítva A héjában főtt krumplit kihűlés után megpucoljuk és felkockázzuk. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, pattogásig pirítjuk benne a fekete mustármagot. Beleszórjuk az urad dhált, és amikor pirulni kezd, jöhet a zöld erőspaprika, a kókuszreszelék és a gyömbér. Rövid kevergetés után pedig az aszafoetidát és a római köményt is beleszórjuk. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a joghurtot és a krumplit, megsózzuk, beleforgatjuk a zöldfűszert. Egy-két órán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Kapros-joghurtos töksaláta
Hozzávalók: 1 főzőtök 2 kanál olaj 1/3 kk asafoetida (vagy fokhagyma) egy csomag kapor 5 dl joghurt egy csipet frissen őrölt feketebors 3 ek olívaolaj 2 kk só A főzőtököt megpucolom, félbevágom, kiszedem a magos részt, a többit pedig mandolin szeletelőn vékony csíkokra vágom vagy lereszelem. Apróra vágom a kaprot. Egy lábosban felmelegítem az olajat, beleszórom az asafoetidát (vagy a lereszelt fokhagymát) és ráteszem a tököt. Hozzáadom a kapor felét, és időnként megkevergetve addig dinsztelem, amíg elfő a leve, amit kiengedett. Félreteszem, hogy kihűljön. Közben elkészítem a dresszinget: a joghurtban elkeverem a sót, néhány tekerésnyi borsot őrölök, hozzáadom az olívaolajat és a maradék kaprot, majd alaposan összekeverem. Ha a tök kihűlt, elkeverem a dresszinggel és hűtőben érlelem.
Sült téli zöldség saláta ropogós csicseriborsóval és quinoával (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
2024. február 7. Zizi kalandjai
Február – nekem ez a legnehezebb hónap az évben, amikor már nagyon vágyom a meleg időre, a sok-sok napsütésre, a friss zöldekre, a későtavaszi/koranyári gyümölcsökre. A zöldek utáni vágyamat próbáltam enyhíteni ezzel a sok zöldséget tartalmazó salátával, amihez raktam fehérjét (csicseriborsót, joghurtot), szénhidrátot (quinoát – bár ennek is van valamennyi fehérje tartalma) és zsiradékot… Source
Citromos-vegán joghurtos cukkinikrémleves
Igazi különleges leves a borongós téli napokra. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 db közepes burgonya 50 dkg cukkini 3 ek. olívaolaj 1 db citrom 1 kis doboz vegán joghurt (natúr) 1 leveskocka só Elkészítés: A hagymákat, burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, a cukkinit, ha zsenge és a héja vékony, ne hámozzuk meg; egyszerűen megmosást […]
Mishti dahi
Bengália, az India keleti részén fekvő régió gazdag kultúrával és kulináris örökséggel rendelkezik. A bengáli ételek közül kiemelkednek a tejes édességek, amelyeket a világ minden táján kedvelnek. Ezek az édességek általában lágyak, krémesek és édesek. Gyakran készítik friss tejből, gyümölcsökből, fűszerekből és olajos magvakból. A mishti dahi egy krémes, édes joghurtos desszert, amelyet általában gyümölcsökkel vagy magvakkal (pisztácia, mandula) tálalnak. Elkészítése egyszerű, de türelmet igényel. Hozzávalók: 10 dkg cukor 1 l tej 3 ek joghurt A cukrot egy lábosban karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejet. Amikor a karamell elolvad benne, kicsire veszük a lángot, és addig főzzük, amíg a karamelles tej nagyjából a háromnegyedére sűrűsödik. Ha ez megvan, levesszük a tűzről, és kézmelegre hagyjuk kihűlni (43-44 fok). Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, habverővel elkeverjük benne a joghurtot, és gondosan lefedjük az edényt. Hogy tartsa a hőmérsékletet, betesszük a sütőbe (nem kell bekapcsolni ? ) néhány órára, lehet akár éjszakára. Reggelre kész az édes joghurt, betesszük a hűtőbe lehűlni, majd gyümölccsel, esetleg pisztáciával, szeletelt mandulával megszórva tálaljuk.
Zabos-kakaós avokádókrémes, joghurtos áfonyatorta (vegán, cukormentes)
Hozzávalók: Az alaphoz: 10 dkg zabpehely 15 dkg kókuszolaj 3-4 ek. eritrit 1 marék olajos mag A kakaós avokádókrémhez: 2 db avokádó 3 ek. holland kakaópor 3 ek. méz vagy valamilyen szirup (agavé, rizs, datolya, juhar stb.) A joghurtos réteghez: 4 dl növényi (szója vagy kókusz alapú) joghurt (natúr) 1/2 kg áfonya (ebből a fele […]
Quinoa joghurttal és gyümölccsel
A quinoa gluténmentes, fehérjében gazdag, és egyike azon kevés növényi tápláléknak, amely mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. A quinoa rostokban, magnéziumban, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban, vasban, foszforban, E-vitaminban és számos jótékony antioxidánsban is gazdag. Egyes fitoösztrogénekként ismert típusokat a menopauzális tünetek kezelésében tanulmányozták, mivel néha képesek úgy viselkedni a szervezetben, mint az ösztrogének. Rosttartalmánál fogva könnyen emészthető, eltelít, szinten tartja a vércukorszintet, ezért a quinoa remekül beiktatható a fogyókúrákba. A quinoa jótékonyan hat a metabolizmusra. Két kísérletet végeztek ezzel kapcsolatban, az egyik ember-, a másik állatkísérlet volt. Az emberkísérlet során bebizonyosodott, hogy a quinoával kiegészített étrend csökkenti a trigliceridszintet, a vércukor- és ezzel párhuzamosan az inzulinszintet is. Az állatkísérlet pedig arra mutatott rá, hogy a fruktózban gazdag étrendben a quinoa a fruktóz majdnem összes negatív hatását eliminálja. Segít eltávolítani a belekben lerakódott salakanyagokat, miután fellazítja a székletet, hatásos szorulás ellen. Jótékonyan hat a zsír- és szénhidrát anyagcserére, vízben oldódó prebiotikus rostjai táplálékul szolgálnak a bélflóra probiotikus baktériumai számára, így közvetlenül is támogatják a bélflóra egyensúlyának fenntartását. A quinoábam lévő kvercetin képes közömbösíteni a káros szabadgyököket, ezért a quinoa megvéd a gyulladásoktól, a szív-és érrendszeri elváltozásoktól, csökkenti a rák kockázatát, illetve sejtmegújító hatású. Bármit is készítünk ezekből a gabonafélékből, először alaposan öblítsük le őket folyó víz alatt. Ez eltávolítja a szemek porát, és a kása főzése után esetlegesen fellépő keserűséget is. A recept Hozzávalók: - 20 dkg quinoa - 5 dl víz vagy növényi tej (nekem szójatej volt otthon) - 1 bögre eper (akár fagyasztott is lehet) - 1 bögre áfonya (gyümölcsök szabadon variálhatók) - 1-2 dl növényi joghurt Elkészítés: A quinoát vastag szűrőn keresztül átmossuk, majd annyi vízben vagy tejben, ami jól ellepi, puhára főzzük. Ha elfőtt róla az összes folyadék, még adhatunk hozzá. Ha édesen szeretnénk, édesíthetjük banánnal, de ez el is maradhat. Tálaláskor tányérra terítjük, megkenjük joghurttal majd a tetejére tesszük a gyümölcsszemeket. Nem nehéz Alaposan rágva érdemes fogyasztani akkor is, ha könnyen rágható.
Tejszínes tökfőzelék gombapörkölttel (vegán)
A tökfőzeléket többféleképpen szokták a háziasszonyok elkészíteni. Van, ahol ecettel, van, ahol paprikásan, van, ahol tejföllel stb. Én már nyers verziót is készítettem. Bizonyára a tökfőzelékről is elmondható, ahány ház annyi szokás. Legutóbb kaporral, fokhagymával és tejszínesen készítettem, de nálam is van, amikor paprikásan készül. Angliában a főzőtök, nyári tök, annyira nem jellemző. Legtöbb ember nem is tudja, mire és hogyan lehet felhasználni. Mindezek ellenére egyik nap valaki ingyen tököt hirdetett az Olio appon. Amint megláttam, azonnal ráírtam, hogy igen, szeretnék. Nem kellett 2 mérföldet sem megtenni érte. Az angol fickónak, aki felajánlotta a zöldséget, és a szomszédjának rengeteg tök termett a bérkertjében. Ő kifejezetten örült, hogy én örömmel elhoztam többet is. Kétszer is meghirdette ingyen elhozatalra és mindkét alkalommal többet is adott, nem csak egyet. Angliában kevésbé jellemző, hogy az embereknek a házuknál van konyhakert, viszont az önkormányzatnál lehet jelentkezni "allotment"-re, ami nem más, mint kis földterület, amit az önkormányzat ad, hogy ott szabadon gazdálkodhass, konyhád számára termelhess zöldséget, gyümölcsöt. Elég sok ilyen parcellás kert terület van a környékünkön. Éves költsége sem túl drága, ha jól hallottam talán 30 font évente. Erősen gondolkodom rajta, hogy belevágok, hiszen eddig csak cserepekben (vödrökben) próbálkoztam például koktél paradicsommal, paprikával, uborkával. Mindenesetre ezeknek a szép tököknek nagyon megörültünk, amellett, hogy az alábbi ételt is főztem belőlük, fagyasztóba is sikerült eltennem egy keveset. Őszintén szólva a gomba a gombapörkölthöz szintén az Olio appon keresztül lett beszerezve, tehát mondhatom, hogy ez az ebéd potom pénzbe került, mindössze a növényi tejért, kaporért és a fokhagymáért fizettem. Olajmentes tökfőzelék és gombapörkölt lett belőle, amit akármikor képes lennék megenni, annyira finom lett. A recept Hozzávalók: A tökfőzelékhez - egy nagyobb tök legyalulva vagy lereszelve - Sűrű növényi tej vagy tejszín - kapok - fokhagyma - só vagy ételízesítő - étkezési keményítő A gombapörkölthöz - kb fél kiló gomba - hagyma - fokhagyma - fűszerpaprika - vegan joghurt/tejföl (opcionális) - só vagy ételízesítő Elkészítés: A tököt legyaluljuk, majd kevés vízen némi sóval vagy ételízesítővel feltesszük főni. A kaprot kisebb szálakra tépkedjük vagy vágjuk, beletesszük, hogy főzés közben átjárja az íze. Néhány gerezd fokhagymát pucolunk, majd felaprítunk és hozzákeverjük a tökhöz. 2-3 evőkanálnyi étkezési keményítőt csomómentesre kikeverünk hideg tejjel vagy tejszínnel. Amikor a tök megpuhult, megpárolódott, hozzákeverjük, egyet forr és kész is a finom tökfőzelék. A gombapörkölthöz a hagymát megpucoljuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy lábosban kevés vízen üvegesre pároljuk. A megmosott, felaprított gombát hozzáadjuk, ha szükséges, egy kevés vizet teszünk még alá. Sót vagy ételízesítőt adunk hozzá, majd megszórjuk fűszerpaprikával (én füstölt fűszerpaprikát használtam, de sima fűszerpaprika és füst aroma is finommá teszi). Amint a gomba megpuhult, tálalhatjuk is a tökfőzelékkel. A gombapörköltre egy jó kanálnyi növényi joghurtot tettem, feldobta az ízét.
