friss receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Csalános salátakrémleves - Szuperzöld!

Szőlős gyümölcsrizs

Vegán túrótorta

Kókuszos grízpuding vaníliával

Babos quinoa fasírt (gluténmentes, vegán)










friss receptek

Javítsd az érzékeid állapotát - érezz és tapasztalj többet a világból

2017. május 21. Élj harmóniában 

Javítsd az érzékeid állapotát - érezz és tapasztalj többet a világbólNéhány héttel ezelőtt írtam egy bejegyzést arról, hogyan növelheted az életenergia szinted.  A bejegyzésben a kitértem arra, hogy  környezeti ártalmak miként befolyásolják, a bolygónkat és így hatással vannak az egészségedre és az energiaszintedre. . A bejegyezést itt olvashatod.       Sokan nem tudják, de az ember szervezetére, azaz fizikai testére és a tudatára is minden hatással van ami a környezetedből érkezik. A különböző információkat a környezetedből az érzékszerveiden keresztül szerzed be, tapasztalod.  Érzékelések: hallás, tapintás, látás, ízlelés, szaglás.  Érzékszervek: fül, bőr, szem, nyelv, orr Az öt érzékszerv, öt kapu a test, tudat és lélek rendszeréhez. Az érzékszerveink folyamatosan vesznek fel információt a környezetből és adnak is le. Amikor valakinek tiszták, jók az érzékszervei, akkor nagyon sok mindent - köztük akár káros, kedvezőtlen dolgot - már előre ki tud szűrni, az érzékszervi tapasztalatoknak köszönhetően. (pl. egy kutya, mivel nagyon kifinomult  a szaglása és a hallása, akkor amikor a gazdája még semmit nem érzékel, már elég messziről meg tudja állapítani, hogy egy idegen ember közeleg. Vagy ha valakinek jó a szaglása már előre érzi, hogy az étteremben felkínált étel esetleg nem friss, nem jó a szaga és meg sem eszi, míg egy másik ember akár elfogyasztja és utána beteg lesz tőle.) Az érzékeink állapota a tudatunk állapotának függvényében alakul. (Pl egy ember aki alkoholt fogyaszt, annak minden érzékszervi tapasztalata és a tudata is tompább lesz.)  A világról alkotott képed, tapasztalataid elsődlegesen azon függnek, hogy Te milyennek látod a világot. Ha benned rend van, harmónia, kiegyensúlyozottság, akkor a világot is ilyennek fogod látni. Az érzékszerveiden keresztül érkező információ mind hatással van a tudatodra s ezáltal az életenergia szintedre és az érzékszerveid állapotára is  - ahogy a táplálék is hatással van az emésztésedre, az energiaszintedre és a tested és tudatod állapotára. Ezért nagyon fontos, hogy a tudatodat kellemes, jó érzéseket okozó, erőt és lelkesedét adó, benyomásokkal tápláld.  Amennyire csak lehet kerüld el a negatív, mérgező benyomásokat, mert ezek elvonják az életenergiádat. Javítsd az érzékszerveid állapotát! Amikor kellemes érzéki tapasztalatokra (samskar) teszel szert az kedvezően hat a tudatodra,  elősegíti, hogy kiegyensúlyozott legyél, boldognak érezd magad és így növelheted a boldogság érzését és az életenergiád szintjét. Hallás A mai modern világban hihetetlen mennyi zajártalom éri az embereket. Sokan észre sem veszik egy hangos nagyvárosban élve, hogy milyen zajban telnek a napjaik. Sajnos a sok hangos, kellemetlen zaj túlterheli a hallórendszert és az idegrendszert is, ezáltal hozzájárul a szervezeted kimerítéséhez. Próbálj olyan helyen lakni, ami nem túl zajos. A lakást jól hangszigetelő ablakokkal szereld fel. A függönyök is tudnak segíteni abban, hogy kevesebb zaj szűrődjön be az ablakodon. A lakáson belül tölts több időt  a lakás csöndesebb területén. Kerüld el a hangos filmnézést és zenehallgatást.  Preferáld a megnyugtató jellegű filmeket, zenéket, amik kellemes lenyomatokat hagynak maguk után és nem terhelik túl az idegrendszered.  Lefekvés előtt különösen fordíts nagy figyelmet, arra, hogy a szervezeted felkészülhessen a pihenésre. Kerüld el az esti filmezést és zenéből is csak valami nagyon harmonikus zenét hallgass. Tévére elaludni vagy zenehallgatás közben elaludni sajnos hatással lesz az alvásodra és az idegrendszered, a szervezeted nem tud megfelelően regenerálódni az éjszaka folyamán, ha közben folyamatosan valamilyen háttérzajt tapasztal. Ezt a kis videót  Pilisben vettük fel - a Nagy Kevélyen. A szemnek szép látványt nyújt, de figyeld meg milyen érzést vált ki belőled a videó, ha a  filmre hangot is teszel... Tapintás, érintés A tested felülete, a bőröd folyamatosan érintkezik a külvilággal. Nagyon fontos, hogy a bőröd szabadon tudjon lélegezni és kvázi információkat felvenni a környezetedből. Ennek érdekében hordj természetes anyagú ruhákat, kerüld el a szintetikus anyagokat, amik nem engedik a bőrödet megfelelően lélegezni. Használj bio, vegyszermentes kozmetikumokat, kerüld el a bőröd "megfullasztását" és mérgezését a nem tiszta minőségű testápolókkal, tusfürdőkkel, krémekkel. A bőröd érzéki tapasztalatihoz fontos, hogy az érzéseidet merd kimutatni és tudd elfogadni szeretteid közeledését is. Az érintés, ölelés, simogatás mind kellemes tapasztalatok a testednek és a lelkednek egyaránt, engedj gyakrabban teret ezeknek az interakcióknak. A bőrfelület az ájurvédában és minden ősi gyógyászatban nagyon nagy szerepet kap.  A testeden számos energetikai pont van, amely megannyi testi funkcióval kapcsolódik össze. Ezen pontok megfelelő stimulációjával a testedben számos pozitív folyamat beindítható. A marma pontok stimulálása ( Kínai gyógyászatban akkupunktúra vagy akupresszúra) beindítják a szervezet öngyógyító képességeit és javítja a testi funkciókat.  Az ájurvédában ezért nagyon fontos szerepe van a masszázsnak. A masszázs a fentiek miatt, segíti a testi funkcióid javítását, oldja a blokkokat, feszültségeket a testedből és elősegíti a testedben az életerő szabad áramlását.  Az önmasszázs elvégzéséről egy korábbi bejegyzésben már írtam, itt olvashatod. Látás Mivel a legtöbb érzéki tapasztalatot a látásodon keresztül veszed fel, így a szemedet terheled túl legkönnyebben. A szem túlterhelése szemfájáshoz, fejfájáshoz, szemizmok rángásához vezethet és a szem túlterhelésével csökken az életenergia szinted is.  Kerüld  a számítógépezést, okostelefon használatát, filmnézést , mozizást, mert nem csak a szemedet, de az idegrendszeredet is túlterheli.  Az egyik ismerősöm mesélte egyszer, hogy a 3 éves gyereke nem tud aludni, éjszaka sokat kel fel állandóan pörög. Majd a beszélgetés későbbi részében kezdte büszkén mesélni, milyen ügyesen kezeli a gyerek a tabletet. Mondtam neki, hogy szeretné, hogy a gyerek idegrendszere ne legyen túlterhelve és nyugodt legyen, akkor ne adjon a kezébe tabletet meg ilyeneket:) Este kerüld el a tévénézést, számítógépezést.  Figyeld meg tudatosan, amikornem nézel tévét, nem pörgeted a facebook-ot vagy nem játszol a számítógépen vagy az okostelefonodon, mennyivel kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, türelmesebb vagy. A film nézés alkalmanként lehet akár egy jó kikapcsolódás, de nem jó ha napi rendszerességgel ilyen terhelésnek teszed ki az elmédet és a szervezetedet. Ahogy az sem jó ha valaki minden nap alkoholt iszik, mert abból egy idő után komoly problémája lesz. Mindent csak módjával:)   Nézz olyan dolgokat, amik pozitív hatással vannak Rád. Sétálj az utcán és nézd meg az ég csodás kékjét, nézd meg a napfelkeltét, menj kirándulni és nézz csodás természeti tájakat. Ezek segítenek a szemed pihentetésében és hozzájárulnak az energiaszinted növeléséhez. Ízlelés Az ízek nagyon nagy hatással vannak a szervezetedre . Az ájurvéda 6 alapízt különböztet meg. Édes, savanyú, sós, csípős, keserű, fanyar. Ezek mind más más hatással rendelkeznek - bizonyos ízek fűtenek mások hűtenek, vannak amik segítik a testszövetek felépülését vannak amik a leépülést. Figyelj rá, hogy egy adott napon, minden íz előforduljon a táplálkozásodban.  Ez segít abban, hogy az étkezésed nem csak változatos, de egészséges is legyen.Fűszerezz változatosan, táplálkozz ízletesen:) Az egyoldalúság és a túlzás soha nem jó. A fűszerek nem csak ízletessé, élvezetessé teszik az ételeket, de segítik az emésztést, támogatják a testet a salakanyagok eltávolításában, tisztítják a vért, kedvezően hatnak a légzőrendszerre, keringésre, szív és érrendszerre  - használd őket bátran. Érdemes megismerned a fűszerek, gyógynövények hatásait, egészségmegőrző szerepüket az étkezésben Próbáld ájurvédikus alkatodnak megfelelő ízeket előnyben részesíteni. A különböző ízek felélénkítik a tested és boldogsággal töltik el a lelked. A mesterséges ízek, ízfokozók, az ízesítés túlzásba vitele (túl csípős, túl édes, túl, túl...) kedvezőtlenül hatnak a tudatodra és a testi egészségedre is. Az ízek és túlzásba vitelük hatásairól, alkalmazásukról részletesen egy korábbi bejegyzésben itt olvashatsz. Szaglás A szaglásod is hatással van a testedre, lelkedre és a tudatodra. A kellemes illatok, pozitív lenyomatokat képeznek benned - akárcsak gondolj vissza a gyermekkori sütemény illatra vagy egy csokor levendula illatára vagy egy általad kedvelt személy illatára. Ezzel szemben ha kellemetlen szagokat tapasztalsz az rossz érzéseket okoz. A kellemetlen szag taszító, undorító, émelygést okozó. Kerüld a mesterséges illatanyagokat - wc illatosítók, nem természetes illatgyertyák, nem tiszta minőségű parfümök, dezodorok, öblítők. Részesítsd előnyben a természetes, friss, finom kellemes illatokat. Vedd körül magad olyan illatokkal, amely ájurvédikus alkatodnak megfelelő és elősegíti a tested öngyógyító folyamatinak beindítását. Az aromaterápia ma már szerencsére nyugaton is egyre elterjedtebb:)  Figyelj arra, hogy nappal lehet cél az élénkítés, de estére mindig olyan illatokat válassz, melyek nyugtató hatásúak, mert így segítik az elalvást. Tápláld a szaglásod minél több természetes, friss illattal. A természetben lélegezz nagyokat a hegytetőn, szagolgasd a virágokat, fákat, gyümölcsöket. Ezek a finom  illatok nem csak pozitív érzéki tapasztalatot eredményeznek , de energiával is feltöltenek. feltöltenek. Légy tudatos az érzékeid állapotáról, töltsd fel magad sok pozitív tapasztalattal és életenergiával.   Sok pozitív tapasztalatot, tiszta érzékszerveket, boldog, harmónikus tudatállapotot kívánok:) szeretettel: Kati

