rizs receptek - Vegetáriánus receptek

rizs receptek

Piknik a SkipHop-pal + kedvezménykupon

tegnap 01:18 Zizi kalandjai 

Piknik a SkipHop-pal + kedvezménykupon Összeálltunk a Skip*Hop-pal, hogy készítsünk egy tavaszi/­­közelgő nyári piknikes bejegyzést és bemutassuk nektek néhány új terméküket. Mi nagyon szeretünk piknikezni, de bevallom az előkészületek néha sok időt vesznek igénybe… mire minden ételt elkészítek és becsomagolok, bepakolok, elmúlt szinte a délelőtt, hacsak nem hajnalban kelek. Mindenesetre megéri, mert a természet lágy ölén finomságokat enni a legjobb dolog. Erre a piknikre vittünk magunkkal mentás zöldborsós kölesfasírtokat, sült paradicsomos zöldspárgás tészta salátát, humuszt – hozzá zöldségeket, répát, paprikát csíkokra vágva, tzatzikit, kölesgolyót és puffasztott rizsszeleteket, valamint epret (minden vegán). Ennyi szerintem bőven elég, hogy éhségünket csillapítsuk finomságokkal. A humuszt és hozzá a zöldségeket egy ilyen uzsonnás dobozba csomagoltam. A nagyobb dobozon belül található egy kisebb doboz fedéllel, ebbe tettem a humuszt, de ha salátát pakolunk a dobozba, akkor a kicsibe rakhatjuk külön az öntetet, amit fogyasztáskor öntünk a salátára, hogy addig ne áztassuk el. A doboz természetesen BPA és PVC mentes. A tésztasaláta fogyasztható hidegen vagy melegen is. Én langyosan pakoltam bele egy ilyen ételtároló termoszba. Öt óránál tovább tartja a hideget és hét óránál tovább a meleget. Tartalmazza a multifunkciós evőeszközt (kanál és villa egyben), űrtartalma pedig 325 ml. BPA-, PVC-, ftalát mentes (hogy ez miért fontos, erről itt olvashattok), teljesen biztonságos és gyerekbarát. A kölesgolyó pedig ilyen snack tartóba került. Könnyen megfogható, a fedele jól záródik, a gumis belső fedél nem engedi ki az ételt! Ez a legjobb funkció! Praktikus és könnyű a használata a gyerekek számára. Szintén BPA és PVC mentes. Mindegyik tároló többféle színben és állat figurával kapható, mindenki kiválaszthatja a számára leginkább tetszőt. Ezeken kívül kipróbáltunk egy puha, cuki úti takarót is, a baglyosat. A barátnőm kislánya, Emma vállalta, hogy teszteli és pózol a takaróval együtt. Kiválóan megoldotta a feladatot. A takaró egyébként párnaként is használható, ha összehajtogatjuk. A nagyméretű puha plüss anyaga meleget biztosít a gyerekek számára. Mosógépben mosható, BPA-mentes, PVC-mentes, ftalát-mentes. A Skip*Hop elérhető az alábbi linkeken: - weboldal - Facebook oldal Skip*Hop Magyarország és Monkie A termékeket a {Monkie} biztosította a teszteléshez. A véleményem csakis a sajátom. ***** KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG A ZIZI KALANDJAI OLVASÓINAK!!! Közelgő Gyermeknap alkalmából pedig a SkipHop Magyarország felajánlotta, hogy kedvezménykupont biztosít a Zizi kalandjai olvasóinak! Aki 2015. május 25 és 2015. május 28-a között vásárol Skip Hop, Yeominis, Stor it vagy Frank&Fischer márkájú termékeket a Monkie oldaláról az 10% kedvezményben részesül (a végösszegből kerül levonásra). Az akciós termékekre (ez is van jó néhány, szóval érdemes körülnézni) a kedvezmény  nem vonatkozik. A kuponkód, amelyet megrendeléskor be kell írni a kedvezmény érvényesítéséhez: ZIZI10. Jó vásárlást mindenkinek!

Kedvenc padlizsánragum

2015. május 22. VegaLife 

Kedvenc padlizsánragumEz egy jolly joker étel. Ha húst fogyasztó vendégek érkeznek otthonunkba, előszeretettel készítem el ezt az étel, ugyanis fennnnnséges íze van és eddig még mindegyikük nagyon szerette. Milyen előnye van még? Meglehetősen gyorsan kész. Árát tekintve pedig most már olcsóbban és olcsóbban juthatunk hozzá (egyelőre sajnos még csak külföldi) padlizsánokhoz. Ősz elején már hazánkban is terem padlizsán. Ősz végéig érdemes ebből a raguból többet készíteni és télire lefagyasztani, észre sem fogják venni, hogy nem frissen készült. Nem mellesleg annyira a kedvenc ragum, hogy ódákat lehetne zengeni róla. A recepttel amúgy a tavalyi (2014 év végi) főzőkörön is megismerkedhettek a résztvevők Robi tálalásában. Azóta kicsit változtattam a recepten, igaz, gyakran el is készítettem. Ízvilágával a húsevőket is leveheted a lábukról. Vegán, a ragu gluténmentes, ha a köreted is az, akkor kész a gluténmentes ebéd! A recept: Hozzávalók: - 1/­­2 kg padlizsán - 2 db vöröshagyma - 1 piros, 1 sárga, 1 zöld paprika - 1-2 gerezd fokhagyma - 1 kis csokor petrezselyem - 2 db paradicsom - 1 tk fűszerpaprika - 1 dl növényi tej - kb. 1 kávéskanál só - kb. 2 ek kukoricakeményítő v. rizsliszt - füstaroma   Elkészítés: A vöröshagymát kevés vízen megpároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és a három színű paprikát belezúzzuk a fokhagymát, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, majd vízzel felengedjük (épp ellepje), belevágjuk a petrezselymet, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. Besűrítjük a vízzel elkevert keményítővel vagy rizsliszttel. 1-1,5 percig forraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, egy kevés füstaromát is adunk hozzá. Bors/­­borsika fűvel (vagy) esetleg egy kevés csípős paprikával tovább ízesíthetjük.  Trikolor tésztát főztem hozzá legutóbb, de már barna rizzsel, hajdinával is próbáltuk. Mindegyik megoldás szuperfinom ételt eredményez!  

Zöldségleves Pak Choi-jal (gluténmentes, laktózmentes, vegán)

2015. május 21. Zöld Avocado 

Zöldségleves Pak Choi-jal (gluténmentes, laktózmentes, vegán)Zöldségleves Pak Choi-jal (gluténmentes, laktózmentes, vegán) Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi télen sokkal több levest eszünk, mint nyáron. Valószínűleg az is az oka, hogy nyáron több lédús gyümölcsöt és friss zöldséget fogyasztunk, ezért nincs szükségünk plusz folyadék bevitelre leves formájában. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kívánjuk a levest, de sokkal ritkábban. A magyarok egyébként is nagy leveses nemzet hírében állnak, összehasonlítva az átlag európai étkezési szokásokkal. Egy magyar menüsor elképzelhetetlen leves nélkül!  A hideg időkben főleg tápláló krémleveseket készítek, amik jól felmelegítenek minket. ;-) Tavasszal és nyáron pedig inkább a hagyományos "lé és rágnivaló" leveseket kívánjuk meg. Ma egy ilyen, pak choi leves receptet hoztam, mely valójában egy könnyen és egyszerűen elkészíthető zöldségleves, telis tele értékes zöldségekkel. Egy hűvös nyári estén szívesen kanalazgatunk ehhez hasonló leveseket. És te? Mennyire szereted a leveseket? Pak Choi  A pak choi-t, vagy bordáskelt sokszor azonosítják a kínai kellel is, de mára már a pak choi elnevezés a magyar nyelvben is elterjedté vált. A káposztafélék családjába tartozó pak choi Közép-Kelet-Ázsiából származik. Termesztésével több, mint hatezer éve foglalkoznak Kínában. "A kínaiak egyetlen szóval sokféle zöldségre utalhatnak: "choi" (ejtsd:csoj). Pak Choi talán a legismertebb Choi féle, mivel különböző egzotikus szupermarketeken már könnyen beszerezhető. Káposztafélék családjába tartozik, és többféle néven is szokták emlegetni: bok choi, fehér mustár káposzta, ló füle, kínai zeller káposzta. A törzs fehér része édeskés, "ropogós", míg a zötét zöld levelei puhábbak és enyhén kesernyések. Igazán sokoldalú zöldségféle! Stir fry ételekhez felhasználható, vagy párolt vegyes tálakhoz, de önmagában is tálalható, mint egy zöldség-étel. Az íze valahol a káposzta és spenót közé esik. Van egy bébi változata is, ami még édesebb! A bébi pak choi-t néha nyersen is eszik, de a legjobb ha enyhén párolt/­­gőzölt. A pak choi növény gyakran szimbolizál Kínában jólétet és gazdagságot. A szó fordítása értelmezhető úgy, hogy százféle jóság/­­vagyon. Kínai új év idején nem véletlenül kerül az ünnepi asztalra!"  Forrás: Ízek Kelet London HOZZÁVALÓK: (kb. 8 adaghoz) - 2 l tiszta víz  - 4 db bio leves kocka  -  1/­­2 piros pritamin paprika kis kockákra vágva  - 1 db lila hagyma 4 részre vágva  - 3 db gerezd fokhagyma egészben  - 150 g kukorica (nem cukrozott konzerv, vagy fagyasztott)  - 1 szál tavaszi hagyma darabokra vágva (kb.1 cm-esek)  - 2 db pak choi feldarabolva (kb.6-7 cm-es darabokra)  - 1 marék friss petrezselyem  - 1 ek világos szójaszósz  - 1 db nagyobb sárgarépa vékonyra karikázva - 1 db kisebb fehérrépa  - Himalája só, frissen őrölt fekete bors  - (opcionálisan pl.: cukkini, brokkoli, zeller, egyéb zöldségek) - 4 "fészek" kínai noodle tészta (gluténmentes) Zöldségleves Pak Choi-jal (gluténmentes, laktózmentes, vegán) ELKÉSZÍTÉS: Tegyük fel a vizet forrni egy nagy lábasban. Mielőtt forrni kezdene szórjuk bele a bio leves kockákat, és sárgarépa karikákat. Forrás után kb. 10 perccel, adjuk hozzá a zöldségeket: paprika, lila hagyma, fokhagyma, kukorica, tavaszi hagyma, petrezselyem, és a pak choi. Közepes lángon, fedő alatt főzzük, amíg a répa el nem kezd puhulni. Max. 30 perc alatt ehetőre puhul a répa is, és még a zöldségek sem főnek szét. A noodle tészták zacskóiban 6-10 db tészta "fészek" található. 1 db noodle fészek kb. 2 főnek elég, ha szeretjük sok tésztával enni a levest. :-) A noodle tésztákat külön főzzük meg, mint a hagyományos tésztákat, kb.8 perc alatt (lásd a tészta csomagoláson). (Fedő alatt, forrásban lévő sós vízben, 1 ek olajjal.) A megfőtt noodle tésztákat csak közvetlen a fogyasztás előtt tegyük a leveses tányérunkba, hogy ne tűnjön el a leves , mert a tészta magába szívhatja a folyadékot. És ennyi! Ilyen egyszerűen elkészíthető ez a leves. Természetesen a zöldségeket a saját ízvilágunk szerint változtathatjuk. Zöldségleves Pak Choi-jal (gluténmentes, laktózmentes, vegán) Tápanyagban gazdag jó étvágyat kívánunk! :-) Megjegyzés: Ma már sokféle noodle tésztát lehet kapni. Létezik teljeskiőrlésű, gluténmentes noodle és rizstésztából is láttam már. Válasszunk kedvünk szerint! ;-)  

Mustáros babfőzelék

2015. május 20. VegaLife 

Mustáros babfőzelék pmőo, A recept: Hozzávalók: - 35 dkg fehér gyöngybab (előző este beáztatva) - 1 kisebb csokor medvehagyma - 1 teáskanál dijoni mustár  - 1 teáskanál só - víz - 2 dl növényi tej - néhány kanál rizsliszt vagy kukoricakeményítő   Elkészítés: Az előző este beáztatott babot sima vízben (só nélkül eleinte) puhára főzzük. Amikor már puha, adunk hozzá sót. (Így, só nélkül gyorsabban fő meg.) A medvehagymát felaprítjuk, beleszórjuk. A növényi tejet kikeverjük egy kevés mustárral, rizsliszttel vagy kukoricakeményítővel és ezzel habarjuk be a babot. Amikor besűrűsödik, kész is a főzelék. Ha nem akar sűrűsödni, további rizsliszt vagy keményítőt keverünk ki kevés vízzel és ismét hozzákeverjük.  

