
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
4 gyorsan elkészíthető süti - ha sok pepecselés nélkül nassolnál
édesburgonya vagy zöldség?
mag receptek
Hajöblítő házilag
A zsálya idén különösen gyönyörű a kertben. Erős, sűrű bokor lett belőle, illatos, ezüstös-zöld levelekkel - nemcsak a méhek kedvence, hanem az enyém is. Hasznos gyógynövény, és hajápolásban is igazi titkos szövetséges. Szabályozza a faggyútermelést, így zsíros és száraz fejbőr esetén is kiegyensúlyozó hatású. Tonizál, fokozza a fejbőr vérkeringését, ezzel támogatja a hajhagymákat, ami hosszú távon segítheti az egészséges hajnövekedést. Enyhén gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, ezért a korpásodásra hajlamos fejbőr is hálás érte. És ami talán a leglátványosabb: rendszeres használattal szép fényt és tartást ad a hajnak. Finoman sötétíti az ősz hajszálakat, így különösen jól működik középbarna vagy sötétebb hajszíneken. Így készítettem el Fogtam egy nagy marék friss zsályalevelet (szárított is jó, akkor kb. 2 evőkanállal), leforráztam fél liter vízzel, majd lefedve állni hagytam egy órát. Amikor kihűlt, leszűrtem, és adtam hozzá egy evőkanál almaecetet - ez nemcsak fényt ad, hanem segít a fejbőr pH-jának helyreállításában is. Hogyan használom? Hajmosás után, amikor már kiöblítettem a sampont, ezzel a főzettel öblítem át a hajam. Nem kell lemosni - hagyom, hogy magától száradjon, vagy megszárítom hajszárítóval. Az illata enyhe, zöldes, természetes. Ha hetente 1 alkalommal használod, már néhány hét után érezhető a különbség: egészségesebb fejbőr, fényesebb, könnyebben kezelhető haj.
Egy malac és egy cirkuszi elefánt különleges kalandja debütált a mozikban
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel
Egy cirkuszi elefánt és egy disznó története az Elefántos kaland, amely májusban érkezett a magyarországi mozikba. De akár egyéb, vegán elveket felölelő mesékből is válogathatsz, van belőlük több is. Új mesefilm debütált májusban a magyar mozikban, amely vegán szemmel igazán különleges lehet. Az Elefántos kaland angol-kanadai-amerikai animációs film középpontjában ugyanis egy cirkuszi elefánt és egy… The post Egy malac és egy cirkuszi elefánt különleges kalandja debütált a mozikban appeared first on Prove.hu.
Növényi étrendet ajánló orvos is felkerült a TIME magazin toplistájára
2025. május 10. Prove - a világ vegán szemmel
A TIME magazin idén is előrukkolt a világ száz legbefolyásosabb egészségügyi szereplőjével. Az egészségügyi toplista tagja többek között az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója és Katalin walesi hercegné is. De szerepel rajta Dean Ornish amerikai orvos is, aki az Alzheimer-kór előrehaladásának lassítására intenzív életmódváltást, ennek részeként pedig növényi étrendet javasol. Közzétette a világ száz legbefolyásosabb egészségügyi szereplőjét… The post Növényi étrendet ajánló orvos is felkerült a TIME magazin toplistájára appeared first on Prove.hu.
Svájc beleáll a címkeháborúba, tabuvá válnak bizonyos állati elnevezések
2025. május 10. Prove - a világ vegán szemmel
Korábban úgy látszott, a növényi termékek elnevezése maradhat, ám a svájci legfelsőbb bíróság friss döntése értelmében van pár kifejezés, amelyet a jövőben kerülni kell az alternatívák csomagolásán. A Planted Foods, az ország legnagyobb vegán húsalternatívákat gyártó cége politikainak bélyegezte a döntést. A címkeháború újabb fejezetében továbbra is a vásárlók megtévesztése a húslobbi egyetlen érve. Akad… The post Svájc beleáll a címkeháborúba, tabuvá válnak bizonyos állati elnevezések appeared first on Prove.hu.
