rizs receptek - Vegetáriánus receptek

rizs receptek

Köleskoch (gluténmentes, vegán)

2014. április 15. VegaLife 

Köleskoch (gluténmentes, vegán)Az elmúlt néhány hét (6-7) meglehetősen húzós és sűrű volt. Olyannyira, hogy még blogbejegyzés sem tudtam igazán írni. Rendszeres olvasóimnak ez feltűnt bizonyára. Remélem, így április felénél tartva ez megváltozik és a sok-sok fotó, ami ételeinkről készült, hamarosan receptek társaságában publikálva lesz. Most egy egyszerű ételt alakítottam át, ami nem más, mint a rizskoch. Éppenséggel rizs helyett kölessel. Először sütöttem egy tepsivel vendégeinknek (gyorsan el is fogyott), majd reprodukáltam főzőkörre is némi sárgabarack-tunninggal. :) Aki eljött, megkóstolhatta. Tőlünk nem is olyan messze lakik egy babát váró fiatal házaspár, akiket a főzőkörön ismertünk meg. Nekik ez ízlett a legjobban a legutóbbi - Desszertek témájú - főzőkörön. Ez persze szubjektív. Nem mindenkinek ez volt a févörit. :) Most az első, eredeti verziót prezentálom. Hozzávalók: - 30 dkg köles - 3 dl növényi tej - 1 citrom lereszelt héja - édesítő (kókuszvirág-cukor/­­gyümölcscukor/­­nyírfacukor, stb) - 1 vanília kikapart belseje - 2 evőkanál őrölt lenmag - 2 evőkanál útifű maghéj  Elkészítés: A kölest alaposan megmossuk, majd kb. másfélszeres mennyiségű vízben feltesszük főzni. Amikor elfőtt a víz, hozzáadjuk még a növényi tejet és teljesen puhára főzzük. Mikor megfőtt, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, a vaníliát, az őrölt lenmagot és az útifű maghéjat is hozzákeverjük. Édesítjük ízlelésünknek megfelelően, majd sütőben kb. 50-70 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor (barack)lekvárt vagy házi szörpöt csurgathatunk a tetejére. Mindkettővel kipróbáltam. Judit barátnőmtől kaptam még télen egy üveg házilag (általa) eltett szederszörpöt. Azzal öntöztem meg. Fenséges volt! (Judit, köszi az ajándékot!:) így utólag is.)

Zsurek - lengyel húsvéti kovászolt leves

2014. április 13. Boszorkánykonyha 

Zsurek - lengyel húsvéti kovászolt levesEz a leves egyik legfinomabb lengyel levesek közé tartozik. Húsvétkor, Nagy Szombaton kötelező fogás. Az alapja az erjesztett gabona, pontosabban teljes kiőrlésű rizsliszt. A kovász és a leves elkészítése nagyon egyszerű, az íze viszont különleges.  tovább

Gombás-cukkinis lapcsánka

2014. április 13. Fitt Nők 

Gombás-cukkinis lapcsánkaEredetileg cukkini nélkül terveztem egy gombafasírt félét. Végül megláttam a konyhapulton az árválkodó cukkinit is, így belekevertem azt is lazításként. Az eredmény egy finom, tócsnira/­­lapcsánkára emlékeztető sülemény. Hozzávalók ízlés, tetszés szerinti mennyiségben: csiperke gomba, cukkini, só, bors, (+ ízlés szerinti fűszerek), majoranna, lilahagyma, fokhagyma, őrölt lenmag, útifű maghéj, rizsliszt = ez utóbbi három az állag miatt, a keményebbé tételhez, formálhatósághoz, és a nedvesség felszívásához szükséges (nem kell belőlük sok, csak annyi, hogy kézzel formázható legyen a massza). Elkészítés: A gombát, hagymát, fokhagymát és cukkinit aprítógéppel leaprítom, sózom, borsozom, majorannázom, majd hozzákeverem az őrölt lenmagot, útifű maghéjat és rizslisztet, és összekeverem. Várok kb. 5 percig, míg a lenmag és az útifű maghéj megszívja magát, majd forró serpenyőben egy csöpp szőlőmagolajon kisütöm mindkét oldalát. Cukkini spagettivel (friss, nyers lespirálozott spagetti – Gefu spirálozó) és kapros öntettel tálaltam. Jó étvágyat! Jó illatok szállnak… és belefényképezkedett ő is a képbe…. No, de sicccc te makka, ez nem egérfaló bendőnek való!

Mogyorós csirke rizzsel, friss kelkáposztával

2014. április 10. Boszorkánykonyha 

Mogyorós csirke rizzsel, friss kelkáposztávalÚjra alkotott a Bionom csapat. Ma húsnap volt, ezért csirke került az asztalra. Köretnek rizs készült, de akár kölessel vagy hajdinával is elkészíthető.tovább

Csicseri gyros (vegetáriánus gyros csicseriborsóból)

2014. április 6. Fitt Nők 

Csicseri gyros (vegetáriánus gyros csicseriborsóból)Rég találtam már fel ilyen finom ételt. Régebben nagyon szerettem a gyrost. Amióta elhagytam a húst, néha picit hiányzott, ilyenkor gombát kevertem össze gyros fűszerkeverékkel, és azt sütöttem kis csöpp olajban, vagy egyszerűen csak beértem a görög salátával. Most is a megunhatatlan görög salátámnak álltam neki, és jött az ihlet: legyen csicseriborsóból gyros. Az eredmény: fenomenális. Bátran ajánlom mindenkinek, aki hús helyett egészségesebb megoldásokat keres. Hozzávalók: 1 doboz csicseriborsó konzerv (adalékanyag mentes) vagy egy nagy csésze csicseriborsó megfőzve, víz, só, gyros fűszerkeverék (adalékanyag mentes – főleg Na-glutamát mentes), rizsliszt, útifű maghéj, 1 evőkanál lenmag (én arany lenmagot használtam), csöpp szőlőmagolaj vagy kókuszzsír a sütéshez Elkészítés: A csicseriborsó konzervet lecsöpögtetjük, leöblítjük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy turmixolható legyen. Botmixerrel összeturmixoljuk pépesre, főzelék sűrűségűre. Megsózzuk, ízlés szerint belekeverünk annyi gyros fűszerkeveréket, amennyi jól esik. Sűrítéshez rizslisztet és útifű maghéjat adunk, valamint, hogy ne essen szét a massza, adható még hozzá lenmag is. Az egész masszát összekeverjük, és megvárjuk, míg keménnyé válik. A keményebb masszából nudli formát gyúrunk a kezünkkel, majd ellapítjuk, így imitálva a gyros formáját is. Ha nem szeretnénk pepecselni vele, nagyobb fasírt formának is kisüthető. A kis gyros falatkákat nagyon pici szőlőmagolajon vagy kókuszzsíron megpirítjuk, és már kész is van. Görög salátával (uborka, lila hagyma, paradicsom, feta sajt, olívabogyó) és tzatziki mártással (magtejföl vagy natúr joghurt, reszelt uborka, só,  xilit, citromlé, bors, kapor) tálaljuk. Jó étvágyat!

Családi menü tudományos megközelítésben 3. rész - Hogyan készítsünk makrobiotikus ételeket?

