borsó receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Kenyér - új eljárás, nagyszerű eredmény

Rózsavizes limonádé

9 különleges pite a gluténmentes almástól a spenótos-fokhagymásig

Frissítő répasaláta, ami pillanatok alatt elkészül










borsó receptek

Frissítő répasaláta, ami pillanatok alatt elkészül

2024. július 24. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha egy könnyű, mégis ízletes salátára vágysz, amely gyorsan elkészíthető és tökéletes kiegészítője bármilyen étkezésnek, akkor a répasaláta receptje neked szól. Az elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, így szuper választás lehet a rohanós napokra. Ez a répasaláta köretként is kiváló, de egy kis kreativitással könnyedén főétellé is varázsolhatod: adhatsz hozzá lencsét, fehérbabot vagy csicseriborsót,… The post Frissítő répasaláta, ami pillanatok alatt elkészül appeared first on Prove.hu.

Kapros töksaláta - vegán

2024. július 9. Vegavarázs 

Régi családi recept, a nagymamám is sokszor főzte és az anyukám is gyakran készíti nyáron. Beteszi a hűtőbe, szuper köret valami mellé, de magában is tökéletes. Üdít és frissít a kánikulában. Hozzávalók:  1 főzőtök vagy nagyobb cukkini 2 ek olaj fél kk asafoetida (vagy fél hagyma) 1,5 kk pirospaprika csipetnyi őrölt feketebors 1,5 kk só 1 ek apróra vágott friss kapor 2 ek ecet 1 ek cukor Az elkészítése igen egyszerű. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kiszedjük. A tiszta tökhúlt legyaluljuk vagy durvára reszeljük. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a fűszereket: az asafoetidát, a paprikát és a borsot. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a tököt, a sót és a kaprot. Jól összeforgatjuk és addig pároljuk, amíg a tök megpuhul. A végén bekeverjük az ecetet és a cukrot és még egy-két percig főzzük. 

Kapros-joghurtos töksaláta

2024. július 2. Vegavarázs 

Hozzávalók: 1 főzőtök 2 kanál olaj 1/­­3 kk asafoetida (vagy fokhagyma) egy csomag kapor 5 dl joghurt egy csipet frissen őrölt feketebors 3 ek olívaolaj 2 kk só A főzőtököt megpucolom, félbevágom, kiszedem a magos részt, a többit pedig mandolin szeletelőn vékony csíkokra vágom vagy lereszelem. Apróra vágom a kaprot. Egy lábosban felmelegítem az olajat, beleszórom az asafoetidát (vagy a lereszelt fokhagymát) és ráteszem a tököt. Hozzáadom a kapor felét, és időnként megkevergetve addig dinsztelem, amíg elfő a leve, amit kiengedett. Félreteszem, hogy kihűljön.  Közben elkészítem a dresszinget: a joghurtban elkeverem a sót, néhány tekerésnyi borsot őrölök, hozzáadom az olívaolajat és a maradék kaprot, majd alaposan összekeverem. Ha a tök kihűlt, elkeverem a dresszinggel és hűtőben érlelem. 

Káposztás sabji

2024. május 27. Vegavarázs 

Ez most csupa friss, új zöldségből készült, amelyek egyszerre, nagyon gyorsan megpuhultak. Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény fél ek reszelt friss gyömbér 1-2 apró száraz chili (ízlés szerint) Fél kk asafoetida 3/­­4 kk kurkuma 2 kk őrölt koriander 1 nagyobb paradicsom lereszelve Fél fej új káposzta csíkokra vágva 2 nagyobb újkrumpli megpucolva, felkockázva 15 dkg friss zöldborsó 2,5 kk só fél kk garam masala Wokban vagy egy mélyebb serpenyőben felmelegítjük az olajat. Illatosra pirítjuk benne a római köményt, majd hozzáadjuk a gyömbért, belemorzsoljuk a száraz chilit, és néhány másodperc pirítás után beleszórjuk a porfűszereket: az asafoetidát, a kurkumát és a koriandert. Beleöntjük a paradicsomot és 2-3 percig sűrítjük. Jöhetnek a zöldségek, és öntünk hozzá kb. 1,5 dl vizet is. Megsózzuk, jól elkeverjük és lefedjük. Időnként megkeverve addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Ha elkészült, belekeverjük a garam masalát is. 

