hogyan készítsünk otthon quiche-t?
2012. április 16. Vegasztrománia
tovább a teljes receptért »
imádom a francia konyhát és életérzést, s bár az olasz nő ideáját jobban magamon viselem, rejtőzik bennem egy francia is. lili szombaton tette le felsőfokú nyelvvizsgáját franciából. maki dim sum órája után találkoztunk, mert francia estebédet és minőségi nővér-húg időtöltést terveztünk. "véletlenül" belefutottunk a király utcai vásárba, és ittunk egy kávét a la petite française-ben (hol máshol?). utána hazasétáltunk, és csináltam egy francia lepényt, vagyis quiche-t.
quiche-t (ejtsd: kis) először a budagyöngye aljában lévő szega sajtkereskedésben ettem, szerelem volt első harapásra. a későbbiekben nagy kedvencemmé váltak a különböző verziók. szeretem mindenféle zöldséggel, és mindenféle méretben, egy szabályom van csak, mindig egy nagy adag balzsamecetes zöldsalátával eszem.
spenótos quiche
hozzávalók (egy 30 cm átmérőjű cakkos szélű tortaformához)
200 g finomliszt + egy kevés a tészta kezeléséhez
100 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
só
2-3 evőkanál hideg víz (nekem most több kellett)
olívaolaj
500 g spenót jó alaposan megmosva
2-3 (-4-5) gerezd apróra vágott fokhagyma
200 g sajt (most gouda)
3 tojás
200 ml tejszín
100 g krémsajt
só
fehér bors
szerecsendió
a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra (6-os fokozat).
a lisztet egy nagy tálba szitáltam, megsóztam, a vajat felkockáztam és összemorzsoltam a liszttel (ebben nagyon nagy segítség volt a késes robotgépem). utána kanalanként adtam hozzá a vizet, és összegyúrtam (itt felül kell bírálni, hogy kell-e még víz). letakarva legalább 30 percre a hűtőbe tettem.
a spenótot kevés olívaolajon megpároltam, sóval, borssal, fokhagymával ízesítettem (főzzük el a levét, vagy szűrjük le). egy tálban összekevertem a tejszínt, a tojást, a krémsajtot, és a reszelt sajtot, sóztam, borsoztam és szerecsendiót reszeltem rá.
a tésztát kinyújtottam és a kivajazott formába nyomkodtam. megszurkáltam villával, sütőpapírt tettem rá és babot szórtam rá (azt a babot ezután már nem lehet felhasználni, csak nehezékként szolgál). az előmelegített sütőben 15 percig sütöttem a babbal, és további 5 percig a bab és a sütőpapír nélkül. utána szétterítettem rajta a spenótot, ráöntöttem a sajtos keveréket, majd 180 °C-ra (4-es fokozat) mérsékelt sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütöttem (ez az idő is sütőfüggő, van olyan recept, amelyik 45 percet ír).
hogyan készítsünk otthon szusit?
hogyan készítsünk otthon tortillát?
« GOMBÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA | Mandulapelyhes Avokádó saláta » |
|
|