Kötelező lesz vegán lehetőséget biztosítani a spanyol iskolákban
2025. május 6. Prove - a világ vegán szemmel
Megújul következő tanévtől a spanyolországi iskolai menza egy friss rendeletnek köszönhetően. Ennek keretében kötelező eleme lesz az ebédnek a gyümölcs és a zöldség, ahogy a vegán választási lehetőség is. Az újítás minden állami és magán általános és középiskolára vonatkozik majd. Egészségesebb iskolai étkeztetéssel venné fel a harcot Spanyolország a gyerekkori elhízással szemben. A spanyol gyerekek… The post Kötelező lesz vegán lehetőséget biztosítani a spanyol iskolákban appeared first on Prove.hu.
Brazília lakosságának hét százaléka vegánnak vallja magát
2025. április 28. Prove - a világ vegán szemmel
A brazilok hét százaléka vallotta magát vegánnak a Brazil Vegetáriánus Társaság megbízásából tavaly decemberben készült felmérésben. A kutatásból kiderült az is, hogy háromnegyedük megfontolná a húsfogyasztás csökkentését vagy elhagyását, leginkább egészségügyi okokból. Idén Brazília ad helyet az ENSZ klímatalálkozójának, a COP30-nak, ahol az ország ígérete szerint számos növényi opciót kínálnak majd a vendégeknek. A Brazil… The post Brazília lakosságának hét százaléka vegánnak vallja magát appeared first on Prove.hu.
Gluténmentes karobos muffin
2025. április 25. Élj harmóniában
A tavaszi táplálkozás fő elve, a testedben lévő nedvesség (vizesedés, kézdagadás, ödéma, nyálkásodás, megfázás, allergiák) ellensúlyozása. Ez a muffin egy idei kísérletem, már sokadszor készítem el, és nálam megúnhatatlan lett. Szeretem ha valami nem túl édes és amúgy is a tavaszi étrendben érdemes a nyálkásító ételeket csökkenteni (pl. zsíros ételek, édességek, tejtermékek, pékáruk). A recepthez, úgy válogattam össze az alapanyagokat és a fűszereket, hogy ne nyálkásítsa a szervezetet, inkább kicsit szárító hatású legyen. Ráadásul ez a recept szuper jól beilleszthető a tavaszi tisztítókúra előkészítő és visszatérési szakaszába. Hozzávalók: 1 csésze rizsliszt 1 csésze hajdinaliszt 1/3 csésze kókuszliszt 3/4 csésze teljes értékű nádcukor 3/4 zacskó sütőpor 3 púpos ek. karobport (ha nincs otthon kakaót is használhatsz) 1/2 csésze tökmag 1/2 csésze aszalt vörösáfonya (ha nincs otthon tehetsz bele mazsolát) 6 ek kókuszzsír fahéj kardamom 1,5 - 2,5 csésze víz díszítéshez, ha szereted karobpor Egy tálban keverd össze a liszteket, a sütőport, a fűszereket ízlés szerint és a cukrot. Ha édesebben szereted, akkor több cukrot tegyél. Majd keverd hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a vizet adagolva, addig amíg krémes muffintésztát nem kapsz - ne legyen folyós. Add hozzá a tökmagot és az áfonyát és keverd össze. Egy muffin formába (tehetsz bele muffin papírt) adagold bele a tésztát. Én mindegyiknek tettem a közepébe 1 - 2 aszalt szilvát. Tedd 180°C fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p) Ha szeretnéd karobporral szórd meg a tetejét - bevallom én mindig szűrőn keresztül szórok:) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Ha szeretnél egy irányított és támogató, gyengéd megoldást a szervezeted tisztítására, a salakanyagok eltávolítására, ahol napról, napra kísérlek végig a méregtelenítésen és bármikor kérdezhetsz is tőlem, akkor csatlakozz a Szezonális Tisztítás Online Programhoz. részletek és jelentkzés: https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel KAti #tisztítókúra #tavasz #recept #gluténmentes #édesség #muffin #vegán #vegetáriánus #tojásmentes #éljharmóniában #tisztítóétrend
Magyar nevet adott új, mentett kutyájának Adrien Brody
2025. április 24. Prove - a világ vegán szemmel
Új családtaggal ünnepelte idén a születésnapját Adrien Brody amerikai színész, egy kutyát fogadott örökbe, akit Lászlónak nevezett el. A névválasztás hátterében egy Brody által megformált szereplő állhat, ezt azonban egyelőre nem erősítette meg. Április 14-én ünnepelte 52. születésnapját Adrien Brody kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer. ,,Ez egy boldog, áldásokkal teli nap. Köszönöm… The post Magyar nevet adott új, mentett kutyájának Adrien Brody appeared first on Prove.hu.
