Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája - klasszikusan pikáns, halmentes verzióban
Káposztás rétes - pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata
Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval
Vegán madártej datolyakaramellel - nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva
Müzliszelet vagy piszke?
friss receptek
Jócskán megváltozhat a mezőgazdasági munkaerőigény, ha beindul a nagy átállás
tegnap 05:25 Prove - a világ vegán szemmel 
A növényi átállás jelentősen átalakíthatná a mezőgazdasági munkaerőpiacot egy friss oxfordi tanulmány szerint. A kutatók rámutattak, jócskán csökkenhetnének ebben az esetben élelmiszertermelés költségei. A nagyipari állattartás tevékenysége nyomán az élelmiszerrendszer jelen formájában fenntarthatatlan - erre már számos tanulmány és szakértő felhívta a figyelmet. Az állattenyésztés felel a globális károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért, miközben az édesvíz-felhasználás körülbelül… The post Jócskán megváltozhat a mezőgazdasági munkaerőigény, ha beindul a nagy átállás appeared first on Prove.hu.
Ezek a zöldségek segíthetnek stabilizálni a vércukorszinted kutatók szerint
2025. november 3. Prove - a világ vegán szemmel 
Ha a vércukorszinted szinten tartása a cél, egy friss kutatás szerint nem mindegy, milyen zöldséget részesítesz előnyben. A keresztesvirágúak minden más növénynél hatékonyabban stabilizálhatják ugyanis a vércukorszintet. Szóval kapd elő a brokkolit, a karfiolt vagy a káposztát, hogy a minimálisra csökkentsd a cukorbetegség kockázatát! Az elfogyasztott zöldségfélék típusától függ, mennyire védenek a 2-es típusú cukorbetegség,… The post Ezek a zöldségek segíthetnek stabilizálni a vércukorszinted kutatók szerint appeared first on Prove.hu.
Százmilliókat lehetne jóllakatni, ha nem legyintenénk a világ legnagyobb pazarlására
2025. október 26. Prove - a világ vegán szemmel 
Több milliárd ember jóllakhatna, ha a nagyipari állattartás takarmánytermesztése helyett közvetlenül emberi fogyasztásra szánt növényeket termelnénk. Kutatások szerint száz kalóriányi gabonából mindössze 3-25 kalória hús keletkezik. Akár kétmilliárd ember éves élelmezését lehetne fedezni azzal, ha a nagyipari állattartásban takarmányként használt gabonát közvetlenül emberi fogyasztásra fordítanánk - írja a Compassion in World Farming állatjóléti szervezet friss… The post Százmilliókat lehetne jóllakatni, ha nem legyintenénk a világ legnagyobb pazarlására appeared first on Prove.hu.
Ez történik a nejlon alatt, avagy káros-e a csomagolt zöldség?
2025. október 19. Prove - a világ vegán szemmel 
Látszólag csak apróságnak tűnhet, hogy műanyag csomagolás nélkül vagy nejlonban kínálják a friss zöldségeket. Ez azonban nem pusztán higiéniai, nem is csak fenntarthatósági kérdés. A csomagolás ugyanis egy új kutatás szerint egyfajta láthatatlan stresszhelyzetet idéz elő - ez növelheti ugyan bizonyos tápanyagok mennyiségét, ám ez a növény eltarthatóságának rovására megy. Gondolkodtál már a szupermarketek gyümölcs-… The post Ez történik a nejlon alatt, avagy káros-e a csomagolt zöldség? appeared first on Prove.hu.
Főszerkesztőjével együtt leváltja annak vitatott hóbortját is a legendás divatmagazin
2025. október 8. Prove - a világ vegán szemmel 
Újabb ikonikus divatipari szereplő mondott nemet az állati szőrmére. A Vogue kiadója, a Condé Nast médiavállalat bejelentette, minden szerkesztőségi tartalmában megszünteti a szőrme szerepeltetését. Egy kiskaput azonban hagytak maguknak - etikai okokra hivatkozva. Újabb fontos győzelmet aratott az állatvédelem: a Vogue kiadója is nemet mond a szőrmehasználatra. A Condé Nast médiavállalat frissített irányelvei szerint a… The post Főszerkesztőjével együtt leváltja annak vitatott hóbortját is a legendás divatmagazin appeared first on Prove.hu.
