feketebors receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Zellerkrémleves

Teszt: Vegazzo vegán bistro és juice bar

Görög saláta (laktózmentes, gluténmentes, vegán)










feketebors receptek

Ropogós pirított tofu kápia paprikával (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakácsrobot készülék

2017. december 12. Zizi kalandjai 

Ropogós pirított tofu kápia paprikával (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakácsrobot készülék Korábbi bejegyzésben írtam, hogy azon szerencsés 12 személy közé kerültem, akiket kiválasztottak, hogy teszteljék a Smartchef szakács robot készüléket. Első receptként egy lassú főzés (slow cooking) programmal főzött babgulyás receptjét hoztam nektek. A második recept egy “joghurt” (yoghurt) programmal készített kókusz ivójoghurt volt. Most pedig egy ropogós tofu receptje jön, amely a család nagy kedvence lett. A tofut az egész család imádja. A gyerekek már akkor eszik (főleg a füstöltet), amikor kockákra vágom. Ádi még ici-pici sót is szokott szórni a kis kockákra és úgy bekapja. Már ott tartunk, hogy két nagy csomag tofu kell nálunk ebédre, mert mindenki annyit eszik belőle, hogy kell ekkora mennyiség. Ha marad is egy kevés, azt biztosan megesszük vacsorára salátával, zöldségekkel, humusszal, kenyérrel. A tofut serpenyőben is jól lehet pirítani, de a Smartchef profin elvégzi a munkát rövidebb idő alatt, mintha serpenyőben készítenénk. A “barnít” (brown) program nemcsak tofu pirítására jó, hanem gomba pirítására is. Én akárhányszor akármilyen tűzhelyen pirítok gombát, mindig levet ereszt és nem lesz szépen megbarnult. A Smartchefben készítve nem ereszt levet a gomba, azonnal pirulni, barnulni kezd és 10 perc alatt fantasztikus ízű pirított gomba lesz belőle. Pedig ugyanúgy készítem elő a gombát, ugyanolyan gombát használok, és Smartchefben sikerül, tűzhelyen nem. Ez a recept viszont a tofuról szól, amit fokhagymával és kápia paprikával készítettem. Magában is jó nasinak… annyira finom! Mi rizzsel és lilakáposzta salátával ettük! Fenséges volt! Ropogós pirított tofu kápia paprikával (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakácsrobot készülék   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 20 perc Teljes idő 30 perc   Könnyen elkészíthető, gyors, ropogós tofu recept. Szerző: Zizi Recept típusa: főétel Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 2 csomag (300 g/­­csomag) natúr kemény tofu, felesleges víz kipréselve belőle, 1x1 cm-es kockákra vágva 1 db nagy kápia paprika, kisebb darabokra vágva 4 gerezd fokhagyma, felaprítva 1 evőkanál kókuszzsír só feketebors Elkészítés Tegyünk a Smartchef készülékbe fél evőkanál kókuszzsírt, adjuk hozzá a felkockázott tofu és kápia paprika felét. Válasszuk ki a barnít (BROWN) programot, majd a START gombot megnyomva, indítsuk el a programot. A készülék tetejét hagyjuk nyitva. Öt perc eltelte után adjuk hozzá a felaprított fokhagyma felét és sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Kevergessük át, hogy a tofu és a paprika mindenhol jól megpiruljon. Ha lejárt a program, kanalazzuk ki az elkészült tofut, paprikát, majd a maradék alapanyagokból készítsük el a második adagot ugyanígy. Azért van szükség arra, hogy két részletben csináljuk, hogy a tofu kockák és a kápia paprika is jól meg tudjanak pirulni minden oldalukon. Jegyzetek Ha nincs Smartchef készüléke valakinek, akkor az ételt serpenyőben közepes láng felett is el tudja készíteni. 3.5.3229 A ropogós, pirított tofu elkészítéséről videó is készült...

Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék

2017. november 18. Zizi kalandjai 

Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék Azon szerencsés 12 személy közé kerültem, akiket kiválasztottak, hogy teszteljék a Smartchef szakács robot készüléket. Mindenki másképp étkezik, mindenkinek más a prioritása a főzés során, így én azokat a szempontokat fogom kiemelni a készülék kapcsán, amelyek számomra megkönnyítik a “munkát” a konyhában. Három receptet fogok hozni, ez a babgulyás az első. A Vegital Smart Chef 7 az 1-ben készülék 30 automatikus programjának, és az egyedülálló önkeverő funkciójának köszönhetően a sütés, főzés, párolás munkafolyamatai a végletekig leegyszerűsödnek. Elsőre a “lassú főzés” (slow cooking) programot szemeltem ki magunknak egy szombati napra, amikor mindig megyünk a piacra vásárolni és játszóterezni. A piacon eszünk zöldségeket, pékárut, de mire hazaérünk jó éhesek vagyunk. Persze nem vár meleg étel bennünket. Ez a Smartchef segítségével megváltozott, ugyanis piacra indulás előtt beledobtam a babgulyás hozzávalóit a készülékbe, elindítottam a programot és mire hazaértünk ez a kis robot chef elkészítette nekünk az ebédet. Kétszer kétféleképpen főztem meg a levest. Első alkalommal indulás előtt kevés olívaolajon megdinszteltem a vöröshagymát, fokhagymát és utána adtam hozzá a zöldségeket, öntöttem fel vízzel és indítottam el a slow cooking programot. Amikor hazaértünk készítettem gyorsan vegán csipetkét és azt is hozzáadva főztem még pár percig és tökéletes lett. Második alkalommal olajmentes lett a babgulyás (ennek osztom meg lentebb a receptjét), ugyanis nem dinszteltem meg a hagymákat, hanem az összes alapanyaggal és fűszerekkel feltettem főni. Így is nagyon finom lett. Őszi, téli hideg napokon nagyon jól esik egy ilyen egytálétel, amely a gyerekkoromat idézte fel (anyukám szárazbabból mindig óriási kondérral főz levest, amit napokig lehet enni). Babgulyás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 7 óra Teljes idő 7 óra 15 perc   Igazi melengető, laktató családi asztalra való leves hideg napokon. Szerző: Zizi Recept típusa: leves, ebéd, vacsora Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 250 g nagyszemű száraz bab, beáztatva egy éjszakára, leszűrve 3 szál közepes sárgarépa, meghámozva, felszeletelve 3 szál közepes petrezselyem gyökér, meghámozva, felszeletelve 3 db burgonya, meghámozva, ½ fej zeller (zöldjével együtt), meghámozva 1 fej vöröshagyma, meghámozva, felaprítva 1 gerezd fokhagyma, meghámozva, felaprítva 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva 1 kis darab zöldpaprika, egészben 1 darab paradicsom, félbe vágva 3 teáskanál só 2 teáskanál pirospaprika frissen őrölt feketebors Elkészítés Vágjuk 1x1 centis kockákra a burgonyát és a zellert. Tegyük a Smartchef edényébe a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, babot, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, burgonyát, zellert, paradicsomot és paprikát. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a pirospaprikát, a felaprított petrezselyem zöldjét és a zeller zöldjét. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hajtsuk rá a Smartchef fedelét. Válasszuk ki a lassú főzés (SLOW COOKING) programot, majd a START gombot megnyomva, indítsuk el a programot. Ez a program 6 óra 15 percig főzi az ételt, az első 15 percben 95C fokon, majd 6 órán át 65C fokon. A bab fajtájától és öregségétől függően vagy elég ez az idő az étel elkészítésére, vagy nem. Én olyan babot fogtam ki, amely ennyi idő alatt ilyen hőfokon nem főtt meg teljesen, így a program vége előtt 21 perccel leállítottam azt és átállítottam 140C fokra és még 35 percet hozzáadva főztem meg a levest. Így elforrt a víz a tetejéről és kicsit sűrűbb lett. Így is lehet fogyasztani, vagy egy kevés vizet még hozzáadva 2-3 percig főzni készre. Jegyzetek A leves elkészíthető egy lábasba feltéve is gáztűzhelyen. Egy lábasba téve az összes hozzávalót, felöntve vízzel forraljuk fel, majd vegyük közepesre a lángot és főzzük addig, amíg a bab és a zöldségek megpuhulnak. 3.5.3226 A leves elkészítéséről videó is készült…

Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)

