Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
7 őszi sütemény a gyümölcsös pitétől az almás pohárdesszertig
gyümölcscukor receptek
Rigó Jancsi (vegán)
Sütemény, ami személynevet hordoz? Nem véletlenül. Ki is volt Rigó Jancsi? Rigó János (Pákozd, 1858. augusztus 23. - New York, New York, 1927. február 3.) az egyik legismertebb cigányprímás, aki ötévesen már hegedűt vett a kezébe. A tanítótól lopott húrokat hozzá, amiért az esperes kérésére bocsánatot kért. E gesztusáért nála maradhattak a számára nagy kincsek. Ezután órák hosszat gyakorolt mindennap a szabadban: az erdő, a nádas világa hálás közönség volt: egymásnak muzsikáltak. Ez a sütemény a nevét tehát Rigó Jancsi híres magyar cigányprímásról kapta. Milyen történet fűződik a prímás nevéhez? Ő az, aki elcsábította és feleségül vette Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, aki Joseph Caraman-Chimay belga herceg felesége volt. Jancsi és Clara 1896-ban találkozott, amikor Rigó Jancsi egy párizsi étteremben játszott, ahol Clara férjével, Joseph herceggel vacsorázott. 1896 és 1898 között az újságok sokat foglalkoztak a prímás és a hercegnő házasságával. A tortát az azt készítő cukrász Rigó Jancsi és a romantikus szerelmi történet tiszteletére nevezte el. A recept Hozzávalók a piskótákhoz - 32 dkg liszt - 3 dkg kakaópor - 15 dkg eritritol vagy gyümölcscukor - 1 tsk vanília - 2 tsk sütőpor - 2 evőkanál olaj - 1,5 evőkanál narancslé - 1,5 dl növényi tej Elkészítés: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a narancslevet. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk. Amikor a piskóta kihűlt, közepén kettévágjuk (mint a tortákat) és megtöltjük a csokis tejszínes krémmel. A két piskóta lap közé minél vastagabb krémet érdemes kenni. Amikor a krémet az alsó lapra kentük, óvatosan ráhelyezzük a felső piskóta lapot, majd ráöntjük és elegyengetjük a folyékony csokit a tetején. Ekkor érdemes kockákra vágni és a hűtőbe betenni. Hozzávalók a csokis krémhez - 5 dl növényi tejszínhab - 5 dkg vegán csoki (pl tortabevonó) vagy 5 dkg cukrozatlan kakaópor - ízlés szerint eritritol (porrá őrölt) vagy más édesítő - lehetőleg por alapú és nem folyékony - csoki mellett elhagyható A növényi tejszínt kemény habbá verjük. Magyarországon a Meggle termékei között találsz növényi tejszínt, amit süteményekhez használhatsz. Másik megoldás konzerves kókusztejet pár órára fagyasztóba tenni vagy egy éjszakára hűtőbe és felrázás nélkül felbontás után a kemény réteget lekanalazni róla és habverővel habbá verni. Most azonban kipróbáltam az Elmlea double cream-et. Mivel először használtam és tartottam tőle, hogy hosszú távon megőrzi a hab a szilárdságát, kevertem hozzá 1-2 kanál útifű maghéjat (psylikum husk). Amikor már kezd a krém habbá verődni, hozzácsurgatjuk a nem forró olvasztott csokit vagy a kakaó port. Másik megoldás, hogy a tejszínt először kikeverjük az olvasztott csokival majd alaposan lehűtjük és utána verjük csokis habbá. Hozzávalók a csokis tetejéhez - 10 dkg étcsoki (vegán) - pár csepp olaj Vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tört csokit és hogy még folyékonyabb legyen, pár csepp olajat csepegtetünk bele.
Bodzaszörp télire
Tudtad, hogy Harry Potter pálcája bodzafából készült? Az Elder Wand már elnevezésével is különleges, ugyanis ez tulajdonképpen egy angol szójáték. Az elder szó jelentése idős, valamint bodza- is. Mindkettő igaz a pálcára, ugyanis ez a pálca a világ legerősebb pálcája, mondhatni, a pálcák nagy örege, valamint bodzafából készült. Talán még nem késő, talán még te is találsz virágzó bodzabokrot. A szörpöt két hete készítettem és a mai sétánk során is találtam még virágzó bodzabokrot, nem is egyet, igaz szinte mindegyik fele már kezdett zöld bogyókat hozni a virágok helyett. Ha idén le is maradnál, de következő bodzavirágzás idején keresgélsz, jól jön számodra a recept, hogyan készítsünk bodzaszörpöt fehér cukor nélkül. A recept: Hozzávalók: - kb 20-30 szál frissen szedett bodzavirág - 1-2 citrom - agavé vagy datolya szirup vagy méz vagy más édesítő (pl: gyümölcscukor, barnacukor, stb.) - 3 l víz - tartós elrakáshoz üvegek Elkészítés: A vizet felforraljuk, hozzáadjuk az édestőszert, elkavarjuk, majd belehelyezzük a rovarmentes bodzavirágokat, ismét átkeverjük. Az egyik citromot kicsavarjuk és hozzáadjuk, a másik citromot karikákra vágjuk és beletesszük. Így áztatjuk a bodzavirágokat 1-2 napig, hűtőben tárolva. Amikor készen állunk a télire való eltevésre, az üvegeket forró vizes tepsiben kiforrázzuk, csírátlanítjuk. Közben a bodzalét leszűrjük, felforraljuk. A kiforrázott üvegekbe töltjük forrón, majd lezárjuk őket és személy szerint én meleg dunsztba tettem őket és ott pihentek amíg ki nem hűltek. Ez a szörp nem lesz olyan sűrű, mint a bolti, hiszen nem cukorból készült szirup, de hígítható és frissítő italként szolgál akár mentes vagy szénsavas vízzel (szódával). Felhasználható teák édesítésére is. Az édesítők mennyiségét úgymond ízlelés alapján mindenki a maga édes érzetének megfelelően választhatja meg. Attól is függ a mennyiség, hogy milyen édesítést használunk.
Mákos szilvalekváros kalács (vegán)
Most amikor a szilvaszezon tart még, sokan főznek szilvalekvárt. Remek alkalom kipróbálni egy kis szilvalekváros-mákos kelt kalácsot. Persze egy próbasütést is végezhetünk karácsony előtt, és ha ízlett a családnak, akkor miért ne készítsünk ilyet akár karácsonyra is. Tej és tojásmentesen készült és nagyon etette magát. A szilvalekvárt különben még korábban erdélyi származású helybéli barátainktól kaptuk. Jó édes lekvár, így a mákhoz nem is kellett keverni semmi cukrot, csak megdarálni és a szilvalekvár tetejére szórni. A recept Hozzávalók: - 20 dkg teljes kiőrlésű liszt - 30 dkg fehér liszt - 8 dkg xylit/nyírfa cukor/gyümölcs cukor (ki mivel édesít) - 7 dkg folyékony kókuszzsír - 4-5 dl növényi tej - 2.8 dkg élesztő - fél kávéskanál só - pár csepp vanília kivonat - narancs vagy citromhéj - szilvalekvár - darált mák Elkészítés: Fontos figyelnünk arra, hogy a konyhában, ahol készítjük a tészát, jó meleg legyen. Ne legyen huzat se. Az élesztőt a kenyérsütő üstjébe morzsoljuk, és a 8 dkg édesítőszerből egy keveset beleteszünk, majd ráöntjük a felmelegített (kézmeleg) növényi tejet. Megvárjuk, míg az élesztő a tej felszínére kel vagy elegyedik. Ezután hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, sót. Ezt követően a teljes kiőrlésű lisztet szórjuk bele, majd a kókuszzsírt, végül a fehér lisztet, vaníliát. Dagasztó programot választunk. Kenyérsütő gép nélkül mi is összekeverhetjük - a tészta akkor jó, amikor a kézi dagasztás során már elválik az edény falától és hólyagos. Minél több hólyagok keletkeznek a tésztában, annál könnyebb lesz. Ha kézzel dolgozunk, akkor kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük a tésztát. Mielőtt a konyharuhával letakarjuk, a tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel. A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk és mindegyiket egymás után feldolgozzuk: enyhén lisztezett felületen óvatosan átgyúrjuk, majd kb 0,5 cm-es vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral majd rászórjuk a reszelt narancs/citromhéjjal elkevert darált mákot. Ha a szilvalekvár nem elég édes, akkor a mákot nem csak reszelt narancs vagy citromhéjjal keverjük el, de adunk hozzá édesítőt (eritritol, xylit vagy gyümölcscukor). Amikor a szilvalekvárral megkentük, majd megszórtuk a mákkal, a hosszabbik oldalától feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába tesszük. A tetejét megkenjük növényi tejjel (szerintem a zabtej szuper hozzá), majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon sötétedne, barnulna, elképzelhető, hogy alufóliával érdemes letakarni a sütő idő felénél, hogy ne égjen meg. Ajánlott megvárni míg kihűl, ugyanis akkor szebb szeleteket tudunk vágni belőle.
