citrom receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Zsályás lóbableves

Rakott polenta

Dupla sajtos kifli

Rizstej házilag, barnarizsből – vegán recept

Limonádé maraton










citrom receptek

Narancsos túrófánk

2017. június 23. Beautilicious 

Narancsos túrófánkKönnyed fehérjében gazdag édesség. Ennél nagyobb jutalom nincs is egy kiadós edzés után. Hozzávalók - 400gr túró - 2 narancs héja és leve - fél citrom héja és leve - 100gr kókuszliszt - 100gr zabliszt - 15 gr útifűmaghéj - 60gr édesítő - 2 tojás - fél csomag sütőpor Így készítsd - A túrót keverd össze a tojással és reszeld bele a gyümölcsök héját - Facsard ki a gyümölcsöket, majd öntsd hozzá - Keverd össze egy másik tálba a többi hozzávalót - Öntsd hozzá a túrós keveréket - Keverd össze alaposan - Formázz belőle golyókat, majd süsd ki 170 fokon 20perc alatt

Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje

2017. június 21. VegaNinja 

Természetesen a majonéz semmilyen formában nem a világ legegészségesebb étele, mivel hozzáadott olajat és cukrot tartalmaz. De mindenképpen jobb, mint a tejes-tojásos verziója, és a veganizmus amúgy sem arról szól, hogy mindig a legegészségesebb dolgokat esszük, hanem arról, hogy nem ártunk másoknak. Ez a recept talán a legegyszerűbb a blogon, kb. 5 percbe telik elkészíteni, és ha sikerül eltalálni a megfelelő arányokat, olyan lesz, mint a bolti. 0,5 dl szójatej 0,7 dl semleges ízű olaj (pl. étolaj) 1 evőkanál cukor (vagy más, természetes édesítő) 1 csipet só 2-3 evőkanál citromlé Az összetevőket beleöntjük egy befőttes üvegbe, és botmixer segítségével alaposan elkeverjük. Minél több az olaj, annál sűrűbb a majonézünk. Csak szójatejjel működik, mert abban található szójalecitin, ami egy természetes emulgeátor, azaz segít a vízbázisú anyagnak az olajbázisú anyaggal elkeveredni, és krémet alkotni. A light szójatej sem működik sajnos erre a célra, csak a normál. És a végeredménynek nem lesz szójaíze! Ezt a veganézt aztán átalakíthatjuk tartármártássá némi extra mustárral, csinálhatunk aioli szószt belőle (fokhagymás majonéz), vagy elkeverhetjük Sriracha szósszal, vagy más csiliszósszal. Ezersziget salátaöntet is készíthető belőle, ha hagymát (reszelve vagy por formában), fokhagymát (szintén pürésítve vagy por formában), pirospaprikát, borsot, cukrot, sót, és citrom- vagy  narancslevet adunk hozzá. The post Nagyon finom vegán, tojásmentes majonéz házilag, azaz a veganéz receptje appeared first on VegaNinja.

dupla sajtos kifli

2017. június 20. Beautilicious 

dupla sajtos kifliEgy igazán sajtos pékárura vágysz? Akkor ezt a receptet neked találtam ki :D. Nagyon sajtos, nagyon finom, nagyon szuper kifli. Hozzávalók - 1 gömb mozzarella - 200gr zabliszt - 10gr útifűmaghéj - fél citrom leve - 1ek kókuszolaj - szódabikarbóna - só - fokhagyma granulátum - 150gr trapista sajt - 1tojás a kenéshez Így készítsd - A mozzarellát morzsold össze és keverd össze a kókuszolajjal - Öntsd hozzá a lisztet, útifűmaghéjat, a sót és a fokhagyma granulátumot - Ezt alaposan gyúrd össze - A szódabikarbónát keverd el a citromlében, majd ezt is add hozzá - Nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, majd vágd 8-10 szeletre - Kend meg tojással, majd szórd meg sajttal és tekerd fel - Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt kész

