szamosza receptek - Vegetáriánus receptek

szamosza receptek

Reform almás szamósza

2015. október 14. Élj harmóniában 

Reform almás szamószaAlmás szamószaIlyenkor ősszel, már egy korábbi almás pite receptnél (itt olvashatod)  is írtam, szinte minden családban készül almás finomság. A szamósza egy indiai batyus csemege, amely készülhet sós vagy édes változatban is. Az eredeti változatnál ghí-ben , azaz tisztított vajban (a ghí elkészítését itt olvashatod) sütik ki. Az én változatom sütőben készül, így nem szívja meg magát zsiradékkal. Hozzávalók: - 40 dkg liszt  (lehet fele teljes kiőrlésű és fele fehér búzaliszt, nálam: kicsit több mint a fele teljes kiőrlésű ) - 2 ek. ghí (vagy vaj ) - vanília - 3 dl joghurt - csipet szódabikarbóna - csipet só Töltelékhez - kb. 8 közepes alma - 1 tk. faháj -  2-4 púpos ek. nádcukor - ízlés szerint - egy marék mazsola Egy tálba alaposan gyúrd össze a tészta hozzávalóit - közepes keménységű, jól gyúrható tésztát kell kapnod. Amíg a tészta pihen a z almákat mosd meg, pucold meg és vágd apró darabokra. Párold meg az almát a fahéjjal, cukorral és mazsolával (kb 6 perc). A tésztából csípj le kb. két diónyi gombócokat. A gombócokat lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra. Tegyél a kör közepére tölteléket, majd hajtsd félbe és nyomkodd körbe, hogy jól zárjon. Klasszikusan a mutatóujj segítségével, kis csavart mintával készül a széle, de akár villával is lenyomkodhatod. Előmelegített sütőben (kb. 180 fok) üsd készre (kb. 20-30 perc)

Pikk-pakk kész, Brokkolikrém az uzsonnás dobozba (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers, vegán)

