piac receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ma van: Vegetáriánus Világnap!

Lassi - emésztést segítő ájurvédikus joghurtital

Imádod a fast food-okat? Hoztunk néhány egészségesebb, vegán alternatívát!

Léböjt táborban jártam...

Tápiókás jégkrém










piac receptek

Louder than Bombs - nagyot fog szólni a Food not Bombs Budapest támogatói koncertje

tegnap 15:11 VegaNinja 

Szeptember 7-én és 8-án az Aurórában (Auróra utca 11.) megrendezésre kerül a Food not Bombs Budapest éves támogató koncertje. A magyarországi punk/­­hardcore közösség különböző zenekarai fognak játszani, hogy zenéjükkel ők is beleadjanak a közös üstbe. Az FNB Budapest aktivistái pedig isteni vegán burgerekkel és egyéb finomságokkal készülnek a hétvégére.   A Food not Bombs Budapestről: Az FNB Budapest aktivistái hétről hétre összegyűjtik a kidobásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket Budapest két nagyobb piacáról és vasárnaponként több fogásos meleg ételt főznek belőle rászorulóknak, amit aztán aznap délután ki is osztanak a Boráros tér és Blaha vonzáskörzetében. Tevékenységükkel felhívják a figyelmet az ételpazarlás, a hajléktalanság és lakásszegénység ellen foglalnak állást és népszerűsítik a húsmentes étrendet. Természetesen a rászorulóknak kiosztott meleg étel sem tartalmaz húst vagy egyéb állati eredetű terméket. További információkat a Food not Bombs Budapest Facebook oldalán találhatsz: https:/­­/­­www.facebook.com/­­foodnotbombsbudapest/­­   Az eseményről: A főzéshez azonban nem elég csak az alapanyag. Az egyéb ehhez szükséges dolgok, például gázpalack, fűszerek, hozzávalók, olaj és alkalmanként műanyag dobozok pénzbe kerülnek. Habár sok ember adományoz fűszerekkel, tésztákkal, olajjal és dobozzal, továbbra is szükségünk van közösségi támogatásra, hogy minden évben fenntartható legyen a projekt, így ezért gyűjt pénzt egy támogatói buli keretein belül az FNB Budapest. Az ,,ételosztás a koncerten sem fog elmaradni. Vegán burgerekkel és egyéb finomságokkal készülnek az FNB-sek, amik fogyasztásával szintén támogatod a munkájukat, illetve kaphatóak lesznek FNB logós vászontáskák és pólók is. Szeptember 7-én és 8-án az Aurórában, Budapest egyik legizgalmasabb kulturális-közösségi helyén lesz megtartva az esemény - ahol egyébként az FNB is fészkel. Mindkét nap hét órakor kezdődik a buli. A belépő minimálisan 1500 forint, amivel a csoport jövőjét támogatod.   A pénteken fellépő zenekarok listája: Bad Habit Böiler Demoscene Gear Gipsy SS Kristályvonat PFA   A szombaton fellépő zenekarok listája: Contra Hanoi Herion Tango Underground Tetrafobia Amything The Snobs Tisztán a cél felé Touch   A szervezők ez úton is kérik a résztvevőket, hogy az utcán ne hangoskodjanak, különösen hazafele távozáskor és taxit a Népszínház utcába hívjanak, hogy az Auróra és az ott megrendezett közösségi rendezvények továbbra is fennmaradhassanak, és a hely környékén lakókat ne zavarjuk a pihenésben.   Az első nap Facebook eseménye: https:/­­/­­www.facebook.com/­­events/­­222126945038325/­­ A második nap Facebook eseménye: https:/­­/­­www.facebook.com/­­events/­­436955723428319/­­ Köszönjük, ha eljössz és támogatod a csoport fennmaradását!   A zenekarokról: Negyedik éve fog össze a magyarországi punk/­­hardcore színtér, Debrecentől Szombathelyig az FNB Budapest támogatása érdekében. Jó látni, hogy a punk/­­hardcore stíluson belül is azért különböző irányvonalat/­­mentalitást képviselő bandák közös erővel támogatják a jó ügyet. A zenekarok között fellép többek között az itthoni Oi!/­­Streetpunk színtér régi zászlóshajója, a Böiler. Az egri hardcore színtér két alap zenekara, a Tisztán a cél felé és a Tango Underground. Ha nem szereted annyira a keményebb zenét, akkor is érdemes eljönnöd, mert fellép a jazz/­­funk stílusban utazó Amything és a ska-ban utazó Bad Habit is! Gyertek! The post Louder than Bombs - nagyot fog szólni a Food not Bombs Budapest támogatói koncertje appeared first on VegaNinja.

Léböjt táborban jártam...