Márványos-meggyes piskóta (vegán)
Habár a meggy szezonja már vége, ezt a sütit elkészíthetjük fagyasztott vagy befőtt meggyből is. A lényeg, hogy a meggy magozott legyen. Édes ugyanakkor a gyümölcsnek köszönhetően enyhén savanykás élvezetet ad. Sok helyen potyogtatós néven ismerik, gondolom, mivel a meggyszemeket csak úgy rá kell potyogtatni. Gyorsan elkészül, nincs sok bajlódás vele, és igazán finom. A következő recept nagy tepsi adagját adja. A recept Hozzávalók: Száraz hozzávalók: - 20 dkg fehér liszt - 12 dkg kukorica liszt - 8 dkg teljes kiőrlésű liszt - 20 dkg erithritol vagy gyümölcscukor vagy barna cukor vagy xylit - 1,5 púpozott tk szódabikarbóna - 1 foszfátmentes sütőpor (vagy Angliában kapható self-raising flour - ez esetben ezt használjuk lisztként és nem kell hozzá sütőpor) - 2 ek kakaó vagy karobpor (végén adjuk hozzá) Nedves hozzávalók: - 4 dl növényi tej - 10 dkg olaj - 2 tk vanília ( lehet vanília aroma is) - 2 ek citrusféle (nekem mandarin volt otthon, de citrom vagy narancs is megfelel) A sütemény tetejére: 50 dkg magozott meggy Elkészítés: A liszteket egy tálba szitáljuk majd a többi száraz hozzávalókat hozzákeverjük. Ha nincs kukorica és teljes kiőrlésű liszt, nem kell aggódni, sima fehér lisztet is használhatunk, ez esetben összesen 40 dkg fehér lisztet használjunk, értelemszerűen. (A sárga szín elérése kedvéért egy csipet kurkumát/turmericet vagy esetleg sáfrányt adhatunk hozzá kukorica liszt hiányában.) A nedves hozzávalókat egy másik tálban (én mérődedényben kevertem el a folyékony hozzávalókat) összekeverjük, majd hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és csomómentesre, sima állagúra keverjük. Kettéválasztjuk és az egyikhez hozzászitálunk 2 ek kakaó vagy karobport. Az így kapott masszákatt egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Először az egyiket, majd a másikat. Kés vagy inkább villa segítségével márványosra mintázzuk a barna és sárga masszát. A tetején elhelyezzük a meggyet. Ha nagyon savanykás gyümölcsöt használunk, akkor lehet érdemes egy kis édesítővel (eritritol és/vagy társai) megszórni, mielőtt a gyümölcsöt a massza tetejére tesszük. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor mindenképpen érdemes a gyümölcsöt kiolvasztani, különben sütés közben a kiolvadó gyümölcslé eláztatja a piskótát. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta, olyan helyen szúrjuk bele, ami a közepén van és nem gyümölcs. Tálaláskor megszórhatjuk egy kis "porcukorral" - nálam ez kávédarálóban porrá őrölt gyümölcscukor volt.
Almás-diós sütike liszt- és cukormentesen
Közelednek az ünnepek és biztos vannak, akik liszt- és/vagy cukormentes, gyorsan elkészíthető édességet szeretnének az ünnepi asztalra. Számukra mindenképpen érdemes ezt kipróbálni, hiszen ahogy a recept leírás végén is jelzem, tálalási módja többféleképpen lehetséges, megkenhetjük csokiszósszal, vaníliasodót önthetünk a szeletek tetejére, kísérhetjük a szeleteket 1-1 gombóc fagyival. Nagyon reformosoknak pedig friss almaszeletekkel is tálalhatjuk. A recept Hozzávalók: - 400g dió - 150g mazsola vagy apróra vágott datolya - 1 kk őrölt fahéj - 1 bio citrom reszelt héja - 4-5 db alma lereszelve - 200g növényi joghurt Elkészítés: A diót megdaráljuk, a citrom héját lereszeljük (nálunk az Aldiban árulnak olyan citromot, aminek a héját nem kezelik semmivel, ha bio citromhoz nem jutok hozzá, még ezt szoktam használni), az almákat szintén lereszeljük (én gyors aprítót használtam). Mindezekhez jól hozzákeverjük a mazsolát vagy datolyát és végül a növényi joghurttal átkeverjük. Kb 30-40 perc alatt 180C fokon, sütőpapírral bélelt, előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral (gyümölcscukorból is darálható porcukor) vagy olvasztott csokit kenünk a tetejére, vagy vanília sodót, esetleg vanília fagyit adunk hozzá, de almaszeletekkel is nagyon finom.
Fügés-mandulás rétes
A rétest ma már a háziasszonyok többsége előre elkészített réteslapokkal vagy leveles tésztával készíti. Volt szerencsém életemben megnézni és részt venni az igazi házi rétes készítésében, de a tény, hogy az előre elkészített réteslappal nagyobb szerencsével járok és rövidebb idő alatt biztosabb a sikerem, még nem bírt rá, hogy magam is kipróbáljam házilag a tésztát összeállítani és nyújtani. Talán majd egyszer. A rétes feltehetően a törököknek köszönhetően hódoltságuk ideje alatt került magyarok lakta területre. Mivel a törökök akkori baklava-szerü süteménye túl édes volt, így a magyar háziasszonyok eleinte 10-12 lapot sütöttek ki egymásra rakva a forró kemencékben, s azokat töltelék nélkül feldarabolva, porított cukorral meghintve tálalták. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a ,,Rétes Hongrois, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni. (forrás: Vétek György: Rétesshow a kastélyban, hvg.hu, 2007. augusztus 11; Sütemények, tészták könyve, Budapest, 1988, Vianco Stúdió) Még sok helyen fellelhető füge, nem csak piacokon, üzletekben, de telkeken, kertekben álló fügefákon is. Emlékszem, amikor Budán laktunk, a lakóházunk végében állt egy hatalmas fügefa, még novemberben is szedtem róla finom gyümölcsöt. Nagy örömömre szolgál ma is, ha lehetőségem van friss fügét enni. Ennek hiányában aszalt fügét is felhasználhatunk az alábbi recepthez, amelynek az alapja ugyan reszelt alma, de a füge markáns ízének köszönhetően ezt alig érezni benne. A recept Hozzávalók: - 4 réteslap - vizes konyharuha - olaj - 3 alma - 1 bögre füge (aszalt is jó) apróbbra vágva - 1/2 bögre maroknyi datolya vagy mazsola - 1 bögre mandula Elkészítés: A datolyát vagy mazsolát meleg vízben megáztatjuk. Éppen csak ellepje a víz a gyümölcsöt. A mandulát megöröljük vagy megdaráljuk. Az almákat lereszeljük vagy gyorsaprítóban darabosra őröljük. A réteslapokat vizes konyharuhára fektetjük, majd mindegyik lapot (kivéve a legfelsőt, amit majd megtöltünk,) egyesével olajjal megkenjük (erre a célra kapható ecsetet használunk) és így helyezzük egymásra. Az utolsó lapot, amit megtöltünk, nem szükséges megkenni. A megáztatott datolyát vagy mazsolát kézi turmix-szal kicsit összedolgozzuk majd az így keletkezett édes szószt az almával összekeverjük. A réteslapra egy csíkban a széléhez közel először ráhelyezzük a datolyával vagy mazsolával összekevert almát, majd ennek tetejére egyenletesen rászórjuk a fügét, végül megszórjuk a megdarált mandulával. Akik édesebb szájúak, a megdarált mandulát elkeverhetik a fentiek során leírt mandulaszósszal, vagy más édesítővel, mint gyümölcscukor. A vizes konyharuha segítségével a rétest felsodorjuk, majd sütőlapra tesszük. Sütés előtt kis olajjal a rétestekercset megkenjük. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Őszi ízeket idéző vendégváró falatok, amelyeket akár reggelire is fogyaszthatunk. Én így (t)ettem.