Meglepő szakértői tipp álmatlanság ellen - a többség egy fontos tényezővel nem számol
2025. október 2. Prove - a világ vegán szemmel 
Sokszor a stresszt, a képernyőidőt vagy a rendszertelen életmódot hibáztatjuk, ha nem jön álom a szemünkre. Pedig könnyen lehet, hogy az étkezésünk az igazi bűnös. Egy friss kutatás szerint bizonyos ételek elősegítik a gyorsabb elalvást és a pihentetőbb éjszakát, míg mások épp ellenkező hatással bírnak. Általánossá váltak az alvási problémák a mai felgyorsult világban. Ezt… The post Meglepő szakértői tipp álmatlanság ellen - a többség egy fontos tényezővel nem számol appeared first on Prove.hu.
Gyakran vérzik az ínyed? Az étrended is ludas lehet benne
2025. szeptember 22. Prove - a világ vegán szemmel 
Míg a növényi ételekben gazdag mediterrán diéta csökkentheti az ínybetegségek kialakulásának kockázatát, addig a vörös húsok rendszeres fogyasztása növelheti azt - derül ki egy friss kutatásból. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozták, további vizsgálatokra lesz még szükség ezen a területen. A szájüregi betegségek a legelterjedtebb nem fertőző betegségek közé tartoznak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es jelentése… The post Gyakran vérzik az ínyed? Az étrended is ludas lehet benne appeared first on Prove.hu.
Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra
2025. szeptember 20. Prove - a világ vegán szemmel 
Édeskés sütőtök, friss spenót és roppanós pirított dió - ez a saláta egyszerre könnyed, tápláló, és tele van őszi ízekkel. Magában és köretként is tökéletes fogás. Ha mondanod kell egyetlen zöldséget, amely tökéletesen leírja az őszi hangulatot, szinte biztos, hogy egyből a sütőtök ugrik be. Ez pedig nem véletlen. A színesedő-elszáradó lombkoronák, valamint az egyre… The post Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra appeared first on Prove.hu.
Vegán Tom Kha leves - illatos és melengetően pikáns fúziós fogás
2025. szeptember 17. Prove - a világ vegán szemmel 
A krémes kókusztej, pikáns gochujang és shiitakegomba harmóniája adja a Tom Kha leves vegán verziójának lelkét. Őszi-téli fúziós étel ez, amelyben az egzotikus és a komfortos ízek találkoznak. A Tom Kha leves a thai konyha egyik legkedveltebb fogása, amelyet krémes kókusztej, citrusos frissesség és fűszeres mélység tesz igazán különlegessé. Az eredeti recept szerint ez egy… The post Vegán Tom Kha leves - illatos és melengetően pikáns fúziós fogás appeared first on Prove.hu.
Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja
2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel 
A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.
Civilek gyakorolnak nyomást a budai vaddisznók elpusztítását tervező önkormányzatra
2025. szeptember 5. Prove - a világ vegán szemmel 
Állatvédők és állatszerető budaiak nyílt levet írtak a XII. kerületi önkormányzatnak, amely a hegyvidéki vaddisznók elaltatását tervezi. A helyiek és szervezetek humánus megoldásokat követelnek, és azt, hogy az állatok életben maradhassanak. A polgármester, Kovács Gergely azt nyilatkozta, ,,a fene sem akar vaddisznókat ölni, de muszáj. Széncinege, róka és vaddisznó is látható azon a frissen avatott… The post Civilek gyakorolnak nyomást a budai vaddisznók elpusztítását tervező önkormányzatra appeared first on Prove.hu.
Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel
2025. augusztus 30. Prove - a világ vegán szemmel 
Riasztó képet fest arról egy friss kutatás, mennyire eltávolodtunk a természettől az elmúlt két évszázadban. Egy professzor szerint radikális, hosszú távú és átfogó zöldítési programokra lenne szükség. Emellett fontos, hogy a következő generációk se szakadjanak el végleg a természettől. Az, hogy az emberek eltávolodtak a természettől, társadalmi és mentális egészségi válságot is jelez, nem csupán… The post Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel appeared first on Prove.hu.
Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről
2025. augusztus 22. Prove - a világ vegán szemmel 
A húsmentes alternatívák egyre nagyobb teret nyernek világszerte - a boltok polcain, az éttermek kínálatában, sőt, már a kávénkba is egyre gyakrabban kerül növényi tej. De vajon mi a helyzet a magyarokkal? Milyen étrendet követnek, mennyire nyitottak az új megoldásokra, és mit tartanak fontosnak a húsfogyasztásban? Egy friss hazai kutatás ezekre a kérdésekre kereste a… The post Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről appeared first on Prove.hu.
Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja
2025. augusztus 20. Prove - a világ vegán szemmel 
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend jótékonyan hat az emberi szervezetre: a szívünk, a beleink, az agyunk mind meghálálják a rostban gazdag táplálkozást. Egy friss tanulmány szerint a húsmentes és teljesen növényi alapú étkezés - amellett, hogy ellenállóbbá teszi az immunrendszert - jelentősen csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. Hiánypótló,… The post Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja appeared first on Prove.hu.
Milliók korai halála lenne megelőzhető, de már nem sokáig: túl sok vörös vonalat léptünk át
2025. október 10. Prove - a világ vegán szemmel 
A tányérunkon dől el, mi lesz a sorsunk - erre hívja fel a figyelmet a friss EAT-Lancet-tanulmány. A kutatók leszögezik, évente 5 ezermilliárd dollárnyi egészségügyi, ökológiai és gazdasági hasznot hozhatna a bolygóbarát, növényekre épülő táplálkozás széles körű bevezetése. A fenntartható élelmiszerrendszerekre való áttérés évente akár 15 millió korai halálesetet is megelőzhetne. Ehhez azonban mielőbb közbelépésre… The post Milliók korai halála lenne megelőzhető, de már nem sokáig: túl sok vörös vonalat léptünk át appeared first on Prove.hu.
Neked is javasolták már a napi egy deci bort az egészségedért? Kutatók azt ajánlják, ne dőlj be
2025. október 8. Prove - a világ vegán szemmel 
Sokan gondolják úgy, hogy egy pohár bor a vacsora mellé még jót is tesz az egészségnek - különösen a szívnek és az agynak. Egy friss, több millió ember genetikai adatait elemző kutatás azonban rácáfolt erre: már kis mennyiségű alkohol is növeli a demencia kockázatát. A szakértők szerint ideje elfelejteni a ,,mértékkel egészséges mítoszát. Az absztinencia… The post Neked is javasolták már a napi egy deci bort az egészségedért? Kutatók azt ajánlják, ne dőlj be appeared first on Prove.hu.
Szegények káposztája
2025. szeptember 30. Vegavarázs 
Áldja meg az Isten Mráz babót! Tőle származik ez a recept, amit a hűvösebb hónapokban rendszeresen készítek, és a családban csak ,,szegények káposztájának hívunk. Mráz babó a nagymamám nagyanyja volt; az ő idejében az asszonyoknak kevés alapanyagból kellett tápláló és finom ételeket főzniük. Mégis olyan ízeket varázsoltak az asztalra, amiket máig őrzünk és örömmel készítünk újra. Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta 3 ek olaj 2 ek liszt 1/2 kk aszafoetida (vagy hagyma) 2 kk édes fűszerpaprika 1 kk füstölt pirospaprika 1 kk őrölt fűszerkömény 1/2 dl paradicsomlé 3 kk só 1/2 kk frissen őrölt fekete bors 2 dl rizs Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beleszórjuk a lisztet, és folyton kevergetve - kis lángon - világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az aszafoetidát, a füstölt paprikát és a fűszerpaprikát, és még néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Ráöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Az utolsó 10-15 percben belekeverjük a megmosott rizst, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, és készre főzzük az ételt. Tálalhatunk hozzá tejfölt, de anélkül is isteni.
Egy sör nem sör - a csimpánzok alkoholfogyasztása az emberi szokásokról is árulkodhat
2025. szeptember 21. Prove - a világ vegán szemmel 
A vadon élő csimpánzok naponta annyi erjedt gyümölcsöt fogyasztanak, amelynek alkoholtartalma vetekszik egy pohár sörével - derül ki egy friss kutatásból. Egyes kutatók szerint az emberi alkoholfogyasztási szokások is ugyanezekből az evolúciós gyökerekből eredhetnek. Átlagosan mintegy 14 gramm etanolt tartalmaz a csimpánzok által elfogyasztott napi gyümölcsadag - írja a The Guardian. Ez nagyjából 355 milliliter… The post Egy sör nem sör - a csimpánzok alkoholfogyasztása az emberi szokásokról is árulkodhat appeared first on Prove.hu.
Meglepő mozgásformát javasolnak a szakértők az egészséges öregedésért
2025. szeptember 18. Prove - a világ vegán szemmel 
Hatvan év felett nem a futás vagy a séta a leghatékonyabb mozgásforma szakértők szerint, ha az egészség megőrzése a kitűzött cél. Egy meglepő alternatíva sokat segíthet mind a testi, mind a szellemi frissesség fenntartásában. Emellett fontosak a szociális élmények és a megfelelő étrend is, amelyek mind befolyásolják az életminőséget. Az időskor számos kihívást hozhat magával:… The post Meglepő mozgásformát javasolnak a szakértők az egészséges öregedésért appeared first on Prove.hu.
Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert
2025. szeptember 11. Prove - a világ vegán szemmel 
A szilvás morzsasüti titka, hogy tökéletes harmóniát alkot benne a lágy piskóta, a szaftos gyümölcsréteg és a ropogósra sült morzsa. Eszményi őszi desszert mind melegen, mind langyosan fogyasztva. Ha kimész a piacra vagy akár a zöldségeshez, szinte biztosan találsz friss magyar szilvát, hiszen ennek a gyümölcsnek a szezonja július közepétől október elejéig tart. Használd is… The post Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert appeared first on Prove.hu.
Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral
2025. szeptember 7. Prove - a világ vegán szemmel 
Kóstold meg a klasszikus magyar túrós csusza vegán változatát! Krémes tofu- és növényi tejfölkrém, ropogós répapörc és friss kapor teszi laktatóvá és ízekben gazdaggá. Egy kis kreativitással ez a nosztalgikus fogás hús- és tejmentes formában is ugyanolyan szerethető. Gyakran éri kritika azokat a vegánokat, akik a klasszikus húsos vagy egyéb állati eredetű összetevővel készülő ételeket… The post Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral appeared first on Prove.hu.
Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt
2025. szeptember 1. Prove - a világ vegán szemmel 
A bazsalikom a nyár egyik legkedveltebb fűszernövénye, főleg az olasz ételeket kedvelők konyhájában nélkülözhetetlen. Néhány trükk bevetésével nem kell búcsút intenünk a frissen szedett leveleknek a hidegebb idő beköszöntével sem. Ha a nyár fűszernövénykészletében nálad is alapnak számít a bazsalikom, és télen is szívesen tépnél egy-egy friss levelet kedvenc ételeidhez, akkor van egy jó hírünk:… The post Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt appeared first on Prove.hu.
Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!
2025. augusztus 22. Prove - a világ vegán szemmel 
Fáradt vagy éppen pörgős reggelekre is lehet frissítő és tápláló megoldást találni. Ezek a házi szendvicskrémek gyorsan elkészülnek, változatos ízeket kínálnak, és nemcsak reggelire, hanem tízóraira, uzsonnára vagy vacsorára is tökéletesek. Napokkal előre felkészülhetsz egy-egy sűrűbb időszakra, hűtőben ugyanis elállnak. Gyakran állsz reggelente tanácstalanul, kissé talán unott arccal a hűtő előtt? Számba veszed, milyen fogásokkal… The post Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel! appeared first on Prove.hu.
Négy kritikus ponttól függ, lesz-e hamarosan tenyésztett hús a tányérunkon
2025. augusztus 21. Prove - a világ vegán szemmel 
A hús kulturális jelentésének megértése elengedhetetlen azoknak a gyártóknak, akik sikeres üzletet szeretnének felfuttatni az alternatív fehérjék és a tenyésztett húsok európai piacán. Az alternatív fehérjék és a tenyésztett hús elfogadása Európában nem csupán technológiai vagy árkérdés - állítja az EIT Food Consumer Observatory két friss tanulmánya. A kutatók szerint a siker kulcsa a hús… The post Négy kritikus ponttól függ, lesz-e hamarosan tenyésztett hús a tányérunkon appeared first on Prove.hu.
Már nem a bolygóvédelem a legfontosabb a fiataloknak - ezt választják helyette
2025. augusztus 19. Prove - a világ vegán szemmel 
Az alfa és Z generáció étkezési szokásait az elmúlt években leginkább a klímavédelem iránti elkötelezettségük formálta. Egy friss kutatás szerint ez a szemlélet mára új irányt vett. A fiatalok számára egyre inkább a saját egészségük válik elsődlegessé, és a környezetvédelmi szempontok fokozatosan háttérbe szorulnak, derült ki egy új kutatásból. A dohányzás és alkoholfogyasztás pedig már… The post Már nem a bolygóvédelem a legfontosabb a fiataloknak - ezt választják helyette appeared first on Prove.hu.
Az összes 'friss' találat megjelenítése »
Szerintünk ez is ízleni fog ...
- Ömlik az EU-s pénz a fenntarthatatlan állattenyésztésbe
- Mezőgazdasági adóval csaphat le Dánia a károsanyag-kibocsátásra
- Az egészséges öregedés kulcselemére mutattak rá kutatók
- Egy kis virsli belefér néha? Kutatók szerint már minimális mennyiségben is kockázatos
- A vörös hús fogyasztását ismét összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel
Receptek
Hírek
Éttermek
Blogok
Katalógus
Kedvencek
Kapcsolat



