Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Tejfölös-kakukkfüves laskagomba galuskával
Vegán, mindenmentes kókuszgolyó
Reagálnak egymás félelmére és fájdalmat is érezhetnek a halak
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon
hagyma receptek
Flammkuchen, a kelesztés nélküli elzászi hagymás lepény
12:03 Prove - a világ vegán szemmel
A flammkuchen - más néven tarte flambée - egy hagyományos elzászi specialitás, amely tökéletes választás egy rohanós fogadásra. Nem kell keleszteni, így szinte pillatok alatt elkészül, és bármilyen alkalomra tökéletes. A flammkuchen nagyon hasonló az itthon is jól ismert kenyérlángoshoz, azzal a különbséggel, hogy nem kelesztett tésztából készül, ezért sokkal gyorsabb is egyszerűbb az elkészítése.… The post Flammkuchen, a kelesztés nélküli elzászi hagymás lepény appeared first on Prove.hu.
Lasagna vöröslencse raguval és fokhagymás spenóttal (vegetáriánus)
Nem gondoltam, hogy idén hozok még receptet, de ha így alakult és kértétek Instagramon, így megosztom. Lasagna – nem egy tipikus karácsonyi étel (Magyarországon), de vannak olyan ismerőseim, akik karácsonykor lasagna-t is készítenek. Imádom a rakott dolgokat (rakott krumpli, lasagna, stb.), de tény, hogy kicsit időigényes az összerakásuk. Viszont elő lehet készíteni az egyes részeit… Source
Céklás sós gofri növényi, bazsalikomos sajtszósszal tálalva
Én nagyon szeretem a sós muffint; goffrit, palacsintát, szóval minden olyan édességet, amit sósan is lehet fogyasztani, szívesen kipróbálok. Ez egy remek GM finomság, kenyér helyett is kitűnő alternatíva. 25 dkg cékla 10 dkg répa 7 ek. barna rizsliszt 1 lenmagtojás (1 ek. lenmag + 3 ek. langyos víz 1 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma […]
Brokkolis falafel
Falafel, egy kis csavarral: Hozzávalók: 1/2 fej brokkoli (bátrabbaknak 1 fej) 1 csicserikonzerv (40 dkg) 2 gerezd fokhagyma 1 tk. római kömény 3 ek. tahini 1 csokor koriander só, bors olaj a sütéshez Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük és bő, forrásba levő vízbe dobjuk, 10 perc alatt megfőzzük, majd szárazra csöpögtetjük. A csicseriborsóról leöntjük a levet (tegyük […]
Tökéletes lilahagymalekvár: mindössze 5 összetevőből áll
2024. november 20. Prove - a világ vegán szemmel
A lilahagymalekvár harmonikusan ötvözi az édes, sós és savanykás ízeket. Tökéletes kísérője lehet vegán sajtoknak, sülteknek vagy akár egy szelet friss kenyérnek is. A lilahagymalekvár elkészítéséhez mindössze öt, hétköznapi hozzávalóra van szükséged, amit bármilyen boltban könnyedén megtalálhatsz. Ráadásul az elkészítése is egyszerű, csupán egy titka van: a türelem. A tökéletes karamellizációhoz ugyanis idő kell, és… The post Tökéletes lilahagymalekvár: mindössze 5 összetevőből áll appeared first on Prove.hu.
Mindent-bele gyógyleves
A gyermekeink nem annyira levesesek, jobban szeretik az egytálételeket. Ezért nincsen mindennap leves itthon, vagy ha igen, tartalmas, sűrű levesek készülnek, utána egy könnyű főétellel. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1 paradicsom 1/2 kisebb fej karfiol 1 marék borsó 1 konzerv fehérbab 2 szál sérgarépa 1 kisebb karalábé 1 közepes burgonya zeller, fehérrépa – ízlés szerint […]
Koreai csípős tészta növényi tejszínnel és gochujang szósszal
2024. szeptember 2. Prove - a világ vegán szemmel
A gochujang szósszal, vagyis fermentált chilipasztával készült csípős koreai tészta az utóbbi időben híresült el világszerte a TikTok- és Instagram-videóknak köszönhetően. Többféle különböző változata lett ismert, mi most egy vegán verziót mutatunk. Ebben a receptben a gochujang tészta alapja az újhagyma és a fokhagyma, amihez fermentált chilipaszta és agávészirup kerül. A szószt a növényi tejszín… The post Koreai csípős tészta növényi tejszínnel és gochujang szósszal appeared first on Prove.hu.
