rizsliszt receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Meggyes lassi

Kirándulós ételek: ezeket vidd magaddal a természetbe

Kapros töksaláta - vegán










rizsliszt receptek

Sárgabarackos babka

2024. április 2. vegasziget 

A gyerekek nagyon szeretik: 30 dkg liszt (lehet fele-fele teljes őrlésű-finomliszt vagy én most rizslisztet és zablisztet adtam a finomliszthez, kísérletezzek bátran) 5 dkg barna cukor 1,5 dkg élesztő 8 dkg olaj 1 dl langyos növényi tej 1 üveg (300 gr) baracklekvár Elkészítés: Langyosítsuk meg a növényi tejet, majd tegyünk bele egy kiskanállal a receptbe […]

Kakaós, gluténmentes mini muffin

2023. július 25. Élj harmóniában 

Kakaós, gluténmentes mini muffinAz idő lehült, ilyenkor gyorsan kihasználom a lehetőséget és sütök valamit:) A nyári hőségben ritkábban kapcsolom be a sütőt, akkor is csak hajnalban, hogy még kicsit visszahűljön a lakás. Ma végre süthettem :) Barátokhoz megyünk délután, így készítettem kakaós minimuffint . A barátunk Robi gluténérzékeny, így egy gluténérzékeny receptet találtam ki. Amikor elkészült a férjem majdnem az adag felét baracklekvárral frissen el is fogyasztotta. :) Hozzávalók 1,5 csésze hajdinaliszt 0,5 csésze rizsliszt 1 csésze datolyacukor 0,5 csg. sütőpor   vanília  kadmamom por (ízlés szerint) kakaópor  (ízlés szerint) 6 ek. kókuszzsír kicsit több, mint 2 csésze víz  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszzsírt és a vizet. Figyelj rá mennyi vizet vesz fel - a tészta legyen lágy, de ne folyós.  Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát.  Ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel  és ne hagyd sokáig állni.  Adagold a tésztát a muffin formába.  Én most minimuffin formát választottam és színes papírral béleltem ki. Ez ideális ha csak nasinak készítek valamit vagy vendégségbe, mert így ha valaki nem akar egy egész nagy muffint megenni akkor is tud enni belőle.  Tedd  180 fokra előmelegített sütőbe  és süsd készre (kb. 20 p) . Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Tespiben sült szójapörköltös penne

2023. május 7. vegasziget 

Hozzávalók: 20 dkg szójagranulátum 1 csapott ek. ízfokozó mentes vegeta 2 közepes vöröshagyma 1 kaliforniai paprika 1 kisebb paradicsom 4 ek. olaj 1 ek. fűszerpaprika 3 gerezd fokhagyma 1 tk. köménymag kakukkfű, borsikafű, majoranna, só – ízlés szerint 1 tk. Erős Pista 1 ek. barnarizsliszt víz — növényi tejföl, növényi sajt Elkészítés: A megpucolt hagymát […]

Gluténmentes zöldséges lepény

2023. március 25. Élj harmóniában 

Gluténmentes zöldséges lepénySzeretek sütni... süteményt, muffint, pogácsát és persze lepényeket.  A lepényeket, akárcsak a bögrés sütiket, muffinokat nagyon szeretem, mert gyorsan, könnyen elkészíthetőek, nem kell sokat bajlódni a mérlegeléssel.   Ma egy tápláló, egészséges gluténmentes lepényt készítettem. Gluténmentes zöldséges lepény Hozzávalók 1 púpos csésze rizsliszt 1 púpos csésze csicseriborsóliszt  3/­­4 csésze olívaolaj 1 csomag sütőpor só vegyesen fűszerek ízlé szerint ( k urkuma,  asafoetida (hing), koriander, római kömény, gyömbér)  Csinálhatod olaszosra is ( bazsalikom, oregánó, feketebors, kakukkfű, rozmaring) 1,5 - 2 bögre víz  1 púpos csésze brokkoli  1 púpos csésze édeskömény  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!  Az előkészítéshez mosd meg a brokkolit és az édeskömény gumót és vágd kisebb darabokra.  A liszteket , sütőport, fűszereket keverd  össze egy tálba, majd tedd hozzá az olajat és önts hozzá a vizet fokozatosan. Annyi vizet tegyél hozzá, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát kapj, de elváljon szépen az edény falától. Keverd jól el. Keverd hozzá a zöldségeket, majd a  masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett tepsibe. Tedd a sütőbe és kb. 180 fokon süsd addig, amíg jól  átsül.(kb. 30 p) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti

Puncs szelet (glutén és cukormentes)

2020. október 13. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Puncs szelet (glutén és cukormentes)  Anett receptje: Hozzávalók: o 20 dkg barna rizsliszt o 15 dkg köles liszt o 20 dkg eritrit o 1 cs sütőpor o kb negyed kk szódabikarbóna o 2 dkg útifűmaghéj o 0,5 dkg útifűmaghéj őrlemény o 2,5 ek olaj /­­ kókuszolaj o 4 dl víz o 2 ek almaecet   [...] Bővebben!