2015. szeptember 3. Zöld Avocado 

Pikk-pakk kész, Brokkolikrém az uzsonnás dobozba (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, nyers, vegán) lilahagymás Brokkolikrém, avokádóval krémesítve (mindenmentes, nyers, vegán) Elkezdődött az iskola és nem csak a gyerekeknek, de azoknak a felnőtteknek is, akik újra tanulásra adják a fejüket. Az egész élet egy folytonos tanulás... önfejlesztés, képzés, tudáselsajátítás, képesség és tehetségfejlesztés, amit néha az élet nevű iskolában, néha pedig valódi iskolai padokat koptatva sajátítunk el. Legyen szó saját magunkról, vagy a gyermekeinkről, a "sulis" időszakban, ilyenkor sokkal több időt töltünk távol az otthonunktól, mint amikor nincs iskola. Gyakrabban készítünk szendvicseket a reggeli rohanásban, és tömjük magunkba a rövid szünetek alatt a kissé száraz, ízetlen és unalmas szénhidrát pótló, üres kalóriákat. Egy átlagos szendvics általában két szelet kenyérből, egy kevés vajból, egy vékonyka sajtból, és egy szelet felvágottból áll, amitől elvárjuk, hogy erős fűszereivel, megízesítse az amúgy is unalmas szendvicsünket. Amikor végre elérkezik a kaja szünet, éhségtől vezérelt ösztöneinknek hála, feltépjük az iskolatáskánkat, izgatottan kicsomagoljuk, a reggel sebtiben elkészített szendvicsünket, kíváncsian szétnyitjuk, bízva benne, hogy valami nagyon finomat fogunk ma enni... majd csalódott arccal konstatáljuk, hogy a mai nap is olyan, mint a többi! :-( Az idő halad, a pocak korog, így hát enni kell, nincs mese. Talán majd holnap finomabb lesz! ;-) Emlékeztek ezekre a pillanatokra? Veletek is megtörtént már? És vajon a most iskolás gyermekeitek is átélik ezeket a perceket nap, mint nap? Elég figyelmet fordítunk a szendvicseinkre?... Vagy a nagy rohanásban el is felejtjük, hogy mennyivel jobb élményt varázsolhatunk az iskolapadba, ha egy laza kézmozdulattal egy kis, lédús zöldséget, ropogós salátalevelet, mellé pár szem paradicsomot is csomagolunk az unalmas szalámis-sajtos szendvicsek mellé?! Az egészségtudatos táplálkozás manapság aranykorát éli. Hihetetlen sebességgel veszik át a zöldségek, gyümölcsök, organikus és bio termékek, gluténmentes és laktózmentes ételek a helyeketet a szupermarketek polcain. Nem telhet el úgy egy nap, hogy ne találkoznánk az "egészséges életmód" témakörével. Az utcán szembeköszönnek a reklám táblák, a TV és a rádió is gyakran ontja magából a wellness, bio, öko tudatosság szavakat, és lassan minden ismerősünk életmódot váltott ilyen-olyan formában. Ez a nagy gasztro reform a szendvics piacot sem kerülheti el. bazsalikomos Brokkolikrém, avokádóval krémesítve (mindenmentes, nyers, vegán) A régi, megszokott, de unalmas sajtos - szalámis szendvics helyét átveszik a különböző színes és ízes, zöldségkrémek, zöldségpástétomok. Ennek természetesen én is örülök! :-) A saját szánk ízére formált zöldségkrémek, nem csak, hogy minden nap, más és más ízzel és színes, gusztusos látvánnyal láthatnak el minket, de még rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz, antioxidánsokhoz, nyomelemekhez, tápanyagokhoz,  energiához, frissességhez, egyszóval mindenféle földi jóhoz juttathatják a szervezetünket. Nem csak a szemünk boldog, mikor abban a rövidke kis iskolai szünetben kinyitjuk a "madárlátta" szendvicsünket, de a nyáltermelésünk is egyből beindul az illatok és színek láttánk. Örömmel faljuk a padlizsánkrémes, zöldborsókrémes, magyaros szezámmagkrémes (tahini) szendvicseinket, jól megpakolva friss és ropogós zöldségekkel. Jóllakottan, és energiától duzzadva fordulunk vissza a padba a csengőszó után, és lelkesen vetjük bele magunkat a tanulásba, az ismeretanyagok elsajátításába.  bazsalikomos Brokkolikrém Az Internet telis tele van jobbnál jobb házi készítésű zöldségkrémekkel, pástétomokkal, kenyér kencékkel. A legtöbb recept 10-15 perc alatt elkészíthető még előző este, és a következő 2-3 napban reggelente, a hűtőből kivéve gyorsan a szendvicsekre kenhetjük őket.  brokkolikrém (mindenmentes, nyers, vegán)A szezont követve, én most egy pikk-pakk kész, tápanyagban gazdag, immunerősítő, méregtelenítő, lugosító, brokkolikrémet hoztam nektek. Tudom, tudom. A brokkoli egyáltalán nem egy népszerű zöldség a magyarak körében. Nálam sem volt az, amíg csak önmagában, fűszerek nélkül, szétfőzve próbáltam meg a tányéromról elpusztítani. A brokkoli olyan, mint az avokádó. Önmagában kevés embernek ízlik, de a megfelől ételekben alapanyagként, a megfelelő fűszerekkel társítva nagyon finom és egészséges ételeket lehet készíteni belőle! Kóstoljátok meg a Zöld Avocado