2014. március 31. Éltető ételek 

Családi menü tudományos megközelítésben 3. rész - Hogyan készítsünk makrobiotikus ételeket? Mielőtt még bármi tudományos dologba belefognék, nagyon fontos leszögeznem, hogy bármilyen táplálkozási irányzattal is foglalkozom, az ételek készítése során csak teljes értékű alapanyagokat használok fel.  Tehát vannak olyan alapelvek, amiket minden esetben betartok:  - finomított cukor, liszt, állati tej minden formája kizárva  - finomított élelmiszereket, kész és félkész ételeket nem használok  - adalékmentes alapanyagok/­­ételek vásárlása  - 12% alatti állatifehérje-bevitel  - napi 6-8 adag nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztása (6-8 marék)  - előnyben részesítem az évszaknak megfelelő alapanyagokat  - megfelelő folyadékfogyasztás, elsősorban tiszta víz  - reggel min. 3 dl víz fogyasztása (én emócióval együtt iszom)  - az alapanyagok alapvetően háztájiak, vegyszermentesek legyenek  - gabonák sokrétű fogyasztása (gluténmentes napok tartása)  - alkoholt, kávét nem (nagyon-nagyon ritkán) fogyasztok  Sokfélék vagyunk, más-más igényekkel. Figyelembe kell venni az egyéni adottságokat, viszont a titok kulcsa minden esetben a "tápegész" ételek fogyasztása. Együnk minél több zöldséget, zöld leveleket, gyümölcsöt, gabonákat. A hüvelyesek és olajos magvak kiegészítik a teljes értékű táplálkozást. Egyéni alkatnak megfelelően MÉRTÉKKEL fogyaszthatunk húst, de az kizárólag házi, természetes körülmények között nevelt állat legyen. De megjegyezném, hogy nem mindenkinek van szüksége húsra. A tej fogyasztását nem javaslom, viszont a tejtermékek (joghurt, kefír) beilleszthetők az étrendbe.  Valamint még az is nagyon fontos, hogy minden ember más. Van olyan, akinek pl. jót tesz a nyers étkezés, van, akit beteggé tesz. Az étkezések száma is függ az ember igényeitől, alkatától, nemétől, napi tevékenységétől. A lényeg, hogy figyeld a tested jelzéseit, és jól érezd magad a bőrödben! Tehát az az irányzat nem jó, amitől nem érzed magad jól, nem javul az állapotod, sőt még akár hiánybetegségek is kialakulhatnak. Én ezért nem ragaszkodom csak egy irányzathoz, hanem mindegyikből merítek ötletet, és azt alkalmazom.  És most lássuk, mi a makrobiotika lényege  A makrobiotikát (makros=nagy, hosszú; bios=élet) a XX. században George OSHAWA és Michio KUSHI japán kutatók dolgozták ki. Alapja a világ egyik legősibb filozófiája, a Zen-Buddhizmus, amely már 5000 évvel ezelőtt azt tanította, hogy a világ két ellentétes erőből, a YIN-ből és a YANG-ból áll. Ez a két energia egymást kiegészíti, külön-külön nem léteznének. Így jön létre az egység: nincs nappal éjszaka nélkül, nincs világosság sötétség nélkül, nincs férfi nő nélkül, és nincs meleg hideg nélkül.   Ez persze fordítva is igaz. A yin-yang elméletet úgy tudnám szemléltetni, hogy képzeljük el a földgolyót. Ahol süti a nap, ott nappal van, világos, meleg, és az emberek aktívak. A földgolyó másik oldalán sötétség van, hideg, éjszaka, és az emberek pihennek. Viszont a Föld forog, így, ahol nappal volt, ott éjszaka lesz, és fordítva. Az egyensúly mindig megmarad, hiszen a megvilágított és az árnyékos részek aránya állandó.  Yin és Yang az étkezésben  A makrobiotika a kiegyensúlyozott étrendre törekszik, kiegyensúlyozott energia legyen a felhasznált alapanyagokban is, és alkalmazkodik az évszakok váltakozásához. Hideg időben (yin) hosszan tartó, sütőben való főzésre/­­sütésre van szükség (yang energia), és csökkenteni kell a nyers ételek arányát. Nyáron viszont (yang) párolt vagy nyers ételek (yin energia) legyenek túlsúlyban.  Tehát a YIN energia (hideg, tél, nyugalom, nőies, tápláló, "Anyaföld", passzivitás, sötét, éjszaka) kell a táplálkozásban nyáron. Ilyenkor lehet fogyasztani gyümölcsöket, leveleket, keserű, savanyú és nagyon édes vagy nagyon aromás táplálékokat. Leg-yinebb (hűtő) táplálék: cukor, méz, alkohol, kávé, tea, trópusi gyümölcs, paradicsom, padlizsán, tejtermék.  A YANG energia (meleg, nyár, mozgás, férfias, aktivitás, világos, nappal) szükséges a hideg tél folyamán. Gyökerek, magvak fogyasztását részesíti előnyben, valamint a sós, közepesen édes és csípős táplálékokat. Leg-yangabb (melegítő) táplálék: fácánhús, sertéshús, hüvelyesek, gumós zöldségek. A makrobiotikus étrend a yin-yang optimális arányára törekszik.  Az egyensúly fenntartásához mindig a saját éghajlatunkon növő, helyi, éppen termő vagy vermelhető növényeket fogyasszuk. Számunkra a mérsékelt égöv növényei ideálisak. Az étrend meghatározásánál figyelembe kell venni az évszakot, a nemünket, korunkat, pillanatnyi állapotunkat, a mozgásunk napi mennyiségét. Ha táplálkozásunkban a yin és yang egyensúlyát biztosítjuk, egészségesen étkezünk. Hideg évszakokban melegítő hatású ételeket, nyáron hűtő hatású ételeket fogyasszunk. A nyár a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának időszaka, télen célszerű kerülni azt. Makrobiotikus étrend  A makrobiotikus étrend élelmi rostokban gazdag (egészségesen tartja az emésztőrendszert), telített zsírokban szegény (szív, vérkeringés segítője), magas ásványi és nyomelem tartalommal, és összetett szénhidrátok fogyasztásával jár. Alacsony glikémiás indexű, a vér cukorszintje nem ingadozik, és az étrend kiegyensúlyozott a nátrium (savas) és kálium (lúgos) kémhatás szempontjából.  Nagyon fontos, hogy a felhasznált alapanyagok "tápegészek" legyenek, tehát ne feldolgozottak. A gabonák, magvak képesek legyenek kicsírázni, a gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvai elültethetők. Ilyenek a teljes gabonák (barna rizs, zab, árpa, búza, köles, hajdina, kukorica), a zöldségfélék, babfélék, magvak, diófélék és gyümölcsök. Törekszik a bio, ökológiai termesztésből származó alapanyagok felhasználására.  A főzési módra nagy hangsúlyt fektessünk, hiszen ezek meghatározzák az ételek energiáját, majd elfogyasztásuk után hatnak a testünk energiájára is. A növények földben növő része (gyökér) más energiát ad testünknek (összehúzóbb hatású), mint a föld feletti részek (leveles zöldek/­­kiterjedő energia). Ezért az alapanyagok választásánál törekedni kell a kiegyensúlyozottságra. A vágási technikák is befolyásolják az étel energiáját. Télen a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, így a főzésnél több energiát vesznek fel, és így több energiát kapunk azok elfogyasztásával. Nyáron viszont vékonyabbra (gyufaszál vastagságúra) vágjuk, és kevésbé főzzük meg. Ezzel a módszerrel kevesebb energiát vesz fel az étel, így hűtő hatást kapunk. Az ételek legyenek színesek, alkalmazzuk mind az öt alapízt (édes, savanyú, sós, keserű, csípős)  Mit együnk, és mit ne! Ételeink a következő alkotókból álljanak:  50-60% barna rizs, amit 10-20%-ban lehet keverni más gabonákkal (köles, búza, rozs, zab, árpa) 25% idényzöldség, gondosan figyeljünk az egyensúlyra, mind a három zöldségfajta legyen egyenlő arányban benne (gyökér, földön növő, leveles) babfélék 5-10%-ban, pl. adzuki, lencse, csicseri, szója és termékei (tofu, tempeh, natto) 5%-ban misoleves: a miso 2 évig tengeri sóban erjesztett szójabab, amely a bélrendszer egészségét segít megőrizni, értékes aminosavakat tartalmaz 5%-ban tengeri algák: rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, jól salaktalanítanak kevés friss gyümölcs, csak idényben érő, inkább kompót formában magvak, diófélék kismértékben erjesztett-savanyított zöldség (tengeri sóban, misoban vagy szójaszószban) fűszerek, pl. pörkölt szezámmag, tökmag, tekka, noripehely, szójaszósz édesítésre főleg gabonaeredetű édesítőszereket használjunk (pl. tápióka-, rizsszirup)  Kerüljük: a húsokat (csak fehér húsú tengeri halakat, pisztrángot, pontyot, süllőt ehetünk kis mennyiségben) a különféle tejtermékeket (mind nyálkásítanak, és ciszták kialakulásához vezetnek)a tojást (a nemi szervek daganatképzésében nagy szerepük van) a cukrot (a hasnyálmirigyet stresszeli, az immunrendszert leblokkolja) genetikailag módosított élelmiszereket, adalék- és tartósítóanyagokkal kezelteket növényi margarinokat, finomított étolajokat, félkész, mirelit termékeket az élesztőt, kávét, alkoholt, szénsavas, cukrozott üdítőitalokat csípős fűszereket, mesterséges ecetet  És most jöjjön a gyakorlati útmutató, avagy mire figyeljünk oda a főzés során?  Főzési idő: Az ételek készítésénél figyelembe veszem az évszakokat. Minél tovább főzzük az ételt, annál koncentráltabb energiájú lesz. Ezért télen (yin környezeti hatás) pl. nagyon jó a hosszú ideig tartó sütőben sütés (yang energiát ad), ezzel ellensúlyozva a hideget. Ezzel ellentétesen, a forró nyári időszakban (yang környezeti hatás) kiemelkednek azok az ételek, amelyeknek yin energiájuk (hűtő) van.  Főzési módszerek : Nyers, fövetlen étel fogyasztása az elfogyasztott ételek kb. 1/­­3-át alkossa, saláták, savanyúságok formájában. A főzés lehet gőzölés, forralás, nishime módszer, kinpira, blansírozás. Zöldségek szeletelése: A zöldségek szeletelése során odafigyelek arra, hogy nyáron kisebb, pl. gyufaszál vágást alkalmazok, míg télen nagyobb darabokra vágom a zöldségeket. Ezáltal a főzési idő változik, amely során kevesebb, illetve több energiát vesz fel főzés során az étel. Vágási technikák: karika, átlós, félhold, negyedhold, gyufaszál, szabálytalan, téglalap, kocka, ék alakú, hasáb, háromszög, forgács, virág vágás.  Zöldségek választása: 1-3-5 szabály: az ételt 1, 3, vagy 5 féle zöldségből állítsuk össze. 3 félénél használjunk egy gyökeres, egy leveles és egy gumós növényt (pl. sárgarépa, fejeskáposzta, hagyma). 5 félénél két összetevőt megduplázhatunk.  Szeretet energiája: az étel készítése során legyünk nyugodtak, hiszen az elkészített ételbe a saját energiánkat is "belefőzzük".  Ételeink legyenek színesek. Lehetőleg ne használjunk mikrót. A legjobb, ha gáztűzhelyen (a legjobb a bogrács, a kemence vagy a sparhelt) főzzük az ételt, mert így valódi tűzenergiát juttatunk az ételbe. A villanytűzhelyen főtt étel nem igazi tűzerőt, hanem villamos energiát tartalmaz.  Ha évszakoknak megfelelő ételeket fogyasztunk, és azokat a külső hőmérséklet figyelembevételével készítjük el, akkor energetikailag is egyensúlyba kerülünk.  Jöjjenek a menüajánlatok   Kb. 2 évvel ezelőtt rész vettem egy makrobiotikus főzőtanfolyamon, ahol komplett menüt készítettünk el. Én a mindennapokban nem figyelek arra, hogy az adott nap makrobiotikus legyen, viszont valamely étkezés általában megfelel az elvárásoknak. Odafigyelek a főzési időre, a zöldségek szeletelésére, és az alapanyagok kiegyensúlyozott energiájára is. Ezek a receptek egyszerűségre törekednek, kevés hozzávalóval, kevés fűszerekkel.  A makrobiotikus reggeli legtöbbször gabona alapú, pontosabban ez kásákat jelent. Szerintem többen úgy készítjük el a reggeli kásánkat, hogy nem is tudjuk, hogy az megfelel a makrobiotikus elveknek. Ilyen például a Mazsolás-diós zabpehelykása almával vagy a Tahinis kusz-kusz pirított dióval. De akár készíthetünk Édes köles reggelit is.  Ebédre a leves lehet Zöldséges hajdinaleves , vagy akár egy Csicseriborsó leves gyökérzöldségekkel . Köretként kiváló a Hamis burgonyapür é, amelyhez Gabonafasírtot kínálhatunk, egytálételként pedig készíthetünk Zöldséges sült babot , vagy Zöldséges lencseragut . Ha szeretitek a krumplis tésztát, akkor feltétlenül készítsétek el makrobiotikus változatát, a Vörös lencsés tésztát . A főételek kiegészítői a préselt, gyúrt saláták , amelyek mindig más-más zöldségekből készülnek. A Vendégváró zöldségtekercs érdekes színfoltja lehet egy összejövetelnek, de egy Sütőtök puding vagy a Rizspuding is a vendégek kedvencei lehetnek. De készíthetünk Töltött, sült almát is. Nem szabad elfelejtkezni a szezámsóról sem, amely fontos része az ételek ízesítésének.  Tanulságok  A makrobiotikus táplálkozás nagy előnye, hogy teljes értékű, vegetáriánus ételekkel segíti megőrizni az egészségünket. Sokféle gabonát fogyaszt, így a szervezetnek nem lesz olyan nagy a gluténterhelése. Figyelembe veszi az évszakokat, az illető nemét, korát, fizikai aktivitását. Felhívja a figyelmet a helyi ételekre, így nekem egy kicsit idegen a sok szója és azok termékei, valamint a mi területünkön megtalálható sokféle fűszernövényt is hiányolom. A másik nagy szomorúságom az, hogy kevés friss gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, még nyáron is előnybe helyezi a kompótokat. Sajnos, így akár hiánybetegségek is kialakulhatnak, mivel szerintem nyers ételekre mindenkinek szüksége van, persze más-más arányban.  A következő részben a magyaros, reform étrend rejtelmeibe kalandozunk el . Megnézzük, hogy mit ettek elődeink, és mikor, mitől változott meg a táplálkozási szokásunk. A mai magyar konyha mintegy 150 éves "fejlődés" eredménye. Zsíros, húsos a gyomor, máj, epe bántalmára. Úgy tűnik, minta egész évben farsang, lakodalom, szombat-vasárnapok és ünnepnapok lennének. Nemrég jelent meg a világhálón egy hír, amelyben 33 magyar ételt reklámoz egy 100 milliós olvasótáborral rendelkező szórakoztató, közösségi hírportál. Ezek az ételek többek között: lángos, gulyás, palacsinta, pörkölt, gesztenyepüré, halászlé, kürtőskalács, dobostorta, töltött káposzta, meggyleves, rétes, paprikás csirke, töltött paprika, túrós csusza, madártej, rántott sajt, túrógombóc, túró rudi, rakott krumpli, hurka, kolbász stb. Most sírjak vagy nevessek? Valóban ezeket szeretjük és esszük? Csodálkozunk, hogy betegek vagyunk? Hol van a sok-sok zöldség, a köles, a hajdina, a kukorica, a zab és a híres fűszernövényeink, vadon növő gyümölcseink? Kíváncsi lennék például a görög vagy az olasz konyhára. Ott mi lenne a top 33? Valószínű, hogy a sok-sok zöldség és gyümölcs előkelő helyen szerepelne a listán. Hát ők nem is olyan betegesek mint mi, szerintem... Kár volt elhagynunk az őseink táplálkozását...  De folytassuk ezt a gondolatsort a következő részben!  Felhasznált irodalom:  - Kövesdi Natália: Nagyi és Nati szakácskönyve. - Budapest: Totem Plusz Kft.  - Sebestyén Szilvia: Egyszerű makrobiotika: makrobiotikus receptfüzetek. - Budapest: makrobiotika Intézet, 2012  - Sebestyén Szilvia: Makrobiotika a 21.században: makrobiotikus receptfüzetek. - Budapest: Makrobiotika Intézet, 2012  - Sebestyén Szilvia: Vágási technikák és főzési módszerek: makrobiotikus receptfüzetek. - Budapest: makrobiotika Intézet, 2012 Családi menü 1.rész Családi menü 2.rész

