turmix receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Paprikás krumpli gombával

Halva (halava) - ájurvédikus édesség

3 éves a blog:)

Rakott krumpli V

Granolás muffin










turmix receptek

Padlizsán, paradicsom, csicseriborsó

2018. április 15. Vegasztrománia 

Február elején, szülinapom alkalmából pár napra kikapcsoltam magam Pestből. Második kedvenc vidékemen, Pécs környékén töltöttem 3 napot, zenben és nyugalomban (házigazdáim erre valószínűleg mást mondanának három gyerekük energiája miatt, én mégis így éltem meg). Akkortájt még tanulási fázisban voltam a január elején megállapított érzékenységeimmel és a diétájával kapcsolatban, ezért volt bennem egy kérdőjel, hogy mit tudok majd enni. De az a helyzet, hogy ismét rádöbbentem, hogy hozzáállás kérdése az egész, és bár kicsit többet kell tervezni, minden megoldható. Első estémen a hosszúhetényi Almalomb étteremben gersli kását ettem sárgarépával és lenmaggal, vasárnap délelőtt pedig nagy kedvenc helyemen, a pécsi Reggeliben búcsúztam Buddha tállal és természetesen kávéval. A keretek között pedig otthon főztünk közös kedvencünk, Hugh Fearnley-Whittingstall egyik szakácskönyvéből.  Padlizsán, paradicsom, csicseriborsó Hozzávalók: (4 fő részére) 2 közepes padlizsán (kb. 700 g) megtisztítva (a héja marad) 4 ek olívaolaj 1 fahéjrúd 350 g koktélparadicsom félbevágva 1/­­2 - 1 kk szárított chilipehely 400 g csicseriborsó konzerv átöblítve, lecsepegtetve 2 gerezd fokhagyma felaprítva 1 citrom lereszelt héja 1 marék menta- és bazsalikomlevél apróra tépkedve só, frissen őrölt bors A sütőt előmelegítettük 200°C-ra. A padlizsánt 2 cm-es kockákra vágtuk. Egy nagy sütőtálban 5-10 percig hevítjük az olajat a sütőben (ez azért jó, mert így nem szív annyi olajat magába a padlizsán, amit egyébként szokott). Óvatosan beletettük a padlizsánkockákat, majd megsóztuk, borsot tekertünk rá, hozzáadtuk a fahéjrudat és összekevertük. 30 percig sütöttük, félidőben megforgatva a padlizsánokat. Az idő leteltével hozzákevertük a paradicsomokat és a chilipelyhet is, majd 20 percig sütöttük. Hozzákevertük a csicseriborsót és a fokhagymát, és 10 percig sütöttük. Ezután kivettük a sütőből, hozzákevertük a citrom héját és 15 percig pihentettük. Hozzákevertük a zöldfűszereket, és melegen tálaltuk. Kókuszjoghurttal isteni, köretként pedig adhatunk hozzá rizst és/­­vagy pitát és kevert zöldsalátát (de ezek nélkül is isteni).  Tipp: Ha véletlenül marad belőle, kevés vízzel (esetleg tahinivel) összeturmixolva pirítósra kenhető humusz-variációt kapunk.

Fagyi és smoothie szezON

2018. április 14. Mindennapi ételeink 

Fagyi és smoothie szezON Végre itt a jó idő, egyre többet iszunk itthon zöldturmixot, friss zöldekből és ezzel egy időben ürítjük a mélyhűtőládánkat, hogy beférjenek majd az újabb finomságok.  Így akadtam fagyasztott szederre, vegán vanílafagyira, banánra. Jó kis smoothie lett belőle.  Hozzávalók: 25 dkg feketeszeder (ill. bármilyen gyümölcs) 1 tk. citromlé 1 gombóc vaníliafagyi (én ezt használtam, helyettesíthető valami egészségesebbel is, pl. Alpro növényi gyümölcsjoghurttal, de ki is hagyható) 1 banán 2 ek. morzsolt natúr tofu (opcionális) 2 tk. őrölt lenmag (opcionális) Elkészítés:  Mindent megmosunk/­­felvágunk/­­kifacsarunk/­­belekanalazunk/­­összemorzsolunk (aszerint, hogy mit igényel) és összeturmixoljuk. :-)

fahéjas sütőtökös piskóta tekercs

2018. április 8. Beautilicious 

fahéjas sütőtökös piskóta tekercs Imádjuk az egyszerű sütiket, mint például az elronthatatlan piskóta tekercset, amit az ember ezer féle képpen variálhat, így sose lesz unalmas. Az én töltelékem most egy fahéjás sütőtökös krém, hogy még kiélvezzük  az utolsó sütőtököket. Hozzávalók - 4tojás - 75gr zabliszt - 40gr kókuszliszt - 45gr édesítőszer - 300gr sült sütőtök - 100ml tej - 50ml kávé - rumaroma - fahéj Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - Verd a fehérjét kemény habbá - Keverd ki a sárgáját a fahéjon és a sütőtökön kívül az összes többi hozzávalóval - Forgasd bele a fehérjehabot, majd süsd ki a piskótát - Süsd 180fokon 15percig - A töltelékhez turmixold össze a sütőtököt a fahéjjal - Tekerd fel a piskótát a töltelékkel megtöltve

