kesudió receptek - Vegetáriánus receptek

kesudió receptek

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. június 16. Zizi kalandjai 

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) A datolyagolyók sláger számba mennek nálunk. Nagyon szeretik a fiúk és mi is. Kiváló tízórai a reggeli turmixunk után (nyári időszakban mindig turmixszal indítjuk a napot… jön az őszibarack szezon is ihatjuk a kedvenc turmixomat, juhéj!), de kirándulásra, játszótérre is magunkkal vihetjük. Előnye, hogy a melegben nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, csak az aprítógépbe bedobálunk mindent, aztán jöhet a közös program a gyerekekkel és tetszőleges nagyságú golyókat formázva már készen is vagyunk. Ez most egy mangós változat, cukormentes aszalt mangót használtunk hozzá és mennyei lett. Mindig azon csodálkozom, hogy a cukormentes aszalványok miért drágábbak, mint a cukrosak, amikor a cukormenteshez semmilyen más élelmiszert nem használnak, csak magát a gyümölcsöt… megaszalják, aztán kész is. A cukroshoz meg pluszban kell fizetni a cukorért és az kevesebbe kerül, mint a cukormentes? Ki érti ezt? Én a cukormentes nagyon finom aszalt mangót a Lehel piacon vettem (kimérve lehet venni). Nagyon finom magában is, de így a datolyagolyóban is isteni. És néhány szó a datolyáról, mert mindig sokan kérdeztek róla. Én szeretek friss datolyát használni a nyers süteményekhez, meg magában enni is. Friss datolyát be lehet szerezni ázsiai/­­keleti fűszeres szupermarketekből. Ahol nincsen ilyen az online tud rendelni a Biorganiktól vagy a Datolyakirálytól. Ha pedig aszalt datolyát használtok, akkor csakis jó minőségűt, amely nincsen glükózsziruppal és fényezőanyaggal (!!!) kezelve. Aszalt datolya esetében érdemes a datolyát felhasználás előtt egy-két órára hideg vízbe áztatni vagy ha kevesebb az időnk, akkor 15 percre meleg vízbe. Utána kimagozzuk és már használhatjuk is. Ja, a fotózás a minimalista stylingot követi… egy egy éves és egy négy éves mellett ezt tudtam kihozni a képekből! Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 20 perc   Könnyen elkészíthető, nyers datolyagolyó falatok tízóraira vagy kiránduláshoz. Szerző: Zizi Recept típusa: snack, datolyagolyó, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 20-25 darab Hozzávalók 200 g friss datolya, kimagozva 180 g dió és mandula, vegyesen 60 g cukormentes aszalt mangó 4 evőkanál kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál mandulavaj 1 evőkanál chia mag Elkészítés Tegyük robotgépbe a diót, a mandulát, és daráljuk kis darabos állagúra. Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot). Formázzunk golyókat a masszából. Zárt dobozban, hűvös helyen, hőtőben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani). Jegyzetek A mandulavaj helyett kesudióvajat vagy földimogyoróvajat is használhatunk. 3.5.3226

Zabkása reggelire

2017. június 14. Gitta nyersétel blogja 

Zabkása reggelireA zabot természetesen nem főzzük meg, de hogy felpuhuljon, hogy az enzimek feléledjenek benne jól beáztatjuk. És hogy legyen elég ideje ázni, már előző este szép gondosan elvégezzük ezt a műveletet. Lehet rögtön abba a tányérba tenni, amiben el fogjuk másnap fogyasztani, vagy ha magunkkal visszük munkába, akkor akár egy befőttes üvegbe is. Lehet a zabpehely mellé még más magokat is tenni, pl. mandulát, diót, chia magot, kókuszchipszet, kinek mi van otthon, és lehet aszalt gyümölcsöket is, datolyát, aszalt szilvát, goji bogyót. Lehet édesíteni szirupokkal, mézzel, datolya sziruppal, stb... Ez itt most egy lehetséges összeállítás, de bátran lehet variálni. Hozzávalók: 4-5 evőkanál zabpehely 3 evőkanál goji bogyó 1/­­2 banán karikára vágva 4 evőkanál chia mag egy marék kesudió egy marék aszalt meggy kb 2 dl mandulatej (vagy más növényi tej, lehetőleg frissen készített pl itt találod hogyan készíts mandulatejet) vagy amennyi belefér az üvegbe A magokat, gyümölcsöket beletöltjük az üvegbe (én itt egy kisebb, kb 3 dl-es üveget használtam), ráöntjük a növényi tejet, és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A magok és aszalt gyümölcsök felpuhulnak reggelre és kitűnő reggelit kapunk. itt már ráöntöttem a mandulatejetReggelre megdagadt a chia mag, és a zab és a goji is megpuhult. Fogyasztás előtt legalább 1 órával érdemes kivenni a hidegről, ne együnk reggelire hűtőhideget :) Lehet enni az üvegből, én tányérba öntöttem, és öntöttem még rá mandulatejet, hogy még lédúsabb legyen. Vigyázat, nagyon laktató: a tányérban össze lehet keverni az összetevőket 

Krémes avokádós tészta

2017. június 3. Éltető ételek 

Krémes avokádós tésztaSzeretem az avokádót, bár elég ritkán veszek, mert igen borsos az ára. A boltokban már csak akkor árazzák le, amikor már túlérett. Ilyenkor szoktam vásárolni úgy, hogy a kis szára alá nézve meg tudom állapítani, hogy a belseje még szép zöld, vagy már barnás, és inkább kukába való. Hozzávalók (2 adag): - 20 dkg spagetti tészta (gluténmentes tésztával is készítheted) - 1 érett avokádó - 1 marék spenót és/­­vagy mángold - 1 kis marék friss bazsalikom - 1 evőkanál reszelt parmezán vagy sörélesztőpehely (így vegán lesz) - 1 gerezd fokhagyma - 1 evőkanál friss citrom leve - himalája só, bors - opció: 1-2 evőkanál kesudió vagy fenyőmag - paradicsom (ha van, akkor koktél) - 1 kisebb lilahagyma Elkészítése: - A tésztát bő, sós vízben főzd meg. - Az avokádót a zöld levelekkel, a fokhagymával, a fűszerekkel és kevéske főzővízzel (3-4 evőkanál) botmixerezd össze. Szórd bele sörélesztőpelyhet vagy a parmezánt. - A lilahagymát vágd fel kis kockára, és a paradicsomot is ehető falatokra. - Keverj mindent össze. :) és jóízűen falatozd be.

Epres sajttorta

2017. május 26. Gitta nyersétel blogja 

Epres sajttorta A tavaszi, nyári ünnepek legszebb, és mondhatom azt is, hogy a legfinomabb étele ez az epres sajttorta. Készítése közben türelem, alázat, finom mozdulatok szükségesek, itt nem szabad semmit elsietni. Az eredmény pedig lélegzetelállító. Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához: (a rétegek 25dkg, 50 dkg, 25 dkg, vagyis összesen ez a torta kb. 1 kg-os lesz díszítés nélkül) az alaphoz: 15 dkg beáztatott datolya 10 dkg kókuszreszelék 1 evőkanál őrölt arany lenmag csipet só a töltelékhez: 25 dkg kesudió 2 citrom leve és reszelt héja (bio citrom legyen) 2 evőkanál agavé szirup 15 dkg kókuszolaj 2-3 evőkanál tisztított víz az epres réteghez: 20 dkg eper 1 evőkanál agavé szirup 2 evőkanál útifűmaghéj a díszítéshez: eper Elkészítése: Az alaphoz először a datolyát és a fűszereket tegyük aprítógépbe, majd a lenmagot és annyi kókuszreszeléket, hogy egy nem túl lágy, formázható masszát kapjunk. Ha már kész datolyapépet használsz, akkor gép sem kell, hanem egy tálban ki tudod keverni a kókuszreszelékkel és a fűszerekkel. Inkább morzsás, mint pépes legyen. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és a masszát egyenletesen lenyomkodjuk az aljára. A töltelékhez megolvasztjuk a kókuszolajat, és a citromlével, agavé sziruppal együtt turmixgépbe tesszük. Most jöhet a kesudió és épp csak annyi víz, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni. Ha túl sok vizet teszünk bele, a massza a tortában nem fog megszilárdulni, szobahőmérsékleten folyós lesz. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, és teljesen simára, homogénre turmixoljuk. Ráöntjük a tortaformában az alapra. A tetejét szépen simítsuk el, hogy teljesen egyenes legyen. Tegyük hidegre, hogy meg tudjon szilárdulni. (Fagyasztóba is mehet, amíg a felső réteget elkészítjük.) A következő réteghez az epret törjük össze villával, vagy aprítógépben a pulse funkcióval, hogy maradjanak benne még darabos részek. Tegyük egy szűrőbe, és a lecsöpögő eperlét fogjuk fel, kis poharakban ki lehet tálalni. A szűrőben maradt epermasszát édesítsük, majd tegyük hozzá az útifűmaghéjat (ez fogja kicsit megszilárdítani, zselésíteni a gyümölcspépet). Várni kell egy kicsit, amíg a kis maghéjak beszívják magukba a nedvességet, nem szabad türelmetlennek lenni. Ha túladagoljuk, akkor jó kemény lesz, szép és vágható, ugyanakkor a vizen kívül az útifűmaghéj az ízeket is magába szívja, és sajnos íztelen lesz a torta teteje. Szóval érdemes vigyázni. Vegyük elő a tortát a fagyasztóból, és az epres masszát simítsuk rá a tetejére. Arra vigyázzunk, hogy csak akkor tegyük rá a tortára, ha a töltelék már teljesen megszilárdult, különben bele fog folyni. Érdemes kivárni. Visszatesszük a hűtőszekrénybe teljes dermedésig. Tálalás előtt lapokra vágott eperszeletekkel díszítjük. A receptet megtalálod az Élő ételek ünnepnapokra című könyvemben, amit megrendelhetsz tőlem: lenartgitta101@gmail.com vagy a kiadótól, jobbra fent a borítóra kattintva.

