rizs receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Indiai Gasztronómiai Nap










rizs receptek

Gluténmentes karobos muffin

2025. április 25. Élj harmóniában 

Gluténmentes karobos muffinA tavaszi táplálkozás fő elve, a testedben lévő nedvesség (vizesedés, kézdagadás, ödéma, nyálkásodás, megfázás, allergiák) ellensúlyozása. Ez a muffin egy idei kísérletem, már sokadszor készítem el, és nálam megúnhatatlan lett. Szeretem ha valami nem túl édes és amúgy is a tavaszi étrendben érdemes a nyálkásító ételeket csökkenteni (pl. zsíros ételek, édességek, tejtermékek, pékáruk). A recepthez, úgy  válogattam össze az alapanyagokat és a fűszereket, hogy ne nyálkásítsa a szervezetet, inkább kicsit szárító hatású legyen.  Ráadásul ez a recept szuper jól beilleszthető a tavaszi tisztítókúra előkészítő és visszatérési szakaszába.  Hozzávalók: 1 csésze rizsliszt 1 csésze hajdinaliszt 1/­­3 csésze kókuszliszt 3/­­4 csésze teljes értékű nádcukor 3/­­4 zacskó sütőpor 3 púpos ek. karobport (ha nincs otthon kakaót is használhatsz) 1/­­2 csésze tökmag 1/­­2 csésze aszalt vörösáfonya (ha nincs otthon tehetsz bele mazsolát) 6 ek kókuszzsír fahéj kardamom 1,5 - 2,5 csésze víz díszítéshez, ha szereted karobpor  Egy tálban keverd össze a liszteket, a sütőport, a fűszereket ízlés szerint és a cukrot. Ha édesebben szereted, akkor több cukrot tegyél.  Majd keverd hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a vizet adagolva, addig amíg krémes muffintésztát nem kapsz - ne legyen folyós.  Add hozzá a tökmagot és az áfonyát és keverd össze.  Egy muffin formába (tehetsz bele muffin papírt) adagold bele a tésztát. Én mindegyiknek tettem a közepébe 1 - 2 aszalt szilvát. Tedd 180°C  fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p)  Ha szeretnéd karobporral szórd meg a tetejét - bevallom én mindig szűrőn keresztül szórok:)  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Ha szeretnél egy irányított és támogató, gyengéd megoldást a szervezeted tisztítására, a salakanyagok eltávolítására, ahol napról, napra kísérlek végig a méregtelenítésen és bármikor kérdezhetsz is tőlem, akkor csatlakozz a Szezonális Tisztítás Online Programhoz. részletek és jelentkzés: https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tisztitas Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel KAti #tisztítókúra #tavasz #recept #gluténmentes #édesség #muffin #vegán #vegetáriánus #tojásmentes #éljharmóniában #tisztítóétrend 

A mikroműanyag az egészséges ételeinket sem kerüli el

2025. április 24. Prove - a világ vegán szemmel 

A répában, az almában, de még a rizsben is előfordulhatnak mikroműanyagok. Az apró műanyagrészecskék jelenléte az ételünkben számos egészségügyi problémához vezethet. Teljesen kiiktatni őket szinte lehetetlenség, de vannak módszerek, amelyekkel csökkenthetjük a kitettségünket ezekkel a káros adalékokkal szemben. A híreket olvasva úgy tűnik, a mikroműanyag elől nincs menekvés. Akármerre nézünk, akárhová utazunk, ezek az aprócska… The post A mikroműanyag az egészséges ételeinket sem kerüli el appeared first on Prove.hu.

