makaróni receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Menta, citromfű, só, cukor

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész

Az Édenkert Ígérete

Abszolút fitti keksz 2 + 2 fél hozzávalóból

Egészségkeksz 2 + 2 fél hozzávalóból










makaróni receptek

Vega-Farm finomságok

2016. március 2. Mindennapi ételeink 

Vega-Farm finomságok Írtam már nektek a Vega-Farm termékeiről, de most - húsvét közeledtével - ismét szeretném ajánlani nektek ezeket a finomságokat.  Már nemcsak csemege és csípős gabonakolbászt gyártanak, hanem gabonahúst is, gyros-os, chilis, magyaros ízesítésekben.  A gabonakolbászt én nem csak rakott krumpliba vagy egyéb rakott ételekbe (pl. rakott savanyú káposzta) teszem, hanem lencsés, babos ételekbe (lencse-és bableves, lencse-és babfőzelék stb.), gulyáslevesbe, illetve minden pörköltbe is jut belőle.  De kiváló szendvicskrém is készül belőle gyakran, kókuszzsírral összekeverve.  A gabonahúsok pedig önmagában is nagyon finomak, és egészségesek (fehérjedúsak), de a frankfurti leves, székelykáposzta, milánói makaróni elengedhetetlen összetevője.  Sokan kérdezik tőlem mostanában, hogy mivel lehet helyettesíteni a húsvéti sonkát, ezzel biztosan. És nemcsak nekünk, húsevő vendégeinknek is ízleni fog.  Itt találjátok meg őket: http:/­­/­­www.gabonakolbasz.hu/­­

3. heti menü

2015. április 5. Mindennapi ételeink 

3. heti menü Tartalmas együtt töltött napokat kívánunk mindenkinek! Férjemnek munkával telik a húsvéthétfő is, de majd bepótoljuk a közös programot valamikor. ...:) HÉTFŐ R: Kukoricatejes gabonakávé, sós kalács, gabonagömböc, répás tofupástétom, retek, saláta, újhagyma  V: Palócleves, pogácsa, alma E: Házi kifli, répás tofupástétom, paradicsom  KEDD R: Zabkása, baracklekvár, alma, mandarin, mandula/­­dió E: Sárgarépafőzelék, tavaszi burgonyakrokett, diós "hókifli" V: Ebédről maradék  SZERDA R:  Házilag sütött kuglóf, tahini-karoböntettel, alma, olajos mag E: Fokhagyma krémleves, tepsis burgonya, zöldség-gabonafasírt, saláta  V: Ebédről maradék CSÜTÖRTÖK R:  Rizstejes tejbegríz, narancs, és karobos "csokikrém" (1 avokádó, 1 banán, 3 kanál méz, 3 ek. karob, 1 ek. kókuszzsír, késhegynyi vaníliapor, késhegynyi fahéj--mindez összeturmixolva) E: Reszelt zöldségleves, milánói makaróni V: Melegszendvics (tofukőrözött, növényi sajt /­­ pizzakrém, növényi sajt)  PÉNTEK R: Tejberizs, kiwi, ananász  E: Rakott brokkoli (barna rizs, növényi sajt, növényi tejföl, brokkoli, fűszerek), saláta  V: Zöldségpástétom, kenyér, paprika SZOMBAT R: Granola müzli, növényi tej, banán E:  Rakott brokkoli (barna rizs, növényi sajt, növényi tejföl, brokkoli, fűszerek), saláta  V: Házilag sütött kenyér, Unicarm növényi pástétom, paradicsom, savanyú káposzta  VASÁRNAP R: Kukoricakása kuglóf, gyümölcsszósszal  E: Burgonyagombóc leves, grillezett zöldségek, bulgur V: Zellerpástétom, zsemle, paradicsom

