hagyma receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ribizli-alma lekvár

Brokkolis tészta, pirított napraforgómaggal

Zöldségtorta

Házi pizzaszósz, melegszendvics krém

Tofus fitness zöldtál










hagyma receptek

Házi pizzaszósz, melegszendvics krém

tegnapelőtt Fitt Nők 

Házi pizzaszósz, melegszendvics krémHázi paradicsom befőzés 3 in 1. Tartósítószermentes!!! Pizzaszósz…. bolognai mártás… melegszendvics krém is lehet belőle. Ma melegszendvicsként ettem. Isteni finom. Így készítettem… mennyiségeket nem írok, mivel nem recept szerint készítek dolgokat, hanem ízlés szerint. De nem spóroltam semmiből. Sok-sok vöröshagymát megpucoltam, aprítógépben aprócskákra daraboltam, majd olajon megdinszteltem. Közben a paradicsomokat megmostam, nagy kelyhes turmixgépben összeturmixoltam. Mikor a vöröshagyma megdinsztelődött, sok-sok fokhagymát reszeltem rá, cseppet pirongattam, sercegtettem, majd mikor kissé kihűlt, őrölt pirospaprikával szórtam meg az egészet. Erre öntöttem az összeturmixolt paradicsomot. Ízesítettem sóval, cukorral, balzsamecettel (így a négy fő íz közül a három legfontosabbat belecsempésztem…. hogy ne legyen hiányérzetem), majd fűszereztem: oregano, bazsalikom és kakukkfű… sőt, még egy kis borsot is tettem bele, hogy pikánsabb legyen. Addig főztem, míg azt nem éreztem, hogy kezd “testes” lenni, azaz kissé elfőtte a levét, és érezhető lett keverés közben is a száraz része a dolognak. Üvegbe eltevését a szokásos módon csináltam, tartósítószer nélkül természetesen. A titok a vákuum és a megfelelő tisztaság. –>> Az üvegeket és az üvegek sértetlen kupakját nagyon tisztára mossuk, szárazra csepegtetjük (egyéb bevált módon természetesen lehet máshogy fertőtleníteni, sterilizálni), majd mikor az üvegekbe töltésre kerül a sor, a rotyogó paradicsom gőzével megtöltöm úgy, hogy az üveget szájával lefelé fordítom, és úgy tartom egy darabig. A forró gőz is fertőtleníti. Ebbe a kigőzölt üvegbe töltöm merőkanállal a szószt, közben ugyanígy fertőtlenítjük a kupakot is a gőzzel. Celofán nélkül (!!!) tesszük el. A gőzölés után egyből rácsavarjuk a kupakot erősen, majd fejre álltjuk és meleg helyre, pokrócok közé szárazdunsztba tesszük. Néhány nap alatt kihűl, akkor előkotorható és talpára állítva hűvös kamrában nagyon sokáig eláll. Felbontás után néhány napig hűtőben még lehet tárolni. Kenyérre kenve, sajtot szórva rá, sütőben sütve melegszendvicsként is isteni finom, vagy pizzára is tehetjük. Illetve bolognai szószként is remek spagettitésztára téve. Jó étvágyat! Mentés

Chole masala

2017. augusztus 19. Vegán muflon 

Chole masalaAzt mondom, használjuk ki az utolsó napot, amikor még csatakos vízibivalyra izzadhatjuk magunkat a sparhelt mellett! És szigorúan olyan dolgot főzzünk, melyből valami pusztítóan, mocskosul csípős dolgot lehet kihozni, hogy egy nagy kiterjedésű Afrika-térkép rajzolódjon ki felsőruházatunk hátulján! Erre pedig egy indiai csicseriborsó-curry tökéletesen alkalmas. És tekintettel arra, hogy a hőségtől máris előjött belőlem az antiszociális, bőrizomtömlős bödönparaszt, a receptet rendhagyó módon fogom közölni, hogy bosszantsam az olvasókat. :kólavázzoH (vreznok) ósrobirescisc g004 (vreznok) moscidarap g004 amygahalil bbesik jef 2 amaygahkof dzereg 2 rébmöyg iynjjukylevüh 1 ynémök iamór kt 1 alasam marag kt 1 rednairok tlörő kt 1 amukruk kt 1 ropilihc kt 1 jetzsukók ld 1 dlözrednairok rokosc 1 rsob etekef ós Najó, ezzel leginkább magamat sikerült felidegesítenem, úgyhogy folytassa így a tököm vízkeresztkor! Tehát: A lilahagymát, a foghagymát és a gyömbért egy aprítóba dobjuk, összemixeljük és félretesszük. (Már-már közhely, hogy turmixgépet mosogatni arany!) Közben egy mély serpenyőben gyanút keltő magatartással kevés olajat hevítünk, hozzáadjuk a fűszereket, és közepes tűzön egy percig kevergetve pirítjuk őket. Majd jöhet rá a lilahagymás mixtúra, ezt további három percig tutujgatjuk a tűzön. Hozzápasszítjuk a paradicsomot, majd a lecsepegtetett csicseriborsót, némi vizet, majd addig főzzük, míg a csicseriborsó meg nem puhul. Legvégül hozzáadjuk a kókusztejszínt, a felaprított koriandert, sózzuk, borsozzuk, majd rizsával megzabáljuk.

Tofus fitness zöldtál

2017. augusztus 15. Kertkonyha 

Neked mi jut eszedbe arról, hogy tofu? Várj, tudom. :) Ez a recept rácáfol mindarra, amit a tofuról gondolni szoktak. Mert így elkészítve nemcsak fantasztikusan jó íze van, de szaftos is, és garantáltan vadászi fogod a darabjait ebben a tálban. Amúgy elkészíteni egyszerűbb, mint azt leírni. Megenni meg… :) Ajánlom könnyű nyári vacsorának vagy fogyózós lakomának is. (IGEN, nyugodtan!) Hozzávalók egy nagy tálhoz - 150 g tofu - 2 marék salátaféle (fejes saláta, spenót stb.) - 1 sárgarépa - pár szelet uborka Páclé, a dolog “lelke” - 2 ek szójaszósz - 1 ek olaj - 1 mk pirospaprika - 1 kk fehérborecet - 1 kk szirup - 2 csipet fokhagyma granulátum - 1 kk (rizs)liszt - A tofuról jól itassuk le a levét, majd vágjuk másfél centis kockára. - Készítsük el a páclét, és forgassuk bele a tofukockákat. Hagyjuk állni legalább fél órát. - Ezalatt vágjuk a répát vékony csíkokra, és sós vízben főzzük 1-2 percet. Nem kell szétfőzni, maradjon roppanós. - A tofut süssük ki egy serpenyőben, közben forgassuk finoman, hogy minden oldala szépen, egyenletesen barnuljon. Serpenyőtől függően spórolhatunk az alátett olajjal, akár teljesen el is hagyhatjuk. A maradék pácot tegyük félre. - Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a répacsíkokat is. - A salátát mossuk meg, vágjuk darabokra, és karikázzuk fel az uborkát. Halmozzuk rá a répát és a tofut, majd csurgassuk a tetejére a maradék páclevet. Extra tipp : próbáld ki füstölt tofuból is, ha lehet, még finomabb lesz úgy! :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven    