karfiolos sajtos zsemle

2018. április 7. Beautilicious 

karfiolos sajtos zsemle Éljenek a zöldséget, éljen az egészség! Fehérjében és rostban gazdag, jó szénhidrátot tartalmazó pihe puha finomság. Az egészség mindenkié! Hozzávalók - 1fej karfiol - 200gr cottage cheese - 100gr zabliszt - 100gr lenmagliszt - só - bazsalikom - majoranna - fél csomag sütőpor Így készítsd - Főzd meg a karfiolt - Turmixold össze a cottage cheeset és a karfiolt - Keverd össze a száraz hozzávalókat - Öntsd össze a két keveréket, majd gyúrd össze - Formázz zsemléket - Süsd ki 180 fokon 35perc alatt

spenótkrém

2018. március 28. Beautilicious 

spenótkrémNagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű, egészséges és finom fogás akár kenyérre kenve, magában vagy akár köretként is remekül helyt áll. Hozzávalók - 200gr spenót - 1gerezd fokhagyma - 100gr túró - só Így készítsd - Pirítsd le a fokhagymát - Párold meg a spenótot - Turmixold össze a túróval

csokipudingos süti

2018. március 25. Beautilicious 

Boci-boci megfázott, sütöttem neki hát egészséges és  finom bocisütit. :D hozzávalók tésztához - 4tojás - 200gr tejföl - 150ml tej - 50gr édesítőszer - 100gr zabliszt - 65gr kókuszliszt - 1tk sütőpor csokipudinghoz - 1cékla - 25ml kávé - 100ml tej - 1ek kakaópor - 1nagy marék datolya Így készítsd - Forrald fel a tejfölt a tojássárgájával és tejjel - Keverd össze a száraz hozávalókat, majd szitáld hozzá - Verd habbá a tojásfehérjét, és keverd a tésztához - A pudinghoz a hozzávalókat turmixold össze - Öntsd a Tésztát egy tepsibe, majd kanalazd bele elszórtan a pudingot - Süsd ki 200fokon 30perc alatt

Csőben sült édesburgonya

2018. február 27. VegaLife 

Csőben sült édesburgonya Amellett, hogy C-vitamin és béta karotin forrás, E-vitamint is tartalmaz az édesburgonya, más néven batáta. Magyar és angol nyelvű oldalakon, valamint egy angol nyelvű könyvben próbáltam utánanézni mennyi E-vitamint tartalmaz 100 gram édesburgonya, és meglehetősen változatos számokat találtam.  A könyv szerint 130 gram sült édesburgonya 7,7 mg E-vitamint, jobban mondva Tocopherol-t tartalmaz. (Kristen Hartvig, The healthy diet calorie counter, 2004, 126.o.). A könyv leirja, hogy az E-vitamin is egy fő antioxidáns, akárcsak a C-vitamin. Sejtmembrán védő szerepe van. Mivel minden szervünk sejtekből épül fel, ezért igen fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű E-vitamin mindennapi táplálékainkban. Külön kiemelendő, hogy csökkenti a szívbetegség, rák és cukorbetegség kockázatát. Egyes tapasztalatok szerint rendszeres E-vitamin szedés során cukorbetegek inzulinadagja csökkent. Az E-vitamin a hőt lényegesen jobban bírja, mint a C-vitamin, 170 fokon pusztul el ugyanis. A következő ételnél ha ügyelünk a főzési/­­sütési hőmérsékletre, akkor ételünkben marad E-vitamin. Ezzel támogatjuk sejtjeinket, segítjük őket a szabadgyökök elleni védekezésben.    A recept Hozzávalók: -  1,5 kg édesburgonya (ebben a receptben vegyesen lila és sárga batáta) -  1,5 csomag tofu -  szójatej - 2 ek sörélesztő pehely -  só -  1-2 gerezd fokhagyma -  kurkuma -  kókuszzsír   Elkészítés: A megmosott batátákat héjastól vízben megfőzzük, de ne túl puhára. Közben felszeleteljük a tofut, és némi szójatejjel és sörélsztő pehellyel összeturmixoljuk. Sűrűbb szószt kapunk, olyasmit mint egy folyósabb joghurt. Sóval, 1-2 gerezd fokhagymával és kurkumával ízesítjük ezt a szószt a turmixolás során. A megfőtt batátákat hideg vizzel átzuhanyoztatjuk, majd ha picit lehűltek, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk. A tűzálló tálat kókuszzsírral kikenjük. Először egy sor felkarikázott batátát teszünk, megsózzuk, majd a tofus szósz egy részével beterítjük. Következő sor felkarikázott batátát megsózzuk és arra is öntünk a tofus szószból. Ezt addig csináljuk, míg az édesburgonya és a szósz el nem fogy. Ezután mehet a sütőbe, ahol pirulásig sütjük, maximum 150-160 fokon.  

