rizs receptek - Vegetáriánus receptek

rizs receptek

Karácsonyi citromkrémes gofri (vegán)

tegnapelőtt Mindennapi ételeink 

Karácsonyi citromkrémes gofri (vegán) Nagyon finom, próbáljátok ki, hiszen gyors, mutatós és olcsó édesség. Ne feledjétek, hogy karácsonykor is érdemes a fehér cukor helyett barnát használni, vagy egyéb alternatív édesítőszereket, most gyümölcscukrot tettem ebbe a süteménybe, nagyon finom volt.  Hozzávalók: 1 pohár finomliszt 1/­­2 pohár durumliszt 1/­­2 pohár teljes őrlésű liszt 1 kk. foszfátmentes sütőpor 2 ek. gyümölcscukor 3 ek. rizs italpor víz -amennyit felvesz A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor 2 nagy citrom leve és héja gyümölcscukor, vanília - ízlés szerint 1 l növényi tej  4-5 ek. kókusz habkrém Elkészítés: A gofri tészta alapanyagjait összekeverjük és 3 órán át állni hagyjuk. Majd a hagyományos módon kisütjük - előtte növényi margarinnal kenjük ki a gofrisütőt.  A pudingot szintén a hagyományos módon készítjük: 5 ek. kivételével felforraljuk a növényi tejet, eközben ezzel a kimaradt tejjel kikeverjük a pudingot, hozzáadjuk a gyümölcscukrot, citromlevet és héjat, beleöntjük a forrásban lévő tejbe és forrás után még pár percig főzzük. Amikor kihűlt, belekeverjük a habkrémet. Megrakjuk a kisült gofrikat és tortaként tálaljuk ezt az egészséges finomságot. 

Vegán sült banános áfonyás zabkása

2014. december 17. Zizi kalandjai 

Vegán sült banános áfonyás zabkása Nagyon sokszor eszünk kását reggelire (zabpehelyből, rizspehelyből, tönkölydarából – végtelen kombinációja van), de néha jó változtatni a megszokott dolgokon. Ez általában hétvégén történik (na, nem minden hétvégén), amikor jobban ráérünk és ilyenkor palacsintát sütök. Mindenki imádja persze, nem lehet belőle eleget készíteni. Ez a kása abban tér el a hagyományostól, hogy össze van sütve. Nagy előnye, hogy előző nap össze lehet keverni, berakjuk a hűtőbe és másnap reggel a sütő előmelegítésével megvan 30 perc alatt, amíg mi elkészülünk és már csak reggeliznünk kell. Ennek is nagyon sok variációja van, nyugodtan rakjatok bele más friss gyümölcsöt vagy aszaltat és bármilyen maggal fel lehet dobni – dió, mandula, paradió, törökmogyoró -, de el tudom képzelni napraforgómaggal vagy mákkal és citromhéjjal ízesítve is. Mi zabból csináltuk és köztudott a zab melegítő hatása, tehát télen még jobban is esik egy tálka meleg reggeli. Nálunk karácsonykor biztosan újra el lesz készítve és, hogy ünnepibb legyen gránátalma magokat szórok majd a tetejére! Vegán sült banános áfonyás zabkása Hozzávalók kb. 3-4 főre: - 1 bögre zabpehely - 1/­­4 bögre mandula- vagy rizstej - 3/­­4 bögre áfonya (friss vagy fagyasztott, de lehet használni málnát, szedret) - 1/­­2 bögre kesudió, apróbb darabokra vágva - 2 db banán, meghámozva, felkarikázva - 1 evőkanál kókuszreszelék - 1 teáskanál fahéj - lehet édesíteni juhar-, rizs-, agavésziruppal vagy mézzel, de én nem tettem bele semmit Tegyük a zabpelyhet egy hőálló tálba és öntsük le forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni kb. 10 percet. Amikor a zabpehely magába szívta a vizet, adjuk hozzá a szeletelt banán nagy részét (hagyjunk egy keveset a tetejére), az áfonyát, a kesudiót, a kókuszreszeléket, a fahéjat és öntsük hozzá a mandulatejet. Jól keverjük össze, majd öntsük bele egy kis sütőtálba. A tetejét díszíthetjük a megmaradt banán karikákkal, áfonyával, kesudióval. 180C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percet, amíg a teteje éppen megbarnul.

Írott vegán mézeskalács

2014. december 15. La Veganista 

Írott vegán mézeskalácsEz a kalács tényleg vegán, mivel nem tartalmaz mézet. Rizssziruppal készül, ez az édesítő hasonlít leginkább állagában, ízében, színében és egy kicsit talán ízében is a mézre (legalábbis méz utáló ismerősöm szerint). A recept másik különlegessége az, hogy a hagyományos írókás díszítést alkalmaztam, természetesen azt is veganizálva, tojásfehérje nélkül. A mézeskalács díszítés művészet, kell hozzá kreativitás, kézügyesség, és gyakorlat, de kis elszántsággal mindenki képes megalkotni a saját mesterművét. A receptben szereplő kalácsmennyiséget kb. egy óra alatt kontúroztam, a képen a teljes mennyiség egyharmada látható. Bőven jut ajándékozásra is. Hozzávalók: A tésztához: - 250g rizs szirup (langyosra melegítve) - 120g vegán margarin, vagy kókusz zsír (megolvasztva) - 120g porcukor - 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék - 1 púpos teáskanál kakaópor - 50 dkg liszt - 1 kávéskanál szódabikarbóna A kenéshez: - növényi tej Az íráshoz: - 2 csapott evőkanál étkezési keményítő - 10 dkg porcukor - 1 teáskanál citromlé (elhagyható) - víz Így készítsd el: - Mérd ki a lisztet és szitáld bele egy nagyobb tálba. Keverd bele a porcukrot, a szódabikarbónát. Az olvasztott vegán margarint vagy kókusz zsírt keverd el a rizs szirupban, majd öntsd a lisztre, melynek közepébe előzőleg mélyedést alakítottál ki. Ezután gyúrd össze a tésztát és fóliával befedve tedd a hűtőbe néhány órára, hogy szilárdulhasson. - A hűtőből kivéve egy szilikon lapon, vagy lisztezett nyújtódeszkán 3-4mm vastagra nyújtsd a tésztát és különböző kiszúrókkal vágj ki belőle figurákat, amíg az összes tészta el nem fogy. A mézes figurákat egymástól kellő távolságban (sütés közben egy kicsit megnőnek) helyezd el a sütőpapírral bélelt tepsiben. 170-180°C-ra előmelegített tepsiben kb. 15 perc alatt süsd meg és sütőrácsra szedve hagyd kihűlni. (A kalácsok tetejét meg lehet kenni növényi tejjel, hogy fényesebbek legyenek, de tapasztalatom szerint nem dob raja annyit, hogy megérje a vesződséget.) - Az íráshoz a porcukrot, az étkezési keményítőt a citromlevet és némi vizet összekeverünk. A krém állaga legyen sűrű, nem folyós. A krémet töltsd egy zacskóba, ami habzsákként funkcionál, a nyomd le az aljáig, úgy, hogy ne maradjanak levegőbuborékok sehol. Kösd el a zacskó tetejét, vágj egészen pici lyukat a csücskére. Egyenletes nyomással, vezetve a glazúrszálat rajzolj kontúrokat, mintákat a teljesen kihűlt kalácsokra. - Írás után hagyd szabad levegőn a mesterművedet mindaddig (2-3 óra), amíg meg nem köt rajtuk a díszítés. Utána csomagolható.

