olaj receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ízek, imák, India - megjelent Hémangi Dévi Dászi új könyve










olaj receptek

Rosszabbul hathat az egészségre a vaj, mint a növényi olajok fogyasztása

2025. március 25. Prove - a világ vegán szemmel 

Évtizedes vita övezi a kérdést, hogy az állati eredetű vaj vagy a növényi olajok egészségesebbek. Egy új tanulmány most arra jutott, hogy a legtöbb vajat fogyasztók körében magasabb volt a halálozási arány. A növényi olajok jobban szerepeltek, ezek közül a szója-, repce- és olívaolaj bizonyultak a legjobbnak. A kutatás több mint kétszázezer alany három évtizedet… The post Rosszabbul hathat az egészségre a vaj, mint a növényi olajok fogyasztása appeared first on Prove.hu.

Paradicsomos bulgur

2025. március 22. Vegavarázs 

A bulgur az egyik legrégebbi feldolgozott gabonaféle, amelyet már az ókori Mezopotámiában is fogyasztottak. Leginkább a közel-keleti, török és mediterrán konyha egyik alapélelmiszere, ahol levesekhez, salátákhoz, köretekhez és egytálételekhez használják. Durumbúzából készül, amelyet előfőznek, kiszárítanak, majd különböző méretűre törnek. Ennek köszönhetően gyorsan elkészíthető, mégis megőrzi tápanyagtartalmát. Rostban gazdag, tápláló és könnyen emészthető, ezért egyre népszerűbb az egészségtudatos étrendekben is. A legismertebb bulgurral készült ételek közé tartozik a török k?s?r, a híres arab tabbouleh saláta vagy a különféle fűszeres egytálételek. De egyszerű köretként is remek alternatíva a rizs vagy a burgonya helyett. Hozzávalók: - 2 ek olaj - 3 dl bulgur - 2 ek sűrített paradicsom - fél ek saját készítésű ételízesítő (só nélküli) - 2 kk só - 1 marék friss petrezselyemzöld, aprítva - 6 dl víz Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleöntjük a bulgurt, egy kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, megszórjuk az ételízesítővel és egy kevés sóval, és alaposan elkeverjük. Felöntjük a forró vízzel, lefedjük, és kis lángon addig főzzük, amíg a bulgur felszívja a folyadékot és megpuhul (kb. 10-15 perc). Levesszük a tűzről, és még pár percig pihentetjük. Végül belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és már tálalhatjuk is.

Gombócos savanyú káposzta

2025. március 21. Vegavarázs 

A gabonakolbász, amit felhasználtam a gombóchoz, saját készítésű, ehhez is találtok receptet az oldalon. Hozzávalók: A gombóchoz: 30 dkg gabonakolbász 2 dl rizs 1 kk só 2 kk pirospaprika Fél kk asafoetida Egy csipet őrölt bors 1 kk majoránna 1 kk borsikafű Fél kk őrölt fűszerkömény 2 ek lenmag A káposztához: 4 ek olaj 2 ek liszt 3 kk pirospaprika Egy csipet őrölt bors 1 kk őrölt fűszerkömény 3 ek sűrített paradicsom 1 kg savanyú káposzta A gombóchoz való rizst kétszeres mennyiségű vízzel, sóval megfőzzük. Ha megvan, kihűtjük. Elmorzsoljuk a gabonakolbászt, hozzáadjuk a fűszereket, a borsot, a pirospaprikát, az asafoetidát, a majoránnát, a borsikafüvet és a köményt, végül a kihűtött rizst. A lenmagot megőröljük és elkeverjük 6 ek vízzel, majd állni hagyjuk. Negyed óra múlva ezt is hozzáadjuk a többi alapanyaghoz, alaposan elkeverjük és gombócokat formázunk belőle.  Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük a lisztet, és folyton kevergetve - kis lángon - világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az asafoetidát és a fűszerpaprikát, majd további fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyúkáposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Beletesszük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ha ez megvan, beletesszük a gombócokat, és még negyed órán át főzzük.  Ízlés szerint tejföllel tálaljuk. 