2018. augusztus 8. VegaLife 

Léböjt táborban jártam...Egy hely, ahol különböző levek ivása mellett nem viszel be szilárd táplálékot, még gyümölcsöt és zöldséget sem eszel, nem rágsz semmit, és még sem vagy igazán éhes. Ez a hely az a léböjt tábor, amely a szerbiai Fekete-tó (Crna Bara) nevü településen került megrendezésre immáron sokadik alkalommal, nekem és férjemnek azonban életünk első léböjt tábora volt. Crna Bara a falucska és a tábor, a szegénységhez közel, mégis gyümölcsözönben és emberi szeretetben bővölködő. Itt végre a civilizáció és annak ártalmai kevésbé vannak jelen, nem mérgezik a mindennapi életet. Egy hely, ahol az emberek egyszerűbben élnek, ruházkodnak, beszélnek, gondolkodnak és van értéke a kétkezi munkának, ahol a konyhakert adja az évi élelem egy nagyobb részét. Ez az a hely, ahol az ember csendben visszavonulhat, megpihenhet, feltöltődhet és új embereket ismerhet meg, gazdagodhat mások élettörténetei, tapasztalatai által.  A jelenlévő 20-25 táborozóból csak négyen voltunk, akik először jártunk itt, mert ide az emberek visszajárnak Magyarországról, Németországból, Horvátországból. Felújított, régi vályogházakban egyszerű körülmények között szállásolnak el bennünket. A lé-kínálat gazdag (korlátlan) és sokfajta, köszönhetően a környékbeli gyümölcsfáknak, kerteknek és dinnyeföldeknek. Bátran állítom, a tábor felülmúlta várakozásainkat annak ellenére, hogy még sok fejlesztendő területe van. Szívesen visszamennénk. Csendben belopta magát a szívünkbe. Vese-, máj- és béltisztítással egybekötött léböjt tábor volt ez, ahol a béltisztítás két illetve három különböző formulával történt. Az egyik, amit napjában többször ittunk, az általunk "fekete-leves"-nek hívott aktív szén alapú por vízzel hígított itala. Ez nem csupán aktív szenet tartalmazott, hanem más egyéb dolgokat is. 1 kiskanálnyi port kb. 1.5 dl vízzel összeráztunk kis befőttes üvegben, majd mielőbb megittuk. Akik erre még ittak vizet, helyesen tették. Ez a fekete-leves a gyomorban besűrűsödött. A béltszitításhoz ezen kívül még 2 különböző kapszulát is szedtünk. Várakozással telve mentünk el ebbe a kis falucskába, nem tudva pontosan, milyen lesz a böjt, nehéz, vagy könnyű, de Eleken való évekkel ezelőtti részvételünk miatt is vágytunk arra, hogy megerősítsük immunrendszerünket, feltöltsük szervezetünket sok-sok enzimmel és az angliai életből fakadó rossz szokásoktól valamelyest könnyebb legyen megszabadulni, egy új kezdethez alapot kapni. Szervezők ajánlották, hogy az érkezés előtti napokban 80%-ban igyekezzünk nyers ételeket fogyasztani. Igyekeztünk, készítettem is nyers kenyeret és egyéb nyers ételeket, de nem kizárólagosan fogyasztottunk nyerset ekkor. A vesetisztítás a 2-6. napban reggeli és esti teával valamint csilis-citromos limonádéval történt. Egy aprónyi mellékhatásaként a veséim tisztulásának következtében az arcbőröm reggel-este zsírosabb volt a szokásosnál (inkább száraz vagy normál az arcbőröm). Kisebb pattanások jöttek ki a hajamhoz közel körben a homlokomnál és a halántékomon. Nem nagyon foglalkoztam vele, mivel nem volt erősen zavaró egyik sem és tudtam, ha a léböjtnek vége, ezek mind elmúlnak. Így is lett. Májtisztítás pedig a 7-11. napban történt májtisztító teával valamint grapefruit-os, fokhagymás, gyömbéres itallal. Az egyik kapszulát már nem kellett szedni. Mellékhatásként nem tudom, hogy a már 5 napja tartó böjt hatásaként vagy a májtisztítás miatt jelent-e meg, de a nyelvem már nagyon lepedékes lett. (Elvégre is a rágás hiányzott a napjainkból.) Fogkefe-fogkrém páros még gyakrabb használatával orvosoltam. A következőkben beszámolok arról, melyik napon mi történt és hogyan éltem meg a léböjtöt.   1. nap  Belgrádból érkeztünk a táborba, egy helyi ember jött értünk és hozott el minket, mivel távolsági közlekedés nem a legjobb az országban. Az út Belgrádból kevesebb, mint 3 óra volt, nem autópályán, így láthattuk az ország bizonyos tájait. Megérkezés után elfoglalhattuk szállásunkat, majd a regisztrációs lap  kitöltése után vérnyomás, vércukor és testtömeg mérés következett. Megérkezés napján mindenki dinnyét kapott vacsorára. Mondhatnám ALL YOU CAN EAT DINNYE (Amennyi csak beléd fér dinnye.) Meglehetősen kedvemre való volt, hiszen reggel már sikerült Belgrádban is felvágnom egy dinnyét és élvezettel fogyasztottam, mivel Angliában az édes, piros belsejű dinnye ritka. (Volt már idén részem édes dinnyében Angliában, de egy kezemmel meg tudom számolni, hányszor.) Dinnye után kb. 1-2 órával 2 különböző kapszula bevétele következett, amelyek a béltisztításért felelősek. A léböjt tábor nem lenne igazi, ha a testi bajok gyógyítása mellett a lelki egészségre ne figyelne. Lelki táplálékként előadás 10-15 percben, majd hamarosan takarodó, 9 órakkor. Korainak találják egyesek a takarodó idejét, de emlékeztetnek arra, hogy az éjfél előtti alvás duplán számít, többet ér, mint az éjfél utáni.  Nehezen alszom el.    2. nap Ébredés 5.30 körül, kissé nehezen kelek, de egész nap energiadús vagyok. A reggeli tisztálkodást vízivás és béltisztító formula (fekete leves) bevétele követi 6 órakor, majd fél 7-kor közös reggeli torna a füvön. Szép időre ébredtünk, jól esik a reggeli torna is. Tornát követően citromos csilis shake-t ittunk, majd lelki táplálék a reggeli gondolatokkal, amit a tea követett. Napközben pedig jött a dinnyelé, paradicsomlé, zöldséglé (ezen a napon céklalé), káliumleves és tea zárta a sort. Szuper, hogy nem volt korlátozva mennyit ihatsz. Dinnyeléből le is ment legalább 1 liter. A napi ivászatokat tornával, sétákkal, kirándulással, egészségügyi előadásokkal és rövid csendes pihenőkkel tettük változatossá. Zöldségléként a céklalé, ahogy arra számítottam, enyhe hányingert okozott. Ez tipikus, mivel volt már máskor is, amikor otthon próbáltam natúr cékla levet inni. Bár tettem bele pár csepp fokhagymalét, de nem segített. Maga a cékla leve marta a torkom, hiába ittam rá utána bőséggel vizet. Pár óra múlva jött a káliumleves (az egyetlen nem nyers alapú lé, mivel zöldségleves sómentesen, átszűrve a zöldségektől, csak maga a lé), ami a hányingeremet helyre tette valamelyest, ezért az esti tea után ismét ittam káliumlevest. Így teljesen normalizálódott a gyomrom, nem volt már estére hányingerem. A 9 órási takarodó sem okozott gondot.   3. nap Ismét kellő energiával ébredtem. Székletem is volt már kora reggel, ébredést követően, annak ellenére, hogy nem eszünk, csak iszunk. Jól esett a reggeli torna. Nem kivántam mást csak vizet inni, azért a reggeli csilis limonádéval megpróbálkoztam, kb. 3 dl tudtam meginni ezen a reggelen. Dél körül f utni mentem, mert hiányzott az aktivabb mozgás. Sajnos a nagy meleg miatt nem ment tovább csak kb. 15 percig. Így visszatértem, lezuhanyoztam, ami jól esett nagyon.  A reggeli 3 pohár szilva hajtó hatása miatt inkább nem mentem el kirándulni a csapattal óvatosságból, de nem volt végül semmi bajom a közel 1,3 liter szilvalétől. :)  Délután uborkából és paradicsom készült a lé, ami különben egész jól esett. Nem fűszereztem se petrezselyem, se fokhagyma, se csili lével. Lágy volt, mintha símogatna.    4. nap Enyhe izomláz éreztette magát a végtagjaimban a reggeli torna és a futás eredményeként. Ezen a napon masszázst kaptam, ami nagyon jól esett. Egyik néni 47%-os szívmüködéssel nehezen bírta a böjtöt, a gyomra miatt. Törődtünk vele, bátorítottuk. Gyömbéres levet kapott, ami a gyomrát segíti. Míg egy másik fiú (36) cukorfüggősége depresszióba csapott át, így megoldásként a konzultációt követően dinnyét evett. Ő különben Dél-Szerbiából biciklivel jött. Több száz kilométert tett meg kétkeréken. Beszél angolul, németül, szerbül és tanulgatott a táborban magyarul. Fogékony a nyelvekre. Mi angolul beszélgetünk vele. Sárga és görögdinnye lé aranyozta be a napunkat. Később pedig a cé kla almával már lágyabb és jobb, nem is okozott gyomorpanaszt mint a csak cékla a korábbiakban. Káliumleveshez délután tettem fokhagymás lét, petrezselymes lét és csiliből egy keveset, így kicsit átverem az agyam, mivel hiányzik a só íze a levesből.     5. nap Minden rendben volt a mai napon. Jókat beszélgettünk a táborzó emberekkel. Szilva-alma a délelőtti édes ital, majd cukkini-tök lé, azután pedig paradicsom hagymával lé. Mindegyik nagyon ízlik.  A néni feladta estefelé a böjtöt. Elgyengült teljesen. Azt gondolom az Ő korában (70+) és a szívének állapotában ez nagyszerű eredmény elsőre, különösen, hogy szívbetegeknek nem igazán ajánlják a léböjt tábort. Dinnyét kapott, mint az átállás 1. lépése. Egészségügyi előadás keretében a Hunzákról volt szó, amit igen érdeklődve hallgattam. Egy nép, akik sokáig élnek és nehéz megközelíteni őket a magas hegyormok miatt. Híresek a gyümölcsaszalásról is. Saját maguknak aszalják a hidegebb hónapokra a barackot és más gyümölcsöket is. Elalváskor nyugtáztam magamban, hogy a tábor felén túl vagyunk és semmi problémám. Se éhségérzetem, se erős hasmenésem. Minden normális.    6. nap Ma pihenő- és nyugalomnapra ébredtünk a táborba, így 1 órával később kelhettünk, nem 5.30-kor. A korábbi ébredést könnyen megszokta a szervezetem, így 6 előtt ébredtem, de pihengettem tovább. Nagyon paprikás citromlé fogadott reggel, mint az utolsó vesetisztító shake. Szerencsére röviddel ezután a d innyelé jó édes volt, le is csúszott 2.5 pohárral. :)  Cukkini sötétzöld színben igazán finom volt petrezselyemmel. Este a nyugalomnap zárás kicsit hosszabbra sikeredett, már nem bírtam végigülni, így korábban kijöttem és visszavonultam a szobánkba, ahol élveztem a csöndet és a nyugalmat. Olvasgattam egy könyvet is.     7. nap A nyugalomnap következtében sokkal pihentebb voltam, így az 5.30-kor esedékes ébresztő előtt már könnyedén felserkentem. Örültem, hogy végre fel tudok kelni az ébresztő előtt és futni menni. Nem vittem túlzásba, a  mobilom szerint 1.6 km sikeredett reggeli futasként. Jólesően leizzadtam tőle, így igazán remekül esett a zuhanyzás utána. Egész nap örömmel töltött el, hogy futással kezdtem reggel. Bárcsak a következő reggel is időben ébrednék és kelnék hozzá. A reggeli shake és a tea új volt ettől a naptól kezdve, mivel már májtisztítás vette kezdetét. A shake citromfélékből, gyömbérből és fokhagymából készült. Jobban izlik, mint a vese shake, de csak 1 pohárral merek inni belőle, mert elhangzott, hogy annyi teát kell inni majd, amennyit a shake-ből iszunk, hogy az epehólyag jól működjön. A tea ízére pedig hallottam pár keserűbb véleményt a visszatérő táborozók közül. Megittam a teából is a fél literemet később, de nem volt vészes íze. Oké, nem a legfinomabb gyógytea, de ennél rosszabb ízű teák is vannak. Sajnos 3 résztvevő csak 1 hétre tudott jönni, így tőlük a fincsi szilvalé után elbúcsúzunk. Sajnálom, hogy menniük kellett, mert jókat tudtunk beszélgetni mindegyikőjükkel, főleg, hogy a férfi egykor atomfizikus pályára készült, a férjem pedig fizikusnak egy időben, de végül mindketten az emberek "szolgálatában" kötöttek ki, így igazán sok közös témájuk volt. Délután kaptam egy jó, 50 perces masszázst, ami még jobban segíti a böjt általi anyagcserémet. Mint megtudtam, az egészségügyi előadó kedden reggel haza kell, hogy utazzon. (Ő amúgy sem csinálta a léböjtöt, mivel az utóbbi időben édesapját is gondozta, plusz egy nagy házat, kerttel rendbe kell tartania, talán ezen okokból is nagyon lesoványodva érkezett. Régebbről ismerem őt, hiszen az egyik munkahelyemen én lettem az utóda.) A szervezők megkértek (miután időközben kiderült, hogy én vagyok a Vegalife.blog.hu írója), hogy kedden tartsak "receptklub"-ot olyan nyers és turmix receptekből, amik ötletet és segítséget adnak a böjt utáni átállásra. Míg férjem és a többiek egy része elment úszni a közeli tóra, én megpróbáltam összeállítani a recepteket.  A délutáni káliumleves nagyon fini volt, nem tettem bele semmi plusz ízesítőt.  Az esti májtea jobban esett mint reggel.     8. nap Sikerült! Automatikusan felébredtem korábban, így 2.3 km reggeli futás össze is jött az ébredező falu utcáin. Napközben megtartottam az egészségügyi előadást a receptjeim és a hozzá tartozó hasznos tudnivalók kapcsán. Jól sikerült. Már egy ideje nem is figyeltem, de ma eszembe jutott, és meglepve tapasztaltam, hogy nem zsíros a bőröm. Vesetea alatt végig az volt. Köszönhető a béltisztító kapszuláknak és a fekete levesnek, minden nap simán van székletünk. Délután fél órában vacuum masszázst kaptam a combjaimra, elősegítve az ottani anyagcserét. Nagyon szuper volt!   9. nap Fel voltam villanyozva, mert ma végre nem lovaskocsi program és tóban úszás várt ránk, hanem termálfürdő!!!! :) (Angliában erre nincs lehetőségem, így külön öröm számomra.) Ugyanakkor valamiféle gyenge holtpontom ez a nap. Hiányzott az evés, ma először, mégha iható es sokszor finom leveket kapunk. Talán azért is, mert a termálfürdőben megcsapott a sült krumpli illata. A táborban nem volt nehéz elviselni a leves illatát, amikor főzték, de kikerülve a táborból, a megcsapott étel beindította a nyáltermelődésem annak ellenére, hogy a sült krumpli nem a kedvenc ételem egyátalán. Mindenesetre a termálfürdő úszómedencéjében sikerült 1.1 km-t úsznom, majd áztattam magam, beszélgettem a többiekkel. Persze mi másról, ha nem kajákról, csak hogy kínozzuk magunkat :) Férjemmel arról is beszéltünk, mikor fogunk legközelebb pizzát enni. (Ami nagy kedvence.) Este fél 8kor éreztem, hogy üres a gyomrom, igaz nem ittam fekete levest 2 óra után, csak zöldséglevest és kevés teát. A fekete leves pedig mindig segített eltelíteni. Nagyon kívántam a barack húsába harapást, a ropogós dinnye evését, de a böjt mellett kitartottam, mivel tudom, már alig van hátra valami a táborból és a léböjtből.   10. nap 4.45-kor ébredtem magamtól. Ma is tartottam egy másik előadást, amire szintén felkértek. A csendes reggelt arra használtam, hogy készültem rá, mivel az 7.30-kor kezdődött. Élveztem, hogy mások még szenderegnek, én már ébren vagyok és hallgatom a csendet. A tegnapi úszás nagyon jól esett, a mai napra a zentai piac meglátogatása volt a program. Mi is elmentünk. Ott aztán kívántam volna a sok fini gyümölcsöt és zöldséget, de nem szenvedtem tőle. Délután orvosi méreckedést követően pár kilóval kevesebb voltam, vérnyomásom picit alacsonyabb a kezdetinél. Kihagytam direkt a paradicsom levet. Már nem szerettem volna inni csak vizet. Mindössze fé l pohár káliumleves után várom az esti teát. Táborzárás délután, mivel újabb 4 embernek kellett hazamennie. Vacuum m asszázst kaptam este megint. Szuper jó volt!   11. nap A búcsú napja. Ma mindenki befejezte a tábort. Reggel fekete-leves, majd shake, tea. (Ez utóbbi kettőből most 1,5 pohárral ittam). A levek után 2 órával végre az jöhetett, amit annyira vártam: felvágtam egy dinnyét, szépen ropogott, reccsent, mintha csak arra várt volna, mikor vágjuk meg. Kánaááán! :) Mézédes dinnye! Mértékkel ettem belőle, de tudtam, mielőtt elhagyom a tábort, még egyszer fogok belőle enni. A dinnye után 2 óra múlva ittam egy kis alma-őszibarack gyümilevet, majd bő fél óra múlva nagyon édes szilvából ettem és indulás előtt 1 órával ismét dinnyével laktam jól. A repülőútra csomagoltam a szilvából és 4 szem barackot is.  Repülőre szállás előtt 2-2 szem barack a délelőtti gyümölcsözön után és ezzel be is fejeztük a napi evést. Szerencsés hazaérést követően éjfél után aludtunk el. Reggel 6 körül azonban mindketten automatikusan keltünk. (Szerbiában az 7 óra.)     Itthon A nyers étkezést folytatjuk gyümölcsökkel az átállás jegyében. Férjem már várta, hogy mikor ehet párolt zöldséget, de megvárta, míg az átállás programja ezt lehetővé tette. Igen, itthon, különösen Angliában a finom dinnye hiányában nehezebben megy az átállást tartani. De azért tesszük a tőlünk telhető legtöbbet és fokozatosan hozzuk vissza a zöldségféléket, magvakat. Gabonát még nem eszünk, de néhány napon belül az is bekövetkezik. Mindketten úgy gondoljuk, hogy amíg csak bírjuk, minél több nyers ételt fogyasztunk. A béltisztításnak, úgy mint máj- és vesetisztításnak is már vége, így most probiotikumot szedünk, hogy felépítsük vele a helyes bélműködést, ami a tisztítás követően nagyon szükséges. Prebiotikumokat pedig a zöldségek, gyümölcsök által sikerül. Igyekszem elhúzni az idejét annak, hogy bármi tésztát, vagy glutén tartalmú ételt magunkhoz vegyünk. Nem mintha bármelyikünk is gluténérzékeny lenne, hanem télen úgyis annyira jelen van a mindennapjainkban, hogy ez a léböjt egy új kezdetet kínált számunkra, amikor a lehető leghosszabb ideig igyekszünk pizzát, kenyeret, tésztát és társait nem enni. A táborra visszatérve, azt gondoltam, nehezebb lesz. Néhány táborozót kicsit meglepett, hogy nincs fejfájásunk, rosszul létünk, semmi nagyobb problémánk a böjtből fakadóan. Ami azért kevésbé lepett meg minket, hiszen tábortól függetlenül is igyekeztünk egészségesen étkezni, élni. Mi már régóta nem eszünk húst, míg jó néhány táborozó úgy érkezett, hogy még a tábort megelőző hétvégén is húst fogyasztott. Az alvásigényem még mindig alacsonyabb. Ma is nagyon korán ébredtem (5 óra körül), így a reggeli pirkadatot is ki tudtam használni arra, hogy befejezzem a léböjt tábori tapasztalataim. Férjemmel évek óta beszéltünk arról, hogy jó lene egyszer elmenni egy léböjt táborba. Most végre összejött. Igaz, hogy nagy távolságot kellett legyőzni érte, de megérte a tapasztalatért és az egészségért. Crna Bara-n tervben van egy szeptemberi léböjt tábor is még idén, 2018-ban, ami megfelelő jelentkezési létszám esetén el is indul. Ha bővebben szeretnél a részletekről tájékozódni, az alábbi e-mail címen kaphatsz tájékoztatást: nemeta@tippnet.rs    

