édesburgonya receptek - Vegetáriánus receptek

édesburgonya receptek

Édesburgonyás-borsós curry

2018. június 10. Mindennapi ételeink 

Édesburgonyás-borsós curry Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 2 ek. kókuszzsír 2 dl kókusztej 2 dkg friss gyömbér 1 ág korianderlevél 1 tk kurkuma 2 tk madras curry 0,5 kg édesburgonya 1 bögre borsó a kertből Elkészítés: A fűszereket a reszelt gyömbérrel együtt tegyük serpenyőbe, adjuk hozzá a kókuszolajat és kezdjük pirítani. 1-2 perc múlva öntsük fel a kókusztejjel, forraljuk fel. Adjuk hozzá a megpucolt és felkockázott édesburgonyának a 80%-át, a szintén meghámozott és felkockázott vöröshagymát. Majd amikor megpuhult az édesburgonya (5-10 perc), adjuk hozzá az előre megpárolt borsót és a maradék (kihagyott) összeturmixolt édesburgonyát. Tálaljuk friss korianderrel megszórva, (basmati, fekete szezámmal megszórt) rizzsel (vagy anélkül is) :-)

Cézár saláta sült csicseriborsóval és fokhagymás krutonnal

2018. május 6. Vegán muflon 

Cézár saláta sült csicseriborsóval és fokhagymás krutonnalA fejessaláta megvásárlása esetén szinte kivétel adja magát a kérdés: most azonnal dobjam ki a kukába, vagy várjak vele két hetet? Ma azonban felelősségem teljes tudatában tettem egy példányt a bevásárlókosárba, és 80%-ban fel is használtam. (A maradék sorsa azonban máris borítékolható: három hónap múlva fogalmam sem lesz, milyen gonosz létforma az ott a hűtőben, és nem kéne-e vegyvédelmi ruhás ördögűzőt hívni, mielőtt hozzáérek. Ezért állatbarát kecsketartóknak ingyen odaadom.) Na, de ha már így alakult, lássuk a kompozíciót! Összekubikolja az alábbiakat: 1 fej római saláta 10 db koktélparadicsom A csicseriborsóhoz: 200g, azaz egy konzerv csicseriborsó 1 tk füstölt pirospaprika 1 tk fokhagymapor 1 ek olívaolaj A krutonhoz 1 kisebb bagett kiszárítva 2 gerezd fokhagyma 2 ek olívaolaj 3-4 szál petrezselyem felaprítva Az öntethez: 1 csésze kesudió beáztatva 2/­­3 csésze vegán majonéz (itt elpofáztam, hogyan kell házilag, tehetségtelen konyhatündérek célozzák meg az Aldit, ott van tejföl- és tojásmentes) 2/­­3 csésze víz 1 ek citromlé 1 ek dijoni mustár 1 kis löttyintésnyi balzsamecet 3 gerezd fokhagyma lereszelve só/­­bors A salátaleveleket összetépkedi, a koktélparadicsomot felvágja, ízléses tálba helyezi. Az öntet összetevőit turmixgépbe teszi, és miközben alaposan összemixeli a hozzávalókat, máris azon letargiázik, mennyire ótvar, posványos dolog turmixtartályt mosogatni. A csicseriborsóról leönti a medvenyál állagú fröttyöt, szűrőben átöblíti, papírtörlővel áttörni. Egy forró serpenyőben pár percig szárazon pirítja, majd egy löttyintésnyi olívaolajat ad hozzá. Sózza, majd ha megpirult (és csak akkor) fűszerezi és leveszi a tűzről. Ha már a bagett olyan száraz, mint egy telekszerződés (vagy olyan kemény, mint a Metallica), felkockázza. Egy kisebb tálban összekeveri az olívaolajat, a lereszelt foghagymát és a petrezselymet, majd mindezt egy forró serpenyőben a felkockázott bagetthez adja. Ha megpirult, összeforgat mindent mindennel, és önfeledten zabál.

tésztamentes carbonara

2018. április 7. Beautilicious 

tésztamentes carbonaraNem ismerek embert, aki ne szeretné a carbonárát, ezzel én is így vagyok, és szerintem te is, ha jól gondolom, feltétlen ki kell próbálnod ezt a receptet. :) hozzávalók - 250gr füstölt sonka - 2tojássárgja - 150gr tejszín - 1gerezd fokhagyma - 1 édesburgonya - szójaszósz - olívaolaj  Így készítsd - Pirítsd le a kockára vágott sonkát - Keverd el a tejszínt a tojássárgájával, és a fokhagymával, majd add a sonkához - Reszeld le  a megtisztított édesburgonyát , vagy vágd hajszáll vékonyra - Keverd el szójaszósszal, majd pirítsd le olajon

Édesburgonyás gulyásleves

2018. március 13. Vegán muflon 

Édesburgonyás gulyáslevesA gulyásleves elfogyasztása már dögevő koromban súlyos erkölcsi dilemmát okozott. Lelki füleimmel ugyanis hallottam a népviseletbe öltözött, bajszos illető keserves üvöltését, amint épp megkísérlik forró bográcsba tuszkolni őt. Nos, a veganizált verzió hatására radikálisan csökkent a gulyásokkal szemben elkövetett atrocitások száma, és arra biztatok mindenkit, hogy ezután is hagyja békén őket a pusztában strázsálni! Ezt elősegítendő, készítsük elő az alábbiakat: 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 nagyobb édesburgonya 1/­­2 fej paradicsom 1/­­2 zöldpaprika 4-5 ek felkockázott szejtán (elkészítés pl. itt) 1,5-2 l zöldségleves-alaplé (ennek hiányában 1,5-2l víz és 1ek szárított zöldségkeverék) 1 ek paradicsompüré 1 ek pirospaprika (lehetőleg füstölt) 1 tk csípős fűszerpaprika 1 tk őrölt kömény 1 nagyobb sárgarépa 1 nagyobb fehérrépa só Hagyma felkockáz, olívaolajon üvegesre párol, enyhén megsózza, felaprított fokhagymát hozzápasszít, felkarikázott sárga és fehérrépa érkezik hozzá. Felkockázott paprika-paradicsom hozzáad. Ezt pár percig kevergeti közepes lángon, hozzáadja a főtt szejtánt, a paradicsompürét, a köményt, a fűszerpaprikákat, majd az egész rahedlit felönti az alaplével. Ha már majdnem forr, hozzáadja a felkockázott édesburgonyát, és puhára (ám nem lötyire) főzi. Tviszt!