brokkolikrémlevesét, vagy brokkolis sajtos krumpliját, de a vállalkozóbb kedvűek kipróbálhatják a máltai Qassatat-ot, hagymás-brokkolis töltelékkel. Akkor lássuk, hogyan készül ebből a zöld, egészségvédő lovagból, gyors, egyszerű és finom kence a kenyerünkre?! ;-) bazsalikomos Brokkolikrém, avokádóval krémesítve (mindenmentes, nyers, vegán) HOZZÁVALÓK:párolt brokkoliból: - 1 kisebb fej (szép zöld) brokkoli  - 1 ek extra szűz olíva olaj - 2 gerezd fokhagyma  - 1/­­2 fej lila hagyma  - Himalája só, frissen őrölt fekete bors, 1 tk mustár - 1/­­2 frissen facsart citrom leve  - 1/­­2 érett avokádó, hogy krémesebb legyen a brokkoli krém (elhagyható) nyers brokkolikrémhez: - u.az, mint a párolthoz (mustár nélkül) - és 1/­­2 bögre mandula (előre beáztatva egy éjszakára) elhagyható, de érdemes felhasználni: - 1 ek sörélesztőpehely, amitől finom, extra sajtos ízt kap (elhagyható) - 2-3 bazsalikom levél, mert nagyon jól illik a zöld ízvilágba (elhagyható) - 1 ek őrölt lenmag, a tápanyagértékét növeli, segíti az emésztést (elhagyható)  - 1 ek útifűmaghéj, ha túl leveses lenne a krém. Ettől szilárdabb, sűrűbb lesz. (elhagyható) lilahagymás Brokkolikrém, avokádóval krémesítve (mindenmentes, nyers, vegán) ELKÉSZÍTÉS: Készíthetjük nyers és párolt brokkoliból is (nyersen vitamindúsabb, lásd. Megjegyzés rovatban alul). Mindkét esetben a brokkolit rózsáira szedve alaposan megmossuk.  A lila hagymát, a fokhagymával, a mustárral, tetszőleges mennyiségű sóval, borssal, (a bazsalikommal), a citrom levével és 1 ek extra szűz olíva olajjal alaposan leturmixoljuk. Ha a nyers brokkolikrémet választottuk, az apróra szedett brokkoli rózsákat (fás szár nélkül), kb. 0,5 dl mandula tejjel (vagy tiszta vízzel) a zöldségaprítóba tesszük, és addig hagyjuk a gépet dolgozni, míg teljesen apró zöld morzsákat nem kapunk. Hozzáadjuk az előre beáztatott mandulát (áztató víz nélkül), az avokádót, és a hagymás fűszeres olajat. Majd addig turmixoljuk, míg krémes állagot nem kapunk. Ha párolt brokkolival készítjük a krémet, akkor a párolt brokkoli rózsákat, a hagymás fűszeres olajat, a nyers avokádóval, addig turmixoljuk, míg egynemű krémet nem kapunk. Légmentesen zárható edénybe téve, hűtőbe velük, és másnap reggel (vagy azonnal) már fogyaszthatjuk is az energia- és tápanyagdús szendvicskrémünket! ;-) mungóbabcsíra  Ha mégtöbbet szeretnénk tenni az egészségünkért, cseréljük le az üres tápértékkel bíró, fehér kenyerünket, teljeskiőrlésű kenyérre, vagy tömör barna, rozs kenyérre. Egyre többen vannak, akik pedig egyáltalán nem fogyasztanak élesztős, kelt kenyereket. Helyette, házilag is elkészíthető magos krékerekre, vagy bolti extrudált kenyerekre kenhetjük a különböző zöldégpástétomjainkat. Változtassuk a szendvicsekben a zöldségeket és a különböző természetes táplálékkiegészítőket is. Ha egyik nap sörélesztőpehellyel hintettük meg a zöldségkrémet, akkor másnap használjunk kendermagot, vagy különböző csírákat.  bazsalikomos Brokkolikrém, avokádóval krémesítve (mindenmentes, nyers, vegán) Tápláló, vitaminokban és energiában gazdag, iskolai szendvicsezést kívánunk! :-) Megjegyzés1: A brokkoli gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban. Kutatások azt is kimutatták, mennyire jótékony hatású többféle rákbetegség, továbbá az áttétképződés megelőzésében. Azonban ezek az értékes tápanyagok csak a nyers, vagy enyhén párolt (lehetőleg kuktában) brokkoliban találhatóak meg. Így ha azt hisszük, hogy jót teszünk magunkkal, ha agyonfőzve letuszkoljuk őket a torkunkon, mert egészséges, akkor "sok hűhó semmiért", mert az értékes tápanyagokat a főzővízzel együtt kiborítottuk a csapba.  A mediterrán országokban ezért gyakran fogyasztják nyersen rózsáira szedve, vagy apróra zúzva a brokkolit. Az északi országokban pedig szinte nélkülözhetetlen szereplői a párolt brokkoli rózsák a vacsora tányéroknak. Mi magyarok még csak pár évtizede ismerkedünk ezzel a kiváló zöldséggel, de a Világ már több száz éve ismeri, és szereti.  Megjegyzés2: "A brokkoli 100 gr-ja mintegy 89 mg C-vitamint tartalmaz, ami az átlag 2000 Kcal-ás étrend mellett javasolt C-vitaminszükséglet 107%-a! A vitaminok közül nagy mennyiséggel büszkélkedhet K-vitaminból (101 ?g - ez kis híján a napi szükséglet 100%-a), A-, többféle B- (köztük a folsavként ismert B9-vitaminból) és E-vitaminokból. Magnézium, kalcium, cink és vas - ez utóbbi legnagyobb mennyiségben a levelekben - egyaránt gazdagítja ezt a kitűnő zöldségfélét." Forrás: mindmegette.hu bazsalikomos Brokkolikrém, avokádóval krémesítve (mindenmentes, nyers, vegán)

