dara receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Boldog Születésnapot Nekünk!










dara receptek

Diós granola csokis puffasztott tönkölybúzával

2020. január 19. Éltető ételek 

Diós granola csokis puffasztott tönkölybúzávalAmikor a kisebb lányom a nővéremnél töltötte a téli szünetet, ott evett LIDL-s granolát, ami nagyon bejött neki. Számomra nagyon drága, mert 3-4 adag jön ki csak belőle, és több, mint 1000 Ft. Szóval úgy gondoltam, hogy rekonstruálom, és megalkotom a saját csokis puffasztott tönkölybúzás granolát. Hozzávalók: - 50 dkg nagyszemű zabpehely - 20 dkg dió - 10 dkg kesudió - 10 dkg kókuszreszelék - 20 dkg puffasztott tönkölybúza vagy rizs - 1 tábla 70%-os étcsoki - 1 mokkáskanál vaníliapor - szárított narancshéj vagy 5-6 csepp narancsolaj Elkészítése: - A csokit vízgőz felett olvaszd fel. - Egy zsírpapíros tepsibe szórd bele a puffasztott tönkölybúzát, majd öntsd rá az olvasztott csokit. Kézzel jól keverd össze, hogy a csoki mindenütt bevonja a puffasztott szemeket. - 150 fokra előmelegített sütőbe tedd be, majd süsd kb. 15-20 percig, amíg ropogós lesz. - Néha keverd meg, majd hagyd kihűlni. - Közben egy másik tepsibe tedd a zabpelyhet a durvára vágott dióval, és ezt is pirítsd meg a sütőben, amíg illatozni nem kezd (kb. 20 perc). - A kesudiót kávédarálón daráld meg. - Keverd össze a kihűlt csokis szemeket a zabos-diós keverékkel. Add hozzá a kókuszreszeléket, a darált kesudiót és fűszerezd. - Zárható dobozba tartsd.

Kesudiós datolyaszelet

2020. január 19. Éltető ételek 

Kesudiós datolyaszeletEgyre több helyen lehet kapni egészséges nasikat, mint pl. ilyen datolyaszeletet. Csak egy gond van vele, hogy nagyon drága. A LIDL-ben ez 250 Ft, de a DM-es sem olcsóbb. Az általam készített annyiban különbözik a boltitól, hogy én tettem bele zabpelyhet is, hogy a felszívódása lassabb legyen. Szóval elő a konyhai robotgéppel, 15 perc alatt el is készül kb. 30 db finomság. Hozzávalók: - 50 dkg puha datolya (nem kell áztatni!) - 15 dkg kesudió - 2 evőkanál kakaópor - 2 evőkanál mandulavaj - 8 dkg zabpehely Extra: - kókuszreszelék - puffasztott köles vagy tönkölybúza - aszalt áfonya vagy cseresznye Elkészítése: - A kesudiót kávédarálón daráld puhára. - A datolyát késsel darabold fel, majd tedd bele a robotgépbe. Add hozzá az összes hozzávalót. - Akkor jó, hogy a kezeddel egy keveset összenyomol, és masszává áll össze. - Ez így már nagyon finom, de tehetsz bele az extrákból. Arra figyelj, hogy csak ízesítsd vele (3-4 ek.), mert ha sokat teszel hozzá, akkor nem fog összeállni szeletté. - Kézzel gyúrd össze egy masszává, majd óvatosan ujjnyi vastagra nyújtsd ki. Nyújtás közben a széleit tömörítsd. - Ha szép téglalapod lesz, akkor éles kézzel szeleteld fel, majd a szeletek széleit formázd meg.Én hűtőben tartom, mert így szilárdabb lesz az állaga. Hetekig eláll, ha marad :) 

Mosoly 3.

2020. január 14. Élj harmóniában 

Mosoly 3. A mosoly sorozat következő darabja:) nem számít mit hoz az élet, Te tudj mosolyogni minden körülményben.... Mosolyogj... a mosolyod nem csak mások napját teszi széppé, de segít neked is a nehéz élethelyzetekben... #mosoly  #öröm  #szeretet  #boldogság  #éljharmóniában  #reakció  #döntés

Élesztőmentes, gyors grissini

2019. december 31. Élj harmóniában 

Élesztőmentes, gyors grissiniMindig jó ha gyorsan, tudunk valami sós vendégvárót készíteni. Népszerűek a pogácsák, sós rudacskák, krékerek. A grissini mostanában szintén egyre népszerűbb sós ropogtatni való, amit elsődlegesen mártogatós dolgokhoz érdemes fogyasztani. Sajnos a boltokban kapható változata sok adalékanyagot tartalmaz és nem friss, zacskóban akár 1 évig is eláll - teszem fel ilyenkor a kérdést mi lehet benn?:) Érdemes frissen készíteni, nincs komoly alapanyag és idő igénye. Élesztőmentes, gyors grissini Hozzávalók - 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt - 200 g fehér tönkölybúzaliszt - 1,5 tk. sütőpor - 1 tk só - 0,5 dl olívaolaj vagy napraforgóolaj - 2,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze. Majd tedd hozzá az olajat és annyi vizet (kb 2,5 dl(, hogy lágy tapintású, gyúrható tésztát kapj. Plusz víz hozzáadásával tudod lágyítani, ha úgy érzed szükséges.  Gyúrd jól alaposan össze kb 4-5 perc, majd  lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát. Éles késsel vágj belőle hosszú, vékony darabokat. A darabokat kézzel sodord meg és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.  A tepsit tedd be 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. kb. 10 perc Különböző krémekkel, szószókkal tálald. Néhány javaslat a blogomról tökmagkrém,  csicseriborsókrém (hummusz), avokádókrém. , de akár csak készíthetsz egy egyszerű tejfölös vagy sajtkrémes mártogatóst is. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti

Diós zabpelyhes aprósütemény

2019. december 20. Élj harmóniában 

Diós zabpelyhes aprósüteményDecember hónapban mindig  több féle keksz és sütemény receptet adok közre itt a blogon, annak érdekében, hogy egészségesebb finomságokat tudjatok készíteni Ti is szeretteiteknek:) Az idei Gyertyafényes Karácsonyi Jógagyakorlásra sütöttem ezt a zabpelyhes , diós aprósüteményt. .  Hozzávalók: 1 csésze dió 1 csésze zabpehely 1 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 0,5 kanál fahéj csipet só 2 ek repceolaj 0,5 csésze juharszirup  0,5 csésze almapüré esetleg 16-18 szem dió Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Daráld le a diót és a zabpelyhet együtt és öntsd egy tálba. Add hozzá a lisztet, fűszereket és keverd össze. Egy másik tálba keverd össze a szirupot , az almapürét és az olajat. .  Keverd a száraz hozzávalókhoz a nedveseket és dolgozd össze. Tegyél kanállal kis kupacokat a tepsibe.  ha szeretnél a kupacok közepébe tehetsz egy szem diót is.  180 fokra előmelegített sütőben süsd meg  kb 15-20 perc..  Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Mákos puliszka-tekercs

