Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Ízek, imák, India - megjelent Hémangi Dévi Dászi új könyve
Tökéletes lilahagymalekvár: mindössze 5 összetevőből áll
7 őszi sütemény a gyümölcsös pitétől az almás pohárdesszertig
krémsajt receptek
Vegán krémsajtos-paradicsomos "csemege"
2021. december 28. Mindennapi ételeink
Ismét egy lehetőség a szilveszter estére. Nagyon szeretjük az alábbi sajtkrém jellegű kencéket, kenyérre kenve, de ételben is felhasználva. Hozzávalók:1 csomag leveles tészta 1 doboz VeganChef natúr krémsajtbazsalikom, só- ízlés szerint15 dkg marinált tofu koktélparadicsom, paradicsomolívabogyóElkészítés:A leveles tésztát kinyújtjuk, téglalap alakú szeletekre vágjuk, majd rákenjük a bazsalikommal és összeturmixolt marinált tofuval összekevert sajtkrémmel. Összevágott paradicsomot, ill. félbevágott koktélparadicsomokat teszünk tetejére, olívabogyóval gazdagítjuk és 220 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Spenótos (édes) amerikai palacsinta
2021. december 27. Mindennapi ételeink
Nem szoktunk sűrűn édeset reggelizni, legalábbis a gyerekek többször vágynak sósra. Azért előfordul zabkása, köleskása, vagy pl.turmixok, smoothie-k (ez utóbbikba szokott kerülni friss spenótlevél is). most arra gondoltam, amerikai palacsintát készítek, amibe teszek a tésztába spenótot (mostanában nehezen fogy főzelékként, így fasírtba, tésztához való szószokba csempészem bele. Hagyományos palacsintát már készítettem: a palacsintatésztába kevertem a megfőzött, összeturmixolt spenótleveleket és egy vegán krémsajtos tölteléket kapott. De volt spenótos krémmel töltött sós palacsinta is nálunk. Ezúttal most amerikai palacsintát készítettem és a tésztájába csempésztem bele a zöldséget. Hozzávalók: 10 dkg liszt10 dkg zabliszt 1 ek. sütőpor4 ek. olaj 3 dl növényi tej vagy víz só2 marék spenótlevél megfőzve, turmixolvaElkészítés:A liszteket összekeverjük a sütőporral, hozzáöntjük a vizet vagy semleges ízű növényi tejet, az előzetesen megpárolt, összebotmixerezett spenótleveleket, az olajat és az egészet csomómentesre mixeljük. Olajjal kikent serpenyőben kisütjük. Gyermekeink vaníliapudinggal és darált dióval szeretik , mi akár magában, gyümölcsökkel, lekvárral, juharsziruppal vagy mézzel nyakonöntve.
Rakott kelbimbó rozspehellyel
2020. április 24. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Anna receptje: Hozzávalók: fél kg-1kg kelbimbó egy konzerv vagy mélyhűtött kukorica sörélesztőpehely vegán Krémsajt yofu vagy Dr Oetker tejföl és víz zabtejszín feketesó (sima só is lehet) kurkuma alsan vaj (bármilyen vegán vaj jó) zsemlemorzsa [...] Bővebben!
Diós répatorta narancsos “mascarpone” krémmel (laktózmentes, vegán)
2019. május 10. Zizi kalandjai
Nagyon szeretem a répatortát, de évekig nem ettem, mert a mascarpones krémet hiányoltam volna a tetejéről. Aztán volt nálam egy Vegán Húsvét főzőkurzus és akkor elővettem ezt a kedvenc receptemet és veganizáltam. A krémet kesudióból és kókuszkrémből készítettük, de nem lett az igazi, legalábbis nem olyan, mint ahogy azt elképzeltem. Aztán eszembe jutott a Violife natúr krémsajt... Source
majonézes reteksaláta
2017. november 25. Beautilicious
Egyszerűen imádom a tzatzikit, szinte minden héten készítek legalább egyszer. Nem sokszor fordul elő, hogy nincs itthon uborka, de ma ez is megtörtént, így készítettem valami ahhoz hasonlót, bár se nem uborkából, se nem joghurtból készült. :D De olyan jól sikerült, hogy ez is rendszeresen a tányéromra fog kerülni. Hozzávalók - 6nagyobb fej retek - 1 gerezd fokhagyma - 2ek majonéz - 50gr ligth krémsajt - só Így készítsd - A megtisztított retket reszeld le, a fokhagymát vágd nagyon apróra, vagy használj fokhagymanyomót, majd add hozzá a többi hozzávalót is
Sajttal töltött kifli
2017. szeptember 4. Beautilicious
Beköszöntött az ősz. Indul a sütőtök szezon. Jeeee! Amellett, hogy nagyon finom, nagyon egészséges is. Imádok sütőtökből sütni, ezért ma összedobtam egy kis finomságot. Kifliket sütöttem, és megspékeltem egy kis sajttal. :) Hozzávalók - 200gr sütőtök - 100gr light krémsajt - 30gr búza sikér - 30gr útifűmag héj - 175gr zabliszt - 35gr tökmagliszt - só - szódabikarbóna - fél citrom leve - reszelt sajt Így készítsd - A sütőtököt turmixold le a krémsajttal - egy tálba keverd össze a száraz alapanyagokat - öntsd bele a tálba a sütőtökös pépet, majd add hozzá a fél citrom levét - gyúrd össze a masszát - feled meg a masszát - nyújtsd ki mindkettőt köralakúra, majd vágd 8 egyenlő részre - Reszelj rá sajtot, majd egyesével tekerd fel a cikkeket - Süsd 180fokon 30percig
A tejfogyasztásról, ájurvédikus szemszögből dr. David Frawley tollából
2017. július 23. Élj harmóniában
A tejfogyasztás manapság nagyon felkapott, vitatott téma. Fogyasszuk, ne fogyasszuk, életerő, egészség vagy halálos méreg.... Amikor tudatos táplálkozás tanfolyamot vagy ájurvéda tanfolyamot tartok, akkor mindig el szoktam mondani a védikus megközelítést, ami alapján a tej életerő,egészség és a spirituális megvalósításhoz fontos táplálék. A probléma nem a tejjel van, hanem a megfelelő tudás hiányával. Azzal, hogy a nyugati társadalom nem tudja mi nevezhető tejnek vagy éppen a tejet ki, milyen módon, mikor, mivel kombinálva fogyassza ahhoz, hogy valóban életerő legyen és ne méreg a szervezete számára. Nagyon régen készültem írni egy cikket a tej ájurvédikus megközelítésről. Amikor ráakadtam dr. David Frawley nemzetközileg elismert ájurvédikus orvos cikkére a yogainternational.com oldalon tudtam, hogy a saját írásom helyett, az ő cikkének fordításával próbálok mindenkit hozzásegíteni ahhoz, hogy a tejfogyasztásról több tudással rendelkezzen. David Frawley: Ájurvédikus tejtermék: A tej és joghurt nyers története Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről. Időnként a tejtermékek a hússal említik egy lapon, mint ami egészségtelen étel az emberek számára és néhány vegetáriánus vagy tisztán vegán illető még azt is kijelenti, hogy a tejtermékek betegségeket okoznak. Bár van némi igazság az ilyen és ezekhez hasonló kijelentésekben, teljességében nem magukkal a tejtermékekkel van baj. Sokkal inkább hibáztathatjuk a tejtermelő állatok nem megfelelő tartását, a tej nem megfelelő feldolgozását és a az arról szóló megértés hiányát, hogy hogyan használjuk a tejtermékeket. Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről. India hindu és buddhista tradíciói a tejtermékeket kiváló ételnek tekintik, különösen azok számára, akik valamilyen spirituális úton járnak. Míg a tejtermékeket nem ajánlják minden test típus számára, mégis mindannyiunk számára fontos szerepe van nemcsak az egészség fenntartásában, hanem az élet meghosszabbításában is. Az ősi védikus civilizáció a tehén körül fejlődött ki, ami tejet, tejszínt, vajat és joghurtot biztosított. A történelem során ezek az ételek a jógik kedvencei voltak, akik nem találták az egészségre ártalmasnak ezeket. India legnagyobb ,,tanítóinak egyike, Krisna hírhedt volt arról, hogy azonnal megdézsmálta a frissen kiköpült vajat, ha azt egy gyanútlan háziasszony felügyelet nélkül hagyta. Érdekes, hogy a Védák a tejtermékek esetében szélesebb választékot adnak, mint bármi más ételek esetében - beleértve a gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket is. Az ájurvéda sok tejterméket használ gyógyszerként, pontosabban betegségekkel szembeni ellenállás növelésére és arra hogy támogassa a felépülést és a regenerálódást. Ebbe beletartoznak a tejből készült főzetek, vajak és ghík és más speciális készítmények. A tejtermékeket nem csak fiatalok számára, de idősebbeknek is ajánlják, illetve azoknak is, akik bármilyen módon gyengélkednek vagy felerősítésre szorulnak. A szent tehén A tehén ősidők óta a legszentebb állat Indiában. Részben azért, mert természetes módon több tejet ad, mint amennyire a borjának szüksége van és boldog tőle, hogy megoszthatja a többletet az emberrel. A tehén amiatt, hogy kedves természettel rendelkezik és önzetlen módon táplál, az Isteni Anya szimbóluma. A legnagyobb védikus mantrát, a Gayatrit egy tehén formájában vizualizálják. Az ősi védikus írások magát az univerzumot is mint Kozmikus Tehenet írják le. A Föld is olyan, mint a tehén azáltal, hogy önzetlenül táplálja és fenntartja az élőlényeket, akik rajta függenek. A görög 'gaia' és a szanszkrit 'gau' jelentései szintén 'Föld' és 'tehén'. A Gaia Elv, ami azt állítja, hogy van egy szerves intelligencia, ami áthatja és szabályozza az életet a Földön, a Kozmikus Tehén ősi hasonlatának modern változata. Megítélhetjük, hogy az emberek hogyan bánnak a Földdel azáltal, hogy hogyan bánnak a teheneikkel. Manapság ezeknek az érzékeny állatoknak a kizsákmányolása tükrözi azt a gátlástalan, fogyasztó orientált kultúrát, ami szennyezi és elpusztítja földgolyónkat. Megmondhatjuk, hogy az emberek hogyan bánnak a Földdel, az alapján, hogyan bánnak a tehenekkel. Ramana Maharisi, aki a modern India talán legszélesebb körben tisztelt bölcse azt mondta, hogy saját tehene spirituális felszabadulást (moksa) ért el halálakor. Ashramjában a tehénnek, valamint a majomnak és a hollónak a szentélyei találhatóak, akik ott a Maharisi állandó társai. Míg az ember könnyebben eléri a felszabadulást, mint az állatok (bár ez mindkettő számára nehéz) az állatoknak is van lelkük, ami reagál a spirituális befolyásokra. Ha felismerjük és nagyra értékeljük az állatok spirituális kapacitását, akkor nem fogjuk őket bántani. A kizsákmányolásuk abból adódik, hogy azt képzeljük, hogy nekik nincsenek igazán érzéseik, hogy őket Isten csak a mi kényelmünkre teremtette. Az ősi India írásaiban az állatok tanítókként jelennek meg. A Csandogja Upanisadban például Szatjakamát a bika, a tűz, a hattyú és a daru tanította a Brahman (a kozmikus valóság) négy aspektusára. Amikor hazatért, a tanárai látták az arcán ragyogni az igazság fényét és felismerték, hogy pusztán a fenti tanároktól megtanulta a teljes igazságot. A Védák kijelentik továbbá, hogy tehenet bölcseknek kell adni és nem királyoknak vagy kereskedőknek. Ez azt jelenti, hogy a bensőséges tudás fényét azokkal kell megosztani, akik spirituális szempontból motiváltak és nem azokkal, akik politikai vagy üzleti beállítottságúak. A védikus időkben a brahmana gyerekek (szerk.brahmana társadalmi réteg tagjai: papok, tanítok, bölcsek, spirituális személyek, aszkéták, jógik) fontos kötelessége volt megtanulni azt, hogy hogyan kell teheneket felnevelni és megfejni. Ez még a mai napig is így van néhány helyen Indiában. A tehén évezredek óta az erőszakmentesség szimbóluma és annak érdekében, hogy megtanuljanak megfelelően gondoskodni róluk, a gyerekeket megtanították a kedvességre, önzetlenségre, elfogadásra és bölcsességre valamint arra is, hogy ezeket a tulajdonságokat építsék be a meditációjukba is. A tejtermelés modern módszerei A tejtermékekhez számos egészséggel kapcsolatos téma kapcsolódik, amiket meg kell értenünk ahhoz, hogy helyesen tudjuk használni ezeket az élelmiszereket. Az emberek egy része híján van olyan enzimeknek, amik szükségesek a tejtermékek emésztéséhez csupán csak amiatt, mert az adott etnikai csoportjuknak a történelmi múltjában nincsen benne a tejtermékek fogyasztása. Azoknak a felnőtteknek, akik csecsemőként nem kaptak anyatejet szintén problémát jelenhet a tejtermékek megemésztése. Sőt a legtöbb probléma, amit a tejtermékek emésztésében tapasztalunk, nem maguk a tejtermékek miatt van, hanem ezek helytelen előállításában. Ahogy nem okolhatjuk a krumplit azokért a nehézségekért, amiket a rósejbni evése okoz - ugyanígy nem okolhatjuk a tejtermékeket azokért a bizonyos problémákért, amikkel ma az emberek szembesülnek. Ahogyan a teljes kiőrlésű liszt különbözik a fehér liszttől, ugyanígy a természetes módon készült tejtermékek kifejezetten mások, mint a szupermarketekben általában kapható túlzott módon feldolgozott társaik. Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből. Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség. Ha a borját elválasztják tőle, a tehén teje sokat veszít annak tápláló minőségéből. A tejipar elválasztja a borjat az anyjától és lemészárolja. Megöljük a tehén gyerekét és aztán megisszuk a tejét. Hogyan érezné magát egy emberi anya egy ilyen körülményben? Amikor egy tehén meghallja a borjának a hívását, azonnal elkezd tejet kiválasztani. Amikor a borját elveszik tőle, akkor az aggodalom miatt toxinok fognak a tejébe kiválasztódni. Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből. Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség. A tehenekkel sok más módon is rosszul bánnak, mint például a szűkös élőhely és gépi fejés. Mostanra a mesterséges megtermékenyítésen keresztül hibrid állatokká váltak, akiket génekkel újraterveztek annak érdekében, hogy sokkal több tejet adjanak annál, mint amennyi egészséges számukra. Hormonokkal, antibiotikumokkal és nem-organikus gabonával etetik őket. A vegyszerek maradványai felszívódnak a szöveteikbe és aztán a tejükben koncentrálódnak. A hagyományos indiai gyógyászat figyelmeztet arra, hogy el kell kerülni a szennyező hatású vegyszereket és gyógyszereket, mert ezek felhalmozódnak a szöveteinkben és betegséget okoznak. Az ájurvéda nagyon részletesen ír a különféle tejtermékek jellemzőiről, többek között a tehén, bivaly, kecske és más tejet adó állatok esetében is.Bár ezek nem feltétlenül egyeznek azokkal a jellemzőkkel, amiket a modern nagyüzemi termelés produkál. Az ájurvéda írásai elmondják, hogy a kipányvázott vagy szűkös helyen élő állatok esetében a húsnak vagy a tejnek a minősége sokkal szegényesebb, mint a szabadon legelésző állatok esetében. Ez rengeteg kérdést is felvet. Milyen mértékben károsítják a tejtermékeket a modern termelési módszerek? Mi az a határ, amin túl ezek a módszerek már nem hasznosak? Milyen mértékben támaszkodjunk ezekre a hátrányos feltételekre anélkül, hogy teljes mértékben feladnánk a tejtermékeket? És mit tehetünk azért, hogy a jelenleg elérhető tejtermékek minősége jobb legyen? A pasztőrizálás csapdái A jóga szerint a tej természetét tekintve tiszta vagy szattvikus minőségű. (szerk. az ételek minőségéről itt olvashatsz bővebben) Szeretetből születik és növeli a természetes intelligenciánkat és érzékenységünket. Mindazonáltal