Máltai Qassatat vagy indiai Szamósza?

2014. október 18. Zöld Avocado 

Máltai Qassatat vagy indiai Szamósza? Aki ismer tudja, hogy imádunk utazni, új kultúrákat megismerni, és természetesen az adott ország ételeit kóstolgatni, és ami megtetszik, azt integrálni a saját konyhámba. ;-) A múlt héten volt szerencsénk a napsütéses Máltán tölteni pár napot, ahol kipróbáltunk pár helyi ételt is. Ilyen volt a számunkra vicces névvel ellátott Pastizzi is, melyeket úgynevezett Pastizzériákban árulnak. :-D Ezek kis pékségszerű üzletek, ahol főként kelt tésztákat, és rétesszerű harapnivalókat árulnak ezer féle-fajta töltelékkel. A Pastizzi is egy ilyen rétes tésztához hasonló tésztából készült kis kagylócska, megtöltve sós és édes töltelékekkel. Akit érdekel, hogy hogyan készül egy ilyen máltai pastizzi, itt a link, amin megnézheti a profikat sütés közben: How to make the perfect Pastizzi? kéksajtos-karfiolos szamószaKorábban dolgoztam együtt indiaiakkal, akiknek szintén elég színvonalas, a szám ízéhez közel álló gasztronómiájuk van. Szerencsémre mindig kaptam kóstolót a házi kosztból, és többször is elvittek minket indiai éttermekbe céges vacsikra, ahol beavattak a gasztronómiájuk rejtelmeibe, és nem csak találomra választottunk a menüről a sok idegen étel név közül, mint ahogy azt egy átlag európai tenné. ;-) Hogy hogyan lesz ebből a két sztoriból egy recept? Hát nagyon egyszerűen! :-) Máltán ettünk Qassatat, ami a Pastipizzi után a legnépszerűbb harapnivaló. Kóstoltunk ricottával töltött vulkán alakú, és zöldborsó pürével töltött kagyló formájú változatot is. Nekem egyből beugrott róla az indiai szamósza, mert szerintem elég hasonló az alap gondolat, és a zöldborsós Qassatat kagyló formájú volt, mint a szamószák általában. Nemrégiben már készítettem itthon reform szamószát. Most pedig a máltai élménynek köszönhetően, el is határoztam, hogy ez lesz a következő recept a blogon. Tehát hoztam nektek reform indiai Szamószát, ami nagyban hasonlít a máltai Qassatat-hoz, és közben eltér mindkettőtől. :-D (Sajnos nem tudok szép és gusztusos képekkel szolgálni, de amint újra elkészítem őket, teszek fel szebb képeket ide a blogra.) Hogy mitől reform? A liszt használattól, és attól, hogy nem olajban van kisütve, mint a hagyományos szamósza, hanem sütőben. Ettől szárazabb, de egészségesebb, könnyebben emészthető ételt kapunk. A töltelék pedig ezer féle lehet, kreativitásunktól függően. Én egy kéksajtos-karfiolos, és egy brokkolis-burgonyás változatot hoztam most nektek. ;-) KÉKSAJTOS-KARFIOLOS ÉS BROKKOLIS-BURGONYÁS SZAMÓSZA brokkolis-burgonyás szamósza HOZZÁVALÓK: Reform szamósza tésztához (kb.18 db 12 cm átmérőjű kagylóhoz):200 g glutén mentes liszt (vagy kukorica liszt)200 g teljes kiőrlésű tönköly liszt50 g jó minőségű növényi margarinHimalája só2 dl víz1/­­2 tk szódabikarbónatojás sárga a kenéshez (kivéve ha vegán ételt szeretnénk) Kéksajtos-karfiolos töltelékhez:1 kisebb fej karfiol1 doboz Ricotta sajt10 dkg kéksajt /­­ márvány sajtHimalája só, frissen őrölt fekete bors, oregánó(1 evőkanál sörélesztő pehely) Brokkolis-burgonyás töltelékhez:1 kisebb fej brokkoli1 közepes fej vöröshagymaHimalája