2019. december 1. VegaLife 

Mákos puliszka-tekercsGluténmentes, vegán édesség amelyet könnyű elkészíteni és akár a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Azonban karácsony nélkül is elkészíthetjük. Azért is ajánlott elkészíteni mert mák-tartalmának köszönhetően kalciumban és vasban gazdag édesség, ami szolgálja és építi csontjainkat, segíti szervezetünk egészséges működését.  A recept Hozzávalók: -  15 dkg kukoricadara - 5 dl növényi tej (vízzel is elkészíthető) - 1.5 dkg gyümölcs cukor vagy eritritol - pár csepp vanília kivonat (elhagyható) - 12 dkg mák - 3 dkg gyümölcs cukor - 1 citrom héja   Elkészítés: A növényi tejet felforraljuk és folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és a gyümölcs cukrot vagy eritritolt és a vaníliát, majd folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Keményebb állagúnak kell lennie, amit már nehéz kavarni. Félretesszük hűlni, míg elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk, hozzákeverjük a gyümölcs cukrot és a (lehetőleg bio) citrom lereszelt héját. Frissentartó fóliát simitunk az asztalra vagy a munkalapra, amin összeállítjuk a sütit. A valamelyest kihűlt keményre sűrűsödött puliszkát a fóliára kanalazzuk, majd megpróbáljuk eloszlatni. Amikor nagyjából egyenletesen eloszlattuk, egy másik fóliát teszünk a tetejére, azon keresztül tudjuk használni a sodrófát és szép, téglalap alakúra nyújtjuk a puliszkát. Amikor kinyújtottuk, lehúzzuk a felső fóliát és megszórjuk a tetejét mákkal. Ahogy rétest vagy piskótát tekerünk fel, úgy tudjuk feltekerni ezt is, tehát az alul lévő frissentartó fólia segítségével. Amikor tekercsbe csavartuk, a frissentartó fóliát körétekerjük és így hűtőben állni hagyjuk, dermedni egy éjszakát vagy legalább pár órát.  Tálalás előtt szeleteljük.

Keksz a Télapónak

2019. november 24. Kertkonyha 

Keksz a Télapónak Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Régi adósságot törlesztek most, mégpedig azt, hogy másfél évvel ezelőtt megígértem nektek a vegán digestive keksz szendvicselt változatát. Ezt a kekszet megkenheted bármilyen lekvárral, de ha igazán jót akarsz, és igazán hedonista kekszet akarsz, készíts bele külön a szuper superfood-os csokikrémet! Meglátod, teljesen egyszerű, csak két hozzávalós, és tényleg gyorsan megvan. :D A csokikrém receptjét ITT találod. És, hogy miért vettem elő ezt a receptet most? Jön a Mikulás… Ez lesz a meglepije a kedves előadásért (színház) cserébe. Sütök egy halommal, és betesszük egy szép papírdobozba. Remélem, fog neki örülni! :) Hozzávalók egy nagy tepsihez: - 220 g fehér tönkölyliszt - 60 g zabpehelyliszt - 1 mk só - 1 kk sütőpor - 75 g nádporcukor - 80 g kókuszzsír (darabos) - 150 ml növényi tej - 1/­­2 mk vaníliapor - 1/­­2 mk őrölt fahéj Előkészületként melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. - A késes aprítóba szórd be a liszteket, a porcukrot, a sót, a sütőport és az illatos fűszereket. Indítsd be, hagy kavarja! :) - Ezután add hozzá a kókuszzsírt, és készítsd oda a pohár tejet és evőkanalat. Indítsd be újra a gépet. - Kanalanként add hozzá a tejet, látni fogod, mikor jó. Ha összeállt labdává, nem morzsálódik sehol, de fontos, hogy maradjon egyben, ne legyen folyós. Nekem 11 evőkanálnyit kívánt a tésztám, de ez változhat. - Ezután hintsd meg liszttel a labda alatt és a tetejét is egy kis liszttel, majd nyújtsd ki egyenletesen a labdát 2-3 mm vastagra. Szaggasd ki a kekszeket, és helyezd őket a tepsibe. Nem kell sok helyet hagyni közte, alig dagad meg a sütés alatt. - 12-15 perc alatt megsül. Vigyázz, ne száradjon ki nagyon, ha aranylik a keksz széle és alja, már tökéletes. - Hagyd teljesen kihűlni, majd a tetszőleges krémeddel ragaszd össze kettesével. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood  

Gluténmentes kovásztalan kenyér

2019. november 21. VegaLife 

Gluténmentes kovásztalan kenyérBár a zsidók Egyiptomból való kivonulása és ezzel együtt a húsvét ünnepe (amely már az Ószövetségben is létezett, nem csak Krisztus keresztre feszítése óta van) által került jobban a köztudatba a kovásztalan kenyér, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak húsvét tájékán készíthet az ember. Szeretem a kovásztalan kenyeret, mert gyorsan kész és gazdag rost forrásának köszönhetően igazán laktat. Legutóbb gluténmentesen készítettem el kukorica liszttel és olajos mag-őrleménnyel. Ha sós reggelit kívánunk és nincs otthon kenyér, nem kell pánikolni, mert gyorsan összehozhatóak a lapos kenyér-darabok akár gluténmentesen is. Praktikus étel, amely könnyen helyettesíti vagy pótolja a mindennapi kenyeret. Pástétomot, akár lekvárt kenhetünk a tetejére, de mi csak kiadós joghurtos cékla-salátával ettük. Nem is bírtunk sokat enni belőle. A recept Hozzávalók: - 20 dkg őrölt olajos mag (tökmag, napraforgó, szezám, lenmag) - 15 dkg kukorica liszt - 0,4 g só - 1,6 dl víz   Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával. Ha túl nedves lenne, adjunk hozzá egy kevés kukorica lisztet, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá némi vizet. Olaj nem szükséges bele, mivel őrölt olajos magvakkal is gazdagítottuk a tésztát. Deszkára kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra. Felcsíkozzuk a felszínét, ezzel alapot adva annak, hogy ha törjük, akkor könnyű legyen lapokra törni. Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütjük. Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot. Mi finom joghurtos céklával ettük.