Napon szárított paradicsomos kenyérke

2015. május 19. Mindennapi ételeink 

Napon szárított paradicsomos kenyérke Egy kedves arab ismerősömtől kaptam anno ilyen lepénykenyérkét és azóta nagyon szeretem. Most, hogy a Naturpiac jóvoltából kaptunk nagyon finom, napon szárított paradicsomot, adtam hozzá azt is. Zseniális lett a végeredmény. Jó kis csemege, ha kicsit továbbsütjük, keksz állagú, ha puhábban szeretjük, akkor pedig zárjuk le előbb a sütőt. Kitűnő levesbetét, szendvicsalap, vagy csak délutáni rágcsa gyermekünk számára. :-)  Hozzávalók: 20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt 5 dkg rizsliszt 5 dkg zabpehely 20 dkg mag (lenmag, szezámmag, napraforgómag), vegyesen, ízlés szerint 8-10 szem napon szárított paradicsom 2-3 csipet só 1 dl olaj  2 dl víz  1,5 tk sütőpor Elkészítés: A liszteket é a zabot összekeverjük. Hozzáadjuk a sütőport, magokat (ezeknek a fele mennyiségét meg is darálhatjuk előtte), sót, a felkockázott paradicsomot, végül a nedves összetevőket (olaj, víz). Állni hagyjuk 30 percig, majd lisztezett felületen kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Tetszőleges alakúra vagdossuk. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük. 

Epres parfé bonbon

2015. május 19. Kertkonyha 

Epres parfé bonbon Eperszezonban, hirtelen jött melegben valami isteni, hűs és könnyű édességre vágysz? Akkor van egy ajánlatom: ez a különlegesen finom bonbon rengeteg gyümölccsel, amibe mintha csak beleköltözött volna egy kis parfé, és talán még egy kicsi túró rudi is.  Az alábbi receptünket a Veganinja magazin májusi száma is lehozta, sőt, még a címlapra is kikerült. Lássuk hát:            Hozzávalók: -  150 ml tej (én szójatejet használtam) -  1 5 g rizs -  130 g eper -  100 ml kókuszolaj -  1 csipet só -  1 evőkanál citromlé -  1 evőkanál nádcukor (vagy ennek megfelelő édesítő) -  fél mokkáskanál vanília őrlemény (vagy vaníliás cukor) -  50 g étcsokoládé -  2 tk repceolaj (bármilyen étolaj jó, de ennek teljesen minimális az íze, ami jót tesz a csokinak)   -  A tejben tedd fel főni a rizst. Tegyél bele egy csipet sót, illetve ízlés szerint édesítsd. A rizs akkor lesz jó, ha kicsit túlfő, és krémes állagú tejberizst kaptál. Ez kb. 20 perc alatt előáll, addig pedig el tudod készíteni a bonbon többi részét. -  A rizs fölött olvaszd fel a kókuszolajat, és tedd félre. Ezután ugyanígy olvaszd fel a csokoládét is, amibe már az elejétől beletetted a repceolajat. Hirtelen lesz folyós a csoki, akkor gyorsan keverd el benne az olajat. -  Közben egy botmixerrel pürésítsd az epret, add hozzá a vaníliát és a citromlevet. A kissé kihűlt tejberizst is ebbe töltsd bele, és turmixold össze. Végül pedig vegyítsd hozzá a kókuszolajat. -  Vedd elő a formákat. Használhatsz szilikon sütiformákat, de ha ez nincs, a jégkockatartó is megteszi. Önts a rekeszekbe egy kis csokit, folyasd körbe, és tedd be a mélyhűtőbe pár percre, hogy megdermedjen. -  Ezután öntsd rá az epres krémet, és tedd be a hűtőbe pár órára.   Megjegyzés: a hozzávalókból kb. 250 ml bonbon jön ki, úgy tervezzünk a formák használatával. Elkészítési idő: kb. 30 perc Jó étvágyat!   Tetszett ez a recept?   Akkor érdekelhet a legjobb leveseinket tartalmazó új receptgyűjteményünk. Kíváncsi vagy, mi van benne? Nézd meg róla ezt a rövid VIDEÓT.  Bővebb infót is találsz róla ITT. Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket! Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet                                    

Vaníliás kölespuding eperdarabokkal

2015. május 18. Éltető ételek 

Vaníliás kölespuding eperdarabokkalÚjabb egyszerű finomságot készítettem, ugyanis a lányok mindig nagyon éhesek, amikor hazajönnek. Szerencsére már érik az eper a kertben, úgyhogy a következő hetekben nem lesz hiány belőlük.  Hozzávalók: - 3,5 csésze rizstej - 1/­­2 csésze kókuszreszelék - 1 csésze köles - 1-2 evőkanál kókuszvirágcukor - 1 kávéskanál vaníliapor - csipet himalája só - 3-4 csepp narancsolaj - 1 csésze eper - csokireszelék Elkészítése: - A tejet feltesszük főni, majd hozzáöntjük a kávédarálón megdarált kókuszreszeléket. - A só és a vaníliapor is mehet hozzá, majd a szintén megdarált köles is. - Úgy 10 perc alatt sűrűre főzzük. - Az eper felét villával megtörjük, a többit pedig felkockázzuk. - A pudingot levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük az epret és a narancsolajat. - A tetejét szórjuk meg eperrel és csokireszelékkel.

Eper és Gyöngy

2015. május 17. VegaLife 

Eper és Gyöngy A tápióka gyöngyök manióka gumós gyökéréből készülnek. A manióka  a világ negyedik legjelentősebb kalóriaforrása (a rizs, kukorica, cukor után). Afrika számos államában fontos kultúrnövény. Nigéria, Kongó országaiban termelik a legtöbbet. Amellett, hogy tápióka gyöngyöket készítenek belőle, maniókalisztet is nyernek belőle, de állati takarmány céljából és más nem élelmiszeripari termékek készítésekor is felhasználják, például a textilipar vagy ragasztó készítésénél használják. Afrikában nem csak gyökerét, hanem levelét is fogyasztják, mivel magas fehérje-tartalommal bír. Gluténmentes étel. Egy cikk a maniókával kapcsolatban a National Geographic számából: http:/­­/­­www.ng.hu/­­Fold/­­2013/­­01/­­a_­jovo_­elelmiszere_­a_­manioka A recept: Hozzávalók: - 1 csomag tápióka gyöngy (kisebb szemű jobb) - kb. 1 liter növényi tej - víz - gyümölcs - vanília - édesítőszer (nyírfa cukor, gyümölcs cukor, stb.) - eper - eperszósz vagy lekvár   Elkészítés: A gyöngyöket öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Áztassuk 15-20 percet, míg felszívja a vizet. Ezután öntsük fel kb 1 liter növényi tejjel, tegyük bele a félbevágott vaníliát (előtte kaparjuk ki, azt is tegyük bele) és főzzük, míg a gyöngyök meg nem puhulnak. A főzés végén édesítsük ízlésünknek megfelelően. Pohárba eperrel és lekvárral rétegezve tálaljuk. Szószt is készíthetünk hozzá eperből: Egyszerűen turmixoljuk össze az epret egy kevés vízzel (vagy csak magában). Akinek nem elég édes, valamilyen sziruppal (datolya, agavé) vagy esetleg mézzel édesítheti az eperszószt. Hűtőben tároljuk tálalásig. Hidegen nagyon finom.    

Pikk-pakk kész Csokis-Epres pohár krém (nyers, vegán, mindenmentes)