Édesburgonya-tofu-leveleskel curry (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. február 13. Zizi kalandjai 

Az utóbbi időben elhatalmasodtak nálunk a curryk, mármint sokféle curry étel. Nagyon egyszerű az elkészítésük, változatosak, színesek és nagyon finomak. Curryt általában (eddig) valamilyen zöldséggel vagy zöldségekkel és egy fajta hüvelyessel (csicseriborsó, vöröslencse) készítettem, de most kipróbáltam zöldségekkel és tofuval. Fenséges lett. Ez az az étel, amit nem lehet elrontani. Legyünk haladó... Source

Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével

2018. január 27. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével   Alábundázat:) téli finomságok Spenótos pakora édes-sima burgonyapürével   Hozzávalók 2 személyre: 200 gr spenót 1 nagy répa 1 közepes fej édesburgonya 1 kisebb fej fehér krumpli 1,5 pohárnyi besan, vagy csicseriborsóliszt fűszerek: só, bors, kömény, őrölt koriander, chili, garam masala A spenótleveleket jó alaposan meg kell mosni. Leszedni a szárukat, a szálas részeket. Összevágom apróra. Összekeverem a leszerelt répával, sózom, borsozom. Külön tálban összekeverem a besant a többi fűszerrel, abba is mehet kicsi só ízlés szerint. Vízzel a ragacsos, kissé folyós tésztát higítok belőle és összekeverem a zöldségekkel. Közben a krumplikat felteszem sós vízben főni. Ha megfőttek, miután leöntöm a levét, egyszerűen szétnyomom őket krumplinyomóval pürének. Díszítésnek mehet rá koriander vagy petrezselyem zöldje. A zöldsgéges masszát kanállal jó forrón sistergő olajba szaggatom és kisütöm. Ennyi. Nagyon laktató! Ebben a formátumban tökéletes ebédre, vacsorára is. Ha könnyíteni szeretnénk, akkor lehet hozzá sima joghurtos mártást enni.

Immunerősítő táplálkozás az őszi időszakra

2017. október 23. Élj harmóniában 

Immunerősítő táplálkozás az őszi időszakraÚgy tűnik vége a vénasszonyok nyarának,  a meleg időszaknak. Ősz van, hideg van kint, erősen fúj a szél, gyakran esik az eső.  A hideg beköszöntével, ősszel a Vata minősége felerősödik.  Ilyenkor sokan tapasztalják, hogy megnő az étvágyuk. Az emberek szervezete jobban kívánja a tartalmasabb, nehezebb és nagyobb adag ételeket. A szervezeted elkezd felerősíteni, tartalékolni a téli időszakra. Nagyon fontos, hogy egészséges, tápláló, az immunrendszeredet erősítő ételeket fogyassz ebben az időszakban, amik elégedettséggel, boldogsággal töltik el a tested és a lelked:). Ősszel részesítsd előnyben a friss alapanyagokból, idénynek megfelelő zöldségekből, gyümölcsökből készült főtt vagy párolt ételeket.  Helyezd a lista elejére a zöldségekből és/­­vagy hüvelyesekből készült fűszeres leveseket, amik átmelegítik a tested, segítenek táplálni a szervezeted, rendben tartják a folyadékháztartásod és nagyon sok tápanyagot tartalmaznak. Elsődlegesen a Vata kiegyenlítését célzó  édes, savanyú és sós ételeket fogyassz. Az ételeid legyenek melegek, szaftosak, lédúsak. Kerüld el a száraz  és hideg ételeket, a puffasztott ételeket, nyers salátákat, pirítóst és a diétás ételeket. Próbáld kerülni, visszaszorítani a keserű, csípős, és fanyar ízek fogyasztását is. Nagyon kedvező az alábbi ételek fogyasztása:  baszmati rizs, mung dhál, búzadara, cékla, sárgarépa, sütőtök,édesburgonya, mángold, kisebb mennyiségben zeller, spenót tej, joghurt, tejszín, olajos magok,datolya, füge - a magokat és az asztalt gyümölcsöket áztasd be fogyasztás előtt, mert akkor könnyebben emészthetőek. Néhány általános praktikus táplálkozási tanács, mely hozzájárul, hogy a a hideg időszakban is egészséges, energia dús maradj.   Étkezz megfelelő időben és lehetőleg mindig ugyanazon időpontokban. A főétkezés 12:00-13:00 és ez legyen a nap legtartalmasabb étkezése, mert az emésztés tüze (az agni) ilyenkor a legerősebb. Reform almás szamósza - receptet itt olvashatod Kerüld az a nassolást, ne egyél az étkezések között.  Fogyassz friss, tiszta minőségű élelmiszereket. Kerüld el a vegyszeres (nem bio) tartósítószerezett,  feldolgozott, génmanipulált, félkész élelmiszereket. Könnyen emészthető ételeket készíts - vegyszermentes (bio) zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, gabonák(teljes kiőrlésű), hüvelyesek.   Használj immunrendszert erősítő és emésztést segítő fűszereket (gyömbér, kurkuma, fekete bors, fahéj, édeskömény, római kömény, koriander). Készítsd ghível (tisztított vajjal) az ételeket  (ghí elkészítését itt olvashatod), ez segít erősíteni az emésztésed és táplálja a testet. Ne fogyassz hideg ételeket és hideg italokat, mert a hideg ételek, gyengítik az emésztésed. Brokkolis tészta pirított napraforgómaggal - recept ittKis mennyiségben egyél olyan friss, szezonális gyümölcsöket, melyek erősítik az immunrendszered, kiváló választás a körte, alma, szilva  Az ételeket főzd meg, de ne főzd túl, mert mindkét esetben gyengítik az immunrendszert. Kerüld el a húsos ételeket, a zsíros és a cukros ételeket, mert gyengítik az immunrendszert. Ne edd magad tele (max 3/­­4 részig töltsd meg a gyomrod). Fűszeres sütőtök subji - recept ittNe fogyassz túl sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, mert a hideg időjárásban gyengíthetik az immunrendszered és hűtik a tested.  Az ételeket rágd meg alaposan.  Ne igyál az étkezésekhez túl sok folyadékot, és az elfogyasztott folyadék mindig langyos vagy meleg legyen.    Nyugodt körülmények között egyél és az étkezés után ne pattanj fel az asztaltól, várd meg amíg az emésztésed beindul.   Kortyolj a nap során meleg vizet, ez nagyon sokat tud segíteni (részletesen az ájurvédikus méregtelenítésről szóló cikkben) A tanácsokat lépésről, lépésre építsd be az életedbe. Kezd el a legegyszerűbbektől és saját tempódban próbáld szokásoddá alakítani. Végül figyeld magad! Figyeld milyen változásokat tapasztalsz, hogyan változik az emésztésed, az energiaszinted, a kedélyállapotod és az elméd békéje. Tápláló, ízletes ételeket kívánok szeretettel: KAti  

Édesburgonya pástétom

2017. október 4. Vegán Család 

Édesburgonya pástétom Hozzávalók:   1 csésze (2,5 dl) felkockázott édesburgonya 4 marék sótlan napraforgómag 1 kis fej lilahagyma 1 ek kókuszzsír só ízlés szerint 1kk oregánó 1kk bors/­­borsikafű 1kk kakukkfű 1kk pirospaprika [...] Bővebben!

