citromlé receptek - Vegetáriánus receptek

citromlé receptek

Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)

2017. július 16. Zizi kalandjai 

Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)A Nar Gourmet blog szerzője, Tóth Ági, júniusra hirdetett vegetáriánus-vegán török hónapot, amely keretén belül jobbnál jobb gasztronómiai programokat szervezett az érdeklődőknek. A török húsmentes hónap során Ági bemutatta a török konyha sokszínűségét, mind a blogbejegyzései, mind a tematikus események segítségével. A török konyháról első hallásra mindenkinek a húsos, fűszeres, sokszor nehéz ételek jutnak eszébe, keveset tudunk arról, hogy Törökország gasztronómiája milyen gazdag és kreatív a zöldségek felhasználása terén. Ha vegetáriánusként, vegánként eljutunk az országba, biztosan lesz mit ennünk… erről meggyőződhettem az egyik Ági által szervezett programon, a török vegán főzőkurzuson. Alapanyagok előkészítése a lencseleveshez… Alapanyagok a padlizsánraguhoz és a bulgur salátához… Ági nagyon izgalmas menüsort állított össze a kurzusra: Mercimek çorbas? (Vöröslencse leves) /­­/­­ Narl? k?s?r (Gránátalmás, fűszeres bulgursaláta) /­­/­­ Patl?can yahn?s? (Padlizsán ragu paradicsommal es burgonyával) /­­/­­ Zerde (Sáfrányos-fenyőmagos puding). Mindegyik egyszerűen elkészíthető étel volt egy kis csavarral, így nem meglepő, hogy a végén a közösen elfogyasztott vacsora során fantasztikus ízek bombázták az ízlelőbimbóinkat! Vöröslencse leves fűszeres olajjal meglocsolva és pár csepp frissen facsart citromlével tálalva – mennyei ízek egy kis tálkában! Sáfrányos-fenyőmagos puding – szokásosan nagyon-nagyon-nagyon édes török desszert… kicsinek tűnhet a tálka, de én ebből 8-10 teáskanálnyit tudtam megenni és azzal fedeztem egy heti cukoradagomat!!! És akkor néhány szó a főételekről… “A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a k?s?r nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba! Ez az étel egy esszencia! Összesűrít megannyi ízt, melyek nekem a török gasztronómiát jelentik és elkészítése is szimbolizálja a török háziasszonyok főzéshez való hozzáállását, vagyis, hogy milyen fontos, hogy szívünket, lelkünket és leginkább kezünk erejét és melegét átadjuk egy ételnek.” – mesélte Ági erről a különlegesnek tűnő, de mégis egyszerű salátáról. Az egyedüli, ami furcsának tűnhet az az olívaolaj mennyisége (200 ml 4 főre), de a gyúrás során a bulgur eléggé magába szívja az olajat is és ennek segítségével, meg a fűszerekkel “főzzük” meg a bulgurt, tehát nem lesz nagyon olajos a saláta. Nagy keverőtálba téve a bulgursaláta hozzávalói… Saláta kézzel “gyúrása”… Saláta ízesítése friss citromlével… A padlizsánragu tényleg nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A ragunál az i-re a pontot a főzés végén hozzáadott friss kapor és petrezselyem teszi fel. Tudom, egyesek ki nem állhatják a kapor ízét… nekik üzenem, hogy ez az étel nem működne autentikusan kapor nélkül. Ez egy egyszerű zöldségragu, amit bármikor megfőznék én is, de nem jutna eszembe, hogy kaprot tegyek bele. Amióta megismerkedtem ezzel az étellel, azóta keresem a lehetőséget a kapor számára, hogy melyik ételbe tehetem még bele, mert annyira rákattantam! Szóval ez egy kötelezően elkészítendő nyári étel, csakis kaporral és petrezselyemmel! Zöldségek pirítása… Főzés végén hozzáadott friss zöldfűszerek… Tálalva a török padlizsánragu gránátalmás, fűszeres bulgursalátával… Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 30 perc Főzési idő 50 perc Teljes idő 1 óra 20 perc   Könnyed, nyári török ételek, megfűszerezve minden jóval. Szerző: Zizi Recept típusa: saláta, főétel, köret Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 4 főre Hozzávalók Padlizsánraguhoz: 500 g padlizsán 400 g zöld kaliforniai paprika 400 g hámozott, darabolt paradicsom konzerv 200 g burgonya, meghámozva 3-4 gerezd fokhagyma, meghámozva 1 kis csokor kapor, felaprítva 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva 4 evőkanál olívaolaj 3 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 2 teáskanál őrölt koriander 2 teáskanál nádcukor (opcionális) só, feketebors Bulgursalátához: 250 g aprószemű bulgur (török nevén ince vagy köftelik bulgur) 200 ml extra szűz olívaolaj 100 ml gránátalmalé (frissen facsarva vagy dobozos) 4 szál újhagyma, felaprítva 3 marék gránátalmamag 2 marék rukkola 1 evőkanál gránátalmaszirup 1 evőkanál török paprikakrém 1 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 1 teáskanál őrölt pirospaprika 1 teáskanál chili pehely (opcionális) 1 teáskanál őrölt római kömény só, feketebors 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé Elkészítés Padlizsánragu: Vágjuk fel a burgonyát és a padlizsánt kis falatnyi nagyságú kockákra. Hevítsük fel az olívaolajat egy lábasban és pirítsuk meg rajta (kb. 8-10 perc alatt) a burgonyát és a padlizsánt, majd adjuk hozzá az őrölt koriandert és az apróra vágott fokhagymát. Mehet bele a paradicsom konzerv, a sűrített paradicsom, a nádcukor, végül pedig a kaliforniai paprika. Öntsük fel annyi vízzel (kb. 100-150 ml), hogy nagyjából elfedje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd közepes lángon, fedő alatt főzzük 15-20 percig. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele az apróra vágott kapor és petrezselyem felét. Tálaláskor szórjuk meg a maradék zöldfűszerekkel. Ha nem csináljuk meg mellé a bulgurt, akkor kenyérrel lehet tunkolni a szaftját. Bulgursaláta: Tegyük a bulgurt egy tálba, öntsünk rá a bulgur másfélszeres mennyiségének megfelelő forrásban lévő vizet, majd takarjuk le és hagyjuk állni. Egy másik tálban keverjünk össze az olívaolajat, a fűszereket, a paradicsompürét és a paprikakrémet. Vágjuk fel a rukkolát, az újhagymát és tegyük félre. perc múlva öntsük az összekevert fűszeres olajat és a gránátalmalevet a bulgurhoz és gyúrjuk a kezünkkel 10 percig, mint egy tésztát. A kezünk melegétől és a nyomástól megnyílnak a bulgurszemek és beszippantanak minden illatos fűszert! Végül keverjük hozzá az újhagymát, a rukkolát, a gránátalmamagokat és öntsük rá a gránátalmaszirupot, valamint a citromlevet. Keverjük össze, de ekkor már nem kell gyúrni. Tálaláskor csorgassunk még rá néhány csepp citromlevet. 3.5.3226

tök jó zsemle :)

