tészta receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Sólet

Tojássaláta tojás nélkül nem csak húsvétra (laktózmentes, gluténmentes, vegán)










tészta receptek

Mogyoróvajas muffin nyers-vegán

2019. június 3. VegaLife 

Mogyoróvajas muffin nyers-vegánFelejtsd el a tűzhely használatát erre a sütire! Különben is " végre itt a nyár és meleg (?) az idő, az ember strandra jár..." Khm, éppenséggel strandra azért nem ajánlom, hogy elkészítsd ezt a sütit, de egy BBQ partira, vagy egy egyszerű vendégségre, bátran tehetsz egy próbát. Laktató, az emberek nem tudnak egyszerre sokat enni belőle és ráadásul tényleg nem kell hozzá se sütő se főzőlap, turmixgép és/­­vagy gyorsaprító viszont annál inkább. Van még valami jó ebben a sütiben, az hogy nincs benne se fehér cukor, se cukor helyettesítésre szolgáló édesítő (se xylit, se gyári gyümölcscukor, se agavé szirup, se kókuszvirág cukor). Oh, és még egy jó dolog, nem kell bekapcsolni a sütőt, vagy ezt említettem már? :) Mindezek felett pedig gluténmentes, vegán, tehát tej, tojás és állati termék mentes tömény élvezet.  A recept A desszert alapja Hozzávalók: - 25 dkg olajos magvak, mogyorófélék megdarálva (pl.dió, lenmag, mogyoró, tökmag, napraforgómag, ami épp van az otthonunkban) - 10 dkg mazsola - 4 ek karobpor (Ha nincs, használhatunk cukrozatlan kakaóport, de a karob egészségesebb és a mazsolához jobban passzol, szerintem.) - víz - útifű maghéj   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A vizet, amiben ázott a darált olajos magvakra öntjük, majd szintén ehhez keverjük a mazsola-masszát és a karobport. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Egy muffinsütőt kibélelünk papírokkal, majd mindegyikbe kb 1 evőkanálnyit adagolunk és az ujjainkkal jól belenyomkodjuk. Egy-egy csipet útifű maghéjat szórunk a tetejükre. Amikor ez kész, a hűtőbe tesszük.  Ha nincs muffinsütőnk, egy nem túl nagy tespi vagy egy tortatforma is jó lesz. Ez esetben érdemes frissentartó fóliával kibélelni és a masszát abba simítani, nyomkodni. A mogyoróvajas krém receptje - 20 dkg kenhető állagú mogyoróvaj - 10 dkg mazsola - 10 dkg kókuszkrém (dobozos, mint ez vagy ez vagy ez vagy ez) - 5 dkg kókusz-zsír - 3 ek útifű maghéj   Elkészítés: A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A mogyoróvajat ezzel a mazsolás masszával átdolgozzuk, átkeverjük, a legjobb, ha gyorsaprító vagy turmix gépben. Ehhez keverjük a kókuszkrémet. (A kókuszkrém állagahasonló, mint a szilárd kókuszzsír, de mégis valamivel krémesebb. Leginkább tömbben kapható.) Hozzáadjuk a kókuszzsírt is. Ha a turmix vagy aprítógép ezt nehezen viszi, a mazsola áztatásból fennmaradt vizet hozzáönthetjük. Vigyázzunk azonban, ne legyen túl folyékony. A végén pedig az útifű maghéjat adjuk hozzá. Ha túl folyós lenne a mogyoróvajas massza, több útifű maghéjjal tudjuk szilárdabbá tenni. Amikor minden összeállt, a hűtőben pihenő tészta tetejére simítjuk. Díszíthetjük kókuszcsipsszel, aszalt gyümölcsökkel, pl. datolyával, barackkal, vagy a tetejére szórhatunk karobot esetleg fahéjat. Végső tálalás előtt hűtőben pihentetjük pár órát. Ha kevés időnk van a vendégek érkezéséig, érdemes egy órára a fagyasztóba tenni.    

Tojásmentes házi gyúrt tészta

2019. május 24. VegaLife 

Tojásmentes házi gyúrt tésztaEmlékszem, gyerekkoromban dédimamámnál nyaraltam, aki gyakran gyúrt tésztát, majd pedig csinált belőle levesbe való cérnametéltet vagy krumplis/­­káposztás tésztához "kocka"tésztát. Mindig szép sárga színe volt a tésztának, gondolom a tojásoktól, amiket a tyúkjai tojtak. Amikor meggyúrta és metélte a tésztát, néha késsel, néha géppel, néha csak csipetkét készített, mindig egy hatalmas asztalterítőre szétterítette, majd egy másik terítővel letakarta és hagyta száradni, szikkadni. Olykor-olykor bekukucskáltam a terítő alá, néha kicsentem egy egy tészta darabot, ami a számban landolt. Már régóta bennem volt a gondolat, hogy jó lenne saját tésztát készíteni, immár tojás nélkül. Szerettem volna, ha a sárga színe mégis megmarad. Legutóbb végül paprikáskrumplihoz készítettem, de más ételekhez, akár levesbe is kiválóan passzol. Akár gaszto-ajándék is készülhet belőle. Kiszáradás után szép kis papírzsákba csomagolva, átkötve megajándékozhatunk vele bárkit, aki nem gluténérzékeny, hiszen csak forró sós vízben kell megfőzni, majd leszűrni és már fogyaszthatjuk is a finom házilag készített tésztát.   A recept Hozzávalók: - 1 bögre fehér liszt (2 dl) - 1/­­2 bögre teljes kiörlésű liszt - 1/­­2 bögre kukorica liszt - 1 kávéskanál kurkuma (Angliában turmeric) - csipetnyi só - annyi víz, amivel szárazabb tésztát tudunk gyúrni - további liszt a gyúráshoz, a tészta feldolgozásához   Elkészítés: A liszteket, kurkumát és a sót egy tálban összekeverjük. Lassan adagoljuk hozzá a vizet úgy, hogy gombóccá tudjuk gyúrni. Szárazabb állagú gombócot gyúrunk, majd lisztezett munkalapon, deszkán minél vékonyabbra sodorjuk. Ha nehezebb vékonyra sodorni, érdemes a sodrófára ráhajtani és azon keresztül sodorni, mint sem a sodrófával csak lapítani. Mindig legyen alatta elég liszt, hogy ne ragadjon oda, különben nem fogjuk tudni felszedni a metélés után. Amikor jó vékony a tészta, akkor nekünk tetszően metéljük. Vagy csak csíkokra - szélesmetélt tésztát készítve, vagy négyzetekre, ahogy nekünk tetszik. Ha a tésztát metéléshez egymásra helyeznénk, fontos, hogy száraz, szikkadt legyen, különben összetapad. Ugyanez a helyzet, ha gépbe tesszük metélni. Nekem nincs metélő gépem, de ez a tészta ahhoz is jó. A tésztát metélés után ki is főzhetjük sós, forrásban lévő vízben, vagy letakarva száradni hagyjuk. Ha jól kiszáradt, papír vagy textilzsákban tároljuk.