Fűszeres sült padlizsán - indiai subji (szabdzsi)

2018. augusztus 5. Élj harmóniában 

Fűszeres sült padlizsán - indiai subji (szabdzsi) Itt a nyár, a biopiacon már van padlizsán. :) A padlizsán az ájurvédában fanyar, keserű és fűtő hatású emeli a pittát (a tüzet ) de általában egyensúlyba hozza a vatat és a kaphát. Pitta alkatúak alkalmanként ehetik, ha kihagyják az asafietodát, a mustármagot és a masalát. A padlizsán orvosi szempontból növeli az agnit (emésztés tüzét), méregteleníti a vastagbelet, de nem szabad vese- és epekő-problémásoknak fogyasztani, mert magas az oxálsav tartalma.  Ma egy   nagyon ízletes fűszeres sült padlizsános zöldséges főétel receptjét hoztam el nektek. Készítheted ebédre vagy vacsorára . Fogyaszthatod rizzsel, purival, chapatival (lepénykenyér receptet itt találod). Hozzávalók 2 közepes padlizsán 2 ek ghí vagy olaj 1 tk feketemustármag 1 tk római kömény 1/­­2 tk masala por (ez egy fűszerkeverék indiai boltokban kapható) 1/­­4 tk asafoetida 1/­­4 tk kurkuma  1/­­4  tk só Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A padlizsánokat mosd meg és vág kockákra.  A ghít (vagy olajat) egy nagy serpenyőben hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele a mustármagot, a  római köményt, pirítsd picit, majd add hozzá az asafoetidát és a kurkumát. Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és utána keverd hozzá a  masala port, sót és a padlizsánt.  Keverd meg alaposan, fedd le és takarékon főzd amíg puha nem lesz, (kb 20-30 perc) . Tálalhatod  kurkumás baszmati rizzsel vagy chapatival és tehetsz  hozzá  kókuszreszeléket és friss korianderlevelet. felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Vegán székelykáposzta recept – krumplival és tofuval készítve

2018. július 3. VegaNinja 

A savanyú káposztát drogériában venni enyhén szólva is furcsa, de hát istenem, pont ott kívántam meg, meglátva az ízléses csomagolását. Hirtelen felindulásból történő savanyú káposzta-vásárlás. Mivel fél kilót biztosan nem tudok belőle megenni csak úgy nyersen, hazaérve kitaláltam, hogy székelykáposzta lesz belőle. Hozzávalók: 500 g savanyú káposzta 1 nagy fej hagyma 1 közepes tv paprika 2 fokhagyma 1 evőkanál piros paprika 2-3 gerezd fokhagyma 1 blokk (füstölt) tofu 1 púpozott evőkanál pirosarany (vagy ennek megfelelő paprikakrém) 3 nagyobb krumpli 2 marék rizs vagy árpagyöngy/­­gersli folyékony füst VAGY füstölt paprika VAGY füstölt só só, bors, kömény, babérlevél A hagymát és a tv paprikát felkarikázva, pici vízzel, kevés sóval feltesszük párolódni alacsony lángon, lefedve. Közben a káposztát egy szűrőben átmossuk. Ha igazi, piacos, hordós és/­­vagy vecsési káposztád van, azt jobban ki kell mosni, mint a gyors érlelésű déemeset, mert intenzívebb az íze. A tofut felkockázzuk, megszórjuk sóval, borssal, a füstös ízű hozzávalóval, és egy icipici kókuszolajon, alacsony lángon pirítani kezdjük egy másik edényben/­­serpenyőben. Gyakran meg kell keverni, hogy minden oldala piruljon! Ha a hagyma és a paprika megpárolódott, mehet rá a pirospaprika és a krumpli (meghámozva, kis kockákra vágva), még egy kevés vízzel. Tovább pároljuk lefedve, alacsony lángon. A krumplitól még laktatóbb, kevésbé nehezen emészthető lesz. Pár perc múlva hozzáadjuk a káposztát, a pirosaranyat, 2 gerezd fokhagymát áttörve. Sózzuk ízlés szerint, és ha a káposztában alapból nem volt kömény és bors, hozzáadjuk ezeket is. Babérlevelet is tehetünk hozzá, illetve a füst ízű hozzávalót, esetemben ez füstölt só volt. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és tovább főzzük lefedve, kis lángon. 5 perc után hozzáadjuk a rizst (vagy gerslit), és pótoljuk az elfőtt vizet. Erre nagyon oda kell figyelni, mert a rizs sok vizet felvesz. Gyakran megkeverjük, ügyelve rá, nehogy letapadjon és leégjen. Közben a tofu megpirult, ezt is hozzáadjuk a káposztához, és az utolsó gerezd fokhagymát is. Szeretem két részletben beletenni a fokhagymát, mert így a főtt fokhagyma tompa íze is jelen van, és a friss fokhagyma intenzív íze is kiérződik kicsit. Vegán tejföllel tálalva a legfinomabb. The post Vegán székelykáposzta recept – krumplival és tofuval készítve appeared first on VegaNinja.

