A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics) állásfoglalása a vegetáriánus étrendekről
tovább a teljes receptért »
KIVONAT: A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia úgy foglal állást, hogy a megfelelően összeállított vegetáriánus étrend, beleértve a vegán étrendet is, egészséges, tápanyag bevitel szempontjából megfelelő, és egészségügyileg előnyös lehet bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. Ezek az étrendek megfelelőek az emberi életciklus minden szakaszában, beleértve a terhességet, a szoptatást, a kisgyermekkort, a gyermekkort, a serdülőkort, az idősebb felnőttkort és a sportoló életmódot is. A növényi alapú étrend környezetkímélőbb, mint az állati termékekben gazdag étrend, mivel kevesebb természeti erőforrást használ és sokkal kevesebb környezeti kárt okoz. A vegetáriánusok és a vegánok kevésbé vannak kitéve bizonyos egészségügyi problémák – például az iszkémiás szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, bizonyos típusú rákok és az elhízás - kockázatának. Kevés telített zsír fogyasztása és a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, szója-termékek, diófélék és magvak (ezek mind rostban és fitokemikáliában gazdag táplálékok) nagymértékű bevitele a vegetáriánus és a vegán étrend olyan jellemzői, amelyek az összes koleszterin, illetve az LDL-koleszterin alacsonyabb szintjével és jobb szérum-glükóz-szabályozással járnak együtt. Ezek a tényezők hozzájárulnak a krónikus betegségek csökkentéséhez. A vegánoknak megbízható B12-vitamin forrásra van szükségük, ezek lehetnek például vitaminnal dúsított ételek vagy étrend-kiegészítők.
J Acad Nutr Diet. 2016; 116: 1970-1980.
A VEGETÁRIÁNUS ÉS VEGÁN táplálkozási szokások meglehetősen változatosak lehetnek a rendelkezésre álló élelmiszer-választék és az ilyen étrendek mögött álló motiváló tényezők különbözősége miatt. A döntés oka lehet az állatok iránti együttérzés, a vágy, hogy jobban védjék a környezetet, hogy csökkentsék a krónikus betegségek kockázatát, vagy a már kialakult betegség kezelése. A jól megtervezett, zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat tartalmazó vegetáriánus étrend megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosít. A vegetáriánus étrend nem tartalmaz húsételeket (baromfit, vadhúst, tengeri állatokat és a belőlük készült termékeket sem). 1. ábra: a leggyakoribb növényi alapú étrendek. A vegetáriánus étrend bizonyos tápanyagok csökkentett bevitelének kockázatával jár, azonban ezek a hiányosságok könnyen elkerülhetők megfelelő tervezéssel.
Étrend típusa
Étrendi jellemző (mindegyik húsmentes)
Vegetáriánus
Tojást és tejterméket tartalmaz / nem tartalmaz.
Lakto-ovo vegetáriánus
Tejterméket és tojást is tartalmaz.
Lakto-vegetáriánus
Tejterméket tartalmaz, de tojást nem tartalmaz.
Ovo vegetáriánus
Tojást tartalmaz, de tejterméket nem tartalmaz
Vegán
Sem tojást, sem
tejterméket nem tartalmaz, mézet tartalmazhat
Nyers vegán
Zöldségeken, gyümölcsö-kön, dióféléken,
magva-kon, hüvelyeseken, és csíráztatott gabonákon alapuló étrend. A nyers
ételek aránya 75 és 100% között változhat.
1. ábra, A vegetáriánus étrendek típusai.
A VEGETÁRIÁNUS ÉTRENDEK ÁTTEKINTÉSE
Vegetáriánus irányzatok Egy országos felmérés szerint 2016-ban körülbelül az amerikai felnőttek 3,3%-a volt vegetáriánus vagy vegán (soha nem eszik húst, tehát baromfit és halat sem), és körülbelül a vegetáriánusok 46%-a vegán1. Ugyanebből a felmérésből derült ki, hogy a fiatal felnőttek 6%-a (18-34 évesek) vegetáriánus vagy vegán, míg a 65 éves vagy annál idősebb korosztályban mindössze 2% ez az arány. A hús-helyettesítő termékek forgalma 2012-ben elérte az 553 millió dollárt, ez 8%-os növekedést jelent 2 év alatt. Megfigyelhető, hogy a válaszadók 36%-a főleg vegán húshelyettesítőket keresett, jellemzően a 18-44 éves korosztályból.1,2 Míg a teljes növényi élelmiszerek szolgáltatják a legjobb mindennapi táplálék-forrást, egyes feldolgozott és dúsított termékek, például a növényi alapú italok, húspótlók és reggeli gabonafélék, jelentős mértékben hozzájárulhatnak a vegetáriánusok tápanyagbeviteléhez.
A növényi alapú étrend, beleértve a vegetáriánus és a vegán étrendet is, egyre elfogadottabbá válik, amint ezt sok nonprofit szervezet és kormányzati intézmény ajánlása is kiemeli. Az Amerikai Rákkutató Intézet a növényi alapú étrendeket ajánlja, valamint javasolja, hogy az amerikaiak táplálékának kétharmada zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonákból és babfélékből álljon.3 A 2015-2020-ra vonatkozó Amerikaiak Táplálkozási Iránymutatásában a vegetáriánus étrend a három ajánlott egészséges táplálkozási mód egyike és étkezési terveket biztosítanak lakto-ovo vegetáriánusok és vegánok számára is.4 A Nemzeti Iskolai Ebéd Program, bár nem írja elő a vegetáriánus lehetőség biztosítását, de előírja az iskoláknak a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák arányának növelését az iskolai menüben.