Vegán kapros-túrós lepény

2019. április 20. Kertkonyha 

Kapros-túrós… Ez aztán régi, igazi falusi recept! Mennyit ettem ilyet gyerekkoromban! Igaz, városban, és húsvétkor. Na, de hogy falták a locsolók is! :-) Annak idejen Horváth Ilona beleírta ama ikonikus szakácskönyvébe, így ezután már az egész ország ismerte és sütötte. Számomra pedig az egyik legfontosabb receptről beszélünk. Szóval, idén húsvétkor merész dologra adtam a fejem. :-) Azt a bizonyos hagyományos, Horváth Ilona-féle kapros-túróst akartam veganizálni. Megmondom őszintén, nem teljesen olyan lett, mint az eredeti, de ez természetes is. Viszont nagyon ízlik, és bátran ajánlom mindenkinek, aki vegán verziót keres a régi, jól ismert, ünnepi édességek helyébe. Hozzávalók egy nagy tepsi süteményhez: A tészta: - 400 g liszt - 100g margarin - 1 csomag szárított élesztő - 250 ml növényi tej - 60 g cukor - 1 mk só A “túrós” rész: - 200 fehér rizs - 400 ml növényi tej - 120 g cukor - 2 ek aprított kapor - 1 citrom héja - félcitrom leve A “máz” rész: - 200 ml növényi joghurt - 1/­­2 mk kurkuma - 2 csipet édes pirospaprika (igen!) - Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben. Közben a lisztben jól keverd el a sót és a margarint, és öntsd hozzá az élesztős tejet is. - Dagasztógéppel jól dolgozd ki a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától. Takard le, és tedd félre egy órát pihenni. - Eközben készítsd el a rizst. Ehhez tedd fel főni annyi vízben, ami épp ellepi, majd amikor pár perc múlva eltűnik alóla, önts rá 400 ml növényi tejet. Sózd meg kicsit, és főzd teljesen puhára. Akkor jó, ha szétfőnek a szemek, és sűrű tejberizst kaptál. Ha kicsit kihűlt, add hozzá a citromlevet és citromhéjat, a cukrot, majd a végén keverd bele a kaprot is. - A sütemény összeállításához nyújtsd ki a tésztát kb. egy cm vastagra, így fektesd a tepsibe. Használhatsz alá sütőpapírt, de ha nem szereted, margarinozd és lisztezd ki alatta, hogy könnyű legyen majd vágni. - A rizsréteget simítsd rá, és előmelegített sütőben 190 fokon süsd negyed órát. - Ezután a közben kikevert mázat is simítsd el a tetején egyenletesen. Így tedd vissza további 10 percre sülni. Tudom, nehéz megállni, de hagyd kicsit hűlni szeletelés előtt. :-) Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 50 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven The post Vegán kapros-túrós lepény appeared first on Kertkonyha.

Mákos zserbó szilvalekvárral

2019. április 19. VegaLife 

Mákos zserbó szilvalekvárralA legtöbb ember gondolatvilágában a zserbó egyet jelen a dióval és a baracklekvárral töltött finom, csokis tetejű süteménnyel. Már régóta érett bennem a gondolat, hogy mákkal és szilvalekvárral is elkészítve is biztos nagyon finom. Nem tévedtem. Ha valami különlegeset, de mégis megszokottat szeretnél az ünnepi asztalra tenni, kipróbálhatod a mákos zserbót. A baracklekvárt pedig szilvalekvárra cserélve.   A recept Hozzávalók a tésztához: - 10 dkg teljes kiőrlésű liszt - 25 dkg fehér liszt - fél csomag porélesztő vagy 1 tk instant élesztő - csipetnyi só - 1 dl víz - 1 tk szódabikarbóna - 20 dkg margarin (vegán) Hozzávalók a töltelékhez: - 40 dkg mák megdarálva - 25 dkg xylit/­­gyümölcscukor/­­erithritol (ki milyen édesítést használ cukor helyett) - 70 dkg szilvalekvár (egy nagyobb vagy 1,5 kisebb üveg lekvár) Csokibevonó: 1. verzió: - 20 dkg tortabevonó (vegán)  - 1-2 ek. olaj 2. verzió: - 10 dkg kókuszzsír - 2 ek kakaópor/­­karobpor - 1 ek xylit/­­gyümölcscukor/­­erithritol (ki milyen édesítést használ cukor helyett)   Elkészítés: A margarint vegyük ki a hűtőből és tegyük olyan helyre egy tálkába, ahol megpuhul. A kétfajta lisztet összekeverjük egy tálban, majd hozzákeverjük a csipetnyi sót, a porélesztőt és a szódabikarbónát. A puha margarint beleszeleteljük a lisztbe, majd a kezünkkel összedolgozzuk és adunk hozzá 1 dl vizet, hogy az egész egy gombóccá összeálljon. Ha ragacsos  tészta, gyúrás közben még szórhatunk hozzá kevés lisztet. Ha nem akar összeállni egy egésszé, akkor pedig vizet csepegetetünk hozzá. Liszttel megszórt gyúródeszkán vagy munkalapon átdolgozzuk, átgyúrjuk a két kezünkkel. Egy henger alakú formát sodrunk a tésztából, majd három egyenlő részre vágjuk. Először az egyik részt sodrófával téglalap alakúra formáljuk. Közel akkorára, mint a tepsi, amibe helyezni fogjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk. A kinyújtott tésztát úgy a legkönnyebb a tepsibe tenni, ha feltekerjük a sodrófára és a sodrófáról letekerve helyezzük bele a tepsibe. A tésztát eligazítjuk, a tepsi oldalára jutó részt levágjuk, majd alaposan megkenjük szilvalekvárral.  A porhanyósra darált mákot összekeverjük az édesítővel, majd a mák felével megszórjuk a lekvár tetejét. Jöhet rá a következő tésztalap. Téglalap alakúra nyújtva, a sodrófa segítségével a lekváros mákos réteg tetejére tesszük, eligazítjuk, ha a tepsi oldalára jutna tészta, levágjuk. Ezt a maradék tésztát hozzágyúrjuk a következő, egyben utolsó tésztához és hasonlóan a szilvalekvárra mákot szórunk, majd befedjük a tésztával.  A tésztát szépen eligazítjuk, a szélét az ujjaninkkal benyomkodjuk. Az utolsó szint a tészta kell, hogy legyen, amit megszurkálunk villával, majd egy órát hűvős helyen pihentetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük. Amig sül, elkészítjük a csokimázat.  1. verzió: Vizgőz felett felolvasztjuk a csokit és hozzákeverünk 1-2 ek. olajat. Addig kevergetjük, míg teljesen elegyedik. 2. verzió: Vizgőz felett felolvasztjuk a kókuszzsírt és hozzákeverjük a karob vagy kakaóport és az édesítőszert. (Akár Agavé szirupot is használhatunk). Ez követően a megsült, lehűlt sütemény tetejére öntjük a csokiszószt és egyenletesen elkenjük. Érdemes a csoki megdermedése előtt felvágni, de nem kiszeletelni. Ezt követően hűtőbe tesszük és amikor a csoki megdermedt teljesen a tetején, könnyebb lesz a szeleteket a tepsiből kiemelni. Tehát a tepsibe helyezés lépései: tészta, lekvár, mák, tészta, lekvár, mák, tészta, tűvel szurkálni, pihentetni, sütni, kihülés után csokimáz/­­karobmáz.    

Gyümölcsös lepény

2019. április 5. Éltető ételek 

Gyümölcsös lepényAmikor a gyerekek hazajönnek az iskolából, az edzésről, mindig éhesek. Ezért az ebéd készítésekor már előre megtervezem, hogy mit fognak a gyerekek uzsonnázni. Legyen tápláló, egészséges, és a gyerekek is megegyék. :) Szóval így esett ma a választásom erre a csupa gyümölcsös lepényre. Ahhoz, hogy a tészta ne legyen száraz, tettem bele túrót (legközelebb ricottával készítem, mert annak jobb az emészthetősége). Jól megborítottam a tetejét fagyasztott vegyes, bogyós gyümölcsökkel, de szezonálisan kerülhet rá lédús barack, szilva vagy akár cseresznye is. Hozzávalók: - 35 dkg teljes kiőrlésű liszt (én alakort használtam) - 15 dkg fehér tönkölyliszt - 25 dkg túró - 1 tk. só - 1 ek. méz - 2 ek. olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj - kb. 2,5 dl langyos víz - 2 dkg élesztő - gyümölcsök - 1-2 evőkanál kókuszcukor - lekvár (én áfonyalekvárt használtam) - fahéj - vaníliapor - mandula Elkészítése: - A lisztet öntsd bele egy tálba, majd a közepébe morzsold bele az élesztőt. Szórj rá egy pici cukrot, és önts rá kevéske meleg vizet. Hagyd pár percig az élesztőt felfutni. - Ezután keverd hozzá az összes hozzávalót. A vizet fokozatosan adagold hozzá, egy kalács állagú tésztát dagassz belőle. - Takard le, hagyd pihenni kb. 1 órát. - Közben a gyümölcsöket készítsd elő, ha szükséges, vágd cikkekre. Keverd hozzá a cukrot és a fűszereket. - A megkelt tésztát felezd meg (két adag készül belőle). Lisztezett zsírpapíron nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagra. Tedd tepsibe (én a tepsi aljára szoktam ráhúzni). Kb. 2-3 evőkanálnyi lekvárt csepegtess rá, kicsit kanállal kend szét, majd jó sűrűn szórd rá a cukros gyümölcsöt. A tetejét szórd meg durvára tört mandulával. Sütés előtt kb. 15 percig hagyd pihenni. - Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. - Kb. fél óra alatt süsd aranyszínűre.