2017. július 15. Beautilicious 

tök jó zsemle :) A reggeli elmaradhatatlan hozzávalója egy finom puha zsemle. Fontos hogy megfelelően tápláld tested, és adj meg neki mindent, amire szüksége van. Ez a szuper zsemi rosttal, vitaminokkal, fehérjével és szénhidráttal is ellátja szervezeted. Ezek mellett nagyon finom is, csak ajánlani tudom kipróbálását mindenkinek. Hozzávalók - 300gr patiszon - 100ml növényi tej/­­tej/­­víz - 3tojás - 150gr zabliszt - 50gr lenmagliszt - 10gr sörélesztő pehely - só - szódabikarbóna - fél citrom leve Így készítsd - A tojásokat válaszd ketté - A patiszont meghámozva turmixold össze a folyadékkal es a tojássárgájával - Keverd össze a liszteket a sörélesztőpehellyel és a sóval - Add hozzá a patiszont, majd alaposan keverd össze - Verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd forgasd bele a patiszonos keverékbe - Add hozzá a szódabikarbónát és a citromlevet - Tepsibe adagold a tésztát, majd süsd 180 fokon 25-30 percig

sós keksz

2017. július 7. Beautilicious 

sós kekszAkár ha a tojásrántotta mellé ropogtatnál valamit, akár mártogatósként, akár magában. Ez a ropogtatni való minden étkezésnél megállja a helyét. Megkívántam valami sósat, és csak gyorsan összeöntöttem néhány dolgot, nem gondoltam volna, hogy pár hozzávalóból ilyen finomat kutyulok majd. Hozzávalók - 175gr zabliszt - 25gr útifű maghéj - 150gr tejföl - 1 tk só - fokhagymagranulátum - fél citrom leve - szódabikarbóna Így készítsd - Keverd össze a száraz hozzávalókat - Add hozzá a tejfölt majd a citromlevet és keverd el alaposan - adagold a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe - süsd előmelegített sütőben 180fokon 20percig

sós palacsinta

2017. június 28. Beautilicious 

sós palacsintaNyamm,nyamm, nyamm!!!! Ha valami tápláló finomságot keresel és már unod a sós nasikat, ezt bátran merem ajánlani. Nagyon jó alternatíva akár a kenyérfélék pótlására is. Hozzávalók - 60gr zabpehely - 2 tojás - 1 répa - só - szódabikarbóna - kis citromlé - olívaolaj a sütéshez Így készítsd - A zabpelyhet keverd el sóval és tojással - Reszeld le a répát és öntsd a zabhoz - A citromlében aktiváld a szódabikarbónát és öntsd a zabos keverékhez - Süsd ki olívaolajon

Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje

2017. június 21. VegaNinja 

Természetesen a majonéz semmilyen formában nem a világ legegészségesebb étele, mivel hozzáadott olajat és cukrot tartalmaz. De mindenképpen jobb, mint a tejes-tojásos verziója, és a veganizmus amúgy sem arról szól, hogy mindig a legegészségesebb dolgokat esszük, hanem arról, hogy nem ártunk másoknak. Ez a recept talán a legegyszerűbb a blogon, kb. 5 percbe telik elkészíteni, és ha sikerül eltalálni a megfelelő arányokat, olyan lesz, mint a bolti. 0,5 dl szójatej 0,7 dl semleges ízű olaj (pl. étolaj) 1 evőkanál cukor (vagy más, természetes édesítő) 1 csipet só 2-3 evőkanál citromlé Az összetevőket beleöntjük egy befőttes üvegbe, és botmixer segítségével alaposan elkeverjük. Minél több az olaj, annál sűrűbb a majonézünk. Csak szójatejjel működik, mert abban található szójalecitin, ami egy természetes emulgeátor, azaz segít a vízbázisú anyagnak az olajbázisú anyaggal elkeveredni, és krémet alkotni. A light szójatej sem működik sajnos erre a célra, csak a normál. És a végeredménynek nem lesz szójaíze! Ezt a veganézt aztán átalakíthatjuk tartármártássá némi extra mustárral, csinálhatunk aioli szószt belőle (fokhagymás majonéz), vagy elkeverhetjük Sriracha szósszal, vagy más csiliszósszal. Ezersziget salátaöntet is készíthető belőle, ha hagymát (reszelve vagy por formában), fokhagymát (szintén pürésítve vagy por formában), pirospaprikát, borsot, cukrot, sót, és citrom- vagy  narancslevet adunk hozzá. The post Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje appeared first on VegaNinja.

kenyérpótló

2017. június 15. Beautilicious 

kenyérpótlóSokaknak gondot okoz, hogy mit egyenek a hagyományos búzaliszttel készült kenyér helyett. A felvágott, sajt és tojásrántotta nem lehet teljes a kenyér nélkül? Itt egy szuper alternatíva, ami orvosolja ezt a problémát Hozzávalók - 50gr lenmagliszt - 150gr zabliszt - 4 tojás - 175gr joghurt - 50 ml szénsavas víz - fél citrom leve - szódabikarbóna - sütőpor - só Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - A sárgájához keverd a joghurtot és a vizet - Ehhez add hozzá a liszteket és a sütőport - A fehérjét a sóval verd kemény habbá - A habot forgasd a keverékbe - A citromlevet a szódabikarbónával keverd össze majd öntsd a masszába - Sütőpapírral bélelt tepsibe adagold a tésztát tetszés szerint ( én korongokat csináltam) - Süsd 180fokon 20percig