Dahi baingan - joghurtos padlizsán

2025. április 22. Vegavarázs 

A padlizsán az indiai konyha egyik izgalmasabb alapanyaga - füstös, selymes, telt ízű, csodásan veszi át a fűszereket. A dahi baingan egy hűsítő fogás: pirított padlizsán és aromás joghurtban. Ez az étel többféle változatban megtalálható India különböző vidékein. Én leginkább nyáron készítem, amikor van már padlizsán a kertemben, és jól esik a joghurtos hűsítés. Tálalhatunk mellé rizst vagy indiai lepénykenyeret. Dahi baingan - joghurtos padlizsán Hozzávalók: 2 közepes padlizsán 1 kk kurkuma 1/­­2 kk őrölt chili (ízlés szerint) 1 kk só  kevés víz (a pasztához) olaj a sütéshez A joghurtos mártáshoz: 5 dl natúr joghurt 1/­­3 kk asafoetida 1/­­2 kk őrölt római kömény 1 kk só  egy csipet őrölt chili (ízlés szerint) A padlizsánt megmossuk, kb. fél centi vastag karikákra vágjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a kurkumát, chilit és sót annyi vízzel, hogy kenhető paszta legyen belőle. A padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük ezzel a fűszeres pasztával, és egy keveset állni hagyjuk, míg felforrósítunk egy serpenyőt. Egy kevés olajon, közepes lángon a padlizsánszeletek mindkét oldalát barnára sütjük.  Közben a joghurtot simára keverjük egy tálban, hozzáadjuk a hinget, őrölt köményt, sót és egy kis chilit. A megsült padlizsánszeleteket óvatosan beleforgatjuk a fűszeres joghurtba, vagy szép sorban leöntjük vele. Tálalás előtt egy kis pihentetés jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.

Paradicsomos bulgur

2025. március 22. Vegavarázs 

A bulgur az egyik legrégebbi feldolgozott gabonaféle, amelyet már az ókori Mezopotámiában is fogyasztottak. Leginkább a közel-keleti, török és mediterrán konyha egyik alapélelmiszere, ahol levesekhez, salátákhoz, köretekhez és egytálételekhez használják. Durumbúzából készül, amelyet előfőznek, kiszárítanak, majd különböző méretűre törnek. Ennek köszönhetően gyorsan elkészíthető, mégis megőrzi tápanyagtartalmát. Rostban gazdag, tápláló és könnyen emészthető, ezért egyre népszerűbb az egészségtudatos étrendekben is. A legismertebb bulgurral készült ételek közé tartozik a török k?s?r, a híres arab tabbouleh saláta vagy a különféle fűszeres egytálételek. De egyszerű köretként is remek alternatíva a rizs vagy a burgonya helyett. Hozzávalók: - 2 ek olaj - 3 dl bulgur - 2 ek sűrített paradicsom - fél ek saját készítésű ételízesítő (só nélküli) - 2 kk só - 1 marék friss petrezselyemzöld, aprítva - 6 dl víz Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleöntjük a bulgurt, egy kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, megszórjuk az ételízesítővel és egy kevés sóval, és alaposan elkeverjük. Felöntjük a forró vízzel, lefedjük, és kis lángon addig főzzük, amíg a bulgur felszívja a folyadékot és megpuhul (kb. 10-15 perc). Levesszük a tűzről, és még pár percig pihentetjük. Végül belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és már tálalhatjuk is.

Vegán kimchi

2025. február 11. Vegavarázs 

A kimchi Dél-Korea egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Ez a fermentált finomság káposztából, retekkel, fűszerekkel és erjesztési folyamat során kialakuló komplex ízekből áll. Az ázsiai konyha elengedhetetlen része, egy igazi szuperétel - tele van probiotikumokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az emésztést és az immunrendszert. Hozzávalók: A zöldségekhez: - 1 nagyobb kínai kel - 2 csapott ek csésze durva só (jódozatlan) - 1 jégcsapretek - 1 sárgarépa A fűszerpasztához: - 4 dl víz  - 2 ek rizsliszt - 1 tk nádcukor - 1 ek reszelt friss gyömbér - fél kápia paprika felkockázva - 2 tk koreai chilipehely vagy por (gochugaru) - 1 tk pirospaprika - 2 ek szójaszósz - 1 tk só (jódozatlan) A kínai kelt hosszában felnégyeljük, majd a negyedeket nagyobb kockára vágjuk. Megszórjuk a sóval, jól átforgatjuk és 2 órán át állni hagyjuk. Közben előkészítjük a répát és a retket is: megpucoljuk és gyufaszál méretűre vágjuk.  Megcsináljuk a fűszerpasztát. Egy kislábosban összekeverjük a rizslisztet és a vizet és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha megvan, belekeverjük a nádcukrot és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a kápiát, a gyömbért, a chilit, a pirospaprikát, a szójaszószt és a sót. Késes aprítóba tesszük és összeturmixoljuk.  Ha letelt a 2 óra, a káposztához keverjük a zöldséget, ráöntjük a fűszerpasztát és alaposan átforgatjuk. Ha megvan, tiszta üvegbe nyomkodjuk, lezárjuk az üveget és konyhapulton 2-3 napig állni hagyjuk. Amikor látni, hogy beindul az erjedés (apró buborékok keletkeznek), hűtőbe tesszük, ahol akár hónapokig eláll. Kiegészítés: én nem főzök hagymával, azért kihagytam, de az eredeti receptekben vágnak 3-4 szál újhagymát a zöldségek közé, és turmixolnak 2-3 gerezd fokhagymát a fűszerpasztába.

