paradicsom receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Sós lassi egyszerűen

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész Az ajándékok

Vegán padlizsánkrém alaprecept

Az Édenkert Ígérete

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész










paradicsom receptek

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 8. rész Az étkezés

tegnap 13:27 Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 8. rész Az étkezés Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el - vannak olyan családok is, ahol szinte másról sem szól a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál - általában elfogyasztott -  mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti el és fogyasztja el. Majd az ünnepi hangulat helyett, sokaknak okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott mindenféle egészségtelen étel, nehéz emésztést,  emésztési problémákat, mindenféle fájdalmakat, elnehezültséget. tunyaságot. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek  után sokan megbetegszenek, mert már az első kórokozó is betegsége t vált ki belőlük.  Sajnos a tudatos táplálkozás hiánya  miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő gyógyszerek, tabletták, készítmények. Nem kell, hogy a karácsonyod az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel, tudatossággal elérheted, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket egyél Te és a családod is és az étkezés után energikusnak, könnyednek érezzétek magatokat.   Ahhoz, hogy a pénzedet és az energiádat se pazarold és kiváló legyen a közérzeted, tervezd meg előre a karácsonyi időszak menüit - mindenből csak annyi főre tervezz, ahányan lesztek. Azért mert karácsony van, senkinek nem kell és nem is érdemes három ember helyett ennie.  A menü összeállításánál törekedj inkább arra, hogy friss, egészséges legyen és arra, hogy ne vállald túl magad a konyhai feladatokkal.  Nem érdemes túl bonyolult ételeket készíteni, hasznosabb ha több időt töltesz a családoddal és egyszerű, gyorsan elkészíthető, friss egészséges, ízletes ételeket választasz a karácsonyi menühöz. Itt is vedd figyelembe a kevesebb néha több elvet. Inkább a minőségi ételeken legyen a hangsúly, mint a mennyiségen. Inkább a friss,  egyszerű és egészséges ételeket preferáld, mint a bonyolult, egészségre kevésbé kedvező ételeket.   A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család. A karácsony lényege a hangulat, az hogy a családoddal harmonikusan, szeretetben tudj közösen időt tölteni. Amennyiben a szeretet és harmónia elmarad, azt semmilyen étellel nem lehet pótolni. nem érdemes a karácsonyi menü miatt elégedetlenkedni, veszekedni. A megtervezett menühöz írd össze az alapanyagokat és ha teheted, interneten keresztül rendeld meg, így elkerülheted a boltokban és az utcákon, bevásárlóközpontokban való tolongást és több szabadidőd is marad, amit együtt tudtok tölteni a családoddal.   Törekedj a mértéktartó étkezésre és a friss, minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson a következő éved:) Néhány javaslat a blogról a karácsonyi menühöz - a linkre kattintva eléred a receptet. A receptek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, azaz alapvetően laktovegetáriánus receptek, de sok van köztük ami laktózmentes, gluténmentes ételek. Nézelődj kedvedre:)   Édes sütemények, kekszek Citromos vaníliás keksz Reform csokis keksz Egyszerű kókuszos zabpelyhes keksz  Karácsonyi keksz teljes kiőrlésű  liszttel Házi készítésű cukormentes csokoládé Teljes kiőrlésű tönkölykeksz naranccsal és mandulával Narancsos mazsolás keksz Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vaníliás keksz Zablisztes almás-diós muffin Gluténmentes, tejmentes, cukormentes köles desszert Házi készítésű mogyorós csokoládé  Egyszerű, sült túrótorta Kókuszos, kakaós tönkölysütemény Reform almás szamósza Tejmentes sütőtökös muffin Gluténmentes muffin Teljes kiőrlésű, tojásmentes linzer Reform almás pite tönkölybúzaliszttel Tejmentes, tojásmentes mandulás muffin  Gluténmentes, cukormentes, tejmentes meggyes muffin Shortbread keksz - reform változat   Bögrés mákos sütemény Gluténmentes bögrés süti     Sós vendégvárók Egyszerű sós stangli Élesztőmentes, gyors túrós vendégváró  Gyors, élesztőmentes tejfölös pogácsa  Gluténmentes sós muffin  Cukkinis, pirított napraforgómagos minikifli Gyors hummuszkrém Élesztőmentes cukkinis pogácsa       Ebéd vagy vacsora ételek Indiai Dhal - mungbab leves Quinoa, brokkolis zöldségekkel Sült padlizsános, sült házi sajtos főétel Káposztás subji - ízletes fűszeres káposztás étel  Vegyes zöldséges subji - zöldséges főétel Cukkini-burgonya curry Hummusz  Sütőtökös subji  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz Kitri (kichari)  Vöröslencsés, zöldséges lasagne Gluténmentes zöldségfasírt Polenta krémesen, párolt zöldségekkel  Gluténmentes zöldséges lepény Zöldséges polenta pizza Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal Sütőben sült köles kása Sütőben sült fűszeres karfiol  Céklás zöldségek hajdinával Gyors, egyszerű csicseriborsós curry  Zöldséges pizza Pudla, gluténmentes indiai lepény   Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel Feketemustármagos zöldbab paradicsomszószban Fűszeres sült, sütőtök  Édesköményes lepény Mindenféle finomságok Chapati - indiai lepénykenyér Gyömbér tea  Alma csatni Szilva csatni (sós, édes,csípő finomság) Quacamole  Uborka raita  Reggeli mandulaturmix Datolyás tejturmix  Krémes zabkása dióval és mazsolával Pirított, párolt gyümölcsök - ájurvédikus reggeli  Házi joghurt készítése Gyors, élesztőmentes kenyér Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Az Édenkert Ígérete

2016. december 2. Kertkonyha 

Az Édenkert ÍgéreteA vörös a karácsony legfontosabb színe. Amellett, hogy melegséget áraszt, és a sötét napokon feltölt minket energiával, különleges jelentést is hordoz ezekben a hetekben. Történeti kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg, miután Ádám és Éva ősbűnét írta Jézus felül. A karácsonyfán lévő vörös gömbök pedig az Édenkert almáit hivatottak jelképezni, és azt üzenik, hogy az emberiség számára lehetséges még a visszatérés a Paradicsomba.   Ezek után nem is volt kétséges számomra, hogy ezt a gyönyörű, élénk színt szeretném viszontlátni a különszámba szánt receptemben is. A hogyanra válasz pedig természetesen a fantasztikus cékla, ami szükségtelenné teszi fagyasztott gyümölcsök vagy akár ételfesték használatát. Félni nem kell tőle, dehogy lesz ebből cékla süti! A cékla színe jóval megelőzi az ízét.   A "tészta" - 100 g aszalt szilva - 50-50 g dió és mandula - 40 g zabpehely - 15 g cukor - 60 ml tej - 1 csipet só   A "java" - 350 nyers sütőtök - 75 g nyers cékla - 80 g cukor - 40 ml tej - 1/­­2 narancs héja - 1 púpozott mokkáskanál fahéj - 5 csipet őrölt szegfűszeg - 30 g étkezési keményítő   - A sütőtököt és a céklát hámozzuk meg, és vágjuk kockára. Külön-külön tegyük fel őket főni annyi vízben, ami ellepi. A sütőtök 10 perc alatt megpuhul, a céklának kellhet 20-30 perc is. Ezalatt készítsük el a tésztát. - A tészta hozzávalóit tegyük késes aprítóba, és addig pörgessük, amíg labdává össze nem áll. Ehhez párszor le kell kapargatni a darabokat a kehely oldaláról, de ne csüggedjünk, hamarabb eljön a végeredmény, mint várnánk. - Egy kb. 15-20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, és nyomkodjuk le bele a sütemény alapját. - A puhára főtt céklát és sütőtököt szűrjük le. A keményítőt oldjuk fel a tejben, öntsük hozzá, majd adjuk hozzá a krém többi anyagát is. Pépesítsük egy botmixer segítségével. - A krémet tegyük vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett rotyogtassuk pár percet. Akkor jó, amikor hirtelen besűrűsödik. Ekkor öntsük az alapra, és simítsuk el a tetejét. - Tegyük hideg helyre pár órára, hogy megdermedhessen. Díszítsük narancshéjjal, kókuszreszelékkel.   Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc   Tetszett ez a recept? Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le az ajándékot ITT Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet:    