2015. május 9. Zöld Avocado 

Pikk-pakk kész Csokis-Epres pohár krém (nyers, vegán, mindenmentes) Csokis-epres nyers pohárkrém (mindenmentes, vegán)Itt az eper szezon és egy napsütéses hétvége! :-) Ezzel a két csodálatos természet adta lehetőséggel kezdenünk kell valamit! ;-) Az eper önmagában nagyon finom, szerintem bűn elrontani sütéssel, fagyasztással, vagy lekvár befőzéssel, amíg nyersen is fogyaszthatjuk! Együnk belőle annyit (és mégtöbbet), amennyit csak bírunk frissen, zamatosan, hőkezelés nélkül, most! Élvezzük minden pillanatát! ;-) Én ezt tettem... Nem bírtam kivárni, míg ezek a finom, gyorsan elkészíthető, vegán pohár krémek lehűlnek a hűtőben, úgyhogy már be is kanalaztam egyet a napsütéses teraszon, miközben készítettem a fényképeket nektek.  Megéheztem a kemény munkában! :-) Ti is kértek egyet?  eper"Tápanyagtartalom: Az eper különösen gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. Kiváló fenol tartalma miatt védi szívünket, ugyanakkor a gyulladások megelőzésére is jó. Gyógyhatása: A leveleiből készült teát gyomorhurut kezelésére alkalmazzák, de a cukorbajra ajánlott teakeverékekben is megtalálható. Nagyon jó a fogyókúrás diéta étrendjébe beiktatni, mert rosttartalma, víztartalma miatt csökkenti az étvágyat. Az ásványi anyag tartalma miatt vértisztító hatású is. Az elhízással járó érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbaj, érelmeszesedés, valamint székrekedés ellen is hatásos. Tisztítja az emésztőrendszert, serkenti a májműködést, ezért májgyulladásban vagy fertőző májgyulladásban szenvedőknek akár napi egy kilogramm elfogyasztását is javasolják." Forrás: Gasztroangyal  Csokis-epres nyers pohárkrém (mindenmentes, vegán) Mivel mégsem tehetek elétek egy fényképet egy doboz eperről, hogy "tessék, itt van, szerintem így a legjobb", ezért készítettem nektek egy egyszerű vegán pohárkrémet, amiben az eper természetes nagyszerűségében játsza a főszerepet! :-)  Nem is húzom tovább a szót, itt a recept, amit pár perc alatt el tud készíteni bárki! És finom, és egészséges, és gusztusos, és tápláló, és cukor mentes. és lisztmentes, és laktózmentes, és mindenmentes, és tápanyagokban gazdag, és nyers, és ... sorolhatnám még hosszasan miért nem csak élvezetes, de hasznos is egy ilyen pohárkrémet befalni! ;-)  Csokis-epres nyers pohárkrém (mindenmentes, vegán) HOZZÁVALÓK: (3 db 3 dl-es pohárhoz) - 2 db érett avokádó - 5 evőkanál Agave vagy rizs szirup édesítőnek  - 4 ek sötét jó minőségű cukrozatlan kakaó vagy karob por - 6 ek víz - 3 db kisebb érett banán - 300 g friss és zamatos eper - 1/­­2 zöld lime frissen facsart leve  Csokis-epres nyers pohárkrém (mindenmentes, vegán) ELKÉSZÍTÉS: Az avokádókat, 3 evőkanál vízzel, az Agave sziruppal, és a kakaóval összeturmixoljuk egynemű kakaós masszává. Ha a turmix gépünk közben kicsit erőlködne, állítsuk le, rázzuk össze a tartalmát, kanalazzuk hozzá a maradék vizet, és óvatosan turmixoljuk tovább, míg krémes nem lesz. Ezt a kakaós réteget kanalazzuk a poharak aljára, egyformán elosztva. A banános-epres réteghez mossuk le az előbb használt turmix gépről a kakaós avokádó massza maradékot. Majd töltsük a turmixba az érett banán darabokat, a frissen facsart lime levét, és az eper felét. Turmixoljuk egybe az egészet, majd kanalazzuk rá a kakaós avokád rétegre.  A poharak felső rétegébe pedig szeljük bele a maradék friss epret vastagon, mint egy harmadik réteg.  És kész is! Ennyi! Fogyaszthatjuk azonnal, vagy a hűtés után a hűtőből elővéve. Bűntudat nélküli nassolás, és még a testünk is örülni fog a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, amit ettől a pohárkrémtől kaphat! :-)  Csokis-epres nyers pohárkrém (mindenmentes, vegán)Táplálkozz, ne csak étkezz! :-)  Megjegyzés: Próbáljunk meg kis kertből, farmer gazdaságból beszerezni a zamatos epreket az idén is! Minnél organikusabbak a zöldségek, gyümölcsök, amiket használunk, annál több értékes tápanyagot tartalmaznak!    

Hogyan édesítünk? Szirupokkal!

2015. április 28. Mindennapi ételeink 

Hogyan édesítünk? Szirupokkal!Fanni születése előtt sem használtunk fehér cukrot, csupán nyírfacukrot, vagy barna cukrot. Azóta amióta megszületett, az ő kásájába mindig csak szirup kerül, ill. amit így tudok édesíteni, csak ezzel édesítem. Milyen szirupokról van szó? A médiában a juharszirup a legelterjedtebb, pedig annyiféle szirup kapható és kóstolhat. Fanni kedvence a datolyaszirup. Ez datolyalé-koncentrátumot tartalmaz. Hihetetlenül finom, felér egy nutellával.    Fanni hangos "még, még...nyamm" szavak kíséretében szokta megkövetelni:-) Ahogy meglátja az asztalon, ha bal lábbal is ébredt, felderül az arca (van még 1-2 ilyen étel:). Emellett amit szinte mindig használunk: Datolyaszirup: A szirupgyártás folyamata:  a datolyát megfőzik, magtalanítják, a levét kipréselik, leszűrik és besűrítik. A színe sötétbarna, íze tipikus édes datolyaíz. Felhasználása:  cukor és méz helyettesítésére. Édesítésre, keksz, müzli szelet, sütemény, szószok, joghurtok, szója alapú tej és desszert, fagylaltok, szörpök, italok készítésre. Szilvaszirup : A szirupgyártás folyamata:  a szilvát megfőzik, magtalanítják, a levét kipréselik, leszűrik és besűrítik. A színe sötétbarna, íze tipikus édes szilvaíz. Rizsszirup: A gabonát lisztté őrlik. Víz és génmanipuláció mentes enzimek hozzáadása után adott hőmérsékleten elkeverik. Az enzimek a hosszú keményítőmolekulákat lebontják kisebbekké. Mechanikus szűrés során a nedvet elválasztják az oldhatatlan anyagoktól, majd melegítéssel besűrítik a szirupot, mely így csomagoláskész. Az elkészült szirupot különböző méretű tartályokba öntik. Agavé szirup: Az agáve a spárgafélék családjába tartozó pozsgás növény, sokféle faja van. Főként trópusi és szubtrópusi területeken nő. A különböző agáve fajták felhasználása széleskörű, ezekből nyerik például a tequilát, mezcalt is, fogyasztják sütve, levelének legkülső rétegét csomagolásra.   A szirupot a növény nedvének besűrítésével nyerik. Tápióka szirup: A tápióka (más néven még manióka, kasszáva, mandióka) a kutyatejfélék családjába tartozik. Nagyon értékes a zöld, leveles része, a szirupot viszont a gyökeréből kivont keményítőlisztből készítik. Víz és génmanipuláció mentes enzimek hozzáadása után adott hőmérsékleten elkeverik. Az enzimek a hosszú keményítőmolekulákat lebontják kisebbekké. Mechanikus szűrés során a nedvet elválasztják az oldhatatlan anyagoktól, majd melegítéssel besűrítik a szirupot, mely így csomagoláskész. Az elkészült szirupot különböző méretű tartályokba öntik.   Áttetsző, aranyos színű, édes ízű. Kkukoricamaláta-szirup: A kukoricamaláta-szirup kukoricalisztből és árpalisztből készül, természetes enzimek által. Világosbarna színű, enyhén malátás kukorica ízű. Árpamaláta-szirup: Az árpamaláta szirup árpamaláta-lisztből készül, természetes enzimek által. Sötétbarna színű, malátás, enyhén édes ízű.  És íme, egy rövid cikk a szirupokat forgalmazó Biorganik-tól: "A gyümölcsök iránti ösztönös vágy, még mindig benne él az emberi testben. Mivel a természetben szinte csak a gyümölcs az egyetlen, ami édes, ezért az édes íz iránti vágy, valójában fő táplálékunk, a gyümölcsök iránti vágy. Mai étrendünkbe azonban nehéz annyi gyümölcsöt beilleszteni, amennyi fedezné édesség és szénhidrát iránti vágyunkat. A gyermekek ízérzéke tisztább és kifinomultabb még, mint a felnőtteké. Ösztönös igényeik is erőteljesebben jelentkeznek, mint felnőtt korban.Azontúl, hogy a fejlődő szervezetnek a szénhidrátok és az édes íz nem csak élvezeti értéket jelent, hanem a test fejlődéséhez is szükséges, ez a gyümölcsök iránti természetes igény is egy erőteljes mozgatórugó. Tehát ha a gyermekeink táplálékához egy édesítőszert szeretnék adni, akkor azontúl, hogy minél természetesebbet és organikusabbat keresünk, leginkább olyat érdemes választani, ami hasonlít a gyümölcsre. Néhány ilyen édesítőszer létezik a magyar piacon az aszalt gyümölcsökön kívül: az almaszirup, fügeszirup, datolyaszirup és a juharszirup. Ezek általában kicsit drágábbak, de ha pénztárcánk engedi, válasszunk ezek közül a gyermekeknek is. A juharszirup például azon túl, hogy édes és finom, nagyon sok pozitív hatással bír. Bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban és aminosavakban, amelyek a kicsik növekedéséhez elengedhetetlenek. A juharszirup kálcium, kálium és magnézium forrás. Tartalmaz P-vitamint, B2 vitamint (riboflavin), B5 vitamint (pantoténsav), folsavat , B6 vitamint (piridoxin), Biotint és A-vitamint is...."

Végre! Vegán fine dining menüsor először Magyarországon a Babel Budapestben!