Vegasztrománia Karácsony: Töltött kelkáposzta fűszeres paradicsommártásban

2019. október 31. Vegasztrománia 

Évek óta tervezem, hogy a Karácsony előtti időszakot valódi készülődéssel és ráhangolódással töltöm, de az utóbbi pár évben általában december közepe után eszméltem fel, hogy ebből nem sok valósult meg. Idén viszont végre máshogy alakult. Múlt pénteken letettem egy hatalmas őszi csomagot, és ez segített abban, hogy az őszi szünet lendületével el tudjam kezdeni a vágyott megélést. A saját, belső készülődésig, vagyis Adventig van még időm, de a receptek megfőzését, megosztását most kezdem, hogy a munka és tanulás mellett minél többet meg tudjak osztani az ötleteimből. Közben az idő is lehűlt, ez a töltött kelkáposzta pedig olyan karácsonyillatot terített szét a lakásban, hogy ezek után remélem, nem lesz gond a hangolódással. Töltött kelkáposzta fűszeres paradicsommártásban Hozzávalók: (10 tekercshez) 10 kelkáposzta levél megmosva 2 ek növényi olaj 1 hagyma felkockázva 3 fokhagyma apróra vágva 2 szár angol zeller apróra vágva 1 sárgarépa lereszelve (vagy késes aprítóban felaprítva) 1 fehérrépa lereszelve (vagy kése aprítóban felaprítva) 150 g gomba kis kockákra vágva 1/­­2 birsalma lereszelve 1 tk füstölt paprika 100 ml rozé bor 150 g főtt rizs 50 g gesztenye kis kockákra vágva 50 g aszalt szilva 50 g dió ledarálva 1 csokor petrezselyem felaprítva 1 narancs héja lereszelve 2 x 400 g hámozott paradicsom konzerv pürésítve 100 g paradicsom passata 4-5 szem szecsuáni bors 1/­­2 tk creol fűszerkeverék, vagy ugyanennyi Cayenne-bors 1/­­2 tk fahéj, vagy 1 fahéj rúd 1/­­2 tk reszelt szerecsendió 2 cm-es gyömbér lereszelve 3-4 szegfűszeg só frissen őrölt bors Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a zellerszárat és pirítsuk 10 percig. Adjuk hozzá a sárgarépát és a fehérrépát, a füstölt paprikát, keverjük meg, öntsük hozzá a rozét és adjuk hozzá a birsalmát. Sózzuk, borsozzuk. 5 perc főzés után adjuk hozzá a gombát és pirítsuk további 5 percig. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a gombás keveréket, a rizst, a gesztenyét, a diót, az aszalt szilvát, a petrezselymet és a narancshéjat.  Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Tegyük fel főni a paradicsommártást. Öntsük egy lábosba a paradicsomokat, és a fűszereket, és fedő alatt főzzük 20 percig. Forraljunk fel egy nagy lábos vizet, sózzuk meg, majd ebben főzzük 3-4 percig a kelleveleket. Hagyjuk őket szűrőn lecsepegni, és itassuk le róluk a felesleges vizet. Terítsük magunk elé egy levelet, tegyünk az alsó harmadára kb 3 ek tölteléket, hajtsuk be két oldalán, és tekerjük fel. Madzaggal át is köthetjük őket, megerősítés és esztétikai csavar végett, de enélkül is megállják a helyüket. Ezt a műveletet végezzük el az összes levéllel. Egy nagy, vagy több kisebb sütőedény aljára öntsük a paradicsomszószt, erre ültessük rá a kelkáposzta csomagokat. Lefedve süssük az előmelegített sütőben 15 percig, fedő nélkül 15 percig.  Köretnek illik hozzá a pirított kalács, a pita, a burgonya gratin,  sült édesburgonya - válogasson mindenki magának ezek közül, vagy nem ezek közül saját ízlése szerint!    

Vegán lencseleves

2019. október 29. VegaNinja 

A lencseleves egy könnyen vegánosítható, közkedvelt, tápláló étel. Nem kellenek hozzá különleges hozzávalók, csak lencse, zöldségek és fűszerek. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 paradicsom 1 sárgarépa 1 kisebb fehérrépa vagy paszternák 1 normál méretű konzerv lencse ecet ízlés szerint só bors petrezselyem majoránna szerecsendió lestyán őrölt babérlevél mustármag A fűszerek közül kihagyhatjuk azt, amelyik éppen nincs otthon, de a zöldfűszerekből (petrezselyem, majoránna, lestyán) használjunk bátran, 1-1 teáskanálnyi mennyiséget nyugodtan. Akinek nagyon hiányzik belőle a füstölt íz, bioboltokban kapható folyékony füstöt, vagy nagyáruházakban és bioboltokban kapható füstölt paprikát adhat hozzá. A hagymát, fokhagymát, répákat megmossuk, meghámozzuk, feldaraboljuk. A paradicsomot is megmossuk és feldaraboljuk. Feltesszük főzni közepes lángon, fedő alatt annyi vízben, ami legalább egy ujjnyira ellepi. Sózzuk meg és tegyük bele a fűszereket. Levesek esetén én mindig túlsózom ebben az állapotban, mert így a só átjárja a zöldségeket, és ízletesek lesznek, miközben a főzőlé is átveszi az ízeket. Mikor már bele tudjuk szúrni a villát a répába, hozzáadjuk a lencsekonzervet lével együtt, és felhígítjuk a végleges mennyiségre. Kóstolgassuk közben, hogy beállítsuk a leves sósságát. Ha sótlan, természetesen sózzuk meg. Tálaláskor ecetet, esetleg vegán tejfölt/­­tejszínhelyetesítőt adhatunk hozzá ízlés szerint. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán lencseleves appeared first on VegaNinja.

Fügés-mandulás rétes

2019. október 6. VegaLife 

Fügés-mandulás rétesA rétest ma már a háziasszonyok többsége előre elkészített réteslapokkal vagy leveles tésztával készíti. Volt szerencsém életemben megnézni és részt venni az igazi házi rétes készítésében, de a tény, hogy az előre elkészített réteslappal nagyobb szerencsével járok és rövidebb idő alatt biztosabb a sikerem, még nem bírt rá, hogy magam is kipróbáljam házilag a tésztát összeállítani és nyújtani. Talán majd egyszer.  A rétes feltehetően a törököknek köszönhetően hódoltságuk ideje alatt került magyarok lakta területre. Mivel a törökök akkori baklava-szerü süteménye túl édes volt, így a magyar háziasszonyok eleinte 10-12 lapot sütöttek ki egymásra rakva a forró kemencékben, s azokat töltelék nélkül feldarabolva, porított cukorral meghintve tálalták. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a ,,Rétes Hongrois, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.  (forrás: Vétek György: Rétesshow a kastélyban, hvg.hu, 2007. augusztus 11; Sütemények, tészták könyve, Budapest, 1988, Vianco Stúdió) Még sok helyen fellelhető füge, nem csak piacokon, üzletekben, de telkeken, kertekben álló fügefákon is. Emlékszem, amikor Budán laktunk, a lakóházunk végében állt egy hatalmas fügefa, még novemberben is szedtem róla finom gyümölcsöt. Nagy örömömre szolgál ma is, ha lehetőségem van friss fügét enni. Ennek hiányában aszalt fügét is felhasználhatunk az alábbi recepthez, amelynek az alapja ugyan reszelt alma, de a füge markáns ízének köszönhetően ezt alig érezni benne. A recept Hozzávalók: -  4 réteslap - vizes konyharuha - olaj - 3 alma - 1 bögre füge (aszalt is jó) apróbbra vágva - 1/­­2 bögre maroknyi datolya vagy mazsola - 1 bögre mandula   Elkészítés: A datolyát vagy mazsolát meleg vízben megáztatjuk. Éppen csak ellepje a víz a gyümölcsöt. A mandulát megöröljük vagy megdaráljuk. Az almákat lereszeljük vagy gyorsaprítóban darabosra őröljük. A réteslapokat vizes konyharuhára fektetjük, majd mindegyik lapot (kivéve a legfelsőt, amit majd megtöltünk,) egyesével olajjal megkenjük (erre a célra kapható ecsetet használunk) és így helyezzük egymásra. Az utolsó lapot, amit megtöltünk, nem szükséges megkenni. A megáztatott datolyát vagy mazsolát kézi turmix-szal kicsit összedolgozzuk majd az így keletkezett édes szószt az almával összekeverjük.  A réteslapra egy csíkban a széléhez közel először ráhelyezzük a datolyával vagy mazsolával összekevert almát, majd ennek tetejére egyenletesen rászórjuk a fügét, végül megszórjuk a megdarált mandulával. Akik édesebb szájúak, a megdarált mandulát elkeverhetik a fentiek során leírt mandulaszósszal, vagy más édesítővel, mint gyümölcscukor. A vizes konyharuha segítségével a rétest felsodorjuk, majd sütőlapra tesszük. Sütés előtt kis olajjal a rétestekercset megkenjük. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Őszi ízeket idéző vendégváró falatok, amelyeket akár reggelire is fogyaszthatunk. Én így (t)ettem.    