Gasztro ajándék ajánló (karácsonyra)

2016. december 1. Zizi kalandjai 

Gasztro ajándék ajánló (karácsonyra)Összegyűjtöttem néhány ajándék ötletet, ha éppen gondolkoznátok, hogy mit kérjetek a Jézuskától vagy éppen ajándékot kerestek gasztronómia iránt érdeklődő barátnak, rokonnak, testvérnek… vagy csak egyszerűen konyhában használatos újdonsággal szeretnétek meglepni szeretteiteket karácsonyra vagy bármikorra! Az egészen olcsótól a drágáig terjednek a kiválasztott termékek, összesen 21 darab, de sokkal többet ki tudtam volna választani. Jó néhány terméket saját magam is használok, így pozitív tapasztalatokkal rendelkezve ajánlom, de vannak köztük olyan termékek, amelyekre jómagam (is) vágyom! Ezt a bejegyzést egyik cég sem szponzorálja (de kár! ), saját válogatásom eredményeképpen kerültek a kiválasztott termékek a listára! 1. Kék bambusz tálka (többféle színben kapható) Környezetbarát anyag, letisztul design. Jól esik belőle enni a kókuszjoghurtba kevert granolát. 2. Porcelán kék mintás bögre (többféle színben kapható, éppen akciós!) Bögréből sosem elég, mindig kell egy újabb, esetleg egy hat darabos kollekció! 3. Chemex kávéfőző/­­kávékészítő Manapság a kávézás a fénykorát éli. A Chemex-et egy német vegyészmérnök, Peter J. Schlumbohm találta fel 1941-ben. A kávékészítőt azóta elismert amerikai design termékként is jegyzik. A kávézás szerelmeseinek kötelező. 4. Öntöttvas tűzálló edény fedővel A hőt egyenletesen eloszlató öntöttvasból készült. A fedél belsején összegyűlik a pára, és lecsepeg a fogantyúknál, ennek köszönhetően az ételre folyamatosan kerül folyadék, így az nedvdús és ízletes lesz. 25 év garancia van rá! Régóta vágyom egy öntöttvas edény családra! 5. Kyocera kerámia hámozó (többféle színben) Ahogyan említettem korábban, anyukám szerint és szerintem is a legjobb hámozó a piacon. Vékonyan hámoz, a borotvaéles kerámia pengének köszönhetően még a paradicsomot is meg tudjuk hámozni vele. A fej követi a zöldség, vagy gyümölcs felületét, így könnyedén, és pazarlásmentesen lehet vele a hámozást elvégezni. 6. Fokhagymaprés Sokszor aprítok fokhagymát késsel, de ha Ádi is segíteni szeretne nekem, akkor inkább a fokhagymaprést használjuk. Többet kipróbáltam már, nekem ez vált be a legjobban! 7. Kerek fatálca Csodás sötétbarna tálca, 32 cm átmérőjű, alján gumilábakkal. 8. és 9. Színes gyerekkötények (többféle színben) Mókássá tehetjük a közös főzést ilyen vidám kötények segítségével. A tépőzáras rögzítés könnyen kioldódik, így a gyerekek is egyszerűen le tudják venni. 3 éves kortól ajánlott. 10. Üveg ételtároló (többféle méretben) Egy ideje elkezdtem lecserélni a műanyag ételtárolóimat. Igen, tudom, az üveg törékeny és nehezebb, viszont nem marad meg benne úgy az ételszag és nem színezi be az étel úgy, mint a műanyagot. A tároló sütőbiztos üvegből készült, így sütőben és tálalóedényként is használható. 11. Kyocera kerámia szeletelő kés, 11 cm (többféle színben) Mindig szerettem volna egy kiváló kést, ami éles, strapabíró és igazi társ a konyhában. A fehér penge először furának tűnhet, de én már nagyon megszoktam. Vidám színekben (kés nyele) kapható. 12. Konyharuha (többféle színben) Vidám két darabos konyharuha szett, 100% pamut anyagból. 13. BeCake tortatál (többféle színben) Mindegyik tál egyedi, kézzel készített darab. Gondosan válogatott, minőségi fából esztergált, és természetes alapanyagú festékkel festett. Nem hiányozhat a készletünkből egy csodaszép tortatál… nálam már kettő használatban van! 14. Philips robotgép Évek óta “gyűröm” a Philips konyhai robotgépemet. 1300 wattos teljesítményének köszönhetően könnyen készíthetünk vele magvajakat, datolyagolyókat, nyers tortákat. Nagyon sok tartozéka van, nálunk leggyakrabban az apítógép, a turmixgép és a zöldség-gyümölcscentrifua dolgozik. 15. Ananászos konyharuha Nagyon szeretem a csillogó, metál színeket és az ananász motívumot, ami manapság nagy népszerűségnek örvend. Tuti nyerő ez a biopamut szöveg anyagból készült konyharuha. 16. Microplane reszelő (többféle színben) Senkinek a konyhájából nem hiányozhat egy Microplane reszelő, ugyanis ez új távlatokat nyit a reszelés világában (citrusok héjának reszelése, szerecsendió reszelése, stb.)! Tartós, ultraéles, rozsdamentes acél, szabadalmaztatott rács szerkezetű pengék – amerikai gyártmány, gumi végek. 17. Kyocera kerámia reszelő (többféle méretben) 100% kerámiából készült. Alkalmas fokhagyma, gyömbér, és egyéb zöldségek, gyümölcsök feldolgozására, baba ételek készítéséhez alma, körte, őszibarack, stb. reszeléséhez. Szilikon aljzattal rendelkezik, amely meggátolja az eszköz használat közbeni elcsúszását, így egy kézzel is használhatjuk (míg a másik karunkban tartjuk a gyereket ). Tényleg villámgyorsan pépesre tudunk vele reszelni egy almát! 18. Kötény Vidám zöldség mintás kötény, 100% pamut anyagból. 19. Sütipecsét Pecsétnyomó házi készítésű kekszek feliratozásához Home made (házi készítésű) felirattal. 20. Öntöttvas serpenyő Nagyon régóta vágyom egy igazi öntöttvas serpenyőre… talán most karácsonykor valóra válik a kívánságom! A hőt egyenletesen eloszlató öntöttvasból készült, így hosszú időn át meleg marad az edény, és egyenletes pirulást biztosít. Minden főzőlapon jól használható, beleértve az indukciós főzőlapot is. 25 év garancia van rá! 21. Üveg bögre szívószállal, fém tetővel Szuper jó belőle inni a reggeli vagy délután turmixunkat. Tetejének köszönhetően praktikus, a gyerekek sem öntik ki belőle az italt.

Aszalt paradicsomos zsemle teljes kiőrlésű királybúza lisztből

2016. november 23. Vegavarázs 

Hozzávalók: 45 dkg teljes kiőrlésű királybúza liszt 15 dkg fehér királybúza liszt 2 kk só 10 dkg túró 6 szelet aszalt paradicsom 3 ek olívaolaj 2 dkg friss élesztő kb. 3 dl langyos víz Én általában nem olajban eltett, hanem szárazon kapható aszalt paradicsomot használok, ezért felhasználás előtt...