Szőlős gyümölcsrizs

2017. május 19. Gitta nyersétel blogja 

Szőlős gyümölcsrizsGyümölcsrizs nyersen? hát persze... mindent csak zöldségekből, a rizs most cukkiniből lesz, a gyümölcsök ígérem igaziak :) A gyümölcsrizs készítésének a receptje már fent van a blogomon itt: GYÜMÖLCSRIZS Attól függően, hogy milyen gyümölcsök vannak itthon, milyen kedvem van, mindig más és más eredmény születik. Most újra elkészítettem sok sok mazsolával, szőlővel. Csak 2 adagot készítettem, ezért nem a Thermomix-et használtam, hanem az OZEN-t. Az OZEN vákumos turmixgép, ami azt jelenti, hogy turmixolás előtt kiszippantja a levegőt a kehelyből, így a turmix nem szívja magát tele levegő buborékokkal, és sokkal tovább marad friss. És most kipróbáltam, hogy vajon a kesudiót mennyire tudja simára turmixolni. Ráadásul kis mennyiségben. Nem csalódtam. Teljesen sima lett, és az edény falára sem csapta fel az egészet, úgyhogy kevés lett a veszteség is. Az eredmény pedig nem csak finom, de szép is lett. két pohár gyümölcsrizs  Ajánlom szeretettel nem csak a receptet, de a jól bevált turmixgépet is. OZEN

A negyedik születésnapi torta (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. május 10. Zizi kalandjai 

A negyedik születésnapi torta (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) El sem hiszem, hogy a nagyobbik kisfiam, Ádi már négy éves lett! Tisztán emlékszem a születésének minden pillanatára, az első fogának kibújására, az első önálló lépéseire, amikor tíz hónapos kora körül elkezdődött az übercukiság időszaka, ami azóta is tart, csak most már kiegészül gondolkodással, értelemmel. Két gyerek anyukájaként látom most már, hogy minden gyerek más és más, nagyon különbözőek a testvérek is. Ádi is teljesen más gyerek, mint Ákos. Persze huncutságban, zsiványságban nincs akadály egyikőjüknél sem! Nagyon nehéz két zsivánnyal a mindennapokat “túlélni”, de ilyenkor Éva barátnőm szavai csengenek a fülemben: “Ezeket az éveket senki nem adja vissza nekünk! Töltsünk velük olyan sok időt, amennyit csak tudunk!” Ádi már magyarázó kiskrapek hihetetlenül jó humorral. Folyamatosan kérdez, nem győzünk a kérdéseire válaszolni és persze olyan kérdésekkel is bombáz, amire nem tudjuk a választ (gyorsan utánanézünk a neten, hogy képbe kerüljünk az adott témával kapcsolatban )! Nehéz vele lépést tartani, de igyekszünk. Imád kuktáskodni a konyhában, ezért is kapott egy ilyen szettet a ajándékba. A szülinapját megint csak a biopiacon ünnepeltük szűk családi és baráti körben, ahogyan tavaly is. Annyira szuper a helyszín, minden adott a piknikezéshez, rohangáláshoz, játszóterezéshez és finom ételekhez. Hasonló dolgokat készítettem, mint tavaly, olyanokat, amelyeket könnyű enni két rohangálás között gyerekeknek és felnőtteknek is. A tortát együtt választottuk ki Ádival. Az alaprecept a The Happy Pears srácoktól származik, kicsit módosítottam rajta. Az alapja magos-datolyás-vaníliás, középen van egy isteni karamell réteg, a tetején pedig egy egyszerű kókuszkrém. Igen, krém, bár többen az Instagram fotó alapján kókusztejszínhabnak gondoltátok. Nagyon-nagyon tömény torta, elég belőle egy vékony szelet. Nagy kapcsos formában készült, így bőven jutott mindenkinek. Nyers vegán karamell-kókuszkrém torta   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 1 óra Teljes idő 1 óra 15 perc   Könnyen elkészíthető nyers vegán karamell-kókuszkrém torta. Tömény, de nagyon finom! Szerző: Zizi Recept típusa: sütemény, torta, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 8-10 főre Hozzávalók Torta alaphoz: 100 g dió 100 g kesudió 105 g friss datolya, kimagozva 2 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál kókuszreszelék ¼ teáskanál őrölt vanília Karamell krémhez: 375 g friss datolya, kimagozva 180 g mandulavaj 9 evőkanál víz 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír ½ teáskanál őrölt vanília késhegynyi só Kókusz krémhez: 2 konzerv kókusztej (jó minőségű, 60% kókusz tartalmú), használat előtt hűtőbe téve 2-4 órára 2 evőkanál agavészirup ¼ teáskanál őrölt vanília Tálaláshoz: friss eper Elkészítés Tegyük a diót és a kesudiót a robotgépbe és aprítsuk szemcsésre. Ekkor adjuk hozzá a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, kókuszreszeléket, és vaníliát. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll tésztává. A tortaformát béleljük ki folpackkal vagy kenjük ki kókuszolajjal és nyomkodjuk az aljába a datolyás diós-kesudiós keveréket, majd tegyük a hűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a többi réteget. Mossuk el a robotgép tartályát. Tegyük a mandulavajat, a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, a vaníliát és a sót a robotgépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet és lassan adagoljuk hozzá a vizet. Akkor van kész, ha karamell ízű és nyúlós az állaga, mint a karamellnek. Kenjük ezt a krémet (kicsit nehézkes a nyúlós állaga miatt) a datolyás diós-kesudiós alapra és tegyük vissza a hűtőbe. Vegyük ki a kókusztejet a hűtőből és bontsuk ki. A hideg hatására kettévált a sűrű krémes rész a vizestől. Kanalazzuk ki a krémet mindkét konzervből egy tálkába. A vizes részt tegyük hűtőbe és használjuk fel turmixok készítéséhez. Adjuk a krémhez az agavészirupot és a vaníliát, majd jól keverjük el és kanalazzuk a torta tetejére. Tálalásig tartsuk hűtőben (legalább 2 órát)! Tálaljuk friss eperrel! Jegyzetek 23 cm-es kapcsos tortaformában készült. Feltétlen jó minőségű minél magasabb zsírtartalmú konzerv kókusztejet használjunk ehhez a recepthez. Aszalt datolya is jó a tortához (ha nem kapunk frisset), csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) Édesítésre agavészirupot használtam, hogy megmaradjon a krém fehér színe, de természetesen használhatunk juharszirupot, vagy datolyaszirupot is. Ebben az esetben a krém drapp, világosbarna színű lesz. 3.5.3226  

Csupa csokis trüffel

2017. május 8. Éltető ételek 

Csupa csokis trüffelAmikor többre vágyunk egy jó minőségű csokinál, akkor turbózzuk fel egy-két finomsággal. 1-2 trüffelnél többet lehetetlenség megenni, mert tömény csokis íz, akár egy lágy brownie. Hozzávalók: - 1 tábla jó minőségű (ét)csoki - 5 dkg apróra tört (vagy durvára darált kesudió) - 5 dkg finomszemcsés kókuszreszelék - 1 dl kókuszkrém - 1 evőkanál méz vagy juharszirup - késhegynyi vaníliapor - 4-5 csepp narancsolaj Elkészítése: - A csokit törd fel kis kockákra, és vízgőz felett olvaszd fel. - Folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a kókuszkrémet, majd a kesudiót és a kókuszreszeléket. - Ízesítsd a fűszerekkel. - Hagyd kihűlni és tedd be a hűtőbe néhány órára. - Kanál segítségével gombócozd és forgasd meg kókuszreszelékbe.