Cudy-future: természetesen tiszta...ajánló és nyereményjáték

2018. június 4. Mindennapi ételeink 

Cudy-future: természetesen tiszta...ajánló és nyereményjáték Régóta fontos számunkra, hogy környezetbarát mosó-és tisztítószereket használjunk otthonunkban. Emellett mindig a magyar termékeket részesítettük előnyben, nemcsak élelmiszereknél, hanem minden másban is, amiben csak lehetett. Így már első gyermekünk, Fanni születésénél megörültünk a Cudy Future nevű cég termékeinek. Talán egy bio nagykerben vettünk először általuk fejlesztett, Wash Taps névre hallgató folyékony mosószert. Azóta már postán rendeljük tőlük a termékeket (mindig gyorsan, pontosan és precíz csomagolásban érkeznek azok.) Második gyermekünk, Gergő születése után még inkább hangsúlyossá vált számunkra ez a téma, mert ő érzékeny bőrű. Sokat utazunk, és pl táborban vagy nagyszülőknél piros kiütések jelentkeztek nála, amikor nem tettem alá saját lepedőt vagy nem saját takaróval takartam. Érzékeny bőrű.   Most ajándékokat kaptunk Cudy Future-től, aminek nagyon megörültünk.  Termékeiket több csoportra tudnám osztani: - Wash Taps folyékony és por mosószerek, színes és fehér ruhákhoz Ezeket a termékeket évek óta használjuk, nagyon gazdaságosak és foszfátmentesek, klórmentesek, parabénmentesek, állatkísérlet mentesek, pálmaolaj mentesek, vegánok, mindegyik természetes összetevőkből készült (kukoricaolaj, kókuszolaj). Biológiailag jól lebomló felületaktív anyagokat és kizárólag élelmiszeripari színezőanyagot tartalmaznak. Az illatuk finom, így öblítő nélkül is finom illatosaklesznek a ruhák. - Soft Breeze öblítők  A 7 fajta illatban vásárolható öblítők természetes növényi összetevőkből készülnek (kukoricaolaj, kókuszolaj). Tartalmaznak az ,,ECOLABEL minősítésnek megfelelő felületaktív anyagot és élelmiszeripari színezőanyagot. A textilöblítők válogatott alapanyagokból készülnek. A Soft Breeze öblítőkkel mosott ruhák különleges, bársonyosan puha tapintásúak, üdítően frissek lesznek, az illatukat rendkívül hosszú időn át megőrzik. Kapható 1 l és 5 l-es kiszerelésben. Tekintettel arra, hogy koncentrátumok,, 1 liter öblítőből 5 liter készíthető. Nagyon gazdaságosak, a piacon megtalálható azonos minőségű termékek árának a töredékéért vásárolhatók meg, ez teszi rendkívül vonzóvá. - Csepke baby termékek  Ebben a termékcsaládban hipoallergén mosógélek, öblítők, cumisüveg mosó és folttisztító található. Mindegyik remekül tisztít és szintén a termékek foszfátmentes, klórmentes, parabénmentes, állatkísérlet mentes, pálmaolaj mentes, vegán, természetes összetevőkből készült (kukoricaolaj, kókuszolaj). Biológiailag jól lebomló felületaktív anyagokat és kizárólag élelmiszeripari színezőanyagot tartalmaz. Nem tartalmaz maró irritáló anyagot, nem okoz bőrkiütést, viszketést, allergiát. Alacsony hőfokon is eltávolítja a foltokat. Könnyen öblíthető, nem marad tisztítószer a ruhában. Kímélő a textíliához. Bambusz pelenkák mosásához is megfelelő. Biztonságos használat már újszülött kortól. -  Cudy tisztítószerek Itt tisztítószerek, pl vízkőoldó , mosogatószer, mosogatógép öblítő  található, melyek szintén foszfátmentes, klórmentes, parabénmentes, állatkísérlet mentes, pálmaolaj mentes, vegán, természetes összetevőkből készült (kukoricaolaj, kókuszolaj) termékek. Biológiailag jól lebomló felületaktív anyagokat és kizárólag élelmiszeripari színezőanyagot tartalmaznak. A vízkőoldót használtuk eddig, a legerősebb vízkövet is remekül leszedte, Fanni lányunk nagy csodálkozására. Fannival mindig együtt takarítunk és tapasztalja, hogy a vízkövet nehéz leszedni. Ezért csodálkozott most, amikor ezt a terméket kipróbáltuk.  - Soft Power mosogatószerek A 6 féle illatban kapható mosogatószerek nagy kedvenceink. Nemcsak a különleges illatuk miatt, hanem szintén nagyon gazdaságosak, hiszen ötszörös hígításban kell  alkalmazni,  bőrvédő szőlőmagolaj komponenseket tartalmaznak, ezáltal védi k a kezünket a kiszáradástól. A szőlőmagolaj kivonatnak köszönhetően ápolja, regenerálja a bőrt. A termékek vízlágyítót tartalmaznak, így magas összkeménységű és vastartalmú vízben is hatékonyan használhatók. Kaphatók 1 és 5 literes kiszerelésben. - Wolt foltisztítók Egyik nagy kedvencem, por alapú folttisztító, amelyet akár a mosóporhoz adagolva, akár előáztatásra használhatunk. A termék adagolása egyszerű és gazdaságos, egy evőkanállal a mosóporhoz adagolva megnöveli a mosópor mosási hatékonyságát. Sok mosóport spórolhatunk meg, ha a nagyon szennyezett ruhát előáztatjuk. Fanni ruháiból remekül hozza ki a cseresznyét, meggyet, paradicsomot.  Reméljük, hogy kedvet csináltunk a termékekhez. A cég nagyon vevőbarát, gyorsak, pontosak. Ezúton is köszönjük a termékeket! Akinek van facebook profilja, jöjjön a Mindennapi ételeink @magdireceptek oldalra és nyerje meg a cég felajánlását: 5000 Ft értékű szabadon választható terméket!

Rebarbarás muffin

2018. április 25. Mindennapi ételeink 

Rebarbarás muffin Viszonylag ritka élelmiszer a rebarbara, kevésszer fordul elő a piacokon. Pedig én nagyon szeretem. Amíg Vácon laktunk, a közelünkben lakott egy barátunk, akinek a kertjében termett és többször kaptunk tőle. Amióta Debrecenben élünk, nem ettem rebarbarát. De most nagy mélyhűtőláda ürítésben vagyunk és találtam az alján egy kis dobozban :-D az állaga ilyenkor arra jó, hogy levesbe kerüljön, vagy süteményekbe. Így egy gyors muffin készült belőle.  Hozzávalók: 1 közepes szál rebarbara 10 dkg finomliszt 10 dkg zabliszt  1 csomag sütőpor 5 dk eritrit (vagy a cukor más alternatívája) 5 dkg kókuszolaj 175 gr szójajoghurt (bármilyen ízesítésű, de natúr is jó bele) Elkészítés: A rebarbarát összevágjuk (kiolvasztjuk az összevágott rebarbarát),  összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a nedveseket. Belekeverjük a gyümölcsöt és muffin formákba téve 180 fokon 25 perc alatt kisütjük. Porrá darált eritrittel megszórtam, illetve a natúr szójajoghurtba kevertem por-eritritet és azzal meglocsoltam.  

Új étellel kísérletezik az Ikea

2018. február 19. Hírek 

Vegetáriánus verzióban is piacra dobnák a népszerű hot-dogot.

Nápolyi pizza vegánul, ez a vegażżi

2018. január 24. Vegán lettem 

Decemberben megnyílt Magyarország első vegán pizzázója, a vegażżi. Nápolyi stílusú pizzájukat fatüzelésű kemencében sütik, így garantálva a tradicionális olasz élményt.   Egyelőre aránylag kevés helyen lehet vegán pizzát kapni Budapesten, a fatüzelésű kemence is ritkaság számba megy, viszont fatüzelésű kemencében sült vegán pizzát legközelebb csak a szigetországban kóstolhatsz. A vegażżi arcok elmondása szerint eredeti nápolyi receptúra szerint alkotják a tésztát, amelyet minimum 48 órás kelesztéssel készítenek. Emellett a kézzel nyújtott tészta, 60-90 másodperc alatt sül meg a közel 500 °C-ra felhevített fatüzelésű kemencében, amitől egy nagyon könnyed, ropogós tésztát kapunk. Úgy gondolják, hogy hátrányukat sikerült előnnyé kovácsolni, ugyanis azzal, hogy növényi alapú azaz vegán pizzát készítenek, nem tudják hozni a sokak számára kedvenc, megszokott sonkás, sajtos vagy akár tejfölös vonalat. Ugyanakkor pontosan ebből kiindulva kényszerülnek olyan pizzaspecialitásokat alkotni, amelyek sehol máshol nem kaphatóak. Ilyen például a parajpesztós Verde, vagy a szelídgesztenyés, zsályás, sütőtökkrémes Autunno, de a januári Pizza Funghi gombás pizzájuk is élményszámba megy, hisz nem elégedtek meg annyival, hogy gombát tettek a pizzára, hanem egyedülálló módon gombapesztóval tették különlegessé az ízélményt.   vegażżi étlap és a havi specialitások Összességében 7 pizzát kóstolhatunk a vegażżi-nál: a két tradicionális (Marinara, Margherita), a két populáris (Bolognese, Ungherese) és a két ínyencség (Verde, Autunno) mellett minden hónapban más és más pizza különlegességgel kényeztetnek el minket. Januárban a már említett Pizza Funghi a kiemelt ajánlat, amelyet már csak ezen a héten tudtok kóstolni náluk, februárban valami egészen mással lepnek meg minket. A pizzák mindegyike olasz lisztből és olasz pardicsomszósszal készülnek, azonban a pesztókat és a riszmozzarella-t saját maguk készítik. Nincs a kemencében jól működő és finom növényi sajt a piacon, emellett mivel szinte mindegyik zsíros és keményítő alapú, így kénytelenek voltunk megalkotni saját sajtalternatívánkat rizsből. - mesélték a vegażżi srácok.   Árban Budapest egyik legolcsóbb minőségi alapanyagaival dolgozó pizzázójának számít a vegażżi. Annak ellenére, hogy a tészta kelesztése milyen eljárást igényel, valamint hogy fatüzelésű kemencével dolgoznak, a legolcsóbb Marinara 1290-ért, mígy a legdrágább Autunno pizza is csak 1790-ért kapható. Máshol az alap pizza 1790-nél kezdődik, de 1500 ft alatt szinte sehol nem lehet kapni minőségi pizzát, minőségi alapanyagokkal.   Egyelőre az Ankert-ben fészkel a vegażżi és egy telepített faházban készítik a fatüzelésű kemencében sült nápolyi pizzákat.   Cím: 1061. Paulay Ede utca 33. Nyitvatartás: Vasárnaptól szerdáig: ZÁRVA Csütörtök: 18:00-22:00 Péntek: 18:00-22:00 Szombat: 18:00-22:00   Ha elmész hozzájuk mindenképpen látogass el facebook oldalukra, ahol minden héten kiteszik az aktuális nyitvatartásukat, amely az Ankert-ben megrendezett rendezvényekhez is igazodik. vegażżi facebook oldal: https:/­­/­­www.facebook.com/­­vegazzipizza/­­ vegażżi weboldal: www.vegazzi.hu  

Se íze, se bűze zöldségek

2017. december 26. Hírek 

Mi nincs, amikor körbeszaglászunk egy hipermarket zöldségosztályán? Minden illattalan. Hasonló a konstelláció a piacokon is.

Napi egy tonna zöldséget és gyümölcsöt mentenek meg a kukától

2017. december 5. Hírek 

A Wiener Tafel több tonna megmentett élelmiszerrel biztosítja a menekültek ellátását, miközben főzőtanfolyamok segítségével a nyelvtanulást és az integrációt is segítik. Bécs központi piacán jártunk.

Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék

2017. november 18. Zizi kalandjai 

Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék Azon szerencsés 12 személy közé kerültem, akiket kiválasztottak, hogy teszteljék a Smartchef szakács robot készüléket. Mindenki másképp étkezik, mindenkinek más a prioritása a főzés során, így én azokat a szempontokat fogom kiemelni a készülék kapcsán, amelyek számomra megkönnyítik a “munkát” a konyhában. Három receptet fogok hozni, ez a babgulyás az első. A Vegital Smart Chef 7 az 1-ben készülék 30 automatikus programjának, és az egyedülálló önkeverő funkciójának köszönhetően a sütés, főzés, párolás munkafolyamatai a végletekig leegyszerűsödnek. Elsőre a “lassú főzés” (slow cooking) programot szemeltem ki magunknak egy szombati napra, amikor mindig megyünk a piacra vásárolni és játszóterezni. A piacon eszünk zöldségeket, pékárut, de mire hazaérünk jó éhesek vagyunk. Persze nem vár meleg étel bennünket. Ez a Smartchef segítségével megváltozott, ugyanis piacra indulás előtt beledobtam a babgulyás hozzávalóit a készülékbe, elindítottam a programot és mire hazaértünk ez a kis robot chef elkészítette nekünk az ebédet. Kétszer kétféleképpen főztem meg a levest. Első alkalommal indulás előtt kevés olívaolajon megdinszteltem a vöröshagymát, fokhagymát és utána adtam hozzá a zöldségeket, öntöttem fel vízzel és indítottam el a slow cooking programot. Amikor hazaértünk készítettem gyorsan vegán csipetkét és azt is hozzáadva főztem még pár percig és tökéletes lett. Második alkalommal olajmentes lett a babgulyás (ennek osztom meg lentebb a receptjét), ugyanis nem dinszteltem meg a hagymákat, hanem az összes alapanyaggal és fűszerekkel feltettem főni. Így is nagyon finom lett. Őszi, téli hideg napokon nagyon jól esik egy ilyen egytálétel, amely a gyerekkoromat idézte fel (anyukám szárazbabból mindig óriási kondérral főz levest, amit napokig lehet enni). Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 7 óra Teljes idő 7 óra 15 perc   Igazi melengető, laktató családi asztalra való leves hideg napokon. Szerző: Zizi Recept típusa: leves, ebéd, vacsora Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 250 g nagyszemű száraz bab, beáztatva egy éjszakára, leszűrve 3 szál közepes sárgarépa, meghámozva, felszeletelve 3 szál közepes petrezselyem gyökér, meghámozva, felszeletelve 3 db burgonya, meghámozva, ½ fej zeller (zöldjével együtt), meghámozva 1 fej vöröshagyma, meghámozva, felaprítva 1 gerezd fokhagyma, meghámozva, felaprítva 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva 1 kis darab zöldpaprika, egészben 1 darab paradicsom, félbe vágva 3 teáskanál só 2 teáskanál pirospaprika frissen őrölt feketebors Elkészítés Vágjuk 1x1 centis kockákra a burgonyát és a zellert. Tegyük a Smartchef edényébe a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, babot, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, burgonyát, zellert, paradicsomot és paprikát. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a pirospaprikát, a felaprított petrezselyem zöldjét és a zeller zöldjét. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hajtsuk rá a Smartchef fedelét. Válasszuk ki a lassú főzés (SLOW COOKING) programot, majd a START gombot megnyomva, indítsuk el a programot. Ez a program 6 óra 15 percig főzi az ételt, az első 15 percben 95C fokon, majd 6 órán át 65C fokon. A bab fajtájától és öregségétől függően vagy elég ez az idő az étel elkészítésére, vagy nem. Én olyan babot fogtam ki, amely ennyi idő alatt ilyen hőfokon nem főtt meg teljesen, így a program vége előtt 21 perccel leállítottam azt és átállítottam 140C fokra és még 35 percet hozzáadva főztem meg a levest. Így elforrt a víz a tetejéről és kicsit sűrűbb lett. Így is lehet fogyasztani, vagy egy kevés vizet még hozzáadva 2-3 percig főzni készre. Jegyzetek A leves elkészíthető egy lábasba feltéve is gáztűzhelyen. Egy lábasba téve az összes hozzávalót, felöntve vízzel forraljuk fel, majd vegyük közepesre a lángot és főzzük addig, amíg a bab és a zöldségek megpuhulnak. 3.5.3226 A leves elkészítéséről videó is készült…

Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. november 8. Zizi kalandjai 

Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán) A szülinapomon (október közepén) elhatároztam, hogy leszokom a mindennapi kávéivásról. Régen csak hetente egyszer ittam kávét (szombatonként) a piacozás után. Aztán másfél éve valahogy rászoktam, hogy szinte mindennap ittam ebéd után, olyan szertartásként. Éreztem, hogy nem jó nekem, meg nem is akartam fejben a mindennapi kávéivást, de valamiért a szertartás annyira belém rögzült, hogy nehéz volt megválni tőle. Aztán I. is elhatározta, hogy abbahagyja a mindennapi kávéivást, így közösen támogatva egymást abbahagytuk és nagyon jó érzés. Lassan egy hónapja, hogy nem ittunk kávét. Most tesztelgetjük a teákat, meg az “alternatív” latte lehetőségeket és sok olyan van, ami nagyon ízlik nekünk. Iszunk koffeinmentes teákat, kurkumás lattekat a kávé helyett. Keresem az újabbnál újabb recepteket és csodás dolgokra bukkanok a neten, mint például ez a spirulinás latte vagy misos latte (ami mézzel készült, de a mézet lehet helyettesíteni más édesítőszerrel) vagy pirított kókusztejes tea (pirított kókusztej? toplistás kipróbálandó!!!) vagy fehércsokis gabonakávés mokka. Persze nem maradhat ki a listáról a matcha latte, ami nagyon nagy népszerűségnek örvend manapság. Már Magyarországon is megtalálható jó pár (főleg) specialty kávézó itallapján. A matcha (??) a rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teája. A legelső tea magvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák. Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek. “A matcha a zöld teának egy speciális változata, a neve szó szerint azt jelenti, hogy por állagú tea. Míg a hagyományos zöld tea elkészítése során a tealevelek összetevői belekerülnek a forró vízbe, majd a leveleket ki kell dobni, a matcha esetében a leveleket előbb porrá őrlik, és így vízzel érintkezve akadály nélkül képesek feloldódni. Ennek az eljárásnak köszönhetően a matcha sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a többi teaféle. A vitaminok és ásványi anyagok mellett antioxidánsokban is gazdag, így megvéd a szívbetegségektől és a ráktól, valamint képes szabályozni a vércukorszintet és a vérnyomást is. A matcha abban is eltér a többi teafélétől, hogy háromszor annyi koffeint tartalmaz, ám ez a koffein a kávéban találhatóval szemben sokkal nyugtatóbb hatású. Ezzel együtt lefekvés előtt hat órával már lehetőleg ne fogyasszuk.” (Forrás: innen). Kathynél az egyik kedvenc vegán bloggeremnél találtok egy nagyon jó összefoglalót a matcharól, a különböző fajtákról és néhány recept ötletről. Aki igazán szeretne profin matcha lattét készíteni, annak ajánlom, hogy szerezzen be egy ilyen bambusz teakeverő ecsetet, ezzel igazán autentikusan lehet elkészíteni a teát. Nekem nincs (még) ilyenem, szóval én kanállal kevertem el a teaport a vízben, a kókusztejet pedig simán habverővel kevertem habosra a teához. Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc   Kávé helyett, habos kókusztejes zöld tea. Szerző: Zizi Recept típusa: ital Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 2 teáskanál Veganz kókuszos matcha por 1 teáskanál juharszirup 60 ml meleg víz 125 ml kókusztej (sűrű, krémes) Elkészítés Tegyük a matcha port a bögrébe, adjuk hozzá a nagyon meleg (de nem forrásban lévő) vizet és jól keverjük el. Adjuk hozzá a juharszirupot és azzal is keverjük el. A kókusztejet melegítsük fel egy lábasban és kézi habverővel vagy tejhabosítóval verjük habosra és öntsük rá a matchás keverékre. Fogyasszuk azonnal melegen. Jegyzetek A Veganz matcha por tartalmaz nádcukrot. Érdemes először magában megkóstolni és utána ízesíteni. Nekem jól esett az 1 teáskanál juharszirup. Juharszirup helyett lehet használni agavészirupot, nádcukrot, kókuszvirágcukrot. Bármilyen matcha tea por és növényi tej használható a recepthez. Aroy-D márkájú kókusztejet használtam, nagyon finom lett vele. 3.5.3226 ***** A kókuszos matcha port a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom.

Vajbab főzelék gyorsan

2017. október 23. VegaLife 

Vajbab főzelék gyorsanCsak szimplán ez volt a nyári kedvencem, amig Magyarországon voltunk a nyáron. Sőt, a Bosnyák piacon vettem igazán friss vajbabot visszautazásunk előtt 1-2 nappal, el is hoztuk magunkkal és rögvest az első héten meg is főztem a jó kis főzeléket belőle. Itt, Angliában ugyanis nem ismerik a sárga hüvelyű zöldbabot, legfeljebb lengyel/­­magyar/­­kelet európai boltban kaphatsz idényekor. Ráadásul az angolok nem ismerik a főzelék fogalmát, számukra inkább szószok léteznek, de nem ilyen felállásban. A zöldbabnak amúgy v íz- és vizelethajtó, valamint vesetisztító hatása van,  kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ráadásul könnyen emészthető, jelentős rosttartalommal bír. Ezek is mutatják, hogy cukorbetegek, fogyókúrázók számára (is) ajánlott étel.   A recept Hozzávalók: - 1 kg vajbab - 1,5 ek keményítő - 1 tk pirospaprika - ételízesítő - 2,5 dl növényi tej - szójajoghurt - víz - 3-4 gerezd fokhagyma   Elkészítés: A tisztított, darabolt zöldbabot feltesszük főni annyi vízben, ami éppen csak ellepi. Hozzáadunk kb. 1 teáskanálnyi ételízesítőt (nekem házi van, amit mindig én készítek) és  lefedve puhára főzzük. Közben a keményítőt, a piros fűszerpaprikát és a hideg növényi tejet csomómentesre keverjük. Amikor a sárga hüvelyű zöldbab szinte már puha, hozzáadjuk a felaprított vagy összenyomott fokhagymát. Tehetünk hozzá vagy petrezselyem zöldet felaprítva, vagy kaprot vagy tárkonyt, de ha csak fokhagymásan szeretnénk enni, úgy is nagyon finom. A megpuhult zöldbabhoz hozzákeverjük a csomómentes tejes-keményítős folyadékot és folyamatosan addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Tálalásnál szójajoghurtot kanalazahatunk a tetejére. Ehetünk hozzá fasítot, bár jobb szeretem anélkül, csak magában, élvezve a vajbab lágy ízét. Főzelékünket elkészíthetjük zsenge, friss vajbabból vagy gyorsfagyasztottból is.

csokis croissant

2017. július 10. Beautilicious 

csokis croissant A balatoni kirándulásom előtt állok, de édességből sose lehet hiány. Reggelente mindig kígyózó sor áll a pékség előtt, ahonnan mindig árad az isteni pékség illat. A kiskori kedvencem a csokis croissant, amit mindig a lehel piacon könyörögtünk ki anyutól, mert nagyon imádtuk. Ezt hoztam most el nektek kicsit másképp. Hozzávalók - 200gr zabliszt - 100gr kókuszliszt - 100gr édesítő - 1 tasak sütőpor - 10gr útifű maghéj - 1 tojás sárgája - 300gr túró - annyi tejföl, hogy nyújtható legyen a tészta - 1 cékla - 100ml kávé - 1 marék datolya - 1 ek kakaópor Így készítsd - Tedd fel főni a megtisztított céklát - A tésztához keverd össze a liszteket, sütőport és édesítőt - Add hozzá a túrót, a tojás sárgáját, majd annyi tejfölt, amennyi szükséges (nekem 150gr kellett) - A krémhez turmixold össze a céklát a datolyával, kakaóporral és a kávéval - Válaszd négy részre a tésztát - Nyújtsd kör alakúra a tésztákat - Két tésztát kenj meg krémmel, majd egy- egy sima kört helyezz mindkettőre - Vágd 8 cikkre a köröket és tekerd fel őket, majd helyezd sütőpapírra - Előmelegített sütőben süsd 180fokon 30 percig

Dakosz

2018. június 17. Kertkonyha 

DakoszA bruscetta görögül A legegyszerűbb dolgok sokszor a legeslegjobbak is. :) Viszont a főzésben ott aztán nincs helye mellébeszélésnek, nincsen himihumi, muszáj jó alapanyagokat használni,  mert a végeredmény vagy fantasztikus lesz vagy hm.. feledhető. Hogy melyik, az csak rajtad áll, szóval, irány a piac, a fűszerbolt és a delikatesz, hadd szóljon az a dákosz. Ha kész vagy, harapj egy nagyot, csukd be a szemed… Na, hallod már a tenger zúgását? ;) Hozzávalók két adaghoz - 4 db teljes kiőrlésű kétszersült zsemle vagy kifli - 3 egész paradicsom - görög (!) olívaolaj, görög (!) olajbogyó, savanyított kosszarv paprika, mandulasajt, só, oregánó - Késes aprítóban turmixold át a paradicsomot. Fontos, hogy ne legyen belőle szósz, maradjon darabos. Ehhez legjobb, ha már előre 4-6 darabra vágod, majd pár másodpercre nyomod csak le a gombot. - A kétszersülteket tedd tányérra, öntsd nyakon a paradicsommal. Ne sajnáld az olívaolajat, oregánót róla! - Sózhatod, díszítheted mandulasajttal, majd halmozd mellé az olívabogyót és a kosszarv paprikát. Edd meg! :) - Kezd elölről az egészet. ;) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven The post Dakosz appeared first on Kertkonyha.