Padlizsános-lecsós rakott krumpli

2016. november 13. Éltető ételek 

Padlizsános-lecsós rakott krumpliEz egy nagyon egyszerű és olcsó recept. Főleg nyáron, amikor szezonja van a parikának és a paradicsomnak. Én szoktam télire készíteni lecsót üvegbe, így könnyen hozzáférhető alapanyagom van ilyenkor is. Hozzávalók (2-3 főre) - 1 liter lecsó (paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma) - 1 padlizsán - 2 kg burgonya - só, bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű Elkészítése: A lecsót jó hagymásan, fokhagymásan készítsük el. A padlizsánt pácoljuk be reszelt fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával és pici olajjal. Hagyjuk állni úgy 15 percig. Majd ezt a pácolt padlizsánt pár perc alatt süssük össze a lecsóval. A krumplit hámozzuk meg, és szeleteljük fel.  A lecsót öntsük bele a tepsibe, mely kb. 1 cm vastagon legyen az alján. Erre szépen állítsuk rá a krumplit, picit fedésbe egymással. Ez azért jó így, mert a krumpli teteje ropogós lesz, viszont alulról felszívja a lecsó zaftját. A tetejét szórjuk meg sóval és a fűszerekkel. Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük kb. 40-50 percig.

Lencseleves csíráztatva

2016. november 10. Éltető ételek 

Lencseleves csíráztatvaSzoktatok hüvelyeseket csíráztatni? Ma pl. lencselevest főztem, amelybe kicsírázott lencse került. Miért is jó ez? Emészthetőbb, hamarabb megfő, a keményítő egyszerű cukorrá, a fehérje aminosavvá és peptonná, a nyers zsír szabad zsírsavvá alakul. A barnalencse különösen könnyen kicsírázik. 1 éjszakai áztatás után leszűröm, beteszem a hűtőbe, és másnap ott is vannak a csírák. Persze csak akkor, ha nincs a lencse valamivel kezelve. De nekem eddig mindig kicsírázott. Tápláló és teljes értékű leves készülhet belőle, mivel gabonával is társítottam. Hozzávalók: - 1 csésze csíráztatott barna lencse - 1 sárgarépa - a répával megegyező mennyiségű batáta - 1 brokkoli törzse - 1 közepes burgonya (vagy csicsóka) - 2 marék köles (vagy hajdina) - 1 vöröshagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 2-3 evőkanál házi paradicsomlé (nekem minden benne van, magja, héja is) - 1 szelet paprika (fagyasztottam le télire) - 2 babérlevél - 2 teáskanál kókuszolaj - őrölt kömény, himalája só, bors, pirospaprika Elkészítése: - A hagymát vágjuk fel pici kockára és a kókuszolajon dinszteljük meg. Reszeljük bele a fokhagymát. - Minden zöldséget (sárgarépa, batáta, brokkoli törzse, burgonya) vágjuk fel egyforma kockára. - Forgassuk meg a hagymás zsírban, majd adjuk hozzá a csíráztatott lencsét. Szórjuk meg pirospaprikával és öntsünk rá vizet. Ekkor tegyük hozzá a paradicsomlevet, a paprikát és a fűszereket. - Főzzük a zöldségeket roppanósra, majd adjuk hozzá az átmosott kölest. Kb, 12 perc múlva el is készült a levesünk.BABAKONYHA TIPP: A lencsefélék 9-11 hónapos kortól adhatók, turmixoljuk össze még a családi fűszerezés előtt.

Pasztíció

2016. október 14. Kertkonyha 

PasztícióA pasztíció nagyon jópofa étel. Elég jól kitalálták a görögök a tészta-szósz-tészta-besamel rétegezést, amitől a paradicsomos szósz az alsó réteg tésztába folyik bele, a besamel meg a felsőbe, így az egész finom szaftos lesz. Nem túl bonyolult az elkészítés, és lehet még kicsit játszani is közben, és nagy a sikerélmény. Aznap szebb, másnap viszont finomabb lesz. Tessék választani! Hozzávalók egy közepes sütőtálhoz (2-3 adag): [...] Bővebben!

Spagetti Norma módra (vegán)

2016. szeptember 28. Zizi kalandjai 

Spagetti Norma módra (vegán) Olyan nagy sikert aratott ez a spagetti fotó Instagramon és Facebookon is, néhányan ráadásul kértétek is a receptet, szóval gyorsan feldobom ide a blogra. Ez egy Jamie Oliver recept az olasz könyvéből (szicíliai tésztaétel), minimálisat kellett változtatni rajta, hogy vegán legyen, csak a ricottát kellett elhagyni, amit ráadásul a végén kell rádobni a tésztára. A tészta különlegessége, hogy a padlizsánt a spagettihez igazodva hosszában kell felszeletelni csíkokra, így az elősütés és a főzés során krémessé válik, igazodik a spagetti hosszúkás formájához és az egész ételt ízessé, krémessé teszi. Egyedül a friss bazsalikom hiányzik a tészta tetejéről, sokkal szebbé tette volna a fotót, de éppen, amikor ezt főztem ebédre, nem volt itthon friss. Gyorsan elkészülő étel, hétköznap ebédre vagy vacsorára ideális, de akár egy lustálkodós hétvégén is jó választás lehet. Ádi is imádta, szóval gyerekbarát verzió is egyben! Ja, és, hogy ki az a Norma? Azt Jamie sem tudta kideríteni… gondolom ő találta ki a receptet. Éljen Norma! Spagetti Norma módra (vegán) Hozzávalók 3-4 főre: – 400 g spagetti – 2 db közepes padlizsán – 4 gerezd fokhagyma, felaprítva – 1 db kisebb vöröshagyma, felaprítva – 1 teáskanál almaecet (Jamie fehérborecetet használ) – 2 konzerv hámozott paradicsom – 1 evőkanál szárított oregánó – chili pehely (opcionális) – olívaolaj – friss bazsalikom A padlizsánokat hosszában vágjuk négyfelé, a negyedekből vágjunk vékony szeleteket. Egy teflon vagy kerámia serpenyőt hevítsünk fel közepes láng felett. Öntsünk bele egy-két evőkanál olívaolajat és pirítsuk meg a padlizsán szeletkéket (több részletben) mindkét oldalukon pár perc alatt. Ha a padlizsán magába szívja az olajat, adjunk még hozzá egy keveset. Az összes megsült padlizsánszeletet tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, még egy kevés olívaolajat. Keverjük át és adjuk hozzá az ecetet, valamint a paradicsomszószt. Keverjük át újra és főzzük 10-15 percig. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórhatjuk chili pehellyel és kóstoljuk meg, hogy az ízek megfelelőek-e. Tegyünk fel egy lábas vizet forrni. Tegyünk bele sót és főzzük meg a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint al dente (fogkemény) állagúra. Ha kész, szűrjük le és öntsük a spagettit a padlizsános paradicsomszószhoz. Ízesítsük, ha még szükséges, szórjuk meg friss bazsalikommal és tálaljuk azonnal. ********** 2016 októberében megjelenő Vegán Reggeli című szakácskönyvem még mindig 25%-os kedvezménnyel rendelhető meg! Remélem ti is annyira várjátok, mint én! Részletekért katt a képre!

