lasagne receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Zsályás lóbableves

Vegán sajtféleség

"Tojáskrém"

Mit eszik a vegagyerek? szakácskönyv! :)

Csokicsipszes briós










lasagne receptek

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1-7. nap menü

2017. február 24. Vegagyerek 

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1-7. nap menü 1.   NAP - szerda Reggeli: Diós-erdei gyümölcsös zabkása Ebéd: rozmaringos főtt csicseri (főtt csicserire kis olívaolaj, citormlé, só, bors, és friss rozmaring, vagy zöldfűszerkeverék), valamilyen gabonával, pl. kuszkusszal és vegyes salátával Vacsora: brokkolis - vörös káposztás spagetti Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 2.   NAP -csütörtök Reggeli: aszalt sárgabarackos quinoa-amaránt müzli Ebéd: spenótos rizottó Vacsora: édesburgonyás sárgarépakrémleves diós petrezselyempesztóval 1-2 szelet pirított barna kenyérrel) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 3. NAP - péntek Reggeli:1-2 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér valamilyen olajos mag krémmel (pl. mandula, kesudió, szezám), és esetleg cukormentes lekvárral (pl. bio cukormentes szilvalekvár, vagy bio agave sziruppal édesített gyümölcslekvár); friss gyümölcs (ezt áttolhatod uzsonnára is) Ebéd: leves előző napról + spenótos rizottó előző napról Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 4. NAP Reggeli: kiviszószos almatorony Ebéd: babkrémes-petrezselyempesztós tekercs Uzsonna-desszert: meggyes banánfagyi Vacsora: barna rizsgolyók bazsalikomos kesuszósszal  Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 5. NAP Reggeli: diós- banános hajdinamuffin gabonakávés-natúr szójatejes cappuccinoval Ebéd: csicserikrémes padlizsán-lasagne Uzsonna-desszert: nyers avokádós csokipuding Vacsora:   tökmagpástétom friss zöldség szeletekkel, csíkokkal/­­ teljes kiőrlésű pirítóssal Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 6. NAP Reggeli: - Málnás-amarántos szójajoghurt pirított kókusszal (bármilyen szezongyümölccsel készítheted!) Ebéd:   savanyú káposztáskölesfasírt Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!), akár friss salátával kiegészítve - Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 7.   NAP Reggeli: napraforgós-mandarinos reggeli kása Ebéd: paradicsomos szendvics: 2 szelet pirított barna kenyér közé tegyél felszeletelt paradicsomkarikákat, egész bazsalikom leveleket, zöld leveles salátát, csírákat és megkenheted akár tojásmentes kölesmajonézzel is.  http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2011/­­01/­­tofusalatas-szendvicskrem-es.html Ha gazdagabban szeretnéd megpakolni, akkor  tehetsz bele akár az előző napi kölesfasírtból is. Vacsora: tepsiben sült zöldségek: különféle zöldségek, amiket találsz a hűtőben, felaprítva (szezonálisak mehetnek bele nyugodtan, sütőtök, cékla, káposztafélék, répa, stb., figyelj rá, hogy nagy kockákra vágd, ne süljön szét!:-) meglocsolva kis olívaolajjal, hozzá só-bors, és süsd meg a sütőben! Salátát nyugodtan ehetsz hozzá, vagy ha nagyon éhes vagy, valamilyen gabonát is főzhetsz hozzá (rizs, quinoa stb.)! Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint  

Tudatos felkészülés a karácsonyra – 8. rész Az étkezés

2016. december 19. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  – 8. rész Az étkezés     Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet   A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el – vannak olyan családok is, ahol szinte másról sem szól a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál – általában elfogyasztott –  mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti el és fogyasztja el. Majd az ünnepi hangulat helyett, sokaknak okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott mindenféle egészségtelen étel, nehéz emésztést,  emésztési problémákat, mindenféle fájdalmakat, elnehezültséget. tunyaságot. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek  után sokan megbetegszenek, mert már az első kórokozó is betegsége t vált ki belőlük.  Sajnos a tudatos táplálkozás hiánya  miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő gyógyszerek, tabletták, készítmények.   Nem kell, hogy a karácsonyod az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel, tudatossággal elérheted, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket egyél Te és a családod is és az étkezés után energikusnak, könnyednek érezzétek magatokat.     Ahhoz, hogy a pénzedet és az energiádat se pazarold és kiváló legyen a közérzeted, tervezd meg előre a karácsonyi időszak menüit – mindenből csak annyi főre tervezz, ahányan lesztek. Azért mert karácsony van, senkinek nem kell és nem is érdemes három ember helyett ennie.  A menü összeállításánál törekedj inkább arra, hogy friss, egészséges legyen és arra, hogy ne vállald túl magad a konyhai feladatokkal.    Nem érdemes túl bonyolult ételeket készíteni, hasznosabb ha több időt töltesz a családoddal és egyszerű, gyorsan elkészíthető, friss egészséges, ízletes ételeket választasz a karácsonyi menühöz. Itt is vedd figyelembe a kevesebb néha több elvet. Inkább a minőségi ételeken legyen a hangsúly, mint a mennyiségen. Inkább a friss,  egyszerű és egészséges ételeket preferáld, mint a bonyolult, egészségre kevésbé kedvező ételeket.     A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család.   A karácsony lényege a hangulat, az hogy a családoddal harmonikusan, szeretetben tudj közösen időt tölteni. Amennyiben a szeretet és harmónia elmarad, azt semmilyen étellel nem lehet pótolni. nem érdemes a karácsonyi menü miatt elégedetlenkedni, veszekedni.   A megtervezett menühöz írd össze az alapanyagokat és ha teheted, interneten keresztül rendeld meg, így elkerülheted a boltokban és az utcákon, bevásárlóközpontokban való tolongást és több szabadidőd is marad, amit együtt tudtok tölteni a családoddal.     Törekedj a mértéktartó étkezésre és a friss, minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson a következő éved:)   Néhány javaslat a blogról a karácsonyi menühöz – a linkre kattintva eléred a receptet. A receptek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, azaz alapvetően laktovegetáriánus receptek, de sok van köztük ami laktózmentes, gluténmentes ételek. Nézelődj kedvedre:)     Édes sütemények, kekszek Citromos vaníliás keksz Reform csokis keksz Egyszerű kókuszos zabpelyhes keksz  Karácsonyi keksz teljes kiőrlésű  liszttel Házi készítésű cukormentes csokoládé Teljes kiőrlésű tönkölykeksz naranccsal és mandulával Narancsos mazsolás keksz Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vaníliás keksz Zablisztes almás-diós muffin Gluténmentes, tejmentes, cukormentes köles desszert Házi készítésű mogyorós csokoládé  Egyszerű, sült túrótorta Kókuszos, kakaós tönkölysütemény Reform almás szamósza Tejmentes sütőtökös muffin Gluténmentes muffin Teljes kiőrlésű, tojásmentes linzer Reform almás pite tönkölybúzaliszttel Tejmentes, tojásmentes mandulás muffin  Gluténmentes, cukormentes, tejmentes meggyes muffin Shortbread keksz – reform változat   Bögrés mákos sütemény Gluténmentes bögrés süti    Sós vendégvárók Egyszerű sós stangli Élesztőmentes, gyors túrós vendégváró  Gyors, élesztőmentes tejfölös pogácsa  Gluténmentes sós muffin  Cukkinis, pirított napraforgómagos minikifli Gyors hummuszkrém Élesztőmentes cukkinis pogácsa       Ebéd vagy vacsora ételek Indiai Dhal – mungbab leves Quinoa, brokkolis zöldségekkel Sült padlizsános, sült házi sajtos főétel Káposztás subji – ízletes fűszeres káposztás étel  Vegyes zöldséges subji – zöldséges főétel Cukkini-burgonya curry Hummusz  Sütőtökös subji  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz Kitri (kichari)  Vöröslencsés, zöldséges lasagne Gluténmentes zöldségfasírt Polenta krémesen, párolt zöldségekkel  Gluténmentes zöldséges lepény Zöldséges polenta pizza Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal Sütőben sült köles kása Sütőben sült fűszeres karfiol  Céklás zöldségek hajdinával Gyors, egyszerű csicseriborsós curry  Zöldséges pizza Pudla, gluténmentes indiai lepény   Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel Feketemustármagos zöldbab paradicsomszószban Fűszeres sült, sütőtök  Édesköményes lepény Mindenféle finomságok Chapati – indiai lepénykenyér Gyömbér tea  Alma csatni Szilva csatni (sós, édes,csípő finomság) Quacamole  Uborka raita  Reggeli mandulaturmix Datolyás tejturmix  Krémes zabkása dióval és mazsolával Pirított, párolt gyümölcsök – ájurvédikus reggeli  Házi joghurt készítése Gyors, élesztőmentes kenyér Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati  

