piac receptek - Vegetáriánus receptek

piac receptek

Vegán életmód – Vegán doboz + nyereményjáték

tegnapelőtt Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Vegán doboz + nyereményjáték Külföldön (főleg az USA-ban) már eléggé ismert ez a “zsákbamacska” szolgáltatás, ami egy doboz szolgáltatást jelent, amelybe különböző termékek kerülnek minden hónapban és ez a doboz kerül kiszállításra az előfizetőknek. Jelen esetben vegán dobozról van szó, vagyis minden termék, élelmiszer, kozmetikum, ami benne található, az vegán. Elő lehet fizetni erre a szolgáltatásra havonta és mindig várni a meglepetésekkel teli dobozt. Külön, alkalmanként is meg lehet rendelni a dobozt vagy pedig előfizetni rá negyedévre vagy félévre vagy akár egy egész évre. A Vegán Doboz egyik megalkotójával, Áronnal beszélgettem. Az interjú végén pedig egy nyereményjátékot találtok! Mi a Vegán Doboz? A Vegán Doboz egy olyan termék és szolgáltatás együttes, amivel meg tudod lepni a hozzád közel állókat vagy akár saját magadat! Továbbá kiváló eszköz a vegánság terjesztésére, ha egy áttérni vágyónak kell egy utolsó visszacsatolás a döntéshez. Az új dobozok havi rendszerességgel jelennek meg, amire minden hónap 15. napjáig van lehetőségünk előfizetni és a 22. napon pedig már meg is érkezik az ajtód elé. Előfizetni mindig a soron következő dobozra lehetséges, az előző havi dobozokból pedig nincs lehetőség rendelni, ezért érdemes figyelni az oldalt és a Vegán Doboz Facebook oldalát, hogy ne maradjunk le semmiképpen. Mik kerülnek a dobozba? A doboz vegán ételt, ételkiegészítőt, illetve vegán kozmetikumokat tartalmaz, amelyeket magyar és külföldi gyártóktól és termelőktől választunk. Minden termék ellenőrzött forrásból érkezik és 100%-ban gluténmentes. Ezen felül ajándékokkal és meglepetésekkel is készülünk a kedves vevőinknek. A csomagolása természetesen újrahasznosítható. Honnan jött az ötlet, hogy csináljatok egy ilyen szolgáltatást? 2017. szeptember 14-én Budapest belvárosában ketten elhatároztuk, hogy a vegán közösség számára olyan kényelmi szolgáltatásokat fogunk nyújtani, amelyek eddig csak a nem vegán ételek, alapanyagok és termékek esetében voltak jelen Magyarországon. Eredeti ötletünk, amely valószínűleg a “Vegán Étel és Termék Futár Szolgálat” fantázia névre hallgatott volna, meghiúsult, ugyanis sajnos rá kellett eszmélnünk, hogy túl korai a célunk a jelenlegi piaci körülmények mellett. Nem feladva tervünket belevágtunk célunk megvalósításába, amely arra hivatott, hogy terjessze a vegán életformát Magyarországon és szélesítse a jelenlegi vásárlók termék ismeretét, hogy teret nyújtson a további piaci szereplők megjelenésének. Így született meg a Vegándoboz! A termék folyamatosan fejlődni fog és további dobozfajták bevezetését is tervezzük. A pozitív és természetesen a negatív visszajelzéseket figyelembe véve fogunk alakítani szolgáltatásunkon, hogy az teljes mértékben kielégítse a fogyasztóink igényeit. Vegán Doboz elérhetősége: - weboldal - Facebook - Instagram A dobozt a {Vegán Doboz} biztosította a teszteléshez. A véleményem csakis a sajátom. ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : Egy szerencsés egy negyedéves előfizetést nyer a Vegán Dobozra! Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti milyen terméket/­­termékeket látnátok szívesen a dobozban (pl: magyar kézművestől, termelőtől, magyar vagy külföldi cégtől)? Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok a Vegán Doboz Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. december 14-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. december 15-én. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek három hónapon át a Vegán Doboz postázza magyarországi címre.

Napi egy tonna zöldséget és gyümölcsöt mentenek meg a kukától

2017. december 5. Hírek 

A Wiener Tafel több tonna megmentett élelmiszerrel biztosítja a menekültek ellátását, miközben főzőtanfolyamok segítségével a nyelvtanulást és az integrációt is segítik. Bécs központi piacán jártunk.

Vegán vasárnapi események (programajánló)

2017. november 25. Zizi kalandjai 

Vegán vasárnapi események (programajánló)Csak egy rövid bejelentkezés, hogy figyelmetekbe ajánljam a most hétvégi (vasárnapi) eseményeket! 2017. november 26-a vegán programokban bővelkedik. Ha valaki Budapest belvárosában jár, ne hagyja ki egyiket sem! Az egyik programban én is érdekelt vagyok… Közös Lábos, avagy egy jótékonysági főzésről van szó, amelyet a Családcentrum Alapítvány szervez a Szimpla Kert-ben. A befolyó összeggel a Teknősmosó című önismereti-és terápiás mesekönyv elkészültét támogatjátok!!! Gyertek, ebédeljünk együnk együtt 12 órától! Én egy vegán, gluténmentes zöldséges csicseriborsó curryt fogok főzni! Sass Dani is valami finomsággal készül, de még meglepetés számomra, hogy mit készít. Lesz kézműves játszóház a gyerekeknek adventi készülődéssel (12-től 14 óráig). Aki pedig valamelyik Zizi szakácskönyvet (Vegán Reggeli, Mit eszik a vega gyerek?) szeretné dedikáltatni, az hozza magával a Szimplába… szívesen dedikálom névre szólóan! Ha pedig valaki kedvet érez egy közös főzőcskézéshez, azt sok szeretettel várjuk már 9 órától és besegíthet nekünk a zöldség pucolásba és a kevergetésbe! Helyszín: 1075 Budapest, Kazinczy utca 14. Nyitva: 9:00-14:00 Az esemény Facebook oldala: itt. A másik program pedig a Vegan Sunday Market az Anker’t-ben… különböző programok, kóstolók, piacozás és persze vásárolhattok is majd: sütéshez előkészített grillkolbászokat; organikus nyers vegán fermentált sajt különlegességeket; kávékülönlegességeket; sütiket; szendvicseket; süsd magad finomságokat; chili szószokat; kézműves vegán szappanokat, krémeket és tisztálkodószereket; aszalt gyümölcsös tömböket; magvas szeleteket; vegán bonbonokat; hambit; nyers süteményeket és szeleteket; finom szörpöket; smoothie-kat; sós előételeket; kenegetős és tunkolós finomságokat, természetesen mindent vegánul. Helyszín: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 33. Nyitva: 10:00-18:00 Az esemény Facebook oldala: itt. Csak egy úgrásra lesz a két esemény egymástól, nem érdemes kihagyni egyiket sem!

Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék

2017. november 18. Zizi kalandjai 

Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék Azon szerencsés 12 személy közé kerültem, akiket kiválasztottak, hogy teszteljék a Smartchef szakács robot készüléket. Mindenki másképp étkezik, mindenkinek más a prioritása a főzés során, így én azokat a szempontokat fogom kiemelni a készülék kapcsán, amelyek számomra megkönnyítik a “munkát” a konyhában. Három receptet fogok hozni, ez a babgulyás az első. A Vegital Smart Chef 7 az 1-ben készülék 30 automatikus programjának, és az egyedülálló önkeverő funkciójának köszönhetően a sütés, főzés, párolás munkafolyamatai a végletekig leegyszerűsödnek. Elsőre a “lassú főzés” (slow cooking) programot szemeltem ki magunknak egy szombati napra, amikor mindig megyünk a piacra vásárolni és játszóterezni. A piacon eszünk zöldségeket, pékárut, de mire hazaérünk jó éhesek vagyunk. Persze nem vár meleg étel bennünket. Ez a Smartchef segítségével megváltozott, ugyanis piacra indulás előtt beledobtam a babgulyás hozzávalóit a készülékbe, elindítottam a programot és mire hazaértünk ez a kis robot chef elkészítette nekünk az ebédet. Kétszer kétféleképpen főztem meg a levest. Első alkalommal indulás előtt kevés olívaolajon megdinszteltem a vöröshagymát, fokhagymát és utána adtam hozzá a zöldségeket, öntöttem fel vízzel és indítottam el a slow cooking programot. Amikor hazaértünk készítettem gyorsan vegán csipetkét és azt is hozzáadva főztem még pár percig és tökéletes lett. Második alkalommal olajmentes lett a babgulyás (ennek osztom meg lentebb a receptjét), ugyanis nem dinszteltem meg a hagymákat, hanem az összes alapanyaggal és fűszerekkel feltettem főni. Így is nagyon finom lett. Őszi, téli hideg napokon nagyon jól esik egy ilyen egytálétel, amely a gyerekkoromat idézte fel (anyukám szárazbabból mindig óriási kondérral főz levest, amit napokig lehet enni). Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 7 óra Teljes idő 7 óra 15 perc   Igazi melengető, laktató családi asztalra való leves hideg napokon. Szerző: Zizi Recept típusa: leves, ebéd, vacsora Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 250 g nagyszemű száraz bab, beáztatva egy éjszakára, leszűrve 3 szál közepes sárgarépa, meghámozva, felszeletelve 3 szál közepes petrezselyem gyökér, meghámozva, felszeletelve 3 db burgonya, meghámozva, ½ fej zeller (zöldjével együtt), meghámozva 1 fej vöröshagyma, meghámozva, felaprítva 1 gerezd fokhagyma, meghámozva, felaprítva 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva 1 kis darab zöldpaprika, egészben 1 darab paradicsom, félbe vágva 3 teáskanál só 2 teáskanál pirospaprika frissen őrölt feketebors Elkészítés Vágjuk 1x1 centis kockákra a burgonyát és a zellert. Tegyük a Smartchef edényébe a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, babot, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, burgonyát, zellert, paradicsomot és paprikát. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a pirospaprikát, a felaprított petrezselyem zöldjét és a zeller zöldjét. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hajtsuk rá a Smartchef fedelét. Válasszuk ki a lassú főzés (SLOW COOKING) programot, majd a START gombot megnyomva, indítsuk el a programot. Ez a program 6 óra 15 percig főzi az ételt, az első 15 percben 95C fokon, majd 6 órán át 65C fokon. A bab fajtájától és öregségétől függően vagy elég ez az idő az étel elkészítésére, vagy nem. Én olyan babot fogtam ki, amely ennyi idő alatt ilyen hőfokon nem főtt meg teljesen, így a program vége előtt 21 perccel leállítottam azt és átállítottam 140C fokra és még 35 percet hozzáadva főztem meg a levest. Így elforrt a víz a tetejéről és kicsit sűrűbb lett. Így is lehet fogyasztani, vagy egy kevés vizet még hozzáadva 2-3 percig főzni készre. Jegyzetek A leves elkészíthető egy lábasba feltéve is gáztűzhelyen. Egy lábasba téve az összes hozzávalót, felöntve vízzel forraljuk fel, majd vegyük közepesre a lángot és főzzük addig, amíg a bab és a zöldségek megpuhulnak. 3.5.3226 A leves elkészítéséről videó is készült…

Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. november 8. Zizi kalandjai 

Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán) A szülinapomon (október közepén) elhatároztam, hogy leszokom a mindennapi kávéivásról. Régen csak hetente egyszer ittam kávét (szombatonként) a piacozás után. Aztán másfél éve valahogy rászoktam, hogy szinte mindennap ittam ebéd után, olyan szertartásként. Éreztem, hogy nem jó nekem, meg nem is akartam fejben a mindennapi kávéivást, de valamiért a szertartás annyira belém rögzült, hogy nehéz volt megválni tőle. Aztán I. is elhatározta, hogy abbahagyja a mindennapi kávéivást, így közösen támogatva egymást abbahagytuk és nagyon jó érzés. Lassan egy hónapja, hogy nem ittunk kávét. Most tesztelgetjük a teákat, meg az “alternatív” latte lehetőségeket és sok olyan van, ami nagyon ízlik nekünk. Iszunk koffeinmentes teákat, kurkumás lattekat a kávé helyett. Keresem az újabbnál újabb recepteket és csodás dolgokra bukkanok a neten, mint például ez a spirulinás latte vagy misos latte (ami mézzel készült, de a mézet lehet helyettesíteni más édesítőszerrel) vagy pirított kókusztejes tea (pirított kókusztej? toplistás kipróbálandó!!!) vagy fehércsokis gabonakávés mokka. Persze nem maradhat ki a listáról a matcha latte, ami nagyon nagy népszerűségnek örvend manapság. Már Magyarországon is megtalálható jó pár (főleg) specialty kávézó itallapján. A matcha (??) a rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teája. A legelső tea magvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák. Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek. “A matcha a zöld teának egy speciális változata, a neve szó szerint azt jelenti, hogy por állagú tea. Míg a hagyományos zöld tea elkészítése során a tealevelek összetevői belekerülnek a forró vízbe, majd a leveleket ki kell dobni, a matcha esetében a leveleket előbb porrá őrlik, és így vízzel érintkezve akadály nélkül képesek feloldódni. Ennek az eljárásnak köszönhetően a matcha sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a többi teaféle. A vitaminok és ásványi anyagok mellett antioxidánsokban is gazdag, így megvéd a szívbetegségektől és a ráktól, valamint képes szabályozni a vércukorszintet és a vérnyomást is. A matcha abban is eltér a többi teafélétől, hogy háromszor annyi koffeint tartalmaz, ám ez a koffein a kávéban találhatóval szemben sokkal nyugtatóbb hatású. Ezzel együtt lefekvés előtt hat órával már lehetőleg ne fogyasszuk.” (Forrás: innen). Kathynél az egyik kedvenc vegán bloggeremnél találtok egy nagyon jó összefoglalót a matcharól, a különböző fajtákról és néhány recept ötletről. Aki igazán szeretne profin matcha lattét készíteni, annak ajánlom, hogy szerezzen be egy ilyen bambusz teakeverő ecsetet, ezzel igazán autentikusan lehet elkészíteni a teát. Nekem nincs (még) ilyenem, szóval én kanállal kevertem el a teaport a vízben, a kókusztejet pedig simán habverővel kevertem habosra a teához. Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc   Kávé helyett, habos kókusztejes zöld tea. Szerző: Zizi Recept típusa: ital Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 2 teáskanál Veganz kókuszos matcha por 1 teáskanál juharszirup 60 ml meleg víz 125 ml kókusztej (sűrű, krémes) Elkészítés Tegyük a matcha port a bögrébe, adjuk hozzá a nagyon meleg (de nem forrásban lévő) vizet és jól keverjük el. Adjuk hozzá a juharszirupot és azzal is keverjük el. A kókusztejet melegítsük fel egy lábasban és kézi habverővel vagy tejhabosítóval verjük habosra és öntsük rá a matchás keverékre. Fogyasszuk azonnal melegen. Jegyzetek A Veganz matcha por tartalmaz nádcukrot. Érdemes először magában megkóstolni és utána ízesíteni. Nekem jól esett az 1 teáskanál juharszirup. Juharszirup helyett lehet használni agavészirupot, nádcukrot, kókuszvirágcukrot. Bármilyen matcha tea por és növényi tej használható a recepthez. Aroy-D márkájú kókusztejet használtam, nagyon finom lett vele. 3.5.3226 ***** A kókuszos matcha port a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom.

Vajbab főzelék gyorsan

2017. október 23. VegaLife 

Vajbab főzelék gyorsanCsak szimplán ez volt a nyári kedvencem, amig Magyarországon voltunk a nyáron. Sőt, a Bosnyák piacon vettem igazán friss vajbabot visszautazásunk előtt 1-2 nappal, el is hoztuk magunkkal és rögvest az első héten meg is főztem a jó kis főzeléket belőle. Itt, Angliában ugyanis nem ismerik a sárga hüvelyű zöldbabot, legfeljebb lengyel/­­magyar/­­kelet európai boltban kaphatsz idényekor. Ráadásul az angolok nem ismerik a főzelék fogalmát, számukra inkább szószok léteznek, de nem ilyen felállásban. A zöldbabnak amúgy v íz- és vizelethajtó, valamint vesetisztító hatása van,  kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ráadásul könnyen emészthető, jelentős rosttartalommal bír. Ezek is mutatják, hogy cukorbetegek, fogyókúrázók számára (is) ajánlott étel.   A recept Hozzávalók: - 1 kg vajbab - 1,5 ek keményítő - 1 tk pirospaprika - ételízesítő - 2,5 dl növényi tej - szójajoghurt - víz - 3-4 gerezd fokhagyma   Elkészítés: A tisztított, darabolt zöldbabot feltesszük főni annyi vízben, ami éppen csak ellepi. Hozzáadunk kb. 1 teáskanálnyi ételízesítőt (nekem házi van, amit mindig én készítek) és  lefedve puhára főzzük. Közben a keményítőt, a piros fűszerpaprikát és a hideg növényi tejet csomómentesre keverjük. Amikor a sárga hüvelyű zöldbab szinte már puha, hozzáadjuk a felaprított vagy összenyomott fokhagymát. Tehetünk hozzá vagy petrezselyem zöldet felaprítva, vagy kaprot vagy tárkonyt, de ha csak fokhagymásan szeretnénk enni, úgy is nagyon finom. A megpuhult zöldbabhoz hozzákeverjük a csomómentes tejes-keményítős folyadékot és folyamatosan addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Tálalásnál szójajoghurtot kanalazahatunk a tetejére. Ehetünk hozzá fasítot, bár jobb szeretem anélkül, csak magában, élvezve a vajbab lágy ízét. Főzelékünket elkészíthetjük zsenge, friss vajbabból vagy gyorsfagyasztottból is.

csokis croissant

2017. július 10. Beautilicious 

csokis croissant A balatoni kirándulásom előtt állok, de édességből sose lehet hiány. Reggelente mindig kígyózó sor áll a pékség előtt, ahonnan mindig árad az isteni pékség illat. A kiskori kedvencem a csokis croissant, amit mindig a lehel piacon könyörögtünk ki anyutól, mert nagyon imádtuk. Ezt hoztam most el nektek kicsit másképp. Hozzávalók - 200gr zabliszt - 100gr kókuszliszt - 100gr édesítő - 1 tasak sütőpor - 10gr útifű maghéj - 1 tojás sárgája - 300gr túró - annyi tejföl, hogy nyújtható legyen a tészta - 1 cékla - 100ml kávé - 1 marék datolya - 1 ek kakaópor Így készítsd - Tedd fel főni a megtisztított céklát - A tésztához keverd össze a liszteket, sütőport és édesítőt - Add hozzá a túrót, a tojás sárgáját, majd annyi tejfölt, amennyi szükséges (nekem 150gr kellett) - A krémhez turmixold össze a céklát a datolyával, kakaóporral és a kávéval - Válaszd négy részre a tésztát - Nyújtsd kör alakúra a tésztákat - Két tésztát kenj meg krémmel, majd egy- egy sima kört helyezz mindkettőre - Vágd 8 cikkre a köröket és tekerd fel őket, majd helyezd sütőpapírra - Előmelegített sütőben süsd 180fokon 30 percig

Az egészség kulcsa: zöld turmix bio zöld levelekből

2017. május 31. Gitta nyersétel blogja 

Az egészség kulcsa: zöld turmix bio zöld levelekbőlBármit is eszel, bármilyen táplálékon is vagy... a zöld levelek napi szintű fogyasztása életfontosságú!!! BIO zöld levelek házhoz  Más szavakkal: aki amúgy is odafigyel a táplálkozására, tudatos... nagy valószínűséggel nem lesznek hiányállapotai, megkapja a szervezete azt, amire szüksége van.  De lássuk be, hogy a hagyományos, sült-főtt étrend nem ad meg minden tápanyagot, amire szükségünk van, főleg vitaminokra, ásványi anyagokra, fitotápanyagokra gondolok...  Ha tudatos vagy, azért fogsz ilyet inni, ha nem vagy tudatos, akkor meg nagyon nagy szükséged lenne erre, nagyon nagy :)  Zöld turmix: zöld levél, gyümölcs  és víz  Szóval: zöldet kell enni (inni) lehetőleg minden nap.  Zöldet, ami lehetőleg nem vegyszerezett, legalább tiszta talajból, tiszta levegőjű helyről származik.  Szerencsére ma már egyre több a biokertész, és sok helyen van már biopiac, biozöldséges... így ezeket a nagyon értékes zöld leveleket könnyű beszerezni.  És most egy még jobbat találtam... a bio friss leveles zöldeket házhoz is szállítják !!!! Így tudom magamnak és a páromnak biztosítani a RENDSZERESSÉGET, vagyis ezt a terhet vették le a vállamról, hogy nem nekem kell gondoskodnom arról, hogy a megfelelő minőségben és mennyiségben mindig legyen itthon bio zöld levél :)  És most ez megvan, hála a ZöldVital-nak :)  Voltam náluk a kertben, ahol nőnek ezek a csodák. Frissen "legeltem" a spenótot, mizunát, leveles kelt, római salátát... ízes, finom, illatos volt mind :)  Zsenge, friss... a természet csodája  Hogy te magad is meg tudod ezt termelni otthon a kertben? Való igaz, nekem is van itthon, kinő... de nem vagyok biokertész, nem értek a talajhoz, és el kell ismerni, hogy ez egy szakma. Komoly tudás áll mögötte, ami nem csak abból áll, hogy elültetem és kinő... itt megy a főút 200 m-re, odébb az M3-as...  Sötétzöld levele kel, az egyik legértékesebb zöld növény Mizuna, finom fűszeres íze különlegesség teszi a turmixot Római saláta, ez ismerős mindenkinek Különleges zöldeket kapok a csomagban, változatosan.  Ma ez jött:  ezt itt alul nem ismertem fel, de balra spenót, jobbra fent karalábé levele, alatta zeller zöldje.  Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints ide:  BIO zöld levelek házhoz