30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS - 3. hét

2015. március 19. Vegagyerek 

HETI VEGÁN MENÜ 15-21. NAPIG:A heti menünél továbbra is érvényes, hogy ha energiaszinted alapján úgy érzed, több szénhidrátra lenne szükséged, akkor nyugodtan kiegészítheted az adott ételeket pl. barna rizzsel, teljes kiőrlésű tésztával, vagy barna kenyérrel! És ha megmarad, nyugodtan ismételheted másnapra, az ételeket cserélgetheted stb.! Ha pedig csak inspirációkat veszel belőle, az is teljesen rendben van!:)   HETI MENÜ 15-21. NAP:  15. NAP Reggeli: valamilyen kásaféle, aminek kedvenc gabonád lehet az alapja (zabpehely, árpa, vagy quinoa). Fele víz, fele növényi tej keverékével főzd puhára, adj hozzá főzés közben kis mazsolát, utána kis őrölt fahéjat, 1 evőkanál őrölt lenmagot, valamilyen olajos magfélét. Gazdagíthatod bármilyen idénygyümölccsel is! Ebéd: avokádós - paradicsomos szendvics Teljes kiőrlésű kenyér szeletekre kenj pl. kölesmajonézt, vagy csicseripástétomot, tegyél rá salátalevelet, paradicsom - és avokádó-szeleteket, friss bazsalikomleveleket. Uzsonnára ehetsz friss gyümölcsöt, vagy gyümölcssalátát. Vacsora: serpenyőben pirított zöldségek, kis bio szójaszósszal (pl. Shoyu a DM-ből) ízesítve, friss salátával, esetleg pirított tofukockákkal. Hozzá egyél kb. 50-70 g bármilyen főtt gabonát (pl. kölest, vagy barna rizst)   16. NAP Reggeli: fahéjas quinoa-kukoricapehely reggeli Ebéd: makaróni - saláta Főzz meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát (kb. 70-100 g/­­ fő), tegyél hozzá tojásmentes majonézt (pl. kölesmajonézt, vagy rizsmajonézt, utóbbit lehet üvegben is kapni), durvára reszelt sárgarépát, felkockázott kaliforniai paprikát, és feldarabolt zellerszárat, vagy bármilyen szezonális zöldséget. Ízesítsd sóval-borssal! Desszert uzsonna: agyfényező golyók:) Vacsora: nyers kelkáposzta tekercs   17. NAP Reggeli: zöld turmix egy jó nagy adaggal, a délelőtt folyamán utána ehetsz még akár 1 szelet barna pirítóst mandula-, vagy kesukrémmel, vagy friss gyümölcsöt tetszés szerint Ebéd: thai zöldséges-rizses egytálétel Elkészítheted Magdinak ezt a receptjét, és a pirított zöldségeket, tofut tálalhatod főtt barna rizzsel! Desszert, vagy uzsonna: Almatorta, vagy ha nyersre vágysz Gitta nyers Almapudingja Megjegyzés!!: az almatorta receptjénél a rebarbarát helyettesítsd almával és nem fontos elkészíteni hozzá a szójakrémet, ha nem szereted!:) A maradékból pedig ehetsz másnap reggelire is, vagy uzsonnára!;) Vacsora: bab-, vagy lencsesaláta, amit gazdagíts aprított spenót levelekkel, esetleg kockákra vágott kaliforniai paprikával, kis citromlével, ízesítsd sóval-borssal! Főzhetsz hozzá quinoat (nem puffasztottat!:), esetleg teljes kiőrlésű tésztát is!   18. NAP Reggeli: diónugátos zabkása, amibe keverhetsz 1 ek. őrölt lenmagot is! Ebéd: pirított szejtáncsíkok egy nagy adag vegyes salátával A szejtánt (avagy búzahúst) veheted készen bioboltban is, előfűszerezett, félkész verzióban csomagolva (ha még sosem kóstoltad, akkor javaslom először így próbálkozz!:-), vagy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor otthon is készítheted szejtánporból (utóbbit ugyancsak bioboltban tudod beszerezni). Az otthoni elkészítéshez infókat találsz ebben a bejegyzésben: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2009/­­02/­­tepsis-szejtan-buzahus-rozmaringos.html Vacsora: spenótos-brokkolikrémleves teljes kiőrlésű pirítóssal   19. NAP Reggeli: natúr kukoricapehely növényi tejjel leöntve, magokkal, friss, vagy esetleg fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsökkel gazdagítva. Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből Kend meg a kenyeret tojásmentes, pl. kölesmajonézzel, vagy ajvárral, vagy csicseripástétommal, vagy bármilyen tetszőleges krémmel a korábbiak közül, tegyél rá néhány friss salátalevelet, a tegnap ebédről megmaradt szejtáncsíkokból, vagy esetleg   gabonakolbásszal, és néhány paradicsom karikát. Vacsora: vega fasírtgolyók friss vegyes salátával   20. NAP Reggeli: mákos zabpehely tetszőleges gyümölccsel Ebéd: spenótos csicseriomlett Vacsora: céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval   21. NAP Reggeli: főzz meg quinoat fele víz-fele növényi tejben, adj hozzá mazsolát főzés közben, és amikor elkészült, kis fahéjat, és reszelt, vagy apróra vágott almát. Ebéd: Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével Vacsora: friss leveles salátába keverj bele valamilyen főtt babfélét, adj hozzá friss paradicsomot, nyers zöldségeket, és akár avokádókrémet is.