Szőlős gyümölcsrizs

2017. május 19. Gitta nyersétel blogja 

Szőlős gyümölcsrizsGyümölcsrizs nyersen? hát persze... mindent csak zöldségekből, a rizs most cukkiniből lesz, a gyümölcsök ígérem igaziak :) A gyümölcsrizs készítésének a receptje már fent van a blogomon itt: GYÜMÖLCSRIZS Attól függően, hogy milyen gyümölcsök vannak itthon, milyen kedvem van, mindig más és más eredmény születik. Most újra elkészítettem sok sok mazsolával, szőlővel. Csak 2 adagot készítettem, ezért nem a Thermomix-et használtam, hanem az OZEN-t. Az OZEN vákumos turmixgép, ami azt jelenti, hogy turmixolás előtt kiszippantja a levegőt a kehelyből, így a turmix nem szívja magát tele levegő buborékokkal, és sokkal tovább marad friss. És most kipróbáltam, hogy vajon a kesudiót mennyire tudja simára turmixolni. Ráadásul kis mennyiségben. Nem csalódtam. Teljesen sima lett, és az edény falára sem csapta fel az egészet, úgyhogy kevés lett a veszteség is. Az eredmény pedig nem csak finom, de szép is lett. két pohár gyümölcsrizs  Ajánlom szeretettel nem csak a receptet, de a jól bevált turmixgépet is. OZEN

Epres citromos túrókocka

2017. május 17. Beautilicious 

Epres citromos túrókockaKönnyű frissítő finomság, ami mosolyt hoz az arcodra és ellátja a szervezeted a szükséges tápanyagokkal....Kitaláljátok mi az? Elárulom, hogy mire gondoltam; a kedvenct tórúkockámra hozzávalók - 2cukkini - 4 tojás - 70 gr +60 gr édesítő - 200gr zabliszt - vanilia - 175gr joghurt - 500gr túró - 100gr eper - 150gr joghurt - 1 citrom leve - fél zacskó sütőpor Így készítsd - A piskótához verj fel 2egész tojást és két fehérjét - Add hozzá a joghurtot, citromlevet és az édesítőt, majd verd habosra - Reszeld le a cukkinit, majd add a tojásos keverékhez - A lisztet keverd össze vaniliával és sütőporral, majd öntsd a masszáhot - Oszt ketté a masszát és süsd két tepsiben 180 fokon 35percig - Amíg sül készítsd el a túrúkrémet: keverd össze a 2 tojássárgáját a túrót, joghurtot, édesítőt és a citromlevet, majd kockázz bele epret

Epres citromos tórúkocka

2017. május 17. Beautilicious 

Epres citromos tórúkockaKönnyű frissítő finomság, ami mosolyt hoz az arcodra és ellátja a szervezeted a szükséges tápanyagokkal....Kitaláljátok mi az? Elárulom, hogy mire gondoltam; a kedvenct tórúkockámra hozzávalók - 2cukkini - 4 tojás - 70 gr +60 gr édesítő - 200gr zabliszt - vanilia - 175gr joghurt - 500gr túró - 100gr eper - 150gr joghurt - 1 citrom leve - fél zacskó sütőpor Így készítsd - A piskótához verj fel 2egész tojást és két fehérjét - Add hozzá a joghurtot, citromlevet és az édesítőt, majd verd habosra - Reszeld le a cukkinit, majd add a tojásos keverékhez - A lisztet keverd össze vaniliával és sütőporral, majd öntsd a masszáhot - Oszt ketté a masszát és süsd két tepsiben 180 fokon 35percig - Amíg sül készítsd el a túrúkrémet: keverd össze a 2 tojássárgáját a túrót, joghurtot, édesítőt és a citromlevet, majd kockázz bele epret

Vegán túrótorta

2017. május 16. Kertkonyha 

Ó, vegán túrótorta, légy az enyém! Bárhol, bármikor, akármikor, de ha lehet, most azonnal, és legalább két szelettel. :) Ehhez a recepthez egyszerű natúr tofut használtam. Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet olyan univerzális vegán túrót készíteni, olyat, ami szuperul működik palacsintatöltelékként, pohárkrémként vagy sütiben, akkor gyere el a Növényi tej- és tejtermékkészítő tanfolyamra. Meg fogsz lepődni! :) Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű csatos formához: A tészta - 60 g (bio) margarin - 30 g cukor - 125 g liszt - csipet só A sült túrókrém - 300 g natúr tofu - 125 g nádcukor - 50 g kókuszolaj - 1 citrom héja és leve - 1 csomag vaníliás cukor - 2 evőkanál kukoricaliszt (40 g) - 3 evőkanál étkezési keményítő - csipet só - 75 g mazsola - Egy tálban gyúrjuk meg a torta alját. Ehhez először keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk el benne a kockára vágott margarint. Dolgozzunk gyorsan, ne melegítse fel a kezünk nagyon a tésztát. Ha szépen összeállt labdává, nyomogassuk le a tortaforma aljára. - A túrókrém hozzávalóit tegyük egy késes aprítóba, és kb. 1,5 dl víz hozzáadásával daráljuk krémesre. Aztán kézzel keverjük bele a vízben megáztatott mazsolát. - Öntsük a krémet a formába, és tegyük 190 fokos sütőbe. Akkor van kész, ha a teteje közepe is átsült, azaz szilárd. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 50 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

A negyedik születésnapi torta (nyers, vegán, gluténmentes)