Európa energiamixe zöldül, de Észak-Afrika torkán állva

2025. március 4. Prove - a világ vegán szemmel 

Zöldmosás a Greenpeace szerint az, hogy sok európai állam Észak-Afrikából importált megújuló energiaforrással zöldíti a gazdaságát. Mindeközben azonban az érintett afrikai országok hagyatkoznak importált kőolajra, és ők fizetik meg a környezeti költségeket. A zöldülés jegyében már azt megelőzően is kacsingattak az európai országok a megújuló energiaforrások felé, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta volna Ukrajnát. Ez… The post Európa energiamixe zöldül, de Észak-Afrika torkán állva appeared first on Prove.hu.

Zabpehely masala

2025. február 4. Vegavarázs 

Ha már unod a hagyományos zabkását, próbáld ki ezt az indiai fűszerezésű, sós fogást. Tökéletes választás hideg, téli napokra. Hozzávalók: 3 ek olaj 2,5 kk római kömény diónyi reszelt friss gyömbér 1 ek apróra vágott zöld erős paprika 2 kk őrölt koriander 1/­­2  kk aszafoetida 1/­­2  kk kurkuma 2 paradicsom lereszelve 1 kisebb sárgarépa megtisztítva, felkockázva 15 dkg zöldborsó 12 dkg zabpehely 2,5 kk só 1 ek citromlé 1/­­2  kk garam maszala egy kis csokor korianderzöld felaprítva Egy lábosban olajat hevítünk, megpirítjuk benne a római köményt. Hozzáadjuk a gyömbért és a paprikát, néhány másodperc kevergetés után rászórjuk a koriandert, az aszafoetidát és a kurkumát. Elkeverjük és ráöntjük a paradicsomot. Kevergetés közben 4-5 percig sűrítjük. Beletesszük a zöldségeket, és felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor beleszórjuk a zabpelyhet, megsózzuk, és ha szükséges, még adunk hozzá egy kevés vizet, amit a zabpehely felvesz és krémes állagot kapunk. 2 perc főzés után belekeverjük a citromlevet, a garam maszalát és a zöldfűszert, majd lefedve állni hagyjuk. 

Lencsecurry

2024. december 30. vegasziget 

Igazi év végi fehérjebomba-étel. Hozzávalók: 20 dkg lencse 1 sárgarépa 2 ek. olaj 1 nagy fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 40 dkg paradicsomsűrítmény kb. 1,5 dl natúr növényi tej (nálam mst zabtej) só, bors, gyömbér, curry fűszerkeverék – ízlés szerint Elkészítés: A lencsét előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük. […]

Céklás sós gofri növényi, bazsalikomos sajtszósszal tálalva

2024. december 17. vegasziget 

Én nagyon szeretem a sós muffint; goffrit, palacsintát, szóval minden olyan édességet, amit sósan is lehet fogyasztani, szívesen kipróbálok. Ez egy remek GM finomság, kenyér helyett is kitűnő alternatíva. 25 dkg cékla 10 dkg répa 7 ek. barna rizsliszt 1 lenmagtojás (1 ek. lenmag + 3 ek. langyos víz 1 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma […]

Brokkolis falafel

2024. december 14. vegasziget 

Falafel, egy kis csavarral: Hozzávalók: 1/­­2 fej brokkoli (bátrabbaknak 1 fej) 1 csicserikonzerv (40 dkg) 2 gerezd fokhagyma 1 tk. római kömény 3 ek. tahini 1 csokor koriander só, bors olaj a sütéshez Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük és bő, forrásba levő vízbe dobjuk, 10 perc alatt megfőzzük, majd szárazra csöpögtetjük. A csicseriborsóról leöntjük a levet (tegyük […]

Zabpelyhes lencsefasírt (TÉNÉ, GM)

2024. december 6. Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a lencsefasírt gombával, édesburgonyával, dióval és zabpehellyel készül, nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis mennyei a végeredmény. Ünnepi fogásként, a vasárnapi családi ebéd főételeként, de akár egyszerű hétköznapi ételként is megállja a helyét. Ez a zabpelyhes lencsefasírt több szempontból is tökéletes választás lehet, ha nem tudod, épp mit főzz: Szinte gyerekjáték elkészíteni, gyakorlatilag elronthatatlan. Az… The post Zabpelyhes lencsefasírt (TÉNÉ, GM) appeared first on Prove.hu.

