friss receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Megkóstoltam Indiát - fényképes úti- és ételbeszámoló

Egészséges mogyorókrém házilag - így készül a ,,Notella

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla - laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Fügés panna cotta - légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel










friss receptek

Ez történik a nejlon alatt, avagy káros-e a csomagolt zöldség?

2025. október 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Látszólag csak apróságnak tűnhet, hogy műanyag csomagolás nélkül vagy nejlonban kínálják a friss zöldségeket. Ez azonban nem pusztán higiéniai, nem is csak fenntarthatósági kérdés. A csomagolás ugyanis egy új kutatás szerint egyfajta láthatatlan stresszhelyzetet idéz elő - ez növelheti ugyan bizonyos tápanyagok mennyiségét, ám ez a növény eltarthatóságának rovására megy. Gondolkodtál már a szupermarketek gyümölcs-… The post Ez történik a nejlon alatt, avagy káros-e a csomagolt zöldség? appeared first on Prove.hu.

Milliók korai halála lenne megelőzhető, de már nem sokáig: túl sok vörös vonalat léptünk át

2025. október 10. Prove - a világ vegán szemmel 

A tányérunkon dől el, mi lesz a sorsunk - erre hívja fel a figyelmet a friss EAT-Lancet-tanulmány. A kutatók leszögezik, évente 5 ezermilliárd dollárnyi egészségügyi, ökológiai és gazdasági hasznot hozhatna a bolygóbarát, növényekre épülő táplálkozás széles körű bevezetése. A fenntartható élelmiszerrendszerekre való áttérés évente akár 15 millió korai halálesetet is megelőzhetne. Ehhez azonban mielőbb közbelépésre… The post Milliók korai halála lenne megelőzhető, de már nem sokáig: túl sok vörös vonalat léptünk át appeared first on Prove.hu.

Főszerkesztőjével együtt leváltja annak vitatott hóbortját is a legendás divatmagazin

2025. október 8. Prove - a világ vegán szemmel 

Újabb ikonikus divatipari szereplő mondott nemet az állati szőrmére. A Vogue kiadója, a Condé Nast médiavállalat bejelentette, minden szerkesztőségi tartalmában megszünteti a szőrme szerepeltetését. Egy kiskaput azonban hagytak maguknak - etikai okokra hivatkozva. Újabb fontos győzelmet aratott az állatvédelem: a Vogue kiadója is nemet mond a szőrmehasználatra. A Condé Nast médiavállalat frissített irányelvei szerint a… The post Főszerkesztőjével együtt leváltja annak vitatott hóbortját is a legendás divatmagazin appeared first on Prove.hu.

Neked is javasolták már a napi egy deci bort az egészségedért? Kutatók azt ajánlják, ne dőlj be

2025. október 8. Prove - a világ vegán szemmel 

Sokan gondolják úgy, hogy egy pohár bor a vacsora mellé még jót is tesz az egészségnek - különösen a szívnek és az agynak. Egy friss, több millió ember genetikai adatait elemző kutatás azonban rácáfolt erre: már kis mennyiségű alkohol is növeli a demencia kockázatát. A szakértők szerint ideje elfelejteni a ,,mértékkel egészséges mítoszát. Az absztinencia… The post Neked is javasolták már a napi egy deci bort az egészségedért? Kutatók azt ajánlják, ne dőlj be appeared first on Prove.hu.

Szegények káposztája

2025. szeptember 30. Vegavarázs 

Áldja meg az Isten Mráz babót! Tőle származik ez a recept, amit a hűvösebb hónapokban rendszeresen készítek, és a családban csak ,,szegények káposztájának hívunk. Mráz babó a nagymamám nagyanyja volt; az ő idejében az asszonyoknak kevés alapanyagból kellett tápláló és finom ételeket főzniük. Mégis olyan ízeket varázsoltak az asztalra, amiket máig őrzünk és örömmel készítünk újra.  Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta 3 ek olaj 2 ek liszt 1/­­2 kk aszafoetida (vagy hagyma) 2 kk édes fűszerpaprika 1 kk füstölt pirospaprika 1 kk őrölt fűszerkömény 1/­­2 dl paradicsomlé 3 kk só  1/­­2 kk frissen őrölt fekete bors 2 dl rizs Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beleszórjuk a lisztet, és folyton kevergetve - kis lángon - világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az aszafoetidát, a füstölt paprikát és a fűszerpaprikát, és még néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Ráöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Az utolsó 10-15 percben belekeverjük a megmosott rizst, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, és készre főzzük az ételt. Tálalhatunk hozzá tejfölt, de anélkül is isteni.  