Gombás curry-s rizs

2025. január 19. vegasziget 

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Hozzávalók: Elkészítés: A hagymár apróra vágjuk és olaj és víz keverékén megpároljuk. Amikor félkemény, hozzáadjuk a curry-t; a rizst és felöntjük a zöldségalaplével. Kis lángon puhulásig főzzük; időközben még vizet adjunk hozzá, amikor elfővi az alaplevet. Tetszés szerint sózzuk. A gombát, miközben fő a rizs, az olaj és víz keverékén […]

Vegán „mézes” sütemény

2024. december 17. vegasziget 

Mézes süti vegánoknak, méz nélkül? Igen! Ráadásul egy fenséges Naked Noble krémmel és aszalványokkal, olajos magvakkal bolondítottam meg. Mutatom is a receptet: Hozzávalók: 20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt 20 dkg finomliszt 4 ek. datolyaszirup vagy rizsszirup 1 kk. szódabikarbóna 1 kk sütőpor 1 ek. ek frissen facsart citromlé 1 dl  olvasztott Nature Cookta kókuszolaj — 2 üveg Naked […]

Vegán egybesült fasírt

2024. november 24. vegasziget 

Ebben az egybesült fasírtban minden értékes alapanyag benne van: a főtt, barna rizs (teljes értékű gabona), dió (olajos mag), lencse (hüvelyes), és hagyma, fűszerek dúsítják ezt a komplettált, fehérjedús fogást. Ami önmagában, egy salátával is megállja a helyét, netán egy zsemlébe téve; de krumplipürével is remek választás lehet az ünnepi asztalon. Hozzávalók: 1 nagy konzerv […]

Háromszor zavarták meg a Herm?s párizsi divatbemutatóját a PETA aktivistái

2024. október 17. Prove - a világ vegán szemmel 

A legnagyobb állatvédő szervezet, a PETA aktivistái több alkalommal, táblákat feltartva és a kifutóra berohanva zavarták meg a Herm?s szeptember végi divatbemutatóját. A párizsi divathéten ez a második akciója a szervezetnek, korábban pedig a londoni divathéten is megzavartak egy rendezvényt. Nemrég ért véget az idei második párizsi divathét. Ezen a közismert állatvédő szervezet, a PETA… The post Háromszor zavarták meg a Herm?s párizsi divatbemutatóját a PETA aktivistái appeared first on Prove.hu.

Az Emily Párizsban színésze, Lucas Bravo azt szeretné, hogy az általa játszott karakter vegán éttermet vezessen

2024. október 6. Prove - a világ vegán szemmel 

Régóta rágja a rendező fülét az Emily Párizsban sztárja, Lucas Bravo, hogy az általa alakított Gabriel étterme térjen át a teljesen növényi menüre. Emellett szeretne egy zöld Michelin-csillagot is a sorozatbéli étteremnek. A színész gyerekkora óta vegán, és elmondása szerint célja, hogy az általa megformált szereplőn keresztül érzékenyítse az embereket. Az már biztos, hogy lesz… The post Az Emily Párizsban színésze, Lucas Bravo azt szeretné, hogy az általa játszott karakter vegán éttermet vezessen appeared first on Prove.hu.