Brokkoligolyók kókuszbundában

2018. február 4. VegaLife 

Brokkoligolyók kókuszbundábanLeggyakrabban édességekhez használjuk a kókuszreszeléket. Ez általános. Nagy ritkán mégis megszáll valami, ami által kísérleteket viszek véghez. Így jött létre ez a kókuszreszelékbe forgatott brokkoli golyó. Ha van maradék párolt brokkolid, vagy nem tudod, mit kezdj a hűtőben pihenő brokkoliddal, íme egy jó kis recept. Mi zöldséges rizzsel és vegán majonézzel fogyasztottuk. Kellemes ízélmény ezek együttese.   A recept Hozzávalók: - 400 g brokkoli - 0.5 fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma -  zabpehely - 2 ek sörélesztő pehely - kókuszreszelék - só    Elkészítés: A brokkolit megmossuk, és a rózsáira szedjük. Kevés sós vízben feltesszük párolni kb. 10-15 percig. A vöröshagymát, fokhagymát felaprítjuk. Amikor félig megpuhult a brokkoli, hozzáadjuk  a felaprított hagymát és a fokhagymát. Botmixerrel vagy gyorsaprítóval összeturmixuljuk úgy, hogy maradjanak benne darabok. Hozzákeverünk annyi zabpelyhet, hogy formázható masszát kapjunk. Adunk hozzá sót és sörélesztő pelyhet, majd gombócokat formálunk belőle. A gombócokat pedig meghempergetjük kókuszreszelékben. Sütőpapíros tepsire helyezzük és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Rizibizivel és vegán majonézzel fogyasztottuk.  

Thermoleves

2018. január 11. Kertkonyha 

ThermolevesHogy van az, hogy este eszel egy levest, és reggel még mindig annak melegével ébredsz a hasadban? Fantasztikus érzés, mondhatom. :D Szóval, gyere, próbáld ki te is, milyen a pirított zelleren főtt thermoleves batátából. Erről most többet nem is mondanék, beszéljenek a képek meg a recept. :) Hozzávalók 2-3 adaghoz - 500 g batáta hámozva, darabolva - 1 evőkanálnyi zellergumó - 1 evőkanálnyi fehérrépa - fél vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 3 ek olaj - 2 csipet szerecsendió - 100 ml növényi főzőkrém (elhagyható) - Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, reszeld rá a zellert, és pirítsd át nagy lángon. Ezután húzd le, és dobd rá a felaprított fokhagymát is. Várd meg, míg szállni kezdenek azok az isteni illatok. - Ezután jöhet a batáta, a felkarikázott fehérrépa és a fűszerek. - Öntsd fel fél liter vízzel, és főzd meg a levest. Ha extra krémesre szeretnéd, – és szerintem is sokat dob rajta egy kis növényi tejszín. Ezt az utolsó pár percben öntsd hozzá. - Amikor puha a krumpli, zárd el, és turmixold le. Extra feltét az ínyenceknek: pirított csicseriborsó - 3 evőkanál csicseriborsó konzerv - 1 gyűszűnyi paprikakrém - csipet rozmaring A csicseriborsót keverd be a paprikakrémmel, és 1 kávéskanálnyi olajon, a serpenyőt rázogatva pirítsd meg. Szórd rá a rozmaringot, és kész is, mehet a levesre. Tápanyagban és látványban is nagyon megéri a ráfordított két percet. :) A maradék konzervből pedig készíts egy jó hummuszt! Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven     The post Thermoleves appeared first on Kertkonyha.

Zab

2018. január 7. VegaNinja 

Zab Rendkívül sokoldalú, tápanyagokban gazdag gabonaféle. Számos egészégmegőrző hatása van, az oldódó ballasztanyagai segítik megelőzni a vastagbélrákot, jótékony hatással van a vércukorszintre, emésztési problémák kezelésére is nagyszerűen alkalmas, savlekötő hatású. Egészségre gyakorolt hatása E- és B-vitamintartalma, fluor-, kalcium-, kálium-, magnézium-, szilíciumtartalma magas. Ennek köszönhetően hatékonyan védi és erősíti az idegrendszert, jót tesz a fogaknak és a csontozatnak is. Ezen kívül a zab természetes antidepresszáns és nyugtató hatású. Alapvetően gluténmentes, de óriási a keresztszennyeződés esélye, így nem alkalmas cöliákiás betegek étrendjébe.   Elkészítése A zab önmagában felhasználható levesek, főzelékek feltétjeként, de fogyasztható pehely formában is müzliben, készíthető belőle zabfasírt, töltelék, de sütemények, kekszek alapja is lehet. Lisztje sokoldalúan felhasználható, a hagyományos módok mellett reggeli turmixunkat is dúsíthatjuk vele. A zabpehelyből készíthető zabkásáról pedig a Reggeli ötletek részben már olvashattál. Kiemelt kép: Andrea Tummons – Unsplash   Vedd meg itt Receptek zabbal The post Zab appeared first on VegaNinja.