Say Cheez Raw - Gourmet növényi ,,sajt különlegességek Budapesten

2017. április 20. Vegán lettem 

Versenybe szállhat egy érlelt nyers vegán ,,sajt a hagyományossal? Megtalálhatod a választ Say Cheez Raw bárban. A Say Cheeze Raw növényi ,,sajt különlegességeket készítő kézműves bár nyitását türelmetlenül várták a sajtalternatívára éhes tömegek. A Móricz Zsigmond körtértől csupán pár perc sétára levő Szabolcska Mihály utca 7-es szám alatt várja a sajtimádókat a kifejezetten gourmet jellegű kis ,,sajt bár. Bár a helyiség nem túl nagy, de annál családiasabb a hangulata, és falatozás közben a tulajdonosokkal is jóízűen el lehet beszélgetni.   A Say Cheez Raw kínálata A Say Cheeze Raw egy nyers vegán ,,sajt bár, mely szigorúan csak a legjobb alapanyagokból készült nyers, növényi alapú, kézműves sajt-alternatívákat kínálja a vegánoknak, a növényi étrend iránt érdeklődőknek, vagy éppen azoknak, akik szeretnék elhagyni a tejtermékeket étrendjükből. A sajtalternatívákat fogyaszthatod önmagában, vagy nyers krékerrel. Mindkettő külön-külön, és együtt is isteni. A ,,sajt készítésben szerencsére nem merült ki a tulajdonosok kreativitása, ugyanis egyéb ,,élő ételeket és italokat is kóstolhatsz a Say Cheeze Raw-ban, például nyers vegán taco-t, különböző smoothiekat vagy nyers édességeket. Látogatásom alatt egy sajtalternatívákból álló sajttálat kóstoltam, datolyás, levendulás, spirulinás és zsályás fokhagymás ízesítésű ,,sajtokból összeválogatva, melyeket két féle krékerrel fogyasztottam. Ezen kívül egy lágy ,,sajtot, nyers vegán taco-t, smoothiet és nyers fahéjas csigát ettem. A Say Cheeze Raw-ban kapható sajtalternatívák az érleléstől különlegesek. Pont úgy, ahogyan egy hagyományos sajtot, ezeket a kézműves növényi ,,sajtokat is érlelik. Minden falat egy kézzel készült, egészséges, élő ízbomba, amit egyszerűen nem tudsz majd nem szeretni. Nagyon sajtszerű és hihetetlenül krémes, gazdag íze van a Say Cheeze Raw sajtalternatíváknak, teljes mértékben visszaadták azt a sajtos ízvilágot, amit vártam. Semmire sem tudnék rosszat mondani, a krékerek, a taco és a smoothie is ízesek voltak, szinte el sem hittem, hogy ami ennyire egészséges, az lehet ennyire finom is. A ,,sajtokon kívül az én személyes kedvencem a nyers vegán fahéjas csiga volt. A kínálatot megtekintheted a Say Cheeze Raw facebook oldalán, vagy egyszerűen, ha ide kattintasz. Nem mellesleg a poharak, az evőeszközök és az elviteles csomagolás mind környezetbarát, komposztálható anyagokból készülnek, tehát a Say Cheeze Raw ötössel ment át a környezetbarát vizsgán is.   A Say Cheez Raw ötletgazdái Mint minden vendéglátó egységben, a kiszolgálás itt is ugyanolyan fontos, mint a minőségi alapanyagok és a fergeteges ízek. Szerencsére a Say Cheeze Raw nem csupán hibátlan alapanyagaival és mennyei ízeivel lopja be magát az ember szívébe, hanem a pult másik felén álló duóval is. Egy tündéri párról, Sebestyén Mercédeszről és Paczkó Rolandról beszélünk. Mercédesz négy éve, Roland pedig három éve vegán. Valamikor egy évvel ezelőtt váltottak nyers vegán életmódra, és imádják minden percét. Bevallásuk szerint még sosem érezték ilyen jól magukat, egyébként ez látszik is rajtuk; sugároznak az egészségtől és a jókedvtől. A Say Cheeze Raw által egy kis szeletet át is adnak az embereknek ebből a ,,nyers energiából. A nyers vegán sajtalternatívákat először otthon, maguknak készítették, de azok olyan jól sikerültek, hogy környezetükben is nagy sikert arattak. Gasztronómiai kalandozásuk szépen lassan a bár megnyitásához vezetett.   A Say Cheez Raw alapanyagok Mercédesz és Roland nagyon ügyelnek alapanyagaik minőségére. Egyik fő filozófiájuk, hogy csak olyan minőségű ételt készítsenek másoknak, amelyet ők is jó szívvel fogyasztanak. Nyersanyagaik többségét biopiacról, a szezonális alapanyagokat helyi termelőktől szerzik be. A további szükséges hozzávalókat egy közeli bioboltban vásárolják meg. Olyan minőségi alapanyagokkal dolgoznak, mint deglet nour datolya, német prémium minőségű kesudió és banán, hogy párat említsek. Minden termék, amit beszereznek bio és minden alapanyaguk vegán certifikációval rendelkezik. Ha hozzájuk mész jóllakni, akkor biztosra veheted, hogy nem csak finomat, hanem a legjobbat is kapod, ugyanis minden ételük 100%-ban organikus alapanyagokból készül, és mindent kézzel készítenek, hatalmas szeretettel és hozzáértéssel. Ha vegánként neked is hiányoznak a sajtok, vagy ha szeretnél kevesebb tejterméket fogyasztani, esetleg, ha szeretnél valami különlegességet kipróbálni akkor a Say Cheeze Raw a tökéletes választás számodra. Keresd fel őket személyesen és látogasd meg Facebook oldalukat is.   Nyitvatartás: Hétfő: zárva Keddtől szombatig 11:00 és 19:00 között nyitva. Vasárnap: Zárva Cím: 1114 Budapest, Szabolcska Mihály utca 7.

Vegán sajtféleség

2017. április 13. BioBrigi 

Vegán sajtféleségSophie oldalán találtam az eredeti receptet, és kipróbáltam. Köszi szépen. Valahol "félúton" jöttem rá, hogy agar-agarom csak Nagyúton van, így pektinnel készült. Mivel ez utóbbihoz adagolást csak lekvárra vonatkozóan találtam, a a hozzáadott mennyiség csak hasraütésre került bele, amitől csak kenhető jellege lett, de nekem tetszik. Az ajánlott fűszert majd legközelebb kipróbálom, ha a Bijóból rendelek, most amim volt itthon, az került bele. Sörélesztő pelyhet a sajtosabb ízvilág elérése érdekében tettem hozzá. Ja, és soknak találtam a javasolt sómennyiséget, nekem elég hozzá egy teáskanálnyi is, bár tudom, hogy a sajtok sósak. A Nutribulletet használtam pépesítéshez, mivel ahhoz folyadék kell, együtt daráltam le az egészet. Szerintem napraforgóval is működhet. Majd valamikor beszámolok arról is, ha kipróbálom. 112 g kesudió 2 dl víz 3 ek sörélesztőpehely (a lapocskás) 1/­­2 citrom leve fűszerkeverék(snidling, vörös és fokhagyma por, petrezselyemzöld) 10 g pektin 1 tk só 1 tk olaj A kesudiót fél napra beáztattam. A vizet felforraltam, és a pektint sűrű kevergetés mellett belekevertem. A gépbe tettem a lecsöpögtetett, átmosott kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a citrom levét, a fűszereket és a sót. Amikor kicsit hűlt a keverék, beleöntöttem azt is, és összeturmixoltam. Van egy kis Ikeás lefedhető üveg edényem, azt kellette volna kiolajozni, de elfelejtettem. Így is kijön, de azért legközelebb... :) Belekanalaztam a szószt, és pár órára a hűtőbe került.

Ezt ettem ma 2017. március 16 csütörtök

2017. március 18. Gitta nyersétel blogja 

Ezt ettem ma 2017. március 16 csütörtökReggeli: narancsos-petrezselymes zöld turmix, sűrűn, benne banán, goji bogyó és chia mag. Most úgy fotóztam le, hogy minden bele van keverve... Zöld turmix Napközben: be kell, hogy valljam töredelmesen, hogy egész nap jégkrémet ettem. Nem a böjt része, hanem most egy ilyen projekten dolgozom, egészséges jégkrémek receptjét kisérletezzük egy vállalkozás részére. Nagyon sokat kell kóstolni... :) Alapanyagok: gyümölcsök, kókuszkrém, kókuszreszelék, kesudió... stb... egészséges jégkrémek  Vacsora: nyers vegán tortilla zöldségekkel, balzsamecettel :) No ez viszont király volt... nyers vegán tortilla  hajlékony az almától  Még szerdán aszaltam három lapot (50 dkg alma, 10 dkg spenót pici sóval összeturmixolva, és 20-20 dkg-os lapokra megaszalva). Rugalmas, picit édes, picit sós, remek alapja egy zöldség tekercsnek. avokádó és savanyú káposzta saláta és paprika a tetejére csírák  Megtöltöttem avokádóval, savanyú káposztával, saláta levelekkel, aszalt olajbogyóval, kápia paprikával, csírákkal (vagy hát lehet ezt bármivel, ami otthon van), feltekertem, és meglocsoltam modenai balzsamecettel... feltekerve, meglocsolva balzsamecettel és így néz ki felvágva  Napközben másfél liter víz, 3 dl bio céklalé

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1-7. nap menü

2017. február 24. Vegagyerek 

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1-7. nap menü 1.   NAP - szerda Reggeli: Diós-erdei gyümölcsös zabkása Ebéd: rozmaringos főtt csicseri (főtt csicserire kis olívaolaj, citormlé, só, bors, és friss rozmaring, vagy zöldfűszerkeverék), valamilyen gabonával, pl. kuszkusszal és vegyes salátával Vacsora: brokkolis - vörös káposztás spagetti Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 2.   NAP -csütörtök Reggeli: aszalt sárgabarackos quinoa-amaránt müzli Ebéd: spenótos rizottó Vacsora: édesburgonyás sárgarépakrémleves diós petrezselyempesztóval 1-2 szelet pirított barna kenyérrel) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 3. NAP - péntek Reggeli:1-2 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér valamilyen olajos mag krémmel (pl. mandula, kesudió, szezám), és esetleg cukormentes lekvárral (pl. bio cukormentes szilvalekvár, vagy bio agave sziruppal édesített gyümölcslekvár); friss gyümölcs (ezt áttolhatod uzsonnára is) Ebéd: leves előző napról + spenótos rizottó előző napról Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 4. NAP Reggeli: kiviszószos almatorony Ebéd: babkrémes-petrezselyempesztós tekercs Uzsonna-desszert: meggyes banánfagyi Vacsora: barna rizsgolyók bazsalikomos kesuszósszal  Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 5. NAP Reggeli: diós- banános hajdinamuffin gabonakávés-natúr szójatejes cappuccinoval Ebéd: csicserikrémes padlizsán-lasagne Uzsonna-desszert: nyers avokádós csokipuding Vacsora:   tökmagpástétom friss zöldség szeletekkel, csíkokkal/­­ teljes kiőrlésű pirítóssal Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 6. NAP Reggeli: - Málnás-amarántos szójajoghurt pirított kókusszal (bármilyen szezongyümölccsel készítheted!) Ebéd:   savanyú káposztáskölesfasírt Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!), akár friss salátával kiegészítve - Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 7.   NAP Reggeli: napraforgós-mandarinos reggeli kása Ebéd: paradicsomos szendvics: 2 szelet pirított barna kenyér közé tegyél felszeletelt paradicsomkarikákat, egész bazsalikom leveleket, zöld leveles salátát, csírákat és megkenheted akár tojásmentes kölesmajonézzel is.  http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2011/­­01/­­tofusalatas-szendvicskrem-es.html Ha gazdagabban szeretnéd megpakolni, akkor  tehetsz bele akár az előző napi kölesfasírtból is. Vacsora: tepsiben sült zöldségek: különféle zöldségek, amiket találsz a hűtőben, felaprítva (szezonálisak mehetnek bele nyugodtan, sütőtök, cékla, káposztafélék, répa, stb., figyelj rá, hogy nagy kockákra vágd, ne süljön szét!:-) meglocsolva kis olívaolajjal, hozzá só-bors, és süsd meg a sütőben! Salátát nyugodtan ehetsz hozzá, vagy ha nagyon éhes vagy, valamilyen gabonát is főzhetsz hozzá (rizs, quinoa stb.)! Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint  