Zöldségtorta

2017. augusztus 13. Gitta nyersétel blogja 

ZöldségtortaIgen, nem csak édes tortát lehet készíteni, hanem sósat is, csupa zöldségből. Ugyanolyan szép színes, csak nem gyümölcsös-édes, hanem céklás, répás, fokhagymás... ugye milyen izgalmas? Korábbi zöldségtorták - ITT - és - ITT - Többféle variációban készülhet, a lényeg az, hogy az alapja tömény, napraforgómagos, sós, esetleg lehet fokhagymás vagy más intenzív fűszerrel megízesítve, esetleg chili is jöhet :) A többi rétegben inkább a zöldség dominál, esetleg egy vékony növényi sajtréteg, a tetejére szintén sajt vagy avokádó réteg kerül Fontos, hogy minden réteget alaposan nyomkodjuk bele a formába, hogy jó tömör legyen. Fontos még, hogy hagyjuk állni legalább egy órát a hűtőszekrényben, hogy szépen lehessen felvágni, szeletelni. Most egy lehetséges recept jön, de bátran lehet variálni a zöldségeket, fűszereket és a rétegek sorrendjét is. Be lehet hozni pl. a zellert, édesburgonyát, spenótot, stb... Olyan zöldségeket használjunk, ami nem áztatja el a rétegeket, nem túl lédús :) Hozzávalók: 15 dkg áztatott napraforgó mag 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet só, bors, pirospaprika 1 evőkanál víz 30 dkg mandulasajt 30 dkg sárgarépa, 30 dkg cékla 2 evőkanál utifűmaghéj só Elkészítés: a napraforgó magot aprítógépben a fűszerekkel együtt finomra őröljük, hozzáadjuk a pici vizet, hogy összeálljon egy kisebb gombóccá. Félretesszük. A sárgarépát egy csipet sóval aprítógépben nagyon finomra aprítjuk, szinte krémes legyen. Hozzáteszünk egy csapott evőkanál utifűmaghéjt. Ugyanezt tesszük a céklával is. Ha a cékla nagyon lédús lenne, akkor hagyjuk szűrőben kb 10 percig csöpögni. Ezután tegyük hozzá az utifűmaghéjt. Mandulasajt: készítsünk mandulatejet kb 30 dkg mandulából. A visszamaradt pépet ízesítsük sóval, sörélesztő pehellyel, citromlével.  Ízesíthetjük snidlinggel, vagy bármilyen zöld fűszerrel, esetleg füstölt pirospaprikával. Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát. Nyomkodjuk bele a napraforgómagos alapot, kanál hátuljával, vagy egy műanyag habkártyával ,,döngöljük, majd simítsuk el. Erre öntsük a céklás zöldségmasszát, ezt is alaposan nyomkodjuk le. Erre jön a sajtréteg fele (kb 15 dkg), majd a sárgarépás réteg. A tetejére ismét sajtréteg kerül. Minden réteget alaposan nyomkodjunk le. Ez fontos, mert ez szilárdítja meg a tortát. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük, utána szépen vágható.

Vegán vagy, és puffad a hasad? – 2. rész

2017. május 31. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Vegán vagy, és puffad a hasad? – 2. rész   Tegnapi bejegyzésemben a puffadás alapvető okairól ejtettem szót, most pedig lássuk a gyakorlati tippeket: hogyan előzzük meg és szüntessük meg a puffadást, ha nem akarjuk feladni a vegán életmódot? 1. Együnk vegyszermentes növényeket! A növényvédőszerek ugyanis szintén kinyírják a bélflórát, a húsban és a tejben található antibiotikumokhoz hasonlóan. A GMO növények hasonlóan ártalmasak a bélflórára. Természetesen, ha éppen antibiotikumot vagy hormontartalmú gyógyszereket kell szednünk, ez is hazavágja a bélflórát, úgyhogy utána regenerálni kell.  2. Figyeljünk a bélflóránkra! Az alábbi ételek segítenek a bélflóra mihamarabbi regenerálásában, mivel a bélbaktériumok számára elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaznak: banán, burgonya, bojtorján, cikória, pitypang-gyökér, articsóka, hagyma és fokhagyma. A bélflóra visszaépítése legalább egy vagy több hónapot fog igénybe venni. 3. Együnk kisebb adagokat! napi 4-6 kisebb adag étellel könnyebben megbirkózik a belünk, mint ha egyszerre sokat ennénk.  4. Rágjunk! Elvileg legalább 40-szer kellene megrágni minden falatot, de ha ez nem megy, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ne rágatlan étel jusson a gyomrunkba! Ne akarjuk elkapkodni az étkezést! Ez nem csak a tápanyagok jobb felszívódását fogja elősegíteni, hanem relaxál és elégedettséget is okoz.  5. Fogyasszunk probiotikumot!  Kúraszerűen vagy akár rendszeresen is szedhetünk probiotikumokat, hogy megkönnyítsük a vastagbél-flóra kialakulását és fennmaradását! 6. Fogyasszunk enzimeket! Az enzimhiány egy külön terjedelmes téma, de maradjunk annyiban, hogy még a nyers vegánoknak is szükségük lehet néha természetes enzim-készítményekre, melyekkel megsegíthetik az emésztőrendszer munkáját. 7. Áztassunk! A magokat és gabonákat érdemes beáztatni egy éjszakára felhasználás előtt, sőt, többször is cserélhetjük rajta a vizet vagy csíráztathatunk is. Így csökkenthetjük ezen értékes tápanyagokban az emésztést nehezítő és gátló anyagok (lektin, fitin stb.) mennyiségét. 8. Kerüljük a káposztát! Eleinte érdemes kerülni a káposztát, kínai kelt és egyes retekfajtákat, ha erősen puffadunk tőlük. Később megpróbálhatjuk visszaépíteni az étrendbe, vagy fogyasszuk savanyítva, fűszerezve őket! A fekete retek például kifejezetten hasznos lehet. A vegán joghurtok, főleg ha cukrozottak, szintén nem ideálisak a bélflóra számára. Egyeseknek a szójával is körültekintően kell bánniuk.  9. Fogyasszunk detox teát! Természetesen nem kell mindenáron a legdrágább teát megrendelni, amit az Instagramon reklámoznak, otthon is elkészíthetünk egy ízletes és olcsó méregtelenítő teát a következő alkotóelemekből: Pu-erh tea, pitypang-gyökér, őrölt vaniliarúd, szárított rózsaszirom és nyers csokoládépor. A pu-erh teából kétszer annyit tegyünk hozzá, mint a többi összetevőből együtt. Minden nap érdemes iszogatni.  10. Ügyeljünk az ételek társítására! Bizonyos ételek könnyebben emésztődnek együtt, míg más ételek nehezebben, és ez a növények esetében is igaz. Bár most nem fogok belemenni részletesen az ételtársítás szabályaiba, álljon itt néhány étel, melynek fogyasztása ajánlott a puffadás megelőzésére: chia mag, quinoa, mazsola, citromos víz, friss bazsalikom, angol zeller, petrezselyem, római saláta, szőlő, ananász, sárgadinnye, kivi, banán, zöldborsó, cékla, édesburgonya, sütőtök, spárga, uborka, barnarizs, rozmaring, mentalevél.  Gauranga Das http:/­­/­­hotashtanga.com

Grillezett zöldségek kölessel

2017. április 27. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Grillezett zöldségek kölessel   Krisztától: Hozzávalók: - karikára vágott zeller - só - olaj - sómentesvegeta - édesburrgonya - cukkini - szójaszósz - köles A zellerkarikákat megfőzöm,majd kiveszem a vízből és olajos tepsibe rakom, ráteszek egy kis sót, sómentes vegetát, majd a tetejét meglocsolom pici olajjal.  Ha kihűlt, letakarom és egy éjszakára pácolódik a hűtőben. Másnap a tepsi zellert beteszem az előmelegített sütőbe,  alsó-felső légkeveréses sütéssel 170 fokon kb. fél óra alatt megsütöm. Egyszer kell megfordítani, kb. 20 perc után. Eközben megmosom az édesburgonyát, cikkekre vágom pucolás nélkül és egy másik tepsiben, vagy a zeller után, ugyanezzel az egyszerű fűszerezéssel 20 perc alatt megsütöm.  Nem érdemes túl-, agyonfűszerezni, mert a zeller és az édesburgonya is isteni ízű. Közben a cukkinit megmosom, végeit levágom,  hosszú szeletekre vágom és beteszem a grill melegszendvics  sütőbe, olajjal, fűszerek nélkül. Kb 2-3 perc 1800 Watton. Utólag szójaszószt teszek rá. Kölest főztem hozzá, de pirított kenyeres szendvicsbe is nagyon finom ! Jó Étvágyat!