Vegán Kihívás 3. hét menüje

2014. március 27. Vegagyerek 

Vegán Kihívás 3. hét menüje  A Vegán Kihívás ételei, akár az egész napi menü is, fogyasztható, vagy elvitelre kérhető már a budai ÉDENI VEGÁN ÉTTEREMBEN is!!   HETI MENÜ 15-21. NAP:  15. NAP Reggeli: valamilyen kásaféle, aminek kedvenc gabonád lehet az alapja (zabpehely, árpa, vagy quinoa). Fele víz, fele növényi tej keverékével főzd puhára, adj hozzá főzés közben kis mazsolát, utána kis őrölt fahéjat, 1 evőkanál őrölt lenmagot, valamilyen olajos magfélét. Gazdagíthatod bármilyen idénygyümölccsel is! Ebéd: avokádós - paradicsomos szendvics Teljes kiőrlésű kenyér szeletekre kenj pl. kölesmajonézt, vagy csicseripástétomot, tegyél rá salátalevelet, paradicsom - és avokádó-szeleteket, friss bazsalikomleveleket. Uzsonnára ehetsz friss gyümölcsöt, vagy gyümölcssalátát. Vacsora: serpenyőben pirított zöldségek, kis bio szójaszósszal (pl. Shoyu a DM-ből) ízesítve, friss salátával, esetleg pirított tofukockákkal. Hozzá egyél kb. 50-70 g bármilyen főtt gabonát (pl. kölest, vagy barna rizst)   16. NAP Reggeli: fahéjas quinoa-kukoricapehely reggeli Ebéd: makaróni - saláta Főzz meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát (kb. 70-100 g/­­ fő), tegyél hozzá tojásmentes majonézt (pl. kölesmajonézt, vagy rizsmajonézt, utóbbit lehet üvegben is kapni), durvára reszelt sárgarépát, felkockázott kaliforniai paprikát, és feldarabolt zellerszárat, vagy bármilyen szezonális zöldséget. Ízesítsd sóval-borssal! Vacsora: nyers kelkáposzta tekercs Kenj natúr mogyoró-, vagy mandulakrémet (megmosott és lecsöpögtetett) kelkáposztalevelekre, majd tekerd fel! Esetleg megkenheted csicseripástétommal, vagy vékonyan ajvárral, szórd meg friss csírákkal és úgy tekerd fel!   17. NAP Reggeli: zöld turmix egy jó nagy adaggal, a délelőtt folyamán utána ehetsz még akár 1 szelet barna pirítóst mandula-, vagy kesukrémmel, vagy friss gyümölcsöt tetszés szerint Ebéd: thai zöldséges-rizses egytálétel Elkészítheted Magdinak ezt a receptjét, és a pirított zöldségeket, tofut tálalhatod főtt barna rizzsel! Vacsora: bab-, vagy lencsesaláta, amit gazdagíts aprított spenót levelekkel, esetleg kockákra vágott kaliforniai paprikával, kis citromlével, ízesítsd sóval-borssal! Főzhetsz hozzá quinoat (nem puffasztottat!:), esetleg teljes kiőrlésű tésztát is!   18. NAP Reggeli: diónugátos zabkása, amibe keverhetsz 1 ek. őrölt lenmagot is! Ebéd: pirított szejtáncsíkok egy nagy adag vegyes salátával A szejtánt (avagy búzahúst) veheted készen bioboltban is, előfűszerezett, félkész verzióban csomagolva (ha még sosem kóstoltad, akkor javaslom először így próbálkozz!:-), vagy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor otthon is készítheted szejtánporból (utóbbit ugyancsak bioboltban tudod beszerezni). Az otthoni elkészítéshez infókat találsz ebben a bejegyzésben: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2009/­­02/­­tepsis-szejtan-buzahus-rozmaringos.html Vacsora: spenótos-brokkolikrémleves teljes kiőrlésű pirítóssal   19. NAP Reggeli: natúr kukoricapehely növényi tejjel leöntve, magokkal, friss, vagy esetleg fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsökkel gazdagítva. Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből Kend meg a kenyeret tojásmentes, pl. kölesmajonézzel, vagy ajvárral, vagy csicseripástétommal, vagy bármilyen tetszőleges krémmel a korábbiak közül, tegyél rá néhány friss salátalevelet, a tegnap ebédről megmaradt szejtáncsíkokból, vagy esetleg   gabonakolbásszal, és néhány paradicsom karikát. Vacsora: vega fasírtgolyók friss vegyes salátával   20. NAP Reggeli: mákos zabpehely tetszőleges gyümölccsel Ebéd: spenótos csicseriomlett Desszert uzsonna: agyfényező golyók:) Vacsora: céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval   21. NAP Reggeli: főzz meg quinoat fele víz-fele növényi tejben, adj hozzá mazsolát főzés közben, és amikor elkészült, kis fahéjat, és reszelt, vagy apróra vágott almát. Ebéd: Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével Desszert, vagy uzsonna: Almatorta, vagy ha nyersre vágysz Gitta nyers Almapudingja Megjegyzés!!: az almatorta receptjénél a rebarbarát helyettesítsd almával és nem fontos elkészíteni hozzá a szójakrémet, ha nem szereted!:) A maradékból pedig ehetsz másnap reggelire is, vagy uzsonnára!;) Vacsora: friss leveles salátába keverj bele valamilyen főtt babfélét, adj hozzá friss paradicsomot, nyers zöldségeket, és akár avokádókrémet is.

Kakaós barnarizskása

2014. március 21. Fitt Nők 

Kakaós barnarizskásaMa főztem egy adag barnarizst. Az egyik felét ebédre medvehagymával fogyasztottam el. A maradékból már édeset kívántam, így gondoltam, a kakaós zabkása mintájára ezt is bekakaózom. Az eredmény megnyugtatóan ehető… bár nem annyira finom, mint a zabkása. Próbáltam mézzel is az édesítést, de nem passzol ízre annyira a barnarizshez, noha természetesebb a méz, de ebben az esetben mégis a nyírfacukrot (xilitet) ajánlom, mert a rizs nagyon intenzíven kihozza a méz ízét, de nem a maga teljes finomságában, hanem torzítottan. Hozzávalók: barnarizs, rizstej, vanília por, cukrozatlan kakaópor Elkészítés: A már megfőtt barnarizst (eredendően is lehet rizstejben főzni)  továbbfőzzük rizstejben, és megvárjuk, míg picit szétesik, kásásabb állaga lesz. Kicsit több rizstejet adunk hozzá, nem csak annyit, hogy felszívja, vagy elfője a levét. Kakaóporral, pici vanília porral ízesítjük, xilittel édesítjük. Adalékként lehet bele tenni pl. chia magot, aszalt gyümölcsöket… vagy amit szeretnénk. Jó étvágyat!

Datolyakaramellás kesuszelet

2014. március 20. Vegagyerek 

Datolyakaramellás kesuszelet Ez a süti kérem teljes áttörés! Az évek óta gyümölcsöt nem fogyasztó fiam csak úgy kapkodta a tányérról (mondjuk nem kötöttem az orrára, mi van benne...:DDD). Isteni finom valóban! Bárkivel kóstoltattam, teljesen oda volt érte!  Nagyon egyszerű elkészíteni, és mivel csak egy-két szeletkével is eltelhet az ember, ezért a megmaradt szeleteket másnap uzsonnára is fogyaszthatod. Akár 5-6 napig is eláll hűtőben, és a készítés másnapján még finomabb!:) Datolyakaramellás kesuszelet Elkészítési idő: kb. 30 perc + 30 perc hűtés Hozzávalók (25 kis kockához): A kesualaphoz 200 g kesudió 1/­­2 tk. őrölt vanília 1 csipet só 30 g agave, vagy rizsszirup A datolyakaramellhez 220 g datolya magozva (a Kalifa zacskós datolyája tartósító és édesítés nélküli!) 1 tk. őrölt vanília 1 csipet só A csokimázhoz 30 g kakaóvaj (nálam kókuszolaj) 20 g fehér mandulakrém 1/­­4 tk. őrölt vanília 8 ka kakaó, vagy karob 20 g agave, vagy rizsszirup 1/­­2 csipet só A tetejére  puffasztott amaránt, vagy rizs díszítésnek Az alaphoz ledaráljuk a kesudiót, vagy erős aprítógépben finomra aprítjuk a vaníliával és a sóval. Beletesszük egy tálba, elkeverjük a sziruppal és összegyúrjuk kézzel. A datolyakaramellhez a datolyát összepürésítjük egy aprítógépben, esetleg 2-3 ek. vizet hozzáadva, hogy krémesebb legyen. A mázhoz vízgőz fölött felolvasztjuk a kakaóvajat/­­ kókuszolajat. Egy tálban összekeverjük a mandulakrémet, a vaníliát, a kakaót, a szirupot és a sót. Hozzáadjuk a felolvasztott kókuszolajat. és egy kézi habverővel az egészet jól elkeverjük. Egy sütőpaírral bélelt tepsire öntjük az alap-masszát, ráteszünk egy másik sütőpapírt és sodrófával kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Kézzel szögletesre formázzuk az alapot, levesszük a felső sütőpapírt, arra rátesszük a datolyakaramellt és leöntjük a csokimázzal. Díszítjük puffasztott amaránttal, vagy puffasztott rizzsel és 30 percre betesszük a fagyasztóba, vagy 45 percre a hűtőbe. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk. Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

A legtutibb teljes kiőrlésű kenyér és zsemle!:)