só, frissen őrölt fekete bors, majoránna, friss bazsalikom, fokhagyma (ízlés szerinti fűszerek)4 kisebb burgonya kéksajtos-karfiolos szamósza ELKÉSZÍTÉS: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lefedve félre tesszük pihenni egy órára. Lehetőleg nap sütötte helyre. (Nem árt neki, ha egy kicsit megkel.) Közben megpároljuk a karfiolt, és a brokkolit, miután rózsákra szedtük őket. (A legjobb erre egy emeletes pároló edény. Hamar elkészül, és tényleg párolódik, nem pedig fő, így megtartja értékes tápanyagait.) Miután megpuhultak, fakanállal apróra cafatokra vagdossuk őket. Amíg meleg, addig könnyű. ;-) Egy tálban kikeverjük a Ricottát, és a kéksajtot. Hozzá keverjük a megpárolt karfiol cafatokat, és ízlés szerint fűszerezzük. A kék sajt elég sós, és markáns ízű, így sok extra fűszer nem kell bele. Egy másik tálban összekeverjük a már előre megdinsztelt vöröshagymát, a megpárolt brokkoli cafatokat, és az előre megfőzött krumplikat felkockázva. Fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, fokhagymával, friss bazsalikommal, vagy amivel éppen szeretnénk. A megpihent tésztát (ami egy ruganyos tészta) kettéválasztjuk, majd kinyújtjuk a két golyót. Vékonyra, kb.fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Elővesszük a kagyló formájú szaggatónkat, és a hátsó felével köröket szaggatunk. (Az én kagyló formám átmérője 12cm.) Egy ilyen kör alakú tésztát beleteszünk a kinyitott kagyló formába, majd egy evőkanálnyi tölteléket (brokkolis vagy karfiolos) helyezünk a kagyló egyik felébe. Kagylót összecsukjuk, és összenyomkodjuk a széleit, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék, Vigyázzunk, lehetőleg ne szakadjon ki a tészta! (Aki nem akar a kagylókkal bajlódni, az egyszerűen vagdossa be a kinyújtott tésztát négyzet alakokra, amikből megtöltve aztán kis batyukat tud hajtogatni. Úgy, mint a túrós batyuknál: batyu hajtogatás kagylók helyett Miután az összes tészta elfogyott, és a kagylók megtöltve sorakoznak, mehetnek a sütőbe. Lekenjük a tetejüket felvert tojás sárgával, hogy ne száradjon ki nagyon a tészta. 180 fokra előmelegített sütőben, kb.25 perc alatt készre sütjük a szamószákat. ;-) brokkolis-burgonyás szamósza snidlinges mártogatóssal Megjegyzés1: Az eredeti indiai szamószát bő forró olajban sütik ki, így ropogós, zsíros szamószákat kapnak. Én azonban nem vagyok híve az olajban tocsogó ételeknek, így az enyém a sütőben készült. A tészta nem szárad ki, így önmagában is fogyasztható. Ha valakinek túl száraz lenne ez a verzió, egy kevés jégsalátával tálalhatja a kagylókat, vagy készíthet mellé snidlinges, fokhagymás, tejfölös mártogatóst. Balázs kedvence ez a mártogatós, így nálam ez is készült hozzá. (A brokkolishoz el tudok képzelni még akár paradicsomos, bazsalikomos, fokhagymás mártogatóst is.) Megjegyzés2: Ha marad egy kis töltelék pluszba, piritósra kenve is finom. ;-) Megjegyzés3: Aki szereti a keleti fűszereket, az használhat chilit, kurkumát, sáfrányt a töltelékek ízesítésére.  Megjegyzés4: A magyaros ízek kedvelőinek ajánlom a szalonnás-kukoricás-tejfölös-hagymás keveréket tölteléknek. De utána senki ne reklamáljon a felszökött kilókért! ;-)