Epres túrókrém

2017. május 30. Gitta nyersétel blogja 

Epres túrókrémMandulatej készítésénél visszamaradt pépet fel lehet használni túró helyettesítésére. A savanykás ízt el lehet érni pár csepp citromlével, és egy kis reszelt citromhéj egyenesen csodát tesz vele. Mandulából készült epres túrós pohárkrém De ha egyszerűen csak állni hagyjuk a masszát, akár a hűtőszekrényben 2-3 napig, vagy kint szoba hőmérsékleten már 1 napig, akkor magától megsavanyodik (ahogy a tehéntej is), az illata és az íze is teljesen túrós lesz :) Szépen be lehet ízesíteni, mint a túrót, és ugyanúgy fel is lehet használni. Itt rögtönöztem egy epres pohárkrémet, de lehet mást is készíteni belőle. Így néz ki a mandulapép  Hozzávalók (csak körülbelül) 10 dkg mandulapép (ami a mandulatej készítésénél megmarad. Mandulatej készítését lásd itt: Mandulatej) 1-2 evőkanál folyékony édesítőszer (agavé szirup vagy datolyaszirup, vagy esetleg méz, ha nem vagy vegán) 1/­­2 citrom reszelt héja 1/­­2 citrom leve (opcionális, lásd a leírást) 4-5 evőkanál mandulatej (opcionális, lásd a leírást) gyümölcsök ízlés szerint, itt most egy marék földieper A mandulatej készítésénél megmaradt pépet tálkába tesszük, és úgy ahogy van, kint felejtjük a konyha asztalon. Legalább 1 napra. 1 nap alatt szépen megsavanyodik, hozzákeverjük az édesítőt, a citrom héjat, és ha túl száraz az állaga, akkor visszaöntünk hozzá annyi mandulatejet, hogy kellemes lágy legyen. Érdemes még a száraz részből kivenni egy keveset, majd a pohárkrém tetejére díszítésnek. Ha nem szeretnénk természetesen savanyítani a mandula túrót, akkor egy fél citrom levével érhetjük el a savanykás ízt. Ez nem ugyanolyan, de így is finom. Villával elnyomkodott földieper vagy más gyümölccsel rétegezve poharakba töltjük. Eperrel, áfonyával, menta levéllel

Epres citromos túrókocka

2017. május 17. Beautilicious 

Epres citromos túrókockaKönnyű frissítő finomság, ami mosolyt hoz az arcodra és ellátja a szervezeted a szükséges tápanyagokkal....Kitaláljátok mi az? Elárulom, hogy mire gondoltam; a kedvenct tórúkockámra hozzávalók - 2cukkini - 4 tojás - 70 gr +60 gr édesítő - 200gr zabliszt - vanilia - 175gr joghurt - 500gr túró - 100gr eper - 150gr joghurt - 1 citrom leve - fél zacskó sütőpor Így készítsd - A piskótához verj fel 2egész tojást és két fehérjét - Add hozzá a joghurtot, citromlevet és az édesítőt, majd verd habosra - Reszeld le a cukkinit, majd add a tojásos keverékhez - A lisztet keverd össze vaniliával és sütőporral, majd öntsd a masszáhot - Oszt ketté a masszát és süsd két tepsiben 180 fokon 35percig - Amíg sül készítsd el a túrúkrémet: keverd össze a 2 tojássárgáját a túrót, joghurtot, édesítőt és a citromlevet, majd kockázz bele epret

Tormás burgonyakrém leves

2017. április 15. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Tormás burgonyakrém leves Judit finom levese: Hozzávalók: - kb.7 közepes krumpli - 2 alma - 1 nagy hagyma - kb. 2liter víz - 2 zöldségleves kocka - friss reszelt torma,vagy ecetes üveges - 1 doboz növényi tejszín - só - bors - citromlé A hagymát megdinsztelem,majd az apró kockára vágott almát és krumplit is piritom pár percet vele. Felengedem kb.1.5-2 liter vízzel,beledobok 2 zöldségleves kockát, két evőkanál reszelt tormát és megfőzöm.Turmixolom,pürésítem,beleteszem a tejszínt,a sót,borsot,még legalább 2 kanál reszelt tormat,fél citrom levét,majd osszefőzöm. Tálaláskor a tetejére most felkarikazott újhagyma került. Jó Étvágyat! :)

Céklás-diós kenyér

2017. április 2. Beautilicious 

Céklás-diós kenyérNagyon sokat próbálkoztam már a kenyérgyártással, de kísérleteim mindig kudarcba fulladtak, de van egy jó hírem! Nem adtam fel, és megszületett ez a céklás-diós kenyér, ami annyira jól sikerült, hogy képtelenség abbahagyni :) Hozzávalók - 1nagyobb célka - 300gr zabliszt - 1csomag sütőpor - 100gr dió - 2tk olivaolaj - fél tk szódabikarbóna - fél citrom leve Így készítsd - A megtisztított céklát hámozd meg, vágd kockára, majd tedd fel főni - A diót tedd darálóba és épp csak addig daráld, míg kisebb darabokat nem kapsz ( ez ízlés kérdése, akár egészben is beleteheted) - Keverd össze a száraz alapanyagokat - Ha megfőtt a cékla, törd össze krumplinyomóval vagy botmixerrel - Add hozzá a citromlevet és az olivaolajat - Öntsd a száraz keverékhez - Előmelegített sütőben süsd 180fokon 60percig  

Vegán nachos "sajt" szósz

2017. március 27. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Vegán nachos Detti kreálta ezt a finomságot. Hozzávalók: -  2 bögre burgonya meghámozva, felkockázva -  1 bögre répa meghámozva, felkockázva -  1/­­2 bögre víz 1/­­3 bögre olíva olaj -  1/­­2 ek vegamix -  1/­­2 ek só  -  1 ek citromlé -  1 ek mustár -  1/­­2 bögre inaktív élesztő pehely -  fél tk fokhagymapor -  fél tk füstölt paprika Elkészítése: A burgonyát és a répát enyhén sós vízben puhára főzzük együtt, majd leszűrjük és a turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk minden egyéb hozzávalót (a víz helyett mehet a langyos főzővíz is) és simára, krémesre turmixoljuk. Hűtőbe tesszük, ahol minimum egy hétig eláll....vagyis nem fog, mert könnyedén "felfalható" egyben is.  TIPP: Tortillával, vagy zöldségekkel mártogatni nagyon finom esti nassolásként. :) TIPP 2.: Ezt a receptet gluténmentessé teheted,ha gm sörélesztőpelyhet teszel bele. Biorganiknál beszerezheted.     Jó Étvágyat! 