Kakaós tekercs

2018. március 18. Beautilicious 

Kakaós tekercs Gyorsan összedobható egészséges fehérjében és rostban gazdag sütike erre a hideg  tavaszi napra. hozzávalók - 150gr barna rizsliszt - 50gr kókuszliszt - 15g bambuszrost liszt - 40gr édesítőszer - 3tojás - 125gr natúr joghurt - 200ml kókusztej - 50ml kávé - 30gr kakaópor - sütőpor így készítsd - Keverd össze alaposan a hozzávalókat a kávé, és kakaó kivételével - Válaszd ketté a masszát, és a feléhez add a kakaóport, és a kávét - Nyújtsd ki a fehér részt, majd a sötétet is - Helyezd egymásra, és tekerd fel - Süsd ki 180 fokon 30perc alatt

gőzgombóc

2018. február 16. Beautilicious 

gőzgombóc Életem első, de nem az utolsógőzgombócát készítettem el ma reggel. Mindössze 5 perc a mikróban, és kész a csoda. Nagyon finom alap, ami sokféle képpen variálható. Nálam most a csokis kókuszos ízben készült hozzávalók - 100gr túró - 1tojás - 25gr barna rizsliszt - 25gr kókuszliszt - 1tk sütőpor - 30gr kakaópor - 30gr kókuszreszelék - 30+30gr édesítő - 100+150ml tej így készítsd - bögrébe keverd össze a túrót, tojásfehérjét, liszteket, 30gr édesítőt,100ml tejet, és sütőport - a pudinghoz főzzük meg a tojássárgáját, kakaóport, 30gr édesítőt,kókuszreszeléket, és 150 ml tejet - tölts meg a pudinggal a keveréket, és tedd mikróba 5 percre

Egyélmeg teasüti

2017. október 26. Kertkonyha 

Omlós, puha teasüti természetes cukrokkal, gluténmentesen Nehogy elhidd, amit az cím elolvasása után gondoltál! Ez igenis egy vérbeli, házias teasüti, abbahagyhatatlan, letehetetlen és teljesen hagyományos ízű! Pedig nincs benne se búzaliszt, se a mazsolán és sütőtökön kívül egyéb cukor, bár ez utóbbit azért nem teljesen tudtam megállni, mert megküldtem egy kanál nádcukorral a tetejét, hagy ropogjon a fogam alatt. :) De ennyi az egész, és még az is elhagyható. Aztán kortyolgassatok hozzá teát vagy egy jófajta kávét. Happy Halloween! :) Hozzávalók 20-25 darabhoz - 90 g rizsliszt - 80 g margarin - 60 g mandula - 50 g sütőtök (sült) - 50 g mazsola - 1 mokkáskanál őrölt fahéj - 2 csipet só - A mazsolát forrázzuk le, és amíg ázik, készítsük elő a többi alapanyagot. - Késes aprítóban a mandulát daráljuk össze a riszliszttel, a fahéjjal és a sóval, majd szórjuk abba a tálba, amiben elkészítjük a tésztát. - Az aprítóba tegyük a sütőtököt, a lecsepegtetett mazsolát, és daráljuk össze ezeket is egymással. Ez fogja édesíteni a kekszünket, Ha szükséges, visszatehetünk 1-2 kanállal a lisztből, hogy jobban elkapja a penge a pépet. - A kapott masszát kaparjuk a lisztes tálba, adjuk hozzá a margarint is, és kézzel gyúrjunk mindent össze. Dolgozzunk gyorsan, ne olvadjon meg a margarin. - Tegyük be a tésztát a hűtőbe, és ezalatt készüljünk elő a sütéshez. 150 fokra kapcsoljuk be a sütőt, vegyünk elő tepsit és két sütőpapírt. - A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk ki, majd éles késsel vágjuk téglalapokra. Nekem nagyon tetszik a kb. 3×6-os méret, de ettől persze te eltérhetsz. Villával óvatosan szurkáld meg, hintsd meg nádcukorral, és mehet is a sütőbe 15 percre. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is. The post Egyélmeg teasüti appeared first on Kertkonyha.

Erdei gyümölcsös “joghurt” szelet

2017. július 30. Fittanyuka 

Erdei gyümölcsös “joghurt” szelet Íme egy igazán könnyű, frissítő “mentes” desszert recept amely nemcsak vegán, cukormentes hanem gluténmentes is! Hozzávalók: (10-12 szelethez) 100 g rizsliszt 50 g gluténmentes lisztkeverék 25 g kókuszreszelék 25 g kakaópor 200 ml víz 80 g eritrit 1/­­2 citrom lereszelt héja 6 evőkanál folyékony (szoba hőmérsékletű) kókuszolaj 1 tasak foszfátmentes sütőpor   Krém:  250 g selyem tofu 200 ml kókusztejszínt 100 g eritrit 1 citrom reszelt héja 1 citrom leve késhegynyi bourbon vanília 2 csapott evőkanál agar-agar 1,5 dl víz két maréknyi friss, vegyes piros gyümölcsök A piskóta száraz hozzávalóit összekavarjuk, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, robotgéppel alaposan összedolgozzuk és egy kiolajozott kapcsos 10 szeletes tortaformába öntjük, 180 C fokon 40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha nem tapad a közepe elkészült, ha szükséges még 5-10 percig sütjük 150 C fokon. Formában hagyjuk kihűlni. A krém hozzávalóit (kivéve az agar-agar és víz) összeturmixoljuk. A vizet hidegen elkeverjük az agar-agarral és felforraljuk. Utána hozzákeverjük, turmixoljuk a krémmel, belekeverjük a megmosott gyümölcsöket és a formába öntjük, a piskóta tetejére. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, vagy fagyasztóban 1-2 órát hűtjük.  