Grillezett cukkini tofu ricottával (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. február 12. Zizi kalandjai 

Ezt a ricottát az egyik tavalyi főzőkurzuson csináltuk meg. Grillezett kakukkfüves cukkini szeletekkel ettük, azokra kentük. Mondanom sem kell, hogy nagyon nagy sikert aratott. Nagyon jól megy a ricotta lasagne tésztába zöldségekkel, paradicsomszósszal, tészta lapokkal egymásra pakolva és megsütve. Kiváló pirítósra kenve egy nagy adag salátával, valamint grillezett/­­sült zöldségek mellé. Source

Teljes őrlésű tönkölybúza liszttel készült kiflik

2019. január 21. BioBrigi 

Teljes őrlésű tönkölybúza liszttel készült kiflik - Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit? - Kiflit. 2 nappal később: - Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit? - Kiflit. 2 nappal később: - Mit süssek, zsömlét, vagy kiflit? - Kiflit. 3 nappal később: - Nem lehetne, hogy most zsömlét süssek? - Nem, kiflit... Hát így van az, hogy már hetek óta apró kifliket eszünk. :) Mert az finom, ropogós (értsd: igen keményre sült). Mindegy, legalább megeszi. Bár néha reklamál fehér kifliért, de olyat az oviban is kapnak, és próbáltam nekik sütni, aztán nem ették meg csak egy részét. (Nem azért, mert nem volt jó, hanem mert nem volt étvágya, stb. Én meg mit csinálok a maradék 40 deka fehér kiflivel? Mire kiderül, már nem friss, akkor meg már a szomszédba sem viszed.) Teljes őrlésű tönkölybúza liszttel készült kiflik Hozzávalók: 40 dkg tk tönkölybúza liszt 20 dkg tönkölybúza fehérliszt 420 ml növényi tej (szója, mandula, rizs) 2 ek olivaolaj 1 ek méz 1 tk só 1,5 dkg élesztő A rétegekhez: 2 ek olivaolaj Kenéshez: 1 ek szójajoghurt vagy kevés növényi tej Tetejére: Szóró só és köménymag, vagy szezámmag, esetleg fekete szezámmag és mák keveréke Kenyérsütő gépben összedolgoztatjuk a hozzávalókat, majd lisztezett konyhapulton kinyújtjuk ujjnyi vastagra a tésztát. Két evőkanál oliva olajat vékonyan elkenünk a tetején, majd kisebb háromszögeket vágunk a tésztába. (Általában a fele apróbb, a másik fele nagyobb, hogy szendvicsalap is legyen másnapra.) Hagyományos kifli mérethez 12 egyenlő darabra vágjuk a tésztát. Kifliket formázunk.    /­­A háromszögek szélesebb végénél a háromszög két fülét behatjuk (olajos oldala legyen befelé), majd óvatosan igazgatva feltekerjük a csúcsa felé, a maradék tésztát egyik kezünkkel minél hosszabbra nyújtogatva. (A neten kifli formázás ügyben rengeteg a videó, de az 5. készítés után úgyis mindenkinek meglesz erre a saját technikája.) Lehet úgy is, hogy az ember vékonyra nyújtja, megspricceli oliva olajjal, de a fenti gyorsabb./­­ A tetejét megkenhetjük nagyon vékonyan növényi tejjel, és megszórhatjuk sóval, köménymaggal. Bő fél órát kelesztjük, majd közepes hőfokon fél órát sütjük. Félidőben megspricceljük némi vízzel.   A képeken mindenféle kiflik, fehérebb, barnább, megkent tetejű, nem kent, jobban tekeredett... :)

Majonézes zöldséges tésztasaláta (laktózmentes, vegán)

2019. január 21. Zizi kalandjai 

Szilveszter előtti szombaton alig voltak árusok a biopiacon, így a zöld saláta adagunkat egy szupermarketből szereztük be. A fenti képen egy vegyes saláta csomag látható ehető árvácska virágokkal. Amikor lelkesen levettem a polcról és mondtam I.-nek, meg a gyerekeknek, hogy ezt vegyük meg, Ákos ránézett és ennyit mondott: “Anya, nézd, pijjangók is vannak benne!”. Source

Gluténmentes vaníliás keksz

2018. december 22. Élj harmóniában 

Gluténmentes vaníliás kekszAz én egyik kedvenc műfajom a keksz. Kislány korom óta imádom a ropogós sós és édes kekszeket.  Nagyon szeretek a konyhában újabb keksz recepteket kikísérletezni -  ez is ilyen fejlesztett recept. A cél az volt, hogy egy nagyon egyszerű gluténmentes, tojásmentes kekszet készítsek. Jómagam szeretem  a hajdinát, mert nem csak ízletes, de nagyon egészséges is. S zívesen készítek hajdinalisztes ételeket, mert nagyon jó süteményekhez.  Ha gluténemntes ételekről van szó, nagyon nem kedvelem a mindenféle lisztkeverékeket, gyárilag előre akár adalékanyagokkal elkészített vegyes csomagokat - bevallom én még soha nem vettem ilyesmit. Érdemes otthon többféle gluténmentes lisztet tartanod (hajdina, rizs, kukorica, amaránt, kókusz, quinoa, etc)  sütőport, esetleg kukoricakeményítőt és azokból készíteni a finomságokat:) Gluténmentes vaníliás keksz Hozzávalók  10 dkg hajdinaliszt 30 g nádcukor 30 g vaj 1 csipet sütőpor vanília egy kevés tejföl Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj A száraz hozzávalókat keverd össze egy tálba, majd morzsold el a vajat és tegyél hozzá tejfölt. Gyúrj linzerszerű tésztát - annyi tejfölt tegyél bele, hogy jól gyúrható tésztát kapj. A tésztát nyújtsd ki és szaggass belőle kekszformákat.  A kekszeket helyezd sütőpapírral bélelt tepsire és 180-200 C fokon kb. 10 percig süsd, amíg picit aranybarna nem lesz. Amennyiben nagyon édesszájú a csapat, növeld meg picit a cukor mennyiségét:)  Jó étvágyat hozzá:) szeretettel KAti

Egyszerű vegán karácsonyi sütemény

2018. december 13. Élj harmóniában 

Egyszerű  vegán karácsonyi sütemény Itt a karácsonyi időszak... ilyenkor a  legtöbb háztartásban már nézegetik a sütemény recepteket, tervezik az ebédeket, vacsorákat...  Azt tudjátok rólam, hogy nem szeretek órákat állni a konyhában és pepecselni,de szeretem a finom és minőségi ételeket:)  A mai recept egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető Karácsonyi hangulatot árasztó süteményem receptje. Ezt a sütit a Gyertyafényes Karácsonyi Jógagyakorlásra készítettem a jógásainknak, elég nagy sikere volt:) Hozzávalók 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  2 bögre fehér tönkölybúzaliszt  1 bögre teljes értékű barna nádcukor 1 csomag sütőpor 2/­­3 bögre kókuszzsír 1 tk. szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor) fahéj csipet reszelt szegfűszeg 3 közepes alma 2 narancs  1 citrom  3 marék dió 1 bögre víz  mazsola (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Az előkészítéshez mosd meg a gyümölcsöket és az almákat pucold is meg. 1 almának vedd ki a magházát és vágd cikkekre, a többit reszeld le. A narancsnak reszeld le a héját és a levét nyomd ki. A citrom héját is reszeld le.  A diót aprítsd darabokra  - én kézzel szoktam ezt csinálni - egy maréknyit tegyél félre belőle a díszítéshez. A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a fűszereket keverd össze egy tálba. Keverd hozzá a narancs és citrom héjat is. Majd egy másik tálba keverd össze a narancslevet, egy  pici citromlével, a vízzel és a kókuszzsírral. Figyelj rá, hogy a kókuszzsír folyékony állagú legyen - ha lemerevedett a kókuszzsír én meleg vízzel szoktam összevegyíteni, hogy felolvadjon és azt a vizet öntöm a tésztához. Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd tedd hozzá a reszelt almát, a diót és ha szeretnél mazsolát rakni bele azt is. Az egészet finoman keverd el - figyeld a tészta állagát, mert attól függ mennyi leve volt a narancsnak, lehet több vagy kevesebb víz kell majd. A masszát öntsd bele egy kikókuszzsírozott, lisztezett tepsibe. A tetejére helyezd el az almaszeleteket és a félretett diódarabokat.  180 fokon süsd addig,  amíg jók átsül és szép arany színe lesz. (kb 30 perc) Jó étvágyat hozzá:) szeretettel Kati