2017. május 10. Zizi kalandjai 

A negyedik születésnapi torta (nyers, vegán, gluténmentes) El sem hiszem, hogy a nagyobbik kisfiam, Ádi már négy éves lett! Tisztán emlékszem a születésének minden pillanatára, az első fogának kibújására, az első önálló lépéseire, amikor tíz hónapos kora körül elkezdődött az übercukiság időszaka, ami azóta is tart, csak most már kiegészül gondolkodással, értelemmel. Két gyerek anyukájaként látom most már, hogy minden gyerek más és más, nagyon különbözőek a testvérek is. Ádi is teljesen más gyerek, mint Ákos. Persze huncutságban, zsiványságban nincs akadály egyikőjüknél sem! Nagyon nehéz két zsivánnyal a mindennapokat “túlélni”, de ilyenkor Éva barátnőm szavai csengenek a fülemben: “Ezeket az éveket senki nem adja vissza nekünk! Töltsünk velük olyan sok időt, amennyit csak tudunk!” Ádi már magyarázó kiskrapek hihetetlenül jó humorral. Folyamatosan kérdez, nem győzünk a kérdéseire válaszolni és persze olyan kérdésekkel is bombáz, amire nem tudjuk a választ (gyorsan utánanézünk a neten, hogy képbe kerüljünk az adott témával kapcsolatban )! Nehéz vele lépést tartani, de igyekszünk. Imád kuktáskodni a konyhában, ezért is kapott egy ilyen szettet a ajándékba. A szülinapját megint csak a biopiacon ünnepeltük szűk családi és baráti körben, ahogyan tavaly is. Annyira szuper a helyszín, minden adott a piknikezéshez, rohangáláshoz, játszóterezéshez és finom ételekhez. Hasonló dolgokat készítettem, mint tavaly, olyanokat, amelyeket könnyű enni két rohangálás között gyerekeknek és felnőtteknek is. A tortát együtt választottuk ki Ádival. Az alaprecept a The Happy Pears srácoktól származik, kicsit módosítottam rajta. Az alapja magos-datolyás-vaníliás, középen van egy isteni karamell réteg, a tetején pedig egy egyszerű kókuszkrém. Igen, krém, bár többen az Instagram fotó alapján kókusztejszínhabnak gondoltátok. Nagyon-nagyon tömény torta, elég belőle egy vékony szelet. Nagy kapcsos formában készült, így bőven jutott mindenkinek. Nyers vegán karamell-kókuszkrém torta   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 1 óra Teljes idő 1 óra 15 perc   Könnyen elkészíthető nyers vegán karamell-kókuszkrém torta. Tömény, de nagyon finom! Szerző: Zizi Recept típusa: sütemény, torta, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 8-10 főre Hozzávalók Torta alaphoz: 100 g dió 100 g kesudió 105 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) 2 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál kókuszreszelék ¼ teáskanál őrölt vanília Karamell krémhez: 375 g friss datolya, kimagozva aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) 180 g mandulavaj 9 evőkanál víz 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír ½ teáskanál őrölt vanília késhegynyi só Kókusz krémhez: 2 konzerv kókusztej (jó minőségű, 60% kókusz tartalmú), használat előtt hűtőbe téve 2-4 órára 2 evőkanál agavészirup ¼ teáskanál őrölt vanília Tálaláshoz: friss eper Elkészítés Tegyük a diót és a kesudiót a robotgépbe és aprítsuk szemcsésre. Ekkor adjuk hozzá a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, kókuszreszeléket, és vaníliát. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll tésztává. A tortaformát béleljük ki folpackkal vagy kenjük ki kókuszolajjal és nyomkodjuk az aljába a datolyás diós-kesudiós keveréket, majd tegyük a hűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a többi réteget. Mossuk el a robotgép tartályát. Tegyük a mandulavajat, a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, a vaníliát és a sót a robotgépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet és lassan adagoljuk hozzá a vizet. Akkor van kész, ha karamell ízű és nyúlós az állaga, mint a karamellnek. Kenjük ezt a krémet (kicsit nehézkes a nyúlós állaga miatt) a datolyás diós-kesudiós alapra és tegyük vissza a hűtőbe. Vegyük ki a kókusztejet a hűtőből és bontsuk ki. A hideg hatására kettévált a sűrű krémes rész a vizestől. Kanalazzuk ki a krémet mindkét konzervből egy tálkába. A vizes részt tegyük hűtőbe és használjuk fel turmixok készítéséhez. Adjuk a krémhez az agavészirupot és a vaníliát, majd jól keverjük el és kanalazzuk a torta tetejére. Tálalásig tartsuk hűtőben (legalább 2 órát)! Tálaljuk friss eperrel! Jegyzetek 23 cm-es kapcsos tortaformában készült. Feltétlen jó minőségű minél magasabb zsírtartalmú konzerv kókusztejet használjunk ehhez a recepthez. Édesítésre agavészirupot használtam, hogy megmaradjon a krém fehér színe, de természetesen használhatunk juharszirupot, vagy datolyaszirupot is. Ebben az esetben a krém drapp, világosbarna színű lesz. 3.5.3226  

Zöld turmix kombuchával

2017. május 5. Gitta nyersétel blogja 

Gondolkoztam, hogy hogyan lehet a jó még jobb... és megtaláltam! A zöld turmixomba 'löttyintettem' egy kis kombucha-t, nem is akármilyet, a meggyel ízesített változatot. Bemutatom, ő az: A kombucha egyébként is remek ital, ami helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést, nyugtatja az elmét ééééés, rendkívül finom. Önmagában is persze vízzel hígítva, de ez a meggyes változat különleges aromát ad a zöld turmixnak, ami szintén finom már magától is, de így együtt a kettő... Különlegesség még, hogy megérkezett a Hillvital bio zöld szállítmány, fodros kel, római saláta és pár levél rukkola volt ma a csomagban. Ha erről a lehetőségről szeretnél többet tudni, akkor olvasd el ezt a bejegyzésem: zöld turmix bio zöld levelekből A másik különlegesség, hogy az elkészült turmix egyáltalán nem volt habos, mert a vákumos turmixgép kipumpálta a levegőt a kehelyből, és nem keveredett bele a turmixba :) Erről a gépről is írtam már, ha érdekel, akkor itt olvashatod: Ozen az új turmixgép És íme, így nézett ma ki a friss bio zöld levelekből, kombuchával, vákumosan készült hiper szuper zöld turmixom: zöld turmix jó sűrűn, banánnal, eperrel, goji bogyóval és menta levelekkel Természetesen működik a dolog a TE turmixgépeddel, és azzal a zöld levéllel, amit TE vettél tegnap a piacon :) csak csináld :) Hozzávalók: 1 marék zöld levél (lehetőleg vegyszermentes, tiszta legyen) 1 alma kb 1 dl víz 2 evőkanál kombucha koncentrátum az evéshez eper, banán (vagy bármilyen gyümölcs, ami otthon van) goji bogyó (vagy bármilyen aszalt gyümölcs, amit szeretsz) és menta levelek nagyon finom, ki ne hagyd :) micsoda színek... ez így jó sűrű lesz, tálkába lehet önteni, mehetnek bele a gyümölcsök, a menta, és lehet kanállal enni :) Kombuchával isteni :)

Zöld turmix bio zöld levelekből

2017. április 30. Gitta nyersétel blogja 

Zöld turmix bio zöld levelekbőlFantasztikus dolgokra bukkanok mostanában! Itt Budapesten több helyen is van biopiac, ahol be lehet szerezni a friss bio zöld leveleket. Igen, csak meghatározott napokon, és ha épp akkor nem érsz rá, akkor ugrott a következő heti bio zöld levél ellátmányod. Persze ki lehet menni a Lehel csarnokba, ott is van spenót, vagy a többi piacon, sőt, már a Tesco és a többi multi is felfigyelt a keresletre, és időnként kínál szépet lecsomagolva (jó drágán). Most viszont egy olyan lehetőséget találtam (pontosabban ők találtak meg engem), hogy hetente kétszer házhoz szállítják a zöld turmixhoz való alapanyagokat!!! leveles kel Vagyis: bio zöld levelek kiporciózva, lecsomagolva + bio gyümölcs (alma) is a csomagban!!!! Heti 2x, vagyis biztos, hogy friss zöldség kerül a turmixgépbe!!! Ezt épp nekem találták ki!!! Láttam a kertet, ahol nőnek!!! Sőt, kóstoltam frissen a tőről a spenótot, a leveles kelt, a rukkolát, mángoldot! Gondoskodnak a változatosságról, mert ahogy érnek és nőnek a zöldek, úgy kerülnek lecsomagolásra és szállításra!! egy adag zöld levél  a zöld turmix hozzávalói: bio zöld levél, gyümölcs és tiszta víz  Ezzel a lehetőséggel óriási terhet vesznek le az ember válláról, persze csak ha fontos, hogy friss legyen, organikus és RENDSZERES, folyamatos az ellátás. Amikor megláttam a sok zöld növényt a biofarmon, a legjobban a leveles kelnek örültem. Tudjuk, hogy ennek a zöld levélnek van a legmagasabb ásványi anyag tartalma, mégis hiába keressük itthon a piacokon, nem nagyon foglalkoznak még a kertészek a termesztésükkel. Itt viszont van!!!!! Nem csigázlak tovább, a Hillvital készül már két éve arra, hogy minél több emberhez eljuttassa egyrészt a tudást, ami a zöld növények erejében rejlik, másrészt nem tétlenkedtek az elmúlt két évben, megterveztek és kialakítottak egy biokertet, ahol meg is termelik ezeket a csodás növényeket. Most rajtunk a sor! Ki lehet próbálni! Rendelni, turmixolni, inni :) Ha szeretnél további részleteket megtudni, kattints ide: Gyógynövénykert