Vegán egybesült fasírt

2024. november 24. vegasziget 

Ebben az egybesült fasírtban minden értékes alapanyag benne van: a főtt, barna rizs (teljes értékű gabona), dió (olajos mag), lencse (hüvelyes), és hagyma, fűszerek dúsítják ezt a komplettált, fehérjedús fogást. Ami önmagában, egy salátával is megállja a helyét, netán egy zsemlébe téve; de krumplipürével is remek választás lehet az ünnepi asztalon. Hozzávalók: 1 nagy konzerv […]

Kenyér pakora

2024. november 8. Vegavarázs 

Tudtátok, hogy tojás nélkül is lehet bundáskenyeret sütni? A megoldás a csicseriborsó lisztből készült massza, amelyet fűszerezünk és ebbe mártogatjuk a kenyérszeleteket.  Indiában létezik ennek egy gazdagabb változata: bread pakora néven fut az utcákon. Ott fűszeres krumplit vagy zöldségeket, szószokat töltenek két szelet kenyér közé, és úgy mártják bele a masszába. Kenyér pakora Hozzávalók: 8 szelet toastkenyér 2-3 ek paradicsomszósz  2-3 ek zöld csatni 20 dkg csicseriborsóliszt 1/­­2 kk aszafoetida 1/­­2 kk kurkuma egy csipet őrölt csili 1 kk só egy csipet őrölt fekete bors olaj a sütéshez A töltelékhez: 2 ek olaj diónyi reszelt friss gyömbér 1/­­2 kk aszafoetida egy csipet őrölt csili 1/­­2 kk csat maszala 1/­­2 kk őrölt koriander 3 közepes főtt krumpli összetörve 1 kk só 1 ek friss korianderlevél felaprítva Először elkészítjük a tölteléket. Egy lábosban felmelegítjük az olajat. Pár másodpercig pirítjuk a gyömbért, majd rászórjuk a többi fűszert. Elkeverjük és beleforgatjuk a tört krumplit. Két percig kevergetjük, majd levesszük a tűzről. A toastszeletek felét vékonyan megkenjük paradicsomszósszal, a maradékot pedig zöld csatnival. Két szelet kenyér közé teszünk 2 evőkanál fűszeres krumplit, úgy, hogy a kenyerek szószos fele legyen belül.  A csicseriborsólisztet elkeverjük az aszafoetidával, a kurkumával, a csilivel, a sóval és a borssal, majd vízzel csomómentes, sűrű palacsintatésztát készítünk. A töltött kenyérszeleteket beleforgatjuk a tésztába, majd forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. 