Csokis-mogyorós vegán banánfagyi 3 összetevőből

2018. január 7. VegaNinja 

Kint most hideg van, de ez nem akadályozott meg abban, hogy fagyit csináljak, hiszen egy kis édesség mindig jól jön. El is készítettem ez a 3 összetevős desszertet, és meg kell mondjam, várakozáson felüli élmény! Hozzávalók: 2 db érett banán egy marék török mogyoró (földimogyoróval, mandulával, dióval vagy kesuval is helyettesítheted) 1 tábla vegán étcsokoládé Pörköld meg kicsit a mogyorót száraz serpenyőben folyamatosan kevergetve. Ha már pörkölve vetted, akkor ezt a lépést kihagyhatod. Hámozd meg a banánokat, karikázd fel, és tedd a fagyasztóba. Amikor megfagyott, vedd ki, és botmixerrel krémesítsd. Valódi fagyiállagot kell kapnod! Eddigre a pörkölt mogyorónak már ki kellett hűlnie. Lusta verzió (erős botmixert igényel): Tedd ezt is a fagyihoz. Törd a csokit kockákra, és ezt is tedd hozzá. Dolgozd meg a botmixerrel, hogy kisebb darabos legyen a végeredmény. Csinos verzió:  Csomagold a mogyorót egy tiszta konyharuhába, tedd egy vastag vágódeszkára, és kalapáccsal zúzd közepesen apróra. Mikor kész, a csokit a vágódeszkán, egy nagy és éles kés segítségével aprítsd fel. Szórd ezeket a kész fagyi tetejére. Ez sokkal szebben fog kinézni, mint a lusta verzió, de tovább tart elkészíteni.   Tipp: ha előfordul, hogy túlérik a banánod, de nincs kedved épp megenni vagy turmixban meginni, héjastól is bedobhatod a fagyasztóba. Ez esetben használat előtt forró vízzel át kell mosni, lehámozni a héját jó alaposan, hogy ne maradjon rajta abból a keserű belső héjrétegből. Nagy késsel fel kell vágni 4-8 darabra, hogy a botmixer tudjon vele mit kezdeni.       The post Csokis-mogyorós vegán banánfagyi 3 összetevőből appeared first on VegaNinja.

Kávés csokitorta

2017. december 28. Gitta nyersétel blogja 

Kávés csokitortaMég egy torta, mert tortából sosem elég :) Ennek a tortának az a titka, hogy elkészítés után legalább 2 órát a mélyhűtőben kell tartani, és utána is érdemes még hidegen hagyni, hogy a krémek összeálljanak. Így nagy eséllyel nem fog szétfolyni, ott a vendégek előtt, mert az olyan elég-kellemetlen... az alapra a kávés csokiréteg kerül, arra pedig a vaníliás krém Hozzávalók: az alaphoz: 12 dkg zabpehely 9 dkg puha datolya 1 kávéskanál instant kávé por (lehet koffeinmentes is) kávés csokikrém: 25 dkg puha datolya 10 dkg olvasztott kókuszolaj 2 evőkanál kakaópor 2 kávéskanál instant kávé por (lehet koffeinmentes is) vaníliakrém: 20 dkg kesudió 12 dkg olvasztott kókuszolaj 7 dkg méz 1 dl víz egy kávéskanál bourbon vanília por A tetejére kakaóport szórunk Előkészítés: A kesudiót beáztatjuk tiszta vízbe 4 órára. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. Elkészítés: Az alaphoz az összetevőket aprítógépben összedolgozzuk, és belenyomjuk az előkészített tortaformába. A kávés csokikrémhez az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és krémesre dolgozzuk. Rásimítjuk a tortaformában az alapra. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Közben elkészítjük a vaníliás krémet. Ehhez minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és krémesre turmixoljuk. Ezt a következő réteget csak akkor tegyük rá a tortára, ha a csokis réteg már meg tudja tartani. Simítsuk el, és szórjunk rá kakaóport. Egész kávészemekkel díszítsük. Annyira lágy puha a csokis krém, hogy alig akar megállni  Úgy számoljunk, hogy felvágás előtt legyen ideje a tortának összeállni, ezt csak hidegben tudja megtenni, úgyhogy ezt a tortát érdemes előző nap elkészíteni, és 2 óra fagyasztóban, majd utána kb 5 fokos hűtőszekrényben tárolni.

sütőtökös túrógolyó

2017. december 21. Beautilicious 

Sose fogyhatunk ki a finomságokból. Nálunk a konyhában mindig van mihez nyúlni, de mind ezt nyugodt szívvel tesszük, mert ezek a finomságok mindig egészséges alapanyagokból készülnek. Most a szezon sztárja kapta a főszerepet. A megunhatatlan kedvencem, a sütőtök. Hozzávalók - 250gr sütőtök  - 200gr túró - fél fej vöröshagyma - só - 125gr zabliszt - 25gr útifűmag héj - 50gr lenmagliszt - sütőpor Így készítsd - Süsd meg a sütőtököt - Dinszteld meg a hagymát kókuszzsíron - A hagymát, sült sütőtököt, és a túrót turmixold össze - Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd öntsd hozzá a tökös keveréket - Gyúrd össze, majd formázz golyókat - Süsd ki 180 fokon 30perc alatt

Indul a Zizi Konyhája!