Málnás torta mandulával (vegán)
Sok vegánnak, vagy tejallergiásnak, tejmentesen étkezőnek nehézséget okoz a tejszín és a tejszínhab megoldása például tortákban. Több külföldi receptes oldalon láttam, hogy konzerves kókusztejet használnak erre. Sokáig féltem kipróbálni, kudarctól tartva. Tavaly télen azonban áttörtem félelmem eme jegét :) . Férjem születésnapjára készítettem fekete-erdő tortát vegán módra, amihez tulajdonképpen konzerves kókusztejet használtam. Ennek a receptjével még tartozom, idővel majd feltöltöm. Most azonban egy málnás-mandulás torta receptjét mutatom meg. Egy régi ismerősömet láttuk vendégül nálunk, erre az alkalomra készítettem a tortát. Tejmentes, tojásmentes és fehér cukor mentesen készült, zselatin és társait sem kellett hozzá tenni, mégis nagyon finom lett. Egy szelet nem volt elég senkinek. :) A torta receptje: Hozzávalók: - 10 evőkanál liszt - 5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt - 3-4 evőkanál nyírfacukor vagy gyümölcscukor - 20 evőkanál növényi tej - 3 evőkanál olaj - 1 teáskanál szódabikarbóna - sütőpapírral kibélelt sütőforma vagy szilikon forma Elkészítés: Egy edényben összekeverjük először a száraz hozzávalókat,a liszteket és a szódabikarbónát érdemes együtt átszitálni és utána hozzákeverni a nyírfacukrot. Hozzá kanalazzuk a növényi tejet és olajat. Jól összekeverjük az egészet, majd a sütőformába szépen elsimítjuk és előmelegített sütőbe készre sütjük. Tűpróbával megnézzük, hogy a tészta átsült-e. A krém receptje: - 2 konzerv kókusztej - 2 kanál nyírfacukor (vagy gyümölcscukor vagy eritrit) - 10-20 szem málna Elkészítés: A konzerv kókusztejet egy éjszakára érdemes hűtőben tartani. Ha ezt elfelejtettük, tegyük a fagyasztóba kb. 1 órára. Ezt a konzervet érdemes óvatosabban kezelni, nem felrázni, hogy minél sűrűbb állagú kókusztejet kapjunk. Tetejéről a sűrű réteget egy habverő tálba kanalazzuk. Habverővel habbá verjük. Amikor a hab kész, hozzáadjuk az édesítőt. (Szirup-félét, mint agavé, nem ajánlom, mert a hab folyékonnyá válik.) A habot két részre osztjuk, az egyikhez hozzákeverjük a villával összetört málnát és azzal jól átkeverjük (habverőt használva). Málnás krém receptje: - 10 dkg málna - 1-2 evőkanál nyírfa vagy gyümölcscukor A málnát összetörjük egy tűzálló tálba. Meghintjük cukorral és összefőzzük dzsem állagúra. A torta összeállítása: A megsült tortát félbevágjuk. Az alsó tésztát megkenjük a málnás krémmel, majd rákanalazzuk a málnás tejszínt. Erre finoman ráfektetjük a torta másik lapját (Én ezt is bekentem a málnás krémmel, de talán jobb lett volna, ha szárazon hagyom.). A tetejét és a torta oldalát bekenjük a fehér tejszínnel. Az oldalára a tenyerünkkel finoman mandula lapokat helyezünk, a torta tetejét pedig mandulával és egész málnával dekoráljuk. Ha ügyes kezünk van, habnyomóba töltött tejszínhab formákkal is dekorálhatjuk a tortát. Ha elkészült a torta, hűtőben tároljuk tálalásig.
Mogyoróvajas muffin nyers-vegán
Felejtsd el a tűzhely használatát erre a sütire! Különben is " végre itt a nyár és meleg (?) az idő, az ember strandra jár..." Khm, éppenséggel strandra azért nem ajánlom, hogy elkészítsd ezt a sütit, de egy BBQ partira, vagy egy egyszerű vendégségre, bátran tehetsz egy próbát. Laktató, az emberek nem tudnak egyszerre sokat enni belőle és ráadásul tényleg nem kell hozzá se sütő se főzőlap, turmixgép és/vagy gyorsaprító viszont annál inkább. Van még valami jó ebben a sütiben, az hogy nincs benne se fehér cukor, se cukor helyettesítésre szolgáló édesítő (se xylit, se gyári gyümölcscukor, se agavé szirup, se kókuszvirág cukor). Oh, és még egy jó dolog, nem kell bekapcsolni a sütőt, vagy ezt említettem már? :) Mindezek felett pedig gluténmentes, vegán, tehát tej, tojás és állati termék mentes tömény élvezet. A recept A desszert alapja Hozzávalók: - 25 dkg olajos magvak, mogyorófélék megdarálva (pl.dió, lenmag, mogyoró, tökmag, napraforgómag, ami épp van az otthonunkban) - 10 dkg mazsola - 4 ek karobpor (Ha nincs, használhatunk cukrozatlan kakaóport, de a karob egészségesebb és a mazsolához jobban passzol, szerintem.) - víz - útifű maghéj Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A vizet, amiben ázott a darált olajos magvakra öntjük, majd szintén ehhez keverjük a mazsola-masszát és a karobport. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Egy muffinsütőt kibélelünk papírokkal, majd mindegyikbe kb 1 evőkanálnyit adagolunk és az ujjainkkal jól belenyomkodjuk. Egy-egy csipet útifű maghéjat szórunk a tetejükre. Amikor ez kész, a hűtőbe tesszük. Ha nincs muffinsütőnk, egy nem túl nagy tespi vagy egy tortatforma is jó lesz. Ez esetben érdemes frissentartó fóliával kibélelni és a masszát abba simítani, nyomkodni. A mogyoróvajas krém receptje - 20 dkg kenhető állagú mogyoróvaj - 10 dkg mazsola - 10 dkg kókuszkrém (dobozos, mint ez vagy ez vagy ez vagy ez) - 5 dkg kókusz-zsír - 3 ek útifű maghéj Elkészítés: A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A mogyoróvajat ezzel a mazsolás masszával átdolgozzuk, átkeverjük, a legjobb, ha gyorsaprító vagy turmix gépben. Ehhez keverjük a kókuszkrémet. (A kókuszkrém állagahasonló, mint a szilárd kókuszzsír, de mégis valamivel krémesebb. Leginkább tömbben kapható.) Hozzáadjuk a kókuszzsírt is. Ha a turmix vagy aprítógép ezt nehezen viszi, a mazsola áztatásból fennmaradt vizet hozzáönthetjük. Vigyázzunk azonban, ne legyen túl folyékony. A végén pedig az útifű maghéjat adjuk hozzá. Ha túl folyós lenne a mogyoróvajas massza, több útifű maghéjjal tudjuk szilárdabbá tenni. Amikor minden összeállt, a hűtőben pihenő tészta tetejére simítjuk. Díszíthetjük kókuszcsipsszel, aszalt gyümölcsökkel, pl. datolyával, barackkal, vagy a tetejére szórhatunk karobot esetleg fahéjat. Végső tálalás előtt hűtőben pihentetjük pár órát. Ha kevés időnk van a vendégek érkezéséig, érdemes egy órára a fagyasztóba tenni.
Bécsi túrós palacsinta (vegán)
Hallottál már 3 tonna nehézségű palacsintáról? Azt gondolod, csak mese? Hát nem. 1994-ben a manchesteri Rochdale-ben sütötték meg a világ eddigi legnagyobb és legnehezebb palacsintáját. Vastagsága 2,5 cm, átmérője pedig 15,01 méter volt és 3 tonnát nyomott. Nem vállalkoztam ennek a közelébe sem jutni, de már régóta ettem volna tepsiben sült túrós palacsintát, persze nem igazi túróval. Korábban már készítettem kölesből túrókrémet, éppen itt volt az ideje, hogy a palacsintát így készítsem el. http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/68403-largest-pancake Hozzávalók a krémtúróhoz: - 1 bögre köles - víz - növényi tej - édesítő (nyírfacukor, gyümölcscukor, stb.) - vanília - citrom Hozzávalók a palacsintához: - 1 csésze teljes kiőrlésű liszt - 1 csésze fehér liszt - 1 csésze zabpehely liszt (vagy őrölt zabpehely) - víz - 1 csipet só - víz - 5 dl növényi joghurt - vanília - édesítő Elkészítés: A kölest alaposan átmossuk, majd kb. háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főzni. Mikor már elfőtt a víz, öntünk hozzá annyi növényi tejet, amennyi éppen ellepi és tovább főzzük. Időközben hozzáadjuk a nyírfacukort. A citromot alaposan megmossuk, héját belereszeljük, ha úgy érezzük, hogy nem elég citromos, akkor a citromból még facsarhatunk bele. A vaníliát kikaparjuk, szintén hozzáadjuk. Addig főzzük, míg jó krémtúrós-pépes állaga nem lesz. Ha nem pépes lesz, akkor sütés alatt kiszáradhat, tehát érdemes növényi tejet úgy adni hozzá, hogy ne csak köles legyen. Ízérzéke mindenkinek más és más, ki édesebben, ki citromosabban szereti. (Kép itt található a köleses krémtúróról.) A palacsintához a száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a vizet. A zabpehely liszt segíti a tésztát abban, amiben máskülönben a tojás. Amikor összekeverjük, elvileg palacsintaszerű tésztát kell kapjunk. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk. Ha túl folyós, keverjünk hozzá még egy kevés lisztet. A palacsinta sütőnket - remélhetőleg teflon bevonatú vagy valamilyen más, amiben nem tapad oda - felmelegítjük. A legelső sütéshez a biztonság kedvéért tehetünk bele icipici kókuszzsírt. A továbbiakhoz én egyáltalán nem használtam semmilyen olajat vagy zsírt. De ehhez szükséges, hogy tapadásmentes bevonatú sütővel dolgozzunk. Miután kisültek a palacsinták, megtöltjük őket, feltekerjük, félbevágjuk. Egy hőálló edényt kikenünk egy kis kókusz zsírral és a félbevágott palacsintákat állítva beletesszük. Kb. 3-5 dl növényi joghurtot kikeverünk egy kis édesítővel, hozzátehetünk egy kevés vaniliát, és ezzel a palacsinták tetejét jól megkenjük. Sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk. Meleg vaniliasodót, vagy savanykás lekvárt is tehetünk az asztalra tálaláskor. Mindkettővel nagyon finom.
