Barackos tejberizs
tovább a teljes receptért »
"A beszéd nem főzi meg a rizst". Érvelnek a szólással amellett, hogy a művelt embernek is szüksége van élelemre (és némi kétkezi munkára). Földünkön mintegy hárommillió embernek ad megélhetést a rizs. A rizs a világon a legrégebb óta termesztett gabonafajta. Jelenleg is több száz országban ültetik és aratják. A világ gabonatermésének a 30%-át a rizs adja. A világ rizstermésének mintegy fele olyan vidékről származik, amelyet teljes mértékben kézi erővel művelnek meg.
Mindezek után lássuk a receptet, mert a szövegelés nem főzi meg a rizst. :)
A recept:
Hozzávalók:
- 20 dkg barna rizs
- víz
- 3-4 dl növényi tej
- 3-4 db nektarin
- 6 db sárgabarack
- xilit/stivia/barnacukor/gyümölcscukor ízlés szerint.
Elkészítés:
A barna rizs szemeket átmossuk, majd annyi vízben, ami jól ellepi, majdnem puhára főzzük. Az így megfőtt rizshez növényi tejet vagy növényi tejszínt adunk, és most már addig főzzük, míg a rizsszemek teljesen megpuhulnak, tehát a folyadékot magába szívja a rizs. Édesítjük ízlésünknek megfelelően.
A barackokat megmossuk, felkockázzuk és a megfőtt tejberizshez keverjük. Télen használhatunk barackbefőttet is. Kipróbálhatjuk, hogy reszelt citrom- vagy narancshéjat adunk az így elkészült rizshez. Igazán különleges ízt ad neki. Kikapart vaníliát is adhatunk hozzá.
Tálalásnál megszórhatjuk a tetejét kókuszreszelékkel, egy kisebb szál mentát tűzhetünk a közepébe. Hidegen és melegen is finom. Kínálhatjuk desszertként vagy fogyaszthatjuk édes reggeliként.
« Lencsírás tönkölyspagetti saláta paradicsommal, tofuval és bazsalikommal | Szirmot fazékba, bimbót serpenyőbe receptpályázat » |
|
|