Csicseriborsókrémes tészta

2015. január 22. Mindennapi ételeink 

Csicseriborsókrémes tészta Nagyon egyszerű, mégis különleges egytálétel. Nem makarónitészta illik hozzá, de most ez volt itthon :-) Ezzel is finom volt, de mondjuk egy kevésbé olaszos ételre hajazó tésztával autentikusabb lett volna :-)  Hozzávalók: 15 dkg csicseriborsó 4 gerezd fokhagyma 3 ek. olívaolaj  2 dl szójadresszing  római kömény - ízlés szerint koriander - ízlés szerint bio levespor-és ételízesítő - ízlés szerint  himalaya só - ízlés szerint -- 25 dkg barnarizs tészta Elkészítés: A csicseriborsót előző este beáztatjuk, majd sós vízben kifőzzük.  A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük és olívaolaj és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk a megfőtt és összeturmixolt csicseriborsót, a dresszinget, és ízesítjük római köménnyel, korianderrel, ételízesítővel, sóval.   Amikor összefőtt, tésztára téve tálaljuk. 

Vegán hamburgeres nyílt!

2014. április 22. Mindennapi ételeink 

Vegán hamburgeres nyílt!A szállítás kicsit megviselte a hambikat...Kedves barátaink jóvoltából Budapesten ma megnyílt az első vegán hamburgeres a 1122 Városmajor u. 13. szám alatti Bio-passzázs bioboltban. Mivel közel lakunk egymáshoz (Vác, ill. Nagymaros), így mi ma itthon kóstolhattuk meg az egyik hamburger fajtát. :-) McDrive :-) köszönjük még egyszer az Istvánffi családnak! A legnagyobb tesztelő Fanni lányunk volt, aki még csak anyatejes baba, de 1-2 hete kinéz minden falatot a szánkból. Ezt a színes szendvicset is megkívánta, majdnem sírva is fakadt, hogy nem kap belőle. Így nem előtte ettem meg.  A választék nagyon gazdag, kapható a hamburgerek mellett kókuszolajban sült hasábburgonya, gombás makaróni, szószok, saláta, zabfalat, frissen préselt gyümölcslevek, itt olvasható el a menü: http:/­­/­­istvanffi.hu/­­kinalatunk/­­ Hamburgerek közül is van mindenféle (http:/­­/­­istvanffi.hu/­­kinalatunk/­­), mi most az egyik "alapfajtát", a csodaburgert teszteltük, melynek alapja a finom, házi pékségben sütött hamburgerzsemle, illetve búzahús pogácsa és minőségi, adalékanyag-mentes ketchup, illetve fehér szósz, mely a mi esetünkben mandulaszósz volt. Az Istvánffi szósz egyébként a vegán majonéz, azt legközelebb teszteljük, illetve a "zabhúsos" hamburger is a következő alkalomra maradt. Emellett a mostani szendvics jégsalátát, paradicsomot, lilahagymát tartalmazott. A zsemle tökéletes állagú, nagyon ízletes, finom, puha. A búzahús állagában megtévesztésig hasonlít a valódi húspogácsához, ízre semlegesebb, kellemes. Számomra enyhén sós volt, ezt jeleztem is gyártóknak. :-) Az öntetek nagyon finomak, a zöldségek roppanósak, frissek. A szendvics nagyon laktató volt. Összességében tehát várjuk a következő alkalmat, amikor egy újabb finomságot kóstolhatunk meg. Nagy kedvencünk lesz szerintem a sült krumpli, amelyet kókuszolajban sütnek, valódi burgonya, és fokhagymás-sós ízesítést kap. Hm... Ti jártatok már ott? És kóstoltatok valamit? Bővebb info: www.istvanffi.hu

Amerikai sült makaróni

2013. február 5. Fűszerkert 

hozzávalók: 400 g makaróni só a mártáshoz: 200 g cheddar sajt (én parmezánt is tettem bele) 1 cs. újhagyma 150 g vaj 150 g liszt 1 liter tej 2 dl tejszín 2 babérlevél 1 evőkanál szárított kakukkfű 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió 1-2 csipet cayenne bors só frissen őrölt bors A tésztának bő 4 liter vizet forraltam egy fazékban, és amikor már lobogva forrt, megsóztam, és megfőztem benne a makarónit. Az újhagyma fehér részét felkarikáztam, a sajtot lereszeltem. A vajat megolvasztottam, rászórtam a lisztet és az újhagymát, 1-2 percig kevergettem. Apránként hozzáadtam a tejet és a tejszínt, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve sima mártássá főztem. Közben hozzáadtam a babérlevelet, a kakukkfüvet, a szerecsendiót és cayenne borsot, sóztam, borsoztam. Amikor már sűrű lett, lehúztam a tűzről, és hozzáadtam a sajt háromnegyedét. Az időközben megfőtt makarónit leszűrtem, és összekevertem a sajtmártással. Tűzálló tálba öntöttem, megszórtam a maradék reszelt sajttal, végül 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöttem. Stahl Judit receptje