Nagyszerűen a Greatben....

2017. március 6. Vegagyerek 

Nagyszerűen a Greatben.... Stőhr Grétával lassan 10 évre visszamenő az ismeretségünk... Amikor még alig voltak vega blogok a magyar neten, virtuálisan futottunk össze... aztán néhány évre rá együtt mentünk főzni a TV2-be. :) És azóta is időről időre összefutunk virtuálisan és most ismét nagy örömömre személyesen is. :) ... mert meghívást kaptam Grétáék szuper vegán bisztrójába a Great bisztróba egy degusztációs menü bemutatóra (hálás köszönet érte ezúton is, remek este, remek emberekkel! :). Hiszen a Bisztró, mely fennállása röpke ideje alatt eljutott oda a népszerűségi listán nagyszerű ételeinek köszönhetően, hogy délidőben gyakran az utcán állva kell bejutásra várni,  most újabb lépcsőfokot lép felfelé. Elindul ugyanis az 'á la carte' esti vacsoralehetőséget kínáló éttermi opciója a bisztrónak. A külföldön már elterjedt gyakorlatot szeretnék Grétáék is megvalósítani, miszerint a reggel reggelizőként, délben önkiszolgáló bisztróként működő hely estére átalakul á la carte étteremmé. A most induló projekt részeként kb. 2 havonta fog változni az ételsor, mely 3 előételt, 3 levest, 3 főételt és 3 desszertet fog magában foglalni. A szűkebb választék azt a minőséget is hivatott szolgálni, mely így alkalmas lesz többek között a szezonalitásból eredő változások rugalmas követésére, a válogatott alapanyagok felhasználásával. A későbbi tervek között szerepel a vasárnap délelőttönkénti, akár családoknak is villás reggelit nyújtó kínálat és nyitvatartási idő hosszabbítás. A mostani á la carte lehetőség első alkalommal 2017. március 8-án (Nőnapon) vehető igénybe, 17-22h. Majd azt követően: március 11. (szombat): 12:00 - 22:00 március 15. (Ünnepnap): 12:00 - 22:00  AZ ÉTLAP (mely nem csak vegán, hanem egyben gluténmentes is): ELŐÉTELEK Club sandwich Karottás "lazac" remoulade mártással A bemutató vacsorán a degusztációs menü részeként megkóstolhattuk, és az íze olyannyira felidézte bennem a lazac általam nagyon-nagyon régen kóstolt ízét, hogy döbbenetes volt.... :) A sárgarépa 3 napig érlelődött egy sós és tengeri algás pácban, így nyerte el autentikus ízét. A hozzá kínált rizstejes majonéz ugyancsak szuper volt nem csak ízében, hanem állagában is! Ananászos kevert zöldsaláta sült - füstölt tofuval, vinaigrette öntettel Krémválogatás pirít?ssal, cruditevel - napraforgó pástétom - körözött - füstös padlizsánkrém LEVESEK Egzotikus kardamomos gyümölcsleves Thai citromfüves zöldségleves kókusztejjel Citrusos - joghurtos zellerkrémleves Elmondhatom, ilyen isteni zellerkrémlevest még életemben nem ettem! A citrom eszméletlenül a helyén volt benne, se túl sok, se túl kevés, hanem fantasztikusan megfelelő! :) FŐÉTELEK Sült teriyaki tempeh szarvasgombás fénygyökérpürével és marinált szezámos pak choi-jal Narancsos sütôtökös risotto Aszalt paradicsomos édesburgonyás gnocchi parmezánropogóssal A csak édesburgonyából és nem sima burgonyából készült alaptészta zabliszt hozzáadásával készült, egy fantasztikus paradicsomos szósszal. A parmezánropogós pedig kizárólag növényi sajtból. DESSZERTEK Pisztáciába, kókuszpehelybe, aszalt áfonyába forgatott álomgombóc válogatás narancsvirágvizes szója-joghurtöntettel Céklás - csokoládés brownie Mangós tiramisú Szerencsére a desszertek esetében Gréta úgy döntött, mind a hármat megkóstoltatja velünk... :P :D És hát nálam csodás krémességével, selymességével a Tiramisú krémje vitte a prímet. Szerintem meg nem mondta volna róla senki, hogy tojás és mascarpone nélkül készült! ;) Szóval, ha ünnepien jót szeretnétek enni, vegánul, vagy esetleg ételérzékenységek, allergiák miatt, ne hagyjátok ki ezt a remek lehetőséget!  Ráadásul ezeken az Ünnep- és szabadnapokon akkor nem is kell otthon nekiállnotok főzni! ;) A Great Bisztró Facebook oldala: https:/­­/­­www.facebook.com/­­greatbistrobudapest/­­  Asztalfoglalás: 06702149072

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1-7. nap menü

2017. február 24. Vegagyerek 

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1-7. nap menü 1.   NAP - szerda Reggeli: Diós-erdei gyümölcsös zabkása Ebéd: rozmaringos főtt csicseri (főtt csicserire kis olívaolaj, citormlé, só, bors, és friss rozmaring, vagy zöldfűszerkeverék), valamilyen gabonával, pl. kuszkusszal és vegyes salátával Vacsora: brokkolis - vörös káposztás spagetti Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 2.   NAP -csütörtök Reggeli: aszalt sárgabarackos quinoa-amaránt müzli Ebéd: spenótos rizottó Vacsora: édesburgonyás sárgarépakrémleves diós petrezselyempesztóval 1-2 szelet pirított barna kenyérrel) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 3. NAP - péntek Reggeli:1-2 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér valamilyen olajos mag krémmel (pl. mandula, kesudió, szezám), és esetleg cukormentes lekvárral (pl. bio cukormentes szilvalekvár, vagy bio agave sziruppal édesített gyümölcslekvár); friss gyümölcs (ezt áttolhatod uzsonnára is) Ebéd: leves előző napról + spenótos rizottó előző napról Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 4. NAP Reggeli: kiviszószos almatorony Ebéd: babkrémes-petrezselyempesztós tekercs Uzsonna-desszert: meggyes banánfagyi Vacsora: barna rizsgolyók bazsalikomos kesuszósszal  Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 5. NAP Reggeli: diós- banános hajdinamuffin gabonakávés-natúr szójatejes cappuccinoval Ebéd: csicserikrémes padlizsán-lasagne Uzsonna-desszert: nyers avokádós csokipuding Vacsora:   tökmagpástétom friss zöldség szeletekkel, csíkokkal/­­ teljes kiőrlésű pirítóssal Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 6. NAP Reggeli: - Málnás-amarántos szójajoghurt pirított kókusszal (bármilyen szezongyümölccsel készítheted!) Ebéd:   savanyú káposztáskölesfasírt Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!), akár friss salátával kiegészítve - Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 7.   NAP Reggeli: napraforgós-mandarinos reggeli kása Ebéd: paradicsomos szendvics: 2 szelet pirított barna kenyér közé tegyél felszeletelt paradicsomkarikákat, egész bazsalikom leveleket, zöld leveles salátát, csírákat és megkenheted akár tojásmentes kölesmajonézzel is.  http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2011/­­01/­­tofusalatas-szendvicskrem-es.html Ha gazdagabban szeretnéd megpakolni, akkor  tehetsz bele akár az előző napi kölesfasírtból is. Vacsora: tepsiben sült zöldségek: különféle zöldségek, amiket találsz a hűtőben, felaprítva (szezonálisak mehetnek bele nyugodtan, sütőtök, cékla, káposztafélék, répa, stb., figyelj rá, hogy nagy kockákra vágd, ne süljön szét!:-) meglocsolva kis olívaolajjal, hozzá só-bors, és süsd meg a sütőben! Salátát nyugodtan ehetsz hozzá, vagy ha nagyon éhes vagy, valamilyen gabonát is főzhetsz hozzá (rizs, quinoa stb.)! Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint  