Ezt ettem ma 2017. március 18 szombat

2017. március 18. Gitta nyersétel blogja 

Ezt ettem ma 2017. március 18 szombatReggel 4 dl citromos víz, majd a szokásos zöld turmix kanállal. Most ebben az volt a különleges, hogy a kertből zsenge csalán levelek is kerültek a turmixba :) Zöld turmix kanállal  Délelőtt készítettem kb 6-7 dl mandulatejet (két pohárral lett), a léböjt ideje alatt nem fogok ilyen zsíros italt fogyasztani, de nagyon szeretem. Így ma még beiktattam egy (na jó, kettő) pohárkával. Az elsőt natúran, ízesítés nélkül ittam, így éreztem a mandula ízét, és kortyolgattam, ízlelgetve minden egyes kortyot... A másodikhoz turmixoltam 4 puha édes datolyát, csipet sót, és 2 teáskanál bio kakaóport. Hát, hát ez... kábulatig finom... Isteni mandulatej bio kakaóval  A legfinomabb bio kakaópor A mandulatej készítésnél visszamaradt pépből lett az ebédem, összevágtam zöldségeket (brokkoli, lilahagyma és kápia paprika), a mandulapéphez tettem sót, citromlét és sörélesztő pelyhet, és egy kevés vizet. Simára kevertem, majd összekevertem a zöldségekkel. Csíra ment rá, és néhány karika sárgarépa... hófehér mandulapép sörélesztő pehely, só és citromlé  Zöldségek  összekeverve csírával  Jó későn ebédeltem, így a vacsora ismét egy jó nagy pohár céklalé... Egész nap 1,5 liter víz

Narancsos szelet

2017. február 21. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Narancsos szelet Eszter sütije: Karobos tészta: -  12 ek liszt (tönköly fehér) -  8 ek nádcukor -  2ek karobpor -  fél dl olaj -  1kk citromlével lecsepegtetett szódabikarbóna Piskóta sűrűségű tésztává higítjuk vízzel, utána kiolajozott tepsibe öntjük. Tűpróbáig sütjük. Utána hagyjuk hűlni. Köleskrém: Fél bögre kölest felteszek főni négyszeres vízzel pici sóval. Ha megpuhult teszek bele marék (ízlés szerinti nádcukrot), 2 ek yofut (elhagyható), vaníliaport, 1 ek citromlét, kicsi vajat hogy krémesebb legyen (elhagyható). Aki nem szereti a kölesszemeket, az botmixerrel pépesítheti. Utána a kissé hűlt piskótára halmozom. Narancspuding: Felteszek 6dl narancslevet (100%os bármilyen bolti dobozos) főni. Majd egy kis tálban 1dl narancslével elkeverek 4ek kukoricakeményítőt és kevés vaníliaport. Ha forr a lé, akkor belekeverem a keveréket a narancslébe és pudingot főzök. Ha besűrűsödött teszek bele ízlés szerinti cukrot (attól függ milyen a narancslé). Jó ha a puding inkább picit savanyú mert a tészta és a krém úgyis édes. A végén a krémre helyezem a pudingot. Miután teljesen kihült, szeletelhető. Jó Étvágyat!  

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 2. Zöld Avocado 

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) Az úgy kezdődött, hogy AKCIÓS volt az ananász és az édesburgonya is a boltban... aztán úgy folytatódott, hogy mostanában a régi, kedvenc húsos ételeimet reformálom meg és varázsolom őket húsmentessé, a leginkább természethez (és nem pedig az élelmiszeriparhoz) közeli állapotba. Így hát végül úgy végződött, hogy a múltkori mexikói-magyar barátság után, most Délkelet-Ázsia konyháiba kalauzollak el titeket egy kis thaiföldi napsütésért. ;-) Az édes ízek kedvelőit most nagyon boldoggá fogom tenni! :-) Csak annyit fűznék hozzá: sokkal finomabb lett, mint azt elképzeltem! :-o  édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) kb. 800 g batáta (vagy édesburgonya)  kb. 800 g friss ananász  4 ek kókuszzsír vagy olívaolaj  (Himalája) só, csipet őrölt fehér bors 2 ek világos szójaszósz, 2 ek balzsamecet (étkezési ecet is jó) 3 gerezd fokhagyma  1 közepes fej vöröshagyma  1/­­2 db zöld színű és 1/­­2 db piros színű kaliforniai paprika  1 tk frissen reszelt gyömbér  4 ek ketchup (paradicsompüré is jó)  3 ek édesítőszer tetszés szerint (én kókuszcukrot használtam)  1/­­2 db frissen facsart citrom leve  2 bögre barna rizs  (3 ek fehér szezámmag - elhagyható)  édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) ELKÉSZÍTÉS  1) A rizst feltesszük a szokásos módon főzni. (Dupla adag vízben, kb. 25 percig.)  2) Előkészítés: A vöröshagymát és a paprikákat hosszúkás csíkokra vágjuk.  A batátát (édesburgonyát) és a friss ananászt meghámozzuk és kb. kockacukor méretű formákra vágjuk.  3) Felteszünk egy WOK-ot a tűzhelyre. Beletesszük a kókuszzsírt, a vöröshagymát, a felkockázott batátákat, a csíkokra vágott paprikát egy 1/­­2 bögre tiszta vízzel főzni. Reszeljük hozzá a fokhagymákat és a gyömbért. Fedjük le fedővel és kb. 15 perc alatt főzzük félpuhára a batátát. 4) Ezután hozzáadjuk az ananászt és fedő nélkül még kb. 10 percig főzzük. 5)  Közben keverjük ki az édes-savanyú szószt: ketchup + szójaszósz + balzsamecet + édesítőszer + 4 ek tiszta víz.  Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a frissen facsart citromlét, majd az egészet keverjük az ananászos batátához. (Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is.)  6) Egy utolsó összeforralás (kb. 2 perc) és már kész is.  7) Barna rizzsel, rizstésztával vagy üvegtésztával azonnal tálalható. (Én szervíroztam mellé friss és ropogós jégsalátát is.) édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) Táplálkozz, ne csak étkezz!    édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)Jó étvágyat kívánunk! :-) Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept,  sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Draga Hanis Szonja! Mai nap megérkezett a nagyszerű könyved a Mit eszik a Világ? Nagyon profi munka, telis-tele jobbnál jobb nemzetközi receptekkel. Minden egyes oldalról árad a szeretet, a profizmus. Imádom a fotókat benne, nemcsak a finomabbnál finomabb ételekről, hanem rólatok és a csodálatos tájairól is! Nagyon gyakran fogunk belőle főzni az már biztos! Első receptem a Fahéjas-Karamellás Granola lesz. :-) Mégegyszer gratulálunk! Dave Raspberry is külön gratulál. A képek alapján úgy jó 100 receptre rá is bökött, hogy mit látna szívesen. A születésnapi menüjét is ebből fogom főzni. Dobai Szabina, vásárló" Kattints ide és nézz bele a könyvbe!     