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 8. rész Az étkezés

2016. december 6. Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 8. rész Az étkezés Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el - vannak olyan családok is, ahol szinte másról sem szól a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál - általában elfogyasztott -  mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti el és fogyasztja el. Majd az ünnepi hangulat helyett, sokaknak okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott mindenféle egészségtelen étel, nehéz emésztést,  emésztési problémákat, mindenféle fájdalmakat, elnehezültséget. tunyaságot. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek  után sokan megbetegszenek, mert már az első kórokozó is betegsége t vált ki belőlük.  Sajnos a tudatos táplálkozás hiánya  miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő gyógyszerek, tabletták, készítmények. Nem kell, hogy a karácsonyod az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel, tudatossággal elérheted, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket egyél Te és a családod is és az étkezés után energikusnak, könnyednek érezzétek magatokat.   Ahhoz, hogy a pénzedet és az energiádat se pazarold és kiváló legyen a közérzeted, tervezd meg előre a karácsonyi időszak menüit - mindenből csak annyi főre tervezz, ahányan lesztek. Azért mert karácsony van, senkinek nem kell és nem is érdemes három ember helyett ennie.  A menü összeállításánál törekedj inkább arra, hogy friss, egészséges legyen és arra, hogy ne vállald túl magad a konyhai feladatokkal.  Nem érdemes túl bonyolult ételeket készíteni, hasznosabb ha több időt töltesz a családoddal és egyszerű, gyorsan elkészíthető, friss egészséges, ízletes ételeket választasz a karácsonyi menühöz. Itt is vedd figyelembe a kevesebb néha több elvet. Inkább a minőségi ételeken legyen a hangsúly, mint a mennyiségen. Inkább a friss,  egyszerű és egészséges ételeket preferáld, mint a bonyolult, egészségre kevésbé kedvező ételeket.   A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család. A karácsony lényege a hangulat, az hogy a családoddal harmonikusan, szeretetben tudj közösen időt tölteni. Amennyiben a szeretet és harmónia elmarad, azt semmilyen étellel nem lehet pótolni. nem érdemes a karácsonyi menü miatt elégedetlenkedni, veszekedni. A megtervezett menühöz írd össze az alapanyagokat és ha teheted, interneten keresztül rendeld meg, így elkerülheted a boltokban és az utcákon, bevásárlóközpontokban való tolongást és több szabadidőd is marad, amit együtt tudtok tölteni a családoddal.   Törekedj a mértéktartó étkezésre és a friss, minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson a következő éved:) Néhány javaslat a blogról a karácsonyi menühöz - a linkre kattintva eléred a receptet. A receptek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, azaz alapvetően laktovegetáriánus receptek, de sok van köztük ami laktózmentes, gluténmentes ételek. Nézelődj kedvedre:)   Édes sütemények, kekszek Citromos vaníliás keksz Reform csokis keksz Egyszerű kókuszos zabpelyhes keksz  Karácsonyi keksz teljes kiőrlésű  liszttel Házi készítésű cukormentes csokoládé Teljes kiőrlésű tönkölykeksz naranccsal és mandulával Narancsos mazsolás keksz Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vaníliás keksz Zablisztes almás-diós muffin Gluténmentes, tejmentes, cukormentes köles desszert Házi készítésű mogyorós csokoládé  Egyszerű, sült túrótorta Kókuszos, kakaós tönkölysütemény Reform almás szamósza Tejmentes sütőtökös muffin Gluténmentes muffin Teljes kiőrlésű, tojásmentes linzer Reform almás pite tönkölybúzaliszttel Tejmentes, tojásmentes mandulás muffin  Gluténmentes, cukormentes, tejmentes meggyes muffin Shortbread keksz - reform változat   Bögrés mákos sütemény Gluténmentes bögrés süti     Sós vendégvárók Egyszerű sós stangli Élesztőmentes, gyors túrós vendégváró  Gyors, élesztőmentes tejfölös pogácsa  Gluténmentes sós muffin  Cukkinis, pirított napraforgómagos minikifli Gyors hummuszkrém Élesztőmentes cukkinis pogácsa       Ebéd vagy vacsora ételek Indiai Dhal - mungbab leves Quinoa, brokkolis zöldségekkel Sült padlizsános, sült házi sajtos főétel Káposztás subji - ízletes fűszeres káposztás étel  Vegyes zöldséges subji - zöldséges főétel Cukkini-burgonya curry Hummusz  Sütőtökös subji  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz Kitri (kichari)  Vöröslencsés, zöldséges lasagne Gluténmentes zöldségfasírt Polenta krémesen, párolt zöldségekkel  Gluténmentes zöldséges lepény Zöldséges polenta pizza Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal Sütőben sült köles kása Sütőben sült fűszeres karfiol  Céklás zöldségek hajdinával Gyors, egyszerű csicseriborsós curry  Zöldséges pizza Pudla, gluténmentes indiai lepény   Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel Feketemustármagos zöldbab paradicsomszószban Fűszeres sült, sütőtök  Édesköményes lepény Mindenféle finomságok Chapati - indiai lepénykenyér Gyömbér tea  Alma csatni Szilva csatni (sós, édes,csípő finomság) Quacamole  Uborka raita  Reggeli mandulaturmix Datolyás tejturmix  Krémes zabkása dióval és mazsolával Pirított, párolt gyümölcsök - ájurvédikus reggeli  Házi joghurt készítése Gyors, élesztőmentes kenyér Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Vöröslencsés, zöldséges lasagne

2016. április 19. Élj harmóniában 

Vöröslencsés, zöldséges lasagneVöröslencsés, zöldséges lasagne A lasagne egy igen laktató étel, ezért sokan a lasagne-t csak hússal tudják elképzelni. Ezt a receptet nem csak vegetáriánusok, de olyanok akik néha szeretnek egy-egy húsmentes fogást kipróbálni is elkészíthetik. A vörös lencsének köszönhetően nagyon laktató és teljes értékű fehérjéhez juttatja a szervezeted, hiszen minden szükséges aminosav megtalálható benne, ami ahhoz kell, hogy a szervezeted ellásd fehérjével.  Az egy tévhit amikor valaki azt mondja, hogy a vegetáriánusok étrendjéből a szervezetbe a fehérje nem tud beépülni. részben mert a tejterméket fogyasztó vegetáriánusok, a tejtermékekből teljes értkű fehérjéhez jutnak. Ugyan az igaz, hogy a növényi fehérjéket komplettálni kell, azaz társítani  (pl. vöröslencse+tészta, mungobab dhal + rizs, csicseriborsós falafel + pitta kenyér, mexikói tortilla + babpüré, dió + tészta) és akkor a hüvelyesben és a gabonában lévő fehérje is teljesen be tud épülni a szervezetedbe. Amennyiben csak pl. babot eszel önmagában, akkor a babban lévő fehérje nem tud majd beépülni. Hozzávalók 12 lasagne lap  1 ek. olívaolaj só  2 ek. ghí (vagy olívaolaj) 2 sárgarépa 2 cukkini  250g vörös lencse 1/­­4 tk.asafoetida ( 1 kis fej hagymával helyettesítheted) 1 konzerv paradicsom (darabolt) 1 tk  nádcukor só, bors bazsalikom, oregano, kakukkfű, csipet rozmaring 20 g vaj 2,5 ek. liszt 2dl tejszín szerecsendió bors, só Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!  A répát és a cukkinit tisztítsd meg és vágd kockákra. Tedd oda egy magasabb falú edénybe a ghít és melegítsd fel. Szórd bele az asafoetidat és egy-két másodpercig pirítsd. Add hozzá a zöldségeket és egy kicsit forgasd meg, hogy elkezdjenek a zöldségek megpuhulni. Add hozzá a vörös lencsét és együtt is pirítsd kicsit az edényben a zöldségekkel, majd öntsd hozzá a paradicsomot és tedd bele a fűszereket és a cukrot. Öntsd fel egy kis vízzel , majd forrald fel a szószt és vedd takarékra a lángot. Lassú tűzön főzd, amíg a lencse megfő és szépen besűrűsödik (kb. 20 p)  . Gyakran keverd meg és ha szükséges még egy pici vizet tegyél hozzá. Egy edénybe tegyél oda vizet forrni sóval és egy 1 ek. olívaolajjal. Főzd ki benne a lasagne tésztalapokat. Fogkeményre főzd a tésztát, nehogy nagyon szétessen. A szószhoz egy edénybe olvaszd meg  a vajat, majd szórd bele a lisztet és a szerecsendiót. Habverővel keverd csomómentesre és pirítsd meg kicsit, Öntsd hozzá a  tejszín felét és keverd simára. Majd tedd hozzá a maradék tejszínt, sózd és borsozd meg. Keverd folyamatosan, amíg szép krémes lesz a mártás. Egy tűzálló edény vagy tepsi aljára tegyél egy kis olívaolajat, majd a lencsés szósz negyedéből tegyél egy réteget. Helyezz rá 3 tésztalapot, majd újabb sor lencsés keverék (1/­­4)  és a szósz egy negyedét is oszlasd el rajta. Majd újra tészta, aztán lencsés keverék (ebbe a rétegbe nem kerül mártás), aztán tészta, lencse és egy kis tejszínes mártás (1/­­4). Az utolsó réteg tésztára pedig  kend rá a mártás felét. 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre, amíg a teteje szép aranybarnára pirul. (kb. 25 -30 perc) Tálalásnál meglocsolhatod olívaolajjal:)

Szejtánkolbászos-padlizsános lasagne

2015. december 20. Mindennapi ételeink 

Szejtánkolbászos-padlizsános  lasagne Nem egy gyors étel, ha a kolbászt is aznap készítjük, de ha az rendelkezésünkre áll, hipp-hopp készen van.  Hozzávalók: 5 dl paradicsompüré 2-3 tk. eritritol 2-3 tk. ételízestő citromlé, bazsalikom - ízlés szerint 1 nagyobb padlizsán 2 rúd szejtánkolbász  1 fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 1 csomag lasagne lapok  3-4 ek. olívaolaj  20 dkg növényi sajt, mozarella, olvadós Elkészítés:  A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk és olaj+ víz keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és a szintén felkockázott szejtánkolbászt. Mindezt addig pároljuk, amíg a padlizsán meg nem puhul. Mindig csak annyi vizet adjunk hozzá, amennyi elég ahhoz, hogy ne égjen le. Ekkor adjuk hozzá a paradicsompürét, a fűszereket, és főzzük össze.  Egy olajozott tepsibe tegyünk lasagne lapokat, tegyük rá a szósz harmadát, majd reszelt növényi sajtot, majd ismét tészta, szósz és sajt, majd tészta, szósz és sajt következik. A legvégén sajttal borítsuk. Én mivel sok sajtot raktam közé, ill. kicsit leveses lett, morzsával szórtam meg. 