2014. március 20. Vegagyerek 

A legtutibb teljes kiőrlésű kenyér és zsemle!:) Attila Hildmann ezen receptjéről már hónapok óta ódákat zeng mindenki Németországban, aki megsütötte. Eljött az idő, hogy én is kipróbáljam, úgyis kezdtem éppen nagyon unni a sarki pékség egyfajta adalékmentes kenyerét.:) És jelentem, ez valami világszám!:) Én már kb. 10 éve szinte kizárólag teljes kiőrlésű kenyeret eszem, volt is több próbálkozásom a témában itt a blogon is, de ez mindent visz!:) Puha, ízletes, és nem fűrészpor effektusú!:))) Bátram adnám mindenevő vendégeknek is! A recept titka egyébként a leírás szerint egyrészt a teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt használatában áll (én tavaly fedztem fel, micsoda óriási különbség van az ezzel sütött mindennek a sima egyéb teljes kiőrlésű lisztekhez képest!), másrészt a nagy folyadékmennyiségben. Az eredeti recept egy rozmaringos-aszalt paradicsomos verzióról szól. Én tudtam azonban, hogy lekvárral is szeretném enni, így egy sima alapot próbáltam. A hozzávalóknál 700 g lisztet írt a szerző, az összeállításnál viszont csak 500 g-ot. Ez a fotón szereplő 500 g liszttel készült, de szerintem elbírná legközelebb a 700 g-ot is, tényleg. Előző este össze kell gyúrni, de ez ne tántorítson el senkit, mert secc-perc alatt megvan!:) Készítheted hétvégén is, fagyassz le belőle, ha elkészült, és hétköznap csak fel kell olvasztanod! Egyéb teljes kiőrlésű kenyér receptek itt a blogon: Diós graham kenyér Napraforgós teljes kiőrlésű kenyér Gabonapelyhes tönkölykenyér Tönkölybagett   Teljes kiőrlésű tönköly kenyér és zsemle Elkészítési idő: kb. 40 perc + 10-11 óra kelesztés!! Hozzávalók (1 kisebb kenyérhez + 8 db kis zsemléhez): 700 g teljes kiőrlésű tönköly liszt 500 ml szénsavmentes ásványvíz 50 friss élesztő 1,5 tk. agave, vagy rizsszirup 70 ml olívaolaj 12 g tengeri só A paradicsomos, rozmaringos verzióhoz: 60 g aszalt paradicsom (olajban eltett), finomra aprítva 2 csapott ek. finomra aprított rozmaring A vizet az ásványvízzel, az élesztővel és a sziruppal összekeverjük és tésztává gyúrjuk. Letakarjuk folpakkal, és 10-11 órára a hűtőbe tesszük.  A hűtőből kivéve belegyúrjuk a többi hozzávalót, ketté osztjuk a tésztát, és az egyik feléből egy 'ciabatta' alakú kenyeret formázunk, a másik feléből 8 db zsemlét. A nyújtódeszkát érdemes jó alaposan belisztezni, hogy ne ragadjon rá a tészta. Minél hosszabb ideig dagasztjuk, annál légiesebb lesz a tészta. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kenyeret és a zsemléket, majd még 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 fokra légkeveréssel előmelegítjük, és a kenyeret a középső sínen 12-15 percig sütjük, a zsemléket pedig kb. 10 percig. Egy tepsin is süthetjük a zsemléket és a kenyeret, akkor kicsit hamarabb kell kivenni a sütőből.  Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Családi menü tudományos megközelítésben. 2.rész. Nyers, vegán menü