Ezeken túl a vegetáriánus étrendnek technológiai támogatása is van. Ugyan még nincs kifejezetten vegetáriánusok számára készített online tápanyag-kiértékelő rendszer, de némelyik ilyen rendszer lehetővé teszi a vegetáriánus és vegán táplálkozási opció választását. Ezek a mobil alkalmazások segítenek a vegetáriánusoknak a táplálkozási igényeik felfedezésében, a tápanyag-bevitel értékelésében és vegán éttermek, üzletek megtalálásában, ahol számukra megfelelő ételek kaphatók. A www.SuperTracker.usda.gov címen működő rendszer például az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma ,,Choose My Plate programjának része.5
MEGFONTOLANDÓ SZEMPONTOK A VEGETÁRIÁNUSOK SZÁMÁRA
Fehérje
A vegetáriánus étrendek - tehát a vegán táplálkozás is - általában megfelelnek a javasolt fehérje-beviteli szükségleteknek, vagy meg is haladják azt, ha a kalóriabevitel megfelelő.6,7,8
A teljes értékű és
nem teljes értékű kifejezések félrevezetőek a növényi fehérjét
illetően. A nap folyamán elfogyasztott különböző növényi fehérjék megfelelő
mennyiséget tartalmaznak minden nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavból, ha
a kalóriabevitel megfelelő.7 Hüvelyesek és szója
rendszeres fogyasztása biztosítja a megfelelő fehérjebevitelt és más alapvető tápanyagok
bevitelét is. A fruitariánus (gyümölcs alapú) étrend fehérjéből és más
tápanyagokból általában keveset tartalmaz. A kiegyensúlyozott vegetáriánus
étrend minden élethelyzetben kielégíti a szervezet fehérjeszükségletét, még
sportolók esetében is.7,8
n-3 zsírsavak
Míg a vegetáriánusok és
a vegánok alfa-linolénsav (ALA) bevitele hasonló a nem vegetáriánusokéhoz, addig
a hosszú láncú n-3 zsírsavak – eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) -
bevitele alacsonyabb a vegetáriánusoknál és jellemzően hiányzik a vegánoknál.10,11 A nem vegánokkal
összehasonlítva a vegánok vérében és a szöveteiben az EPA és a DHA szintje jelentősen
alacsonyabb.10,11
A csökkent EPA és DHA státusz klinikai
jelentősége a vegetáriánusok és vegánok esetében ismeretlen.11,12 A hosszú láncú n-3
zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy, a retina és a sejtmembránok kifejlődésében,
fenntartásában, és kedvezően befolyásolják a terhesség kimenetelét, a szív- és
érrendszeri betegségek (CVD) és más krónikus betegségek kezelését.6,13,14 Mégis, a vegetáriánus
és vegán gyermekeknél, úgy tűnik, nem tapasztalható károsodás a vizuális vagy
szellemi fejlődésben, illetve a vegetáriánus és vegán felnőttek esetében a
CVD-vel kapcsolatos kockázat csökkenése tapasztalható.10,11,15
Az ALA endogén módon
átalakul EPA-vá és DHA-vá, de a folyamat hatásfoka alacsony, és erősen függ a
nemtől, az étrend összetételétől, az egészségi állapottól és az életkortól.
Nagy mennyiségű linolsav (LA) bevitele akadályozhatja az ALA konverzióját.11,13
Az
optimális konverzióhoz az LA/ALA arány lehetőleg ne haladja meg a 4:1 értéket.7,10,14
Az ALA
javasolt napi bevitele (RDA) 1,6 g/nap férfiaknak és 1,1 g/nap nőknek.4 A
biztonság kedvéért a vegetáriánusok és a vegánok számára előnyös ennél
valamivel nagyobb ALA beviteli értékkel számolni.8,10 A
leggazdagabb növényi n-3 zsírsav források a magvak (len, chia, gomborka, repce, és
kender), a dió és az ezekből sajtolt olajok.8,10 A tények azt
sugallják, hogy az egészséges emberek n-3-igényeit kielégítheti az ALA
önmagában, illetve az EPA és a DHA endogén szintézise az ALA-ból elegendő
ahhoz, hogy a szintek sok éven át stabilak legyenek.11,14 Alacsony dózisú
mikroalga alapú DHA étrend-kiegészítők minden vegetáriánus számára elérhetők,
hogy a megnövekedett igényeket (pl szoptatási időszak a nőknél) vagy a csökkent
konverziós képességet (pl magas vérnyomás vagy cukorbetegség) ellensúlyozzák.10
Vas
A vegetáriánusok vasbevitele
általában azonos szintű vagy valamivel magasabb, mint a vegyes táplálkozásúaké.16 Annak ellenére, hogy a
vas bevitele hasonló,17 a vegetáriánusok szervezete tipikusan kevesebb
vasat raktároz, mint a nem vegetariánusoké. Az alacsonyabb szérum ferritin
szint előnyt jelenthet, mert a szérum ferritin magas szintje önmagában növeli
az anyagcsere zavarok kialakulásának kockázatát.18
A vegetáriánusok
vasszintje miatti aggodalmak felvetették a növényi ételekben található nem hem
vas biológiai hasznosíthatóságának kérdését. A nem hem vas abszorpciója a
fiziológiai igényektől és részben a szervezet által raktározott vas
mennyiségétől függ. A felszívódás nagyon változó a táplálék összetétele és a
raktározott vas mennyisége függvényében. A nem hem vas biohasznosulását
befolyásolják még felszívódást gátló tényezők, mint a fitátok és polifenolok
illetve felszívódást segítő tényezők, mint a C-vitamin, a citromsav és egyéb
szerves savak.19
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a nem hem
vas felszívódása 1% és 23% között változott a szervezet vas-státuszától, illetve
a felszívódást segítő és gátló tényezőktől függően.20 Egy újonnan
kifejlesztett regressziós egyenlet lehetővé teszi a vasfelszívódás
előrejelzését a szérumferritin szintje és a táplálékban lévő módosító tényezők
alapján. A táplálék összetétele nagyobb hatást gyakorolt a vas felszívódására
ha a szérumferritin szintje alacsony volt.20 A nem hem vas
felszívódása akár 10-szer nagyobb lehet vashiányban szenvedőknél, mint a túl
magas vasszinttel rendelkezőknél.