Ünnepi fatörzs (vegán)

2018. december 8. VegaLife 

Ünnepi fatörzs (vegán)Kimondottan ünnepi édesség, amelynek eredeti neve "Yule log". A log szót először számítástechnikában ismertem meg (még IRC-es időszakomban), ez esetben azonban egészen mást jelent: fatörzs, fahasáb, farönk. A yule szó hozza leginkább közelebb az ünnepihez ezt a desszertet, mivel ez a szó a Nap visszatérésének ünnepét jelöli. Az éjszakák most, decemberben a leghosszabbak. A hosszú sötét téli éjszakákon mindent elrejt a jég, a hó. A napfordulótól kezdve azonban egyre hosszabbodnak a nappalok. A fény újjászületik, napról napra er?södik. A fény és a sötétség közti örök harcban ismét a világosság kerekedik fölül. Az északi népeknél a Yuletide, tizenkét éjszakán át tart (dec. 20. - december 31.). Ez az időszak  reperezentálja az óév elmúlását, valamint az új esztend?re való készülődést.  Mégis miért fatörzs a neve, honnan ered a szokás, hogy karácsony tájékán fatörzset sütnek (napjainkban már inkább csak vesznek) a háziasszonyok? A szokás a középkorra vezethető vissza, az északi népeknél elterjedt hagyomány "hozza" karácsony környékén tányérunkra a fatörzs szeletet. A "yule log" eredetileg egy gondosan kiválasztott egész, nagy darab fa volt, amit ünnepi szertartás közepette hoztak a házba. A legnagyobb végét a tűz szívébe helyezték. A fa további részeivel táplálták a tüzet a karácsony 12 napján keresztül. Csak tiszta kézzel szabadott meggyújtani. Ünnepként élték meg ezt a hagyományt, mert a tűz nem csak meleget, de világosságot is adott a házban lakók számára. Ez az ünnepi tradició első napján a "Tizenkét éjszaka" nevü süteményt fogyasztották. Ahogy a modernizáció által a fűtési lehetőségek is korszerűsödtek, a teljes, nagy fából már csak az ünnepi asztalt díszítő fatörzs maradt meg napjainkra.   A piskótatekercs receptje Hozzávalók: - 17 dkg fehér liszt - 8 dkg teljes kiőrlésű liszt - 3-4 evőkanál nyírfacukor - 2-3 evőkanál kakaópor (vagy karobpor) -  14 evőkanál növényi tej  -  2 evőkanál étolaj - 1 kisebb citrom kifacsart leve -  1/­­2 teáskanál szódabikarbóna   Elkészítés: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a citrom levét. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk. Ezt követően kivesszük és egy enyhén nedves konyharuhával (ne csöpögjön belőle a víz, éppe csak picit legyen nedves), felcsavarjuk a tésztát. A konyharuhát a tiszta pultra tesszük, arra fektetjük a kisült tésztát (nem baj, ha a sütőpapír rajta van) és így pihentetjük, amig ki nem hül. Ne nyomogassuk, mert a tészta megtörhet. Ha kihűlt, óvatosan leszedjük róla a papírt és először belül töltjük meg az avokádós csokikrémmel, majd felcsavarjuk és kívülről is megkenjük vele. A legvégén a villát végighúzkodva mintázatot teszünk a rákent csokikrémre és így pihentetjük a hütőben pár órát vagy egy éjszakát. A tetejét tetszés szerint dekoráljuk, én kókusz csipszet szórtam rá. A  csokikrém receptje Hozzávalók: -  2 db érett nagy avokádó héj nélkül -  7 dkg kakaópor (kevesebb karobbal is készíthető!) -  6 dkg kókuszolaj -  10 dkg édesítőszer, pl: nádcukor, nyírfacukor, áztatott datolyából szósz, stb, ki mit használ -  1 csipet tengeri só -  1/­­2 vanília kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília esszencia   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet és a fentieket mindet, ebben a sorrendben tegyük bele. Indítsuk el, és hamarosan látni fogjuk hogy milyen fantasztikus krémet kapunk végeredményne k. Lehet, néha egy átkeveréssel segíteni kell a turmix gép munkáját.   Olyan krém lesz, mint a csokitorták csokikrémje. Ha lágyabb krémet szeretnénk, pár csepp vízzel vagy növényi tejjel krémesebb lesz. A kész krémet kb. 1/­­2 órára érdemes hűtőbe tenni, megdermedés után jobban használható.

Cukkini gnocchi

2018. október 16. Kertkonyha 

Cukkini gnocchiTörtént egyszer, hogy internetes bevásárlásban cukkinit rendeltem. Darabra adtam meg a mennyiséget, gondolván, a megszokott uborka méretűek jönnek majd (amilyet amúgy mindig is hoznak). Na, ehelyett darabonként egykilós hatalmas tökök érkeztek! Vagy 5-6 kiló összesen.. Segítség! Ja, hogy ez a tölteni való cukkini. Amúgy micsoda egy buta név! Szerintem egy ekkora, hatalmas cukkini még arra se nagyon alkalmas. Hacsak nem egy 15 fős társaságnak főzöl… :D Szóval, bele kellett húznom, hogy valamit csináljak belőle. Így jött az ötlet és egy merész újítás: gnocchit gyúrtam, amiben a krumplit lecseréltem a cukkinira. Szép adag lett, egy részét még le is fagyasztottam. Szuper lesz az majd rohanósabb napok ebédjére, vacsorájára. :) Hozzávalók: - 1 nagy tölteni való cukkini (kb. 1 kg) - 600 g liszt - 1-2 kk só - A cukkinit hámozd meg és kockázd fel. Egy fazékban önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzd teljesen puhára. - Ha megfőtt, jól csepegtesd le, hűtsd ki, majd krumplinyomón törd át. - A felesleges vizet öntsd le róla. Sózd meg alaposan végül liszttel gyúrd formázható tésztává. Én végül teljes kiőrlésű búzalisztet és zabpehelylisztet használtam 2:1 arányban, de szerintem külön-külön is működött volna bármelyikkel. A zabliszttől jó kemény és kis gumisak lettek a gnocchijaim. :) - Rövid pihentetés után gyúrd meg a tésztát. Ehhez teáskanálnyi mennyiségből formázz gombóckákat, majd egy villával nyomd szét. - Lobogó vízben főzd ki. Ha feljön a felszínre, már jó, szűrheted is le. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg az aktuális Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán A Mindennapi Superfood The post Cukkini gnocchi appeared first on Kertkonyha.

Húsleves tökmagból

2018. október 5. Kertkonyha 

Húsleves tökmagbólegyszerű változat Esküszöm, anno soha nem voltam oda a húslevesért. :)) Amennyire emlékszem, gyerekként mindig megettem, mert kötelező volt, mert minden vasárnapi ebéd ezzel kezdődött, de valahogy engem életemben soha meg nem talált olyan gondolat, hogy ej, de jól esne most egy olyan üres, sós, meleg lé. :D Érthetően nem igazán mozgatott meg a vega változat sem, főleg, hogy az a legendásan lassan gyöngyözős, órákon át figyelgetős műfaj sem nekem való. :D Sokkal inkább kiváncsiságból kezdtem neki ennek a receptnek. Nem is nagyon törődtem vele, felraktam és kész. Semmi csiribi csiribá, ha lobogott, hát, lobogott. Ha elfőtt a vize, ráöntöttem még, és kész. Megmondom őszintén, egyértelműen arról szólt a dolog, hogy az aznapi főszereplő tökfőzelék mellett ne kelljen kidobnom a magokat. És úgy végződött, hogy Úr Isten, ezt kóstolja meg mindenki, ez fantasztikus! Másnap csak a magok miatt vettem még egy tököt, és ha már van itthon egy, hát, eszünk majd főzeléket is. NANÁ! Éljen! :)) Hozzávalók 2 adag leveshez - 1 főzőtök magjai (és belseje) - 1 karika zöldpaprika - fél sárgarépa - 1 evőkanálnyi aprított gomba - 1-2 maroknyi leveszöldség szabadon - Először a magokat főzd meg jól annyi vízben, hogy bőven ellepje. Negyed óra után átszűrd le. Kóstold meg nyugodtan, semmi különös íze nem lesz, maximum a tökmagot érezni, de ne csüggedj, ez gyökeresen megváltozik majd a sózás után. - Egy közepes fazékba öntsd ezt a levet plusz egy liter vizet, és egyszerűen főzd meg benne a megpucolt, felaprított zöldségeket. Sózd is meg! - Főzhetsz hozzá külön tésztát is, ha fokozni szeretnéd. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Húsleves tökmagból appeared first on Kertkonyha.