2014. március 18. Éltető ételek 

A táplálkozásról, az egészséges táplálkozásról mostanában sok szó esik. Az életmódmagazinok és a média napi szinten bombázzák az embereket egymásnak ellentmondó táplálkozási irányzatokkal, táplálkozási tanácsokkal, amelyekkel egészségesek és karcsúak lehetünk.  Ugyanakkor a gyártók milliárdokat keresnek azzal, hogy azokat az élelmiszereket vásároljuk meg, és azokat a gyógyszereket szedjük betegségeinkre, amelyeket ők gyártanak és reklámoznak.  A mai rohanó világban már nincs idő ételeink megtermelésére és elkészítésére, az ipar felajánlja erre a megoldást. Vajon mi a helyes út ahhoz, hogy javítsuk egészségünket, és idős korunkat ne gyógyszerfüggőségben, vegetálva éljük? A táplálkozás az emberek többségének csak élvezetet és a szükségletek kielégítését jelenti, de nem fontos számukra az, hogy a táplálék táplálja is a sejteket. Szókratész is ezt mondta: ,,Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.  Hát ez ma már nincs így. A túlevés, a kiegyensúlyozatlan és elégtelen táplálék egészségkárosodáshoz és ún. táplálékfüggő betegségek kialakulásához vezet. Persze az emberek nem látják meg a kapcsolatot a helytelen táplálkozásuk és betegségeik között. Hosszú évekig, évtizedekig tartó helytelen táplálkozás következtében felmerülő betegségekre csak annyit mondanak: ,,korral jár. De ez nincs így jól. Vannak olyan népek, ahol csak természetes ételeket fogyasztanak, és nem ismert náluk a civilizációs betegség. A táplálékok megbetegíthetnek, de meg is gyógyíthatnak minket. Egy kis történelem... Az evolúció évmilliói alatt az emberek vadászó-gyűjtögető életmódot folyattak. Kb. 10 ezer évvel ezelőtt a tűz használata gyökeresen megváltoztatta az emberek étkezési szokásait. A mezőgazdaság meghonosodása révén az emberek egyre jobban elszakadtak a természettől. A demográfiai növekedés szükségessé tette az élelmiszer termelést, az állatok tartását. A megművelt földek köré falvak, városok létesültek. A nagy felfedező utak (pl. Amerika felfedezése) révén megjelentek az első exporttermékek is. Az újvilágból behozott növények a kukorica, krumpli, paradicsom, bab, dohány, kávé, kakaó, nádcukor volt. Ezek után a földeket rabszolgákkal műveltették meg. A XVIII. században az élelmiszer termelés ipari méreteket öltött. Megjelentek az új szereplők az élelmiszergyártás színpadán, pl. a műtrágyák, rovarirtók, tartósítószerek, ízfokozók. Sajnos ezzel az ételeink egyre értéktelenebbé és károsabbá váltak. A jóléti társadalmakban ötvenezerféle étel közül lehet választani, de valósággal vadászni kell az életerőt serkentő, minőségi táplálékokra. Az elmúlt századokban több olyan táplálkozási irányzat jött létre, amelynek a célja az egészség fenntartása és megőrzése. Ezeket az irányzatokat nem lehet egy lapon említeni a különböző kúrákkal, diétákkal. Ugyanis ezek az irányzatok a régi időkből (Keletről vagy az ókorból) származnak, vagy a XIX század végén, XX. század elején Európában fejlődtek ki. Egyre fokozottabb érdeklődés észlelhető ezek iránt, mivel a jelenlegi táplálkozási szokásaink számos betegséggel társulnak. Ezen irányzatok többsége vegetáriánus, és nagy figyelmet szentelnek az élelmiszerek minőségére is. Nyerskoszt mozgalom úttörői A nyers vegán étrend a vegetáriánus étkezés egy vállfaja, mely szinte teljes mértékben vagy akár kizárólag nem hőkezelt növényi élelmiszerekből áll. A XIX. század fő résztvevője dr. Maximilian BIRCHER-BENNER (1867-1939) svájci pszichológus és táplálkozáskutató főként a müzli felfedezéséről ismert, bár az ő találmánya különbözik a ma ismert müzliktől. A Bircher-Benner-féle müzlikbe minden alapanyag frissen kerül bele. Elkötelezett híve volt a zöldségben, gyümölcsben és magvakban gazdag táplálkozásnak, ugyanis észrevette, hogy mentális betegséggel küzdő páciensei is sokkal jobban gyógyulnak, ha az általa összeállított étrend szerint táplálkoznak. Egyébként én is aszalok müzlit, ami kiváló reggeli gyümölcspürével vagy gabonatejjel. Ezt bárki elkészítheti, akár sütőben is, odafigyelve a hőfokra, hogy élő maradjon. A nyers ételeket napfény-ételeknek nevezte, melyeket nem rontottak el melegítéssel vagy kilúgozással. Amikor a csecsemőket sterilizált, forralt tejjel táplálták, sok csecsemő halt meg skorbutban. Rájöttek arra, hogy a kipréselt friss alma, narancs, sárgarépa leve, vagy a friss, forraratlan tej gyógyítja a betegséget. Ez bizonyítja azt, hogy végzetes hiba a csecsemőket kizárólagosan főtt, denaturált anyagokkal táplálni. Ez a nézet akkora felháborodást váltott ki kollegái körében, hogy a zürichi orvosszövetség kizárta soraiból. Ezért kénytelen volt magánklinikát nyitni, ami ma is sikeresen működik Zürichben. Werner KOLLATH professzor, orvos és táplálkozáskutató (1892-1970) nagy hangsúlyt fektetett a minél kisebb mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztására. Állatokon végzett kutatásaival bizonyította, hogy legelőnyösebben a ,,nyerskoszt hat a szervezetre. Hangsúlyozta az ökogazdaságból származó ételek fontosságát is. Az oldalon is ismert Kolláth reggeli az ő nevéhez fűződik. Guy-Claude BURGER hangsúlyozta az ösztönterápiát , mely során az élelmiszereket fogyasztás előtt szaglással kell megvizsgálni, hogy a szervezet kívánja-e. Az ösztönös elutasítás révén nem érzünk kellemes illatot, sem kellemes ízt. Viszont nem utasítja el a nyers húst, halat, a tenger gyümölcseit és a nyers tojást sem. Hát, az én ösztönöm alapból elutasítja a nyers húst, bár emlékszem arra, hogy gyerekkoromban ettünk nyers tojást cukorral kikeverve. De mindenesetre az biztos, hogy amíg az étel tartalmazza az enzimjeit (akár gyümölcs, akár hús), az a szervezetnek csak jó lehet. A múlt század elején a nyers tejet gyógyításra is használták! BICSÉRDY Béla (1872-1951) fiatal korában szélsőséges életmódot folytatott, mely következtében gyógyíthatatlan betegséget szerzett. 28 éves korában áttért a vegetáriánus nyers kosztra, mellette sokat foglalkozott a testi erőnlét fejlesztésével. Élet és táplálkozásfilozófiájának alapja Mózes 1. könyve, 1.fejezet 29.verse: ,,Aztán azt mondta az Isten: nézzétek, néktek adok minden növényt az egész Földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A Bicsérdyzmus lényege tisztán gyümölcsevés, a nyers táplálék kizárólagos fogyasztása. Rendszeresen böjtölt, tanításaiban kitért a mozgásra, légzésre, fürdésre, napozásra, pihenésre, meditációra. A mai kor képviselője Victoria BOUTENKO, akinek történetét ajánlom elolvasára mindenkinek. Egy orosz családról szól, akik 1989-ben az USA-ba költöztek. Victoria az amerikai étrendnek köszönhetően 2 év alatt 45 kg-ot hízott, a fia cukorbeteg lett, és a férje sem mondhatta el magáról, hogy egészséges. Szóval egyik napról a másikra áttértek a nyers étkezésre. 11 évig nagyon jól érezték magukat, majd kezdték úgy érezni, mintha valami hiányozna a táplálkozásukból. És ekkor lett figyelmes Victoria a zöld levelekre, amelyek csak kis mennyiségben voltak részei az étkezésüknek. Megfigyelte a csimpánzok táplálkozását, amely során kiderült, hogy azok étrendjének a gerincét a gyümölcsök és a zöld levelek tették ki, és csak kis mennyiségben fogyasztottak magvakat növényszárakat, fakérget és rovarokat. Gourmet nyersevők Fő táplálékuk a klorofillban gazdag zöld levelek, gyümölcsök, zöldségek, csírák, olajos magvak . A nyersevők törekednek arra, hogy a hagyományos ételekhez hasonló ételkompozíciókat készítsenek, amik legalább kinézetben hasonlítanak a megszokott ételekhez. Sok nyersevő azonban a teljes értékű szénhidrátok helyett/­­mellett sok olajos magokat is fogyaszt (zsírt), amik jelentősen megterhelik a gyomrot. Én nem készítek olyan tortát, aminek a tésztája dió, a krémje kesudió, és a tetején még kókuszolaj is van. Törekszem arra, hogy minél több friss gyümölcsöt tartalmazzon, emiatt a tortáim nem lesznek cukrászdai költemény, de annál egészségesebbek. Mindenesetre ha odafigyelünk az olajos mag bevitelre, akkor nagy baj nem lehet. A gyerekek anélkül esznek meg nagy mennyiségű gyümölcsöt, hogy tudnának róla, és még finom is. 80/­­10/­­10 A 811-et dr. Douglas GRAHAM fejlesztette ki, mely egy alacsony olajtartalmú, nyers vegán étrend . A számok a százalékos arányra utalnak, ami dr. Graham szerint az ideális étrendi összetételt jelöli: vagyis 80 százalék egyszerű szénhidrát, 10 százalék fehérje és 10 százalék zsír. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy naponta háromszor ajánlott nyers, édes gyümölcsöket fogyasztani kiegészítve délután egy nagy zöldsalátával, s mindezek mellé még magunkhoz vehetünk némi olajos magvakat is. Az ember képes sokféle táplálékon élni, de a legideálisabb étrend számára a gyümölcs. Az édes gyümölcsök mellett fogyasztják a sokmagvú gyümölcsöket is, amelyeket általában zöldségként eszünk. Ilyen például a paradicsom, uborka, paprika, cukkini, padlizsán. Érdekesség, hogy a gyümölcsök legnagyobb százalékban épp 811-es elosztásban vannak a különböző tápanyagok. Az ösztönterápia is előtérbe kerül, hiszen mit kívánunk jobban? Egy finom érett barackot, netán egy búzaföldön lengedező kalászt vagy egy marhacsordát. Melyik gondolatára fog beindulni a nyáltermelés? Hát nekem a barackra. Minden elfogyasztott táplálékot a maga természetében ajánlja, az aszalás, préselés sem elfogadható, mivel az magas szintre emeli a gyümölcs cukortartalmát. Mivel ezek a gyümölcsök alacsony kalória értékűek, (pl. egy banán 105, fejes saláta 39), így többet kell enni belőlük, ha nem a fogyás a célunk. Ezért egy átlagos nap során (kb. 2000 kalóriával számolva) az étrend: - reggeli: 90 dkg mandarin (481 kcal)  - ebéd: 90 dkg banán (807 kcal)  - vacsora: papaya-ananász ital - 45 dkg papaya, 25 dkg ananász (286 kcal) ; Papaya-lime leves - 45 dkg papaya, 25 dkg római saláta, 30 ml lime (127 kcal) ; Narancs-kendermag saláta - 45 dkg saláta, 25 dkg narancs, 2 ek. kendermag (259 kcal)  Ebből azért látszik, hogy nagy mennyiségű ételt kell megenni ahhoz, hogy elegendő kalóriával lássuk el a szervezetet, és napi min. 50-60 dkg zöld levél elfogyasztása sem semmi! Graham szerint a nyerskosztosok napi kalóriájának 60%-a zsír. A reggeli granolában dió van, a magfasírtban szintén olajos mag, és a desszert is sok esetben tartalmaz magokat. A salátába avokádo kerül, és egy kis ropogtatni való is lenmagot tartalmaz. Így valóban sok a napi zsír mennyiség, még akkor is, ha az természetes eredetű. Valamint ez a sok olajos mag elvonja a helyet a gyümölcsöktől és a zöld levelektől. Nyers növényi étrend előnyei - Tápegész: A növényi ételeket természetes formájukban fogyasztjuk, nem vonunk ki belőlük semmit, és nem is adunk hozzá semmit.  - Magas napenergia-érték: A növények zöld festékanyagaik segítségével képesek felvenni a Nap energiáját a napfényből. Így az ember a növény közvetítésével veszi magához a napenergiát. - Enzimbőség: Az enzimeknek 3 osztálya létezik: anyagcsere enzimek a testünket működtetik; emésztőenzimek a táplálékunkat megemésztik és a nyers ételekben található táplálékenzimek, amelyek megkezdik az étel megemésztését. Az anyagcsere enzimek építik be a tápanyagokat a sejtekbe. Az emésztőenzimeket a hasnyálmirigy termeli (proteáz-fehérje, amiláz-szénhidrát, lipáz-zsír). A táplálékban megtalálható enzimek segítik az emésztést, hogy ne kelljen mindent a test emésztőenzimjeinek végezni. Ha a szervezetnek kevesebb emésztőenzimet kell előállítania, több ereje marad a test egészét működtető anyagcsere enzimek megtermelésére. Ezért is tud betegségeket gyógyítani a nyers növényi étrend. Ezek a táplálékenzimek hőre érzékenyek, ezért fontos minél több nyers gyümölcs és zöldség fogyasztása.  - Vitaminbőség: Gazdagon tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezet számára hasznosuló formában.  - Rostbőség: A jó bélműködés záloga a megfelelő rostbevitel, meggátolja a bélfalon a lerakódásokat, az erjedést-rothadást és a toxinfelszívódást. Jótékonyan hat a cukorbetegségre. Aki bőségesen fogyaszt rostot, nem kell tartania emésztőszervi megbetegedéstől.  - Gyulladásgátló, antibiotikus hatás: A növényekben kisebb-nagyobb mennyiségben baktérium-, vírus- és gombaölő anyag van, az ún. fitoncida. Ezek a növény saját védekezését szolgálják a kórokozókkal szemben. A fűszernövények és hagymafélék különösen gazdagok ebben az anyagban: fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma, kakukkfű, levendula, majoranna, rozmaring. Hatásukra megemelkedik a T-lifociták száma, fokozódik az immunitás.  - Megfelelő zsír- és koleszterin tartalom: a növényekben túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók, kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre.  - Antikarcinogén hatás: gátolja a rákos elváltozások kialakulását.  - Lúgtöbblet: A lúgos közeg biztosítja az egészséges sejtélet számára az optimális körülményeket. Mindenkinek jó ez az étrend? A friss gyümölcs, zöldség, zöld levelek maga az ÉLET! Sajnos ma már mindent túlfinomítunk, túlédesítünk, túlsózunk, túlízesítünk, túlfőzünk. A természet megadja, amire szükségünk van, csak meg kell látni. Kb. 50%-os nyers étrend szerintem mindenkinek a hasznára válhat!  A véleményem szerint (a keleti táplálkozási irányzatok szerint is) az ételeknek van hűtő és melegítő hatása. A nyers ételek hűtenek, a főtt/­­sütőben sült ételek melegítenek. A hiányos, száraz embereknek nagyobb mértékben ajánlott a párolt vagy főtt étel, az édes íz különösen jót tesz nekik, energiát, erőt adnak. Ugyanakkor a robusztus testfelépítésű, többlet- vagy túlmelegedett személyeknek meg szinte kötelező a nyers étkezés, hiszen hűtő, csillapító hatása van. A 811 hívei hangoztatják, hogy több hónapos nyers evés után elmúlik a fázósság. Én viszont annak a híve vagyok, hogy ha az ember figyeli a testének a jelzéseit (pl. fázósság, melegség), akkor nem teszek még egy lapáttal ellene, hanem támogatom a szervezetem igényét, odafigyelek a vérkeringésemre (pl. mozgással), de a nyers ételek arányán, mennyiségén is változtatok. Az nem lehet jó táplálkozás, ha rosszul érezzük magunkat tőle. Persze sok olajos maggal is lehet ellensúlyozni a fázósságot, de szerintem ez nem megoldás. Nyáron alkattól függően nyugodtan lehet akár több hónapos nyers étkezés is, de a hideg beáltával érdemes a testünk jelzéseit figyelni, hogy jól érezzük-e magunkat a későbbiekben is. Tehát nem szabad görcsösen a nyers ételek teljességére törekedni, a tiszta alapanyagokból készült, teljes értékű ételek is lelkiismeretfurdalás nélkül bátran beiktathatók a táplálkozásunkba, ha testünk és lelkünk úgy kívánja. Mit együnk (igyunk) és hogyan készítsük el? Smoothie receptek: gyümölcs-, zöldség- és zöld turmixok Ezek a gyümölcs- és zöldségturmixok egyszerűen elkészíthetők, és nagyon energiadúsak. Akár sporolás előtt és után tökéletes szénhidrát és fehérje pótlást biztosítanak a szervezetnek, akár egy kis kendermaggal vagy chiamaggal turbózva. Nagyon finom a rostos narancsos naspolyalé , a chox shake turmix , sárgarépás mandulás turmix , vagy a karotinbomba. De gyógyító hatású koktélokat is készíthetünk, ilyen például a csonterősítő koktél, vagy a szemvidító és látásjavító turmix. A növényi tejek kitűnő helyettesítői a bocitejnek. Készíthetünk magtejeket (pl. mandula, dió, szezám), vagy gabonatejet (pl. zab, rizs) is. Az utóbbi esetben 1-2 napos csíráztatásra van szükség, utána már csak turmixolni és szűrni kell. A kókusztej nagyon finom alapja lehet a gyümölcsturmixoknak vagy a gyümölcsleveseknek. A zöld turmix maga a csoda ! Ha csak ennyit változtatunk, és ezt beiktatjuk a mindennapjainkba, akkor már nagyon sokat tettünk az egészségünkért. Elmondható róla, hogy ÉLET, ERŐ, EGÉSZSÉG és még finom is. Sajnos az emberek nem tekintenek a zöld levelekre valódi ételként. ,,A várható élettartam ugrásszerűen megnőne, ha a zöld leveleknek olyan jó lenne az illata, mint a szalonnának - mondta Doug Larson. Pedig a répa zöldjében sokkal több tápanyag van, mint a gyökerében. Míg a cékla gumójában 16 mg kalcium van, addig a levelében 117 mg, az A-vitamin tartalma pedig 192-szer több a gumójánál. Ezek a különbségek igazak más zöldségekre és leveleikre is. Azt se felejtsük el, hogy ezek kitűnő fehérje források. Minden zöld színű növény alapja a klorofill, ezért vérképzésre, tisztításra, nemkívánatos mikroorganizmusok növekedésének megakadályozására egyaránt alkalmas. A klorofillt folyékony napenergiának is nevezik. Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin (a vörös színt adó vérfesték) képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van: javítja a vérképet, segít a rák megelőzésében, lúgosítja a szervezetet, tisztítja a beleket, segíti a máj tisztulását, gyorsítja a sebek begyógyulását, gyulladáscsökkentő hatás, javítja a lábak vérkeringését. Az a helyes, ha az étrendünk legalább 10-15%-át klorofillban gazdag nyers növények teszik ki. A zöld levelek minden más étellel párosíthatók, ezért kitűnő zöld turmixot tudunk készíteni belőlük. Ezáltal ízletesebbé tudjuk varázsolni a zöld levelek ízét. Zöld levélhajtások : rukkola, cékla-, répa-, petrezselyem-, zeller-, retek zöldje, spenót, sóska, mángold, káposzta, saláták. Ehető gyomnövények : tyúkhúr, lóhere, gyermekláncfű, disznóparéj, papsajt, útifű, porcsin, csalán, parlagfű, lucerna. Fűszernövények: kapor, bazsalikom, koriander, édeskömény, menta. Változatos reggelik  Én minden reggelt egy pohár vízzel kezdek, majd egy csésze gyógyteával folytatom A továbbiakban sokféle lehetőség adódik. Lehet egyszerűen gyümölcsöt enni, vagy készíthetünk egy gyors banánpudingot, vagy egy nyers müzlit. Maga a Kolláth is nyersnek mondható, és könnyűszerrel készíthetünk granolát akár a sütőben is. Ezt ehetjük gyümölcspürével, vagy frissen készített mandulatejjel, zabtejjel. Csírákat is reggelizhetünk, nagyon finom a gyümölcsös nyers hajdinakása és egy kis maggal. Ilyenkor télen egy fahéjas melegítő reggeli vagy egy vegán mandulajoghurt is tökéletes választás lehet. Ebédre valami finomat  Ebédre előszeretettel készítek nyers leveseket . Nyáron nagyon menő a vaníliás sárgabarackkrém leves, a cseresznyekrémleves citromfűvel vagy a fahéjas szilvakrémleves is. Sok recept olajos magot is ír az alapanyagok közé, pl. kesudiót. Én ezt többnyire kihagyom belőle, egyszerűen csak összeturmixolom őket, és kész is van. Télen nagyon finom az aszaltszilvakrémleves, a mézes krémes körteleves vagy a karácsonyi mandarinkrémleves. De nem csak gyümölcsökből lehet készíteni levest, hanem például paradicsomból vagy céklából is. A főételt is lehet változatosan készíteni. A cukkinispagetti paradicsomszósszal , a marinált zöldség egy kis zöldségfasírttal vagy egy tökfőzelék is csodás ebéd lehet. Fasírtokat csírából is készíthetünk, melyeket érdemes egy kicsit megaszalni, vagy a sütőbe tenni, hogy a külseje megszáradjon, de még belül puha marad. Késztítettem már nyers ,,lecsót és székelykáposztát is. Ezek csak fantázianevek, azért ne egy az egyben képzeljük el az ízeket, hiszen ezek más alapanyagok, a fűszerekkel próbáljuk elérni az ízhatást. De így is nagyon finomak, akár székelykáposztának nevezzük akár paradiós magyaros savanyú káposztának. Vacsorára egy könnyű saláta  Vacsorára egy egyszerű savanyú káposztás céklasaláta sárgarépás krékerrel tökéletesen elegendő. De isteni finom az krémes káposztasaláta , a kelbimbó saláta retekcsírával , vagy akár az almás-diós töksaláta is. De készíthetünk hajdinamártogatóst , egy egyszerű avokadokrémet vagy egy nyers humuszt is csíráztatott csicseriborsóból. Az almás zellersaláta nemcsak finom, hanem méregtelenítő is.  Édes élet: könnyen, gyorsan valami nasit  Az édességek készítésénél végtelen lehetőségek vannak. Vannak egyszerű receptek, mint például a világ legegyszerűbb csokipudingja , az avokádós csokikrém , a zserbó bon-bon vagy a csokis sütőtök puding . Egy kisebb munkával gyümölcsös rizssaláta mandulatejszínnel vagy egy csokikrémes brownie csillag könnyűszerrel elkészíthető. Millió lehetőségei vannak a pohárkrémeknek, a tortáknak, az elkészítésükben csak a fantázia szab határt. Kicsit időigényesebb a nyers muffin , vagy a praliné elkészítése. Amennyiben van aszalónk, tudunk készíteni palacsintát , zserbó szeletet , vagy zserbó kréker t is. Kedvenceim lettek a PlanetBIO-s termékek . Olyan univerzálisak, hogy bármilyen nyers ételek alapanyagai lehetnek. Reggelire vagy akár vacsorára kitűnő lehet a Jól induljon a nap alap müzli, amit Lucumával és faeperrel turbóztam fel. Ez a családom kedvence lett, a reggeli nagy slágere. Mandulatejjel és friss gyümölcsel valóban délig tartó lendületet ad. Ennek a müzlinek a sportolói változata a superfood müzli , ami tele van jóságos dolgokkal. Van benne többek között maca, acai, kendermag, guarana is. E müzlinek a turmix változata a superfood sportolói turmix , mely banánnal és gojis almalekvárral turbózva igazi energiabomba. Ez az almalekvár szintén univerzális, hiszen felhasználhatjuk pohárkrémekhez, tortákhoz vagy akár a reggeli müzlinkhez is. Ebben a chia mag fontos alapanyag, mely segít a lekvár állag elérésében. Még egy recept, így a végére, melyet érdemes kipróbálni. Ez a nyers zabkása gojival ízesített almalekvárral . Kívánom minden kedves olvasónak, hogy bátran próbálja ki az oldalon található nyers recepteket, és iktassa be a napi étrendjébe. Mint írtam fentebb, a legfontosabbak a smoothie-k, ezen belül a zöld turmixok! Ha csak ennyit változtat, már sokat tett az egészségéért. A többi már csak hab a tortán. Felhasznált irodalom:  - BIRCHER-Benner, M.: Az egészség könyve: Gyümölcsételek és nyersfőzelékek a táplálkozás mint természetes gyógytényezői. - [Budapest]: Belső EGÉSZ-ség Kiadó  - DAHLKE, Rüdiger: Holisztikus táplálkozás: jól egyen, hogy jól legyen!. - Budapest: Bioenergetic K., 2007  - DOUGLAS, Graham: 80/­­10/­­10: egy étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni egészségben, testsúlyában és életében. - Budapest: Management Bt., 2006  - HOWELL, Edward: Ezim táplálkozás: kulcs a fiatalság megőrzéséhez és az élet meghosszabbításához. - Budapest: Mandala Könyvkiadó, 1985 Családi menü 1.rész