Túl a sültkrumplin

2017. február 22. Beautilicious 

Túl a sültkrumplinSzenvedélyed a sültkrumpli, de célod az egészséges életmód vagy épp a súlyvesztés? Számoljunk le az egészségtelen krumlival? Ha nem tudsz neki ellen állni, az csak azért lehet, mert még nem kóstoltad az én kedvenc köreteimet ; a cékla hasábot, az édesburgonya hasábot és a zellerhasábot. Elkészítési módja megegyezik a hagyományos hasábéval, de a kalórián és zsíron még így is tudsz csökkenteni, ha sütőben készíted el. Íze akármelyik opciónak felülmúlja a sültkrumpli zsírban tocsogó ízét.

Csőben sült édesburgonya

2018. február 27. VegaLife 

Csőben sült édesburgonya Amellett, hogy C-vitamin és béta karotin forrás, E-vitamint is tartalmaz az édesburgonya, más néven batáta. Magyar és angol nyelvű oldalakon, valamint egy angol nyelvű könyvben próbáltam utánanézni mennyi E-vitamint tartalmaz 100 gram édesburgonya, és meglehetősen változatos számokat találtam.  A könyv szerint 130 gram sült édesburgonya 7,7 mg E-vitamint, jobban mondva Tocopherol-t tartalmaz. (Kristen Hartvig, The healthy diet calorie counter, 2004, 126.o.). A könyv leirja, hogy az E-vitamin is egy fő antioxidáns, akárcsak a C-vitamin. Sejtmembrán védő szerepe van. Mivel minden szervünk sejtekből épül fel, ezért igen fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű E-vitamin mindennapi táplálékainkban. Külön kiemelendő, hogy csökkenti a szívbetegség, rák és cukorbetegség kockázatát. Egyes tapasztalatok szerint rendszeres E-vitamin szedés során cukorbetegek inzulinadagja csökkent. Az E-vitamin a hőt lényegesen jobban bírja, mint a C-vitamin, 170 fokon pusztul el ugyanis. A következő ételnél ha ügyelünk a főzési/­­sütési hőmérsékletre, akkor ételünkben marad E-vitamin. Ezzel támogatjuk sejtjeinket, segítjük őket a szabadgyökök elleni védekezésben.    A recept Hozzávalók: -  1,5 kg édesburgonya (ebben a receptben vegyesen lila és sárga batáta) -  1,5 csomag tofu -  szójatej - 2 ek sörélesztő pehely -  só -  1-2 gerezd fokhagyma -  kurkuma -  kókuszzsír   Elkészítés: A megmosott batátákat héjastól vízben megfőzzük, de ne túl puhára. Közben felszeleteljük a tofut, és némi szójatejjel és sörélsztő pehellyel összeturmixoljuk. Sűrűbb szószt kapunk, olyasmit mint egy folyósabb joghurt. Sóval, 1-2 gerezd fokhagymával és kurkumával ízesítjük ezt a szószt a turmixolás során. A megfőtt batátákat hideg vizzel átzuhanyoztatjuk, majd ha picit lehűltek, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk. A tűzálló tálat kókuszzsírral kikenjük. Először egy sor felkarikázott batátát teszünk, megsózzuk, majd a tofus szósz egy részével beterítjük. Következő sor felkarikázott batátát megsózzuk és arra is öntünk a tofus szószból. Ezt addig csináljuk, míg az édesburgonya és a szósz el nem fogy. Ezután mehet a sütőbe, ahol pirulásig sütjük, maximum 150-160 fokon.  

édesburgonyás pogácsa

2018. január 27. Beautilicious 

édesburgonyás pogácsa Támogasd a szervezeted, és élvezd az ízeket egyszerre! hozzávalók - 300gr lenmagliszt - 400gr édesburgonya - 20gr élesztő - 1 tojás - 100gr tejföl - 100ml tej - méz - só így készítsd - főzd meg az édesburgonyát, majd pépesítsd - futtasd fel mézes tejben az élesztőt - keverd össze a többi hozzávalót - add hozzá az édesburgonyát, majd a felfuttatott élesztőt - dagaszd, majd tedd félre 1 órára kelni - nyújd ki a tésztát, majd szaggasd pogácsákat - süsd ki 180fokon 15perc alatt

Pritaminpaprikás édesburgonya fasírt

2017. október 31. Vegán Család 

Pritaminpaprikás édesburgonya fasírt Hozzávalók:   1kg hámozott, felkockázott édesburgonya 1 pritaminpaprika apró kockákra vágva 2 gerezd fokhagyma 1 kisebb lilahagyma 1 kisebb vöröshagyma 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 4 tk szójaszósz 3 tk só bors ízlés szerint olívaolaj sütéshez [...] Bővebben!

édesburgonyás fritattafin

2017. október 10. Beautilicious 

édesburgonyás fritattafinIsmeritek a laktató és isteni finom fehérjében gazdag fritattát? Nagyon finom étel, aminek senki sem tud ellenállni. Ezt a klassz ételt sokféleképpen el lehet készíteni, de így még tuti nem próbáltad. Édesburgonyával muffin formába öltve. Hozzávalók - 1 nagyobb édesburgonya - fél fej vöröshagyma - 2paradicsom - 125gr mozzarella - 4tojás - 30gr zabliszt - só, bors Így készítsd - A megtisztított burgonyát reszeld le - A hagymát dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az apróra vágott paprikát és paradicsomot - Add hozzá a reszelt burgonyát és keverd össze - A tojásokat verjük fel, majd keverjük össze a zöldségekkel - Keverjük hozzá a lisztet, sót,borsot - Reszeljük hozzá a sajtot - Adagoljuk muffin formába a keveréket - Süssük 30percig 180fokon