Mandulasajt sörélesztő pehellyel, utifűmaghéjjal

2017. június 27. Gitta nyersétel blogja 

Mandulasajt sörélesztő pehellyel, utifűmaghéjjalTöbbféleképpen lehet mandulasajtot készíteni, már itt a blogon is van egy pár recept. ha kockára vágjuk, salátához keverhetjük  Ez most egy olyan recept, ami lágy, mégis jó a tartása, lehet vágni, szeletelni. A krémességét a mandula finom rostjai adják, ha rajta hagyod a mandulán a héját, akkor kicsit barnás lesz a színe, az ízén nem változtat. Hozzávalók: 20 dkg mandula (beáztatott vagy blansírozott) 8 dl tisztított víz 2 evőkanál hidegen sajtolt oliva olaj 1 evőkanál sörélesztő pehely (ez adja meg a sajtos ízt) 1 evőkanál utifűmaghéj 1 teáskanál só (kóstold, és sózd ízlés szerint) 1-2 evőkanál citromlé Elkészítés: A mandulát először 4 dl vízzel turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék 4 dl vízzel, és átturmixoljuk még egyszer.  Szűrőzsákkal átszűrjük. (tulajdonképpen azt is írhattam volna, hogy készítsünk 20 dkg mandulából mandulatejet, amit igyunk meg.) felvágva Annyit hozzátennék, hogy amikor mandulatejet készítünk, akkor a szűrőzsákkal a mandulamasszát jól kinyomkodjuk, hogy minél több folyadékot tudjunk kipréselni belőle, és hogy a visszamaradó pép minél szárazabb legyen. Nos... most itt ebben az esetben inkább hagyjunk egy kis nedvességet a pépben, ne legyen teljesen száraz. Ha régebben eltett mandulapépet veszünk elő, és azt használjuk, akkor 2-3 evőkanál mandulatejjel lágyítsuk vissza, hogy könnyebb legyen keverni, és szebb legyen a sajt állaga. A visszamaradt péphez keverjük hozzá a többi hozzávalót. Borítsuk formákba, és tegyük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vágjuk kockára. Hidegen 2-3 napig eláll.

dupla sajtos kifli

2017. június 20. Beautilicious 

dupla sajtos kifliEgy igazán sajtos pékárura vágysz? Akkor ezt a receptet neked találtam ki :D. Nagyon sajtos, nagyon finom, nagyon szuper kifli. Hozzávalók - 1 gömb mozzarella - 200gr zabliszt - 10gr útifűmaghéj - fél citrom leve - 1ek kókuszolaj - szódabikarbóna - só - fokhagyma granulátum - 150gr trapista sajt - 1tojás a kenéshez Így készítsd - A mozzarellát morzsold össze és keverd össze a kókuszolajjal - Öntsd hozzá a lisztet, útifűmaghéjat, a sót és a fokhagyma granulátumot - Ezt alaposan gyúrd össze - A szódabikarbónát keverd el a citromlében, majd ezt is add hozzá - Nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, majd vágd 8-10 szeletre - Kend meg tojással, majd szórd meg sajttal és tekerd fel - Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt kész

Gomba masala

2017. június 10. Vegán muflon 

Gomba masalaA Vámház körúti Ázsia boltban azon ábrándoztam, hogy pénzintézet helyett sokkal inkább egy hasonló üzletet fosztanék ki. Kb. az alábbi mondatok kíséretében: "Rablótámadás, senki ne mozduljon! Te ott azzal a csokor korianderrel, arccal a földre! Te meg dobd el szépen azt a wasabis tégelyt, hogy lássam mindkét kezedet! Senki nem hősködik, mert beterítem az agyával a chiliszószos pultot! Hölgyem, ott a kasszánál! Tegye a szatyorba azt a mozsarat meg az indiai fűszereket! Az asafoetida meg a lepkeszegmag maradhat, azokból bespájzoltam egész évre. Az a tandori fűszerkeverék csípős vagy inkább csak pikáns? Ha az utóbbi, azt is viszem." Nos, ilyen gondolatok közepette szereztem be a currylevél nevezetű cuccot, mely az alábbi varacskos tapló módon finom specialitás kulcsösszetevője. Beszerzendő: 1/­­2 kg gomba (én speciel csiperkét használtam) 3 evőkanál paradicsompüré 1 fej felkockázott vöröshagyma 1 db felkockázott kaliforniai paprika 3 db zöldchili vagy 1/­­2 hegyes erőspaprika 1 tk római kömény (egész) 2 tk mustármag 1 tk garam masala 1 tk kurkuma 2-3 cm gyömbér felaprítva 1 gerezd fokhagyma pár csepp citromlé 1 ek currylevél só Az "öntethez": 1 ek kókuszzsír 2 ek currylevél 3 gerezd felaprított fokhagyma 1 ek felaprított korianderlevél kevés feketebors só Egy edényben kevés olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot. Ha pattog, és nem választottunk kellően mély edényt, válogatott, fejhangon abszolvált bazmegek közepette hozzáadjuk a római köményt, a currylevelet, a felaprított zöldchilit és a kurumát. Hozzápasszítjuk a hagymát, a felkockázott paprikát, a gyömbért, belenyomunk egy gerezd fokhagymát, megsózzuk, majd a hagymát kis lángon figyelmesen, tapasztaltan, türelmesen megpároljuk, közben párszor megkeverjük. Hozzáadjuk a garam masalát, a paradicsompürét, megkeverjük, majd legvégül jöhet a felkockázott gomba és a só. Jó öt percig fedő alatt pároljuk. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a kókuszzsírt, hozzáadjuk a fokhagymát, és egy-két percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a currylevelet, a sót, a korianderlevelet és a borsot. Ha megvagyunk, az így keletkezett elegyet zokszó nélkül rálöttyintjük a gombára, majd jól elkeverjük. Az elkészült művet rizsával vagy naan kenyérrel szervírozzuk.

