mag receptek - Vegetáriánus receptek

mag receptek

Kevés magyar fogyasztja rendszeresen ezt az italt - pedig vashiány ellen is hatékony

tegnap 05:25 Prove - a világ vegán szemmel 

Jelentősen javíthatja a szervezet vasellátottságát már egy apró változtatás is a mindennapi táplálkozásban. A zöld turmix beiktatása a mindennapi rutinba alkalmas lehet arra, hogy természetes módon töltsd fel a vasraktáraidat, és csökkentsd a vashiány kialakulásának kockázatát. De nem mindegy, mi minden kerül ebbe a bizonyos turmixba, a hatékonysága ugyanis fokozható. A vérképed alapján arra figyelmeztetett… The post Kevés magyar fogyasztja rendszeresen ezt az italt - pedig vashiány ellen is hatékony appeared first on Prove.hu.

Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a vegán pásztorpite egyszerre krémes, szaftos és könnyen variálható: a fűszeres lencseragu és az édesburgonya-püré kombinációja minden falatban harmonikus ízélményt nyújt. Ráadásul szezonális alapanyagokból bármikor gyorsan elkészíthető. A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: zamatos, szaftos ragu, krémes krumpliréteg alatt tökéletesre sülve. A klasszikus fogást most újragondololtuk: ebben a vegán változatban a krumplit… The post Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt appeared first on Prove.hu.

Itt az új őrület: mesterséges intelligenciával pótolnák a háziállatokat

2025. október 28. Prove - a világ vegán szemmel 

A háziállattartás területére is betört a mesterséges intelligencia. Robotállatot is választhatnak már azok, akik az élő állattal járó felelősségvállalás nélkül enyhítenék magányukat. Szakértők azonban rámutattak, ez a törekvés kontraproduktív lehet. Egyre népszerűbb a fiatalok körében, hogy gyerekvállalás helyett inkább háziállat mellett döntenek. Többek között az Egyesült Államokban, Olaszországban, Magyarországon és Kínában is megfigyelhető ez a… The post Itt az új őrület: mesterséges intelligenciával pótolnák a háziállatokat appeared first on Prove.hu.

Ezen szinte minden nagyszülő felhúzza magát - ha ,,lemegy a roló, ott a beszélgetésnek vége

2025. október 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Gyakran okoz feszültséget a családi asztalnál, ha a fiatalabb nemzedék a hagyományostól eltérően táplálkozik. A lapunknak nyilatkozó klinikai szakpszichológus szerint ez több tényezőre is visszavezethető, de a korábban megtapasztalt háborús nélkülözés ennek csak egy szelete. Az idősebb generáció tagjai egyéb okokból is személyes támadásként élhetik meg gyerekük vagy unokájuk ezen döntését. Minden vegán mögött van… The post Ezen szinte minden nagyszülő felhúzza magát - ha ,,lemegy a roló, ott a beszélgetésnek vége appeared first on Prove.hu.

Folyton fáradtnak és ingerlékenynek érzed magad? Akár ez is állhat a hátterében

2025. október 21. Prove - a világ vegán szemmel 

Nem mindig csak a stresszre vezethető vissza, ha sokszor alszol rosszul, és fáradt, ingerlékeny vagy. A háttérben gyakran magnéziumhiány áll. Mutatjuk, milyen természetes forrásokból pótolhatod! Az anyagcsere-folyamatok mintegy 80 százalékában szerepet játszik a magnézium, a vizsgálatok alapján azonban rengetegen szenvednek hiányt belőle. Az amerikaiak körülbelül 45 százalékának magnéziumhiánya van, ez pedig magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és… The post Folyton fáradtnak és ingerlékenynek érzed magad? Akár ez is állhat a hátterében appeared first on Prove.hu.

Ez történik a nejlon alatt, avagy káros-e a csomagolt zöldség?

2025. október 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Látszólag csak apróságnak tűnhet, hogy műanyag csomagolás nélkül vagy nejlonban kínálják a friss zöldségeket. Ez azonban nem pusztán higiéniai, nem is csak fenntarthatósági kérdés. A csomagolás ugyanis egy új kutatás szerint egyfajta láthatatlan stresszhelyzetet idéz elő - ez növelheti ugyan bizonyos tápanyagok mennyiségét, ám ez a növény eltarthatóságának rovására megy. Gondolkodtál már a szupermarketek gyümölcs-… The post Ez történik a nejlon alatt, avagy káros-e a csomagolt zöldség? appeared first on Prove.hu.