Ribizlis rizsjégkrém

2017. június 25. Kertkonyha 

A múltkori 100% kézi eperfagyi után úgy belelkesültem, hogy elindult itthon a vegán jégkrémgyártás ipari mennyiségekben. Persze hőségben fagyi receptekkel kísérletezni roppant hálás dolog. Mindegyikre azonnal hárman csapnak le. :)) Ebben a pillanatban jutott eszembe egy harmadik izgalmas változat, szóval, indulok is megcsinálni. :) Na, jó, ez eldőlt: fagyi sorozat lesz, és kész. Ti pedig fogadjátok egyelőre ezt, a második számút. :) Hozzávalók négy jégkrémhez - 300 ml tej (én rizstejet használtam) - 10 g kókuszreszelék (opcionális) - 15 g cukor - 20 rizsliszt - 30 g ribizli - A rizslisztet kis tejben keverjük simára. - A többi tejet a cukorral és a kókuszreszelékkel forraljuk fel. Öntsük hozzá a rizslisztes krémet, és folyamatos kevergetés mellett újra forraljuk fel. hagyjuk 1-2 percet bugyogni, hogy besűrűsödjön. Hagyjuk hűlni kicsit. - A ribizlivel együtt rétegezzük jégkrém formába, és fagyasszuk ki. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

Gluténemntes zabpelyhes minilinzer

2017. február 8. Élj harmóniában 

Gluténemntes zabpelyhes minilinzerEz a kis minilinzer kiváló tízóraihoz, délutáni nasinak vagy reggelinek, de fogyaszthatod főétkezés után is .  Sz áraz jellegű, mint általában a linzerfélék és ez a változat kevés zsi radékot is tartalmaz - így egészségesebb .  Én imádom a szárazabb sütiket, kekszeket, de ha Te nem annyira szereted a szárazabb süteményeket, fogyaszthat od tejszínhabbal, még egy kis lekvárral, vanília krémmel vagy  bármivel, amit szeretsz:) Hozzávalók 1 csésze apró levelű zabpehely 1 csésze aprított mandula 1 csésze rizsliszt 1/­­2 tk. fahéj vanília ízlés szerint 1/­­2 citrom reszelt héja 1/­­3 csésze datolyaszirup (H a édesszájú vagy akkor lehet 1/­­2 csésze is. Használhatsz juharszirupot is.) 3 ek kókuszolaj (használhatsz repceolajat is) 1 alma eperlekvár Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze egy tálban a zabpelyhet, a rizslisztet és az aprított mandulát - lehet egész mandula is és akkor daráld apró darabokra. K everd hozzá a fűszereket és a citromhéjat. Egy másik tálban reszeld le az almát - én mindig meghámozom előtte - keverd össze a kókuszzsírral és a datolyasziruppal. Ezt a keveréket öntsd a másik tál tartalmához és  kézzel gyűrd jól össze .Kanállal vagy a kezeddel kis golyónyi darabokat vegyél ki a  tész tából és nyomkodd bele egy sütőpapírral borított tepsibe. Majd a gombóc közepébe a mutatóujjaddal csinálj egy kis mélyedést. Az eperlekvárt tedd a kis mélyedésekbe. Majd 180 fokra előmelegített sütőben, s üsd aranybarnára a süteményeket.  (kb. 15-20 perc)

Sárgabarack krémleves

2016. július 14. BioBrigi 

Sárgabarack krémlevesA férjem mindenféle krémlevest szívesen fogyaszt, főként  gyümölcsökből. A gönci barackból így nem csak lekvár készült télire, hanem egy adag krémleves is. Aminek persze nem nagy tudomány az elkészítése, és 15 perc alatt meg is fő. Növényi tejszínek közül a kókusszal igen pikáns, rizzsel semlegesebb. Rizsliszttel pedig gluténmentessé is tehető. Hozzávalók: 1 kg sárgabarack 1 doboz tejszín (rizs, kókusz) 1 ek zabliszt v. rizsliszt 1 ek gyümölcscukor /­­ pár csepp sztívia vanília kikapart bele pici só A sárgabarackot kimagvaljuk, kevés vízzel feltesszük főni. Sózzuk. A tejszínt összekeverjük a vaníliával, cukorral és liszttel, majd ha a barack fő, belekeverjük az egészet, és megvárjuk, míg újra felfő, folyamatos kevergetés mellett.

Puding kukoricakeményítő nélkül, egészségesen

2016. június 4. Éltető ételek 

Puding kukoricakeményítő nélkül, egészségesenBolti pudingporokat nem szoktam venni, mert ha megnézzük az összetevőket, akkor bizony 99%-ban kukoricakeményítőből állnak, valamint tesznek bele még egy kis vanília aromát is.  Sajnos az izolált keményítők természetes közegüktől meg vannak fosztva - rostok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek - amely következtében megugrik a vércukorszint, ezáltal fokozva az inzulintermelést, extra munkára serkentve a hasnyálmirigyet. Főleg, ha azt még állati eredetű tejjel párosítjuk ... nos, az valóban nem jó a helyes ételtársítást figyelembe véve. Nem azt mondom, hogy hébe-hóba ne kerüljön az ételünkbe, de remek alternatívák vannak sűrítésre és puding készítésére is. Most is egy olyan pudingot készítettem, amelyben a sűrítést a barna rizsliszt látja el. Az alap receptet bátran variálhatod kedvenc gyümölcsöddel, de lehet akár csokis is. Az állaga olyan, mint a bolti, dobozos pudingoké (tehát hígabb, mint a tasakos pudingporok), de pici agar-agar remekül sűrít még rajta. Nem akartam több rizslisztet beletenni, hogy ne legyen olyan rizs íze. :) Ez a puding úgy 1/­­2 mokkáskanál agar-agarral tortakrém is lehet. Hozzávalók: - 2 nagy, érett banán - 5 dkg barna rizsliszt - 5 dl növényi tej (én rizstejjel készítettem) - 1/­­2 mokkáskanál vaníliapor - 4-5 csepp narancsolaj Elkészítése: - A narancsolaj kivételével mindent tegyél egy turmixba, és alaposan dolgozd össze. - Ha jó homogén lett, akkor lassú tűzön tedd fel főni. Kb. 8-10 perc főzés elég neki. - Vedd le a tűzről, és cseppentsd bele a narancsolajat. - Ez egy alap puding, ebbe kedved szerint tehetsz gyümölcsöket vagy kakaóport.Én epreset készítettem, amelybe tettem egy löttyintésnyi imsyser-t. (amikor már langyosra hűlt) Olyan gyümölcsös joghurt hatása lett, ez lett a befutó a 3 verzió közül. A második variáció a csokis, amelybe kakaópor került. De ebbe meg el tudnék képzelni apróra vágott meggydarabokat. Olyan csokis meggyes lenne. :) A harmadik pedig az alap vaníliás. Ez sem rossz, de a másik kettő sokkal finomabb. :)