Szilvával sült köleskása

2024. szeptember 16. Vegavarázs 

Hozzávalók: 25 dkg köles 5 dl tej  egy csipet só  10 dkg cukor  8 dkg vaj  20 dkg aszalt szilva  fahéj Az aszalt szilvát bő vízbe áztatjuk. A kölest háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni egy csipet sóval. Úgy főzzük, mint a rizst, azaz fedő alatt, kis lángon pároljuk. Amikor már majdnem teljesen megpuhult, beleszórjuk a cukrot és hozzáöntjük a tejet, majd teljesen készre főzzük. Ha megvan, belekeverjük a vaj felét. Egy jénai tálat kikenünk vajjal, belesimítjuk a köleskása felét, és elegyengetjük rajta a leszűrt szilvát, majd megszórjuk fahéjjal. Befedjük a maradék kásával, rászeleteljük a maradék vajat, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul a teteje. Porcukorral és fahéjjal díszítjük. 

Jön a vegán Nutella, csicseriborsó és rizsszirup lesz benne tej helyett

2024. szeptember 3. Hírek 

A Ferrero ősszel dobja piacra Európában a teljes mértékben növényi alapú, tehéntej nélkül készült mogyorókrémet.

Vegán jambalaya tésztával és gabonakolbásszal

2024. augusztus 12. Prove - a világ vegán szemmel 

A jambalaya eredetileg se nem vegán, se nem tészta - így a cím után nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a következőkben egy rendhagyó receptet mutatunk be. A jambalaya eredetileg egy rizses fogás, amit feltételezhetően a spanyol, francia és nyugat-afrikai konyha ételei inspiráltak. Az amerikai Louisiana államból származik, ám azóta számos változata terjedt… The post Vegán jambalaya tésztával és gabonakolbásszal appeared first on Prove.hu.

Olimpikonok, akik vegán életmódjukkal mutatnak példát a párizsi játékokon

2024. augusztus 9. Prove - a világ vegán szemmel 

Ahogyan a fizikai teljesítményhez szükséges étkezési szokásokkal kapcsolatban változik a tudományos szemlélet, egyre több növényi étrendet követő élsportoló bukkan fel különböző versenyeken is. Ez a - korántsem teljes - lista nyolc vegán olimpikont mutat be, akiknek szurkolhatsz az idei ötkarikás játékokon.  Az idei olimpia a szervezők szerint a valaha volt legzöldebb koncepcióra épül. Ennek keretében… The post Olimpikonok, akik vegán életmódjukkal mutatnak példát a párizsi játékokon appeared first on Prove.hu.

Gombócos savanyú káposzta

2025. március 21. Vegavarázs 

A gabonakolbász, amit felhasználtam a gombóchoz, saját készítésű, ehhez is találtok receptet az oldalon. Hozzávalók: A gombóchoz: 30 dkg gabonakolbász 2 dl rizs 1 kk só 2 kk pirospaprika Fél kk asafoetida Egy csipet őrölt bors 1 kk majoránna 1 kk borsikafű Fél kk őrölt fűszerkömény 2 ek lenmag A káposztához: 4 ek olaj 2 ek liszt 3 kk pirospaprika Egy csipet őrölt bors 1 kk őrölt fűszerkömény 3 ek sűrített paradicsom 1 kg savanyú káposzta A gombóchoz való rizst kétszeres mennyiségű vízzel, sóval megfőzzük. Ha megvan, kihűtjük. Elmorzsoljuk a gabonakolbászt, hozzáadjuk a fűszereket, a borsot, a pirospaprikát, az asafoetidát, a majoránnát, a borsikafüvet és a köményt, végül a kihűtött rizst. A lenmagot megőröljük és elkeverjük 6 ek vízzel, majd állni hagyjuk. Negyed óra múlva ezt is hozzáadjuk a többi alapanyaghoz, alaposan elkeverjük és gombócokat formázunk belőle.  Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük a lisztet, és folyton kevergetve - kis lángon - világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az asafoetidát és a fűszerpaprikát, majd további fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyúkáposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Beletesszük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ha ez megvan, beletesszük a gombócokat, és még negyed órán át főzzük.  Ízlés szerint tejföllel tálaljuk. 