Zöldbabos indiai subji (szabdzsi)

2019. szeptember 22. Élj harmóniában 

Zöldbabos  indiai subji (szabdzsi) A zöldbab az ájurvédában édes, hűsítő, fanyar,hatású,  emeli az agnit( az emésztés tüzét), de ha túl sokat ezsel belőe megzavarja a vata-t. Gázosodást és székrekedést okozhat.  Önmagában a zöldbab, emeli a vata-t, de a római kömény, asafoetida és a bors segít ezt kompenzálni. Vata alkatúaknak, csak mértékkel ajánlott.  Jótékonyan hat a torokra, tüdőre és a pitta rendellenességekre.   Fogyaszthatod rizzsel, purival, chapatival (lepénykenyér receptet itt találod). Hozzávalók 4 csésze zöldbab felvágva 2 ek ghí vagy olaj 1/­­2 tk fekete mustármag 1/­­2 tk római kömény 1/­­2 tk masala por (ez egy fűszerkeverék indiai boltokban kapható) egy csipet asafoetida 1/­­4 tk kurkuma  1/­­2  tk só Paszta 1 tk kókuszreszelék 2 ek. friss korianderlevél összevágva 1 kis darab gyömbér apróra vágva Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A zöldbabot mosd meg, vágd le a végeit és a vágd  kis darabokra. Készíts pasztát a kókuszból, korianderből és gyömbérből aprító segítségével. A ghít (vagy olajat) egy edénybe hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele a mustármagot, a  római köményt, pirítsd picit, majd add hozzá az asafoetidát, a masala fűszert és a kurkumát. Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és add hozzá a pasztát, a sót és a zöldbabot. Keverd meg alaposan, fedd le és takarékon főzd amíg puha nem lesz, (kb 10 perc) .  Tálalhatod  kurkumás baszmati rizzsel vagy chapatival. felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Füstölt, pirított karfiol és gersli

2019. augusztus 16. Kertkonyha 

Füstölt, pirított karfiol és gersliÉletem első évtizedeit a karfioltól való teljes tartózkodás jellemezte. :) Hacsak meghallottam, hogy benne van valamiben, már mentem is tovább. Aztán rájöttem, hogy el tudom úgy készíteni, hogy szuper finom legyen! :) Igazság szerint még most sem feltétlenül csillan fel a szemem a karfiol szó hallatán, de ilyenkor mindig nekiállok a trenírozásnak, és emlékeztetem magam, hogy de ugye, milyen isteni volt a múltkor is, nem? Hát, de. Na, ugye. ;) Ennek szellemében ajánlom nektek ezt a receptet. Nagyon nem olyan lesz, mint a menzás karfiolleves, oké? ;) Amúgy meg mi az a gersli? Ja, árpa! :) Szuper alternatívája a rizsnek, még hántolt formájában is sok-sok ásványi anyag meg vitamin van benne, és persze rost is természetesen. Az árpa immunrendszered működéséhez elengedhetetlen anyagokat tartalmaz, olyanokat is, ami elég kevés más élelmiszerben van benne (pl. szelén). Lehet főzés előtt áztatni fél órát, akkor könnyebben megpuhul. Hozzávalók két adaghoz: - KARFIOL - 200 g karfiol - 1 mk őrölt kömény - füstaroma - GERSLI - 200 g gersli - 1/­­2 fej vöröshagyma - 2 ek olaj - 4-5 szelet szárított paradicsom - 1 mk mustár - 1 kk szárított zöldségkeverék (természetes ételízesítő) - só, olívaolaj - A hagymát szeleteld fel vékonyan. Szép mutatós negyed karikákat ajánlok ehhez az ételhez. :) - Két ek olajon, lassú tűzön fonnyaszd meg a hagymát, majd dobd rá a felcsíkozott szárított paradicsomot is. - Keverd el benne a mustárt, és hintsd meg ételízesítővel. Ha natúr zöldségkeveréked van, biztosan szükség lesz sózásra. Ezt rád bízom, de 1-2 csipet mindenképpen kelleni fog. Végül tedd bele az átmosott gerslit, öntsd fel fél liter vízzel, és tedd fel főni. - Közben készítsd el a karfiolt. Szedd kisebb rózsákra, majd forgasd össze sóval és őrölt köménnyel. Egy tapadásmentes serpenyőben melegíts kis olajat, és ebben pirítsd meg a őket. Rázogasd közben, hagy’ forogjanak a darabok, és legyenen szép aranybarnák minden oldalról. Amikor már majdnem kész, spricceld meg a füstaromával, nagyon jót fog neki tenni. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 30 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven    