Cseresznyés piskóta tönköly búzaliszttel (tojásmentes)

2018. május 26. Élj harmóniában 

Cseresznyés piskóta tönköly búzaliszttel (tojásmentes)Itt a cseresznye  szezon (jótékony hatásairól és ájurvédikus hatásairól tegnap írtam egy bejegyzést, itt olvashatsz róla).  Érdemes a cseresznyéből ilyenkor minél többet fogyasztani, mindenféle formában.  Mint tudjátok imádok sütni főzni és lévén a férjem imádja a süteményeket. Kézenfekvő volt, amikor ma hazaértünk a bio piacról a sok friss zöldséggel, gyümölccsel, hogy a cseresznyével mindenképpen készítek valami finomságot neki:)  Ez a süti tipikusan olyan nyári édesség, ami nagyon gyorsan elkészül és nagyon ízletes is. Bevetheted egy étkezés helyett (pl. reggelire) vagy akár vendégvárónak is kiváló egy könnyű vasárnapi ebéd után:)  Én imádom az illatát, ahogy a vanília keveredik a sült cseresznyével.   Hozzávalók 1 csomag sütőpor 2 bögre finom tönkölybúzaliszt 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  1 bögre barna nádcukor 10 dkg vaj (vegán változatban 1/­­2 bögre kókuszzsír) 1 tk. szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor) 1,5 bögre víz cseresznye Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Az előkészítéshez mosd meg a cseresznyét és magozd ki. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a vaníliát kever össze egy tálba. Tedd hozzá a vizet és az olvasztott vajat. A vajat én apróra vágom beteszem egy fémedénybe és forralt vízzel leöntöm, így pillanatok alatt kész az olvasztott vaj és már a vízzel el is van keveredve:)  Figyeld a tészta állagát van amikor elég 1 bögre víz van, hogy sokkal több kell a liszt függvénye). Az így kapott masszába keverd bele a cseresznyét és az egészet öntsd bele egy kivajazott, lisztezett tepsibe. kb. 180 fokon süsd addig,  amíg jók átsül (kb. 25 perc)

Grillezhető vegán termékek

2018. március 18. ZöldElla vegán életmód blogja 

Sokan azért nem hagyják el a húst, mert nem akarják a megszokott ízeket és állagot nélkülözni. Nos, egy jó alternatíva jelent meg a piacon, ami segíthet váltani. [...] Bővebben!

Téli étvágy és hangulatjavító - gyömbéres Rasam leves

2018. február 3. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Téli étvágy és hangulatjavító - gyömbéres Rasam leves   Ez a leves, ha mindent előre megveszünk hozzá, akkor nagyon könnyen, gyorsan és olcsón elkészíthető. Kiválóan melegít és felélénkíti az emésztésünket. A két sarkalatos pontja a tamarind és a koriander no meg a curry levél. Tamarindot szárítva lehet kapni az indiai vagy ázsiai élelmiszereket árusító boltokban, koriandert pedig frissen szerencsére egyre gyakrabban lehet találni a piacokon vagy szintén a már említett ázsia boltokban. Curry levél ha nincs friss (ázsiai boltokban fagyasztva árulják) akkor lehet kapni fűszeresnél szárítottat is, az is jó. A rasam levesbe én most tettem egy kis gyömbért is ezen az esős, téli napon. És ami az extra nekem, hogy most házi készítésű, eredeti ayurvéda recept szerinti (tehát nem teavajból olvasztott vajat!) vagyis házi, saját készítésű ghee-t használtam. Hmmmm. Hozzávalók 2 személyre: 1 bő evőkanál szárított tamarind (vagy úgyis mondhatnám, hogy egy vastag ujjnyi levágva a szárított tömbből) fél csokor friss koriander 8 db koktélparadicsom vagy 2 kisebb fej minőségi paradicsom 1 ujjnyi friss gyömbér 2 kis piros chili paprika egy evőkanál római kömény fél kiskanál kurkuma negyed evőkanál fekete bors (egész de lehet őrölt is) 10-15 szem fehér mustármag 10-15 darab curry levél (lehet szárított is) 2 csipet asafoetida, avagy hing ghee Előkészület (20 perc)  A tamarindot 1.5 dl forró vízbe be kell áztatni min 20 percre, és utána kinyomkodni a masszáját, meg egy kicsi a levéből is mehet hozzá. Egy kis mozsárban összetörjük a köményt és a borsot. Összevágjuk a curry leveleket, a paradicsomot kis szeletekre és a gyömbért apró picire. Felvágjuk a két chilit is. Mindezt félretesszük. Amikor mindezzel megvagyunk érdemes mindent odakészíteni a tűz mellé. Nagyon gyorsan pirulnak a hozzávalók az elején, ha erős a gáz, így jó résen lenni.   Főzés (20 perc)  Felforrósítjuk az evőkanálnyi gheet és kipattogtatjuk benne a mustármagokat. Aztán beledobjuk a gyömbért és a chilit, gyorsan keverjük és nem túl nagy lángon, hogy oda ne égjen. Majd jöhet az asafoetida, a kurkuma és az összevágott curry levelek. Picit összepirítjuk. Majd jöhet hozzá a paradicsom, hozzá egy kis só. Hagyjuk, hogy a paradicsom összeessen és sűrűsödjön, de ne főjön el teljesen. Amikor ez megvan, jöhet hozzá a tamarind massza, a kömény-bors keverék és még ízlés szerint só. Felengedjuk fél liter vízzel és közepes lángon hagyjuk felforrni. A végén beledobjuk a friss koriandert és már le is lehet venni a tűzről. Köretnek, hogy még laktatóbb legyen mehet hozzá rizs (basmati vagy soona masoori), vagy simán kenyér.   Jó étvágyat! F. Tóth Gabriella 2018 (C) Minden jog fenntartva.  

Újabb frontot nyit az előítéletek elleni harc: a zöldségek-gyümölcsök piacán

2018. január 14. Hírek 

Miért kell kidobni azt a terményt, amelynek egyetlen baja van: hogy ronda? Több cég próbálja értékesíteni azokat a szerencsétlen sorsú zöldségeket-gyümölcsöket, amelyek most még a szemétfombon, maximum állattakarmányként végzik.

Vegán életmód – Vegán doboz + nyereményjáték

2017. december 11. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Vegán doboz + nyereményjáték Külföldön (főleg az USA-ban) már eléggé ismert ez a “zsákbamacska” szolgáltatás, ami egy doboz szolgáltatást jelent, amelybe különböző termékek kerülnek minden hónapban és ez a doboz kerül kiszállításra az előfizetőknek. Jelen esetben vegán dobozról van szó, vagyis minden termék, élelmiszer, kozmetikum, ami benne található, az vegán. Elő lehet fizetni erre a szolgáltatásra havonta és mindig várni a meglepetésekkel teli dobozt. Külön, alkalmanként is meg lehet rendelni a dobozt vagy pedig előfizetni rá negyedévre vagy félévre vagy akár egy egész évre. A Vegán Doboz egyik megalkotójával, Áronnal beszélgettem. Az interjú végén pedig egy nyereményjátékot találtok! Mi a Vegán Doboz? A Vegán Doboz egy olyan termék és szolgáltatás együttes, amivel meg tudod lepni a hozzád közel állókat vagy akár saját magadat! Továbbá kiváló eszköz a vegánság terjesztésére, ha egy áttérni vágyónak kell egy utolsó visszacsatolás a döntéshez. Az új dobozok havi rendszerességgel jelennek meg, amire minden hónap 15. napjáig van lehetőségünk előfizetni és a 22. napon pedig már meg is érkezik az ajtód elé. Előfizetni mindig a soron következő dobozra lehetséges, az előző havi dobozokból pedig nincs lehetőség rendelni, ezért érdemes figyelni az oldalt és a Vegán Doboz Facebook oldalát, hogy ne maradjunk le semmiképpen. Mik kerülnek a dobozba? A doboz vegán ételt, ételkiegészítőt, illetve vegán kozmetikumokat tartalmaz, amelyeket magyar és külföldi gyártóktól és termelőktől választunk. Minden termék ellenőrzött forrásból érkezik és 100%-ban gluténmentes. Ezen felül ajándékokkal és meglepetésekkel is készülünk a kedves vevőinknek. A csomagolása természetesen újrahasznosítható. Honnan jött az ötlet, hogy csináljatok egy ilyen szolgáltatást? 2017. szeptember 14-én Budapest belvárosában ketten elhatároztuk, hogy a vegán közösség számára olyan kényelmi szolgáltatásokat fogunk nyújtani, amelyek eddig csak a nem vegán ételek, alapanyagok és termékek esetében voltak jelen Magyarországon. Eredeti ötletünk, amely valószínűleg a “Vegán Étel és Termék Futár Szolgálat” fantázia névre hallgatott volna, meghiúsult, ugyanis sajnos rá kellett eszmélnünk, hogy túl korai a célunk a jelenlegi piaci körülmények mellett. Nem feladva tervünket belevágtunk célunk megvalósításába, amely arra hivatott, hogy terjessze a vegán életformát Magyarországon és szélesítse a jelenlegi vásárlók termék ismeretét, hogy teret nyújtson a további piaci szereplők megjelenésének. Így született meg a Vegándoboz! A termék folyamatosan fejlődni fog és további dobozfajták bevezetését is tervezzük. A pozitív és természetesen a negatív visszajelzéseket figyelembe véve fogunk alakítani szolgáltatásunkon, hogy az teljes mértékben kielégítse a fogyasztóink igényeit. Vegán Doboz elérhetősége: - weboldal - Facebook - Instagram A dobozt a {Vegán Doboz} biztosította a teszteléshez. A véleményem csakis a sajátom. ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : Egy szerencsés egy negyedéves előfizetést nyer a Vegán Dobozra! Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti milyen terméket/­­termékeket látnátok szívesen a dobozban (pl: magyar kézművestől, termelőtől, magyar vagy külföldi cégtől)? Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok a Vegán Doboz Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. december 14-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. december 15-én. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek három hónapon át a Vegán Doboz postázza magyarországi címre.