2017. december 16. Zizi kalandjai 

Indul a Zizi Konyhája!Hát ez a nap is eljött, hogy erről írhatok nektek. Lesznek saját mini főzőtanfolyamaim, a saját, új konyhámban!!! Eljöhettek hozzám(nk) és főzhettek együtt velem és más lelkes jelentkezőkkel. Fotó: Kállai Márton (Ez még nem saját konyhámban készült fotó!) Onnan indultam, hogy… 2008 őszén létrehoztam egy blogot… zizikalandjai.blogspot.com néven. Semmi célom nem volt, igazából I. vett rá (mint ahogy rávett a Twitterre és az Instagramra – és milyen jól tette ), hogy csináljak egyet… persze ő találta ki a blog nevét is. Egy posztom árválkodott hónapokig, amit egyedül anyukám nézett meg (már nincs fent a blogon, ne is keressétek ). 2009 nyarán aztán jött Juci barátnőm, aki írt egy utazós blogot és rávett, hogy kezdjek valamit a Zizi kalandjaival. Ráhúztunk egy sablont (ami már nincs meg) és elkezdtem írni mindenféléről, többnyire utazásról és ételről. Július 28-án jelent meg az első receptem, egy vegán lecsós bulgur, noha, akkor még csak vegetáriánus voltam. Berobbant a gasztroblog láz, egyre több magyar és külföldi blogot bújtam és valahogy a cél nélkül elindult Zizi kalandjai elindult egy gasztroblog irányába. Egyre több vegetáriánus, vegán étel receptjét osztottam meg. Vicces látni most a régi bejegyzéseimet, de a fejlődés (fotózás, receptek, írás terén – úgy gondolom megtaláltam a saját “hangomat”, stílusomat – szerintetek is? ) nyomon követhető. 2011 augusztusában egy londoni utazás következett, kiutaztam saját pénzből egy gasztroblogger konferenciára (sajnos nem írtam róla bejegyzést) és megismerkedtem sok–sok külföldi gasztronómiáért rajongó bloggerrel, akik azóta a barátnőim lettek, sikeres szakácskönyv szerzők és utaztunk is egymáshoz. Sokat inspirálódtam, tanultam a konferencián, érdemes volt kiutazni. Aztán barátságot kötöttem itthoni bloggerekkel is, kezdtem megismerkedni a hazai gasztronómiai élettel, és felfedeztem Budapest vega oldalát. 2012-től kitartóan blogoltam, igyekeztem minőségi munkát kiadni a kezemből, megint megújult a blog ruhája. A visszajelzések alapján is átjött az olvasóknak a letisztultság, az átláthatóság. Titokban elkezdtem álmodozni egy saját szakácskönyvről. 2013 tavasza… megszületett első kisfiunk, Ádi, aki a vega gyerek lett. Ebben az évben ősszel kezdtük meg a hozzátáplálást, amelyről néhány bejegyzés is született: első, második, harmadik, negyedik, ötödik. Nem volt nehéz írnom Ádi hozzátáplálásáról, ugyanis nagyon-nagyon jó evő gyerek lett. Már az első falatka répapürét lelkesen ette és azóta is mindig mindent megeszik, amit elé rakunk. Érdekli a főzés, manapság már saját maga szeret alkotni a konyhában. Fejben megalkotja az ételt, én pedig segítek neki elkészíteni. 2014 októberében aztán elindultak a Mit eszik a vegagyerek? sorozatok, amelyekben egyszerűen csak fotókat teszek fel az ételekről, hogy Ádi (és most már Áki is) miket eszik (esznek). Ezzel szeretnék inspirálni mindenkit (főleg anyukákat), hogy viszonylag rövid idő alatt össze lehet dobni változatos, tápanyagokban gazdag, ízletes ebédet vagy vacsorát mindennap a családnak. 2015 őszén több kiadó is megkeresett egy lehetséges szakácskönyv megírása miatt. 2016 év elején megszületett második kisfiunk, Áki. Ezen év elején ültem le először beszélgetni a Boook Kiadóval, akivel nagyon egymásra találtunk. Rövid tervezgetés után megszületett a Vegán Reggeli ötlete, amelyen azonnal elkezdtem dolgozni és az egész nyarat receptek tesztelésével és leírásával töltöttem. Szeptemberben lehullt a lepel és elárultam nektek, hogy hamarosan megjelenik az első vegán Zizi szakácskönyv. 2017 év eleje… még fel sem ocsúdtam a Vegán Reggeli megírásából, már jött az újabb könyv tervezése, receptek tesztelése nagyon rövid idő alatt, éjszakába nyúló laptop püfölés, amikor a recepteket pötyögtem be. Majd tavasszal előrukkoltam a hírrel, hogy hamarosan megjelenik a Mit eszik a vega gyerek? szakácskönyv. Mindkét könyv kedves a szívemnek, a reggelis azért, mert az első, a vega gyerekes azért, mert a gyerekeimhez kötődik. Az évek során nagyon sokan kérdeztétek, hogy mikor tartok főzőtanfolyamokat, ahol tanulni tudtok, ismerkedni a vegán étrenddel, konyhával. Vannak olyanok, akik nemrég írtak nekem, hogy családostul átálltak a vegán étrendre és jól jönne egy kis segítség főzés terén, meg abban, hogy mit, hol lehet beszerezni, mi legyen a kamrában, a hűtőben, hogy egészséges reggelit, ebédet vagy vacsorát tudjanak készíteni a családnak. Mindezekre a kérdésekre választ kaphattok, ha eljöttök hozzám! Többféle órát állítottam össze (majd bővülni fog a lista), így mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbbet: Vegán brunch Kezdő vegánoknak vagy haladó hedonistáknak: késői reggeli és korai ebéd egyben (a brunch szó a breakfast és a lunch, a reggeli és az ebéd kifejezésekből tevődik össze). Könnyed, frissen facsart, préselt zöldség- és gyümölcslevekkel kezdünk, ezt követi egy laktató turmix, amivel kibírjuk addig, amíg a többi finomság elkészül. Lesz vegán rántotta, többféle humusz, saláta, puding és még sütemény is. Nem maradunk éhesek, az biztos! Vegán lettem, mit egyek? Sokan hirtelen váltanak vegán étrendre és elbizonytalanodnak, hogy mit is ehetnek, ami tápláló, finom és jól is laknak tőle. Ez az óra a kezdő vegánoknak, vagy a vegán étrend iránt érdeklődőknek szól, akik egyszerű, olcsó ételek elkészítésével szeretnék megalapozni a tudásukat. Vegán családi ebédek, vacsorák Ez az óra főleg anyukáknak, házitündéreknek, dolgozó nőknek szól, akik szeretnének családbarát recepteket megismerni, amelyek tálalásával jól lakatják a gyerekeket, a családot és a nem vegán rokonságot is. Leves, főétel, saláta és még egy desszert is belefér egy teljes családi menübe! A főzőkurzusokra a lentebbi gombra klikkelve tudtok jelentkezni, de a blogom fejlécében találtok egy Zizi Konyhája menüt, amelyre klikkelve minden információt mindig könnyen megtaláltok (hogyan lehet jelentkezni, hol lesz a kurzus, stb.). Várlak benneteket szeretettel!