Csupa aszalványos granola

2017. január 4. Éltető ételek 

Csupa aszalványos granolaImádom az aszalt szilvát, így ebből a granolából sem maradhatott ki. Az a jó ebben a finomságban, hogy egyszerre akár dupla adagot is elkészíthetsz, így a reggeli hip-hop elkészül. Hiszen csak gyümölcsöt kell darabolnod, és egy kis (növényi) tejet kell ráöntened.  Ha extra ropogósságra vágyunk, akkor a kása tetejét is megszórhatjuk vele, de egy chiamagos puding is jó barátságban van vele. Hozzávalók: - 25 dkg nagyszemű zabpehely - 15 dkg olajos mag (amit éppen szeretsz, kerülhet bele dió, mandula, kesudió, szezámmag vagy éppen pisztácia is) - 5 dkg aszalt szilva - 5 dkg aszalt barack - 5 dkg mazsola - 1 evőkanál kókuszolaj - 1/­­3 mokkáskanál vaníliapor - 1/­­3 mokkáskanál fahéj - 6-8 csepp narancsolaj Elkészítése: - A kén- és cukormentes aszalványokat vágd fel kis darabokra, és önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Hagyd állni kb. 1 órát. - Az olajos magvakat vágd fel kis darabokra, vagy jól törd össze. - A megpuhult aszalványt botmixerezd. - Minden hozzávalót alaposan keverd össze. - Ezt a finom müzlit (így magában is nagyon finom) tedd egy zsírpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 160 fokon pirítsd mintegy 20-30 percig. Időközben néhányszor keverd át. - Hagyd kihűlni, jó ropogós lesz. Zárható üvegbe tárold, hogy ne kapjon nedvességet.Jó étvágyat!

Tápanyagban gazdag bejglik sütés nélkül, a diétás vendégeknek is (nyers vegán, gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes)

2016. december 22. Zöld Avocado 

Tápanyagban gazdag bejglik sütés nélkül, a diétás vendégeknek is (nyers vegán, gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes)Ha szeretnéd egy kicsit feldobni az idei karácsonyi bejgliket és biztosra menni, hogy minden glutén- és/­­vagy laktózérzékeny, illetve vegán vendéged is bátran ehessen az édességből, akkor itt van 3 nagyszerű recept, amivel tutira mehetsz!  Az előző receptben sütésmentes, tápanyagban gazdag datolyagolyókat hoztam nektek 7 féle ízben. Most ehhez hasonló nyers vegán bejgliket és a keksztekercshez hasonló ízvilágú "kókusztekercset" szeretnék megmutatni. Egyszerűen elkészíthetőek, sütést sem igényelnek és szinte minden diétába beleférnek ezek a finom desszertek. Akár már hetekkel korábban elkészíthetjük és a fagyasztóban tárolva várhatják a napot, amikor a vendégek elé kerülnek az ünnepi asztalra.  Nekem kifejezetten jól esnek az ilyen könnyen emészthető, gyomrot nem terhelő édességek, a tartalmas karácsonyi menü után. Fogadjátok sok szeretettel őket!  nyers vegán bejglik és "kókusztekercs" (glutén- és laktózmentes, vegán) HOZZÁVALÓK mákos bejglihez: - 100 g darált mandula - 150 g magnélküli datolya - 100 g darált mák  - 1 db bio citrom reszelt héja (kezeletlen héjú lehetőleg) diós bejglihez: - 100 g darált kesudió - 100 g aszalt szilva - 1 tk őrölt fahéj - 100 g dió (lehet 50 g pekán és 50 g sima dió is) - 1 db narancs reszelt héja kókuszos tekercshez: - 100 g darált mandula - 150 g magozatlan datolya - 100 g kókusz reszelék - 200 ml kókuszkrém - 1 ek útifűmaghéj - 2 ek karob por nyers vegán bejglik és "kókusztekercs" (glutén- és laktózmentes, vegán) ELKÉSZÍTÉS Előáztatjuk a datolyát és az aszalt szilvát is min. 3-4 órára, a diót/­­pekán diót min. 24 órára, míg a kesu diót min. 10-12 órára. (A mandulát úgyszintén, kivéve, ha bolti darált mandulát használunk.) A MÁKOS BEJGLI készítésénél 1) az áztató víz nélküli datolyát megfelezzük. Az egyik felét (50 g) a darált mandulával a nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük, és egyneművé dolgoztatjuk vele. A cél, hogy egy kézzel is jól gyurmázható, egynemű tésztát kapjunk. Ezt két folpack között (nyers sütiknél hasznos, mert így nem ragad a sodrófára a tészta, és sokkal könnyebb felszedni a nyújtódeszkáról is.) kinyújtjuk téglalap alakúra. 2) A mákos töltelékhez a darált mákot, a reszelt citromhéjjal, és a maradék datolyával szintén a gépbe tesszük, és egyneművé dolgoztatjuk vele. Ha nagyon szemcsés maradna 1-2 ek tiszta vizet tehetünk hozzá. 3) Ezzel a mákos krémmel megkenjük a már kinyújtott mandulás tésztalapot, majd egy kanál hátuljával kicsit elegyengetjük a mákot, hogy ne hulljon morzsákra, és hozzáragadjon az alaptésztához. 4) Az alsó folpack segítségével (ezen van a töltött tésztánk) elkezdjük óvatosan feltekerni a bejglit, mint, ahogyan azt az eredeti bejglivel is tennénk. 5) Miután feltekertük, a folpack-kal becsomagolva mehet a hűtőbe min. egy éjszakára. Sokkal könnyebb szeletelni, ha előtte állt a hűtőben egy pár órát. A DIÓS BEJGLINÉL a mákoshoz hasonlóan 1) a kesut és az aszalt szilva felét, a reszelt narancs héjával összedolgozzuk, majd kinyújtjuk két folpack között. 2) A diós töltelékhez a diót és az aszalt szilva másik felét, a fahéjjal összedolgoztatjuk a gépünkkel, majd a krémet, amit kaptunk, rákenjük a kinyújtott kesu lapra. 3) Óvatosan feltekerjük, be a hűtőbe, és kész is. A KÓKUSZOS TEKERCSHEZ 1) ugyanazt a mandulás alapot elkészítjük, mint a mákosnál, azzal a különbséggel, hogy teszünk bele karob port is, amitől ,,csokis lesz a tészta. 2) A kókuszos töltelékhez a kókuszreszeléket megdaráljuk kávédarálón, hogy minél kisebb szemű legyen, szinte porszerű. 3) Hozzáadjuk a kókuszkrémet és az útifűmaghéjat. Összekeverjük, majd rákenjük a kinyújtott ,,csokis tésztára. 4) Óvatosan feltekerjük, és mehet is be a hűtőbe éjszakára. nyers vegán bejglik és "kókusztekercs" (glutén- és laktózmentes, vegán) Kellemes Karácsonyi Készülődést kívánok mindenkinek   és Karácsonykor se feledjétek: Táplálkozz, ne csak étkezz! ;-)

Superfood-os energiaszelet

2016. december 17. Gitta nyersétel blogja 

Superfood-os energiaszelet Ez a szelet egy igazi szuperétel. Mit is jelent ez? A szuperételek koncentráltan tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amire szükségünk van. Elég ebből az energia szeletből 2-3 falatot elfogyasztani, és a legtöbb vitaminból, ásványi anyagból és enzimből máris többet vittünk be, mint egy hagyományosan, főzve elkészített főétellel. E mellé még szép és finom is 25 dkg mandula-kesudió durvára darálva (kb fele fele arányban, de ettől el lehet térni) 10 dkg aszalt vörösáfonya 10 dkg arany mazsola 5 dkg kakaóbab töret* 5 dkg arany lenmag 5 dkg goji bogyó* 1 teáskanál vanília por* * a szuperételeket érdemes a legjobb helyről beszerezni, igaz, hogy csak kis mennyiségben használjuk őket, de ezek lehetőleg legyenek a legmagasabb minőségűek, legnagyobb tisztaságúak. Személyes tapasztalat alapján ajánlom a PlanetBIO szuperételeit. Az áfonyát és a mazsolát kevés vízbe beáztatjuk legalább 1 órára, majd az összes többi hozzávalóval lazán összekeverjük. Az így kapott massza morzsás, szétesős, vagyis az állaga nem lesz még megfelelő. A massza 1/­­3-át aprítógépbe (vagy turmixgépbe) tesszük, kevés vizet öntünk hozzá, és majdnem simára keverjük. Lényeg, hogy krémes legyen, amiben lehetnek kisebb darabok. Visszaöntjük a tálba és jól összekeverjük. Ez a massza már alkalmas lesz szelet formázására, mert van benne finomabb szerkezetű anyag, ami a darabosokat összefogja. A masszát egyenletesen kinyújtjuk az aszalógép tapadásmentes lapján, keksz alakúra formázzuk egy habkártya, vagy egy nem éles kés élével, és betesszük az aszalógépbe 2-3 órára 60 fokra. Amikor már a teteje megszárad, megfordítjuk, és ezek után már csak 45 fokon aszaljuk a teljes száradásig. Ez kb 8-10 óra.