A negyedik születésnapi torta (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. május 10. Zizi kalandjai 

A negyedik születésnapi torta (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) El sem hiszem, hogy a nagyobbik kisfiam, Ádi már négy éves lett! Tisztán emlékszem a születésének minden pillanatára, az első fogának kibújására, az első önálló lépéseire, amikor tíz hónapos kora körül elkezdődött az übercukiság időszaka, ami azóta is tart, csak most már kiegészül gondolkodással, értelemmel. Két gyerek anyukájaként látom most már, hogy minden gyerek más és más, nagyon különbözőek a testvérek is. Ádi is teljesen más gyerek, mint Ákos. Persze huncutságban, zsiványságban nincs akadály egyikőjüknél sem! Nagyon nehéz két zsivánnyal a mindennapokat “túlélni”, de ilyenkor Éva barátnőm szavai csengenek a fülemben: “Ezeket az éveket senki nem adja vissza nekünk! Töltsünk velük olyan sok időt, amennyit csak tudunk!” Ádi már magyarázó kiskrapek hihetetlenül jó humorral. Folyamatosan kérdez, nem győzünk a kérdéseire válaszolni és persze olyan kérdésekkel is bombáz, amire nem tudjuk a választ (gyorsan utánanézünk a neten, hogy képbe kerüljünk az adott témával kapcsolatban )! Nehéz vele lépést tartani, de igyekszünk. Imád kuktáskodni a konyhában, ezért is kapott egy ilyen szettet a ajándékba. A szülinapját megint csak a biopiacon ünnepeltük szűk családi és baráti körben, ahogyan tavaly is. Annyira szuper a helyszín, minden adott a piknikezéshez, rohangáláshoz, játszóterezéshez és finom ételekhez. Hasonló dolgokat készítettem, mint tavaly, olyanokat, amelyeket könnyű enni két rohangálás között gyerekeknek és felnőtteknek is. A tortát együtt választottuk ki Ádival. Az alaprecept a The Happy Pears srácoktól származik, kicsit módosítottam rajta. Az alapja magos-datolyás-vaníliás, középen van egy isteni karamell réteg, a tetején pedig egy egyszerű kókuszkrém. Igen, krém, bár többen az Instagram fotó alapján kókusztejszínhabnak gondoltátok. Nagyon-nagyon tömény torta, elég belőle egy vékony szelet. Nagy kapcsos formában készült, így bőven jutott mindenkinek. Nyers vegán karamell-kókuszkrém torta   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 1 óra Teljes idő 1 óra 15 perc   Könnyen elkészíthető nyers vegán karamell-kókuszkrém torta. Tömény, de nagyon finom! Szerző: Zizi Recept típusa: sütemény, torta, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 8-10 főre Hozzávalók Torta alaphoz: 100 g dió 100 g kesudió 105 g friss datolya, kimagozva 2 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál kókuszreszelék ¼ teáskanál őrölt vanília Karamell krémhez: 375 g friss datolya, kimagozva 180 g mandulavaj 9 evőkanál víz 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír ½ teáskanál őrölt vanília késhegynyi só Kókusz krémhez: 2 konzerv kókusztej (jó minőségű, 60% kókusz tartalmú), használat előtt hűtőbe téve 2-4 órára 2 evőkanál agavészirup ¼ teáskanál őrölt vanília Tálaláshoz: friss eper Elkészítés Tegyük a diót és a kesudiót a robotgépbe és aprítsuk szemcsésre. Ekkor adjuk hozzá a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, kókuszreszeléket, és vaníliát. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll tésztává. A tortaformát béleljük ki folpackkal vagy kenjük ki kókuszolajjal és nyomkodjuk az aljába a datolyás diós-kesudiós keveréket, majd tegyük a hűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a többi réteget. Mossuk el a robotgép tartályát. Tegyük a mandulavajat, a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, a vaníliát és a sót a robotgépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet és lassan adagoljuk hozzá a vizet. Akkor van kész, ha karamell ízű és nyúlós az állaga, mint a karamellnek. Kenjük ezt a krémet (kicsit nehézkes a nyúlós állaga miatt) a datolyás diós-kesudiós alapra és tegyük vissza a hűtőbe. Vegyük ki a kókusztejet a hűtőből és bontsuk ki. A hideg hatására kettévált a sűrű krémes rész a vizestől. Kanalazzuk ki a krémet mindkét konzervből egy tálkába. A vizes részt tegyük hűtőbe és használjuk fel turmixok készítéséhez. Adjuk a krémhez az agavészirupot és a vaníliát, majd jól keverjük el és kanalazzuk a torta tetejére. Tálalásig tartsuk hűtőben (legalább 2 órát)! Tálaljuk friss eperrel! Jegyzetek 23 cm-es kapcsos tortaformában készült. Feltétlen jó minőségű minél magasabb zsírtartalmú konzerv kókusztejet használjunk ehhez a recepthez. Aszalt datolya is jó a tortához (ha nem kapunk frisset), csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) Édesítésre agavészirupot használtam, hogy megmaradjon a krém fehér színe, de természetesen használhatunk juharszirupot, vagy datolyaszirupot is. Ebben az esetben a krém drapp, világosbarna színű lesz. 3.5.3226  

Zöld turmix kombuchával

2017. május 5. Gitta nyersétel blogja 

Gondolkoztam, hogy hogyan lehet a jó még jobb... és megtaláltam! A zöld turmixomba 'löttyintettem' egy kis kombucha-t, nem is akármilyet, a meggyel ízesített változatot. Bemutatom, ő az: A kombucha egyébként is remek ital, ami helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést, nyugtatja az elmét ééééés, rendkívül finom. Önmagában is persze vízzel hígítva, de ez a meggyes változat különleges aromát ad a zöld turmixnak, ami szintén finom már magától is, de így együtt a kettő... Különlegesség még, hogy megérkezett a Hillvital bio zöld szállítmány, fodros kel, római saláta és pár levél rukkola volt ma a csomagban. Ha erről a lehetőségről szeretnél többet tudni, akkor olvasd el ezt a bejegyzésem: zöld turmix bio zöld levelekből A másik különlegesség, hogy az elkészült turmix egyáltalán nem volt habos, mert a vákumos turmixgép kipumpálta a levegőt a kehelyből, és nem keveredett bele a turmixba :) Erről a gépről is írtam már, ha érdekel, akkor itt olvashatod: Ozen az új turmixgép És íme, így nézett ma ki a friss bio zöld levelekből, kombuchával, vákumosan készült hiper szuper zöld turmixom: zöld turmix jó sűrűn, banánnal, eperrel, goji bogyóval és menta levelekkel Természetesen működik a dolog a TE turmixgépeddel, és azzal a zöld levéllel, amit TE vettél tegnap a piacon :) csak csináld :) Hozzávalók: 1 marék zöld levél (lehetőleg vegyszermentes, tiszta legyen) 1 alma kb 1 dl víz 2 evőkanál kombucha koncentrátum az evéshez eper, banán (vagy bármilyen gyümölcs, ami otthon van) goji bogyó (vagy bármilyen aszalt gyümölcs, amit szeretsz) és menta levelek nagyon finom, ki ne hagyd :) micsoda színek... ez így jó sűrű lesz, tálkába lehet önteni, mehetnek bele a gyümölcsök, a menta, és lehet kanállal enni :) Kombuchával isteni :)