Sajtos makaróni karfiollal (laktovegetáriánus)

2012. október 15. Dulmina tündérkonyhája 

Mivel a sima sajtos makaróni nagy népszerűségnek örvend nálunk, gondoltam, nem nagyon nyúlhatok mellé ezzel a zöldséges változattal sem. Ízletes és kiadós ebéd lett, és a maradékot se kellett sokáig kerülgetnem, mert jóízűen megettük vacsorára. Hozzávalók 4 személyre 1 közepes fej karfiol (kb. 80 dkg) 25 dkg tojásmentes csőtészta 2,5 dkg vaj 2 evőkanál Graham-liszt 2 teáskanál őrölt

Nosztalgia ebéd :) - gluténmentes tészta

2012. augusztus 20. Rongybaba konyha 

Nosztalgia ebéd :) - gluténmentes tészta Amióta nem eszünk glutént és tejtermékeket, sok-sok nagyon egyszerű és gyors ebéd esik ki a lehetőségek közül, pl. a tészta, de ma felidéztük a régi, gyors tészta-ebédeket:) Néha főzök kukoricalisztből készült tésztát, csinálok hozzá friss bazsalikomból, fenyőmagból vegán pestót, ma viszont még meg is szórtuk a tésztát parmezánízű mandulával:). Ehhez 1 csésze élesztőpelyhet fél csésze blansírozott mandulával és egy kevés sóval összeturmixoltam, a megfelelő állagúra. Volt a kukorica makaróni mellé cukkinis paradicsomszósz (olivaolaj, hagyma, fokhagyma, rengeteg bazsalikom, pardicsom, só és persze cukkini) és volt növényi tejszines szósz (fokhagyma, bazsalikom, szerecsendió, rizstejszín, só, cukkini).

Milánói tökmakaróni

2014. július 8. Életkert 

És íme, a második fogás ;) Hozzávalók 2 személyre: 1/­­2 kisebb zsenge tök (vagy cukkíni) Mártáshoz: 6-7 db kisebb paradicsom 1/­­2 paprika 1/­­2 lila hagyma 1 cikk fokhagyma 1 ek áztatatott dió 1 ek áztatott szotyi 1 ek áztatott tökmag 5-6 friss bazsalikomlevél néhány friss petrezselyemlevél só ízlés szerint A hozzávalókat turmixgépbe tettem, majd alaposan […]