2017. július 16. Zizi kalandjai 

Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)A Nar Gourmet blog szerzője, Tóth Ági, júniusra hirdetett vegetáriánus-vegán török hónapot, amely keretén belül jobbnál jobb gasztronómiai programokat szervezett az érdeklődőknek. A török húsmentes hónap során Ági bemutatta a török konyha sokszínűségét, mind a blogbejegyzései, mind a tematikus események segítségével. A török konyháról első hallásra mindenkinek a húsos, fűszeres, sokszor nehéz ételek jutnak eszébe, keveset tudunk arról, hogy Törökország gasztronómiája milyen gazdag és kreatív a zöldségek felhasználása terén. Ha vegetáriánusként, vegánként eljutunk az országba, biztosan lesz mit ennünk… erről meggyőződhettem az egyik Ági által szervezett programon, a török vegán főzőkurzuson. Alapanyagok előkészítése a lencseleveshez… Alapanyagok a padlizsánraguhoz és a bulgur salátához… Ági nagyon izgalmas menüsort állított össze a kurzusra: Mercimek çorbas? (Vöröslencse leves) /­­/­­ Narl? k?s?r (Gránátalmás, fűszeres bulgursaláta) /­­/­­ Patl?can yahn?s? (Padlizsán ragu paradicsommal es burgonyával) /­­/­­ Zerde (Sáfrányos-fenyőmagos puding). Mindegyik egyszerűen elkészíthető étel volt egy kis csavarral, így nem meglepő, hogy a végén a közösen elfogyasztott vacsora során fantasztikus ízek bombázták az ízlelőbimbóinkat! Vöröslencse leves fűszeres olajjal meglocsolva és pár csepp frissen facsart citromlével tálalva – mennyei ízek egy kis tálkában! Sáfrányos-fenyőmagos puding – szokásosan nagyon-nagyon-nagyon édes török desszert… kicsinek tűnhet a tálka, de én ebből 8-10 teáskanálnyit tudtam megenni és azzal fedeztem egy heti cukoradagomat!!! És akkor néhány szó a főételekről… “A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a k?s?r nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba! Ez az étel egy esszencia! Összesűrít megannyi ízt, melyek nekem a török gasztronómiát jelentik és elkészítése is szimbolizálja a török háziasszonyok főzéshez való hozzáállását, vagyis, hogy milyen fontos, hogy szívünket, lelkünket és leginkább kezünk erejét és melegét átadjuk egy ételnek.” – mesélte Ági erről a különlegesnek tűnő, de mégis egyszerű salátáról. Az egyedüli, ami furcsának tűnhet az az olívaolaj mennyisége (200 ml 4 főre), de a gyúrás során a bulgur eléggé magába szívja az olajat is és ennek segítségével, meg a fűszerekkel “főzzük” meg a bulgurt, tehát nem lesz nagyon olajos a saláta. Nagy keverőtálba téve a bulgursaláta hozzávalói… Saláta kézzel “gyúrása”… Saláta ízesítése friss citromlével… A padlizsánragu tényleg nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A ragunál az i-re a pontot a főzés végén hozzáadott friss kapor és petrezselyem teszi fel. Tudom, egyesek ki nem állhatják a kapor ízét… nekik üzenem, hogy ez az étel nem működne autentikusan kapor nélkül. Ez egy egyszerű zöldségragu, amit bármikor megfőznék én is, de nem jutna eszembe, hogy kaprot tegyek bele. Amióta megismerkedtem ezzel az étellel, azóta keresem a lehetőséget a kapor számára, hogy melyik ételbe tehetem még bele, mert annyira rákattantam! Szóval ez egy kötelezően elkészítendő nyári étel, csakis kaporral és petrezselyemmel! Zöldségek pirítása… Főzés végén hozzáadott friss zöldfűszerek… Tálalva a török padlizsánragu gránátalmás, fűszeres bulgursalátával… Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 30 perc Főzési idő 50 perc Teljes idő 1 óra 20 perc   Könnyed, nyári török ételek, megfűszerezve minden jóval. Szerző: Zizi Recept típusa: saláta, főétel, köret Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 4 főre Hozzávalók Padlizsánraguhoz: 500 g padlizsán 400 g zöld kaliforniai paprika 400 g hámozott, darabolt paradicsom konzerv 200 g burgonya, meghámozva 3-4 gerezd fokhagyma, meghámozva 1 kis csokor kapor, felaprítva 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva 4 evőkanál olívaolaj 3 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 2 teáskanál őrölt koriander 2 teáskanál nádcukor (opcionális) só, feketebors Bulgursalátához: 250 g aprószemű bulgur (török nevén ince vagy köftelik bulgur) 200 ml extra szűz olívaolaj 100 ml gránátalmalé (frissen facsarva vagy dobozos) 4 szál újhagyma, felaprítva 3 marék gránátalmamag 2 marék rukkola 1 evőkanál gránátalmaszirup 1 evőkanál török paprikakrém 1 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 1 teáskanál őrölt pirospaprika 1 teáskanál chili pehely (opcionális) 1 teáskanál őrölt római kömény só, feketebors 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé Elkészítés Padlizsánragu: Vágjuk fel a burgonyát és a padlizsánt kis falatnyi nagyságú kockákra. Hevítsük fel az olívaolajat egy lábasban és pirítsuk meg rajta (kb. 8-10 perc alatt) a burgonyát és a padlizsánt, majd adjuk hozzá az őrölt koriandert és az apróra vágott fokhagymát. Mehet bele a paradicsom konzerv, a sűrített paradicsom, a nádcukor, végül pedig a kaliforniai paprika. Öntsük fel annyi vízzel (kb. 100-150 ml), hogy nagyjából elfedje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd közepes lángon, fedő alatt főzzük 15-20 percig. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele az apróra vágott kapor és petrezselyem felét. Tálaláskor szórjuk meg a maradék zöldfűszerekkel. Ha nem csináljuk meg mellé a bulgurt, akkor kenyérrel lehet tunkolni a szaftját. Bulgursaláta: Tegyük a bulgurt egy tálba, öntsünk rá a bulgur másfélszeres mennyiségének megfelelő forrásban lévő vizet, majd takarjuk le és hagyjuk állni. Egy másik tálban keverjünk össze az olívaolajat, a fűszereket, a paradicsompürét és a paprikakrémet. Vágjuk fel a rukkolát, az újhagymát és tegyük félre. perc múlva öntsük az összekevert fűszeres olajat és a gránátalmalevet a bulgurhoz és gyúrjuk a kezünkkel 10 percig, mint egy tésztát. A kezünk melegétől és a nyomástól megnyílnak a bulgurszemek és beszippantanak minden illatos fűszert! Végül keverjük hozzá az újhagymát, a rukkolát, a gránátalmamagokat és öntsük rá a gránátalmaszirupot, valamint a citromlevet. Keverjük össze, de ekkor már nem kell gyúrni. Tálaláskor csorgassunk még rá néhány csepp citromlevet. 3.5.3226

Gomba masala

2017. június 10. Vegán muflon 

Gomba masalaA Vámház körúti Ázsia boltban azon ábrándoztam, hogy pénzintézet helyett sokkal inkább egy hasonló üzletet fosztanék ki. Kb. az alábbi mondatok kíséretében: "Rablótámadás, senki ne mozduljon! Te ott azzal a csokor korianderrel, arccal a földre! Te meg dobd el szépen azt a wasabis tégelyt, hogy lássam mindkét kezedet! Senki nem hősködik, mert beterítem az agyával a chiliszószos pultot! Hölgyem, ott a kasszánál! Tegye a szatyorba azt a mozsarat meg az indiai fűszereket! Az asafoetida meg a lepkeszegmag maradhat, azokból bespájzoltam egész évre. Az a tandori fűszerkeverék csípős vagy inkább csak pikáns? Ha az utóbbi, azt is viszem." Nos, ilyen gondolatok közepette szereztem be a currylevél nevezetű cuccot, mely az alábbi varacskos tapló módon finom specialitás kulcsösszetevője. Beszerzendő: 1/­­2 kg gomba (én speciel csiperkét használtam) 3 evőkanál paradicsompüré 1 fej felkockázott vöröshagyma 1 db felkockázott kaliforniai paprika 3 db zöldchili vagy 1/­­2 hegyes erőspaprika 1 tk római kömény (egész) 2 tk mustármag 1 tk garam masala 1 tk kurkuma 2-3 cm gyömbér felaprítva 1 gerezd fokhagyma pár csepp citromlé 1 ek currylevél só Az "öntethez": 1 ek kókuszzsír 2 ek currylevél 3 gerezd felaprított fokhagyma 1 ek felaprított korianderlevél kevés feketebors só Egy edényben kevés olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot. Ha pattog, és nem választottunk kellően mély edényt, válogatott, fejhangon abszolvált bazmegek közepette hozzáadjuk a római köményt, a currylevelet, a felaprított zöldchilit és a kurumát. Hozzápasszítjuk a hagymát, a felkockázott paprikát, a gyömbért, belenyomunk egy gerezd fokhagymát, megsózzuk, majd a hagymát kis lángon figyelmesen, tapasztaltan, türelmesen megpároljuk, közben párszor megkeverjük. Hozzáadjuk a garam masalát, a paradicsompürét, megkeverjük, majd legvégül jöhet a felkockázott gomba és a só. Jó öt percig fedő alatt pároljuk. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a kókuszzsírt, hozzáadjuk a fokhagymát, és egy-két percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a currylevelet, a sót, a korianderlevelet és a borsot. Ha megvagyunk, az így keletkezett elegyet zokszó nélkül rálöttyintjük a gombára, majd jól elkeverjük. Az elkészült művet rizsával vagy naan kenyérrel szervírozzuk.