Say Cheez Raw - Gourmet növényi ,,sajt különlegességek Budapesten

2017. április 20. Vegán lettem 

Versenybe szállhat egy érlelt nyers vegán ,,sajt a hagyományossal? Megtalálhatod a választ Say Cheez Raw bárban. A Say Cheeze Raw növényi ,,sajt különlegességeket készítő kézműves bár nyitását türelmetlenül várták a sajtalternatívára éhes tömegek. A Móricz Zsigmond körtértől csupán pár perc sétára levő Szabolcska Mihály utca 7-es szám alatt várja a sajtimádókat a kifejezetten gourmet jellegű kis ,,sajt bár. Bár a helyiség nem túl nagy, de annál családiasabb a hangulata, és falatozás közben a tulajdonosokkal is jóízűen el lehet beszélgetni.   A Say Cheez Raw kínálata A Say Cheeze Raw egy nyers vegán ,,sajt bár, mely szigorúan csak a legjobb alapanyagokból készült nyers, növényi alapú, kézműves sajt-alternatívákat kínálja a vegánoknak, a növényi étrend iránt érdeklődőknek, vagy éppen azoknak, akik szeretnék elhagyni a tejtermékeket étrendjükből. A sajtalternatívákat fogyaszthatod önmagában, vagy nyers krékerrel. Mindkettő külön-külön, és együtt is isteni. A ,,sajt készítésben szerencsére nem merült ki a tulajdonosok kreativitása, ugyanis egyéb ,,élő ételeket és italokat is kóstolhatsz a Say Cheeze Raw-ban, például nyers vegán taco-t, különböző smoothiekat vagy nyers édességeket. Látogatásom alatt egy sajtalternatívákból álló sajttálat kóstoltam, datolyás, levendulás, spirulinás és zsályás fokhagymás ízesítésű ,,sajtokból összeválogatva, melyeket két féle krékerrel fogyasztottam. Ezen kívül egy lágy ,,sajtot, nyers vegán taco-t, smoothiet és nyers fahéjas csigát ettem. A Say Cheeze Raw-ban kapható sajtalternatívák az érleléstől különlegesek. Pont úgy, ahogyan egy hagyományos sajtot, ezeket a kézműves növényi ,,sajtokat is érlelik. Minden falat egy kézzel készült, egészséges, élő ízbomba, amit egyszerűen nem tudsz majd nem szeretni. Nagyon sajtszerű és hihetetlenül krémes, gazdag íze van a Say Cheeze Raw sajtalternatíváknak, teljes mértékben visszaadták azt a sajtos ízvilágot, amit vártam. Semmire sem tudnék rosszat mondani, a krékerek, a taco és a smoothie is ízesek voltak, szinte el sem hittem, hogy ami ennyire egészséges, az lehet ennyire finom is. A ,,sajtokon kívül az én személyes kedvencem a nyers vegán fahéjas csiga volt. A kínálatot megtekintheted a Say Cheeze Raw facebook oldalán, vagy egyszerűen, ha ide kattintasz. Nem mellesleg a poharak, az evőeszközök és az elviteles csomagolás mind környezetbarát, komposztálható anyagokból készülnek, tehát a Say Cheeze Raw ötössel ment át a környezetbarát vizsgán is.   A Say Cheez Raw ötletgazdái Mint minden vendéglátó egységben, a kiszolgálás itt is ugyanolyan fontos, mint a minőségi alapanyagok és a fergeteges ízek. Szerencsére a Say Cheeze Raw nem csupán hibátlan alapanyagaival és mennyei ízeivel lopja be magát az ember szívébe, hanem a pult másik felén álló duóval is. Egy tündéri párról, Sebestyén Mercédeszről és Paczkó Rolandról beszélünk. Mercédesz négy éve, Roland pedig három éve vegán. Valamikor egy évvel ezelőtt váltottak nyers vegán életmódra, és imádják minden percét. Bevallásuk szerint még sosem érezték ilyen jól magukat, egyébként ez látszik is rajtuk; sugároznak az egészségtől és a jókedvtől. A Say Cheeze Raw által egy kis szeletet át is adnak az embereknek ebből a ,,nyers energiából. A nyers vegán sajtalternatívákat először otthon, maguknak készítették, de azok olyan jól sikerültek, hogy környezetükben is nagy sikert arattak. Gasztronómiai kalandozásuk szépen lassan a bár megnyitásához vezetett.   A Say Cheez Raw alapanyagok Mercédesz és Roland nagyon ügyelnek alapanyagaik minőségére. Egyik fő filozófiájuk, hogy csak olyan minőségű ételt készítsenek másoknak, amelyet ők is jó szívvel fogyasztanak. Nyersanyagaik többségét biopiacról, a szezonális alapanyagokat helyi termelőktől szerzik be. A további szükséges hozzávalókat egy közeli bioboltban vásárolják meg. Olyan minőségi alapanyagokkal dolgoznak, mint deglet nour datolya, német prémium minőségű kesudió és banán, hogy párat említsek. Minden termék, amit beszereznek bio és minden alapanyaguk vegán certifikációval rendelkezik. Ha hozzájuk mész jóllakni, akkor biztosra veheted, hogy nem csak finomat, hanem a legjobbat is kapod, ugyanis minden ételük 100%-ban organikus alapanyagokból készül, és mindent kézzel készítenek, hatalmas szeretettel és hozzáértéssel. Ha vegánként neked is hiányoznak a sajtok, vagy ha szeretnél kevesebb tejterméket fogyasztani, esetleg, ha szeretnél valami különlegességet kipróbálni akkor a Say Cheeze Raw a tökéletes választás számodra. Keresd fel őket személyesen és látogasd meg Facebook oldalukat is.   Nyitvatartás: Hétfő: zárva Keddtől szombatig 11:00 és 19:00 között nyitva. Vasárnap: Zárva Cím: 1114 Budapest, Szabolcska Mihály utca 7.

Fűszeres vajkrém házilag

2017. március 8. Vegavarázs 

Elmentem tegnap reggel a piacra, hogy vegyek néhány liter tejet paneer készítéshez. Az eladó épp azt mesélte az előttem álló vevőnek, hogy elvitt előző nap fél liter tejszínt, és mennyei vajat készített belőle, olyat, ami össze nem hasonlítható még a jó minőségű házi vajjal sem. Annyi érzelemmel...

Egy vagány vegán vásár és egy romkocsma találkozása a Paulay utcában

2017. február 20. Hírek 

Szeretjük, hogy egyre több olyan kezdeményezés üti fel a fejét Budapesten, mely szabad teret enged a kreativitástól duzzadó kisvállalkozók számára, hogy a kifinomult városi ízlelőbimbókra hangolva piacra dobják legfrissebb alkotásukat, persze mindezt kellőképpen stílusos környezetben. A Szimpla és az Élesztő után most az Anker?t is ráállt a vasárnapi piacozásra, de a Paulay utcai vásárban állati eredetű portékák nem kerülhetnek a standokra, így a Vegan Food Fest szervezésében gyakorlatilag elindult Budapest első, kizárólag vegán jóságokat kínáló piaca. Kár, hogy csak havonta egyszer.

Megugrottak a zöldségárak

2017. február 11. Hírek 

A magyar piacot ősztől tavaszig friss zöldséggel ellátó spanyol, olasz termelők a termésük felét is elveszíthették a Dél-Európában szokatlan zord időjárás miatt, ennek eredményeként megkétszereződött, egyes esetekben megháromszorozódott az importtermékek ára - írta a Népszava szombati számában.

A seftesek szívják a termelők vérét és verik fel a zöldségárakat? Utánajártunk - videó

2017. november 17. Hírek 

Harminc-negyven százalékkal drágábban vesszük a zöldségek, gyümölcsök nagy részét, mint amennyiért azoktól veszik a kereskedők, akik azt megtermelik. A szakmai szövetség már azt tervezi, hogy az árcédulára kötelezően felíratnák nem csak a fogyasztói, hanem a termelői árat is. Hátha valaki elszégyelli magát. De kinek is kellene szégyenkeznie? A fővárosi nagybani piacon faggattuk a kereskedőket.

Vegán Gyros, most már az otthonodban is, könnyedén

2017. október 27. Vegán lettem 

Vegán Gyros, most már az otthonodban is, könnyedénÚj termékkel rukkolt elő a Vegan Grill. A nem egészen egy hónapja piacra dobott Vegán Gyros segítségével otthonodban is átélheted kedvenc gyroszos élményeidet. 2016 szeptemberében jelent meg a Vegan Grill márka a magyar húshelyettesítők piacán és klasszikus ízeinek köszönhetően gyorsan sokak kedvencévé vált. A kezdésnek piacravezetett öt termék - a csípős és magyaros grill kolbász, valamint a csípős, magyaros és provance-i hagymás szejtán - után pár havonta dobták piacra újabb és újabb finomságaikat. Először Natúr Szejtánnal, majd bükkfán füstölt Száraz Bászkával és Grill Bászkával, végül a Vegán Gyrosszal bővítették repertoárjukat. Vegán Gyros A pikáns gyroszos fűszerezés és a vékonyra vágott szejtáncsíkok adják a Vegan Grill Vegán Gyroszának ízélményét. Érzésre olyan, mintha a kedvenc gyrosodnál lennél, csak nem kell elsétálnod már a sarokig sem, hisz otthon is elkészítheted a Vegán Manufaktúra klasszikus gyroszát. De nem csak a termékkel újítottak, hanem a csomagolás is változott. Az eddigi termékek vákuumcsomagolt rendszerrel készültek, de a Vegán Gyros már egy exkluzívabb megjelenésű papírdobozba került a vákuumcsomagoláson kívül. Nálunk nagy kedvencek az eddigi Vegan Grill termékek, így nem volt kérdés, hogy leteszteljük a Vegán Gyrost is. Rögtön két csomaggal vásároltunk és többféle ételt készítve teszteltük őket. Kevés olajon megpirítottuk a csomagok tartalmát és készítettünk belőle hambit, sima szendvicset, kipróbáltuk fűszeres rizzsel és gombás mártással is. Ahogy a Vegan Grill hagymás szejtánjait, úgy a Vegán Gyrost is lényegében úgy használod fel ahogy akarod. Bármit készítettünk belőle, mindenhez passzolt. Egyébként a Vegan Grill facebook oldalán van egy kifejezetten receptes fül, ahova heti két recept kerül fel. Amióta a Vegán Gyrost piacra dobták, csak a gyrosból feltöltöttek négyet. Szóval egy szó mint száz, a lehetőségek tárháza határtalan, illetve a kreativitásunk húzza meg a határokat. Budapesten aránylag már sok helyen hozzájuthatsz, de vidéken is fellelhetőek a Vegan Gyros és Vegan Grill termékek többek között Debrecen, Győr, Körmend, Miskolc, Szentendre és Veszprém városaiban. A vegangrill.hu oldalon elvileg a boltok is be vannak listázva, bár szerintem ennél sokkal több helyen kaphatóak már a termékeik. A nagyobb vidéki városokban biztos körbenéznék a bio boltokban és ha nem találom kérném, hogy rendeljenek, hiszen az összes nagyobb nagykereskedésben bent van már a Vegan Grill. A Vegan Grill weboldala, ahol infókat találsz a Vegán Gyrosról. A Vegan Grill facebook oldala, ahol Vegán Gyros recepteket találsz.

Hol vásárolhatod meg a Spar újonnan bevezetett, vegán termékcsaládját, a Veganz termékeket?