áldásos tulajdonságait nem csak az csökkentheti, hogy hogyan tartják a tejelő állatot, hanem az is, hogy hogyan dolgozzuk fel a tejet. Pasteur volt a szülőatyja annak, hogy a betegségeket baktériumokhoz kötötték. Mivel ennél a teóriánál a betegséget a baktérium okozta, ezért a betegségek megelőzésének legjobb módja az ételek és a környezet sterilizálása. A természet tele van baktériumokkal, ezért nem biztonságos és minden természetes termék gyanakvást kelt. A holisztikus gyógyítás szempontjából viszont a sterilizálás valaminek a megölését jelenti. A steril környezet a legjobb hely a kórokozók kifejlődéséhez, mert a sterilizálás során az életerő és a természetes immunitás tűnik el. A tej pasztőrizálása annak melegítését is magában foglalja, ami megöl minden baktériumot ami benne van. Ez lehetővé teszi, hogy a tej hosszabb ideig elálljon, anélkül hogy tönkremenne és ez kereskedelmi szempontból értékesebbé teszi azt, de ez nem jelenti azt, hogy jobb minőségű ételt kaptunk. Ebben a folyamatben lényegében előfőzik a tejet, ami csökkenti annak vitalitását. Bár a pasztőrizált tej jobb a számunkra, mint a hús vagy a junk food, de a nyers tejtermék még annak pasztőrizált társánál is jobb. A pasztőrizálás csak az egyik eljárás a sorban, ami rontja a tejtermékeink minőségét. Részét képezi annak a mentalitásnak, ami azt mondja, hogy az ember mindig jobbá teheti a természetes dolgokat és biztonságosabbá is ha előbb különféle eljárásokkal kezeli őket. A mi kultúránk azt mondja, hogy a tej természetes állapotában az emberi fogyasztás szempontjából nem biztonságos, míg azt a tejet tökéletesnek látjuk, amit a mesterséges körülmények között tenyésztett állatoktól vesznek el, akik mesterséges ételeket, gyógyszereket es hormonokat kapnak. A tejtermékeinket pasztőrizáljuk, homogenizáljuk, hosszú időre lehűtjük es adalékokat adunk hozzájuk - sót, cukrot, mesterséges ízeket és színeket. A tejhez hozzáadott A és D vitaminok általában hal máj olajból származnak, így gyakran a tej még csak nem is vegetáriánus. A tejtermékek természetes szattvikus vagy tiszta tulajdonságait teszik tönkre ezek eljárások által. Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk. Ez különösen fontos olyan gyógyító eljárások esetében, ahol a megújulás vagy az elmeállapot javítása a cél, arra figyelni kell, hogy a nyers tejtermékek mindig frissek legyenek, máskülönben károsak lehetnek. Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk. Sok olyan pácienst kezeltem, akiknek tejallergiájuk volt. Amint átálltak a nyers tejre - megfelelő fűszerekkel elkészítve -, legtöbbjük (hacsak nem mindegyikük) esetében az allergén reakciók eltűntek. Miután az ember megtapasztalta az ájurvédikus indiai vagy hazai családi farmokról származó tejtermékek hatásait, könnyű látnia, hogy amit a szupermarketekben eladnak, az meglehetősen silány minőségű, a különbség nagyjából olyan, mint ami a kertben frissen termesztett és a mesterséges körülmények során létrehozott és hónapokig tárolt zöldség között van. Elkészítés Az is nagyon fontos, hogy hogyan fogyasztjuk a tejtermékeket. Az ájurveda azt mondja, hogy a meleg tej gyógyít, míg a hideg tej megbetegít, ezért a tejet melegen kell fogyasztani. Továbbá megfelelő fűszerek használatával ellensúlyozni kell a tej és a tejtermékek nyálka képző tulajdonságait. Van néhány korlátozás a tejtermékekkel való főzés esetén is, azon ételek jellemzői alapján, amikkel együtt akarjuk használni azokat. Tejet, joghurtot, sajtot vagy tejfölt nagyon jól lehet használni levesek és curryk esetében. Az ájurvéda azt is megjegyzi, hogy a tejtermékek - csakúgy mint a cukor - káros lehet, ha túlzott mértékben fogyasztjuk, különösen hidegen. Nedves és nehéz természete miatt eltömítheti a keringési rendszert. Ez sokféle krónikus betegséget okozhat, mint amilyen például az allergia, asztma, artritis vagy a szívbetegségek. Ezért az általunk fogyasztott tejtermékek mennyiségét is megfelelő módon kell szabályozni. Hogyan használjuk a tejtermékeket? Tehéntej A tej egy ideális fiatalító étel; táplálja az elmét és a szívet. Jó hatással van a száraz köhögésre, tüdővérzésre, fekélyekre és kelésekre, terméketlenségre és általános gyengeségre. A meleg tej természetes hashajtó hatású, ha ghível fogyasztjuk. A pasztörizált és homogénezett tej azonban gyakran okoz székrekedést. A kardamom a legjobb fűszer, ami ellensúlyozni tudja a tej nyálka képző hatását. Erre a célra használják a gyömbért, fahéjt és a kurkumát is. A fűszeres gyógynövények nemcsak emészthetőbbé teszik a tejet, de gyógyhatással is kiegészítik a hatásait. A meleg tej egy csipet szerecsendióval egy jó otthoni megoldás az álmatlanságra. A tej főzetekben használt felerősítő hatású gyógynövények (mint például az ashwagandha (Withania somnifera), shatavari (Asparagus racemosus), fekete nadálytő gyökér és a ginseng) hatékony fiatalító ételekké változtatják azt. A tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet. A legjobb a váta (levegős) és pitta(tüzes) testtípusúaknak, akiknek szükséges a tej nedvesítő energiája. Az ájurvédikus gondolkodásban a jó tej olyan, mint a tiszta plazma, ami minden szövetet táplál. Az alacsony minőségű tej azonban olyan, mint a tiszta nyálka, ami a plazma salakanyaga. A tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet. Kecsketej A kecsketej jó a kapháknak, olyanoknak akik nyálkásodnak és ödémásak, de kizárólag melegen és fűszerekkel. A kecsketej meleg természetű ezért lázas állapotban kerülni kell - csakúgy mint fertőző betegségek és gyomorsavtúltengés esetén is (pitta testtípus). Tejszín Tejszín hasonlít a tejhez, de annál nehezebb. Óvatosnak kell lennünk vele vérbőség és gyenge emésztés esetén. A tejtermékekkel kapcsolatban (főleg a nehezebbekkel, mint a tejszín, a sajt és a túró) egy jó általános szabály az, hogy el kell kerülni őket, ha nagy mennyiségű lepedék jelenik meg a nyelven, ami a emésztő szervrendszerben lévő vérbőségre utal. Jégkrém A jégkrémet a test nehezen tudja kezelni. Hideg természete elnyomja az emésztés tüzét, különösen, ha étkezés után fogyasztjuk. Sok cukrot tartalmaz és gyakran sok más adalékot is (mint például a tojás). Az ájurvéda általában nem ajánlja. Mindazonáltal a jégkrém vagy jeges joghurt természetes formájában nyáron fogyasztható, abban az esetben, ha jó az emésztésünk, nem vagyunk túlsúlyosak és ha figyelünk arra, hogy milyen más ételekkel kombináljuk. Joghurt A joghurt nehéz, mint például a sajt és ellentétben a népszerű félreértéssel, nem segít a fogyásban (hacsak nem a húst vagy más nehezebb ételt helyettesítjük vele). Ezzel ellentétben, nagyon jó a hízáshoz. Bár a zsírszegény joghurt kevésbé nehéz, mégsem megfelelő a fogyókúrához. Bár nyugaton reggeli ételként használják, a joghurt nem mindig jó reggel, mert ilyenkor több nyálka és vér van a szervezetben felkelés után. A reggeli hideg joghurt nyálkát termel a szervezetben. Gyümölccsel együtt fogyasztva növeli annak vizes- és nyálkaképző természetét. Általában a joghurtot nem szabad önmagában vagy üres gyomorra enni. Jól kombinálható viszont az uborkával, aminek könnyedsége kiegyensúlyozza a joghurt nehéz természetét. A joghurt a raita alapja, ami egy olyan saláta amit a legtöbb indiai étkezés során felszolgálnak. (szerk. raita receptet itt olvashatsz) A joghurt az olyan fűszerekkel együtt a legjobb, mint a kömény, koriander vagy cayenne. A joghurt gyakran a legbiztonságosabb a tejtermék. Még a nem éppen legjobb minőségű tejből is lehet kielégítő minőségű joghurtot kapni. Könnyen el is tudjuk készíteni saját magunk számára. Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért. Az édes joghurt ezért jobb. A joghurt akkor is savasítóbb, ha savas gyümölcsökkel vagy banánnal fogyasztjuk. A joghurt főleg a váta testtípusnak jó, a kaphák ás pitták óvatosan kell hogy bánjanak vele, bár a pitta viszonylag könnyen tudja kezelni az édes joghurtot. Indiai író A joghurtot úgy jó fogyasztani, ha például ugyanannyi mennyiségű vízzel összeturmixoljuk és némi kardamomot vagy szerecsendiót adunk hozzá. Ezt hívják takrának, vagy indiai írónak. Bár hűtő természetű, mégis jó lábadozás és gyenge emésztés esetén, különösen hasznos felszívódási zavar és hasmenés esetén. Az indiai írót az istenek eledeleként is emlegetik. Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért. Az édes joghurt ezért jobb. Nyugati író A nyugati író pasztőrizált és gyakran nagy mennyiségű sót tartalmaz. Máskülönben ez egy jó tejtermék. Sokkal inkább vizelethajtó, mint más tejtermékek és kevésbé képez nyálkát a szervezetben. Ebből a szempontból jobb a kapháknak. Hasznos felszívódási zavar, gyenge emésztés és hasmenés esetén is. Kefir A kefir egy másik erjesztett tejes ital, különösen hasznos a vátáknak, akiknek levegős vagy ideges természetük van. Ugyanazokat a problémákat okozhatja, mint a tej és a joghurt, ha gyümölccsel kombinálják. Az édesített kefír ráadásul nagy mennyiségű cukrot is tartalmazhat. Sajt A sajt nehéz, ragadós és gyakran nehéz megemészteni. Nem ajánlják, vérbőség, pangás esetén vagy akkor, amikor a keringési rendszer el van tömődve. Okozhat köszvényt, ízületi gyulladást, fertőzéseket, aknét, meghűlést, influenzát és tüdő rendellenességeket és növelheti a koleszterin szintet is. Minnél erjedtebb és sósabb annál nehezebb megemészteni. Az oltót, amit általában használnak, gyakran tehenek beléből származik, ezért a kereskedelmi forgalomban lévő sajtok legtöbbje szigorú értelemben véve nem vegetáriánus. Ilyen esetben bizonyosodj meg róla, hogy oltó nélküli sajtot vásárolsz-e. A legjobb olyan oltó nélküli sajtot fogyasztani, ami csak kevés sót tartalmaz és nincs erjesztve. A könnyű, édesebb sajtok ajánlottak. A sajt nehéz tulajdonságát részlegesen ellensúlyozni lehet olyan fűszerekkel, mint pl. a mustár, cayenne, fekete bors, torma és kömény. A sajtot rá lehet olvasztani zöldségekre, különösen olyanokra, amik könnyű természetűek, mint pl. a brokkoli és a karfiol. Ilyen módon a zöldségek és a sajt tulajdonságai is ki lesznek egyensúlyozva. A farmer sajt (panír) könnyebb és ezért könnyebben is emészthető. Ez a legelterjedtebb Indiában. A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is. A krémsajt kicsit ragadósabb, de a közönséges sajtnál még mindig jobban emészthető. A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is. Tejföl A tejföl talán a leginkább savas tejtermék és olyan pitta tüneteket erősít, mint pl. a kelés, gyomorégés, láz és fertőzések. A legjobb a váta (levegős) típusúaknak. Vaj A vajat általában pasztőrizált tejből csinálják. Gyakran adnak hozzá színezéket és nagy mennyiségű sót is. Előfordulhat, hogy hosszabb időre lefagyasztják, ami csökkenti az egészségmegőrző tulajdonságait. A vaj jó azoknak, akiknek erős az emésztésük és a belső tűzük (pitta típusúak). Nem szabad hidegen enni - jobb, ha ráolvasztjuk az ételre. A túl sok vaj (csakúgy mint a sajt) beleragadhat a bélcsatornába és megemelheti a koleszterin szintet. Külsőleg alkalmazva a vaj jó az égésre és a kiütésekre is. Ghí A ghí (tisztított vaj) amit nyers vajból készítenek többnyire mindenkinek megfelelő. (ghí receptet itt találsz) Növeli az erőt, vitalitást és intelligenciát, jó láz és fertőzés ellen is. A máj könnyen feldolgozza, bár növeli a koleszterin szintet (de nem annyira, mint a vaj). Erősíti az immunrendszert, növeli az élethosszt és a tudatosságot. Tökéletes étel meditációhoz és szellemi munkához. A ghít ételekkel vagy tejes italokhoz kell fogyasztani. Mint az olajok is általában, önmagában fogyasztva orrvérzést okozhat. A ghí olyan ájurvédikus gyógyhatású olajok alapja, mint pl. a brahmi (gotu kola) és a calamus ghee. Szemre helyezve növeli a látást (erre különösen a triphala ghí jó). Vérképzéshez és kifejezetten a nőknek a legjobb a kurkuma ghí illetve a ghíben főzött kurkuma. A ghít a legjobb nyers, sózatlan vajból készíteni. Általában hónapokig eláll és még tovább is ha hűtőben tartjuk. Vörösréz edényben tárolva mindenféle bőrproblémákra és a bőr gyulladásos elváltozásaira is jó ha külsőleg alkalmazzák. A ghí a rituálék és a meditáció alatt hasznos lámpaolajként is, mivel úgy tartják, hogy a benne lévő tápláló erőnek tisztító hatása van a környezetre és az elmére is. Tejtermékek vásárlása A tejtermékeknek a modern társadalomban elfoglalt sajnálatos helyzete valamint a tejelő állatokkal való hibás bánásmód miatt az emberek érthető módon hajlamosak teljes mértékben elutasítani a tejtermékek fogyasztását. Másrészről sokan mások, akik váta és pitta felépítésűek vagy éppen gyengélkednek, nagyon hasznosnak fogják találni a tejet. Minden bizonnyal próbát kell tennünk vele, ha súlygyarapodást vagy vitalizálást akarunk elérni, mielőtt olyan élelmiszerekhez fordulunk mint a hús, hal, cukor vagy mesterséges összetevőkből álló ételek. Támogasd a helyi tehenészt - és a helyi tehént is. Bár legtöbbünknek nem kell teljes mértékben elutasítanunk a tejterméket, viszont szorgalmaznunk kell azok megfelelő minőségben történő előállítását. Próbálj olyan forrásból tejtermékeket beszerezni, ahol jól bánnak az állatokkal és organikus módon táplálják őket. Vegyél feldolgozatlan (nyers) tejtermékeket, ha lehetséges. Ha ez törvényileg nem lehetséges ott ahol élsz, akkor bátorítsd a változásokat az ilyen és ehhez hasonló ésszerűtlen törvények esetében. Támogasd a helyi tehenészt - és a helyi tehént is. Tejtermékek és más ételek A tejtermékek nem kombinálhatóak néhány fajta élelmiszerrel - és előfordulhat, hogy egymással sem keverhetőek. (szerk. az ételkombinációkról részletes itt olvashatsz) Rossz kombinációk o Bármilyen tejtermék hússal és hallal o Bármilyen tejtermék élesztős kenyérrel o Bármilyen tejtermék savanyú gyümölccsel o Bármilyen tejtermék magokkal o Tej joghurttal o Tej sóval Megfelelő kombinációk o Tejtermék édes gyümölccsel o Tejtermék keményítőt tartalmazó zöldségekkel o Tejtermék teljes értékű gabonával az eredeti cikk itt olvasható https://yogainternational.com/article/view/ayurvedic-dairy-the-raw-story-on-milk-yogurt-and-more
Barackkrémes kosárka