2015. április 22. Zizi kalandjai 

Végre! Vegán fine dining menüsor először Magyarországon a Babel Budapestben! Fotókredit: Babel Amikor emailben megkaptam a meghívót az ország első, vegán fine dining étlapjának a bemutatójára, a Babel Budapest étterembe, felugrottam az asztaltól és elkezdtem örömtáncot járni! Csoda történt… gondoltam! Nem is vegetáriánus, hanem vegán menüsort kínálnak a főváros egyik legjobb éttermében. Végre eljutottunk arra a szintre, hogy valaki bevállalja a vegán, ízben, textúrában és színben gazdag konyhájának a bemutatását. Igen, a Babel csapatának sikerül bebizonyítania, hogy tisztán növényi alapanyagokból, hústól, tejterméktől, tojástól és gluténtól mentesen is lehetnek az ételek változatosak és varázslatosan finomak. Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel, a KIOSK és a Terasz tulajdonosa a vacsora folyamán elmondta, hogy ,,… a Babelben, csak úgy, mint a KIOSK-ban fontos számunkra, hogy egy igazi nagyváros sokszínű, urbánus igényeit folyamatosan szem előtt tartsuk-, így például a vegetáriánusokra, laktóz- és glutén érzékenyekre, cukorbetegséggel küzdőkre illetve egyéb ételérzékenységgel küzdőkre is gondolunk. Fontos, hogy olyan újdonságokkal szolgáljunk, melyek a törzsvendégeink és az újonnan hozzánk érkezők számára is érdekesek lehetnek. A minőségi vendéglátás a legfontosabb, bátrak és úttörők vagyunk és előremutató látásmódra törekszünk. A nemzetközi trendeket megfigyelve hazai értékeket teremtünk a gasztronómiában. A megújuló szezonális étlap mellett a vegán menüsorral most újabb szakmai kihívások elé nézünk. Célunk, hogy egy teljes értékű, és profi gasztronómiai élményt teremtsünk a vegán konyha rajongóinak, de biztos vagyok benne hogy húskedvelő vendégeknek is nagy élmény a most debütáló extra vegán étlap.  Fotókredit: Babel Izgatottan érkeztem a vacsorára és a finom ételeken kívül az est fénypontját emelte, hogy az ültetésnek köszönhetően fantasztikus asztaltársakra leltem. Íme az ízekben gazdag bolygóra repítő menüsor, amelynek különlegessége, hogy a megszokott borpárosítás helyett az ételekkel harmonizáló juice-kat szolgálnak fel: Málnás paradicsom esszencia Emlékeztem rá, hogy a tavalyi Gourmet Fesztiválon már kóstoltuk és készek voltunk tőle. A paradicsom íz dominál, de a belepottyantott málnaszem és a mentalevél izgalmassá és frissítővé teszi az esszenciát. Uborkahab Könnyed, enyhén sós, igazán beindítja az ízlelőbimbókat. Gin & Tonic Granita Jó lezárása az üdvözlő falatoknak. Hűsít és édes, felkészít a nagyobb fogásokra. Fotókredit: Babel Quinoa saláta pácolt zöldségekkel  – spárga, édeskömény, grapefruit juice Pont quinoát ebédeltünk ezen a napon, de mivel imádom, így nem volt gond ennek a csodaszép, színes, szemet gyönyörködtető fogásnak az elfogyasztása. A quinoára pakolt zöldségek nyersek, de a pácnak köszönhetően nem érezzük azt, hogy nyuszik vagyunk és nyers zöldségeket ropogtatunk már egy ideje. Ez is a könnyed, vidám, fantáziadús kategóriába tartozik, amelyet kiemel a spárga, édeskömény és grapefruit juice. Eddig nem jutott eszembe, hogy spárgát dobjak a zöldség- és gyümölcscentrifugánkba, de ha a spárga ára kedvezőbb lesz biztosan ki fogom próbálni én is… mondjuk eperrel párosítva. Citrusos karalábékrémleves – kápia és málna juice Megfelelően savanykás, hihetetlenül krémes leves, olyan az állaga és az íze is, mintha tejszínnel lenne selymessé varázsolva, pedig nem. Uborkával megfestett és ízesített tápiókával, sáfránnyal és sós kesudióval van tálalva. Finoman érződik a karalábé íze is, amelyet a kápia és málna juice még inkább kiemel. Fotókredit: Babel Zelleres ravioli petrezselyemmel és kávés endíviával – eper és rebarbara juice Gluténmentes, rizslisztból készült zellerkrémmel töltött ravioli és még sok-sok finomság a tányéron: tempurált ropogós zöldségek – karfiol és spárga, előbukkant cukkini is, valamint a kávés endívia, mindezek krémes petrezselyem “ágyon” tálalva. Sok-sok íz keveréke, amelyek jól megférnek egymás mellett. Számomra egyedül a kávé íze volt szokatlan, de mire a végére értem, egészen megszoktam a kávé endívia párosát. Persze az eper és rebarbara juice megint bebizonyította, hogy milyen jó, ha ezt a két gyümölcsöt összeeresztjük. Nagyon jól kiegészítették a sós, kávés ízvilágot. Fotókredit: Babel Görögdinnye sorbet angolzellerrel Ez már az a fogás volt, amikor úgy éreztem, hogy a vacsora éppen véget is érhetne, mert jól laktam. Frissítő, könnyed görögdinnye sorbet, számomra szokatlan ízkombinációban az angolzellerrel. Szokatlan, de hihetetlenül finom a kettő együtt. Próbáljátok majd ki a nyáron… egyetek görögdinnyét és rágcsáljatok mellé szárzellert. Fotókredit: Babel Tökfőzelék hamis fasírttal – kiwi és petrezselyem juice Gondoltam, hogy nem a hagyományos tökfőzelékre kell gondolni, hanem valami újított verzióra… és így is lett. Külön kis tálkában kaptuk a nagyon finom, savanykás, krémes állagú főzeléket, a nagy tányéron pedig friss tökforgácsokkal, cukkinivel, kevés kaporral tálalva a hamis fasírtot, ami adzuki babból készült és a hagyományos magyaros paprikás hagymás fasírtra emlékeztető ízével jól passzolt nagyon a főzelékhez. A juice-ból a kiwi íze az erőteljesebb, de finoman érezhető a petrezselyem is. Mandulás kókuszfagylalt aszalt gyümölcsökkel – kókuszvíz és chia mag Amikor már azt hittem, hogy tényleg nem fér több belém, akkor szolgálták fel a desszertet. Enyhén roppanós mandulás burok, benne az éppen édes kókuszfagylalt szárított mangóval és eperrel, valamint friss gyümölcsökkel (eper és áfonya). A kókuszfagylalthoz jól passzolt a kókuszvíz, a benne lévő chia mag különösebb élményt csak látványban nyújtott. *** Fantasztikusat alkotott a Babel csapata, professzionális munkát végeztek; külön hála és köszönet Lőrincz Györgynek, a séfnek, aki elmondása szerint a francia konyhán (vaj, tejszín) nőtt fel, tehát igazi kihívás volt számára ezt a vegán, gluténmentes menüt összerakni ilyen kreatívan. Remélem ezzel a menüsorral egy sorozat indul el és egyre több magyarországi étteremben fog egyre több vegetáriánus és vegán étel (esetleg teljes menüsorok) megjelenni az étlapokon. Hajrá! A teljes menüsor ára 19 500 Ft/­­fő + 3500 Ft juice párosítás és május 5-től lesz elérhető. Nem olcsó, de különleges alkalomra (születésnap, évforduló) spórolva érdemes kipróbálni. Vegetáriánusoknak, vegánoknak kötelező, húsevőknek erősen ajánlott! Babel Budapest 1052 Budapest Piarista köz 2. Weboldal Facebook

Gomba masala (avagy indiai gombapörkölt)

2015. április 19. Vegán muflon 

Gomba masala (avagy indiai gombapörkölt)A Vámház körúti Ázsia boltban azon ábrándoztam, hogy pénzintézet helyett sokkal inkább egy hasonló üzletet fosztanék ki. Kb. az alábbi mondatok kíséretében: "Rablótámadás, senki ne mozduljon! Te ott azzal a csokor korianderrel, arccal a földre! Te meg dobd el szépen azt a wasabis tégelyt, hogy lássam mindkét kezedet! Senki nem hősködik, mert beterítem az agyával a chiliszószos pultot! Hölgyem, ott a kasszánál! Tegye a szatyorba azt a mozsarat meg az indiai fűszereket! Az asafoetida meg a lepkeszegmag maradhat, azokból bespájzoltam egész évre. Az a tandori fűszerkeverék csípős vagy inkább csak pikáns? Ha az utóbbi, azt is viszem." Nos, ilyen gondolatok közepette szereztem be a currylevél nevezetű cuccot, mely az alábbi - ha nem is feltétlenül tradicionális, de -  kíméletlenül finom specialitás kulcsösszetevője. Beszerzendő: 1/­­2 kg gomba (én speciel champignont használtam) 3 evőkanál paradicsompüré 1 fej felkockázott vöröshagyma 1 db felkockázott mezei zöldpaprika vagy kaliforniai paprika 1 evőkanál őrölt koriander 3 db zöldchili vagy piros chilipaprika 1 kiskanál római kömény (egész) 2 kiskanál mustármag 1 kiskanál garam masala 1 kiskanál őrölt kömény 1 kiskanál kurkuma 2 kiskanál gyömbérkrém 1 gerezd fokhagyma pár csepp citromlé 1 evőkanál currylevél só Az "öntethez": 2 evőkanál vegán biomargarin 2 evőkanál currylevél 3 gerezd felaprított fokhagyma 1 evőkanál felaprított korianderlevél 1 db zöldchili vagy piros chilipaprika kevés feketebors só Egy edényben kevés olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot. Ha pattog, és nem választottunk kellően mély edényt, válogatott káromkodások közepette hozzáadjuk a római köményt, a currylevelet, a hosszában felvágott zöldchilit és a kurumát. Hozzápasszítjuk a hagymát, a gyömbérkrémet, belenyomunk egy gerezd fokhagymát, megsózzuk, majd a hagymát kis lángon figyelmesen, tapasztaltan, türelmesen megpároljuk, közben párszor megkeverjük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a garam masalát, az őrölt koriandert, a paradicsompürét, megkeverjük, majd legvégül jöhet a felkockázott gomba és a só. Jó öt percig fedő alatt pároljuk. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a biomargatint, hozzáadjuk a zöldchilit és a fokhagymát, és egy-két percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a currylevelet, a sót, a korianderlevelet és a borsot. Ha megvagyunk, az így keletkezett elegyet zokszó nélkül rálöttyintjük a gombára, majd jól elkeverjük. Az elkészült művet rizsával vagy naan kenyérrel szervírozzuk.

Reggelire fel! - Sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér (laktózmentes, vegán)