Cseresznyés eperlekvár

2019. június 10. VegaLife 

Cseresznyés eperlekvárŐrizzük meg a nyár zamatát és illatát, mentsük el bíbor és karmazsin színeit üvegjeinkbe lekvárt főzve a finom, édes, piros bogyókból! Nincs is jobb reggeli hideg időkben annál, mint kinyitni egy üveg lekvárt és élvezni az üvegben elrejtett nyár ízeit egy szelet pirítós kenyéren vagy zab- esetleg kukoricakásán. Ráadásul ma már egyre inkább divat a hozzáadott cukor nélkül elkészített lekvár, hiszen édes lekvárt készíthetünk egy másik, édesebb gyümölcs hozzáadásával. Datolya, mazsola, füge és banán mindegyike természetesen édessé teszi lekvárunkat, így nélkülözhetjük az ipari feldolgozás útján nyert fehér cukrot. Ha egy másik - édesebb - gyümölcsöt használunk fel lekvárunkhoz édesítésre, többszörösen jól járunk, hiszen nem csupán édesítjük, de ismét rostot is adunk általa a lekvárhoz. "A fehér c ukor káros hatásai közé tarozik ugyanis, hogy alig tartalmaznak rostanyagot, így többet tudunk enni belőlük és az általuk készült ételekből is, mint a rostban gazdag táplálékokból. Ezáltal megterheljük gyomrunkat és emésztőszerveinket. A  cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz, így feleslegesen égeti a szervezetet, csak üres kalóriát ad.   Fontos tudni, hogy a cukor akkor sem válik egészséges táplálékká, ha azt vitaminokkal és ásványi sókkal egészítik ki - lásd a barna cukrot. A szervezetbe kerülve  kiüríti a B1-vitamin raktárát   is. A gyümölcsökben lévő cukrok, illetve ezek rendszeres fogyasztása nem okoz a finomított cukorhoz hasonló tüneteket. Ennek oka egyrészt az, hogy a gyümölcsökben nem a károsabb glükóz, hanem a hasznos fruktóz azaz gyümöcscukor dominál. (A fruktóz a vérkeringésben hosszantartó egyenletes vércukorszintet biztosít és nem terheli meg a hasnyálmirigyet. A gyümölcscukor másik előnye, hogy nem okoz erjedést - ellentétben a glükózzal.) Másrészt pedig még nagyobb mennyiségű gyümölcs fogyasztása esetén - a gyümölcs magas víztartalma miatt - sem fenyegeti szervezetünket az a veszély, hogy egyszerre sok cukorral kell megbirkóznia." (Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök)   A recept    Hozzávalók: - kb. 3 kg eper - kb. 2 kg cseresznye - 30 -40 dkg datolya/­­mazsola/­­füge/­­banán (vagy több, ha édesszájúbbaknak készül) - útifű-maghéj/­­agar-agar (opcionális) - üvegek - befőzési fólia   Elkészítés: Mint minden befőzés, úgy ez is két nélkülözhetetlen alappal indul. - A gyümölcsök alapos átmosása (többszöri vízben, az én epreim és cseresznyéim háromszor is megfürödtek jó hideg vízben), és természetesen az esetleges rossz szemek kiválogatása - Az üvegecskék előkészítése. A következő hadművelettel érdemes ezt végezni: Keressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda- illetve, karcmentesek. Mossuk el őket. Ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lekvárunk. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat. A lekvár elkészítése: Miután alaposan átmostuk a kiválogatott eper és cseresznye szemeket, odatesszük főzni és közben krumplinyomóval kicsit áttörjük a gyümölcsöt, vagy botturmixot is használhatunk erre a célra. Míg az eper és cseresznye melegedik, a datolyákat vagy mazsolákat vagy fügéket előkészítjük. Az aszalt gyümölcsszemeket (datolyákat mag nélkül) kevés meleg vízben kicsit megáztatjuk, majd a datolyát vagy fügét felaprítjuk. Ízlésünknek megfelelően édesíthetjük vele a lekvárt. Nekem a több kg eperhez mindössze 30 dkg datolya elég volt. A felaprított aszalt gyümölcsöt hozzákeverjük a lekvárhoz és együtt összefőzzük. Ha banánnal dolgozunk, egyszerűen csak felaprítjuk a meghámozott banánokat és hozzáadjuk az eper-cseresznye együtteshez. Mivel én zselésítő anyag nélkül szerettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy az eper levét leszűrtem. Ezáltal egy tömörebb anyagú lekvárt kaptam. Ha nem szűrjük le, vagy még mindig nagyon folyékony és nem akarunk órákat a főzéssel tölteni, miután felforrt a lekvár, 3-4 púpos evőkanál útifű-maghéjat keverünk hozzá. Ha agar-agar-ral szeretnénk zselésíteni, ez eseteben a z agar-agar port vízben folyamatos kavargatás mellett feloldjuk és a forró lekvárhoz keverjük. Egy literhez 2 teáskanálnyit számoljunk. Igazán ahogy hűl, úgy zselésedik a lekvár vele.  Végül a leszűrés után a felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült eperlekvárt öntjük. (Használjunk konyhai kesztyüt és/­­vagy konyharuhát, hogy a kezünket le ne forrázzuk.) A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk. A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24-36 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni. Természetesen maradt ki még egy kevés, ami nem került üvegbe. Gyorsan el is fogyott. Lekvárfőzésnél megeshet, hogy nem tudjuk az egészet üvegbe tölteni. Tiszta edénybe rakva (akár üveg) a hűtőben egy darabig megőrzi minőségét. Bár szerintem előbb elfogy, mint megromlana.

Élesztőmentes, gyors, grissini

2019. december 31. Élj harmóniában 

Élesztőmentes, gyors, grissiniMindig jó ha gyorsan, tudunk valami sós vendégvárót készíteni. Népszerűek a pogácsák, sós rudacskák, krékerek. A grissini mostanában szintén egyre népszerűbb sós ropogtatni való, amit elsődlegesen mártogatós dolgokhoz érdemes fogyasztani. Sajnos a boltokban kapható változata sok adalékanyagot tartalmaz és nem friss, zacskóban akár 1 évig is eláll - teszem fel ilyenkor a kérdést mi lehet benn?:) Érdemes frissen készíteni, nincs komoly alapanyag és idő igénye. Élesztőmentes, gyors, grissini Hozzávalók - 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt - 200 g fehér tönkölybúzaliszt - 1,5 tk. sütőpor - 1 tk só - 0,5 dl olívaolaj vagy napraforgóolaj - 2,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze. Majd tedd hozzá az olajat és annyi vizet (kb 2,5 dl(, hogy lágy tapintású, gyúrható tésztát kapj. Plusz víz hozzáadásával tudod lágyítani, ha úgy érzed szükséges.  Gyúrd jól alaposan össze kb 4-5 perc, majd  lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát. Éles késsel vágj belőle hosszú, vékony darabokat. A darabokat kézzel sodord meg és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.  A tepsit tedd be 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. kb. 10 perc Különböző krémekkel, szószókkal tálald. Néhány javaslat a blogomról tökmagkrém,  csicseriborsókrém (hummusz), avokádókrém. , de akár csak készíthetsz egy egyszerű tejfölös vagy sajtkrémes mártogatóst is. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti

Drága Édesanyám eltávozott...