Egészségmegőrzés októberben - aktualitások

2024. október 6. Élj harmóniában 

Egészségmegőrzés októberben - aktualitások Az október hónap nagy változásokat hoz.... Megérkezett az ősz a Vata időszak.  Látványosan korán sötétedik, egyre rövidebbek a nappalok és egyre tovább tart a sötét órák száma. Jóval hidegebbre vált az időjárás... még ha a nappali hőmérséklet 20 fok fölött is van a reggelek és esték már nagyon hűvösek. A szeles idő pedig kiszárítja a természeteben a faleveleket. A természetben megfigyelheted, hogy az egységes zép zöld tájak, egyre színesebbé válnak - zöldek, sárgák, barnák, okkerek, vörösek, lilás árnyalatok, majd az elszínesedett levelet lehullanak. Elkezdenek a fák megkopaszodni, leteszik szép színes ruháikat és visszavonulnak. Ez az időszak az elcsendesedésről, visszavonulásról szó. A lehülés legrosszabbul a Vata-kat érinti, mert ők amúgy is hajlamosak szárazságra. A Pittáknak azonban ez a megváltás időszaka. Le tudnak hűlni, nyugodtabb less az elméjük, míg nyáron alig tudtak mozogni, most több az energiájuk és szívesen mennek sétálni, kirándulni. Októberben a Te szervezetedben is fokozódik a hidegérzet és a szárazság. A vér a test belsejébe áramlik, hogy tudjon melegíteni így tapasztalhatsz hidegebb lábakat, kezeket és sápadtságot és mivel a gyomor vérellátása fokozódik megnőhet az étvágyad. Sokkal jobban kívánod a tartalmas ételeket, mert a téli védekező zsírréteget építi fel a szervezeted. Ez a szigetelő réteg biztosítja télen az immunitásod alapját, hogy ne fázz meg egykönnyen. Azonban érdemes odafigyelni, főleg a kapháknak, hogy ne csapjon át a téli üzemmód előkészítése túlzott evésbe, nassolásba, hízókúrába. Tapasztalhatod, hogy szárazabb a bőröd, kiszárad a szád, a torkod, lehet, hogy szárazság lesz a belekben - ami gázosodásra, puffadásra, székrekedésre hajlamosít. akár úgy érezheted többet kell menned pisilni. Vata alkatúaknál előfordulhat álmatlanság, szorongás, idegesség. Ebbe a nagy, nagy változásokkal teli környezetben a szervezetednek ilyenkor földelésre, stabilizálásra és hidratálásra, nedvesítésre, olajozásra van szüksége. Próbálj búcsút inteni a sok programnak, utazgatásnak. A sok környezeti, évszaki változás amúgy is megviseli a szervezeted, a stabilitásod, belső kiegyensúlyozottságod megőrzése érdekében részesítsd előnyben az otthoni bekuckózást, pihenést, családdal való együttlétet, sütögetést, főzést, közös étkezéseket, olvasást, filmnézést. A túl sok rohangálás, stimuláló program, most nem ideális. Fókuszban az elcsendesedés, a  visszavonulás: legyen. Azoktóber nagy változást hoz az öltözködésben is. Öltözz rétegesen, melegen. Vedd elő a kabátot, sapkát, kesztyűt, vastagharisnyát, meleg pulóvert mellényt, csizmát. A lábadat is tartsd melegen, használj gyapjúzoknit, papucsot és az utcára melegcipőt. A bekuckózáshoz, otthoni melegen tartáshoz vegyél elő vastagabb otthoni ruhákat, meleg plédeket, lábmelegítőt, melegvizes palackot. Legyen egy jó napi rutinod Próbálj rendszerességet vinni az életedbe, ugyanazon időben kelj és feküdj le, reggelizz, ebédelj, vacsorázz. Ez már jó alapokat biztosít ahhoz, hogy stabilabb, összeszedettebb legyél. Reggel aludj nyugodtan kicsit tovább, mint nyáron, de azért 7 óráig kellj fel mindenképpen. Este próbálj lefeküdni 22:00-ig. A szervezeted számára az egyik legfontosabb, hogy vissza tudjon töltődni, regenerálódjon és ezek a folyamatok a szervezetedben 22:00-kor indulnak el. A késő lefekvés mentálisan és fizikálisan is meg