Kesuhús sárgarépa rizzsel, kápia paprikával, petrezselyemmel

2017. május 25. Gitta nyersétel blogja 

Kesuhús sárgarépa rizzsel, kápia paprikával, petrezselyemmelKesuhús sárgarépa rizzsel és zöldséekkel A kesudió az egyik kedvencem. Finomak a rostjai, kitűnő kesutej készül belőle. Torták krémje, édességek elmaradhatatlan alapanyaga. Sós főételt ritkán csinálok kesudióból, arra ott van a többi dióféle, olajos mag, mint pl. a napraforgómag, dió, mandula, paradió, tökmag, stb... És most jön a kivétel... Most egy nagyon gyorsan elkészíthető, ugyanakkor brutál-finom főételt mutatok be, a kesuhúst. Kinézetre olyan, mint a rántott hús, ízre nem. Sokkal finomabb :) Hozzávalók: 10 dkg kesudió 2 evőkanál inaktív sörélesztő pehely fűszerek: füstölt ízű fűszerpaprika, bors, őrölt kömény, só 2-3 evőkanál tiszta víz A kesudiót a sörélesztő pehellyel és a fűszerekkel megőröljük, majd a víz hozzáadásával masszává gyúrjuk. Lapos szeleteket formázunk belőlük, és egy órát állni hagyjuk. Sárgarépa rizs: 3 szál sárgarépa 1 darabka zeller (ez magában is sós) Aprítógépben morzsásra aprítjuk a zöldségeket, és készen is van. Salátának kápia paprikát petrezselyemmel... (ezt így ettem én, de te bármilyen salátát tálalj hozzá :) )

banános kókuszkorong

2017. május 12. Beautilicious 

banános kókuszkorongA napközben megéheznél, vagy szívesen rágcsálnál valamit, akkor van egy jó tippem. Ez a finomságokkal teli édesség, ami feldobja a monoton hétköznapokat. Hozzávalók - 2banán - 1 avokádó - 35gr kesudió - 100gr kókuszliszt - 50gr zabpehely - 20gr édesítő - 150gr joghurt Így készítsd - A banánt, avokádót és joghurtot turmixold össze - Keverd össze a száraz alapanyagokat, majd öntsd hozzá a gyümölcsturmixot - Formázz korongokat, majd helyezd sütőpapírra - Süsd 180fokon 25-30percig  

A negyedik születésnapi torta (nyers, vegán, gluténmentes)

2017. május 10. Zizi kalandjai 

A negyedik születésnapi torta (nyers, vegán, gluténmentes) El sem hiszem, hogy a nagyobbik kisfiam, Ádi már négy éves lett! Tisztán emlékszem a születésének minden pillanatára, az első fogának kibújására, az első önálló lépéseire, amikor tíz hónapos kora körül elkezdődött az übercukiság időszaka, ami azóta is tart, csak most már kiegészül gondolkodással, értelemmel. Két gyerek anyukájaként látom most már, hogy minden gyerek más és más, nagyon különbözőek a testvérek is. Ádi is teljesen más gyerek, mint Ákos. Persze huncutságban, zsiványságban nincs akadály egyikőjüknél sem! Nagyon nehéz két zsivánnyal a mindennapokat “túlélni”, de ilyenkor Éva barátnőm szavai csengenek a fülemben: “Ezeket az éveket senki nem adja vissza nekünk! Töltsünk velük olyan sok időt, amennyit csak tudunk!” Ádi már magyarázó kiskrapek hihetetlenül jó humorral. Folyamatosan kérdez, nem győzünk a kérdéseire válaszolni és persze olyan kérdésekkel is bombáz, amire nem tudjuk a választ (gyorsan utánanézünk a neten, hogy képbe kerüljünk az adott témával kapcsolatban )! Nehéz vele lépést tartani, de igyekszünk. Imád kuktáskodni a konyhában, ezért is kapott egy ilyen szettet a ajándékba. A szülinapját megint csak a biopiacon ünnepeltük szűk családi és baráti körben, ahogyan tavaly is. Annyira szuper a helyszín, minden adott a piknikezéshez, rohangáláshoz, játszóterezéshez és finom ételekhez. Hasonló dolgokat készítettem, mint tavaly, olyanokat, amelyeket könnyű enni két rohangálás között gyerekeknek és felnőtteknek is. A tortát együtt választottuk ki Ádival. Az alaprecept a The Happy Pears srácoktól származik, kicsit módosítottam rajta. Az alapja magos-datolyás-vaníliás, középen van egy isteni karamell réteg, a tetején pedig egy egyszerű kókuszkrém. Igen, krém, bár többen az Instagram fotó alapján kókusztejszínhabnak gondoltátok. Nagyon-nagyon tömény torta, elég belőle egy vékony szelet. Nagy kapcsos formában készült, így bőven jutott mindenkinek. Nyers vegán karamell-kókuszkrém torta   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 1 óra Teljes idő 1 óra 15 perc   Könnyen elkészíthető nyers vegán karamell-kókuszkrém torta. Tömény, de nagyon finom! Szerző: Zizi Recept típusa: sütemény, torta, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 8-10 főre Hozzávalók Torta alaphoz: 100 g dió 100 g kesudió 105 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) 2 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál kókuszreszelék ¼ teáskanál őrölt vanília Karamell krémhez: 375 g friss datolya, kimagozva aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) 180 g mandulavaj 9 evőkanál víz 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír ½ teáskanál őrölt vanília késhegynyi só Kókusz krémhez: 2 konzerv kókusztej (jó minőségű, 60% kókusz tartalmú), használat előtt hűtőbe téve 2-4 órára 2 evőkanál agavészirup ¼ teáskanál őrölt vanília Tálaláshoz: friss eper Elkészítés Tegyük a diót és a kesudiót a robotgépbe és aprítsuk szemcsésre. Ekkor adjuk hozzá a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, kókuszreszeléket, és vaníliát. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll tésztává. A tortaformát béleljük ki folpackkal vagy kenjük ki kókuszolajjal és nyomkodjuk az aljába a datolyás diós-kesudiós keveréket, majd tegyük a hűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a többi réteget. Mossuk el a robotgép tartályát. Tegyük a mandulavajat, a datolyát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírt, a vaníliát és a sót a robotgépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet és lassan adagoljuk hozzá a vizet. Akkor van kész, ha karamell ízű és nyúlós az állaga, mint a karamellnek. Kenjük ezt a krémet (kicsit nehézkes a nyúlós állaga miatt) a datolyás diós-kesudiós alapra és tegyük vissza a hűtőbe. Vegyük ki a kókusztejet a hűtőből és bontsuk ki. A hideg hatására kettévált a sűrű krémes rész a vizestől. Kanalazzuk ki a krémet mindkét konzervből egy tálkába. A vizes részt tegyük hűtőbe és használjuk fel turmixok készítéséhez. Adjuk a krémhez az agavészirupot és a vaníliát, majd jól keverjük el és kanalazzuk a torta tetejére. Tálalásig tartsuk hűtőben (legalább 2 órát)! Tálaljuk friss eperrel! Jegyzetek 23 cm-es kapcsos tortaformában készült. Feltétlen jó minőségű minél magasabb zsírtartalmú konzerv kókusztejet használjunk ehhez a recepthez. Édesítésre agavészirupot használtam, hogy megmaradjon a krém fehér színe, de természetesen használhatunk juharszirupot, vagy datolyaszirupot is. Ebben az esetben a krém drapp, világosbarna színű lesz. 3.5.3226  

Gourmet Fesztivál 2017 – Vega szemmel (programajánló)