Takarékoskodj az energiával- tudatosság a hétköznapokban
2022. július 23. Élj harmóniában
Mai rohanó életforma sajnos háttérbe szorította, a hagyományos a természettel összhangban működő életformát és az emberek az erőfeszítés megspórolása, időmegtakarítás és sok esetben divat miatt megannyi elektromos gépet alkalmaznak. Ez bizonyos határig még jó is, de egy bizonyos ponton túl kifejezetten pazarló, környezetre, egészségre károsító. A gépek gyártásához már az alapanyagok bányászata, alkatrészek előállítása, az ezekhez kapcsolódó szállítás is hihetetlen környezeti terhelés. Aztán a gép működtetése, alkatrészek cseréje, etc. újabb környezeti terhelést jelent. Most, hogy itt az energiaköltségek emelkedése, sokan még mindig nem újragondolják a fogyasztásukat, nem értik, hogy elég az amink van, lehet egyszerűbben is élni... sokan szeretnék napelemmel, mindenféle alternatív módszerekkel elérni, hogy továbbra is ugyanúgy tudjanak fogyasztani... nem ez a megoldás... sajnos a napelem előállítása is károsanyagkibocsájtással jár és lévén nem örök életű, időről, időre cserélni is kell. Ha eddig nem is próbáltad tudatosan végiggondolni, mit és mennyit használsz, mennyi energiával, környezeti terheléssel élsz, lehet most az energiaköltségek emelkedése segítségedre lesz. Bár évek óta minden fórumon beszélnek róla, hogy az emberek fogják vissza a pazarlást, fogyasztást, úgy tűnik csak akkor lesz változás, ha ez mindenkinek a saját zsebére megy. Aki eddig játszi könnyedséggel döntött egy-egy újabb gép, kényelmi eszköz, ketyere megvásárlása mellett, most lehet jobban átgondolja tudatosan szükséges-e az adott berendezés számára. Érdemes most mindenkinek tudatosan átgondolni, mire nincs igazán szüksége. miről tud lemondani, mit tud más akár manuális megoldással kiváltani. Tekintsd át a hétköznapi feladataidat, szokásaidat, melyiket tudnád elhagyni, helyettesíteni, vagy csak az adott eszköz használatát csökkenteni. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék segíteni, hogy átlásd hol tudsz csökkenteni a fogyasztásodon, mit tehetsz azért, hogy a Föld élhetőbb legyen. Az energia felhasználásával, hozzájárulunk a Föld energiakészleteinek kimerüléséhez, saját költségeinket növeljük és az energiafelhasználás következtében kibocsátott káros anyagok hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, klímaváltozáshoz. Minden pillanatban, amikor valamilyen energiát használunk (mosunk, főzünk, filmezünk, zenét hallgatunk, etc.) komoly döntéseket hozunk, mi magunk is hatással vagyunk a környezetünk alakulására. Elég egy kis odafigyelés, ha megváltoztatod a szokásaidat, Te magad is sokat tehetsz a környezet védelmére, a saját egészségedért és költségeid csökkentésére:) OTTHON A fűtés a háztartások legnagyobb energiafogyasztója. A felhasznált energia több, mint 70%-át erre fordítjuk. Ha egyetlen fokkal csökkented a szoba hőmérsékletét, az 6% energia megtakarítást jelent - ami hozzájárul a környezet védelméhez is. Mindig csak ott és annyit fűts, ahol és amennyire szükséges - általában egy szobában nappalra 20-22 fok javasolt, éjszakára 18 fok. Ha napközben elmész otthonról, állítsd alacsonyabbra a termosztátot, tekerd le a konvektorokat (csökkentsd 5-6 fokkal a hőmérsékletet) Nappal húzd fel a redőnyt és a függönyöket is húzd el, hogy be tudjon jönni a napfény. Naplemente után húzd be a sötétítő függönyöket, ereszd le a redőnyt - ez segít benttartani a meleget és kint tartani a hideget. Nem csak a vagyonokba kerülő fűtéskorszerüsítés segíthet, néha már az is szuper ha szigetelsz, nyílászárót cserélsz. Szigetelésnek tehetsz a bejárati ajtó elé vastag függönyt is, segít a hő megtartásába. Próbálj klasszikus fűtési megoldást választani - cserépkályha, vaskályha, kemence, sparhelt. Ezek nem csak, hogy kevesebbe kerülnek és környezetbarátabb megoldások, de természetes megoldások és az egészségedre is kedvezőbben hatnak. Rendszeresen ellenőriztesd szakemberrel a fűtési berendezéseidet - gázkazánt, konvektort, cirkót. Figyelj a lakás páratartalmára, mert befolyásolja a hőérzeted. Szellőztess több alkalommal, jól kinyitott ablakokkal - a résnyire nyitott ablak energiapazarlás. A fűtőtestet hagyd szabadon, ne pakolj a radiátor elé és ne is takard el függönnyel, mert csak elvonja a hőt. Tegyél hőtükörfóliát a radiátorok mögé. A hűvösebb helyeket (pl. előszoba, kamra ) ajtaját tartsd csukva . Öltözz fel jól otthonra, húzz meleg zoknit, vastag pulóver, használj takarót. Ha így teszel, akkor alacsonyabb hőmérsékletben is komfortosan fogod érezni magad, Sajnos én nagyon fázós vagyok, így a fűtésen eddig én sem spróroltam, ebbe nem vagyok elég hiteles, de érzem itt nekem is van tennivalóm:). Ma nagy divat a jakuzzi, szauna, medence otthon, de fenntartani költséges. Van aki hitelre vásárol ilyesmit. Ezek luxus dolgok, ha nem vagy milliárdos, nincs a bankszámládon egy szép nagy összeg, ami biztosít arról, hogy neked nem fog gondot okozni ezek fenntartása, akkor sem amikor emelkednek az energiaárak, akkor érdemes átgondlni biztos, hogy szükséged van medencére, jakuzzira, szaunára? Ahogy a régi öregek mondták, addig nyújtózkodj, amíg a takarod ér:) Sokan lelkesen szaladnak most napelemet vásárolni, de azon túl, hogy halljuk másoktól most ez kell értjük hogyan működik? A napelemed valóban termel majd áramot, ha nem lesz áram? Nem minden napelem lesz képes erre. Számold át azt is meg fog-e az esetedben térülni. Sokan most csak szereltetnek és utána se lesz ingyen az áram, nehogy meglepetés legyen mire megtérülne addigra már kell cserélni, újat venni és felrakatni. Hogy viszonyulsz a meleghez és a légkondicionálás hoz? Itt európában a melegbe nem nagyon halnak bele emberek, legfeljebb abba, hogy kiszáradnak. Ma sokan egész nap nyomják a légkondit. A minap egy kedves tanítványom mesélte a szuper üléshűtés miatt jól megfázott a combja és iszonyatos fájdalmakkal küzdött. Azon túl, hogy a légkondi káros lehet az egészségedre, biztos hogy nélkülözhetetlen? vagy azért el tudsz viselni nyáron ennyi kellemetlenséget? Érdemesebb fákat ültetni, mert árnyékot és hűvöset is adnak, éjszaka szellőztetni, lehűteni a lakást és nappalra besötétíteni, becsukni az ablakokat. Használd ki a természetes fény lehetőségeit. Nyáron nagyon sokáig, de télen napközben élvezd, hogy természetes fénynél tudod végezni a tevékenységeidet és amíg nem szükséges ne kapcsolj villanyt A világítást a lakásban a célnak megfelelően alakítsd ki és használd. Azokban a helységekben ahol nem szükséges komolyabb fényerő, ott csak kisebbet használj (pl. előszoba). Ha olvasni szeretnél, akkor csak valamilyen kisebb helyi fényforrást használj és ne az egész nappali legyen kivilágítva. Amelyik szobában nem tartózkodsz vagy éppen nem szükséges a világítás, akkor kapcsold le a lámpát. A szüleim gyerekkoromban sokszor szóltak, miért ég a villany a szobában ha nem vagyok ott:) Használj energiatakarékos izzókat. Csak akkor használj elektromos berendezések et, ha valóban szükséges. Manapság nagyon sok elektromos gép van, amiket ha tudatosan végiggondolod nincs is rá szükséged. Sőt azt gondolom bizonyos esetben egyszerűbb, olcsóbb és csendesebb a manuális megoldás, mint egy gépet összerakni majd utána eltakarítani és a végén elpakolni. Minden elektromos berendezés, műszaki cikk vásárlás előtt gondold végig valóban szükséged van-e rá és mire szeretnéd használni (a nagyobb teljesítményű gépek fogyasztása is nagyobb, a konyhában a legtöbb ma kapható gép kézi erővel kiváltható és még sokszor egyszerűbb is). Nemrégen egy közeli ismerősöm mondta, hogy szeretne venni több tízezer forint értékben egy konyhai szupercsoda gépet és mit gondolok. Kérdeztem mire vásárolná... bébiétel készítésre... Mondtam használjon inkább villát :))) csöndesebb, nincs meghibásodási lehetőség és szervizköltség, áramszünet esetén is működik, gyorsan el lehet mosni és elpakolni és a használatba vétel sem igényel bonyolultabb összerakást:) Ha már eldöntötted megveszel valamit, nézd meg a termék leírását, mekkora a fogyasztása és válassz alacsonyabb fogyasztású gépeket. Próbáld azt is figyelembe venni mennyire környezetkímélő a termék. A konyhádban igazából a hűtő, főzőlap és sütő segítségével mindent meg lehet oldani. Sajnos a fogyasztói társadalomnak köszönhetően, ma sok konyhában külön van szeletelőgép és aprítógép a kés helyett, vízforraló a lábas helyett, kenyérpirító és melegszendvicssütő egy serpenyő helyett, kenyérsütő gép a sütő helyett, joghurtkészítő egy befőttes üveg és dunszt helyett, és hosszasan sorolhatnám a mosogatógéptől, olajsütőn át, pároló, popcorn készítő, palacsintasütő, tojásfőző, kávéfőző.... mennyi mindenfélét vásároltattak össze az emberekkel. Ehhez a cikkhez felnéztem egy műszaki online bolt oldalára, szinte elhültem rajta, mit ki nem találtak már, jópénzért... Sokan működtetnek fagyasztóládákat, amikor ma mindent lehet frissen kapni a boltban, hihetetlen nagy pazarlás hónapokig otthon hűteni valamit. Hiába veszel valamit akciósan, a fagyasztó áramfelhasználása sokkal drágább lesz, mintha friss ételeket vennél. Ha ragaszkodsz a fagyasztóhoz, legalább évente olvaszd le. A hűtőt a lakáson belül valami hűvösebb helyre állítsd. Ne tegyél a hűtőbe meleg ételt. Az elektromos főzőlapot, sütőt a főzés befejezése előtt 5 perccel nyugodtan kapcsold ki - még sokáig elég meleg lesz ahhoz, hogy