Kánikula ide vagy oda, a finomságok ilyenkor sem maradhatnak el. Megláttam itthon a barackot és rögtön tudtam, hogy nem ússza meg. Szerencsére a finom alapanyagokból még finomabb süti készült. Hozzávalók - 3 répa - 2 alma - 150gr zabpehely - 10gr útifű maghéj - 1 citrom héja és leve - 2 barack - 200gr light krémsajt - 1 marék mazsola Így készítsd - Reszeld le a répát - Keverd össze zabbal és útifű maghéjjal - Az almákat pucold meg és turmixold össze a citrom levével - A masszát nyomkod muffin formába és süsd elő 180 fokon 10 percig - A krémhez turmixold össze a barackot, mazsolát, citromhéjat és a krémsajtot - Töltsd meg a kosarakat barackos krémmel és süsd még 50percig
spenótos túrós piskótatekercs
A piskótatekercs mindenkinek az egyik kedvence. Legtöbbször a hagyományos kedvenc, a baracklekvárral töltött piskóta jut mindenkinek az eszébe, de ha kipróbálod ezt a sós tekercset, mindenkit lesöpör a dobogóról. hozzávalók - 6tojás - 50gr zabliszt - 30gr tökmagliszt - 20gr lenmagliszt - só - 300gr spenót - 350gr túró - 30gr krémsajt - 2gerezd fokhagyma így készítsd - A tojásokat válaszd ketté - Add a sárgájához liszteket - A fehérjét sóval verd kemény habbá, majd forgasd a lisztkeverékhez - A masszát öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd előmelegített sütőben 180fokon 20percig - Készítsd el a krémet: A spenótot turmixold össze fokhagymával túróval és sajtkrémmel - Ha kész a tészta, töltsd bele a krémet és tekerd fel
Karfiolos batyu
2017. április 10. Beautilicious
A rohanos sűrű napokon nehezebb megoldani az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozást, de persze ez sem lehetetlen. Az új kedvenc alternatívám az ilyen napokra a karfiolos batyu. Ellátja a szervezetedet lassú felszívódású szénhidráttal is, ami segít, hogy lendületes maradj egész nap, és hogy ne legyél éhes 1-2 óra múlva. Ezek mellett nagyon finom is, és rengeteg féle képpen variálhatod. Hozzávalók - 1 fej karfiol - 200g krémsajt - 350gr zabliszt - töltelék ízlés szerint ( nálam pulykamell illetve tonhal volt) Így készítsd - Szedd a karfiolt rózsáira, majd főzd meg sós vízben - Szúrd le, majd krumlinyomóval nyomd össze - Add hozzá a krémsajtot és a zablisztet, majd alaposan dolgozd össze - Formázz belőle korongokat - Egy serpenyőbe tegyél kókuszzsírt vagy olivaolajat és tegyél bele egy korongot, majd ebbe egy kanál tölteléket, végül még egy korongot - Süsd olalanként 8-10 percig ( vagy míg aranybarna nem lesz)
Magyaros csicsókakrém
Ma kóstoltam ilyent életemben először, és annyira ízlett, hogy itthon tüstént el is készítettem. Végre egy valóban finom, ehető, élvezhető csicsóka recept, amiben a csicsóka tipikusan földes íze nem dominál. Az eredeti recept, amit persze lehet variálni vegánsághoz és nyersevőséghez mérten, következő verzió nálam is egy napraforgómagból, és kesudióból kutyult változat lesz a sajtos helyett. Hozzávalók: 50 dkg csicsóka, 20 dkg natúr vagy tejszínes sajtkrém, 3 evőkanál tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma vagy 1 újhagyma, 1 evőkanál mustár, 2 púpozott teáskanál édesnemes őrölt pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, só, bors, petrezselyemzöld, ízlés szerint egy kevés erős darált paprika. Elkészítés: A csicsókát megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Amikor kihűlt, külső részét lehámozgatjuk, majd a belsejét villával pürésítjük. Hozzáadjuk a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt, majd az apróra vágott fokhagymát, vöröshagymát/újhagymát. Ízesítjük pirospaprikával, őrölt köménnyel, sóval, borssal és kevés erős darált paprikával (kihagyható). Végül apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Az egészet jól elkeverjük, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. forrás: nakicsicsoka.hu reklámprospektusa Lehet kenyérre kenni, vagy karikákra vágott cukkini karikákra, krékerekre.
Olasz meló
2012. október 19. AUM Vega Blog
Olykor az ember hűtőjében nem akad más, csak egy tubus krémsajt és egy kanálnyi maradék pesto az üveg alján. Velem legalábbis megesik ez olykor-olykor… No de! Rájöttem én ám, hogy ez egy nem utolsó párosítás. Ebből ugyanis szuper olaszos reggelcsit lehet összerittyenteni. Már csak egy kis pirítóst kell keríteni valahonnan…
Sajtos perec
Kitűnő és mutatós vendégváró, és elkészítése meglehetősen egyszerű, amióta lehet kapni perec szaggatót. Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg vaj 10 dkg füstölt krémsajt kb. 3 ek tejföl 3 kk só fél csomag sütőpor A tetejére: tej szezámmag A hozzávalókat összegyúrjuk és egy fél órán át hűtőben... tovább>>
Kesudió krémsajt + a harmadik hét cukor nélkül
2012. február 25. Zizi kalandjai
A kihívás harmadik hete jól telt, néha vágyakoztunk édesség után, de azért tudtuk tartani magunkat. I. maradt vegetáriánus, én azonban a cukormentesség mellé bevállaltam a vegán étkezést is. Vegetáriánusból vegánba átlépni nem nehéz, csak arra kellett figyelnem, hogy ha veszek valamit, akkor alaposan elolvassam az összetevőket, hogy nincs-e benne állati eredetű élelmiszer. Igen, ennyire keményen tartom a diétát, igyekszem odafigyelni ezekre az apróságokra is. Bevallom még a növényi sajtra is rávetemedtem... vegán barátaim javasolták, hogy próbáljak ki egy görög fajtát, ami állítólag (végre) jó ízű is, magában is fogyasztható és jól lehet reszelni is. A natúr ízű Viofast sajtot próbáltam ki. Ízre tényleg OK (magában és ételekre reszelve, olvasztva is), ami egy kicsit zavart, az az összetevőkben lévő E1450, E1404 és E452. Utánanéztem, hogy mit is ettem pontosan. Az E1450 keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát (ajaj!), ami állítólag veszélytelen; bekerül a szénhidrát anyagcserénkbe. Az E1404 oxidált keményítő, szintén ugyanaz vonatkozik rá, mint az E1450-re. Az E452 pedig egy polifoszfát fajta, szintén veszélytelennek számít és ömlesztett sajtok (+ készítményei), húskészítmények, desszertek és fagylalt készítéséhez is felhasználják. (Köszönet az infókért a Tudatos Vásárlónak.) Szinte hihetetlen, hogy ezekből az anyagokból sajtok és egyéb élelmiszerek készülnek. Nincs benne tej (tehén- vagy kecsketej), mégis sajtnak van eladva és sajtként fogyasztja az ember... Elgondolkodtató! A fotón látható krémsajt azonban csak természetes anyagokból készült. Felhasználhatjuk szendvicsek készítéséhez vagy kenhetjük pirított kenyérkockákra, krékerre, de akár zöldségeket - répát, paprikát, uborkát, stb. - is mártogathatunk bele. Gyorsan készen van, a kesudió áztatását leszámítva, csak egy erős aprítógépre van szükségünk az elkészítéséhez. A recept megint Maria-tól származik, akinek a blogja sokat segít a cukormentes hónap alatt. Rengeteg vegán, cukormentes receptje van és inspiráló bejegyzései, amelyek tartják bennem a lelket! :) Kesudió krémsajt Hozzávalók: - 250 g kesudió, beáztatva egy éjszakára, majd lecsöpögtetve - 100 ml rizstej (zabtej, szójatej is használható helyette) - 1 db citrom reszelt héja - 1/2 citrom kifacsart leve - 1 teáskanál köménymag, száraz serpenyőben 4-5 perc alatt megpirítva - 1-2 teáskanál só - bors Tegyük az összes hozzávalót az aprítógépbe és aprítsuk addig, amíg sima, krémes, kenhető állagú lesz. Kóstoljuk meg és ízlés szerint adjunk még hozzá citromlevet, sót, borsot, ha szükséges. További cukormentes vegán receptekért katt ide.