Az RDA 2001-ben a vegetáriánusok számára
80%-kal több vasat írt elő, mint a nem vegetáriánusoknak. Ezt abból a
feltételezésből vezették le, hogy a vegetáriánus étrendből származó vas
felszívódása csak 10%-os míg a nem vegetáriánus étrendből származó vasé 18%-os.21 Ez a feltételezés
nagyon korlátozott mennyiségű adat felhasználásával, egyszeri abszorpciós
vizsgálatok, illetve a fejlett országok vegetáriánusaira nem jellemző
táplálékok alapján készült.
Ma már tudjuk, hogy a
szervezet képes alkalmazkodni és képes sokkal hatékonyabban beépíteni a nem hem
vasat.22 A vasfelszívódást
elősegítő és csökkentő tényezők jelentősége idővel csökken.23 A szervezet
alkalmazkodni tud az alacsony vasbevitelhez az idő múlásával, és képes a
vasveszteséget is csökkenteni.24 Egy tanulmányban a vasabszorpció
jelentősen, közel 40%-kal megnövekedett 10 hétig tartó alacsony vastartalmú
diéta fogyasztása során.22
Az alacsony vasszinttel rendelkező emberek
képesek lényegesen megnövelni a vasfelszívódás mértékét mérsékelt vagy magas
vastartalmú ételek fogyasztása esetén.
Úgy tűnik, hogy a fejlett országokban élő
vegetáriánusoknál a felszívódási folyamat hatékonyan alkalmazkodik, mert a
hemoglobinszintjük és a legtöbb vasszinttel kapcsolatos értékük hasonló a nem
vegetáriánusokéhoz.7
Cink
A tanulmányok azt
mutatják, hogy a nem vegetáriánus kontrollcsoportokhoz képest a felnőtt
vegetáriánusok étkezési cinkbevitele hasonló vagy valamivel alacsonyabb szintű,
és a szérum-cinkkoncentrációjuk alacsonyabb, de a normál tartományon belül van.7,25 Az alacsonyabb cinkszintnek
nem tulajdonítható káros következmény, valószínűleg a szervezet szabályozó
mechanizmusainak köszönhetően, amelyek lehetővé teszik a vegetáriánus étrendhez
való alkalmazkodást. Egyértelmű cinkhiány nem áll fenn a fejlett világ
vegetáriánusai esetében. A népesség leginkább veszélyeztetett csoportjait
(idősebbek, gyermekek, terhes és szoptató nők) illetően nincs elegendő adatunk
arról, hogy a cink státusz alacsonyabb-e vegetáriánusoknál, mint a nem
vegetáriánusoknál.25 A vegetáriánusok
cinkforrásai: szójatermékek, hüvelyesek, gabonafélék, sajt, magvak és diófélék.
Az olyan ételkészítési technikák, mint az áztatás és csíráztatás a babfélék,
gabonák, diófélék és magvak esetében, valamint a kenyér kovászolása csökkenti a
fitátok cinkkötő hatását, így növeli a cink felszívódását.26 Szerves savak, mint a
citromsav, szintén növelhetik bizonyos mértékig a cinkabszorpciót.26
Jód
A
növényi alapú étrend jódban szegény lehet, így azok a vegánok, akik nem
fogyasztanak kulcsfontosságú vegán jódforrásokat, például jódozott sót vagy
tengeri zöldségeket, jódhiány veszélyének vannak kitéve.7,27 A
tengeri zöldségek (tengeri algák, hínárok) jódtartalma nagyon változó és
némelyik jelentős mennyiségű jódot tartalmazhat.28 A
jódbevitel nem haladhatja meg a megengedett napi felső értéket, ami felnőttek
esetében 1100 ug.29 Vegán nőknek várandósság idején további napi
150 ug jódra van szükségük.27,29 A tengeri só, a kóser só és a sós fűszerek,
mint például a tamari, általában nem jódozottak,7 és a
feldolgozott élelmiszerekben sem jódozott sót használnak. A tejtermékek
tartalmazhatnak jódot, de a mennyiség erősen változó.7 Bár
az olyan élelmiszerek, mint a szója, a keresztesvirágúak, illetve az
édesburgonya tartalmaznak természetes goitrogént, ezek az ételek nem okoznak
pajzsmirigy elégtelenséget egészséges emberekben, feltéve, hogy a jód bevitel
megfelelő.7,8,29,30
Kalcium
A lakto-ovo
vegetáriánusok kalciumbevitele általában eléri vagy meghaladja az ajánlott
értéket, míg a vegánok esetében ez nagyon változó, és néha az ajánlott érték
alatt marad.7 A
növényi kalcium biológiai hozzáférhetősége összefügg az élelmiszerek oxaláttartalmával,
és kisebb mértékben a fitát- és a rosttartalommal is, ez nagyon fontos
szempont. A felszívódás mértéke nagy oxaláttartalmú zöldségekből, például a
spenótból, céklalevélből, mángoldból akár 5%-ig is csökkenhet. Így ezek nem
tekinthetők jó kalciumforrásoknak, annak ellenére, hogy magas a kalciumtartalmuk.