Savanyú káposztás bableves egyszerűen

2017. január 30. Vegetáriánus receptek 

Savanyú káposztás bableves egyszerűenHétvégén készen lett a savanyú káposztánk és nyilván azonnal főzni is kell belőle valamit (amellett persze, hogy saláta helyett is fogyasztjuk más ételekhez). Nagyon egyszerű, vegán és még gluténmentes is! ;-)

Hozzávalók:
- 500 g szárazbab
- 2 fej hagyma
- 4-5 babérlevél
- 3 ek étolaj
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 szál szárított kápia paprika
- víz
- só
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 2 nagy marék savanyú káposzta

A babot éjszakára beáztatjuk. A hagymát megpucoljuk, összevágjuk, és az olajon egy fazékban a babérlevéllel együtt megpirítjuk. A babot leszűrjük, a fazékba tesszük, és felöntjük 2-3 szoros mennyiségű vízzel. Sózzuk, de csak óvatosan, figyelembe véve a káposzta sósságát. Hozzáadjuk a borsot, a köményt és a paprikát is. Felfőzzük, és a bab majdnem kész állapotáig hagyjuk tovább főni.
A savanyú káposztából kiszedjük a szemes fűszereket, a tormát és a babérlevelet. Ha van benne birsalma, azt viszont mindenképpen hagyjuk benne. A káposztát átmossuk, kicsavarjuk, és összevágjuk. A sárgarépát és petrezselymet megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, és a káposztával együtt a fövő leveshez adjuk. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, ha szükséges sózzuk.
A répa puhulásáig főzzük.

Bliszkó Viktor

Zöldhagymás kukoricafasírt joghurtöntettel

2016. június 4. Vegán muflon 

Nem tudom, volt-e már valakinek a kedves olvasók közül olyan munkahelye, ahová - tessenek megkapaszkodni - be kell járni. Igen, ez egy létező jelenség a 21. században, az Amnesty International aktivistái pedig csak malmoznak tanácstalan anyakoca-tekintettel. Nos, újabban a szerző is hasonló embertelenség részesévé vált, így törvényszerű, hogy kevesebb ideje jut a gasztronómiára. Nem mellesleg egy önéletrajzi könyvön is dolgozik, melyen újdonsült megpróbáltatásainak történetét összegzi: a mű a Tamás bátya kunyhója 2. címet viseli. Annyit elöljáróban elárulhatok, hogy a főszereplőt többször megkorbácsolják, mivel felemeli szavát a céges mikró higiéniai állapota ellen. No, de további panaszáradat helyett szakma: Komponensek: 150g búzaliszt 1/­­2 ek sütőpor 1/­­4 csésze natúr szójatej 3 ek őrölt lenmag 2 ek vízzel elkeverve (ez sutyiban a "tojás", csak nem kell hozzá tyúkólat üzemeltetni) 1 ek olívaolaj 2 szál zöldhagyma 1 piros chilipaprika kimagozva 2 ek felaprított petrezselyem 250g csemegekukorica (konzerves) tengeri só feketebors Az öntethez 250g növényi joghurt 1/­­2 chilipaprika kimagozva, felaprítva 1/­­2 lime leve 2 ek felaprított koriander A joghurtöntet összetevőit egy tálba önjük, összekeverjük, majd lepihenünk három órára, hogy kiheverjük az elkészítés okozta fáradalmakat. Amennyiben van otthon, egy másik tálban összeöntjük a lisztet a sütőporral, hozzáadjuk a szójatejet, az olívaolajat, az őrölt lenmagot, a felaprított zöldhagymát, chilit és petrezselymet, végül egy habverővel összekeverjük. Ha mély szakértelemmel végigmérve úgy találjuk, hogy az adott elegy túl ragacsos a formázáshoz, további liszttel tehetjük szalonképessé. Most jön a váratlan fordulat! Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd a pogácsává formázott fasírtokat mindkét oldalon aranybarnára sütjük.

Gyors, élesztőmentes zöldséges, fűszeres, magvas kenyér

2016. március 11. Élj harmóniában 

Gyors, élesztőmentes zöldséges, fűszeres, magvas kenyérÉlesztőmentes zöldséges, fűszeres, magvas kenyér A blogon már több kenyér receptet adtam közre eddig. A jóga táplálkozásban nem fogyasztunk élesztőt (hogy miért nem részletesen itt olvashatsz róla) , így a kenyerek vagy laposak vagy  szódabikarbónával vagy sütőporral készítem. Az így készült élesztőmentes kenyérnek nem csak az az előnye, hogy egészségesebb, de nagyon gyorsan elkészíthető - nem kell hosszasan dagasztani, keleszteni.  Ma egy sárgarépás-karfiolos napraforgómagos vegán kenyeret készítettem. A zöldséges kenyér nagyon jól megy akár hummusszal, sajtkrémmel, fűszeres tejföllel . Hozzávalók: 180g búzafinomliszt 120g teljes kiőrlésű búzaliszt 3/­­4 tk. szódabikarbóna  1 tk. sütőpor csipet barna nádcukor 1 tk. szárított bazsalikom 30 g napraforgómag 180 ml kókusztej (lehet más növényi tej is vagy joghurt)  1 sárgarépa lereszelve  1 marék nagyon apróra vágott karfiol só, feketebors Keverd össze a száraz hozzávalókat a fűszerekkel, sóval, borssal egy tálba. Majd add hozzá a zöldségeket és a magvakat. A hozzávalók közepébe készíts egy mélyedést és öntsd bele a kókusztejet (ha nem vagy vegán joghurtot is használhatsz helyette). Óvatosan gyúrd össze a tésztát - figyelj, hogy ne túl sokáig, csak annyira, hogy összeálljon.  Majd formálj belőle cipót és helyezd 200 fokra előmelegített sütőbe. Süsd készre( kb. 30 perc).  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Vegán “sajt” fondü

2016. január 21. Zizi kalandjai 

Vegán “sajt” fondü Egy igazi hideg téli estéhez való újdonságot hozok most nektek. Csajos, dumcsis partihoz vagy egy otthon, puha takaró alatt kucizós, filmnézős estéhez kiváló vacsora vagy nasi ez a vegán “sajt” fondü. A kérdés jogosan merül fel a sajtimádókban… nem, ez nem hozza vissza egy svájci vagy francia sajtokból készült fondü ízét, de krémes, meleg és sajtos íze azért van. Jó megoldás, nemcsak vegánoknak, hanem olyanoknak is, akik laktózérzékenyek, de mégis élvezni szeretnék a fondü adta “életérzést” egy estén át. Ropogós kovászos kenyérrel, paprikával, répával, uborkával, cukkinivel, brokkolival, karfiollal, almával tálalhatjuk, de igazából, ami nektek jól esik, bármit adhattok mellé. Na, kipróbáljátok? Vegán “sajt” fondü Hozzávalók: – 6-8 db közepes méretű pürének való burgonya, meghámozva, felkockázva – 300 g (1 csomag) kemény tofu, villával összetörve – 1 bögre növényi tej (zab, rizs, szója, mandula) – 1/­­4 bögre sörélesztő pehely – 100 g Violife növényi sajt, olvadós, reszelve – 1-2 teáskanál só – frissen őrölt feketebors – 1 evőkanál extra szűz olívaolaj – pirított kenyér, sárgarépa, kaliforniai paprika, alma, szeletekre vágva a mártogatáshoz (A recepthez használt bögre 250 ml-es.) Tegyük a felkockázott burgonyát egy lábasba, öntsük fel vízzel, adjunk hozzá egy kevés sót, majd forraljuk fel és főzzük puhára a burgonyát. Szűrjük le és tegyük robotgépbe. Adjuk hozzá a tofut, a növényi tejet, a sörélesztő pelyhet, az olívaolajat, a sót és borsot. Pürésítsük simára. Öntsük az így elkészült fondüt egy lábasba, kóstoljuk meg (ha szükséges, még ízesítsük), adjuk hozzá a reszelt sajtot (a sajt majd elolvad benne) és melegítsük fel a tálaláshoz.