befejezd a főzési folyamatot.Főzéskor az edény méretének megfelelő főzőlapot használd, hogy ne távozzon fölöslegesen hő. Használj a főzéshez jó hővezetésű edényeket, fedőt, kuktát illetve főzz takarékon.Az ételeket ne főzd szét, éppen csak szükséges menyiségben kapjanak hőkezelést. Készíts egytálételeket vagy a sütőben egyszerre többfélét süss több szinten. Nézd át otthon a konyhádat, mire van valóban szükséged. mi az amit meg tudsz oldani olcsóbban, halkabban:) Figyeld meg a mosás i szokásaidat is. Sokan egy egy darabbal is elindítják a mosógépet vagy feleslegesen nagyon hosszú programokat működtetnek. Sok helyen látom, hogy szárító gépet használnak, ez télen vicces, amikor párhuzamosan meg bekapcsolják a párologtatót. A vasalás is nagyon sok energiát elvisz egy háztartásban. Csak azt vasald ki, amit nagyon szükséges. A legtöbb ruha felvétel után a test hőjétől a testhez alakul. A törölközőket, fehérneműket, zoknikat, hálóruhákat, ágyneműt szinte teljesen felesleges vasalni.A mosógépet és a mosogatógépet csak ha tele van akkor indítsd el, mert sok készülék ugyanannyi áramot és vizet használ el 2 póló esetén is. Használd a hőfokszabályozást, de mindent a legmagasabb hőfokon moss. Vízkőtelenítsd rendszeresen a mosógépet.Kerüld el a szárítógép használatát. Természetes módon szárítsd a ruhákat pl. napon vagy szárítóállványon. A szórakoztató elektroniká ban, mind minden másban is sok a túlkapás. a 40 nm-es lakásban néha annyi hangfal és mélynyomó meg minden van, hatalmas képernyő, amit a tulajdonosa soha nem fog tudni kihasználni az otthonában vagy esetleg a halláskárosodást kockáztatja. Sok családban a tv, számítógép akkor is megy amikor senki nem használja, amolyan háttérzajnak. Kapcsold le, áramtalanítsd azokat a berendezéseket, amikre éppen nincs szükséged, éppen nem használod őket. Amikor egy készülék standby üzemmódban van (pl a tv-n világít a kis lámpa) akkor is fogyaszt áramot. Használd a számítógépen az energiatakarékos üzemmódot . A kertben is sok berendezés sorakozik a háztartásokban. A legbutább találmány a lombfújó, ezen mindig nevetek az emberek kergetik vele a faleveleket jobbról, balra balról jobbra, hallgatják a zajt, nyelik a port és a benzinesnél szívják a büdöset, ha elromlik meg vihetik szervízbe.. Egy hagyományos seprű sokkal praktikusabb és olcsóbb. Takarítás nál részesítsd előnyben a hagyományost (söprű, lapát, vödör), így sok energiát spórolhatsz meg. Amennyiben szükséges gépi megoldás, nagyon tudatosan válaszd meg, hogy a céljaidnak megfeleljen. Lehetőleg olyan porszívót válassz, amelyhez nem kell eldobható porzsákot használni és a teljesítménye és a tudása is illeszkedjen az elvárásaidhoz. Ma sokan a terítő lerázása helyett morzsporszívót használnak, néhány leesett dolgohoz viszik a porszívót, mérlegelj, tudatosítsd mire mit érdemes használni, térj vissza a hagyományos megoldásokhoz:) A szépségápolás ban is nagyon sok fölösleges gépet adtak el az elmúlt évtizedben.Ha jó idő van a hajad megszárad magától. Az is kérdés, feltétlenül szüksége-e otthon a hajunkat vasalni, bodorítani, mindenféle gépi eljárással alakítani. A testünk, arcunk masszírozására is már vannak gépek, ezt a saját kezünkkel is el tudjuk könnyedén végezni. Lehet a hagyományos körömreszelő és sarokreszelő is megteszi, az elektromos helyett. Néha meglepő árakon árulnak elektromos borotvát, persze tudom tud ezt azt, de a vége ugyanaz, mint a hagyományos borotvával, eltűnik a szőr a férfiak arcáról:) A fogmosás szuper jól megoldható hagyományos fogkefével is, ilyen olyan speciális elektromos fogkefe nélkül . A kertben is sok berendezés sorakozik a háztartásokban. A legbutább találmány a lombfújó, ezen mindig nevetek az emberek kergetik vele a faleveleket jobbról, balra balról jobbra, hallgatják a zajt, nyelik a port és a benzinesnél szívják a büdöset, ha elromlik meg vihetik szervízbe.. Egy hagyományos seprű sokkal praktikusabb és olcsóbb. Nézd át mekkora területen, milyen munkálatokat kell elvégezni. Valóban szükséges az ágvágó gép, elektromos sövénynyíró, fűkasza, jót mulattam gyepszellőztető :))) szóval nézz körül a kertben is, lehet a sarlóval, seprűvel és sövényvágó ollóval kiválthatsz néhány berendezést. A babaápolás ra is hihetetlen mennyi dolgot eladnak a szülőknek, pedig a gyerekek a sok műszaki berendezés és az őket érő elektroszmog nélkül is egész jól fel tudnak nőni:) MIelőtt valami menő, divatos dolgot veszel, érdemes itt is átgondolni valóban szükségetek van-e rá. Amikor elkezded megváltoztatni az energiafelhasználási szokásaidat nézd meg a korábbi felhasználásokat és a fogyasztásmérők segítségével kövesd nyomon energiafelhasználási szokásaid alakulását:) Pl. a vízforraló helyett ha a gázon forralod a vizet kb havi 500 forintot tudsz megtakarítani, ha a minden napos hajszárító használat helyett természetesen hagyod megszáradni a hajad, akár havi 1000 Ft-ot is spórolhatsz:) Kezdj el változtatni és tapasztalj, figyelj:) #rezsicsökkentés #rezsi #energiaáremelés #gáz #villany #tudatosság
Lassan belekezdhetünk egy kis méregtelenítésbe
2022. május 2. Élj harmóniában
Úgy tűnik tartósan megérkezett a meleg és reméljük már nem lesznek nagy lehülések. Ilyenkor ideális belevágni, egy kis tisztítókúrába... A tavasz - nyár évszak váltásnál érdemes egy kicsit segíteni a szerveztednek, hogy megszabaduljon a felgyülemlett salakanyagoktól. Idén is megpróbállak végigkísérni, egy hagyományos ájurvédikus méregtelenítő programon, amely ősi, évezredek óta bevált módszereket alkalmaz. A facebbok csoportban tudod nyomonkövetni a psotokat: https://www.facebook.com/groups/189231931805348 Ez a gyengéd, ájurvédikus tisztítás nem csak segít megszabadulni a méreganyagoktól, optimalizálja az emésztésed működését, helyreállítja a életenergiák szabad áramlását, de a test, az elme és a lélek egyensúlyát is. Ha szeretnél belevágni egy otthon is könnyen elvégezhető ájurvédikus tisztítókúrába, íme egy lista miket érdemes beszerezni: Ha valamit nem tudsz beszerezni, jelezd és én beszerzem neked, akár a komplett csomagot is:) - Nyelvkaparó (a jógastúdióban is kapható) - Triphala Churna - Nasya olaj - Gyömbér - Baszmati rizs - Sárga Mung dal - Ghí - Kitchari fűszerkeverék vagy ájurvédikus fűszerek - Ájurvédikus masszázsolaj (pl. szezámolaj vagy doshádnak megfelelő) - vegyszermentes bio zöldségek - bio citrom A tisztítás első lépése, hogy további méreganyagokat ("ama"-t) ne halmozz fel a testedben. Ehhez fel kell hagynod azokkal a kedvezőtlen szokásokkal, melyek elnehezítik a tested, salakanyagokat képeznek. Ugyan télen szüksége volt a testednek a nehezebb ételekre, de most ez már nem így van. Ha sok a salakanyag a testedben, a szervezted éjszaka nem tud megfelelően pihenni és méregteleníteni, ezért reggel fáradtan ébredsz, még akkor is ha eleget aludtál. nem csak az energiaszitned csökken le, de türelmetlen, kedvetlen, motíválatlan, dekoncentrált is lehetsz a felhalmozódott toxinoknak köszönhetően. Első lépés, hogy kezdj el kevesebbet enni és válassz könnyen emészthető ételeket. A fő étkezésed mindig délben legyen és a vacsorára, reggelire csak könnyű, ételeket fogyassz. Késő este már ne egyél. Kerüld el a húst, tojást, sajtot, túrót, joghurtot, zsírós ételeket, csokoládét, alkoholt, kávét, édességeket, nem frissen készült kenyérféléket, állott ételeket. Ne edd túl magad és ne nassolj. Várd meg amíg az előző étel megemésztődött. Ne fogyassz túl hideg ételeket, italokat. Ha lehet válassz friss , vegyszermentes ( bio) , nem feldolgozott, nem tartósított, nem fagyasztott élelmiszereket. Örömteli előkészületeket kívánok :) szeretettel Kati #tavasz #megújulás #emésztés #méregtelenítés #tisztítókúra #éljharmóniában #egészség #immunerősítés
Egészben sült karfiol céklás burgonyapürével
2022. február 6. Mindennapi ételeink
Igazi lakoma, próbáljátok ki. Hozzávalók - a karfiolhoz: 1 kg megmosott karfiol 375 gr Dr. Oetker vega tejföl (vagy natúr joghurt, kefír) só, pirospaprika, fokhagymapor, szerecsendió, őrölt gyömbér - ízlés szerint Elkészítés: A karfiol leveleit leszedjük, és alaposan megmossuk. A szósz hozzávalóit alaposan összekeverjük. Kivágjuk a karfiol torzsáját, majd a töltelék kb 1/3-át, amennyit bele tudunk tölteni, belekanalazzuk. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rózsáival felfelé, és körbekenjük a tetejét is. Várunk 3 percet és a maradék szószt egy újabb rétegben rákenjük. Kicsit pihentetjük, majd 180 fokos , légkeveréses sütő közepes rácsára téve kb. 90 perc alatt kisütjük. Hozzávalók a céklás burgonyapüréhez: 60 dkg burgonya 20 dkg cékla só, bors, metélőhagyma - ízlés szerint növényi ráma - ízlés szerint növényi tej v tejszín - ízlés szerint Elkészítés: A céklát, burgonyát megmossuk, felkockázzuk. Sós vízbe tesszük, először a céklát, és amikor az félpuhára főtt, hozzáadjuk a feldarabolt krumplit is. Puhára főzzük. Leszűrjük, én ilyenkor szoktam adni hozzá egy kis rizs-vagy zabtejet, növényi rámát és krumplinyomóval összetörjük. A fotó miatt egy része kicsit lágyabb lett, jobban mutat rajta a karfiol ;-) A céklás burgonyapüré recept-ötlet az autós oktatómtól származik, aki feleségével együtt a vegetáriánus konyha híve. Bár már én is főztem így, vagy pl. sütőtökkel, édesburgonyával a burgonyapürét, de a céklára nemrég ő emlékeztetett. Köszönjük! :-D A tetejét megszórhatjuk pisztáciával, mandulával.