Összehasonlításképpen, a felszívódás alacsony oxalát tartalmú zöldségekből,
mint a fodros kel, a tarlórépalevél, a kínai kel és a bordás kel, körülbelül
50%.31 A
kalciummal dúsított (kalciumsóval készült) tofuból és a legtöbb kalciummal
dúsított növényi tejből – a tehéntejhez hasonlóan kb 30% szívódik fel.32,33 Egyéb
növényi élelmiszerek, például a fehérbab, a mandula, a tahini, a füge és a
narancs, mérsékelt mennyiségű kalciumot tartalmaznak, valamivel alacsonyabb
biohasznosulással (kb. 20%). Ehhez képest a kalciumtartalom dúsításához
használt kalciumvegyületek közül a kalcium-citrát-malát biohasznosulása
legalább 36%, míg más anyagoké kb. 30%.34
Regisztrált dietetikus táplálkozási szakértők (RDN) és regisztrált táplálkozási
tanácsadók (NDTRs) segíteni tudnak a megfelelő kalciumbevitel elérésében a
kalciumban gazdak ételek fogyasztásának hangsúlyozásával, szükség esetén
alacsony dózisú táplálékkiegészítők alkalmazásával.
D-vitamin
A szervezet D-vitamin-szintje
a napfényen töltött időtől és a D-vitaminban gazdag élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők
fogyasztásától függ.35 Napozás során a bőr
által termelt D-vitamin mennyisége nagyon változó, nagyban függ a napszaktól,
az évszaktól, a földrajzi szélességi foktól, a levegő szennyezettségétől, a bőr
pigmentációjától, fényvédő krémek használatától, a napfénynek kitett bőrfelület
nagyságától és az életkortól.35,36 Egyes vegetáriánusok
és vegánok esetében beszámoltak alacsony D-vitamin-bevitelről, illetve alacsony
plazma- vagy szérum- 25-hidroxi-D-vitamin-szintről, ez utóbbi különösen a télen
vagy tavasszal vett vérmintáknál és különösen a magas földrajzi szélességen
élők körében fordult elő.36 Étkezési és
táplálékkiegészítő D-vitamin-források általában szükségesek a megfelelő D-vitamin-szint
eléréséhez. D-vitaminnal dúsított élelmiszerek: a tehéntej, egyes növényi tejek,
gyümölcslevek, reggeli gabonapelyhek és margarinok. A tojás is szolgáltathat
némi D-vitamint. Ultraibolya fénnyel kezelt gombák jelentős D-vitamin-források
lehetnek.36,37
Mind a D2-vitamint,
mind a D3-vitamint használják táplálékkiegészítőként és élelmiszerek
D-vitamin-tartalmának növelésére is. A D3-vitamin (kolekalciferol)
lehet növényi vagy állati eredetű, míg a D2-vitamint
(ergokalciferol) az élesztőből származó ergoszterin ultraibolya besugárzásával
állítják elő. Alacsony adagokban a D2 és a D3-vitamin
egyenértékű, de magasabb dózisokban a D2-vitamin kevésbé hatásosnak
tűnik.36 Ha a napsugárzás és a
D-vitaminnal dúsított élelmiszerek bevitele nem elegendő az igények
kielégítésére, táplálékkiegészítő D-vitamin szedése ajánlott, különösen az
idősebb felnőttek számára.35,36,38 Mivel a D-vitamin
számos anyagcsere-folyamatot befolyásol a csontanyagcserén túl,35,38 egyes szakértők
javasolják napi 1000-2000 NE vagy még több D-vitamin bevitelét.
B12-vitamin
A B12-vitamin nem található meg a növényi élelmiszerekben.7,39 Fermentált
élelmiszerek (például a tempeh), nori (tengeri zöldség, hínár), spirulina,
chlorella algák, és a nem dúsított sörélesztő-pehely nem tekinthető megbízható
B12-forrásnak.39,40 Vegánoknak rendszeresen
kell fogyasztaniuk megbízható B12-vitamin-forrást, azaz a B12-vitaminnal
dúsított élelmiszert vagy B12-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítőt
- egyébként-vitaminhiányos állapot alakulhat ki, amint ezt vegán csecsemőkön,
gyermekeken és felnőtteken végzett esettanulmányok mutatják.8,39 A legtöbb
vegetáriánusnak is bele kellene illesztenie ezeket a megbízható B12
forrásokat az étrendjébe, mert naponta 1 pohár tej és egy tojás csak körülbelül
a kétharmadát fedezi az ajánlott napi bevitelnek (RDA).7,39,40
A súlyos B12-hiány korai tünetei a
fáradékonyság, bizsergés a kéz- vagy lábujjakban, a rossz mentális állapot, a
rossz emésztés és az elégtelen fejlődés kisgyermekeknél. Csekély mértékű B12-hiány
magas homocisztein-szintet eredményez. Alacsony B12-bevitel vagy a B12-bevitel
teljes hiánya mellett is egészségesnek érezheti magát valaki, de hosszú távon
már a kis fokú hiány is sztrókhoz, demenciához és a csontok rossz állapotához
vezethet.7,8,41 A B12-vitamin-szint
mérésére alkalmas laboratóriumi vizsgálatok: a szérum metil-malonsav-tartalmának,
a szérum vagy a plazma B12-szintjének és a szérum
holo-transzkobalamin-tartalmának (Holo-TC vagy Holo-TCII)
mérése.8,39,41
A B12-felszívódás normál
mechanizmusa az úgynevezett belső tényező (intrinszik faktor, a gyomornedv antianaemiás faktora)
révén történik, amely körülbelül az RDA felénél
telítődik, és a szervezet csak 4 – 6 óra múlva képes további felszívásra.40 Ezért a
dúsított ételeket legjobb két részre osztva fogyasztani a nap folyamán. Egy másik
abszorpciós mechanizmus, a passzív diffúzió 1%-os hatékonysággal teszi lehetővé
a nagy dózisú B12-t tartalmazó táplálék-kiegészítők ritkább
fogyasztását. Az ajánlásokat nagy dózisok alapján állapították meg (pl. 500 – 1000
ug cianokobalamin hetente több alkalommal).8,39