Olívapástétom

2014. december 8. Kertkonyha 

OlívapástétomEleged van az ízetlen szendvicsekből? Unod ugyanazt a vajkrémet és párizsit évek óta? Valami igazán karakteres, emlékezetes szendvicskrémre vágysz? Akkor ajánlom ezt az extra hard core pástétomot jó barátjával, a kosszarv-paprikával. Egyéb mellékhatás: bitang egészséges! :) Hozzávalók egy pohár pástétomhoz: [...] Bővebben!

Indiai paradicsomos padlizsán

2014. december 1. Vegán muflon 

Indiai paradicsomos padlizsánMeggyőződésem, hogy ha annak idején Kolumbusz nem egy ótvaros kínai piacról szerzi be a GPS-t, ma jó pár millióval több vegetáriánus és vegán élne körülöttünk. (A nők pedig Ajay Devgn t ajnároznák az amúgy vegánná érett Brad Pitt helyett.) Újfent egy olyan indiai specialitás következik, melynek hatására a tesztelő ízlelőbimbói öntudatra ébrednek, és minimum befektetői tanácsadói babérokra törnek. Egyesekből pedig a nemzet színésze lesz, és verset szaval állami ünnepélyeken. Az egykori gazdatest pedig könnybe lábadt szemekkel figyeli, és így büszkélkedik majd a körülötte állóknak: "az én számban lakott hosszú évtizedekig!" Mindemellett a következő étel gasztronómiai esőemberek számára is könnyedén elkészíthető. Beszerzendő: 1 db baromba puffadt padlizsán 3 db paradicsom 1 db hegyes erőspaprika (de jalapenóval is tökéletes) 2 kiskanál kurkuma 1/­­4 kiskanál asafoetida (vagy 1 kiskanál fokhagymapor, de inkább szerezzük be a tradicionális fűszert, nagyon megéri) 1 kiskanál római kömény só Feltéve és megengedve: A padlizsánt felkockázzuk és olívaolajon puhára pároljuk. (Ha kicsit megbarnul, még tökéletesebb.) Eközben egy másik tárolóeszközben szintén olajat hevítünk, és irgalmat nem ismerve beleszórjuk a felaprított erőspaprikát és a fűszereket. Ezt 2-3 percig pirítjuk, kevergetjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott paradicsomot. Szintén pár percig kevergetjük, majd beleborítjuk a padlizsánt és megforgatjuk. Rizsával tálaljuk.

Banános-csokis tejberizs mandarinnal

2014. november 25. Éltető ételek 

Banános-csokis tejberizs mandarinnalHirtelen felindulásból készült ez a desszert. Volt egy kevés tejrizs a spájzban, valamint épp vettem a DM-ben fincsi vaníliás rizstejet. Ez az egyfajta (ISOLA), amit elfogadnak a gyerekek, és valóban még nekem is ízlik. Nos, ez volt az alap tej, és persze kásának is nevezhetjük, de jobban hangzik a tejberizs, igaz? A gyerekkoromat idézi, gyakran került az asztalra, no de ez csak nevében hasonlít rá, annál finomabb és egészségesebb. Hozzávalók (2 adag): - 1 bögre tejrizs - 3 bögre vaníliás rizstej - 1/­­2 kávéskanál valódi vaníliapor - csipet himalája só - 1 evőkanál kókuszreszelék KÉN-DIOXID mentes legyen, sokkal finomabb!!! - 1 evőkanál mazsola - 1 banán - 1 mandarin - narancs- vagy mandarinolaj - 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor - ízlés szerint juharszirup vagy más alternatív édesítő (pl. kókuszvirágcukor) Elkészítése: - A tejet tegyük fel főni, adjuk hozzá a kókuszt, vaníliaport és a mazsolát. - Szórjuk bele az átmosott rizst, és főzzük puhára. - A banánt villával törjük össze, majd keverjük a megfőtt tejberizshez. Nyomjuk bele a mandarin levét, pár csepp narancsolajat és a kakaóport is keverjük hozzá. Ekkor már nem kell visszatenni a tűzre. - Díszítsük mandarinnal.Jó étvágyat

Kozáksapka vagy hólabda reformosan (vegán)

2014. november 23. VegaLife 

Kozáksapka vagy hólabda reformosan (vegán) Gyermekkoromat idézi ez a süti. A legtöbb karácsonykor készítettünk ilyet. Örömömre szolgál, hogy ez is elkészíthető tojás, tej, fehér cukor, margarin nélkül. Remek lehetőség akár a (vegán) karácsony vagy más ünnep menüjébe iktatva, s így egészséget kímélve ugyanakkor hagyományos ízt sem nélkülözve lehet részünk az édes csábításban.  A recept Hozzávalók: Sütemény tésztája: -  1 bögre liszt (1/­­3 része teljes kiőrlésű, 2/­­3 része fehér liszt -  1 teáskanál szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor -  1 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/­­gyümölcscukor/­­nyírfacukor, stb) -  1 evőkanál karobpor vagy kakaópor -  1/­­2 vanília belseje -  2 evőkanál napraforgó olaj -  kb 1 bögre víz   Elkészítés: Először a száraz alapanyagokat keverjük össze (liszt, szódabikarbóna/­­sütőpor, édesítő, karob por, vanília belseje), annyi vizet öntünk hozzá, ami által piskóta-szerű tésztát kapunk. Ekkor keverünk még hozzá egy kevés olajat. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, az így kapott korongokat kettévágjuk, megtöltjük mindegyik korongot krémmel, kókuszba forgatjuk a szélét, majd karobos/­­kakaós csokiszószt kanalazunk a tetejére. Hidegen tároljuk néhány órát vagy egy éjszakát, majd fogyasztható is. Kókuszos krém: -    1/­­2 liter rizstej (rizstejpor - gazdagon - és víz, vagy dobozos rizstej, vagy saját készítésű risztej) -    10 dkg kókuszreszelék -    vanília belseje -    reszelt citromhéj -    3-4 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/­­gyümölcscukor/­­nyírfacukor, stb) -    2-3 evőkanál kukoricakeményítő -    3 evőkanál lágy kókuszzsír   A krém elkészítése: A rizstejet feltesszük főzni, és elkeverjük benne a lereszelt citrom héját, a kikapart vaníliát, a kókuszreszeléket és az édesítőt. A kukoricakeményítőt kb. 1/­­2 dl vízzel simára keverjük, és a rizstejhez keverjük folyamatos keverés közben. Miután besűrűsödött, mint a puding, levesszük, és langyosra hűtjük. Mielőtt kihűlne, beletesszük a kókuszzsírt. Egy kevés frissen facsart citromlevet is adhatunk hozzá. Csokimáz: -  2 evőkanál karobpor vagy kakaórpor1 -  2 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/­­gyümölcscukor/­­nyírfacukor, stb) -  2 evőkanál kókusz zsír -  3-4 evőkanál növényi tej   A máz elkészítése: A kókuszzsírt megolvasztjuk, beleszórjuk a karobport, vagy kakaópor, hozzáadunk ízlésünknek megfelelő mennyiségű édesítőt (nádcukor, nyírfacukor, stb.) Alacsony lángon forráspontig keverjük, majd növényi tejet is hozzáadunk. Még kevergetjük, míg újra forrni kezd, lezárjuk, kihűtjük, majd a sütemény tetejére kenjük.  