Vega lasagne light

2015. október 7. Kertkonyha 

Vega lasagne lightKorábban már szerepelt nálunk egy vega lasagne, ennek készítettem el most egy lájtosabb változatát. A tészta egy részét cukkiniszeletekkel helyettesítettem, de köszönhetően a bőséges fűszerezésnek és a laktató hozzávalóknak, ezt igazából észre sem lehet venni. Hozzávalók 3-4 adaghoz: [...] Bővebben!

Zöldbabos cukkinis nyári lasagne

2015. július 17. ZöldElla vegán életmód blogja 

Zöldbabos cukkinis nyári lasagneA zöldbab és a cukkini a legtöbb gyerek számára valószínűleg a mumus zöldség kategóriába esik. Őszintén szólva a zöldbabbal én is hadilábon állok.   Azonban ez a két zöldség a nyár tipikus zöldségei, ilyenkor frissek és zsengék. A friss zöldségből készített pedig étel mindig finomabb és szívesebben is eszi meg az ember. Mivel kaptam házi zöldbabot és cukkinit, illetve igyekszem a hűtő feltöltése előtt mindent felhasználni így ezekből terveztem főzni. Sajnos hajlamos vagyok felpockolni és tartogatni az élelmet, hogy majd jó lesz ekkor meg akkor és nagyon sokszor végül megromlik, így az új stratégiám szerint előbb minden romlandót igyekszem elhasználni és csak akkor újra vásárolni ha tényleg elfogyott. Visszatérve a zöldbabhoz és a cukkinihez. A zöldbab főzeléket nem nagyon szeretem, a leves magában nem elég laktató, párolt zöldbabot pedig nem akartam enni. Emellett a cukkinit is fel akartam használni, úgyhogy kis gondolkodás után arra jutottam, hogy legyen belőlük lasagne. Kicsit meredeken hangozhat a zöldbabos lasagne, de pont ezért szeretem a vegán konyhát, mert kreatívabb és kísérletezőbb kedvű az ember. A lasagne tésztát most nem én gyúrtam, ahogy egy másik lasagne receptemnélnél, hanem készen vett durum tésztát használtam. Mértékegységeket nem írok, ugyanis abszolút megérzésre adagoltam a hozzávalókat, illetve mindenkinek eltérő nagyságú az edénye, tepsije, amiben ilyen ételeket szokott készíteni, így az adott edény méretéhez tudja igazítani a mennyiségeket is. Hozzávalók: lasagne tészta (recept itt) zöldbab cukkini 500 g sűrített paradicsom 2 db kisebb vöröshagyma fűszerek (só, bazsalikom, oregánó, fokhagymapor, őrölt bors) olaj víz tofu/­­növényi sajt sörélesztő/­­búzacsíra/­­dara GALÉRIA 1. A lasagne tésztát begyúrjuk vagy ha készen vettük, akkor forrásban lévő olajos vízben 3-4 percig főzzük. 2. A feldarabolt vöröshagymát olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk, majd az apróra vágott - 0,5-1 cm - zöldbabot hozzáadjuk, összekeverjük és további 5-10 percig pároljuk. Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le. 3. Adjuk hozzá hagymához és babhoz a sűrített paradicsomot, a fűszereket, illetve kb. 1-1,5 dl vizet, hogy picit hígabb legyen a szósz. 4. Addig főzzük, amíg rotyogni nem kezd a paradicsomos szósz. A sütőt légkeverésen 200 fokon elő kell melegíteni. Az edény alját kenjük ki olajjal és sörélesztővel, búzacsírával vagy darával szórjuk meg. Erre rakjuk az első réteg tésztát, majd a csíkokra vágott cukkini darabokat is rétegezzük rá. A cukkinire kanalazzunk a paradicsomos zöldbabból. A rétegzést megismételjük, azaz tészta, cukkini, paradicsomos zöldbab rétegek jönnek, majd végül egy harmadik réteg tésztával zárjuk le. A lasagne tetejére reszelhetünk növényi sajtot vagy tofut is, esetleg készíthetünk rá ,,sajtszószt. Én ez esetben tofut reszeltem, mert ez volt itthon. Ezt a trükköt anyutól lestem el. Alufóliával fedjük le a lasagnet, majd az előmelegített sütőben lefóliázva kb. 1 órát süssük. Ezután távolítsuk el az alufóliát és még további 20-30 percig süssük. A sütési idő természetesen az adott sütő teljesítményétől is függ.  Nagyjából akkor lesz készen, amikor a tofu halvány aranybarna színűre pirult. Remélem ezzel a recepttel sikerül megszerettetni a zöldbabot és cukkinit a családtagokkal, barátokkal. :) Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon is!    

Segítség, vegán az esküvői vendégek között!

2015. április 28. ZöldElla vegán életmód blogja 

Segítség, vegán az esküvői vendégek között!Lassan elhullajtják szirmaikat a tavasz első virágai és az újjászülető évszakkal együtt beindul az esküvőszezon is. Az álomesküvőt viszont egy csalódott és éhes vendég fancsali arca el is ronthatja. A hoppon maradt pedig egy vegán lehet, mert az ő vacsorájáról megfeledkeztünk.   A legtöbb embernek igen kényes tud lenni, amikor a lagzijába egy számára idegen módon étkező embert hív. Hiába szereti és hívja meg az illetőt az esküvőt követő vacsorára is, ha nem tud neki mit enni adni. Az pedig, ha éhen marad egy vendég valljuk be elég ciki. Főleg ha messzebbről érkezik vagy régen találkoztunk. Ha összeállítjuk az esküvői meghívottak listáját, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy ki hogyan étkezik, hiszen a vegánok mellett vannak cukorbetegek, glutén és laktózérzékenyek, ételallergiásak vagy valamilyen emésztési rendellenességben szenvedők, akiknek nem mindegy, hogy mi kerül a tányérjukra. Ha pedig gondoskodunk a különböző betegségben szenvedőkről, akkor igenis gondoljunk azokra is, akik önszántukból zárnak ki bizonyos dolgokat a tányérjukról mert nem akarnak gyilkolni. Be kell vallanom, hogy én már több esküvőn és vendégségben voltam, ahova úgy mentem, hogy előre megfőztünk több fogást és elkészítettem a desszertet, majd több száz kilométeren keresztül utaztattam az ételt. Azonban úgy gondolom, hogy ha valaki meghív magához, akkor tiszteljen meg azzal, hogy számomra is 100%-osan tiszta vegán ételt szolgál fel, nem pedig a kis műanyag dobozomból kell ennem. Ezért is írom meg ezt a posztot, hogy megmutassam egyáltalán nem bonyolult vegán ételeket készíteni és gondoskodni vegán vendégeinkről. A képekre kattintva galéria nyílik meg. Előétel avokádó krémmel töltött uborkacsíkok hummus krémes uborkafalatok csípős tortilla tekercsek csicseriborsó krémes falatkák vegán sushi Leves - három hagymás hagymaleves - kurkumás zellerkrémleves - sárgadinnyés eperleves - gombaleves - brokkolileves - karfiolleves  Főételek - lasagne - grillezett saslik zöldségek - vegán rántott zöldségek - vegán vadas - rakott rizs/­­krumpli/­­hajdina/­­bulgur - cukkinis lapcsánka - risotto  Desszert -  csoki mousse - lime-os pite - nyers mandulás torta - vaníliakrémes meggylekváros torta - csokis muffin - fagyi  Remélem sikerült ihletet adnom a kedves házasulandó pároknak, hogy miként tudnak vegán vendégeikről gondoskodni. Egyszerű és különleges alapanyagokat nélkülöző recepteket igyekeztem összeszedni, hiszen a vegán konyhát se kell túlbonyolítani, sőt. Kreatív megoldásokkal nagyon finom menüsor állítható össze. Arra minden esetre figyeljünk, hogy a konyhában, ahol az ételek készülnek majd ne ugyanabban az olajban süssék a vegán ételeket, mint a húsokat, illetve mindennek külön edénye, kése, keverő eszköze legyen. Ne a húszsíros kezével kezdje el a szakács a vegán zöldségfasírtokat gyúrni pl. Tartsuk tiszteletben, hogy meghívottunk 100% gyilkolás és erőszakmentes életmódon él és valószínűleg a legapróbb húsmócsingot is elkerülné. Nagyképüen hangozhatott ez az utóbbi mondatom, de aki vegán az nem öl és nem is fizet gyilkosságokért, ellenben a hús, tejtermék, tojás és halevő emberekkel szemben. Tetszett a poszt? Akkor kövess Facebook-on is, ahol naponta értesülhetsz a vegán életmódról, receptekről és gondolkodásmódról.