Vegán gúrméskodás a Great Bistro-ban

2017. augusztus 18. Vegán lettem 

Stőhr Gréta – a Great Bistro megálmodója, tulajdonosa és séfje – mert nagyot álmodni, és elhozta a növényi étrendesek világába a nagybetűs Gourmet fogalmát. Hiánypótlás mesterfokon!   Jómagamat nem tartom gúrméfigurának, sőt inkább jellemző rám a mennyiségi mint a minőségi táplálkozás. A reggeli és esti zab valamint turmixhegyek, az ebédre összepattintott fél órás levesek, és egyszerűbb főételek dimenziójából havonta egyszer-kétszer kilépek és elmegyek feleségemmel vacsorázni. Olyan helyeket látogatunk, ahol általunk nehezebben elkészíthető fogásokat ehetünk. Számos, nagyon jó vegán étterem és kajás hely van Budapesten, de itt most valami egészen más született. Valami olyan, ami eddig még nem volt, valami tökéletes hiánypótló.     Élményeim a Great Bistro-ban: Még márciusban láttak Grétáék vendégül egy degusztációs fine dining vacsorára. Illetve ne szaladjunk ennyire előre, mert csak egy vacsorára voltam hivatalos, és a franc sem gondolta, hogy Magyarország első 100%-ban növényi és gluténmentes fine dining vacsora beharangozójába és próba vacsorájába csöppenek. De így történt és totálisan el voltam ragadtatva. Először a menüsort kaptam készhez, amelyből ugyan néhány szó értelmezésével gondban voltam, viszont a felsorolás nagyon kecsegtetően hangzott. Majd következett a négyfogásos vacsora, az ízorgia pedig fogásról fogásra fokozódott és azt hittem, hogy egyenesen a mennybe kerültem. A menü egy előételből, egy levesből, egy főételből és egy csodálatos desszert válogatásból állt.   Előétel Előételként marinált karotta lazac-ot szolgáltak fel remoulade mártással. A lazac-ot répával helyettesítették, amely a 24 órás pácolási folyamat hatására, mind állagában mind ízében szemtelenül hasonlított az igazi lazacra. Emellett a mártás olyan összhangot dobott a már számomra önmagában is kielégítő répaszeletekhez, amilyet addig csak nagyon kevés helyen éreztem.   Leves A leves citrusos-joghurtos zellekrémleves volt. Felnőtt fejjel nagyon leveses lettem - kiváltképpen nagyon szeretem a krémleveseket -, így ezt a fogást kifejezetten vártam. Még ennyi idő után is emlékszem, ahogy minden egyes kanálnál a citrusos íz mennyire finoman kúszott végig az ízlelőbimbóimon. Tökéletesen kiegyensúlyozott volt a citrusos jelenlét a zelleres, fűszeres és joghurtos ízek kavalkádjában.   Főétel Főételnek aszalt paradicsomos, édesburgonyás gnocchit szolgáltak fel parmezánropogóssal. A gnocchi - nagypapám csak lenudlizta, pedig a gnocchi mennyivel jobban cseng - ugyancsak egyik kedvenc ételem. Így ugyancsak szinte már fájdalmasnak mondható várakozással telt a leves és főétel között eltelt 4-5 perc, amíg Gréta pár szóban felvezette a következő fogást. Az előétel és a leves után ezen a ponton éreztem egy kicsi űrt. Szakmailag belekötni nem tudok és nem is a célom, ugyanakkor számomra ez az ízvilág nem adott többet, mint egy komolyabb étterem gnocchis fogása. Hozzáteszem, hogy legjobb tudomásom szerint nincs olyan vegán étterem ahol gluténmentes gnocchi-t lehet kapni.   Desszert No és akkor jött a korona, a csúcs, a hovatovább, a nonplusultra, a desszert. Pisztáciába, kókuszpehelybe, aszalt áfonyába forgatott álomgombóc válogatás narancsvirágvízes joghurtöntettel, céklás-csokoládés brownie és mangós tiramisu. Ez milyen sor? Megnyílott a mennyek kapuja? Meg! Sorrendet állítani csak olyan formán tudtam a desszertek között, hogy melyik alapanyagot szeretem kevésbé. A csokoládés sütiket annyira nem csípem, így a brownie került leghátra úgy, hogy amikor megkóstoltam kis híján felkiáltottam örömömben. A céklás beütés annyira tökéletesen egészítette ki a tömény csokoládé ízét, hogy szóhoz sem jutottam. Az aranyérmet holtversenyben az álomgombóc válogatás kapta, kontra mangós tiramisu. A mangós tiramisu és a különböző köntösbe öltöztetett golyócskák a tökéletesség határát súrolták nálam. Ha nem tudnám, hogy mindennél lehet finomabbat készíteni, akkor ott leadtam volna a 10 pontot. Így csak 9,999 pontot tudtam adni a desszertekre. Is.   Összességében számomra egy olyan élményt adott ez a vacsora, amelyet nem tudom ki, mikor, hol és mivel tud majd überelni. A vacsora hangulatát csak tovább emelte a Great Bistro barátságos és családias közege, valamint Gréta és Ákos minőségi és valódi jelenléte. Grétáék egyébként rendszeressé tették fine dining vacsoráikat a Great Bistro-ban minden szerda, csütörtök, péntek és szombat este. Sok sikert kívánok a versenytársaknak, hisz ahogy a bevezetőben írtam, Grétáék valami olyat tettek le az asztalra, ami ezeddig Magyarországon egyedülálló. De bármely európai, tisztán növényi ételeket felszolgáló étterme mellé odaállítanám őket bátran. Nagy büszkeség, hogy ennyire erősödünk növényi kaja fronton, mindenkinek nagy szeretettel ajánlom a Great Bistro-t.   Nyitvatartás: Hétfő és kedd: 8:00 és 18:00 között nyitva. Szerdától péntekig: 8:00 és 22:00 között nyitva. Szombaton: 12:00 és 22:00 között nyitva. Vasárnap: zárva Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. A Great Bistro weboldala és facebook oldala.

Teszt: Great Bistro

2017. július 12. Zizi kalandjai 

Teszt: Great Bistro Még kora tavasszal márciusban kaptam meghívást Stőhr Grétától egy sajtóvacsorára a Great Bistro-ba. Azt hiszem az összes vendég nevében mondhatom, hogy egy fenomenális vacsorára voltunk hivatalosak, ahol igen csak megmozgatták az ízlelőbimbóinkat. Grétáék tavaly nyáron (2016. július 13-án) nyitották meg bisztrójukat, ahol ízletes vegán reggeliket és ebédeket készítettek a vendégeknek. Aztán gondoltak egy nagyot – tudták, hogy lenne rá igény a vendégek visszajelzéseiből – és úgy döntöttek, hogy vacsorára is megnyitják kapuikat, vagyis tavasztól már nemcsak reggelizni és ebédelni, hanem vacsorázni is lehet náluk… nagyon kreatívan megalkotott és tálalt ízletes növényi alapú ételekből (vegán és gluténmentes) összeállított szezonális menüvel várják a hozzájuk betérőket. A séfek, akik a vacsora menüt készítik: az ala carte séf Komócsin Zoltán, a sous chef Balogh Róbert, és az előkészületekben természetesen Gréta is részt vesz, felügyeli az egész folyamatot. A déli menükészítés továbbra is Gréta felelőssége a bisztróban, de hatalmas segítség számára, hogy este át tudja adni az ételkészítést profi szakácsoknak. A reggeli és ebédkínálat semmiben sem változott az eddigiekhez képest, csak az estékkel, és a szombattal bővültek. Marinált karotta “lazac” remoulade mártással /­­ Citrusos “joghurtos” zellerkrémleves A Great Bistro számára nagyon fontos a szezonalitás, és az alapanyagok minősége, beszerzése. A legjobban szezonális termelői bio alapanyagokból szeretnek dolgozni, ezért úgy döntöttek, hogy a mini ala carte étlapjukat két havonta megújítják, és még akár napi séf ajánlatokat is tartalmazhat. A második fotón látható degusztációs menü már nem elérhető (már váltottak szezont), de ajánlom mindenkinek, hogy ha bármikor újra meglátja a karotta “lazacot” az étlapon, akkor ne hagyja ki. Az egy olyan, de olyan bomba étel, hogy szétrobbannak a szánkban az étel ízei! Aszalt paradicsomos édesburgonyás gnocchi parmezán ropogóssal /­­ Desszert válogatás Gréta A Great Bistro a héten ünnepli első születésnapját! Ezen alkalomból Grétáék nyereményjátékot hirdettek, amely nyereményeként egy 10.000 Ft értékű fine dining élményvacsorát, egyedi tervezésű vegán pénztárcát, Stőhr Gréta vegán életmód és szakácskönyvét 150 isteni recepttel, vagy egy különleges, limitált fűszercsomagot lehet nyerni! Játszani itt tudtok 2017. július 13-ig! *** Great Bistro 1054 Budapest Bank utca 6. Facebook Instagram *** A vacsorát a Great Bistro biztosította számomra, a véleményem a sajátom. Ezen hivatalos sajtóeseményen kívül már privátilag is megfordultam a bisztróban több alkalommal is és mindig nagyon finomat ettem és kedves volt a kiszolgálás.