Fügés panna cotta - légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

2025. október 16. Prove - a világ vegán szemmel 

A panna cotta selymes, lágy karakterét tökéletesen egészíti ki ebben a növényi alapokra épülő receptben a füge édessége. Ha pedig nem szűröd ki belőle a gyümölcs apró magjait, a roppanósságuk izgalmas textúrát adhat a desszertnek. Az őszi zöldségek és gyümölcsök közül a sütőtök és a szilva mellett sokak kedvence a füge. Magas rosttartalma jót tesz… The post Fügés panna cotta - légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel appeared first on Prove.hu.

Gombakrémleves csicseriborsóval - tápláló és melengető komfortfogás

2025. október 11. Prove - a világ vegán szemmel 

Gyors, krémes és laktató - ez a gombakrémleves tökéletes választás, amikor egyszerű, de tápláló ebédre vágysz. Amikor nincs kedved a konyhában művészkedni, csak beledobálnál mindent egy fazékba, és hagynád, hogy magától megfőjön, akkor a legtökéletesebb választás a krémleves. Ráadásul amellett, hogy igen laktatóak, felmelegíthetnek a hűvösebb napokon. Ebben a selymes, csicseriborsóval sűrített gombakrémlevesben a gomba… The post Gombakrémleves csicseriborsóval - tápláló és melengető komfortfogás appeared first on Prove.hu.

Új lehetőség a magyar állami kórházakban: már választhatsz, mit szeretnél enni

2025. október 9. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy rendeletmódosításnak köszönhetően ma már orvosi igazolás nélkül is biztosíthatják a magyar állami kórházak a növényi alapú menüt az azt igénylő betegeknek. Erre eddig nem volt lehetőségük. Abban az esetben pedig, ha szakorvos írja elő az állati eredetű összetevőktől mentes ellátást, kötelező megteremteni az ehhez szükséges feltételeket. Pár éve még csipetnyi irigységgel olvashattak róla a… The post Új lehetőség a magyar állami kórházakban: már választhatsz, mit szeretnél enni appeared first on Prove.hu.

Nemzetközi gasztrozsűri elismerését is kivívta egy minimalista összetevőlistával hódító magyar élelmiszermárka

2025. október 6. Prove - a világ vegán szemmel 

Fenntartható, vegán és kompromisszummentes ízélményt kínál a nemzetközi porondon is bizonyító magyar termék, a Nutridude mogyoróvaj. A márka mögött álló ügyvezető, Nagy Krisztián mesélt lapunknak arról, miért tekinthető a tökéletes banánmentő projektnek a termékük, ahogy arról is, milyen újítással készülnek még a közeljövőben. Nagyon ritka az, hogy egy desszertkrém egyszerre legyen kompromisszummentes választás az etikai,… The post Nemzetközi gasztrozsűri elismerését is kivívta egy minimalista összetevőlistával hódító magyar élelmiszermárka appeared first on Prove.hu.

Sertésbotrány: disznókirályként emlegetett fideszes képviselő keveredett gyanúba

2025. október 1. Prove - a világ vegán szemmel 

Összefüggés lehet Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő szerint a Horváth István fideszes képviselő feleségének tengelici vágóhídján látott jelöletlen disznók és a Horváth hizlaldájából eltűnt ötezer állat ügye között. Hadházy szerint az egyetlen lehetséges magyarázat: Horváth a vágóhídján feketén vághatja a sertéstelepén hizlalt disznókat. A NAV 250 milliós költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz. Szövevényes sertésügyben bukkanhatott… The post Sertésbotrány: disznókirályként emlegetett fideszes képviselő keveredett gyanúba appeared first on Prove.hu.

Szegények káposztája

2025. szeptember 30. Vegavarázs 

Áldja meg az Isten Mráz babót! Tőle származik ez a recept, amit a hűvösebb hónapokban rendszeresen készítek, és a családban csak ,,szegények káposztájának hívunk. Mráz babó a nagymamám nagyanyja volt; az ő idejében az asszonyoknak kevés alapanyagból kellett tápláló és finom ételeket főzniük. Mégis olyan ízeket varázsoltak az asztalra, amiket máig őrzünk és örömmel készítünk újra.  Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta 3 ek olaj 2 ek liszt 1/­­2 kk aszafoetida (vagy hagyma) 2 kk édes fűszerpaprika 1 kk füstölt pirospaprika 1 kk őrölt fűszerkömény 1/­­2 dl paradicsomlé 3 kk só  1/­­2 kk frissen őrölt fekete bors 2 dl rizs Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beleszórjuk a lisztet, és folyton kevergetve - kis lángon - világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az aszafoetidát, a füstölt paprikát és a fűszerpaprikát, és még néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Ráöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Az utolsó 10-15 percben belekeverjük a megmosott rizst, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, és készre főzzük az ételt. Tálalhatunk hozzá tejfölt, de anélkül is isteni.  