Színes vega fajitas salsa szósszal

2016. szeptember 21. Vegán muflon 

Színes vega fajitas salsa szósszal"Szeretlek, te bornírt vadbarom!" - mondta Johanna a tepsiszájú parasztgyereknek, s szeme tengerében visszatükröződött az őszi hold szelíd fénye! "Én is, te öszvérarcú pacalbuksza! Most azonnal pórázra kötnélek, és kiszagoltatnám veled a szarvasgombát a környéken! Vagy a jégeralsómat!" - válaszolt Antoine olyan szenvedéllyel, mintha csak a Kilimandzsárót készülne legyűrni. Azzal egymás orrába fújtak és eggyé váltak a csalitosban." Egyes olvasóktól több kritikát is kaptam, hogy receptjeim mentesek mindennemű drámai hatástól és romantikus töltettől, én pedig nem akartam lelombozni őket azzal, hogy elárulom: ez voltaképpen ennek a műfajnak a legjellegzetesebb sajátossága. Ezért inkább, hogy ne érje szó a ház elejét, megajándékoztam őket egy részlettel a Szívzörejek a Cickányok völgyében című regényemből. És most jön a száraz rész, aki unatkozik, ugrókötelezzen mezítláb egy zsák legódarabon! Alkotóelemek: 200g szejtánpor 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj só Továbbá: 3 db kaliforniai paprika (különböző színűek, ha hatásvadász végeredményre vágyunk) 1 fej lilahagyma 200 g barnarizs 4-5 ek morzsolt kukorica (konzerves) 1 csokor koriander 1 db lime leve só/­­bors A salsa szószhoz: 2 db paradicsom 1 ek paradicsompüré 1 fej lilahagyma 2 ek szeletelt jalapeno 1 csokor koriander 1 db lime só Szolgalelkűen szejtánt főzünk az itt leírt módon. A rizsát is feltesszük főni minden konyhai tapasztalatunkat latba vetve. Addig is elkészítjük a salsa szószt: az összetevőket nagy műgonddal apróra vágjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, belefacsarjuk a lime-ot, megsózzuk, elkeverjük, és félrerakjuk. A paprikát és a lilahagymát felcsíkozzuk, a megfőtt szejtánt hosszában 1-2 centis szeletekre vágjuk, az egész hóbelevancot egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük. Vékonyan meglocsoljuk őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a szejtánszeletekre salsa szószt lapátolunk, majd a tepsit 200 fokra melegített sütőbe tesszük 25 percre. Kukoricás barnarizsával szervírozzuk, felaprított korianderrel dekorlájuk, végezetül lime-ot facsarunk rá, értem?

Szendvics padlizsánnal és hummusszal

2016. augusztus 22. BioBrigi 

Szendvics padlizsánnal és hummusszalNem recept, csak ötletadó, emlékeztető, ha jövőre is annyi padlizsán lesz esetleg a kertben, mint az idén... Valójában nem rajongok a padlizsánért. Megeszem, ha az van, sőt, néha készítek is, de nem tartozik a kedvenceim közé. Ebben az összetételben azonban nagyon bejött. A csicseriborsó krémmel és az olivaolajos padlizsánnal együtt majonézes ízvilágot hoz a szendvicsbe. Hozzávalók: Valójában ízlés és igény szerint bármi lehet, nálunk ez volt: 4 rövid bagett /­­ paillasse /­­ wellness zsömle 4 ek hummusz 16 zöld olivabogyó 4 paradicsom 4 fürtös uborka saláta levél olivaolaj fűszersó A padlizsánt serpenyőben /­­ sütőben /­­ grillsütőben kevés olivaolajjal meglocsolva megsütjük. A végén fűszersóval megszórjuk. Hummusz készítésének leírását megtalálhatjátok itt. A bagettet kettévágjuk, az alsó részét megkenjük hummusszal, jöhet rá a megsült padlizsánszelet, az olivabogyók, az uborka, paradicsomszeletek és a salátalevél... egyébként meg kinek mi tetszik, akár kaliforniai paprika, lila hagyma karikák, rukkola saláta.

Vegán baingan bharta recept kicsit másképp, azaz krémes, padlizsános punjabi étel laskagombával

2016. augusztus 18. VegaNinja 

Nagyon közel áll a szívemhez az indiai konyha, és bár autentikusnak nem mondanám magam, szeretek kísérletezni az ízeivel. A Curry House-ban már nem készítik el vegán módra a baingan bhartát, amely egy paradicsomos, krémes padlizsánszósz, így kisebb hiányérzet maradt bennem, és megpróbáltam rekreálni az ízeket. Az eredeti kicsit másképpen készül, de a laska gomba enyhén gumis, kellemesen könnyed állaga és íze remekül passzolt a krémes szószhoz. Hozzávalók: negyed kg (bashmati) rizs 1 közepes padlizsán 1 dl zabtej, vagy más növényi tej kb. negyed kg laskagomba 5 közepes paradicsom 1 kápia paprika 1 közepes fej hagyma felkockázva 1 kis gerezd fokhagyma 3×4 cm-es darab gyömbér 1 evőkanál garam masala 1 teáskanál pirospaprika 1 csipet fahéj 1 db szárított csilipaprika felaprítva 1 teáskanál apróra vágott, friss korianderlevél Elkészítés: A rizst dupla mennyiségű vízzel, 2 teáskanál sóval, magas lángon feltesszük főni. Amikor forrni kezd, alacsony lángra kapcsolunk, lefedjük, és kb. 20 percig felé se nézünk. A vöröshagymát (apróra vágva), a fokhagymát (fokhagymanyomón áttörve) és a padlizsánt (felkockázva) feltesszük főni alacsony lángon egy nagyobb serpenyőben, azonnal hozzáadjuk a növényi tejet, és megsózzuk. Pár perc múlva hozzáadjuk a pirospaprikát, a csilit, majd a kápia paprikát és a paradicsomot felkockázva. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük a serpenyő tartalmát, mert azt szeretnénk, hogy a padlizsán csak puha, szinte krém állagában legyen jelen az ételben. Közben levágjuk a laska gomba tönkjének vastagabb részét (ne dobjuk ki, szuper vegán “polip” készíthető belőle!), és a maradékot, a nem túl rágós, omlós részeket felcsíkozzuk, és beletesszük a serpenyőbe. Meghámozzuk a gyömbért és belereszeljük az ételbe, hozzáadjuk a fahéjat, a garam masalát, a korianderlevelet, és jól elkeverjük. 5 percig hagyjuk főni, majd a rizzsel együtt tálaljuk. The post Vegán baingan bharta recept kicsit másképp, azaz krémes, padlizsános punjabi étel laskagombával appeared first on VegaNinja.

Spenótos tofutorony (vegán)

2016. augusztus 10. VegaLife 

Spenótos tofutorony (vegán)Nagyon könnyű elkészíteni, ráadásul olyan jól néz ki a tányéron, hogy alig bírtam ki a fotózás alatt, hogy ne faljam fel rögtön. :) Külön ajánlom könnyed vacsorára azoknak, akik a napi munka után ennének valami könnyűt, ami inkább fehérjében, mint sem szénhidrátban gazdag. Gluténmenteseknek, tejérzékenyeknek is ajánlom. Remek falatok fogyókúrázóknak, diétázóknak, cukorbetegeknek is.   A recept Hozzávalók:  - 1 doboz tofu - néhány marok spenót - só - fokhagyma - 1 paradicsom   Elkészítés:   A tofut felszeleteljük és tapadás-mentes vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a szeleteket. Ha natúr tofu, enyhén megsózzuk. Betesszük a sütőbe sülni, várhatóan 20 perc alatt vízet veszt, ha tovább sütjük, akár ropogós széle is lesz. Közben a spenótot megmossuk, egy lábosba tesszük, megszórjuk kevés sóval, nyomunk bele 1-2 gerezd fokhagymát és önmagában megpároljuk (vizet enged, nem kell alá semmi). Ha a tofu megsült, a spenóttal felváltva tornyot "építünk". Az utolsó tofu tetejére paradicsomot helyezünk. (Természetesen a tofukat serpenyőben is kisüthetjük, lehelletnyi kókuszzsírral. Nekem egyszerűbb volt a sütési idő alatt mást is csinálnom.)  