Zöldségtorta

2017. augusztus 13. Gitta nyersétel blogja 

ZöldségtortaIgen, nem csak édes tortát lehet készíteni, hanem sósat is, csupa zöldségből. Ugyanolyan szép színes, csak nem gyümölcsös-édes, hanem céklás, répás, fokhagymás... ugye milyen izgalmas? Korábbi zöldségtorták - ITT - és - ITT - Többféle variációban készülhet, a lényeg az, hogy az alapja tömény, napraforgómagos, sós, esetleg lehet fokhagymás vagy más intenzív fűszerrel megízesítve, esetleg chili is jöhet :) A többi rétegben inkább a zöldség dominál, esetleg egy vékony növényi sajtréteg, a tetejére szintén sajt vagy avokádó réteg kerül Fontos, hogy minden réteget alaposan nyomkodjuk bele a formába, hogy jó tömör legyen. Fontos még, hogy hagyjuk állni legalább egy órát a hűtőszekrényben, hogy szépen lehessen felvágni, szeletelni. Most egy lehetséges recept jön, de bátran lehet variálni a zöldségeket, fűszereket és a rétegek sorrendjét is. Be lehet hozni pl. a zellert, édesburgonyát, spenótot, stb... Olyan zöldségeket használjunk, ami nem áztatja el a rétegeket, nem túl lédús :) Hozzávalók: 15 dkg áztatott napraforgó mag 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet só, bors, pirospaprika 1 evőkanál víz 30 dkg mandulasajt 30 dkg sárgarépa, 30 dkg cékla 2 evőkanál utifűmaghéj só Elkészítés: a napraforgó magot aprítógépben a fűszerekkel együtt finomra őröljük, hozzáadjuk a pici vizet, hogy összeálljon egy kisebb gombóccá. Félretesszük. A sárgarépát egy csipet sóval aprítógépben nagyon finomra aprítjuk, szinte krémes legyen. Hozzáteszünk egy csapott evőkanál utifűmaghéjt. Ugyanezt tesszük a céklával is. Ha a cékla nagyon lédús lenne, akkor hagyjuk szűrőben kb 10 percig csöpögni. Ezután tegyük hozzá az utifűmaghéjt. Mandulasajt: készítsünk mandulatejet kb 30 dkg mandulából. A visszamaradt pépet ízesítsük sóval, sörélesztő pehellyel, citromlével.  Ízesíthetjük snidlinggel, vagy bármilyen zöld fűszerrel, esetleg füstölt pirospaprikával. Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát. Nyomkodjuk bele a napraforgómagos alapot, kanál hátuljával, vagy egy műanyag habkártyával ,,döngöljük, majd simítsuk el. Erre öntsük a céklás zöldségmasszát, ezt is alaposan nyomkodjuk le. Erre jön a sajtréteg fele (kb 15 dkg), majd a sárgarépás réteg. A tetejére ismét sajtréteg kerül. Minden réteget alaposan nyomkodjunk le. Ez fontos, mert ez szilárdítja meg a tortát. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük, utána szépen vágható.

sajtos cukkini pogácsa

2017. augusztus 11. Beautilicious 

sajtos cukkini pogácsaEgy pihe puha sós falat mindig jól jön ha megéhezel a nap folyamán vagy akár akkor mikor épp vendégeket vársz. Ha a következő vendégségbe megsütöd ezeket a cuki kis pogácsákat, a vendégek el leszek ájulva:). Hozzávalók - 1cukkini - 150gr sajt - 170gr zabliszt - 30gr lenmagliszt - szódabikarbóna - fél citrom leve - 3tojás - 100ml növényi tej - 130gr görög joghurt - só - 1gerezd fokhagyma Így készítsd - A cukkinit és a sajtot reszeld le - Keverd össze egy tálba a száraz hozzávalókat - A tojásokat a joghurttal, és a fokhagymával keverd össze, majd öntsd a cukkinihez és a sajthoz - Mehet bele a lisztes keverék, majd a citromlé - Keverd el alaposan, majd sütőpapírral bélelt tepsibe adagold a tésztát - Süsd 180 fokon 30 percig

Vega "kolbász"krém

2017. augusztus 6. Éltető ételek 

Vega Igazán megszerettem az alakort, nagyon finom "hús"alapot ad töltelékeknek, krémeknek. A Zöldház Bio Panzióban  ilyen kolbászkrémmel volt töltve a krumpli, de melegszendvics is készült belőle, mely házi tönkölyzsemlére volt kenve. Ha vegán szeretnéd elkészíteni, akkor a sajt helyett tegyél bele sörélesztőpelyhet. Tönkölyzsemlére került a vega kolbászkrém, majd egy kevéske sajt és egy szelet paradicsom. Hozzávalók: - 1 csésze alakor - 1 evőkanál vaj (vagy kókuszolaj) - fűszerek: pirospaprika, só, bors, őrölt kömény - 1-2 gerezd fokhagyma - füstölt sajt Elkészítése: - Az alakor búzát egy éjszakára áztasd be, majd másnap kb. 1 óra alatt bő vízben főzd puhára. A főzővízbe tegyél 1 teáskanál sót. - Ha megfőtt a gabona, akkor szűrd le, majd botmixerrel vagy húsdarálóval daráld krémesre. - A vajat olvaszd fel, és keverj el benne 1 teáskanál pirospaprikát. Add a darált alakorhoz a többi fűszerrel együtt. - Adj hozzá 2-3 evőkanál füstölt sajtot. - Kóstold meg, ha szükséges, még fűszerezd.Ezt a krémet kenheted kenyérre, készülhet belőle melegszendvics, de ahogy a képen látod, krumpli tölteléke is lehet.

lepény kenyér

2017. augusztus 2. Beautilicious 

lepény kenyérEz egy lássuk mi sül ki belőle recept :). Gondoltam összedobok valamit vacsorára, hát lementem a konyhába és megnéztem miből élünk :D. Az eredmény egy fehérjében és rostban gazdag egészséges és laktató finomság lett Hozzávalók - 65gr útifűmaghéj + háromszoros mennyiségű víz - 65gr zabliszt - 15gr sörélesztő pehely - 3tojás - 30ml kókuszolaj - 100gr túró - fokhagyma granulátum - só - fél citrom leve - szódabikarbóna Így készítsd - Az útifűmaghéjat áztasd be a vízbe 20percre - Ezd keverd össze a többi nedves hozzávalóval - Egy külön tálba keverd el a száraz hozzávalókat - A két keveréket gyúrjuk össze alaposan - Formázzunk lepényeket sütőpapírral bélelt tepsibe - Süssük 200fokon 40percig