2017. szeptember 26. VegaNinja 

A magyar SPAR üzletlánc a növényi alapú, német Veganz márka nasijaival és más vegán termékeivel rukkolt elő. A több mint 60 különféle termék között olyan finomságok találhatóak, mint a bio növényi tejek, természetes édesítők, különféle magkrémek, magas fehérjetartalmú proteinporok, valamint az utánozhatatlan csokik és kekszek. Az üzletek listája, ahol megvásárolhatod őket, a kattintás után!  A termékek nem olcsók, de az ember néha megjutalmazhatja magát egy-egy finomsággal, például a verhetetlen csokijaikkal és kekszeikkel, amik nekem is a kedvenceim közé tartoznak. “Egyre nagyobb az igény a növényi alapú ételek iránt, miután egyre többen választják a növényi alapú életmódot. A kezdetek óta kiemelt jelentőséget tulajdonítunk az egészséges életmód népszerűsítésének, amelyeknek legfontosabb eleme a tudatos táplálkozás. Ezért a nyugat-európai trendnek megfelelően folyamatosan bővítjük az egészséges életformát támogató termékeink választékát - mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője. A Veganz a növényi alapú élelmiszerek márkája. A 2011-es berlini alapítást követően a vállalat Európa egyik legelső vegán áruházláncaként vált ismertté. Sokszínű és életigenlő vállalati filozófiájával a fiatal cégnek sikerült megváltoztatni a vegánságra vonatkozó előítéleteket, és meghonosítani az európai piacon az új táplálkozási trendet. A Veganz folyamatosan bővülő árupalettája garantálja, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A vállalat különösen nagy hangsúlyt fektet a minőségellenőrzésre, az egyenletesen jó minőségre és egyedülálló ízre. Így válik mindenki számára a vegán életmód és életérzés könnyűvé, rendkívül finommá, illetve könnyedén megvalósíthatóvá. A SPAR a Veganz növényi eredetű termékeit kínálva egyszerűbbé teszi a vegán táplálkozást. A több mint 60 különféle termék között olyan finomságok találhatóak a SPAR dedikált üzleteiben, mint az organikus növényi tejek, természetes édesítők, magas ásványi anyag tartalmú magkrémek, magas fehérjetartalmú proteinporok, valamint változatos édes és sós nassolnivalók. A termékcsalád tagjai 2017. szeptember 21-től elérhetőek minden INTERSPAR hipermarketben és 90 kijelölt SPAR és City SPAR szupermarketben. 1032 Budapest Bécsi út 154. INTERSPAR hipermarket 1103 Budapest Sibrik Miklós út 30. INTERSPAR hipermarket 1106 Budapest Kerepesi út 61. INTERSPAR hipermarket 1117 Budapest Október huszonharmadika utca. 8-10. INTERSPAR hipermarket 1191 Budapest Üllői út 201. INTERSPAR hipermarket 1201 Budapest Széchenyi utca 1. INTERSPAR hipermarket 2000 Szentendre Dobogókői út 4. INTERSPAR hipermarket 2030 Érd Iparos utca 5. INTERSPAR hipermarket 2049 Diósd Balatoni út 2/­­A INTERSPAR hipermarket 2400 Dunaújváros Béke körút 2. INTERSPAR hipermarket 2800 Tatabánya Győri út 25. INTERSPAR hipermarket 3524 Miskolc Bajcsy-Zsilinszky út 2-4. INTERSPAR hipermarket 3600 Ózd Sárli út 4. INTERSPAR hipermarket 4032 Debrecen Füredi út 27. INTERSPAR hipermarket 4400 Nyíregyháza László utca 8. INTERSPAR hipermarket 4400 Nyíregyháza Korányi Frigyes utca INTERSPAR hipermarket 5000 Szolnok Mátyás Király út 29. INTERSPAR hipermarket 5700 Gyula Kétegyházi út 1. INTERSPAR hipermarket 6800 Hódmezővásárhely Kaszap utca 20. INTERSPAR hipermarket 7100 Szekszárd Tartsay utca 9. INTERSPAR hipermarket 7632 Pécs Siklósi út 37. INTERSPAR hipermarket 7632 Pécs Bajcsy-Zsilinszky út 11. INTERSPAR hipermarket 8000 Székesfehérvár Budai út 41. INTERSPAR hipermarket 8000 Székesfehérvár Balatoni út 44-46. INTERSPAR hipermarket 8200 Veszprém Dornyai Béla utca 4. INTERSPAR hipermarket 8360 Keszthely Tapolcai út 37. INTERSPAR hipermarket 8500 Pápa Celli út 21. INTERSPAR hipermarket 8800 Nagykanizsa Táborhely utca 4. INTERSPAR hipermarket 8900 Zalaegerszeg Ola utca 1. INTERSPAR hipermarket 9023 Győr Fehérvári út 3. INTERSPAR hipermarket 9027 Győr ECE Budai út 1. INTERSPAR hipermarket 9400 Sopron Selmeci utca 15-17. INTERSPAR hipermarket 9700 Szombathely Újvilág utca INTERSPAR hipermarket   BUDAPEST: 1011 Budapest Batthyány tér 5-6. SPAR szupermarket 1021 Budapest Hűvösvölgyi út 138. SPAR szupermarket 1024 Budapest Lövőház utca 2-6. SPAR szupermarket 1025 Budapest Rózsadomb Center, Törökvész út 87-91. SPAR szupermarket 1026 Budapest Gábor Áron utca 74-78. SPAR szupermarket 1031 Budapest Monostori út 3. SPAR szupermarket 1032 Budapest Bécsi út 136. SPAR szupermarket 1046 Budapest Görgey Artúr út 22. SPAR szupermarket 1048 Budapest Megyeri út 236. SPAR szupermarket 1062 Budapest Váci út 1-3. SPAR szupermarket 1066 Budapest Teréz körút 28. SPAR szupermarket 1066 Budapest Nyugati tér 1-2. SPAR szupermarket 1071 Budapest Dembinszky utca 12. SPAR szupermarket 1072 Budapest Klauzál tér 11. SPAR szupermarket 1073 Budapest Erzsébet körút 24. City SPAR szupermarket 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1-2. SPAR szupermarket 1095 Budapest Mester u. 30-32. SPAR szupermarket 1106 Budapest Kerepesi út 73. SPAR szupermarket 1112 Budapest Péterhegyi lejtő 36. SPAR szupermarket 1118 Budapest Rétköz utca 7. SPAR szupermarket 1123 Budapest MOM Park, Alkotás utca 53. SPAR szupermarket 1146 Budapest Egressy út 178/­­C SPAR szupermarket 1148 Budapest Örs Vezér tere 24. SPAR szupermarket 1165 Budapest Arany János utca 102. SPAR szupermarket 1172 Budapest Jászapáti utca 71-75. SPAR szupermarket 1173 Budapest Pesti út 169. SPAR szupermarket 1173 Budapest Maroshévíz utca 1. SPAR szupermarket 1182 Budapest Alacskai út 3. SPAR szupermarket 1182 Budapest Cziffra György utca 15/­­b. SPAR szupermarket 1212 Budapest Görgey Artúr tér 20. SPAR szupermarket VIDÉK: 2000 Szentendre Ady Endre utca 24. SPAR szupermarket 2000 Szentendre Dunakanyar körút 2. SPAR szupermarket 2013 Pomáz Huszár utca 25. SPAR szupermarket 2030 Érd Diósdi út 46. SPAR szupermarket 2083 Solymár Terstyánszky Ödön utca 102. SPAR szupermarket 2092 Budakeszi Márity László út 20. SPAR szupermarket 2100 Gödöllő Köztársaság út 85. SPAR szupermarket 2112 Veresegyház Gödöllői út 2/­­a. SPAR szupermarket 2120 Dunakeszi Barátság útja 13. SPAR szupermarket 2120 Dunakeszi Toldi Miklós utca 1. SPAR szupermarket 2131 Göd Pesti út 176. SPAR szupermarket 2230 Gyömrő Kossuth út 41/­­a. SPAR szupermarket 2234 Maglód Damjanich utca 29. SPAR szupermarket 2364 Ócsa Szabadság tér 1. SPAR szupermarket 2481 Velence Tópart utca 47. SPAR szupermarket 2483 Gárdony Szabadság út 2392/­­I. SPAR szupermarket 2483 Gárdony Balatoni út 70/­­10. hrsz. SPAR szupermarket 2510 Dorog Bányász körönd 1737/­­16. hrsz. SPAR szupermarket 2536 Nyergesújfalu Kossuth Lajos utca 1439/­­6. hrsz. SPAR szupermarket 2600 Vác Avar utca 6. SPAR szupermarket 2800 Tatabánya Szent Borbála út 33/­­1. SPAR szupermarket 2870 Kisbér Kossuth Lajos utca 4/­­6. SPAR szupermarket 2890 Tata Ady Endre utca 20. SPAR szupermarket 2900 Komárom Klapka György út 69. SPAR szupermarket 3060 Pásztó Fő utca 83-87. SPAR szupermarket 3200 Gyöngyös Dobó István utca 5. SPAR szupermarket 3300 Eger Sas utca 1. SPAR szupermarket 3360 Heves Fő út 48. SPAR szupermarket 3390 Füzesabony Hunyadi út 2869/­­27. hrsz. SPAR szupermarket 3860 Encs Petőfi út 66. SPAR szupermarket 4024 Debrecen Fórum Csapó utca 30. SPAR szupermarket 4225 Debrecen-Józsa Szentgyörfalvi út 26420/­­1. hrsz. SPAR szupermarket 6000 Kecskemét Március 15-e utca 5/­­a. SPAR szupermarket 6050 Lajosmizse Dózsa György út 20-22. SPAR szupermarket 6060 Tiszakécske Vízhányó János utca 2/­­a. SPAR szupermarket 6100 Kiskunfélegyháza Béke tér 3-4. SPAR szupermarket 6724 Szeged Londoni körút 3. SPAR szupermarket 7400 Kaposvár Honvéd utca 57. SPAR szupermarket 7400 Kaposvár Berzsenyi utca 1-3. SPAR szupermarket 7761 Kozármisleny Vadvirág utca 1. SPAR szupermarket 8000 Székesfehérvár Pozsonyi út 10. SPAR szupermarket 8000 Székesfehérvár Rákóczi utca 3-5. SPAR szupermarket 8200 Veszprém Cserhát lakótelep 6. SPAR szupermarket 8230 Balatonfüred Arácsi út 15. SPAR szupermarket 8330 Sümeg 84-es főút 1623/­­10 hrsz. SPAR szupermarket 8440 Herend Vasút utca 1/­­c. SPAR szupermarket 8622 Szántód Siófoki út 3. SPAR szupermarket 8868 Letenye Kossuth Lajos utca 2. SPAR szupermarket 8960 Lenti Kisfaludy utca 4. SPAR szupermarket 9021 Győr Arany János utca 16. SPAR szupermarket 9200 Mosonmagyaróvár Régi Vámház tér 5. SPAR szupermarket 9200 Mosonmagyaróvár Aranyossziget utca 1. SPAR szupermarket 9330 Kapuvár Fő tér 2/­­2. SPAR szupermarket 9330 Kapuvár Győri út 1480. hrsz. SPAR szupermarket 9400 Sopron Arany János utca 16. SPAR szupermarket 9443 Petőháza Spar út 1. SPAR szupermarket 9500 Celldömölk Sági utca 22. SPAR szupermarket 9600 Sárvár Laktanya utca 32-44. SPAR szupermarket 9800 Vasvár Alkotmány utca 95. SPAR szupermarket 9900 Körmend Rákóczi út 2/­­C. SPAR szupermarket   The post Hol vásárolhatod meg a Spar újonnan bevezetett, vegán termékcsaládját, a Veganz termékeket? appeared first on VegaNinja.