Így készül a kimchi, a fermentált koreai káposzta (vegán recept)

2025. január 29. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha unod a hagyományos savanyú káposztát, akkor jó helyen jársz: ez a fűszeres, csípős, koreai változat a megszokotthoz képest izgalmas, intenzív ízvilágú, ráadásul rendkívül egészséges is. Hagyományos kimchi recept következik - egy-két módosítással. Gochugaru, édes rizsliszt, koreai retek: ha ezek a beszerezhetetlennek hangzó összetevők korábban eltántorítottak a házi kimchi elkészítésétől, akkor jó hírünk van. Minden… The post Így készül a kimchi, a fermentált koreai káposzta (vegán recept) appeared first on Prove.hu.

Rekordmértékű volt a felmelegedés 2024-ben, egyre nagyobb a baj

2025. január 10. Prove - a világ vegán szemmel 

Először lépte át a 1,5 Celsius-fokos küszöböt a felmelegedés 2024-ben az ipari forradalom előtti átlagértékhez képest. A párizsi klímaegyezményben foglaltak még nincsenek veszve, ám egyre távolabb kerülnek az aláíró felek attól, hogy eleget tudjanak tenni a vállaltaknak. Eddig soha nem tapasztalt mértékben, 1,6 Celsius-fokkal haladta meg a tavalyi éves átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti átlagértéket… The post Rekordmértékű volt a felmelegedés 2024-ben, egyre nagyobb a baj appeared first on Prove.hu.

Céklás sós gofri növényi, bazsalikomos sajtszósszal tálalva

2024. december 17. vegasziget 

Én nagyon szeretem a sós muffint; goffrit, palacsintát, szóval minden olyan édességet, amit sósan is lehet fogyasztani, szívesen kipróbálok. Ez egy remek GM finomság, kenyér helyett is kitűnő alternatíva. 25 dkg cékla 10 dkg répa 7 ek. barna rizsliszt 1 lenmagtojás (1 ek. lenmag + 3 ek. langyos víz 1 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma […]

A világ top ötven milliárdosa lábon lövi a globális klímatörekvéseket

2024. november 22. Prove - a világ vegán szemmel 

Nem csupán luxusjárműveivel, hanem befektetési szokásaival is ellehetetleníti a globális zöld ambíciókat a világ ötven leggazdagabb milliárdosa. Egy kutatás alapján az ő tevékenységük több szén-dioxid-kibocsátást termel kevesebb mint három óra alatt, mint egy átlagos brit egész életében. A világ népességének legtehetősebb egy százaléka jelentős mértékben rontja az emberiség esélyeit arra, hogy a párizsi klímaegyezményben szereplő… The post A világ top ötven milliárdosa lábon lövi a globális klímatörekvéseket appeared first on Prove.hu.