Az egészséges és tudatos táplálkozás alapjai 3. - Mi kerüljön a konyhaszekrénybe

2016. január 9. Élj harmóniában 

Az egészséges és tudatos táplálkozás alapjai 3. - Mi kerüljön a konyhaszekrénybeAz egészséges és tudatos táplálkozás alapjai előző részében részletesen írtam arról, mely ételek töltik fel a tested energiával és mely ételek azok, amelyek energiát vonnak el, fáradttá , tompává tesznek. (itt olvashatod)  A fő elv, hogy friss, teljes értékű, tiszta minőségű (bio), egyszerű, természetes ételeket részesítsd előnyben. Ahhoz, hogy elkezdj egészségesen táplálkozni, vedd szemügyre a konyhaszekrényt és a kamrát. Próbálj megszabadulni az előző cikkben említett kerülendő ételektől, lejárt alapanyagoktól, tartósítószerezett, vegyszeres konzervektől, félkész ételektől, édességektől.  Mivel töltsd fel az éléskamrád? Vegyük sorra milyen élelmiszereket érdemes otthonra beszerezned ahhoz, hogy egészségegesen, változatosan és teljes értékűen tudj étkezni. Elsődlegesen vegyszermentes (bio) változatokat vásárolj.  Nem kell mindent azonnal beszerezni, szépen lassan fokozatosan kezdj el kipróbálni új dolgokat, ismerkedni az új alapanyagok felhasználásával. A bio élelmiszerek ára néhány esetben több mint a konvencionális élelmiszereké - nem mindig drágábbak -  ezért ha ugyanazokat szeretnéd beszerezni amit előtte, akkor az lehet, hogy sokkal drágább lesz és nem sokkal lesz egészségesebb sem.  Írd össze 1 hónapban összesen mennyi pénzt költesz élelmiszerre - legyen benne minden, a céges automatából a kis csoki, a moziban az üdítő, etc.  Szinte teljesen biztos, hogy abból az összegből lehet 30 napig bio-t enni, legfeljebb kicsit más menüket főzöl majd, de hidd el megéri a befektetett energiát, pénzt - hiszen ha jó a közérzeted, nem kell orvoshoz menned, és mindig tele vagy energiával, akkor nem kell gyógyszerekre sem költened és élénkítőszerekre sem, ráadásul a munkádat is hatékonyabban és jobb kedvvel tudod végezni:)  Íme egy olyan lista, amit én jó szívvel ajánlok, szerintem a lenti élelmiszerek jó ha mindig vannak otthon. A lenti lista csak egy segítség, ennek fényében alakítsd ki a saját kamrádat. Ne halmozz fel túl nagy készleteket, a legjobb ha minél frissebb amit fogyasztasz. Amiket vásároltál, felbontás után tárold légmentesen záródó üvegben és mindig vedd fegyelembe a szavatossági időket. Ne egyél lejárt, rossz szagú, penészes élelmiszereket. Gabonafélék fehér és barna baszmati rizs hajdina köles búzadara árpa  bulgur kuszkusz amarant quinoa kukoricadara tészta zabpehely (esetleg más pelyhek) finom és teljes kiőrlésű lisztek  (búza, tönkölybúza, rozs, zab) rizsliszt kukoricaliszt A gabonák elkészítésének eltérő módjai vannak és a főzési idejük is eltérő. Szerezz ismereteket a pontos főzési időkről. Egy későbbi bejegyzésben, majd részletesen írok róla itt a blogon is. Hüvelyesek csicseriborsó csicseriborsóliszt mungbab  barna és vörös lencse sárgaborsó kidney bab fekete bab fehér bab Csicseriborsó konzerv Kidney bab konzerv Minden hüvelyesnek más az áztatási és a főzési ideje - pl a mungobabaot, vöröslencsét nem is kell áztatni. Mielőtt elkezded a fenti hüvelyeseket használni, nézz utána melyiket mennyi ideig érdemes főzni. Egy későbbi bejegyzésben, majd részletesen írok róla itt a blogon is. Magvak, Diófélék mandula szezámmag lenmag napraforgómag kókuszreszelék  dió mogyoró tökmag A magvak könnyen avasodnak, ezért ezekből semmiképpen ne tárolj túl nagy készletet. Felhasználás előtt pirítsd meg a magvakat, dióféléket, mert így könnyebben emészthetőek és ízletesebbek is. Édesítők, ízesítők és sütési hozzávalók teljes értékű (barna) nádcukor méz lekvárok datolyacukor datolyaszirup mazsola datolya egyéb aszalt gyümölcsök sütőpor  szódabikarbóna vanília friss citrom bio pudingpor, kukoricakeményítő karob vagy kakaó kókusztej almapüré paradicsomkonzerv olajbogyó Zsírok, olajok ghí olívaolaj kókuszzsír repceolaj szezámolaj napraforgóolaj A főzésre legalkalmasabb a ghí vagy a kókuszzsír. Fűszerek, gyógynövények bányászott só kurkuma feketebors római kömény édeskömény assafoetida koriander karmamom chili fahéj szegfűszeg garam masala bazsalikom kakukkfű oregano rozmaring gyömbér Ezt a listát ízlésed, kedved szerint alakítsd:) A fűszereknek se vége, se száma, a fentiek szerintem alapszükséglet egy konyhában. A következő bejegyzésben részletesen írok majd a fűszerek használatáról is. Mi a szerepük a táplálkozásban, miért annyira fontosak és hogyan használd fel őket. Használj friss fűszereket is, gyömbér, petrezselyem, koriander, menta, bazsalikom, etc.  Zöldsége, Gyümölcsök friss bio zöldségek (csak néhány példa: cukkini, brokkoli, répa, cékla, karfiol, paprika, spenót, padlizsán, uborka, karalábé, édeskömény, sütőtök) friss bio gyümölcsök ( csak néhány példa:  alma, körte, eper, cseresznye, szilva, banán, datolya, szőlő, füge, áfonya, narancs, citrom, sárgabarack, őszibarack) Évszaknak megfelelő, lehetőleg a közelben termelt vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket vásárolj. Az ilyen zöldségek, gyümölcsök vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma sokkal magasabb és nem tartalmaznak a szervezeted számára káros anyagokat. Használd változatosan a zöldségeket és készítsd el különböző elkészítési módokon, különböző fűszerezéssel. Sok receptet találsz a blogon, de a későbbiekben részletesebben is írok a zöldségek, gyümölcsök elkészítéséről. Tejtermékek nem homogenizált, friss tehén tej vaj joghurt friss sajtok Ha nem is tervezel vegetáriánus lenni, iktass be az étrendedbe húsmentes étkezéseket, húsmentes napokat. figyeld meg  a hatásokat - adott napon hogyan érezted magad - magasabb volt az energiaszinted vagy nem, nyugodtabb voltál vagy sem.. Próbáld tudatosítani a tapasztalataidat. Ha lehet a vörös húsokat hagyd el teljesen és inkább fogyassz szárnyasokat és halat. Utóbbiakat is vegyszermentes gazdálkodásból - lévén a nagyüzemi húsok nagyon sok hormont és antibiotikumot látnak. Kerüld el a tojás használatát is - későbbi bejegyzésben a tojáspótlókról részletesen írok. Amikor elkezded az egészséges étkezést, változatos, természetes ételeket fogyasztasz tapasztalni fogod, ez milyen izgalmas, sokszínű, ízletes. Figyeld meg magadon is a változást - az emésztésed, alvásod, bőröd, hajad állapotát, egészségi állapotodat, az elméd békéjét,  érzékszerveid állapotát (szaglás, ízlelés, hallás).

Krumplis-káposztás pogácsa kovászolással

2015. december 6. Vegavarázs 

Hozzávalók: 15 dkg aktív kovász 40 dkg liszt 1 dl olaj 20 dkg párolt káposzta 20 dkg főtt, tört krumpli 2,5 kk só egy csipet őrölt feketebors 1-1,5 dl langyos tej (vagy víz) Mivel a pogácsát hajnalban dagasztottam, már előző nap elkészítettem a tört, főtt krumplit és a párolt káposztát, hogy...