Vegalife-tól Vegalife-nak

2014. március 14. VegaLife 

Vegalife-tól Vegalife-nakÚjabb Vegalife.hu ételt próbáltam ki. Tudomásom szerint vegán étel volt, mégpedig Kínai sült rizs édes káposzta salátával . Kínai ételt már meglehetősen sokszor ettem, leginkább kínai éttermekben. Noha annyira nem vagyok oda a kínai "gyorskajákért", amikor mégis erre vetemedek, az leginkább azért van, mert az egész napos rohanás közben nem jutok haza, hogy egyek, a sok intézni való mellett pedig igazából örülök, ha van egy hely, ahol "kiszolgálnak", értem azt, megfőznek és elmosogatnak. Persze, ha csak lehet kerülöm ezt a megoldást. Ezek után persze érdeklődve vártam, milyen lesz a vegalife-os kínai sült rizs. Valami speciális fűszerrel ízesítették. Kicsit olyan érzésem volt, mintha mézeskalács fűszerkeverék lett volna benne, de az is elképzelhető, hogy fahéj esetleg ánizs volt a rendhagyó fűszer?? Így annak ellenére hogy a szójaszósszal készült ételeket kevésbé kedvelem a kínai sült rizs finomra sikerült. A káposzta saláta alapja lila káposzta volt, de volt benne paradicsom és ami az érdekes, egyedi ízét adta, az a fekete olívabogyó. Ezenkívül biztos volt még más fűszer is rajta. Summa summarum a káposztasaláta is ízlett. A sült rizs felét férjem ette meg. 4,5 pontot ért ez az étel számomra. (Lesz még maximum pontos:) )

Diós - banános hajdinamuffin

2014. március 13. Vegagyerek 

Diós - banános hajdinamuffin Nincs mit szépíteni, ez a süti 100% hajdinaliszttel (úgy lesz gluténmentes!) nem volt egy világszám (én sehogy sem tudom megszokni a hajdina jellegzetes mellék-/­­ utóízét:/­­) Miután azonban a megadott liszt menyiségét lecseréltem félig teljes kiőrlésű tönkölylisztre, mmmmm...:) Egy cukormentes, alig édes reggeli, vagy uzsonna-süti, ami viszont egy jó kis gabonakávés-szójatejes cappuccinoval üdítően hat!;) És gyorsan elkészül, akár vasárnap reggel is!:) Diós - banános hajdinamuffin  Elkészítési idő: kb. 25 perc Hozzávalók (9 db muffinhoz): 2 banán (kb. 200 g meghámozva), felaprítva 50 g dió, durvára vágva 200 g hajdinaliszt, de nálam ez volt fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt! tengeri só 1 tk. őrölt fahéj 170 ml zabtej (ha tönkölyliszttel készíted, az több folyadékot vesz fel kicsivel!) 50 g (kókusz)olaj 55 g rizsszirup/­­ agave szirup 2 tk. foszfátmentes borkő sütőpor (pl. DM-ben is kapható!) Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverésre. Egy nagy tálban keverjük össze a hozzávalókat, utoljára adjuk hozzá a banánt és a diót. Papírkapszlikkal kibélelt muffinformába kanalazzuk a tésztát, és a sütő középső sínjén kb. 15-17 percig sütjük. Fogpiszkálóval a közepébe szúrva ellenőrizzük, kisült-e. Fogyasztás előtt hagyjuk kicist kihűlni. Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Barna rizsgolyó bazsalikomos kesumártogatóssal

2014. március 13. Vegagyerek 

Barna rizsgolyó bazsalikomos kesumártogatóssal Vacsorára kiváló megoldás, és még gyerekeknek is egész jól bevállalható! Egy dologra figyeljünk a sütésnél: ne süssük sokáig, mert ha túl ropogós, akkor nehéz harapni, és az ízeket sem érezni ki olyan intenzíven! Vendégségbe, svédasztalra is ideális! Barna rizsgolyó bazsalikomos kesumártogatóssal Elkészítési idő: kb. 70 perc a rizs főzési idejével együtt, megfőtt rizzsel kb. 30 perc Hozzávalók (2 főre, kb. 16 db kis golyóhoz): A bazsalikomos rizsgolyókhoz 100 g barna rizs tengeri só 1 lila hagyma, apró kockákra vágva 40 g lecsöpögtetett aszalt paradicsom (nem kénezett, nem tartósítószeres!) - én kihagytam, de nagyon elbírta volna!, finomra aprítva 1 ek. aprított bazsalikom 1 ek. aprított oregánó 2 tk. teljes kiőrlésű liszt őrölt bors 2-3 ek. olaj, vagy kókuszzsír/­­ olaj A bazsalikomos kesudió-mártogatóshoz 60 g kesudiókrém (akár házilag készítve) 50 ml szénsavmentes ásványvíz 1 ek. aprított bazsalikom tengeri só őrölt bors 1 tk. frissen facsart citromlé A barna rizst enyhén sós vízben a javasolt idő alatt (kb. 40 perc) megfőzzük, majd lecsöpögtetjük egy szűrőben. A rizsgolyó összes hozzávalóját az olajon kívül összekeverjük, és jól összegyúrjuk, szükség esetén 1 ek. vizet adunk még hozzá, és kis golyókat formázunk belőle. Az olajat felforrósítjuk és közepes tűzön a golyókat összesen 8 percig sütjük, hogy minden oldaluk megsüljön. Konyhai papírtörlőre téve lecsöpögtetjük. A kesumártogatóshoz az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, és a rizsgolyókkal együtt tároljuk. Tipp: fogyaszthatod sima szójajoghurtos, bazsalikomos mártással is! Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Rizstejszínes brokkoli hajdinával, céklasalátával