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. június 16. Zizi kalandjai 

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) A datolyagolyók sláger számba mennek nálunk. Nagyon szeretik a fiúk és mi is. Kiváló tízórai a reggeli turmixunk után (nyári időszakban mindig turmixszal indítjuk a napot… jön az őszibarack szezon is ihatjuk a kedvenc turmixomat, juhéj!), de kirándulásra, játszótérre is magunkkal vihetjük. Előnye, hogy a melegben nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, csak az aprítógépbe bedobálunk mindent, aztán jöhet a közös program a gyerekekkel és tetszőleges nagyságú golyókat formázva már készen is vagyunk. Ez most egy mangós változat, cukormentes aszalt mangót használtunk hozzá és mennyei lett. Mindig azon csodálkozom, hogy a cukormentes aszalványok miért drágábbak, mint a cukrosak, amikor a cukormenteshez semmilyen más élelmiszert nem használnak, csak magát a gyümölcsöt… megaszalják, aztán kész is. A cukroshoz meg pluszban kell fizetni a cukorért és az kevesebbe kerül, mint a cukormentes? Ki érti ezt? Én a cukormentes nagyon finom aszalt mangót a Lehel piacon vettem (kimérve lehet venni). Nagyon finom magában is, de így a datolyagolyóban is isteni. És néhány szó a datolyáról, mert mindig sokan kérdeztek róla. Én szeretek friss datolyát használni a nyers süteményekhez, meg magában enni is. Friss datolyát be lehet szerezni ázsiai/­­keleti fűszeres szupermarketekből. Ahol nincsen ilyen az online tud rendelni a Biorganiktól vagy a Datolyakirálytól. Ha pedig aszalt datolyát használtok, akkor csakis jó minőségűt, amely nincsen glükózsziruppal és fényezőanyaggal (!!!) kezelve. Aszalt datolya esetében érdemes a datolyát felhasználás előtt egy-két órára hideg vízbe áztatni vagy ha kevesebb az időnk, akkor 15 percre meleg vízbe. Utána kimagozzuk és már használhatjuk is. Ja, a fotózás a minimalista stylingot követi… egy egy éves és egy négy éves mellett ezt tudtam kihozni a képekből! Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 20 perc   Könnyen elkészíthető, nyers datolyagolyó falatok tízóraira vagy kiránduláshoz. Szerző: Zizi Recept típusa: snack, datolyagolyó, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 20-25 darab Hozzávalók 200 g friss datolya, kimagozva 180 g dió és mandula, vegyesen 60 g cukormentes aszalt mangó 4 evőkanál kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál mandulavaj 1 evőkanál chia mag Elkészítés Tegyük robotgépbe a diót, a mandulát, és daráljuk kis darabos állagúra. Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot). Formázzunk golyókat a masszából. Zárt dobozban, hűvös helyen, hőtőben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani). Jegyzetek A mandulavaj helyett kesudióvajat vagy földimogyoróvajat is használhatunk. 3.5.3226

Vegán életmód – Greenway Design + Nyereményjáték

2017. május 16. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Greenway Design + Nyereményjáték Amikor először belefutottam Ildi munkájába, akkor realizálódott bennem, hogy lakberendezni is lehet vegánul, vagyis életmódot teremteni is lehet vegánul. Ő ugyanis azon felül, hogy dekoratőr és blogger, még környezettudatos is, egyfajta “zöld” szemüvegen keresztül figyeli a világot. Mindezek mellett 100% eco szójaviaszból készít gyertyákat, amelyek kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, nem tartalmaznak mérgező paraffint és más kőolajszármazékot, szennyeződést és 100%-os tisztaságú illóolajaival illatosítja őket. Szóval fogjátok a kezetekbe a reggeli turmixotokat, kávétokat, teátokat, dőljetek hátra és olvassátok el Ildivel készített interjúmat. Megosztja velünk saját történetét, ő hogyan lett vegán és hogyan lett a lakberendezés szerelmese. Nyereményjáték pedig az interjú után! Csapó Ildikóval beszélgettem az alkotásról, a vegánságról, a gyertyáiról... Bemutatnád magad röviden, ki vagy, mivel foglalkozol? Csapó Ildi vagyok, dekoratőr, blogger. 2014-ben döntöttem úgy, hogy a jelenlegi főállásom mellett belevágok egy kreatív szakmába és végre megvalósítom, amiről évek óta álmodoztam. Elkezdtem a dekoratőr iskolát, majd folytattam a lakberendező szakkal. Nagyjából ezzel egyidőben kezdtem el rendszeresen bejegyzéseket írni a Greenway blogba, melynek hivatalos indulása 2015-ben volt, de előtte már évek óta próbáltam írni; néha ki is került egy-egy bejegyzés, de sohasem lett folytatás. A Greenway Design az elmúlt két és fél évben rengeteg változáson ment keresztül, miközben én is sokat fejlődtem és ma már tisztán látom, hogy az életmódom nagy hatással van arra is, ahogyan a blogot vezetem. A mottóm a “Tudatos dekor, tudatos tér” tulajdonképpen öszefoglalja azt a természetközeli és következetes látásmódot, amit az olvasóimnak szeretnék sugallni az írásaimmal és a képeimmel. Imádom az újrahasznosítást és az apró DIY megoldásokat, valamint a balkonkertészkedést. A Greenway blog egy olyan otthon kialakítsához nyújt inspirációkat, melyben végtelen lehetőségek vannak az újragondolásra, a kreatív megújulásra. Hogyan kezdődött nálad a vegánság (először étrend váltással, aztán az élet más területére is bevezetted)? A családod is így étkezik? Életem két fő mozgatórugója a kreatívitás és a “zöld” szemlélet. Ez a két dolog olvad össze és bontakozik ki a Greenway Design blogjában is, ezek az az én kis belső motorjaim. Gyermekkorom óta mániákusan szeretem az állatokat. Viccesen hangzik, de kislányként – a játék babakocsiban nekem nem baba volt, hanem kiskacsa, kispulyka, kiscsibe. Természetesen mindnek neve volt és húgommal órákon át játszottunk velük. Amikor megnőttek, akkor is gondjukat viseltük. Iskolából hazatérve, minden nap szenteltünk nekik egy kis időt, hogy megszeretgessük őket. Voltak viszont a ház körül olyan állatok is, akiknek nem adhattunk nevet, mert már születésükkor mondták szüleink, hogy nem élhetnek sokáig. Egy apró békés megyei faluban nőttem fel, ahol a 80-as és 90-es évek fordulóján nem sok pénzkereseti lehetőség volt és a mezőgazdaság mellett az állattartás jelentett bevételt a családok számára. Ennek megfelelően szüleim is rengeteg “haszon”állatot tartottak, akiket vágóhidakra adtunk el. Tudtam és láttam Édesanyámon és Édesapámon is, hogy nehezen válnak meg az állatoktól, de nem volt más választásuk. Úgy éreztem, hogy elnyomják magukban mindazt, amit én is, hogy szeretem és sajnálom őket és nem akarom, hogy meghaljanak. De ekkor még csak gyanítottam, hogy, ami az elszállítás után történik velük, az nagyon nem etikus. Érettségi után Budapestre költöztem és szüleim sem tartottak már annyi állatot, ezért nem foglalkoztatott a dolog. Aztán 2005-ben került újra felszínre ez az egész, amikor megnéztem az akkori nagy kedvenc, az Antimaniax nevű osztrák zenekar I can’t smell my freedom című dalának videóját és ott minden eldőlt. Megláttam, hogy mi történik a színfalak mögött és eldöntöttem, hogy a kegyetlenséghez nem akarok többé hozzájárulni és hogy az állatok iránt érzett szeretetem sokkal erősebb az étkezési szokásaimnál. (A videó teljes valóságában mutatja be a nagyüzemi állattartás minden velejáróját és a vágóhidak rideg borzalmait, valamint az állatkísérleteket és a bőr-, szőrmeipar áldozatait.) Fokozatosan hagytam abba a húsevést, annak mindenféle állomását megjárva. 2006 tavaszán már egyáltalán nem ettem, utána pedig fokozatosan ismerkedtem meg az állatkísérletek nélkül készült kozmetikumokkal is, majd végül 2013-ban a növényi életmód mellett döntöttem, melynek köszönhetően először a tejtermékekre mondtam nemet, majd a tojásra is. Mindez azóta teljesen kihat az öltözködésemre és minden használati tárgyamra. Megnéztem a Making the Connection és az Earthlings filmeket, amik mind megerősítettek abban, hogy ez az én utam. Mindez azért fontos számomra, mert úgy érzem, hogy az állatok nem tudják magukat megvédeni és nem tudják tudtunkra adni a félelmeiket, a fájdalmukat. Megpróbálom őket képviselni és megmutatni, hogy a növényi életmód is lehet teljes. Az ember néha (sőt talán sokszor) csak felnőttként kap válaszokat bizonyos dolgokra. A vegán életmód egy nagyon hosszú folyamat eredménye az életemben, ezért soha nem várom el másoktól, hogy azonnal változzanak. Férjem néha eszik még húst, de látom rajta is a változást. Érzem, hogy már tudja Ő is, mennyi szenvedéssel jár a polcról leemelt virsli. Tejterméket már nem igazán fogyaszt, tojást is nagyon ritkán. Itthon egyáltalán nem főzünk állati eredetű ételeket. Miért gyertyákkal kezdtél foglalkozni, honnan jött az ötlet? A dekoratőr iskolában jöttem rá, hogy az állati eredetű dolgok nem csak az ételekben, a kozmetikumokban és az öltözködés terén jelennek meg az ember életében, hanem a dekorációk és a mindennapi használati tárgyak is sok ilyet tartalmaznak. Gondoljunk csak egy méhviasz gyertyára vagy egy helyes kis bőr fogantyúra a fiókon vagy egy kosáron, vagy ott vannak a kis szőrme kulcstartók, melyekről ma már tudom, hogy honnan származnak és hogyan készülnek. Rádöbbentem, hogy az állati eredetű termékek még a dekor szakmámat is képesek érinteni, ezért kutatni kezdtem a témában. A PETA ajánlását elolvasva jöttem rá, hogy tényleg valós a dolog, viszont tudok rajta változtatni. 2016-ban jött az illatgyertyák ötlete, amikor a boltban kapható paraffin alapú gyertyák helyett vegyszermentes megoldást kerestem, de mindenhol csak a méhviaszt ajánlották. Külföldi oldalakon kutakodva leltem az ECO szójabab viaszából készült gyertyákra és nagyon megtetszettek. Láttam, hogy máshol már évek óta nagy sikere van az így készült gyertyáknak, így hát belevágtam, először csak kiváncsiságból. Hogyan tanultad meg (mennyit kellett tanulni, volt-e valamilyen képzés, amit elvégeztél) a vegán gyertya készítést? Fórumokat böngészve kísérletezgettem itthon hónapokon keresztül, legtöbbször későn este. A hétközben kiöntött gyertyákat hétvégén tesztelgettem; figyeltem hogyan és mennyi ideig égnek, mennyi illatanyagra van szükség, hogyan viselkedik a viasz. Tulajdonképpen sok türelem és kitartás kellett, mint a legtöbb dologhoz az életben. Hány féle gyertyát készítesz jelenleg? Jelenleg háromféle illat vásárolható meg, de különböző csomagolást is kínálok hozzá. Lehet kapni ezüst színű tégelyben, kétféle kupakkal, de öntök gyertyát már üvegbe is. Tervezel termékbővítést? Ha igen, mi lesz a következő terméked? Igen, rengeteg tervem van. Tulajdonképpen egy óriási ötlet “vihar” dúl a fejemben szokás szerint, aminek még le kell tisztulnia. Nyáron mindenképpen megvásárolhatóak lesznek a jelenlegi illatok, de tervezek egy igazán frissítően citrusosat is, ami szuper társunk lesz a meleg kiülős estéken. Persze nagyon készülök az őszre is, hogy mire úrrá lesz rajtunk a “bekuckózós” hangulat, finom illatokkal tudjak előállni. Ildi blogja, a Greenwaydesign – weboldal – Facebook – Instagram Ildi gyertyái megvásárolhatok a weboldalán vagy emailen keresztül, valamint 2017. május 21-én a Kiskert Piacon és júniusban már a Vegan Sunday Marketen is találkozhatnak vele az érdeklődők. ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : Két darab gyertya (egy nyertesnek) – 1 db Fresh Start és 1 db Floral Fanatic (a legújabb virágmintás kupakkal). Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti milyen illatban szeretnétek ilyen vegán gyertyát (melyik a kedvenc illatotok)! Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok a Greenway Design Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. május 19-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. május 20-án. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek Ildi postázza magyarországi címre.