Egyszerű zöldség pörkölt

2015. március 21. VegaLife 

Egyszerű zöldség pörköltA legtöbb ember vett már életében ilyen vagy olyan zöldség "mix"-et valamilyen boltban vagy áruházban, amely számos gyors étel elkészítését segíti. A következő étel is pik-pak elkészül, nem szükséges hozzá nagyobb főzési tudomány. Úgy gondolom számos élethelyzetet lehet felsorolni, amikor az ember elkészítheti. Például egyedül élő fiatalok vagy akár korosabbak is (albérletben, kollégiumban vagy akár saját lakásban), ha hirtelen nem is tudják, mit főzzenek. Dolgozó nők és férfiak, akik munkából hazatérve nem akarnak sok időt eltölteni a vacsora vagy a következő napi (esetleg aznapi) ebéd elkészítésével. Ha valaki bejelentkezik, hogy rövid időn belül ott lesz nálunk és mi szeretnénk meleg ételt adni neki. Ezekben az esetekben biztos "kulcs-kaja" ez az étel.   A recept: Hozzávalók: -    1 kg vegyes zöldségkeverék (pl. mexikói) -    1-2 db paradicsom -    2 db paprika -    1 nagyobb fej hagyma -    4-5 gerezd fokhagyma -    víz -    ételízesítő -    bors/­­borsikafű -    piros fűszerparika   Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát vízen üvegesre dinsztelünk. Az átöblített fagyasztott zöldségkeveréket ráhelyezzük, megszórjuk ételízesítővel, átkeverjük, rövid ideig (1-2 perc) fedő alatt pároljuk. Megszórjuk fűszer paprikával, öntünk hozzá némi vizet, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, egy kevés őrölt fekete borsot vagy őrölt borsika füvet, a feldarabolt paradicsomot és paprikát. Medvehagyma szezon idején, feldarabolt medvehagymát is adhatunk hozzá. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. A legvégén egy kevés sörélesztő-pehely (ha nem vagyunk gluténérzékenyek) hozzáadásával még finomabb ízt érhetünk el. Míg a pörkölt megfő, elkészítjük hozzá a köretet. Egyszerűen csak alaposan megmosott barna rizst főztem hozzá. Nokedlivel is nagyon finom.

Vega lasagne

2015. január 13. Kertkonyha 

Vega lasagneCsodálatosan gazdag ízek, belül szaftos, a teteje ropogósra sült, paradicsomos, bazsalikomos, babéros: ilyen a Kertkonyhában a lasagne! Amikor nyolc éve megvettem életem első vegetáriánus szakácskönyvét, egyszerűen lenyűgözött az egészséges ételek sokfélesége, a gyönyörű színek és a fotók. Hirtelen azt sem tudtam, melyiket főzzem meg először. Végül egy lasagnéra esett a választás. Bár már akkor sem követtem szigorúan a receptet, de az évek során csak tovább gyúrtam, formáltam, így csiszolódott ez a vega lasagne, ami, úgy érzem, most már igazán az enyém.  Egyszóval ez volt életem első hivatalosan is vegetáriánus főzése! Amit azóta is imádunk. Hogy miért nem került eddig fel a blogra? Ne kérdezzétek, rejtély. :) Hozzávalók egy nagy sütőtálhoz, 6 adaghoz: [...] Bővebben!

Mi is az a Veganuary?

2015. január 5. ZöldElla vegán életmód blogja 

Mi is az a Veganuary?Ismét eltelt egy év és 5 napja elindult egy újabb. Év elején még mindenkiben él a szilveszter éjjel tett fogadalom és ha valaki az életmódváltásra szánta el magát, akkor mindig könnyebb csapatban teljesíteni a magunknak tett ígéretet. Ehhez az újévi fogadalomtételhez kapcsolódik a Veganuary is, azaz a vegán január. Ez az esemény azoknak segít, akik érdeklődnek a tisztán növényi táplálkozás iránt, kíváncsiak a bolygó és élővilág szempontjából is fenntartható étkezésre, vagy akik eljutottak arra a felismerésre, hogy nincs jogunk más élőlények élete felett uralkodni, azokat megnyomorítani, kihasználni és szemrebbenés nélkül megölni. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a veganizmus egy életmód és nem diéta. A vegán ember a mindennapjaiban is és nem csak az étkezésében figyel oda, hogy erőszakmentesen étkezzen, hanem erőszakmentesen is igyekszik élni, így nem hord állati eredetű ruházatot (bőr, szőrme, gyapjú, selyem, angóra, alpakka, stb.) és nem használ olyan kozmetikai, gyógyászati, háztartási és élelmezési szereket, amelyeket állatokon teszteltek le vagy állati eredetű összetevőt tartalmaznak, illetve nem látogatunk olyan intézményt, ahol más fajok egyedeit tartják szabad akaratukól megfosztott rabságban. A veganizmus definíciója a The Vegan Society oldalán is elolvasható. A vegán étrend jótékony hatása az emberi szervezetre ismert, sokan vannak, akik egészségügyi okból döntenek a növényi táplálkozás mellett és remélhetőleg ezzel párhuzamosan felismerik, hogy életmódjuk más területein is érdemes változtatni, hiszen vegán életmódunkkal jelentősen tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, illetve általunk csökken a szenvedés is a bolygón, hiszen kiesünk az állati fehérjékre épülő élelmiszeriparok (hús, tej, tojás) profitját növelő csoportból. A csökkent kereslet pedig a termelés, esetünkben a tenyésztés, erőszakos megtermékenyítés, vegetáltatás és kíméletlen kivégzés számának csökkentését generálja a cégek részéről. Bundás kenyér  A Veganuary alatt inspirálódhatunk a honlapon, a hivatalos Facebook oldalon, a Twitteren vagy az Instagramon. Magyar berkekben most csak a sokaknak hardcore nyers vegán kihívás indul, pont a mai nap, de érdemes figyelni a Vega Ninja és a 30 napos vegán kihívás oldalakat is, mert mindkettőnél a közeljövőben várható az újabb 1 hónapos kihívás és napi útmutató. Csokis-mákos-meggy lekváros palacsintatorta Akinek magyar nyelvű vegán blogokat keresne fel, azoknak itt van egy rövidke lista: Nyers vegán: - http:/­­/­­gittarawfood.blogspot.hu/­­ - http:/­­/­­mevike.blogspot.hu/­­ - http:/­­/­­www.fittnok.hu/­­ - http:/­­/­­811rv.wordpress.com Nyers vegán cake pops-ok Nyers vegán áfonya torta Vegán: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­ http:/­­/­­magdireceptek.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­napiharapnivalo.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­termeszetvarazsa.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­gretakonyhaja.postr.hu/­­ http:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­ http:/­­/­­fittanyuka.blogspot.hu/­­   Töltött szejtán Vadas búzahússal/­­szejtánnal Sütőtök leves Lasagne Aki pedig angol nyelvű oldalakra kalandozna el: - Vegan receptgyűjtő oldal: http:/­­/­­www.findingvegan.com/­­ - http:/­­/­­www.veganricha.com/­­ - http:/­­/­­blog.fatfreevegan.com/­­ - http:/­­/­­deliciouslyella.com/­­ - http:/­­/­­www.100-vegetal.com/­­ - francia - http:/­­/­­theplantbaseddiet.com - http:/­­/­­www.veggieful.com/­­ - http:/­­/­­ohsheglows.com/­­ Ha további segítségre van valakinek szüksége, akkor kattintson ide és olvasson bele - angolul - a vegán vezetőbe. Ide kattintva pedig - szintén angolul - 30 ebédötlet böngészhető, illetve természetesen a blogon lévő recepteket is bátran ki lehet próbálni. :)  

Zöldséges lasagne

2014. július 9. BioVilág 

Zöldséges lasagneMár olyan régóta szeretném feltölteni ezt a receptet, de sajnos azóta sem sikerült jobb képet készítenem, ami tényleg visszaadná, hogy mennyire finom volt. Még soha nem csináltam lasanget, de tényleg nem egy nagy ördöngősség. Egyszerűen elkészíthető, nem igényel sok előkészületet. Hozzávalók: 1 csomag lasagne tészta (durumlisztből) 2 kisebb cukkini 2-3 marék friss spenótlevél 2 üveg sűrített paradicsom 4 érett paradicsom 2 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma növényi sajt hidegen sajtolt napraforgó olaj fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregano 1. A cukkiniket és hagymákat meghámozzuk, felszeleteljük. A spenótot megtisztítjuk. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzátesszük a cukkinit is. Pár perc múlva hozzátehetjük a spenótot is. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, bazsalikommal és oreganoval. 2. A másik fej hagymát is felkockázzuk, és szintén kevés olajon elkezdjük pirítani. Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot is, majd fűszerezzük bazsalikommal és oreganoval. 3. Közben előveszünk egy jénai tálat, amit kicsit kikenünk növényi margarinnal. A tál aljára először egy réteg tésztalap kerül (nekem 3 lap volt). Ezután a paradicsomszósz, majd a cukkinis-spenótos ragu. A tetejére pedig paradicsom karikák. Ezután megint egy réteg tészta, majd újból a szósz és ragu, megspékelve a friss paradicsommal. Ez egészen addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére megint tészta kerüljön, és reszeljünk rá bőven növényi sajtot. 4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük először a tetejére alufóliát téve, hogy jó megpuhuljon a gőzben a tészta (kb. 15 perc), majd az alufóliát levéve addig süssük, amíg kicsit megsül a sajt a tetején. Ani Tisztán, tudatosan!