Epres sajttorta

2017. május 26. Gitta nyersétel blogja 

Epres sajttorta A tavaszi, nyári ünnepek legszebb, és mondhatom azt is, hogy a legfinomabb étele ez az epres sajttorta. Készítése közben türelem, alázat, finom mozdulatok szükségesek, itt nem szabad semmit elsietni. Az eredmény pedig lélegzetelállító. Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához: (a rétegek 25dkg, 50 dkg, 25 dkg, vagyis összesen ez a torta kb. 1 kg-os lesz díszítés nélkül) az alaphoz: 15 dkg beáztatott datolya 10 dkg kókuszreszelék 1 evőkanál őrölt arany lenmag csipet só a töltelékhez: 25 dkg kesudió 2 citrom leve és reszelt héja (bio citrom legyen) 2 evőkanál agavé szirup 15 dkg kókuszolaj 2-3 evőkanál tisztított víz az epres réteghez: 20 dkg eper 1 evőkanál agavé szirup 2 evőkanál útifűmaghéj a díszítéshez: eper Elkészítése: Az alaphoz először a datolyát és a fűszereket tegyük aprítógépbe, majd a lenmagot és annyi kókuszreszeléket, hogy egy nem túl lágy, formázható masszát kapjunk. Ha már kész datolyapépet használsz, akkor gép sem kell, hanem egy tálban ki tudod keverni a kókuszreszelékkel és a fűszerekkel. Inkább morzsás, mint pépes legyen. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és a masszát egyenletesen lenyomkodjuk az aljára. A töltelékhez megolvasztjuk a kókuszolajat, és a citromlével, agavé sziruppal együtt turmixgépbe tesszük. Most jöhet a kesudió és épp csak annyi víz, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni. Ha túl sok vizet teszünk bele, a massza a tortában nem fog megszilárdulni, szobahőmérsékleten folyós lesz. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, és teljesen simára, homogénre turmixoljuk. Ráöntjük a tortaformában az alapra. A tetejét szépen simítsuk el, hogy teljesen egyenes legyen. Tegyük hidegre, hogy meg tudjon szilárdulni. (Fagyasztóba is mehet, amíg a felső réteget elkészítjük.) A következő réteghez az epret törjük össze villával, vagy aprítógépben a pulse funkcióval, hogy maradjanak benne még darabos részek. Tegyük egy szűrőbe, és a lecsöpögő eperlét fogjuk fel, kis poharakban ki lehet tálalni. A szűrőben maradt epermasszát édesítsük, majd tegyük hozzá az útifűmaghéjat (ez fogja kicsit megszilárdítani, zselésíteni a gyümölcspépet). Várni kell egy kicsit, amíg a kis maghéjak beszívják magukba a nedvességet, nem szabad türelmetlennek lenni. Ha túladagoljuk, akkor jó kemény lesz, szép és vágható, ugyanakkor a vizen kívül az útifűmaghéj az ízeket is magába szívja, és sajnos íztelen lesz a torta teteje. Szóval érdemes vigyázni. Vegyük elő a tortát a fagyasztóból, és az epres masszát simítsuk rá a tetejére. Arra vigyázzunk, hogy csak akkor tegyük rá a tortára, ha a töltelék már teljesen megszilárdult, különben bele fog folyni. Érdemes kivárni. Visszatesszük a hűtőszekrénybe teljes dermedésig. Tálalás előtt lapokra vágott eperszeletekkel díszítjük. A receptet megtalálod az Élő ételek ünnepnapokra című könyvemben, amit megrendelhetsz tőlem: lenartgitta101@gmail.com vagy a kiadótól, jobbra fent a borítóra kattintva.

Epres citromos tórúkocka

2017. május 17. Beautilicious 

Epres citromos tórúkockaKönnyű frissítő finomság, ami mosolyt hoz az arcodra és ellátja a szervezeted a szükséges tápanyagokkal....Kitaláljátok mi az? Elárulom, hogy mire gondoltam; a kedvenct tórúkockámra hozzávalók - 2cukkini - 4 tojás - 70 gr +60 gr édesítő - 200gr zabliszt - vanilia - 175gr joghurt - 500gr túró - 100gr eper - 150gr joghurt - 1 citrom leve - fél zacskó sütőpor Így készítsd - A piskótához verj fel 2egész tojást és két fehérjét - Add hozzá a joghurtot, citromlevet és az édesítőt, majd verd habosra - Reszeld le a cukkinit, majd add a tojásos keverékhez - A lisztet keverd össze vaniliával és sütőporral, majd öntsd a masszáhot - Oszt ketté a masszát és süsd két tepsiben 180 fokon 35percig - Amíg sül készítsd el a túrúkrémet: keverd össze a 2 tojássárgáját a túrót, joghurtot, édesítőt és a citromlevet, majd kockázz bele epret