Vegán (édes)burgonyás pogácsa

2014. november 16. Zizi kalandjai 

Vegán (édes)burgonyás pogácsa Ma délután babatalálkozós édesburgonya (batáta) partira voltunk hivatalosak a barátainkhoz… hogy miért pont édesburgonya a parti témája, annak hosszú története van, de a lényeg, hogy sikerült végre magyar, ásotthalmi édesburgonyát vennem. Valójában ez egy burgonyás pogácsa, csak tettem hozzá egy darab édesburgonyát is, ami szépen megszínezte sárgára (igen, a szín nem tojástól van). Természetesen elkészíthető csak burgonyából is, nem kötelező édesburgonyát tenni bele. Még soha nem sütöttem vegán pogácsát, de úgy érzem, hogy első alkalomnak kiváló volt ez az indulás. Mindig idegenkedtem a “margarin” használatától, de aztán rájöttem, hogy most már vannak igen jó minőségű margarinok – erről beszél Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök is ebben a cikkben -, plusz vannak olyanok, akik laktózérzékenységük miatt bármennyire is szeretnék, nem fogyaszthatnak vajat. Egyébként ebbe a pogácsába csak egy kevés bio margarin (nem génkezelt alapanyagokból készült, nem hidrogénezett!) került, mert nem volt itthon több, a maradék zsiradékot puha kókuszzsírral váltottam ki. Finom, puha pogácsákat kapunk végeredményül, amely a háromszori hajtogatásnak köszönhető. Szóval idő mire elkészül a pogácsa, viszont nagy munkát nem igényel, és a végeredmény magáért fog beszélni. Ádi is rájárt, bár ő inkább kikapott egyet, harapott belőle, visszarakta, majd kivett egy másikat, abból is harapott egy falatkát…  Vegán (édes)burgonyás pogácsa Hozzávalók: - 500 g burgonya + édesburgonya (egy közepes darab), meghámozva, felkockázva - 500 g simaliszt - 250 g jó minőségű margarin /­­ kókuszzsír, szobahőmérsékletű - 1 tasak (7-9 g) szárított élesztő - 125 ml langyos rizstej + egy kevés a kenéshez - só Tegyük egy lábasba a burgonyát + édesburgonyát, öntsük fel vízzel és főzzük puhára. Szűrjük le, majd törjük pépesre burgonyatörővel. Öntsük egy bögrébe a langyos rizstejet, adjuk hozzá az élesztőt, keverjük el és hagyjuk felfutni 4-5 perc alatt. Tegyük egy tálba az összetört burgonyát, adjuk hozzá a lisztet, a puha margarint/­­kókuszzsírt, a felfutott élesztőt, majd sózzuk ízlés szerint. Gyúrjuk össze a tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk 45 percet kelni. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centiméter vastagra, majd a négy oldalát középre hajtva hajtogassuk össze. Tegyük rá a konyharuhát és hagyjuk kelni 15-20 percet. Nyújtsuk ki, majd megint  hajtogassuk össze… ezt ismételjük összesen még kétszer. Az utolsó nyújtásnál szintén fél centiméter vastagra hagyjuk a tésztát, késsel rácsozzuk be a tetejét. Szaggassunk pogácsákat belőle, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg a tetejüket rizstejjel. Süssük 180C fokon kb. 20 percig, amíg aranybarnák lesznek.

Fehérje bevitel. Egy tévhit, ami évente 70 milliárd állat életébe kerül!

2014. november 14. Vegan Spirit 

Fehérje bevitel. Egy tévhit, ami évente 70 milliárd állat életébe kerül!Évente ugyanis ennyi állatot mászárolnak le. Ennek pedig fő oka a megszokáson kívül az, hogy a fehérjebevitellel kapcsolatban erős félelem és tévhit lakozik az emberek többségének a tudatában. Az igaz, hogy többféle hiánybetegség jelentkezhet egy vegán embernél, (akár csak egy mindenevőnél) ha rosszul étkezik, de fehérjehiányos vegánnal még nem találkoztam, nem is olvastam ilyenről, és nem is halottam példát, hogy más találkozott volna ilyennel. Pedig évek óta bújom a netet pro és kontra a témában. Tehát gyakorlatilag fehérjehiányosan táplálkozni majdhogynem lehetetlen! Az egész fehérjebevitel köré épült félelem és félretájékoztatás, miszerint a növényi fehérjék nem teljes értékűek, és komplettálásra szorulnak, Frances Moore Lappé: Diet for a Small Planet című 1971-es könyvéből ered. Ő volt az, aki felvetette ezt, azonban a 10 évvel későbbi, 1981-es könyvének kiadásakor megcáfolta korábbi felvetéseit, felismerve, hogy azok tévesek volta, és túlgondolta azt. Ez a téveszme már több mint 40 éve él, áldozatai pedig állatok tízmilliárdjai évente, és milliónyi ember, aki rákos lesz a magas állati fehérje bevitel miatt. Ráadásul annak ellenére, hogy már maga a szerzője is megcáfolta, csak nem akar megszűnni mégsem... A legnagyobb tévhit általában a növényi táplálékok létfontosságú (vagy esszenciális) aminosav összetételével kapcsolatban van. Gyakorta azt szoktuk hallani, mind vegyes táplálkozásúaktól, mind vegánoktól, hogy a növényi táplálékok hiányosak bizonyos létfontosságú aminosavakban, például a hüvelyesek metioninban vagy a gabonák lizinben, emiatt pedig "komplettálni" (kiegészíteni/­­keverni) kell ezeket, hogy hozzájussunk az összes létfontosságú aminosavhoz. Magával a "hiányos" szóval, azt sugallják nekünk, hogy abból a táplálékból teljes mértékben hiányzik, vagy nem található meg benne megfelelő mennyiségben, és hiába is fogyasztanánk el elegendő mennyiségű kalóriát belőle, képtelenek lennénk fedezni azt az adott aminosavat - és itt van a probléma, hiszen ez nem igaz. Minden nem ember által "előállított" táplálék, mind tartalmaz fehérjét, mind tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat. Egyik ételcsoport (gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonák - még a finomított gabonák, mint fehér rizs, fehér kenyér vagy fehér tészta -, diófélék, olajos magok és gombák) sem hiányos semelyik létfontosságú aminosavban. Csupán a többi aminosavhoz viszonyítva, arányaiban kevesebb fordulhat elő egyes aminosavakból, egyes táplálékokban, azonban ha elég táplálékot veszünk magunkhoz (magyarul elég kalóriát fogyasztunk és nem éheztetjük magunkat), akkor akár egyetlen táplálékból is - néhány ritka kivételtől eltekintve - fedezhetnénk a létfontosságú aminosav szükségletünket (értsd, például csak rizst, burgonyát, babot, kivit, ribizlit, paradicsomot, brokkolit, salátát stb., magában fogyasztva, bármiféle más táplálék hozzáadása nélkül). Erről bárki meggyőződhet maga is, bármilyen étrendi napló segítségével (pl.: http:/­­/­­cronometer.com ), melyek mind az USDA adatbázisára épülnek, amik képesek kilistázni az egyes táplálékok aminosav-mennyiségét. Így a felvetés, miszerint, aki csak (akár csak egyetlen féle) növényi táplálékot fogyaszt "másodrangú/­­hiányos" fehérjét fogyaszt, teljességgel alaptalan. A másik gyakori tévedés pedig a fehérje mennyiségét illetően szokott felmerülni, amiről azt gondolják az emberek, hogy abból rengetegre van szükségük, legfőképpen, ha komoly fizikai munkát végeznek. Itt érdemes feltenni a kérdést, hogy az elfogyasztott fehérjét mire is használja a szervezetünk. Két dologra használhatja: karbantartásra és energiaellátásra. A karbantartás része a dolognak az, amiért az embereknek fehérjét (és vele együtt létfontosságú aminosavakat) kellene fogyasztaniuk, amiből a szükséges mennyiség azonban rendkívül alacsony. Dr. William Rose 1949-ben adta közzé elsőként (infó ITT) az ember fehérje- és létfontosságú aminosav szükségletét, amiben 20 grammnyi (a nitrogénegyensúly fenntartására elegendő) fehérjeminimumot állapított meg (a hagyományos testépítőkénél nagyságrendekkel kevesebb fehérjét fogyasztó, de izomépítésre mégis képes nyers gyümölcsevőket, lásd ITT), és a jelenlegi ajánlásoknál szintén alacsonyabb szükségletet talált a létfontosságú aminosavakból is (noha a hivatalos ajánlásokban szereplő 0,66g-0,83g/­­testtömeg kilogrammnyi fehérje - ami bizonyos biztonsági ráhagyást tartalmaz - is könnyűszerrel fedezhető). Ennél a mennyiségnél kevesebb fehérjét, és a meghatározott létfontosságú aminosavak mennyiségénél kevesebbet fogyasztani - teljes értékű, fehérjét tartalmazó, növényi táplálékokból, néhány ritka kivételtől eltekintve - csak kalóriahiánnyal egybekötve (szándékos éheztetéssel, valós éhezéssel - lásd fehérjehiánytól, és egyéb hiányoktól is szenvedő, éhező afrikaiak - vagy teljes táplálékmegvonással, mint például böjtöléssel) lehet. Ezenkívül az emberekben az maradt meg valahonnan, hogy a fehérje egy jó energiaforrás, holott az a cukor, amelyből már az étkezés során egy adag a nyelvünk alól felszívódik a véráramba, és azonnali energiát biztosít, ellentétben ezzel a fehérje (akárcsak a zsír) nagyon lassan emésztődik a gyomorban, melynek során a szervezetünk az elfogyasztott fehérjét aminosavakra bontja, majd azok 65-85%-át glükózzá alakítja (egy folyamat révén, melynek neve glükoneogenezis), mert az önmagában használhatatlan energiaforrásként. Ezért az olyan emberek, akik túl sok fehérjét fogyasztanak (mint például a testépítők), folyamatosan arra kényszerítik a szervezetüket, hogy a lassan emésztődő és későbbiekben még glükózzá is átalakítani szükséges fehérjéből (aminosavakból) fedezzék az energiaszükségletüket, ahelyett, hogy azt könnyedén felhasználható szénhidrátból tennék.   Az imént leírtakból világosan látszódik, hogy, energiaellátásra egyáltalán nem is tanácsos fehérjét fogyasztanunk. Még karbantartásra sem ajánlott a túlzott fehérjebevitel, hiszen következtében a szervezetünkben felhalmozódhat az ammónia, mely izomfáradtságot okozva pontosan azt váltja ki, amit minden bizonnyal el szerettünk volna kerülni. Aki további olvasnivalóra vágyik a témában, annak ajánlom a következő angol nyelvű oldalakat: http:/­­/­­michaelbluejay.com/­­veg/­­protein.html https:/­­/­­www.drmcdougall.com/­­misc/­­2007nl/­­apr/­­protein.htm http:/­­/­­www.nealhendrickson.com/­­mcdougall/­­031200puprotein.htm írta: GS    