Selymes zöldborsókrémleves: a bazsalikom teszi különlegessé

2024. május 11. Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a bazsalikomos zöldborsókrémleves olyan étel, amit ha egyszer elkészítesz, akkor garantáltan fel fog kerülni a heti menüsorra, főleg a tavasz beköszöntével. Ilyenkor ugyanis sokkal jobban kívánjuk a friss, zöld ízeket, ami nem véletlen. Télen általában kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint a többi évszak során - tányérunkon inkább a testesebb, telítőbb, melegítő ételek foglalnak… The post Selymes zöldborsókrémleves: a bazsalikom teszi különlegessé appeared first on Prove.hu.

Zöldséges csicseriborsó lepény: a tökéletes gluténmentes sós reggeli

2024. április 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha gluténmentes és nem édes reggeliötleteket keresel, akkor ez a csicseriborsó lepény lesz az új kedvenced: bizony, van élet a pirítóson és a zabkásán túl is. Ráadásul ezzel a recepttel úgy vihetsz egy kis színt a reggelirepertoárodba, hogy közben jót is teszel magaddal: a csicseriborsó lepényben akár négy-ötféle zöldséget is el lehet ,,rejteni, amitől nagyon… The post Zöldséges csicseriborsó lepény: a tökéletes gluténmentes sós reggeli appeared first on Prove.hu.

Fényes jövő áll a növényi fehérjeforrások előtt: a borsófehérje lehet a következő évek sztárja

2024. március 27. Prove - a világ vegán szemmel 

A USD Analytics legfrissebb elemzése stabil növekedést jósol a növényi fehérjeszektornak a következő hat évben. A trendet a fogyasztók egészségügyi, fenntarthatósági és állatjóléti megfontolásokat figyelembe vevő döntései hajtják. A leggyorsabb növekedést a borsófehérje produkálhatja számos pozitív tulajdonsága miatt. Ráadásul a növény termesztése sem igényel különösebb erőforrásokat. A növényi alapú alternatív fehérjeforrások piacán előreláthatóan 8,1 százalékos… The post Fényes jövő áll a növényi fehérjeforrások előtt: a borsófehérje lehet a következő évek sztárja appeared first on Prove.hu.

Tojás nélküli, vegán cukkinitócsni

2024. március 10. vegasziget 

Én személy szerint jobban szeretem a cukkinből vagy sárgarépából, brokkoliból készült tócsnit, mint a hagyományos, burgonya alapút. Most egy pikáns, tojás nélküli, cukkinis változat receptjét írom le nektek: Hozzávalók: 2 közepes cukkini 2 dl zabpehely 2 dl vöröslencseliszt vagy csicseriborsóliszt 1 ek. őrölt lenmag 2-3 tk. fokhagymapor só, fekete só (elhagyható), vegeta, bazsalikom – ízlés […]

Tárkonyos zöldségleves karalábéval és csipetkével

2024. február 20. Prove - a világ vegán szemmel 

A tárkonyos zöldségleves egy olyan laktató étel, amit könnyedén és gyorsan elkészíthetsz egyszerű alapanyagokból, önmagában fogyasztva vagy egy többfogásos menü részeként is kiváló. Bár leggyakrabban karfiollal szokták készíteni, ennek a tárkonyos zöldséglevesnek az alapja a karalábé. Emellett répát és burgonyát teszünk bele, de természetesen kerülhet bele fehérrépa, zeller vagy zöldborsó is. A csipetkétől pedig annyira… The post Tárkonyos zöldségleves karalábéval és csipetkével appeared first on Prove.hu.

Hagyományos zöldborsóleves vegán nokedlivel

2024. január 25. Prove - a világ vegán szemmel 

A zöldborsóleves az egyik legideálisabb vacsora a hétköznapokra: nem kell hozzá nagy bevásárlást csinálni, és mindössze húsz perc alatt, minimális munkával meleg étel kerül az asztalra. Most vegán változatban készítjük el. Mindenki gyermekkorának zöldborsólevese nagyjából minden változatban ugyanazzal a néhány összetevővel készül: zöldborsóval, sárgarépával és nokedlivel vagy galuskával. Azonban van néhány módja a variálásnak, ha… The post Hagyományos zöldborsóleves vegán nokedlivel appeared first on Prove.hu.