Epres-rebarbarás zabsüti akár reggelire is (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán)

2016. május 6. Zöld Avocado 

Epres-rebarbarás zabsüti akár reggelire is (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán)Mostanában nem sok időm volt a blogra. Ne haragudjatok érte. Pedig a konyhám nem porosodik, és készülnek a finomabbnál finomabb, egészségtudatos ételek. Elég sok pozitív változás lesz a közeljövőben az életemben, ami majd a blogot is illeti. De addig is igyekszem bepótolni a lemaradást, és ezért ma és holnap is hozok egy-egy receptet nektek. :-)  epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) Végre itt a tavasz, ami nálam a várva várt eper szezon és pár éve már rebarbara szezon is. Imádom mindkettőt! ;-) Itt a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon beavattalak már titeket egy nagyon egyszerű, tápláló, vitaminban gazdag és ízletes, epres, nyers vegán pohárkrém elkészítésének a rejtelmeibe, illetve készült már nagyon epres-nagyon mákos tortácska és még a kezdetekkor egy nagyon egyszerű epres torta is (ezen most már nevetek). A tavalyi évben együtt elkészítettük ezeket a mennyei rebarbara-narancs lekváros, diós, vegán, gluténmentes muffinokat. Mondanom sem kell, hogy azóta kb. ezerszer elkészültek itthon, és már számos barátom és ismerősöm is belépett a rebarbara kedvelők táborába ezeknek a muffinoknak a hatására. Ha te még nem kóstoltad őket, ne habozz kipróbálni! ;-)  eper és rebarbara Az eper és rebarbara idei megjelenésével azonnal rávetettem magam ezekre a tavaszi ízekre. Mostanában ritkán eszünk süteményeket, de az édes reggeliket szívesen fogyasztjuk. Nagy kedvenc a zab, különböző formákban elkészítve. A zab tökéletes reggelire, mert tápanyagban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátforrás, mely hosszú órákra biztosítja a jóllakottság érzést. És nem csak az "érzést", de a tápanyagokat is. Az emésztésünkre is jó hatással van, és számtalan formában elkészíthető. Például kásaként így vagy energiaszeletként így. Ezen jótékony hatásainak hála mosolygósan indulhat a napunk. :-)  Az eper - rebarbara párosból és az igényből, hogy valami zabos reggeli készüljön belőle, megszületett ez az abbahagyhatatlanul finom epres-rebarbarás zabsüti. Laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán, reform és a megfelelő édesítőszert használva még diétásnak is mondanám. Önmagában a zab gluténmentes gabona, de egyes gluténérzékeny gyomrokban érzékenységi reakciókat válthat ki. A gluténmentes étrenden élők csoportja két táborra oszlik zab szempontból. Egyik részük fogyaszthat szigorúan gluténmentes zabpelyhet, a másik csoportjuk nem. Mindenki ki-ki maga döntse el, hogy mit szól hozzá az ő teste? Mert mint azt már jól tudjuk, soha ne másra hallgassunk, hanem csakis magunkra. Minden szervezet más, így a testünk az egyetlen, aki tudja, mi kell neki! Hallgass a tested jelzéseire, ne mások véleményére! ;-)  A receptet ezen az oldalon láttam meg először, és egy kis módosítással ez lett belőle! Fogadjátok sok szeretettel! :-) Nálunk nagy kedvenc lett, és mindig szomorúan kapargatjuk a tányért, miután elfogyott...  epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) HOZZÁVALÓK (4 személyre) tésztához: - 80 g kókuszcukor (egyéb tetszés szerinti édesítőszer) - 150 g kókuszzsír (puha, de nem folyós állagra felolvasztva pl.: a napon)  - 100 g (barna) rizsliszt  - 1 db bio citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)  - 200 g darált zabpehely (szigorúan gluténmentes az arra érzékenyeknek) - 50 ml tetszés szerinti növényi tej (pl.: mandulatej, rizstej stb.)  - csipet Himalája só  - csipet őrölt szegfűszeg, 1 kk őrölt fahéj "krémhez": - kb. 300 g friss eper  - kb. 300 g friss rebarbara  - 70 g kókuszcukor  (egyéb tetszés szerinti édesítőszer) epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) ELKÉSZÍTÉS  Daráljuk le a zabpelyhet a kávédarálón. Adjuk hozzá a rizslisztet, a kókuszcukrot, a fűszereket, a reszelt citrom héját és puha kókuszzsírt. Gyúrjuk össze kézzel az egészet egy nagy gombóccá. Úgy tűnhet, hogy szétesik, de ne adjuk fel, gyúrmázzunk csak, és meglesz az a gombóc. Ezután hagyjuk állni 30 percet.   Közben a rebarbarát megtisztítjuk. Levágjuk a száraz végeit és vékonyan lehúzzuk a rózsaszínes héjat. Megmossuk, majd kb. 0,5 cm széles szeletekre vágjuk.  Megmossuk és kicsumázzuk az epret, majd felkarikázzuk kb. 0,5 cm széles szeletekre. Az így elkészült rebarbarát és epret ö sszekeverjük a 70 g kókuszcukorral.  Kiveszünk ebből a cukros gyümölcsös tálból egy bögrényit, amit leturmixolva, pépként visszaborítunk a feldarabolt csümölcsökhöz. Alaposan összekeverjük. Így egy szaftos, de mégis gyümölcsdarabos "krémet" kapunk. Hozzáadunk 2 ek zabpelyhet, elkeverjük, majd hagyjuk állni egy 15 percet.   A megpihent tésztagombócból lecsipünk egy kisebb ökölnyit, és félretesszük. A többi tésztát pedig egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodunk úgy, hogy egy kis pereme is legyen a tésztának. 180°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük a süti alsó részét. Miután elősült, kivesszük a sütőből, ráborítjuk a cukros-epres-rebarbara tölteléket, majd a tetejét "megszórjuk" a félretett és lecsipett tésztával.  epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) Visszatoljuk az egészet a sütőbe és kb. 30 perc múlva már kész is. Mennyei illatok fogják jelezni a süti elkészültét. Fogyaszthatjuk melegen, de akkor nem lesz könnyen vágható, vagy hagyjuk kihűlni (esetleg hűtőben dermedni), és akkor szépen szeletelhető lesz a sütemény. (Én előző nap szoktam elkészíteni, éjjelre beteszem a hűtőbe. Reggel csak fel kell kicsit melegíteni, és már fogyasztható is.) Mennyivel jobb egy ilyen reggeli, mint egy sápadt szendvics, nemde? ;-) Jó étvágyat hozzá! ;-) epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) TÁPLÁLKOZZ, NE CSAK ÉTKEZZ! :-)   Megjegyzés:  "100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne." Bővebben a rebarbaráról a Házipatika oldalán olvashattok.  epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán)