Karottakrémleves

2017. április 27. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Karottakrémleves Krisztától: Hozzávalók: - 1/­­2 cs. biorépa - 3 db krumpli - zeller - sómentes vegeta - olaj - kukoricatejpor - margarin - petrezselyem - bors - cukor Fél csomag Aldis biorépát (pucolni se kell) durvára vágok, 3 krumplit kis kockára vágok, majd a pucolt, vastag karikákra vágott zellert fölrakom főni sós vízben. Mire megfő a répa meg a krumpli, a zeller is félig főtt. A zellerkarikákat kiveszem a vízből.Felhasználhatom másik recepthez.:) A répát és a krumplit lével együtt összeturmixolom,  közben sok  margarint kevés kukoricatejport,  petrezselymet, frissen őrölt borsot, ha kell cukrot teszek bele. Ha túl sós, vízzel fölengedem és burgonyapehellyel sűrítem. Jó étvágyat! :)

spárgavége leves grill spárgával

2017. április 23. Kertkonyha 

Jön! Jön! Jön! A spárgaszezon. :) Ha épp kifogytál az ötletekből a konyhában, ajánlom ezt a kombót. Egy hozzávalóból (spárga) csinálj rögtön két ételt. A roppanós zöld része legyen egy finom vega grill, a végéből pedig megvan egyben a levesed is. Hát, nem jó? :) Hozzávalók két adaghoz: - 100 g spárgavég - 3 púpozott evőkanál napraforgómag - 1 evőkanál olívaolaj - 1 kk mustár - 1 kk balzsamecet - 2 csipet szárított gyömbér - só - 4 szál spárga grillezve (recept itt) A spárgákat törjük ketté. A tetején maradó rész a legfrissebb, az megy a grill serpenyőbe. A letört végről vágjuk le a kemény, fás részt. A maradék végeket használjuk fel ehhez a leveshez. Tegyük fel őket a napraforgómaggal annyi vízben főni, ami bőven ellepi. Ízesítsük mustárral, sóval és gyömbérrel. 15 perc múlva zárjuk el, és keverjük hozzá az olajat és a balzsamecetet. Turmixoljuk, öntsük fel még 3 dl vízzel, és tálaljuk a közben elkészült grill spárgával. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha ITT feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek A Mindennapi Superfood 

Növeld az életenergiád, szabadulj meg a kimerültségtől

2017. április 14. Élj harmóniában 

Növeld az életenergiád, szabadulj meg a kimerültségtől A jóga és az ájurvéda egységként kezeli a világot ősidőktől fogva - erről sok korábbi bejegyzésben is már említést tettem. Korábbi korokban az emberek mindig összhangban életek a természettel. M indannyian egy egység részei vagyunk, s ezáltal kölcsönhatásban élünk a minket körülvevő világgal. Harmóniában csak úgy élhetünk, ha a környezetünkkel is harmóniában vagyunk. Ha körülötted nincs harmónia, akkor Neked is nélkülöznöd kell a harmóniát.   Sajnos a világ nagyon sokat változott az elmúlt időszakban és az egyént megpróbáljuk külön kezelni a környezettől. Manapság az a cél leginkább, hogy az egyén jól érezze magát, az egyén jól járjon, hasznot termeljen - de nem értjük a lényeget, hogy csak akkor tudjuk  igazán jól érezni magunkat, ha a környezettel összhangban élünk és figyelembe vesszük a környezeti sajátosságokat. Azzal, hogy megpróbáljuk a természetet kizsákmányolni, legyőzni és uralmunk alá vonni, csak azt érjük el, hogy a harmónia megszűnik - levegő szennyezettsége, a víz szennyezettsége, a talaj szennyezettsége . Ennek pedig hatása lesz az egyén harmóniájára és energiaszintjére is. Sokan nem is gondolják, hogy a környezetük hatással van az energiaszintjükre.  A tested energiával működik. Ezt az energiát a jóga pránának nevezi - kínai gyógyászatban ez a csí. Pránát többféle módon tudsz felvenni a környezetedből, többek között légzéssel, táplálkozással, vízzel. Nézzünk meg néhány környezeti ártalmat, ami pránát, életenergiát von el Tőled. Levegő Levegő nélkül nem tudsz létezni - a légzésed biztosítja számodra az életet. A jóga a megfelelő légzésre is nagyon nagy hangsúlyt fektet, de a levegő minősége is nagyon fontos. A levegőtlen helyiségek, a légkondis irodaházak, a szennyezett levegő pránát, életenergiát vonnak el Tőled. Ha nem jutsz rendszeresen friss levegőre, az akár krónikus kimerültséghez is vezethet. Érdemes minden nap friss levegőre menni. Sétálj a szabadban minimum 15-20 percet, ez feltölti a szervezetedet feltölteni friss energiákkal. Szellőztess rendszeresen. Hétvégén menj túrázni, kirándulni, tölts sok időt a természetben, hogy fel tudj töltődni. Víz A víz is életenergiát, pránát tartalmaz és komoly hatással van a tested energetikai folyamataira. Sajnos a víz is egyre szennyezettebb, nagyon sok vegyi anyagot, vírust, baktériumot, hormont tartalmaz. Emberi találmány, hogy tulajdonképpen tiszta víz helyett,  a saját vizeletünket, ürülékünket, mérgeket, hulladékokat mindenféle vegyszerekkel, kemikáliákkal kezelve iszunk meg. Már több kutatás is készült arról, hogy a talaj felsőbb rétegei képesek a vizet megtisztítani a szennyeződésektől és ihatnánk tiszta forrásvizeket. A legjobb megoldás, ha tiszta forrást vizet tudsz valahonnan szerezni és azzal főzöl és azt iszod. Ha nem tudsz forrás vizet hozni vagy palackozott vizet vásárolni, alternatív megoldásnak egy jó vízszűrő berendezés is segítség lehet.  Táplálék Az életenergiád szintjére leginkább a táplálkozásod lesz hatással. Az étel minősége, mennyisége és az étkezés időzítése amik meghatározzák milyen lesz az eredmény. ezekről már nagyon soka t írtam korábbi bejegyzésekben.(itt olvashatod részletesen). Fogyassz friss, természetes, vegyszermentes (bio), jó minőségű ételeket. Az ételek akkor látnak el jól energiával, ha minél kevesebb feldolgozási folyamaton mennek át - azaz kerüld a félkész ételeket, konzerveket, etc. Megéri több pénzt költeni arra, hogy az étkezésed ne mennyiségi, hanem minőségi legyen. Vásárolj bio zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, tejtermékeket. Ha fogyasztasz húst, akkor érdemes kevesebbet enned belőle, mert a húsfélék nagyon sok szennyeződést, vegyszert, hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak. Természetes anyagok A környezetünkben nagyon sok mesterséges anyag vesz minket körül. A tested akkor érzi igazán harmonikusan magát, ha természetes anyagok vesznek körül. Törekedj rá, hogy az otthonod berendezése természetes anyagokból álljon elsődlegesen ( fa nyílászáró, parketta, természetes anyagú textíliák, bútorok). A konyhai eszközöket is próbáld természetes anyagokból beszerezni. A gyerekek játékainál kifejezetten érdemes figyelni, hogy természetes alapanyagokból készüljenek. Az öltözködésnél érdemes megnézned a ruhában a címkét, hogy miből készül és kerüld el szintetikus anyagokat és a természetes anyagokat részesítsd előnyben - a bőröd ezekben tud legjobban szellőzni és ezek természetesek a tested számára. (pl. pamut, gyapjú, len, selyem, viszkóz, acetát).  A kozmetikai cikkek és háztartási tisztítószerek esetén is vásárolj tiszta minőségű vegyszermentes termékeket.  Elektromágnesesség Lehet még sosem gondoltál rá, de a nagyfeszültségű vezeték, a távközlési berendezések, mobiltelefonok, számtógép mikrohullámú sütő és minden elektromos berendezés rendelkezik egyfajta kisugárzással. Ugyan folyamatosan folynak vizsgálatok arról, ezek mennyire károsak, mennyire rákkeltőek, azt azért jó ha szem előtt tartod, hogy mindenképpen hatással vannak a szervezetedre. A sok elektromosság lecsökkenti az életenergiád, fáradttá tesz. Nem véletlen, hogy sok óra számítógépezés után sokan nyúlnak kávé vagy valamilyen energiaital után.  Az elektroszmog miatt nem érdemes túl sokat aggodalmaskodnod, de ha lehet a hálószobában ne legyenek elektromos berendezések (mint pl. tv)  és próbáld kompenzálni az elektromosság okozta kimerülést azzal, hogy sokat mész a szabadba, jó minőségű ételeket eszel, tiszta minőségű vízzel látod el a tested:) Fontos, hogyne legyél kényszeres:) Ne rettegj mániákusan a környezeti ártalmaktól , mert az több negatív energia lesz az elméd és a tested számára, mintha valamilyen környezeti ártalom érne. Itt is légy tudatos, alkalmazd a tudást megfelelő intelligenciával. Az emberi szervezet nagyon jól képes alkalmazkodni. Ha megerősíted a szervezed, amit lehet megteszel azért, hogy energiával lásd el a szervezeted, az felturbózza immunrendszered és ellenálló leszel:) Testi és lelki energiákban gazdag, k örnyezettudatos életet kívánok:) sok szeretettel: Kati