fog viselni, gyengíti az idegrendszert és az immunrendszert, depire hajlamosabbá tesz, rontja az emésztésed hatékonyságát, csökkenti az energiaszinted, rontja a hormonrendszered állapotát, etc.. Végezz reggel olajos önmasszázst zuhanyozás előtt. Ez nem csak a bőrödet segít rugalmasan tartani és védeni a hidegtől, de jótékony az idegrendszeredre, hormonrendszeredre, emésztésedre is. Táplálkozás A stabilizálást a táplálkozással tudod legjobban megalapozni, így az őszi étkezéseidet földelő, stabilizáló és tápláló ételekből javasolt összeállítani. Lévén már a szabadban egyre kevesebb időt tudunk tölteni, itt az ideje a sütőt begyújtani, izzítani a főzőlapokat és otthon finomakat sütni,  főzni. Köszönj el a nyáron fogyasztott könnyű ételektől - saláták, szendvicsek, hideg ételek, italok, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, grillezett ételek ,etc.  majd jövő nyáron újra visszavezetheted őket. Most a fókusz a hideg és a szárazság ellensúlyozásán van, a téli immunitás megalapozásán. Főzz, egyél meleg ételeket és igyál meleg italokat. Élvezd az ősz adta ételeket sárgarépa, sütőtök, cékla, dió, gesztenye, meleg levesek, meleg gabonák, hüvelyesek, raguk, főzelékek. édességek, kásák. Ez most a zsírosabb, tápláló, tartalmas, nehezebb ételek időszaka. Elsődlegesen az édes, sós izek sokat tudnak segíteni ellensúlyozni az őszi száraz időjárást. Egy kevés savanyú íz is jól jöhet ilyenkor - pl savanyú alma párolva, kis lime vagy citromlé. Az édességek kifejezetten ideálisak ebben a szárazságot hozó időszakban. Az édes íz földel, stabilizál, táplál, nyugtatja az idegrendszer, felépíti a testszöveteket, javítja a kedélyállapotodat. Édes ízű dolgok, nem a fehércukrot jelentik. A rizs, a tej, tejszín, datolya, párolt alma, édesburgonya, sütőtök, kókusztej, mandula, etc. azaz minden ami édes ízt képviseli jó most. Szóval bátrabban az édes ízzel, mert ez most testileg és lelkileg is kedvező. Az egyik legjobb a szárazság ellen, hogy vigyél be a szervezetedbe több zsiradékot. Csorgass ghít (tisztított vajat az ételedre) vagy önts hozzá olívaolajat vagy egy kis szezámolajat. Részesítsd előnyben a meleg ételeket, már reggelire is érdemes meleget fogyasztani - a kásák ideálisak ilyen célra (zabkása, quinoa kása, rizskása, etc.) tehetsz hozzá dióféléket, aszalt gyümölcsöket. és persze tegyél hozzá zsiradékot is pl. ghí. Ha gyengült az emésztésed, étkézés előtt fogyassz egy kis da rabka gyömbért egy kis sóval és egy kis limelével Használj kis mennyiségben melegítő fűszereket (fahéj, gyömbér, feketebors, cardamom, kakukkfű, kurkuma), de nem vidd túlzásba, és kerüld a nagyon szárítóakat, mint chili, cayannebors. A túl sok csípős Igyál meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vízet.  Igyál édesgyökér teát vagy ha nagyon száraznak érzed magad fogyaszthatsz egy kis édesgyökér port is.  Az édesgyökér kiváló a tested nedvesen tartására.  Tarts szem előtt, hogy októberben nem csak  a természetben vannak nagy átalakulások, de a testedben és az elmédben is. Próbálj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, mert így tudod minimalizálni az időszak okozta kellemetlen fizikális és mentális hatásokat. A stabil napirend, a tápláló, meleg ételek fogyasztása, a lecsendesedés, lelassulás, az otthoni pihenés és a melegen tartás segítenek komfortossá tenni az őszi változásokat.  Kellemes októberi napokat kívánok :) szeretettel Kati #ájurvéda #október #egészségmegőrzés #ősz #vata #kiegyensúlyozottság  

