
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Ízek, imák, India - megjelent Hémangi Dévi Dászi új könyve
Az örök életre vágyó milliárdos csupa zöldség receptjei lehetnek akár finomak is
friss receptek
Főszerkesztőjével együtt leváltja annak vitatott hóbortját is a legendás divatmagazin
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel
Újabb ikonikus divatipari szereplő mondott nemet az állati szőrmére. A Vogue kiadója, a Condé Nast médiavállalat bejelentette, minden szerkesztőségi tartalmában megszünteti a szőrme szerepeltetését. Egy kiskaput azonban hagytak maguknak - etikai okokra hivatkozva. Újabb fontos győzelmet aratott az állatvédelem: a Vogue kiadója is nemet mond a szőrmehasználatra. A Condé Nast médiavállalat frissített irányelvei szerint a… The post Főszerkesztőjével együtt leváltja annak vitatott hóbortját is a legendás divatmagazin appeared first on Prove.hu.
Neked is javasolták már a napi egy deci bort az egészségedért? Kutatók azt ajánlják, ne dőlj be
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel
Sokan gondolják úgy, hogy egy pohár bor a vacsora mellé még jót is tesz az egészségnek - különösen a szívnek és az agynak. Egy friss, több millió ember genetikai adatait elemző kutatás azonban rácáfolt erre: már kis mennyiségű alkohol is növeli a demencia kockázatát. A szakértők szerint ideje elfelejteni a ,,mértékkel egészséges mítoszát. Az absztinencia… The post Neked is javasolták már a napi egy deci bort az egészségedért? Kutatók azt ajánlják, ne dőlj be appeared first on Prove.hu.
Meglepő szakértői tipp álmatlanság ellen - a többség egy fontos tényezővel nem számol
2025. október 2. Prove - a világ vegán szemmel
Sokszor a stresszt, a képernyőidőt vagy a rendszertelen életmódot hibáztatjuk, ha nem jön álom a szemünkre. Pedig könnyen lehet, hogy az étkezésünk az igazi bűnös. Egy friss kutatás szerint bizonyos ételek elősegítik a gyorsabb elalvást és a pihentetőbb éjszakát, míg mások épp ellenkező hatással bírnak. Általánossá váltak az alvási problémák a mai felgyorsult világban. Ezt… The post Meglepő szakértői tipp álmatlanság ellen - a többség egy fontos tényezővel nem számol appeared first on Prove.hu.
Szegények káposztája
2025. szeptember 30. Vegavarázs
Áldja meg az Isten Mráz babót! Tőle származik ez a recept, amit a hűvösebb hónapokban rendszeresen készítek, és a családban csak ,,szegények káposztájának hívunk. Mráz babó a nagymamám nagyanyja volt; az ő idejében az asszonyoknak kevés alapanyagból kellett tápláló és finom ételeket főzniük. Mégis olyan ízeket varázsoltak az asztalra, amiket máig őrzünk és örömmel készítünk újra. Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta 3 ek olaj 2 ek liszt 1/2 kk aszafoetida (vagy hagyma) 2 kk édes fűszerpaprika 1 kk füstölt pirospaprika 1 kk őrölt fűszerkömény 1/2 dl paradicsomlé 3 kk só 1/2 kk frissen őrölt fekete bors 2 dl rizs Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beleszórjuk a lisztet, és folyton kevergetve - kis lángon - világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az aszafoetidát, a füstölt paprikát és a fűszerpaprikát, és még néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Ráöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Az utolsó 10-15 percben belekeverjük a megmosott rizst, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, és készre főzzük az ételt. Tálalhatunk hozzá tejfölt, de anélkül is isteni.
Egy sör nem sör - a csimpánzok alkoholfogyasztása az emberi szokásokról is árulkodhat
2025. szeptember 21. Prove - a világ vegán szemmel
A vadon élő csimpánzok naponta annyi erjedt gyümölcsöt fogyasztanak, amelynek alkoholtartalma vetekszik egy pohár sörével - derül ki egy friss kutatásból. Egyes kutatók szerint az emberi alkoholfogyasztási szokások is ugyanezekből az evolúciós gyökerekből eredhetnek. Átlagosan mintegy 14 gramm etanolt tartalmaz a csimpánzok által elfogyasztott napi gyümölcsadag - írja a The Guardian. Ez nagyjából 355 milliliter… The post Egy sör nem sör - a csimpánzok alkoholfogyasztása az emberi szokásokról is árulkodhat appeared first on Prove.hu.