Vörösboros-fokhagymás gomba kaliforniai paprikával

2014. november 10. Vegán muflon 

Vörösboros-fokhagymás gomba kaliforniai paprikávalA legutóbbi recept óta vagy háromszáz levelet kaptam. Egy Gnobo Butanghar nevezetű fiatalember ezt írta Nigériából: "??? ?? ???? ??????? ?? ????? ????? ?????? ?????? ??? ??????? ? !!!!!!!!" Aztán ennyiben maradtunk. Többen pedig azt sérelmezték, hogy az indiai fűszerarzenáltól törpeschnauzerré változtak. (Ezek után nyilván már csak diktálták a levelet.) Mivel a továbbiakban senkit nem szeretnék kitenni hasonló megrázkódtatásoknak, ezúttal egy olyan specialitást mutatnék be, melyhez egyáltalán nincs szükség fűszerekre. Komponensek: 25 dkg gomba (lehetőleg portobelló, de egyéb típusú is megfelel) 2 evőkanál szezámolaj 1 evőkanál balzsamecet 1 evőkanál szójaszósz 3 evőkanál vörösbor 2 gerezd fokhagyma 1 db kaliforniai paprika A folyékony összetevőket egy mélyebb serpenyőben összekeverjük és miközben - életmentő általános iskolai ismereteinket latba vetve - az általuk létesített kovalens kötésekről fantáziálunk, az elegyet közepes lángon melegíteni kezdjük. Majd kíméletlenül belenyomjuk a fokhagymát. Ez olyan illatfelhőt képez, hogy padlón rúgjuk magunkat a gyönyörtől. Ám ehelyett inkább helyezzük bele a felszeletelt gombát, majd pár perc kavargatás után a felcsíkozott kaliforniai paprikát. Kis lángon pároljuk, míg a paprika meg nem puhul, ha kell, vörösbort öntünk hozzá. Rizsával is tálalható, de tortillába tekerve is kiváló. Ímhol:

Indiai kofta - vegán verzió

2014. november 6. Vegán muflon 

Indiai kofta - vegán verzióAz Indiát övező misztériumok közül számomra korántsem a spirituális dolgok a legmegfejthetetlenebbek. Természetesen adódik a kérdés: hogyan képesek egyes jógik eltűnni aktuális helyükről, majd két másodperc múlva kilométerekkel arrébb felbukkanni? És vajon csomagolnak-e maguknak szendvicset az útra? És mint a reinkarnáció hangos hirdetői kétségbe esnek-e, ha azt hallják valamelyik embertársuktól: "holnaptól új életet kezdek"? Ezen kérdések elenyésznek ehhez képest: MI AZ ISTENT SZÍVNAK EZEK, HOGY ILYEN AKCIÓFILMEKET FORGATNAK??? Továbbá a szürrealitásra ennyire fogékony nép hogyan rendelkezhet ennyire tökéletes konyhával? Mert lehet, hogy rettentő mázlista vagyok, de eddig nem volt szerencsém olyan indiai specialitáshoz, amit ne találtam volna iste... pontosabban brahmainak, ganésainak, visnuinak és társainak. (fektetett nyolcas) És ha már itt tartunk, következzék személyes kedvencem, melynek eddig csak vegetáriánus változatát ismertem. Ez utóbbi túrót is tartalmaz, melyet csak igen körülményesen lehet helyettesíteni növényi összetevőkkel. No, de ráleltem a kofta tökéletesen vegán verzióra, mely még finomabb, mint az állati fehérjékkel teletömött. Összetevők: 2-3 db nagyobb krumpli fél fej karfiol 1 kiskanál koriander 4-5 evőkanál liszt 1 csipet(nem több!!!) asafoetida (fokhagymaporral helyettesíthető, abból több is mehet) ízlés szerint őrölt chilipaprika (ezt a fajtát nagyon tudom ajánlani, itthon is kapható) só Az öntethez: 1 (konzerv)doboz hámozott paradicsom (türelmesebbek házilag is elkészíthetik 6-7 paradicsom megfőzésével) 1 kiskanál római kömény vagy garam masala 1 kiskanál őrölt koriander 1/­­2 kiskanál gyömbér 1/­­2 kiskanál oregánó 2-3 babérlevél 1 csipet(nem több!!!) asafoetida (fokhagymaporral helyettesíthető, abból több is mehet) őrölt chilipaprika (kapszaicinfüggők itt kedvükre büntethetik magukat) só A megtisztított karfiolt és krumplit lereszeljük az alábbi gitártémára, majd a felesleges vizet a "frötty" hanghatás közepette kinyomkodjuk belőle. Összekeverjük a korianderrel, az asafoetidával (vagy a fokhagymaporral), a chilivel, valamint a liszttel, majd 3-4 centi átmérőjű golyóbisokat formázunk belőle. (Ha túl totymákosnak találjuk, további lisztet adunk hozzá.) Ezeket forró olajban ízlésesen kisütjük. Közben nekiállunk az öntetnek: Kevés olajon megpirítjuk a fűszereket az alábbi sorrendben egymáshoz adagolva: római kömény, chili, asafoetida (vagy fokhagymapor), gyömbér. Ezt egy darabig hevítgetjük, majd hozzáadjuk a paradicsom kb. felét. Pár perc kevergetés után jöhet a másik fele, majd a babérlevelek. Rizsával tálaljuk. A végeredmény annyira tradicionális és finom, hogy Síva vigad a magyar.