2014. április 9. Boszorkánykonyha 

Ma a bionomban újra finom illatok szálltak. Ma Petra remekelt ezzel a tartalmas főétellel. A sok zöldség a hajdinával tökéletes párosítás, a csírával kiegészítve meg igazi energiabomba. Egyébként, ha arra jársz, mindig kóstolhatsz egy kis csírát, melyet a lányok szerető gondoskodással nevelgetnek.tovább

Rizstej készítése házilag

2014. április 2. Vegavarázs 

Csokis-mandulás rizslisztes muffin

2014. március 30. Boszorkánykonyha 

Csokis-mandulás rizslisztes muffinA rizsliszt nagyon finom süteményekbe. Én jobban szeretem, mint a sima liszteket. Nagyon jó még sűrítésre pudingokba is./­­verebedit/­­tovább

Vegán mandulás földimogyorós keksz

2014. március 26. Zizi kalandjai 

Vegán mandulás földimogyorós keksz Na ez az a keksz, amit először odaégettem… mert elszoktam a sütéstől. Remélem sikerül visszarázódnom – ami a sütést illeti -, ráadásul el kell kezdenem Ádi első születésnapi tortájának a tesztelését. A napján egy palacsinta tortát fogok készíteni, aztán a partin, ami néhány nappal később lesz (családokkal, barátokkal együtt ünnepelve) sütni fogok tortát is. Szeretnék teljesen cukormenteset készíteni, ami csak banánnal lesz édesítve, de majd meglátom… lehet, hogy egy kis juharszirupot fog kapni a torta. Szóval az odaégetésnek köszönhetően második alkalommal kicsit változtattam a recepten, így más lett a tésztának az állaga és a kekszek formája is. Édesítésre az új kedvencemet, a kókuszvirág cukrot használtam. A tojást őrölt lenmaggal és vízzel helyettesítettem. Zablisztet és mandulalisztet adtam hozzá, de ezek változtathatók. Őrölt mandula helyett lehet használni őrölt törökmogyorót, a zab helyett pedig lehet tönkölylisztet használni vagy sima búzalisztet. A földimogyoró és mandula jól kiegészítik egymást, azonban a földimogyorónak dominánsabb az íze. Egy dolgot csinálnék legközelebb másképp… a megsült, kihűlt kekszeket, legalábbis a felüket olvasztott étcsokoládéba mártogatnám. Az étcsokis máz nagyon feldobná ezeket a kekszeket. Tízóraira, uzsonnára, nasinak kávé vagy tea mellé kiváló. Mérettől függően 12-16 darab lesz belőle. Vegán mandulás földimogyorós keksz Hozzávalók kb. 12 db-hoz: - 1/­­4 bögre földimogyoróvaj (házilag készített vagy boltban kapható) - 1/­­4 bögre kókuszzsír (szilárd állapotban) - 1/­­2 bögre kókuszvirág cukor - 1/­­4 bögre mandulatej (zab-, rizs-, szójatej is használható) - 1 és 1/­­4 bögre zabliszt - 1 bögre őrölt mandula - 1 evőkanál őrölt lenmag - 3 evőkanál víz - 1 teáskanál sütőpor - 1/­­2 teáskanál szódabikarbóna - 1/­­4 teáskanál Himalaya só + egy kevés a szóráshoz - 1 vaníliarúd kikapart magjai Egy kis tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 4-5 percig, amíg zselés állagú lesz. Melegítsük elő a sütőt 170C fokra. Egy tálban keverjük össze a földimogyoróvajat a kókuszzsírral és a cukorral. Adjuk hozzá a mandulatejet, majd a lenmagos keveréket és keverjük simára. Ekkor adjuk hozzá a sót, a vaníliát, a sütőport, a szódabikarbónát, majd a végén a zablisztet és a mandulalisztet. Keverjük simára (közepesen lágy tésztát kapunk). Fagyis- vagy evőkanállal adagoljunk gombócokat a sütőpapírra. Tetejüket szórjuk meg egy kevés sóval és süssük 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.

Vegán KIHÍVÁS - 2 HETI MENÜ

2014. március 20. Vegagyerek 

Vegán KIHÍVÁS - 2 HETI MENÜ   2014. március 24-től a Vegán Kihívás ételei, akár az egész napi menü is, fogyasztható, vagy elvitelre kérhető a budai ÉDENI VEGÁN ÉTTEREMBEN!! HETI MENÜ 8-14. NAP:  8. NAP Reggeli: olíva-,,vajas pirítós , tetszés szerint friss zöldség szeletek, csírák, zöld tea, vagy gabonatejes turmix, esetleg zöld turmix Megjegyzés: ha szívesebben eszel édes ízt reggelire, akkor ehetsz valamilyen kásafélét (tippeket találsz akár ITT  is), vagy a szokásos magkrémes kenyeret stb. Nézz körül az előző hét ötletei között is! Ebéd : mandulaszószos - édesburgonyás padlizsántorony Vacsora : zöldséges barna lencse citromos-napraforgós pesztóval Olíva ,,vaj Fogyasztás előtti hűtési idő: kb. 1 óra! Hozzávalók (3-4 főre): 50 ml olívaolaj só Sózd meg egy kicsit az olívaolajat, öntsd egy kis tálba, és tedd be a fagyasztóba kb. 1 órára, amíg az olaj megszilárdul. A hűtőből kivéve kend rögtön a kenyérre, és fogyaszd elJ, mert az olaj gyorsan visszaolvad! Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit 9. NAP Reggeli : meggyes - mandulás köleskása Ebéd: az előző napról a zöldséges barna lencse citromos-napraforgós pesztóval, friss zöld vegyes salátával Vacsora:   spenótos-fenyőmagos rizs-spagetti 10. NAP Reggeli: csokis-mogyorós müzli Ebéd: édesburgonyás sütőtökpüré krémes kelkáposztával Vacsora: tökmagos medvehagyma-pástétom barna kenyérrel 11. NAP Reggeli: teljes kiőrlésű pirítós (ez a legtutibb teljes kiőrlésű kenyér és zsemle recept!), natúr mandula-, vagy kesukrémmel (akár házilag), vagy karobkrémmel Ebéd: spenótos-paradicsomos csicseriborsó (a másik felét eheted a 12. nap ebédjére!) Vacsora: tofu rántotta (édesburgonyás , vagy csak simán:), sárgarépás medvehagymasalátával 12. NAP Reggeli: napindító turmix Ebéd: spenótos-paradicsomos csicseriborsó (az előző napról) Vacsora: teljes kiőrlésű pizza , bármilyen zöldséges feltétet tehetsz rá a gomba helyett  13. NAP Reggeli: gyümölcsös-amarántos kukoricapehely Ebéd: Káposztás (teljes kiőrlésű!) tészta pirított szezámmaggal Vacsora : vöröslencse leves mogyorós-bazsalikompesztóval (ehetsz barna kenyérből pirítóst hozzá, ha szükséges) 14. NAP Reggeli: amarántos palacsinta erdeigyümölcs-fagyival Ebéd: leves az előző napról + kukoricás quinoa Desszert: datolyakaramellás kesuszelet Vacsora: Rozmaringos sütőtök hasábok zöldborsó mártogatóssal  Ez a bejegyzés 2014. március 30-ig lesz elérhető a blogon!  

Vöröslencse leves mogyorós bazsalikom-pesztóval

2014. március 20. Vegagyerek 

Vöröslencse leves mogyorós bazsalikom-pesztóval Aki készített már valaha vöröslencse levest, az tudja, hogy ez az egyik legtutibb Jolly Joker-leves, ha az ember valóban 20 perc alatt ételt szeretne tenni az asztalra!:) Ez ennél a verziónál is így van!:) Mindenképpen készítsd el hozzá a mogyorós pesztót is, mert egyrészt úgy nagyon finom, másrészt a HÜVELYES + OLAJOS MAG = TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJE, ami kifejezetten fontos a vegán étkezésben! Vöröslencse leves mogyorós bazsalikom-pesztóval Elkészítési idő: kb. 20 perc Hozzávalók (2 főre): 1 fehér hagyma (kb. 115 g), durvára aprítva 1 gerezd fokhagyma, durvára aprítva 1 sárgarépa (kb. 110 g), durvára aprítva 3 ek. olívaolaj 150 g vöröslencse 4 olajban eltett aszalt paradicsom (lecsöpögtetve) 1 ek. fehér mandulakrém 1 tk. agave szirup/­­ rizsszirup 2 ek. citromlé 1 tk. tengeri só őrölt fekete bors 1/­­4 csomag friss bazsalikom 1/­­4 csomag friss oregánó 40 g mogyoró 2 ek. lenolaj Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymákat és a répát, és kb. 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a jól megmosott lencsét és 900 ml vizet, majd lefedve magas tűzön kb. 8 percig főzzük. Végül hozzáadunk 1 aszalt paradicosmot, a mandulakrémet és a szirupot, majd botmixerrel pürésítjük. 1 ek. citromlé, só, bors, és kész is. A pesztóhoz a zöldfűszerek levelét finomra aprítjuk, a mogyorót szárazon kb. 3 percig pirítjuk, majd durvára vágjuk. A maradék aszalt paradicsomot felaprítjuk. A többi hozzávalóval elkeverjük, sózzuk-borsozzuk és a leves tetejére kanalazva fogyasztjuk. Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit

Spenótos-fenyőmagos rizstészta

2014. március 19. Vegagyerek 

Spenótos-fenyőmagos rizstészta Ez az étel kivételesen rizstésztával készült, így gluténmentes verzió, de nyugodtan készítheted teljes kiőrlésű spagettivel is. A lila hagyma íze nagyon jól passzol a spenóthoz! Ja, és ha épp nincsen fenyőmagod, pirított mandula, vagy dió is kiváló lesz hozzá!;) Spenótos-fenyőmagos rizstészta Elkészítési idő: kb. 30 perc Hozzávalók (2 főre): 250 g rizstészta, vagy teljes kiőrlésű spagetti só 200 g leveles spenót, finomra aprítva a szára nélkül 2 lila hagyma, finomra aprítva 1 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva 30 g fenyőmag (vagy más dióféle, olajos mag) A spenótos-mandulás szószhoz 60 g fehér mandulakrém 140 ml szénsavmentes ásványvíz 1 tk. frissen facsart citromlé só, bors A tésztát sós vízben, néha megkeverve, kb. 8 perc alatt megfőzzük. A fenyőmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. Az olívaolajat felhevítjük, és a hagymát közepes tűzön kb. 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a spenótot, és együtt még kb. 2 percig dinszteljük. A szószhoz a mandulakrémet, a vizet és a citromlevet elkeverjük, ráöntjük a spenótos keverékre és kb. fél percig főzzük. A kész szószt a főtt tésztára kanalazzuk, és a pirított fenyőmaggal tálaljuk. Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Vegán kókuszos répa muffin