Limonádé maraton

2017. június 20. Kertkonyha 

Limonádé maratonA limonádét mindenki szereti, és a receptet mindenki ismeri: citrom, cukor, víz. Te ne állj itt meg! :) Ha egyszer belevágsz a kísérletezésbe, többet abba se akarod hagyni a mesés italok készítését. Csak a fantáziád szab határt a variációknak. Nyugodtan használj hozzá kb. bármilyen gyümölcslevet, fűszernövényeket. Az alap nekem is mindig egy hagyományos limonádé. A lényeg a citrom. A másik a JÉG! :) Epres-mentás limonádé fél citrom leve 1 ek szirup 3 dl víz 2-3 karika citrom 2 érett eper mentalevelek   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - Az epret villával törjük össze, és öntsük a pohár aljára. - A mentaleveleket morzsoljuk össze, a citromkarikákat vágjuk cikkekre, és halmozzunk mindent az eperre. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával.   naplemente limonádé, a Meggyes-narancsos fél citrom leve 1 ek szirup 2 dl víz 5 szem meggy fél narancs leve 1-2 karika narancs   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - A meggyet magozzuk ki, és tegyük a pohár aljára. Egy kávéskanállal kissé nyomkodjuk le. - A narancskarikákat vágjuk cikkekre, és szórjuk a pohárba. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával.   detox limonádé – az uborkás-korianderes, lime-mal fél citrom leve 1 ek szirup 3 dl víz 4 ek uborkalé korianderlevelek lime   - Készítsünk limonádét a citromból, szirupból és vízből. - Az uborkát reszeljük le, és nyomjuk ki a levét. Öntsük pohárba, majd tegyük rá a kezünkkel megmorzsolt korianderleveleket. - Öntsük fel limonádéval, hűtsük le jégkockával. Díszítsük lime-mal. Egészségetekre! Elkészítési idők: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

Bodzalimonádé grapefruittal

2017. június 11. VegaLife 

Bodzalimonádé grapefruittalSzuper dolognak tartom, hogy van néhány növény, amely minden évben lehetőséget ad arra, hogy finom üdítőt készítsünk. Ilyen a bodza, a hársfa, az akác. Külön öröm számomra, hogy ezek Angliában is jelen vannak. Tegnap délután elmentünk sétálni a tengerpartra, és a mellette fekvő golfpálya oldalán bodzabokrok illatoztak. Autó szerencsére nem jár arra. Nagy örömömre szedtem pár szálat, majd rendhagyó módon nem csak citrommal, hanem grapefruittal is készítettem egy italt. Hmmmm...! Finom üdítő lett.  Emlékszem, gyerekkoromban dédimamám padlásán száradtak a bodzavirágok, ma már, felnőtt fejjel tudom, hogy milyen csodaszer lehet megfázás esetén. A bodza virágából készült tea és üdítő vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító  hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. Gyógyteta esetén nátha esetén napi 2-3 csészével ihatunk, amilyen forrón csak lehetséges. Hatékonyságát növeli, ha forró lábfürdőt veszünk és közben forró bodzateát iszunk, majd azonnal ágyba bújunk. Ilyen módon ,,kiizzadjuk a náthát, azaz méregtelenítjük szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást. A recept Hozzávalók: -  1 db 3-5 literes üveg vagy egy nagyobb kancsó -  10-15 szál frissen szedett bodza -  1 grapefruit -  1 (bio)citrom -  1-2 teáskanál datolyaszirup (vagy méz) - 3-4 l víz    Elkészítés: A leszedett bodzafejeket átnézzük, nincs-e apró kis bogárka megbújva a virágzat között, kis vízzel leöblíthetjük. A virágokat az üveg aljára fektetjük. A grapefruitot kicsavarjuk, beleöntjük az üvegbe. A (bio) citromot jó alaposan megmossuk és felkarikázzuk. A citromkarikákat a bodzavirágok tetejére helyezzük. Majd kevés datolyaszirupot csurgatunk a citromokra. Majd ráöntjük a vizet. Fakanállal gyengéden átkeverjük.  Kistányérral, vagy konyharuhával letakarjuk az üveg tetejét. Ha zavarnak a bodzavirágok, szürőn keresztül öntjük poharakba. Fogyaszthatjuk jégkockával is. Ha este készítjük és hagyjuk egy éjszakát a kinti hűvösben állni, másnap leszűrve valami csodás ízeket kóstolhattunk. De akár fél óra pihentetés után már fogyaszthatunk belőle. Ha tudjuk, hogy nem fogy el azonnal az üdítőnk, akkor érdemes hidegebb helyen tárolni az italunkat. (Pl. Pincekő, vagy hideg terasz/­­erkély) Miután átszűrtük - és nem fogyna el, hűtőben tároljuk. Fenséges ízével tényleg üdít és ráadásul egészséges.  