2014. tavaszi Vegán Kihívás, 1. hét

2014. március 13. Vegagyerek 

2014. tavaszi Vegán Kihívás, 1. hét Ez a bejegyzés 2014. március 13 - 19. lesz elérhető, utána törlésre kerül!! 1. HETI MENÜ (1-7. NAP):1.   NAP Reggeli: - Diós-erdei gyümölcsös zabkása Ebéd: - rozmaringos főtt csicseri (főtt csicserire kis olívaolaj, citormlé, só, bors, és friss rozmaring, vagy zöldfűszerkeverék), valamilyen gabonával, pl. kuszkusszal és vegyes salátával Vacsora: - brokkolis - vörös káposztás spagetti Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 2.   NAP Reggeli: aszalt sárgabarackos quinoa-amaránt müzli Ebéd: spenótos rizottó Vacsora: édesburgonyás sárgarépakrémleves diós petrezselyempesztóval 1-2 szelet pirított barna kenyérrel) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 3. NAP Reggeli:1-2 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér valamilyen olajos mag krémmel (pl. mandula, kesudió, szezám), és esetleg cukormentes lekvárral (pl. bio cukormentes szilvalekvár, vagy bio agave sziruppal édesített gyümölcslekvár); friss gyümölcs (ezt áttolhatod uzsonnára is) Ebéd: leves előző napról + csicsókás babfasírt vegyes zöldsalátával Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 4. NAP Reggeli: - Málnás-amarántos szójajoghurt pirított kókusszal (bármilyen szezongyümölccsel készítheted!) Ebéd: - a paradicsomos-gombás polenta előző napról, akár friss salátával kiegészítve Vacsora: - csicsókás babfasírt előző napról friss salátával, vagy nyers zöldségszeletekkel Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 5.   NAP Reggeli: napraforgós-mandarinos reggeli kása Ebéd: paradicsomos szendvics: 2 szelet pirított barna kenyér közé tegyél felszeletelt paradicsomkarikákat, egész bazsalikom leveleket, zöld leveles salátát, csírákat és megkenheted akár tojásmentes kölesmajonézzel is. http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2011/­­01/­­tofusalatas-szendvicskrem-es.html Ha gazdagabban szeretnéd megpakolni, akkor egy-két szelet füstölt tofut piríts meg kis olajon, vagy grillezd meg,  pici szójaszósszal ízesítve, és azt is tedd a kenyérbe húspótlóként. Vacsora: tepsiben sült zöldségek: különféle zöldségek, amiket találsz a hűtőben, felaprítva (szezonálisak mehetnek bele nyugodtan, sütőtök, cékla, káposztafélék, répa, stb., figyelj rá, hogy nagy kockákra vágd, ne süljön szét!:-) meglocsolva kis olívaolajjal, hozzá só-bors, és süsd meg a sütőben! Salátát nyugodtan ehetsz hozzá, vagy ha nagyon éhes vagy, valamilyen gabonát is főzhetsz hozzá (rizs, quinoa stb.)! Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 6. NAP Reggeli: kiviszószos almatorony Ebéd: babkrémes-petrezselyempesztós tekercs Uzsonna-desszert: meggyes banánfagyi Vacsora: barna rizsgolyók bazsalikomos kesuszósszal  Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 7. NAP Reggeli: diós-banános hajdinamuffin gabonakávés-natúr szójatejes cappuccinoval Ebéd: csicserikrémes padlizsán-lasagne Uzsonna-desszert: nyers avokádós csokipuding Vacsora:  tökmagpástétom friss zöldség szeletekkel, csíkokkal/­­ teljes kiőrlésű pirítóssal Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint  

Csicserikrémes padlizsán - lasagne

2014. január 19. Vegagyerek 

Csicserikrémes padlizsán - lasagne Ez a recept a német Vegán Kihívásos, Attila Hildmann legújabb könyvéből, a 'Vegan for Youth' c. könyvből származik. Maga a könyv külön is megér majd egy misét, pl. ebben már 60 napos a Kihívás, és nem csak 30 napos. Előzetesben annyit róla, hogy a receptek nagyon jók alapból, bár néha kicsit egyhangúak (non stop padlizsán, paradicsom, és édes burgonya szerepel bennük:). Az alapkoncepcióval viszont, miszerint most megmondja a tutit az örök fiatalság témakörében, némiképp melléfogott szerintem Attila Hildmann.... Eléggé összecsapott antréval, egy japán és egy olaszországi utazással gondolja alátámasztani abbéli koncepcióját, hogy a vegánság az örök élet titka....:) A koncepció még csak nem is lenne rossz:), de az indoklásai időnként olyan kis bárgyúan egyszerűek...:) Na, de visszatérve ehhez a recepthez, nagyon különleges, és ugyanakkor igen csak laktató ízvilág született! Próbáljátok ki!;) Csicserikrémes padlizsán - lasagne Elkészítési idő: kb. 35 perc Hozzávalók (2 főre): 1 padlizsán 1 gerezd fokhagyma, felaprítva 3 ek. olívaolaj tengeri só 250 g főtt csicseriborsó 50 g natúr kesudiókrém 1/­­2 tk. kurkuma 30 ml szénsavmentes ásványvíz 280 g főtt cékla (kb. 3 kisebb fej cékla) 1 ek. frissen préselt citromlé 1/­­2 tk. rizsszirup (agave szirup) őrölt fekete bors 1/­­4 cs. metélőhagyma, felaprítva Melegítsük elő a sütőt 220 fokra légkeveréssel. A padlizsánt lemossuk, és kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. 2 ek. olívaolajat elkeverünk a felaprított fokhagymával és 1/­­4 tk. sóval, ezzel a keverékkel bedörzsöljük a padlizsánszeleteket, és 14 percig sütjük a középső sínre téve, egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Közben a lecsöpögtetett csicseriborsó pürésítjük egy mixerben a kesudiókrémmel, a sóval, kurkumával és ásványvízzel. A főtt céklát kis kockákra vágjuk, és a citromlével, a maradék olívaolajjal, a rizssziruppal, sóval-borssal ízesítjük. A megsült padlizsánszeletekre rétegezzük emeletenként a csicserikrémet, a tetejére halmozzuk a céklát. A felaprított metélőhagymát a tetejére szórjuk.

Zöldségekben gazdag tészta

2016. február 19. VegaLife 

Zöldségekben gazdag tészta Ez az étel még Londonban készült, ahol általában kevés időm volt a konyhában ügyködni. Ezért azoknak ajánlom, akik hasonló helyzetben vannak. Másik előnye, hogy egy fárasztó nap után meglehetősen gyorsan elkészül. Mialatt a tészta megfő, mirellit zöldségeket használva a szószt is el tudjuk készíteni. Ugyan zöldségekben gazdag, egészségügyi szempontból mégis azt ajánlom, fogyasszunk hozzá nyers salátaleveleket vagy bébispenótot. Segíti az emésztés, megakadályozhatjuk vele a hüvelyesek okozta puffadást, teltségérzetet ad, így kevésbé leszünk éhesek vacsorára. A recept: Hozzávalók: - 1 nagy bögre zöldborsó -  1 nagy bögre ceruzabab - 1-2 szál sárgarépa - 30 dkg gomba - 1 kukoricakonzerv (vagy 1 bögre megfőzött kukorica pl. mirelit) - 1/­­2 póréhagyma - petrezselyem - fokhagyma - 1 nagy fej hagyma  - bébispenót - növényi tej - ételízesítő - sörélesztő-pehely - kifőtt tészta (durum - jó, ha teljes kiőrlésű lisztből, nekem most nem ez volt)   Elkészítés: A felaprított hagymát kevés vízen megdinszteljük. Ezt követően rátesszük a felaprított zöldségeket, a fagyasztott kukoricát és a felszeletelt gombát utoljára hagyva. Átkeverjük, ételízesítővel megszórjuk, felöntjük annyi növényi tejjel, ami épp ellepi, fokhagymával, petrezselyemmel ízesítjük és a zöldségeket fedő alatt, gyakran megkeverve puhára főzzük. A főzés végén adhatunk hozzá némi sörélesztőpelyhet. A megfőtt tésztánkat a főzés után egy kevés hidegen sajtolt olajjal átkeverjük, így megelőzzük a tészta összeragadását. Tálaláskor a tányér szélére bébispenótot szórunk, amire a tésztát tesszük. A tésztára porciózzuk az elkészült szószt. Felkarikázott póréhagymával megszórjuk. (A póréhagymát akár a főzés végén is a szószhoz tehetjük.) A felhasznált zöldségek opcionálisak. Használhatunk mexikói zöld köretet, vagy szabadon válogathatunk a konyhánkban épp felhasználásra váró zöldségek között (pl. brokkoli, karfiol, stb.)

Tárkonyos-gombás lasagnetészta

2015. október 25. Vegán muflon 

Tárkonyos-gombás lasagnetésztaPárkeresési tanácsadó rovatunk ajánlásával. Ha a kiszemelt nőszeméllyel már vagyunk olyan kapcsolatban, hogy táplálkozási ürüggyel meginvitáljuk lakhelyünkre, de még vonakodna, ha megkísérelnénk megnyalni az orrnyergét, akkor egy hasonló fogás lehet a tökéletes választás. (Ha csak nem böllérként dolgozik az illető.) Biztosíthatom a férfipopulációt: ezzel az étellel rengeteg mozijegy árát és színlelt érdeklődés idejét spórolhatjuk meg. Ennek szellemében kéretik előkészíteni az alábbiakat: 250 g gomba felszeletelve 1 gerezd fokhagyma 1 db póréhagyma (nyugi, ezen kettő komponens sem fogja romba dönteni terveinket) 1 dl zöldségleves-alaplé (analfabéták és türelmetlenek zöldségleves-kocka és víz elegyét is használhatják) 1dl rizstejszín 2 kiskanál tárkony 4db lasagnelap só, bors 1 db bagett A lasagnetésztát sós vízben feltesszük főni. A gombát kevés olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt fok- és póréhagymát, majd vakmerően meglocsoljuk az alaplével. Mikor ez utóbbi kissé elpárolgott, hozzápasszítjuk a tejszínt, és 3-4 percig közepes lángon komótosan főzögetjük. A kész elegyhez hozzáadjuk a megfőtt tésztát, majd legvégül a tárkonyt. Ha közben meggondoljuk magunkat a célszeméllyel kapcsolatban, az ételt fokhagymás bruscettával is szervírozhatjuk.