2019. december 13. Élj harmóniában 

Drága Édesanyám eltávozott...Valamikor talán 1,5 évvel ezelőtt egy jóga elvonuláson, az egyik jógás tanulóm kérdezte tőlem mit csinálnék, ha Édesanyámmal történne valami.... akkor azt mondtam neki, hogy intelligenciával tudom mit tennék, de igazából ez csak a valós élethelyzetben derül ki.  A jóga az elméleti tudást nem tartja tudásnak, kizárólag az a tudás ér valamit amit a gyakorlatban megvalósítottunk... a kkor még nem gondoltam, hogy az élet  ilyen rövid időn belül fog tesztelni... Édesanyám 2019. november 7-én hagyta el a testét és tegnap december 12-én volt a temetése..  A test elhagyása azoknak akik itt maradnak részben egy fájó hiány, de nekünk vaisnaváknak (ez egy hindu vallás) egy időben öröm is, mert tudjuk, hogy a lélek elhagyva a testet, ha megfelelő életet élt, halad tovább az útján egy jobb élet felé.  Hálás vagyok Istennek, Krisnának azért, hogy megfelelő tudásom van, volt ahhoz, hogy ezt a folyamatot értsem, kezeljem, feldolgozzam  és támogassam az Édesanyámat ezen az úton.  Hálás vagyok azért is, hogy az utolsó időszakban sokat lehettünk együtt  az Anyukámmal és azért is, mert még a közös elbúcsúzás lehetőségét is megkaptuk.  Hálás vagyok a sok támogatásért, megannyi imáért amit a környezetemben lévő kedves ismerősöktől és a bhaktáktól kaptam.  Különös kegynek érzem, hogy akármikor eszembe jut az Édesanyám vagy az elmúlt hónapok történései, elönt valamiféle melegség, békével és szeretettel a szívemben gondolok Édesanyámra.   A temetésére írtam egy búcsúztatót és szeretném, hogy mindenki tudja, hogy ő milyen jó Anya és jó ember volt, ezért végül úgy döntöttem megosztom veletek... Mindenki tudja, aki egyszer megszületik, az el is távozik... ez az élet rendje, de mindig marad egy hiány, egy űr az eltávozott után azokban, akik szeretik. Drága Édesanyám 74 éves korában hagyta el a testét...  Hogy milyennek láttam őt? Segítőkész, gondoskodó, szeretetteljes, kedves, türelmes, elfogadó, jó eszű, kitartó ember volt jó humorral és némi kritikus hajlammal megáldva. Segített ahol tudott, törődött, gondoskodott, ápolt, támogatott, jó tanácsokat adott, érdeklődött, inspirált, vigasztalt, etetett. ölelt és szeretett. Nehéz gyermekkora ellenére nagyon gondoskodó Feleség és Édesanya lett, akinek a család volt a legfontosabb. Mintát adott arról, milyen amikor valaki a saját igényeit, vágyait, lehetőségeit háttérbe helyezi azért, hogy a családját, férjét, gyermekeit szolgálja, róluk gondoskodjon.  Saját magának a legolcsóbb dolgokat vette, míg nekünk a gyermekeinek igyekezett mindenből a legjobbat adni. Akármilyen késő este volt, nem törődött a saját fáradtságával, ha valaki a családból megkívánt valami finomságot, ő akár este 9 órakor nekikezdett sütni, főzni. Sütött, főzött, eltett, befőzött és etetett... etetett mindenkit sok sok finomsággal  -  sokszor úgy, hogy neki már nem is jutott. Ki nem emlékezne a finom ételeire amiket készített, süteményeire, lekvárokra, szörpökre. Azt hiszem számára a legnagyobb boldogság az volt, hogy gondoskodhatott.   Nem csak családja részesült a szeretetteljes gondoskodásában, hanem minden elesett lélek felé szeretettel és törődéssel fordult... a barátokat, ismerősöket tanácsokkal látta el, segített mindenkinek, etette a kóbor kutyákat, cicákat, az éhező madarakat, segítette a hajléktalanokat is. A legnagyobb télben is kitipegett a madáretetőhöz, hogy a kismadarak nehogy éhezzenek, és az üvegen keresztül leste a házból, amint jóllakik a környék összes madara. Nem csak törődött, de végtelenül hálás volt a törődésért, a kedvességért, amit kapott másoktól, különösen az utolsó időszakban, amikor segítségre szorult. Szeretett tanulni, tudásra vágyott minden életterületen... amikor egy ismeretlen fajtájú madarat látott sietett a madárhatározóhoz és próbálta azonnal megkeresni ki az új kis jövevény.   Szerette a rejtvényeket, a logikát, a történelmet, a politikát, gazdaságot, mindent ahol kamatoztathatta éles eszét és lényeglátását.  Széles körű ismereteinek köszönhetően bárkivel, bármiről el tudott beszélgetni, nagyon kommunikatív volt. Egyszerűen, szerényen élt, nem vágyott a külsőségekre, nagy dolgokra. Volt hajlama a búskomorságra, de minden apró dolognak tudott örülni... egy szál virágnak, egy szép gombának, egy kismadár röptének vagy egy akciós pogácsának. Szerette a szépet, a természetet és a művészeteket - különösen a verseket. Kiváló memóriájának köszönhetően még az utolsó néhány hónapban is tökéletesen idézett megannyi verset. Sokszor egy élethelyzetben a véleményét, tanítását egy-egy odaillő idézettel hozta tudtomra. Szeretetteljes gondoskodása mellett kitartás és stabilitás jellemezte A dolgokat lassan, nyugodt tempóban, türelmesen és átgondoltan csinálta - lassan döntött, lassan sétált - pici gyerekként mindig türelmes volt velünk, soha nem sürgetett, türelmetlenkedett...  fiatal lányként zavart, hogy lassan ment az utcán, később magam is rájöttem ugyan hová sietnék...  Édesanyám megfontolt és megbízható volt, egész életemben számíthattam rá. Az élethelyzetekben kitartóan helytállt, amit egyszer elhatározott azt nem adta fel. Kedvenc mondása ,, Az én hátamon fát lehet vágni... és lehetett is... mindent türelmesen tűrt, elviselt, tolerált. Életében sok nehéz pillanatot élt át, de ő kitartott minden körülményben. Szeretett gyűjtögetni, felhalmozni és alapvetően ragaszkodott mindenhez, de még 70 év felett is volt benne nyitottság, képes volt új dolgokat kipróbálni.  Még  ájurvédikus méregtelenítő kúrát is tartott. Számomra nem csak az Édesanyám volt, de a legjobb barát is, akivel kislány korom óta szinte mindent meg tudtam beszélni. Még 14 évesen is értem jött az iskolához és kikérdezett milyen napon volt, hogy érzem magam. Osztozott minden örömömben és bánatomban. Felnőttként is szinte naponta beszéltünk telefonon és Édesanyám is mindig megosztotta velem az örömeit és bánatait. Egész életében hívő ember volt, különösen az utolsó hónapokban naponta imádkozott Istenhez és ez sok erőt adott neki. Eltávozásakor elfogadta Isten akaratát, nyugodt és békés hangulatban hagyta el ezt a világot. Drága Édesanyám, bárcsak az Úr megáldana minden tekintetben. Nagyon fogsz hiányozni, ami természetes, imádkozom, hogy a lelked haladjon a maga útján és közelebb kerülj Istenhez. Köszönöm, hogy Te voltál az Édesanyám és köszönök mindent, amit kaptam Tőled, a megannyi szeretetet, törődést, türelmet, kedvességet. Örökké hálával és szeretettel fogok gondolni Rád. Kislányod Kati

Joghurtos cékla saláta

2019. november 28. VegaLife 

Joghurtos cékla salátaA csodálatos céklát legjobb nyersen fogyasztani, hiszen így jelentős C-vitamin-tartalma által nemcsak az immunrendszer működéséhez, hanem az erek és a szív egészségéhez is hozzájárul, mivel sok és többféle antioxidánst tartalmaz.  A C-vitamin mellett a flavonoidok közé tartozó, antocianinok is alkotják a céklát amelyek szervezetünkben felveszik a harcot a tumorok, gyulladások, és a szabadgyökök ellen. A cékla remekül csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat, enyhíti a kellemetlen tüneteket, gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Hála a benne lévő nagy mennyiségű rostnak és szaponinnak, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, valamint tisztítja a beleket és a vért. Javítja az emésztést és a felgyülemlett salakanyagok rendszeres, alapos kiürülését, ami előfeltétele a tápanyagok megfelelő felszívódásának. Ezzel a cékla segít megelőzni a hiánybetegségek kialakulását. Optimalizálja a máj működését, remekül alkalmazható különféle májbetegségek esetén, mint például a májzsírosodás, a hepatitisz vagy a májzsugor. A teljesség igénye nélkül néhány fontos egészségügyi szempont, miért fogyasszunk céklát gyakran. Ennek egyik lehetősége a joghurttal elkészített céklasaláta.  Hozzávalók: - 3-4 fej cékla - 1 fej lilahagyma - 1 nagy doboz növényi joghurt (500ml) - só (ízlés szerint)   Elkészítés A céklákat hámozás után aprítógéppel feldaraboljuk, vagy lereszeljük. A lilahagymát miután megpucoltuk, felkockázzuk. A felaprított két lila növényt összekeverjük majd a joghurtot hozzákeverjük. Ha sósabb ízben jobban szeretjük, meghintjük sóval, de ez el is maradhat. Frissen fogyasztva is finom, de éjszaka a hűtőben pihenve az ízek jobban összeérnek.