Egészségmegőrzés októberben - aktualitások

2024. október 6. Élj harmóniában 

Egészségmegőrzés októberben - aktualitások Az október hónap nagy változásokat hoz.... Megérkezett az ősz a Vata időszak.  Látványosan korán sötétedik, egyre rövidebbek a nappalok és egyre tovább tart a sötét órák száma. Jóval hidegebbre vált az időjárás... még ha a nappali hőmérséklet 20 fok fölött is van a reggelek és esték már nagyon hűvösek. A szeles idő pedig kiszárítja a természeteben a faleveleket. A természetben megfigyelheted, hogy az egységes zép zöld tájak, egyre színesebbé válnak - zöldek, sárgák, barnák, okkerek, vörösek, lilás árnyalatok, majd az elszínesedett levelet lehullanak. Elkezdenek a fák megkopaszodni, leteszik szép színes ruháikat és visszavonulnak. Ez az időszak az elcsendesedésről, visszavonulásról szó. A lehülés legrosszabbul a Vata-kat érinti, mert ők amúgy is hajlamosak szárazságra. A Pittáknak azonban ez a megváltás időszaka. Le tudnak hűlni, nyugodtabb less az elméjük, míg nyáron alig tudtak mozogni, most több az energiájuk és szívesen mennek sétálni, kirándulni. Októberben a Te szervezetedben is fokozódik a hidegérzet és a szárazság. A vér a test belsejébe áramlik, hogy tudjon melegíteni így tapasztalhatsz hidegebb lábakat, kezeket és sápadtságot és mivel a gyomor vérellátása fokozódik megnőhet az étvágyad. Sokkal jobban kívánod a tartalmas ételeket, mert a téli védekező zsírréteget építi fel a szervezeted. Ez a szigetelő réteg biztosítja télen az immunitásod alapját, hogy ne fázz meg egykönnyen. Azonban érdemes odafigyelni, főleg a kapháknak, hogy ne csapjon át a téli üzemmód előkészítése túlzott evésbe, nassolásba, hízókúrába. Tapasztalhatod, hogy szárazabb a bőröd, kiszárad a szád, a torkod, lehet, hogy szárazság lesz a belekben - ami gázosodásra, puffadásra, székrekedésre hajlamosít. akár úgy érezheted többet kell menned pisilni. Vata alkatúaknál előfordulhat álmatlanság, szorongás, idegesség. Ebbe a nagy, nagy változásokkal teli környezetben a szervezetednek ilyenkor földelésre, stabilizálásra és hidratálásra, nedvesítésre, olajozásra van szüksége. Próbálj búcsút inteni a sok programnak, utazgatásnak. A sok környezeti, évszaki változás amúgy is megviseli a szervezeted, a stabilitásod, belső kiegyensúlyozottságod megőrzése érdekében részesítsd előnyben az otthoni bekuckózást, pihenést, családdal való együttlétet, sütögetést, főzést, közös étkezéseket, olvasást, filmnézést. A túl sok rohangálás, stimuláló program, most nem ideális. Fókuszban az elcsendesedés, a  visszavonulás: legyen. Azoktóber nagy változást hoz az öltözködésben is. Öltözz rétegesen, melegen. Vedd elő a kabátot, sapkát, kesztyűt, vastagharisnyát, meleg pulóvert mellényt, csizmát. A lábadat is tartsd melegen, használj gyapjúzoknit, papucsot és az utcára melegcipőt. A bekuckózáshoz, otthoni melegen tartáshoz vegyél elő vastagabb otthoni ruhákat, meleg plédeket, lábmelegítőt, melegvizes palackot. Legyen egy jó napi rutinod Próbálj rendszerességet vinni az életedbe, ugyanazon időben kelj és feküdj le, reggelizz, ebédelj, vacsorázz. Ez már jó alapokat biztosít ahhoz, hogy stabilabb, összeszedettebb legyél. Reggel aludj nyugodtan kicsit tovább, mint nyáron, de azért 7 óráig kellj fel mindenképpen. Este próbálj lefeküdni 22:00-ig. A szervezeted számára az egyik legfontosabb, hogy vissza tudjon töltődni, regenerálódjon és ezek a folyamatok a szervezetedben 22:00-kor indulnak el. A késő lefekvés mentálisan és fizikálisan is meg