Masala chai

2015. november 2. Vegavarázs 

Fűszeres és aromás tea téli estékre. Fűtő hatású, ezért nagyszerű módja a téli betegségek megelőzésének, és épp ezért nyáron jobb kerülni. Hozzávalók (4 személyre): 1 tk gyömbér por egy csipet őrölt feketebors 3-4 cm-es fahéjrúd 5 db szegfűszeg 3 db kardamom 1 tk édeskömény egy csipet őrölt chili...

Zöldséges pizza - készítsd el házilag a saját friss pizzádat

2015. október 25. Élj harmóniában 

Zöldséges pizza  - készítsd el házilag a saját friss pizzádatNagy divat manapság pizzát rendelni, mondván ez gyors és finom. A pizza nagyon közkedvelt, ám a legtöbb esetben amit a futárok kiszállítanak nagyon sok olyan alapanyagot tartalmaz, ami kedvezőtlenül hat az egészségedre. Készítsd el a saját egészséges pizzádat :) Nem tudom ki hogy van vele, de szerinte megéri otthon rászánni egy kis időt, begyúrni a tésztát, megfőzni a paradicsomszószt, előkészítem a zöldségeket és megsütni a pizzát. Utána már csak frissen kell fogyasztani:) Nem nagyon használok élesztőt, így általában a pizzatésztát is élesztő nélkül szoktam készíteni. Néha a férjem ahhoz kap kedvet, hogy élesztős pizzát egyen és  ilyenkor elkészítem a kedvéért ezt a ropogós alapú pizzatészta receptet. Természetesen nagyon sokféle pizza recept van, bátran kísérletezz, amíg meg nem találod a számodra megfelelőt. Hozzávalók a tésztához: 1 csésze finomliszt 1/­­2 csésze teljes kiőrlésű liszt 3 tk. friss élesztő 1/­­2 tk. nádcukor 1/­­2 pohár langyos víz 1/­­4 tk. só 2 ek. olívaolaj Hozzávalók a szószhoz: 2 tk. olívaolaj 1/­­4 tk. asafoetida (vagy hing, hagymával helyettesítheted) kb. 400 ml paradicsompüré friss paradicsomból* (végszükség esetén konzervet is használhatsz) 1 tk. nádcukor (elhagyható) só, frissen őrölt feketebors, bazsalikom, oregano, csipet kakukkfű     Hozzávalók a feltéthez: 125 g sajt  2 ek. reszelt parmezán  (elhagyható) 1 kisebb cukkini vékony szeltekre vágva 1 kisebb paprika apró kockákra vágva Először a tésztát készítsd el. Egy csészébe tedd bele az élesztőt, a cukrot és a langyos vizet,  kb. 10 perc alatt futtasd fel. Tedd egy tálba a liszteket és keverd el a sóval. A liszt közepébe csinálj egy kis mélyedést és öntsd bele az olívaolajat, majd az élesztős keveréket.Gyúrd össze az alapanyagokat addig, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapsz belőlük - ha szükséges pici lisztet még tehetsz hozzá a gyúrásnál. Majd önts pici olajat a  tálba és a tésztát takard le fóliával. Meleg helyen keleszd meg a tésztát kb. kétszeresére (kb. 30 perc). Amíg a tészta kel készítsd el a paradicsom szószt ( a receptet egy korábbi blogbejegyzésben már leírtam itt olvashatod). Ha elkészült a szósz hagyd kihűlni.   A tésztát  vedd ki a tálból és helyezd át egy tepsibe és kezd el kinyújtogatni - én a kezemmel szoktam először a levegőben nyújtani és a végén a sütőpapíros tepsiben még lapítom kicsit. Lehet sodrófát is használni, válassz tetszőleges módszert:) Ennyi tésztából kb 20-25 cm-es átmérőjű pizzát kapsz.   A paradicsomszószt kend a pizzatészta tetejére, majd helyezd rá a zöldségeket és végül a sajtot. 200-220 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt süsd készre.   Feltétnek bármilyen zöldséget tudsz a pizzára tenni, de egyszerre 1-2 féle zöldséget használj. Néhány variációt írok: - cukkini, paprika - kaliforniai paprika, padlizsán (padlizsán akkor a legjobb ha előtte ghíben megsütöd) - brokkoli (ha jobban szereted puhán, akkor előtte egy picit főzheted is), kukorica Ne felejtsd el vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Ratatouille - avagy lecsó franciául

2015. augusztus 15. Vegavarázs 

Hozzávalók: 4 ek olaj 1 közepes padlizsán 1 közepes cukkini 4-5 paprika?(lehet vegyes, több színű) 1/­­3 kk aszafoetida (vagy hagyma) egy csipet ?rölt feketebors egy nagy csokor friss zöldf?szer (bazsalikom, kakukkfű, oregánó) 8 db paradicsom só El?ször el?készítjük a zöldségeket. A padlizsánnak...

Uborka raita (joghurtos uborkasaláta kicsit másképpen)

2015. június 24. Élj harmóniában 

Uborka raita (joghurtos uborkasaláta kicsit másképpen) Az uborka néhány hete megjelent a piacon és már írtam is egy bejegyzést a jótékony hatásairól (itt olvashatod). Indiában többek között salátát készítenek belőle. Az egyik ilyen közkedvelt uborkából készült salátaféle az uborka raita. A raita indiai nyers zöldségsaláta, amely egy-két zöldségféléből és enyhén fűszeres krémes joghurtöntetből áll. Ez az indiai saláta nagyon egyszerűen elkészíthető és nagyon jól kiegészíti a fűszeres főfogásokat. Kifejezetten üdítő, frissítő hatású a nagy nyári melegben hűti a testet. Hozzávalók: - 2-3 uborka - 3 dl joghurt - 1,5 kk só - 1 kk őrölt római kömény - őrölt feketebors (ízlés szerint) - csipet asafoetida - elhagyható Az uborkát reszeld le és keverd el egy csipet sóval majd fél órán át hagyd állni. Utána nyomkodd ki az uborka levét és add hozzá a joghurtot és a fűszereket. Alaposan keverd össze és hagyd állni egy kicsit.  Lehetőleg vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)

Jégcsapretek saláta

2017. február 20. Vegavarázs 

A közkedvelt Kifőztük alapján készült ez a téli saláta. Aki nem ismeri, nézzen körül náluk! Hozzávalók: 1 db jégcsap retek 1 nagyobb sárgarépa 3 ek olívaolaj fél citrom leve 2 ek almaecet 1,5 kk só fél kk asafoetida fél kk őrölt feketebors A retket és a répát megtisztítjuk, vékony csíkokra...