Tökfőzelék nyersen, még egyszer

2017. július 29. Gitta nyersétel blogja 

Tökfőzelék nyersen, még egyszerRájöttem, hogy itt a blogon egy nagyon régi tökfőzelék recept van fent, -ITT- és arra is rájöttem, hogy én már egészen másképp csinálom a nyers tökfőzeléket... De hogy egyről beszéljünk, amikor találkozunk, meg kell osztanom ezt a receptet is :) Hozzávalók 1 közepes főzőtök 1 marék kesudió (kb 6-8 dkg) só, kapor, citromlé, 1-2 szem datolya esetleg még: 1 szál újhagyma, 1 kicsi zsenge sárgarépa, 1 szál zellerszár (szárzeller) A tököt meghámozzuk, hosszában négyfelé vágjuk, a középső magos részét kivágjuk, nem dobjuk ki, félretesszük. A tök húsát legyaluljuk, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A félretett tök-belsőt turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Fűszerezzük sóval, kaporral, citromlével, az édes íz miatt egy két szem datolyát is szoktam beletenni. Hozzáadjuk a kesudiót is, és egy krémes, egyszerre sós, savanykás, kapros ízű szószt kapunk. Ha az íze elég intenzív, akkor össze lehet keverni a reszelt tökkel. Azonnal lehet tálalni :) Ha nincs otthon kesudió, akkor áztass be napraforgómagot legalább 6 órára tiszta vízbe. Cseréld a vizet, ahányszor csak tudod. A magok csodálatos átalakuláson mennek keresztül, készülnek csírázni... Használd a kesu helyett... majdnem olyan finom lesz vele. Ha van kéznél néhány felhasználható friss zöldség, akkor a turmixba mehet egy pici sárgarépa vagy újhagyma vagy zeller, ezekkel kicsit teljesebb lesz az ízhatás, természetes ételízesítők :) Tálaláskor mehet még hozzá felvágott kapor :) Fasírttal a legjobb...

Padlizsános spagetti

2017. július 23. Éltető ételek 

Padlizsános spagettiA zöldséges tésztákban végeláthatatlan lehetőség rejlik attól függően, hogy milyen zöldséget és milyen tésztát használsz fel hozzá. Most itt a padlizsán szezonja, készítsétek el minél gyakrabban ezt a finomságot. Hozzávalók (4 adag): - 1 szép nagy vöröshagyma - 2-3 evőkanál kókuszolaj - 3-4 gerezd fokhagyma - 1 nagy padlizsán - 50-60 dkg paradicsom - lehetőleg friss zöldfűszer : rozmaring, oregánó, kakukkfű - himalája só, bors - 1 csomag (gluténmentes) spagetti Én cukkinit is tettem bele. Elkészítése: - A hagymát vágd fel kis kockára, majd a kókuszolajon kezdd el megdinsztelni. Néhány perc elteltével reszeld bele a fokhagymát, de figyelj, hogy ne égjen meg! - A paradicsom kis részét turmixold, a többit vágd cikkekre. Öntsd rá a hagymás zsírra, és süsd össze. Fűszerezd. - Közben a padlizsánt hámozd meg, szeleteld fel. Sózd be, majd hagyd állni 20-30 percig. A sütőt melegítsd elő 180-190 fokra. - Anikó (Zöldház Bio Panzió konyhatündére) a padlizsánokat egyszerűen megsütötte a sütőben, én viszont sütés előtt kissé bepácoltam. Egy kis olívaolajba tettem füstölt pirospaprikát, sót, borsot és 1 gerezd fokhagymát reszeltem bele. A sótól jól leöblített padlizsán szeleteket ebbe a pácba kevertem. - Tehát én grillen 5-8 perc alatt megsütöttem a padlizsánt, de odafigyelve, hogy ne égjen meg! - Amikor jól összesült a paradicsom, akkor hozzákevertem (csíkokra vágtam) a grillezett padlizsánokat. Ezek után már nem kell főzni, tálalhatod is a kifőtt tésztához.

Ratatouille

2017. július 21. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Ratatouille Erzsi gyors és könnyű finomsága: Hozzávalók: - 2 db padlizsán - 2 db cukkini - 2 db paprika - 4 fej hagyma - 4-5db paradicsom - 1 doboz hámozott paradicsom A hozzávalókat felszeletelem rétegezve a tepsibe rakom, jó szorosan, mert összeesik. Ha megvan meglocsolom pici olivaolajjal, grill vagy gyros fűszert szórok rá, közé öntöm az összeturmixolt hámozott paradicsomot, majd sütőben 180 fokon készre sütöm. Jó Étvágyat! :)

Vörösboros vegán bolognese

2017. július 16. Vegán muflon 

Vörösboros vegán bologneseSokéves tapasztalattal a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy a fesztiválszezon nincs jó hatással az alkotó jellegű tevékenységekre. Ha ilyenkor vetemednék receptek leközlésére hasonló mondatok születnének: "A zödbségeket fekckéázzuk olíadvaolajgn megpírtghjuk és hozeazáadjuk a fűrevszereket." Továbbá azt is ki merem jelenteni, hogy a veganizmust komolyan vevő egyedek hasonló rendezvényeken nem küzdenek a bőség zavarával. Már most szólok, hogy ha az elkövetkezendő két évben valaki sült krumplival kínál, azon letesztelek valamit, ami régóta foglalkoztat: vajon hány szelet fér bele egy emberi orrnyílásba? Egyébiránt pedig a kis burgonyának elszorult a szíve, amikor arra gondolt, milyen volt az anyja hasábban. Szóval fesztiválos sztrítfúd helyett legyen inkább ez: Előkészíti szolgalelkűen: A darált szejtánhoz: 200g búzasikér 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj 1 ek vegamix 1 ek zabpehely 1 tk só Hovatovább: 250 g spagettitészta 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 szár zeller 1 sárgarépa lereszelve 2 doboz aprított paradicsom 4 ek sűrített paradicsom 1 tk szárított oregánó 1 tk szárított bazsalikom 1,5 dl vörösbor vegán sajt lereszelve só/­­bors Szejtánt hegesztünk az itt leírt módon. Ha elkészült és kihűlt, 2 centis kockákra nyiszatoljuk, majd egy aprítóban kíméletlenül ledaráljuk. 2 ek olívaolajon megpirítjuk, majd hagyjuk békében. A tésztát ugye már ezen művelet megkezdése előtt feltettük főni. Egy másik edényben nagy műgonddal megpároljuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a felaprított zellert, majd a sárgarépát, végül hozzáadjuk a konzervparadicsomot. Elkeverjük, majd jöhet a sűrített paradicsom a vörösbor a fűszerek, és pár perc után hanyagul beleborítjuk a darált szejtánt. Jó 4-5 percig főzzük, majd az elegyet boldogan a megfőtt tészta tetejére helyezzük. Vegán sajttal beborítjuk, és megzabáljuk mások elől.