Babos quinoa fasírt (gluténmentes, vegán)

2017. május 16. VegaLife 

Babos quinoa fasírt (gluténmentes, vegán)A következő receptem konzerv-babból (is) készült. Érdekelt már régóta, hogyan kezdődött a konzervgyártás története. Ki gondolná, hogy egészen Napóleonig kell visszatekintenünk? Az alábbi érdekességekett találtam róla.  Amikor az ember elkezdett földműveléssel foglalkozni és egész évben használatos élelmiszereket termeszteni, mély ismereteket szerzett, és szoros kapcsolatot teremtett táplálékforrásaival. Az ipari forradalom, nemrégiben pedig a korszerű élelmiszeripari technológia mindezt megváltoztatta. A konzerv eredete a korai 19. századra tekint vissza, mikor Napóleon csapatainak súlyos élelmiszerhiánnyal kellett szembenézniük. 1800-ban Bonaparte Napoleon 12.000 frank jutalmat kínált fel annak, aki egy gyakorlati módszerrel tud szolgálni az élelmiszerek tartósításához a menetelő hadseregeknek; ahogy ismert mondása szól: Egy hadsereg a gyomrán menetel. Évekkel a kísérletei után, Nicolas Appert előterjesztette találmányát, miszerint az ételeket egy üvegbe kell zárni, majd megfőzni, mellyel megnyerte a díjat 1810-ben. Azt követő évben Appert nyilvánosságra hozta LArt de conserver les substances animales et végétales (avagy Az Állati és Növényi Anyagok Tartósításának Művészete) találmányát, amely az első szakácskönyv volt műfajában a modern tartósító módszerek alapjául szolgálva. 1810-ben a feltaláló személyesen - az 1812-es oroszországi hadjáratára készülő - Napóleontól vehette át a tekintélyes pénzdíjat és az Emberiség Jótevője megtisztelő címet. A francia konzervmester által kitalált módszert egy angol vállalkozó, Peter Duran szabadalmaztatta hazájában  alkalmazva Appert technológiáját különböző üveg, cserép, konzerv vagy más anyagokból készült edényeket használva. Erre megkapta az első konzerválási szabadalmat III. György királytól. Ezt vehetjük a modern konzervgyártás gyökerének. A szabadalmat továbbadta két vállalkozónak, Bryan Donkinnak és John Hallnak, akik 1813-ban megnyitották a történelem első komoly, a mai konzervekhez már hasonlító dobozokat gyártó üzemüket. Előállításuk akkoriban még elég nehézkesen történt: a konzervdobozokat ónozott vaslemezből gyártották és egy képzett dolgozó is csak hat darabot tudott összeforrasztani óránként. A kinyitásához kezdetben kalapácsra és vésőre volt szükség. A cég termékei - ügyes marketing segítségével - nagy népszerűségre tettek szert: kóstolót küldtek a királyi családnak, az admiralitásnak és a Királyi Természettudományos Akadémia, a Royal Society tagjainak, a visszaküldött véleményeket pedig hírlapokban publikálták. 1818-ban az angol haditengerészet már 25 ezer dobozzal rendelt ezekből a termékekből.   Forrás1. Forrás2.   A recept Hozzávalók: - 1 bögre quinoa - 1 konzerv vörösbab/­­vesebab - 1 ek fűszerpaprika - 1 tk őrölt köménymag - 1 púpos tk (házi) ételízesítő - 2-3 gerez összetört fokhagyma - só   Elkészítés: A quinoa-t főzés előtt áztatjuk kb. 5-10 percet majd alaposan átmossuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Főzésnél a víz ellepje, de nem kell kétszeres mennyiségű víz. A babkonzervet kinyitjuk, lecsepegtetjük, majd átöblitjük. Amikor a quinoa már szinte megfőtt, hozzákeverjük. Fűszerezzük az összezúzott fokhagymával, ételízesítővel, őrölt köménymaggal és a fűszerpaprikával. Ha úgy érezzük, nem elég fűszeres, még igény szerint tehetünk hozzá. Ha a fasírtmassza nem állna össze, zabpelyhet vagy zabpehely lisztet keverjünk hozzá. Valamilyen kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát belekanalazzuk, lesimítjuk és 180 fokon kb. 20-30 perc alatt átsütjük.  Sütés után rácson hagyjuk kihűlni, majd amikor már picit kihűlt, ehetőre, akkor szeleteljük. Fehérrépát, répát és swede/­­turnip-t szeletekre vágva, rövid ideig forró, sós vízben megpárolva majd sütőpapíros tepsiben fokhagymás olajjal meghintve enyhén barnulósra megsütve ettünk hozzá köretként. Nagyon finom volt. Természetesen ha Magyarországon nem elterjedt ez utóbbi, nem kell kétségbe esni, bármiféle más zöldséges köret illik hozzá (répa, petrezselyemgyökér, cékla, édesburgonya, csicsóka, csak hogy ötletet adjak). (A swede vagy turnip nyersen a karalábéhoz hasonlít ízében, szilárdságában a zellergyökérhez. Viszont ha megfőzzük "besárgul", vagyis fehérből sárga színű zöldségben lesz részünk. Ízét tekintve pedig a krumpli/­­karalábé/­­zeller keresztezésére hasonlít. Viszont wikipédia szerint a zöldség a káposzta és a fehérrépa keresztezéséből létrejött növény gyökere.)  