Vegán vasárnapi események (programajánló)

2017. november 25. Zizi kalandjai 

Vegán vasárnapi események (programajánló)Csak egy rövid bejelentkezés, hogy figyelmetekbe ajánljam a most hétvégi (vasárnapi) eseményeket! 2017. november 26-a vegán programokban bővelkedik. Ha valaki Budapest belvárosában jár, ne hagyja ki egyiket sem! Az egyik programban én is érdekelt vagyok… Közös Lábos, avagy egy jótékonysági főzésről van szó, amelyet a Családcentrum Alapítvány szervez a Szimpla Kert-ben. A befolyó összeggel a Teknősmosó című önismereti-és terápiás mesekönyv elkészültét támogatjátok!!! Gyertek, ebédeljünk együnk együtt 12 órától! Én egy vegán, gluténmentes zöldséges csicseriborsó curryt fogok főzni! Sass Dani is valami finomsággal készül, de még meglepetés számomra, hogy mit készít. Lesz kézműves játszóház a gyerekeknek adventi készülődéssel (12-től 14 óráig). Aki pedig valamelyik Zizi szakácskönyvet (Vegán Reggeli, Mit eszik a vega gyerek?) szeretné dedikáltatni, az hozza magával a Szimplába… szívesen dedikálom névre szólóan! Ha pedig valaki kedvet érez egy közös főzőcskézéshez, azt sok szeretettel várjuk már 9 órától és besegíthet nekünk a zöldség pucolásba és a kevergetésbe! Helyszín: 1075 Budapest, Kazinczy utca 14. Nyitva: 9:00-14:00 Az esemény Facebook oldala: itt. A másik program pedig a Vegan Sunday Market az Anker’t-ben… különböző programok, kóstolók, piacozás és persze vásárolhattok is majd: sütéshez előkészített grillkolbászokat; organikus nyers vegán fermentált sajt különlegességeket; kávékülönlegességeket; sütiket; szendvicseket; süsd magad finomságokat; chili szószokat; kézműves vegán szappanokat, krémeket és tisztálkodószereket; aszalt gyümölcsös tömböket; magvas szeleteket; vegán bonbonokat; hambit; nyers süteményeket és szeleteket; finom szörpöket; smoothie-kat; sós előételeket; kenegetős és tunkolós finomságokat, természetesen mindent vegánul. Helyszín: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 33. Nyitva: 10:00-18:00 Az esemény Facebook oldala: itt. Csak egy úgrásra lesz a két esemény egymástól, nem érdemes kihagyni egyiket sem!

A seftesek szívják a termelők vérét és verik fel a zöldségárakat? Utánajártunk - videó

2017. november 17. Hírek 

Harminc-negyven százalékkal drágábban vesszük a zöldségek, gyümölcsök nagy részét, mint amennyiért azoktól veszik a kereskedők, akik azt megtermelik. A szakmai szövetség már azt tervezi, hogy az árcédulára kötelezően felíratnák nem csak a fogyasztói, hanem a termelői árat is. Hátha valaki elszégyelli magát. De kinek is kellene szégyenkeznie? A fővárosi nagybani piacon faggattuk a kereskedőket.

Vegán Gyros, most már az otthonodban is, könnyedén

2017. október 27. Vegán lettem 

Vegán Gyros, most már az otthonodban is, könnyedénÚj termékkel rukkolt elő a Vegan Grill. A nem egészen egy hónapja piacra dobott Vegán Gyros segítségével otthonodban is átélheted kedvenc gyroszos élményeidet. 2016 szeptemberében jelent meg a Vegan Grill márka a magyar húshelyettesítők piacán és klasszikus ízeinek köszönhetően gyorsan sokak kedvencévé vált. A kezdésnek piacravezetett öt termék - a csípős és magyaros grill kolbász, valamint a csípős, magyaros és provance-i hagymás szejtán - után pár havonta dobták piacra újabb és újabb finomságaikat. Először Natúr Szejtánnal, majd bükkfán füstölt Száraz Bászkával és Grill Bászkával, végül a Vegán Gyrosszal bővítették repertoárjukat. Vegán Gyros A pikáns gyroszos fűszerezés és a vékonyra vágott szejtáncsíkok adják a Vegan Grill Vegán Gyroszának ízélményét. Érzésre olyan, mintha a kedvenc gyrosodnál lennél, csak nem kell elsétálnod már a sarokig sem, hisz otthon is elkészítheted a Vegán Manufaktúra klasszikus gyroszát. De nem csak a termékkel újítottak, hanem a csomagolás is változott. Az eddigi termékek vákuumcsomagolt rendszerrel készültek, de a Vegán Gyros már egy exkluzívabb megjelenésű papírdobozba került a vákuumcsomagoláson kívül. Nálunk nagy kedvencek az eddigi Vegan Grill termékek, így nem volt kérdés, hogy leteszteljük a Vegán Gyrost is. Rögtön két csomaggal vásároltunk és többféle ételt készítve teszteltük őket. Kevés olajon megpirítottuk a csomagok tartalmát és készítettünk belőle hambit, sima szendvicset, kipróbáltuk fűszeres rizzsel és gombás mártással is. Ahogy a Vegan Grill hagymás szejtánjait, úgy a Vegán Gyrost is lényegében úgy használod fel ahogy akarod. Bármit készítettünk belőle, mindenhez passzolt. Egyébként a Vegan Grill facebook oldalán van egy kifejezetten receptes fül, ahova heti két recept kerül fel. Amióta a Vegán Gyrost piacra dobták, csak a gyrosból feltöltöttek négyet. Szóval egy szó mint száz, a lehetőségek tárháza határtalan, illetve a kreativitásunk húzza meg a határokat. Budapesten aránylag már sok helyen hozzájuthatsz, de vidéken is fellelhetőek a Vegan Gyros és Vegan Grill termékek többek között Debrecen, Győr, Körmend, Miskolc, Szentendre és Veszprém városaiban. A vegangrill.hu oldalon elvileg a boltok is be vannak listázva, bár szerintem ennél sokkal több helyen kaphatóak már a termékeik. A nagyobb vidéki városokban biztos körbenéznék a bio boltokban és ha nem találom kérném, hogy rendeljenek, hiszen az összes nagyobb nagykereskedésben bent van már a Vegan Grill. A Vegan Grill weboldala, ahol infókat találsz a Vegán Gyrosról. A Vegan Grill facebook oldala, ahol Vegán Gyros recepteket találsz.

Hol vásárolhatod meg a Spar újonnan bevezetett, vegán termékcsaládját, a Veganz termékeket?