Indiai joghurtos krumplisaláta

2024. október 2. Vegavarázs 

Hozzávalók: 80 dkg főtt krumpli  3 ek olaj  2 kk fekete mustármag  2 kk felezett, hántolt urad dhal (elhagyható) fél zöld erős paprika apróra vágva (ízlés szerint)  2 ek kókuszreszelék 1 ek reszelt friss gyömbér  1/­­2 kk aszafoetida  1,5 kk őrölt római kömény  6 dl joghurt  2,5 kk só  egy kisebb csokor korianderzöld felaprítva A héjában főtt krumplit kihűlés után megpucoljuk és felkockázzuk. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, pattogásig pirítjuk benne a fekete mustármagot. Beleszórjuk az urad dhált, és amikor pirulni kezd, jöhet a zöld erőspaprika, a kókuszreszelék és a gyömbér. Rövid kevergetés után pedig az aszafoetidát és a római köményt is beleszórjuk. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a joghurtot és a krumplit, megsózzuk, beleforgatjuk a zöldfűszert. Egy-két órán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. 

Árvízi készültségben az állatmentők - lassan lecsengenek a csendesebb napok

2024. szeptember 18. Prove - a világ vegán szemmel 

Összefogtak a magyarországi állatvédők, hogy minél olajozottabb legyen idén az árvízi állatmentés. Szakértők szerint hatalmas áradás várható, így önkéntesek és ideiglenes befogadók jelentkezését is örömmel fogadják az állatmentő szervezetek és menhelyek. Látva, hogy az árvíz milyen pusztítást végzett Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban, Magyarország is nagy erőkkel készül az elkerülhetetlenre. Budapesten lezárták a Margit-szigetet és a… The post Árvízi készültségben az állatmentők - lassan lecsengenek a csendesebb napok appeared first on Prove.hu.

Sült karfiolsteak fűszeres olajjal, variálható köretekkel és mennyei szószokkal

2025. március 1. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha izgalmas, rendhagyó növényi fogásra vágysz, ne keress tovább: ez a karfiolsteak tökéletes könnyű ebédként vagy vacsoraként. A kívül ropogósra sült, belül puha és szaftos karfiol fűszeres bevonattal és krémes feltétekkel válik igazán különlegessé. Bár a karfiolsteak szó hallatán sokan felháborodnak, a vastag szeletekben, fűszeres olajjal megsütött karfiol méltó erre a névre. Ezt a fogást… The post Sült karfiolsteak fűszeres olajjal, variálható köretekkel és mennyei szószokkal appeared first on Prove.hu.

Gombás curry-s rizs

2025. január 19. vegasziget 

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Hozzávalók: Elkészítés: A hagymár apróra vágjuk és olaj és víz keverékén megpároljuk. Amikor félkemény, hozzáadjuk a curry-t; a rizst és felöntjük a zöldségalaplével. Kis lángon puhulásig főzzük; időközben még vizet adjunk hozzá, amikor elfővi az alaplevet. Tetszés szerint sózzuk. A gombát, miközben fő a rizs, az olaj és víz keverékén […]

Vegán „mézes” sütemény

2024. december 17. vegasziget 

Mézes süti vegánoknak, méz nélkül? Igen! Ráadásul egy fenséges Naked Noble krémmel és aszalványokkal, olajos magvakkal bolondítottam meg. Mutatom is a receptet: Hozzávalók: 20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt 20 dkg finomliszt 4 ek. datolyaszirup vagy rizsszirup 1 kk. szódabikarbóna 1 kk sütőpor 1 ek. ek frissen facsart citromlé 1 dl  olvasztott Nature Cookta kókuszolaj — 2 üveg Naked […]

Vegán, mindenmentes kókuszgolyó

2024. december 16. vegasziget 

A kókuszgolyó igazi klasszikus, de most mégis azért hoztam egy receptet róla vagy vele, mert ebben nincsen tej, liszt és cukor sem, viszont van minden más :). Hozzávalók: 50 dkg darált GM keksz 3 ek. holland kakaópor 10 dkg Nature Cookta eritrit, porrá őrölve 10 dkg Nature Cookta kókuszolaj (olvaszttott állapotban) 8 ek. Naked Noble Törökmogyorókrém 10 […]

Vegán, gluténmentes málnás-csokis brownie

2024. december 10. vegasziget 

Ez a süti egy igazán finom, karácsonyi csemege is lehet, ha meglocsoljuk a tetejét olvasztott csokival vagy akár a Naked Noble Málnás étcsokoládékrémjével. Hozzávalók: 20 dkg Nature Cookta eritrit 10 dkg holland kakaópor 1,2 dl Nature Cookta kókuszolaj 1/­­2 tk. sütőpor 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg Nature Cookta gesztenyeliszt 10 dkg Nature Cookta mandulaliszt […]

Vegán citruskenyér

2024. november 25. vegasziget 

Cukormáz helyett Nanna VitalSweet természetes gyümölcs cukorsziruppal édesített narancspudinggal. ? Hozzávalók: 27 dkg tönkölyliszt (lehet finomliszt is)1 púpozott teáskanál sütőpor 20 dkg barnacukor 1 citrom leve és héja 1 dl olaj 1,7 dl víz — 3 dl növényi tej 2 dl narancslé 1 tasak vaníliás pudingpor 1 narancs héja Elkészítés: A tészta hozzávalóit kimérjük és […]