Rizslisztes lepény

2017. július 13. Éltető ételek 

Rizslisztes lepényGluténmentes és finom is? ... ugyanakkor nincs tele kukoricakeményítővel? Igen, ez a lepény pont ilyen. Nagyon finom reggelire, pl. pástétommal megkenve, de főzelék vagy saláta mellé is el tudom képzelni. Ez a recept is a Zöldház Bio Panzió ajánlata! Hozzávalók: - 30 dkg főtt burgonya - 5 dkg vöröshagyma - 1,5 evőkanál kókuszolaj - 15 dkg rizsliszt - 1,5-2 dl víz - só, bors, őrölt kömény, fokhagyma Elkészítése: - A krumplit héjában főzd meg, majd még puhán törd jól össze. - Hagyd teljesen kihűlni. - Közben az apróra vágott hagymát a kókuszolajon pirítsd meg. - Keverj össze minden hozzávalót, és fűszerezd. - Egy tepsit kenj ki olajjal, és simítsd bele a masszát. - Előmelegített sütőben süsd ropogósra.

sós keksz

2017. július 7. Beautilicious 

sós kekszAkár ha a tojásrántotta mellé ropogtatnál valamit, akár mártogatósként, akár magában. Ez a ropogtatni való minden étkezésnél megállja a helyét. Megkívántam valami sósat, és csak gyorsan összeöntöttem néhány dolgot, nem gondoltam volna, hogy pár hozzávalóból ilyen finomat kutyulok majd. Hozzávalók - 175gr zabliszt - 25gr útifű maghéj - 150gr tejföl - 1 tk só - fokhagymagranulátum - fél citrom leve - szódabikarbóna Így készítsd - Keverd össze a száraz hozzávalókat - Add hozzá a tejfölt majd a citromlevet és keverd el alaposan - adagold a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe - süsd előmelegített sütőben 180fokon 20percig

Egyszerű, vegán zöldbabfőzelék recept, ahogy anyukám készíti (gluténmentes)

2017. június 29. VegaNinja 

Hozzávalók: 1 kg fagyasztott vagy friss, megtisztított sárga hüvelyű zöldbab 5 nagy gerezd fokhagyma fél evőkanál (gyümölcs)cukor, vagy a kedvenc természetes édesítőd fél fej vöröshagyma felkockázva 2-3 evőkanál kukoricaliszt fél evőkanál kukoricakeményítő só ízlés szerint (kb. 2 kávéskanál) Feltesszük a zöldbabot főni egy nagy lábasban annyi vízben, hogy 1 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a sót, a vöröshagymát, a fokhagymát pürésítve, és a cukrot (én most gyümölcscukrot használok, mert olcsó, és ha mértékkel használja az ember, relatíve egészséges). Puhára főzzük. Félidőnél adhatunk hozzá felkockázott főzőtököt, ami dúsítja, de az ízén nem változtat. Amikor a zöldbab puha, egy befőttesüvegbe kimérjük a kukoricalisztet és a keményítőt, és duplaannyi vízzel összerázzuk, majd hozzáadjuk a főzelékhez. Sűrű kevergetés mellett megvárjuk, hogy besűrűsödjön. Ha valamiért túl sűrű vagy túl híg, akkor víz vagy kukoricaliszt hozzáadásával egyszerűen módosíthatjuk a sűrűségét. Aki szereti, ecettel vagy növényi tejföllel is fogyaszthatja. Feltétként zöldségfasírtot, sült tofut vagy szejtánszeletet ehetünk hozzá. Jó étvágyat! The post Egyszerű, vegán zöldbabfőzelék recept, ahogy anyukám készíti (gluténmentes) appeared first on VegaNinja.

Tofu kőrözött

2017. augusztus 12. VegaLife 

Tofu kőrözöttVegánként sem kell lemondani a kőrözöttről, tofuval ugyanis szinte ugyanaz az íz létrehozható, mintha túróval készítenénk. A kulcs a fűszerezésben van. Ha füstölt tofuval készítjük, szerintem még finomabb, de használhatunk ízesített tofut is hozzá. Szuper recept, mert gyorsan kész, kevesebb, mint 30 perc alatt összehozható. Finom szendvicseket készíthetünk vele. Friss paprikával, paradicsommal fogyasztva igazán ízletes.   A recept Hozzávalók: - 1 csomag tofu - 1 lilahagyma - 1 szál újhagyma (elhagyható) - 2 gerezd fokhagyma - 1 tk. édes pirospaprika - házi ételízesítő - őrölt köménymag   Elkészítés:  A hagymákat megpucoljuk. A lilahagymát egészen apróra vágjuk, az újhagymákat felkarikázzuk, a fokhagymákat átnyomjuk fokhagymaprésen. A tofut áttörjük, az apróra vágott lilahagymát, az újhagyma karikákat és az áttört fokhagymát hozzátesszük. Hozzáadjuk a fűszereket és összekeverjük.

Töltött paprika

2017. augusztus 7. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Töltött paprika  Hozzávalók: - 7 db nagyobb paprika - 1 üveg sürített paradicsom püré ( 360 grammos) - 2 közepes fej hagyma - pár szem paradicsom (elhagyható) - 1 bögre barnarizs - 1/­­2 bögre szójagranulátum - 2x 1 dl szójaszósz - 1 kg burgonya - bors, kömény, őrölt babér, só, cukor, pici mustár, 1 leveskocka - 4 gerezd fokhagyma - pici olaj, liszt a rántáshoz   Ez a recept anyukám töltött paprikája vegánosítva, ami abból áll, hogy a paprika töltelékét sajátosan oldom meg:  Megfőzöm a barnarizst 3-szoros  mennyiségű vízben, melybe beledobok egy leveskockát is. Beáztatom a szójagranulátumot annyi vízben, hogy jól ellepje. Mikor beledagad, szójaszószt és borsot teszek hozzá. Mikor a rizs kicsit kihűlt, összekeverem a szójagranulátummal, 1 fej apróra vágott hagymával, a 4 gerezd fokhagymával, mustárral, babérral és köménnyel, majd pihentetem kicsit. (Fontos, hogy "ízes" legyen. Lehet kicsit eltúlozni a fűszereket, mert a paradicsom püré, a krumpli, de még a paprika is semlegesíteni fogja.) Közben a burgonyát megpucolom, kockára vágom, majd sós vízben megfőzőm. A paprikákat kicsumázom, és elegánsan beletöltöm a rizses alapomat, majd egy tepsibe fektetem őket egymás mellé szorosan. Mikor kész, rádobálom a másik hagymát is, melyet karikára vágok fel, majd a paradicsomokat összeszelve ráhelyezem a tetejére. Ezután leöntöm olajjal, szójaszósszal, és én megszórtam egy kis kakukkfűvel is. Lefedem fóliával, és a 220 fokos sütőben jó sokáig sütöm. Készítek egy rántást, a paradicsom pürét vizzel kikeverve beleöntöm a kész rántásba, kevergetem, majd cukrozom és sózom. Mi édesen szeretjük. Beleraktam legalább 4 kanál cukrot, de ez ízlés szerint alakítható. Tálalásnál a krumpli mellé teszem a paprikát, ami meg van töltve, és igyekszem úgy szedni, hogy sült hagyma és paradicsom is kerüljön a tányérra. Erre öntöm rá a forró és édes paradicsom szószt.       Jó étvágyat!