Mediterán rizs (vegán)

2016. augusztus 9. VegaLife 

Mediterán rizs (vegán) Angliában különféle  ízesítésű előfőzött rizses ételek kaphatók a boltok polcain. Olykor megnézem a csomagolásán az összetevőket egy-egy ilyen gyorsételnek. Ha annyira különleges fűszerezése van, akkor kis adagban meg is kóstolom, hogy érdemes-e házilag elkészítenem. Ettem már nagyon finomat (koriander-lime ízesítésű rizst) és számomra túl fűszereset is kóstoltam (brazil). Van amikor azonban nem szükséges megvennem, mert összetevői fellelhetők a konyhámban. Így kreálódott a következő mediterrán rizs is, amit azóta már néhány alkalommal elkészítettem. Önmagában is megállja a helyét ez az étel. Cukkiniszezon idején érdemes kipróbálni, könnyű megszeretni.    A recept Hozzávalók: -  1 fej vöröshagyma -  1 bögre paradicsomlé -  3 gerezd fokhagyma -  1-2 paprika -  1-2 cukkini -  1/­­2 póréhagyma (opcionális) -  1 kis bögre fekete olíva bogyó -  1/­­2 -1 tk só -  2 bögre hosszúszemű barnarizs -  1/­­2 lime leve (opcionális) -  1/­­2 csésze morzsolt kukorica - mediterrán fűszerkeverék   Elkészítés:  A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk. Hagymát aprítunk, majd kevés vizen megpároljuk a hagymát, rátesszük a zöldségeket, kukoricát, olívabogyót, kicsit ételízesítővel vagy sóval megszórjuk, felöntjük egy a paradicsomlével. A rizst átmossuk, kevés vízben majdnem puhára főzzük. Hozzákeverjük a zöldséges paradicsomszószt, fűszerezzük, rövid idő alatt összefőzzük, majd fedő alatt megvárjuk, hogy a paradicsomos lét a rizs magába szívja. Tálalásnál lime-ot csepegtethetünk a tetejére, vagy lime-karikákkal díszíthetjük.

Vegán töltött padlizsán

2016. július 29. Éltető ételek 

Vegán töltött padlizsánTölteni bármilyen zöldséget lehet. Ilyenkor nyáron a cukkini és a padlizsán a sláger, de télen akár karalábéba is tölthetjük. Ebből a töltelékből nagyon finom melegszendvics krémet készítettem. Hozzávalók: - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 vöröshagyma - 2 kápia paprika (vagy piros paprika) - 2 padlizsán - 1 szép nagy paradicsom - 2 gerezd fokhagyma - friss bazsalikom, rozmaring, chili - himalája só, bors - löttyintésnyi vörösbor - 1 csésze köles  - pác: olívaolaj, füstölt piropaprika, só, 1 gerezd fokhagyma Elkészítése: A hagymát vékony szeletekre vágd fel. A kókuszolajon kezd el pirítani, majd reszeld bele a fokhagymát is.A paprikát is kisebb csíkokra szeleteld, majd add hozzá a hagymához. A padlizsánt mosd meg, a szárát vágd le. Hosszában vágd ketté, a belsejét kanállal vagy késsel ügyesen vágd ki úgy, hogy kis hajószerű legyen belőle.A kikapart padlizsánt és a paradicsomot is kisebb kockára szeleteld, majd hozzáadhatod a paprikás töltelékhez.Süsd össze, löttyints bele egy pici vörösbort.Fűszerezd a friss zöldfűszerekkel, sóval, borssal és a chilivel.Lefedve párold kb. 5-10 percig, majd fedő nélkül még süsd ugyanennyi ideig.A kölest alaposan mosd át, majd száraz serpenyőben pirítsd meg. Önts rá 2 csésze vizet, és sózd meg. Lefedve, mintegy 15 perc alatt főzd meg.Lazán forgasd össze a ragut a kölessel.A padlizsán hajókat locsold meg olívaolajjal, szórjál bele pici füstölt pirospaprikát és reszelj bele 1 gerezd fokhagymát. A kezeddel dörzsöld bele a padlizsánba.

Fried Green Tomatoes

2016. november 14. Zöld múzsa 

Fried Green TomatoesUgye a paradicsomok, paprikák normál esetben nyáron teremnek? De mi van a későn érőkkel, az érlelő napfényről lemaradottakról, a párás ködös reggeleket megélőkről, a beteljesületlenség érzésétől telítődöttekkel? Már ha a paradicsomok éreznek, de miért is ne tennék? Feladatunk, hogy segítsük őket hátrányos helyzetükben is eljutni tányérunkra, ahogy lett származású barátnőm mondaná: ,, Csináljunk defektből effektet! . Ehhez hoztam néhány ötletet: csatni, salsa verde és sült zöld paradicsom formájában. Jó tudni: A zöld paradicsom a nyers burgonyához hasonlóan tartalmaz szolanint -az érés során ez lebomlik- ezért fogyasztása nem teljesen veszélytelen, de ehhez a veszélyhez kilószám kellene fogyasztani az egyik legfinomabb savanyúságból, amit friss íze kifejezetten egzotikussá tesz a hazai zöldség és gyümölcs kínálatban. Zöld paradicsom csatni:  A zöld paradicsom citrusos, citromhéjra emlékeztető íze miatt jól illik halakhoz, grillezett kecske sajthoz és zöldségekhez.  Hozzávalók:  1 kg zöld paradicsom  2 dl víz  csillagánizs, szegfűbors, szegfűszeg  2 db citrom leve  20 dkg cukor  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 kg zöld paradicsomot - nem szükséges hámozni, magozni- feldarabolom. Egy lábasban felforraltam 2 dl vizet és 20 dkg cukrot, hozzáadtam egy csillagánizst, néhány szem szegfűborsot és szegfűszeget és két citrom levét. A szirupot felére beforraltam, beletettem a feldarabolt paradicsomot. Addig főztem takarék lángon, amíg elfőtt a leve és besűrűsödött. 4 deciliteres üvegbe töltöttem, majd dunsztba tettem, így télre is spájzolhatunk belőle. Sült zöld paradicsom ( rántott zöld paradicsom ):  Az egy centi vastagra szeletelt, sózva pihentetett paradicsomokat egyszerűen ki is lehet rántani, de álljon itt a recept a vele azonos című könyvből:  "Hozzávalók: személyenként egy közepes zöld paradicsom, bors, fehér kukoricaliszt, szalonnazsír, só. A paradicsomot szeld fel körülbelül 1/­­4-es hüvelykes szeletekre. Ízesítsd sóval, borssal. Panírozd be a szeletek mindkét oldalát kukoricaliszttel. Végül forró szalonnazsírral kikent serpenyőben süsd világosbarnára. Azt hiszed, hogy meghaltál és a mennyországba kerültél!  Plussz: sült zöld paradicsom tejes mártásban: a serpenyőben maradt minden evőkanál szalonnazsírhoz keverj egy evőkanál lisztet, és jól keverd el. Aztán habarj bele egy csésze meleg tejet, és állandó keverés mellett főzd sűrűre. Tetszés szerint ízesítsd sóval és borssal, végül a szószt öntsd a paradicsomszeletekre. Forrón tálald. Nincs a világon ennél finomabb. "  /­­ Fannie Flagg : Sült zöld paradicsom /­­  Salsa verde zöld paradicsomból:  A zöld paradicsomból készített salsa verde a legjobb, amit valaha ettem. Színe és íze tökéletes harmóniában van.  Hozzávalók:  ? 4 db zöldparadicsomot  ? 1 db közepes méretű édes hagyma  ? egy gerezd fokhagymát  ? 1 db zöld erős paprika kimagozva  ? 1/­­2 csokor petrezselyemzöld ( opcionálisan koriander zöld )  ? egy csipet koriandermag frissen őrölve  ? 1 ek.olívaolaj  ? negyed citrom leve és egy citrom(bio) reszelt héja  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A zöldparadicsomot és a salátahagymát felkarikáztam és besóztam és állni hagytam. Ezek után a többi hozzávalóval robotgépbe tettem és jól összeturmixoltam, a reszelt citromhéjat pedig utólag kevertem bele. Nyári ízélmény az őszben.