Amerikában mostantól fizetnie kell a metánkibocsátás után az olaj- és földgázcégeknek

2024. november 15. Prove - a világ vegán szemmel 

A metánkibocsátás csökkentését célozza egy új rendelettel az Egyesült Államok környezetvédelmi minisztériuma. A döntés értelmében az olaj- és földgázcégeknek mostantól fizetniük kell a tevékenységükkel okozott metánkibocsátás után. Az Egyesült Államokban mostantól illetéket kell fizetnie a metánkibocsátásért a szennyező cégeknek. A törvény csak az olaj- és földgázcégekre vonatkozik, és csak akkor kell fizetniük, ha a kibocsátott… The post Amerikában mostantól fizetnie kell a metánkibocsátás után az olaj- és földgázcégeknek appeared first on Prove.hu.

Ropogós krumplilepény

2024. október 14. Vegavarázs 

Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli 3 ek liszt fél kk asafoetia egy csipet őrölt feketebors 2,5 kk só Ízlés szerint tehetsz még hozzá: 30 dkg más reszelt zöldséget (pl. cukkinit, répát, kaliforniai paprikát) 2-3 ek tejfölt 10 dkg reszelt sajtot A krumplit durvára reszeljük, hozzákeverjük a lisztet, az asafoetidát, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.  A továbbiakban felsorolt alapanyagokból kedvünk szerint adhatunk hozzá, de így is megállja a helyét.  Fogunk egy nagyméretű tepsit, akkorát, hogy a masszát egész vékonyan tudjuk belesimítani. A tetejét olajspray-vel megfújjuk, és 200 fokon 35-40 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. 

Aszalt szilvás gombafasírt glutén- és olajmentes változatban (TÉNÉ)

2024. október 5. Prove - a világ vegán szemmel 

Készen állsz egy igazi hangulatos őszi receptre? Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető. Ennek a fasírtnak az alapja a zabpehely, a gomba, a lencse és az édesburgonya. Nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis isteni a végeredmény, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálnod. Csakúgy, mint a hagyományos… The post Aszalt szilvás gombafasírt glutén- és olajmentes változatban (TÉNÉ) appeared first on Prove.hu.

Citromkrémes-mákos piskóta tojásmentesen, olívaolajjal

2024. szeptember 29. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha nagyon szigorúak vagyunk a megnevezésekkel kapcsolatban, akkor a tojásmentes süteménytészta valójában nem is piskóta - de miért lennénk azok, amikor az eredmény ugyanolyan puha, omlós és könnyed? Ez a tojásmentes piskóta nemcsak vegánoknak és allergiásoknak aduász, hanem a lusta konyhatündéreknek is. A piskóta legmacerásabb részét, a tojások felhabosítását ugyanis kihagyjuk, és tulajdonképpen egy egyszerű… The post Citromkrémes-mákos piskóta tojásmentesen, olívaolajjal appeared first on Prove.hu.

Káposztás tócsni

2024. szeptember 14. Vegavarázs 

Igen, a tócsnit ízesíthetjük is. Ez a savanyú káposztás változat igazán remek választás, de nyáron, amikor sok a cukkini, azt is reszelhetünk a krumplihoz. Hozzávalók: 80 dkg burgonya  30 dkg savanyú káposzta  10 dkg liszt egy csipet őrölt fekete bors 2 kk só A krumplit meghámozzuk és lereszeljük. A savanyú káposztát megmossuk, kinyomkodjuk belőle a vizet és apróra vágjuk. Összekeverjük a krumplit a liszttel, hozzáadjuk a káposztát, a sót és a borsot. Egy serpenyőbe ujjnyi olajat öntünk, felmelegítjük. A tésztából beleteszünk egy jó púpozott kanálnyit, a kanállal lepényeket formázunk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Ha kész, papírtörlőre szedjük. 


Az összes 'olaj' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!