"Trópusi" #turmix #papaya #mango és #banan hozzáadásával, illetve egy kevés vízzel, hogy ez a szürke, esős tavaszi nap kicsit vidámabb legyen.

2018. március 30. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Vega sonka – MOST!

2018. március 28. Kertkonyha 

Vega sonka – MOST!Pácolva vagy anélkül Vészesen közeleg a húsvét, és én meg jól lemaradtam a 827 Kitchen világhíres sonkájáról. SEGÍTSÉG! Ezt a sonkát egyszer a Vegan Sunday Marketen volt alkalmam megkóstolni, akkor egy állatbarát tálban mosolygott rám a csülök szerepében. Egyszerűen isteni volt! :) Nem is csoda, hogy akkora volt az érdeklődés erre a sonkára, hogy sajnos nem jutott mindenkinek belőle az ünnepek előtt. Nekem sem! :( Hozzáteszem, én ennek azért valahol nagyon örülök, hiszen ez azt jelenti, hogy rengeteg (és egyre több!) ember szeretné nem egy ártatlan malacka combjával ünnepelni a húsvétot, ami egyszerűen fantasztikus hír!

Csokikrém (superfood)

2018. március 10. Kertkonyha 

Hozzáadott cukor nélkül, növényi tejtermékmentes WANTED! Amit nagyon kerestem, az egy stabilan álló, nem növényi tejtermékes csokikrém. Olyat szerettem volna, ami nem folyik csak úgy el 20 perc elteltével, és nem kell vadásznom hozzá mindenféle spéci hozzávalót. Legyen jó csokis, legyen jól formázható, és az sem baj, ha nem kell beleönteni zsák cukrokat és margarinokat. Éééés.. Sikerült, megvan! :) Mondjuk, olyan sokat azért nem kellett keresnem, miután a spejzban hasra estem a 3 kg édeskrumplimban. Ezután felgyorsultak az események. :D Ó, Istenem, hát, ki látott már olyat, hogy egy csokikrém az idővel nemhogy nem puhul, de egyre keményebb lesz? Köszönöm, és imádom!

fahájas sajtkrémes muffin

2018. február 17. Beautilicious 

fahájas sajtkrémes muffinSajttorta, és muffin...nyamiii! Mindkettő nagy kedvenc. Na de akkor melyiket válasszam? Legyen mindkettő :D hozzávalók - 130gr hajdina liszt - 20gr bambuszrost liszt - 75gr tejföl - 400gr répa - 50+35gr édesítő - 3tojás - fahéj - 2000gr sajtkrém - sütőpor így készítsd - főzd meg a répát - keverd össze a liszteket az 50gr édesítőszerrel, sütőporral fahéjjal, 2tojással, és tejföllel - ha kész a répa, alaposan turmixold össze a keverékkel - A sajtkrémet keverd össze 1 tojással és édesítőszerrel  - A masszát adagold muffin formába, majd öntsd le sajtkrémmel, majd mehet rá még egy kis massza - süsd 180 fokon 30percig

kókusz tekercs

2018. január 14. Beautilicious 

kókusz tekercsEgy igazán könnyű finomság, amihez még a sütőt se kell bekapcsolnod. Hozzávalók        a sötét rétsz: - 75gr mandula - 35gr útifűmag héj - 50gr datolya - 30gr kakaópor - 50ml kávé - 150ml tej      a kókuszos töltelék: - 65gr kókuszreszelék - 350gr túró - 50gr édesítőszer Így készítsd - A sötét rész hozzávalóit turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk - Ugyan ezt tesszük a krémmel is - Kinyújtjuk a sötét masszát, majd megtöltjük a kókuszos krémmel - Feltekerjük, majd becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük pár órára, végül szeleteljük

Citromos máktorta

2018. január 8. Gitta nyersétel blogja 

Citromos máktortaHa még nincs eleged a mákból... mákos bejgli, mákos guba, mákos mákos... a mákból sosem elég, igaz? A mák és a citrom barátok :) Hozzávalók egy 10 szeletes tortához: az alaphoz:  10 dkg kókuszreszelék 12 dkg datolyapép (beáztatott datolya elturmixolva) a mákos réteghez:  20 dkg őrölt mák 3 dkg őrölt kesudió 15 dkg datolyapép 1 evőkanál citromlé 1/­­2 citrom reszelt héja a citromos réteghez:  10 dkg kesudió 1 dl olvasztott kókuszolaj 1 citrom leve és reszelt héja 2 kanál rizsszirup vagy méz 0,4 dl mandulatej (vagy víz) Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Az alap összetevőit jól összegyúrjuk és belenyomkodjuk egyenletesen az alapba. A tetejét kanál hátuljával elsimítjuk. Elkészítjük a mákos réteget: az őrölt mákot, kesudiót összekeverjük a többi hozzávalóval, és rásimítjuk az alapra. A citromos réteghez mindent turmixgépbe teszünk és simára turmixoljuk. Kóstoljuk, az édességét igazítsuk az ízlésünkhöz. Ha kész a krém, azt is a tortára öntjük. Elsimítjuk a tetejét. Hűtőszekrényben hagyjuk összedermedni. Megszórjuk mákkal a tetejét.