Petrezselymes szendvicskrém
Na, az van, hogy ez a pástétom egy jó kenyérrel, vagy csak simán salátával mindent visz. :) Akkor is, ha nem díjnyertes szépség, akkor is, ha teljesen alap növényi hozzávalókból van (sőt!). Eredeti görög recept, szóval nekem igazából más kérdésem nincs is. ;) Szerintem ez így, ahogy van, egy teljes élvezeti értékű, ízbomba és laktató vegán pástétom, és nekem nem hiányzott belőle sem a tofu, sem a növényi tejszínek vagy növényi joghurtok. Teljes kiőrlésű szárított rozskenyeret használtam hozzá, de persze bármilyen kenyérféleség megteszi, amit otthon találsz. Hozzávalók egy 2,5 decis befőttes üveghez: - 100 g krumpli - 50 g száraz rozskenyér - 50 g petrezselyem (vagy több) ;) - 5-6 ek olívaolaj - 1 kis gerezd fokhagyma - 1 szál újhagyma - 1,5 mk só - 1,5 ek fehérborecet - 1 ek citromlé - A meghámozott és felkockázott krumplit főzd puhára. Öblítsd át és hagyd, hogy a víz lehűtse. - A rozskenyeret közben áztasd be, majd pár perc elteltével nyomkodd ki belőle a vizet. Arra kell figyelni, hogy ha nem száraz a kenyér, akkor még jobban ki kell nyomkodni, mint egyébként. Ha száraznak éreznéd ettől a pástétomod, kis vizet még mindig tehetsz hozzá keverés közben. - Késes aprítóban krémesítsd össze a petrezselymet, a hagymákat az ecettel és az olaj felével. Én nagyon savanykásan szeretem, de ha te ebben visszafogottabb vagy, akkor esetleg használd a megadott ecet felét. Ha itt megkóstolod, nagyon savanyú lesz, de ez belesimul nemsokára, becsszó. Amikor elégedett vagy az állagával is, jöhet hozzá a kenyér és a krumpli. Amíg pörög a gép, adagold hozzá a maradék olívaolajat. - Végül jöhet a só, az ecet és a citromlé. Fontos, hogy hidegen tálald, az olívaolaj és újhagyma díszítés választható. ;) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Petrezselymes szendvicskrém first appeared on Kertkonyha.
Ízek hatása a szervezetedre, testi és lelki állapotodra
2021. június 26. Élj harmóniában
Az ájurvéda az ételeket különleges módon szemléli, mert akárcsak a dhósákat az ételeket is tulajdonságokkal írja le. A különböző tulajdonságok (jellemzők) hatással vannak a testi felépítésünkre, fizikai állapotunkra, általános elme állapotunkra és a tudatosságunkra. A rasa az ájurvédában az egyik legjelentősebb terápiás eszköz.A rasa szó a szanszkrit nyelvben több jelentéssel is bír - íz, egyfajta tapasztalat, lelkesedés, gyümölcslé, plazma (rasa dhatu), lényeg. Az ájurvéda 6 alapvető ízt különböztet meg, ezek mindegyik létfontosságú a testi és mentális egészségünk, belső harmóniánk szempontjából. Az ízek egymással keveredve sokféle kombinációban léteznek és végtelen változatosság által tudják élvezetessé tenni az életünket, étkezéseinket, tapasztalatainkat. Az ájurvéda tudományának alapját az elemek tana képezi. Az 5 fő elem éter, levegő, tűz, víz, föld. Egy adott étel mind az 5 elemet tartalmazza, de általában 2 elem jelentősebb mértékben fordul elő benne - ezek fogják leginkább meghatározni a tulajdonságait.Édes (Madhura) Föld és VízSavanyú (Amla) Föld és TűzSós (Lavana) Víz és TűzCsípős (Kata) Tűz és LevegőKeserű (Tikta) Levegő és FöldFanyar (Kashaja) Levegő és Föld Az egyes ízeket a nyelveden az alábbiak szerint érzékeled: Ízekhez kapcsolódó ájurvédikus fogalmak:Rasa - íz amit az étel elfogyasztásakor először tapasztalsz Virya - hőmérsékletre gyakorolt hatás, hevítő vagy hűsítő. Az íz után kezded érzékelni a szájban vagy akár az egész testben. Pl. chili után meleged lesz. Vipaka - emésztés utáni hatás a testre és a tudatra. Befolyásolja az izzadságot, ürüléket, vizeletet és táplálja a sejteket. Pl. chilis ételt eszel azonnal érzed a csípős ízt, utána megjelenik a hő érzet, majd másnap tapasztalhatsz rossz testszagot, égető érzést a vizeletben. Prabhava - ez egyfajt kiszámíthatatlan, hatása egy adott ételnek. Pl a ghee hűt, de mégis meggyújtja az emésztés tüzét, a méz édes de fűtő hatással rendelkezik.. A kiegyensúlyozott étrend, mind a 6 ízt tartalmazza és az egyéni alkat (prakriti) , aktuális állapot, egyensúlyhiány (vikriti) és az adott egyén környezeti tényezői (pl évszakok) határozzák meg, hogy milyen ízeket hogyan alkalmazzunk. ÉdesFöld+ Víz (jellemzők: olajos, hűsítő és nehéz)Virya: hűsít Vipaka: édesEgyensúlyba hozza Vata-t, Pitta-t és súlyosbítja Kapha-t.Rizs, tej, búza, kukorica, dinnye, datolya, füge, cékla és répa megfőzve, cukkini, mung dhal, vöröslencse, mandula, dió, tökmag, kókusz, ghee, minden édesítőszer kivétel a méz, vanília, édesgyökér.Növeli az életenergiát, erőt, felépítő, tápláló és hosszú életet ad. Élénkíti az érzékeket. Szép bőrt, hajat és hangot biztosít. Megszünteti a testben az égő érzeteket és a szomjúságot.Stabilitást ad és gyógyítja a soványságot. A legszattvikusabb íz, növeli a test ragyogását, erősíti az immunrendszert. Elősegíti szeretet, megosztás, együttérzés, öröm, boldogság érzését. Túlzott használat esetén növeli a kaphát, a zsírt, a hideget, a tompaságot, a nehézségérzetet a testben és elmében, a lustaságot. Elhízást, cukorbetegséget, abnormális izomnövekedést, ödémát, tumort okozhat. Hajlamossá tesz megfázásra, köhögésre. Növeli a ragaszkodást, birtoklást, kapzsiságot. Savanyú Föld+ Tűz (jellemzők: olajos, könnyű, folyékony, forró)Virya: fűt Vipaka: savanyúEgyensúlyba hozza Vata-t és súlyosbítja Pitta-t, Kapha-t.Citrom, grapefruit, lime, zöld szőlő, éretlen gyümölcsök, paradicsom, tészta, kenyér, sajt, tejföl, joghurt, ecet, erjesztett ételek, alkohol, fokhagyma. A savanykás íz étvágyat csinál, segíti az emésztést, javítja az anyagcserét. Energetizálja, frissíti a testet és táplálja a szívet. Nedvesíti a szájat, folyadékokat tart a szövetekben, megszünteti a szárazságot. Segíti az epeáramlást és a máj stagnálását is megszünteti. Felébreszti az elmét. Elősegíti a megértést, megbecsülést.Túlzott használat esetén érzékenységet hoz létre a fogakban, szemekben. Szárítja a nyálkahártyákat, torlódásokat, ödémát, viszketést, túlzott szomjat és emésztési gondokat savasodást, gyomorégést és fekélyt is okozhat. Toxikus a vér számára és bőrelváltozásokat okoz, mintpattanások, pikkelysömör, ekcéma. A forró tulajdonsága miatt savasodik a ph a testben és égő érzést okozhat mellkasban, torokban, szívben, epében és a húgyutakban. Növeli a kritikát, féltékenységet, izgatottságot, gyűlöletet, önzést, hiperaktivitást. SósTűz + Víz (jellemzők: olajos, nehéz, meleg)Virya: fűtVipaka: édesEgyensúlyba hozza Vata-t súlyosbítja Kapha-t, Pitta-t.Kősó, tengeri só, szójaszósz, tamari, zeller, tengeri moszat.Energetizáló, tápláló, erősítő. Hashajtó hatású és oldja a görcsöket a bélrendszerben. Fokozza a nyálkaképződést, javítja az emésztést és a felszívódást. Elősegíti a növekedést, támogatja az izomerőt, nedvesíti a testet, fenntartja a testben az elektrolit egyensúlyt. Földelő, segít az idegrendszert megnyugtatni. Serkentő hatású, megakadályozza a testi és szellemi merevséget, szomorúságot, tompaságot, kreativitás hiányát. Elősegíti a bátorságot, lelkesedést, érdeklődést, magabiztosságot. Túlzott használat esetén a vért besűríti ezzel magas vérnyomást okozhat. Növelheti az ödémát és vízvisszatartást. Savasítja a testet bőrproblémákat, kiütéseket, fekélyeket és kellemetlen hőérzetet hozhat