Dahi baingan - joghurtos padlizsán
A padlizsán az indiai konyha egyik izgalmasabb alapanyaga - füstös, selymes, telt ízű, csodásan veszi át a fűszereket. A dahi baingan egy hűsítő fogás: pirított padlizsán és aromás joghurtban. Ez az étel többféle változatban megtalálható India különböző vidékein. Én leginkább nyáron készítem, amikor van már padlizsán a kertemben, és jól esik a joghurtos hűsítés. Tálalhatunk mellé rizst vagy indiai lepénykenyeret. Dahi baingan - joghurtos padlizsán Hozzávalók: 2 közepes padlizsán 1 kk kurkuma 1/2 kk őrölt chili (ízlés szerint) 1 kk só kevés víz (a pasztához) olaj a sütéshez A joghurtos mártáshoz: 5 dl natúr joghurt 1/3 kk asafoetida 1/2 kk őrölt római kömény 1 kk só egy csipet őrölt chili (ízlés szerint) A padlizsánt megmossuk, kb. fél centi vastag karikákra vágjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a kurkumát, chilit és sót annyi vízzel, hogy kenhető paszta legyen belőle. A padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük ezzel a fűszeres pasztával, és egy keveset állni hagyjuk, míg felforrósítunk egy serpenyőt. Egy kevés olajon, közepes lángon a padlizsánszeletek mindkét oldalát barnára sütjük. Közben a joghurtot simára keverjük egy tálban, hozzáadjuk a hinget, őrölt köményt, sót és egy kis chilit. A megsült padlizsánszeleteket óvatosan beleforgatjuk a fűszeres joghurtba, vagy szép sorban leöntjük vele. Tálalás előtt egy kis pihentetés jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.
Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu
A tiramisu az olasz desszertek királynője - és mint minden klasszikus, időről időre új ruhát kap. Ez a változat messze van a hagyományos kávés-piskótás ízvilágtól, mégis hozza azt a krémes, réteges kényeztetést, amit annyira szeretünk benne. A zabkekszes alap karakteresebb, a málnás-pisztáciás kombináció pedig friss, gyümölcsös és üdítően modern. Tökéletes egy hétvégi ebéd lezárásaként, de simán megállja a helyét ünnepi desszertként is - főleg, ha valami különlegeset tennél az asztalra. Hozzávalók: 30 dkg zabkeksz 1,5 dl tejeskávé 50 dkg mascarpone 1,5 dl tejszín 3 ek méz 20 dkg pisztáciakrém 5-6 ek málnalekvár Egy üvegtál vagy sütőtál alját kirakjuk zabkekszekkel, majd meglocsoljuk a tejeskávéval - annyival, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne ázzanak el teljesen. A mascarponét elkeverjük a mézzel és a pisztáciakrémmel, majd a felvert tejszínt is beleforgatjuk, hogy könnyű, habos krémet kapjunk. A zabkekszes rétegre kanalazunk néhány evőkanál málnalekvárt, elegyengetjük, majd ráhalmozzuk a pisztáciás krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük: zabkeksz, tejeskávé, málnalekvár, krém. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, vagy díszíthetjük friss málnával is, ha van kéznél. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.