A B12-vitaminnak négy formáját ismerjük, melyek a kobalaminhoz kapcsolódó csoportokban különböznek egymástól. A ciano-kobalamin a leggyakrabban használt forma a dúsított élelmiszerekben és táplálék-kiegészítőkben, nagy stabilitása miatt. A metil-kobalamin és az adenozil-kobalamin a szervezet enzimatikus reakcióiban szereplő formák, ezek táplálék-kiegészítőként kaphatók. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem hatékonyabbak, mint a ciano-kobalamin, az ajánlott napi értéknél nagyobb dózisra lehet belőlük szükség. A hidroxi-kobalamin injekciókban alkalmazható hatékonyan.8,42
VEGETÁRIÁNUS ÉTREND A TERÁPIÁBAN ÉS
A KRÓNIKUS BETEGSÉGEK
Ha a táplálkozási
oktatás megfelelő, a terápiás vegetáriánus étrend ugyanolyan jól betartható,
mint a vegyes étrend.43 Motivációs
interjúkkal, gyakori megbeszéléssel, főzési bemutatókkal és további ösztönző stratégiák
alkalmazásával tovább javítható a vegetáriánus étrend terápiás használatának
eredménye, ahogyan más terápiás étrendeknél ezt megszokhattuk.
Túlsúly és elhízás
Az amerikai népesség
több mint kétharmada - és egyre növekvő hányada – túlsúlyos vagy elhízott.44 A dietetikusnak
ismernie kell azt a tényt, hogy a vegetáriánus és vegán táplálkozás elősegíti
az egészséges testsúly elérését és fenntartását. Az egészséges testsúly
összefügg a szív és érrendszeri funkciók javulásával,45 az
inzulinérzékenységgel,46 valamint segít
csökkenteni más krónikus betegségek kockázatait is.45
A növényi alapú táplálkozás összefügg az
alacsony testtömeg-indexszel is (BMI, kg/m2-ben). A második
Adventista Egészségügyi Tanulmányban (Adventist Health Study-2), az átlagos BMI a
húsevőknél volt a legmagasabb (28,8), és azoknál volt a legalacsonyabb, akik
elkerülik az összes állati terméket (23,6).47 Hasonlóképpen, a
EPIC-Oxford tanulmányban, a kutatók a legmagasabb átlagos BMI-t a húsevőknél
(24,4) és a legalacsonyabbat a vegánoknál (22,5) mérték.48 A svéd Mammográfia kohorsztanulmányban
a kutatók megállapították, hogy a túlsúly vagy az elhízás előfordulása a
mindenevőknél 40%, a vegetáriánusoknál 25%.49
A kutatások azt mutatják, hogy a vegetáriánus
étrend hatékonyan használható a túlsúly kezelésére és jobb alternatíva, mint a hasonló céllal összeállított mindenevő étrend.
Beavatkozásos kísérletek két metaanalízise azt mutatta ki, hogy a
vegetáriánus étrend alkalmazása nagyobb súlycsökkenéssel jár a kontroll
csoportokhoz képest.50,51 A vegán étrend strukturált
csoporttámogatással és viselkedési terápiával jelentősen nagyobb testsúly-csökkenést
eredményezett, mint a Nemzeti Koleszterin Oktatási Program által összeállított
étrend52 az egy- illetve kétéves
vizsgálati időszak alatt.
Szív és érrendszeri betegségek (CVD), beleértve a
hiperlipidémiát, az iszkémiás szívbetegséget, és a magas vérnyomást
A vegetáriánus étrendek
a CVD kockázatának csökkenésével járnak.15,53 A vegetáriánus
étrendek számos szívbetegség kockázati tényezőn javítanak, például a hasi
elhízáson,54 a magas vérnyomáson,55 a szérum lipidprofiján,56 és a vércukor szinten.42,57 Szintén csökkentik a
gyulladásos markereket, mint például a C-reaktív proteint, az oxidatív stressz,
és védenek az ateroszklerotikus plakkok képződésével szemben.58 Következésképpen, a
vegetáriánusok esetében csökken az iszkémiás szívbetegség kialakulásának, és az
általa okozott halálnak a kockázata.15,53,59
A vegán étrend a
legkedvezőbb a szívbetegségek kockázati faktorainak csökkentésében.55,57 Az EPIC-Oxford tanulmányból60 kiderült, hogy a
növényi táplálkozást követők fogyasztották a legtöbb rostot, a legkevesebb
zsírt, illetve telített zsírt, és nekik volt a legegészségesebb testtömegük és
koleszterinszintjük a mindenevőkkel és más vegetáriánusokkal összehasonlítva. Tizenegy
randomizált, kontrollcsoportos vizsgálat metaanalízise kimutatta, hogy a
vegetáriánusoknál a teljes koleszterinszint, az LDL- és a
HDL-koleszterin-szint oly módon csökkent, ami a szívbetegségek
kockázatában körülbelül 10%-os csökkenésnek felel meg.56 A vegetáriánus étrend
különösen előnyös volt az egészséges testsúlyú és a túlsúlyos emberek esetében,
de kevésbé hatékony az elhízottak számára, ezért kiemelten fontos a korai
étrendi beavatkozás a hosszú távú kockázatcsökkentés érdekében.56
A második Adventista Egészségügyi Tanulmányban
73308 hetednapi adventista vizsgálata alapján a kutatók azt állapították meg,
hogy a vegetáriánusoknál 13%-kal csökkent a CVD és 19%-kal az iszkémiás szívbetegség
kialakulásának kockázata a nem vegetáriánusokkal összehasonlítva.15 Az EPIC tanulmány egy
korábbi elemzése szerint a vegetáriánusoknál 32%-kal alacsonyabb a szívbetegség
miatti kórházi kezelés és a szívbetegség miatti halál kockázata.53
A vegetáriánusok
esetében azért kisebb a szívbetegségek kockázata, mert rendszeresen
fogyasztanak különféle zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű
gabonaféléket, hüvelyeseket és dióféléket. A kevés zsiradékot tartalmazó vegán