A negyedik születésnapi torta (nyers, vegán, gluténmentes)

2017. május 10. Zizi kalandjai 

A negyedik születésnapi torta (nyers, vegán, gluténmentes) El sem hiszem, hogy a nagyobbik kisfiam, Ádi már négy éves lett! Tisztán emlékszem a születésének minden pillanatára, az első fogának kibújására, az első önálló lépéseire, amikor tíz hónapos kora körül elkezdődött az übercukiság időszaka, ami azóta is tart, csak most már kiegészül gondolkodással, értelemmel. Két gyerek anyukájaként látom most már, hogy minden gyerek más és más, nagyon különbözőek a testvérek is. Ádi is teljesen más gyerek, mint Ákos. Persze huncutságban, zsiványságban nincs akadály egyikőjüknél sem! Nagyon nehéz két zsivánnyal a mindennapokat “túlélni”, de ilyenkor Éva barátnőm szavai csengenek a fülemben: “Ezeket az éveket senki nem adja vissza nekünk! Töltsünk velük olyan sok időt, amennyit csak tudunk!” Ádi már magyarázó kiskrapek hihetetlenül jó humorral. Folyamatosan kérdez, nem győzünk a kérdéseire válaszolni és persze olyan kérdésekkel is bombáz, amire nem tudjuk a választ (gyorsan utánanézünk a neten, hogy képbe kerüljünk az adott témával kapcsolatban )! Nehéz vele lépést tartani, de igyekszünk. Imád kuktáskodni a konyhában, ezért is kapott egy ilyen szettet a ajándékba. A szülinapját megint csak a biopiacon ünnepeltük szűk családi és baráti körben, ahogyan tavaly is. Annyira szuper a helyszín, minden adott a piknikezéshez, rohangáláshoz, játszóterezéshez és finom ételekhez. Hasonló dolgokat készítettem, mint tavaly, olyanokat, amelyeket könnyű enni két rohangálás között gyerekeknek és felnőtteknek is. A tortát együtt választottuk ki Ádival. Az alaprecept a The Happy Pears srácoktól származik, kicsit módosítottam rajta. Az alapja magos-datolyás-vaníliás, középen van egy isteni karamell réteg, a tetején pedig egy egyszerű kókuszkrém. Igen, krém, bár többen az Instagram fotó alapján kókusztejszínhabnak gondoltátok. Nagyon-nagyon tömény torta, elég belőle egy vékony szelet. Nagy kapcsos formában készült, így bőven jutott mindenkinek. Nyers vegán karamell-kókuszkrém torta   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 1 óra Teljes idő 1 óra 15 perc   Könnyen elkészíthető nyers vegán karamell-kókuszkrém torta. Tömény, de nagyon finom! Szerző: Zizi Recept típusa: sütemény, torta, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 8-10 főre Hozzávalók Torta alaphoz: 100 g dió 100 g kesudió 105 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) 2 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál kókuszreszelék ¼ teáskanál őrölt vanília Karamell krémhez: 375 g friss datolya, kimagozva aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) 180 g mandulavaj 9 evőkanál víz 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír ½ teáskanál őrölt vanília késhegynyi só Kókusz krémhez: 2 konzerv kókusztej (jó minőségű, 60% kókusz tartalmú), használat előtt hűtőbe téve 2-4 órára 2 evőkanál agavészirup ¼ teáskanál őrölt vanília Tálaláshoz: friss eper Elkészítés Tegyük a diót és a kesudiót a robotgépbe és aprítsuk szemcsésre. Ekkor adjuk hozzá a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, kókuszreszeléket, és vaníliát. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll tésztává. A tortaformát béleljük ki folpackkal vagy kenjük ki kókuszolajjal és nyomkodjuk az aljába a datolyás diós-kesudiós keveréket, majd tegyük a hűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a többi réteget. Mossuk el a robotgép tartályát. Tegyük a mandulavajat, a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, a vaníliát és a sót a robotgépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet és lassan adagoljuk hozzá a vizet. Akkor van kész, ha karamell ízű és nyúlós az állaga, mint a karamellnek. Kenjük ezt a krémet (kicsit nehézkes a nyúlós állaga miatt) a datolyás diós-kesudiós alapra és tegyük vissza a hűtőbe. Vegyük ki a kókusztejet a hűtőből és bontsuk ki. A hideg hatására kettévált a sűrű krémes rész a vizestől. Kanalazzuk ki a krémet mindkét konzervből egy tálkába. A vizes részt tegyük hűtőbe és használjuk fel turmixok készítéséhez. Adjuk a krémhez az agavészirupot és a vaníliát, majd jól keverjük el és kanalazzuk a torta tetejére. Tálalásig tartsuk hűtőben (legalább 2 órát)! Tálaljuk friss eperrel! Jegyzetek 23 cm-es kapcsos tortaformában készült. Feltétlen jó minőségű minél magasabb zsírtartalmú konzerv kókusztejet használjunk ehhez a recepthez. Édesítésre agavészirupot használtam, hogy megmaradjon a krém fehér színe, de természetesen használhatunk juharszirupot, vagy datolyaszirupot is. Ebben az esetben a krém drapp, világosbarna színű lesz. 3.5.3226  

Zöld turmix bio zöld levelekből

2017. április 30. Gitta nyersétel blogja 

Zöld turmix bio zöld levelekbőlFantasztikus dolgokra bukkanok mostanában! Itt Budapesten több helyen is van biopiac, ahol be lehet szerezni a friss bio zöld leveleket. Igen, csak meghatározott napokon, és ha épp akkor nem érsz rá, akkor ugrott a következő heti bio zöld levél ellátmányod. Persze ki lehet menni a Lehel csarnokba, ott is van spenót, vagy a többi piacon, sőt, már a Tesco és a többi multi is felfigyelt a keresletre, és időnként kínál szépet lecsomagolva (jó drágán). Most viszont egy olyan lehetőséget találtam (pontosabban ők találtak meg engem), hogy hetente kétszer házhoz szállítják a zöld turmixhoz való alapanyagokat!!! leveles kel Vagyis: bio zöld levelek kiporciózva, lecsomagolva + bio gyümölcs (alma) is a csomagban!!!! Heti 2x, vagyis biztos, hogy friss zöldség kerül a turmixgépbe!!! Ezt épp nekem találták ki!!! Láttam a kertet, ahol nőnek!!! Sőt, kóstoltam frissen a tőről a spenótot, a leveles kelt, a rukkolát, mángoldot! Gondoskodnak a változatosságról, mert ahogy érnek és nőnek a zöldek, úgy kerülnek lecsomagolásra és szállításra!! egy adag zöld levél  a zöld turmix hozzávalói: bio zöld levél, gyümölcs és tiszta víz  Ezzel a lehetőséggel óriási terhet vesznek le az ember válláról, persze csak ha fontos, hogy friss legyen, organikus és RENDSZERES, folyamatos az ellátás. Amikor megláttam a sok zöld növényt a biofarmon, a legjobban a leveles kelnek örültem. Tudjuk, hogy ennek a zöld levélnek van a legmagasabb ásványi anyag tartalma, mégis hiába keressük itthon a piacokon, nem nagyon foglalkoznak még a kertészek a termesztésükkel. Itt viszont van!!!!! Nem csigázlak tovább, a Hillvital készül már két éve arra, hogy minél több emberhez eljuttassa egyrészt a tudást, ami a zöld növények erejében rejlik, másrészt nem tétlenkedtek az elmúlt két évben, megterveztek és kialakítottak egy biokertet, ahol meg is termelik ezeket a csodás növényeket. Most rajtunk a sor! Ki lehet próbálni! Rendelni, turmixolni, inni :) Ha szeretnél további részleteket megtudni, kattints ide: Gyógynövénykert

Vegán közösségi piac - nem csak vegánoknak

2017. március 13. Hírek 

Végre volt egy olyan vasárnap, amikor el tudtunk látogatni az aktuális Vegan Sunday Marketre, ami mostanra egy sikeres rendezvénysorozat az Ankert falai között. A legutóbbi piacot az tette különlegessé, hogy Steiner Kristóf is tevékenyen részt vett benne, workshopokat tartott és kerekasztal beszélgetésben is megszólalt. Benéztünk, kóstoltunk és fotóztunk!