Meleg mogyorós ital (vegán)
Hideg téli napokon simogatja a testet és a lelket ez a finom, meleg ital, ami néhány hozzávalóból könnyen elkészíthető. Karácsonykor is meglepheted vele szeretteidet. Ha igazán sűrű italt szeretnél, akkor jobb, ha a növényi tejet te magad készíted el hozzá, Ha viszont nem akarsz azzal semmi időt tölteni, akkor egyszerűen csak végy egy doboz növényi tejet (amelyiket legjobban szereted). Szükséged lesz pár kanálnyi mogyorókrémre (ritkaság tudom, de ez esetben a legjobb a törökmogyoró krém, nem a világosbarna földimogyorókrém), pár csepp vanília esszencia és édesítéshez valami szirup, mint agavé vagy datolya, de ha csak por jellegű édesítőd van otthon, mint xylit vagy gyümölcscukor, az is jó lesz. Házilag készíthető növényi tejek közül ajánlom a zabtejet ami sokkal dúsabb, mint bármelyik bolti verzió. Ráadásul a mogyorókrém és a zabtej jól harmonizál egymással. Második verzióként esetleg a kókusztej házi elkészítését ajánlom. A recept: Hozzávalók: - 1/2 liter növényi tej - pár csepp vaníliakivonat - édesítéshez agavé szirup - 2-3 evőkanál törökmogyoró krém/vaj Elkészítés: Tudom, hogy ritkaságszámban lehet kapni boltokban törökmogyoró krémet/vajat, de mi is elkészíthetjük, ha egy bögrényi mogyorót a lehető legkrémesebbre aprítjuk, daráljuk. Ha nem tudnánk krémesre darálni, akkor sincs gond, mert a növényi tejjel rövid ideig felfőzve, majd átszürve a mogyoródaraboktól, meglesz a szükséges íz. Tehát ha van otthon törökmogyoró krém vagy vaj, akkor a turmixgép poharába kanalazzuk, rácsepegtetjük a vaniliát és az agavé szirupot, majd felöntjük meleg növényi tejjel. Addig turmixoljuk, míg az egész szépen elegyedik. Ha nem nagyon erős a turmixgép, érdemes a növényi tejet előbb beletenni, aztán belekanalazni a mogyorókrémet. Pohararkba töltjük és a tetejére mehet vegán tejszínhab vagy megszórhatjuk karobbal, vagy fahéjjal vagy kakaóval.
Vegán zserbó
Olykor-olykor megfogalmazódik bennem egy vágy, elkészíteni egy adott ételt vagy süteményt. Egyes esetekben jól ismert és általam vagy férjem által kedvelt étel vegán verziója a terv, más esetekben csak ötlet, hogy a különböző alapanyagok hogyan állnak össze egy komplett étellé. A zserbó is régebbi vágyam volt. Vegán zserbó. Ugyan az interneten keringenek különböző receptek, de nem nyerte el a tetszésemet egyik sem olyan mértékben, hogy azt mondjam, "igen, ez az! megcsinálom!" Városunkba, utánunk valamivel később, leköltözött Londonból egy nagykőrősi házaspár, nagyjából egyidősek vagyunk. Emlékszem, az első Londonban eltöltött karácsony alkalmával a feleség készített zserbót, majd amikor már itt laktak, akkor itt is. Így kezdett el bennem is mozogni a vágy, készítenék és ennék zserbót vegán módra. Nyáron, amikor Magyarországon voltunk, diót és baracklekvárt is kaptunk, tehát az alapanyagok adottak voltak. Félre is tettem mindkettőből annyit, hogy zserbót tudjak készíteni. Amikor már készítettem, rájöttem, hogy ennek bátrabban neki kezdhettem volna, mert nekem elég egyszerű. Bár sok hozzávalót tartalmaz, mégsem olyan nehéz elkészíteni. Legyen húsvét vagy karácsony, vendégvárás vagy vendégségbe készülődés, remek desszert a vegán zserbó. Miután Gerbeud feleségül vette a genfi csokoládégyáros lányát, Ramseyer Esztert, 1884-ben, 30 évesen, Magyarországra költözött, majd 1885-ben átvette Kugler Henrik cukrászdáját a budapesti Gizella (ma Vörösmarty) téren, berendezte a városligeti Királycsarnokot, feltalálta a macskanyelvet, a csokoládés drazsét, többszáz-féle bonbont exportált Európába, Dél-Amerikába, még a török szultán háremébe is szállított, folyamatosan dolgozott. Produktív életet élt. A kérdés azonban felvetődik bennem is, mi köze Gerbaud-nak ehhez a finom süteményhez? Valóban az ő kezének a produktuma? Evett - e életében zserbó szeletet Emil Gerbaud? Állítólag a Gerbeaud-házban 1948-tól működő Vörösmarty Cukrászda találmánya volt a híressé vált dió és lekvár kompozíció, tetején csokimázzal, azaz a >>zserbó-szelet
Sütőtökös kiflik, bucik
Már nem tudom, hogy jött az ötlet, de elkészült, és finom lett. :) Egyszerűen egy darab sütőtököt s ütésre szánt darabok közül lereszeltem durva reszelőn, és hozzáadtam a tésztához. A tönkölybúza liszttől függően előfordulhat, hogy kíván még vizet. Nekem a Csókos Fanny féléhez majdnem 4 dl folyadék kellett. Hozzávalók: 40 dkg tk tönkölybúza liszt 20 dkg tönkölybúza fehér liszt 200 ml növényi tej 160 ml víz 2-3 ek olivaolaj, vagy 50 g biomargarin 2-3 ek lereszelt sütőtökbél 1,5 tk só 1 tk gyümölcscukor 1,5 dkg élesztő Kenyérsütőgéppel megdagasztatjuk az összes hozzávalót. Vagy ha nincs, kézzel megdagasztjuk úgy, hogy először az élesztőt a meglangyosított növényi tejben felfuttatjuk, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk a többi folyadékkal is. A végén sütőtökbelet is belekavarjuk, és addig dagasztjuk a tésztát, míg jó ruganyos nem lesz, és "csöpög a plafon". :) A kiflikhez a tésztát kinyújtjuk, háromszögeket vágunk, majd feltekerjük őket. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, sóval, ízlés szerint. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd 40 percet kelesztjük. Bő fél óra alatt közepes lángon sütjük. A sütőtökkrémleves receptje ITT. A mellette lévő kifli céklás változat. Nem rossz, de nekem a sütőtökös jobban bejött.
Mazsolás buci
Zenekari útravalónak szántam. Péntek reggel bement a sütőbe 3 tepsi pogácsa, azután talán 6 tepsi mazsolás buci. :) Aznap nem fűtöttünk. Limara vaníliás briósa volt a kiindulópont, csak elhagytam a tojást, beleraktam a zsiradékot (valószínűleg olivaolajjal is működne, valamikor kipróbálom), és növényi tejet használtam. Ha nem ipari mennyiség készül, majd elkészítem ezt a "kenegetős" verziót, biztosan nagyon finom lehet, de ez a nap nem erről szólt. Flóra többször nehezményezte, és rángatta a nadrágom szárát, hogy "deremán"... mikor megunta, hogy átformázza a kiszaggatott bucikat, vagy segítsen a tepsibe tenni, illetve kenni a tetejét. :) A legnehezebb volt kitalálni, hogy miben szállítsam, mert nem volt ennyi dobozom, végül vastag papírszatyrokban utaztak. Hozzávalók: 60 dkg liszt (50 tk tönköly és 10 finomliszt) 10 dkg margarin 3 dl növényi tej (szóját vagy mandulát ajánlanék) 4 ek gyümölcscukor 1 tk só 2 dkg élesztő 1 rúd vanília kikapart magja 1-2 marék mazsola szójajoghurt kenni A kenyérsütő gépbe pakoltam a mazsolát kivéve mindent, ami megdagasztotta, kicsit kelesztette a tésztát. A dagasztás vége előtt belekevertettem a mazsolát is. Azután kinyújtottam a tésztát 2 ujjnyi vastagra és az 5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggattam a bucikat. A tetejét megkentem szójajoghurttal. Kelesztettem fél órát, majd közepes hőfokon fél óra alatt megsütöttem őket. Frissen magában is finom volt, Később pirítva Katus barátnőm gesztenyelekvár (izé, gesztenyekrém, ki nem ejtettem volna előtte a lekvár szót) küldeményével megkenve a fiam csak úgy tolta befelé. :) Ez pont a mazsolátlan verzió azoknak, akik nem szeretik.