2017. május 1. Zizi kalandjai 

Gourmet Fesztivál 2017 – Vega szemmel (programajánló) A tavasz mindig a fesztiválok ideje és egyre több gasztronómiai témájú van Budapesten! Évek óta május közepén rendezik a Gourmet Fesztivált, amelyen jelen vannak Magyarország legjobb éttermei. Mint minden évben én a fesztivál vegetáriánus, vegán oldalára vagyok kíváncsi. Egyik évben sem tömtük degeszre magunkat, de azért mindig van mit megkóstolni. Reménykedtem benne, hogy a Bocuse d’Or vegán témája után, idén a Gourmet-n is megjelenik ez a téma, de hát ez nem történt meg, viszont az egyik téma, az eper, reményre ad okot, hogy sok vegetáriánus vagy vegán fogás születik majd belőle a különböző éttermek standján. Biztató, hogy a fesztivál programjai között jelennek meg vegán témájúak is. A gasztroszínpadon május 20-án szombaton 14 órakor Steiner Kristóf “Mangalica, malacod van” műsora keretében olyan ételekkel varázsolja el a vegánokat és húsevőket egyaránt, mint a vegán “pulled pork” – omlós lencse és jackfruit sült szárított paradicsomos-zsályás mini zsemlében, majonézes káposztasalátával, vagy a kesudiós és ‘titkos összetevő” sajttorta friss eperrel. Ezen tuti ott szeretnék lenni és kóstolót kapni, ugyanis a jackfruit pulled pork-ra már nagyon régóta “fáj a fogam”! Lesz kovászos kenyér bemutató Vajda József és Till Attila tolmácsolásában május 21-én 14 órakor. Igazi kovásszal készült kenyeret fognak sütni. Workshopok egyike lesz május 19-én 18 órakor Stőhr Gréta bemutatója, amelyen meleg dijoni spárgasalátát, tavaszi zöld fűszeres ropogósokkal fog készíteni – tiszta, gluténmentes tavaszi ebéd elkészítése friss, szezonális, bio alapanyagokból. Workshop keretében Jacques Liszt Misi is tart kovászos kenyér bemutatót május 21-én 13:30 órakor, amelyen a kovásszal készült friss kézműves kenyér otthoni elkészítésének fortélyait ismerhetjük meg. A fesztivál részletes programja itt tekinthető meg. Ha kikerül az éttermek menüje is, akkor lehet majd többet tudni, hogy hol, mit lehet megkóstolni a vegetáriánusoknak, vegánoknak, ugyanis két éve végre egy V betűvel jelzik az ilyen fogásokat, így célirányosan lehet majd menni kóstolni. A FESZTIVÁL – időpontja: 2017. május 18-21. – helyszíne: Budapest, Millenáris Park (II. ker., Kis Rókus u. 16-20.) – nyitvatartása: csütörtökön 17-23 óráig, péntektől vasárnapig pedig minden nap 12-23 óráig tart nyitva. – fizetési rendszere: Festipay kártyával, illetve Mastercard PayPass vagy Maestro PayPass kártyával tudunk fizetni, készpénzzel nem! A Festipay kártyát a rendezvény területén felállított feltöltőpontokon lehet feltölteni készpénzzel vagy bankkártyával. A kártya egyenlege a fesztivál nyitvatartási ideje alatt bármikor visszaváltható készpénzre. – egyéb tudnivalója: a 14. életévüket be nem töltött gyermekek a rendezvényt ingyenesen látogathatják. Még több információ a fesztiválról, jegyek elővételi lehetőségeiről és a pontos programokról: itt. ***** A fesztiválról korábbi beszámolók itt és itt.

Mit eszik a vegagyerek? szakácskönyv! :)

2017. április 20. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek? szakácskönyv! :) Téli álmából felébredni látszik a blogomon, vagy inkább téli álomba szenderül, ahogyan a mai időjárás viselkedett… egy fantasztikus hírt oszthatok meg veletek. A válasz arra, hogy miért aludt a blog egy ideig, az az, hogy írtam/­­írok egy újabb szakácskönyvet, amelyet már néhányan nagyon vártatok! Amikor a Vegán Reggeli megjelent többen jeleztétek, hogy nagyon örültök neki, megvettétek, csodaszép, de mikor írok már vegagyerekes szakácskönyvet. A válaszom erre, hogy MOST! A Vegán Reggeli után jött egy kis “lazítás”, majd belevetettem magam újra a recept tesztelésekbe. Főztem, ettünk, főztem, ettünk… tesztelték az ételeket az 1 éves és 3.5 éves családtagok, vagyis a vega gyerekek is. Azt hiszem mindegyik recept átment a teszten: “Anya, ezt berakhatod a könyvbe!” – jött a válasz. A Mit eszik a vega gyerek? a mindennapok gyakorlatából összegyűjtött több mint 60 bevált recept (egy részük már megjelent a blogon, de a receptek többsége teljesen új) ennek megfelelően kizárólag természetes növényi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak) felhasználásával készül (vagyis nem tartalmaz semmilyen állati eredetű élelmiszert: tejterméket, tojást, mézet, halat és húst), így mind a vegetáriánus, mind a vegán étrend iránt elkötelezettek, mind pedig a növényi alapú ételek iránt csak érdeklődők számára is remek útmutatásként szolgál. Ezenkívül a könyvben szereplő több recept hasznos forrása a gluténmentes és a cukormentes táplálkozást követőknek, a feltüntetett allergének pedig segítenek azoknak, akiknek valamilyen táplálékallergiára is ügyelniük kell. Ez nem egy hozzátáplálási kézikönyv! A könyvben szereplő receptek 1 éves kortól 101 éves korig (vagy azon túl ) fogyaszthatóak, tehát egy teljes család számára biztosít könnyebb, egyszerűbb, gyorsabb és ráérősen készítős recepteket is, amelyek dietetikus által lettek ellenőrizve! A könyv öt fejezetre van bontva: reggeli, ebéd, vacsora, parti/­­desszert és alapreceptek. Az egyes fejezetekben lévő receptek jól kombinálhatók egymással. A reggelik édes ízvilágúak (turmixok, juice-ok, palacsinták, kásák), de ha valami sósra vágyunk, akkor a vacsora fejezet egyik kencéjét elkészítve máris van sós reggelink (meg inspirálódhatunk a Vegán Reggeli könyvből is). Az ebéd fejezet főtt ételek teljes sorát gyűjti csokorba. Nagyon sok a zöldséges gabonafasírt, a ragu, de van főzelék is. A vacsora részben is vannak meleg ételek, gyorsan elkészíthető levesek, tészták, de zöldség-hüvelyes kencék, valamint egy alap saláta is feltűnik. A parti/­­desszert rész többnyire édes dolgokat takar, de van benne egy-két sós finomság is – csakis olyanok, amelyek egy gyerekzsúron is megállják a helyüket és élvezettel fogják fogyasztani a gyerekek és a szüleik is. Az alapreceptek fejezet pedig olyan receptekből áll, amelyek alapok lehetnek a konyhánkban és többféle étel elkészítéséhez fel tudjuk őket használni, ilyen például a házi vegán parmezán, a kesudióvaj, a villámgyorsan elkészíthető ketchup, a szezámmagos (hamburger) zsemle vagy a kókuszjoghurt. Nagyon izgulok, mert a fotókat most én készítettem… remélem tetszeni fog nektek! Ezenkívül található a könyvben egy használati útmutató: bevásárláshoz, főzéshez, sütéshez ad tippeket, ötleteket. Írok a az egészséges táplálkozásról, hogy nekünk mi vált be, hogyan tudjuk rávenni a gyerekeket a spenót, a saláta vagy akár egy quinoa tabulé megevésére. A legbüszkébb pedig arra vagyok, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Intézete vállalta, hogy szakvéleményt (tudományos tényekkel alátámasztott bevezetőt) ír a könyvemhez! Hálás köszönetem Erdélyi Attila III. éves dietetikus hallgatónak, Szabó Zoltán szakoktatónak és Prof. Dr. Figler Mária egyetemi tanárnak, hogy vállalták ezt a nemes feladatot és alátámasztják a vegán táplálkozás fontosságát. A Mit eszik a vega gyerek? egy vegán szakácskönyv, amely bemutatja, hogy a növényi étrenden belül is létezik a gyermekek kitűnő egészségéhez vezető, teljes értékű vegyes táplálkozás. Külön köszönet a Boook Kiadónak, hogy láttak, látnak fantáziát a témában, a kiadó vezetőjének Széplaki Péternek, Földi Hajnal művészeti vezetőnek,  B. Tier Noémi szerkesztőnek, Lukács Eszter dietetikusnak. Ezer hála a kiadó többi kollégájának: Adrinak, Kingának, Matyinak, Csillagnak, Enikőnek, Bereznay Tamásnak, Tóth Milánnak és Erdőháti Áronnak a sok segítségért. A könyv nem jöhetett volna létre a családom (szüleim, öcsém), Iván és természetesen a vega gyerekek (Ádám és Ákos) támogatása nélkül! A Biorganik egy fantasztikus cég, akik elláttak alapanyagokkal és támogatják a könyv létrejöttét. A Monkie (SkipHop Magyarország) nagyon sok eszközt biztosított a fotózáshoz, a Planetbio az utolsó pillanatban a segítségünkre érkezett egy nagy tasak kakaóbabtörettel és persze ott vannak a konyha angyalai: Gacsó Anikó (Bébispenót), Szabó Jucus (5hozzávaló) és Kósa Gabi (Rakottkert), akik káprázatosan főztek, sütöttek és a kezem alá dolgoztak a könyv fotózásakor. Nélkületek nagyon nehéz lett volna, csajok! Hashtag, amit a könyvvel kapcsolatban használhattok a social media felületeken: #miteszikavegagyerekszakacskonyv. Speciális előrendelési akció keretében 2017. április 30-ig csak most csak nektek a könyv a weboldalamon 25%-os kedvezménnyel, 3367 Ft-os áron megrendelhető az alábbi linken! A könyv várható érkezése: 2017. május vége!  A sikeres megrendelésről pár percen belül emailben értesítek mindenkit, amelyben minden információ szerepelni fog a fizetés, a személyes átvétel és a szállítás módjáról. 2017. május 1-től pedig 20%-os kedvezménnyel (3592 Ft) lehet majd a könyvet előrendelni az adott linken! 25%-OS KEDVEZMÉNNYEL 4490 FT HELYETT 3367 FT! NAGY ZITA: MIT ESZIK A VEGA GYEREK? (Könyvrendelés!) Zizi új könyve 25%-os kedvezménnyel elérhető a zizikalandjai.com blogon! (Postázni csak magyarországi címre tudunk jelenleg!) Név* Vezetéknév Keresztnév Email cím* Email megadása Email megadása újból A véletlen elgépelés elkerülése céljából Számlacím* Számlán szereplő név /­­ cégnév Utca, házszám (emelet, ajtó) Város Irányítószám Személyes átvétel esetén is szükséges megadni, mert a jog így kívánja meg! Eltérő a postacímed?* NemIgen Postacím (számlacímtől eltérő) Utca, házszám (emelet, ajtó) Város Irányítószám Telefonszám (Futárnak szüksége lehet rá) KönyvHány darabot küldhetek 25% kedvezménnyel?* 1234567891011121314151617181920 Dedikálhatom a könyvet?NemIgen Hány darabot dedikálhatok?1234567891011121314151617181920 Ha többet rendelnél, mint 1 db, így könnyen meg tudod adni, hogy ebből hányat lássak el néhány kedves sorral, és hányat ne. Ha ajándéknak szánod a könyvet és szeretnéd, hogy a megajándékozandó személy részére dedikáljam a könyvet, akkor kérlek a megrendelést visszaigazoló e-mailre válaszolj, és írd meg, hogy kinek írhatom az ajánlást! Köszönöm! Kérlek válaszd ki a fizetés /­­ átvétel módját!* Utánvét, MPL futár (10.000 Ft-ot meghaladó értékű megrendelés esetén ingyenes!)Készpénz, személyes átvétel - INGYENES! (BOOOK Kiadó ügyfélszolgálatán, 1095 Budapest Mester utca 87.) Kérlek válaszd ki a fizetés /­­ átvétel módját!* Utánvét, MPL futár - INGYENES (10.000 Ft értékű megrendelés fölött)Készpénz, személyes átvétel - INGYENES! (BOOOK Kiadó ügyfélszolgálatán, 1095 Budapest Mester utca 87.) Fizetendő 0,00 Ft Email Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni. if(typeof gf_­global == undefined) var gf_­global = {gf_­currency_­config:{name:Magyar Forint,symbol_­left:,symbol_­right:Ft,symbol_­padding: ,thousand_­separator:.,decimal_­separator:,,decimals:2},base_­url:http:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­wp-content/­­plugins/­­gravityforms,number_­formats:[],spinnerUrl:http:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­wp-content/­­plugins/­­gravityforms/­­images/­­spinner.gif};jQuery(document).bind(gform_­post_­render, function(event, formId, currentPage){if(formId == 4) {gf_­global[number_­formats][4] = {1:false,23:false,3:false,9:false,4:false,6:false,14:decimal_­comma,19:false,10:false,11:false,22:decimal_­dot,21:decimal_­dot,17:false,24:false};if(window[jQuery]){if(!window[gf_­form_­conditional_­logic])window[gf_­form_­conditional_­logic] = new Array();window[gf_­form_­conditional_­logic][4] = { logic: { 4: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:9,operator:is,value:Igen}]},nextButton:null,section:null},11: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:10,operator:is,value:Igen}]},nextButton:null,section:null},22: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:19,operator:,value:2}]},nextButton:null,section:null} }, dependents: { 4: [4],11: [11],22: [22],21: [21] }, animation: 0, defaults: {1:{1.2:,1.3:,1.4:,1.6:,1.8:},23:{23:,23.2:},3:{3.1:,3.2:,3.3:,3.4:,3.5:,3.6:},9:,4:{4.1:,4.2:,4.3:,4.4:,4.5:,4.6:},14:{14.1:,14.2:,14.3:},10:,11:1}, fields: {1:[],23:[],3:[],9:[4],4:[],6:[],14:[],19:[22,21],10:[11],11:[],22:[],21:[],17:[],24:[]} }; if(!window[gf_­number_­format])window[gf_­number_­format] = decimal_­comma;jQuery(document).ready(function(){gf_­apply_­rules(4, [4,11,22,21], true);jQuery(#gform_­wrapper_­4).show();jQuery(document).trigger(gform_­post_­conditional_­logic, [4, null, true]);} );} if(window[gformInitPriceFields]) jQuery(document).ready(function(){gformInitPriceFields();} );} } );jQuery(document).bind(gform_­post_­conditional_­logic, function(event, formId, fields, isInit){} ); jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger(gform_­post_­render, [4, 1]) } );