és vegetáriánus étrend egyéb pozitív életmódbeli tényezőkkel társulva - mint a
dohányzás mellőzése és a testsúly csökkentése - bizonyítottan az
atheroszklerózis (érelmeszesedés) visszafejlődését eredményezi.61 A
szívkoszorúér-betegségek kockázati tényezői, például a teljes koleszterin és az
LDL-koleszterin, a testsúly és a testzsír rövid időn belül javulnak
vegetáriánus diéta mellett, még koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek
használata nélkül is.61
A vegetáriánusok körében ritkábban fordul elő
a magas vérnyomás a nem vegetáriánusokhoz képest. Az EPIC-Oxford tanulmány
eredményei kimutatták, hogy a vegánoknak a legalacsonyabb a szisztolés és
diasztolés vérnyomásuk, és náluk a legalacsonyabb a magas vérnyomás
előfordulása az összes táplálkozási csoport közül (vegánok, vegetáriánusok,
halevők és húsevők).62 A második Adventista
Egészségügyi Tanulmány adatai szintén megerősítették, hogy a vegánoknak a
legalacsonyabb a vérnyomásuk, és minden vegetáriánus csoport közül itt vannak
legkevesebben a magas vérnyomásban szenvedők, lényegesen alacsonyabb a számuk,
mint a húsevők között.55 Egy metaanalízis -
amely több mint 21 000 ember vérnyomását hasonlította össze a világon - arra a
következtetésre jutott, hogy a vegetáriánusok szisztolés vérnyomása körülbelül
7 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomásuk pedig 5 Hgmm-rel alacsonyabb, mint a
vegyes táplálkozású népességé.63
Cukorbetegség
A húsevőkkel összehasonlítva a lakto-ovo-vegetáriánusoknál és a vegánoknál
kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A második Adventista Egészségügyi
Tanulmányról szóló beszámoló szerint a húsevők között több mint kétszer annyi
cukorbeteg van, mint a lakto-ovo- vegetáriánusok és a vegánok között, még a
BMI-vel való korrekció után is.47 A tanulmány azt is
megállapította, hogy már a cukorbetegség kialakulásának esélye is 77%-kal
csökkent a vegánok esetében, és 54%-kal a lakto-ovo-vegetáriánusok esetében a
nem vegetáriánusokhoz képest (életkor szerinti korrekció után). Amikor a BMI-t
és egyéb befolyásoló tényezőket is figyelembe vették, az összefüggés továbbra
is erős maradt. A vegánoknál 62%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki
cukorbetegség, míg a lakto-ovo-vegetáriánusok körében 38%-kal kisebb ez a
valószínűség.64
Megelőzés
Az elmúlt
két évtizedben prospektív megfigyeléses tanulmányok és klinikai vizsgálatok
jelentős bizonyítékokat szolgáltattak arra, hogy a teljes kiőrlésű gabonákban,
gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, magvakban és diófélékben gazdag,
viszont finomított gabonafélékben, vörös vagy feldolgozott húsokban és cukorral
édesített italokban szegény étrend csökkenti a cukorbetegség kockázatát,
javítja a glikémiás kontrollt és a vérlipidek kontrollját cukorbetegségben szenvedőknél.65 A teljes
kiőrlésű gabonák fogyasztása szorosan összefügg a cukorbetegség kisebb
kockázatával, még a BMI figyelembevétele után is.66 A
hüvelyesek, amellett, hogy alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, azért is
előnyösek a cukorbetegek számára, mert csökkentik az étkezés utáni
glükózszintet, sőt a következő étkezés utáni glükózszintet is, ez az
úgynevezett ,,második étkezés effektus.67 Egy
metaanalízis azt bizonyította, hogy a magasabb gyümölcs- vagy zöldségbevitel,
különösen a zöld zöldségek fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
jelentősen csökkenti.68 Az első és
második ,,Ápolók Egészségügyi Tanulmányában a csonthéjasok, különösen a dió
fogyasztása csökkentette a cukorbetegség kockázatát.69 Ezzel
szemben a vörös és a feldolgozott húsok erősen növelték az éhomi glükóz- és
inzulinkoncentrációt és a cukorbetegség kockázatát.70 A hús és a
cukorbetegség összefüggésének lehetséges okai többek között a telített
zsírsavak, a késői glikációs végtermékek, a nitrátok/nitritek, a hem vas, a
trimetil-amin-N-oxid, az elágazó szénláncú aminosavak és az endokrin diszruptor
vegyi anyagok.70
Kezelés. Randomizált
klinikai vizsgálatokban az alacsony zsírtartalmú vegán étrend az Amerikai
Diabétesz Egyesület iránymutatásai alapján összeállított étrenddel
összehasonlítva jobb eredményt hozott a glikémiás kontroll, a vérlipidek és a
testtömegkontroll terén is.71 2-es típusú
cukorbetegek 24 hetes randomizált kontrollos vizsgálatában az izokalorikus
vegetáriánus étrendet követő csoport jobb eredményeket ért el
inzulinérzékenység, a zsigeri zsír csökkenése és a gyulladásos markerek
csökkenése terén, mint a hagyományos diabetikus diétát követők.72
Hat kontrollos
klinikai vizsgálat metaanalízise szerint a vegetáriánus étrend a glikémiás
kontroll javulásával jár együtt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.73 A
tápanyagban gazdag, magas rosttartalmú növényi ételekből összeállított
vegetáriánus és vegán étrend csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát,
és hatékony terápiás eszköz a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére.