Fügés-pekándiós töltött tök
2024. augusztus 22. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Annátólkaptuk ezt a különleges receptet, két változatban. A. Töltelék: 2 kis fej hagymát olajon , kurkumával, kis levesporral, római köménnyel, picit szerecsendióval megdínszteltem. A tök belsejét gömbölyű gyümölcsvájóval kiszedtem, a gömböket kicsit apróbbra vágtam, majd ráborítottam a hagymára. 3-4 szem érett füge belsejét belekanalaztam. Összeforgattam. Levet engedett, hagytam párolódni. Aprószemű zabpelyhet szórtam bele, pépesedett, krémesedett, a végén kicsi zab-főzőtejszínnel lágyítottam. A tökhajót fokhagymás olajjal kikentem. Beletöltöttem a tökbe. Sütőben 180 fokon sült, lefedtem eleinte (átszurkált sütőfóliával) , alátettem egy lábast vízzel, hogy párologjon a sütőben. A végére levettem. Petrezselyemmel megszórtam, pekándióval díszítettem. B. Lehet ugyanez korianderrel és gránátalma magokkal ( ezt akartam, csak nem kaptam gránátalmát). Reszelhetünk rá növényi sajtot is. Ha valakinek van kedve: pekándiót mézzel megcsurgatsz, kisütöd a sütőben- nagyon finom, azt is lehetne a tetejére tenni, illene. Köret: a quinoát megmossuk, sóval megfőzzük. Az édesburgonyát külön kockára vágva szintén kifőzzük. A végén összeborítjuk. A salátához dresszing: 1 kiskanál mustár, méz, citrom, főzőtejszín, repceolaj. A salátába mangót aprítottam, lehet rá reszelt sajtot is, szárított kenyérkockát és összekutyulod. Mehet bele mindenféle vékonyra vágott paprika. Mennyei! :)
9 különleges pite a gluténmentes almástól a spenótos-fokhagymásig
2024. július 18. Prove - a világ vegán szemmel
Meggyes, spárgás, sütőtökös, karamellás-banános: ez csak néhány azokból a piteötletekből, amikkel ebben a válogatásban találkozhatsz. Mindegy, hogy épp sósra vagy édesre, klasszikusra vagy nem mindennapi kombinációra vágysz, e kilenc pite közül biztosan találsz olyat, ami elnyeri a tetszésed. A pite egy olyan sütemény, amely generációk óta összehozza a családot és a barátokat a különböző eseményeken.… The post 9 különleges pite a gluténmentes almástól a spenótos-fokhagymásig appeared first on Prove.hu.
Kapros-joghurtos töksaláta
Hozzávalók: 1 főzőtök 2 kanál olaj 1/3 kk asafoetida (vagy fokhagyma) egy csomag kapor 5 dl joghurt egy csipet frissen őrölt feketebors 3 ek olívaolaj 2 kk só A főzőtököt megpucolom, félbevágom, kiszedem a magos részt, a többit pedig mandolin szeletelőn vékony csíkokra vágom vagy lereszelem. Apróra vágom a kaprot. Egy lábosban felmelegítem az olajat, beleszórom az asafoetidát (vagy a lereszelt fokhagymát) és ráteszem a tököt. Hozzáadom a kapor felét, és időnként megkevergetve addig dinsztelem, amíg elfő a leve, amit kiengedett. Félreteszem, hogy kihűljön. Közben elkészítem a dresszinget: a joghurtban elkeverem a sót, néhány tekerésnyi borsot őrölök, hozzáadom az olívaolajat és a maradék kaprot, majd alaposan összekeverem. Ha a tök kihűlt, elkeverem a dresszinggel és hűtőben érlelem.
Citrusos frissesség: spenótos gnocchi citromhéjjal
2024. június 13. Prove - a világ vegán szemmel
A spenótos gnocchi egy igazi komfortétel, ami mindössze húsz perc alatt elkészül. Ez a gyors és egyszerű recept készülhet készen kapható vagy házi készítésű gnocchi felhasználásával is. A gnocchihoz forgatott krémes szósz fokhagymával, tejszínnel és friss citromhéjjal készül, ami csodálatosan harmonizál a spenót üde ízével. Az olasz konyha egyik sajátossága a burgonyából és lisztből készített… The post Citrusos frissesség: spenótos gnocchi citromhéjjal appeared first on Prove.hu.