Vegán gyrostál

2014. november 2. Vegán muflon 

Vegán gyrostálHadd ne hozzak hírhedt példákat arra, miért is orosz rulett utcai vagy - pláne - vasútállomáson fellelhető gyrososnál kajálni! A belvárosi alkoholbogarak kedvenc tápláléka otthon is könnyen elkészíthető, ráadásul nem vagyunk rákényszerülve, hogy közben arab jódlit hallgassunk egy ótvaros gyorsbüfé hangszóróiból. És ami a legfontosabb: egyetlen csirke, pulyka, bárány vagy hasonló kedves lény nem hal keserves mártírhalált kulináris élvezeteink oltárán. Létezik ugyanis egy szejtán nevezetű komponens. Eddig legóvatosabb becsléseim szerint is fél életem ment rá arra, hogy elmagyaráztam, mit is takar ez a fogalom. (Mármint amellett, hogy az Ördögűző török változata is ezt a címet viseli.) Nos, a jó ügy érdekében szívesen feláldozom a maradék 50%-ot is: búzasikér. Jó, tudom, így sem járunk közelebb a megvilágosodáshoz... Többnyire kenyérsütéshez használatos, természetes összetevőkből álló por (illetve létezik csomagolt kész verzió is) magas fehérjetartalommal, melyből az egyik legpöpecebb húspótlót tudjuk előállítani. Nézzük, hogy zajlik ez a vegán gyrostál esetében! Komponensek: 150 gramm (kb. fél csomag) szejtánpor 1 evőkanál liszt 3 evőkanál szójaszósz 1 deci víz 2 kiskanál ételízesítő (Vegeta vagy ennek bio megfelelői) 2 kiskanál fűszerkeverék (görög vagy gyroshús típusú) Az öntethez: 1 kisebb kiszerelésű szójajoghurt vagy szójatejföl 1 gerezd fokhagyma kevés őrölt feketebors fél citrom leve hovatovább: 150 gramm rizs 1 paradicsom fél lilahagyma kevés jégsaláta A szejtánhoz hozzáadjuk a szójaszószt, a lisztet és a vizet, majd könyörtelenül összegyúrjuk. Az így kapott traktorbelső állagú elegyet három egyforma részre szeljük, majd szójaszószos-vegetás vízben készre főzzük. (Ennek biztos jele, hogy feljön a víz tetejére. Sírva könyörgök, ne főzzük túl!) Ezután felkockázzuk, kevés olajban megsütjük, közben hozzápasszítjuk a fűszerkeveréket. A rizst ugyebár már az elején feltettük főni némi só társaságában. Ha nem, akkor ezt pótoljuk. Az öntet elkészítése idegőrlő, komplex folyamat: a szójajoghurtba belenyomjuk a fokhagymát, a borsot és a citromlevet, majd összekeverjük. (Ha türelmesek vagyunk, állni hagyjuk a hüttőben.) A kész kompozíciót paradicsommal, jégsalátával és lilahagymával dekoráljuk. Vizuális élmény:

Fokhagymás tofu currys rizzsel

2014. október 31. Vegán muflon 

Fokhagymás tofu currys rizzselMég csak két napja indult, de nem mondhatja senki, hogy ezen a blogon nem lehet FOGÁST TALÁLNI!           Most pedig a szója alapú élelmiszerekről lesz szó. A tofu és a tempeh között az a különbség, hogy utóbbi tartalmaz egy néma h betűt, valamint sokkal hülyébben néznek ránk a boltban, ha érdeklődünk, hogy van-e. Tehát ha szeretnénk elkerülni, hogy Burkusné Boszporusz Irma így kérdezzen vissza: "Micsoda? Csempe?", akkor legyünk amondók, és használjunk tofut! Nyilván ez sem terem meg pacalország minden élelmiszerüzletében, de nagyobb G-Roby, illetve Spar boltokban garantáltan fellelhető. Ha pedig mégsem, akkor a legközelebbi, hűtővel rendelkező bioboltban. (Csórók, figyelem, a DM-ben fellelhető változat jóval kevésbé költséghatékony!) Tehátakkor. Komponensek: 1 doboz natúr tofu fél vöröshagyma (nem több) 2 gerezd fokhagyma 4 evőkanál szójaszósz 1 kiskanál kukoricakeményítő 150 g rizs 2 sárgarépa curry ízlés szerint A rizst szolidan sós vízben feltesszük főni. Közben a megtisztított, felkarikázott sárgarépát ellentmondást nem tűrően kevés olajon, kevés sóval megpároljuk, majd mikor kissé megpuhult, hozzáadjuk a rizst, majd a curryt, és összekeverjük. A tofut kibontjuk, majd káromkodva konstatáljuk, hogy a tasakban lévő víz már megint kifolyt a konyhaszekrényre. Felkockázzuk, akárcsak a kezünk ügyébe kerülő vöröshagymát. A szójaszószt kiöntjük egy edénybe, majd szakértelemmel hevíteni kezdjük. Beletesszük a hagymát, belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, és a tofut. 2-3 percig kevergetjük, majd örvendezünk, hogy az így keletkezett brutálisan finom illat illat három nap múlva is a lakásban terjeng. Vizuális élmény:

Sütőtökös szabdzsi

2014. október 30. Lét-tudatos konyha 

Sütőtökös szabdzsiJó pár sütőtök várakozik a veremben, ezért több olyan ételt is szeretnék készíteni a közeljövőben, amelyhez alapanyagként szükséges. Elsőre kicsit tartottam attól, hogy az alábbi ételben az édes íz fog érvényesülni, de nem így lett. Az eredeti recepten változtattam egy kicsit, feljavítottam egy kis krumplival. Köretként rizs, valamint kiegészítésként puri és zöldparadicsomcsatni készült hozzá. Hozzávalók: 1 kg sütőtök és burgonya (nálam az arány: 65 dkg sütőtök és 35 dkg krumpli) 2 dl darabos paradicsomszósz 2 ek olaj 1 mk római kömény 1/­­2 mk kurkuma 1/­­4 mk hing (asafoetida) víz Elkészítése: A sütőtököt és a krumplit megtisztítom és feldarabolom. Az olajon megpirítom először a római köményt, majd hozzáadom a darabokra vágott zöldséget és a többi fűszert. Kevés vizet öntök alá, majd párolom kb. 20 percig. Beleöntöm a paradicsomszószt és fedő alatt puhára főzöm. Ha elfő a leve, akkor vízzel pótolom. Forrás : Tiszta ízek szakácskönyv