Ünnepi receptajánló indiai ételekkel

2013. december 8. Vegavarázs 

  Khandvi Tejszínes sült sabji Mungóbab leves Alu-patra - fűszeres krumpli tekercs Kadhai paneer - házisajt sabji Alu-paratha - töltött lepénykenyér Zöldséges szamósza Tandoori paneer - sült házisajt Alu began Mangós tápiókapuding Burfi - indiai tejkaramella Pera Dahi bhindi Csevda Raszedar... tovább>>

Szamósza - zöldborsó-krumpli töltelékkel

2013. július 21. Vegavarázs 

Töltött sós csemege, melyet csatnival tálalunk. Hozzávalók: 20 dkg fehérliszt 20 dkg teljeskiőrlésű liszt 5 dkg vaj (vegánoknak olaj) só víz - kb. 2 dl 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1,5 ek friss, reszelt gyömbér 1/­­4 kk őrölt chili (ízlés szerint) 1/­­4 kk asafoetida 1,5 kk őrölt koriander 1,5 kk... tovább>>

Káposztás-répás-céklás-tofus óriás szamósza

2012. október 24. Mindennapi ételeink 

Káposztás-répás-céklás-tofus óriás szamósza Hihetetlenül finom, érdemes kipróbálni. Hozzávalók (15 db óriás lesz belőle) 50 dkg teljes kiőrlésű liszt 40 dkg finomliszt 1,5 dl 100% extra szűz olívaolaj 5 dl víz 1 ek. méz 3 dkg élesztő -- 1/­­2 fej káposzta 1 kisebb cékla 1 fej lilahagyma 2 közepes sárgarépa 1/­­4 pritaminpaprikás tofu, felkockázva 3-4 ek.100% extra szűz olívaolaj  só-ízlés szerint Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: az élesztőt kb. 0,5 dl mézes, langyos vízben felfuttatjuk. A liszteket, sót összekeverjük, hozzáöntjük a vizet és a felfutott élesztőt. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. 1 órát kelesztjük, eközben elkészítjük az ebédet (nálunk most töltött paprika) és a tölteléket is.:-) A töltelékhez a répákat és céklát megpucoljuk és lereszeljük (közepes lyukú reszelőn), a káposztát legyaluljuk. Egy edénybe beleöntünk kb. 1 dl vizet, ill. hozzáadjuk az olajat is. Erre rátesszük a lereszelt zöldségeket, sózzuk és fedő alatt pároljuk, majd amikor elfőtte a vizet, dinszteljük. Amikor kicsit odasült és a zöldségek is puhák, akkor lezárjuk, hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott tofut. A tésztát lisztezett deszkán kb. félujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Majd vagy szamószaszaggatóval a szokásos módon szaggatjuk/­­töltjük, vagy  köröket szaggatunk, a közepükre teszünk 1 ek. tölteléket, majd összezárjuk a köröket és utána villával megnyomkodjuk a szélüket.  Olajjal kikent, lisztezett tepsibe téve 170 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

