Zakuszka télre
2023. augusztus 19. Vegavarázs
tovább a teljes receptért »
Idén először ültettem padlizsánt. Nem sokat, csak 3 palántát vásároltam a helyi zöldségesben. Olyan sok termés lett rajta, muszáj volt krémet készíteni belőle és télre tartósítani. Jövőre is ültetek, annyi már biztos.
Hozzávalók:
2 kg padlizsán
1,5 kg kápia
4 nagy befőző paradicsom
1 dl olaj
fél kk asafoetida
fél kk őrölt feketebors
1 kk füstölt pirospaprika
1 csapott kk őrölt babérlevél
Só
A padlizsánt tepsibe raktam és fél órát sütöttem, majd mellépakoltam a kápiát és a félbe vágott paradicsomokat is. Még 40 percig sütöttem. Amikor megvolt, elzártam a sütőt, és a zöldségeket hagytam benne kihűlni. Mire kihűlt, könnyedén le lehetett húzni a paradicsom, a kápia és a padlizsán héját is. Egy nagyobb lábosban felmelegítettem az olajat, néhány másodpercig pirítottam benne a fűszereket, majd hozzáadtam a zöldséget. 10-15 percig sütöttem, majd botmixerrel pürésítettem. Sóztam és újabb 15 percig összefőztem. Végezetül üvegbe került, az üvegek pedig a befőzőautomatába. Isteni lesz pirítóson.
« Mátra | Mégis mitől lesz vegán egy sampon vagy egy tusfürdő? » |
|
|