Vörös lencsés szendvicskrém

2017. augusztus 3. Vegán Család 

Vörös lencsés szendvicskrém Hozzávalók:   1 közepes fej vöröshagyma fél citrom leve 20 dkg vörös lencse 3 ek pirított, darált szezámmag 1 tk majoránna só bors     [...] Bővebben!

Töltött paprika húsmentesen

2017. július 30. Éltető ételek 

Töltött paprika húsmentesenEgyre jobban teret hódítanak az olyan ételek, ahol a a húst növényi alapanyagokra cserélik. Persze egy az egyben nem lehet azt mondani, hogy ez teljesen olyan lesz, mint a húsos változat.... szerintem még finomabb. :) Nem olyan nehéz, hiszen nincs benne hús, de a magyaros íz a paradicsomos mártással csodásan érvényesül. És tudod, mi a különleges ebben az ételben? Az, hogy a húst alakorral helyettesítettem. Nem szójával, nem szejtánnal és nem is gombával. Hihetetlen, de ha jól eltalálod a fűszerezést, akkor egy nagyon finom főétel lesz belőle. Hozzávalók: - 20 dkg alakor búza - 20 dkg parbolied rizs - 1 bio vagy házi tojás - 2 vöröshagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 3 evőkanál kókuszolaj - 2 teáskanál pirospaprika - só, bors - 6-8 db tölteni való paprika Paradicsomos mártás: - 0,5 kg friss paradicsom - 1 doboz sűrített paradicsom (Lidl-ben szoktam venni, dobozos) - 1 teáskanál méz - só, bors - 5-6 dl víz - 3 evőkanál kukoricaliszt - 2 evőkanál kókuszolaj Elkészítése: - Az alakor búzát 8 órára vagy akár egy egész éjszakára áztasd be. Másnap öblítsd le, majd 1 óra alatt, lassú lángon főzd puhára (kb. 3 csésze vizet önts rá, de főzés közben ellenőrizd, hogy ne ragadjon le.). 1 teáskanál sót tegyél a főzővízbe. - Közben a rizst 2 csésze vízben, mintegy 30 perc alatt főzd meg (ebbe is tegyél 1 teáskanál sót). - Az apró kockára vágott vöröshagymát a kókuszolajon dinszteld meg. - A búzáról öntsd le a felesleges főzővizet, majd húsdarálóval vagy botmixerrel daráld meg. - Keverd hozzá a megfőtt rizst, a tojást, a megdinsztelt hagymát (az olajjal együtt), a tojást, a fűszereket és reszeld bele a fokhagymát is. Jól keverd össze, az ízeket ellenőrizd! - A paprika tetejét vágd le, szedd ki belőle a magházát. Töltsd meg az elkészített töltelékkel. - Paradicsomos mártás készítése: Hevítsd fel a kókuszolajat, majd tedd vele a kis kockára vágott paradicsomot. Süsd össze, majd öntsd rá a sűrített paradicsomot és a vizet. Csorgasd bele a mézet, fűszerezd. Kb. 5 percig rotyogtasd, majd helyezd bele a paprikákat. A paradicsomos lé majdnem lepje el a paprikákat. Tepsibe is sorakoztathatod a töltött paprikákat, és erre öntsd rá az elkészült híg mártást. - Mintegy 30-40 percig lassú lángon főzd, amíg a paprika héja megpuhul. Ekkor szedd ki a paprikákat, és a megmaradt paradicsomos mártást szűrd át (mivel került bele friss paradicsom is). - Folyamatos keverés mellett (kézi habverővel) szórd bele a kukoricalisztet. Ettől lesz egy selymes, lágy mártásod. Ha szükséges, kicsi vízzel hígíthatod.Kockára vágott, főtt krumplit kínálhatsz hozzá.