Szilvakrémes sütemény (nyers, vegán)

2018. szeptember 12. VegaLife 

Szilvakrémes sütemény (nyers, vegán) A nyarat a dinnye miatt szeretem, a nyár végét a nagy barackok miatt, az őszt pedig a szilva miatt. Emlékszem, Magyarországon is még karácsony előtt néhány héttel is találtam magyar szilvát piacon akkor, amikor enyhe volt a tél kezdet. Őrizgettem a balkonon, letakarva karácsonyig, hogy aztán jó kis szilvakrémlevest készítsek gesztenyehabbal. Ehhez a sütihez is piacon szereztem a szilvát, igaz, egészen más tipusú piacon. Itt úgy hívják, hogy carboot-sale. Az emberek az autójuk csomagtartójából árulnak mindenféle dolgot, ami már nem kell az otthonukban. Ezeken az alkalmakon van egyetlen egy zöldség-gyümölcs árus. Nos, tőle veszem a gyümölcsöt április végétől október végéig. Mivel ezek a carboot sale alkalmak kültéri helyszínen vannak (legalább is, a mi városunkban), ezért sajnos télen nem tudok tőlük vásárolni. Szeretem a mienket, mert nagyobb tételben is tudok venni gyümölcsöt, zöldséget, úgy pedig olcsóbb. Ehhez a szilvához is úgy jutottam, hogy egy ládával vettünk. Általában spanyolból érkezik az árú, legalább is a dobozokon általában rajta van a származás. Az eper és alma jön leginkább brit földről. Ugyanakkor egyfajta lutri, hogy épp milyen portékájuk van. No, minden esetre most nem főztem a szilvából levest, meghagytam nyers süteménynek. Két alkalomból is. Egyik este néhány barátunk jött hozzánk, rá 1-2 napra pedig egy gluténmentesen étkező barátnőmnek adtam minitortát szülinapjára. Mindkét alkalommal jól bevált volt. Tehát tortát, süteményt is lehet belőle készíteni, attól függően, milyen alakba tesszük a sütemény alapját és rá a krémeket. Miért együnk /­­ készítsünk nyers süteményt? Sok rost tartalma és a benne lévő természetes cukortartalma miatt egészségesebb édesség források. Mazsolának/­­datolyának köszönhetően édes finomság, cukor hozzáadása nélkül. Mivel nem kerül sor hevítésre, vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdag édességről van szó.  Azért fontosak az enzimeket a nyers ételek által a szervezetbe juttatni, mert  jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hőkezelés hatására azonban (kb. 55°C fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok vagy nem is hasznosulnak, vagy a szervezet saját tartalékaiból kell a szükséges enzimeket előállítania (ami például a hasnyálmirigy természetellenes túlterheléséhez vezet). A recept A desszert alapja Hozzávalók: -  kb. 2-3 nagyobb bögre olajos magvak, mogyorófélék (pl.dió, lenmag, mogyoró) -  datolya és/­­vagy mazsola -  víz   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ha csak mazsolával dolgozunk, azt is beáztatjuk, hogy felpuhuljon, majd a vizet leszűrjük róla és hozzákeverjük a mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Ha csak egy fajta mogyoró/­­diófélével dolgozunk, akkor úgy is elkészíthetjük, hogy először nagyjából összeaprítjuk a géppel a mogyoró/­­diófélét, majd hozzáadjuk a megáztatott datolyát/­­mazsolát és tovább őröljük az aprító géppel addig, míg eggyé tapad össze. Egy tortaformát vagy egy tepsit és folpackkal kibélelelünk és az aljába nyomkodjuk a nyers tésztát. Hűtőbe tesszük, míg a másik két krém elkészül. A  szilvás krém receptje Hozzávalók: - 2-3 bögrényi nagyon érett szilva (fagyasztott is lehet)           (Bármelyik fajta barack jó: besztercei, ringló, president, stanley stb.) - meleg vízben áztatott datolya (kb 1/­­2  bögrényi) - max. 1 dl víz - 4-5 ek útifűmaghéj   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet (vagy egy erős aprítógépet) és a fentieket az útifűmaghéj kivételével tegyük bele. Indítsuk el, és ha a szilvából szilvaszósz lett, akkor kb 4-5 evőkanálnyi útifűmaghéjjal is turmixoljuk össze. Hagyjuk állni. Nagyjából negyed óra múlva kenhető állagú  krém lesz belőle. Ha nem elég szilárd ahhoz, hogy kenni tudjuk, még némi útifűmaghéjat keverjünk hozzá (fakanállal is átkeverhető). A kész krémet egyszerűen elkenjük az őrölt magokból készült tésztán. Hűtőben tároljuk további munkálatokig.   A világosabb hab receptje Hozzávalók: - 1/­­2 bögrényi dióféle  vagy mogyoróféle - 1/­­2 bögrényi meleg víz - 1-2 ek áztatott mazsola vagy datolya - 1 ek útifűmaghéj - 1/­­2-1 bögre magozott szilva   Elkészítés: A diófélét és a mazsolát beleszórjuk a turmix gépbe  (ha van lehetőségünk a diófélét előáztatni, még jobb), meleg vizet öntünk rá és összeturmixoljuk. Hamar egy tejföl-szerű állagot kell kapjunk. Ehhez turmixoljuk a szilvát. Végül hozzáadunk kb. 1 ek útifűmaghéjt, átkeverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk.  Végső műveletként szilvakarikákkal vagy fél szilvaszeletekkel diszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.    

Bécsi túrós palacsinta (vegán)

2019. április 8. VegaLife 

Bécsi túrós palacsinta (vegán)Hallottál már 3 tonna nehézségű palacsintáról? Azt gondolod, csak mese? Hát nem. 1994-ben a manchesteri Rochdale-ben sütötték meg a világ eddigi legnagyobb és legnehezebb palacsintáját. Vastagsága 2,5 cm, átmérője pedig 15,01 méter volt és 3 tonnát nyomott. Nem vállalkoztam ennek a közelébe sem jutni, de már régóta ettem volna tepsiben sült túrós palacsintát, persze nem igazi túróval. Korábban már készítettem kölesből túrókrémet, éppen itt volt az ideje, hogy a palacsintát így készítsem el.  http:/­­/­­www.guinnessworldrecords.com/­­world-records/­­68403-largest-pancake   Hozzávalók a krémtúróhoz: - 1 bögre köles - víz - növényi tej - édesítő (nyírfacukor, gyümölcscukor, stb.) - vanília - citrom Hozzávalók a palacsintához: - 1 csésze teljes kiőrlésű liszt - 1 csésze fehér liszt - 1 csésze zabpehely liszt (vagy őrölt zabpehely) - víz - 1 csipet só - víz   - 5 dl növényi joghurt - vanília - édesítő   Elkészítés: A kölest alaposan átmossuk, majd kb. háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főzni. Mikor már elfőtt a víz, öntünk hozzá annyi növényi tejet, amennyi éppen ellepi és tovább főzzük. Időközben hozzáadjuk a nyírfacukort. A citromot alaposan megmossuk, héját belereszeljük, ha úgy érezzük, hogy nem elég citromos, akkor a citromból még facsarhatunk bele. A vaníliát kikaparjuk, szintén hozzáadjuk. Addig főzzük, míg jó krémtúrós-pépes állaga nem lesz. Ha nem pépes lesz, akkor sütés alatt kiszáradhat, tehát érdemes növényi tejet úgy adni hozzá, hogy ne csak köles legyen. Ízérzéke mindenkinek más és más, ki édesebben, ki citromosabban szereti. (Kép itt található a köleses krémtúróról.) A palacsintához a száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a vizet. A zabpehely liszt segíti a tésztát abban, amiben máskülönben a tojás. Amikor összekeverjük, elvileg palacsintaszerű tésztát kell kapjunk. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk. Ha túl folyós, keverjünk hozzá még egy kevés lisztet. A palacsinta sütőnket - remélhetőleg teflon bevonatú vagy valamilyen más, amiben nem tapad oda - felmelegítjük. A legelső sütéshez a biztonság kedvéért tehetünk bele icipici kókuszzsírt. A továbbiakhoz én egyáltalán nem használtam semmilyen olajat vagy zsírt. De ehhez szükséges, hogy tapadásmentes bevonatú sütővel dolgozzunk. Miután kisültek a palacsinták, megtöltjük őket, feltekerjük, félbevágjuk. Egy hőálló edényt kikenünk egy kis kókusz zsírral és a félbevágott palacsintákat állítva beletesszük. Kb. 3-5 dl növényi joghurtot kikeverünk egy kis édesítővel, hozzátehetünk egy kevés vaniliát, és ezzel a palacsinták tetejét jól megkenjük.  Sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk. Meleg vaniliasodót, vagy savanykás lekvárt is tehetünk az asztalra tálaláskor. Mindkettővel nagyon finom.  