Gluténmentes, vegán gofri

2022. január 25. Mindennapi ételeink 

  Aki hűséges olvasóm, biztosan emlékszik, hogy a 2020-as covid betegségem több más mellett hisztamin intoleranciát is kialakított nálam, így nem csak vegánul, hanem egy ideig gluténmentesen is étkeztem. Ekkor született meg ez a gofri recept, amely ünnepi lakomának számított a szigorú egészségügyi diéta ideje alatt.  Hozzávalók: 1 csésze zabpehely (gluténmentes)1 csésze barna rizsliszt2 tk, sütőpor2 ek. őrölt lenmag 1 csésze zabtej 1 csésze zabkrém (pl. Aldiban kapható, de interneten is rendelhető)2 ek. növényi olaj opcionális ízesítők (citromhéj, fahéj, alternatív cukorhelyettesítők, vanília)Elkészítés:A száraz és a nedves alapanyagokat külön-külön összekeverjük, majd egybeöntve csomómentesre botmixerezzük. Gofri sütőben kisütjük. Gyerekek vaníliapudinggal, vegán nutellával, házi lekvárokkal szeretik. De készítettem már hozzá kókuszkrémet, vagy bármilyen vegán mascarpone-s, vegán tejszínhabos gyümölcskrémet is.  

Erdei gyümölcsös "joghurt" szelet

2018. március 19. Fittanyuka 

Íme egy igazán könnyű, frissítő “mentes” desszert recept amely nemcsak vegán, cukormentes hanem gluténmentes is! Hozzávalók: (10-12 szelethez) 100 g rizsliszt 50 g gluténmentes lisztkeverék 25 g kókuszreszelék 25 g kakaópor 200 ml víz 80 g eritrit 1/­­2 citrom lereszelt héja 6 evőkanál folyékony (szoba hőmérsékletű) kókuszolaj 1 tasak foszfátmentes sütőpor   Krém:  250 g selyem tofu 200 ml kókusztejszínt 100 g eritrit 1 citrom reszelt héja 1 citrom leve késhegynyi bourbon vanília 2 csapott evőkanál agar-agar 1,5 dl víz két maréknyi friss, vegyes piros gyümölcsök A piskóta száraz hozzávalóit összekavarjuk, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, robotgéppel alaposan összedolgozzuk és egy kiolajozott kapcsos 10 szeletes tortaformába öntjük, 180 C fokon 40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha nem tapad a közepe elkészült, ha szükséges még 5-10 percig sütjük 150 C fokon. Formában hagyjuk kihűlni. A krém hozzávalóit (kivéve az agar-agar és víz) összeturmixoljuk. A vizet hidegen elkeverjük az agar-agarral és felforraljuk. Utána hozzákeverjük, turmixoljuk a krémmel, belekeverjük a megmosott gyümölcsöket és a formába öntjük, a piskóta tetejére. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, vagy fagyasztóban 1-2 órát hűtjük.   The post Erdei gyümölcsös "joghurt" szelet appeared first on fittanyuka.hu.