A magyarok többsége alapélelmiszernek tartja - az orvosok vészjelző címkét tennének rá

2025. szeptember 23. Prove - a világ vegán szemmel 

Az európai orvosok zöme szerint az emberek többsége túl sok húst fogyaszt - derül ki egy felmérésből. Sokuk szerint fel kellene tüntetni ezeknek a termékeknek a csomagolásán az egészségügyi kockázatokat. Ugyanakkor jelentős részük aggódik a húslobbi befolyása és az állati szektorokra összpontosuló kormányzati támogatások miatt is. Tízből kilenc európai egészségügyi szakember úgy véli, hogy a… The post A magyarok többsége alapélelmiszernek tartja - az orvosok vészjelző címkét tennének rá appeared first on Prove.hu.

Szurikáták szaladgálnak Érden - az állatmentők szerint ,,Érd maga a szafari

2025. szeptember 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Nem éppen őshonos állatok tűntek fel Érd Parkvárosban, szurikátákat fotóztak le a helyi állatmentők. Ez az eset is rávilágít arra, hogy Magyarországon egyre több a házi kedvencként tartott egzotikus állat. Szurikáták járják Érd parkvárosi részét - adta hírül közösségi oldalán az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány. A szervezet fotókkal is bizonyította, hogy akármilyen szürreálisnak tűnik is… The post Szurikáták szaladgálnak Érden - az állatmentők szerint ,,Érd maga a szafari appeared first on Prove.hu.

Ilyen, mikor a vadállatok rákapnak a maguk ,,gyorséttermére

2025. október 25. Prove - a világ vegán szemmel 

Vonulásuk és magyarországi tartózkodásuk alatt is tömegesen próbálnak a szemét között turkálva élelemhez jutni a gólyák. Bár a guberáló gólya elsőre viccesnek tűnhet, valójában nincs nevetnivaló rajta, hiszen ez a szokás az állat halálát okozhatja. A jelenség ellen lakossági szinten egyetlen lépéssel lehet tenni. Egyre gyakoribb látvány az elmúlt években, hogy fehér gólyák tűnnek fel… The post Ilyen, mikor a vadállatok rákapnak a maguk ,,gyorséttermére appeared first on Prove.hu.

Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót

2025. október 20. Prove - a világ vegán szemmel 

A vegán Nutella immár Magyarországon is kapható, de a vásárlókat meglepte a termék ára: a növényi változat csaknem kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos. A Ferrero Magyarország lapunknak elárulta, mi áll a különbség mögött. Karácsonyi csodaként ünnepelhették 2023 decemberében a növényi étrendet követők a hírt, hogy érkezhet a Nutella hivatalos vegán verziója. Erre az olasz… The post Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót appeared first on Prove.hu.

Vascsővel vertek agyon kismalacokat - a magyar hatóságok szerint ez így szokás

2025. október 17. Prove - a világ vegán szemmel 

Mezőpeterdi malacok kínzása miatt tettek feljelentést állatvédők, a rendőrség szerint azonban nem bűncselekmény vascsővel agyonverni őket. A hatóságok azzal érveltek, hogy a két állat kicsi volt, testsúlyuk az öt kilogrammot sem érte el, és ez így szokás. Még márciusban kapott egy meglehetősen felkavaró videót a Szurkolók az Állatokért Alapítvány. A felvételen az látszik, hogy egy… The post Vascsővel vertek agyon kismalacokat - a magyar hatóságok szerint ez így szokás appeared first on Prove.hu.

Így lenne a legegyszerűbb a rágcsálóinvázió elleni védekezés

2025. október 14. Prove - a világ vegán szemmel 

A rágcsálók elleni harcban gyakran a mérgek és csapdák kapnak főszerepet, pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a baglyok támogatása sokkal természetesebb és fenntarthatóbb megoldás lenne. Sok helyen okoz problémát az egerek elszaporodása, a leggyakrabban pedig erre az emberi válasz a hagyományos egércsapda mellett a mérgek kihelyezése. Ez azonban több szempontból is komoly… The post Így lenne a legegyszerűbb a rágcsálóinvázió elleni védekezés appeared first on Prove.hu.

Miután betiltották a vegaburger elnevezést az EP-képviselők, másnap a menzán megetették velük szakácsok

2025. október 9. Hírek 

Az egyik képviselő szerint a menza szakácsai polgári engedetlenségre szánták el magukat.