Málnás Brownie

2017. április 9. Fittanyuka 

Szeretem a brownie -t készíteni, mert a kedvelt bögrés süti modern változata, habár én most grammban adom meg a recept mennyiségeit. Bármilyen kedvenc friss vagy fagyasztott gyümölcsünkkel készíthetjük, vagy akár önmagában. A tömény étcsoki ízéhez illik a savanykás málna vagy más piros gyümölcs. Természetesen vegán és cukormentes, almasziruppal készül, amely segít abban, hogy a sütemény tésztája kissé “ragacsos” legyen. Hozzávalók:  240 g tönkölyliszt 120 g kakaópor 320 g 100%-os almaszirup 10 evőkanál kókuszolaj 150 ml mandulatej 1/­­2 tk sütőpor 100 g étcsokicsepp (süthető) Tetejére: 200 g 70%-os belga étcsokoládé 200 g málna A sütemény száraz összetevőit összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a szirupot, a folyékony kókuszolajat (kissé felmelegítjük ha ledermedt). Egy kiolajozott, kilisztezett szögletes, kb. 30X30 centiméteres sütőformába öntjük és előmelegített sütőben 200 C fokon sütjük 10 percig, majd további 15-20 percig 180 C fokon. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a kihűlt sütemény tetején egyenletesen eloszlatjuk, rá szorjuk a málnát és hagyjuk kissé hűvös helyen megdermedni, majd tetszőleges nagyság kockákra vágjuk.  

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét

2017. március 28. Vegagyerek 

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét 22. NAP Reggeli: valamilyen kásaféle, aminek kedvenc gabonád lehet az alapja (zabpehely, árpa, vagy quinoa). Fele víz, fele növényi tej keverékével főzd puhára, adj hozzá főzés közben kis mazsolát, utána kis őrölt fahéjat, 1 evőkanál őrölt lenmagot, valamilyen olajos magfélét. Gazdagíthatod bármilyen idénygyümölccsel is! Ebéd: avokádós - paradicsomos szendvics Teljes kiőrlésű kenyér szeletekre kenj pl. kölesmajonézt, vagy csicseripástétomot, tegyél rá salátalevelet, paradicsom - és avokádó-szeleteket, friss bazsalikomleveleket. Uzsonnára ehetsz friss gyümölcsöt, vagy gyümölcssalátát. Vacsora: serpenyőben pirított zöldségek, kis bio szójaszósszal (pl. Shoyu a DM-ből) ízesítve, friss salátával, esetleg pirított tofukockákkal. Hozzá egyél kb. 50-70 g bármilyen főtt gabonát (pl. kölest, vagy barna rizst) 23. NAP Reggeli : fahéjas quinoa-kukoricapehely reggeli Ebéd: makaróni - saláta Főzz meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát (kb. 70-100 g/­­ fő), tegyél hozzá tojásmentes majonézt (pl. kölesmajonézt, vagy rizsmajonézt, utóbbit lehet üvegben is kapni), durvára reszelt sárgarépát, felkockázott kaliforniai paprikát, és feldarabolt zellerszárat, vagy bármilyen szezonális zöldséget. Ízesítsd sóval-borssal! Vacsora: nyers kelkáposzta tekercs Kenj natúr mogyoró-, vagy mandulakrémet (megmosott és lecsöpögtetett) kelkáposztalevelekre, majd tekerd fel! Esetleg megkenheted csicseripástétommal, vagy vékonyan ajvárral, szórd meg friss csírákkal és úgy tekerd fel! 24. NAP Reggeli : zöld turmix egy jó nagy adaggal, a délelőtt folyamán utána ehetsz még akár 1 szelet barna pirítóst mandula-, vagy kesukrémmel, vagy friss gyümölcsöt tetszés szerint Ebéd: thai zöldséges-rizses egytálétel Elkészítheted Magdinak ezt a receptjét, és a pirított zöldségeket, tofut tálalhatod főtt barna rizzsel! Vacsora: bab-, vagy lencsesaláta , amit gazdagíts aprított spenót levelekkel, esetleg kockákra vágott kaliforniai paprikával, kis citromlével, ízesítsd sóval-borssal! Főzhetsz hozzá quinoat (nem puffasztottat!:), esetleg teljes kiőrlésű tésztát is!   25. NAP Reggeli: diónugátos zabkása, amibe keverhetsz 1 ek. őrölt lenmagot is! Ebéd: pirított szejtáncsíkok egy nagy adag vegyes salátával A szejtánt (avagy búzahúst) veheted készen bioboltban is, előfűszerezett, félkész verzióban csomagolva (ha még sosem kóstoltad, akkor javaslom először így próbálkozz!:-), vagy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor otthon is készítheted szejtánporból (utóbbit ugyancsak bioboltban tudod beszerezni). Az otthoni elkészítéshez infókat találsz ebben a bejegyzésben: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2009/­­02/­­tepsis-szejtan-buzahus-rozmaringos.html Vacsora: s penótos-brokkolikrémleves teljes kiőrlésű pirítóssal 26. NAP Reggeli: natúr kukoricapehely növényi tejjel leöntve, magokkal, friss, vagy esetleg fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsökkel gazdagítva. Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből Kend meg a kenyeret tojásmentes, pl. kölesmajonézzel, vagy ajvárral, vagy csicseripástétommal, vagy bármilyen tetszőleges krémmel a korábbiak közül, tegyél rá néhány friss salátalevelet, a tegnap ebédről megmaradt szejtáncsíkokból, vagy esetleg   gabonakolbásszal, és néhány paradicsom karikát. Vacsora: vega fasírtgolyók friss vegyes salátával 27. NAP Reggeli: mákos zabpehely tetszőleges gyümölccsel Ebéd : spenótos csicseriomlett Desszert uzsonna: agyfényező golyók :) Vacsora: céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval   28. NAP Reggeli : főzz meg quinoat fele víz-fele növényi tejben, adj hozzá mazsolát főzés közben, és amikor elkészült, kis fahéjat, és reszelt, vagy apróra vágott almát. Ebéd: Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével Desszert, vagy uzsonna : Almatorta , vagy ha nyersre vágysz Gitta nyers Almapudingja Megjegyzés!!: az almatorta receptjénél a rebarbarát helyettesítsd almával és nem fontos elkészíteni hozzá a szójakrémet, ha nem szereted!:) A maradékból pedig ehetsz másnap reggelire is, vagy uzsonnára!;) Vacsora: friss leveles salátába keverj bele valamilyen főtt babfélét, adj hozzá friss paradicsomot, nyers zöldségeket, és akár avokádókrémet is.

Méregtelenítő leves

2017. március 23. Fittanyuka 

Méregtelenítő leves Ezt a leves fogyaszthatjuk a tavaszi vagy őszi lékúránk elején, vagy akkor is amikor egy-egy könnyített napot tartunk, amikor például szűk a szoknyánk dereka:). Szeretem, mert finom, magas a rosttartalma, krémes és eltelít. Így észre sem veszem, hogy könnyített napot tartok, vagy ha éppen lékúrázom akkor szó szerint jól laktat egy tál belőle. Összetevők: 4 tál leves kb. 1 db nagy szál póréhagyma 1 db kisebb cukkini 1 db közepes krumpli 1 db gyökér 2-3 szál zeller szár vagy 1/­­2 db zeller friss petrezselymezöld 1,5 l víz 1 db bio. vegán zöldségleves kocka 1 csapott evőkanálnyi parajdi vagy himalaya só 1 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, a krumplit természetesen lehéjjazzuk és felkockázzuk. A zöldségeket az olajon lepároljuk, sózzuk és 2-3 perc után felöntjük a vízzel és bele dobjuk a leves kockát. Addig főzzük ameddig a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé kihűlni és utána leturmixoljuk botmixerrel, vagy még jobb a nutribullet, mert tényleg krémes és selymes lesz az eredmény. A friss petrezselyem zöldet a végén turmixolom bele.      