Egy sör nem sör - a csimpánzok alkoholfogyasztása az emberi szokásokról is árulkodhat

2025. szeptember 21. Prove - a világ vegán szemmel 

A vadon élő csimpánzok naponta annyi erjedt gyümölcsöt fogyasztanak, amelynek alkoholtartalma vetekszik egy pohár sörével - derül ki egy friss kutatásból. Egyes kutatók szerint az emberi alkoholfogyasztási szokások is ugyanezekből az evolúciós gyökerekből eredhetnek. Átlagosan mintegy 14 gramm etanolt tartalmaz a csimpánzok által elfogyasztott napi gyümölcsadag - írja a The Guardian. Ez nagyjából 355 milliliter… The post Egy sör nem sör - a csimpánzok alkoholfogyasztása az emberi szokásokról is árulkodhat appeared first on Prove.hu.

Meglepő mozgásformát javasolnak a szakértők az egészséges öregedésért

2025. szeptember 18. Prove - a világ vegán szemmel 

Hatvan év felett nem a futás vagy a séta a leghatékonyabb mozgásforma szakértők szerint, ha az egészség megőrzése a kitűzött cél. Egy meglepő alternatíva sokat segíthet mind a testi, mind a szellemi frissesség fenntartásában. Emellett fontosak a szociális élmények és a megfelelő étrend is, amelyek mind befolyásolják az életminőséget. Az időskor számos kihívást hozhat magával:… The post Meglepő mozgásformát javasolnak a szakértők az egészséges öregedésért appeared first on Prove.hu.

Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

2025. szeptember 11. Prove - a világ vegán szemmel 

A szilvás morzsasüti titka, hogy tökéletes harmóniát alkot benne a lágy piskóta, a szaftos gyümölcsréteg és a ropogósra sült morzsa. Eszményi őszi desszert mind melegen, mind langyosan fogyasztva. Ha kimész a piacra vagy akár a zöldségeshez, szinte biztosan találsz friss magyar szilvát, hiszen ennek a gyümölcsnek a szezonja július közepétől október elejéig tart. Használd is… The post Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert appeared first on Prove.hu.

Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral

2025. szeptember 7. Prove - a világ vegán szemmel 

Kóstold meg a klasszikus magyar túrós csusza vegán változatát! Krémes tofu- és növényi tejfölkrém, ropogós répapörc és friss kapor teszi laktatóvá és ízekben gazdaggá. Egy kis kreativitással ez a nosztalgikus fogás hús- és tejmentes formában is ugyanolyan szerethető. Gyakran éri kritika azokat a vegánokat, akik a klasszikus húsos vagy egyéb állati eredetű összetevővel készülő ételeket… The post Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral appeared first on Prove.hu.

Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt

2025. szeptember 1. Prove - a világ vegán szemmel 

A bazsalikom a nyár egyik legkedveltebb fűszernövénye, főleg az olasz ételeket kedvelők konyhájában nélkülözhetetlen. Néhány trükk bevetésével nem kell búcsút intenünk a frissen szedett leveleknek a hidegebb idő beköszöntével sem. Ha a nyár fűszernövénykészletében nálad is alapnak számít a bazsalikom, és télen is szívesen tépnél egy-egy friss levelet kedvenc ételeidhez, akkor van egy jó hírünk:… The post Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt appeared first on Prove.hu.

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

2025. augusztus 22. Prove - a világ vegán szemmel 

Fáradt vagy éppen pörgős reggelekre is lehet frissítő és tápláló megoldást találni. Ezek a házi szendvicskrémek gyorsan elkészülnek, változatos ízeket kínálnak, és nemcsak reggelire, hanem tízóraira, uzsonnára vagy vacsorára is tökéletesek. Napokkal előre felkészülhetsz egy-egy sűrűbb időszakra, hűtőben ugyanis elállnak. Gyakran állsz reggelente tanácstalanul, kissé talán unott arccal a hűtő előtt? Számba veszed, milyen fogásokkal… The post Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel! appeared first on Prove.hu.