Mák

2018. január 7. VegaNinja 

Mák Itthon széleskörűen használt étkezési alapanyag, a világ más részein inkább gyógyhatásai miatt fogyasztják. Nem csak süteményekbe, de pékárukba is használják, a máktej pedig igazi csemege. Egészségre gyakorolt hatása Nagyon gazdag kálciumforrás, és a benne található foszfor segíti annak felszívódását, és beépülését a csontokba és a fogakba. A csontritkulás megelőzéséhez kifejezetten javasolt heti három alkalommal mák tartalmú ételt fogyasztani. Ezeken túl kálium, magnézium, cink, mangán, valamint E-vitamin és a legtöbb B-vitamin (B1-, B2-, B3-, B6-vitamin) is megtalálható benne. A többi olajos maghoz hasonlóan ennek is magas a vastartalma. Felhasználása Adhatjuk müzlihez, kásákhoz, ehetjük hagyományos módon, süteményben, önmagában is agavé- vagy juharsziruppal, aszalt gyümölcsökkel, banánnal. Próbáld ki a mákos guba nyers és egészséges verzióját: mákos-kókusztejszínes banánkarikákat! A mákból is lehet tejet készíteni, és a várakozásokkal ellentétben a máktej tört fehér színű, nem fekete vagy szürke. Egyszerűen turmixoljunk össze 1 dl darált mákot 5 dl vízzel, 1-2 datolyával (hogy édes legyen), és szűrd le! Vedd meg itt: Mákos receptek The post Mák appeared first on VegaNinja.

Majonézes almás zellersaláta dióval

2018. január 3. Gitta nyersétel blogja 

Majonézes almás zellersaláta dióvalA hagyományos majonézes saláták közül néhányat a nyerskonyhában is el lehet készíteni, majonézes kukorica saláta, cékla vagy borsósaláta... de talán a legizgalmasabb ez az almás zellersaláta nyers majonézzel. Kifejezetten téli étel, az alma, a dió és a zeller édes-hármasa teszi különlegessé. Hozzávalók 4 adaghoz 18 dkg zellergumó tisztítva mérve 12 dkg zellerszár 15 dkg alma egy marék áztatott, szárított dió Majonéz: 15 dkg kesudió 10 dkg alma só, citromlé, víz Előkészítés: a diót beáztatjuk tiszta vízbe kb 10 órára, majd sütőben vagy aszalógépben teljesen kiszárítjuk. Elkészítjük a majonézt: a kesudiót a hámozott, tisztított almával, kevés vízzel és az ízesítőkkel simára turmixoljuk. Elkészítés: a zellergumót gyufaszál vékony csíkokra, a zellerszárat vékony szeletekre vágjuk, az almát lereszeljük nagylyukú reszelőn. A darabos részt összekeverjük a majonézzel. Tálaláskor a tetejét megszórjuk összemorzsolt dióval.

Zabpelyhes aszalt paradicsomos lenkenyér

2017. december 28. Gitta nyersétel blogja 

Zabpelyhes aszalt paradicsomos lenkenyérAz eredeti lenkenyeret már szinte sosem készítem, mindig teszek hozzá valamit, hogy lágyabb, finomabb, és hogy minél változatosabb legyen. Legutóbb az adventi nyersétel hétvégén készült ez a finom kenyér, az állaga és az íze is megállta a helyét :) olyanoknak is ízlett, akik eddig nem rajongtak a lenből készült nyers kenyeremért :) Felvágva, még aszalás előtt. Látszik a textúrájában a zab, az aszalt paradicsom és a lenmag is Hozzávalók: 30 dkg lenmag, 30 dkg zabpehely, 20 dkg hagyma, 20 dkg alma, 20 dkg aszalt paradicsom, egy szál sárgarépa só, fűszerek A lenmagot és a zabpelyhet szárazon durvára őröljük, félretesszük. A hagymát, almát, paradicsomot és a sárgarépát kevés vízzel elturmixoljuk. Nem kell teljesen homogénre, nem baj, ha maradnak benne morzsányi kis darabok. Ezt a nedves részt ízesítjük sóval, zöldfűszerekkel (bazsalikom, petrezselyem zöldje, stb) A magokat összegyúrjuk a turmixolt zöldségekkel, és kenyérforma veknit formázunk belőle. Nem kell sokat gyurkászni, épp csak annyit, hogy összeálljon. Folpackba tekerjük és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A magok ez alatt az idő alatt megszívják magukat nedvességgel, összeáll a cucc... Reggel kibontjuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, betesszük az aszalógépbe és kb. másfél óra alatt készre aszaljuk. A légkeveréses sütő is tökéletesen megfelel. Ez az ízes kenyér alkalmas arra, hogy csak úgy magában, egy kis nyers pecsenyezsírral, sok sok zöldséggel együk. Reggelire vagy vacsorára tökéletes főétel. szép egyforma szeletekre vágjuk és megaszaljuk 

Karácsonyi granola + narancsos testradír (vegán ajándékok sajátkezűleg)