Vegán életmód – Greenway Design + Nyereményjáték

2017. május 16. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Greenway Design + Nyereményjáték Amikor először belefutottam Ildi munkájába, akkor realizálódott bennem, hogy lakberendezni is lehet vegánul, vagyis életmódot teremteni is lehet vegánul. Ő ugyanis azon felül, hogy dekoratőr és blogger, még környezettudatos is, egyfajta “zöld” szemüvegen keresztül figyeli a világot. Mindezek mellett 100% eco szójaviaszból készít gyertyákat, amelyek kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, nem tartalmaznak mérgező paraffint és más kőolajszármazékot, szennyeződést és 100%-os tisztaságú illóolajaival illatosítja őket. Szóval fogjátok a kezetekbe a reggeli turmixotokat, kávétokat, teátokat, dőljetek hátra és olvassátok el Ildivel készített interjúmat. Megosztja velünk saját történetét, ő hogyan lett vegán és hogyan lett a lakberendezés szerelmese. Nyereményjáték pedig az interjú után! Csapó Ildikóval beszélgettem az alkotásról, a vegánságról, a gyertyáiról... Bemutatnád magad röviden, ki vagy, mivel foglalkozol? Csapó Ildi vagyok, dekoratőr, blogger. 2014-ben döntöttem úgy, hogy a jelenlegi főállásom mellett belevágok egy kreatív szakmába és végre megvalósítom, amiről évek óta álmodoztam. Elkezdtem a dekoratőr iskolát, majd folytattam a lakberendező szakkal. Nagyjából ezzel egyidőben kezdtem el rendszeresen bejegyzéseket írni a Greenway blogba, melynek hivatalos indulása 2015-ben volt, de előtte már évek óta próbáltam írni; néha ki is került egy-egy bejegyzés, de sohasem lett folytatás. A Greenway Design az elmúlt két és fél évben rengeteg változáson ment keresztül, miközben én is sokat fejlődtem és ma már tisztán látom, hogy az életmódom nagy hatással van arra is, ahogyan a blogot vezetem. A mottóm a “Tudatos dekor, tudatos tér” tulajdonképpen öszefoglalja azt a természetközeli és következetes látásmódot, amit az olvasóimnak szeretnék sugallni az írásaimmal és a képeimmel. Imádom az újrahasznosítást és az apró DIY megoldásokat, valamint a balkonkertészkedést. A Greenway blog egy olyan otthon kialakítsához nyújt inspirációkat, melyben végtelen lehetőségek vannak az újragondolásra, a kreatív megújulásra. Hogyan kezdődött nálad a vegánság (először étrend váltással, aztán az élet más területére is bevezetted)? A családod is így étkezik? Életem két fő mozgatórugója a kreatívitás és a “zöld” szemlélet. Ez a két dolog olvad össze és bontakozik ki a Greenway Design blogjában is, ezek az az én kis belső motorjaim. Gyermekkorom óta mániákusan szeretem az állatokat. Viccesen hangzik, de kislányként – a játék babakocsiban nekem nem baba volt, hanem kiskacsa, kispulyka, kiscsibe. Természetesen mindnek neve volt és húgommal órákon át játszottunk velük. Amikor megnőttek, akkor is gondjukat viseltük. Iskolából hazatérve, minden nap szenteltünk nekik egy kis időt, hogy megszeretgessük őket. Voltak viszont a ház körül olyan állatok is, akiknek nem adhattunk nevet, mert már születésükkor mondták szüleink, hogy nem élhetnek sokáig. Egy apró békés megyei faluban nőttem fel, ahol a 80-as és 90-es évek fordulóján nem sok pénzkereseti lehetőség volt és a mezőgazdaság mellett az állattartás jelentett bevételt a családok számára. Ennek megfelelően szüleim is rengeteg “haszon”állatot tartottak, akiket vágóhidakra adtunk el. Tudtam és láttam Édesanyámon és Édesapámon is, hogy nehezen válnak meg az állatoktól, de nem volt más választásuk. Úgy éreztem, hogy elnyomják magukban mindazt, amit én is, hogy szeretem és sajnálom őket és nem akarom, hogy meghaljanak. De ekkor még csak gyanítottam, hogy, ami az elszállítás után történik velük, az nagyon nem etikus. Érettségi után Budapestre költöztem és szüleim sem tartottak már annyi állatot, ezért nem foglalkoztatott a dolog. Aztán 2005-ben került újra felszínre ez az egész, amikor megnéztem az akkori nagy kedvenc, az Antimaniax nevű osztrák zenekar I can’t smell my freedom című dalának videóját és ott minden eldőlt. Megláttam, hogy mi történik a színfalak mögött és eldöntöttem, hogy a kegyetlenséghez nem akarok többé hozzájárulni és hogy az állatok iránt érzett szeretetem sokkal erősebb az étkezési szokásaimnál. (A videó teljes valóságában mutatja be a nagyüzemi állattartás minden velejáróját és a vágóhidak rideg borzalmait, valamint az állatkísérleteket és a bőr-, szőrmeipar áldozatait.) Fokozatosan hagytam abba a húsevést, annak mindenféle állomását megjárva. 2006 tavaszán már egyáltalán nem ettem, utána pedig fokozatosan ismerkedtem meg az állatkísérletek nélkül készült kozmetikumokkal is, majd végül 2013-ban a növényi életmód mellett döntöttem, melynek köszönhetően először a tejtermékekre mondtam nemet, majd a tojásra is. Mindez azóta teljesen kihat az öltözködésemre és minden használati tárgyamra. Megnéztem a Making the Connection és az Earthlings filmeket, amik mind megerősítettek abban, hogy ez az én utam. Mindez azért fontos számomra, mert úgy érzem, hogy az állatok nem tudják magukat megvédeni és nem tudják tudtunkra adni a félelmeiket, a fájdalmukat. Megpróbálom őket képviselni és megmutatni, hogy a növényi életmód is lehet teljes. Az ember néha (sőt talán sokszor) csak felnőttként kap válaszokat bizonyos dolgokra. A vegán életmód egy nagyon hosszú folyamat eredménye az életemben, ezért soha nem várom el másoktól, hogy azonnal változzanak. Férjem néha eszik még húst, de látom rajta is a változást. Érzem, hogy már tudja Ő is, mennyi szenvedéssel jár a polcról leemelt virsli. Tejterméket már nem igazán fogyaszt, tojást is nagyon ritkán. Itthon egyáltalán nem főzünk állati eredetű ételeket. Miért gyertyákkal kezdtél foglalkozni, honnan jött az ötlet? A dekoratőr iskolában jöttem rá, hogy az állati eredetű dolgok nem csak az ételekben, a kozmetikumokban és az öltözködés terén jelennek meg az ember életében, hanem a dekorációk és a mindennapi használati tárgyak is sok ilyet tartalmaznak. Gondoljunk csak egy méhviasz gyertyára vagy egy helyes kis bőr fogantyúra a fiókon vagy egy kosáron, vagy ott vannak a kis szőrme kulcstartók, melyekről ma már tudom, hogy honnan származnak és hogyan készülnek. Rádöbbentem, hogy az állati eredetű termékek még a dekor szakmámat is képesek érinteni, ezért kutatni kezdtem a témában. A PETA ajánlását elolvasva jöttem rá, hogy tényleg valós a dolog, viszont tudok rajta változtatni. 2016-ban jött az illatgyertyák ötlete, amikor a boltban kapható paraffin alapú gyertyák helyett vegyszermentes megoldást kerestem, de mindenhol csak a méhviaszt ajánlották. Külföldi oldalakon kutakodva leltem az ECO szójabab viaszából készült gyertyákra és nagyon megtetszettek. Láttam, hogy máshol már évek óta nagy sikere van az így készült gyertyáknak, így hát belevágtam, először csak kiváncsiságból. Hogyan tanultad meg (mennyit kellett tanulni, volt-e valamilyen képzés, amit elvégeztél) a vegán gyertya készítést? Fórumokat böngészve kísérletezgettem itthon hónapokon keresztül, legtöbbször későn este. A hétközben kiöntött gyertyákat hétvégén tesztelgettem; figyeltem hogyan és mennyi ideig égnek, mennyi illatanyagra van szükség, hogyan viselkedik a viasz. Tulajdonképpen sok türelem és kitartás kellett, mint a legtöbb dologhoz az életben. Hány féle gyertyát készítesz jelenleg? Jelenleg háromféle illat vásárolható meg, de különböző csomagolást is kínálok hozzá. Lehet kapni ezüst színű tégelyben, kétféle kupakkal, de öntök gyertyát már üvegbe is. Tervezel termékbővítést? Ha igen, mi lesz a következő terméked? Igen, rengeteg tervem van. Tulajdonképpen egy óriási ötlet “vihar” dúl a fejemben szokás szerint, aminek még le kell tisztulnia. Nyáron mindenképpen megvásárolhatóak lesznek a jelenlegi illatok, de tervezek egy igazán frissítően citrusosat is, ami szuper társunk lesz a meleg kiülős estéken. Persze nagyon készülök az őszre is, hogy mire úrrá lesz rajtunk a “bekuckózós” hangulat, finom illatokkal tudjak előállni. Ildi blogja, a Greenwaydesign – weboldal – Facebook – Instagram Ildi gyertyái megvásárolhatok a weboldalán vagy emailen keresztül, valamint 2017. május 21-én a Kiskert Piacon és júniusban már a Vegan Sunday Marketen is találkozhatnak vele az érdeklődők. ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : Két darab gyertya (egy nyertesnek) – 1 db Fresh Start és 1 db Floral Fanatic (a legújabb virágmintás kupakkal). Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti milyen illatban szeretnétek ilyen vegán gyertyát (melyik a kedvenc illatotok)! Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok a Greenway Design Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. május 19-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. május 20-án. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek Ildi postázza magyarországi címre.