Habos diós linzer

2019. február 27. BioBrigi 

Kalóriabomba, merő egészségtelenség. Ennek megfelelően olyat nem ismerek, aki ezt a sütit nem szeretné. A családom fele nem eszik diót, mert különböző problémái vannak vele - ezzel a süteménnyek kivételt tesznek :))) Sokan készítik lekvárral, meg sokféle variációt láttam már, de a lekvár töménnyé teszi. Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg margarin 16 dkg cukor 2 tojássárgája 1 cs sütőpor Ezeket dolgozd össze úgy, hogy először a cukrot keverd össze a liszttel és a sütőporral. Azután nyújtsd ki a tésztát egy kicsit, és nyomkodd bele a tepsibe egészen a széléig. Hozzávalók a tetejére: 4 tojás fehérje 25 dkg kristálycukor 20 dkg darált dió A 4 tojás fehérjét verd fel habnak, majd keverj bele két részletben 25 dkg kristálycukrot, amivel újra felvered, hogy egészen kemény állagot kapj. Szórj rá 10 dkg darált diót, és azzal óvatosan - a villával beleforgató mozdulattal - keved össze. A tepsiben lévő tésztára óvatosan öntsd rá, majd egy villával igazgasd el a tetején. Közepes tűznél süsd, hogy a teteje is megszáradjon. Sokáig eltartható.

Vegán sajtkrém recept répából és krumpliból – mártogatós, szendvicskrém vagy sütőben sült dolgok felső rétege is lehet

2019. január 26. VegaNinja 

Van egy olcsó és nagyon finom vegán sajtkrém, amiről mindenkinek tudnia kell! Az egyetlen különleges összetevője a sörélesztőpehely, ez kölcsönzi neki a sajt ízt – na meg talán a kókuszolaj és a füstölt paprika. Sörélesztőpelyhet ázsiai mindenes boltokban és bioboltokban lehet kapni, füstölt paprikát pedig tudtommal csak bioboltokban, de ez sima pirospaprikával helyettesíthető. A kókuszolaj pedig egyre több helyen kapható, nagyáruházakban, drogériákban stb. Ehetjük tortilla csipsszel, szendvicsben, főtt tésztára téve (lásd mac and cheese), vagy szétteríthetjük sütőben sült, rakott ételek tetején is. Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma 3 nagyobb répa 2 nagyobb krumpli 2 evőkanál kókuszolaj 3 evőkanál sörélesztőpehely (gluténmentes változata is van) 1 kicsi gerezd fokhagyma 1 teáskanál füstölt pirospaprika (sima paprika is jó) 2 teáskanál natúr ételízesítő só bors fél citrom kifacsart leve A hagymát, répát és krumplit megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk (úgy gyorsabban megfő). Egy lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal és ételízesítővel, és a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymával megfőzzük, közepes lángon, fedő alatt. Amikor kész, a főzővíz kb. felét leöntjük róla egy tálba, és félretesszük, mert a végén még kellhet. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a sörélesztőpelyhet, a citrom levét és a füstölt paprikát (ha sima pirospaprikát használunk, akkor a füstölt íz nyilván nem lesz jelen, de úgy is finom). Botmixer segítségével krémesítjük, és ha túl szilárd, a főzővízzel, növényi tejjel és/­­vagy némi extra kókuszolajjal hígíthatjuk. Szendvicskrémnek jobb, ha kicsit szilárdabb és egy kicsit darabosabb, de ha pl. mártogatós szósznak készítjük valamikor máskor, akkor lehet hígabb, és sokkal simább is. The post Vegán sajtkrém recept répából és krumpliból – mártogatós, szendvicskrém vagy sütőben sült dolgok felső rétege is lehet appeared first on VegaNinja.

Zöld galette

2019. január 21. Kertkonyha 

Nem mindig könnyű télen a “zöld project”, de történt nemrég, hogy extra mennyiségű cukkinit kaptam, és tényleg annyi volt, hogy muszáj voltam valamit beújítani belőle. Kezdjük a tésztával az egészet. Persze meggyúrhatod magadnak a leveles élesztős tésztát, de ha épp nincs kedved, nézz körül a nagyobb üzletek hűtőjében. Mindig van tej- és tojásmentes változat!

Gluténmentes, élesztőmentes pogácsa

2019. január 3. Élj harmóniában 

Gluténmentes, élesztőmentes pogácsaEz egy nem olyan régi kísérletem eredménye és a férjemnek nagyon ízlett:) Gyorsan, könnyen el lehet készíteni. Természetes alapanyagokból készül és nem valamilyen adalékokkal előállított lisztkeverékből. A tészta szépen összeáll és jól kezelhető .  Gluténmentes, élesztőmentes pogácsa Hozzávalók - 25 dkg hajdinaliszt  - 20 dkg kukorica liszt - 10 dkg vaj - 3,5-4 dl tejföl - 1 csg. sütőpor - 1 kk só  Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban. Majd add hozzá a vajat és a tejfölt és gyúrd össze a tésztát. Annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapj. Ha elkészültél, akár be is teheted a hűtőszekrénybe néhány órára vagy egy éjszakára. (Ez ideális olyankor ha előző este jobban van időd begyúrni a tésztát, másnap hamarabb elkészülnek a pogácsák.) A tésztát nyújtsd lisztezett felületen és ki szaggasd ki a  pogácsákat. A tepsiben hagyj helyet a pogácsák között. 180 fokra előmelegített sütőben, süsd készre a pogácsákat. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Egyszerű tejmentes, tojásmentes karácsonyi sütemény

2018. december 13. Élj harmóniában 

Egyszerű  tejmentes, tojásmentes karácsonyi sütemény Itt a karácsonyi időszak... ilyenkor a  legtöbb háztartásban már nézegetik a sütemény recepteket, tervezik az ebédeket, vacsorákat...  Azt tudjátok rólam, hogy nem szeretek órákat állni a konyhában és pepecselni,de szeretem a finom és minőségi ételeket:)  A mai recept egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető Karácsonyi hangulatot árasztó süteményem receptje. Ezt a sütit a Gyertyafényes Karácsonyi Jógagyakorlásra készítettem a jógásainknak, elég nagy sikere volt:) Hozzávalók 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  2 bögre fehér tönkölybúzaliszt  1 bögre teljes értékű barna nádcukor 1 csomag sütőpor 2/­­3 bögre kókuszzsír 1 tk. szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor) fahéj csipet reszelt szegfűszeg 3 közepes alma 2 narancs  1 citrom  3 marék dió 1 bögre víz  mazsola (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Az előkészítéshez mosd meg a gyümölcsöket és az almákat pucold is meg. 1 almának vedd ki a magházát és vágd cikkekre, a többit reszeld le. A narancsnak reszeld le a héját és a levét nyomd ki. A citrom héját is reszeld le.  A diót aprítsd darabokra  - én kézzel szoktam ezt csinálni - egy maréknyit tegyél félre belőle a díszítéshez. A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a fűszereket keverd össze egy tálba. Keverd hozzá a narancs és citrom héjat is. Majd egy másik tálba keverd össze a narancslevet, egy  pici citromlével, a vízzel és a kókuszzsírral. Figyelj rá, hogy a kókuszzsír folyékony állagú legyen - ha lemerevedett a kókuszzsír én meleg vízzel szoktam összevegyíteni, hogy felolvadjon és azt a vizet öntöm a tésztához. Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd tedd hozzá a reszelt almát, a diót és ha szeretnél mazsolát rakni bele azt is. Az egészet finoman keverd el - figyeld a tészta állagát, mert attól függ mennyi leve volt a narancsnak, lehet több vagy kevesebb víz kell majd. A masszát öntsd bele egy kikókuszzsírozott, lisztezett tepsibe. A tetejére helyezd el az almaszeleteket és a félretett diódarabokat.  180 fokon süsd addig,  amíg jók átsül és szép arany színe lesz. (kb 30 perc) Jó étvágyat hozzá:) szeretettel Kati