Szójaszószos zöldbabköret fokhagymával és szezámmaggal
2024. május 18. Prove - a világ vegán szemmel
Ha szeretnéd izgalmasabbá és komplexebbé varázsolni a zöldbabköretet, akkor ez a szójaszószos változat fokhagymával és szezámmaggal a tökéletes választás. Gyorsan elkészül, és garantáltan a legválogatósabb zöldségfogyasztókat is leveszi majd a lábukról. A zöldbabköretet leggyakrabban párolva készítik el, ami általában kevésbé örvend nagy népszerűségnek, mint egy tepsis burgonya vagy egy majonézes krumplisaláta. Azonban most megmutatjuk, hogy… The post Szójaszószos zöldbabköret fokhagymával és szezámmaggal appeared first on Prove.hu.
Aglio e olio, azaz fokhagymás spagetti: az olaszok ,,nincs itthon semmi tésztája
2024. április 11. Prove - a világ vegán szemmel
Az aglio e olio neve annyit jelent: fokhagyma és olaj. Ez a két fő összetevő szükséges ugyanis az egyik legegyszerűbb, de egyben legnagyszerűbb olasz tésztaételhez. Ez az étel Olaszországban tulajdonképpen olyan, mint itthon a krumplis tészta: általában akkor készítik, amikor fogyóban van a kamrakészlet. Tökéletes hétköznapi vacsora önmagában is, de még inkább ezzel a tökmagos-bazsalikomos… The post Aglio e olio, azaz fokhagymás spagetti: az olaszok ,,nincs itthon semmi tésztája appeared first on Prove.hu.
Spenótos tészta sütőben sült gombával
Nagyon sok spenót terem a kertben, így próbáljuk nyersen és főzve is enni: készült már belőle spenótos rakott krumpli, rengeteg zölturmix, spenótos lasagne, spenótos palacsinta, spenótos rizotto és most ez a tésztaétel. Egyszerű, gyors, finom. Hozzávalók: fél kg spenót (főzve ennyi), 2 gerezd fokhagyma 2 ek. kölesliszt cukormentes mandulatej (kb. 7-8 dl) só – ízlés […]
Vegán egybesült fasírt
Ebben az egybesült fasírtban minden értékes alapanyag benne van: a főtt, barna rizs (teljes értékű gabona), dió (olajos mag), lencse (hüvelyes), és hagyma, fűszerek dúsítják ezt a komplettált, fehérjedús fogást. Ami önmagában, egy salátával is megállja a helyét, netán egy zsemlébe téve; de krumplipürével is remek választás lehet az ünnepi asztalon. Hozzávalók: 1 nagy konzerv […]
Hasa adas - krémes líbiai vöröslencseleves
2024. november 10. Prove - a világ vegán szemmel
Egyszerű, egészséges összetevők, könnyű elkészítés, laktató végeredmény: ez a hasa adas, a líbiai vöröslencseleves receptje, ami a római köménytől és a karamellizált hagymás feltéttől lesz különleges. A líbiai vöröslencselevesbe a fűszereken kívül répa és paradicsom is kerül. Így ez nemcsak isteni, de csupa egészséges, zöldségekkel teli fogás. Hogy még laktatóbb legyen, kínálhatsz mellé lapos kenyeret,… The post Hasa adas - krémes líbiai vöröslencseleves appeared first on Prove.hu.
Tökös lecsó: még ne ints búcsút a napsütötte zöldségeknek
2024. szeptember 15. Prove - a világ vegán szemmel
Bár a rossz idő már beköszöntött, még nem kell búcsút inteni a paradicsom- és paprikaszezonnak. Lentebb elhoztuk nektek a - nem csak - nyári szezon klasszikusát, a tökös lecsót. A klasszikus lecsónak mindössze három fő összetevője van: egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika. Persze azóta rengeteg változata lett ismert különböző területeken,… The post Tökös lecsó: még ne ints búcsút a napsütötte zöldségeknek appeared first on Prove.hu.
Koreai csípős tészta tejszínnel és gochujang szósszal
2024. szeptember 2. Prove - a világ vegán szemmel
A gochujang szósszal, vagyis fermentált chilipasztával készült csípős koreai tészta az utóbbi időben híresült el világszerte a TikTok- és Instagram-videóknak köszönhetően. Többféle különböző változata lett ismert, mi most egy vegán verziót mutatunk. Ebben a receptben a gochujang tészta alapja az újhagyma és a fokhagyma, amihez fermentált chilipaszta és agávészirup kerül. A szószt a növényi tejszín… The post Koreai csípős tészta tejszínnel és gochujang szósszal appeared first on Prove.hu.