Teszt: Anjuna Ice Pops (vegán jégkrémező)

2017. május 11. Zizi kalandjai 

Teszt: Anjuna Ice Pops (vegán jégkrémező) Noha az időjárás lassan hozza a nyarat az Anjuna Ice Pops tulajdonosai merészen április közepére tették a terasz megnyitójukat. Emlékszem, hogy már tavaly is belefutottam a nevükbe, de csak idén jutottam el hozzájuk… és amit náluk ízleltem, tapasztaltam… na, hát az valami mennyei! Az alapítók, tulajdonosok, két fiatal srác: Szalay József és Szabó Milán, egy közös indiai utazásukon döntötték el, hogy valami különlegesbe vágják a fejszéjüket. Maga a név is Indiából származik, az Anjuna egy tengerpartszakasz (örök fiatalság eszméjét sugározza) neve Goában. Pálcikás jégkrémjeik valódi gyümölcsökből készülnek, természetes alapanyagokból, mesterséges színezékeket és adalékanyagokat mellőzve. Vannak állandó ízeik és szezonálisan változóak is. Minden termékük vegán (laktóz- és tojásmentes), illetve gluténmentes, néhányat készítenek nádcukor nélkül is. Lelkes kézmodell, csak minél többfélét kóstolhasson Két üzletük van jelenleg Budapesten, egy nagyon picike az 5. kerületben, a Sas utcában (közel a Bazilikához), a kicsit nagyobb pedig a 2. kerületben, a Lövőház utcában (Millenáris Park mellett). Ezenkívül van egy üzemük a 4. kerületben, ott készítik a jégkrémeket és onnan szállítják az üzletekbe. A jégkrémekhez jó minőségű kókusztejet, kókuszjoghurtot, rizstejszínt, friss gyümölcsöket használnak, a csokoládé Valrhona, a törökmogyoró piemonti (Piedmontból), a pisztácia pedig brontei (Szicíliából). Élelmiszeripari mérnökkel dolgoznak együtt, vele tesztelik és alkotják meg az új ízeket, mint például a Valrhona különleges, maracujával fermentált csokijából készült ízt vagy az avokádó-lime-tárkony hármasából kókusztejjel kikevert ízt. Nagyon sokfélét kóstoltunk a terasznyitón, meg azóta is jártunk náluk és tényleg állítom, hogy életem legfinomabb, legjobb állagú jégkrémjeit náluk ettem. Lehetetlenség választani az ízek közül, de ami iszonyatosan “over-the-top” és feltétlen meg kell kóstolni az a kókusz, a pisztácia, a mogyoró, a mangó-maracuja és a szeder. De persze a többit se hagyjátok ki, ha náluk jártok! A fiúk dolgoznak a csomagolás még környezetbarátabbá tételén. A jégkrémeken kívül kapható náluk sűrű, gyümölcsös acai smoothie bowl, chia puding, nyers sütemény és kávé. A jégkrémek kaphatók kisebb méretben (nem mindegyik íz) és nagyobb méretben, az árak 490 Ft-tól 790 Ft-ig terjednek. *** Anjuna Ice Pops jégkrémező 1024 Budapest, Lövőház utca 24. 1051 Budapest, Sas utca 7. Facebook Instagram

Lecsós-lencsés rizs

2017. május 5. Éltető ételek 

Lecsós-lencsés rizsA lecsó nálunk egy jolly joker. Sokféle gabonával, hüvelyessel társítható, ízletes, és teljes értékű étel lesz belőle. Ebben a receptben rizs és vöröslencse került bele, de készítettem már bulgurral és kölessel is. HOZZÁVALÓK: - 1/­­2 csésze vöröslencse - 1/­­2 csésze parbolied rizs - 1 üveg nyáron eltett lecsó (vagy készítsd el frissen) - füstölt pirospaprika, só, bors ÍGY KÉSZÍTSD EL! - A lecsót főzd készre. A hagymát dinszteld meg 1 evőkanál kókuszolajon, majd öntsd rá a lecsót. Süsd össze. - Öntsd bele a vöröslencsét és a rizst. - 25 perc alatt főzd készre. Szükség esetén kevés vizet adj hozzá.

Gourmet Fesztivál 2017 – Vega szemmel (programajánló)

2017. május 1. Zizi kalandjai 

Gourmet Fesztivál 2017 – Vega szemmel (programajánló) A tavasz mindig a fesztiválok ideje és egyre több gasztronómiai témájú van Budapesten! Évek óta május közepén rendezik a Gourmet Fesztivált, amelyen jelen vannak Magyarország legjobb éttermei. Mint minden évben én a fesztivál vegetáriánus, vegán oldalára vagyok kíváncsi. Egyik évben sem tömtük degeszre magunkat, de azért mindig van mit megkóstolni. Reménykedtem benne, hogy a Bocuse d’Or vegán témája után, idén a Gourmet-n is megjelenik ez a téma, de hát ez nem történt meg, viszont az egyik téma, az eper, reményre ad okot, hogy sok vegetáriánus vagy vegán fogás születik majd belőle a különböző éttermek standján. Biztató, hogy a fesztivál programjai között jelennek meg vegán témájúak is. A gasztroszínpadon május 20-án szombaton 14 órakor Steiner Kristóf “Mangalica, malacod van” műsora keretében olyan ételekkel varázsolja el a vegánokat és húsevőket egyaránt, mint a vegán “pulled pork” – omlós lencse és jackfruit sült szárított paradicsomos-zsályás mini zsemlében, majonézes káposztasalátával, vagy a kesudiós és ‘titkos összetevő” sajttorta friss eperrel. Ezen tuti ott szeretnék lenni és kóstolót kapni, ugyanis a jackfruit pulled pork-ra már nagyon régóta “fáj a fogam”! Lesz kovászos kenyér bemutató Vajda József és Till Attila tolmácsolásában május 21-én 14 órakor. Igazi kovásszal készült kenyeret fognak sütni. Workshopok egyike lesz május 19-én 18 órakor Stőhr Gréta bemutatója, amelyen meleg dijoni spárgasalátát, tavaszi zöld fűszeres ropogósokkal fog készíteni – tiszta, gluténmentes tavaszi ebéd elkészítése friss, szezonális, bio alapanyagokból. Workshop keretében Jacques Liszt Misi is tart kovászos kenyér bemutatót május 21-én 13:30 órakor, amelyen a kovásszal készült friss kézműves kenyér otthoni elkészítésének fortélyait ismerhetjük meg. A fesztivál részletes programja itt tekinthető meg. Ha kikerül az éttermek menüje is, akkor lehet majd többet tudni, hogy hol, mit lehet megkóstolni a vegetáriánusoknak, vegánoknak, ugyanis két éve végre egy V betűvel jelzik az ilyen fogásokat, így célirányosan lehet majd menni kóstolni. A FESZTIVÁL – időpontja: 2017. május 18-21. – helyszíne: Budapest, Millenáris Park (II. ker., Kis Rókus u. 16-20.) – nyitvatartása: csütörtökön 17-23 óráig, péntektől vasárnapig pedig minden nap 12-23 óráig tart nyitva. – fizetési rendszere: Festipay kártyával, illetve Mastercard PayPass vagy Maestro PayPass kártyával tudunk fizetni, készpénzzel nem! A Festipay kártyát a rendezvény területén felállított feltöltőpontokon lehet feltölteni készpénzzel vagy bankkártyával. A kártya egyenlege a fesztivál nyitvatartási ideje alatt bármikor visszaváltható készpénzre. – egyéb tudnivalója: a 14. életévüket be nem töltött gyermekek a rendezvényt ingyenesen látogathatják. Még több információ a fesztiválról, jegyek elővételi lehetőségeiről és a pontos programokról: itt. ***** A fesztiválról korábbi beszámolók itt és itt.

