Mákos szilvalekváros kalács (vegán)
tovább a teljes receptért »
Most amikor a szilvaszezon tart még, sokan főznek szilvalekvárt. Remek alkalom kipróbálni egy kis szilvalekváros-mákos kelt kalácsot. Persze egy próbasütést is végezhetünk karácsony előtt, és ha ízlett a családnak, akkor miért ne készítsünk ilyet akár karácsonyra is. Tej és tojásmentesen készült és nagyon etette magát. A szilvalekvárt különben még korábban erdélyi származású helybéli barátainktól kaptuk. Jó édes lekvár, így a mákhoz nem is kellett keverni semmi cukrot, csak megdarálni és a szilvalekvár tetejére szórni.
A recept
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 30 dkg fehér liszt
- 8 dkg xylit/nyírfa cukor/gyümölcs cukor (ki mivel édesít)
- 7 dkg folyékony kókuszzsír
- 4-5 dl növényi tej
- 2.8 dkg élesztő
- fél kávéskanál só
- pár csepp vanília kivonat
- narancs vagy citromhéj
- szilvalekvár
- darált mák
Elkészítés:
Fontos figyelnünk arra, hogy a konyhában, ahol készítjük a tészát, jó meleg legyen. Ne legyen huzat se.
Az élesztőt a kenyérsütő üstjébe morzsoljuk, és a 8 dkg édesítőszerből egy keveset beleteszünk, majd ráöntjük a felmelegített (kézmeleg) növényi tejet. Megvárjuk, míg az élesztő a tej felszínére kel vagy elegyedik. Ezután hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, sót. Ezt követően a teljes kiőrlésű lisztet szórjuk bele, majd a kókuszzsírt, végül a fehér lisztet, vaníliát.
Dagasztó programot választunk. Kenyérsütő gép nélkül mi is összekeverhetjük - a tészta akkor jó, amikor a kézi dagasztás során már elválik az edény falától és hólyagos. Minél több hólyagok keletkeznek a tésztában, annál könnyebb lesz. Ha kézzel dolgozunk, akkor kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük a tésztát. Mielőtt a konyharuhával letakarjuk, a tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel.
A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk és mindegyiket egymás után feldolgozzuk: enyhén lisztezett felületen óvatosan átgyúrjuk, majd kb 0,5 cm-es vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral majd rászórjuk a reszelt narancs/citromhéjjal elkevert darált mákot. Ha a szilvalekvár nem elég édes, akkor a mákot nem csak reszelt narancs vagy citromhéjjal keverjük el, de adunk hozzá édesítőt (eritritol, xylit vagy gyümölcscukor). Amikor a szilvalekvárral megkentük, majd megszórtuk a mákkal, a hosszabbik oldalától feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába tesszük. A tetejét megkenjük növényi tejjel (szerintem a zabtej szuper hozzá), majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon sötétedne, barnulna, elképzelhető, hogy alufóliával érdemes letakarni a sütő idő felénél, hogy ne égjen meg.
Ajánlott megvárni míg kihűl, ugyanis akkor szebb szeleteket tudunk vágni belőle.
« A vegán állatvédelem is szóba kerül a vadászati világkiállításon | Vegán Pumpkin Spice Latte – egyszerű recept otthonra » |
|
|