cukkini kenyér

2017. június 9. Beautilicious 

cukkini kenyér A szép forma és egészséges életmód érdekében lemondtál a kenyérről? Ezt jól tetted ! A hagyományos búzalisztől készült kenyerek valóban nem a legegészségesebb alternatíva, de van egy jó hírem. Készítettem egy nagyon finom kenyeret, amit bátran ehetsz akár ha egészséges szeretnél lenni, akár ha célod a fogyás vagy csak ha szeretnél valami finomat enni :) Hozzávalók - 200gr zabliszt - 100gr darált dió - 100gr lenmagliszt - 200gr tejföl - 2 cukkini - só,bors,fokhagyma granulátum - 1ek olivaolaj - fél citrom leve - szódabikarbóna Így készítsd - A száraz összetevőket keverd össze - Reszeld le a cukkinit - Add hozzá a cukkinihez a nedves hozzávalókat - A két keveréket gyúrd össze - A tásztát tetszés szerint formázd ( kenyér, zsemle, kifli...) és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kenyérformába - Süsd 170 fokon 1órát

Hideg-krémes eperleves

2017. június 1. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Hideg-krémes eperleves   Hozzávalók: - 4 l víz - 1 zacskó tört fahéj - 2 kk szegfűszeg (egész) - 3 zacskó vaniliás cukor - barnacukor ízlés szerint (30 dkg, de lehet hogy valakinek édesebben ízlik) - 1 zacskó eper puding, vagy vanilia puding, vagy puncs puding (ha nincs, 2 doboz növényi tejszín) - 3-4 maroknyi eper (ízlés szerint)    Felteszem a vízet főni a fahéjjal és a szegfűszeggel, és kb 20 percig forralom. A pudingport kikeverem egy kis vízzel, hogy ne por formában öntsem bele a levesbe, és jól el tudjon keveredni. Ettől lesz krémes a levesem, mellesleg ad egy jó ízt is neki. Ha nincs otthon, de mégis el akarom készíteni a levest, akkor tejszín is jó lesz bele, de azt csak a végén tenném hozzá, és nem forralnám vele. A kikevert pudingot viszont beleöntöm forrás közben, és jól elkeverem. Fél citromot facsarok hozzá, és cukrozom. Főzőm pár percig, majd lezárom. Ekkor teszem bele a megmosott epret. Az eper nagyon könnyen szétfő, ezért nem forralom a levessel együtt. Én nem szeretem turmixolni, mert akkor csak a kis magocskák maradnak, így pedig a szép nagy eper is ehető hozzá.  Miután kihűlt hűtőbe teszem, mert igazán másnap finom, mikor jég hideg.  Ajánlom a tetejére a tejszínhabot, és a piritott mandulát is. Igazán különleges nyári hűsítő. Jó étvágyat!