2015. április 14. Zöld Avocado 

Reggelire fel! - Sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér (laktózmentes, vegán) sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyérElérkezett ez a pillanat is! Megsütöttem életem első kenyerét! :-) Pár éve mikor divatba jöttek az otthon használatos kenyér sütők, én is szerettem volna egyet. De aztán elkezdtünk világot látni, és nem tűnt praktikus döntésnek egy kenyérsütővel a hónunk alatt költözgetni egyik országból a másikba. Így le is tettem az otthoni kenyérsütés öröméről. ;-)  Most, pár évvel később, hogy nagy életmód váltásban vagyunk, és igyekszem a lehető legtöbb ételünket  minél természetesebb, és egészségesebb módon  idehaza elkészíteni, újra előkerült a házi kenyér gondolata. Úgy döntöttem, nem kell nekem kenyér sütő, menni fog ez anélkül is! Sőt! Még normális kenyér formájú sütő formám sincs itthon, de kit érdekel, hogy néz ki??? Az íze a lényeg, nemde?! ;-) Mint a korábban készített brokkolis sajtos krumpli, vagy a nemrégiben készített almás-fahéjas zabmorzsa ... és még sorolhatnám. Mindegyik Ronda, és finom! :-) Ugyan nem olyan laza, és puha a teljeskiőrlésű tönkölybúzából készült pékáru, mint egy hagyományos fehér kenyér, de annál sokkal egészségesebb, tápanyagban-, vitaminokban-, ásványi anyagokban- és rostban gazdag. Kisebb mennyiségben laktatóbb, és könnyedén bármikor elkészíthető ez a finom és telt házi magos kenyér.  sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér És hogy miért is jobb teljeskiőrlésű búzalisztet fogyasztani a hagyományos, olcsó, búzaliszt helyett? És mi az a tönkölybúza? Megtudhatjátok, a következő bekezdésekből. ;-)  "Teljes kiőrlésű búzaliszt: A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, amely tápanyagokban gazdag és segíti az emésztést. Használja egészsége érdekében sütéshez-főzéshez, akár finomliszttel fele-fele arányban keverve.  A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is. Sokan nem szeretik a csak teljes kiőrlésű gabonából készült kenyereket, mert enyhén savanykás az ízük. Ők nyugodtan fogyasszanak olyan kenyeret ami részben készül teljes kiőrlésű lisztből, részben pedig fehér lisztből.  Tönkölybúza liszt: A tönkölybúza kiváló beltartalmi és élettani hatású gabona. A tönkölybúzából készült termékek pozitív jelentőségűek. A jobb életminőség fenntartása érdekében fogyasszunk minél több természetes eredetű élelmi anyagot. Fehérjetartalma magas és könnyen emészthető. Aminosav-tartalma és annak összetétele a gabonafélék közül a legkedvezőbb. A vitamin- és ásványianyag-tartalma a közönséges búzához képest annak többszöröse."  Forrás:Bioliget.hu  sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér HOZZÁVALÓK: - 300 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt - 300 g (glutén mentes) élesztős fehér liszt - 1 tasak instant élesztő por - 100 g sós mag mix (napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag, kendermag, mák stb. keveréke) - 2 tk himalája só - 200 ml kézmeleg víz - 200 ml langyos rizs tej - 1 tk demerara cukor vagy jó minőségű barna cukor ELKÉSZÍTÉS: Kenyeret készíteni, egyáltalán nem bonyolult, csak időigényes. A liszteket, az élesztőt, és a sót összekeverem kézzel, hogy levegő jusson a tésztába. Hozzáadom a magokat, de 1 marékkal félre teszek későbbre. A tészta alapanyag közepébe lukat formázok, és beleöntöm a langyos tejet. Hozzáadom az édesítőt, és elkezdem kézzel összedolgozni a tésztát. Közben hozzá adagolom a kézmeleg vizet. Az egészet egy nyálkás tésztává ,,dagasztom kézzel. Ha kell még vizet, vagy lisztet teszek hozzá, annak függvényében, hogy milyen állagú a tészta. Könnyed, nyúlós kelt tésztát kellene kapnunk. Persze nem olyan könnyedet, mint egy hagyományos fehér lisztes kelt tésztánál, de azért próbálkozzunk. ;-) Ha készen vagyunk konyharuhával letakarva a sütőbe tesszük, egy alsó rácsra. Közben bekapcsoljuk a sütőt 50°C fokra (nem kell előmelegíteni), és 60 percre bent hagyjuk a tésztát melegedni. Félidőben kivesszük, és egy kicsit kézzel meglazítjuk a tésztát, majd visszatesszük a mesterséges ,,napra. Természetesen ha szerencsénk van, és odakint süt az igazi nap, akkor spórolhatunk az árammal, és kitehetjük a tésztát egy ablak párkányba, vagy a teraszra. A nyers tészta is boldogabb lesz a természetes napfénytől! ;-) Miután letelt az 1 órás sütős szauna, kiveszem a tésztát, és átteszem a végső formájába. Ez lehet egy szilikonos kenyérforma, vagy akár egy hosszúkás sütő forma papírral bélelve. Nekem egyik sincs itthon, így kerestem egy méretre megfelelő jénait, kibéleltem a sütőpapírral, és beletettem a kelt tésztát. Kicsit eligazgattam, hogy kenyér formája legyen, megszórtam a korábban félretett mag-mixel, és bevagdostam a tetejét. Letakarva visszatettem a már lekapcsolt -de még langyos- sütőbe az így kapott végleges tésztát még egy fél órára kelni. Miután ez a fél óra is lejárt, levettem a konyharuhát, bekapcsoltam a sütőt 200°C fokra, és fél órára betettem sülni a kenyeret, hogy most már tényleges ehető formáját is elérje.  Ennyi! Ugye, hogy nem bonyolult, csak időigényes?! ;-)  Nem lett tökéletes, de az, hogy mind elfogyott, és nem a kukában landolt, jelent valamit. Persze azért még majd próbálkozom egyéb receptekkel is, és ha találok valami jót, akkor megosztom veletek is.   sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér, házi brokkoli krémmel Jó étvágyat hozzá!  Megjegyzés1: a sok sós mag, ami a kenyér belsejében van morzsalékosabbá teszi a beltartalmat, hisz térfogat foglalók, így a kenyér tészta nem tud összeállni egyneművé. Ha ez zavar, akkor rakj kevesebb magot a tésztába, vagy daráld le amilyen kicsire csak tudod. Mi szeretjük rágcsálni a sós magokat, így minket a kenyérben sem zavart. :-) sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér Megjegyzés2: Hogy mennyi mindenre használjuk mi magyarok a kenyeret, és milyen elképesztő kenyéfeltétekkel lehet találkozni más országokban, bővebben olvashattok egy korábbi bejegyzésben itt a Zöld Avocadón. 

Medvehagymás-spenótos lasagne

2015. április 10. Éltető ételek 

Medvehagymás-spenótos lasagneÚjabb finomság készült ma ebédre, mely teljesen vegán módon is elkészíthető. Igazán ízletes, fűszeres, fokhagymás... szóval finom. Mivel nem akartam sokat mosogatni, így egy lábasban, egymás után készítettem el a szószokat. Hozzávalók (2 adag): - 1/­­2 doboz lasagne tészta - 40 dkg friss paradicsom (vagy 5 dl házi paradicsomlé) - jó sok fokhagyma - 20 dkg friss spenót - 6-8 levél medvehagyma - kókuszolaj - só, bors Besamell mártás: - 3 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt - 5 dl rizstej - szerecsendió - babérlevél - só, bors Elkészítése: Egy serpenyőben tegyünk fel melegedni 1 evőkanál kókuszolajat. Tisztítsunk meg 2 gerezd fokhagymát, majd reszeljük az olajhoz. Alaposan mossuk át a spenótot, kézzel tépkedjük szét, és dobjuk rá a fokhagymás kókuszolajra.Pár perc alatt összeesik a spenót. Sózzuk, borsozzuk és szedjük ki egy tálkába. A medvehagymát alapos megmosás után vágjuk fel kis darabkákra. A 3/­­4 részét keverjük a megfonnyasztott spenóthoz.A paradicsomot turmixoljuk vagy botmixerezzük össze. Szintén kerüljön bele úgy 2 gerezd fokhagyma. Szintén lehet sózni.A serpenyőbe ismét tegyünk egy kevéske kókuszolajat, és öntsük rá a fokhagymás paradicsompürét. Kevergetve, lassan főzzük úgy 10 percig. Szintén öntsük ki egy tálkába.Már csak a besamellt kell elkészíteni. Ismét egy kevéske kókuszolaj, majd szórjuk rá a lisztet. Kevergessük, majd egy habverő segítségével - folyamatosan keverjük - öntsük hozzá a rizstejet. Kissé sűrű, puding állaga lesz. Fűszerezzük szerecsendióval és tegyünk bele 1 babérlevelet is. Sózzuk, borsozzuk.Állítsuk össze a lasagnet. Egy jénaiba tegyük a  - paradicsomlé felét - tészta 1/­­3-át - besamell 1/­­3-át - medvehagymás spenótot - besamell 1/­­3-át - tészta 1/­­3-át - paradicsomlé felét - tészta 1/­­3-át - besamell 1/­­3-át - A tetejét szórjuk meg a maradék medvehagymával.  - Előmelegített sütőben süssük úgy 30 percig. Ha eszel sajtféléket, akkor a tetejét megszórhatod füstölt mozarellával, és a spenótos töltelékben el tudnék képzelni egy kevéske zöldfűszeres kecskesajtot.

"Tejfölös" karalábéleves (vegán)

2015. május 19. Mindennapi ételeink 

Múlt héten szabadságon voltunk, anyósoméknál. És ott bizony, már érik a paprika (fólia alatt, bio:-), hagyma, karalábé, szamóca és még 1-2 finomság. Így ma zsenge karalábéból készítettem levest, melyet napon aszalt paradicsomos kenyérkével ettünk. Nálunk nagy kedvenc :-)  Hozzávalók: 4 közepes fej karalábé 1 fej vöröshagyma 1 nagyobb burgonya 2 ek. olívaolaj (napraforgó olaj) 2 ek. víz 1 csokor petrezselyem gyógynövényes fűszersó - ízlés szerint bio levespor és ételízesítő - ízlés szerint 3 ek. rizsliszt 1 doboz szójadresszing (növényi tejszín) Elkészítés:  A hagymát felkockázzuk és olaj+ víz keverékén megpároljuk. Eközben felkockázzuk a karalábét és a burgonyát. Hozzáadjuk a levesalaphoz, fűszerezzük és közel puhára főzzük. Ekkor felengedjük még tetszőleges mennyiségű vízzel, majd a lisztet kikeverjük a dresszinggel (tejszínnel) és hozzáöntjük. Összeforraljuk és összevágott petrezselyemlevéllel ízesítjük. 

Ropogós répafasírt (vegán, gluténmentes)

2015. május 19. VegaLife 

Ropogós répafasírt (vegán, gluténmentes)Ha van egy csomó répa az éléskamrádban vagy a hűtődben és nem tudod, mit is kezdj vele, mert már készítettél belőle főzeléket, felhasználtad leveshez, stb., akkor lehet, hogy nem is gondoltál még arra, hogy ropogósra sült fasírtkorongokat is alkothatsz. Az alábbi recept gluténmentes, de ha ehhez nem ragaszkodsz, a kukoricadara helyett búzadarát is használhatsz, a rizsliszt helyett pedig zsemlemorzsát. Egy adag saláta, néhány korong fasírt és jól is laksz. Fogyókúrázóknak , diétázóknak is ajánlott étel.   A recept: Hozzávalók: 20 dkg répa enyhén megpárolva kukoricadara rizsliszt lenmag őrlemény (elhagyható) medvehagyma (elhagyható) ételízesítő (nekem házi) fokhagyma só víz kevés olaj vagy kókuszzsír Elkészítés:  A répát lereszeljük vagy karikákra vágjuk. Kevés sós vízen megpároljuk. Főzés után hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát és fokhagymát, kukoricadarát és egy kevés rizslisztet keverünk hozzá, hogy jól formázható legyen. Ha szükséges, sózzuk egy picit. Én lenmag-őrleményt is tettem bele, de ez nem kötelező. Akik a sötétebb színű fasírtokat kedvelik, fűszerpaprikát is tehetnek hozzá. A masszát jól átkeverjük, korongokat formálunk belőle és sütőpapíros (vagy szilikonos) tepsiben sütjük meg, de előtte a korongok tetejét egy kevés olajjal megkenjük. Kb. 20 perc sütés után a korongokat megfordítjuk és még kb. 10-15 percet sütjük. Salátával, párolt zöldséggel nagyon finom. De szendvicsfeltétként is fogyaszthatjuk kenyérhez vagy valamilyen (sós) péktermékhez (kifli, zsömle, stb.). Ropogós fasírtkorongok lettek. Tipp: Formázás előtt, érdemes egy kis tálkába vizet készíteni és a kezünket abba mártani, így minden korong könnyebben elválik a kezünktől.  