Négy kritikus ponttól függ, lesz-e hamarosan tenyésztett hús a tányérunkon

2025. augusztus 21. Prove - a világ vegán szemmel 

A hús kulturális jelentésének megértése elengedhetetlen azoknak a gyártóknak, akik sikeres üzletet szeretnének felfuttatni az alternatív fehérjék és a tenyésztett húsok európai piacán. Az alternatív fehérjék és a tenyésztett hús elfogadása Európában nem csupán technológiai vagy árkérdés - állítja az EIT Food Consumer Observatory két friss tanulmánya. A kutatók szerint a siker kulcsa a hús… The post Négy kritikus ponttól függ, lesz-e hamarosan tenyésztett hús a tányérunkon appeared first on Prove.hu.

Már nem a bolygóvédelem a legfontosabb a fiataloknak - ezt választják helyette

2025. augusztus 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Az alfa és Z generáció étkezési szokásait az elmúlt években leginkább a klímavédelem iránti elkötelezettségük formálta. Egy friss kutatás szerint ez a szemlélet mára új irányt vett. A fiatalok számára egyre inkább a saját egészségük válik elsődlegessé, és a környezetvédelmi szempontok fokozatosan háttérbe szorulnak, derült ki egy új kutatásból. A dohányzás és alkoholfogyasztás pedig már… The post Már nem a bolygóvédelem a legfontosabb a fiataloknak - ezt választják helyette appeared first on Prove.hu.

Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod

2025. augusztus 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy selymes, frissítő és különleges zöldbableves, amely nem tartalmaz fűszerpaprikát, és teljesen újragondolja a klasszikus változatot. Illatos, krémes, mégis könnyed - igazi nyári fogás, amit hidegen is fogyaszthatsz! A citrom és a friss petrezselyem tökéletes harmóniában egyensúlyozza a zöldség édeskés ízét, miközben a selymes növényi tejszín lágyítja az egész összhatást. Akár langyosan, akár jól behűtve… The post Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod appeared first on Prove.hu.

Meglepő szakértői tipp álmatlanság ellen - a többség egy fontos tényezővel nem számol

2025. október 2. Prove - a világ vegán szemmel 

Sokszor a stresszt, a képernyőidőt vagy a rendszertelen életmódot hibáztatjuk, ha nem jön álom a szemünkre. Pedig könnyen lehet, hogy az étkezésünk az igazi bűnös. Egy friss kutatás szerint bizonyos ételek elősegítik a gyorsabb elalvást és a pihentetőbb éjszakát, míg mások épp ellenkező hatással bírnak. Általánossá váltak az alvási problémák a mai felgyorsult világban. Ezt… The post Meglepő szakértői tipp álmatlanság ellen - a többség egy fontos tényezővel nem számol appeared first on Prove.hu.

Gyakran vérzik az ínyed? Az étrended is ludas lehet benne

2025. szeptember 22. Prove - a világ vegán szemmel 

Míg a növényi ételekben gazdag mediterrán diéta csökkentheti az ínybetegségek kialakulásának kockázatát, addig a vörös húsok rendszeres fogyasztása növelheti azt - derül ki egy friss kutatásból. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozták, további vizsgálatokra lesz még szükség ezen a területen. A szájüregi betegségek a legelterjedtebb nem fertőző betegségek közé tartoznak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es jelentése… The post Gyakran vérzik az ínyed? Az étrended is ludas lehet benne appeared first on Prove.hu.

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

2025. szeptember 20. Prove - a világ vegán szemmel 

Édeskés sütőtök, friss spenót és roppanós pirított dió - ez a saláta egyszerre könnyed, tápláló, és tele van őszi ízekkel. Magában és köretként is tökéletes fogás. Ha mondanod kell egyetlen zöldséget, amely tökéletesen leírja az őszi hangulatot, szinte biztos, hogy egyből a sütőtök ugrik be. Ez pedig nem véletlen. A színesedő-elszáradó lombkoronák, valamint az egyre… The post Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra appeared first on Prove.hu.