Epres túrókrém

2017. május 30. Gitta nyersétel blogja 

Epres túrókrémMandulatej készítésénél visszamaradt pépet fel lehet használni túró helyettesítésére. A savanykás ízt el lehet érni pár csepp citromlével, és egy kis reszelt citromhéj egyenesen csodát tesz vele. Mandulából készült epres túrós pohárkrém De ha egyszerűen csak állni hagyjuk a masszát, akár a hűtőszekrényben 2-3 napig, vagy kint szoba hőmérsékleten már 1 napig, akkor magától megsavanyodik (ahogy a tehéntej is), az illata és az íze is teljesen túrós lesz :) Szépen be lehet ízesíteni, mint a túrót, és ugyanúgy fel is lehet használni. Itt rögtönöztem egy epres pohárkrémet, de lehet mást is készíteni belőle. Így néz ki a mandulapép  Hozzávalók (csak körülbelül) 10 dkg mandulapép (ami a mandulatej készítésénél megmarad. Mandulatej készítését lásd itt: Mandulatej) 1-2 evőkanál folyékony édesítőszer (agavé szirup vagy datolyaszirup, vagy esetleg méz, ha nem vagy vegán) 1/­­2 citrom reszelt héja 1/­­2 citrom leve (opcionális, lásd a leírást) 4-5 evőkanál mandulatej (opcionális, lásd a leírást) gyümölcsök ízlés szerint, itt most egy marék földieper A mandulatej készítésénél megmaradt pépet tálkába tesszük, és úgy ahogy van, kint felejtjük a konyha asztalon. Legalább 1 napra. 1 nap alatt szépen megsavanyodik, hozzákeverjük az édesítőt, a citrom héjat, és ha túl száraz az állaga, akkor visszaöntünk hozzá annyi mandulatejet, hogy kellemes lágy legyen. Érdemes még a száraz részből kivenni egy keveset, majd a pohárkrém tetejére díszítésnek. Ha nem szeretnénk természetesen savanyítani a mandula túrót, akkor egy fél citrom levével érhetjük el a savanykás ízt. Ez nem ugyanolyan, de így is finom. Villával elnyomkodott földieper vagy más gyümölccsel rétegezve poharakba töltjük. Eperrel, áfonyával, menta levéllel

Epres sajttorta

2017. május 26. Gitta nyersétel blogja 

Epres sajttorta A tavaszi, nyári ünnepek legszebb, és mondhatom azt is, hogy a legfinomabb étele ez az epres sajttorta. Készítése közben türelem, alázat, finom mozdulatok szükségesek, itt nem szabad semmit elsietni. Az eredmény pedig lélegzetelállító. Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához: (a rétegek 25dkg, 50 dkg, 25 dkg, vagyis összesen ez a torta kb. 1 kg-os lesz díszítés nélkül) az alaphoz: 15 dkg beáztatott datolya 10 dkg kókuszreszelék 1 evőkanál őrölt arany lenmag csipet só a töltelékhez: 25 dkg kesudió 2 citrom leve és reszelt héja (bio citrom legyen) 2 evőkanál agavé szirup 15 dkg kókuszolaj 2-3 evőkanál tisztított víz az epres réteghez: 20 dkg eper 1 evőkanál agavé szirup 2 evőkanál útifűmaghéj a díszítéshez: eper Elkészítése: Az alaphoz először a datolyát és a fűszereket tegyük aprítógépbe, majd a lenmagot és annyi kókuszreszeléket, hogy egy nem túl lágy, formázható masszát kapjunk. Ha már kész datolyapépet használsz, akkor gép sem kell, hanem egy tálban ki tudod keverni a kókuszreszelékkel és a fűszerekkel. Inkább morzsás, mint pépes legyen. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és a masszát egyenletesen lenyomkodjuk az aljára. A töltelékhez megolvasztjuk a kókuszolajat, és a citromlével, agavé sziruppal együtt turmixgépbe tesszük. Most jöhet a kesudió és épp csak annyi víz, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni. Ha túl sok vizet teszünk bele, a massza a tortában nem fog megszilárdulni, szobahőmérsékleten folyós lesz. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, és teljesen simára, homogénre turmixoljuk. Ráöntjük a tortaformában az alapra. A tetejét szépen simítsuk el, hogy teljesen egyenes legyen. Tegyük hidegre, hogy meg tudjon szilárdulni. (Fagyasztóba is mehet, amíg a felső réteget elkészítjük.) A következő réteghez az epret törjük össze villával, vagy aprítógépben a pulse funkcióval, hogy maradjanak benne még darabos részek. Tegyük egy szűrőbe, és a lecsöpögő eperlét fogjuk fel, kis poharakban ki lehet tálalni. A szűrőben maradt epermasszát édesítsük, majd tegyük hozzá az útifűmaghéjat (ez fogja kicsit megszilárdítani, zselésíteni a gyümölcspépet). Várni kell egy kicsit, amíg a kis maghéjak beszívják magukba a nedvességet, nem szabad türelmetlennek lenni. Ha túladagoljuk, akkor jó kemény lesz, szép és vágható, ugyanakkor a vizen kívül az útifűmaghéj az ízeket is magába szívja, és sajnos íztelen lesz a torta teteje. Szóval érdemes vigyázni. Vegyük elő a tortát a fagyasztóból, és az epres masszát simítsuk rá a tetejére. Arra vigyázzunk, hogy csak akkor tegyük rá a tortára, ha a töltelék már teljesen megszilárdult, különben bele fog folyni. Érdemes kivárni. Visszatesszük a hűtőszekrénybe teljes dermedésig. Tálalás előtt lapokra vágott eperszeletekkel díszítjük. A receptet megtalálod az Élő ételek ünnepnapokra című könyvemben, amit megrendelhetsz tőlem: lenartgitta101@gmail.com vagy a kiadótól, jobbra fent a borítóra kattintva.