Medvehagymás szendvicskrém

2017. április 10. Kertkonyha 

Tegnap délután fontos találkozóm volt. Unokanővéremnek adtam vissza a kölcsön baba-légzésfigyelőt, mivel nekünk már nincs rá szükségünk, nekik viszont talán két hét múlva már ismét. :) Hát, igen, így bővül a család mindkét oldalon. :) Szóval, a légzésfigyelő visszavándorolt, és én nem akartam üres kézzel menni. Viszont csak a Hollán Ernő utcai Stelázsi esett útba, ami bármilyen izgalmas hely is, most sajnos nem volt a legideálisabb beszerzési forrás. Nagyrészt házi lekvárokat és szörpöket találtam, amiből még a cukormenteseket sem szívesen vittem volna inzulinrezisztens házba ajándékba. Mi legyen, mi legyen? Részletesen megvizsgáltam mindent, és ezúton is köszönöm azt a végtelen türelmet, amit egyrészt az eladó, másrészt a babakocsiban ülő egyéves tanúsított mindeközben. ;) Végül aztán megtaláltam: egy csinos csuporban medvehagymás szendvicskrém! Olyan gusztusos volt, nehezen álltam meg, hogy ne vegyek belőle magamnak is egy üveggel. Végül ehelyett megnéztem inkább az összetevők listáját, és megszületett ez a recept. :) Azoknak ajánlom, akiknek nincs mindig idejük medvehagymás pogácsát sütni. Hozzávalók egy 2-3 fős reggelihez: - 20 szál medvehagyma - 50 g dió - 10 g olívalolaj - 20 g kókuszolaj - fél mk só - 2 kk citromlé Az összetevőket és a felolvasztott kókuszolajat tegyük turmixba, és pépesítsük. Rögtön tálalható, de az állagának jót tesz 1 óra a hűtőben. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat : Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek A Mindennapi Superfood  Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.  

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét

2017. március 28. Vegagyerek 

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét 22. NAP Reggeli: valamilyen kásaféle, aminek kedvenc gabonád lehet az alapja (zabpehely, árpa, vagy quinoa). Fele víz, fele növényi tej keverékével főzd puhára, adj hozzá főzés közben kis mazsolát, utána kis őrölt fahéjat, 1 evőkanál őrölt lenmagot, valamilyen olajos magfélét. Gazdagíthatod bármilyen idénygyümölccsel is! Ebéd: avokádós - paradicsomos szendvics Teljes kiőrlésű kenyér szeletekre kenj pl. kölesmajonézt, vagy csicseripástétomot, tegyél rá salátalevelet, paradicsom - és avokádó-szeleteket, friss bazsalikomleveleket. Uzsonnára ehetsz friss gyümölcsöt, vagy gyümölcssalátát. Vacsora: serpenyőben pirított zöldségek, kis bio szójaszósszal (pl. Shoyu a DM-ből) ízesítve, friss salátával, esetleg pirított tofukockákkal. Hozzá egyél kb. 50-70 g bármilyen főtt gabonát (pl. kölest, vagy barna rizst) 23. NAP Reggeli : fahéjas quinoa-kukoricapehely reggeli Ebéd: makaróni - saláta Főzz meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát (kb. 70-100 g/­­ fő), tegyél hozzá tojásmentes majonézt (pl. kölesmajonézt, vagy rizsmajonézt, utóbbit lehet üvegben is kapni), durvára reszelt sárgarépát, felkockázott kaliforniai paprikát, és feldarabolt zellerszárat, vagy bármilyen szezonális zöldséget. Ízesítsd sóval-borssal! Vacsora: nyers kelkáposzta tekercs Kenj natúr mogyoró-, vagy mandulakrémet (megmosott és lecsöpögtetett) kelkáposztalevelekre, majd tekerd fel! Esetleg megkenheted csicseripástétommal, vagy vékonyan ajvárral, szórd meg friss csírákkal és úgy tekerd fel! 24. NAP Reggeli : zöld turmix egy jó nagy adaggal, a délelőtt folyamán utána ehetsz még akár 1 szelet barna pirítóst mandula-, vagy kesukrémmel, vagy friss gyümölcsöt tetszés szerint Ebéd: thai zöldséges-rizses egytálétel Elkészítheted Magdinak ezt a receptjét, és a pirított zöldségeket, tofut tálalhatod főtt barna rizzsel! Vacsora: bab-, vagy lencsesaláta , amit gazdagíts aprított spenót levelekkel, esetleg kockákra vágott kaliforniai paprikával, kis citromlével, ízesítsd sóval-borssal! Főzhetsz hozzá quinoat (nem puffasztottat!:), esetleg teljes kiőrlésű tésztát is!   25. NAP Reggeli: diónugátos zabkása, amibe keverhetsz 1 ek. őrölt lenmagot is! Ebéd: pirított szejtáncsíkok egy nagy adag vegyes salátával A szejtánt (avagy búzahúst) veheted készen bioboltban is, előfűszerezett, félkész verzióban csomagolva (ha még sosem kóstoltad, akkor javaslom először így próbálkozz!:-), vagy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor otthon is készítheted szejtánporból (utóbbit ugyancsak bioboltban tudod beszerezni). Az otthoni elkészítéshez infókat találsz ebben a bejegyzésben: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2009/­­02/­­tepsis-szejtan-buzahus-rozmaringos.html Vacsora: s penótos-brokkolikrémleves teljes kiőrlésű pirítóssal 26. NAP Reggeli: natúr kukoricapehely növényi tejjel leöntve, magokkal, friss, vagy esetleg fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsökkel gazdagítva. Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből Kend meg a kenyeret tojásmentes, pl. kölesmajonézzel, vagy ajvárral, vagy csicseripástétommal, vagy bármilyen tetszőleges krémmel a korábbiak közül, tegyél rá néhány friss salátalevelet, a tegnap ebédről megmaradt szejtáncsíkokból, vagy esetleg   gabonakolbásszal, és néhány paradicsom karikát. Vacsora: vega fasírtgolyók friss vegyes salátával 27. NAP Reggeli: mákos zabpehely tetszőleges gyümölccsel Ebéd : spenótos csicseriomlett Desszert uzsonna: agyfényező golyók :) Vacsora: céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval   28. NAP Reggeli : főzz meg quinoat fele víz-fele növényi tejben, adj hozzá mazsolát főzés közben, és amikor elkészült, kis fahéjat, és reszelt, vagy apróra vágott almát. Ebéd: Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével Desszert, vagy uzsonna : Almatorta , vagy ha nyersre vágysz Gitta nyers Almapudingja Megjegyzés!!: az almatorta receptjénél a rebarbarát helyettesítsd almával és nem fontos elkészíteni hozzá a szójakrémet, ha nem szereted!:) A maradékból pedig ehetsz másnap reggelire is, vagy uzsonnára!;) Vacsora: friss leveles salátába keverj bele valamilyen főtt babfélét, adj hozzá friss paradicsomot, nyers zöldségeket, és akár avokádókrémet is.