Kókuszos rozsos keksz - vegán
Egy régen megírt poszt, amit elfelejtettem anno közzétenni. Kb. egy éves lehet. Arra emlékszem, hogy elég törékeny volt a tészta, és könnyen megégett, ha nem vigyáztam. Rongybaba konyhájából láttam először rozsból készült kekszet. Nagyon furcsálltam, de aztán később, mikor igyekeztem egyre többféle gabonát bevezetni az étrendünkbe, kipróbáltam pl. gofriba, és ízletesnek találtam. Valamikor készítettem már kekszet is, de arra sem emlékszem, hogy posztoltam volna. Ábel nagyon szívesen eszeget kekszeket, és a készítésében is bőszen segédkezik, így esőnapokon néha ezzel bővítjük a napi programot, ha Flóra is hagyja. A kisasszony aznap, mire meggyúrtam a tésztát, és kinyújtottam, azt mondta, elég volt ennyi a sütkérezésből. Kénytelen kelletlen otthagytam az egészet, először sétáltunk a kertben, de nem volt elég, így megszoptattam. Közben Ábel is beballagott a kertből, és mivel nem szaggattam ki az egész tésztát, megtette ő helyettem... Újra is kellett gyúrni később, de legalább nyugi volt, míg etettem a kisebbet. Nem tudom, ki hogyan oldotta ezt a kérdést meg, de mindig rizikós, hogy épp mire fejezzük be a dolgot. Épp ezért jó néhányszor az ajtónak támaszkodva szopizott a kicsi. Általában semmi nagyobb probléma, de mégis... Sokszor a kertben akar lenni, és mire kimegyek, levetkőzött félig, mert neki pisilnie kell, vagy folyatja a vizet a csapból. Volt olyan is, hogy megijedt, és torka szakadtából üvöltött, mert megmozdult a bambuszok között a feketerigó család. A szomszédok meg gondolhatják, hogy milyen anya az ilyen... de hogy lehet ezt megoldani egy sajtkukacnál? Olyankor nem akar mesét hallgatni tőlem - nézni nézne, de azért annyit meg csak ne butuljon. Szóval nem egyszerű... de más is túlélte valahogy. Majdcsak mi is. Csak hogy változatos legyen a gabonahasználatunk, és a rozs illik az ilyen jellegű kekszekhez. Hozzávalók: 40 dkg tk rozsliszt 10 dkg zabliszt 25 dkg kókuszzsír 10 dkg kókuszreszelék 15 dkg gyümölcscukor / vagy stevia 1 dl növényi tej (most mogyoró volt) 1 cs borkősütőpor vanília kikapart belseje 1 csipet só A száraz anyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Azután annyi tejet adunk hozzá, amivel puha tésztát kapunk. Ha steviát használunk, csöpögtessük a tejbe. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk őket. Zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és fél óráig közepes lángon sütjük.
Erdei gyümölcsös piskóta (vegán)
Tojás nélkül is lehet piskótát készíteni, szép sárga színű piskótát. Miért érdekes ez? Napjainkban már egyre többen szenvednek étel-allergiáktól és szép számmal vannak azok, akiknek mellőzniük kell a tojást az étrendjükből. Szintén rengeteg ember étkezik vegánul. Ráadásul itt a veganuár, amikor január hónapban emberek bizonyos csoportja elhatározásból egy hónapig kipróbálja a vegán étrendet, életmódot. Kiváló befejezése, vagy akár megkoronázása lehet ez a gyümölcsös piskóta a vegánuárnak. De ha egy rövidebb hónapot, a februárt szemelted ki arra, hogy egy hónapig vegánul étkezz, akkor remek indítója lehet ez a finom sütemény. Ha nem követsz semmiféle diétát, viszont nincs otthon tojásod, akkor is el tudod készíteni ezt a gyors, egyszerű, de annál finomabb süteményt. A recept Hozzávalók: Száraz hozzávalók: - 10 dkg fehér liszt - 6 dkg kukorica liszt - 4 dkg teljes kiőrlésű liszt - 10 dkg erithritol vagy gyümölcscukor vagy barna cukor vagy xylit - 1 púpozott tk szódabikarbóna - 1 csipet só Nedves hozzávalók: - 2 dl növényi tej - 5 dkg olaj - 1 tk vanília ( lehet vanília aroma is) - 1 ek citrusféle (nekem mandarin volt otthon, de citrom vagy narancs is megfelel) A sütemény tetejére: 30 dkg erdei gyümölcs Elkészítés: A liszteket egy tálba szitáljuk majd a többi száraz hozzávalókat hozzákeverjük. Ha nincs kukorica és teljes kiőrlésű liszt, nem kell aggódni, sima fehér lisztet is használhatunk, ez esetben összesen 20 dkg fehér lisztet használjunk, értelemszerűen. (A sárga szín elérése kedvéért egy csipet kurkumát/turmericet vagy esetleg sáfrányt adhatunk hozzá kukorica liszt hiányában.) A nedves hozzávalókat egy másik tálban (én mérődedényben kevertem el a folyékony hozzávalókat) összekeverjük, majd hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és csomómentesre, sima állagúra keverjük. Az így kapott masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetején elhelyezzük az erdei gyümölcs szemeket. Ha nagyon savanykás gyümölcsöt használunk, akkor lehet érdemes egy kis édesítővel (eritritol és/vagy társai) megszórni, mielőtt a gyümölcsöt a massza tetejére tesszük. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor mindenképpen érdemes a gyümölcsöt kiolvasztani, különben sütés közben a kiolvadó gyümölcslé eláztatja a piskótát. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta.
Fahéjas mandula
A legtöbb városban megkezdődtek már a karácsonyi vásárok, amelyek színes fényei és finom illatai vonzzák az emberek nagy részét. Sokan kimennek nézelődni, talán nem is vesznek semmit, csak szeretik, ahogy elragadja őket a tömeg és a látnivalók ünnepi hatása. Mások külön vásárlási céllal mennek, vagy hogy legalább egy jót egyenek és igyanak a hidegben. Vannak, akiket a finom fahéjas illatfelhők vonzanak, ami a fahéjas manduláknak köszönhetően nem csak a levegőt fűszerezi meg, hanem a vásárlást és a karácsonyi hangulatot is édesebbé teszi. Mi magunk is elkészíthetjük a fahéjas mandulákat és általa beillatozhatjuk a lakást, megédesíthetjük szeretteink napját. Gasztro-ajándéknak is kiváló lehet karácsonyra (előtte azért érdemes kideríteni, hogy nem mogyoróérzékeny-e az illető), és mindössze fél óra alatt kész. A recept Hozzávalók: - 20 dkg mandula (nem blansirozott) - 4 dkg gyümölcscukor - 4 dkg xylit vagy eritrit - 2+1 ek növényi tej - 1 púpos teáskanál őrölt fahéj - vanília aroma vagy kivonat Sütés utáni forgatáshoz: - 2-3 ek fahéjas gyümölcscukor - 1 ek karobpor (elhagyható) A mandulát egy teflon serpenyőben vagy palacsintasütőben megpirítjuk. Amig pirulnak, addig összekeverjük a fahéjat, gyümölcscukrot, xylitet vagy eritritet, a 2 ek növényi tejet és a vaníliát. Ezt a sűrű édes szirupot a megpirult mandulára öntjük és kis lángon, folyamatosan, türelmesen kevergetjük. Ha a kis keverőtálból nem jön ki az összes szirup, 1 ek növényi tejjel kiöblítjük, amit szintén a serpenyőbe öntünk. Mikor a mandula és a fahéjas cukros szirup elkezd sűrűsödni, (ezt abból látjuk, hogy nagy buborékok keletkeznek, az edényben pedig vékony szálak nyúlnak el) akkor levesszük a tűzhelyről. Hagyjuk egy kicsit kihűlni a mandulát. Egy sütőpapírra fahéjjal elkevert gyümölcs-cukrot szórunk és a még viszonylag meleg mandulákat kisebb szűrőkanál segítségével kiszedjük az edényből és beleforgatjuk a fahéjas cukros porba. Egyszerre ne sok mandulát forgassunk. Kb 4-6 szemet. A papírt mozgatva könnyebben tudjuk gurítani a mandulákat a fahéjban. A kész mandulákat egy tálba tesszük vagy szép kis zacskóba (lehet papír vagy celofán) csomagoljuk, attól függően, hogy ajándéknak adjuk, vagy a családot, vendégeket örvendeztetjük meg velük.
A veganizmus tudománytalan emberkísérlet, de színhúst enni nem muszáj
A táplálkozási piramis kamu, a rántott hús felér egy népirtással, a gyümölcscukor pedig tömegpusztító fegyver - Bartha Ákos élelmiszerbiológus sorra rombolja korunk táplálkozási hiedelmeit.