Könnyed délutáni túra
2025. április 19. Élj harmóniában
Baráti találka, mi más, mint közös túra - húsvét, szombat délután, elkerülve a kiránduló tömegeket:) A mesés tavaszi erdők tele vannak szebbnél, szebb virágokkal, mézédes illatokkal és a táj egyre zöldebb. Az ég gyönyörű kék, varázslatos felhőkkel. Ez egy könnyed délutáni túra, komolyabb szintemelkedés nélkül. Mai útvonal: Piliscsév - Basa-hegy - Piliscsév szeretettel Kati #túra #kirándulás #piliscsév #éljharmóniában
Újabb magyar telep esett el, nyár közepéig nem lélegezhetünk fel
2025. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Messze vagyunk még attól, hogy Magyarországot hivatalosan is száj- és körömfájás vírustól mentesnek minősíthessék - figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és Rusvai Miklós virológus is. És bebizonyosodott: okkal. Újabb szarvasmarhatelepen igazolták a vírus jelenlétét. Ennek megfelelően érvényben marad a szigorú elővigyázatosság, a korlátozott határátkelési lehetőségek és a rutinszerű fertőtlenítés. Ahogy a találgatás is a vírus… The post Újabb magyar telep esett el, nyár közepéig nem lélegezhetünk fel appeared first on Prove.hu.
Zöld turmix tyúkhúrral
A tyúkhúr sokak szemében csak egy gyom, pedig valójában tele van értékes tápanyagokkal. A friss hajtások vasat, C-vitamint, magnéziumot és klorofillt is tartalmaznak, így remek vértisztító, nyirokrendszer-serkentő és enyhe vízhajtóhatású zöld. Tavaszi fáradtság, lelassult emésztés vagy épp böjt idején igazi kincs. És hogy miért turmixba tesszük? Mert így egyszerre könnyű, nyers, friss és gyorsan hasznosuló formában juttathatjuk be. Az íze lágy, enyhén zöld ízű, egy kis zöld alma és citromlé pedig üdítően kerek egésszé teszi. A tyúkhúr nyugodtan mehet a turmixba szárastól, ha zsenge, tavaszi a növény. Ilyenkor a szára puha és turmixolva teljesen eldolgozódik. Sőt, a szárakban is van bőven hatóanyag és tápérték, kár lenne kihagyni. Ha viszont már kicsit idősebb, szálkásabb, fásabb a növény, akkor érdemes a nagyon vastag szárakat kicsippenteni. Ha vadon szedted a tyúkhúrt, érdemes áztatni pár percre, majd folyó vízzel átöblíteni. Hozzávalók: egy jó marék friss tyúkhúr egy marék friss spenót vagy madársaláta egy zöld alma 1 evőkanál frissen facsart citromlé 2-3 dl víz Az összes hozzávalót alaposan megmossuk, megtisztítjuk, az almát feldaraboljuk, turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Azonnal fogyasztható, nem csak hasznos, hanem nagyon finom is.
Ludak ezreivel végeznek, újabb magyar telepeken lobbant be a járvány
2025. április 16. Prove - a világ vegán szemmel
A járványhelyzet romlásáról számolt be a Nébih, madárinfluenza miatt kell két vármegyében is - Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében - felszámolni egy-egy tömőlúdállományt. A két telep között járványügyi kapcsolat van. Rusvai Miklós virológus már korábban figyelmeztetett: a madárvonulás miatt újra megjelenhet ez a vírus Magyarországon is. Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is a… The post Ludak ezreivel végeznek, újabb magyar telepeken lobbant be a járvány appeared first on Prove.hu.
Kókuszcsatni
Hozzávalók: 2 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1 ek reszelt friss gyömbér 1 ek apróra vágott zöld erős paprika 1/3 kk aszafoetida 3 dkg földimogyoró 2 ek aprított korianderzöld 2 dl joghurt 10 dkg kókuszreszelék 1 kk só Egy kis edényben felmelegítjük az olajat, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Hozzáadjuk a gyömbért és az erős paprikát, néhány másodperc pirítás után pedig az aszafoetidát, majd levesszük a tűzről. A földimogyorót, a korianderzöldet és a joghurtot késes aprítóba tesszük. Simára mixeljük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, rákanalazzuk a fűszereket is, sózzuk és elkeverjük. Ha túl száraz lenne, adunk hozzá még egy-két kanál joghurtot vagy vizet. Egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Sós csemegékhez tálaljuk.