2014. március 16. Zizi kalandjai 

Vegán kókuszos répa muffin Ádi első szilárd étele a répa volt. Ezt ette két héten keresztül és igen szerette. Mivel minden héten vásárolunk a piacon továbbra is répát, hogy biztos legyen itthon, néhány hete már nagyon fel volt halmozódva, mert nyilván Ádi és mi se ettük a répát répával. Így gyorsan felhasználtam a régi darabokat, hogy legyen a frissnek hely. Készült belőle frissen facsart répalé, amelyet céklával és almával turbóztunk fel és még Ádinak is ízlett nagyon. És végre sütöttem, ezeket a répás muffinokat. Kókusztejjel és kókuszvirág cukorral dobtam fel, pikk-pakk összedobható és gyorsan meg is sül. A kókuszvirág cukor a kókuszpálma virágjának nektárjából készült cukorkülönlegesség. Íze számomra karamellás, nagyon finom magában is. Alacsony a fruktóz tartalma, kb. 1-2% és alacsony a glikémiás indexe is, ami 35. A legtöbb kókuszpálma ültetvény Indonéziában és a Fülöp-szigeteken található, ezeknek egy részén bio gazdálkodás folyik. Nagyon sok vitamin és ásványi anyag található benne; a legtöbb cukorral, édesítőszerrel ellentétben a kókuszvirág cukor nem csak sima szénhidrát. Nagy mennyiségben található benne C-vitamin, kálcium, foszfor, kálium, vas, cink, magnézium, mangán és réz. Nem keverendő össze a pálmacukorral, mely bizonyos pálmák fájának és nem az értékes virágnak a nedvéből készülnek. Apropó sütés… ugye, amikor a gyorsaságon van a hangsúly, akkor általában csak a főzésre koncentrálok, a sütés egyelőre luxusszámba megy. Most már tudok valamennyire előkészülni Ádi mellett, de egy teljes folyamatot nem tudok végigvinni, mindig kell szünetet tartanom. Szóval elszoktam a sütéstől és erre a legjobb bizonyíték, hogy tegnap délután összeállítottam egy vegán mandulás földimogyorókeksz tésztát, aztán este fektetés után beraktam a sütőbe. Úgy érzékeltem, hogy kb. 20 perce lehettek bent (ez nekem nem tűnt soknak, úgy emlékeztem, hogy korábban is 15-20 percig sütöttem kekszeket 170-180 fokon), amikor éreztem az illatot… nagyon sült illatot. Kiveszem a sütőből és feketére voltak égve. Kuka! Sajnáltam, mert nagyon kívántam már, hogy végre valami általam sütött nasit egyek este, amikor nincs energiám semmire, csak kidőlök a kanapén és Szex és New York jeleneteket nézek YouTube-on (az egyik kedvencem). Maradt a csoki kocka, de jövő héten újra megsütöm és hozom a receptet nektek! Vegán kókuszos répa muffin Hozzávalók 12 db-hoz: - 1 bögre zabliszt - 3/­­4 bögre tönköly fehérliszt - 1 és 1/­­2 bögre reszelt répa - 1 evőkanál őrölt lenmag - 3 evőkanál víz - 1/­­4 bögre kókuszvirág cukor - 1/­­3 bögre almaszósz - 1/­­4 bögre kókuszolaj (olvasztott, folyékony állapotban) - 1 teáskanál sütőpor - 1/­­2 teáskanál szódabikarbóna - 1/­­2 teáskanál só - 1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint) - 1/­­2 bögre kókusztej (mandula-, rizs-, zab és szójatej is használható) - 1 vaníliarúd kikapart magjai (A recepthez használt bögre 250 ml-es.) Egy tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni néhány percig, amíg kocsonyás állagú lesz. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljük ki a muffintepsit papírkapszlikkal. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: almaszósz, kókusztej, kókuszolaj, kókuszvirág cukor, lenmag keverék, majd jöhet a reszelt répa. A nedves hozzávalókat öntsük a szárazhoz és jól keverjük el. Kanállal osszuk el a tésztát egyenlő részben a muffinformákban. Süssük 175 fokon kb. 25-30 percig, amíg aranybarnák lesznek. Kivétel előtt azért végezzünk tűpróbát, hogy jól átsültek-e a muffinok. Tipp: a liszteket tekintve lehet variálni. Zabliszt helyett lehet köleslisztet vagy akár hajdinalisztet használni; a tönköly fehérliszt helyett pedig simalisztet vagy teljeskiörlésű lisztet. Az almaszószhoz az almát meghámoztam, kimagoztam és egyszerű baba almareszelőn pépesítettem. Ha nincs ilyen reszelőnk, akkor kiválthatjuk egyszerű DM-ben, Rossmannban kapható bio bébi almapürével. Fotóbomba… egy Ádi kéz betámad

2014. tavaszi Vegán Kihívás, 1. hét

2014. március 13. Vegagyerek 

2014. tavaszi Vegán Kihívás, 1. hét Ez a bejegyzés 2014. március 13 - 19. lesz elérhető, utána törlésre kerül!! 1. HETI MENÜ (1-7. NAP):1.   NAP Reggeli: - Diós-erdei gyümölcsös zabkása Ebéd: - rozmaringos főtt csicseri (főtt csicserire kis olívaolaj, citormlé, só, bors, és friss rozmaring, vagy zöldfűszerkeverék), valamilyen gabonával, pl. kuszkusszal és vegyes salátával Vacsora: - brokkolis - vörös káposztás spagetti Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 2.   NAP Reggeli: aszalt sárgabarackos quinoa-amaránt müzli Ebéd: spenótos rizottó Vacsora: édesburgonyás sárgarépakrémleves diós petrezselyempesztóval 1-2 szelet pirított barna kenyérrel) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 3. NAP Reggeli:1-2 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér valamilyen olajos mag krémmel (pl. mandula, kesudió, szezám), és esetleg cukormentes lekvárral (pl. bio cukormentes szilvalekvár, vagy bio agave sziruppal édesített gyümölcslekvár); friss gyümölcs (ezt áttolhatod uzsonnára is) Ebéd: leves előző napról + csicsókás babfasírt vegyes zöldsalátával Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 4. NAP Reggeli: - Málnás-amarántos szójajoghurt pirított kókusszal (bármilyen szezongyümölccsel készítheted!) Ebéd: - a paradicsomos-gombás polenta előző napról, akár friss salátával kiegészítve Vacsora: - csicsókás babfasírt előző napról friss salátával, vagy nyers zöldségszeletekkel Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 5.   NAP Reggeli: napraforgós-mandarinos reggeli kása Ebéd: paradicsomos szendvics: 2 szelet pirított barna kenyér közé tegyél felszeletelt paradicsomkarikákat, egész bazsalikom leveleket, zöld leveles salátát, csírákat és megkenheted akár tojásmentes kölesmajonézzel is. http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2011/­­01/­­tofusalatas-szendvicskrem-es.html Ha gazdagabban szeretnéd megpakolni, akkor egy-két szelet füstölt tofut piríts meg kis olajon, vagy grillezd meg,  pici szójaszósszal ízesítve, és azt is tedd a kenyérbe húspótlóként. Vacsora: tepsiben sült zöldségek: különféle zöldségek, amiket találsz a hűtőben, felaprítva (szezonálisak mehetnek bele nyugodtan, sütőtök, cékla, káposztafélék, répa, stb., figyelj rá, hogy nagy kockákra vágd, ne süljön szét!:-) meglocsolva kis olívaolajjal, hozzá só-bors, és süsd meg a sütőben! Salátát nyugodtan ehetsz hozzá, vagy ha nagyon éhes vagy, valamilyen gabonát is főzhetsz hozzá (rizs, quinoa stb.)! Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 6. NAP Reggeli: kiviszószos almatorony Ebéd: babkrémes-petrezselyempesztós tekercs Uzsonna-desszert: meggyes banánfagyi Vacsora: barna rizsgolyók bazsalikomos kesuszósszal  Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 7. NAP Reggeli: diós-banános hajdinamuffin gabonakávés-natúr szójatejes cappuccinoval Ebéd: csicserikrémes padlizsán-lasagne Uzsonna-desszert: nyers avokádós csokipuding Vacsora:  tökmagpástétom friss zöldség szeletekkel, csíkokkal/­­ teljes kiőrlésű pirítóssal Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint  

Meggyes banánfagyi

2014. március 13. Vegagyerek 

Meggyes banánfagyi Egy rendkívül egyszerű cukormentes édesség, amit csak úgy faltak a gyerekeim is!:) Van egy titkos összetevője, a kakaó, és ez egészen különleges plusz ízt ad neki! Arra viszont figyelj, hogy a fogyasztás előtti napon be kell hozzá tenni a fagyasztóba a banánt, aminek kb. 10 órára van szüksége! Meggyes banánfagyi Elkészítési idő: kb. 10 perc + kb. 10 óra a banán fagyasztásához! Hozzávalók (2 főre): 300 g érett banán 130 g fagyasztott meggy 1/­­2 tk. kakaó 45 g rizsszirup/­­ agave szirup A meghámozott, kisebb darabokra vágott banánokat tegyük egymástól távol egy sütőpapírral letakart tányérra, és rakjuk a fagyasztóba egy éjszakára (kb. 10 óra). Másnap turmixoljuk össze a banánt a többi hozzávalóval együtt egy konyhai aprítógépben. Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Spenótos rizottó

2014. március 12. Vegagyerek 

Spenótos rizottó A barna rizs egyik legnagyobb előnye a fehér rizzsel szemben a hántolatlan héjban található tápanyagtartalom, melyek közül a legértékesebb a B1 vitamin. A fehér rizs a hántolás, és a fényezés miatt a B1 vitamin-tartalom 80%-át elveszíti!  Én már annyira hozzászoktam, hogy szerintem sokkal-sokkal finomabb, mint a fehér rizs!:) Spenótos rizottó Elkészítési idő: kb. 50 perc Hozzávalók (2 főre): 200 g barna rizs 1,5 lila hagyma, finomra aprítva 1 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva 160 g bébi spenót (vagy fagyasztott leveles spenót), durvára aprítva 1 tk. rizsszirup/­­ agave szirup őrölt fekete bors 1 ek. fehér mandulakrém (vagy őrölt mandula) 80 ml szénsavmentes ásványvíz 1 ek. frissen facsart citromlé A barna rizst enyhén sós vízben megfőzzük (a csomagoláson javasolt idő szerint, általában 40 percig). Felforrósítjuk az olívaolajat, és a lila hagymát közepes tűzön kb. 3 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát és még 2 percig pároljuk. Következik a rizs, vagy agave szirup, átkeverjük, sózzuk-borsozzuk. Beletesszük a spenótot, kicsit összeforraljuk, majd hozzákeverjük a megfőtt rizst. A mandulakrémet az ásványvízzel elkeverjük, és ráöntjük a kész ételre. Ráfacsarjuk a citromlevet, jól összevegyítjük, és még egyszer sózzuk-borsozzuk. Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth


Az összes 'rizs' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!