Vegán karfiol barnarizs gratin

2014. december 8. Zizi kalandjai 

Vegán karfiol barnarizs gratin Na végre egy recept… állnak sorban a receptek, meg a nyereményjátékok, szóval igyekszem behozni a lemaradást az elkövetkező napokban és posztolni minél többet. Ez a sült karfiolos barnarizses finomság kitesz egy komplett ebédet, de el tudom képzelni a karácsonyi asztal egyik fogásának is. A barnarizst meg lehet főzni előre, utána már csak a karfiolt kell gőzben megfőzni/­­megpárolni és a szószt elkészíteni, a többit a sütőre bízhatjuk. A szószba és a tetejére vegán sajt került. Az Ádiról készült videó óta többen érdeklődtetek a vegán sajtról, így a GY.I.K.-ban írtam róla egy keveset, megtaláltok minden fontos infót a termékről. Vegán karfiol barnarizs gratin (Recept inspiráció: Sprouted Kitchen) Hozzávalók: - 1 közepes fej karfiol - 1 bögre főtt barnarizs - 1 kisebb fej lilahagyma, felaprítva - 3 gerezd fokhagyma, felaprítva - 1 és 1/­­2 bögre rizs- vagy mandulatej - 2 evőkanál tönköly fehérliszt - 3/­­4 bögre vegán sajt reszelve + egy kevés a tetejére - petrezselyemzöld a tetejére - egy kevés szerecsendió - csipet cayenne bors - só, bors - olívaolaj A karfiolt szedjük rózsáira és vízgőzben (tűzhelyen vízzel teli lábas felett) 6-8 perc alatt pároljuk éppen puhára. Öntsük egy tálba, adjuk hozzá a főtt barnarizst és tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra és olívaolajjal kenjünk ki egy közepes méretű sütőformát. Egy serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá a lilahagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és dinszteljük meg néhány perc alatt. Ekkor adjuk hozzá a lisztet, megkeverjük és főzzük további 1-2 percig. Szépen lassan öntsük hozzá a rizstejet és közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós a mártás. Ízesítsük szerecsendióval, cayenne borssal és lassú tűz felett sűrítsük be a mártást. Keverjük hozzá a 3/­­4 bögre sajtot és hagyjuk a sajtot elolvadni. A sajtos mártást keverjük a rizshez és karfiolhoz, ízesítsük még sóval és borssal, ha szükséges. Az egészet kanalazzuk át a sütőformába, szórjuk meg a petrezselyemzölddel és reszelt sajttal, tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 30 percig, amíg a teteje elkezd pirulni (a mártás pedig bugyogni). Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd langyosan tálaljuk.

Gombás-zöldséges ragu gluténmentes tésztával

2014. november 29. Éltető ételek 

Gombás-zöldséges ragu gluténmentes tésztávalEz egy igazán egyszerű étel, fél óra alatt tálalható is. Kedvenc zöldségünket tegyük bele, én mindig használok sárgarépát és brokkolit. Hozzávalók: (2 adag) - 1 csésze zöldség (sárgarépa, zeller, fehérrépa) - 1 csésze brokkoli rózsáira szedve - 6-8 db közepes méretű gomba - 1 közepes vöröshagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - 4-5 evőkanál rizstejszín (nekem az ISOLA márkájú ízlik) - 3-4 evőkanál zabliszt  - só, bors, chili, 1/­­2 leveskocka - kevés kókuszolaj - 1 csomag gluténmentes tészta Elkészítése: - Egy kevés kókuszolajon süssük meg a gombát annyira, hogy a keletkezett lé elpárologjon. Tehát már majdnem pirulnak a gombák. - Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, és a kockára vágott zöldségeket. Süssük-pároljuk együtt úgy 5 percig. - Reszeljük bele a fokhagymát és fűszerezzük. - Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, mivel zaftra szükség lesz. - Eközben főzzük ki a gluténmentes spagetti tésztát. - Mikor már majdnem megfőtt a répa, adjuk hozzá a brokkolit. - Pár perc elteltével szórjuk bele a zablisztet vigyázva, hogy ne legyen csomós. Akár ki is keverhetjük a rizstejszínnel, de  én nem szoktam ezért mosatlanítani. - Adjuk hozzá a rizstejszínt is. - Rottyantsuk össze, pár perc alatt besűrűsödik.Jó étvágyat!

Csípős csicseriborsó curry

2014. november 25. Vegán muflon 

Csípős csicseriborsó curryÉs a blog szerzője újfent teret enged India-fetisizmusának. Erre már csak azért is megvan minden jogalapja, mert aki a Budapest TV szórakoztató műsorain edződött, annak automatikusan jár a "fakír" titulus. Az indiai ételek egyetlen hátulütője, hogy főzés után a páraelszívó folyamatos zúgatása mellett is megállapítható, hogy három nappal ezelőtt mi készült a konyhában. És ehhez nem feltétlenül szükséges, hogy felmenőink között büszkélkedhessünk egy drótszőrű vizslával. Ugyanakkor az említett konyha ékkövei egytől egyig olyan dekoratívak, hogy hozzájuk képest Natalie Portman egy leszázalékolt cickányhernyó. Lásd a fotográfiát lent, előtte azonban az olvasmányos rész: Ingrídiönsz: 1 doboz (400 g) csicseriborsó-konzerv pár szelet jalapeno vagy ennél szigorúbb, vaskos erőspaprika 5-6 koktélparadicsom 1 csokor metélőhagyma 1 gerezd nagyobb fokhagyma 1 kiskanál római kömény vagy garam masala 1 kiskanál koriander 1 kiskanál őrölt gyömbér 1 kiskanál kurkuma 1 kiskanál görögszéna só Prászessz: A fokhagymát és az erőspaprikát felvágjuk aprója, majd kevés olívaolajon megpároljuk. A forró olajhoz hozzáadjuk a fűszereket, majd egy-két percig kevergetve pirítjuk. Végül hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, amit némi metélőhagymával dekorálunk, végül megsózzuk. Szakszerűen, ízlésesen tálaljuk rizsával.

Narancsos céklafőzelék

2014. november 19. VegaLife 

Narancsos céklafőzelék Nagyjából egy hónap és itt a karácsony, amikor ünnepi ízekkel (is) megörvendeztethetjük szeretteinket. Ugyan nem egy nagyon bevett dolog főzeléket készíteni karácsonyra, de a következőt akár erre az ünnepre is ajánlom. Hihetetlenül különleges íze van. A cékla és a narancs harmóniája megízesíti (nem csak) a karácsonyunkat. Milyen olcsó és egyszerű étel, mégis milyen nagyszerű! Ebből az élményből nem érdemes kimaradni! A recept Hozzávalók: - 1 kg cékla - 1 narancs - 2 dl kókusztej (dobozos) - víz - 2-3 gerezd fokhagyma - alufólia - só - rizsliszt   Elkészítés: A céklákat megmossuk és alufóliába minden darabot becsomagolva egy tepsiben kb. 1 óra alatt megsütjük. Kb. 45 perc sütés után a tepsi aljára egy kevés vizet öntünk (kb. 1-2 dl). A megsült, kihűlt céklát meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy lábosba tesszük. A kókusztejet egy kevés vízzel és néhány (4-5) kocka céklával, a narancs lereszelt héjával, a narancs húsával és egy kevés sóval alaposan összeturmixoljuk. Ha a narancshús rostjai nagyon egybe maradtak, szűrőn keresztül átszűrjük. Az így kapott rózsaszín lé egy részét kikeverjük 2-3 ek rizsliszttel, a többi folyadékkal pedig felöntjük a céklát. Hozzákeverjük a rizsliszttel kikevert folyadékot, forralunk rajta egyet, s közben főzelékké sűrűsödik az ételünk. Kész is a narancsosan eszméletlenül finom céklafőzelék.    