Diós kekszgolyó

2017. április 29. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Diós kekszgolyó   Andi finomsága: Hozzávalók : - Lidl-ben kapható vegán keksz - dió - növényi margarin - citromhéj - vanília - friss reszelt gyömbér - csipet só - karobpor - darált dió - kukorica tejpor - porcukor - langyos víz A kekszet ledaráltam. Eközben a diót megpirítottam a sütőben, margarint olvasztottam, beletettem reszelt citromhéjat, vaníliát, pici friss, reszelt gyömbért és egy csipet sót. A kekszhez karobport, darált diót,  kukorica tejport, porcukrot tettem. Összekevertem, majd hozzáöntöttem a fűszeres margarint. Jól összekevertem, majd némi langyos víz hozzáadásával formázhatóra gyúrtam. Darált dióba hempergettem és  hamm ... :) Jó Étvágyat! :)

OZEN az új turmixgép

2017. április 26. Gitta nyersétel blogja 

OZEN az új turmixgépEgy fantasztikus dologra bukkantam! Meg kell, hogy osszam veletek! Bizonyára ti is észrevettétek, hogy amikor turmixot készítünk, elég sok levegő keveredik a folyadék közé. Buborékos, habos lesz a végeredmény. Zavaros, kicsit barnás lesz egy idő után, beindulnak az oxidációs folyamatok. Ketté (sőt több) rétegre szétesik az ital, így nem is lesz annyira gusztusos. De ha ezt eddig nem is vetted észre... az oxidáció következtében gyorsabban romlik! OZEN a vákumos turmixgépEgy pár napja kipróbáltam az OZEN vákumos turmixgépet, amivel úgy tudok turmixot készíteni, hogy előtte kipumpálja a kehelyből a levegőt, és vákum alatt dolgozik! Nem keveredik az ital a levegővel, így sokkal tovább őrzi meg a frissességét, nem lesz habos, buborékos! Kipróbáltam, a jobb oldali pohárban vákum nélkül turmixoltam, a bal oldali pohár pedig a vákumos. Kb 10 perc után készült a fotó. Vákumos turmixolás és hagyományos turmixolás (ugyanazzal a géppel, ugyanazokkal az alapanyagokkal) Kipróbáltam, hogy az így készített italt hűtőszekrénybe tettem, és még másnap is ugyanolyan friss volt, mint amikor készítettem. Sőőőőőőt, a turmixgéphez kaptam egy vákumos tartályt, ami csak egy pohár, de ebből is ki lehet szivattyúzni a levegőt, így nem csak a turmixolás, hanem a tárolás is vákum alatt történhet!!! Teljesen el vagyok varázsolva!!! Mindjárt két adag turmixot készítek, az egyiket megiszom azonnal, a másikat megiszon később... és tudom, hogy semmit nem fog változni sem az íze, sem a tápanyag tartalma !!!! Oxigén nélkül nincs oxidáció :) Nézzétek meg itt: OZEN, a vákumos turmixgép honlapja

Tormás burgonyakrém leves

2017. április 15. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Tormás burgonyakrém leves Judit finom levese: Hozzávalók: - kb.7 közepes krumpli - 2 alma - 1 nagy hagyma - kb. 2liter víz - 2 zöldségleves kocka - friss reszelt torma,vagy ecetes üveges - 1 doboz növényi tejszín - só - bors - citromlé A hagymát megdinsztelem,majd az apró kockára vágott almát és krumplit is piritom pár percet vele. Felengedem kb.1.5-2 liter vízzel,beledobok 2 zöldségleves kockát, két evőkanál reszelt tormát és megfőzöm.Turmixolom,pürésítem,beleteszem a tejszínt,a sót,borsot,még legalább 2 kanál reszelt tormat,fél citrom levét,majd osszefőzöm. Tálaláskor a tetejére most felkarikazott újhagyma került. Jó Étvágyat! :)

Medvehagyma ételízesítő későbbre (vegán)

2017. április 12. Dulmina tündérkonyhája 

Nagyobb mennyiségű - igaz, nem teljesen friss - medvehagymához jutottam a hétvégén, így jó részét tartósítanom volt célszerű. A jól bevált házi ételízesítő és sós paprikakrém mintájára ezt a sós krémet készítettem belőle. A medvehagymaleveleket átválogattam, alaposan megmostam, lecsepegtettem. Húsdarálón áthajtottam. A kapott darálékot bögrével megmértem, és negyedannyi sót kevertem hozzá. A

Spenótos vöröslencse penne

2017. április 2. Fittanyuka 

Ennek az ételnek a kuriózuma maga a penne tészta. Nem titkolom, hogy az Aldi áruházban találtam ezt a vöröslencse lisztből készült penne tésztát amely  lencselisztet és vizet tartalmaz csupán. Gluténmentes, íze nem jellegzetes, inkább semleges, állaga rugalmas, “al dente” megfőzve. Engem csupán a színe emlékeztetett a vöröslencsére. Elkészítve egy magas növényi fehérjetartalmú ételt kapunk, amelynek rosttartalma sem elhanyagolható. Hozzávalók (4 főre) 500 g vöröslencse penne tészta 2 csapott teáskanál parajdi só (vagy ízlés szerint) 4 maréknyi friss spenót 200 ml rizs, vagy kókusztejszín őrölt fekete bors 2 cikk fokhagyma 3 evőkanyálnyi olíva olaj Szokásos módon megfőzzük a penne tésztát, leszűrjük és meglocsoljuk kevés hidegen sajtolt olíva olajjal. Egy cikk fokhagymát felaprítjuk, kissé átpirítjuk a felhevített olíva olajon, rádobjuk a spenótleveleket, sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Miután kissé “összeesett” ráöntjük a növényi tejszínt és keveset a tészta főző vizéből. Ha szükséges még sózzuk és belepréseljük a másik cikk fokhagymát. Hozzáadjuk a kifőtt pennét a tejszínes spenóthoz és kis láng felett átforgatjuk, tálalhatjuk is. Én kevés növényi sajtot tettem a tetejére tálaláskor. Gyors ebéd vagy vacsora.        

Tavaszköszöntő saláta

2017. március 26. VegaLife 

Tavaszköszöntő salátaVégre hivatalosan is itt a tavasz és kínálja a friss zöldségek halmazát s a lehetőséget, hogy táplálkozásunkat még inkább rostosabbá tegyük. A következő saláta tavaszköszöntő, hiszen még "téli" gyökér van benne, a répa. A salátát magában is fogyaszthatjuk egy könnyed vacsorára vagy ebéd mellé. Bevallom, mi pizzához ettük és még ízesebbé tettük a munkatársamtól ajándékba kapott szarvasgomba-olajjal. Igazán különleges íze lett. A recept Hozzávalók: - 2 maroknyi spenótlevél - 1/­­2 uborka - 1/­­2 póréhagyma - 2 répa - 6-8 retek   Elkészítés: A megmosott zöldségeket felaprítjuk. A retekhez és a répához reszelőt használtam. A spenótot miután megmostuk, akár a kezeinkkel is összetépkedhetjük. Az egészet egy nagy tálba tesszük, átkeverjük. Én szarvasgomba-olajjal ízesítettem, de ha ez nincs, tökmag olajjal enyhén meglocsolva is igen különleges ízt varázsol neki. Egyesek szeretik lehelletnyi sóval megszórni, vagy petrezselymet is vághatunk a tetejére. Mások némi citromot csepegtetnek rá. Ez esetben savanykásabb lesz. 

Ezt ettem ma 2017. március 17 péntek

2017. március 18. Gitta nyersétel blogja 

Ezt ettem ma 2017. március 17 péntekMa egy különleges nap volt. :) de úgy szép az élet, ha zajlik :) Reggelire a szokásos zöld turmix, most körtével, banánnal, chia maggal, goji bogyóval. a sűrű zöld turmix tetején látszik, hogy miket tettem bele.  Itt már bele van keverve... állni hagytam 20 percet, utána ettem csak meg Utána tévéfelvételem volt, (M1), ahol (nem fogjátok elhinni, de) nyers ételeket készítettem, ráadásul különleges alapanyagokból, prémium zöldség és gyümölcs szárítmányokból. a kamera nem volt ehető, de ma a kamera kedvéért készítettem ételeket porból készült paradicsomleves :) avokádóval, csírákkalKészült paradicsomleves avokádóval, zöld turmix mandarinnal, piros turmix almával, magyaros pástétom, paradicsomos-zelleres pástétom (ezeket gluténmentes kenyér szeletekre kentük). Adás közben én végig kóstoltam, ettem, nagyjából ez volt az ebédem. zellerpor friss zöldségek  lucerna por cékla por friss zöldségek magyaros pástétom zöldségporokból kenyérre kenve  gyors szendvicskrém prémium szárítmányokból  Uzsonnára, megettem a 2 nappal ezelőtti kesuhús maradékát sárgarépa rizzsel. Mindennek el kell fogynia :) Délután Civil rádió, két adásra való beszélgetést vettünk fel, és mire hazaértem, már jól megéheztem... saláta: ami az öntettől különleges  Vacsorára egy tipikus hétköznapi vacsorát készítettem, a neve: amit_­itthon_­találsz_­gyorsan_­összevágod. A saláta öntet volt rajta különleges, ez bármilyen salátát feldob: 1 dl olaj (hidegen sajtolt), 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 1 szeletke gyömbér. Mindezt sűrű krémszerűre turmixoljuk, és 1-2 evőkanállal teszünk a salátára. a többi megy egy jól zárható dobozban a hűtőszekrénybe. Ez az adag elég sok, fog jutni még a holnapi salátámra is. Volt még maradék lenmag kenyér, két szeletet ettem a salátához.


Az összes 'friss' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!