Grillezés vegánként

2015. május 18. Mindennapi ételeink 

Grillezés vegánként Itt a jó idő, nyársra fel! :-) Egyáltalán nincs hiányérzetünk, ezt a nyársat csipegetve. :-)  Hozzávalók: 16 saslik nyárs 8 szem nagyobb burgonya 4 fej lilahagyma 4 szem nagyobb paradicsom 25 dkg füstölt tofu, kör alakúra vágva /­­ szójapárizsi, körökre vágva (most ez utóbbival készült) -- 8 ek. olívaolaj 3 gerezd fokhagyma 4 tk. házi grill fűszerkeverék* 2 tk.  citromlé -- *1-1 arányban kakukkfű, majoranna, bazsalikom, szárított petrezselyem, köménymag, koriander, himalaya só Elkészítés: A nyers zöldségeket megmossuk, a burgonyát meghámozzuk, és mindent karikákra vágunk. A tofuból 2 cm vastagságú szeleteket vágunk, majd ezekből kisebb pogácsaszaggató segítségével köröket. Grillező pálcikákra tetszőleges sorrendben felhúzzuk az alapanyagokat és olívaolajjal megkent tepsibe tesszük. Kikeverjük a grillöntetet: az olívaolajat az összezúzott fokhagymával, citromlével és a házi grill fűszerkeverékkel.  Ezzel kenjük le a zöldségeket, és grill fokozaton (vagy 170 fokon) süssük össze.  Jó idő esetén mindezt szabad ég alatt süssük :-) 

Spárgás Quiche tofuval és nyers zöldségsalátával (gluténmentes)

2015. május 17. Zöld Avocado 

Spárgás Quiche tofuval és nyers zöldségsalátával (gluténmentes)Mint, ahogy azt már megszokhattátok tőlem, ezen a gasztroblogon sokszor hozok nektek nemzetközi konyhákból származó ételeket, ízeket, melyekkel általában utazásaink vagy kölünböző kultúrájú barátaink révén találkozunk. Ez a bejegyzés is egy ilyen népszerű francia receptről fog szólni.  Gluténmentes spárgás Quiche tofuval  Az egyik kedvenc vegetáriánus éttermünk kínálatában rendszeresen találkozunk a francia konyha egyik hagyományos ételével, a Quiche - vel. Ezt az omlós tésztaágyon fekvő tojásos lepényt, a szezonnak megfelelően gazdagíthatjuk az éppen aktuális zöldségekkel. Így nem lesz unalmas, és mindig értékesebbnél értékesebb tápanyagtartalommal bírhat, ha az évszaknak megfelelő zöldséggel készítjük el. Egy könnyed és lágy fogás a tojást kedvelőknek, akár reggelire is. :-) "Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.  A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerűvé teszik az egész világon. Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható. Eredete Németországba vezet, ahol a német határ közelében vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re. Aquiche a második világháború után vált népszerűvé Angliában, az USA-ban pedig a 1950-es években. Mára már egészFranciaországban elterjedt és közkedvelt étel, mivel szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető a család ízlése szerint." Forrás: Wikipedia Az egyik aktuális szezonális zöldség a spárga. Jellegzetes íze, és kemény állaga nem éppen teszi népszerű zöldséggé. Jótékony hatásai miatt azonban érdemes megtalálni a módját, hogy milyen formában fogyasszuk szívesen. Egy korábbi bejegyzésben, amikor zöld spárga pesztós spagettit készítettünk, már volt szó a zöld spárga jótékony hatásairól, vitamin-és ásványi anyag tartalmáról, ezért erről most nem tennék itt említést. Nem régóta ismerem a Quiche-t, de szerelem volt első kóstolásra, és azonnal tudtam, hogy ezt nekem, otthon is el kell készítenem! Mivel ez egy új terület számomra, ezért keresgéltem egy kicsit a neten, és a Fitway oldalán találtam is egy számomra megfelelő alap Quiche receptet, amit a saját ízlésünkre formálva elkészítettem. Nagy szeretettel osztom meg veletek is, ezt a francia klasszikust, az évszaknak megfelelően természetesen spárgával. :-) Gluténmentes spárgás Quiche tofuval  HOZZÁVALÓK: ( kb.6 személyre) a töltelékhez - 1/­­2 bögre reszelt parmezán sajt - 1 közepes lila hagyma apróra vágva - 2 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomóval összepréselve) - 1 evőkanál kukorica liszt - 1 köteg zöld spárga - 200 g GMO mentes natúr tofu apróra morzsolva - 1/­­2 bögre rizstej - 5 db bio tojás - Himalája só tetszés szerint, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint , 1/­­2 tk szárított oregánó - 1 kisebb csokor friss petrezselyem - 3 db nagyobb friss bazsalikom levél - opcionálisan - 2 ek sörélesztő pehely tálaláskor a tésztához - 1 bögre (barna) rizsliszt - 1 bögre kukorica liszt - 0,5 tk szódabikarbóna - csipet Himalája só - 1/­­8 bögre kókuszzsír (olajként) - 1/­­2 bögre rizs tej -  1/­­4 bögre meleg víz Gluténmentes spárgás Quiche tofuval  ELKÉSZÍTÉS:A tésztához a száraz és folyékony alapanyagokat keverjük össze külön külön, majd gyúrjuk egybe őket. Addig gyúrjuk a tésztát, míg egynemű és könnyed nem lesz. Ha kész a buci, tegyük félre letakarva meleg helyre állni kb.1 órát. Közben tegyünk fel egy nagy lábasban vizet forrni. Amint elkezd forrni, dobjuk bele az előre megmosott spárgákat. (ha nagyon fás a vége, azt vágjuk le, és dobjuk ki.) 2 perc után szedjük ki, és folyó hideg víz alatt öblítsük le őket. Majd vágjunk belőle 4-5 cm-es darabokat. Keverjük össze a tojást, a sót, a borsot, az apróra vágott friss petrezselymet,az oregánót, a szétmorzsolt tofut, az apróra vágott lila- és fokhagymát, a rizs tejjel, majd szórjuk bele a blansírozott spárga darabokat. (Tegyünk félre pár darabot a tetejére díszitésnek).   Vissza a tésztához... Az apróra vágott friss bazsalikommal és a reszelt parmezán egy részével szórjuk be a gyúródeszkát. A pihent és kissé megkelt tésztát nyújtsuk ki a bazsalikomos-parmezános keveréken kicsit nagyobbra, mint amekkora a sütőformánk. A kinyújtott tésztát borítsuk a sütőformába úgy, hogy a széleit a sütőforma oldalához igazítjuk, körülbelül 2 centi magasan. Öntsük a közepébe a tojásos keveréket, majd szórjuk meg a maradék spárgával és parmezánnal a tetejét. (Használjunk jó minőségű sütőpapírt a sütő forma és az étel közé.) Gluténmentes spárgás Quiche tofuval  200 °C -ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük készre a francia fogásunkat. Tálalás előtt hagyjuk állni, és hűlni egy 10 percet, hogy a tészta könnyedén leváljon a sütőpapírról. Szórjuk meg sörélesztő pehellyel, és tálaljuk friss nyers zöldségsalátával a könnyed, és ízletes főételünket. Gluténmentes spárgás Quiche tofuval, nyers zöldségsalátával  Tápanyagban gazdag jó étvágyat kívánunk!  A nyers zöldségsalátához összekevertem 1 db érett avokádót, 1 db pritamin paprikát, 2 db nagyobb sárgarépát, 5 szem retket, 5 szem koktél paradicsomot és 1 szál póréhagymát. Ezeket előre összedaraboltam, és betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Mentás Eper smoothie

2015. május 16. Fittanyuka Blog 

Mentás Eper smoothie    Ha május akkor eper minden mennyiségben. Kettő az egyben, mert nemcsak az epret szeretem, hanem a különböző turmixokat, smoothiekat. Ideálisak több szempontból, ugyanis indíthatjuk velük a reggelt. A friss gyümölcsök nemcsak vitaminokat, hanem sok vizet és gyümölcscukrot is tartalmaznak, amelyet délelőtt könnyen lebont a szervezet és kellő energiát ad. Továbbá kiválthatjuk velük a szénhidrátdús édességeket, ha hidegen készítjük akár a fagylalt utáni sóvárgásunk is csökkenthetjük. Telítenek, sok rostot tartalmaznak, beilleszthetőek bármelyik fogyókúrába, diétába. A kulcs az összetevőkben rejlik. Az eper alapvetően egy alacsony cukortartalmú gyümölcs. Arra figyeljünk, hogy a gyümölcsöket ne keverjük állati tejtermékkel, mert a gyümölcsök önmagukban is képesek erjedni, a magas fehérjetartalmú tehéntejjel, pedig inkább nem részletezem, hogy mi lesz a bélrendszerünkben. Válasszunk növényi tejeket: mandula, kókusz,-rizstejet akár. Édesíthetjük kevés mézzel, steviával, kókuszcukorral, eritrittel. Erjedésgátló fűszerről sem feledkezzünk meg: fahéj, gyömbér vagy bourbon vanília. Még egy szabály amely a gyümölcsétkezéshez tartozik: maximum kétféle gyümölcsöt mixeljünk! Semmi másra nincs már szükségünk csak egy konyhai turmixgépre, vagy botmixerre. Hozzávalók:  1 marék friss eper/­­fő 2 dl rizstej, vagy mandulatej/­­fő 1 evőkanál kókuszcukor/­­fő pár csepp friss citromlé késhegyni őrölt bourbon vanília pár levél friss menta 3-4 db jégkocka Az összetevőket összeturmixoljuk. Praktikus és ideális ha csavaros üvegbe öntjük, így könnyedén magunkkal is vihetjük. A citromlé és a jég gondoskodik, hogy tovább friss maradjon az italunk a nyári melegben.

A második születésnapi torta

2015. május 6. Zizi kalandjai 

A második születésnapi torta Noha itt a spárga és az eper szezon, most nem egy ilyen recepttel/­­bejegyzéssel jövök, hanem a szívemhez sokkal közelebb állóhoz.  Április 30-án Ádi két éves lett! Hihetetlen, hogy elrohant az idő! Emlékszem még az első mérföldkőre – számomra, az első születésnap mérföldkőt jelentett -, nemrégen volt, most meg már ünnepeltük a másodikat. Gondolom ez így lesz a többivel is… rohan az idő, de a legfontosabb, hogy minőségi “tartalommal” és sok-sok kacagással megtöltsük. A második születésnapi torta alapreceptje innen származik. Vegán banános, diós. Változtattam a liszt fajtáján, adtam hozzá darált mandulát is és külön csináltam hozzá egy csoki öntetet (ami most nem karobbal készült, hanem nyers kakaóporral). Egy egyszerű, de gazdag baba- és kisgyerek barát torta lett. Ádi nem igazán édesszájú. Noha megevett belőle egy vastag szeletet, többet nem kért. A család felnőtt tagjai áradoztak, hogy mennyire finom volt a torta, szóval, ha rájuk hallgattok, kipróbáljátok! Boldog születésnapot kisfiunk! Nagyon-nagyon szeretünk téged! Anya és Apa “Kettő éves lettem!” “Szemügyre veszem, anya mit sütött nekem…” “Nyamm!” Vegán banános-diós torta csokoládé öntettel Hozzávalók: Tortához (18-20 cm-es kapcsos formához): – 3 db érett banán, villával pépesre törve – 1 bögre dió, durvára aprítva – 1 bögre tönköly fehérliszt – 1/­­2 bögre darált mandula – 1/­­2 bögre hajdinaliszt – 1/­­4 bögre mandulatej (rizs-, szója-, zabtej is használható) – 6 evőkanál kókuszolaj (olvasztva) – 6 evőkanál juharszirup (rizs-, agavé-, datolyaszirup és méz is használható) – 1 teáskanál sütőpor – 1 teáskanál szódabikarbóna – 1/­­2 teáskanál só – 1 vaníliarúd kikapart magjai A csokoládékrémhez: - 50-60 ml juharszirup - 40 g kókuszzsír - 20 g kakaópor/­­karobpor, szitálva - 1 evőkanál mandulavaj - csipet só A sütőt melegítsük elő 180C fokra. A kapcsos formát kenjük ki egy kis kókuszzsírral, és szórjunk bele egy kevés lisztet és rázzuk össze úgy, hogy az oldalára is jusson a lisztből. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: tönkölyliszt, darált mandula, hajdinaliszt, sütőpor, szódabikarbóna, só. Egy másik tálban keverjük össze a pépesre tört banánt a mandulatejjel, a kókuszolajjal, a juharsziruppal és a vaníliával. A nedves hozzávalókat, öntsük a szárazhoz, jól keverjük el, majd adjuk hozzá az aprított diót. Ezt a tésztát öntsük bele az előkészített formába, tegyük a sütőbe és süssük kb. 45-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! Hagyjuk a formában kihűlni. A csokoládékrémhez egy lábasban melegítsük át a juharszirupot, a kókuszolajjal, a mandulavajjal és a kakaóval. A tűzhelyről levéve adjuk hozzá a csipet sót. A langyosra hűlt krémmel

Segítség, vegán az esküvői vendégek között!