Ezt ettem ma 2017. március 13. hétfő

2017. március 18. Gitta nyersétel blogja 

Ezt ettem ma 2017. március 13. hétfő Egy 21 napos böjti kihívás keretében a következő napokban megosztom, hogy mit eszem egész nap. Az első 7 nap teljes nyers, a második 7 nap turmix, illetve szűrt lé, utána pedig ismét 7 nap nyers étrend jön. Reggelire zöld turmix (1/­­2 grapefruit, 2 alma, 2 marék spenót, kevés víz, ezt összeturmixoltam, és a tálba tettem még banánt, gojibogyót, chia magot, kivit, aszalt szilvát. Jól összekevertem (miután lefotóztam) és állni hagytam egy félórát. Aztán jól megettem. Napközben nem tudtam ebédelni, mert dolgoztam, ezért ebédre ettem két banánt. Délután (ez volt az igazi ebéd) édesburgonyás diógolyót ettem retekcsírával, paprikával és céklás savanyúkáposzta salátával. Egy darabka édesburgonyát meghámoztam, apró darabokra vágtam, és egy marék (kb 5 dkg) dióval együtt bedobtam az aprítógépbe. Tettem hozzá egy csipetnyi ételízesítőt (Vali ez a Mici nénis cucc tényleg nagyon finom!!!! fantasztikus lett tőle ez a kis fasírt :) ) Szóval a buri és a dió az ételízesítővel összeaprítódott... nem túl apróra, épp hogy formázható legyen. Ebből kis golyókat formáztam egy tányérra, amire előzőleg kiborítottam egy marék retekcsírát. A tetejére ment egy kis kockára vágott kápia paprika. A savanyú káposztát kicsit összevágtam (nem mostam ki, jó annak a jó savanyú leve), és ráreszeltem egy kisebb céklát. Ami a képen látszik gyorsan elfogyott, még egy ekkora adagot ettem meg. kb 2 órával később fogtam két céklát és egy almát, lenyomtam a gyümölcscentrifugán, és megittam a levét. Egész nap elfogyott másfél liter víz

Édesburgonyás tofurántotta currys hummusszal

2017. február 26. Vegán muflon 

Édesburgonyás tofurántotta currys hummusszalHadd kezdjem egy nagy hírrel! Egy Michelin-csillagos francia étterem séfje szólt, hogy segédkezhetnék neki a konyhán. De én rácsaptam a kagylót! Az iménti bevezető is hűen tükrözi, egy férfi esetében a nátha a szellemi kapacitásra is hajlamos súlyosan pusztító hatást gyakorolni. Ám ez még mindig eltörpül amellett az extrém idegállapot mellett, ami normális esetben csak a félig női szupermodell - félig griffmadár jellegű mitológiai vadakat jellemzi. Szóval ezúttal csak csökkentett üzemmódban voltam képes alkotni, de azért harmadik világbeli fogolytáborokban talán ezt a művet is szégyenérzet nélkül szervíroznák. Alkotóelemek: 400g natúr tofu 1 drabálisabb édesburgonya 1 közepes fej lilahagyma 1 tk kurkuma 1 csokor petrezselyem felaprítva 2 tk tandori masala fűszerkeverék (Tisztelt Muflon úr! Mi ez és hol lehet beszerezni? Árulja el, vagy szájba térdelem! - írja Hegemón-Konkáv Rezsőné Buhargerlócról. Nos, Kedves, kínai és Ázsia-boltokban tessen próbálkozni!) 1 tk curry 1/­­2 tk barnacukor 1/­­2 fej kínai kel vagy salátakeverék só, bors Az édesburgonyát vonakodva meghámozzuk, felkockázzuk, a lilahagymát cikkekre vágjuk. Aztán. Ezt az egész rahedli zöldséget egy ún. tálba helyezzük, hogy maximálisra emeljük az elmosandó edények számát. Hozzáadunk 2 ek olívaolajat, a cukrot, a tandori masalát, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük. Ezt az elegyet 180 fokra melegített sütőben 25 percig süssük. Pont. Közben a tofut egy villával összetörjük, kevés olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kurkumát és a sót, és félretesszük. A salátát kevés olívaolajjal és tandori massalával összekeverjük. Ha az egész hóbelevanc kész van, hummuszt készítünk (de a boltban vásárolt sem tartozik a gasztroterrorizmus hatáskörébe), és curryval elvegyítve tálaljuk vele a kész cuccot.

Rakott édesburgonya (vegán)

2017. február 23. VegaLife 

Rakott édesburgonya (vegán) Bár édesburgonyának hívjuk, nem csak Magyarországon, Angliában is, valójában a batátának semmi köze nincs a burgonyához, legfeljebb a hasonló alak és a földben termő gumó/­­gyökér. Mégis, ha lehetne, lecserélném a krumpli és az édesburgonya pozícióját a magyar háztartásokban. Milyen lenne, ha egy jó kis krumplistészta számítana kuriózumnak, nem pedig a batátából készült ételek? :) Kérdésem költői kérdés, mielőtt bárki kommentben erre választ hagyna. Szóval ha még nem próbáltad az édesburgonyát, íme egy szokványos recept, rakott batáta. Szabadon variálhatod, mivel rakod össze, most tofuval és gabonakolbásszal készítettem el.  A recept Hozzávalók: -  8 közepes batáta/­­édesburgonya -  egy szál gabonakolbász -  1 csomag tofu -  szójajoghurt - só - kókuszzsír - víz   Elkészítés: A megmosott batátákat héjastól vízben megfőzzük, de ne túl puhára. Közben felszeleteljük a tofut, majd a kolbászt kókuszzsírral kikenünk egy tűzálló tálat. A joghurtba keverhetünk pl. provance fűszerkeveréket, vagy csak egy kis ételízesítőt, de ez el is maradhat. A megfőtt batátákat hideg vizzel átzuhanyoztatjuk, majd ha picit lehűltek, megpucoljuk őket, majd felkarikázzuk. A tűzálló tálba először egy sor felkarikázott batátát teszünk, megsózzuk, majd tofut, szintén megsózzuk (vagy használhatunk valamilyen fűszerkeveréket is só helyett). Kolbászkarikákat teszünk le következőnek. Mindezt addig ismételjük, míg minden el nem fogy. A legjobb, ha édesburgonya, azaz batáta kerül a tetejére. Legvégül joghurttal megkenjük. Ezután  mehet a sütőbe, ahol pirulásig sütjük.  

Grillezett padlizsánkarikák

2017. február 16. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Grillezett padlizsánkarikák Anna legújabb menüje: Hozzávalók: A pác: - 2-3 ek mustár - 3-4 gerezd fokhagyma 4-5 ek olaj ( lehet oliva de más is) - víz és só  Az összetevőket összeturmixoljuk, a padlizsánkarikákat egy éjszakára (vagy reggel betéve, esti sütéshez) pácba áztatjuk. A padlizsánkarikákat grilltálcára fektetve sütőben puhára sütjük.                                                   Köretek:  A kölest előre megfőzzük, nem kell, hogy szétfőjön, de puha legyen.  Egy-két vöröshagymát apró kockákra vágunk, sóval kókuszolajon dínszteljük, majd hozzáadjuk a füstölt tofukockákat és együtt pirítjuk, amíg kellemes puha néhol barnásra pirult lesz. Ezen a ponton kivehetünk annyit, amennyit a köleshez szeretnénk keverni.  A többihez az édesburgonyát felkockázva szintén hozzákeverjük, kicsit együtt pirítjuk, majd kevéske (1,5 dl) vízzel puhára főzzük.                                                                                                                                                                                 Jó Étvágyat!


Az összes 'édesburgonya' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!