Grill zöldségek másképp
2024. augusztus 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Gabitól kaptuk ezt a gyors, nagyon guszta receptet. Hozzávalók: - Válogatott idényzöldségek ízlés szerint (cukkini, paradicsom, hagyma, répa, paprika, padlizsán, stb.) - Extra szűz olivaolaj - Zöldfűszerek - Szendvicssütő Elkészítés: Sárgarépát fél centis, cukkinit, paprikát, paradicsomot, hagymát (vörös-, lila-) 1-2 centi vastag lapos szeletekre vágunk, és extraszűz olívaolajban elkevert tetszés szerinti zöldfűszeres marináddal megkenjük. Melegszendvicssütő csíkos betétjére helyezve 1-2 perc alatt elkészül. Humusszal, pirítóssal, olajbogyóval salátával könnyed nyári vacsora. Jó étvágyat!
Kapros töksaláta - vegán
Régi családi recept, a nagymamám is sokszor főzte és az anyukám is gyakran készíti nyáron. Beteszi a hűtőbe, szuper köret valami mellé, de magában is tökéletes. Üdít és frissít a kánikulában. Hozzávalók: 1 főzőtök vagy nagyobb cukkini 2 ek olaj fél kk asafoetida (vagy fél hagyma) 1,5 kk pirospaprika csipetnyi őrölt feketebors 1,5 kk só 1 ek apróra vágott friss kapor 2 ek ecet 1 ek cukor Az elkészítése igen egyszerű. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kiszedjük. A tiszta tökhúlt legyaluljuk vagy durvára reszeljük. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a fűszereket: az asafoetidát, a paprikát és a borsot. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a tököt, a sót és a kaprot. Jól összeforgatjuk és addig pároljuk, amíg a tök megpuhul. A végén bekeverjük az ecetet és a cukrot és még egy-két percig főzzük.
Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló
2024. június 28. Prove - a világ vegán szemmel
Ami az olaszoknál a pizza, az a magyaroknál a krumplis tésztából készült kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. Emellett paradicsomszósz helyett a magyar konyha elmaradhatatlan összetevője kerül rá alapként: sok-sok fokhagymával ízesített tejföl. Íme a vegán változat. A kenyérlángosra hagyományosan olyan összetevők kerültek, amelyek minden kamrában megtalálhatók voltak. Ezért a leggyakoribb és egyben leginkább… The post Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló appeared first on Prove.hu.
Savanyított lilahagyma: 10 perc alatt kész és hetekig fogyasztható
2024. május 21. Prove - a világ vegán szemmel
A savanyított lilahagyma különlegessé és izgalmassá teszi a legegyszerűbb ételeket: a szendvicsnek, a köretnek és a salátának is új életet adhat, de különböző mártogatósokat is feldobhatsz vele. Ráadásul mindössze tíz perc összedobni, utána pedig hetekig eláll a hűtőben. Egyre több zöldségnek és gyümölcsnek van itt az idénye a jó idővel, ami egyben a befőzés időszakának… The post Savanyított lilahagyma: 10 perc alatt kész és hetekig fogyasztható appeared first on Prove.hu.
Bársonyos brokkolis tészta: fokhagymásan és citromosan
2024. április 13. Prove - a világ vegán szemmel
A brokkolis tészta azon ételek közé tartozik, ami tökéletes a fáradt napokra, mivel villámgyorsan, mindössze néhány összetevőből elkészül. De nem csupán a gyorsaságával varázsol el: egyszerűségében és tiszta ízvilágában is rejlik valami igazán különleges. Azt már tudjuk, hogy a brokkoliból isteni krémleves készülhet, de mitől különleges ez a brokkolis tészta? Egyrészt a brokkoli friss, enyhe… The post Bársonyos brokkolis tészta: fokhagymásan és citromosan appeared first on Prove.hu.
Vega fasírt
Hozzávalók: 2 bögre főtt köles 2 közepes sárgarépa 1 bögre darált napraforgómag 1 ek. víz 3 ek. darált lenmag füstölt paprika, paprika - ízlés szerint 1 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld fél bögre apró szemű zabpehely Elkészítés: A kölest kifőzzük: 1 liter forrásban lévő vízbe tegyünk 1 bögre kölest, sózzuk meg, és lefedve, […]
Gyömbéres sárgarépa krémleves
A környezetünkben sokan köhögnek vagy betegek, így szerintem tavasszal is megállja a helyét ez a gyömbérrel dúsított krémleves. Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa 1 közepes édesburgonya 1 nagy fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma kb 1,5×1,5 cm-es gyömbér 1 ek. olaj szerecsendió, szegfűbors, barna cukor, sörélesztőpehely, csilipehely, só – ízlés szerint 1 ek. citromlé 1 l víz […]
Az összes 'hagyma' találat megjelenítése »