Vegán életmód – Botanika + nyereményjáték

2017. július 27. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Botanika + nyereményjáték Nem is tudom hol találkoztam először Sára munkáival, de valahol az interneten futottam bele és valami hasonló fotóba, mint, amit a második képen láttok, sok-sok növényekkel festett pasztell színű sokaság volt a fotón és egyből arra gondoltam, hogy én mindegyikből szeretnék egyet, mert az ilyen színes dolgokra csak egyszerűen jó ránézni. Engem legalábbis nagyon felvidít egy ilyen kép. Egyből írtam is Sárának, hogy lenyűgöznek a munkái, imádom a csodaszép színeket, amelyeket elővarázsol! Igen, elővarázsol, mégpedig növényekből, festőnövényekből. Nagyon érdekes és kreatív a munkája, amelyet most ebből az interjúból megismerhettek. Szóval fogjátok a kezetekbe a reggeli turmixotokat, kávétokat, teátokat, dőljetek hátra és olvassátok el Sárával készített interjúmat. Nyereményjáték pedig az interjú után! Bemutatnád magad röviden, ki vagy, mivel foglalkozol? Hajgató Sára vagyok, textilekkel, azon belül is festőnövényekkel színezett anyagokkal foglalkozom, ruhákat illetve kiegészítőket készítek azokból az anyagokból, amiket megfestek. Hogyan jött az ötlet, hogy növényekkel kezdjél festeni textileket? Évekig volt egy ékszermárkám, azonban az idők múlásával egyre inkább elkezdett foglalkoztatni a textilek és fonalak természetesebb megszínezése, elkezdtem utánajárni, kisérletezni, és megnyílt előttem a festőnövények csodás világa. Nagyobb rálátást szerettem volna a munkámban felhasznált alapanyagok eredetére és a magam módján szerettem volna tenni egy keveset a környezetterhelés csökkentéséért. Mely növények a legalkalmasabbak arra, hogy fessünk velük? Rengeteg növénynek van színezőpotenciálja azonban ezen belül van egy szűkebb csoportja a hagyományos festőnövényeknek, amelyek igazán időtálló, szép színeket eredményeznek. Az európai kultúrkörben a három ún. “nagy festőnövény” a festőcsülleng, a festőrezeda és a festőbuzér, színkeveréssel ebből a három alapfestékből temérdek gyönyörű árnyalatot hozhatunk létre. A növény megválasztása mellett a festendő alapanyag és a textil előkezelése is meghatározza a színeredményt. Melyik volt a legkülönlegesebb növény, amit használtál textilfestésre vagy az a növény, amelyiken meglepődtél, hogy milyen csodás színt lehet kihozni belőle? Igazán különleges élmény indigóval festeni, a folyamat maga is merőben eltér a többi festőnövénnyel való munkától, ezért ezt kimondottan szeretem. Festettem már elhervadt esküvői csokorral is textilt, ez is egy szép, és különleges módja volt a “Nagy Nap” megörökítésének. Honnan szerzed be a festéshez használandó növényeket (vadon gyűjtés, lehet kapni boltban, online, külföldről)? Sok növényt gyűjtök, szerencsére jópár inváziós faj, például a kanadai aranyvessző remek festőalapanyag, így nem kell visszafognom magam. Van néhány növény, amit kertben termesztek, nagy álmom, ami ha minden igaz a közeljövőben meg is valósul, egy kimondott festőnövény ültetvény és bemutatókert létrehozása. Ezen kívül néhány egzotikus festőnövényt külföldről, európai, méltányos kereskedésekből szerezek be, és számos konyhai hulladék is alkalmas textilszínezésre. Milyen anyagokat festesz be ezekkel a növényi festékekkel? 100%-ban természetes szálösszetételű anyagokkal dolgozom, a kedvencem a len. Milyen termékek készülnek az általad festett anyagokból? Ezeket is teljesen te készíted? Ruhadarabokat készítek: megkötős ruhát, nadrágszoknyát, felsőket és kabátkákat tartalmaztak az eddigi kollekcióim, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítőket, textil nesszeszert, kendőket, fonott nyakláncokat és karkötőket. Dolgozom egy lakberendezési kollekción, illetve külön öröm, amikor időm engedi, hogy fonalat fessek, amikből szövőszéken szövött kelméket hozok létre. Mennyire tartósak a növényekkel, természetesen befestett anyagok? Egy ilyen anyagból készült felsőt hogyan lehet mosni, hogy minél tovább megőrizze csodaszép színét? Egy kicsit gondosabb, tudatosabb kezelést igényelnek a festőnövényekkel színezett holmik – kézimosást, és PH-semleges mosószert javaslok a vásárlóimnak, illetve azt, hogy ne tegyék ki huzamos ideig tűző napsütésnek a darabokat. A megfelelően előkezelt textilen sokáig szép marad a szín, de én nem látok abban sem problémát, ha az ember időről-időre felfrissíti és újrafesti egy-egy kedves ruháját. Van-e olyan recepted, amely alapján bárki otthon a konyhájában tud például egy színes konyharuhát készíteni? Eső körben érdemes háztartásban fellelhető alapanyagokkal kísérletezni, ilyen például a hagymahéj, a kurkuma vagy a lilakáposzta. Ezek nem tartoznak a legtartósabb színezőanyagok közé, de azonnali sikerélményt adnak. A textilt érdemes timsóval előpácolni, majd készítünk egy festőlevet, amiben forralás nélkül egy jó órát főzzük a textilt. Hol érhetők el a termékeid, hol lehet megvásárolni ezeket a színes csodákat? Van egy bemutatótermünk, a CikkCakk Stúdió amit 3 kedves tervezőtársammal hoztunk létre, itt megtekinthetők a munkáim, illetve szoktam vásározni is, és készül a webshoppal egybekötött honlapom is. Sára elérhetőségei: – Botanika Facebook – Botanika Instagram – CikkCakk Stúdió Facebook ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : 1 darab indigóval festett-shibori technikával mintázott vászontáska. Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti mit szeretnétek egy növénnyel festett csodaszép anyagból készíttetni magatoknak (sál, nyaklánc, szoknya, stb.)! Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok Sára Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. július 30-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. július 31-én. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek Sára postázza magyarországi címre vagy személyesen átvehető a CikkCakk Stúdióban, Budapesten.

fokhagymás pizzakenyér

2017. július 21. Kertkonyha 

Nyáron imádunk piknikezni, vagy akár kinn, a zöldben ebédelni is. Az egészben a legnehezebb egy hordozható menü kitalálása, de igazság szerint nem is mindig gondolom túl. Ld. ezt a pizzakenyeret. Minden ráérős hétvégi reggelbe belefér, hogy a tésztát megdagassza nekem a kenyérsütő, hogy aztán belenyomkodjam a tepsibe, megkenegessem a finom szószával, és a jó forró sütőm kisüsse. Az egész kb. 10 perc effektív munka. Ha kihűlt kicsit, csak feltördelem a vágások mentén, aztán mehet a dobozba. Felvágok hozzá egy jó nagy adag friss zöldséget, és kész az ebéd. Kimegyünk a zöldbe, az ilyen sütés illatain felbuzdult család már az első padra is leülne, csakhogy együnk már. :) Hát, így van ez. Utána meg jöhet a játék. Hozzávalók egy nagy tepsihez a tészta - 400 g liszt - 4 g szárított élesztő - 30 g olívaolaj - 1 mk só - 1 kk nádcukor A “kenet” - 4 ek olívaolaj - 4 gerezd fokhagyma - 1 mk só - 1 mk oregánó - 1 mk kakukkfű - Az alapanyagokat 225 ml vízzel összedolgozzuk, és másfél órát kelesztjük. Ha van kenyérsütő gépünk, akkor egyszerűen használjuk a dagasztás programot. - Közben készítsük el a fokhagymás szószt. A fokhagymát lereszelve jól keverjük el a többi hozzávalóval. - A megkelt tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagra, majd fektessük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Egyenletesen kenjük el rajta a szószt, és derelyevágóval (késsel) kockázzuk fel. Előmelegített, forró sütőben süssük, amíg a széle megbarnul. Extra tipp: olívabogyóval, paradicsomszeletekkel tálaljuk. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 5 perc +hűtés Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha ITT feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven  

Ebéd és vacsora a Zöldház Bio Panzióban

2017. július 20. Éltető ételek 

Ebéd és vacsora a Zöldház Bio Panzióban A sok-sok fénykép nézegetése felidézte bennem azokat az ízeket, illatokat és a házigazdák szeretetét, ahogyan az ételeket készítették nekünk. Minden estém úgy telt a táborban, hogy a panzió konyhatündérével, Anikóval összeültünk, és átbeszéltük az aznapi finomságok receptjeit azért, hogy nektek tovább tudjuk adni. Higgyétek el, húsmentesen is lehet nagyon tápláló, bőséges és finom ételeket készíteni. A tábor résztvevői ezt meg is tapasztalhatták, mindenki legnagyobb elégedettséggel fogadta ezeket az egészséges ételeket. Ebédre mindig volt leves és főétel (sok-sok salátával), a vacsora pedig szintén egy főtt étel volt, ilyenkor a desszert sem hiányzott. De beszéljenek a képek. :) Végeláthatatlan nyers saláták, zöldségek és csírák. A tányérunk felét ez tette ki. A tányéron lévő finomságokat a recepteknél fogom részletezni. Vega kolbászkrémmel töltött krumpli salátával. Spenótos palacsinta fokhagymamártással és krumplival.Vega töltött paprika paradicsommártással és főtt krumplival. Párolt zöldség, hajdinás fasírt, rizs és zöldsaláta. Sült zöldség, alakor-rizs köret, grillezett cukkini és paradicsom mártás. Saláta és öntet hozzá.Padlizsános spagetti (volt gluténmentes tésztával is). Még ehhez is salátát ettünk. :D Töltött tök salátával.

Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)

2017. július 16. Zizi kalandjai 

Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)A Nar Gourmet blog szerzője, Tóth Ági, júniusra hirdetett vegetáriánus-vegán török hónapot, amely keretén belül jobbnál jobb gasztronómiai programokat szervezett az érdeklődőknek. A török húsmentes hónap során Ági bemutatta a török konyha sokszínűségét, mind a blogbejegyzései, mind a tematikus események segítségével. A török konyháról első hallásra mindenkinek a húsos, fűszeres, sokszor nehéz ételek jutnak eszébe, keveset tudunk arról, hogy Törökország gasztronómiája milyen gazdag és kreatív a zöldségek felhasználása terén. Ha vegetáriánusként, vegánként eljutunk az országba, biztosan lesz mit ennünk… erről meggyőződhettem az egyik Ági által szervezett programon, a török vegán főzőkurzuson. Alapanyagok előkészítése a lencseleveshez… Alapanyagok a padlizsánraguhoz és a bulgur salátához… Ági nagyon izgalmas menüsort állított össze a kurzusra: Mercimek çorbas? (Vöröslencse leves) /­­/­­ Narl? k?s?r (Gránátalmás, fűszeres bulgursaláta) /­­/­­ Patl?can yahn?s? (Padlizsán ragu paradicsommal es burgonyával) /­­/­­ Zerde (Sáfrányos-fenyőmagos puding). Mindegyik egyszerűen elkészíthető étel volt egy kis csavarral, így nem meglepő, hogy a végén a közösen elfogyasztott vacsora során fantasztikus ízek bombázták az ízlelőbimbóinkat! Vöröslencse leves fűszeres olajjal meglocsolva és pár csepp frissen facsart citromlével tálalva – mennyei ízek egy kis tálkában! Sáfrányos-fenyőmagos puding – szokásosan nagyon-nagyon-nagyon édes török desszert… kicsinek tűnhet a tálka, de én ebből 8-10 teáskanálnyit tudtam megenni és azzal fedeztem egy heti cukoradagomat!!! És akkor néhány szó a főételekről… “A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a k?s?r nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba! Ez az étel egy esszencia! Összesűrít megannyi ízt, melyek nekem a török gasztronómiát jelentik és elkészítése is szimbolizálja a török háziasszonyok főzéshez való hozzáállását, vagyis, hogy milyen fontos, hogy szívünket, lelkünket és leginkább kezünk erejét és melegét átadjuk egy ételnek.” – mesélte Ági erről a különlegesnek tűnő, de mégis egyszerű salátáról. Az egyedüli, ami furcsának tűnhet az az olívaolaj mennyisége (200 ml 4 főre), de a gyúrás során a bulgur eléggé magába szívja az olajat is és ennek segítségével, meg a fűszerekkel “főzzük” meg a bulgurt, tehát nem lesz nagyon olajos a saláta. Nagy keverőtálba téve a bulgursaláta hozzávalói… Saláta kézzel “gyúrása”… Saláta ízesítése friss citromlével… A padlizsánragu tényleg nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A ragunál az i-re a pontot a főzés végén hozzáadott friss kapor és petrezselyem teszi fel. Tudom, egyesek ki nem állhatják a kapor ízét… nekik üzenem, hogy ez az étel nem működne autentikusan kapor nélkül. Ez egy egyszerű zöldségragu, amit bármikor megfőznék én is, de nem jutna eszembe, hogy kaprot tegyek bele. Amióta megismerkedtem ezzel az étellel, azóta keresem a lehetőséget a kapor számára, hogy melyik ételbe tehetem még bele, mert annyira rákattantam! Szóval ez egy kötelezően elkészítendő nyári étel, csakis kaporral és petrezselyemmel! Zöldségek pirítása… Főzés végén hozzáadott friss zöldfűszerek… Tálalva a török padlizsánragu gránátalmás, fűszeres bulgursalátával… Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 30 perc Főzési idő 50 perc Teljes idő 1 óra 20 perc   Könnyed, nyári török ételek, megfűszerezve minden jóval. Szerző: Zizi Recept típusa: saláta, főétel, köret Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 4 főre Hozzávalók Padlizsánraguhoz: 500 g padlizsán 400 g zöld kaliforniai paprika 400 g hámozott, darabolt paradicsom konzerv 200 g burgonya, meghámozva 3-4 gerezd fokhagyma, meghámozva 1 kis csokor kapor, felaprítva 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva 4 evőkanál olívaolaj 3 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 2 teáskanál őrölt koriander 2 teáskanál nádcukor (opcionális) só, feketebors Bulgursalátához: 250 g aprószemű bulgur (török nevén ince vagy köftelik bulgur) 200 ml extra szűz olívaolaj 100 ml gránátalmalé (frissen facsarva vagy dobozos) 4 szál újhagyma, felaprítva 3 marék gránátalmamag 2 marék rukkola 1 evőkanál gránátalmaszirup 1 evőkanál török paprikakrém 1 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 1 teáskanál őrölt pirospaprika 1 teáskanál chili pehely (opcionális) 1 teáskanál őrölt római kömény só, feketebors 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé Elkészítés Padlizsánragu: Vágjuk fel a burgonyát és a padlizsánt kis falatnyi nagyságú kockákra. Hevítsük fel az olívaolajat egy lábasban és pirítsuk meg rajta (kb. 8-10 perc alatt) a burgonyát és a padlizsánt, majd adjuk hozzá az őrölt koriandert és az apróra vágott fokhagymát. Mehet bele a paradicsom konzerv, a sűrített paradicsom, a nádcukor, végül pedig a kaliforniai paprika. Öntsük fel annyi vízzel (kb. 100-150 ml), hogy nagyjából elfedje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd közepes lángon, fedő alatt főzzük 15-20 percig. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele az apróra vágott kapor és petrezselyem felét. Tálaláskor szórjuk meg a maradék zöldfűszerekkel. Ha nem csináljuk meg mellé a bulgurt, akkor kenyérrel lehet tunkolni a szaftját. Bulgursaláta: Tegyük a bulgurt egy tálba, öntsünk rá a bulgur másfélszeres mennyiségének megfelelő forrásban lévő vizet, majd takarjuk le és hagyjuk állni. Egy másik tálban keverjünk össze az olívaolajat, a fűszereket, a paradicsompürét és a paprikakrémet. Vágjuk fel a rukkolát, az újhagymát és tegyük félre. perc múlva öntsük az összekevert fűszeres olajat és a gránátalmalevet a bulgurhoz és gyúrjuk a kezünkkel 10 percig, mint egy tésztát. A kezünk melegétől és a nyomástól megnyílnak a bulgurszemek és beszippantanak minden illatos fűszert! Végül keverjük hozzá az újhagymát, a rukkolát, a gránátalmamagokat és öntsük rá a gránátalmaszirupot, valamint a citromlevet. Keverjük össze, de ekkor már nem kell gyúrni. Tálaláskor csorgassunk még rá néhány csepp citromlevet. 3.5.3226