Cseresznyés eperlekvár
Őrizzük meg a nyár zamatát és illatát, mentsük el bíbor és karmazsin színeit üvegjeinkbe lekvárt főzve a finom, édes, piros bogyókból! Nincs is jobb reggeli hideg időkben annál, mint kinyitni egy üveg lekvárt és élvezni az üvegben elrejtett nyár ízeit egy szelet pirítós kenyéren vagy zab- esetleg kukoricakásán. Ráadásul ma már egyre inkább divat a hozzáadott cukor nélkül elkészített lekvár, hiszen édes lekvárt készíthetünk egy másik, édesebb gyümölcs hozzáadásával. Datolya, mazsola, füge és banán mindegyike természetesen édessé teszi lekvárunkat, így nélkülözhetjük az ipari feldolgozás útján nyert fehér cukrot. Ha egy másik - édesebb - gyümölcsöt használunk fel lekvárunkhoz édesítésre, többszörösen jól járunk, hiszen nem csupán édesítjük, de ismét rostot is adunk általa a lekvárhoz. "A fehér c ukor káros hatásai közé tarozik ugyanis, hogy alig tartalmaznak rostanyagot, így többet tudunk enni belőlük és az általuk készült ételekből is, mint a rostban gazdag táplálékokból. Ezáltal megterheljük gyomrunkat és emésztőszerveinket. A cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz, így feleslegesen égeti a szervezetet, csak üres kalóriát ad. Fontos tudni, hogy a cukor akkor sem válik egészséges táplálékká, ha azt vitaminokkal és ásványi sókkal egészítik ki - lásd a barna cukrot. A szervezetbe kerülve kiüríti a B1-vitamin raktárát is. A gyümölcsökben lévő cukrok, illetve ezek rendszeres fogyasztása nem okoz a finomított cukorhoz hasonló tüneteket. Ennek oka egyrészt az, hogy a gyümölcsökben nem a károsabb glükóz, hanem a hasznos fruktóz azaz gyümöcscukor dominál. (A fruktóz a vérkeringésben hosszantartó egyenletes vércukorszintet biztosít és nem terheli meg a hasnyálmirigyet. A gyümölcscukor másik előnye, hogy nem okoz erjedést - ellentétben a glükózzal.) Másrészt pedig még nagyobb mennyiségű gyümölcs fogyasztása esetén - a gyümölcs magas víztartalma miatt - sem fenyegeti szervezetünket az a veszély, hogy egyszerre sok cukorral kell megbirkóznia." (Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök) A recept Hozzávalók: - kb. 3 kg eper - kb. 2 kg cseresznye - 30 -40 dkg datolya/mazsola/füge/banán (vagy több, ha édesszájúbbaknak készül) - útifű-maghéj/agar-agar (opcionális) - üvegek - befőzési fólia Elkészítés: Mint minden befőzés, úgy ez is két nélkülözhetetlen alappal indul. - A gyümölcsök alapos átmosása (többszöri vízben, az én epreim és cseresznyéim háromszor is megfürödtek jó hideg vízben), és természetesen az esetleges rossz szemek kiválogatása - Az üvegecskék előkészítése. A következő hadművelettel érdemes ezt végezni: Keressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda- illetve, karcmentesek. Mossuk el őket. Ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lekvárunk. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat. A lekvár elkészítése: Miután alaposan átmostuk a kiválogatott eper és cseresznye szemeket, odatesszük főzni és közben krumplinyomóval kicsit áttörjük a gyümölcsöt, vagy botturmixot is használhatunk erre a célra. Míg az eper és cseresznye melegedik, a datolyákat vagy mazsolákat vagy fügéket előkészítjük. Az aszalt gyümölcsszemeket (datolyákat mag nélkül) kevés meleg vízben kicsit megáztatjuk, majd a datolyát vagy fügét felaprítjuk. Ízlésünknek megfelelően édesíthetjük vele a lekvárt. Nekem a több kg eperhez mindössze 30 dkg datolya elég volt. A felaprított aszalt gyümölcsöt hozzákeverjük a lekvárhoz és együtt összefőzzük. Ha banánnal dolgozunk, egyszerűen csak felaprítjuk a meghámozott banánokat és hozzáadjuk az eper-cseresznye együtteshez. Mivel én zselésítő anyag nélkül szerettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy az eper levét leszűrtem. Ezáltal egy tömörebb anyagú lekvárt kaptam. Ha nem szűrjük le, vagy még mindig nagyon folyékony és nem akarunk órákat a főzéssel tölteni, miután felforrt a lekvár, 3-4 púpos evőkanál útifű-maghéjat keverünk hozzá. Ha agar-agar-ral szeretnénk zselésíteni, ez eseteben a z agar-agar port vízben folyamatos kavargatás mellett feloldjuk és a forró lekvárhoz keverjük. Egy literhez 2 teáskanálnyit számoljunk. Igazán ahogy hűl, úgy zselésedik a lekvár vele. Végül a leszűrés után a felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült eperlekvárt öntjük. (Használjunk konyhai kesztyüt és/vagy konyharuhát, hogy a kezünket le ne forrázzuk.) A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk. A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24-36 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni. Természetesen maradt ki még egy kevés, ami nem került üvegbe. Gyorsan el is fogyott. Lekvárfőzésnél megeshet, hogy nem tudjuk az egészet üvegbe tölteni. Tiszta edénybe rakva (akár üveg) a hűtőben egy darabig megőrzi minőségét. Bár szerintem előbb elfogy, mint megromlana.
Mákos zserbó szilvalekvárral
A legtöbb ember gondolatvilágában a zserbó egyet jelen a dióval és a baracklekvárral töltött finom, csokis tetejű süteménnyel. Már régóta érett bennem a gondolat, hogy mákkal és szilvalekvárral is elkészítve is biztos nagyon finom. Nem tévedtem. Ha valami különlegeset, de mégis megszokottat szeretnél az ünnepi asztalra tenni, kipróbálhatod a mákos zserbót. A baracklekvárt pedig szilvalekvárra cserélve. A recept Hozzávalók a tésztához: - 10 dkg teljes kiőrlésű liszt - 25 dkg fehér liszt - fél csomag porélesztő vagy 1 tk instant élesztő - csipetnyi só - 1 dl víz - 1 tk szódabikarbóna - 20 dkg margarin (vegán) Hozzávalók a töltelékhez: - 40 dkg mák megdarálva - 25 dkg xylit/gyümölcscukor/erithritol (ki milyen édesítést használ cukor helyett) - 70 dkg szilvalekvár (egy nagyobb vagy 1,5 kisebb üveg lekvár) Csokibevonó: 1. verzió: - 20 dkg tortabevonó (vegán) - 1-2 ek. olaj 2. verzió: - 10 dkg kókuszzsír - 2 ek kakaópor/karobpor - 1 ek xylit/gyümölcscukor/erithritol (ki milyen édesítést használ cukor helyett) Elkészítés: A margarint vegyük ki a hűtőből és tegyük olyan helyre egy tálkába, ahol megpuhul. A kétfajta lisztet összekeverjük egy tálban, majd hozzákeverjük a csipetnyi sót, a porélesztőt és a szódabikarbónát. A puha margarint beleszeleteljük a lisztbe, majd a kezünkkel összedolgozzuk és adunk hozzá 1 dl vizet, hogy az egész egy gombóccá összeálljon. Ha ragacsos tészta, gyúrás közben még szórhatunk hozzá kevés lisztet. Ha nem akar összeállni egy egésszé, akkor pedig vizet csepegetetünk hozzá. Liszttel megszórt gyúródeszkán vagy munkalapon átdolgozzuk, átgyúrjuk a két kezünkkel. Egy henger alakú formát sodrunk a tésztából, majd három egyenlő részre vágjuk. Először az egyik részt sodrófával téglalap alakúra formáljuk. Közel akkorára, mint a tepsi, amibe helyezni fogjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk. A kinyújtott tésztát úgy a legkönnyebb a tepsibe tenni, ha feltekerjük a sodrófára és a sodrófáról letekerve helyezzük bele a tepsibe. A tésztát eligazítjuk, a tepsi oldalára jutó részt levágjuk, majd alaposan megkenjük szilvalekvárral. A porhanyósra darált mákot összekeverjük az édesítővel, majd a mák felével megszórjuk a lekvár tetejét. Jöhet rá a következő tésztalap. Téglalap alakúra nyújtva, a sodrófa segítségével a lekváros mákos réteg tetejére tesszük, eligazítjuk, ha a tepsi oldalára jutna tészta, levágjuk. Ezt a maradék tésztát hozzágyúrjuk a következő, egyben utolsó tésztához és hasonlóan a szilvalekvárra mákot szórunk, majd befedjük a tésztával. A tésztát szépen eligazítjuk, a szélét az ujjaninkkal benyomkodjuk. Az utolsó szint a tészta kell, hogy legyen, amit megszurkálunk villával, majd egy órát hűvős helyen pihentetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük. Amig sül, elkészítjük a csokimázat. 1. verzió: Vizgőz felett felolvasztjuk a csokit és hozzákeverünk 1-2 ek. olajat. Addig kevergetjük, míg teljesen elegyedik. 2. verzió: Vizgőz felett felolvasztjuk a kókuszzsírt és hozzákeverjük a karob vagy kakaóport és az édesítőszert. (Akár Agavé szirupot is használhatunk). Ez követően a megsült, lehűlt sütemény tetejére öntjük a csokiszószt és egyenletesen elkenjük. Érdemes a csoki megdermedése előtt felvágni, de nem kiszeletelni. Ezt követően hűtőbe tesszük és amikor a csoki megdermedt teljesen a tetején, könnyebb lesz a szeleteket a tepsiből kiemelni. Tehát a tepsibe helyezés lépései: tészta, lekvár, mák, tészta, lekvár, mák, tészta, tűvel szurkálni, pihentetni, sütni, kihülés után csokimáz/karobmáz.