Javítsd az emészétsed - emésztést segítő és emésztést gyengítő ételkombinációk

2016. június 14. Élj harmóniában 

Javítsd az emészétsed - emésztést segítő és emésztést gyengítő ételkombinációkManapság a legtöbb embernek nem jó az emésztése. A hirdetésekben mással sem találkozni, mint emésztést segítő, puffadás gátló, hasfogó, hashajtó és reflux készítményekkel. Sokaknál a rossz emésztés bőrproblémát is okoz, gyengíti az immunrendszert végül valamilyen ételintoleranciába, allergiába csap át egy idő után.  A megfelelő emésztést befolyásolja az elfogyasztott étel minősége, mennyisége, az étkezési tudatosság és a megfelelő időzítés. Az ájurvéda szerint, az egészség és az emésztés kulcsa a megfelelő emésztő tűz, azaz agni. Ez biztosítja, hogy egy ételt a szervezeted fel tudjon dolgozni és az étel energiával töltsön fel, táplálja a tested, beépüljenek a szükséges tápanyagok.   Az étkezés fő célja, hogy a testedet energiával lásd el. Amikor étkezés után akár közvetlenül vagy két órával az étkezés után fáradtságot tapasztalsz, akkor nagy valószínűséggel nem energiát termelt az elfogyasztott étel a tested számára, hanem ellenkezőleg lecsökkentett azt. Egy étel minősége lehet a tested számára tápláló, energiát adó vagy az életenergiádat csökkentő és az emésztésed tüzét elapasztó. (részletesen erről itt olvashatsz)  Az agnid ereje, természetesen egyéni alkatodtól függ, de vannak olyan ételkombinációk melyek az emésztő tüzedet lefojtják ezáltal emésztési és felszívódási problémákat okozhatnak. A rossz ételkombinációk erjedést, gázképződést, puffadást, rothadást, rossz emésztést okoznak és méreganyagokat ,,ama -t termelnek.  Mostanában egyre több irányzat foglalkozik az ételek társításával, megfelelő, emésztést segítő kombinációkkal. Ezeket leginkább tapasztalati úton állítják össze - megfigyelt ék, bizonyos ételek együtt nehezebben emészthetőek.  Az ájurvéda több ezer éves tudománya, minden egyes ételhez társít egyfajta hatást és részletesen leírja, hogy bizonyos hatások együttes kombinációja rontani fogja az agnit - azaz rossz emésztéshez és felszívódáshoz vezet. Sajnos a modern, rohanó világunkban nagyon sok példát látunk a helytelen ételkombinációkra. Ilyen pl. a tej és a banán. Mivel a tej az ájurvéda besorolásában édes minőségű, a banán savanyú ezek ellentétes minőségek egymással, ez a kombináció megváltoztatja a bélflórát, toxinok felhalmozódását okozza a szervezetedben, megfázást, köhögést, allergiát eredményezhet. A tej az egyik legkritikusabb, mert csak magában vagy édesen, gabonával javasolt fogyasztani pl. tejbegríz. A fent is említett tej és gyümölcs kombinációjából készült turmixok, sajnos az emésztésedben komoly problémákhoz vezetnek. A dinnye és tej kombináció, illetve tej és banán kombinációt tartja az ájurvéda a legmérgezőbbnek. Tejet nem javasolt élesztős gabonafélékkel fogyasztani. Pl a kalács és tej kombinációt érdemes elkerülni. Tejet ne kombinálj húsfélékkel, hallal, tojással,mert nem csak a gyomorban de a vérben is elváltozásokat okoz.  A tej a joghurttal, sajttal vagy túróval sem javasolt kombináció. A sajtok és a túró nehezen emészthető, ha gyengébb az emésztésed próbáld őket elkerülni.  Székrekedést és nehéz emésztést okozhatnak. A közkedvelt gyümölcs és joghurt kombináció sajnos szintén méreganyagok felhalmozódásához vezet a szervezetedben.  A joghurtot gyümölcsökkel, sajttal, tojással, hallal, forró italokkal,  hússal, tejjel és nadragulyafélékkel nem javasolt együtt enni. Gyümölcsöket csak magában fogyassz, ne keverd őket más ételekkel. A gyümölcs nagyon gyorsan emésztődik a gyomrodban, de ha pl. tejtermékekkel, vagy gabonákkal kevered erjedésnek indul és gyomorégést fog okozni.  Néhány kivétel van az Ájurvédában ilyen pl. a datolya és tej keveréke, mert mindkettő hasonló minőségű és kifejezetten táplálják a testet. A citromot tejjel, paradicsommal, joghurttal és uborkával nem érdemes együtt kombinálni. Amennyiben babféléket együtt fogyasztod gyümölccsel, sajttal, tojással, joghurttal, hússal, hallal vagy tejjel szintén nagyon megnehezíti az emésztést. Ilyen pl a sólet tejtöllel kombinálva, ami nagyon nehéz emésztést okoz. A tojást is manapság mindenféle kombinációban fogyasztják. Az ájurvéda nem javasolja, babbal, sajttal, hallal, hússal, joghurttal és gyümölccsel együtt fogyasztani. Különösen tejjel nem ajánlott együtt fogyasztani.  Manapság elterjedt pl. a rántottához tejet keverni vagy az elkészült tojásos ételhez tejet inni. Ilyen a palacsinta is, sokan tojást tesznek bele - nekem Édesanyám mindig azt mondta attól áll össze. Elárulom, ha összekevered a lisztet és a tejet, akkor is tökéletes palacsintát kapsz. Talán a tojástermelők terjeszthették el, hogy tojás nélkül nem lehet ételeket készíteni:) Bizonyos zöldségek, még ha ellentétes minőségűek is, amennyiben együtt főzzük őket és megfelelően fűszerezzük, akkor megfelelő ételkombinációt alkotnak az emésztés számára. A retekre kell különösen ügyelni, hogy ne fogyasszuk egyszerre tejjel, banánnal vagy mazsolával. A gabonákat nem javasolt gyümölcsökkel vagy tápiókával fogyasztani. A méz nagyon nagy kincs a szervezet számára, de figyelj rá, hogy soha ne hevítsd. Ne főzz, ne süss vele és ne rakd tűz forró teába, mert mérgezővé válik. A mézet nem ajánlott ghível egyenlő arányban keverni, mert ez is mérgező lesz a szervezeted számára, mivel a méz fűt, a ghí hűt. Amennyiben 2:1 arányban kevered az már teljesen megfelelő. A nadragulyaféléket (paradicsom, krumpli, padlizsán) amúgy sem mindenkinek ajánlott fogyasztani, de lehetőleg uborkával, dinnyével, tejtermékekkel ne fogyaszd együtt őket. Kerüld a hideg ételeket és italokat, mert ezek lefojtják az emésztés tüzét. Különösen figyelj, hogy az étkezésekhez ne fogyassz hideg folyadékot. Már többször írtam róla, hogy az állott ételek fogyasztása nagyon sok ,,amat méreganyagot halmoz fel a szervezetedben. Törekedj rá, hogy friss ételeket fogyassz. Amennyiben kénytelen vagy valami maradékot, állott ételt enni, kerüld el mindenképpen friss ételekkel történő kombinálását. Fogyasztás előtt melegítsd fel a maradék ételt és gyömbérrel, feketeborssal tudod segíteni a megemésztését. A forró italok fogyasztását az ájurvéda nem ajánlja kombinálni sajttal, hússal, joghurttal, hallal, keményítő tartalmú ételekkel és mangóval. Ájurvédikus összeférhetetlen ételkombinációk Amennyiben régóta alkalmazol egy helytelen kombinációt pl. alma sajttal, dinnye kenyérrel elképzelhető, hogy a tested már hozzászokott, de ha egy ismerősöd, aki sosem próbálta ki ezt az ételkombinációt, biztos, hogy kellemetlen tüneteket fog tapasztalni.  Az egyik legfontosabb a megfelelő emésztőerő. Az emésztőerő javításához számos tippet egy korábbi cikkben itt olvashatsz. Akinek jó erős az agnija, az nagyon sokféle helytelen ételkombinációt is gond nélkül meg tud emészteni. Akinek viszont gyengébb az emésztőereje, célszerű figyelembe venni és elkerülni a nem megfelelő ételkombinációkat. Az ételkombinációk, ételek emésztését fűszerekkel, gyógynövényekkel tudod segíteni. A megfelelő fűszerkombinációk ételenként változóak, mert mindig az a cél, hogy az ételek hatását kiegyensúlyozottá tegyék.  Az ételek hatását is nagyon jól lehet a gyógynövényekkel, fűszerekkel ellensúlyozni. Erre az ájurvéda nagyon sok ajánlást ad. Pl. koffeinhez, ha kardamomot vagy szerecsendióport használsz ellensúlyozhatod a kedvezőtlen hatásait. A joghurt okozta nyálkatermelés ellensúlyozásához érdemes a joghurtot gyömbérrel fogyasztani. Soha ne légy kényszeres vagy flusztrált az ételek vagy étkezések miatt. Az étkezésnél fontos, hogy örömet okozzon.  Alkalmanként egy-egy nem annyira megfelelő ételkombináció elfogyasztása nem fog különösebb problémákat okozni. Amennyiben olyan ételkombinációt szeretnél enni, amit nehezebb megemészteni, célszerű ebédre időzítened a fogyasztását, mert ilyenkor a legerősebb az emésztésed tüze . Lassan fokozatosan, lépésről, lépésre kezd el átalakítani az étkezésedet, mert a drasztikus változtatások, tiltások sosem vezetnek jó eredménye. Az ájurvéda soha nem szélsőséges, mindig figyelembe veszi az egyéni adottságaidat és bármilyen változtatásban a fokozatosságot tartja a legfontosabbnak. Pl. elsőre próbáld bevezetni, hogy a gyümölcsöket csak magában fogyasztod.  Majd haladj fokozatosan az egyes ételkombinációk figyelembe vételével. Jó emésztőerőt kívánok:) szeretettel: Kati felhasznált szakirodalom: dr. vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Olívás répasaláta