Krémes mogyoróvajas hummusz

2024. január 23. Prove - a világ vegán szemmel 

A mogyoróvajas hummusz egy nagyon izgalmas változata a már jól ismert csicseriborsókrémnek, amelyben a tahinit, vagyis a szezámkrémet krémes mogyoróvaj váltja fel. Ha már mestere vagy a hagyományos hummusznak, akkor itt az ideje, hogy egy kis csavart vigyél bele. Rengeteg variációja létezik a csicseriborsókrémnek, például céklás, paprikás, pikáns, citromos vagy tökmagos. Az alábbi receptben egy… The post Krémes mogyoróvajas hummusz appeared first on Prove.hu.

Kókusztejes, csicseriborsós ragu - vegán, gluténmentes recept

2024. január 20. Prove - a világ vegán szemmel 

A fűszeres, ázsiai jellegű ételek elkészítése a növényi alapú konyhában szinte elengedhetetlen. Ez a kókusztejes, csicseriborsós ragu jó alapot nyújthat ehhez: nem bonyolult az elkészítése, a végeredmény pedig nem annyira fűszeres, ami erős lenne a magyar ételekhez szokott ízlésnek. Ezt az ételt nyugodtan elkészítheted, ha olyasvalakit akarsz lenyűgözni, aki nem tud elképzelni egy jó fogást… The post Kókusztejes, csicseriborsós ragu - vegán, gluténmentes recept appeared first on Prove.hu.

Itt az új, egészségesebb vegán sajt sárgaborsóból

2023. november 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Brit kutatóknak köszönhetően újfajta vegán sajt született. Sárgaborsóból készült, így egyszerre tápláló és fenntartható alternatíva. A Nottinghami Egyetem projektje vállalati közreműködéssel és állami támogatással valósulhatott meg. A vegán sajtok többségét nem éppen az egészséges, tápanyagokban dúskáló ételek között tartják számon, és elsősorban nem is ezek reményében fogyasztják a kedvelői. Ezeket az élelmiszereket rendszerint inkább a… The post Itt az új, egészségesebb vegán sajt sárgaborsóból appeared first on Prove.hu.

Jalapeno-s hummusz

2023. augusztus 21. vegasziget 

Nagyon szeretjük a hummuszt, sokszor készül alaprecept, de sokszor teszek bele ezt-azt, pl. főtt, turmixolt céklát vagy mogyoróvajat; kesudiót; főtt sárgarépát. Most egy csípős változatot hoztam. Hozzávalók: 40 dkg csicseriborsó 2 gerezd fokhagyma 3 ek. tahini 2 ek. szezámmagolaj/­­olívaolaj 2-3 ek. citromlé 2-3 tk. római kömény koriander, só – ízlés szerint 1 jalapeno paprika, megpirítva […]

Vegán sabji vegyes zöldségekből

2024. május 16. Vegavarázs 

Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény Fél ek reszelt friss gyömbér 1-2 apró száraz chili (ízlés szerint) 2 kk őrölt koriander Fél kk asafoetida 3/­­4 kk kurkuma 2 paradicsom lereszelve 80 dkg vegyes zöldség (lehet karfiol, répa, krumpli, borsó, zöldbab, kápia) 2 kk szárított methi levél 2,5 kk só 1 ek friss korianderzöld felaprítva Egy lábosban felmelegítjük az olajat, illatosra pirítjuk benne a római köményt. Hozzáadjuk a gyömbért, belemorzsoljuk a chilit, és kis kevergetés után beleszórjuk a porfűszereket: a koriandert, az asafoetidát és a kurkumát. Elkeverjük, majd beleöntjük a lereszelt paradicsomot. 2-3 perc sűrítés után beletesszük a zöldségeket, sózzuk, a methi levelet is hozzadjuk, majd felengedjük annyi vízzel, ami szinte ellepi, de azért ne teljesen. Nagy lángon főzzük, hogy mire megpuhulnak a zöldségek, a víz nagyrésze elfőjön, és szaftos, krémes sabjit kapjunk. Végezetül megszórjuk a korianderzölddel. Rizzsel vagy indiai lepénykenyérrel tálaljuk.