2017. december 19. Zizi kalandjai 

Karácsonyi granola + narancsos testradír (vegán ajándékok sajátkezűleg) Csapó Ildi bloggertársammal, a Greenway Design írójával az az ötletünk támadt, hogy kitalálunk két hasznos, kedves vagy éppenséggel finom és ízletes vegán ajándékot, amellyel szívesen lepjük meg szeretteinket és Nektek is hasznos tippeket adhatunk így a véghajrában. Az egyik recept, egy általam készített karácsonyi granola, a másik recept pedig, egy Ildi által készített narancsos testradír, ami az ehető kencék kategóriába tartozik. Olyan natúrkozmetikum, ami teljesen természetes összetevőkből áll, fantasztikus az illata és egy nehéz nap végén vagy éppen a karácsonyi pihenés alatt igazi relaxáló kényeztetést nyújt a használata. Bevallom a gyerekek mellett kevésbé vagyok aktív gasztro ajándék készítő, de azért néhány aprósággal idén is készülni fogok a családtagoknak, néhány közeli barátnak. A granola (ropogós reggeli müzli, amit tehetünk a kásánkra, szórhatjuk a turmixunkra, tehetjük kókusz- vagy szójajoghurtba vagy növényi tejbe) nagyon nagy sláger nálunk és a gyerekkel együtt készítve sem fog (talán) felfordulni a konyha az elkészítésekor! Összekeverjük a hozzávalókat, tepsire borítjuk, megpirítjuk a sütőben és már csomagolhatjuk is üvegbe vagy díszes (saját készítésű) tasakba. Az ajándékozott biztosan értékelni fogja, hogy saját magunk készítettünk valamit, ami ráadásul nagyon finom is. Ebben a karácsonyi granolában a fűszereké és a színeké a főszerep. A piros színt az aszalt áfonya adja, a fehéret a kókuszchips, a zöldet pedig a pisztácia. A fűszerek pedig őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió. Teljesen karácsony illat lesz a konyhánkban, amikor készítjük. Karácsonyi granola (laktózmentes, gluténmentes, vegán )   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 20 perc Teljes idő 30 perc   Ropogós, fűszeres granola. Kiváló reggelire vagy délutáni nasinak és karácsonyra ajándékba! Szerző: Zizi Recept típusa: snack, reggeli, granola Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 6 főre Hozzávalók 4 bögre aprószemű gluténmentes zabpehely 1 bögre dió, durvára aprítva 1 bögre mandula, durvára aprítva 1 bögre napraforgómag ½ bögre tökmag ½ bögre kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír, olvasztva 4 evőkanál juharszirup 3 evőkanál chia mag 1 teáskanál őrölt gyömbér 1 teáskanál őrölt fahéj ½ teáskanál őrölt vanília ½ teáskanál őrölt szegfűszeg ¼ teáskanál őrölt szerecsendió ½ bögre sós vagy natúr pisztácia, durvára aprítva, sütés után hozzáadva ½ bögre aszalt vörösáfonya, sütés után hozzáadva ½ bögre kókuszchips, sütés után hozzáadva Elkészítés Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Egy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: zabpehely, dió, mandula, napraforgómag, tökmag, kókuszreszelék, chia mag, őrölt gyömbér, őrölt fahéj, vanília, szegfűszeg és szerecsendió. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: a kókuszzsírt és a juharszirupot. Ezt a nedves keveréket adjuk a szárazhoz és jól keverjük el, hogy a kókuszzsír és a juharszirup mindenhol befedjék (érintsék) a magokat. Borítsuk rá a tepsire és kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson. Süssük kb. 10-12 percig, keverjük át, majd süssük újabb 10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenőrizzük folyamatosan, mert sütő függő, hogy milyen hamar lesz kész). Ha kihűlt, keverjük hozzá a pisztáciát, a vörösáfonyát és a kókuszchipszet is. Üvegben/­­dobozban tartva hetekig eláll. Bár nem fog addig tartani, ezt garantálom! Jegyzetek A recepthez használt bögre 250 ml-es. Ha nincs juharszirupunk, helyettesíthetjük agavé- vagy rizssziruppal. A juharszirupot el is hagyhatjuk, így teljesen cukormentes lesz a granola. 3.5.3229 És íme a csodás vegán narancsos testradír, amit Ildi készített nektek… A receptért és csomagolási ötletekért kattintsatok át ide.

Csokis mousse

2017. december 13. Éltető ételek 

Csokis mousseEz a lágy csokihab  kellően kényezteti az összes ízlelőbimbódat. :) Krémes, habos... hmmm. ki kell próbálni. Valami savanykás gyümölcs, pl. áfonya, málna vagy eper kerülhet a tetejére - akár fagyasztott is. Kellően megkoronázza az ünnepi lakomát. Hozzávalók: - 5 dkg kesudió  - 8 dkg datolyavaj (5 dkg datolya áztatva)  -  1 avokádó - 1 banán  - 1 dkg cukrozatlan kakaópor -  1/­­2 kávéskanál vaníliapor  - 1 dl mandulatej  Elkészítése: A habhoz a kesudiót daráljuk meg. Adjuk hozzá az érett avokádót, a felkockázott banánt és a kakaóport. Szórjuk hozzá a vaníliaport is. Öntsük rá a mandulatejet, majd turmixoljuk krémesre. 


Az összes 'turmix' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!