Diógolyó salátával

2016. november 12. Gitta nyersétel blogja 

Diógolyó salátávalEbben az évben (2016) ezzel a vacsorával indítottuk a nyersétel hétvégéket Piliscsabán. Persze mindig más volt a diógolyó ízesítése, hol paprikás, hol aszalt paradicsomos, hol pedig füstös paprikás ízű volt a golyó, a salátában pedig váltogattuk a gyümölcsöt, hol narancs, hol kiwi, vagy éppen grapefruit volt... és az öntet sem volt mindig ugyanolyan, hol almás, citromos, hol tokaji balzsamecetes, volt már gyömbéres vagy mézes-mustármagos. Csupa íz és zamat... kicsit erősebb fűszerezésű, tömör íz a diógolyó, hozzá pedig egy friss, gyümölcsös, nagyon könnyű saláta. Jól kiegészítik egymást, biztosan jóllaksz vele :) Most az egyik lehetséges változatot írom le, a variációkat tessék hozzágondolni, és kipróbálni. Hozzávalók 10 adaghoz: 20 dkg dió, 40 dkg napraforgómag, 15 dkg kápia paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, só 20 dkg vegyes zöldség apró kockákra vágva (lilahagyma, kápia paprika, reszelt répa vegyesen) A dió és a napraforgó mag is előkészítést igényel. Mindkettőt előzőleg beáztattuk tiszta vízbe, és itt ázott legalább 12 órán keresztül. Ezalatt jól kiáztak az enzimgátló anyagok, az enzimek feléledtek, beindultak a csírázási folyamatok, megnövekedett az enzimatikus tevékenység... vagyis jól felébresztettük a magokat. Ilyenkor meg lehet kóstolni, az ízük is sokkal finomabb, teljesebb. Az időzítés itt egy nehéz kérdés, mert a beáztatott magokat gyorsan el kell használni, mert így már gyorsan romlik... ezért inkább ilyenkor betesszük az aszalógépbe, és teljesen szárazra aszaljuk. Mi történik ilyenkor? Az enzimek köszönik szépen jól megmaradnak, ugyanakkor a szárítással tartósítás is történik: vagyis ha megszárítva dobozba tesszük, akkor bármikor felhasználható, akár hetekig is eláll. Ez a folyamat a magok "aktiválása". Vagyis: ha van otthon mindig aktivált diónk és napraforgó magunk, akkor már nem kell az előkészítéssel foglalkozni, hanem azonnal felhasználhatjuk őket. A diót és a napraforgó magot szárazon megőröljük, félretesszük. A paprikát, fokhagymát a sóval simára turmixoljuk, a többi zöldséget egészen apróra vágjuk (vagy reszeljük). A turmixolt zöldségeket összegyúrjuk a száraz magokkal, majd belegyúrjuk az apró zöldségkockákat. Zöldségkocka nélkül is finom, talán úgy túl tömény, a zöldségkockák lazítják kicsit. Ez így már készen is lenne, nem szükséges aszalni. Ha mégis túl lágynak érezzük, akkor kevés utifűmag héjjal lehet sűríteni. Fagylaltos kanállal gombócokat formázunk és a saláta mellé tálaljuk. A salátáról nem mondanék túl sokat, a lényeg, hogy falatnyi (nem kisebb és nem nagyobb) darabokra vágjuk a zöldségeket (salátát, uborkát, paprikát, hagymát, paradicsomot, esetleg retket, de mehet bele friss kukorica vagy olajbogyó is). 10%-ban vágjuk bele valamilyen gyümölcsöt, pl. narancsot vagy kiwit, nagy sikere lesz :) Az öntethez pedig turmixoljunk simára 1-2 almát, ízesítsük citromlével és egy kevés datolyával, sóval, öntsük a salátára, jól keverjük el és tálaljuk. Ha diógolyó mellé adjuk a salátát, akkor a salátára már ne tegyünk olajat, mert a diógolyó is zsíros... A csírát, vagy bármilyen friss zöld levelet ne hagyjuk ki belőle, bazsalikom, petrezselyemzöld... nyami :)

Cukkini spagetti, sokféleképpen szeretjük

2016. november 8. Gitta nyersétel blogja 

Cukkini spagetti, sokféleképpen szeretjükA cukkini spagetti régi társ a nyers konyhában. Többféle módon lehet spagettit faragni a cukkiniből, aki ügyes, annak késsel, de lehet kapni egy erre a célra kifejlesztett kis masinát, nézzétek csak: Ilyeneket lehet ezekkel vágni: A zöldségek adják az ízüket, ami sokszor semleges (ezért szeretjük a cukkinit spirálozni, mert nincs íze), és ilyenkor az étel jellegét mi határozzuk meg azzal a szósszal, öntettel, amit ráteszünk. Ha többféle alapanyagból készítjük, akkor színpompás kavalkád lesz a tányérunkon, amit akár ízesíthetünk egyszerűen is, akár egy salátát: Színes zöldség spagetti avokádóval, balzsamecettel A legegyszerűbb szósz a paradicsomos öntet, amihez paradicsom, kápia paprika, aszalt paradicsom kell, fűszerezve sóval, fokhagymával, bazsalikommal, citromlével és egy szem datolyával (isteni). Mindezeket jól összeturmixoljuk és már készen is van. Készíthetünk zsírosabb önteteket is mandulából vagy kesudióból, esetleg napraforgó magból úgy, hogy elturmixoljuk tiszta vízzel teljesen simára, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha nem szeretnénk túl sok zsíros magot enni, akkor az öntetbe tegyünk még sok sok zöldséget, hogy lazább, könnyebb legyen :) És ettől még még finomabb lesz :) Sajtos ízű öntetet mandulából tudunk készíteni úgy, hogy a mandulatej készítésnél visszamaradt pépet elturmixoljuk tiszta vízzel, kevés cukkinivel lazítjuk (hámozzuk meg, hogy világos maradjon a szósz), és sóval, sörélesztő pehellyel ízesítsük. Kevés citromlét is lehet hozzá tenni, ami még jobban kiemeli a sajtos ízt. A kockára vágott aszalt paradicsom nagyon megy hozzá :) Íme: Sajtszószos cukkini spagetti aszalt paradicsommal, csírákkal Nyersétel hétvégén sok sok cukkini spagetti :) Jó kísérletezgetést, és jó étvágyat!

Kenyérlángos vacsorára

2016. október 13. BioBrigi 

Kenyérlángos vacsoráraAz ember állandóan törheti a fejét, hogy mit lehet adni a gyerekeknek enni, hogy változatos és tápértéke is legyen. Fő szempont, hogy meg is egyék... Így esett egyik délután a választás a kenyérlángosra. A kenyérlángos receptjét itt már leírtam. A növényi tejfölhöz egy marék kesudiót és napraforgót fele-fele arányban - egy csipet sóval és annyi vízzel, hogy épp ellepje a magokat - összeturmixolunk. Beledarálhatunk egy fél kaliforniai paprikát is ízesítésnek, illetve aki szereti egy fél gerezd fokhagymával kiegészítheti. A tetejére kerülhet ezen kívül apróra vágott lilahagyma, paprika, paradicsom, olivabogyó, rukkola saláta. Kinek mi tetszik, ízlés szerint.

A nagy európai vegetáriánus útikalauz

2016. szeptember 26. Hírek 

A Hello Magyarok! szerzői - Berki Nikolett ötlete alapján - ugyanis most összeírták az általuk ismert országok kínálta étkezési lehetőségeket vegetáriánusoknak és vegánoknak. Míg sok ország ugyanis maga a földi paradicsom a vegáknak, addig bizony néhány másik helyen elkel a segítség. Halkan pedig megjegyezzük, még olyanoknak is hasznos lehet ez a gyűjtemény, akik bizonyos ételallergiában szenvednek. Az összeállítás első részében Európa országait vesszük sorra, a másodikban pedig kontinensünk határian túl kalandozunk a vegetáriánus gasztronómiában.