Húsmentes lasagne bolognese

2015. szeptember 30. Éltető ételek 

Húsmentes lasagne bologneseAz ételeket én sosem szoktam pontosan a recept alapján elkészíteni, gyakran mondja is a párom, hogy sosincs két egyforma étel. Sok esetben ez baj, mert amelyik ízlik neki, már nem emlékszik rá később (én sem), csak 1-2 alapanyagot mond belőle, hogy "na, azt készítsd el". Ezért csináltam egy itthoni szakácskönyvet fotókkal ellátva, hogy így könnyebben tudjon választani az ételek közül. Ma délelőtt még csak annyit tudtam, hogy valamilyen lasagnet fogok készíteni. Ilyen esetben keresgélek a neten egy kicsit, melyet aztán egyszerűen egészségessé és húsmentessé varázsolok. A streetkichen nagyon jó ötletadó, bár ezeket a recepteket pontos leírással sosem készítem el. A húst legtöbbször gombával, csicseriborsóval, vöröslencsével vagy éppen zabpehellyel helyettesítem, a lisztek és egyéb alapanyagok cseréjére is szinte minden esetben szükség van. Az édességes receptekben lévő cukrot pedig alapból felezem, és mézre vagy kókuszvirágcukorra cserélem. Szóval ez lett a mai ebéd, nagyon jól sikerült.  Hozzávalók (2-3 adag): "Húsos" szósz - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 vöröshagyma - 3 gerezd fokhagyma - 10 dkg tisztított sárgarépa - 10 dkg tisztított padlizsán - 1 szárzeller - 10 dkg áztatott csicseriborsó - 40 dkg paradicsom pürésítve - 2-3 evőkanál aprószemű zabpehely - 1 babérlevél - bazsalikom, oregano, rozmaring - 1 löttyintésnyi vörösbor - víz Besamell: - 3 dkg bio vaj vagy kókuszolaj - 6 dkg zabliszt - 4 dl rizstej - só, babérlevél, őrölt szerecsendió, bors - 1 doboz lasagne (tojásmentes) Elkészítése: A kókuszolajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát.Aprítsuk morzsásra a zöldségeket (sárgarépa, zeller, padlizsán), majd dobjuk rá a hagymára. Pirítsuk együtt pár percig.Szintén daráljuk morzsásra az áztatott csicseriborsót (nekem a botmixerhez van egy aprítógép, azzal szoktam csinálni).Folytassuk tovább a pirítást, majd mehet hozzá a turmixolt paradicsom (vagy házi, sűrű paradicsomöntet), és reszeljük bele a fokhagymát is.Fűszerezzük, mehet bele a bor, és még öntsünk hozzá úgy 2 dl vizet.Lefedve főzzük 30 percig (időközben kavargasd).Adjuk hozzá a zabpelyhet, ha szükséges, még hígítsuk vízzel. Egy nagyon jó sűrű ragu lesz belőle, melyet akár spagettivel is tálalhatunk. A zabpehely úgy 10 perc alatt megpuhul, és még tovább sűrít a ragun.Közben készítsük el a besamellt is. Olvasszuk fel a vajat, majd a lisztet egy picikét pirítsuk meg benne (éppen csak, hogy színe legyen). Folyamatos keverés mellett öntsük rá a tejet, fűszerezzük, és főzzük sűrűre. Ez kb. 5 perc alatt elkészül.Állítsuk össze a lasagnet. A tepsibe löttyintsünk egy kicsi olívaolajat, majd tegyünk rá 3 evőkanál paradicsomos ragut,tésztabesamell 1/­­3-a.paradicsomos ragu feletésztabesamell 1/­­3-aparadicsomos ragu feletésztabesamell 1/­­3-a.Előmelegített sütőben süsd úgy 30 percig. Előmelegített sütőben süssük úgy 30 percig. Ekkor reszelhetünk rá sajtot (de nyugodtan el is hagyhatod), és még toljuk vissza a sütőbe, hogy megpiruljon a teteje. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk egy kicsit hűlni.

3 hónapja nyers

2015. május 1. Sose mondd, hogy soha 

3 hónapja nyers Hol is kezdjem... ? Tavaly ilyenkor, amikor tájékozatlan és gyakorlatlan kezdőként botladoztam, zavart, hogy túl sok időt és energiát igényel ez a fajta étkezés. Nem akartam, hogy a napjaim fele a kajálásról szóljon, annyi más dologra kell idő és energia. Most így 3 hónap stabil nyerskoszt után pont az ellenkezőjét érzem (végre!): teljesen háttérbe szorult az életemben az étkezés. Rutinból megy, nem figyelek már rá, és így jóval több energiám marad más dolgokra. Mert annyira egyszerű, letisztult étkezés ez! Nagyon szeretem! Napi rutin: Reggel megcsinálok kb 3 liter gyümölcsturmixot magamnak és ugyanannyit Daninak is, ennek hozzávalói változóak, de alapvetően: banán, datolya, spenótlevél, alma, körte, mangó, piros gyümölcsök változatosan. Bepakolok egy dobozkába rágcsálnivalót napközbenre: datolya, aszalt szilva, dió, néha áfonya is. Este pedig nagy adag paradicsomos saláta napraforgótejföllel, néha uborkával, paprikával, sok-sok zöld levéllel. Korábban sosem volt sikerélményem a konyhában. Tehetségtelennek bizonyultam a főzésben, sütésben. Valahogy sose éreztem az arányokat és ahhoz meg nem volt elég önfegyelmem, hogy precízen lekövessek egy receptet. Most viszont folyton sikerélményem van: szuperek a turmixok és a saláták, amiket összedobok. Pedig nem nagyon figyelek oda, csak úgy simán tök jók és kész. Sokkal egyszerűbb, természetesebb így és élvezem is! Biztos, hogy drágább ez így, mint egy átlag otthon főzős vegán étrend. De az is biztos, hogy nem költök gyógyszerre, fájdalomcsillapítóra, arckrémre, dezodorra és még egy sor másra. Ha megkérdezed az embereket, mi a legfontosabb, 90%-ban azt mondják, az egészség. De mégis csodálkoznak, ha valaki erre költ a legtöbbet. Én nem szoktam az egészséget a legfontosabbnak tartani. Szerintem a legfontosabb az őszinteség, a bátorság, az együttérzés. De ezek nem kerülnek pénzbe. Az egészség igen. Ez van. Továbbra is minden egyes nap újra és újra nemet mondok a csábító főtt ételekre. Nap mint nap újra és újra meg kell hozni a döntést. Szinte látom magam előtt a mérleget ilyenkor, aminek egyik oldalán az élvezet ücsörög (falafel,növényi sajt, növényi tejszín, pizza, hambi, lasagne, spenótos penne, sütik hada... - avagy Kozmosz, Hummusz bár, sarki falafeles, Édes Élet cuki, Napfényes étterem...) , a másik oldalon pedig mindaz, amit tanultam és főleg amit megtapasztaltam a gyümölcsevésről. Nem jó szó az, hogy ,,nemet mondok. Nem mondok semmit. Nem próbálom elnyomni magamban a vágyat. Hagyom, hogy legyen és magától elmúlik idővel. Nem fordítom el a fejemet az ételektől, amik mellettem illatoznak, sőt, belélegzem az illatukat és élvezem. Hagyom, hogy a vágyakozás megszülessen és elhamvadjon bennem. Már három hónapja beválik. Tavaly ilyenkor ugyanígy meg volt a mérleg, csak nem volt még annyi tapasztalat a jobb oldali serpenyőben. Így most már lazán lenyomja. Vágyom az élvezetre, de nem vágyom arra, amit utána érzek a testemben. Aki nem próbálta még tartósan a gyümölcsevést, el sem tudja képzelni, mennyire könnyedén, tisztán is érezheti magát az ember. Elindulok futni és alig tudom abbahagyni, reggel magamtól ébredek óra nélkül, nem kell se kávé, se tea. Sőt, igazából vizet inni sem szoktam, mert a gyümölcsök bőven eléggé hidratálnak. Szeretném elmondani mindenkinek, hogy ez milyen jó így. De közben tudom, hogy milyen nehéz volt az átállás és sok embert ismerek, aki elkezdte és útközben visszafordult. Szeretném megtalálni a módját, hogy segíthessek másoknak. Holnap, ha minden jól megy, elkezdem a videóblogot receptekkel!