Főszerkesztőjével együtt leváltja annak vitatott hóbortját is a legendás divatmagazin

2025. október 8. Prove - a világ vegán szemmel 

Újabb ikonikus divatipari szereplő mondott nemet az állati szőrmére. A Vogue kiadója, a Condé Nast médiavállalat bejelentette, minden szerkesztőségi tartalmában megszünteti a szőrme szerepeltetését. Egy kiskaput azonban hagytak maguknak - etikai okokra hivatkozva. Újabb fontos győzelmet aratott az állatvédelem: a Vogue kiadója is nemet mond a szőrmehasználatra. A Condé Nast médiavállalat frissített irányelvei szerint a… The post Főszerkesztőjével együtt leváltja annak vitatott hóbortját is a legendás divatmagazin appeared first on Prove.hu.

A remény hangja, milliók hőse, aki a szívével kutatott - Jane Goodallra emlékezünk

2025. október 2. Prove - a világ vegán szemmel 

Amikor Jane Goodall 1960-ban először lépett a tanzániai Gombe-partjára - egyetemi diploma nélkül, de nyitott elmével és szívvel -, még senki nem sejtette, valószínűleg ő maga sem, hogy egyszer milliókat inspirálva járja majd a világot, és cselekvésre ösztönöz sokakat. A csimpánzok kutatójából és védelmezőjéből nemzetközi ikon vált, akit most a tudományos és természetvédő közösségen túl… The post A remény hangja, milliók hőse, aki a szívével kutatott - Jane Goodallra emlékezünk appeared first on Prove.hu.

Keressük az év kiemelkedő vegán civiljeit és zöld vállalatait - szakmai zsűri dönt a nyertesekről

2025. október 1. Prove - a világ vegán szemmel 

Nagyszabású díjátadó ünnepség várható november 22-én a Vegan Summit Budapesten: egy szakmai zsűri és a közönség is a társadalom azon szereplőit emeli reflektorfénybe, akik kiemelkedő munkájukkal, példamutatásukkal és innovációjukkal hozzájárultak egy etikusabb, egészségesebb és fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez. November 22-én várja az érdeklődőket a Vegan Summit Budapest, amely nemcsak Magyarország eddigi legnagyobb vegán rendezvényének ígérkezik, de… The post Keressük az év kiemelkedő vegán civiljeit és zöld vállalatait - szakmai zsűri dönt a nyertesekről appeared first on Prove.hu.

Gyakran készítik így a magyarok az ételt - a kockázatok mérséklése azonban nem könnyű feladat

2025. szeptember 30. Prove - a világ vegán szemmel 

Te milyen gyakran eszel rántott ételeket? Ha rajongsz az olajban sült dolgokért, akkor van egy lelombozó hírünk számodra: az egészséged veszélyezteted. Dietetikusok szerint azonban, ha nem tudsz teljesen lemondani erről a fajta ételről, vannak bizonyos trükkök, amelyekkel legalább csökkentheted a kockázatokat. Világszerte rendkívül népszerűek az olajban sült ételek.  Az Egyesült Államokban a lakosság 36 százaléka… The post Gyakran készítik így a magyarok az ételt - a kockázatok mérséklése azonban nem könnyű feladat appeared first on Prove.hu.

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

2025. szeptember 20. Prove - a világ vegán szemmel 

Édeskés sütőtök, friss spenót és roppanós pirított dió - ez a saláta egyszerre könnyed, tápláló, és tele van őszi ízekkel. Magában és köretként is tökéletes fogás. Ha mondanod kell egyetlen zöldséget, amely tökéletesen leírja az őszi hangulatot, szinte biztos, hogy egyből a sütőtök ugrik be. Ez pedig nem véletlen. A színesedő-elszáradó lombkoronák, valamint az egyre… The post Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra appeared first on Prove.hu.

Retró melegszendvics

2025. szeptember 19. Vegavarázs 

Olvasói kérésre született pár éve ez a retró melegszendvics, olyan melegszendvics krémet szeretett volna valaki, mint gyerekkorában volt, de húsmentesen. Hát íme… Hozzávalók: 6 db zsemle 2 pár vegán virsli 20 dkg tetszés szerinti sajt 5 ek tejföl 1/­­4  ek mustár 1/­­2  kk aszafoetida (elhagyható) 1 csipet őrölt fekete bors 1 lapos kk só A zsemlék tetejét levágjuk úgy, hogy tölteni tudjuk. Kiszedjük a belsejüket és összemorzsoljuk. Lereszeljük és egy tálba tesszük a virslit és a sajtot. Hozzáadjuk a zsemle belsejét, a tejfölt és a mustárt. Sózzuk, borsozzuk, az aszafoetidát is rászórjuk, és az egészet alaposan összekeverjük. A tölteléket a zsemlékbe töltjük, sütőlapra tesszük, és előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.


Az összes 'mag' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!