2016. április 15. VegaLife 

Olívás répasalátaA répa a gyökeresek világában olyan, mint a köles a gabonák között. Számtalan jó hatása kevésbé ismert az emberek előtt. Az átlag emberek hogyan fogyasztanak répát? Húslevesben megfőzve. Itt az ideje, hogy más ételekként is beépüljön életünkbe, táplálkozásunkba. Ennek elősegítésére hoztam egy finom répasaláta receptet, amit akár kenyérre is tehetünk, így szendvicset készítve belőle, de fogyaszthatjuk fasírthoz, vagy más főételhez is társítva. Szeretném megismertetni a nyers sárgarépa fogyasztás néhány előnyét, elősegítve a nyers répa gyakoribb fogyasztását. Egyik nagy előnye, hogy koleszterint nem, rostokat viszont annál inkább tartalmaz. Ennek eredményeképpen segít az érrendszer tisztán tartását, az erekben lerakódó plakkok megelőzését. Így a rendszeresen nyers sárgarépát fogyasztók közt csökken a keringési betegségek kialakulásának esélye. K és C vitaminokban gazdag. A K vitamin vérképzésben és a csontok erősítéséhez szükséges. A C vitamin a fogak, az íny és a szövetek (pl. haj erősödése, bőr rugalmassága) egészségmegőrzésében vesz részt. Rostforrásként gyógyíthatja a refluxot, segítheti a székrekedés leküzdését. Rendszeres fogyasztása kismamáknak segíti a tejképződést, terhesség ideje alatt pedig a magzat fejlődését. A recept: Hozzávalók: - 4 sárgarépa - 2-3 dl növényi joghurt - 5 kanál növényi majonéz - 2 dl bögrényi fekete olívabogyó - pár csipetnyi feketebors (opcionális)   Elkészítés: A répákat meghámozzuk, megmossuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A joghurtot kikeverjük a majonézzel. Az olívabogyókat érdemes felaprítani. A sárgarépát és a majonézes joghurtot összekeverjük, hozzáadjuk az olívabogyókat. Mivel az olíva eleve sós, nem sóztam meg a répát. Viszont az egyik feléhez kevertem némi fekete borst. Anélkül is finom, enyhén megborsozva is eteti magát. Mivel én elég sok mennyiséget készítettem, így nem csak salátaként, hanem kenyérrevaló amolyan szendvicskrémként is fogyasztottuk. Két kenyérszelet közé tettem, s így vittük a szendvicset a munkahelyre.

Sült édesburgonya vegán majonézzel

2016. február 20. Vegán muflon 

Mindenekelőtt: aki képes megtalálni a kapcsolódási pontot a cím és az alábbi fotográfia között, azt kulturálisan túlképzettnek minősítem, és abban az esetben is készen állok örökbe fogadni, ha az anyám lehetne. (A lakásba viszont csak akkor jöhet be, ha egy érett, felelősségteljes 17 éves thaiföldi cserediáklány az illető. Ez esetben a szobámba is szabad bejárása van.)               Nos, igen, a blog gazdája ismét megerőltette magát, és leszállította egy olyan előkelő specialitás veganizált változatát, melyet olajsejkek is csak négyévente engedhetnek meg maguknak. (Többen már belerokkantak anyagilag, és jelenleg is közmunkásként tengődnek Abu Dhabi utcáin.) Ellenben bátran kijelenthetem, hogy ez a fajta vegán majonéz egy újabb szinonima a tökéletességre. Ami már csak azért is felüdülés, mert a korábban általam kóstolt változatok inkább emlékeztettek valami tejfölös-mustáros méhlepényre. És most, hogy meghoztam az étvágyat, lássunk munkához! Előkészíti: 2 nagyobb édesburgonya 1 tk füstölt pirospaprika 1 ek olívaolaj só, feketebors A majonézhez pedig: 1/­­2 csésze szójatej (természetesen natúr) 1/­­2 csésze olívaolaj 1 ek almaecet 1 ek citromlé 1 tk dijoni mustár 1/­­2 ek agave szirup (bármilyen sűrű, édes, emberi fogyasztásra alkalmas lötty megteszi) 1 kk só A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Az édesburgonyát NEM hámozzuk meg, ellenben jól megmossuk - hacsak nem rendelkezünk bőrizomtömlővel, hogy szeressük a termőföldet. Vonakodva felszeleteljük, de nem kell apróra, 7-8 centis szeletek pont megfelelőek. Minden bravúrunkat bevetve egy ún. tálba halmozzuk, majd rászórjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk az olívaolajat, és összerázzuk. 40-45 percre sütőbe helyezzük. (Természetesen forró sütőbe, ellenkező esetben párolódni fog és töttyedt lesz, mint egy... najó, ezt a hasonlatot az érzékenyebb lelkű olvasók érdekében máskorra tartogatom.) A majonéz összetevőit az olívaolaj kivételével hatásvadász módon turmixgépbe helyezzük, majd egy jó percig magas fokozaton összemixeljük. Ekkor visszaveszünk a fokozatból, majd a turmixgép folyamatos zsinnyegtetése közben lassan hozzáadagoljuk az olívaolajat. A kész matériát jó fél órára hüttőbe tesszük.

Vegán tojáskrém

2016. január 19. Vegavarázs 

Hozzávalók: 25 dkg tofu 2 tk sörélesztő 1/­­2 kk kurkuma 1,5 kk fekete só (kala namak) 1/­­2 kk feketebors 1/­­2 kk pirospaprika 1/­­2 kk asafoetida (vagy újhagyma) 1 tk citromlé 1 ek apróra vágott korianderlevél (vagy petrezselyem) 1 ek mustár 3 ek olívaolaj (ha túl száraz a tofu) A tofut összemorzsoljuk, és...

Tejfölös krumplisaláta

2015. december 31. Élj harmóniában 

Tejfölös krumplisalátaFőiskolai évek alatt gyakran ettünk majonézes krumplisalátát. Azokban az időkben szinte heti 7 napból 5 nap valamilyen krumplis étel volt - lévén a krumpli volt a legolcsóbb:) 18 éve nem eszem krumplit, mert úgy érzem ez nekem nem jó - azóta meg már tudom, hogy tunyává teszi a testet és a tudatot, az ájurvéda alapján tamasztikus hatású élelmiszer (az élelmiszerek testre és tudatra gyakorolt hatásairól itt olvashatsz).  A férjem szereti a krumplit, ezért nagyon ritkán szoktunk neki valamilyen krumplis ételt készíteni. Ma egy tejfölös krumplisalátát készítettem neki, ami egy egyszerű tojásmentes vegetáriánus étel.  Hozzávalók: 50 dkg krumpli 1 zöld kaliforniai paprika 2 dl tejföl 4 ek. joghurt 1 tk. por nádcukor 2 tk,. citromlé csipet asafoetida (vagy apróra vágott hagyma) só és frissen őrölt feketebors petrezselyem A krumplit főzd meg és csepegtesd le, hagy szűrőben kihűlni - megfőzheted héjában is vagy kisebb kockákra vágva. Én utóbbit részesítem előnyben, mert sokkal gyorsabb. A sót, borsot, citrom levét, cukrot, asafoetidát keverd össze a tejföllel és a joghurttal. A paprikát vágd apró kockákra és tedd a tejfölös keverékhez a burgonyakockákkal együtt. A végén összevágott petrezselyemmel díszítheted. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Caponata

2015. november 30. Vegán muflon 

CaponataA mai verőfényes, vidám napsütés megadta az inspirációt ahhoz, hogy valami mediterrán dologgal rukkoljak elő. Esküszöm, utoljára a Jákob lajtorjára vagy az Antikrisztus dobott fel annyira, mint a mai időjárás! Ha felkötöttem volna magam a legközelebbi meggyfára, esküszöm, szívárványszínű kötelet használok! No, de mi is az a caponata? Akár szicíliai lecsóként is emlegethetnénk, de aztán ne csodálkozzunk, ha szaktekintélyek ennek hallatán felmosóronggyal dugaszolják el szájnyílásunkat. És hogy miből is áll az említett étel? Ebből: 2 nagyobb padlizsán 1 kiskanál oregánó 1 fel vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem felaprítva 2 evőkanál kapribogyó 1 marék zöld olívabogyó 4-5 felaprított paradicsom 3 evőkanál vörösborecettengeri só, feketebors Egy serpenyőben nagy rutinnal olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott padlizsánokat, az oregánót és egy kevés sót. 4-5 percig nagy lángon pároljuk, közben mély szakértelmet mímelve párszor megkeverjük. Ha a padlizsánokon aranybarna árnyalatokat vélünk felfedezni, hozzáadjuk a felaprított hagymát és fokhagymát, valamint a petrezselymet, és további egy percig egyengetjük. Hozzálöttyintjük a borecetet, és miután némileg elpárolgott, jöhetnek a paradicsomok. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymás bruscettával szervírozzuk.