Vegán nachos "sajt" szósz:

2017. március 27. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Vegán nachos Detti kreálta ezt a finomságot. Hozzávalók: -  2 bögre burgonya meghámozva, felkockázva -  1 bögre répa meghámozva, felkockázva -  1/­­2 bögre víz 1/­­3 bögre olíva olaj -  1/­­2 ek vegamix -  1/­­2 ek tiszta só (Nacl) -  1 ek citromlé -  1 ek mustár -  1/­­2 bögre inaktív élesztő pehely -  fél tk fokhagymapor -  fél tk füstölt paprika Elkészítése: A burgonyát és a répát enyhén sós vízben puhára főzzük együtt, majd leszűrjük és a turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk minden egyéb hozzávalót (a víz helyett mehet a langyos főzővíz is) és simára, krémesre turmixoljuk. Hűtőbe tesszük, ahol minimum egy hétig eláll....vagyis nem fog, mert könnyedén "felfalható" egyben is.  TIPP: Tortillával, vagy zöldségekkel mártogatni nagyon finom esti nassolásként. :) TIPP 2.: Ezt a receptet gluténmentessé teheted,ha gm sörélesztőpelyhet teszel bele. Biorganiknál beszerezheted.     Jó Étvágyat! 

Tonhalas-paradicsomos bulguttó

2017. február 26. Beautilicious 

Tonhalas-paradicsomos bulguttóTonhal, paradicsom, bulgur, különleges ízvilág...hmmmm ez a hamis rizottó, vagyis burgottó a lehető legjobb döntés volt! Nagyon egyszerűen elkészíthető, komplett ebéd, amit a szervezeted nagyon megfog köszönni, hisz van benne minden; szénhidrát, fehérje, vitamin...nyamnyammm! Hozzávalók - 70g bulgur - Fél fej vöröshagyma - 300ml víz - Egy konzerv tonhal - 150g koktélparadicsom - 1tk só - 1ek citromlé Így készítsd - Pirítsd meg olíva olajon a hagymát - Pirítsd hozzá a bulgurt majd öntsd fel vízzel és tegyél bele sót - Ha elfőtte a vizet tedd hozzá a halat és a paradicsomot, majd öntsd rá a citromlevet és még 50ml vizet majd további öt percig főzd   

Csicseriborsó- és tofusaláta csípős avokádókrémmel

2017. február 2. Vegán muflon 

Csicseriborsó- és tofusaláta csípős avokádókrémmelMiért nem nyitsz már vegán éttermet vagy büfét? - faggatnak olykor naiv ismerőseim. Nos, erre számos erős indokot tudok felhozni, pl. hogy az időjárás képes erős befolyást gyakorolni kedélyállapotomra. A vendégek pedig állítólag hajlamosak szívükre venni, ha észrevételeikre olyan válaszokat kapnak, hogy "akkor zabálj otthon, te pacalfejű szottyadt faszlapát!" Utólag pedig már hiába is hivatkoznék arra, hogy "bocsánat, uram, de napok óta dermesztő hideg van, máskor meg szügyig ér a latyak!" A második indok pedig, hogy olyannyira kritikus lennék a főztömmel kapcsolatban, hogy személyesen én írnék jellemzést saját művemről, miután kiszolgáltam magam. Pl. így: "Tehetségtelenségem nem ismer határokat! Ennél a szósznál a mókusom jobbat okádik, a szejtán meg olyan állagú volt, mintha egy rénszarvas tüsszentette volna ki." És most, hogy túl vagyunk az étvágygeneráló kötelező körökön, alkossunk valamit, ami után a csillagászati tavaszig mosogathatjuk az edényeket. (Ugyanis három fő komponensből áll.) A avokádókrémhez beszerzendő: 2 zöld chilipaprika (pl. jalapeno) 1 nagyobb avokádó 3 ek olívaolaj 2ek szójatej 1/­­4 fejessaláta 1/­­2 csokor koriander (elhagyható, úgysem fogunk találni sehol) pár csepp citromlé só/­­bors A tofuhoz beszerzendő: 1 csomag natúr tofu 1 csapott tk kurkuma 1 tk dijoni mustár 1/­­2 tk fokhagymapor só/­­bors És a többi komponens: 400 g csicseriborsó (konzerves) 1 marék koktélparadicsom félbevágva 1/­­2 kaliforniai paprika (felkockázva) 1/­­2 fej saláta felcsíkozva A chilipaprikák szárát kíméletlenül lenyessük, félbevágjuk őket, és kevés olívaolajon addig sütjük, amíg már majdnem feketék. Utána az avókádókrém többi komponensével együtt turmixgépbe gyömöszöljük és összemixeljük. A natúr tofut villával összetörjük, kevés olívaolajon pár percig sütjük, majd egy tálban hozzáadjuk a többi összetevőt, és variálás nélkül elkeverjük. Ha megvagyunk, salátaágyon a paprikával és a paradicsommal mindezt ízlésesen elegyengetjük, és nekiállunk zabálni.

Téli zöldségkrém

2017. február 1. Vegavarázs 

Hozzávalók: 80 dkg zöldség vegyesen (lehet mirelit is, répa, karfiol, brokkoli, zeller, karalábé) 10 dkg puha vaj 1 kk asafoetida fél kk őrölt fekete bors fél kk kurkuma 1 ek mustár 1 ek sörélesztő pehely (elhagyható) 1,5 kk só néhány csepp citromlé egy csomag petrezselyem apróra vágva A zölségeket...


Az összes 'citromlé' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!