Gluténmentes almás pite gránátalmával

2014. november 14. Éltető ételek 

Gluténmentes almás pite gránátalmával Teljesen "rákattantam" a gránátalmára, de nem sütöm meg, hanem csak a tetejére szórom. A pite tésztája glutén- és tej- és tojásmentes, így bátran elkészíthetik ezekre érzékeny emberek is.  Hozzávalók: - 5 dkg kukoricaliszt - 5 dkg rizsliszt - 5 dkg kölesliszt - 5 dkg kókuszliszt - 10 dkg bio vaj - 2 teáskanál kókuszvirágcukor - csipet só - késhegynyi fahéj - késhegynyi szódabikarbóna - pici víz Töltelék: - 50 dkg alma - fahéj - vaníliapor - maréknyi dió - 1-2 evőkanál méz tetejére: gránátalma tészta megkenése: baracklekvár Elkészítése: A liszteket keverjük össze, majd morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a fűszereket, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy egy gyúrható tésztánk legyen.Egy kerámia piteformába nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy legyen pereme is.A sütőt melegítsük elő (180 fok), majd tegyük be a tésztát 10 percre.Ezidő alatt elkészítjük a tölteléket, Az almát vágjuk kis kockára. A diót száraz serpenyőbe pirítsuk meg, majd adjuk hozzá az almakockákat és a fűszereket. Keverjük bele a mézet is. Süssük össze a serpenyőben mindent.Az elősütött pitét vegyük ki a sütőből, majd vékonyan kenjük meg házi baracklekvárral. Erre halmozzuk az almás tölteléket, és tegyük vissza a sütőbe úgy 30-40 percre.Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.

Banántej

2014. november 13. Vegan Spirit 

BanántejAmikor az ember még nem hagyott fel az állati tejek fogyasztásával, akkor fogalma sincs, hogyan pótolhatná őket, ha vegán lenne. Nem ismeri a növényi tejeket, pedig egy vegán előtt a tejek tekintetében kinyílik a világ. Banántej? Írtam már receptet pl a kendermag tejről itt, ami egy személyes kedvencem, de Zöldella is megosztotta tapasztalatait a házi készítésű növényi tejekről, amit itt olvashatsz el. A teljesség igénye nélkül írok pár növényi tej fajtát, hogy lásd, mennyi féle tejet ihatnak a vegánok. Kendermagtej, mandulatej, diótej, máktej, rizstej, mogyorótej, kókusztej, kesutej, makadámdiótej, szójatej, kölestej, napraforgótej, banántej. Itt most pedig álljunk is meg egy picit. A banántej talán a legegyszerűbb a növényi tejek közül. Finom, tápláló, laktató. Én személy szerint nem szoktam főzéshez használni, csak nyersen, magában fogyasztom. Mostanában úgy 1.5 litert naponta. Mindenki ismeri a banán turmixot, amit hagyományosan tehéntejjel, meg egy jó adag finomított cukorral szokás elkészíteni. Emiatt persze az emberek elvesztik a természetes ízérzékelésüket, és még az érett gyümölcsökből készült italokat sem fogják elég édesnek érezni. A banántej gyakorlatilag egy vízzel, cukor nélkül készült banánturmix. Számomra a 6db pucolt banán + kb 1 liter víz recept jött be. Persze a sűrűséget lőjje be mindenki magának. Készítheted a puding szerű állagtól a híg tej álagáig bárhogyan. Ízesíteni fahéjjal vagy szegfűszeggel szoktam.  Próbáld ki te is. :) J. K. Valentine  

LAKTÓZMENTES CSOKIMIKULÁS ÉS EGYÉB TERMÉKEK

2014. november 9. Tejutazás 

LAKTÓZMENTES CSOKIMIKULÁS ÉS EGYÉB TERMÉKEKJó hír (sajnos csak a Pesten élőknek), hogy a Müllerben lehet kapni laktózmentes csokimikulást, Minus L termék!!! Ami azonban mindannyiunknak jó hír, hogy  találtam egy webáruházat, ahol egyéb laktózmentes csokikat és mogyorókrémet is lehet vásárolni: Van itt praliné, rizses fehércsoki, tejcsoki, csokis keksz, linzer, pilótakeksz, Minus L és Schneekoppe mogyorókrém, csokikrém, mindenféle ízesített tejcsokik, étcsoki, számos Plamil márkájú termék a teljesség igénye nélkül. Nagyon megörültem neki így az ünnepek előtt, sokunknak jól jöhet ez az info. Még nem rendeltem tőlük, így a szolgáltatás minőségéről még nem tudok nyilatkozni, ha van tapasztalatotok erről, itt megoszthatjátok. A Plamil termékekről: Az angol Plamil cég saját elmondása alapján elkötelezett híve annak az elvnek, miszerint az ételallergiával küzdők is ugyanolyan élvezetben legyen részük, mint egészséges társaiknak. Ezért megalkottak egy olyan egyedi csokoládécsaládot, melyet minden allergiás fogyaszthat. A cég mogyorómentes övezetbe tartozik, azaz még a mogyoróallergiások is fogyaszthatják az összes terméküket. De egyik termékük sem tartalmaz sem lisztet, búzát, gabonaféléket, tejet, tejcukrot, tejfehérjét, tojást, állati nyersanyagot, tehát minden termékük GLUTÉNMENTES-TEJFEHÉRJEMENTES-TEJCUKORMENTES! (Sőt,némely termékük emellett még cukormentes is, és gondoltak azokra is akik magára a csodás kakaóbabra allergiások, de szeretnének édes életet élni.) ÖSSZETEVŐK: - fairtrade cukor - fairtrade kakaóvaj - organikus rizspor/­­rizs szirup, rizsliszt, - fairtrade kakaómassza  (42% kakaótartalom) - emulgeálószer: napraforgó lecitin Szóját tartalmaz. Elég jól hangzik, ugye? Aminek pedig külön megörültem, hogy sütéshez is van tejcukormentes pasztillájuk: Talán még a Schneekoppe-ról pár szót, mert nemigen lehet máshol megtalálni ennek a cégnek a termékeit sem: Direkt laktózérzékenyeknek kifejlesztve készült a termék és már 30% -kal kevesebb cukrot is tartalmaz mint elődje. Jó kóstolgatást kívánok, remélem mindenki talál itt kedvérevalót! Igyekszem minél több infóval szolgálni a laktózmentes termékekről, úgy tapasztalom, hogy a néhány éve egyre jobban bővül ez a piac itthon is. Bizzunk benne, hogy hamarosan az áraik is versenyképesek lesznek...