fog viselni, gyengíti az idegrendszert és az immunrendszert, depire hajlamosabbá tesz, rontja az emésztésed hatékonyságát, csökkenti az energiaszinted, rontja a hormonrendszered állapotát, etc.. Végezz reggel olajos önmasszázst zuhanyozás előtt. Ez nem csak a bőrödet segít rugalmasan tartani és védeni a hidegtől, de jótékony az idegrendszeredre, hormonrendszeredre, emésztésedre is. Táplálkozás A stabilizálást a táplálkozással tudod legjobban megalapozni, így az őszi étkezéseidet földelő, stabilizáló és tápláló ételekből javasolt összeállítani. Lévén már a szabadban egyre kevesebb időt tudunk tölteni, itt az ideje a sütőt begyújtani, izzítani a főzőlapokat és otthon finomakat sütni,  főzni. Köszönj el a nyáron fogyasztott könnyű ételektől - saláták, szendvicsek, hideg ételek, italok, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, grillezett ételek ,etc.  majd jövő nyáron újra visszavezetheted őket. Most a fókusz a hideg és a szárazság ellensúlyozásán van, a téli immunitás megalapozásán. Főzz, egyél meleg ételeket és igyál meleg italokat. Élvezd az ősz adta ételeket sárgarépa, sütőtök, cékla, dió, gesztenye, meleg levesek, meleg gabonák, hüvelyesek, raguk, főzelékek. édességek, kásák. Ez most a zsírosabb, tápláló, tartalmas, nehezebb ételek időszaka. Elsődlegesen az édes, sós izek sokat tudnak segíteni ellensúlyozni az őszi száraz időjárást. Egy kevés savanyú íz is jól jöhet ilyenkor - pl savanyú alma párolva, kis lime vagy citromlé. Az édességek kifejezetten ideálisak ebben a szárazságot hozó időszakban. Az édes íz földel, stabilizál, táplál, nyugtatja az idegrendszer, felépíti a testszöveteket, javítja a kedélyállapotodat. Édes ízű dolgok, nem a fehércukrot jelentik. A rizs, a tej, tejszín, datolya, párolt alma, édesburgonya, sütőtök, kókusztej, mandula, etc. azaz minden ami édes ízt képviseli jó most. Szóval bátrabban az édes ízzel, mert ez most testileg és lelkileg is kedvező. Az egyik legjobb a szárazság ellen, hogy vigyél be a szervezetedbe több zsiradékot. Csorgass ghít (tisztított vajat az ételedre) vagy önts hozzá olívaolajat vagy egy kis szezámolajat. Részesítsd előnyben a meleg ételeket, már reggelire is érdemes meleget fogyasztani - a kásák ideálisak ilyen célra (zabkása, quinoa kása, rizskása, etc.) tehetsz hozzá dióféléket, aszalt gyümölcsöket. és persze tegyél hozzá zsiradékot is pl. ghí. Ha gyengült az emésztésed, étkézés előtt fogyassz egy kis da rabka gyömbért egy kis sóval és egy kis limelével Használj kis mennyiségben melegítő fűszereket (fahéj, gyömbér, feketebors, cardamom, kakukkfű, kurkuma), de nem vidd túlzásba, és kerüld a nagyon szárítóakat, mint chili, cayannebors. A túl sok csípős Igyál meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vízet.  Igyál édesgyökér teát vagy ha nagyon száraznak érzed magad fogyaszthatsz egy kis édesgyökér port is.  Az édesgyökér kiváló a tested nedvesen tartására.  Tarts szem előtt, hogy októberben nem csak  a természetben vannak nagy átalakulások, de a testedben és az elmédben is. Próbálj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, mert így tudod minimalizálni az időszak okozta kellemetlen fizikális és mentális hatásokat. A stabil napirend, a tápláló, meleg ételek fogyasztása, a lecsendesedés, lelassulás, az otthoni pihenés és a melegen tartás segítenek komfortossá tenni az őszi változásokat.  Kellemes októberi napokat kívánok :) szeretettel Kati #ájurvéda #október #egészségmegőrzés #ősz #vata #kiegyensúlyozottság  