Fűszeres rizs

2017. március 20. Vegavarázs 

Hozzávalók: 4 ek olaj 1,5 kk római kömény 10 db kesudió egy darab fahéj 2,5 dl basmati rizs 3-4 perc alatt üvegesre pirítjuk 3,75 dl forrásban lévő víz fél kk kurkuma 1,5 kk só A rizst megmossuk és leszűrjük. A vizet a sóval és a kurkumával felforraljuk. Közben egy edényben felmelegítjük a...

Ezt ettem ma 2017. március 15 szerda

2017. március 18. Gitta nyersétel blogja 

Ezt ettem ma 2017. március 15 szerdaReggel 4 dl citromos víz Utána 5 dl grapefruitos almalé (többet ittam, mint amennyi a pohárban van) grapefruitos almalé Ebéd: kesuhús sárgarépa rizzsel, kápia paprikával, petrezselyemmel Kesuhús Ez a kesuhús ma készült először, gondoltam ma nem salátát eszem :) 2 adaghoz 10 dkg kesudiót sóval, füstölt paprikával, borssal, köménnyel, sörélesztő pehellyel finomra őröltem, utána kivettem a gépből és 2 evőkanál vízzel masszát nyomkodtam belőle. Laposra nyomkodtam egy tányérban, és két húsforma alakot formáztam belőle. 1 órát állt, kicsit összekapta magát... Kesuhús körettel  A rizst sárgarépából és egy darabka zellerből aprítottam, ez nincs fűszerezve, ő a köret. Az apróra vágott kápia és a friss petrezselyem a "saláta"... A kesuhús annyira lágy és krémes és fűszeres-ízes, hogy a zöldségek mellette nagyon jól elvoltak különösebb ízesítés nélkül. sárgarépa 'rizs' Vacsora: pecsenyezsíros kenyér lilahagymával, paprikával A kenyér receptjét ITT TALÁLJÁTOK pecsenyezsír: olvasztott kókuszolajat befűszerezel kedved szerint: só, fokhagyma, bors, stb... a fokhagyma és a só a legfontosabb... pecsenyezsír kókuszolajból  megkened vele a kenyeret és jó sok zöldséggel tálalod :) A folyadék fogyasztásom egyre több... napközben megittam 1 liter vizet (még nincs vége a napnak, és most fogom még jógázni), és 5 dl homoktövis italt (bio, dobozos) zsíroskenyér zöldségekkel 

Töltött csiperke

2017. január 18. BioBrigi 

Töltött csiperkeGyorsan kellett  valamit készítenem, volt maradék rakott zöldbabom egy tálban (na hogy az is milyen hihetetlenül egyszerű és ízletes történet), meg gombám. Finom lett, a férj is inkább ezt választotta, mint a maradék köleses husiját. :) Hozzávalók: 8 db tölteni való csiperke gomba 10 dkg barna rizs 20 dkg sárga hüvelyű zöldbab 2 dl bio tejföl vagy magtejföl 1 tk vegamix 1 tk só fűszerek ízlés szerint (nálam bazsalikom) olaj A barna rizst 50 perc alatt kétszeres mennyiségű vízzel, vegamix-szel és sóval megfőzzük. Nem szükséges kavarni. Ha van pároló feltétünk, a rizs tetején megpárolhatjuk a zöldbabot. Amikor elkészült, a zöldbabot villával kicsit szétnyomkodjuk, megszórjuk a fűszerrel és összekeverjük a rizzsel. A tölteléket a megtisztított, tönkjétől megszabadított gombákba töltjük, amiket egy kiolajozott jénaiba helyezünk. A töltelék maradékát gombócokba formázzuk, és a gombák mellé helyezzük, ugyanígy a tönköket is. Egy marék kesudiót vagy napraforgómagot (esetleg egy szelet kápia paprikát is) egy csipet sóval és kevés vízzel összeturmixolunk. Az így kapott magtejfölt a gombák tetejére öntjük. Addig sütjük, míg a gomba a leve elfő, és a tetejük megpirul. Avagy malacot nem eszünk fiam, csak ha anyád szervírozza! :) Véletlenül lett ilyen malacpofa, Flóra a karomban fickándozott, közben fél kézzel pakoltam a kaját...

Csokitallérok

2016. december 28. Gitta nyersétel blogja 

CsokitallérokA legegyszerűbb és legszebb édesség mostanában :) Annál színesebb, minél többféle magod, aszalt gyümölcsöd van otthon. Annál egészségesebb, minél tisztább csokit használsz alapanyagnak. Vehetsz készen jó minőségű keserű csokit is, de a legjobb, ha magad készíted kakaóvajból, kakaóporból... minden adalék mentesen :) Csokis tallérok  Az alapja lehet egyszerűen egy jó minőségű keserű csokoládé, amit gőz fölött megolvasztunk, ami a tetejére kerül, az pedig minden földi jó, amit a kamránk rejt. Most én ehhez csak aszalt sárgabarackot vásároltam, hogy sárga szín is legyen benne, egyébként minden más összetevő volt itthon. Nézzük mik lehetnek: dió, mandula, kesudió, tökmag, barna és sárga lenmag, szezámmag, aszalt hajdina csíra... A gyümölcsöket is színesen válogassuk össze: aszalt meggy, datolya, aszalt áfonya, mazsola, goji bogyó, aszalt sárgabarack, aszalt szilva.... A csoki: 10 dkg nyers bio kakaóvaj 5 dkg nyers bio kakaópor 1-2 evőkanál édesítőszer (vegánoknak agavé vagy más növényi szirup, egyébként méz) A kakaóvajat gőz fölött kevergetés mellett megolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport és az édesítőszert. Tapadásmentes lapra evőkanállal kis kupacokat formázunk, és mielőtt megkötne a csoki, rászórjuk a különböző magokat, aszalt gyümölcsöket. Javaslom ezeket már előre odakészíteni, ne akkor kelljen felkutatni, darabolni... A csoki természetesen lehet készen vásárolt is, akkor aztán még egyszerűbb a dolog: egyszerűen csak ki kell bontani a csomagolásból ( :) )  darabokra törni, és megolvasztani a gőz fölött. A többi már ugyanaz :) 1 kupac kb 1 dkg, vagyis egy 10 dkg-os csokiból kb 10 kupacot tudsz készíteni, ami így elsőre épp elég. :)