Karácsonyi kalács-muffin

2018. december 12. VegaLife 

Karácsonyi kalács-muffinGasztroajándék vagy vendégváró falat, ünnepre készülő egyedi reggeli vagy hétvégi kényeztető falatok, mindegy is mi az indok hogy elkészítsük a kalács-muffinokat. Kelt tésztából, kakaósan és vaníliásan, megédesíthetjük velük a napjainkat. Különlegesen finom egy forró ital kíséretében. A recept Hozzávalók: -  20 dkg teljes kiőrlésű liszt -  30 dkg fehér liszt - 8 dkg xylit/­­nyírfa cukor/­­gyümölcs cukor (ki mivel édesít) -  7 dkg folyékony kókuszzsír -  4-5 dl növényi tej - fél kávéskanál só - pár csepp vanília kivonat - karob vagy kakaó    Elkészítés: Fontos figyelnünk arra, hogy a konyhában, ahol készítjük a tészát, jó meleg legyen. Ne legyen huzat se. Az élesztőt a kenyérsütő üstjébe morzsoljuk, és a 8 dkg édesítőszerből egy keveset beleteszünk, majd ráöntjük a felmelegített (kézmeleg) növényi tejet. Megvárjuk, míg az élesztő a tej felszínére kel vagy elegyedik. Ezután hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, sót. Ezt követően a teljes kiőrlésű lisztet szórjuk bele, majd a kókuszzsírt, végül a fehér lisztet. Dagasztó programot választunk. Kenyérsütő gép nélkül mi is összekeverhetjük - a tészta akkor jó, amikor a kézi dagasztás során már elválik az edény falától és hólyagos. Minél több hólyagok keletkeznek a tésztában, annál könnyebb lesz. Ha kézzel dolgozunk, akkor kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük a tésztát. Mielőtt a konyharuhával letakarjuk, a tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel. Amikor megdagadt, a tésztát két részre választjuk. Az egyikhez annyi karobot vagy kakaót keverünk, hogy szép barna színe legyen. Elképzelhető, hogy egy picit ezt a tésztát tovább kell édesíteni. Ez azon is múlik, ki mennyire édes szájú. Ha szükséges, még egy kis nyírfa cukrot keverhetünk hozzá. A két különböző színű tésztából 1-1 evőkanállal lecsípünk és ezt tesszük a muffinformákba.Érdemes legalább kókuszzsírral jó alaposan kikenni a muffinformát és egy pici liszttel megszórni. Ha tehetjük és sütőpapírral ki tudjuk bélelni a formát, akkor nem szükséges kikenni. Én muffinpapírt tettem, de nem volt szerencsés megoldás, mert nehéz volt a papírt leszedni a muffinokról. A muffinokat ismét letakarva meleg helyen kelesztjük fél órát. Nagyjából 25 perc alatt lassú tűzön készre sül.  Miután megsült, és már nem olyan meleg, rácsra tesszük. Ez is lehet vendégváró édesség, egy tea vagy valamilyen forró ital mellé. 

Mediterrán kuglóf

2018. november 30. VegaLife 

Mediterrán kuglófCsempésszük a konyhánkba ősszel vagy télen is a Földközi-tenger partvidékének ízeit néhány finom hozzávalóval! Nincs másra szükségünk mint olívabogyóra - abból is a feketét ajánlom, ha csak nem az éretlen zöldért rajongsz - és aszalt paradicsomra. Ma már egyre több helyen árulnak olajban eltett aszalt paradicsomot, aminek az olaját is felhasználhatod akár ehhez a sós kuglófhoz, ha te magad nem aszaltál és tettél volna el a télre. E két hozzávalót keverünk egy kelt kenyér vagy kuglóf tésztához és ha kisült, élvezhetjük is a napsütötte, mediterrán ízeket otthonunkban. A kuglófot akár karácsonyra vagy húsvétra is elkészíthetjük. A recept Hozzávalók: - 3.5 dkg élesztő  - 3 dl meleg növényi tej  - 15 dkg teljes kiőrlésű liszt - 30 dkg fehér liszt (BL-55)  (+ a forma kikenéséhez egy kevés) - 5 dkg  őrölt zabpehely - 1-2 dkg őrölt lenmag+víz - 1 tk só - 5 dkg kókusz zsír vagy növényi margarin vagy az aszalt paradicsomból maradt olaj (+ a forma kikenéséhez egy kevés) vagy oliva olaj - 15 szelet aszalt paradicsom - 15 szem magozott fekete olivabogyó   Elkészítés: Egy nagyobb tálba az élesztőt belemorzsoljuk. Tűzhelyen kézmelegre megmelegítjük a növényi tejet (ne mikróba). Az élesztőre a kellemesre felmelegedett tejet ráöntjük. Amíg várjuk, hogy eleledjen az élesztő, elővesszük a többi hozzávalót. Az őrölt lenmagra ráöntjük a vizet és várunk pár percet, ez képes a tojást helyettesíteni. Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a vízben megáztatott lenmaggal együtt, kivéve az aszalt paradicsomot és az olivabogyót. Először fakanállal összekeverjük, majd kezünkkel jól átgyúrjuk a tésztát. Ha túl száraz lenne, egy kevés szójatejet vagy vizet öntünk hozzá, ha túl nedves, kevés lisztet szórunk a tetejére. Addig kell gyúrni, míg az edénytől el nem válik. A paradicsomot, felszeleteljük. Ha száraz a paradicsom, érdemes pár percet kevés meleg vízben megáztatni, ha olajban eltett aszalt paradicsom, akkor az olajat lecsepegtetjük róla korábban és felhasználjuk a tésztához. Az olívabogyókat szintén felszeleteljük, de legalább felezzük. A tésztához hozzákeverjük a paradicsomot és az olívát, jól átkeverjük. Ha kis gömböccé állt össze a tészta, meleg helyen lefedve pihentetjük kb. 45-60 percet. Közben a  sütőformákat kikenjük egy kevés kókusz zsírral és megszórjuk egy kevés liszttel. Beletesszük a megkelt tésztát a kuglóf formába, ahol kelesztjük még kb. 20-30 percet, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb.  30-40 percet sütjük. További tippek az elkészítéshez: - Ha szeretjük a fűszeresebb ízt, tehetünk hozzá rozmaringot/­­oregánót vagy provanszi fűszer keveréket és/­­vagy apróra vágott fokhagymát és/­­vagy lila hagymát. - Ha van kenyérsütőnk, a tésztát abban is elkészíthetjük dagasztás funkciót használva. - Ha olajban eltett aszalt paradicsomot használunk, a lecsepegett olajat a tésztához keverhetjük, ez esetben kevesebb vagy semmennyi margarin vagy kókusz zsírt kell a tésztához tenni. - Ha szeretjük és van a konyhánkban, sörélesztő pelyhet is keverhetünk a tésztába vagy megszórhatjuk vele a kuglóf tetejét a sütés félidejében. - Ha pástétomot is szeretnénk hozzá készíteni, kipróbálhatjuk a Provanszi olíva-pástétomot vagy a Napraforgós cukkini pástétomomot vagy az Aszalt paradicsomos pestót vagy a szintén finom Bazsalikomos pestót.  