Vegán Tom Kha leves - illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

2025. szeptember 17. Prove - a világ vegán szemmel 

A krémes kókusztej, pikáns gochujang és shiitakegomba harmóniája adja a Tom Kha leves vegán verziójának lelkét. Őszi-téli fúziós étel ez, amelyben az egzotikus és a komfortos ízek találkoznak. A Tom Kha leves a thai konyha egyik legkedveltebb fogása, amelyet krémes kókusztej, citrusos frissesség és fűszeres mélység tesz igazán különlegessé. Az eredeti recept szerint ez egy… The post Vegán Tom Kha leves - illatos és melengetően pikáns fúziós fogás appeared first on Prove.hu.

Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel 

A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.

Civilek gyakorolnak nyomást a budai vaddisznók elpusztítását tervező önkormányzatra

2025. szeptember 5. Prove - a világ vegán szemmel 

Állatvédők és állatszerető budaiak nyílt levet írtak a XII. kerületi önkormányzatnak, amely a hegyvidéki vaddisznók elaltatását tervezi. A helyiek és szervezetek humánus megoldásokat követelnek, és azt, hogy az állatok életben maradhassanak. A polgármester, Kovács Gergely azt nyilatkozta, ,,a fene sem akar vaddisznókat ölni, de muszáj. Széncinege, róka és vaddisznó is látható azon a frissen avatott… The post Civilek gyakorolnak nyomást a budai vaddisznók elpusztítását tervező önkormányzatra appeared first on Prove.hu.

Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel

2025. augusztus 30. Prove - a világ vegán szemmel 

Riasztó képet fest arról egy friss kutatás, mennyire eltávolodtunk a természettől az elmúlt két évszázadban. Egy professzor szerint radikális, hosszú távú és átfogó zöldítési programokra lenne szükség. Emellett fontos, hogy a következő generációk se szakadjanak el végleg a természettől. Az, hogy az emberek eltávolodtak a természettől, társadalmi és mentális egészségi válságot is jelez, nem csupán… The post Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel appeared first on Prove.hu.

Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről

2025. augusztus 22. Prove - a világ vegán szemmel 

A húsmentes alternatívák egyre nagyobb teret nyernek világszerte - a boltok polcain, az éttermek kínálatában, sőt, már a kávénkba is egyre gyakrabban kerül növényi tej. De vajon mi a helyzet a magyarokkal? Milyen étrendet követnek, mennyire nyitottak az új megoldásokra, és mit tartanak fontosnak a húsfogyasztásban? Egy friss hazai kutatás ezekre a kérdésekre kereste a… The post Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről appeared first on Prove.hu.

Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja

2025. augusztus 20. Prove - a világ vegán szemmel 

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend jótékonyan hat az emberi szervezetre: a szívünk, a beleink, az agyunk mind meghálálják a rostban gazdag táplálkozást. Egy friss tanulmány szerint a húsmentes és teljesen növényi alapú étkezés - amellett, hogy ellenállóbbá teszi az immunrendszert - jelentősen csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. Hiánypótló,… The post Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja appeared first on Prove.hu.

Meguntad a háziállatod? Etesd meg a dán állatkert ragadozóival

2025. augusztus 17. Prove - a világ vegán szemmel 

Nagy port kavart egy dániai állatkert friss felhívása, amelyben arra kérték a lakosságot, hogy kiöregedett vagy megunt háziállataikat a ragadozók etetésére ajánlják fel. A hír bejárta a világsajtót, ami megosztó reakciókat váltott ki az emberekből. Egyesek ellenzik a procedúrát, míg mások teljesen természetesnek tartják az állatkert táplálékláncot szemléltető gyakorlatát. A dániai Aalborgi Állatkert Facebook-bejegyzésben kérte… The post Meguntad a háziállatod? Etesd meg a dán állatkert ragadozóival appeared first on Prove.hu.

Selymes vegán sajtszószos tészta pirított karfiollal

2025. augusztus 10. Prove - a világ vegán szemmel 

A növényi alapú sajtszósznak köszönhetően a karfiolos tészta krémes, mégsem nehéz fogás, amelyben a sajtos ízélmény egyetlen csepp tejtermék nélkül is garantált. Ez a tésztaétel egész évben megállja a helyét, de talán a nyári estéken esik a legjobban. Nem csoda, ha a nagy nyári melegben könnyed és frissítő fogásokat kívánsz leginkább. Ez a karfiolos tészta… The post Selymes vegán sajtszószos tészta pirított karfiollal appeared first on Prove.hu.


Az összes 'friss' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!