Sushi quinoaval
Eddig csak rizzsel készült sushit ettem. Azokat is mindig mások készítették. Nagyon szeretem, szóval már itt volt az ideje, hogy kipróbáljam a bambuszos tekercselést és készítsek valami egyedit. Quinoával készítettem. Remek kis útravaló volt, amikor hazautaztunk a nyáron Magyarországra. Lehet, hogy a karácsonyi asztalra is elkészítem. Miért is ne? Krémsajttal, uborkával és paprikával legalább olyan finom, mint avokádóval és paprikával összerakva. A szójaszószból sem árt pár csepp, de a savanyított vékony gyömbérszeletek és a leheletnyi wasabi extra élvezetet kínál hozzá. Hozzávalók: - 1 bögre (250 ml-es) quinoa - 1,5 bögre víz - nagyobb csipetnyi só - 1 szál kígyóuborka - 1 db avokádó - paprika - 3-4 db nori, alga lap - 150 g vegán krémsajt (Tesco free from krémsajtja, opcionális, helyette használhatunk tofut, vagy füstölt tofut) - szójaszósz (opcionális) - wasabi (opcionális) - bambusztekerő Elkészítés: A quinoát jól mossuk át majd a hideg vízben 5-10 percet áztassuk. Utána szűrjük le és sóval, kevergetés nélkül, fedő alatt főzzük puhára. Ha jól megfőtt, a víz elfőtt róla, látjuk, ahogy a szemek egymáshoz tapadnak. Fontos, hogy a quinoa egymáshoz tapadjon. Ha a quinoa teljesen kihűlt, kezdhetjük a sushi összeállítását. Igazából rajtunk áll, mi kerül a sushi közepébe. Készíthetjük csak quinoa és egy- vagy kétfajta zöldséggel, de fel is turbózhatjuk, mindent belepakolva. Az algalapokat terítsük ki a bambusztekerőre (nálam ez egy bambusz tányéralátét volt), egyik végére tegyük a quinoát, helyezzük rá a hosszában felszeletelt uborkából, paprikából, avokádóból, kenjünk rá egy kis krémsajtot, majd szorosan és lehetőleg egyforma vastagságban tekerjük fel. Az algalap úgy fog rátapadni a tekercsre, bezárva a tekercset, ha egy pici vízzel megnedvesítjük. Ha a benedvesített lap szépen rátapad a tekercsre, tegyük hűtőbe, majd kb 10-15 perc múlva jó éles késsel felszeleteljük. A szeletelésnél érdemes először középen elvágni, majd az így kapott két rudat szintén középen elvágni, Ezzel a "felezős" művelettel addig vágjuk, míg kb. 3-4 centiméteres sushiszeleteket, karikákat kapunk.
sütőtökös hagymás kenyér
2017. szeptember 28. Beautilicious
Ennél jobb őszi kenyeret el se tudnék képzelni. Az ősz ízeivel varázsolja szebbé a vacsorádat. Az alapanyagok mind-mind egészségesek és nagyon finomak is, külön-külön is imádom mindegyik alapanyagot, de ezek együtt...nyamiii. :) Hozzávalók - 250gr sütőtök - 1fej vöröshagyma - 75gr light sajtkrém - 100gr csicseriborsó liszt - 75gr tökmagliszt - 75gr lenmagliszt - só - szódabikarbóna - fél citrom leve Így készítsd - A sütőtököt és a hagymát előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük - Ha megsült összeturmixoljuk a krémsajttal - A szárad alapanyagokat összekeverjük egy külön edénybe, majd hozzáöntjük a sütőtökös turmixot - Hozzáadjuk a citromlevet, majd alaposan összegyúrjuk - Kenyeret formálunk, majd előmelegített sütőben 180fokon 30perc alatt kisütjük
omlós töltött keksz
2017. augusztus 18. Beautilicious
Rábukkantam a kamrában egy kis répára, amikkel kezdeni kellett valamit. Nagyon vágytam már egy finom puha kekszre, így nem gondolkodtam sokat. Megalkottam egy répás, fahájas kekszet méghozzá narancsos krémsajtos töltelékkel. Egyszerű és finom, ráadásul hamar elkészíthető. Hozzávalók - 150gr répa - 65gr cukormentes sárgabarack lekvár - 3tojás - 150gr zabliszt - 80gr kókuszliszt - 20gr útifűmag héj - 50gr édesítő - fél csomag sütőpor - fahéj, szerecsendió - 200gr krémsajt - 2ek édesítő - 1 narancs héja Így készítsd - A megtisztított répát a lekvárral és tojásokkal turmixold össze - Keverd össze a fűszereket, édesítőt, liszteket, az útifűmaghéjat és a sütőport - Öntsd bele a répás keveréket és a massza háromnegyedéből formázz kis korongokat és tedd tepsibe - A krémhez keverd össze a krémsajtot 2ek édesítővel és narancshéjjal, majd tegyél belőle mindegyik korong közepére. - Fedd le a krémet a maradék masszával - Tedd 180fokos sütőbe 15 percre és már kész is :)
Barackkrémes túrókocka
2017. július 14. Beautilicious
Évek óta az egészséges vonalat követem és eszem ágában sincs ezen változtatni. Nem jár semmiféle lemondással, sőt....! Édesszájú vagyok, de nem is kicsit :D, imádok nassolni. Az egyik kedvenc alapanyagom a túró. Nagyon finom és nagyon jó fehérjeforrás is. Ajánlom mindenkinek! És ha nem tudjátok, hogyan fogyasszátok, próbáljátok ki például ez isteni túrókockát. Hozzávalók - 125gr zabliszt - 25gr lenmagliszt - 50gr kókuszliszt - 70gr édesítő - fél csomag sütőpor - 100gr light sajtkrém - 200ml tej/ növényi tej/víz - 125gr sárgabarack - 3ek cukormentes baracklekvár - fél citrom leve - fahéj - 1 zacskó zselatin - 500gr túró - 2tojássárgája - édesítő ízlés szerint Így készítsd - A tésztához keverd össze a liszteket a sütőporral és a 70gr édesítővel - Add hozzá a krémsajtot és a folyadékot - Csomagold fóliába és tedd hűtőbe fél órára - A barackkrémhez turmixold össze a barackot a lekvárral, fél citrom levével és a fahéjjal - A zselatint old fel 4ek hideg vízben, majd add a krémhez és tedd hűtőbe - A túrókémhez a túrót, fél citrom levét és héját, az édesítőt és a 2 tojássárgáját keverd össze botmixerrel, hogy a túró ne legyen szemcsés. - Vedd ki a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen nyújtsd ki jó vékonyra, majd helyezd tepsibe - Szurkodd meg villával, majd süsd 30 percig 180fokon - Vedd ki, majd öntsd bele a barackkrémet, majd rá a túrókrémet és süsd további 45percig
Spenótos sajtos csiga
Már nagyon rég óta szerettem volna csigát készíteni, de mindig meggyűlt a bajom a nyújthaó tésztával.Anyu olvasott egy szuper trükköt, amivel sikerült végre egy tökéletes állagú tésztát csinálnom. Szerencsére nem csak az íze, az állaga is tökéletes lett. Hozzávalók - 250gr zabliszt - 50gr lenmagliszt - 275gr túró - 2 tojás - só - 100gr sajtkrém - 100gr reszelt sajt - 250gr spenótlevél - fokhagymagranulátum Így készítsd - A liszteket keverd össze a sóval - A tojásokat és a túrót is alaposan keverd össze egymással, majd jól gyúrd össze a száraz keverékkel - Tedd félre pihenni egy órát (ez a trükk) - A töltelékhez a spenótleveleket a fokhagymagranulátumot és a krémsajtot turmixold össze - Ha lejárt az egy óra nyújtsd ki a tésztát és tölts meg a atltelékkel, szórd meg reszelt sajttal, majd tekerd fel - Vágj ujjnyi vastagságú szeleteket - Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd ki 180 fokon 30perc alatt
cukkinis-mozzarellás keksz
2017. április 11. Beautilicious
Egy sós finomságnak az én táskámban mindig van hely. A nap folyamán bármikor, ha megéhezek csak előkapom, és máris jobban érzem magam. Tökéletes választás, ha szívesen rágcsálnál valamit az étkezések között. Hozzávalók - 2cukkini - 100gr paradicsom - 125gr mozzarella - 300gr zabliszt - 200gr krémsajt - 2gerezd fokhagyma - 1tk só - fél csomag sütőpor Így készítsd - A megtisztított cukkinit reszeld le, majd sózd - Hagyd állni 20 percig, majd nyomkodd ki a levét - A paradicsomot vágd kockákra, majd add a cukkinihez - Add hozzá a krémsajtot, majd morzsold hozzá a mozzarellát is - A fokhagymát tedd fokhagyma nyomóba, nyomd össze, majd tedd a cukkinis keverékhez - Add hozzá a zablisztet és a sütőport, majd alaposan dolgozd össze - Tedd sütőpapírral bélelt sütőbe, majd előmelegített sütőben süsd 180fokon 40percig
Mangeons comme les francais!