A feketebors hatásai

2015. október 26. Élj harmóniában 

A feketebors hatásaiA feketebors az ókortól ismert gyógynövény.  Mára már a magyar konyhának is mindennapi fűszere, de kevesen tudják, hogy mennyi fantasztikus hatása van. Ez az egyik legerőteljesebb serkentő, hat a testre és a elmére. A feketebors hatással van az emésztésre, vérkeringésre és a légzésre is. Segíti az emésztést, megakadályozza az elhízást, szélhajtó hatása van, így jó puffadás ellen. Amikor valakinek állandó emésztési problémái vannak, nagyon jó hasznát veheti a feketeborsnak, még a vastagbélben felhalmozódott mérgeket is segít kiűzni, eltávolítja a testből az "ama"-t (azaz méreganyagokat). Féreghajtó hatással is rendelkezik. Nem csak az emésztés, de a légzőszervek megbetegedésénél is hasznát vehetjük. Nyákoldó hatása van és segít a testüregekben lévő pangást megszüntetni. Mézzel fogyasztva nagyon jó köptető, leállítja a váladéktermelést. Enyhe lázcsillapító hatással is rendelkezik.   Serkenti a keringést, ezért hideg végtagok esetén is érdemes rendszeresen fogyasztani. Az ájurvédában a trikatu, azaz 3 csípős egyik alkotóeleme - a hosszúborssal és a gyömbérrel együtt. Ne használd akkor, ha az emésztőrendszernek valamilyen gyulladásos megbetegedése van. Vegyszermentes (bio) változatot válassz!

Bazsalikomos pizzaszósz házilag

2015. augusztus 31. Élj harmóniában 

Bazsalikomos pizzaszósz házilag A pizza nagyon népszerű étel és sokan szeretik, de legtöbben el sem tudják képzelni, hogy otthon készítsenek el minden hozzávalót. Manapság lehet pizzát rendelni, mirelitet venni, külön lapot, külön szószt vásárolni. Nem érdemes ezeket a félkész termékeket vásárolni, legjobb ha magadnak otthon készíted el a pizzádat. Annál nincs finomabb és akkor tudod mi van benne:) Ráadásul egy pizza elkészítése a tésztagyúrással, kelesztéssel, szószfőzéssel, sütéssel együtt kb. 40-50 perc....  kb. ennyi idő mire kiér a futár:) Sokszor kérdezik, hogy milyen szószt teszek a pizzára, gondoltam megírom az általam készített bazsalikomos (a bazsalikom hatásairól itt olvashatsz ) pizza szósz receptemet, amely pillanatok alatt kész és össze sem lehet hasonlítani valamiféle bolti, konzerv termékkel . Hozzávalók: 2 tk. olívaolaj 1/­­4 tk. asafoetida (vagy hing, hagymával helyettesítheted) kb. 400 ml paradicsompüré friss paradicsomból* (végszükség esetén konzervet is használhatsz) 1 tk. nádcukor (elhagyható) só, frissen őrölt feketebors, bazsalikom, oregano, csipet kakukkfű Tedd oda egy serpenyőbe az olajat és melegítsd fel. Szórd bele az asafoetidat és egy-két másodpercig pirítsd. Add hozzá a friss paradicsomból készült pürét, majd tedd bele a fűszereket és a cukrot. Forrald fel a szószt és vedd takarékra a lángot. Lassú tűzön sűrítsd be. Ezt követően bármilyen általad készített pizza tésztára  rá tudod tenni és jöhetnek rá a feltétek :) *A paradicsom püréhez a megmosott paradicsomokat forrázd le, majd távolítsd el a héját.  A paradicsomokat aprítsd fel egy aprítóban vagy vágd apró darabokra. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Quacamole (mexikói szósz avokádóból)

2015. augusztus 7. Élj harmóniában 

Quacamole (mexikói szósz avokádóból) Az avokádó jótékony hatásairól már írtam egy korábbi bejegyzésben. (itt olvashatod) Az egyik legnépszerűbb avokádóból készült étel a quacamole, ami valójában egy mexikóból származó szósz, mártás. Mára szinte az egész világon elterjedt és szívesen fogyasztják ropogtatni valók, rágcsálni valók mellé (kukorica chips vagy akár nyers zöldségekkel).    Hozzávalók: - 2 nagy érett avokádó - 1 kis hagymával  (hing-gel helyettesítheted) - 2 közepes paradicsom -  friss zöld csilipaprika (ha nincs friss szárított chili is lehet) - 1 kis zöld lime (citrommal helyettesítheted) - 1-2 ek. friss korianderzöld - só - feketebors Készítsd elő a zöldségeket, mosd meg a paradicsomot és az avokádót pucold meg. Pucold meg a hagymát is és készítsd elő a koriander zöldjét.  A zöldségeket vágd akkorára, hogy az aprítóba be tudd rakni. Tedd aprítóba a hagymát, majd tedd hozzá a paradicsomot és az avokádót a fűszerekkel együtt. A végén add hozzá a lime-ot és a sót is.  Ha nem közvetlenül elkészítés után fogyasztod, az avokádot magját helyezd a keverékre, mert megakadályozza a barnulást. Vegyszermentes, (bio) alapanyagokat használj!

Gomba masala (avagy indiai gombapörkölt)

2015. április 19. Vegán muflon 

Gomba masala (avagy indiai gombapörkölt)A Vámház körúti Ázsia boltban azon ábrándoztam, hogy pénzintézet helyett sokkal inkább egy hasonló üzletet fosztanék ki. Kb. az alábbi mondatok kíséretében: "Rablótámadás, senki ne mozduljon! Te ott azzal a csokor korianderrel, arccal a földre! Te meg dobd el szépen azt a wasabis tégelyt, hogy lássam mindkét kezedet! Senki nem hősködik, mert beterítem az agyával a chiliszószos pultot! Hölgyem, ott a kasszánál! Tegye a szatyorba azt a mozsarat meg az indiai fűszereket! Az asafoetida meg a lepkeszegmag maradhat, azokból bespájzoltam egész évre. Az a tandori fűszerkeverék csípős vagy inkább csak pikáns? Ha az utóbbi, azt is viszem." Nos, ilyen gondolatok közepette szereztem be a currylevél nevezetű cuccot, mely az alábbi - ha nem is feltétlenül tradicionális, de -  kíméletlenül finom specialitás kulcsösszetevője. Beszerzendő: 1/­­2 kg gomba (én speciel champignont használtam) 3 evőkanál paradicsompüré 1 fej felkockázott vöröshagyma 1 db felkockázott mezei zöldpaprika vagy kaliforniai paprika 1 evőkanál őrölt koriander 3 db zöldchili vagy piros chilipaprika 1 kiskanál római kömény (egész) 2 kiskanál mustármag 1 kiskanál garam masala 1 kiskanál őrölt kömény 1 kiskanál kurkuma 2 kiskanál gyömbérkrém 1 gerezd fokhagyma pár csepp citromlé 1 evőkanál currylevél só Az "öntethez": 2 evőkanál vegán biomargarin 2 evőkanál currylevél 3 gerezd felaprított fokhagyma 1 evőkanál felaprított korianderlevél 1 db zöldchili vagy piros chilipaprika kevés feketebors só Egy edényben kevés olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot. Ha pattog, és nem választottunk kellően mély edényt, válogatott káromkodások közepette hozzáadjuk a római köményt, a currylevelet, a hosszában felvágott zöldchilit és a kurumát. Hozzápasszítjuk a hagymát, a gyömbérkrémet, belenyomunk egy gerezd fokhagymát, megsózzuk, majd a hagymát kis lángon figyelmesen, tapasztaltan, türelmesen megpároljuk, közben párszor megkeverjük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a garam masalát, az őrölt koriandert, a paradicsompürét, megkeverjük, majd legvégül jöhet a felkockázott gomba és a só. Jó öt percig fedő alatt pároljuk. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a biomargatint, hozzáadjuk a zöldchilit és a fokhagymát, és egy-két percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a currylevelet, a sót, a korianderlevelet és a borsot. Ha megvagyunk, az így keletkezett elegyet zokszó nélkül rálöttyintjük a gombára, majd jól elkeverjük. Az elkészült művet rizsával vagy naan kenyérrel szervírozzuk.


Az összes 'feketebors' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!