Hedonista keksz

2019. november 24. Kertkonyha 

Hedonista keksz Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Régi adósságot törlesztek most, mégpedig azt, hogy másfél évvel ezelőtt megígértem nektek a vegán digestive keksz szendvicselt változatát. Ezt a kekszet megkenheted bármilyen lekvárral, de ha igazán jót akarsz, és igazán hedonista kekszet akarsz, készíts bele külön a szuper superfood-os csokikrémet! Meglátod, teljesen egyszerű, csak két hozzávalós, és tényleg gyorsan megvan. :D A csokikrém receptjét ITT találod. És, hogy miért vettem elő ezt a receptet most? Jön a Mikulás… Ez lesz a meglepije az előadásért (színház) cserébe. Már nagyon várjuk! Hozzávalók egy nagy tepsihez: - 220 g fehér tönkölyliszt - 60 g zabpehelyliszt - 1 mk só - 1 kk sütőpor - 75 g nádporcukor - 80 g kókuszzsír (darabos) - 150 ml növényi tej - 1/­­2 mk vaníliapor - 1/­­2 mk őrölt fahéj Előkészületként melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. - A késes aprítóba szórd be a liszteket, a porcukrot, a sót, a sütőport és az illatos fűszereket. Indítsd be, hagy kavarja! :) - Ezután add hozzá a kókuszzsírt, és készítsd oda a pohár tejet és evőkanalat. Indítsd be újra a gépet. - Kanalanként add hozzá a tejet, látni fogod, mikor jó. Ha összeállt labdává, nem morzsálódik sehol, de fontos, hogy maradjon egyben, ne legyen folyós. Nekem 11 evőkanálnyit kívánt a tésztám, de ez változhat. - Ezután hintsd meg liszttel a labda alatt és a tetejét is egy kis liszttel, majd nyújtsd ki egyenletesen a labdát 2-3 mm vastagra. Szaggasd ki a kekszeket, és helyezd őket a tepsibe. Nem kell sok helyet hagyni közte, alig dagad meg a sütés alatt. - 12-15 perc alatt megsül. Vigyázz, ne száradjon ki nagyon, ha aranylik a keksz széle és alja, már tökéletes. - Hagyd teljesen kihűlni, majd a tetszőleges krémeddel ragaszd össze kettesével. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood  

Rántott paprikakarikák

2019. november 15. Kertkonyha 

Rántott paprikakarikák Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Nálam minden lecsófőzés eleve úgy néz ki, hogy ipari mennyiségű paprikával futok neki, mert nemcsak mindenki imádja, de ráadásul hajlandó megenni másodszor, harmadszor, sőt, negyedszer is. :)

Fullos sült paprika leves

2019. október 30. Kertkonyha 

A sült paprika kiválóan harmonizál a fokhagymával, a tahini kesernyéssége nagyon jól kiegészíti és elmélyíti az aromát, amit a citromlé gyümölcsös savanykája emel ki még jobban. Avagy: hideg van, nézz be a spejzba, aztán üss össze egy levest a készletből, de gyorsan!! Ha találsz egy véletlenül ott maradt paprikát, ami már régen árválkodik és kicsit ráncos, az a legjobb! Olyat, amire egyébként azt mondod: de jó lenne még lecsónak, csak kár, hogy nincs belőle annyi. Ja, és persze a recept sima zöldpaprikából is működik, bár akkor nem lesz ilyen szép színe a levesnek. Akkor vedd elő a pirospaprikádat, és minden megoldódik. :) Hozzávalók 1 adaghoz - 1 kápia paprika - 1 kis krumpli - 1 kis gerezd fokhagyma - 1 kk tahini szósz - 1 mk citromlé - só, olaj - Pucold meg a krumplit, és kis darabokra vágva főzd puhára. Ha megfőtt, szűrd le, és tedd egy turmixpohárba. - Az olajon kicsit futtasd meg az apróra vágott fokhagymát. Ez nem csak az ízének tesz jót, de a későbbi illatoknak is. ;) Amint látod, hogy a széle kezd arany színű lenni, gyorsan vedd ki a serpenyőből, és tedd ezt is a turmixpohárba. Ott várja szépen a leves többi hozzávalóját. - A kápia paprikát vágd negyedekbe, és az olajon mindkét oldalán pirítsd meg a darabokat. Hagyd bátran sercegni, akkor jó, ha megbarnul, így pl. lesz íze. ;) - Most jön a leves összeállítása. A kápiát  is tedd át egy turmixpohárba, önts rá egy nagy pohár vizet, és krémesítsd. Ha zavarnak a héjdarabok, nekiállhatsz kikapargatni a húsát a héjából turmixolás előtt, bevallom, én nem tettem. Inkább rámentem az fűszerezésre, megsóztam (3-4 csipet), tettem bele tahinit, és a savanyka kedvéért pedig citromlevet. - Befejezésképp a sós mogyorót gyorsan süsd át a serpenyőben. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 10 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha  főzőtanfolyamokat ! Vegán Szalon-cukorkészítő Kezdő Vegán A Mindennapi Superfood  