Rák
A második
Adventista Egészségügyi Tanulmány kimutatta, hogy a vegetáriánus étrend
összességében alacsonyabb rákkockázattal társul, különösen az emésztőrendszeri
rákok tekintetében. Továbbá, a vegán étrend, úgy tűnik, nagyobb védelmet nyújt
a rák előfordulása ellen, mint bármely más étrendi minta.74 Legutóbb
arról számoltak be, hogy a vegán étrend 35%-kal csökkenti a prosztatarák
kockázatát.75 Hét
tanulmány metaanalízise azt az eredményt hozta, hogy a vegetáriánusok között
18%-kal kisebb a rákos megbetegedések előfordulása, mint a nem
vegetáriánusoknál.59
Epidemiológiai vizsgálatok egyértelműen
kimutatták, hogy gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek vagy a teljes kiőrlésű
gabonák rendszeres fogyasztása bizonyos rákos megbetegedések kockázatát
csökkenti.76 A zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a gyümölcsökben, a fűszerekben és a
teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitokemikáliák hatalmas sokasága, mint
például a szulforapán, ferulinsav, genisztein, indol-3-karbinol, kurkumin,
epigallokatekin-3-gallát, diallil-diszulfid, rezveratrol, likopin és a
kvercetin, védelmet nyújthat a rák ellen.77,78 Ezekről a
fitokemikáliákról tudjuk, hogy beavatkoznak számos sejtszintű folyamatba, amely
szerepet játszik a rák kialakulásában.79 A
vegetáriánusok általában több rostot fogyasztanak az egyéb étrendek követőivel összehasonlítva.
A tíz európai ország bevonásával készült EPIC tanulmány megállapította, hogy a
legtöbb rostot tartalmazó étrend esetében 25%-kal csökkent a kolorektális
(vastagbél és végbél) rák kockázata a legkevésbé rostos étrendhez képest.80 Másrészt,
két nagy amerikai kohorsztanulmányban egyértelmű kapcsolatot figyeltek meg a
feldolgozott vörös húsok fogyasztása és a kolorektális rák között.81 Azt is
láttuk, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása növeli a rákkal összefüggő
halálozás kockázatát.82 Huszonhat
epidemiológiai tanulmány szisztematikus áttekintése és metaanalízise azt
mutatta, hogy napi 100 g vörös hús fogyasztása esetén a kolorektális
mirigyhámból kiinduló jóindulatú daganatok (adenómák) kialakulásának relatív
kockázata 1,27, illetve napi 50 g feldolgozott hústermék fogyasztása estén a
relatív kockázat 1,29.83
Csontritkulás
Csontokról készült tanulmányok arról
számoltak be, hogy a vegetáriánusok csontjának ásványianyag-sűrűsége hasonló a
vegyes táplálkozásúakéhoz, vagy kissé elmarad attól, míg a legalacsonyabb érték
jellemzően a vegánoké.84 Mivel a
különbségek viszonylag csekélyek, úgy tűnik, ennek nincs klinikai jelentősége,
feltéve, hogy a kritikus tápanyagok megfelelően biztosítottak. A vegetáriánus
étrendek számos tényezővel társulnak, amelyek elősegítik a csontot egészségét,
beleértve a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztását; a bőséges
magnézium-, kálium-, K-vitamin és C-vitamin-bevitelt, valamint a viszonylag
alacsony savterhelést.36 Ezzel
szemben veszélyeztetheti a csontok egészségét, ha az étrendben kevés a kalcium,
a D-vitamin, a B12-vitamin és a fehérje.36 Az
EPIC-Oxford tanulmány 30%-kal nagyobb csonttörési kockázatot jelzett a vegánok
csoportjára, de a lakto-ovo-vegetáriánusok esetében nincs eltérés a nem
vegetáriánusokhoz képest. Ha azonban csak azokat a vegánokat szerepeltettük az
elemzésben, akiknek a kalciumbevitele meghaladja az 525 mg-ot, a törési
kockázat különbsége eltűnt.84 Az második
Adventista Egészségügyi Tanulmány arról számolt be, hogy a hüvelyesek és
húsanalógok gyakori fogyasztása hatékonyabban csökkenti a csípőcsonttörés
kockázatát, mint a húsfogyasztás.85 A fehérje a csontok
egészsége szempontjából semleges vagy enyhén pozitív hatású.36 A D- és B12-vitaminok
elégtelen bevitele összefügg a csontok alacsony ásványianyag-sűrűségével, a
csonttörés megnövekedett esélyével és a csontritkulással.36
Acsontok kiváló egészségének
elérése és fenntartása érdekében a vegetáriánusok és vegánok számára erősen
ajánlott a javasolt napi beviteli értékek betartása minden tápanyagból,
különösen kalciumból, D-vitaminból, B12-vitaminból és fehérjéből,
valamint nagy adag zöldség és gyümölcs rendszeres fogyasztása.36
VEGETÁRIÁNUS ÉTREND AZ ÉLET MINDEN
SZAKASZÁBAN
A jól megtervezett vegán, lakto-vegetáriánus
és lakto-ovo-vegetáriánus étrend megfelelő, kielégíti a táplálkozási
szükségleteket és normális növekedést biztosít az élet minden szakaszában,
beleértve a terhességet és a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort, a
serdülőkort, az idősebb felnőttkort és az élsportoló életmódot is.