Vegán sajt (szójamentes, gluténmentes)

2017. július 9. VegaLife 

Vegán sajt (szójamentes, gluténmentes)Ha visszagondolok erre a sajtkészítményre, gondolatban újra nekikezedek és elkészítem, nem csak azért, mert gyorsan összehozható (éppen csak hűtőben kell pihentetni pár órát), hanem mert iszonyú finomra sikeredett. Férjem szerint is nagyon finom íze volt. Oké, a legtöbb dologért Ő odáig van, ami a konyhából az én kezem alatt készül, de ezt a sajtot azóta is emlegeti. Ugyan itt, Angliában egyre szélesebb választéka van a növényi sajtoknak, mégsem említhetők egy kalap alatt a házi készítésű sajtok és a boltban megvásárolhatók. Ez a sajt lágyra sikerült, szeletelés után akár finoman kenhető is. Ha több agar-agar-t teszünk hozzá, keményebb állaga lesz, de mindig megmarad egyfajta kocsonyás állaga. A recept Hozzávalók: - 15 dkg kesudió (érdemes beáztatni legalább 30 percre, de akár órákra vagy egy éjszakára is) - 4 dkg sörélesztő pehely - 1 gerezd fokhagyma - 1 teáskanál só - 1 teáskanál  paprika - 1 teáskanál datolya szirup - 1 citrom kifacsart leve - 1/­­4 teáskanál turmeric (vagy kurkuma) - 1.7 dl hideg víz   - 1 teáskanál agar agar (púpozott) - 1.7 dl hideg víz   Az első hozzávalókat tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze. Az utolsó két hozzávalót, az agar agart keverjük ki a vízzel, majd forraljuk fel folyamatos kevergetés közben (kb. 5 percig tart). Amikor sűrűsödik, tegyük hozzá az összeturmixolt részhez, majd enyhén keverjük át. Sütőpapírral vagy frissentartó fóliával bélelt edénybe öntsük a masszát és legalább 2 órát pihentessük hűtőben, akkor fog igazán egybe állni, besűrűsödni. Néhány órás hűtóben történő pihentetés után tányérra vagy tálcára tesszük és tálalhatjuk.       

Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. július 7. Zizi kalandjai 

Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán) A robotgépben összedarált vöröslencse hagymával és fűszerekkel… igen, tudom, úgy néz ki, mint a körözött, de nem az! Ennek a receptjét már nagyon vártátok! Facebookon az egyik vegán csoportban követelték minél előbb a receptet, különben jaj lesz nekem! Hát íme… falatnyi, ropogós fasírtgolyók. Ízletesek. Fehérjében gazdagok. Nagyobb adag is készíthető belőle, így a maradékot lefagyasztva, majd később elővéve és felmelegítve, gyorsan készíthetünk velük salátát, tálalhatjuk gabonával, főzelékkel, de akár valamilyen zöldséges tésztával is. A recept az egyik kedvenc szakácskönyvemből származik, Andrea Duclos The Plantiful Table című könyvéből, amely tele van színesebbnél színesebb receptekkel. Jó párat már kipróbáltam belőlük és jó pár még várat magára. A fasírtgolyók gyerekbarátak, teszteltem már többször Ádin és Ákin is, ízlett nekik. Elmajszolgattak néhány darabot ebédre. Ettük már quinoával, zöldségekkel, tahini szószba mártogatva. Felhasználhatósága nagyon sokrétű! Próbáljátok ki! Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 3 óra Főzési idő 30 perc Teljes idő 3 óra 30 perc   Szerző: Zizi Recept típusa: vega fasírt, ázsiai Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 2 bögre vöröslencse, beáztatva 2-3 órára 1 kis fej vöröshagyma, meghámozva, kisebb darabokra vágva 2 gerezd fokhagyma, meghámozva 1 kis ujjnyi darabka gyömbér, meghámozva ½ csokor koriander 1 teáskanál római kömény 1 teáskanál paprika 1 teáskanál só ½ teáskanál chili pehely (opcionális) kókuszzsír, sütéshez Elkészítés Tegyük az összes hozzávalót késes aprítógépbe. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg viszonylag sima masszát kapunk (nem baj, ha marad benne egész lencse darab vagy kisebb hagyma darab). Tegyük egy tálba a vöröslencsés masszát és formázzunk belőle falatnyi golyókat. Közepes láng felett hevítsünk fel egy teflon- vagy kerámiaserpenyőt. Tegyünk bele 3-4 evőkanál kókuszzsírt, majd kezdjük el benne kisütni a fasírtokat. Sülés közben egy kanál segítségével forgassuk a fasírtokat, hogy minden oldalukon ropogósra süljenek. Jegyzetek Recept: Andrea Duclos: The Plantiful Table szakácskönyvből. Sütéskor éppen csak legyen kókuszzsír a serpenyőben, tehát a fasírtokat nem bő olajaban kell sütni! 3.5.3226

Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje

2017. június 21. VegaNinja 

Természetesen a majonéz semmilyen formában nem a világ legegészségesebb étele, mivel hozzáadott olajat és cukrot tartalmaz. De mindenképpen jobb, mint a tejes-tojásos verziója, és a veganizmus amúgy sem arról szól, hogy mindig a legegészségesebb dolgokat esszük, hanem arról, hogy nem ártunk másoknak. Ez a recept talán a legegyszerűbb a blogon, kb. 5 percbe telik elkészíteni, és ha sikerül eltalálni a megfelelő arányokat, olyan lesz, mint a bolti. 0,5 dl szójatej 0,7 dl semleges ízű olaj (pl. étolaj) 1 evőkanál cukor (vagy más, természetes édesítő) 1 csipet só 2-3 evőkanál citromlé Az összetevőket beleöntjük egy befőttes üvegbe, és botmixer segítségével alaposan elkeverjük. Minél több az olaj, annál sűrűbb a majonézünk. Csak szójatejjel működik, mert abban található szójalecitin, ami egy természetes emulgeátor, azaz segít a vízbázisú anyagnak az olajbázisú anyaggal elkeveredni, és krémet alkotni. A light szójatej sem működik sajnos erre a célra, csak a normál. És a végeredménynek nem lesz szójaíze! Ezt a veganézt aztán átalakíthatjuk tartármártássá némi extra mustárral, csinálhatunk aioli szószt belőle (fokhagymás majonéz), vagy elkeverhetjük Sriracha szósszal, vagy más csiliszósszal. Ezersziget salátaöntet is készíthető belőle, ha hagymát (reszelve vagy por formában), fokhagymát (szintén pürésítve vagy por formában), pirospaprikát, borsot, cukrot, sót, és citrom- vagy  narancslevet adunk hozzá. The post Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje appeared first on VegaNinja.


Az összes 'hagyma' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!