Arrabiata citrommal és vodkával

2016. szeptember 9. Vegán muflon 

Újfent két szörnyűséges tévedést kell eloszlatnom: 1. Kistarcsai telekszomszédunk, Kalányos Jóska sosem volt befutott operettszínész Csehszlovákiában, csupán statisztaként szerepelt egyszer egy Háry János-előadásban, szóval senki ne higgyen neki! 2. A veganizmus még véletlenül sem jár kéz a kézben az absztinenciával és a spirituális/­­bio életvitellel. Ezen sorok írója pl. ezt bizonyítandó, reggelente energiaitallal és denaturált szesszel vegyített azbesztport iszik, melyet előzőleg a mikrohullámú sütőben hevített langymelegre. A következő recept is amolyan DAFKE azok számára, akik hepciás vadszamár jógapózban kezdik a napot, és meggyőződésük, hogy az alkohollal készült ételek hatására láncfűrésszel kergetik majd családjukat a veteményesben. Hozzávalók: 200 g penne 2 db piros chilipaprika kimagozva (természetesen a 7-8 centi hosszú, kevésbé csípős változatról ugatok, mert ha a miniatűr verziót használjuk, megismerkedhetünk azzal az érzéssel, mikor egy üveg sebbenzin elfogyasztása után megnyaljuk a Napot) 3 gerezd fokhagyma 1 citrom héja és leve 1dl vodka 400 gramm aprított paradicsom 1 csokor petrezselyem felaprítva só/­­bors A tésztát alázatosan feltesszük főni enyhén sós vízben. A felaprított fokhagymát és a hosszában felvágott chilit kevés olívaolajon megpároljuk, majd elemi erejű sistergés közepette hozzáöntjük a vodkát. (A drámai hatást fokozandó, szájjal mi magunk is imitálhatjuk a "ssssssssss!" hanghatást!) Egy-két perc kavargatás után hozzápasszítjuk a paradicsomot, a citromlevet majd komótosan a félig-meddig megfőtt tésztát (ezt ugyanis a paradicsomlében főzzük készre, hoppá!). Sózzuk, borsozzuk, citromhéjat reszelünk rá, hozzáadjuk a petrezselymet, majd összeforgatjuk. Végül a tökéletes esztétikai élmény elérése érdekében meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.

Póréhagymás chilis babbal töltött édesburgonya

2016. augusztus 21. Vegán muflon 

Póréhagymás chilis babbal töltött édesburgonyaMint tudjuk, a pusztán növényi alapú táplálkozás követői nem jutnak elegendő fehérjéhez, vitaminhoz és egyéb tápanyagokhoz. Így hát elkerülhetetlenül megvakulnak, végtagjaik elsorvadnak, majd bőrizomtömlőt növesztve egy ótvaros veteményesben fogják leélni életüket, míg ki nem végzi őket egy rotációs kapa. Nos, ezen sorok írójának testfelépítése több szempontból nem felel meg a gilisztáénak. (Ezt épp ma reggel ellenőrizte a fürdőszobatükörben, onnan tudja.) Képes pl. gépelni, amit gilisztaként csak akkor tudna megtenni, ha megdögölne, megkeményedne, és valaki nyomkodná vele a klaviatúrát. Nos, ezt a gusztusos bevezető csak azért kívánkozott ide, mert a következő műalkotás kivételes mennyiségű fehérje- és vitamincunamit vonultat fel, és ha kedvünk tartja, egy-egy táplálkozásról szóló vita hevében bármikor betömhetjük vele a minket győzködő tudatlanok szájnyílását. Ingrídiönz: 2 drabális méterű édesburgonya (vagy 4 db közepesebbecske) 400 g vörösbab (konzerves) 400 g fehérbab (szintúgy) 400 g aprított paradicsom (megintcsak)1,5 dl paradicsompüré 150 g füstölt tofu (elhagyható, de ne hagyjuk el!) 1 póréhagyma 2 gerezd fokhagyma 1 ek füstölt paprika 2 tk őrölt kömény 1/­­2 tk cayenne bors 1 db avokádó A sütőt kijelentő módban előmelegítsük 200 fokra. A megmosott édesburgonyákat egy villával megszurkáljuk, majd héjastól (aki meghámozza, annak denevért teszek a pizsamájába!) 45 percre sütőbe tesszük. Közben nekilátunk a chilinek: a póréhagymát felkarikázzuk, és kevés olívaolajon megpároljuk. Cicázás nélkül hozzápasszítjuk a felaprított fokhagymát, a fűszereket, majd paradicsomkonzervet és a pürét, majd az összetört tofut. Jó tíz percig pároljuk tapasztaltan, türelmesen, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett babot. További tíz percig tutujgatjuk, kevergetjük közepes lángon. A sült édesburgonyába hosszában egy hasadékot vágunk, majd megtöltjük a chilis babbal és a héjájól megfosztott, felkockázott avokádóval.

Vegán paella recept igazi vegán “rákkal”

2016. augusztus 18. VegaNinja 

A paella egy spanyol nemzeti étel, aminek itthon csak egy gyorsfagyasztott, előfőzött utánzatát lehet csak kapni – és persze ez sem vegán. A valódi paellát (ejtsd: páéjjá) még peszko-vegetáriánus koromban kóstoltam meg Barcelonában, ahol barátokkal coachsurfingeltünk. A vendéglátónk szakács volt, és elkészítette nekünk az igazi, mindent bele paellát valódi sáfránnyal. Ma már nem enném meg azt a verziót, akármennyire is finom volt, de azóta fontolgatom a paella veganizálását, amióta a v-expressben lehet kapni vegán rákot. Hozzávalók: fél kg. rizottó rizs 1 csomag sáfrány (kurkumával kiváltható) 1-2 evőkanál természetes ételízesítő 500 g paradicsomsűrítmény (papírdobozos, hígabb verzió) 1 csomag (300 g) vegán királyrák 300 g pácolt laskagomba (opcionális) 1 fej vöröshagyma felkockázva 2 gerezd fokhagyma apróra vágva 2 nagyobb paradicsom felkockázva 3 kápiapaprika kockázva 1 sárga kaliforniai paprika kockázva 1 cukkini felcsíkozva 2 zöldhagyma felkarikázva 100g tofu 1 mokkáskanál bors 1 teáskanál petrezselyem aprítva 1 mokkáskanál szerecsendió 6-7 friss bazsalikomlevél durvára vágva 4-5 friss citromfűlevél durvára vágva (opcionális) kevés olaj citrom vagy lime Elkészítés: Pácoljunk egy kevés felkockázott tofut enyhén fokhagymás, rozmaringos, sós vízben. A rizst mossuk meg, és tegyük egy nagy lábasba. Öntsük fel a paradicsomsűrítménnyel, majd a dobozban maradt szószt egy kevés vízzel hígítsuk fel és adjuk a rizshez. Így elkerüljük a pazarlást, és a doboz rögtön mehet a papír szelektív gyűjtőbe. Ha a szósz nem lepi el a rizst, adjunk még hozzá vizet, és tegyük bele a sáfrányt, borsot, szerecsendiót és a natúr ételízesítőt. (Fontos, hogy ne az ízfokozós, nátrium-glutamátos verziót használjuk.) Használhatunk zöldségleves alaplevet is, ha éppen van kéznél, ez esetben az ételízesítő elhagyható. Kóstolás után ha nem elég sós, természetesen sózzuk. Adjuk hozzá a rizshez a vörös- és fokhagymát, fedjük le, kb. 5 perc elteltével a paprikákat és a cukkinit is tegyük bele. Gyakran kevergessük, nehogy leégjen, és mindig pótoljuk az elfőtt folyadékot egy kevés vízzel. Mikor a rizs már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a paradicsomot, a zöldpaprikát és a friss fűszernövény leveleket. A vegán királyrákot tegyük egy kevés olajra serpenyőben, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Ha kész, tegyük őket a zöldséges rizs tetejére. A tofuval ismételjük meg: kevés olajon pirítsuk aranybarnára a tofukockák oldalait, majd tegyük a rizsre. Tehetünk hozzá a pácolt, megpirított laskagombából is, aminek a receptjét itt találod. The post Vegán paella recept igazi vegán “rákkal” appeared first on VegaNinja.