zöldborsós-krumplis szamósza

2011. augusztus 3. A malac nem ebéd 

zöldborsós-krumplis szamószamár olyan régóta akartam sütni szamószát, ma pedig végre hozzá is láttam. ezt a verziót több internetes találat alapján ollóztam össze, és persze azt is figyelembe kellett vennem, hogy mi van egyáltalán itthon. hozzávalók kb 15 darabhoz: a tésztához - 25 dkg liszt - 4-5 evőkanál olívaolaj - egy kiskanál só - egy kiskanál köménymag - hideg víz (nekem kb egy-másfél deci kellett) a töltelékhez - két közepes szem krumpli - kb egy bögre mirelit (vagy friss, ami még jobb) zöldborsó - fél fej édes hagyma - egy gerezd fokhagyma - pár evőkanál olívaolaj - fűszerek: só, kurkuma, gyömbér, római kömény, chili      + olaj a sütéshez egy gyúródeszkán összedolgozom a lisztet a sóval, az olívaolajjal, a köménymaggal, amit mozsárban összetörtem picit és az apránként hozzáadott vízzel. végeredményként egy kemény, de azért homogén tésztát kell kapnunk. a bucit fóliába csomagolom és a hűtőbe rakom minimum fél órára. a töltelékhez meghámozom a két krumplit, megmosom, felkockázom és sós vízben megfőzöm, majd egy villával valamennyire szétnyomkodom. kevés olívaolajon megfonnyasztom az ugyancsak felkockázott édes hagymát, beleszórom a borsót valamint a szétnyomkodott krumplit. a fokhagymát felaprítom, hozzákeverem, és még pár percig a tűzön hagyom. ezután ízesítem elég erősen, nem kell sajnálni a fűszereket! a fél óra elteltével előveszem a tésztát. kb 3 centis golyókat tépek le belőle, amiket aztán olyan 10-12 centis körökké nyújtok. ezután a körök egyik felére rakok egy-egy csapott evőkanálnyi tölteléket. vizes ujjal megnedvesítem a körök szélét, majd a tészta üresen maradt felét ráhajtom a töltelékre, a széleket pedig gondosan lenyomkodom egy villával. végül csak bő olajban pirosra kell sütni őket, és még frissen betolni.

Akciós Sós csemegék, csatnik workshop hétvégén

2013. augusztus 5. Vegavarázs 

Szeretnéd megtanulni a szamósza hajtogatását? Hozz még egy főt a hétvégi Indiai sós csemegék, csatnik workshopra – INGYEN! Kint óriási a hőség, de mi egy kellemesen hűvös, hangulatos helyen várunk a hétvégén egy jó kis programra. Egyszeri, különleges, nyári ajánlatunk azok számára, akik... tovább>>

SZAMÓSZA

2013. január 8. Mit főzzek holnap? 

Káposztás-répás-céklás óriás szamósza

2012. október 24. Mindennapi ételeink 

Káposztás-répás-céklás óriás szamósza Hihetetlenül finom, érdemes kipróbálni. Hozzávalók (15 db óriás lesz belőle) 50 dkg teljes kiőrlésű liszt 40 dkg finomliszt 1,5 dl 100% extra szűz olívaolaj 5 dl víz 1 ek. méz 3 dkg élesztő -- 1/­­2 fej káposzta 1 kisebb cékla 1 fej lilahagyma 2 közepes sárgarépa 3-4 ek.100% extra szűz olívaolaj  só-ízlés szerint Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: az élesztőt kb. 0,5 dl mézes, langyos vízben felfuttatjuk. A liszteket, sót összekeverjük, hozzáöntjük a vizet és a felfutott élesztőt. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. 1 órát kelesztjük, eközben elkészítjük az ebédet (nálunk most töltött paprika) és a tölteléket is.:-) A töltelékhez a répákat és céklát megpucoljuk és lereszeljük (közepes lyukú reszelőn), a káposztát legyaluljuk. Egy edénybe beleöntünk kb. 1 dl vizet, ill. hozzáadjuk az olajat is. Erre rátesszük a lereszelt zöldségeket, sózzuk és fedő alatt pároljuk, majd amikor elfőtte a vizet, dinszteljük. Amikor kicsit odasült és a zöldségek is puhák, akkor lezárjuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. félujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Majd vagy szamószaszaggatóval a szokásos módon szaggatjuk/­­töltjük, vagy  köröket szaggatunk, a közepükre teszünk 1 ek. tölteléket, majd összezárjuk a köröket és utána villával megnyomkodjuk a szélüket.  Olajjal kikent, lisztezett tepsibe téve 170 fokon 20 perc alatt készre sütjük.


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!