Ismét az erdőirtást könnyítené a magyar kormány egy új törvényjavaslattal
2025. május 5. Prove - a világ vegán szemmel
A tűzifarendelet esetében részben visszavonulót fújt a magyar kabinet, most azonban ismét a tarvágás könnyítésén dolgoznak. Erre három természetvédelmi szervezet - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország Alapítvány - hívta fel a figyelmet. Levélben kérték az érintett kormánytagokat, hogy kerüljenek ki a benyújtott törvényjavaslatból a természeti állapot… The post Ismét az erdőirtást könnyítené a magyar kormány egy új törvényjavaslattal appeared first on Prove.hu.
Dokumentumfilm készül a világ egyik legidősebb ultramaratonistájáról, aki vegán
2025. április 27. Prove - a világ vegán szemmel
Paul Youd, 87 éves vegán atléta azt a célt tűzte ki maga elé, hogy százesztendős korára teljesít száz ultramaratont. Több tucat verseny vár még rá, mielőtt kipipálhatja ezt az elképesztő kihívást. A dokumentumfilmes Damian Sciberras annyira inspirálónak találta az elhatározást, hogy filmet készít az idős futóról. A legtöbben már azt is komoly teljesítménynek tartják, ha… The post Dokumentumfilm készül a világ egyik legidősebb ultramaratonistájáról, aki vegán appeared first on Prove.hu.
Ausztria panaszkodik, amiért a magyar kormány nem szólt a Pereszteg mellett elföldelt tetemekről
2025. április 25. Prove - a világ vegán szemmel
A múlt héten Rábapordányban azonosított, ragadós száj- és körömfájással fertőzött szarvasmarhatelepen megkezdődött az állatok leölése. A közel kilencszáz tejelő tehén mellett a telephez köthető sertéseket is leölték. A tetemeket a Pereszteg határában lévő ATEV-telepen földelték el, ami ellen a lakók tüntetést szerveztek. Ausztria eközben a talajvíz szennyeződése miatt aggódik. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, április 17-én… The post Ausztria panaszkodik, amiért a magyar kormány nem szólt a Pereszteg mellett elföldelt tetemekről appeared first on Prove.hu.
Mérgező fémekkel szennyezett a világ termőföldjeinek hatoda
2025. április 23. Prove - a világ vegán szemmel
A világ termőföldjeinek nagyjából hatodán a mérgező fémek koncentrációja túllépi az elfogadható szintet, állítja egy új kutatás. Ennek a kutatók szerint természetes és az emberi tevékenységre visszavezethető okai is vannak. Bár a fémek jelenléte a talajban köztudott, az eloszlásuk és a koncentrációjuk mértéke nem ismert eléggé - olvasható egy új, a Science magazinban megjelent tanulmányban.… The post Mérgező fémekkel szennyezett a világ termőföldjeinek hatoda appeared first on Prove.hu.
Körözöttel töltött paprika
Hozzávalók: - 25 dkg túró - 10 dkg juhtúró (elhagyható) - 3 ek tejföl - 1,5 kk pirospaprika - 1/4 kk asafoetida - 1/4 kk frissen őrölt bors - 1/2 kk őrölt fűszerkömény - 1 1/2 kk só - kb. 4 tölteni való paprika A körözött elkészítése rendkívül egyszerű: az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük, hogy minden íz összeérjen. Ezután készítsük elő a paprikákat: vágjuk le a paprika tetejét, majd a csumáját óvatosan szedjük ki, ügyelve arra, hogy a paprika ne sérüljön. Töltsük meg a paprikákat a körözöttel. Miután a paprikák mindegyikét megtöltöttük, tegyük őket egy tálcára, és helyezzük a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek. Hűtés után szeleteljük fel a paprikákat. Kedvünk szerint készíthetünk hozzá pirítóst, vagy tálalhatjuk frissen sült kiflivel, zöldségekkel.
Érzelmek sokaságára képes a bárány, ne minősítsd le húsvéti fogássá!