Várandósság és szoptatás
Kisebb kutatások azt
mutatják, hogy ahol elegendő élelmiszer van, ott a vegetáriánus nők
terhességének kimenetele, például a születési súly és a terhesség időtartama
hasonló a nem vegetáriánusokéhoz.7,86,87 Egy tanulmány szerint a
vegetáriánus táplálkozás a várandósság első trimeszterében csökkentette a hasi
elhízás kockázatát.88 A sok növényi táplálékot
tartalmazó étrend a várandós nők esetében csökkentheti a terhesség
szövődményeinek, például a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát.88,89
A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia
állásfoglalása és gyakorlati útmutatója, a ,,Táplálkozás és életmód az
egészséges terhességért90,91 megfelelő útmutatást ad a
várandós vegetáriánusok számára. Különösen figyelni kell a vas, a cink, a B12-vitamin
és az EPA/DHA megfelelő szintjére.87,89
Az étrendi döntéstől függően
a várandós vegetáriánusok vasbevitele nagyobb lehet, mint a nem
vegetáriánusoké, és nagyobb valószínűséggel használnak vas tartalmú táplálék
kiegészítőket.92 Az elégtelen vasbevitel
lehetősége és a vashiány ártalmas hatásai miatt ajánlatos alacsony dózisú (30
mg) étrendkiegészítő vasat szedni a terhesség alatt.93 Az ajánlott vasmennyiség
bevihető prenatális (terhességi) táplálékkiegészítővel, külön vaskészítménnyel
vagy ezek kombinációjával is. Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a terhesség
alatt a vegetáriánusok cink bevitele és cink státusza különbözne a nem
vegetáriánusoktól.87,89 A várandósság alatt
megnövekedett cinkigény, illetve a gabonák és hüvelyesek magas fitáttartalma
miatt a cinkbevitel növelése és felszívódást
javító élelmiszer-előkészítő technikák használata javasolható.7,8,29
Várandós és szoptató vegetáriánusoknak rendszeres és megfelelő étrendi és/vagy
kiegészítő B12-vitamin-forrásokra van szükségük 7,8,89,91
A
vegetáriánus nők gyermekeinek alacsonyabb a plazma-DHA-koncentrációja, és a
vegetáriánus anyatej DHA-szintje is alacsonyabb.7,8 Ezek az n-3 zsírsavak
bizonyos mértékig szintetizálhatók ?-linolénsavból, de a
konverziós arány alacsony (bár némileg fokozott a várandósság alatt).8,89 Várandós és szoptató
vegetáriánusok számára előnyös lehet a mikroalgákból kivont EPA és a DHA
közvetlen bevitele.8,91
Csecsemők, gyermekek és
serdülők
Az első 6 hónapban a kizárólagos szoptatás az ajánlott
táplálási mód.94 Ha ez nem lehetséges, akkor
a kereskedelemben kapható csecsemőtápszer legyen az elsődleges élelmiszer az
első évben. A kiegészítő élelmiszereknek energiában, fehérjében, vasban és
cinkben gazdagnak kell lenniük, tartalmazhatnak hummuszt, tofut, jól megfőzött
hüvelyeseket és avokádópürét.8 Telített zsír, dúsított
szójatej vagy állati tej fogyasztása elkezdhető 1 éves korban, ha a gyermek
normálisan fejlődik és különféle ételeket eszik.95 A vegetáriánus gyermekek és
tizenévesek körében kisebb a túlsúly és az elhízás veszélye a nem vegetáriánus
társaikhoz viszonyítva. Normál BMI-értékű gyermekek és fiatalok esetében
valószínűbb, hogy felnőttkorukban is a normál BMI-tartományon belül lesznek,
ami jelentősen csökkenti a betegségek kockázatát.96 A vegetáriánus étrend
további előnye, hogy gyermekkorban és serdülőkorban nagyobb gyümölcs- és zöldségfogyasztással
jár, kevesebb édesség és sós rágcsálnivaló fogyasztás, valamint kevesebb
telítettzsír-bevitel mellett.97 Ha a gyermekek a kiegyensúlyozott
vegetáriánus étrendhez szoknak hozzá az élet kezdeti szakaszában, akkor egész
életen át tartó egészséges szokásokat alakíthatnak ki.8
Az étkezési zavarok
megjelenése serdülőkorban a legvalószínűbb. Az étkezési zavarok etiológiája
összetett. A vegetáriánus vagy vegán étrend nem látszik növelni a táplálkozási
rendellenességek kockázatát, bár azok, akiknél már kialakult valamilyen étkezési
zavar, használhatják ezt a táplálkozási formát a táplálékbevitel korlátozására.7,8
A fiatal vegetáriánusok megfelelő étrendjének
tervezésekor a következő tápanyagokra kell nagy figyelmet fordítani: vas, cink,
B12-vitamin, illetve egyes esetekben kalcium és D-vitamin. A
vegetáriánus gyermekek fehérjebevitele általában eléri vagy meghaladja az
ajánlásokat.7 A vegán gyermek
« Színpompás bableves | Egészségnap a Csokonaiban. » |