létre. A túlzott sóbevitel ájulást, kopaszodást és ráncosodást is okozhat. Növeli a ragaszkodást, függőségeket, birtoklást, kapzsiságot, ingerlékenységet. CsípősTűz + Levegő (jellemzők: forró, száraz, könnyű, éles)Virya: fűtVipaka: csípősEgyensúlyba hozza Kapha-t és súlyosbítja Vata-t, Pitta-t.Chili, feketebors, fokhagyma, hagyma, retek, hajdina, mustármag, gyömbér, asafoetida.Felmelegíti a testet, tisztítja a szájat, érzékeket, lángra lobbantja az emésztést tüzét (agnit), javítja a felszívódást. A test üregeket is tisztítja - pl arcüreg, orrüreg.A csípős íz nagyon fontos a kapha felesleg eltávolításában, mert felmelegíti és szárítja a nyálkát, zsírt és felszámolja a torlódásokat. Energetikailag serkent, élénkít, növeli a keringést, értágitó hatása van, ösztönzi az izzadást, tisztítja az egész testet. Elpusztítja a baktériumokat és parazitákat is. Elősegíti a lelkesedést, kíváncsiságot, tisztaságot, vitalitást, koncentrációt. Túlzott használat esetén izgatottságot, túlzott aktivitást hozhat létre és idegrendszeri egyensúlyhiányt. Az általa keltett túlzott hő a testben égő érzéseket, bőrpírt, szomjúságot, fáradtságot, emésztési nehézségeket, csuklást, bélgyulladást okozhat. Ha pitta-t emeli okozhat gyomorégést, hányást és hasmenést. Ha vata-t emeli, okozhat remegést, álmatlanságot és fájdalmakat az izmokban. A csípős íz túlzásbavitele elpusztítja spermát és a petesejtet és szexuális gyengeséget okoz mindkét nem számára. Növeli az agressziót, ingerlékenységet, haragot, dühöt, irigységet, versengést. KeserűLevegő + Éter (jellemzők: hideg, könnyű, száraz)Virya: hűsítVipaka: csípősEgyensúlyba hozza Pitta-t , Kapha-t és súlyosbítja Vata-t.Leveles zöldségek pl. káposztafélék, padlizsán, szezámmag, étcsokoládé, kávé, görögszéna, kurkuma, karela.Mélyen tisztítja a testet, megszabadítja az ama-tól és a zsírtól és elpusztítja a baktériumokat. Enyhíti a szomjat és ösztönzi az egészséges étvágyat. Segít tisztítani a testben a vért, a hőt, a májat, beleket. Megszünteti az égő érzést, viszketést, bőrproblémákat és csökkenti a lázat. Elvezeti a testből a felesleges nedvességet. Stimulálja az idegrendszert, a bőr és az izmok tónusát. Elősegíti az epe és a máj működését. Száraz, könnyű tulajdonságával segíti az emésztést, csökkenti a zsírt. Elősegíti az egészséges elszakadást a világi dolgoktól, az önmegfigyelést, világosságot. Túlzott használat esetén szárazságot okoz a szájban, szövetekben és az egész testben. Kiszárítja az ojas-t, a szövetek leépülését, soványságot, gyengeséget okozhat. Kiváltó oka lehet szédülésnek. Növeli a cinizmust, elutasítást, unalmat, elszigeteltséget, magányt. Fanyar (összehúzó)Levegő + Föld - ebből eredően hideg, nehéz, szárazVirya: hűsítVipaka: csípősEgyensúlyba hozza Pitta-t , Kapha-t és súlyosbítja Vata-t.Éretlen banán, gránátalma, okra, borsó, zöldbab, karfiol, legtöbb nyers zöldség, babfélék, oregánó, petrezselyem, rozmaring, kurkuma, sáfrány. Hűsíti és szárítja a testet és az elmét. Összehúzó hatású, megállítja a vérzékenységet. Szárazságot okoz a szájban, csökkenti az izzadást. Elősegíti az egységesség érzését és a stabilitást.Túlzott használat esetén növeli a vata-t. Szárazságot okozhat a szájban és csuklást is. Nehezíti az emésztést, étvágytalanságot, székrekedést, erős szomjúságot, fogyást és emésztési problémákat okozhat. Létrehozhat elakadásokat a hangban, keringésben.Izom és ízületi problémák gyökere is lehet a túl sok fanyar íz (pl arcidegzsába) . Stagnálást okozhat a vérben, nyirokban és lassítja a keringést. Gyengíti a spermát. Növeli félelmet, szorongást, idegességet, szomorúságot, merevséget, neheztelést. Az íz egyfajta tapasztalat, érdemes gazdagítani a saját tapasztalataidat, élvezni az ízek sokszínűségét, figyelni a hatásukat. Ha megismered az ízekkel kapcsolatos ájurvédikus tudást, az ízekkel befolyásolhatod a fizikális és mentális állapotodat. Figyelj rá, hogy egy adott napon, minden íz előforduljon a táplálkozásodban és vedd figyelembe az egyéni alkatodat is. Ez segít abban, hogy az étkezésed nem csak változatos, de egészséges is lesz.Ízekben, élményekben gazdag életet kívánok:) szeretettelKati
Káposztasaláta répával (vegán)
Coleslaw (magyarul káposzta saláta) vagy amerikai káposzta saláta, ami származását tekintve talán nem is amerikai, hanem holland. Akármelyik ország is kezdte, elmondhatjuk, hogy ahány ország annyiféle káposzta saláta. A németek olajjal és ecettel készítik és akár almát, alkalmanként hagymát is adnak hozzá. Az angolok káposztasalátája gyakran gazdagodik répával, esetleg hagymával és mindenképpen majonézesen, tejfölösen készítik. Készen is árulják, a legtöbb üzletben lehet már venni és a veganuár óta Lidl és Aldi is hozta a vegán coleslaw-t. Egyiket meg is kóstoltam, de igazából inkább ecetesebb ízvilágot éreztem, sem mint lágy, krémeset. Némely angol konyhában adnak hozzá mazsolát vagy diót, esetleg sajtot. Mazsolával még el tudom képzelni, de inkább maradok az egyszerúbb verziónál. Viszont ecet helyett mindenképp frissen facsart narancslevet ajánlok. Nem is kell hozzá sok narancs, egy is elég. C-vitaminban gazdag étel ami alkalmas pirítós kenyérhez, kovásztalan kenyérhez (pászkához) vagy kísérőként főételekhez, pörköltekhez, sült, rántott dolgokhoz. Hozzávalók: - Fél fej fehér káposzta - Fél fej lila káposzta - 2 szál sárgarépa - 3 ek vegán majonéz - 2 ek (dijoni) mustár - 2-3 dl növényi joghurt - 1/4 citrom vagy narancs leve - só - mazsola (opcionális) Elkészítés: A káposztákat lereszeljük majd megsózzuk, átforgatjuk őket jó alaposan. Nem sok sót kell adni hozzá, csak éppen megszórni kicsit, és jól átforgatni. Pihentetjük fél órát - órát, hogy levet engedjen. Közben lereszeljük a sárgarépát és összeállítjuk az öntetet a salátához. A joghurtot összekeverjük a mustárral és majonézzel. Sima mustárt használtam, aminek kevesebb az ecettartalma. A káposzta, ha kis levet engedett, kinyomkodjuk a levét, majd összekeverjük a joghurtos szósszal. A legvégén csepegtettem rá narancsot, ami szerintem igazán jó ízt kölcsönzött neki. Férjem anélkül kérte. Ha tehetjük 1 órát, de akár egy éjszakát állni hagyjuk. Tálalásnál akár mazsolával is megszórhatjuk. Nagyobb mennyiséget készítettem, egy részét azonnal megettük, másik részét másnapra eltettem. Hűtőben néhány napig eláll.
Sütőtökös dhál
Hozzávalók: 25 dkg vöröslencse 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1/2 ek reszelt friss gyömbér 6 currylevél 1/2 kk aszafoetida 1/2 kk őrölt csili (ízlés szerint) 3/4 kk kurkuma 40 dkg tisztított, felkockázott sütőtök 2,5 kk só 3/4 kk garam maszala 1/2 ek citromlé 2 ek apróra vágott korianderzöld néhány kanál joghurt a tálaláshoz Egy lábosban felmelegítjük az olajat. Illatosra pirítjuk benne a fekete mustármagot. Ha megvan, beletesszük a gyömbért és a currylevelet, és néhány másodperc kevergetés után rászórjuk az aszafoetidát, a csilit és a kurkumát. Elkeverjük, és a fűszeralapba forgatjuk a sütőtököt és az alaposan megmosott vöröslencsét. Felengedjük 8 dl vízzel, megsózzuk, és addig főzzük, míg a lencse krémesre fő . Ha túl sűrű lenne, adunk még hozzá vizet. A legvégén belekeverjük a garam maszalát, a citromlevet és a korianderzöldet. Tálalásnál adunk hozzá joghurtot.