2017. szeptember 26. VegaNinja 

A magyar SPAR üzletlánc a növényi alapú, német Veganz márka nasijaival és más vegán termékeivel rukkolt elő. A több mint 60 különféle termék között olyan finomságok találhatóak, mint a bio növényi tejek, természetes édesítők, különféle magkrémek, magas fehérjetartalmú proteinporok, valamint az utánozhatatlan csokik és kekszek. Az üzletek listája, ahol megvásárolhatod őket, a kattintás után!  A termékek nem olcsók, de az ember néha megjutalmazhatja magát egy-egy finomsággal, például a verhetetlen csokijaikkal és kekszeikkel, amik nekem is a kedvenceim közé tartoznak. “Egyre nagyobb az igény a növényi alapú ételek iránt, miután egyre többen választják a növényi alapú életmódot. A kezdetek óta kiemelt jelentőséget tulajdonítunk az egészséges életmód népszerűsítésének, amelyeknek legfontosabb eleme a tudatos táplálkozás. Ezért a nyugat-európai trendnek megfelelően folyamatosan bővítjük az egészséges életformát támogató termékeink választékát - mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője. A Veganz a növényi alapú élelmiszerek márkája. A 2011-es berlini alapítást követően a vállalat Európa egyik legelső vegán áruházláncaként vált ismertté. Sokszínű és életigenlő vállalati filozófiájával a fiatal cégnek sikerült megváltoztatni a vegánságra vonatkozó előítéleteket, és meghonosítani az európai piacon az új táplálkozási trendet. A Veganz folyamatosan bővülő árupalettája garantálja, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A vállalat különösen nagy hangsúlyt fektet a minőségellenőrzésre, az egyenletesen jó minőségre és egyedülálló ízre. Így válik mindenki számára a vegán életmód és életérzés könnyűvé, rendkívül finommá, illetve könnyedén megvalósíthatóvá. A SPAR a Veganz növényi eredetű termékeit kínálva egyszerűbbé teszi a vegán táplálkozást. A több mint 60 különféle termék között olyan finomságok találhatóak a SPAR dedikált üzleteiben, mint az organikus növényi tejek, természetes édesítők, magas ásványi anyag tartalmú magkrémek, magas fehérjetartalmú proteinporok, valamint változatos édes és sós nassolnivalók. A termékcsalád tagjai 2017. szeptember 21-től elérhetőek minden INTERSPAR hipermarketben és 90 kijelölt SPAR és City SPAR szupermarketben. 1032 Budapest Bécsi út 154. INTERSPAR hipermarket 1103 Budapest Sibrik Miklós út 30. INTERSPAR hipermarket 1106 Budapest Kerepesi út 61. INTERSPAR hipermarket 1117 Budapest Október huszonharmadika utca. 8-10. INTERSPAR hipermarket 1191 Budapest Üllői út 201. INTERSPAR hipermarket 1201 Budapest Széchenyi utca 1. INTERSPAR hipermarket 2000 Szentendre Dobogókői út 4. INTERSPAR hipermarket 2030 Érd Iparos utca 5. INTERSPAR hipermarket 2049 Diósd Balatoni út 2/­­A INTERSPAR hipermarket 2400 Dunaújváros Béke körút 2. INTERSPAR hipermarket 2800 Tatabánya Győri út 25. INTERSPAR hipermarket 3524 Miskolc Bajcsy-Zsilinszky út 2-4. INTERSPAR hipermarket 3600 Ózd Sárli út 4. INTERSPAR hipermarket 4032 Debrecen Füredi út 27. INTERSPAR hipermarket 4400 Nyíregyháza László utca 8. INTERSPAR hipermarket 4400 Nyíregyháza Korányi Frigyes utca INTERSPAR hipermarket 5000 Szolnok Mátyás Király út 29. INTERSPAR hipermarket 5700 Gyula Kétegyházi út 1. INTERSPAR hipermarket 6800 Hódmezővásárhely Kaszap utca 20. INTERSPAR hipermarket 7100 Szekszárd Tartsay utca 9. INTERSPAR hipermarket 7632 Pécs Siklósi út 37. INTERSPAR hipermarket 7632 Pécs Bajcsy-Zsilinszky út 11. INTERSPAR hipermarket 8000 Székesfehérvár Budai út 41. INTERSPAR hipermarket 8000 Székesfehérvár Balatoni út 44-46. INTERSPAR hipermarket 8200 Veszprém Dornyai Béla utca 4. INTERSPAR hipermarket 8360 Keszthely Tapolcai út 37. INTERSPAR hipermarket 8500 Pápa Celli út 21. INTERSPAR hipermarket 8800 Nagykanizsa Táborhely utca 4. INTERSPAR hipermarket 8900 Zalaegerszeg Ola utca 1. INTERSPAR hipermarket 9023 Győr Fehérvári út 3. INTERSPAR hipermarket 9027 Győr ECE Budai út 1. INTERSPAR hipermarket 9400 Sopron Selmeci utca 15-17. INTERSPAR hipermarket 9700 Szombathely Újvilág utca INTERSPAR hipermarket   BUDAPEST: 1011 Budapest Batthyány tér 5-6. SPAR szupermarket 1021 Budapest Hűvösvölgyi út 138. SPAR szupermarket 1024 Budapest Lövőház utca 2-6. SPAR szupermarket 1025 Budapest Rózsadomb Center, Törökvész út 87-91. SPAR szupermarket 1026 Budapest Gábor Áron utca 74-78. SPAR szupermarket 1031 Budapest Monostori út 3. SPAR szupermarket 1032 Budapest Bécsi út 136. SPAR szupermarket 1046 Budapest Görgey Artúr út 22. SPAR szupermarket 1048 Budapest Megyeri út 236. SPAR szupermarket 1062 Budapest Váci út 1-3. SPAR szupermarket 1066 Budapest Teréz körút 28. SPAR szupermarket 1066 Budapest Nyugati tér 1-2. SPAR szupermarket 1071 Budapest Dembinszky utca 12. SPAR szupermarket 1072 Budapest Klauzál tér 11. SPAR szupermarket 1073 Budapest Erzsébet körút 24. City SPAR szupermarket 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1-2. SPAR szupermarket 1095 Budapest Mester u. 30-32. SPAR szupermarket 1106 Budapest Kerepesi út 73. SPAR szupermarket 1112 Budapest Péterhegyi lejtő 36. SPAR szupermarket 1118 Budapest Rétköz utca 7. SPAR szupermarket 1123 Budapest MOM Park, Alkotás utca 53. SPAR szupermarket 1146 Budapest Egressy út 178/­­C SPAR szupermarket 1148 Budapest Örs Vezér tere 24. SPAR szupermarket 1165 Budapest Arany János utca 102. SPAR szupermarket 1172 Budapest Jászapáti utca 71-75. SPAR szupermarket 1173 Budapest Pesti út 169. SPAR szupermarket 1173 Budapest Maroshévíz utca 1. SPAR szupermarket 1182 Budapest Alacskai út 3. SPAR szupermarket 1182 Budapest Cziffra György utca 15/­­b. SPAR szupermarket 1212 Budapest Görgey Artúr tér 20. SPAR szupermarket VIDÉK: 2000 Szentendre Ady Endre utca 24. SPAR szupermarket 2000 Szentendre Dunakanyar körút 2. SPAR szupermarket 2013 Pomáz Huszár utca 25. SPAR szupermarket 2030 Érd Diósdi út 46. SPAR szupermarket 2083 Solymár Terstyánszky Ödön utca 102. SPAR szupermarket 2092 Budakeszi Márity László út 20. SPAR szupermarket 2100 Gödöllő Köztársaság út 85. SPAR szupermarket 2112 Veresegyház Gödöllői út 2/­­a. SPAR szupermarket 2120 Dunakeszi Barátság útja 13. SPAR szupermarket 2120 Dunakeszi Toldi Miklós utca 1. SPAR szupermarket 2131 Göd Pesti út 176. SPAR szupermarket 2230 Gyömrő Kossuth út 41/­­a. SPAR szupermarket 2234 Maglód Damjanich utca 29. SPAR szupermarket 2364 Ócsa Szabadság tér 1. SPAR szupermarket 2481 Velence Tópart utca 47. SPAR szupermarket 2483 Gárdony Szabadság út 2392/­­I. SPAR szupermarket 2483 Gárdony Balatoni út 70/­­10. hrsz. SPAR szupermarket 2510 Dorog Bányász körönd 1737/­­16. hrsz. SPAR szupermarket 2536 Nyergesújfalu Kossuth Lajos utca 1439/­­6. hrsz. SPAR szupermarket 2600 Vác Avar utca 6. SPAR szupermarket 2800 Tatabánya Szent Borbála út 33/­­1. SPAR szupermarket 2870 Kisbér Kossuth Lajos utca 4/­­6. SPAR szupermarket 2890 Tata Ady Endre utca 20. SPAR szupermarket 2900 Komárom Klapka György út 69. SPAR szupermarket 3060 Pásztó Fő utca 83-87. SPAR szupermarket 3200 Gyöngyös Dobó István utca 5. SPAR szupermarket 3300 Eger Sas utca 1. SPAR szupermarket 3360 Heves Fő út 48. SPAR szupermarket 3390 Füzesabony Hunyadi út 2869/­­27. hrsz. SPAR szupermarket 3860 Encs Petőfi út 66. SPAR szupermarket 4024 Debrecen Fórum Csapó utca 30. SPAR szupermarket 4225 Debrecen-Józsa Szentgyörfalvi út 26420/­­1. hrsz. SPAR szupermarket 6000 Kecskemét Március 15-e utca 5/­­a. SPAR szupermarket 6050 Lajosmizse Dózsa György út 20-22. SPAR szupermarket 6060 Tiszakécske Vízhányó János utca 2/­­a. SPAR szupermarket 6100 Kiskunfélegyháza Béke tér 3-4. SPAR szupermarket 6724 Szeged Londoni körút 3. SPAR szupermarket 7400 Kaposvár Honvéd utca 57. SPAR szupermarket 7400 Kaposvár Berzsenyi utca 1-3. SPAR szupermarket 7761 Kozármisleny Vadvirág utca 1. SPAR szupermarket 8000 Székesfehérvár Pozsonyi út 10. SPAR szupermarket 8000 Székesfehérvár Rákóczi utca 3-5. SPAR szupermarket 8200 Veszprém Cserhát lakótelep 6. SPAR szupermarket 8230 Balatonfüred Arácsi út 15. SPAR szupermarket 8330 Sümeg 84-es főút 1623/­­10 hrsz. SPAR szupermarket 8440 Herend Vasút utca 1/­­c. SPAR szupermarket 8622 Szántód Siófoki út 3. SPAR szupermarket 8868 Letenye Kossuth Lajos utca 2. SPAR szupermarket 8960 Lenti Kisfaludy utca 4. SPAR szupermarket 9021 Győr Arany János utca 16. SPAR szupermarket 9200 Mosonmagyaróvár Régi Vámház tér 5. SPAR szupermarket 9200 Mosonmagyaróvár Aranyossziget utca 1. SPAR szupermarket 9330 Kapuvár Fő tér 2/­­2. SPAR szupermarket 9330 Kapuvár Győri út 1480. hrsz. SPAR szupermarket 9400 Sopron Arany János utca 16. SPAR szupermarket 9443 Petőháza Spar út 1. SPAR szupermarket 9500 Celldömölk Sági utca 22. SPAR szupermarket 9600 Sárvár Laktanya utca 32-44. SPAR szupermarket 9800 Vasvár Alkotmány utca 95. SPAR szupermarket 9900 Körmend Rákóczi út 2/­­C. SPAR szupermarket   The post Hol vásárolhatod meg a Spar újonnan bevezetett, vegán termékcsaládját, a Veganz termékeket? appeared first on VegaNinja.

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. június 16. Zizi kalandjai 

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) A datolyagolyók sláger számba mennek nálunk. Nagyon szeretik a fiúk és mi is. Kiváló tízórai a reggeli turmixunk után (nyári időszakban mindig turmixszal indítjuk a napot… jön az őszibarack szezon is ihatjuk a kedvenc turmixomat, juhéj!), de kirándulásra, játszótérre is magunkkal vihetjük. Előnye, hogy a melegben nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, csak az aprítógépbe bedobálunk mindent, aztán jöhet a közös program a gyerekekkel és tetszőleges nagyságú golyókat formázva már készen is vagyunk. Ez most egy mangós változat, cukormentes aszalt mangót használtunk hozzá és mennyei lett. Mindig azon csodálkozom, hogy a cukormentes aszalványok miért drágábbak, mint a cukrosak, amikor a cukormenteshez semmilyen más élelmiszert nem használnak, csak magát a gyümölcsöt… megaszalják, aztán kész is. A cukroshoz meg pluszban kell fizetni a cukorért és az kevesebbe kerül, mint a cukormentes? Ki érti ezt? Én a cukormentes nagyon finom aszalt mangót a Lehel piacon vettem (kimérve lehet venni). Nagyon finom magában is, de így a datolyagolyóban is isteni. És néhány szó a datolyáról, mert mindig sokan kérdeztek róla. Én szeretek friss datolyát használni a nyers süteményekhez, meg magában enni is. Friss datolyát be lehet szerezni ázsiai/­­keleti fűszeres szupermarketekből. Ahol nincsen ilyen az online tud rendelni a Biorganiktól vagy a Datolyakirálytól. Ha pedig aszalt datolyát használtok, akkor csakis jó minőségűt, amely nincsen glükózsziruppal és fényezőanyaggal (!!!) kezelve. Aszalt datolya esetében érdemes a datolyát felhasználás előtt egy-két órára hideg vízbe áztatni vagy ha kevesebb az időnk, akkor 15 percre meleg vízbe. Utána kimagozzuk és már használhatjuk is. Ja, a fotózás a minimalista stylingot követi… egy egy éves és egy négy éves mellett ezt tudtam kihozni a képekből! Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 20 perc   Könnyen elkészíthető, nyers datolyagolyó falatok tízóraira vagy kiránduláshoz. Szerző: Zizi Recept típusa: snack, datolyagolyó, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 20-25 darab Hozzávalók 200 g friss datolya, kimagozva 180 g dió és mandula, vegyesen 60 g cukormentes aszalt mangó 4 evőkanál kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál mandulavaj 1 evőkanál chia mag Elkészítés Tegyük robotgépbe a diót, a mandulát, és daráljuk kis darabos állagúra. Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot). Formázzunk golyókat a masszából. Zárt dobozban, hűvös helyen, hőtőben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani). Jegyzetek A mandulavaj helyett kesudióvajat vagy földimogyoróvajat is használhatunk. 3.5.3226


Az összes 'piac' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!