Medvehagymás-spenótos lasagne

2015. április 10. Éltető ételek 

Medvehagymás-spenótos lasagneÚjabb finomság készült ma ebédre, mely teljesen vegán módon is elkészíthető. Igazán ízletes, fűszeres, fokhagymás... szóval finom. Mivel nem akartam sokat mosogatni, így egy lábasban, egymás után készítettem el a szószokat. Hozzávalók (2 adag): - 1/­­2 doboz lasagne tészta - 40 dkg friss paradicsom (vagy 5 dl házi paradicsomlé) - jó sok fokhagyma - 20 dkg friss spenót - 6-8 levél medvehagyma - kókuszolaj - só, bors Besamell mártás: - 3 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt - 5 dl rizstej - szerecsendió - babérlevél - só, bors Elkészítése: Egy serpenyőben tegyünk fel melegedni 1 evőkanál kókuszolajat. Tisztítsunk meg 2 gerezd fokhagymát, majd reszeljük az olajhoz. Alaposan mossuk át a spenótot, kézzel tépkedjük szét, és dobjuk rá a fokhagymás kókuszolajra.Pár perc alatt összeesik a spenót. Sózzuk, borsozzuk és szedjük ki egy tálkába. A medvehagymát alapos megmosás után vágjuk fel kis darabkákra. A 3/­­4 részét keverjük a megfonnyasztott spenóthoz.A paradicsomot turmixoljuk vagy botmixerezzük össze. Szintén kerüljön bele úgy 2 gerezd fokhagyma. Szintén lehet sózni.A serpenyőbe ismét tegyünk egy kevéske kókuszolajat, és öntsük rá a fokhagymás paradicsompürét. Kevergetve, lassan főzzük úgy 10 percig. Szintén öntsük ki egy tálkába.Már csak a besamellt kell elkészíteni. Ismét egy kevéske kókuszolaj, majd szórjuk rá a lisztet. Kevergessük, majd egy habverő segítségével - folyamatosan keverjük - öntsük hozzá a rizstejet. Kissé sűrű, puding állaga lesz. Fűszerezzük szerecsendióval és tegyünk bele 1 babérlevelet is. Sózzuk, borsozzuk.Állítsuk össze a lasagnet. Egy jénaiba tegyük a  - paradicsomlé felét - tészta 1/­­3-át - besamell 1/­­3-át - medvehagymás spenótot - besamell 1/­­3-át - tészta 1/­­3-át - paradicsomlé felét - tészta 1/­­3-át - besamell 1/­­3-át - A tetejét szórjuk meg a maradék medvehagymával.  - Előmelegített sütőben süssük úgy 30 percig. Ha eszel sajtféléket, akkor a tetejét megszórhatod füstölt mozarellával, és a spenótos töltelékben el tudnék képzelni egy kevéske zöldfűszeres kecskesajtot.

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1. heti menü

2015. március 2. Vegagyerek 

1-7. NAPIG: Megfogalmaztad a legfőbb célod a Vegán Kihívással kapcsolatban?   Bevásárló-segédletet ITT találsz a menükhöz!Miből mennyit egyek, és a köztes étkezések témájához KLIKK IDE ! ÉS egy-két jó tanács:): - legyél rugalmas! Ha időbeosztásod éppen máshogy kéri, cserélgesd nyugodtan a napokat! Ha megmaradt étel, nyugodtan egyél, vigyél belőle másnapra is! - honnan tudsz mégis rendelni valamit, ha kifutsz az időből? : NYERSÉTEL AKADÉMIA Az ő ételeik maximálisan beleférnek a Kihívás koncepciójába, cukor, liszt- és mindenmentesek, és házhoz is szállítanak!   1. HETI MENÜ (1-7. NAP):1.   NAP Reggeli: Diós-erdei gyümölcsös zabkása Ebéd: rozmaringos főtt csicseri (főtt csicserire kis olívaolaj, citormlé, só, bors, és friss rozmaring, vagy zöldfűszerkeverék), valamilyen gabonával, pl. kuszkusszal és vegyes salátával Vacsora: brokkolis - vörös káposztás spagetti Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 2.   NAP   Reggeli: kiviszószos almatorony Ebéd: babkrémes-petrezselyempesztós tekercs Uzsonna-desszert: meggyes banánfagyi Vacsora: barna rizsgolyók bazsalikomos kesuszósszal  Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 3. NAP Reggeli: diós-banános hajdinamuffin gabonakávés-natúr szójatejes cappuccinoval Ebéd: csicserikrémes padlizsán-lasagne Uzsonna-desszert: nyers avokádós csokipuding Vacsora:  tökmagpástétom friss zöldség szeletekkel, csíkokkal/­­ teljes kiőrlésű pirítóssal Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 4. NAP Reggeli: Málnás-amarántos szójajoghurt pirított kókusszal (bármilyen szezongyümölccsel készítheted!) Ebéd: a paradicsomos-gombás polenta előző napról, akár friss salátával kiegészítve Vacsora: csicsókás babfasírt előző napról friss salátával, vagy nyers zöldségszeletekkel Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 5.   NAP Reggeli: napraforgós-mandarinos reggeli kása Ebéd: paradicsomos szendvics: 2 szelet pirított barna kenyér közé tegyél felszeletelt paradicsomkarikákat, egész bazsalikom leveleket, zöld leveles salátát, csírákat és megkenheted akár tojásmentes kölesmajonézzel is. http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2011/­­01/­­tofusalatas-szendvicskrem-es.html Ha gazdagabban szeretnéd megpakolni, akkor egy-két szelet füstölt tofut piríts meg kis olajon, vagy grillezd meg,  pici szójaszósszal ízesítve, és azt is tedd a kenyérbe húspótlóként. Vacsora: tepsiben sült zöldségek: különféle zöldségek, amiket találsz a hűtőben, felaprítva (szezonálisak mehetnek bele nyugodtan, sütőtök, cékla, káposztafélék, répa, stb., figyelj rá, hogy nagy kockákra vágd, ne süljön szét!:-) meglocsolva kis olívaolajjal, hozzá só-bors, és süsd meg a sütőben! Salátát nyugodtan ehetsz hozzá, vagy ha nagyon éhes vagy, valamilyen gabonát is főzhetsz hozzá (rizs, quinoa stb.)! Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 6. NAP Reggeli: aszalt sárgabarackos quinoa-amaránt müzli Ebéd: spenótos rizottó Vacsora: édesburgonyás sárgarépakrémleves diós petrezselyempesztóval , 1-2 szelet pirított barna kenyérrel) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 7. NAP Reggeli:1-2 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér valamilyen olajos mag krémmel (pl. mandula, kesudió, szezám), és esetleg cukormentes lekvárral (pl. bio cukormentes szilvalekvár, vagy bio agave sziruppal édesített gyümölcslekvár); friss gyümölcs (ezt áttolhatod uzsonnára is) Ebéd: leves előző napról + csicsókás babfasírt vegyes zöldsalátával Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint  

Brokkolis-karfiolos vega "lasagne"

2015. január 7. Éltető ételek 

Brokkolis-karfiolos vega Egy nagyon finom ételt készítettem ma ebédre. Ez egy "hétköznapi" étel, de csak azért, mert a gyerekeim sajnos nem szeretik a brokkolit. Úgyhogy ilyen ételeket csak hétköznap készítek. De akár egy vasárnapi ebédként is megállja a helyét. Alapvetően lasagne tésztával lett volna jó elkészíteni, viszont nem volt itthon gluténmentes fajta. Nem mintha gluténérzékeny lennék, de törekszem arra, hogy kevés glutént fogyasszunk. Ezért pennével készítettem. Az elkészítése lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik, de ha egyszerre készíted a három szószt, akkor 30 perc alatt összeállítható. Hozzávalók (2-3 adag): - 10 dkg brokkoli - 10 dkg karfiol - 1 fej vöröshagyma - 5 gerezd fokhagyma - 3 dl tejszín (én Cserpes tejszínt szoktam venni) - kókuszolaj - 2 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt - kb. 30-40 dkg paradicsom (püré) - friss bazsalikom, kakukkfű, szerecsendió - só, bors, chili - 25 dkg gluténmentes penne tészta (vagy lasagne) Elkészítése: Ha van 3 kisebb edényed, egyszerre el tudod kezdeni a munkát. Először is a brokkolit és a karfiolt szedd rózsáira, és sós vízbe tedd fel főni kb. 5-8 percre (félkeményre).A másik edényben egy kevés kókuszolajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, és reszelj bele 3 gerezd fokhagymát.A megdinsztelődött hagymára szedd rá a brokkolit és a karfiolt . A főzővízből merjél rá egy keveset, éppen csak annyit, hogy meg tudjon főni. Ekkor már krumplinyomóval vagy villával összetörheted. Kb. 10 perc alatt elkészül.A kiüresedett edénybe (amibe a brokkoli és a karfiol főtt, a főzővizet tedd félre) öntsd bele a paradicsompürét (nekem házilag eltett paradicsomlevem van, mely 100% paradicsom, jó sűrű). Reszelj bele 1-2 gerezd fokhagymát, és tedd fel lassú tűzre főni. Egy picit hagyjuk sűrűsödni. 5-10 perc után tegyük bele az apróra vágott friss bazsalikomot és a kakukkfüvet, és sózzuk meg.Közben vedd elő a harmadik edényedet is a besamell készítéséhez. Tegyél bele egy kevéske kókuszolajat, és szórd bele a lisztet. Tedd tűzre, kevergesd picit. Majd öntsd rá a tejszínt. Hagyjuk egy kicsit a tűzön, be fog egy kissé sűrűsödni. Ebbe is reszelj 1 fokhagymát. Egy kevés főzővizet önthetsz hozzá, olyan tejföl állaga legyen. Ebbe én tettem egy kevés zöldfűszeres kecskesajtot, de akár el is hagyható. A Sparban szoktam venni, kis rúdban kapható.Na, ha már itt tartassz, akkor elkészült a 3 szószod. A brokkolis karfiolt törd jól össze, és reszelj bele egy kevéske szerecsendiót. Sózd meg és adjál hozzá chilit. Ne legyen nagyon híg, de sűrű se. A főzővízzel tudod az állagát javítani.Vegyél elő egy jénai tálat (olyan 30x20 cm). Most jön a rétegezés. A besamell inkább csak csorgatva van, nem fedi teljes egészében az előtte lévő réteget.paradicsomszósz felepennetészta felebesamell 1/­­3-abrokkolis karfiolbesamell 1/­­3-apennatészta másik feleparadicsomszósz másik felebesamell 1/­­3-aFedd le, és tedd be a sütőbe. Süsd úgy 40 percig, 180 fokon.Ennyi. Jó étvágyat!