Vegán “mézeskalács”

2016. december 22. Zizi kalandjai 

Vegán “mézeskalács” Csak egy villámgyors last minute bejegyzés… képek esti fénynél készítve, semmi styling, csak egyszerű képek, ahogyan az események tényleg történtek… Eljött az ideje, hogy végre jól együttműködve tudok sütni Ádival (néhány pillanatot eltekintve ), szóval gondoltam bevetem a “Süssünk együtt mézeskalácsot!” témát. Könnyű receptet kerestem, méz menteset persze, hogy igazán vegán legyen. Anikó blogján találtam is egyet, amit kicsit megváltoztattam, így született meg a mi karácsonyi kekszünk, mézeskalácsunk, fűszeres gyömbérkekszünk, bárminek is nevezzük. Vegán “mézeskalács” Hozzávalók 18-22 darabhoz: – 3 evőkanál sült sütőtök húsa – 3 evőkanál jó minőségű margarin vagy kókuszzsír (szobahőmérsékletű) – 1/­­4 bögre mandulavaj (kesudióvaj és földimogyoróvaj is használható) – 1/­­4 bögre rizsszirup – 1/­­4 bögre juharszirup – 1 és 1/­­2 bögre tönköly fehérliszt + egy kevés a megfelelő tészta állag eléréséhez – 1/­­2 teáskanál szódabikarbóna – 1/­­4 teáskanál őrölt fahéj – 1/­­4 teáskanál őrölt gyömbér – 1/­­8 teáskanál őrölt szegfűszeg – mazsola, csokibogyók, mandula, dió, goji bogyó, aszalt áfonya, stb. a díszítéshez A sütőt melegítsük elő 180C fokra. Egy tálban jól keverjük össze a sütőtököt, a margarint, a mandulavajat, a rizsszirupot és a juharszirupot. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a lisztet. Keverjük össze gyúrható tésztává. Ha túl puha a tészta, adjunk még hozzá egy kevés lisztet (evőkanalanként), amíg egy nagy golyóvá tudjuk formázni a tésztát és nem ragad a tálhoz. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe egy órára. A deszkára vagy szilikon lapra szórjunk egy kevés lisztet és tegyük rá a tésztát. Nyújtsuk ki kb. fél miliméter vastagságúra és különböző formájú szaggatókkal vágjunk formákat belőle. Az elkészülteket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki megint fél miliméter vastagságúra és szaggassuk ki a formákat. Folytassuk a műveletet addig, amíg a tésztánk elfogy. A tepsire tett mézeskalácsokat díszítsük ízlésünk szerint csokival, mazsolával, áfonyával, dióval. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 8-10 percig (közben ellenőrizzük, nehogy megégjenek!). Zárt dobozban tartva 7-10 napig elállnak. Tipp : igazi vegán gyömbérkeksz recept itt. Még több keksz recept pedig itt. Figyelem! Szempillák a láthatáron! * Áldott, békés karácsonyt mindenkinek! *

Gasztro ajándék ajánló (karácsonyra)

2016. december 1. Zizi kalandjai 

Gasztro ajándék ajánló (karácsonyra)Összegyűjtöttem néhány ajándék ötletet, ha éppen gondolkoznátok, hogy mit kérjetek a Jézuskától vagy éppen ajándékot kerestek gasztronómia iránt érdeklődő barátnak, rokonnak, testvérnek… vagy csak egyszerűen konyhában használatos újdonsággal szeretnétek meglepni szeretteiteket karácsonyra vagy bármikorra! Az egészen olcsótól a drágáig terjednek a kiválasztott termékek, összesen 21 darab, de sokkal többet ki tudtam volna választani. Jó néhány terméket saját magam is használok, így pozitív tapasztalatokkal rendelkezve ajánlom, de vannak köztük olyan termékek, amelyekre jómagam (is) vágyom! Ezt a bejegyzést egyik cég sem szponzorálja (de kár! ), saját válogatásom eredményeképpen kerültek a kiválasztott termékek a listára! 1. Kék bambusz tálka (többféle színben kapható) Környezetbarát anyag, letisztul design. Jól esik belőle enni a kókuszjoghurtba kevert granolát. 2. Porcelán kék mintás bögre (többféle színben kapható, éppen akciós!) Bögréből sosem elég, mindig kell egy újabb, esetleg egy hat darabos kollekció! 3. Chemex kávéfőző/­­kávékészítő Manapság a kávézás a fénykorát éli. A Chemex-et egy német vegyészmérnök, Peter J. Schlumbohm találta fel 1941-ben. A kávékészítőt azóta elismert amerikai design termékként is jegyzik. A kávézás szerelmeseinek kötelező. 4. Öntöttvas tűzálló edény fedővel A hőt egyenletesen eloszlató öntöttvasból készült. A fedél belsején összegyűlik a pára, és lecsepeg a fogantyúknál, ennek köszönhetően az ételre folyamatosan kerül folyadék, így az nedvdús és ízletes lesz. 25 év garancia van rá! Régóta vágyom egy öntöttvas edény családra! 5. Kyocera kerámia hámozó (többféle színben) Ahogyan említettem korábban, anyukám szerint és szerintem is a legjobb hámozó a piacon. Vékonyan hámoz, a borotvaéles kerámia pengének köszönhetően még a paradicsomot is meg tudjuk hámozni vele. A fej követi a zöldség, vagy gyümölcs felületét, így könnyedén, és pazarlásmentesen lehet vele a hámozást elvégezni. 6. Fokhagymaprés Sokszor aprítok fokhagymát késsel, de ha Ádi is segíteni szeretne nekem, akkor inkább a fokhagymaprést használjuk. Többet kipróbáltam már, nekem ez vált be a legjobban! 7. Kerek fatálca Csodás sötétbarna tálca, 32 cm átmérőjű, alján gumilábakkal. 8. és 9. Színes gyerekkötények (többféle színben) Mókássá tehetjük a közös főzést ilyen vidám kötények segítségével. A tépőzáras rögzítés könnyen kioldódik, így a gyerekek is egyszerűen le tudják venni. 3 éves kortól ajánlott. 10. Üveg ételtároló (többféle méretben) Egy ideje elkezdtem lecserélni a műanyag ételtárolóimat. Igen, tudom, az üveg törékeny és nehezebb, viszont nem marad meg benne úgy az ételszag és nem színezi be az étel úgy, mint a műanyagot. A tároló sütőbiztos üvegből készült, így sütőben és tálalóedényként is használható. 11. Kyocera kerámia szeletelő kés, 11 cm (többféle színben) Mindig szerettem volna egy kiváló kést, ami éles, strapabíró és igazi társ a konyhában. A fehér penge először furának tűnhet, de én már nagyon megszoktam. Vidám színekben (kés nyele) kapható. 12. Konyharuha (többféle színben) Vidám két darabos konyharuha szett, 100% pamut anyagból. 13. BeCake tortatál (többféle színben) Mindegyik tál egyedi, kézzel készített darab. Gondosan válogatott, minőségi fából esztergált, és természetes alapanyagú festékkel festett. Nem hiányozhat a készletünkből egy csodaszép tortatál… nálam már kettő használatban van! 14. Philips robotgép Évek óta “gyűröm” a Philips konyhai robotgépemet. 1300 wattos teljesítményének köszönhetően könnyen készíthetünk vele magvajakat, datolyagolyókat, nyers tortákat. Nagyon sok tartozéka van, nálunk leggyakrabban az apítógép, a turmixgép és a zöldség-gyümölcscentrifua dolgozik. 15. Ananászos konyharuha Nagyon szeretem a csillogó, metál színeket és az ananász motívumot, ami manapság nagy népszerűségnek örvend. Tuti nyerő ez a biopamut szöveg anyagból készült konyharuha. 16. Microplane reszelő (többféle színben) Senkinek a konyhájából nem hiányozhat egy Microplane reszelő, ugyanis ez új távlatokat nyit a reszelés világában (citrusok héjának reszelése, szerecsendió reszelése, stb.)! Tartós, ultraéles, rozsdamentes acél, szabadalmaztatott rács szerkezetű pengék – amerikai gyártmány, gumi végek. 17. Kyocera kerámia reszelő (többféle méretben) 100% kerámiából készült. Alkalmas fokhagyma, gyömbér, és egyéb zöldségek, gyümölcsök feldolgozására, baba ételek készítéséhez alma, körte, őszibarack, stb. reszeléséhez. Szilikon aljzattal rendelkezik, amely meggátolja az eszköz használat közbeni elcsúszását, így egy kézzel is használhatjuk (míg a másik karunkban tartjuk a gyereket ). Tényleg villámgyorsan pépesre tudunk vele reszelni egy almát! 18. Kötény Vidám zöldség mintás kötény, 100% pamut anyagból. 19. Sütipecsét Pecsétnyomó házi készítésű kekszek feliratozásához Home made (házi készítésű) felirattal. 20. Öntöttvas serpenyő Nagyon régóta vágyom egy igazi öntöttvas serpenyőre… talán most karácsonykor valóra válik a kívánságom! A hőt egyenletesen eloszlató öntöttvasból készült, így hosszú időn át meleg marad az edény, és egyenletes pirulást biztosít. Minden főzőlapon jól használható, beleértve az indukciós főzőlapot is. 25 év garancia van rá! 21. Üveg bögre szívószállal, fém tetővel Szuper jó belőle inni a reggeli vagy délután turmixunkat. Tetejének köszönhetően praktikus, a gyerekek sem öntik ki belőle az italt.


Az összes 'kesudió' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!