Őszi töltött kelt tészta

2018. október 10. BioBrigi 

Őszi töltött kelt tésztaAz ovis szüreti mulatságra kellett valamit kitalálni. Az első változat zsömle tésztából formálódott, azután az óvónő javaslatára töltöttem meg. Nem nehéz elkészíteni, inkább csak pepecs munka van vele. Két változatban készült el végül, baracklekváros és mákos-baracklekvárral töltött formában.  Kevés időm volt rá, mert a gyerekekért délre megyek az oviba, de erős hátszéllel éppen készen lettem a négy tepsivel. Nem magamat szeretném fényezni, tudom, hogy a magam erejétől akár két tepsit is odaégettem volna. :) De a templom építés jutott eszembe, hogy a Jó Isten tud adni bölcsességet, gyorsaságot, még akár az ilyen "zöldségekre" is. Mert ez azért egy templomhoz képest gyurma művészet. :) II. Mózes 35:30-36 És monda Mózes az Izráel fiainak: Ímé az Úr név szerint hívta el Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát, a Júda nemzetségéből. És betöltötte őt Istennek lelkével, bölcseséggel, értelemmel és tudománynyal minden mesterségben: Hogy tudjon kigondolni mindent a mit aranyból, ezüstből és rézből kell csinálni; És foglalásra való köveket metszeni, és fát faragni; és minden mesterséges munkát végezni. Azontúl alkalmatossá tette arra is, hogy tanítson, mind ő, mind Aholiáb az Akhiszamák fia, a Dán nemzetségéből. Betöltötte őket bölcseség lelkével, hogy tudjanak mindenféle faragó, és kötő, és hímző munkát készíteni, kék és bíborpiros, karmazsinszínű és lenfonálból, és takácsmunkát, a kik készítenek ilyenféle munkát és kigondolnak mesterműveket... Hozzávalók: 60 dkg liszt (tönköly teljes kiőrlésű és fehér fele-fele arányban) 5 dl növényi tej (mandula volt) 3 púpos evőkanál méz, vagy 3 ek gyümölcscukor, ha vegánt szeretnénk 2 ek olivaolaj 2 g élesztő 1 csipet vaníliapor 1 nagy csipet só kenéshez pl. kevés szójajoghurt töltelékhez: 3 ek mák,  150 g sűrű baracklekvár Kenyérsütő gép keverő edényébe tettem a hozzávalókat, a géppel megdagasztattam. Fél órát kelesztettem. Közben a mákot megdaráltam, és a lekvár felével összekevertem.  A tésztát két részre vettem szét, az egyiket kinyújtottam kb. fél cm vastagságúra.  A szélén vágtam 7 db vékony csíkot, amiből majd az inda lett. Illetve 7 kis nudlit szőlőszárnak. A többi tésztát felkockáztam éles késsel. Olyan 3x3 cm-es darabokra. Nekem 7 db szőlő lett ebből az adagból, de kb. akkorák voltak, mint a tenyerem és az ujjaim együtt.  A kis kockákra kiskanállal rákanalaztam a tölteléket. Amikor a mákos elfogyott, a maradékra baracklekvár került. A kockákkal a lekvárt igyekeztem jól bevonni és viszonylagos gömböt formázni. A gombócokat egymás mellé raktam a sarokból indulva. A hajtás került mindig alulra. Első sorba egy, másodikba kettő, harmadikba három, negyedikbe négy. Azután a gombócok alá félig beigazítottam a "szőlőszárat", és rákanyarítottam az indát. A tetejét megkentem joghurttal (Nem szabad hígítani!). A második adagot vékonyabbra nyújtottam, késsel szőlőleveleket formáztam, megkentem. Egy-egy adag kb. 40 percet kelt, majd kb. ugyanennyit sült közepes hőfokon a sütőben.

Rakott cékla répával

2018. október 1. VegaLife 

Rakott cékla répávalDiétás étel, mivel csak gyökérzöldségekből, joghurtból és fűszerekből áll. A répa és a cékla pedig segítségünkre lehetnek fogyásban és egészségmegőrzésben egyaránt. A cékla  magas káliumtartalmú, kiváló vérképző növény, amely állítólag Nagy Károly  kedvence volt olyannyira, hogy rendeletben tette kötelezővé a termesztését. Valamit biztos tudhatott a frank császár, ha mást nem, azt, hogy méregtelenítő és tisztító hatása van, ezért megfázás esetén különösen ajánlott fogyasztani. Kálciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben való gazdagsága által, fogyasztása esetén a vérképzésben tölti be többek közt szerepét. Itt a céklaszezon, kedvezzünk testünknek egy finom rakott céklával az alábbi recept alapján.      A recept Hozzávalók: -  8 közepes cékla - 8-10 szál répa - szójajoghurt - provanszi fűszerkeverék - só - kókuszzsír - víz   Elkészítés: A megmosott céklákat héjastól vízben  félpuhára megfőzzük. Közben felszeleteljük a megmosott, szükség esetén megpucolt répát. Rajtunk áll, hogy hosszában kettévágjuk, vagy inkább felkarikázzuk őket. Akár mindkettő módszerrel is próbálkozhatunk. Kevés vízen keményre pároljuk. Kókuszzsírral kikenünk egy tűzálló tálat. Egy doboz joghurtba belekeverünk provance fűszerkeveréket, vagy csak egy kis ételízesítőt. A megfőtt céklákat hideg vizzel átzuhanyoztatjuk, majd ha picit lehűltek, megpucoljuk és felkarikázzuk őket. A  kevés kókuszzsírral kikent tűzálló tálba először egy sor felkarikázott céklát teszünk, megsózzuk, majd megkenjük joghurttal és beterítjük répával, amit szintén megsózunk és megkenünk a fűszeres joghurttal. Mindezt addig ismételjük, míg minden el nem fogy. A legjobb, ha répa kerül a tetejére. Legvégül szintén megkenjük joghurttal. Ezután  mehet a sütőbe, ahol pirulásig sütjük.    

Hamis omlett (vegán)

2018. szeptember 9. VegaLife 

Hamis omlett (vegán)Ha így készíted az omlettet, a koleszterinszinted is jobb lesz! Sokan gondolják, a vegán életmódra áttérés által nélkülözni kell a sajtot, a bundáskenyeret és az omlettet is. Íme az újabb bizonyíték, hogy ez nem igaz. Egy vegán fesztiválon járva még régebben, az egyik előadás keretén belül az előadó egy hatalmas lapos edényben készített omlettet. Igaz, tett bele mindenféle zöldséget, én ugyanezt a kísérletet kisebb mennyiségben, először csak úgy natúr, zöldségek nélkül készítettem el. Azóta ezt az alapot már használtam más ételek készítésénél is. Jó sláger a konyhámban úgy értve, ha hazaértünk és nincs semmi, amit ehetnénk, gyorsan elkészül. Közel annyi idő alatt, mint egy hagyományos, tojásos omlett, éppen csak tojás nélkül. A recept Hozzávalók: - 5 ek sárgaborsó vagy csicseriborsó liszt (lehet vegyesen is) - 2 ek zabpehely liszt - 1 nagyobb csipetnyi kurkuma - 1 nagyobb csipetnyi   fekete só   (nevében fekete, színében rózsaszíntől sötét barnáig jellemző) - ételízesítő - cukormentes növényi tej (készíthetünk   zabtejet   vagy dobozos növényi tejjel is dolgozhatunk), ha egyik sincs, vízzel is próbálhatjuk - pár csepp olíva olaj vagy kókuszzsír   Elkészítés: A liszteket összekeverjük egy tálba, hozzáadjuk a kurkumát, a feketesót, egy kevés ételízesítőt és annyi tejjel csomómentesre keverjük, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. Fogunk egy teflon sütőt, egy-két csepp olajat belecseppentünk, felmelegítjük a teflonsütőt és pl. merőkanállal beleteszünk egy adaggal. Idővel megfordítjuk. Tovább lehet ízesíteni, ha zöldséget, például hagymát, gombát, paprikát, esetleg paradicsomot felaprítunk, egy kevés olajon vagy vízen megpuhítjuk, majd erre öntjük az elkészített hamis tojás-levet. Nem muszáj egybe megsütni, darabokra is vághatjuk sütés közben. Kedvünk szerint más fűszereket is adhatunk hozzá, mint például borsikafű vagy fekete bors, fokhagyma. Bizonyos emberek szeretik a megsült omlettet őrölt piros paprikával megszórni, de hallottam arról is, hogy valakik ketchupot tesznek a tetejére. Ahány ház annyi ízvilág. :) 


Az összes 'tészta' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!