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér

2019. október 26. Élj harmóniában 

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyérA legtöbb indiai kenyér lapos és nem nagy, felfújt, amiket élesztővel készítenek. Általában a tűzhely tetején sütik és nem sütőben. Azért, hogy a lehető legtöbb prána (életenergia) legyen benne, ezeket frissen készítsd, mindig az étkezések előtt. Az indiai kultúrában a kenyér, gyakran kanál helyett is használatos:) Korábban a chapati kenyér receptjét már közreadtam itt olvashatod.  Puri egy zsiradékban kisült lepénykenyér. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül - a lisztet lehet fehér liszttel is keverni vagy használhatsz graham lisztet is.  Kisütésnél eredetileg ghíben sütik ki, de használhatsz kókuszzsírt vagy bármilyen sütőolajat. A ghí készítését egy korábbi bejegyzésben már részletesen leírtam.  Hogyan készíts ghít? A puri minden ájruvédikus alkat számára ajánlott, de kapha alkatúak ritkábban fogyasszák.  Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér  Hozzávalók 16 darabhoz: - 350 g teljes kiőrlésű liszt (vagy graham liszt vagy fehér liszttel kevert liszt) - 175 ml langyos víz - 1/­­2 kk. só - 1 ek. vaj vagy ghí - olaj a sütéshez A sót keverd el a liszttel és morzsolt el benne a ghít. Lassanként add hozzá a vizet, hogy lágy tésztát kapj.Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrd, míg fényes nem lesz majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrd át. A zsiradékot melegítsd fel egy edényben. Közben formálj a tésztából 16 egyforma nagyságú gombócot. A gombócokból kevés ghí segítségével egyenletesen vékony lepényeket nyújts ki. .  Amikor a ghí felmelegedett, vedd a lángot kisebbre. Akkor kezdj el sütni, amikor ha beleteszel egy pici tésztát, az azonnal feljön a tetejére.  Tedd a lepényeket a forró ghíbe, olajba és pár másodperc múlva fel is fog jönni a felszínre, finoman nyomkodd le egy kiszedővel és alul fel fog fújódni amolyan lufi szerűen:)  Majd fordítsd meg a purit és a másik oldalt is süsd kb 15 másodpercig. Végül vedd ki és szűrőben vagy papírtörlőn csöpögtesd le.  Süss ki minden purit és forrón tálald.  Fogyaszthatod édesen és sósan is.  Néhány ötlet, aminek csak a képzeleted szab határt:):  édesen: porcukros puri esetleg plusz tejszínhab, lekváros puri, puri csokikrémmel (házi nutella receptet itt találsz a blogon), édesen magkrémekkel  sósan: zöldséges főétel subji mellé, hüvelyes ételekkel, levesekkel, csicseriborsókrémmel (hummusz recepteket találsz a blogon gyors hummusz és klasszikus hummusz), mindenféle magokból készült kencékkel (ilyeneket is találsz a blogon pl tökmagos ).  Jó étvágyat hozzá:) Kati

Lecsós krumplipaprikás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Jótékonysági főzés

2019. szeptember 23. Zizi kalandjai 

Eltelt egy hónap az utolsó bejegyzésem óta… nyári szabadságon voltam, aztán bedarált az évkezdő szeptember, a sok feladat és ihlet sem volt az alkotásra. Most viszont hoztam egy nagyon egyszerű, még nyarat idéző sós receptet. Sósat, ami nagy szám, mert az utóbbi időben az édes receptek voltak többségében a blogomon. Véletlenül született a recept, amikor mindenféle maradékot összedobáltam... Source

Édeskrumpli masala

2019. szeptember 13. Vegavarázs 

Hozzávalók: 2 ek ghí vagy olaj 1,5 kk fekete mustármag 5-6 curry levél 2 db szegfűszeg egy kis darab egész fahéj 1/­­2 kk aszafoetida 1/­­2 kk kurkuma 1,5 kk őrölt koriander egy csipet őrölt csili 80 dkg megtisztított, kockára vágott édeskrumpli 2 dl víz 2 kk só egy csokor korianderlevél apróra vágva A...

Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddal

2019. augusztus 12. Élj harmóniában 

Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddalA tésztaételek nem véletlenül olyan népszerűek, mert gyorsan elkészülnek, hihetetlenül változatos módon lehet elkészíteni őket és egészségesek is. Továbbá a tészták kiváló fehérjeforrások, ha hüvelyesekkel vagy magvakkal kombinálod őket.  Ez a recept egy igazi nyári csemege, paprikával, cukkinivel és mangolddal megbolondítva:) Könnyű étel vacsorának, ebédnek is akár. Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddalHozzávalók  3 tv paprika 3-4 közepes cukkini 2 csokor mangold 3 ek ghí vagy olaj 1 tk római kömény 1 kis darab gyömbér  1/­­4 tk asafoetida (hing - ha nincs otthon kihagyhatod vagy egy pici hagymával helyettesítheted) 1/­­4 tk kurkuma  1 tk őrölt koriander 1,5 tk só 6 ek. napraforgómag 1 ek. friss zöld fűszer koriander, bazsalikom vagy petrezselyem 250 g tészta ( gluténmentes diétában gm tészta) só  víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A napraforgómagot szárazon (zsiradék nélkül) pirítsd meg egy serpenyőben és tedd félre. A zöldségeket tisztítsd meg. A cukkinit és a paprikákat vágd 1-2 centiméteres darabokra. A mangoldot szintén darabold fel. A ghít (vagy olajat) egy nagy serpenyőben hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele rómaiköményt, gyömbért, asafoetidát és kurkumát és az   őrölt koriandert . Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és utána rögtön tedd hozzá a felszeletelt paprikákat. 2-3 percig pirítsd, majd tedd hozzá a cukkinit, a mangoldot  .Keverd meg néha és néhány percig pirítsd a zöldségeket, egy pici vizet tegyél hozzá és vedd le takarékra. Addig párold az egészet, amíg a cukkini áttetszővé válik, de még roppanós marad. A végén add hozzá a sót és megszórhatod valamilyen zöld fűszerrel is. Szedd a kifőtt tésztára a  zöldségeket és a végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal.  Ezt a zöldséges ételt frissen,  baszmati rizzsel vagy chapatival vagy purival is tálalhatod - utóbbi recepteket a blogon megtalálod.. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Zabkása vaníliafagyival, áfonyával – vegán reggeli ötlet

2019. június 7. VegaNinja 

A zabkását is lehet hedonista módon enni, fagyival és gyümölccsel, vegán fehércsoki darabokkal, gyümölcsös szójajoghurttal, bolti, vegán gabonapelyhekkel, igazából csak a fantáziád szab határt a lehetőségeknek. Íme egy ötlet. Hozzávalók: teljes kiőrlésű zabpehely forró víz cukor (opcionális, ízlés szerint) 1 csipet fahéj (ha szereted) 1 evőkanál kókuszreszelék (ha szereted) gyümölcsös szójajoghurt fagyasztott vagy friss áfonya vegán vaníliafagyi A zabpelyhet elkeverjük a kókuszreszelékkel, cukorral, fahéjjal, és felöntjük annyi forró vízzel, ami éppen ellepi, és állni hagyjuk. Adhatunk hozzá egy teáskanál lenmagot is, nagyon egészséges. Amikor felszívta a vizet, leöntjük a szójajoghurttal. Én Alpro áfonyás joghurtot használtam, ami a legtöbb nagy áruházban kapható, de a többi vegán joghurt is ugyanolyan jó. Szójaallergiásoknak Joya márkájú kókuszjoghurt is kapható. 4 db-os csomag Alpro szójajoghurt Megszórjuk az áfonyával, és kanalazunk rá egy nagy kanál vegán vaníliafagyit. Nekem a Swedish Glace a kedvencem, szintén nagy áruházakban kapható, de egyre nagyobb a választék a boltokban. Létezik szójamentes (mandulás) változat is szójaallergiásoknak. Amúgy semmi baj a szójával. :) Citromhéjjal díszítettem, és smoothieval ettük, hogy legyen kellő mennyiségű gyümölcs is a reggeliben. Tedd a kedveceim közé 0 The post Zabkása vaníliafagyival, áfonyával – vegán reggeli ötlet appeared first on VegaNinja.


Az összes 'dara' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!