Meglepő mozgásformát javasolnak a szakértők az egészséges öregedésért
2025. szeptember 18. Prove - a világ vegán szemmel
Hatvan év felett nem a futás vagy a séta a leghatékonyabb mozgásforma szakértők szerint, ha az egészség megőrzése a kitűzött cél. Egy meglepő alternatíva sokat segíthet mind a testi, mind a szellemi frissesség fenntartásában. Emellett fontosak a szociális élmények és a megfelelő étrend is, amelyek mind befolyásolják az életminőséget. Az időskor számos kihívást hozhat magával:… The post Meglepő mozgásformát javasolnak a szakértők az egészséges öregedésért appeared first on Prove.hu.
Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert
2025. szeptember 11. Prove - a világ vegán szemmel
A szilvás morzsasüti titka, hogy tökéletes harmóniát alkot benne a lágy piskóta, a szaftos gyümölcsréteg és a ropogósra sült morzsa. Eszményi őszi desszert mind melegen, mind langyosan fogyasztva. Ha kimész a piacra vagy akár a zöldségeshez, szinte biztosan találsz friss magyar szilvát, hiszen ennek a gyümölcsnek a szezonja július közepétől október elejéig tart. Használd is… The post Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert appeared first on Prove.hu.
Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral
2025. szeptember 7. Prove - a világ vegán szemmel
Kóstold meg a klasszikus magyar túrós csusza vegán változatát! Krémes tofu- és növényi tejfölkrém, ropogós répapörc és friss kapor teszi laktatóvá és ízekben gazdaggá. Egy kis kreativitással ez a nosztalgikus fogás hús- és tejmentes formában is ugyanolyan szerethető. Gyakran éri kritika azokat a vegánokat, akik a klasszikus húsos vagy egyéb állati eredetű összetevővel készülő ételeket… The post Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral appeared first on Prove.hu.
Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt
2025. szeptember 1. Prove - a világ vegán szemmel
A bazsalikom a nyár egyik legkedveltebb fűszernövénye, főleg az olasz ételeket kedvelők konyhájában nélkülözhetetlen. Néhány trükk bevetésével nem kell búcsút intenünk a frissen szedett leveleknek a hidegebb idő beköszöntével sem. Ha a nyár fűszernövénykészletében nálad is alapnak számít a bazsalikom, és télen is szívesen tépnél egy-egy friss levelet kedvenc ételeidhez, akkor van egy jó hírünk:… The post Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt appeared first on Prove.hu.
Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!
2025. augusztus 22. Prove - a világ vegán szemmel
Fáradt vagy éppen pörgős reggelekre is lehet frissítő és tápláló megoldást találni. Ezek a házi szendvicskrémek gyorsan elkészülnek, változatos ízeket kínálnak, és nemcsak reggelire, hanem tízóraira, uzsonnára vagy vacsorára is tökéletesek. Napokkal előre felkészülhetsz egy-egy sűrűbb időszakra, hűtőben ugyanis elállnak. Gyakran állsz reggelente tanácstalanul, kissé talán unott arccal a hűtő előtt? Számba veszed, milyen fogásokkal… The post Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel! appeared first on Prove.hu.
Négy kritikus ponttól függ, lesz-e hamarosan tenyésztett hús a tányérunkon
2025. augusztus 21. Prove - a világ vegán szemmel
A hús kulturális jelentésének megértése elengedhetetlen azoknak a gyártóknak, akik sikeres üzletet szeretnének felfuttatni az alternatív fehérjék és a tenyésztett húsok európai piacán. Az alternatív fehérjék és a tenyésztett hús elfogadása Európában nem csupán technológiai vagy árkérdés - állítja az EIT Food Consumer Observatory két friss tanulmánya. A kutatók szerint a siker kulcsa a hús… The post Négy kritikus ponttól függ, lesz-e hamarosan tenyésztett hús a tányérunkon appeared first on Prove.hu.
Már nem a bolygóvédelem a legfontosabb a fiataloknak - ezt választják helyette
2025. augusztus 19. Prove - a világ vegán szemmel
Az alfa és Z generáció étkezési szokásait az elmúlt években leginkább a klímavédelem iránti elkötelezettségük formálta. Egy friss kutatás szerint ez a szemlélet mára új irányt vett. A fiatalok számára egyre inkább a saját egészségük válik elsődlegessé, és a környezetvédelmi szempontok fokozatosan háttérbe szorulnak, derült ki egy új kutatásból. A dohányzás és alkoholfogyasztás pedig már… The post Már nem a bolygóvédelem a legfontosabb a fiataloknak - ezt választják helyette appeared first on Prove.hu.
Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod
2025. augusztus 14. Prove - a világ vegán szemmel
Egy selymes, frissítő és különleges zöldbableves, amely nem tartalmaz fűszerpaprikát, és teljesen újragondolja a klasszikus változatot. Illatos, krémes, mégis könnyed - igazi nyári fogás, amit hidegen is fogyaszthatsz! A citrom és a friss petrezselyem tökéletes harmóniában egyensúlyozza a zöldség édeskés ízét, miközben a selymes növényi tejszín lágyítja az egész összhatást. Akár langyosan, akár jól behűtve… The post Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod appeared first on Prove.hu.
Marokkói csicseriborsó-leves - illatos, fűszeres fogás extra fehérjetartalommal
2025. július 27. Prove - a világ vegán szemmel
A gazdag fűszerezésnek és a lencsével kiegészített receptnek köszönhetően ez a marokkói csicseriborsó-leves nemcsak finom, hanem kiadós és tápláló is. A harissza pikáns csípőssége és a friss koriander aromája egyedivé teszi ezt a vegán fogást, amely ideális választás lehet egy könnyű, mégis fehérjében gazdag étkezéshez. A marokkói csicseriborsó-leves már önmagában is tápanyagokban gazdag, eleve magas… The post Marokkói csicseriborsó-leves - illatos, fűszeres fogás extra fehérjetartalommal appeared first on Prove.hu.
Gyakran vérzik az ínyed? Az étrended is ludas lehet benne
2025. szeptember 22. Prove - a világ vegán szemmel
Míg a növényi ételekben gazdag mediterrán diéta csökkentheti az ínybetegségek kialakulásának kockázatát, addig a vörös húsok rendszeres fogyasztása növelheti azt - derül ki egy friss kutatásból. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozták, további vizsgálatokra lesz még szükség ezen a területen. A szájüregi betegségek a legelterjedtebb nem fertőző betegségek közé tartoznak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es jelentése… The post Gyakran vérzik az ínyed? Az étrended is ludas lehet benne appeared first on Prove.hu.
Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra
2025. szeptember 20. Prove - a világ vegán szemmel
Édeskés sütőtök, friss spenót és roppanós pirított dió - ez a saláta egyszerre könnyed, tápláló, és tele van őszi ízekkel. Magában és köretként is tökéletes fogás. Ha mondanod kell egyetlen zöldséget, amely tökéletesen leírja az őszi hangulatot, szinte biztos, hogy egyből a sütőtök ugrik be. Ez pedig nem véletlen. A színesedő-elszáradó lombkoronák, valamint az egyre… The post Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra appeared first on Prove.hu.
Vegán Tom Kha leves - illatos és melengetően pikáns fúziós fogás
2025. szeptember 17. Prove - a világ vegán szemmel
A krémes kókusztej, pikáns gochujang és shiitakegomba harmóniája adja a Tom Kha leves vegán verziójának lelkét. Őszi-téli fúziós étel ez, amelyben az egzotikus és a komfortos ízek találkoznak. A Tom Kha leves a thai konyha egyik legkedveltebb fogása, amelyet krémes kókusztej, citrusos frissesség és fűszeres mélység tesz igazán különlegessé. Az eredeti recept szerint ez egy… The post Vegán Tom Kha leves - illatos és melengetően pikáns fúziós fogás appeared first on Prove.hu.
Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja
2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel
A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.
Civilek gyakorolnak nyomást a budai vaddisznók elpusztítását tervező önkormányzatra
2025. szeptember 5. Prove - a világ vegán szemmel
Állatvédők és állatszerető budaiak nyílt levet írtak a XII. kerületi önkormányzatnak, amely a hegyvidéki vaddisznók elaltatását tervezi. A helyiek és szervezetek humánus megoldásokat követelnek, és azt, hogy az állatok életben maradhassanak. A polgármester, Kovács Gergely azt nyilatkozta, ,,a fene sem akar vaddisznókat ölni, de muszáj. Széncinege, róka és vaddisznó is látható azon a frissen avatott… The post Civilek gyakorolnak nyomást a budai vaddisznók elpusztítását tervező önkormányzatra appeared first on Prove.hu.
Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel
2025. augusztus 30. Prove - a világ vegán szemmel
Riasztó képet fest arról egy friss kutatás, mennyire eltávolodtunk a természettől az elmúlt két évszázadban. Egy professzor szerint radikális, hosszú távú és átfogó zöldítési programokra lenne szükség. Emellett fontos, hogy a következő generációk se szakadjanak el végleg a természettől. Az, hogy az emberek eltávolodtak a természettől, társadalmi és mentális egészségi válságot is jelez, nem csupán… The post Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel appeared first on Prove.hu.
Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről
2025. augusztus 22. Prove - a világ vegán szemmel
A húsmentes alternatívák egyre nagyobb teret nyernek világszerte - a boltok polcain, az éttermek kínálatában, sőt, már a kávénkba is egyre gyakrabban kerül növényi tej. De vajon mi a helyzet a magyarokkal? Milyen étrendet követnek, mennyire nyitottak az új megoldásokra, és mit tartanak fontosnak a húsfogyasztásban? Egy friss hazai kutatás ezekre a kérdésekre kereste a… The post Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről appeared first on Prove.hu.
Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja
2025. augusztus 20. Prove - a világ vegán szemmel
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend jótékonyan hat az emberi szervezetre: a szívünk, a beleink, az agyunk mind meghálálják a rostban gazdag táplálkozást. Egy friss tanulmány szerint a húsmentes és teljesen növényi alapú étkezés - amellett, hogy ellenállóbbá teszi az immunrendszert - jelentősen csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. Hiánypótló,… The post Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja appeared first on Prove.hu.
Meguntad a háziállatod? Etesd meg a dán állatkert ragadozóival
2025. augusztus 17. Prove - a világ vegán szemmel
Nagy port kavart egy dániai állatkert friss felhívása, amelyben arra kérték a lakosságot, hogy kiöregedett vagy megunt háziállataikat a ragadozók etetésére ajánlják fel. A hír bejárta a világsajtót, ami megosztó reakciókat váltott ki az emberekből. Egyesek ellenzik a procedúrát, míg mások teljesen természetesnek tartják az állatkert táplálékláncot szemléltető gyakorlatát. A dániai Aalborgi Állatkert Facebook-bejegyzésben kérte… The post Meguntad a háziállatod? Etesd meg a dán állatkert ragadozóival appeared first on Prove.hu.
Selymes vegán sajtszószos tészta pirított karfiollal
2025. augusztus 10. Prove - a világ vegán szemmel
A növényi alapú sajtszósznak köszönhetően a karfiolos tészta krémes, mégsem nehéz fogás, amelyben a sajtos ízélmény egyetlen csepp tejtermék nélkül is garantált. Ez a tésztaétel egész évben megállja a helyét, de talán a nyári estéken esik a legjobban. Nem csoda, ha a nagy nyári melegben könnyed és frissítő fogásokat kívánsz leginkább. Ez a karfiolos tészta… The post Selymes vegán sajtszószos tészta pirított karfiollal appeared first on Prove.hu.
Cukkinis kölesgombóc
Szuper nyári fogás: könnyű, mégis laktató. A fűszeres kapros-tejföl tökéletes kísérője a gombócoknak, legyen szó ebédről vagy vacsoráról. Előre is elkészíthető, hidegen is nagyon finom. Hozzávalók: 1 pohár köles 3 pohár víz 2 kk só 2 ek olaj fél kk aszafoetida (elhagyható) 1 kk pirospaprika 1 kisebb cukkini egy csipet őrölt fekete bors 1 ek apróra vágott friss kapor 3 dl tejföl A kölest megmossuk, beleöntjük egy lábosba, felöntjük vízzel, megszórjuk 2 kávéskanál sóval és feltesszük főni. Amikor forr, kisebbre vesszük a lángot, és lefedjük az edényt. Amikor megpuhul a köles, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Közben megmossuk a cukkinit, levágjuk a két végét, és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az asafoetidát és a pirospaprikát. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukkinit. Megborsozzuk, megsózzuk, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő. Ha elkészült, ezt is hagyjuk kihűlni. Amikor a köles és a cukkini is kihűlt, összegyúrjuk őket, és gombócokat formázunk belőlük. A tejfölbe egy csipet sót és apróra vágott friss kaprot keverünk, és ezzel tálaljuk a kölesgombócokat.
Az összes 'friss' találat megjelenítése »
Szerintünk ez is ízleni fog ...
- Egy kis virsli belefér néha? Kutatók szerint már minimális mennyiségben is kockázatos
- Ne dőlj be a látszatnak, nem minden fióka vár megmentésre!
- Ne dőlj be a hirdetéseknek, inkább pörgesd fel a kollagéntermelésed!
- Az időskori krónikus gyulladás nem törvényszerű - megtalálhatták a megoldást a kutatók
- A feldolgozott vörös hús is ludas lehet demenciaügyben