Vegán paralimpikon párbajtőrvívó szerzett aranyérmet Párizsban

2024. szeptember 20. Prove - a világ vegán szemmel 

Maurice Schmidt paralimpikon párbajtőrvívó a jobb sportteljesítmény reményében váltott növényi alapú étrendre. Az egészségügyi okok mellett azonban vélhetően a veganizmus klímavédelmi háttere is fontos a német sportolónak, aki civilben környezetmérnök-hallgató a Stuttgarti Egyetemen. Már a párizsi olimpián is számos növényi étrendet követő sportoló mérette meg magát. Közéjük sorolható például Diana Taurasi amerikai kosárlabdázó, Kaylin Whitney… The post Vegán paralimpikon párbajtőrvívó szerzett aranyérmet Párizsban appeared first on Prove.hu.

Állatbarát adományra is futotta az olimpiai pénzjutalomból

2024. szeptember 5. Prove - a világ vegán szemmel 

Állatvédelmi szervezeteknek és menhelyeknek is jutott adomány Jaroszlava Mahucsih ukrán magasugró olimpiai aranyérméért járó pénzdíjából. A sportoló hangsúlyozta, az állatvédők munkáját nem pusztán anyagi segítséggel, hanem egyéb módokon, önkéntes munkával vagy állat befogadásával is támogatni lehet. Sikerélményekkel jócskán gazdagodott idén Párizsban Jaroszlava Mahucsih ukrán magasugró. Először júliusban, a francia fővárosban megrendezett Gyémánt Liga-versenyen aratott történelmi… The post Állatbarát adományra is futotta az olimpiai pénzjutalomból appeared first on Prove.hu.

Kara sev

2024. szeptember 2. Vegavarázs 

A kara sev egy népszerű indiai snack, amely csicseriborsó lisztből készül. Fűszeres és ropogós, gyakran ünnepekre sütik, pl. Divalira. Van hozzá egy kis eszköz, amiből az elkészült tésztát a forró olajba nyomják.  Hozzávalók: 2,5 dl csicseriborsó liszt 1 dl rizsliszt 2 ek olaj Fél kk asafoetida 1/­­4 kk őrölt feketebors 1 lapos kk őrölt római kömény Késhegynyi szódabikarbóna 1,5 kk só A hozzávalókat tálba tesszük és jól összekeverjük. Víz hozzáadásával puha, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Vigyázat, apránként kell adagolni a vizet, mert egészen kevés is elég, nem vesz fel sokat! A begyúrt tésztát egy negyed órát pihentetjük, majd a sev készítőbe tesszük egy tetszőlegesen kiválasztott betéttel, és a forró olajba adagolva aranybarnára sütjük. 

Kókuszos banánkenyér

2024. augusztus 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Kókuszos banánkenyérAnna finomsága Hozzávalók: - Két nagy érett banán ( vagy három kicsi) - 1 bögre almalé és rízstej vegyesen - 1/­­2 bögre olaj - 1  bögre nádcukor+ 1 csomag vaniliás cukor - 1 kk fahéj, vagy mézeskalács fűszer - 2 bögre liszt - 1 bögre kókuszliszt  - 1 csomag sütőpor  - 1 csipet só Elkészítés: - Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. - A banánokat törd össze villával, majd öntsd rá az almalevet, az olajat, a cukrot és a fahéjat. Keverd össze és tedd félre. - Másik tálba a kétféle liszt, es a sütőpor és a só összekever. - A nedves összetevőket a szárazhoz adni, lassan emelgetve, különben összesik(!) Sűrű főzelék állagúnak kell lennie. - Sütőpapírral bélelt formába csurgasd bele a masszát. - Lazán borítsd le sütőpapírral. - Süsd 50 percig, csak az utolsó 5 percben vedd le a sütőpapírt a tetejéről. A végén a rácson hagyd kihülni, miután kivetted a formából. TIPP: Kókuszliszt helyett darált/­­ tört diót is használhatsz, a tetejére szilva is kerülhet. Jó étvágyat!  

Vegán párbajtőrvívó nyert aranyérmet a párizsi olimpián

2024. augusztus 2. Prove - a világ vegán szemmel 

2017-ben, egy súlyos térdsérülést és műtétet követően tért át a vegán életmódra a párizsi olimpia női párbajtőrvívó bajnoka. Vivian Kong Man Wai a felépülését kívánta gyorsítani ezzel a döntéssel, ám azóta fizikálisan is erősebbnek érzi magát. Tudja, hogy sokak számára példakép, ezért nem titkolja, hogy növényi étrendet követ. A hongkongi párbajtőrvívó nőt ünneplő tömeg várta… The post Vegán párbajtőrvívó nyert aranyérmet a párizsi olimpián appeared first on Prove.hu.


Az összes 'rizs' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!