2025. április 20. Prove - a világ vegán szemmel
Állami kampány zajlik a bárányhús hazai fogyasztásának erősítése érdekében. A magyar juhtartók húsvéti reményeit kissé megtépázták a ragadós száj- és körömfájás vírussal járó, exportot érintő korlátozások. Az állatvédők azonban inkább bárányhústól mentes húsvétban reménykednek. Ellenkampányba kezdett a Noé Állatotthon Alapítvány. ,,Rontsuk együtt tovább a bárányhúsfogyasztási statisztikát - buzdították Facebook-követőiket. ,,A rádióban hallottuk reggel, hogy Magyarországon… The post Érzelmek sokaságára képes a bárány, ne minősítsd le húsvéti fogássá! appeared first on Prove.hu.
A rekordok éve volt a tavalyi Európában, és nem jó értelemben
2025. április 19. Prove - a világ vegán szemmel
Európa a leggyorsabban melegedő kontinens, a tavalyi év pedig a valaha mért legmelegebb volt a földrészen. A viharok és áradások közel félmillió embert érintettek - derül ki a WMO és a Kopernikusz éves jelentéséből. Az európai kontinens közel felén mértek tavaly rekordmagas hőmérsékleteket. A viharok és áradások legalább 335 életet követeltek, és további 413 ezer… The post A rekordok éve volt a tavalyi Európában, és nem jó értelemben appeared first on Prove.hu.
Több mint száz éve a gyógynövények erejében hisz a Salus Haus (x)
2025. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Több mint 100 éves tapasztalat, holisztikus szemlélet és kompromisszumok nélküli minőség - ez jellemzi a német Salus Haust, amely ma már világszerte több mint 65 országban van jelen. Nálunk, Magyarországon immár 30 éve a családi vállalatként működő Sal-Bert Kft. látja el a kizárólagos képviseletet, és gondoskodik arról, hogy a vásárlók ne csupán kiváló minőségű termékeket… The post Több mint száz éve a gyógynövények erejében hisz a Salus Haus (x) appeared first on Prove.hu.
Könnyebb lesz vegánnak lenni harminc-negyven év múlva - Budapesten járt Melanie Joy szociálpszichológus
2025. április 16. Prove - a világ vegán szemmel
Öt év után ismét Magyarországon járt és adott elő Melanie Joy amerikai szociálpszichológus és vegán aktivista. A karnizmus jelenségét először leíró bostoni professzorra ezúttal is sokan voltak kíváncsiak a Magyar Vegán Egyesület által szervezett eseményen, amelynek az Una Terra Alapítvány, valamint a Prove is kiemelt támogatója volt. Joy exkluzív interjút is adott lapunknak, amely a… The post Könnyebb lesz vegánnak lenni harminc-negyven év múlva - Budapesten járt Melanie Joy szociálpszichológus appeared first on Prove.hu.
Cukkinis tökmagkrém
A tökmagkrém tipikusan az a dolog, amit egyszer megkóstolsz, és onnantól mindig lesz belőle egy kis üveggel a hűtőben. Krémes, diós, kicsit füstös ízű, tele van jóféle zsírokkal, ásványi anyagokkal és egy nagy adag karakterrel. Bővelkedik magnéziumban, cinkben, vasban és E-vitaminban, de egy kevés B-vitamin is akad benne - mindaz, ami jól jön a hétköznapokban, ha valami egyszerre finom és tápláló falatra vágyunk. Pirítósra kenve, sült zöldségek mellé kanalazva, vagy akár tésztára keverve is működik - pont az a fajta recept, amitől egy egyszerű étkezés is különlegesebb lesz. És a legjobb benne, hogy villámgyorsan elkészül. Hozzávalók: 2 ek kókuszzsír (vagy olaj) 1/2 kk asafoetida (elhagyható) 1 közepes cukkini 1 kápia paprika egy csipet feketebors 20 dkg tökmag 1,5 kk só A kápiát csíkokra vágjuk, a cukkinit pedig lereszeljük. Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot és megpirítjuk benne az asafoetidát. Hozzáadjuk a kápiát és a cukkinit, és kevergetve addig sütjük, míg a leve elfő (kb. 10 perc). Ha megvan, botmixerrel pürésítjük, és félretesszük hűlni. Közben serpenyőben megpirítjuk a tökmagot. Hozzáadjuk a kihűlt cukkinihez és az egészet botmixerrel pürésítjük. Ha kihűlt, sózzuk, borsozzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Az összes 'mag' találat megjelenítése »