Avokádós nyers lasagne

2014. július 13. Életkert 

Barátosnőmtől kaptam ajándékba egy avokádót, amit csak ritkán engedhetek meg magamnak :) Isteni vasárnapi lakomát készítettem belőle ;) Hozzávalók személyenként: 1/­­4 friss tök 1/­­2 avokádó 1 cikk fokhagyma só bors piros paprika 1 kisebb paradicsom A tököt meghámoztam, vékony szeletekre gyalultam, picit besóztam, és félre tettem, amíg elkészült a töltelék. Ehhez megpucoltam az avokádót, majd […]

Lasagna hajó

2014. július 2. Gitta nyersétel blogja 

Lasagna hajóFő a változatosság! Adott a nyers lasagna receptje.Itt vagy itt Cukkíni szeletek és kétféle (paradicsomos és magos-pesztós) szósz. Ha meguntuk a hagyományos "egymás tetejére rakás"-t, jöhetnek a különböző ötletek. Kreatív munkatársaink alkotása a lasagna összetevőiből Vitorlás.... aszalt édesburgonya chipsz díszítéssel, vendég mángold vitorlával

Kesudiókrém 'eská':)

2014. január 24. Vegagyerek 

Kesudiókrém 'eská':) Erre a projektre nagyon sokáig készültem lélekben...:) Sok-sok bejegyzést elolvastam a neten, ahol sok-sok leégett aprító és mixergépről számoltak be, akik otthon nekiálltak.:/­­ Meg sok-sok türelmet és időt írtak, mint legfőbb hozzávalók...:) Ezen tényezők miatt (is) tartott kb. egy évig, mire végre rászántam magam!:))) Először a natúr mandulakrémet akartam kipróbálni, de miután legalább 5-6 alkalommal megvettem a hozzávaló mandulát, amit aztán a Férjem minden egyes alkalommal felevett, gondoltam próbát teszek a kesudióval...:DDD A natúr magkrémek, mint pl. a fehér mandulakrém és a kesudiókrém (ez a kettő a kedvencem), a tavalyi Vegán Kihívásos ételek során kúszott be az életembe. Attila Hildmann, a német Vegán Kihívás szerzője, gyakorlatilag szinte minden receptben használja. Viszont mindkettő egy vagyonba kerül...:/­­ A mandulakrémből létezik kétféle, a hántolt fehér mandulából készülő fehér/­­ vagy világos (ez a tuti finom, isteni!), és a hántolatlan mandulából készülő sötét mandulakrém. Ez utóbbi lényegesen olcsóbb, mint a fehér, viszont a beledarált külső réteg miatt határozottan kesernyés ízű. 250 g mennyiségnyi krém most (2014. január) a sötétből kb. 2.000 - 2.500 Ft, a világos, vagy fehér pedig 3.500 - 4.100 Ft. A kesudiókrém is nagyon finom, édeskés ízű, ebből 250 g/­­ kb. 2.500 Ft. Ezek a mennyiségek (egy kb. 2,5 dl-es üvegben) sokáig kitarthatnak, de ha sokszor használjuk, vagy esszük, akkor nagyon gyorsan el tud fogyni!:) A kesudiókrém egy háziasabb verzióját, ugyanekkora mennyiségre kihozhatjuk kb. 900-1.000 Ft-ból. Jó, nem lesz olyan krémes, mint a bolti, de sokmindenhez ugyanúgy használhatjuk! Lehet kenyérre kenni (olyan nutella-szerűen akár, itt a blogon találsz is hozzá ilyen receptet ITT), rá egy kis cukormentes szilvalekvár és hamm!:) Lehet desszertekhez, vagy szószokhoz is felhasználni, vagy a reggeli gabonakásába egy evőkanállal a darált olajos mag helyett! Vagy amikor éppen nagyon éhes valaki, uzsonnára egy-két teáskanállal magában!;) Lent a receptben megosztom a készítéssel kapcsolatos tapasztalataimat. Már ezekben próbáltam: Csicserikrémes padlizsán - lasagne Almás - fahéjas köleskása Céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval Natúr kesudiókrém (egy kb. 250 ml-es üveg feltöltéséhez) Hozzávalók: 400 g kesudió Elkészítés: A natúr kesudiót beletesszük egy aprítógépbe, és elkezdjük felaprítani. Ahhoz, hogy ne égjen le a gépünk, érdemes max. 2-3 percenként (vagy amikor érzed, hogy nagyon melegszik a gép oldala), 1-2 percre megállítani pihenni a gépet. Na ezért tart olyan irgalmatlan sok időbe a teljes folyamat, nálam kb. 1 óra volt...:/­­ Először ilyen morzsás állagú lesz: Utána szorgalmasan tovább aprítunk, és közben pihentetünk, majd ahogy elkezd a melegedés hatására kiválni a magokból az olajtartalom, a morzsa elkezd összeállni: És még mindig ne adjuk fel, mert egyszer csak a türelem meghozza a gyümölcsét, és krémesedni kezd a massza.:) Az utolsó szakasz nehézségét nekem még az adta, hogy a krém egy idő után besűrűsödött a penge alá, és oda beragadt. Elég sokszor kellett fakanállal megkevergetnem. Végső konklúzió: nem lett olyan krémes, selymes, mint a bolti, nekem az én gépemmel (Moulinex) maradt kicsi morzsás rész  a krémben. Viszont, 2.500 Ft helyett, kb. 1.000 Ft-ból kijött egy kis üveg, amit ugyanúgy fel tudtam használni! És egy hét alatt el is fogyott...:p

Spenótos-sütőtökös lasagne

2013. november 28. Vegagyerek 

Spenótos-sütőtökös lasagne Nagyobb vendégség esetén nem árt kiadós ételekkel készülni, amik könnyen jóllakatják a társaságot...:)) A 'lasagne' kiváló megoldás ilyen esetekre! Sőt olyankor is, ha nekünk kell valamit vinni vendégségbe, mert könnyen is szállítható.:) Ez a verzió nagyon finom lett szerintem, gyorsan el is fogyott! A vegán besamel mártás egyik legnagyobb titka viszont a sok év tapasztalatai alapján, hogy egyetlen fajta növényi tejjel, azaz CUKROZATLAN, NATÚR (!) szójatejjel sikeredik csak igazán. Minden másfajta verzió esetén túl édeskés lesz a kész mártás....:/­­ Ja, és ez is azon vegán részletek egyike, amit fehér liszttel készítek, mert a teljes kiőrlésűvel nagyon nem jött be.... A spenót és a sütőtök pedig nagyon jól passzol egymáshoz!;) Korábban is szerepelt már egy másik karácsonyi SÜTŐTÖKÖS LASAGNE itt a blogon! Spenótos-sütőtökös lasagne Előkészítési idő 25 perc + kb. 2 óra sütés Hozzávalók (4-5 főre): 750 g sütőtök meghámozva, kimagozva, 1 cm-es kockákra vágva 2 ek. olívaolaj 500 g friss leveles spenót/­­ vagy fagyasztott leveles 1 ek. olívaolaj szerecsendió 12 db tojásmentes lasagne lap A paradicsomszószhoz: 1 közepes vöröshagyma, felaprítva 1 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma, felaprítva 400 g-os konzerv paradicsom (darabolt) 2 tk. agave szirup A vegán /­­ tejmentes besamel mártáshoz: 500 ml cukrozatlan, natúr szójatej 50 g bio fehér liszt 50 g olívaolaj 1 babérlevél Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A felkockázott sütőtököt terítsük el egy tepsin, locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk és süssük kb. 40 percig. Közben készítsük el a paradicsomszószt: egy lábasban pirítsuk a hagymát az olajon kb. 5 percig, adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük még egy 1 percig. Tegyük bele a paradicsomot és az agave szirupot, és időnként megkeverve, fedő nélkül rotyogtassuk kb. 30 percig, amíg sűrű püré lesz. Sózzuk- borsozzuk ízlés szerint. A spenótot tegyük egy lábasba és kezdjük megpárolni közepes tűzön, kb. 4 percig. Hagyjuk kihűlni és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Aprítsuk fel, és egy ek. olajon pároljuk tovább, majd ízesítsük sóval-borssal és egy kis őrölt szerecsendióval. A besamelmártáshoz forraljuk fel a tejet a babérlevéllel, és tegyük félre 5 percre. Adjuk hozzá a lisztet és az olajat, és közepesen tűzön keverjük, amíg sűrű mártást nem kapunk. Melegítsük elő ismét a sütőt 200 fokra. és állítsuk össze a lasagnet. Olajozzunk ki egy kb. 1,5 literes kerámia sütőformát és tegyük le először egy sor sütőtököt, rá egy réteg paradicsomszószt, utána 6 lasagne lapot, majd egy adag besamelmártást, és utána spenótot. Ismét lasagne lapok következnek, sütőtök, paradicsomszósz, megint lasagne lapok és besamelmártással fejezzük be. Toljuk be a sütőbe kb. 40 percre, vagy amíg kicsit barnulni kezd. Alapötlet (amit vegánosítottam): Good Food - Vegetarian Christmas


Az összes 'lasagne' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!