Zöldborsós zöldség subji - zöldséges főétel

2024. április 28. Élj harmóniában 

Zöldborsós zöldség subji -  zöldséges főételA melegebb időjárásnak köszönhetően, a zöldségszezon idén előbb kezdődött:) A Bio piacról a férjem tegnap  megannyi ízletes, finom, friss, hazai zöldséget hozzott -  brokkoli, sárgarépa, cékla, saláták, koriander, zöldborsó és még friss cukkinit is hozott.  Ezt zöldséges főételt,  ha más zöldségekkel készíted el, akkor is nagyon finom lesz.  H ozzávalók 2 csésze felaprított brokkoli  1 csésze felaprított  cukkini 1 csésze felaprított sárgarépa 1/­­2 csésze zöldborsó  2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 1 tk. édesköménymaf 1 tk. római kömény 1/­­4 tk. lepkeszegmag 1 tk. őrölt koriander 1/­­4 tk. garam masala Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A zöldségeket mosd meg és vágd darabokra.  Melegítsd fel az edényt és tedd bele a ghít, majd add hozzá az édesköményt, római köményt és a lepkeszegmagot. Ha pirulni kezdett add hozzá a koriandert és a masalakeveréket.   Picit keverd meg és tedd hozzá a brokkolit, a sárgarépát és a zöldborsót és 1/­­2 csésze vizet. Hagyd picit puhulni, majd add hozzá a cukkinit is. Keverd úgy össze, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek a zöldségekkel. Vedd le kisebb fokozatra  és tedd rá a fedőt. addig főzd takarékon, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Én ma kókuszos, kardamomos baszmatirizst készítettem hozzá, de bármilyen gabonával tálalhatod.  A végén mindig meglocsolom egy kis ghível. Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti #recept #táplálkozás #ájurvédikus #vegán #vegetáriánus  #cukkini #zöldborsó #sárgarépa ##gluténmentes #zöldséges #tojásmentes #tejmentes 

Spárga vajas tésztában

2024. április 8. Vegavarázs 

Hozzávalók: 15 dkg fehér liszt 5 dkg teljes kiőrlésű liszt 1 kk só 10 dkg hideg vaj 3-4 ek hideg víz 50 dkg zöldspárga 15 dkg sajt vékonyra szeletelve (pl. edami, ementáli) olajspray A sót elkeverjük a lisztben, majd belereszeljük a hideg vajat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. Ezután fél órára a hűtőbe tesszük. A hűtőszekrényből kivett tésztát kinyújtjuk, és 10-12 centis négyzeteket vágunk belőle. A négyzetekre teszünk egy szelet sajtot, arra pedig két spárgasípot. A spárgát megfújjuk olajspray-vel, sózzuk, borsozzuk. A tészta két sarkát a fotón látható módon behajtjuk, s összecsípjük, hogy ne jöjjön szét sütés közben. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük.

Vegán tojáskrém háromféleképpen: tofus, csicseriborsós és avokádós

2024. március 26. Prove - a világ vegán szemmel 

A vegán tojáskrém pofonegyszerűen elkészíthető, ugyanis a fekete sónak köszönhetően megszólalásig hasonlít az eredetire. A krém alapjához pedig többféle alapanyag közül is választhatsz: most egy tofus, egy csicseriborsós és egy avokádós változatot mutatunk. A tojást rengeteg módon lehet helyettesíteni attól függően, melyik tulajdonságát szeretnéd imitálni. Ha kötőanyagként használnád, akkor kiváló választás lehet a lenmagzselé, a… The post Vegán tojáskrém háromféleképpen: tofus, csicseriborsós és avokádós appeared first on Prove.hu.