Népek konyhája – vegetáriánus receptek a nagyvilágból
Itt megrendelheted! Hémangi legújabb könyve a népek konyháiban kalandozik el, s egy-egy jellegzetes vagy éppen kevésbé ismert különlegességgel nyújt ízelítőt a különböző országok, kultúrák gasztronómiai palettájáról. De nem csupán napjaink ,,legnépszerűbb konyháiból válogat: az olasz, indiai konyha mellett Marokkótól Hollandiáig, Lengyelországtól Oroszországig barangolhatja be az olvasó az ízek világát - könnyen, hazai alapanyagokból is megvalósítható receptek révén. A szerző, ahogy tőle már megszokhattuk, természetesen ezúttal is vegetáriánus helyi specialitásokból válogat, ám a könnyed csemegéktől a laktatós tésztafélékig mindenféle recept helyet kapott a könyvben, s egy könnyű reggelihez, egy teadélutánhoz, vagy egy nagyobb fajsúlyú ebédhez, vacsorához is az ételek bő választékát kínálja. Mit találsz a könyvben? -65 kipróbált receptet szerte a nagyvilágból -Alaprecepteket (joghurt-, házisajt készítését) -Színes ételfotókat -A szerző tanácsait Itt megrendelheted! Lapozz bele a könyvbe:
Túró házilag
Vannak olyan tejtermékek - egyszerűbb sajtok (gomolya, parenyica, mozzarella) -, joghurt, túró, melyeket szinte gyerekjáték elkészíteni otthon. A legtöbb hobbi sajtkészítő, azaz aki nem eladásra készíti ezeket a saját tehene tejéből, nem azért csinál sajtot vagy túrót, mert olcsóbb, mint a bolti. Ma már a jó minőségű házitej sem olcsó, úgyhogy a késztermék ára nem lesz alatta a boltinak. Azért készítik, készítjük ezeket magunk, mert a minőségbeli különbséget zongorázni lehet. A munka kb. 10 perc az egész folyamat alatt, az ára valamivel kevesebb, mint a boltié ( jelenleg 3500 Ft kb. 1,40 kg), viszont az íze... Hozzávalók: 5 liter tej (vagy amennyiből szeretnénk) A tejet lábosba tesszük, szobahőmérsékleten állni hagyjuk kb. 2 napig, míg a tej megalszik. Figyelem! A bolti dobozos tej megromlik, nem megalszik, szóval jó minőségű tejre van szükség. Ha ez megvan, feltesszük a tűzhelyre, és melegíteni kezdjük. Amikor fortyog, óvatosan megkeverjük néhányszor. Pozsa Pannitól tudom (hazisajtkeszites.hu), hogy 46-50 fokig melegítjük. Ekkorra a túrószemek látványosan elválnak a savótól. Ha magasabb hőfokra melegítjük, szárazabb, alacsonyabb hőfokon pedig krémesebb lesz a túró. Ha elértük a hőfokot, elzárjuk az edény alatt a lángot. Egy nagyobb szűrőt kibélelünk sűrű szövésű anyaggal (pl. a régen használatos pelenkával), átmerjük bele a túrót. Ha megvagyunk, összekötözzük az anyag négy sarkát és 3 órán fellógatva csepegtetjük a túrót. Ezután a túrót kicsomagoljuk, tálba borítjuk és összetörjük. Hűtőben nagyjából másfél hétig eláll. Túró házilag
Fodros kel krumplival
Tudtad, hogy a mélyzöld színben pompázó fodros kelkáposzta szuper táplálék, "superfood". Szerencsére ez egy olyan növény, amiért nem kell országhatárokat átlépni például sem magyarnak, sem angolnak. Európa nagy részén termelik és megterem. Magyarországon is kezd egyre jobban elterjedni a kertekben, piacokon. Tehát az ökológiai lábnyom fodros kel étellel kisebb lesz. Miért szeretem a fodros kel-t? Tele van egészségünket, szervezetünket építő és fenntartó vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal, a kalóriája viszont nagyon alacsony és igazi rost forrás. Kalcium, kálium, vas, foszfor, C-vitamin, B-vitamin - csak hogy néhányat említsek azokból, amikben gazdag. Sokan rák-megelőző diétában teszik rendszeressé. Spenóthoz képest oxálsav tartalma lényegesen kevesebb. Külön előnyös, hogy hideg hónapokban (októbertől február végéig) van az igazi szezonja, bár melegebb időszakokban is találhatunk üzletekben, piacokon. A recept Hozzávalók: néhány szem közepes méretű krumpli pár szál fodros kel (levél) só 4-5 gerezd fokhagyma víz Elkészítés: A krumplikat megpucoljuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi sós vízben megfőzzük amennyi épp ellepi. Amíg fő, elkészítjük a káposztát. A fodros kelkáposzta leveleket megmossuk majd széltében felszeleteljük. Tapadás mentes edényben kevés vízen megpároljuk. Kis sóval meghintjük majd adunk hozzá apróra vágott vagy összezúzott fokhagymát. A megfőtt krumplit és a megpárolódott zöld leveleket csak szimplán összekeverjük. Melegen tálalva igazán finom, de langyosan és hidegen is képesek voltunk falni, mert nagyon finom és laktató. Ha száraznak találjuk, növényi joghurtot vagy tejfölt tehetünk a tetejére.
Majonézes krumplisaláta (vegán)
Krumpli, burgonya, pityóka, kolompér, vagy korompér, földialma, svábtök, mindegy is mi a neve, ha egyszer számos ételt készíthetünk belőle, vele. Sülve, főve, reszelve, kockázva, karikázva, változatossá teszi az étkezéseinket ez a gyökérgumó, ami Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető. Amíg Magyarországon éltem, nem figyeltem fel nagyon arra, hogy hány és hány fajta burgonya létezik. Nyilván tudtam a batátáról, ami az édes krumpli és a hagyományos krumpliról, no meg az újkrumpliról. Itt, Angliában aztán csak rácsodálkoztam. Már azt is tudom, hogy a világon közel 200 fajta krumpli létezik. Választhatsz a széles kínálatból attól függően, hogy milyen ételt akarsz készíteni. Krumplipüréhez ajánlatos azt, ami gyorsan szétfő. Ehhez a salátához olyat válogattam, ami nem fő könnyen szét. Nem tudom már milyen neve volt. Az igazság az, hogy Olio appon keresztül ingyen jutottam hozzá pár kiló krumplihoz. Ez az egyik étel, ami lett belőle. Eheted pirítós kenyérrel, vagy (vegán) kolbásszal, vagy éppen a nagy nyári melegben, magában is. Ha szereted a zsenge újhagymát, vagy tavasszal a medvehagymát, érdemes apróra vágni őket és megszórni, akár bele is keverni. A recept Hozzávalók: - Pár darab főtt krumpli vagy air fryerben hajában sült krumpli - 2 zsenge újhagyma (opcionális) - só - 2 dl növényi joghurt - 2 kanál növényi majonéz - 1 kiskanál mustár (opcionális, én kihagytam) Elkészítés: A krumplit többféleképpen készíthetjük el. Én fogtam kb. 8 szem kisebb méretű krumplit, megmostam és air fryerben 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Kicsit megvártam míg kihűlt, megpucoltam, felkockáztam és összeállítottam a salátát. Másik verzió, hogy a krumplit egészben, héjában megfőzzük. Amikor már puha, leöntjük róla a forró vizet, majd hideg csapvizet engedünk rá, így gyorsan és könnyen tudjuk megpucolni a krumplikat. Ezután kockákra vágjuk. Harmadik verzió, hogy a krumplit először megpucoljuk, felkockázzuk és annyi vízben, ami épp ellepi, egy kevés sóval puhára főzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük és a kikevert majonézes szósszal, a felaprított hagymával összekeverjük. A joghurtot, a majonézt és a mustárt összekeverjük egy tálban, míg a krumplik elkészülnek. Az arányok ízlés szerint változtathatók. A hagymákat apróra felvágjuk. A megpárolt, leszűrt, krumplit a kész szósszal és a felaprított újhagymával (vagy lila hagymával) összekeverjük. El is készült a saláta. Érdemes hideg helyre tenni és megvárni míg lehűl.
Fetás tökmagos pogácsa (vegán)
Az angol királynő immáron 75 éve uralkodik. Évek számából is szép és öröm, ha valaki megélheti, hiszen a Biblia is mondja, hogy " A mi esztendeinknek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük nyomorúság és fáradság, amely gyorsan tovatűnik, mintha repülnénk" (Zsoltár 90,10). Úgy tűnik, igencsak kegyes hozzá az Isten, hogy 75 éve az Ő jóvoltából, rendelkezése folytán uralkodik hiszen " ...az Istené a bölcsesség és az erő. Ő változtatja meg az időket és az időknek részeit; dönt királyokat és tesz királyokat; ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt az értelmeseknek." (Dániel 2, 20-21) A 75 éves évfordulóra való tekintettel az egész ország ünnepre készült. Jubilee volt az ünnep neve. Ennek köszönhetően munkaszüneti napot is kapott a nép kiváltságosan ebben az évben. Ezt a napot egy jó kis kirándulásra terveztük be, méghozzá a Bristol közelében lévő Cheddar Gorge nevű helyet másztuk meg fent és lent. Lent is mivel a cseppkőbarlangba is bementünk. Erre a barátainkkal közös túrázásra készítettem ezt a fetás tökmagos pogácsát. Mivel minden pogácsa frissen a legjobb, ezért előző este a tésztát összeraktam, kiszaggattam, tepsire tettem. Egy adagot megsütöttem még aznap este majd a többit pedig reggel raktam sütőbe, míg összekészülődtünk. Bátran ajánlom ezt a pogácsa tésztát (akár feta nélkül is, bár azzal külön jó íze volt), ha hasonló helyzetben vagy. Egy-egy tepsi pogácsa megsül gyorsan, legfeljebb 20 perc (de akár 15 is elég), tehát ha reggel úgyis össze készülődik az ember, simán megsüthető. A legnagyobb melegben érdemes a kiszaggatott, tepsire rakott pogikat akár hűtőben tárolni az éjszakára, hogy ne legyen semmi bajuk a melegben. A recept Hozzávalók: - 30 dkg teljes kiőrlésű liszt - 15 dkg fehér liszt - 10 dkg növényi margarin - 2 dl szója joghurt - 2,5 dkg élesztő - 1 dl meleg tej - tört tökmag - 10 dkg vegán feta - (tengeri) só Elkészítés: Az élesztőt egy keverőtálba morzsoljuk és kézmeleg növényi tejet öntünk rá. Cukor nélkül is feloldódik az élesztő, de ha akarunk, tehetünk hozzá 1-2 teáskanál gyümölcscukrot vagy nyírfacukrot. A felfutott, feloldódott élesztőhöz hozzáadjuk a liszteket, a megolvasztott margarint, a sót, a durvára darált tökmagot és a felkockázott (vékony kockákra vagy rövid kis szeletekre) vegán feta sajtot és a tésztát kézzel jól átgyúrjuk, Nem szükséges keleszteni, egyből hozzá is kezdhetünk a feldolgozásához. Lisztezett deszkán/munkalapon kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tészta tetejét négyzetrácsozzuk, majd az egészet pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenhetjük növényi tejjel. Sütőpapírral borított tepsire rakjuk, 190 fokon 15-18 percig sütjük.