Gyors, élesztőmentes, gluténmentes pogácsa

2018. március 3. Élj harmóniában 

Gyors, élesztőmentes, gluténmentes pogácsaMa tudatos táplálkozás tanfolyamot tartottam és késő délután amikor hazaértem, a férjem mondta, hogy ő úgy megkívánt egy kis pogácsát.  A pogácsa igazi rágcsálnivaló, szinte mindenki szereti. A szárazabb ételeket kedvelők  számára a ropogós külső rész ad igazi élvezetet, akik a puhább ételeket kedvelik, azoknak a belseje:) Mivel az elmúlt néhány napban sokféle süteményt készítettem neki (tönkölybúza lisztből, búzalisztből, zablisztből), ezért úgy döntöttem a változatosság kedvéért valamilyen  más lisztet használok -  gondoltam, így izgalmasabb lesz a pogácsa:) A választásom így esett a rizsliszt, hajdinaliszt és kukoricaliszt párosítására. Annak érdekében, hogy a tészta jól összeálljon lenmagliszttel egészítettem ki. Elsőre sikerült jól eltalálni az arányokat, nagyon finom lett az eredmény:) Hozzávalók - 200 g Cottage cheese (túróval helyettesítheted) - 150 g rizsliszt  - 50 g hajdinaliszt - 50 g kukoricaliszt - 100 g vaj - 2 púpos ek. lenmagliszt - 1/­­2 csg. sütőpor - só - víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A lenmaglisztet tedd egy kis tálba és annyi vízzel öntsd le, hogy tojás állagú legyen kb. 8 ek víz, hagyd egy picit állni. A hozzávalókat egy tálba alaposan gyúrd össze. Nem szükséges pihentetni, de ha van időd a hűtőszekrénybe be is teheted a tésztát egy kis időre. M ajd lisztezett deszkán (én hajdinalisztet használtam)  nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagságúra - én szeretem berácsozni, de anélkül is finom lesz:) Pogácsaszaggatóval szaggasd ki a pogácsákat és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsit tedd be 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. (kb 20 perc)

Rizspuding alaprecept

2018. január 7. VegaNinja 

Ha tejbegrízre vágyom, de nincs itthon szójatej, vagy pl. a gluténérzékeny unokatesómmal szeretnék együtt falatozni, akkor jó megoldás a rizspuding. 2 dl víz vagy növényi tej 1-2 evőkanál cukor csipet só rizsliszt 2 deci vízben elkeverem a cukrot, pici sót és annyi rizslisztet, amennyitől híg tejbegríz állagú lesz. Forrástól számított 5-10 percig főzöm folyamatosan kevergetve, majd lefedve hagyom kihűlni egy kicsit. Kakaóval, fahéjjal vagy gyümölccsel fogyasszuk! The post Rizspuding alaprecept appeared first on VegaNinja.

Emeletes rizspuding

2017. augusztus 15. Kertkonyha 

Búcsú a gyümölcsbőségtől Ilyenkor ősszel kisebbfajta pánik lesz rajtam úrrá. Szabályosan megrémít, hogy nemsokára fél éven keresztül csak almán, banánon és narancson kell majd élnem. Már megint? Hiszen alig volt nyár! Nem adom a gyümölcseimet! :) Hát, de. Lehet kicsit trükközni a mélyhűtöttekkel, de végül is, muszáj lesz. Mit csináljak? Rossz égővre költöztem, annyi szent. :) Viszont addig is minden bevásárlás úgy végződik, hogy el sem kezdődik, mert az összes szatyrot és hűtőben a helyet elfoglalják a gyümölcsök. :D És egy újabb ilyen édesség következik, a piros gyümölcsök legvégéből.

Rizslisztes lepény

2017. július 13. Éltető ételek 

Rizslisztes lepényGluténmentes és finom is? ... ugyanakkor nincs tele kukoricakeményítővel? Igen, ez a lepény pont ilyen. Nagyon finom reggelire, pl. pástétommal megkenve, de főzelék vagy saláta mellé is el tudom képzelni. Ez a recept is a Zöldház Bio Panzió ajánlata! Hozzávalók: - 30 dkg főtt burgonya - 5 dkg vöröshagyma - 1,5 evőkanál kókuszolaj - 15 dkg rizsliszt - 1,5-2 dl víz - só, bors, őrölt kömény, fokhagyma Elkészítése: - A krumplit héjában főzd meg, majd még puhán törd jól össze. - Hagyd teljesen kihűlni. - Közben az apróra vágott hagymát a kókuszolajon pirítsd meg. - Keverj össze minden hozzávalót, és fűszerezd. - Egy tepsit kenj ki olajjal, és simítsd bele a masszát. - Előmelegített sütőben süsd ropogósra.