Pakora indiai kukoricás rizzsel

2014. november 4. Vegán muflon 

Pakora indiai kukoricás rizzselIrgalmatlan közhely rovatunk bemutatja: az átlag hazai éttermek vegetáriánus kínálata olyannyira változatos, mint egy hatvanas szociológus ruhatára. Ha pl. a bütykösbögölyösi Korhely Vadkan csárdában is tartanánk magunkat vegán alapelveinkhez - tehát bojkottálnánk az előétel szekcióban fellelhető rántott sajtot és rántott karfiolt - akkor biztosak lehetünk benne, hogy az ecetes almapaprika mentene meg minket az éhhaláltól. Vagy az ablakban fellelhető muskátli zsengébb virágai. Pedig semmi nem indokolja ám, hogy zöldségek panírozásához kotkodákoló élőlények megtermékenyítetlen petesejtjeit használjuk fel! Legjobb példa erre a pakora, melyet a kistérségi konyhafőnökök többségéhez hasonlóan a Firefox helyesírás-ellenőrzője sem ismer. (Legfeljebb felajánlja helyette a "paróka" opciót. Ezt majd a hajában főtt krumpli esetében hasznosítanánk, poén tessék!) Az indiai rántott zöldségeknek legalább annyiféle verziója ismert, ahány egzotikus apró lény van egy pohár bombayi ivóvízben. Nézzünk egy felettébb egyszerű fajtát, holnap pedig egy másikat. Komponensek: 25 dkg liszt (legjobb a csicseriborsó vagy a teljes kiőrlésű búza) kevés őrölt feketebors 2 kiskanál pirospaprika 1 kiskanál őrölt ánizs 2 kiskanál római kömény vagy garam masala (ezt sem ismeri a Firefox, sebaj) 1 kiskanál majoránna 1 fej karfiol (de bármilyen zöldség felhasználható) Ehhez annyi vizet adunk, hogy ne túl sűrű tésztát kapjuk. Pókerarccal csomómentesre keverjük, majd állni hagyjuk egy órát. Miután az így kapott elegyben többször türelmetlenül megcsodáltuk tükörképünket, a feldarabolt karfiolt (vagy a felkockázott padlizsánt, cukkinit, felkarikázott sárgarépát, burgonyát, stb...) megmártjuk a tésztában, majd a felesleges kulimászt lecsöpögtetve forró olajba tesszük. (Fontos, hogy a tészta ne legyen túl vastag.) Ha gyanítjuk, hogy megsült, villával ellenőrizzük, hogy valóban így történt-e. A körethez: 150 g rizs morzsolt főtt vagy konzervkukorica ízlés szerint 1 db paradicsom 1 db kápiapaprika 1 db hegyes erőspaprika 1 db zeller 1 evőkanál margarin só A margarint egy edényben hevíteni kezdjük, majd első lépésben hozzáadjuk az apróra vágott erőspaprikát, majd a többi felszeletelt zöldséget, végül pedig a főtt rizst és a kukoricát, majd örömködve megkeverjük. Végeredmény:

Kókuszos köleskeksz (gluténmentes)

2014. október 31. Fitt Nők 

Kókuszos köleskeksz (gluténmentes)Nagyon finom, morzsalékos kekszet készítettem. Nem tartalmaz glutént, cukrot. Nagyon finom! Hozzávalók: 125 gramm kókuszzsír, 100 gramm méz (agavé vagy rizsszirup), 2 evőkanál eritritol, néhány csipet vanília por, csipet só, 40 gramm kókuszliszt, 40 gramm barna kölesliszt, 80 gramm sima kölesliszt, 90 gramm barna rizsliszt Elkészítés: A kókuszzsírt megolvasztjuk nagyon alacsony lángon, majd a mézet (agavé- vagy rizsszirupot) és eritritolt belekeverjük. A liszteket kimérjük, összekeverjük, sózzuk, vaníliázzuk, majd a megédesített kókuszzsírt is beleborítjuk a lisztes tálba. Összegyúrjuk az egészet, hogy ne legyen olyan ragadós, egy picit a hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően kézzel golyókat formálunk, majd villával szétlapítjuk őket. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és addig sütjük, míg a széle el nem kezd picit barnulni. A tepsiből való kiszedésig várjunk, míg kihűl, különben könnyen széttörik. Jó étvágyat!  

Élesztő- és gluténmentes (magvas) pogácsa

2014. október 31. VegaLife 

Élesztő- és gluténmentes (magvas) pogácsa Még az őszi főzőkör első alkalmára készültek ezek a ropogós, porhanyós finomságok élesztő és glutén nélkül. Csak 10 dekányi őrölt hajdinát tettem a tésztájába, de ez a kevés is karakteres ízt adott neki. A képen azért szerepel egy alma a háttérbe, mert nekem úgy ízlett a legjobban, ha a pogácsát almával ettem. Főzőkörön is adtam mellé almagerezdeket.   A recept:   Hozzávalók: - 20 dkg köles lisztté őrölve - 20 dkg barna rizs lisztté őrölve - 10 dkg hajdina lisztté őrölve - 10 dkg amarántliszt + a tészta megmunkálásához - 20 dkg kókusz- vagy pálmazsír, esetleg bio növényi margarin - víz - só - őrölt magvak (elhagyható) Elkészítés: A liszteket (miután a gabonákat megőröltük) összeöntjük egy tálba. Kb. 1 evőkanál sót adunk hozzá és jó puha növényi zsírral, valamint egy kevés vízzel összedolgozzuk. Tehetünk hozzá őrölt magvakat (pl. napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag, stb.). Kicsit pihentetjük, majd amarántliszttel megszórt felületen kinyújtjuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Tepsibe tesszük és megsütjük.

Kukorica főzelék görögösen (gluténmentes, vegán)

2014. október 29. VegaLife 

Kukorica főzelék görögösen (gluténmentes, vegán) A póréhagyma öregebb lehet, mint a vöröshagyma. Ugyanis szerepel a világ legrégibb receptjében. A bárány és pórépörkölt készítése le van írva egy 4000 éves babiloni kőtáblán. A görögök praszának hívták, az arabok kurratsnak, és a rómaiak, akik elterjesztették Észak-Európában, porrumnak. A kelták, akik keményen ellenálltak a hódító rómaiaknak, cenhinennek nevezték, és nemzeti növényüknek választották. Hogy miért, az rejtély maradt, bár ha a népdalok és a szónoklatok különös szeretetére gondolunk e népcsoportnál, a nyálkás póré toroknyugtató hatásának lehet köze ehhez. Másik legenda, hogy a katonák pórét tűztek a kalapjukhoz a csaták előtt azonosító jelként. (Részlet: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet c. könyvből.)   A recept:   Hozzávalók: - 1/­­2 kg kukorica - 1 kisebb bögrényi fekete olívabogyó felkarikázva - víz - 4-5 gerezd fokhagyma - 1 maroknyi medvehagyma (elhagyható) - 1 maroknyi póréhagyma - 2 dl növényi tej - kb. 2-3 ek rizsliszt - só   Elkészítés: A kukoricát átmossuk, majd annyi vízben, hogy épp ellepje, feltesszük főzni. Megsózzuk. Amikor már szinte megpuhult, az átmosott, feldarabolt fekete olívabogyót is hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymával, medvehagymával együtt. A póréhagymának eleve gyengébb íze van, így azt a főzés utolsó pár percében adjuk hozzá. A növényi tejet kikeverjük rizsliszttel és a megfőtt kukoricához adjuk folyamatos keverés mellett. Amikor besűrűsödik, már kész is a főzelék.    


Az összes 'rizs' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!