Igazi, mexikói salsa szósz (vegán recept)

2016. augusztus 10. VegaNinja 

Az Egyesült Államokban belekóstolhattam a mexikói ételek változatos, fűszeres világába, és azonnal szerelembe estem. Még a korábban utált korianderlevél is nagy barátom lett, ma már büszke korianderfüggőnek vallom magam, az erkélyen 5 cserépben nőnek a korianderpalánták. A mexikói konyha egyik alapja a friss, finom salsa, ami a paradicsom és paprika alkotta, intenzív ízű szósz. Hozzávalók: 3 közepes paradicsom 3 kápia paprika 1 vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 teáskanál római kömény 1 db felkarikázott, savanyított jalape?o paprika 1 evőkanál apróra vágott, friss korianderlevél 1 nagy, friss bazsalikomlevél 50 g sűrített paradicsom (opcionális) fél lime leve két csipet bors só ízlés szerint Az összetevők nagy részét turmixoljuk össze durvára egy botmixer segítségével. Azok, akik a darabosabb salsát szeretik, egy paradicsomot, egy negyed fej vöröshagymát és egy kápia paprikát kézzel kockázzanak apróra, és tegyék a többi, turmixolt salsa alapba. A legfinomabb másnapra lesz, miután összeértek az ízek. A kápia paprika egy részét tv paprikával is kiválthatjuk. Jalape?oból létezik nagyon csípős és kevésbé csípős, a helyi bolt kínálata és ízlésünk lehet a meghatározója a kész salsa csípősségének. A salsa tortilla chipssel pártogatva nagyon finom, de minden mexikói kaja alapja! The post Igazi, mexikói salsa szósz (vegán recept) appeared first on VegaNinja.

"Mézes"-lime-os szejtánsaláta avokádóval

2016. augusztus 1. Vegán muflon 

Volt szerencsém egyszer egy rádióreklámhoz, melyben nem tudtam nem felfigyelni a "chili és lime" kifejezésben hallható, igen kellemetlen áthallásra. De aztán lehet, hogy valóban AZT hirdették, és csak én használtam ezt a túl jóhiszemű írásmódot. Viszont, ha ezen szörnyű gyanúm igaznak bizonyul, máris adja magát a kérdés: ki lehet ezen termék célcsoportja? Mielőtt mélyebben belemennénk: az iménti bevezetővel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy dolgozzunk esztétikus csengésű alapanyagokkal, ellentétben könnyen elvehetjük az olvasók étvágyát, ami egy gasztroblog esetében nem cél. Vagy legalábbis nem elsődleges. Így tehát, aki tud egy megfelelő szinonimát az avokádó kifejezésre, írja meg, légyszíves! Addig is jóhiszeműen szedjük elő a sublótból az alábbi összetevőket: 150g szejtánpor 40g búzaliszt 2dl langyos víz A páclöttyhöz: 2ek olívaolaj 1 tk só 2 gerezd fokhagyma 4-5 szelet jalapeno felaprítva 1 tk chilipor 2 ek agaveszirup 2 lime leve hovatovább: 1 fej jégsaláta vagy kínai kel (utóbbi angol neve: the chinese awakes) 2 db avokádó 6-8 szem koktélparadicsom 1/­­2 fej lilahagyma A szejtánport és a lisztet óvatlanul elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Az így kapott szürkeállomány állagú esszenciát fél óráig hagyjuk békében, és figyelmeztessük hozzátartozóinkat, hogy ne ijedjenek meg tőle. Ezt követően 4-5 egyforma részre nyiszatoljuk, és jó 3/­­4 óráig főzzük zöldségleves-alaplöttyben. Közben cicázás helyett egy edényben összeállítjuk a páclevet, és összekeverjük. A kész szejtánt körmönfont módon felcsíkozzuk, majd jó egy órára a páclébe tesszük. Ha megvan, kisütjük kevés olívaolajon. A salátát és az avokádót felkockázzuk, hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, felcsíkozott lilahagymát, mindezt összeforgatjuk a szejtánnal, és az egész hóbelevancot meglocsoljuk a megmaradt páclével. Majd álmélkodva megzabáljuk.

Csípős koreai tofu paradicsomos bambuszrüggyel

2016. július 20. Vegán muflon 

A kínai alvilágban rendszeresek a véres pandaháborúk - ez a gondolat adott ihletet a mai konyhai tevékenységhez. Ráadásul a bambuszrügy 2016-ban már nem tartozik azon összetevők közé, melyekhez kizárólag monacói bioboltokban lehet hozzájutni. (Azért a zalahalápi Bakter kisközértben ne tessenek keresni!) Most pedig megragadnám az alkalmat, hogy átkozódjak egy sort: egy zsák avas Vegetába fojtanám azon eltartott kisujjú rózsadombi gasztrosznobokat, akik receptjeiket szándékosan beszerezhetetlen alapanyagokkal írják teli. 1 db vörös endívia? 150g FARRO?! 1 evőkanál sűrű TAMARINDVÍZ??! 2 teáskanál SZUMÁK?!!! Az ilyet életfogytiglani csákányozásra ítélném a Lehel piacon, és elrendelném, hogy minden kofa verje fejbe lopótökkel, ha ilyenek után érdeklődik. Na, és akkor szakma! Beszerzendő: 400g tofu (avagy egy csomag) 2 ek szójaszósz 1 tk cukor 1 ek chilipehely 4 ek víz 1 ek paradicsompüré 1 nagy gerezd fokhagyma 1/­­2 fej vöröshagyma 2 szál zöldhagyma A bambuszhoz: 200g bambuszrügy (a receptekben is elengedhetetlenek a megdöbbentő fordulatok, csavarok) 2 ek paradicsompüré 1 db piros chili kimagozva 1 ek szójaszósz A tofut egy wokban (úgysincs otthon, úgyhogy ez itt serpenyőnek fordítandó) kevés szezámolajon (tehát olívaolajon) mindkét oldalán aranybarnára sütjük, majd cicózás nélkül félretesszük. Egy edényben (még véletlenül sem a tűzön, hanem natúrba) összekeverjük a szójaszószt, a cukrot, a chilipehelyt, a paradicsompürét és a vizet, majd ezt is hagyjuk békében nyugodni. A hagymát felkockázzuk, a felaprított fok- és zöldhagyma társaságában megpároljuk, majd felöntjük a chilis-paradicsomos löttyel. Felforraljuk, majd naivan hozzáadjuk a tofut. Elkeverjük, félretesszük. Egy másik edényben olajat hevítünk, és amíg nem túl forró, hozzáadjuk a paradicsompürét. (Ellenkező esetben sercegni és fröcsögni fog, mi pedig nemiszervek obszcén elnevezéseit fogjuk ordibálni a konyhában - önéletrajzi ihletésű megjegyzés.) Hozzáadjuk a chilit és a szójaszószt, majd elkeverjük a lecsöpögtetett bambusszal. Majd a tofuval együtt bezabáljuk.


Az összes 'paradicsom' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!