Kókuszos rizsjégkrém

2017. június 25. Kertkonyha 

A múltkori 100% kézi eperfagyi után úgy belelkesültem, hogy elindult itthon a vegán jégkrémgyártás ipari mennyiségekben. Persze, hőségben fagyi receptekkel kísérletezni roppant hálás dolog. Mindegyikre azonnal hárman csapnak le. :)) Ebben a pillanatban jutott eszembe egy harmadik izgalmas változat, szóval, indulok is megcsinálni. :) Na, jó, ez eldőlt: fagyi sorozat lesz, és kész. Ti pedig fogadjátok egyelőre ezt, a második számút. :) Hozzávalók négy jégkrémhez - 300 ml tej - 10 g kókuszreszelék - 15 g cukor - 20 rizsliszt - 30 g ribizli - A rizslisztet kis tejben keverjük simára. - A többi tejet a cukorral és a kókuszreszelékkel forraljuk fel. Öntsük hozzá a rizslisztes krémet, és folyamatos kevergetés mellett újra forraljuk fel. hagyjuk 1-2 percet bugyogni, hogy besűrűsödjön. Hagyjuk hűlni kicsit. - A ribizlivel együtt rétegezzük jégkrém formába, és fagyasszuk ki. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

Szezámmagos spenótos kréker, a szilveszteri sörkorcsolya (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2016. december 28. Zöld Avocado 

Szezámmagos spenótos kréker, a szilveszteri sörkorcsolya (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)szezámmagos spenótos kréker (glutén-, laktóz-, tojásmentes, vegán) Nyakunkon a Szilveszter. Egy naptári év lezárul és megkezdődik egy újabb év. Új év, új lehetőségek, új kalandok, új ismeretségek, megújulás. Sokan ünneplik az év utolsó napját nagyszabású városi mulatsággal, kisebb házibulival vagy a legfontosabb emberek társaságában, kellemes családi hangulatban. Akárhogy is lesz, az édes sütemények mellé (ami már lassan a fülünkön folyik ki így Karácsony után), jól esik néhány szem sós illetve fűszeres ropogtatnivaló.  Ha van kedvünk és időnk készítsünk mi magunk sós rágcsákat, melyek könnyedén csúsznak le egy-egy doboz sör vagy pohár pezsgő mellett. Mint, ahogyan azt már megszokhattátok tőlem, igyekszem figyelni minden vendégemre, így ismét egy "mindenmentes", vegán vendégvárót tehetünk az asztalra. Izgalmasan hangzik, kevésbé mutatós, de emlékezetes és tápláló a spenótos kréker, melyet eredetileg ezen a külföldi oldalon láttam meg. szezámmagos spenótos kréker (glutén-, laktóz-, tojásmentes, vegán) HOZZÁVALÓK (kb. 5-6 főre) - 100 g rizsliszt - 20 g lenmagliszt - 80 g mandulaliszt /­­ darált mandula - 1 tk sütőpor /­­ szódabikarbóna - 1 ek Himalája só - 80 ml tetszés szerinti növényi joghurt (én szója joghurtot használtam)  - 1 ek olívaolaj - 80 g friss spenótlevél - 1 ek szezámmag a tésztába - fehér és fekete szezám a tetejére (belegyúrni kicsit) szezámmagos spenótos kréker (glutén-, laktóz-, tojásmentes, vegán) ELKÉSZÍTÉS 1) A megmosott spenótot joghurttal, olajjal összeturmixoljuk. 2) Összekeverjük a száraz és nedves hozzávalókat.  3) Összegyúrjuk a tésztát, majd vékonyra kinyújtjuk egy sodrófával. (Kb. olyan vastagra, mint a bolti krékerek.)  4) Megszórjuk a nyers tészta tetejét a fehér és fekete szezámmaggal.  5) Egyszer végiggurítjuk rajta a sodrófát úgy, hogy a szezámmagok kicsit belenyomódjanak a tésztába (nem potyog majd le). 6) Tetszés szerinti méretben felvágjuk egy éles késsel.  7) Mehet be az előmelegített sütőbe. 200°C-on kb. 20 perc alatt készre sül a ropogós sós rágcsa.  Zacskóban tárolva nem szárad ki olyan hamar. ÖRÖMÖKBEN, SZERETETBEN, SIKEREKBEN ÉS EGÉSZSÉGBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK! :-)  szezámmagos spenótos kréker (glutén-, laktóz-, tojásmentes, vegán) Ne feledd el 2017-ben sem, hogy TÁPLÁLKOZZ, NE CSAK ÉTKEZZ!  Megjegyzés: A lenmagliszt elhagyható a receptből. Ez egy kis plusz, amivel a krékerek tápértékét növeltem, de nem szükségszerű felhasználni. Ha kihagyjuk, tegyünk bele 20 grammal több rizslisztet és ne lepődjünk meg, hogy a végeredmény színe zöldebb lesz, mert a barna lenmagliszt kikerül belőle.

Sárgabarackos sütemény

2016. július 9. Éltető ételek 

Sárgabarackos süteményNagyon ritkán használok tojást, de most igazán könnyű süteményt akartam készíteni. A tojáshab ebben nagy segítségemre volt, a gyerekeknek is nagyon ízlett. Ne ijedj meg, hogy a bekevert tészta sűrű, sütés közben habkönnyűvé válik. Hozzávalók: - 10 dkg méz - 15 dkg puha bio vaj - 3 házi tojás - 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (lehet részben zabliszttel vagy rizsliszttel is készíteni) - 1 mokkáskanál fahéj - 1 csomag szulfátmentes sütőpor  - 1-2 evőkanál joghurt - kb. 40 dkg érett sárgabarack Elkészítése: - A puha vajat a mézzel keverjük habosra. - A tojás sárgáját egyesével dolgozzuk hozzá. Ehhez a lágy masszához keverjük a sütőporos lisztet és a fahéjat. Ha nagyon sűrű, tehetünk bele egy kevéske joghurtot.A tojás fehérjét verjük fel kemény habbá. Apránként forgassuk a sűrű tésztához.Egy 24x24 cm-es kocka tortaformát zsírozzuk ki, majd simítsuk bele a tésztát.A sárgabarackot magozzuk ki, vágjuk fel, majd jó sűrűn tegyük a tésztára. Szórjuk meg kókuszcukorral és fahéjjal.Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba).Mielőtt felszeleteljük, hagyjuk kihűlni.