Tavasz, új kezdet, újjászületés
2022. március 15. Élj harmóniában
Újra beköszönt a tavasz, ami a téli visszavonulás után a megújulás, újjászületés az új kezdetek ideje. Idén a tél nem volt túl hideg, szerencsére nagyon sok volt a napsütéses órák száma és úgy tűnik a tavasz is korábban kezdődött. Már hosszú hetek óta hallom az énekesmadarak tavaszi csivitelését, a fákon bimbók kezdenek nyílni, az illatok egyre intenzívebbek és február utolsó napjaiban már nem csak hóvirágot, de ibolyát is láttam. Ahogy minden nap korábban kel a nap és később megy le, ahogy melegszik a levegő, ahogy látom éledni a természetet, minden porcikámmal érzem a tavasz friss megújító energiáit. Az időjárás egyre kedvezőbb, így a téli bezártság után minél több időt tudsz kint tölteni a szabadban, sétálni, kirándulni. Ez segít, hogy kapcsolatba kerülj a természettel és önmagaddal. A természetben is láthatod, ahogy az idő melegszik úgy emelkedik a talajvíz, hogy a talaj megtisztulhasson a fölös salakanyagoktól. Az állatok is levetik téli bundájukat és tavasszal az emberi szervezet is megújul. A szervezetünk is próbál ilyenkor a felgyülemlett salakanyagoktól megtisztulni. A természetben minden körforgásban van és ahogy a tél nem kedvez a vetésnek, de ideális a visszavonulásra, a tavasz a megújulás ideje. Ilyenkor az emberi test szövetei is képesek megújulni, megfiatalodni. Az ájruvéda egyik lényege, hogy igazodjunk a természet ritmusához és támogassuk szervezetünket a megújulás folyamatában. A tavasz a legjobb időszak arra, hogy kitisztítsd a régit, teret adj az újnak, a jövőnek, a növekedésnek, fejlődésnek. Ha kész vagy elengedni, megválni a régitől és elég kíváncsi és bátor befogadni az újat akkor részed lesz a megújulásban, újjászületésben. Igazodj Te is a természethez és használd ki a tavaszi időszak nyújtotta lehetőségeket. Táplálkozás A téli táplálkozás fontos elem volt, hogy tápláló ételeket egyél, amik segítenek a testet szigetelni a hideg ellen. Tavasszal viszont válts könnyű, egyszerű, tiszta minőségű étrendre. A tavaszi étrend lényege a télen lerakódott salakanyagoktól megszabadulni, csökkenti a nedvességet, nyálkát a szervezetben. Természetes ha tapasztalod, ahogy beköszönt a melegebb időjárás csökken a vágyad a nehezebb, tartalmas ételek iránt és inkább könnyedebb ételekre vágysz, elképzelhető, hogy néhány napig étvágyad sem lesz. Esetleg elkezded kívánni a - zöldségeket, friss salátákat, gyümölcsöket. Annak érdekében, hogy ne kelljen betegségektől, nehézségérzettől, fáradtságtól, nyálka felhalmozódástól szenvedned - nátha, influenza, allergia - a tavaszi időszakban, csökkentsd a szervezetedben a nedvességet, válts szárító és melegítő étrendre. Néhány tanács, a tavaszi étrendhez - Tavasszal érdemes több csípős, keserű és fanyar ízt vinni a táplálkozásodba. - Próbáld ki a húsmentes étrendet - a hús nagyon elnehezíti a tested. A fehérjét kiválóan pótolhatod gabonafélék és hüvelyesek kombinációjával. (pl lencsefőzelék zsemlével, falafel vagy hummusz pita kenyérrel, babpüré kukorica tortillával, mungdhal baszmati rizzsel, csicseriborsó kuszkuszzal) - Ajánlott gabonafélék és hüvelyesek: baszmati rizs, köles, hajdina, kukorica, árpa, quinia, zab, mungóbab, csicseriborsó, vörös bab, lencse, adzuki bab, fekete bab. - Tavaszra ajánlottak: karfiol, brokkoli, káposzta, saláta, retek, spenót, spárga, borsó, sárgarépa, zeller, zöldbab, cékla, cikória, eper, áfonya, alma. - A zsíros dióféléket kerüld, de érdemes 1-2 ek. napraforgómagot és tökmagot pirítva bevezetni az étrendedbe. - A nap folyamán fogyassz meleg vagy langyos vizet, gyógyteákat és kerülj minden hideg folyadékot. - Az ételeket emésztést segítő, melegítő, nyálka mentesítő fűszerekkel készítsd el gyömbért, fekete borsot, fahéjat, kurkuma, szegfűszeg, kardamom, hosszúbors. - Ha reggel nem vagy éhes, hagyd ki a reggelit. Ha éhes vagy ne egyél nehezet. Kiváló a zabkása, rizskása. - Ebédre és vacsorára főzz gabonaféléket, párolt zöldségeket és hüvelyeseket. - Próbálj minél több frissen készült ételt fogyasztani. Van néhány olyan táplálkozási szokás, amit érdemes kerülni, mert nyálka felhalmozódáshoz vezet - Kerüld az édességeket, félkész ételeket, gyorsételeket, fagyasztott dolgokat, másnapos ételeket, húst, kenyereket, tejterméket, dióféléket, zsíros ételeket, olajba kisült fogásokat és a hidegen fogyasztható dolgokat (fagylalt, joghurt, etc.) - Érdemes kiiktatni az étrendből a nehéz vagy vizes zöldségeket - avokádó, paradicsom, uborka, cukkini, tökfélék. - Ne nassolj étkezések között - Ne edd túl magad. - Minimalizáld az édes, savanyú és sós ízeket. - Érdemes lecsökkenteni a nehezebben emészthető, vizes és a savanyú gyümölcsök fogyasztását, a narancs, banán, kókusz, dinnye, ananász, füge, datolya. - Kevesebb zsiradékot használj a főzéshez. A főzéshez a ghí (tisztított vaj) a legkiválóbb. Esetleg fontold meg egy kis tavaszi méregtelenítő, tisztító kúra elvégzését. Tarthatsz húsvéti böjtöt is vagy lehet akár léböjt - pl egész nap csak forralt vizet iszol, vagy kiegészíted gyümölcslével, zöldséglével vagy kiváló a monodiéta. Jómagam az ájruvédikus kitchari kúrát tartom a legjobb tisztítókúrának. A méregtelenítésről a blogomon részletesen olvashatsz. Életmód Érdemes az életmódbeli szokásaidat is a tavasz hangulatához igazítani. Alakíts ki egy napi rutint - Ahogy a nap korábban kel, kezdj el Te is kicsit korábban kelni. Legkésőbb 6- 7 óráig kelj fel. - Ébredés után tisztálkodj - A tisztálkodás után végezz könnyed testmozgást. Akár csak mozgasd át az ízületeket, izmokat - nyak, váll, karok, gerinc, csípő, térd, boka - és végezz néhány nyújtózást, testgyakorlatot. Jógaoktatóként leginkább a jógagyakorlatokat preferálom, de a tai chi vagy bármilyen akár könnyedebb torna is jó lehet. - Végezz légzőgyakorlatokat, segítik a méregtelenítést, energetizálnak és helyreállítják a test-lélek-elme harmóniáját. - Nappal ne feküdj le aludni, nyálkafelhalmozódást és nehézségérzetet okoz a testedben és az elmédben. Az is így hat ha későn kelsz pl. reggel 9 kor ébredsz. - Este próbálj 22:00-ig lefeküdni aludni, de legkésőbb 23:00-ig kerülj ágyba. Az éjfél előtti lefekvéssel támogatod a tested méregtelenítő folyamatait, kipihentebb lesz az idegrendszered és szépülsz. Végezz rendszeres testmozgást - A mozgás aktiválja a keringésed, segít a méregtelenítésben, felpörget, hőt termel, könnyedséget hoz. - Ha sok fölös kilót szedtél fel a tél során, egy kicsit intenzívebb, megerőltetőbb mozgással könnyen megszabadulhatsz tőlük. Ha nincsenek fölös kilóid ne erőltesd túl magad. - Nagyon jók a séta, túrázás biciklizés, kocogás, úszás, jóga, thai chi. - A testmozgás legjobb időzítése reggel 6 és délelőtt 10:00 között vagy 18:00-20:00 között. - Ha jógát gyakorolsz részesítsd előnyben a nagyobb izommunkát kívánó pózokat és a mellkasnyitó gyakorlatokat. Néhány példa: napüdvözlet, hősi póz 1. és 2. , trikónászana, kobra, íj, teve, gerinccsavarások. A gyakorlás végén végezz relaxációt. A tavaszi frissességet használd ki az élet más területein is. A téli begubózás után kezdj el programokat szervezni, többet eljárni otthonról. Sétálj, kirándulj, menj színházba, táncolni, koncertekre. A tavasz jó időszak a szocializálódásra is, új kapcsolatok kialakítására, régi kapcsolatok újjáélesztésére. Találkozz a barátaiddal. Próbálj ki valami új dolgot, tanulj valamit újat, kezdj bele valami újba. Gondold át az életed, tűzz ki új célokat, akár az életmódoddal, táplálkozásoddal, egészségeddel, karriereddel, családoddal, önismerettel, spiritualitással, személyiségfejlesztéssel kapcsolatban. Selejtezz! Szabadulj meg a régitől, hogy helyet csinálj az újnak. Nézd át mely dolgok, amiket nem használsz, nincs rá szükséged, illetve mik azok a dolgok, amik kifejezetten rossz érzéseket, emlékeket hoznak elő. Az ilyen dolgoktól ajánlatod megválni. Vedd sorra tudatosan az emberi kapcsolataidat is. Amik úgy érzed nem válnak javadra, viszik az energiáidat, rossz érzéseket okoznak esetleg gondold át a felszámolásukat, vagy az érintkezési felületek csökkentését. Csinálj tavaszi nagytakarítást és esetleg újítsd meg kicsit a lakást. Festés, átrendezés, textílfestés, hímzés, rajzok, matricák, néhány új dolog - díszpárna , fogantyú, szappantartó, etc. - megannyi kreatív megoldással tudod feldobni kicsit az otthonodat. Változtass az öltözködéseden. Már hetekkel ezelőtt mondtam a férjemnek elég a téli ruhatáramból, és elővettem a színesebb ruháimat. Öltözz élénk színekbe, sárga, piros, narancs, pink, kezdj lágyabb anyagokat hordani. Csinálj időt, teret, helyet a lelki (spiritulis) dolgoknak. Minden nap szánj időt a befelé figyelésre, a saját érzéseid, gondolatid tudatosítására, imádkozásra. Adj hálát mindazért, amid van, amit elértél. Olvass szentírást ( Bhagavad Gíta, Biblia, etc). A tavasz a szabadságról és az örömről is szól. A legtöbb ember ma a saját maga emelete falak között él, saját börtönében. A társadalomban megannyi szív és érrendszeri betegség, mert az emberek nem mernek a szívük szerint élni. Nem szánnak időt a befelé figyelésre, a legtöbben nem is tudják szívük szerint mit csinálnának. Itt a lehetőség, hogy változtass, többet figyelj befelé. Akár írj listát arról mi az, amit szívesen csinálsz, ami neked örömet okoz és tudatosan a munka, szórakozás, pihenés arányát hozd egyensúlyba. Csinálj sok olyan dolgot, ami neked örömet okoz, ami a szíved szerinti. Ez egy ideális időszak arra, hogy merj önmagad lenni, merj a szívedre hallgatni. A tavasz megújító ereje nem csak testi szinten mutatkozik meg, de fontos ilyekor az életünk minden olyan területét szemügyre venni, ahol elakadásaink vannak, beleragadtunk a régibe, akár régi élethelyzetekbe, berögzült viselkedési mintákba, nem tudunk továbblépni, blokkok vannak. Érdemes átgondolni ezeket a kérdéseket és tudatosan megújulni ezen területeken is. A tavasz ideális a szerelemre, a párkapcsolatunk elmélyítésére, a szexuális aktivitás fokozására is. Ha még nincs párod, tavasszal a természet rezgései, a hormonok működése, minden támogatja a szerelem megérkezését az életedbe. A tavasz a legcsodásabb évszak, a maga friss, megújító, növekedést hozó erejével. Ahogy a természetben is minden kizöldül, virágba borul, úgy tudod az életedet Te is virágba borítani, ha megragadod a pillanatot, a tavasz adta lehetőségeket. Fantasztikus megújulást és sok örömet kívánok Neked! szeretettel Vitai Katiwww.eljharmonaiban.huhttp://eljharmoniaban.blogspot.com/
Lencsés rakott kelkáposzta magyarosan
Szív alakú kelkáposzta köszönti 2022-t! Az újévi lencsével kapcsolatban idén kicsit későn ébredtem, de remélem, azért még épp időben. Na, nem a főzéssel, az meglesz. A recepttel nektek! :) Az utolsó pillanatban megsütöttem a lencsés rakottamat, mert a “kötelező” lencsefőzeléket idén anyukám fogja készíteni. Igen, enyém a rakott, mert már nagyon várt rám egy gyönyörű, ráadásul szív formájú (!) kelkáposzta, ami mégsem maradhatott jövőre! ;) Amíg sült, leírtam a receptjét. Hozzávalók egy jó nagy sütőtálhoz - 1 fej kelkáposzta - 350 g lencse beáztatva - 50 g barnarizs - 100 g növényi kolbász - 50 g sörélesztőpehely - 100 ml olívaolaj - 2 kk só - 2 kk pirospaprika - 2 nagy gerezd fokhagyma - 500 g növényi joghurt Elkészítés - A lencsét, rizst főzd meg sótlan vízben. Mindkettő legyen még félig kemény, amikor elzárod. Nem kell mindenbe külön só, úgy könnyebb az összeállításnál beállítani, hogy összesen mennyit teszel be. - A kelkáposztát szedd levelekre, és egy nagy edényben tegyél fel vizet a tűzre. Ebben gőzöld elő a leveleket pár percig. - Közben olajon az élesztőpelyhet pirítsd meg. Nem kell neki sok, hamar megsötétedik. Tedd hozzá a reszelt fokhagymát, és együtt is kavargasd kicsit. Ha már olyan, mint a pirított prézli, add hozzá az elmorzsolt növényi kolbászt is, és vedd le a tűzről. - Most jön az összeállítás: egy jó nagy sütőtálban rétegezd a művedet sorjában: kelkáposztalevél, lencse, rizs, pirospaprika, élesztőpehely, só. A tetejére a legszebb, legnagyobb zöld leveleket tartogasd. - Nekem két emelet lett, és megtelt a sütőtálam. - Mielőtt betettem volna a sütőbe, 2 dl vízzel meglocsoltam, ebben sült-gőzölődött 180 fokon fél órát. Aztán öntöttem le 500 g szójajoghurttal, amit előtte egy dl vízzel hígítottam fel, majd visszatettem az egészet további 30 percre a sütőbe. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 60 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Lencsés rakott kelkáposzta magyarosan first appeared on Kertkonyha.
Serpenyős cukkini növényi joghurttal
Nyári ebédek vol.2. Méghogy ízetlen a cukkini! :)) Meg fogsz lepődni. Na, jó, magában az.. A cukkini az uborka és a spárgatök rokona. Azokat vajon üresen esszük? Nagyon nem! Hát, a cukkinitől miért sajnálod az ízeket? :) Adj neki nyugodtan bármit, ne csak mediterrán zöldeket, akár nehezebb, testes fűszereket is, bőven elbírja! Ez utóbbiról szól ez a mai recept. :) Szégyenletesen egyszerű lesz, olyan, aminek farkaséhesen álltam neki tegnap, olyan, amit az összeesés szélén csinálok, és lehetőleg mínusz 5 percem volt mindenre. Hogy mi lett ebből? Hát, hogy holnap is megcsinálom! Azt is nagyon fogod szeretni szerintem, hogy egyetlen adagot is könnyű elkészíteni belőle! Hozzávalók egy adaghoz: - 1 cukkini - 1 ek gyros fűszerkeverék - 1 körömnyi fokhagyma lereszelve - olívaolaj - Vágd a cukkínit 1-2 mm vékony karikákra. - Közben egy serpenyőben melegíts kevés olívaolajat, és amikor elég forró, tedd rá a cukkinit. Nem baj, ha egymásra csúsznak vagy több emelet lesz belőle. Szórd rá a fűszereket és a reszelt fokhagymát. Hagyd pirulni, barnulni, mert attól lesz gusztusos és finom is! - Nem kell neki sok igazából, 5 percet hagyd sülni-párolódni, kicsit forgasd is össze, hogy a fűszerek egyenletesen jussanak mindenhova. Ne felejtsd el hozzá a növényi joghurtot a tálalásnál! Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Serpenyős cukkini növényi joghurttal first appeared on Kertkonyha.
Cukkinis dhál
Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény 1 ek reszelt friss gyömbér 1/2 kk aszafoetida 1/3 kk csilipor (ízlés szerint) 3/4 kk kurkuma 1 salátacukkini felkockázva 15 dkg vöröslencse 8 dl víz 2,5 kk só 3/4 kk garam maszala egy csokor apróra vágott korianderzöld joghurt a tálaláshoz...
Kapros-joghurtos krumplisaláta tofukockákkal
Az év végi ünnepek hatására-e, nem tudom, de még mindig odavagyok az ilyen salátákért. Legyen lucskos, ízes, tartalmas és laktató. A hozzá használt krumpli eredetileg teljesen “mezeinek” tűnt a boltban, de mint később kiderült, valami nagyon érdekes, szétfőni nem tudó fajtát találtam. Szinte félig nyers, amolyan roppanós keménységű maradt végig az ádáz főzésem ellenére is. Nem baj, ez abszolút nem zavart senkit, és a tálban olyan gyönyörű széle maradt a kockáknak, hogy na! :) A másik, ami nagyon inspirálta ezt a receptet, hogy teljesen ki vagyok már éhezve a zöldre. Ezért most egyáltalán nem spóroltam vele, látjátok. Tudom, hogy sokan a kaprot kizárólag a tökfőzelékben tudják elképzelni, de mindig érdemes kísérletezni kicsit. A friss, nyers kapor nagyon finom, üde ízt ad az ételeknek. Hozzávalók két személyre - 650 g krumpli - 4 szál kapor zöldje - 8 szál petrezselyem zöldje - 8 ek növényi joghurt - 3 ek kovászos uborkalé (vagy 1 ek citromlé) - 1 ek olívaolaj - 5 ek szezámmag - 1,5 mk só - 200 g tofu - 2 ek szójaszósz - 1 ek keményítő - A krumplit héjában főzd puhára sós vízben, hagyd kihűlni, majd hámozd meg. Kozkázd fel akkorára, amekkora darabokat szeretnél a tányérodban. Így várja szépen a tálban a salátád az “ízét”. - A szezámmagot pirítsd meg. Ez nem kötelező, de sokkal finomabb lesz tőle. A zöldfűszereket vágd apróra. - A joghurtba szórd bele a zöldeket és a kihűlt szezámmagot, majd jöhet a kovászos uborka leve (citromlé) és természetesen a só. Öntsd ezt a sűrű, darabos szószt krumplira és finoman lapátold át, hogy egyenletesen elkeveredjen mindenhol. - Jöhet a tofukocka beízesítése és kisütése. Hacsak nem pácolt tofut vettél, először a tofu levét nyomogasd ki papírtörülközőben vagy tiszta konyharuha között. A páchoz keverd össze a szójaszószt a keményítővel, ebben forgasd meg a felkockázott tofut és süsd ki minden oldalát kevés olajon. Ha már nem forró, hintsd meg vele a krumplit. Extra tipp: Ha 1-2 órát állni hagyod a hűtőben még annál is finomabb lesz! :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.
Az összes 'joghurt' találat megjelenítése »