Vegán Kihívás 3. hét menüje

2014. március 27. Vegagyerek 

Vegán Kihívás 3. hét menüje  A Vegán Kihívás ételei, akár az egész napi menü is, fogyasztható, vagy elvitelre kérhető már a budai ÉDENI VEGÁN ÉTTEREMBEN is!!   HETI MENÜ 15-21. NAP:  15. NAP Reggeli: valamilyen kásaféle, aminek kedvenc gabonád lehet az alapja (zabpehely, árpa, vagy quinoa). Fele víz, fele növényi tej keverékével főzd puhára, adj hozzá főzés közben kis mazsolát, utána kis őrölt fahéjat, 1 evőkanál őrölt lenmagot, valamilyen olajos magfélét. Gazdagíthatod bármilyen idénygyümölccsel is! Ebéd: avokádós - paradicsomos szendvics Teljes kiőrlésű kenyér szeletekre kenj pl. kölesmajonézt, vagy csicseripástétomot, tegyél rá salátalevelet, paradicsom - és avokádó-szeleteket, friss bazsalikomleveleket. Uzsonnára ehetsz friss gyümölcsöt, vagy gyümölcssalátát. Vacsora: serpenyőben pirított zöldségek, kis bio szójaszósszal (pl. Shoyu a DM-ből) ízesítve, friss salátával, esetleg pirított tofukockákkal. Hozzá egyél kb. 50-70 g bármilyen főtt gabonát (pl. kölest, vagy barna rizst)   16. NAP Reggeli: fahéjas quinoa-kukoricapehely reggeli Ebéd: makaróni - saláta Főzz meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát (kb. 70-100 g/­­ fő), tegyél hozzá tojásmentes majonézt (pl. kölesmajonézt, vagy rizsmajonézt, utóbbit lehet üvegben is kapni), durvára reszelt sárgarépát, felkockázott kaliforniai paprikát, és feldarabolt zellerszárat, vagy bármilyen szezonális zöldséget. Ízesítsd sóval-borssal! Vacsora: nyers kelkáposzta tekercs Kenj natúr mogyoró-, vagy mandulakrémet (megmosott és lecsöpögtetett) kelkáposztalevelekre, majd tekerd fel! Esetleg megkenheted csicseripástétommal, vagy vékonyan ajvárral, szórd meg friss csírákkal és úgy tekerd fel!   17. NAP Reggeli: zöld turmix egy jó nagy adaggal, a délelőtt folyamán utána ehetsz még akár 1 szelet barna pirítóst mandula-, vagy kesukrémmel, vagy friss gyümölcsöt tetszés szerint Ebéd: thai zöldséges-rizses egytálétel Elkészítheted Magdinak ezt a receptjét, és a pirított zöldségeket, tofut tálalhatod főtt barna rizzsel! Vacsora: bab-, vagy lencsesaláta, amit gazdagíts aprított spenót levelekkel, esetleg kockákra vágott kaliforniai paprikával, kis citromlével, ízesítsd sóval-borssal! Főzhetsz hozzá quinoat (nem puffasztottat!:), esetleg teljes kiőrlésű tésztát is!   18. NAP Reggeli: diónugátos zabkása, amibe keverhetsz 1 ek. őrölt lenmagot is! Ebéd: pirított szejtáncsíkok egy nagy adag vegyes salátával A szejtánt (avagy búzahúst) veheted készen bioboltban is, előfűszerezett, félkész verzióban csomagolva (ha még sosem kóstoltad, akkor javaslom először így próbálkozz!:-), vagy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor otthon is készítheted szejtánporból (utóbbit ugyancsak bioboltban tudod beszerezni). Az otthoni elkészítéshez infókat találsz ebben a bejegyzésben: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2009/­­02/­­tepsis-szejtan-buzahus-rozmaringos.html Vacsora: spenótos-brokkolikrémleves teljes kiőrlésű pirítóssal   19. NAP Reggeli: natúr kukoricapehely növényi tejjel leöntve, magokkal, friss, vagy esetleg fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsökkel gazdagítva. Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből Kend meg a kenyeret tojásmentes, pl. kölesmajonézzel, vagy ajvárral, vagy csicseripástétommal, vagy bármilyen tetszőleges krémmel a korábbiak közül, tegyél rá néhány friss salátalevelet, a tegnap ebédről megmaradt szejtáncsíkokból, vagy esetleg   gabonakolbásszal, és néhány paradicsom karikát. Vacsora: vega fasírtgolyók friss vegyes salátával   20. NAP Reggeli: mákos zabpehely tetszőleges gyümölccsel Ebéd: spenótos csicseriomlett Desszert uzsonna: agyfényező golyók:) Vacsora: céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval   21. NAP Reggeli: főzz meg quinoat fele víz-fele növényi tejben, adj hozzá mazsolát főzés közben, és amikor elkészült, kis fahéjat, és reszelt, vagy apróra vágott almát. Ebéd: Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével Desszert, vagy uzsonna: Almatorta, vagy ha nyersre vágysz Gitta nyers Almapudingja Megjegyzés!!: az almatorta receptjénél a rebarbarát helyettesítsd almával és nem fontos elkészíteni hozzá a szójakrémet, ha nem szereted!:) A maradékból pedig ehetsz másnap reggelire is, vagy uzsonnára!;) Vacsora: friss leveles salátába keverj bele valamilyen főtt babfélét, adj hozzá friss paradicsomot, nyers zöldségeket, és akár avokádókrémet is.

Sajtos makaróni sütőtökkel (laktovegetáriánus)

2012. november 3. Dulmina tündérkonyhája 

Nagy népszerűségnek örvend nálunk a sajtos makaróni, illetve annak különféle változatai. Ezúttal egy kis maradék sült tökkel és hozzáillő fűszerezéssel dobtam fel. Hozzávalók 4 személyre 33 dkg tojásmentes csőtészta (a kilós csomag harmada) 5 dkg Graham-liszt 3/­­4 liter zsíros tej 1 teáskanál só 1 kávéskanál szárított borsikafű 1 csapott teáskanál szárított zsálya 20 dkg reszelhető sajt (

PARADICSOMOS MAKARÓNI

2012. szeptember 4. Mit főzzek holnap? 

MILÁNÓI MAKARÓNI HÚS NÉLKÜL

2012. július 25. Mit főzzek holnap? 


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!