Sült süngomba zöldborsó-cukkini rizottóval

2017. február 27. Vegetáriánus receptek 

Sült süngomba zöldborsó-cukkini rizottóvalA süngomba védett, viszont termesztett változata árusítható, így piacokon hozzájuthatunk. Megsütve kellemes, karakteres íze lesz, egy könnyed rizottó jó választás hozzá.

Hozzávalók:
- 2-3 pohár zöldségalaplé
- 2-3 ek olaj
- 1 pohár rizs
- 2 ek hántolt tökmag
- ½ szál póréhagyma
- ½ bébicukkini
- ½ pohár zöldborsó
- só
- leheletnyi bors
- 2 ek parmezán

- 2 ek vaj
- kb 150 g süngomba
- 1-2 cikk fokhagyma

A rizottó
Az alaplevet felforrósítjuk, a cukkinit megpucoljuk és felkockázzuk, a póréhagymát felkarikázzuk, és forró olajban a tökmaggal picit megfuttatjuk. Hozzáadjuk a rizst, sózzuk. Kavargatva együtt pirítjuk, amíg a rizs enyhén üveges nem lesz. Hozzáadjuk a cukkinit, borsozzuk és elkezdjük felöntögetni a forró alaplével. Az alaplevet folyamatos keverés mellett adagolgatjuk a rizshez, el-eldolgozva, mindig csak annyit, amennyit épp felvesz. Mikor a rizs félig megpuhult, mehet bele a zöldborsó is. Az alaplevet adagoljuk, míg a rizs teljesen meg nem puhul. Ha kész, beleforgatjuk a parmezánt majd 5-10 percig lefedve pihentetjük.

A gomba
A süngombát nem mossuk, de eltávolítjuk a nem megfelelőnek ítélt részeket, majd összevagdossuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a gombát és meg-meg keverve, átforgatva megsütjük. Amikorra elkészül, a „sün” „szőrei” karamellizálódnak. Hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.

Frissen tálaljuk.


A süngombáról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Oroszl%C3%A1ns%C3%B6r%C3%A9ny-gomba
Bliszkó Viktor

Új kedvenc: a kelbimbó!

2017. február 12. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Új kedvenc: a kelbimbó! Mindig felfedezek valami új zöldséget a piacon, most például aktuális kedvencem a kelbimbó, mely szintén egy olcsó és itthon is frissen beszerezhető superfood! Lássuk csak, mi mindent tud ez a kis zöld golyócska! A kelbimbó bimbós kelként is ismert – a káposztafélék családjába tartozik, rokona a karfiol és a karalábé, két szintén kevésbé kedvelt zöldségfajtánk. Kínában őshonos, Európában a 18. századtól népszerű. Jellegzetes ízét pont, amelyért nem szeretik – a sinigrin nevezetű vegyületnek köszönheti, mely rákellenes hatású. Élettani hatása   A kelbimbó igen gazdag vitaminokban, tartalmaz A-, B-, K-, E- és C-vitamint, valamint élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenálló képességét. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó hatással rendelkezik. A kelbimbó csökkenti a koleszterinszintet, legjobban nyersen fogyasztva fejti ki hatását, de párolva is megőrzi ezt a tulajdonságát. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. Fitotápanyag-tartalmának köszönhetően rákvédő anyagokat tartalmaz, melynek következtében csökkenti a különböző daganatos megbetegedések kialakulását szervezetünkben. Jó hatással van a pajzsmirigyműködésre is. Terhes nőknek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen magas folsav– és kalciumtartalommal rendelkezik. Miért hasznos kelbimbót fogyasztani?  Elsősorban amiatt, mert egy adag a napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi. A kelbimbó a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutrienstartalmát illeti a kalóriatartamához viszonyítva. Ugyanis egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Egy adag (körülbelül 88 g) nyers kelbimbó tápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek. Miért ajánlott a sok kelbimbó fogyasztása? Természetesen mindazért, amiért általában a zöldségek és a gyümölcsök ajánlhatóak: csökkentik olyan súlyos betegségek kialakulásának a valószínűségét, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések. Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a keresztes virágú zöldségfélék, amilyen a kelbimbó, a brokkoli és a karfiol, összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásának csökkent valószínűségével. Egy friss tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy azok a kéntartalmú vegyületek (például a szulforafán), amelyeknek ezek a zöldségfélék a jellegzetes kesernyés ízüket (és büdös szagukat) köszönhetik, összefüggésben vannak a rákellenes hatásukkal. A szulforafánon kívül a kelbimbóban levő klorofill is hatékony a karcinogén anyagok ellen. A rákellenes hatáson kívül figyelemreméltó a kelbimbó jótékony hatása a csontokra is. A kevés K-vitamin-bevitel összefüggésbe hozható a csonttörések nagyobb kockázatával. A kelbimbó pedig nagyon gazdag K-vitamin-forrás, így segíti elő a csontok egészségét. Ráadásul egy adag 37 milligrammnyi kalciumtartalmával is hozzájárul az erős csontozat kialakulásához. A cukorbetegséggel élők számára is jótékony hatású lehet a kelbimbó, ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, ami a glükózszintet csökkenti, az inzulinérzékenységet pedig növeli. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálatok az alfa-liponsav intravénás adásának jótékony hatásait bizonyították; az emésztőrendszerbe juttatott liponsavval kapcsolatban nincsenek adatok. A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét – akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van. Mennyit fogyasszunk belőle?  Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányelvei szerint hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk belőle, egészségre gyakorolt pozitív hatásait így érvényesíthetjük a legjobban. Hogyan építhetünk minél több kelbimbót étrendünkbe? Először is fontos tudni, hogy érdemesebb kisebb és a frissebb kelbimbókat választanunk, ezeknek ugyanis édesebb az ízük, és nem fordul elő, hogy fásak lennének, míg a nagyobbaknál ez megeshet. Mindig külön zacskóban tároljuk a hűtőszekrényben. Érdemes azonban inkább frissen fogyasztani: minél frissebb ugyanis a kelbimbó, annál finomabb. Az elkészítésekor nagyon fontos még az is, hogy nem szabad túlfőzni: veszít a tápértékéből, és ekkor erősödik fel a jellegzetes kesernyés íze. A legjobb, ha nem főzzük, hanem a sütőben megsütjük – ehhez tálaljunk szőlőt, diót és balzsamecetet. Íme néhány további tipp az elkészítéshez: - A megsült kelbimbókat hintsük meg olívaolajjal, őrölt fekete borssal és darált fokhagymával. - Szeleteljük vékonyra és nyersen adjuk hozzá a salátánkhoz. - Adjunk cukrozott diót és szárított vörösáfonyát a sült kelbimbóhoz. - Pirítsuk meg serpenyőben a felszeletelt kelbimbót. Van-e egészségügyi kockázata annak, ha sok kelbimbót fogyasztunk?  Ha valaki vérhígítót szed, fontos, hogy hirtelen ne változtasson úgy az étrendjén, hogy a K-vitamin-bevitele nagyban csökkenjen vagy nőjön, mivel e vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Így a kelbimbó fogyasztásával óvatosnak kell lenniük azoknak, akik ilyen gyógyszereket szednek. Forrás: hazipatika.com Gauranga Das http:/­­/­­hotashtanga.com

Kurkumás latte (vegán)

2017. február 2. Zizi kalandjai 

Kurkumás latte (vegán) Jól nézzétek meg ezt a képet… egy ilyenre vágyom nagyon. Csak én és a kurkumás lattem, meleg takaróba bújás és magammal foglalkozás. Megelégednék havi egy ilyen nappali programmal (otthon úgy, hogy egyedül vagyok), de még van egy ultra cuki, vihogós, imádnivaló cicifüggőm , aki nem tud elszakadni tőlem hosszabb időre, így marad az álmodozás, hogy hamarosan lesz lehetőségem egy ilyen kikapcsolódásra is! Kurkumás latte végigsöpört a nemzetközi “gasztroblogok piacán”… nem csodálom, mert nagyon finom. Mostanában tudatosan leszoktunk I.-vel a kávéról… direkt nem veszünk itthonra kávét, hogy ne főzzünk magunknak mindennap (persze házon kívül néha iszunk, mert megkívánjuk). Így nagyon finom teákat iszom délutánonként, amikor már vágyom egy kis “kényeztető” italra… vagy pedig csinálok egy ilyen kurkumás lattet. Krémes a sűrű mandulatejtől, éppen eléggé fűszeres a fahéjtól és a kurkumától és elég édes a juharsziruptól. Olyan aranyital, mint a mamuszom színe! Na jó, a kép úgy lenne tökéletes, ha a latte habos lenne, de erre nem volt lehetőségem a két fotós asszisztensem mellett, hogy még habosítsak is! Ádival is ma délután anya-Ádi randit tartottunk, ő babakávét ivott (gabonakávé rizstejjel), én pedig ilyen kurkumás lattet. Belekóstolt és alig bírta abbahagyni, nagyon ízlett neki is! Szóval gyerek által tesztelt recept, ajánlom mindenkinek 2 és 102 év között! Kurkumás latte (vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc   Kávé helyett, krémes, fűszeres, aranysárga, kényeztető ital. Szerző: Zizi Recept típusa: ital Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 250 ml natúr mandulatej 2 teáskanál juharszirup (agavészirup, rizsszirup is használható) 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál extra szűz kókuszzsír ⅛ teáskanál őrölt vanília fahéj, tálaláshoz Elkészítés Egy lábasban melegítsük fel forrásig a mandulatejet. Tegyük egy bögrébe a juharszirupot, a kurkumát és a vaníliát. Öntsük rá a meleg mandulatejet és jól keverjük el. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és ezzel is keverjük el. Ha van habosítónk, akkor habosítsuk fel, szórjuk meg a tetejét fahéjjal (ezt ne hagyjuk ki!) és már ihatjuk is a finomságot. Jegyzetek Mandulatejjel a legfinomabb, de használhatunk más növényi tejet is hozzá. Ha nincs extra szűz kókuszzsírunk, akkor ne tegyünk bele semmit. Az extra szűz egy enyhén kókuszos ízt ad neki, amitől nagyon finom lesz, de nélküle sem veszítünk semmit az ital élvezeti értékéből. 3.5.3226  


Az összes 'piac' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!