Zöldségekkel töltött szamósza

2024. február 25. vegasziget 

Finom vendégváró csemege, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt (lehet fele-fele teljes őrlésű-finomliszt) 4 ek. vaj 2 ek. vegaföl só A töltelékhez: 1 fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 40 dkg zöldborsó 2 nagyobb burgonya 2 sárgarépa 1 kisebb fej karfiol 2 ek. olaj koriander, római kömény, ánizs, kurkuma, gyömbér, só […]

Sült téli zöldség saláta ropogós csicseriborsóval és quinoával (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2024. február 7. Zizi kalandjai 

Február – nekem ez a legnehezebb hónap az évben, amikor már nagyon vágyom a meleg időre, a sok-sok napsütésre, a friss zöldekre, a későtavaszi/­­koranyári gyümölcsökre. A zöldek utáni vágyamat próbáltam enyhíteni ezzel a sok zöldséget tartalmazó salátával, amihez raktam fehérjét (csicseriborsót, joghurtot), szénhidrátot (quinoát – bár ennek is van valamennyi fehérje tartalma) és zsiradékot… Source

Brokkolis csicseriborsókrém

2024. január 24. Vegavarázs 

Hozzávalók: 40 dkg főtt brokkoli 40 dkg főtt csicseriborsó 1 ek citromlé 3 ek olívaolaj 2 kk só (lehet fekete só is) Fél kk őrölt feketebors 1 tk mustár 1 kk őrölt római kömény 2 ek vegán majonéz A megfőtt alapanyagokat egy tálba tesszük, és botmixerrel pépesítjük. Alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval, és hűtőben néhány órán át érleljük az ízeket. 

6 tésztaétel, ami fél óra alatt elkészíthető

2024. január 21. Prove - a világ vegán szemmel 

Összegyűjtöttük 6 tésztaétel receptjét, amelyeket mindössze fél óra alatt elkészíthetsz, gazdag ízviláguk pedig garantáltan le fog nyűgözni. Ezekkel a tésztaételekkel igazán különleges vacsorát, ebédet varázsolhatsz az asztalra a sietős hétköznapokon, vagy ha egyszerűen nincs kedved órákig a konyhában ácsorogni. Minden recept egyszerű, mégis ízletes összetevőket tartalmaz, így ezeket könnyedén elkészítheted a mindennapokban. Legyen szó csicseriborsós… The post 6 tésztaétel, ami fél óra alatt elkészíthető appeared first on Prove.hu.

Sokzöldséges, kiadós lencse dahl

2023. november 15. Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a lencse dahl minden, aminek egy ételnek lenni kell: tápláló, egyszerű, laktató és finom, csupa teljes értékű hozzávalóval. A ,,dahl szót eredeti jelentésében az indiai szubkontinensen a felezett hüvelyesekre értik, például a sárgaborsóra, a vörös lencsére és a főzeléklencsére. Nemes egyszerűséggel így hívják az ezekből a hüvelyesekből készült, fűszeres egytálételt is, ami a régió… The post Sokzöldséges, kiadós lencse dahl appeared first on Prove.hu.

Megmenekült egy languszta, miután az étterem vendége visszadobta a tengerbe

2023. szeptember 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Megesett a szíve az asztalához kihozott langusztán annak a hölgynek, aki egy előkelő olasz étteremben úgy döntött, inkább visszadobja az állatot a tengerbe. A döntés azért is tiszteletreméltó, mert a hölgy kifizette a ,,vacsoráért felszámolt borsos árat, vagyis az étterem személyzetének egy szava sem lehetett. Sőt, elmondásuk alapján meg is indította őket a nemes cselekedet.… The post Megmenekült egy languszta, miután az étterem vendége visszadobta a tengerbe appeared first on Prove.hu.

Tepsiben sült pikáns csicseri és karfiol

2023. július 21. vegasziget 

Nagyon finom csemege – akár magában is, de egy hozzá kifőzött ízesített, pikáns rizzsel, bulgurral, vagy pl. paradicsomszószos tésztára téve finom ebéd válhat belőle. Hozzávalók: 30 dkg (főtt, konzerv) csicseriborsó 1/­­2 fej nyers karfiol 4 ek. olívaolaj ízlés szerint: só, római kömény, kurkuma, füstölt paprika, gyömbér, korianderzöld Elkészítés: A csicseriborsókonzervet leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük. Az olajat […]


Az összes 'borsó' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!