2015. április 28. ZöldElla vegán életmód blogja 

Segítség, vegán az esküvői vendégek között!Lassan elhullajtják szirmaikat a tavasz első virágai és az újjászülető évszakkal együtt beindul az esküvőszezon is. Az álomesküvőt viszont egy csalódott és éhes vendég fancsali arca el is ronthatja. A hoppon maradt pedig egy vegán lehet, mert az ő vacsorájáról megfeledkeztünk.   A legtöbb embernek igen kényes tud lenni, amikor a lagzijába egy számára idegen módon étkező embert hív. Hiába szereti és hívja meg az illetőt az esküvőt követő vacsorára is, ha nem tud neki mit enni adni. Az pedig, ha éhen marad egy vendég valljuk be elég ciki. Főleg ha messzebbről érkezik vagy régen találkoztunk. Ha összeállítjuk az esküvői meghívottak listáját, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy ki hogyan étkezik, hiszen a vegánok mellett vannak cukorbetegek, glutén és laktózérzékenyek, ételallergiásak vagy valamilyen emésztési rendellenességben szenvedők, akiknek nem mindegy, hogy mi kerül a tányérjukra. Ha pedig gondoskodunk a különböző betegségben szenvedőkről, akkor igenis gondoljunk azokra is, akik önszántukból zárnak ki bizonyos dolgokat a tányérjukról mert nem akarnak gyilkolni. Be kell vallanom, hogy én már több esküvőn és vendégségben voltam, ahova úgy mentem, hogy előre megfőztünk több fogást és elkészítettem a desszertet, majd több száz kilométeren keresztül utaztattam az ételt. Azonban úgy gondolom, hogy ha valaki meghív magához, akkor tiszteljen meg azzal, hogy számomra is 100%-osan tiszta vegán ételt szolgál fel, nem pedig a kis műanyag dobozomból kell ennem. Ezért is írom meg ezt a posztot, hogy megmutassam egyáltalán nem bonyolult vegán ételeket készíteni és gondoskodni vegán vendégeinkről. A képekre kattintva galéria nyílik meg. Előétel avokádó krémmel töltött uborkacsíkok hummus krémes uborkafalatok csípős tortilla tekercsek csicseriborsó krémes falatkák vegán sushi Leves - három hagymás hagymaleves - kurkumás zellerkrémleves - sárgadinnyés eperleves - gombaleves - brokkolileves - karfiolleves  Főételek - lasagne - grillezett saslik zöldségek - vegán rántott zöldségek - vegán vadas - rakott rizs/­­krumpli/­­hajdina/­­bulgur - cukkinis lapcsánka - risotto  Desszert -  csoki mousse - lime-os pite - nyers mandulás torta - vaníliakrémes meggylekváros torta - csokis muffin - fagyi  Remélem sikerült ihletet adnom a kedves házasulandó pároknak, hogy miként tudnak vegán vendégeikről gondoskodni. Egyszerű és különleges alapanyagokat nélkülöző recepteket igyekeztem összeszedni, hiszen a vegán konyhát se kell túlbonyolítani, sőt. Kreatív megoldásokkal nagyon finom menüsor állítható össze. Arra minden esetre figyeljünk, hogy a konyhában, ahol az ételek készülnek majd ne ugyanabban az olajban süssék a vegán ételeket, mint a húsokat, illetve mindennek külön edénye, kése, keverő eszköze legyen. Ne a húszsíros kezével kezdje el a szakács a vegán zöldségfasírtokat gyúrni pl. Tartsuk tiszteletben, hogy meghívottunk 100% gyilkolás és erőszakmentes életmódon él és valószínűleg a legapróbb húsmócsingot is elkerülné. Nagyképüen hangozhatott ez az utóbbi mondatom, de aki vegán az nem öl és nem is fizet gyilkosságokért, ellenben a hús, tejtermék, tojás és halevő emberekkel szemben. Tetszett a poszt? Akkor kövess Facebook-on is, ahol naponta értesülhetsz a vegán életmódról, receptekről és gondolkodásmódról.

Lestyán, a "Maggi" fűszer

2015. április 20. Éltető ételek 

Lestyán, a A lestyán (Levisticum officinale) nemcsak fűszernövény, hanem kiváló gyógynövény is. Eredetileg Perzsiából származik, de Európában, Észak-Afrikában és Oroszországban is elterjedt. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt, és a népi orvoslás is nagy becsben tartotta. Illatra és ízre emlékeztet a zeller levelére, ezért hamis zellernek is nevezik. 1-2 méter magas, évelő növény, húsos gyöktörzse van. Sárga virágzata 5-15 sugarú, összetett ernyő, amely július-augusztusban nyílik. Termése sárgásbarna, szárnyalt, kettős kaszat. 3-5 év alatt fejlődik ki teljesen. Felhasználása gyógynövényként  Drogja a gyöktörzse, a leveles szára és a termése. A leveleit mindenképp a virágzás előtt gyűjtsük, mert utána keserűek lesznek.  Alkalmazása:  - étvágyjavító, epekőoldó, emésztésserkentő;  - vizelethajtó, húgykőoldó;  - antibakteriális, antifunginális, nyugtató;  - köptető, segíti a nyálkás váladék kiürülését;  - fájdalomcsillapító, görcsoldó (pl. menstruáció, fejfájás, köszvény esetén). Lestyán mint fűszernövény  Levesek, főzelékek, saláták kedvenc növénye lehet. Magját péksüteményekbe szórják, rizsételekhez adják. Likőrök, röviditalok előállításához is felhasználják. Gyökerét lehámozva zöldségként használhatjuk.  Maggi fűszernek is nevezik az illata miatt, annak ellenére, hogy nincs is benne. A Maggi cég a múlt század elején törvényes úton tiltotta meg a kertészeknek, hogy a lestyánt maggifű néven árulják. A boszorkánykonyhában számos ötletet találhatunk a lestyán felhasználására, mind a gyökeret, a magot és a levelet tekintve. Készíthetünk zöldséglekvárt "házi vegetát" is, amelyben fontos összetevő a növény levele.

Olajkímélő, sütőben sült spenótos bundáskenyér, friss piros zöldségsalátával (zöld menüsor Szent Patrik napon 3.rész)

2015. április 18. Zöld Avocado 

Olajkímélő, sütőben sült spenótos bundáskenyér, friss piros zöldségsalátával (zöld menüsor Szent Patrik napon 3.rész)Van az úgy, hogy az otthoni kenyér már nem eléggé friss... Esetleg maradt a korábban készített sokmagos házi kenyérből, és szívesen ennénk egy kis bundáskenyeret, de nincs túl sok időnk a konyában állni? Akkor ez a recept a tökéletes megoldás! :-) Korábban már készítettem itt a blogon bundáskenyeret házi padlizsánkrémmel, de most valami teljesen mást hoztam nektek!  sütőben sült spenótos bundáskenyér A sütőben sült spenótos bundáskenyér ötlete valahogy így született... Megkívántuk a bundáskenyeret, de semmi kedvem nem volt a serpenyő mellett állni órakat, és a tojásban egyenként megforgatott kenyér szeleteket, egyenként kisütögetni a szanaszét fröcsögő olajban. Ráadásul amióta sokkal több nyers zöldséget és gyümölcsöt eszünk, jobban odafigyelünk a táplálkozásunkra, egyre kevésbé esnek jól a bő olajban sütögetett, nehéz ételek. Mostanában amit csak lehet, zsiradékmentesen, sütőben készítek el, így is elősegítve a könyedebb emésztést, a gyomorkímélő alacsony olaj bevitelt.  Elgondolkoztam azon, mi is valójában a bundáskenyér? Kenyér és tojás. Semmi más. Hogy is lehetne ezt gyorsan, egészségesebben és zöldebben megoldani? Például így... ;-)  HOZZÁVALÓK (4 személyre) :sült spenótos bundáskenyérhez:  - kb. 200 g tömörebb, telt kenyér (pl.: teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyér) - 8 tojás  - 2 marék friss spenótlevél - 2 szál snidling /­­ póréhagyma  - Himalája só, frissen őrölt fekete bors  - 4 ek szezámmag  - tetejére plusz tápanyagtartalom: sörélesztő pehely és/­­vagy kendermag (elhagyható) - köretként friss roppanós saláta: paradicsom, pritamin paprika, retek, sárgarépa  a piros salátához:  Tetszés szerinti mennyiségben  paradicsom,  piros vastaghúsú pritamin paprika,  sárgarépa és  retek. "A spenót igen sok karotinoidot tartalmaz, például béta-karotint, ami az A-vitamin előanyaga. A lutein nevű antioxidáns hatású karotinoidból is sok van benne. Számos vizsgálat szerint a sötétzöld levélzöldségek rendszeres fogyasztása némi védelmet nyújt többféle rákbetegséggel szemben.A spenót hasznos folsavforrás is, ezért fogyasztása különösen ajánlott terhes nők számára, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket.  A népi gyógyászatban spenótot ajánlottak magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen. A spenót sok káliumot tartalmaz, ez az elem fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.  Tévhit, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, viszont, ha nem magában hanem sok C-vitamint tartalmazó táplálékkal (pl. paradicsommal) fogyasztják, akkor a szervezet több vasat képes hasznosítani belőle."  Forrás: vitamin.dynanix.com   sütőben sült spenótos bundáskenyér, friss piros zöldségsalátával ELKÉSZÍTÉS: A kenyeret - szép magyar szóhasználattal élve - felkatonázzuk. A tojás egyik felét felverjük egy mélyebb tálban, a másik felét pedig összeturmixoljuk a megmosott friss spenót levelekkel. A snidlinget belekarikázzuk a sárga illetve a ,,zöld tojásba is. Mindkét tojást sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd beleszórjuk a kenyér katonákat. Egyik felét a sárgába, másik felét a zöldbe. Jól belenyomkodjuk őket, hogy a kenyér katonáknak legyen lehetőségük felszívni a nyers tojást.  A sütőt előmelegítjük 200°C fokra. Előveszünk egy kisebb jénai tálat, és kókuszzsírral vékonyan kikenjük. Az aljába öntjük a sárga snidlinges kenyérkockákat, megszórjuk a tetejét szezámmaggal, majd ráöntjük a zöld snidlinges kenyeret is. Betesszük a sütőbe, és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a tojásból sült rántotta lesz. :-D Fogyasztás előtt szórjuk meg sörélesztő pehellyel a még jobb ízhatás és magasabb tápanyagtartalom érdekében. Elfér még rajta a kendermag is, de csakis közvetlen fogyasztás előtt. ;-) Sőt! Balázs mustárt tett a tetejére, és úgy fogyasztotta ezt a spenótos-sült bundáskenyeret.  sütőben sült spenótos bundáskenyér mustárral és sörélesztőpehellyel a tetején  Mint minden étel mellé, most is érdemes friss, roppanós zöldség salátát készíteni, mert nem csak könnyebben csúszik az étel, de az emésztést is elősegíti a nyers zöldség, akármit is fogyasztunk mellé. A nyers zöldségek magas víztartalmuknak köszönhetően élvezetesebb étkezést is biztosítanak. Ezúttal egy piros salátát dobtam össze a zöldes étel mellé. friss, piros, nyers zöldségsaláta A salátához a paradicsomot, piros vastaghúsú pritamin paprikát, a sárgarépát és a retket tetszés szerinti méretben feldarabolom, és egy tálban összekeverem. Kész is! Nem kell sem öntet, sem olaj rá, mert a természet már ellátta ízekkel, és folyadék tartalommal, csak adnunk kell egy esélyt az ízlelőbimbóinknak, hogy újra megszokják a természetes ízeket. ;-) sütőben sült spenótos bundáskenyér  Tápanyagban gazdag, zsiradékban szegény, időtakarékos, zöld bundáskenyér készítést, majd fogyasztást kívánok mindenkinek! ;-)   Megjegyzés: Úgy nőttem fel, hogy nálunk a spenót levelet önmagában, nyersen sosem fogyasztottuk. Spenót főzelékként pedig nem voltam hajlandó megenni. :-) Így gyakorlatilag spenót mentesen telt a gyerekkorom, pedig nyersen fogyasztva az egyik legtáplálóbb saláta zöldség, ami akár egy szendvicsbe is jól passzol. Felnőttként próbálom pótolni az elvesztegetett gyerekkori spenót bevitelt, és igyekszem Popey a tengerész nyomdokaiba lépni, úgyhogy ilyen-olyan formában szerves része az étkezéseinknek a friss spenót levél. ;-)   Íme néhány korábbi recept, ami tartalmaz friss spenót levelet: nyers rakott káposzta, Fetás-mandarinos tészta saláta, vagy a bambuszrügyes kínai pirított rizs. És a spenót fogyasztás lehetséges alternatíváinak listája a jövőben folyamatosan bővül... Maradjatok velem! ;-)  

Sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér (laktózmentes, vegán)

2015. április 14. Zöld Avocado 

Sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér (laktózmentes, vegán) sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyérElérkezett ez a pillanat is! Megsütöttem életem első kenyerét! :-) Pár éve mikor divatba jöttek az otthon használatos kenyér sütők, én is szerettem volna egyet. De aztán elkezdtünk világot látni, és nem tűnt praktikus döntésnek egy kenyérsütővel a hónunk alatt költözgetni egyik országból a másikba. Így le is tettem az otthoni kenyérsütés öröméről. ;-)  Most, pár évvel később, hogy nagy életmód váltásban vagyunk, és igyekszem a lehető legtöbb ételünket  minél természetesebb, és egészségesebb módon  idehaza elkészíteni, újra előkerült a házi kenyér gondolata. Úgy döntöttem, nem kell nekem kenyér sütő, menni fog ez anélkül is! Sőt! Még normális kenyér formájú sütő formám sincs itthon, de kit érdekel, hogy néz ki??? Az íze a lényeg, nemde?! ;-) Mint a korábban készített brokkolis sajtos krumpli, vagy a nemrégiben készített almás-fahéjas zabmorzsa ... és még sorolhatnám. Mindegyik Ronda, és finom! :-) Ugyan nem olyan laza, és puha a teljeskiőrlésű tönkölybúzából készült pékáru, mint egy hagyományos fehér kenyér, de annál sokkal egészségesebb, tápanyagban-, vitaminokban-, ásványi anyagokban- és rostban gazdag. Kisebb mennyiségben laktatóbb, és könnyedén bármikor elkészíthető ez a finom és telt házi magos kenyér.  sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér És hogy miért is jobb teljeskiőrlésű búzalisztet fogyasztani a hagyományos, olcsó, búzaliszt helyett? És mi az a tönkölybúza? Megtudhatjátok, a következő bekezdésekből. ;-)  "Teljes kiőrlésű búzaliszt: A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, amely tápanyagokban gazdag és segíti az emésztést. Használja egészsége érdekében sütéshez-főzéshez, akár finomliszttel fele-fele arányban keverve.  A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is. Sokan nem szeretik a csak teljes kiőrlésű gabonából készült kenyereket, mert enyhén savanykás az ízük. Ők nyugodtan fogyasszanak olyan kenyeret ami részben készül teljes kiőrlésű lisztből, részben pedig fehér lisztből.  Tönkölybúza liszt: A tönkölybúza kiváló beltartalmi és élettani hatású gabona. A tönkölybúzából készült termékek pozitív jelentőségűek. A jobb életminőség fenntartása érdekében fogyasszunk minél több természetes eredetű élelmi anyagot. Fehérjetartalma magas és könnyen emészthető. Aminosav-tartalma és annak összetétele a gabonafélék közül a legkedvezőbb. A vitamin- és ásványianyag-tartalma a közönséges búzához képest annak többszöröse."  Forrás:Bioliget.hu  sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér HOZZÁVALÓK: - 300 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt - 300 g (glutén mentes) élesztős fehér liszt - 1 tasak instant élesztő por - 100 g sós mag mix (napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag, kendermag, mák stb. keveréke) - 2 tk himalája só - 200 ml kézmeleg víz - 200 ml langyos rizs tej - 1 tk demerara cukor vagy jó minőségű barna cukor ELKÉSZÍTÉS:Kenyeret készíteni, egyáltalán nem bonyolult, csak időigényes. A liszteket, az élesztőt, és a sót összekeverem kézzel, hogy levegő jusson a tésztába. Hozzáadom a magokat, de 1 marékkal félre teszek későbbre. A tészta alapanyag közepébe lukat formázok, és beleöntöm a langyos tejet. Hozzáadom az édesítőt, és elkezdem kézzel összedolgozni a tésztát. Közben hozzá adagolom a kézmeleg vizet. Az egészet egy nyálkás tésztává ,,dagasztom kézzel. Ha kell még vizet, vagy lisztet teszek hozzá, annak függvényében, hogy milyen állagú a tészta. Könnyed, nyúlós kelt tésztát kellene kapnunk. Persze nem olyan könnyedet, mint egy hagyományos fehér lisztes kelt tésztánál, de azért próbálkozzunk. ;-) Ha készen vagyunk konyharuhával letakarva a sütőbe tesszük, egy alsó rácsra. Közben bekapcsoljuk a sütőt 50°C fokra (nem kell előmelegíteni), és 60 percre bent hagyjuk a tésztát melegedni. Félidőben kivesszük, és egy kicsit kézzel meglazítjuk a tésztát, majd visszatesszük a mesterséges ,,napra. Természetesen ha szerencsénk van, és odakint süt az igazi nap, akkor spórolhatunk az árammal, és kitehetjük a tésztát egy ablak párkányba, vagy a teraszra. A nyers tészta is boldogabb lesz a természetes napfénytől! ;-) Miután letelt az 1 órás sütős szauna, kiveszem a tésztát, és átteszem a végső formájába. Ez lehet egy szilikonos kenyérforma, vagy akár egy hosszúkás sütő forma papírral bélelve. Nekem egyik sincs itthon, így kerestem egy méretre megfelelő jénait, kibéleltem a sütőpapírral, és beletettem a kelt tésztát. Kicsit eligazgattam, hogy kenyér formája legyen, megszórtam a korábban félretett mag-mixel, és bevagdostam a tetejét. Letakarva visszatettem a már lekapcsolt -de még langyos- sütőbe az így kapott végleges tésztát még egy fél órára kelni. Miután ez a fél óra is lejárt, levettem a konyharuhát, bekapcsoltam a sütőt 200°C fokra, és fél órára betettem sülni a kenyeret, hogy most már tényleges ehető formáját is elérje.  Ennyi! Ugye, hogy nem bonyolult, csak időigényes?! ;-)  Nem lett tökéletes, de az, hogy mind elfogyott, és nem a kukában landolt, jelent valamit. Persze azért még majd próbálkozom egyéb receptekkel is, és ha találok valami jót, akkor megosztom veletek is.   sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér, házi brokkoli krémmel Jó étvágyat hozzá!  Megjegyzés: a sok sós mag, ami a kenyér belsejében van morzsalékosabbá teszi a beltartalmat, hisz térfogat foglalók, így a kenyér tészta nem tud összeállni egyneművé. Ha ez zavar, akkor rakj kevesebb magot a tésztába, vagy daráld le amilyen kicsire csak tudod. Mi szeretjük rágcsálni a sós magokat, így minket a kenyérben sem zavart. :-) sokmagos házi teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyér

3. heti menü

2015. április 5. Mindennapi ételeink 

3. heti menü Tartalmas együtt töltött napokat kívánunk mindenkinek! Férjemnek munkával telik a húsvéthétfő is, de majd bepótoljuk a közös programot valamikor. ...:) HÉTFŐ R: Kukoricatejes gabonakávé, sós kalács, gabonagömböc, répás tofupástétom, retek, saláta, újhagyma  V: Palócleves, pogácsa, alma E: Házi kifli, répás tofupástétom, paradicsom  KEDD R: Zabkása, baracklekvár, alma, mandarin, mandula/­­dió E: Sárgarépafőzelék, tavaszi burgonyakrokett, diós "hókifli" V: Ebédről maradék  SZERDA R:  Házilag sütött kuglóf, tahini-karoböntettel, alma, olajos mag E: Fokhagyma krémleves, tepsis burgonya, zöldség-gabonafasírt, saláta  V: Ebédről maradék CSÜTÖRTÖK R:  Rizstejes tejbegríz, narancs, és karobos "csokikrém" (1 avokádó, 1 banán, 3 kanál méz, 3 ek. karob, 1 ek. kókuszzsír, késhegynyi vaníliapor, késhegynyi fahéj--mindez összeturmixolva) E: Reszelt zöldségleves, milánói makaróni V: Melegszendvics (tofukőrözött, növényi sajt /­­ pizzakrém, növényi sajt)  PÉNTEK R: Tejberizs, kiwi, ananász  E: Rakott brokkoli (barna rizs, növényi sajt, növényi tejföl, brokkoli, fűszerek), saláta  V: Zöldségpástétom, kenyér, paprika SZOMBAT R: Granola müzli, növényi tej, banán E:  Rakott brokkoli (barna rizs, növényi sajt, növényi tejföl, brokkoli, fűszerek), saláta  V: Házilag sütött kenyér, Unicarm növényi pástétom, paradicsom, savanyú káposzta  VASÁRNAP R: Kukoricakása kuglóf, gyümölcsszósszal  E: Burgonyagombóc leves, grillezett zöldségek, bulgur V: Zellerpástétom, zsemle, paradicsom


Az összes 'rizs' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!