Hosszú téli estéken gyakran előkerülnek a polcról kedvenc gasztro regények. Felütve őket éppen ahol nyílik pár másodperc olvasás után hősnőnk, Suzan Loomis konyhájában találom magam, elragad a sütőből felszálló kakukkfű aromás illata: ...Este van, a kandallóban tűz ropog. Suzan éppen quiche-t, francia sós lepényt süt. Louviers piacának kofáinál járt a nyirkos reggeli órákban, ahol egészségtől kicsattanó tojásokra tett szert és mellé pár szem illatos körte is került túlméretezett fonott kosarába. Egy valamire való francia konyhában sajt, vaj mindig van otthon, Suzan pedig amerikai születése ellenére bolondul a vidéki francia konyháért... Félredobom a könyvet, szaladok a konyhámba, feltépem a hűtő ajtaját és örömmel látom, ugyan sok minden nincs benne, de egy jó darab vaj + egy érintetlen csomagolású camembert éppen kerekedik a polcon. Körte is van, minő véletlen, kakukkfű pedig télen is zöldül a kertben. Mennyi hasonlóság, csak nem Zsuzsanna a keresztnevem, vagy mégis? Jólesik néha ábrándozni egy kicsit! Az omlós tésztához ( kb. 20 cm átmérőjű piteformába ): ? 200 g liszt ( 100 g kukoricaliszt és 100 g fehér tönkölyliszt ) ? 100 g hideg felkockázott vaj ? 1 tojás sárgája ? 4-5 ek. jéghideg víz ? 1 tk. só Camembert sajtos-körtés töltelék: ? 1 ek. olívaolaj ? 10 cm es darab póréhagyma ? kisebb csokor snidling ? 200 ml tejszín ? 100 ml krémsajt ? 3 tojás ? 100 g camembert sajt ? 2 körte vékony szeletekre vágva ? 1 marék durvára vágott dió ? 1 friss ág kakukkfű ? só, frissen őrölt bors Az omlós tésztát összegyúrjuk, a lisztbe beledobjuk a feldarabolt hideg vajat és gyors mozdulatokkal kézzel, vagy robotgéppel addig morzsoljuk, míg teljesen morzsalékos állagú nem lesz. Hozzáadjuk a tojást, a sót és addig gyúrjuk tovább, amíg összeáll. Egy belisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kivágunk a piteformánkba illeszkedő kör alakot és vakon elősütjük 175 fokon 25 percig. ( Vakon sütés azt jelenti, hogy sütőpapírt teszünk a tészta fölé is és feltöltjük lencsével, babbal, vagy sütő gyönggyel, megakadályozva ezzel a tészta felpúposodását. ) A töltelék összeállítása: megpároljuk az apróra vágott póréhagymát a zsiradékon, majd egy tálba összekeverjük a tejszínnel, a krémsajttal és a tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a kis kockákra vágott camembert sajtot és az apróra vágott snidlinget majd alaposan összeforgatjuk. A körtét vékony szeletekre, a diót pedig éles késsel durvára vágjuk. A pitébe öntjük a tejszines-camembertes keveréket és a tetejét kirakjuk körte szeletekkel, megszórjuk dióval és morzsolunk rá friss kakukkfű levélkéket, majd 200 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 20 perc alatt készre sütjük. A tésztát tölthetjük bármilyen más töltelékkel, az édes íz irányába is szárnyalhat fantáziánk. Ekkor érdemes a tészta begyúrásakor 1-2 ek. cukorral már az alap tészta ízét is ráhangolni az édeskés töltelékre. A narancsos-almás-sütőtökös hármas izgalmas őszi-téli ízvilág, amit a dió éppen úgy koronáz, mint a camembertes sós variációnál. Ezt a pite változatot készíthetjük úgy, hogy a tésztának egyharmad részét félretesszük és miután a töltelék hozzávalóit előpároltuk, összekevertük a tojásos masszával, majd betöltöttük az elősütött tésztába, a maradék tésztát kisodorjuk és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle és a pite tetejét berácsozzuk. Megkenjük felvert tojással a rácsokat és indulhat a végső sütés fázisa. Narancsos-sütőtökös-almás töltelék: ? 1 ek. vaj ? 1 nagy alma 1 cm-es oldalhosszúságú kockákra vágva ? kisebb sütőtök negyede 1 cm-es oldalhosszúságú kockákra vágva ? 1 narancs reszelt héja és frissen préselt leve ? 200 ml tejszín ? 100 ml krémsajt ? 3 tojás ? 1-2 ek barna nádcukor vagy méz ? csipet só, fahéj, őrölt kardamom, őrölt gyömbér
Málnás - epres krémmel töltött torta (tej- és tojásmentes!)
Még Húsvétkor készült ez a több szempontból is különleges torta, és mivel lassan vége az eperszezonnak, talán éppen itt az ideje, hogy végre felkerüljön ide a blogra is!:) A tortához tartozó eredeti receptet lassan 3 éve, hogy megláttam az olasz Veganblog oldalán (na, ja nem siettem el...:)))), és akkor rögtön elhatároztam, hogy már pedig én szerzek ilyen tortaformát, és megcsinálom!:) Nagy meglepetésemre nem is kellett sokat keresnem, mert az Interspar edény-osztályán meg is találtam (mostanság is láttam belőle, a bejegyzés megírásakor, 4.500 Ft körüli áron). Ez egy olyan szuper Zenker kombinált tortaforma, ami 3 verzióban is felhasználható, tehát gyakorlatilag 3-féle tortaformát veszünk egyszerre:): Fotók: Zenker A másik újdonság ezzel a recepttel kapcsolatban az volt számomra, hogy életemben először próbáltam ki a selyem tofut. Hát, mit mondjak, igen sokat kellett rajta dolgozni, hogy eltüntessem az alapból nem kicsit keserű ízét... Az állaga viszont valóban kiváló pl. a krémsajtokat helyettesítendő receptekhez! A selyemtofut egy bioboltban vettem, és hát elég borsos volt az ára...:/ A torta nagyon dekoratív volt, és ízre is finom, a húsevő vendégek meglepődtek, amikor elárultam, hogy tofu van a krémben...:) A gyerekek is szívesen ették!:) Az eredeti tortareceptet több ponton is átdolgoztam a saját elképzeléseim, ízlésünk szerint, ide már így írom le. A piskóta-alapot pl. egy jól bevált recept szerint készítettem. A módosításokat akkor sajnos nem jegyeztem fel, és mivel elég sok idő telt el már azóta, bocsánat, hogy csak kb. értékek is idekerülnek!:) Málnás-epres krémmel töltött torta Hozzávalók (egy 26 cm-es tortaformához): Piskóta alap 500 ml növényi tej (nálam most rizstej) 200 g nádcukor 1 citrom leve és héja 2 teáskanál vaníliakivonat, vagy 2 cs. bio vaníliás cukor 500 g bio liszt (fele sima, fele teljes kiőrlésű, vagy 100% teljes kiőrlésű) 2 cs. foszfátmentes borkő sütőpor 2 mk. szódabikarbóna 12 ek. olaj Epres krém 200 g selyem tofu + citromlé, hogy elvegye a tofu keserű ízét (ha jól emlékszem, talán majdnem 1 egész citrom leve belement, de kezdd kevéssel, és folyamatosan kóstolgasd, ahogy adagolod!!) 100 g növényi tejszín agave szirup ízlés szerint (az eredeti receptben 4 ek., de nekem az elég kevés volt, utána meg csak öntöttem, nem mértem, bocsi!:) 100 g eperpüré (az epret egyszerűen összeturmixoltam egy kis vízzel) 300 g cukormentes málnalekvár (pl. a DM-ből) 2 kávéskanál agar-agar Díszítés nádporcukor (el is hagyható akár!) olvasztott étcsokoládé 20 db málna A piskótatésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. A tortaformát alját, oldalát jó alaposan bezsírozzuk és belisztezzük, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Mielőtt kiszedjük a kész piskótát a tortaformából, hagyjuk kihűlni, mert különben beleszakadhat a tészta a formába! A tészta kiszedésénél esetleg egy tompa végű kést óvatosan a szélek alá csúsztathatunk, főleg a forma középső, mélyebb részére eső tortadarabnál legyünk nagyon óvatosak! Melegítsük össze a lekvárt egy kis lábasban egy kávéskanál agar-agarral, forraljuk fel és folyamatos keverés mellett, lassú tűzön főzzük kb. 1-2 percig, majd öntsük a keveréket a torta középső mélyedésébe. Szitáljunk egy kis nádporcukrot a torta peremére. Turmixoljuk össze a selyem tofut a növényi tejszínnel, az eperpürével, az agave sziruppal és a másik kávéskanál agar-agarral. Öntsük át egy kis lábasba, forraljuk fel, és állandó keverés mellett főzzük még kb. 2 percig, utána öntsük a torta közepére. Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokit, és pl. egy nylon zacskóba töltve, aminek a sarkán vágunk egy nagyon pici lyukat, kidíszítjük vele a piskóta peremét. A málnát összeturmixoljuk és ezzel a málnapürével készítjük el a málnás keretet az epres tofukrém tetején. Az olvasztott csoki befelé folyik a tortakrém felé, ezért a málnapürét utoljára öntsétek a tortára, hogy az esetleges csoki-túlfolyásokat eltakarjátok vele!:) Díszítés tetszés szerint, málnaszemekkel a tetején, és akár egy szép selyemszalaggal az oldalán, ahogy Barbara tette (nekem sajna arra már nem volt időm).