Vegán piskóta recept
Amikor meglátogatom a szüleimet, anyukám ezzel a piskótával szokott várni. Ez a változat nem olyan szivacsos és könnyű, mint a hagyományos verzió, de nekem ez jobban is ízlik. Azóta már kifejlesztette a gluténmentes verziót, abban a liszteket Szafi édessütemény lisztjére cserélte ki. Meggyel és dióval készítve is nagyon finom! Hozzávalók: 17 dkg fehér liszt 8 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt 1 csomag sütőpor 1 mokkás kanál szódabikarbóna 8 evőkanál olaj 2,5 dl növényi tej 10 dkg gyümölcscukor 1 db citrom leve A száraz összetevőket összekeverjük, majd a folyékony hozzávalókkal együtt összedolgozzuk. Sütőpapirral bélelt tepsiben nagy lángon készre sütjük. Meggyet, más gyümölcsöt, étcsokidarabokat, olajos magokat keverhetünk bele. The post Vegán piskóta recept appeared first on VegaNinja.
Őszi töltött kelt tészta
Az ovis szüreti mulatságra kellett valamit kitalálni. Az első változat zsömle tésztából formálódott, azután az óvónő javaslatára töltöttem meg. Nem nehéz elkészíteni, inkább csak pepecs munka van vele. Két változatban készült el végül, baracklekváros és mákos-baracklekvárral töltött formában. Kevés időm volt rá, mert a gyerekekért délre megyek az oviba, de erős hátszéllel éppen készen lettem a négy tepsivel. Nem magamat szeretném fényezni, tudom, hogy a magam erejétől akár két tepsit is odaégettem volna. :) De a templom építés jutott eszembe, hogy a Jó Isten tud adni bölcsességet, gyorsaságot, még akár az ilyen "zöldségekre" is. Mert ez azért egy templomhoz képest gyurma művészet. :) II. Mózes 35:30-36 És monda Mózes az Izráel fiainak: Ímé az Úr név szerint hívta el Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát, a Júda nemzetségéből. És betöltötte őt Istennek lelkével, bölcseséggel, értelemmel és tudománynyal minden mesterségben: Hogy tudjon kigondolni mindent a mit aranyból, ezüstből és rézből kell csinálni; És foglalásra való köveket metszeni, és fát faragni; és minden mesterséges munkát végezni. Azontúl alkalmatossá tette arra is, hogy tanítson, mind ő, mind Aholiáb az Akhiszamák fia, a Dán nemzetségéből. Betöltötte őket bölcseség lelkével, hogy tudjanak mindenféle faragó, és kötő, és hímző munkát készíteni, kék és bíborpiros, karmazsinszínű és lenfonálból, és takácsmunkát, a kik készítenek ilyenféle munkát és kigondolnak mesterműveket... Hozzávalók: 60 dkg liszt (tönköly teljes kiőrlésű és fehér fele-fele arányban) 5 dl növényi tej (mandula volt) 3 púpos evőkanál méz, vagy 3 ek gyümölcscukor, ha vegánt szeretnénk 2 ek olivaolaj 2 g élesztő 1 csipet vaníliapor 1 nagy csipet só kenéshez pl. kevés szójajoghurt töltelékhez: 3 ek mák, 150 g sűrű baracklekvár Kenyérsütő gép keverő edényébe tettem a hozzávalókat, a géppel megdagasztattam. Fél órát kelesztettem. Közben a mákot megdaráltam, és a lekvár felével összekevertem. A tésztát két részre vettem szét, az egyiket kinyújtottam kb. fél cm vastagságúra. A szélén vágtam 7 db vékony csíkot, amiből majd az inda lett. Illetve 7 kis nudlit szőlőszárnak. A többi tésztát felkockáztam éles késsel. Olyan 3x3 cm-es darabokra. Nekem 7 db szőlő lett ebből az adagból, de kb. akkorák voltak, mint a tenyerem és az ujjaim együtt. A kis kockákra kiskanállal rákanalaztam a tölteléket. Amikor a mákos elfogyott, a maradékra baracklekvár került. A kockákkal a lekvárt igyekeztem jól bevonni és viszonylagos gömböt formázni. A gombócokat egymás mellé raktam a sarokból indulva. A hajtás került mindig alulra. Első sorba egy, másodikba kettő, harmadikba három, negyedikbe négy. Azután a gombócok alá félig beigazítottam a "szőlőszárat", és rákanyarítottam az indát. A tetejét megkentem joghurttal (Nem szabad hígítani!). A második adagot vékonyabbra nyújtottam, késsel szőlőleveleket formáztam, megkentem. Egy-egy adag kb. 40 percet kelt, majd kb. ugyanennyit sült közepes hőfokon a sütőben.
Vegán kevert sütemény dióval
Ez csak egy egyszerű kevert sütemény dióval, ami frappáns akár karácsonykor is, mert gyorsan elkészül, nincs sok macera vele, viszont kiadós. A tetejére dió helyett vagy mellett aszalt gyümölcsöt is tehetünk. Ha a tésztába a lisztbe szórunk egy kis mézeskalács fűszerkeveréket, még ünnepibb ízt érhetünk el vele. A recept Hozzávalók: - 1 bögre növényi tej (2-3 dl) - 3 evőkanál olaj - 1 csapott teáskanálnyi szódabikarbóna - liszt, amennyi hasonló állagúvá teszi, mint a piskótamassza, nem túl folyós, enyhén sűrű (fele arányban teljes kiőrlésű és fehér liszt plusz egy kevés zabpehely liszt, összesen kb. 20-25 dkg) - ízlés szerint nyírfacukor vagy gyümölcscukor vagy kókuszvirág cukor (2-3 ek) - 1 ek citrom vagy narancs, esetleg almaecet - 1 kisebb marék dióféle - 1 ek kakaó vagy karobpor (opcionális) - sütőpapír Elkészítés: A liszteket összekeverjük egy tálban, hozzákeverjük a szódabikarbónát, a cukrot, a karobot vagy kakaóport. Hozzáadjuk az olajat, majd a növényi tejet és a kifacsart citrom- vagy narancscseppeket és csomómentesre keverjük. A diófélét kisebb darabokra felaprítjuk. Sütőpapíros tepsibe öntjük a tésztát. Rászórjuk a felaprított dió-darabokat, majd sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük és porhanyósra őrölt gyümölcscukorral megszórjuk a tetejét. Sütés előtt a tészába keverhetünk egy kis mézeskalács fűszerkeveréket, különlegessé téve a sütemény ízét.
Sütőben sült szilvásgombóc
Még Magyarországon jártunkkor kaptunk finom szilvát barátainktól, akik saját fájukról szedték. El is hoztuk Angliába, és egy részéből jó kis szilvásgombócot készítettem egészen egyedülálló módon, ugyanis nem főztem, hanem sütőben sütöttem a gombócot és nem lisztből, hanem kölesből és zabdarából készítettem. Tehát, ha bírod a zabpelyhet, akkor gluténmentesen is elkészítheted. Ha nem bírnád a zabpelyhet, kukoricadarát is használhatsz. Adagokat nem igazán mértem, de szerencsére látni, mikor lehet gombócot formálni a masszából. Dolgozhatunk fagyasztásból kiengedett szilvával, befőttel vagy sűrű lekvárral is. A recept Hozzávalók: - 1,5 bögre köles - darált zabpehely - kókuszvirágcukor vagy gyümölcscukor vagy xylit vagy más édesítő - víz - növényi tej - kb 20 darab szilva - fahéj (ha azzal ízesítenénk a szilvát) - mogyoró vagy dió vagy mandula - sütőpapír - kókuszzsír - agavé vagy datolyaszirup Elkészítés: A kölest alaposan mossuk át, majd egy lábosban öntsük fel a kétszeres mennyiségű vízzel és fedő alatt kis lángon főzzük meg, időnként megkevergetve. Amikor a víz elfőtt róla, adjunk hozzá annyi növényi tejet, ami épp ellepi és főzzük tovább. Ha elfőtte a növényi tejet is, zárjuk el a hőt alatta, és hagyjuk a fedő alatt pihenni addig, míg a szilvát előkészítjük. A szilvákat mossuk meg, vágjuk félig ketté és vegyük ki a magjukat. Ha úgy jobban szeretjük, meghinthetjük egy kis cukorhelyettesítővel és fahéjjal. Én inkább a szilva ízét szeretem, sem mint fahéjasan. Ha kissé kihűlt a köles, édesítsük és adjunk hozzá annyi zabdarát, amennyit magába vesz, amivel könnyen formálható gombócokat tudunk készíteni. Majd enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat úgy, hogy a közepükbe szilvát teszünk. A köleses masszát elterítjük a tenyerünkben, beletesszük a szilvát és gombócot formálunk. Sütőpapíros tepsibe helyezzük, épp csak egy aprónyi kókuszzsírt kenünk a gombócok tetejére, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük. Amíg sül, mogyorót vagy diót vagy mandulát vagy mákot darálhatunk, abba hempergetve kész a finom és ízletes köleses szilvásgombóc. Tálalásnál agavé vagy datolyaszirupot csepegtettünk a gombócok tetejére.