Vegán oreós palacsinta eperöntettel

2016. május 28. Vegán lettem 

Vegán oreós palacsinta eperöntettelVegán oreós palacsinta. Ennél egyedibb ízű édességet elképzelni sem tudtam volna gyerekkoromban. Hát még friss eperből turmixolt eperöntettel nyakon öntve! A palacsinta nekem valamiért örökzöld. Lehet édes, sós, rakott, tekert vagy háromszögbe hajtott, minden formában jöhet. A blogon van vegán rakott palacsinta és vegán brokkolis rakott palacsinta, most pedig házilag elkészített Oreo kekszes krémmel töltött palacsintát készítettem. Több helyről hallottam, hogy van vegán Oreo a boltokban, de én egy ideig ezzel az információval valahogy nem foglalkoztam, mert a reklámok és a csomagolás is arra engedett következtetni, hogy ez nem igaz. Aztán múlt héten feleségem hozott haza többfélét és megnéztem az összetevőket. A klasszikus Oreo valóban vegán a csomagolás szerint, a mogyoróvajas típus viszont már nem az. Mivel éppen palacsintát sütöttem, így nagy örömködésemben azon kezdtem el gondolkodni, hogyan készíthetnék oreóval töltött palacsintát.   Vegán oreós palacsinta eperöntettel, a hozzávalók Tészta: 1kg liszt 1,5dl kókusz főzőkrém (ez bármi mással helyettesíthető, akár növényi tejjel is) 2 csomag vaníliás cukor 75g nádcukor 20g kókuszzsír víz csipet só Töltelék és öntet: 32db Oreo keksz (nem mindegyik Oreo vegán barát, kérlek nézzétek meg figyelmesen az összetevőket) 1dl sűrű kókusztej (konzerv) 0,75kg friss eper 1 csomag vaníliás cukor   Vegán oreós palacsinta eperöntettel, az elkészítés A palacsinta tésztát a következőképpen készítsd el. Az 1 kg lisztet keverd össze a két csomag vaníliás cukorral, a sóval és 75 g nádcukorral. A száraz keverékhez add hozzá a 1,5 dl főzőkrémet valamint a 20g felmelegített kókuszzsírt és hígítsd addig vízzel a nyers tésztát, míg kényelmesen meríthetővé nem válik. A Oreo kekszeket és az 1 dl kókusztejet tedd egy turmixgépbe és turmixold kenhető állagúvá. Amikor ezzel megvagy tedd félre a masszát. Vegyél elő egy alacsony falú tálat és kend ki vékonyan az oreós masszával. Kókuszzsírral kenj ki egy palacsintasütőt majd állj neki a palacsintasütésnek. Minden palacsintát kenj meg vastagon a kenhető állagú oreós krémmel, majd helyezd a tálba egymás mellé. Amikor egy réteggel megvagy, vastag réteg Oreós krémmel kend meg a palacsintákat. Készíts még egy réteget az oeróval töltött palacsintákból, majd az új réteget is kend be egy réteg oreós krémmel. Mikor a fentiekkel készen vagy turmixold össze nagyon kevés vízzel és az 1 csomag vaníliás cukorral az epret majd a turmixgépből öntsd a palacsinta tetejére a pép egy részét. Hagyd 1-2 órát állni a vegán oreós palacsintát, majd vágj egy szeletet, öntsd le az eperpép maradékának egy részével. Kedves egészségedre!

Kapros-citromos spárgafőzelék vegán módra

2016. május 6. Éltető ételek 

Kapros-citromos spárgafőzelék vegán módraA tegnapi spárgás rizottóhoz csak a fél csomag spárgát használtam fel. Mivel nem jó sokáig tartogatni, ezért ma ismét spárga volt a tányéromban. Ennek a receptnek az ötlete Chili & Vanilia oldaláról származik, viszont vegánosítottam, és még megturbóztam egy kis sárgarépával. Nem rontotta el. :) A citromhéjat ne hagyjátok ki belőle, az adja meg azt a ízélményt, bátran próbáljátok ki. Hozzávalók (1 adag): - fél csomag zöld spárga (kb. 25 dkg) - 1 közepes sárgarépa - 2 dl zöldségalaplé - himalája só, bors - pár csepp friss citrom - 1 evőkanál barna rizsliszt - 1 dl zabkrém (ezt használom) - leheletnyi BIO citrom héja (2-3 reszelés) - 1 kávéskanál mustár - kapor, metélőhagyma Elkészítése: Előszőr a spárgát meghajlítjuk, és eltörjük. A csúcsos részét félretesszük, az alsó részét meghámozzuk, a végét levágjuk, majd felkarikázzuk.A sárgarépát meghámozzuk, kis kockára vágjuk.A zöldségalaplébe feltesszük főni a feldarabolt zöldségeket. Sózzuk (ha a zöldségalaplé nem sós) és borsozzuk. Cseppentsük bele a citromlét is.Kb. 10-15 perc alatt pároljuk puhára. Ekkor mehet hozzá a spárgacsúcs is.A riszlisztet keverjük össze a zabkrémmel, majd öntsük a főzelékre.Kb. 5 perc alatt főzzük össze, ezalatt besűrűsödik a főzelék.Vegyük le a tűzről. Reszeljük bele a citromhéjat, adjuk hozzá a zöldfűszereket is (1-1 kávéskanál mennyiség)


Az összes 'rizsliszt' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!