Spárga lepény
Hozzávalók: 8 dkg vaj 20 dkg liszt 1 kk só 10 dkg krémsajt 2 ek tejföl egy csipet bors egy csipet só 50 dkg spárga A vajból, lisztből és sóból vízzel rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit, így lesz leveles a tészta. Négy részre vágjuk, és... tovább>>
hogyan készítsünk otthon quiche-t?
2012. április 16. Vegasztrománia
imádom a francia konyhát és életérzést, s bár az olasz nő ideáját jobban magamon viselem, rejtőzik bennem egy francia is. lili szombaton tette le felsőfokú nyelvvizsgáját franciából. maki dim sum órája után találkoztunk, mert francia estebédet és minőségi nővér-húg időtöltést terveztünk. "véletlenül" belefutottunk a király utcai vásárba, és ittunk egy kávét a la petite française-ben (hol máshol?). utána hazasétáltunk, és csináltam egy francia lepényt, vagyis quiche-t. quiche-t (ejtsd: kis) először a budagyöngye aljában lévő szega sajtkereskedésben ettem, szerelem volt első harapásra. a későbbiekben nagy kedvencemmé váltak a különböző verziók. szeretem mindenféle zöldséggel, és mindenféle méretben, egy szabályom van csak, mindig egy nagy adag balzsamecetes zöldsalátával eszem. spenótos quiche hozzávalók (egy 30 cm átmérőjű cakkos szélű tortaformához) 200 g finomliszt + egy kevés a tészta kezeléséhez 100 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez só 2-3 evőkanál hideg víz (nekem most több kellett) olívaolaj 500 g spenót jó alaposan megmosva 2-3 (-4-5) gerezd apróra vágott fokhagyma 200 g sajt (most gouda) 3 tojás 200 ml tejszín 100 g krémsajt só fehér bors szerecsendió a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra (6-os fokozat). a lisztet egy nagy tálba szitáltam, megsóztam, a vajat felkockáztam és összemorzsoltam a liszttel (ebben nagyon nagy segítség volt a késes robotgépem). utána kanalanként adtam hozzá a vizet, és összegyúrtam (itt felül kell bírálni, hogy kell-e még víz). letakarva legalább 30 percre a hűtőbe tettem. a spenótot kevés olívaolajon megpároltam, sóval, borssal, fokhagymával ízesítettem (főzzük el a levét, vagy szűrjük le). egy tálban összekevertem a tejszínt, a tojást, a krémsajtot, és a reszelt sajtot, sóztam, borsoztam és szerecsendiót reszeltem rá. a tésztát kinyújtottam és a kivajazott formába nyomkodtam. megszurkáltam villával, sütőpapírt tettem rá és babot szórtam rá (azt a babot ezután már nem lehet felhasználni, csak nehezékként szolgál). az előmelegített sütőben 15 percig sütöttem a babbal, és további 5 percig a bab és a sütőpapír nélkül. utána szétterítettem rajta a spenótot, ráöntöttem a sajtos keveréket, majd 180 °C-ra (4-es fokozat) mérsékelt sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütöttem (ez az idő is sütőfüggő, van olyan recept, amelyik 45 percet ír). hogyan készítsünk otthon szusit? hogyan készítsünk otthon tortillát?
Kokuszkremmel toltott mandulatorta
2010. november 14. CsemetEledel
Attol fuggetlenul, hogy mar majdnem nyul vagyok, a csaladomat rendszeresen meglepem edessegekkel is. Hugo miota ezt megkostolta, minden nap- Csokitortat!!! szeretne(o igy hivja) Nem vagyok jo sutesbol, de ez igazan jol sikerult, ezert merem megosztani veletek. Nem sok olyan gyerek lesz szerintem akinek nem izlik majd. A torta alapotletet Vera baratnom Madridbol adta, ahol volt szerencsem ennek egy joghurtos-kremsajtos teteju rokonat megkostolnom es azota torom a fejem hogyan lehetne azt a nyamvadt egy tojast is kihagyni belole.(mert nem jo az nekunk es akkor vegan lenne) Ha van valakinek otlete, szoljon :) A tortahoz: -1 biotojas -10dkg nadcukor(porra orolve) (xilittel is lehet) -pici so -10 dkg natur mandula porra orolve( pl kavedaraloban) -10-15 deka feher es teljes kiorlesu tonkolyliszt kevereke -1 kk sutopor -1 csapott kk szodabikarbona - 1 dl kokusztej(konzerv, de lehet helyette natur joghurt is) -2 ek kokuszreszelek -1 ek natur kakopor -3-4 ek repceolaj a kremhez: -fel csomag alnatura vanilias pudingpor -2 dl kokusztej -1 dl viz -2 ek kokuszreszelek -3 ek nadcukor(poritva) a mazhoz: -3 ek kakopor(natur) -4 ek nadcukor(por) -2 ek novenyi margarin(bio) -3 ek kokusztej A tojast a cukorral pici soval vagy 5-10 percig legmagasabb fokozaton robotgeppel kifeheredesig habositjuk. A lisztet, a porra orolt mandulat kulon talban osszekeverjuk a sutoporral, a szodabikarbonaval, kokuszreszelekkel kakaoval es jol elkeverjuk. A cukros tojasos keverekhez adjuk a kokusztejet(joghurtot) az olajat robotgeppel lasssu fokozaton keverjuk, majd aprankent adagoljuk a lisztes kevereket, mig egy suru, homogen masszat nem kapunk. ha vkinek tul suru, pici olajjal, vagy kokusztejjel lehet lazitani rajta. 180 fokra elomelegitett sutobe, margarinos kilisztezett tortaformaba vagy piteformaba ontjuk es 20-25 perc alatt tuprobaig sutjuk. kivesszuk, es felretesszuk hulni. A kokusztejet a vizzel felforraljuk a pudingport, a cukrot es nemi kokusztejjel csomomentesre keverunk. a kokusztejes vizes forralt folyadekot felreteszuk es aprankent kavargatva beleontjuk a pudingporos cukros masszat, ugyanugy mintha pudingot keszitenenk. Ha besurusodott beleszorjuk a reszeleket is, es hagyjuk kihulni. Ha a tortank kihult egy cerna segitsegevel felbevagjuk, megkenjuk a kokuszkremmel, a tetejet visszahelyezzuk. Jon a csokimaz. Lassu tuzon a kakaot a kokusztejet es a cukrot osszeolvasztjuk es amikor homogen, levesszuk a tuzrol. belekeverjuk a margarint, addig mig egy olvad laza folyos csokimasszat nem kapunk. kirakjuk hulni az erkelyre ot percre es utana szepen egyenletesen eloszlatjuk a torta tetejen. A csokimaz megszilardulasa utan szeleteljuk es megesszuk. Mind egy szalig :)) Ha vki nem akar a kokuszkremmel bajlodni, akkor kihagyhatja. Mondjuk nem tart tobbet egy puding elkeszitesenel. Bar a torta szetvagasa tartogathat nemi meglepetest es ketsegtelenul rizikos vallalkozas. A kokusztejben egyebkent rengeteg lehetoseg rejlik en most kiserletezem vele, minel szelesebb koru felhasznalasat illetoleg. A kokusz izt nem lehet megunni. Foleg csokival. Jo etvagyat!:)