Áfonya-fekete berkenye smoothie (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
2017. október 2. Zizi kalandjai
Még nem meséltem nektek, de végre vidékre költöztünk a fővárosból. Na nem mentünk messzire, nagyon közel vagyunk Budapesthez, de mégis zöld övezetben, erdőkkel, dombokkal körülvéve. Van kertünk, ahol láttunk már mókust ugrálni a diófánkon, meg kétszer láttam két különböző napon, de ugyanabban az időben mezei egeret elillanni a szomszéd telekre – de bízom benne, hogy a szomszédoktól néha-néha a kertünkbe kóboroló macskák biztosítanak az egerek elriasztásától! Vannak tücskök, bogarak – nyilván sokkal többféle, mint amennyivel a 13. kerületben találkoztunk, meg vannak napon sütkérező, villámgyorsan elillanó gyíkok, tiszta, felsepert utcák, rengeteg diófa, vadgesztenyefa mindenfelé, végtelen csend, jó levegő és kedvesen ismerkedő, bőbeszédű nénik, bácsik (akiktől minden fontos információt megtudunk a nagyközségről). Gyalog távolságra van a waldorf óvoda, ami az álmunk volt, mert én és I. is úgy nőttünk fel (nagyobb vidéki városokban), hogy gyalog tudtunk menni az óvodába és az általános iskolába is. Mi is ezt szerettük volna, hogy ne kelljen zsúfolt tömegközlekedésen vagy autóban, dugóban ülve óvodába hordanunk a gyerekeinket. Még a berendezkedés fázisában vagyunk egy belülről felújított házban, szóval új konyhánk van (amelyen még egy kicsit dolgoznunk kell, hogy legyen belőle álomkonyha blogbejegyzés, amit már többen kértetek ), meg új fürdőszoba, wc, aludni tudunk min, de a bútorok egy része, a hangulat megteremtése (amit szeretnénk elérni) még hiányzik. Lassan dolgozunk rajta, de idő lesz mire mindennel megleszünk. A lényeg, hogy imádjuk ezt a helyet, a vidéki hangulatot, a nyugit, de az is szuper, hogy Budapest közel van, így bármikor könnyen a fővárosban tudunk lenni. De térjünk át erre a csoda sötét pink vagy lila smoothie-ra, ami a színét az áfonyától és a fekete berkenye portól kapja. De mi is az a feketeberkenye? Addig én sem tudtam, amíg ezzel a por formájú változattal nem találkoztam, így gondoltam, hogy utána nézek. Csodás színű fekete berkenye por A fekete berkenyének igen magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma. Ez utóbbi miatt, ha lét készítenek belőle – a teljesebb lényerés érdekében-, először fagyasztják, majd édesítik, valamint a kellemes ízhatás érdekében citromsavat is adnak hozzá. Kapható olyan készítmény, amely a fekete berkenyét természetes őrlemény formájában, esetleg más gyümölcsökkel együtt tartalmazza. Por formában többek között a Veganz német cég állítja elő Európában, amelyet itthon a Spar üzleteiben lehet most már megvenni. “A bogyókat egyébként sokféle módon használják fel, nem csak a kb. 80%-os létartalmát, hanem a főként a héjában lévő növényi színezőanyagot is élelmiszerek színezésére. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezenkívül rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatása. Gyógyító értéke magas P-vitamin-(flavonoid), vízben oldódó B1-, B2-,B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin tartalmának, zsírban oldódó A-, E-és K-vitamin tartalmának és összességében kiemelkedően magas, a sejteket a pusztulástól védő szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti. A kutatók egyöntetű véleménye szerint összességében legalább olyan betegség-megelőző és gyógyító erővel rendelkezik, mint a tahiti csodanövény, a noni gyümölcse.” (Forrás: innen). Ehhez a smoothie-hoz a fekete berkenyét egy másik bogyós gyümölccsel, az áfonyával párosítottam. Csodálatos lett a színe és az íze is. A fekete berkenye por ugyanolyan minőséget képvisel, mint a mostanában nagyon felkapott acai por! Tehetjük kásákba, nyers süteményekbe, turmixokba. Áfonya-fekete berkenye smoothie (laktózmentes, gluténmentes, vegán) Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc Csodás lila színű, vitaminokban gazdag turmix reggelire vagy uzsonnára. Szerző: Zizi Recept típusa: turmix, reggeli, ital Konyha: vegán, gluténmentes Adag/mennyiség: 2 főre Hozzávalók 2 db érett banán, meghámozva 1 és ½ bögre fagyasztott áfonya 160-180 ml kókuszos rizstej 6 evőkanál natúr kókuszjoghurt 2 evőkanál quinoa pehely 2 evőkanál fekete berkenye por 2 evőkanál kendermag por (opcionális) hántolt kendermag/tökmag/napraforgómag/kókuszchips, tálaláshoz Elkészítés A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig. Először csak 160 ml rizstejet adjunk hozzá, fokozatosan hígítsuk többel, ha hígabbra szeretnénk az italunkat. Jegyzetek A quinoapehely helyett tehetünk bele zabpelyhet, de ekkor nem lesz gluténmentes az italunk (kivéve, ha gluténmentes zabpelyhet használunk). A rizstej helyett használhatunk bármilyen más gluténmentes növényi tejet (kókusz-, vagy mandulatejet), illetve lehet zabtejjel is készíteni (szintén figyelni kell a gluténmentességre, akinél ez fontos). Ha a banánt is fagyasztva rakjuk bele, akkor egy sűrű, krémes, desszert szerű reggeli kását kapunk. Tálalhatjuk granolával is. 3.5.3226 ***** A fekete berkenye port, a kókuszos rizstejet a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom. Kókusztálka a Coconut Bowls-tól.
Vegán málna fagyi Csepelen + recept
No, a nyár végére sikerül is posztolnom... :( (Úgy június végétől itt a szöveg nagyja, csak nem jutottam el a befejezéséig.) Eddig azt hittem, hogy ilyesmiért minimum a Herbaházig kell menni, vagy magamnak barkácsolni, erre ma a Karácsony Sándor utcában meglepődve látom a táblát, hogy vegán-paleo fagyi 20m... (kétszer elolvasom, hogy jól látom-e) (Spillion Kortárs Fagyizó) Visszafelé oda is ballagtunk. Málnát kértem, de a srác javasolta, hogy kóstoljak meg valami mást is, adott kóstolót, és bizony (pedig tartottam tőle) a citromos bazsalikomos is nagyszerű volt. Flóra, mint mindig, boldogan ínyenckedett, Ábel meg hősiesen küzdött egy málnával. A végén, ahogy s7okott, csak a tölcsér kellett neki. Van választék, kedves a kiszolgálás, biztosan megyünk még.. (Mi ugyan csak egyszer voltunk, de a Férj hazafelé munkából gyakran becsábul... :) ) Pedig pont a napokban jutottam el odáig, hogy a gyermekkori málnafagyi íze jött vissza házi kreálmányból. Igaz az nem vegán volt, de tegnap nagyon fini vegán málna is sikerült. Nincs fagyigépem, a Nutribullet viszont aprítja a jeget is, így a lefagyasztott hozzávalók kerülnek bele, majd 2-3 órára visszateszem a kelyhet még a mélyhűtőbe. Így még nem lesz jeges, de már formázható gombócokat kaphatunk. A nem vegán egyszerűen fagyasztott joghurt, gyümölcscukor és málna keveréke. (2 dl joghurt, 15 dkg málna, ízlés szerint 1-2 ek gyümölcscukor/sztívia...) Szerintem szójajoghurttal is működne, és ha csak sztíviát, vagy eritritet használunk hozzá, candidások is nyugodt szívvel fagyizhatnak végre. A vegán málnafagyi azért lett kókusztejszín alapú, mert Ábelnek vaníliát is akartam készíteni, így egyszerűen a végén ahhoz kevertem málnát. Mennyiséget megevett belőle a csapat. :) A rizstejszín csak azért került bele, hogy a Nutribullet tudjon dolgozni, és a kesut megdarálja, sima rizstej is alkalmas lehet, de nem volt itthon. Vegán vaníliafagylalt Hozzávalók: 200 ml fagyasztott kókusztejszín (Cocomas volt) 1,5 ek kesudió (kesu és mandula keveréke volt itthon) édesítés ízlés szerint (sztívia és némi eritrit volt) 100 ml rizstejszín 1/4 alma 1 rúd vanília kikapart bele Pár órára a kókusztejszínt a mélyhűtőbe rakjuk. A kesut összeturmixoljuk a rizstejszínnel, sztíviával, almával és vaníliával, majd hozzákeverjük a kókusztejszínt is. 2-3 órára visszatesszük a krémet a mélyhűtőbe, azután fogyasztható. A málnafagylalthoz 200 g málna került összekeverésre a vaníliafagyival. Nagyon finom! Fotó: Mutty.hu A csokis változat a Férjé, az ostyaszerűség pedig valójában egyfajta mézes keksz, de tökéletesen illik hozzá.
Az összes 'gyümölcscukor' találat megjelenítése »