Epres citromos tórúkocka

2017. május 17. Beautilicious 

Epres citromos tórúkockaKönnyű frissítő finomság, ami mosolyt hoz az arcodra és ellátja a szervezeted a szükséges tápanyagokkal....Kitaláljátok mi az? Elárulom, hogy mire gondoltam; a kedvenct tórúkockámra hozzávalók - 2cukkini - 4 tojás - 70 gr +60 gr édesítő - 200gr zabliszt - vanilia - 175gr joghurt - 500gr túró - 100gr eper - 150gr joghurt - 1 citrom leve - fél zacskó sütőpor Így készítsd - A piskótához verj fel 2egész tojást és két fehérjét - Add hozzá a joghurtot, citromlevet és az édesítőt, majd verd habosra - Reszeld le a cukkinit, majd add a tojásos keverékhez - A lisztet keverd össze vaniliával és sütőporral, majd öntsd a masszáhot - Oszt ketté a masszát és süsd két tepsiben 180 fokon 35percig - Amíg sül készítsd el a túrúkrémet: keverd össze a 2 tojássárgáját a túrót, joghurtot, édesítőt és a citromlevet, majd kockázz bele epret

Banánkenyér aszalt gyümölcsökkel

2017. május 15. VegaLife 

Banánkenyér aszalt gyümölcsökkelVan, amikor már nem esik jól a megbarnult héjú banán, holott belül semmi baja nincs, alkalmas fogyasztásra. Remek módja a felhasználásának a következő recept. De ha nincs barna héjú banánod, de szépen érett sárga színben pompázik, akkor sem kell várnod, hiszen ugyanúgy finom édességet készíthetsz. Szerintem millikók és milliók készítik és kóstolják a különféle banánkenyereket világszerte. Az enyém márványosságában és aszalt gyümölcseiben lett különleges. Banáncsipszet is tettem hozzá és tetszett, hogy a puha és lágy tésztában megbújt néha egy roppanós falatka. Ha nem tudod, mit süss vegán barátaidnak, íme egy egyszerű, de finom recept. Olyan sokan készítik el tojással, miközben tojás nélkül is remek kenyér készülhet. Ha pedig vegán vagy, szolgáljon ötletül receptem arra, hogy mit süss leközelebb a vendégeknek/­­családnak.   A recept Hozzávalók: - 2 érett banán - 1/­­2 bögre kókuszolaj - 1/­­2 - 1 bögre eritrit/­­xylit/­­gyümölcscukor (vagy bármilyen cukorhelyettesítő, ízlés szerint, de gondoljunk arra, hogy az aszaltgyümölcsök is édesítik) - 1 bögre liszt (fehérlisztet és teljes kiőrlésű lisztet fele-fele arányban használtam) - 1 bögre zabliszt (őrölt zabpehely) - 1 bögre növényi tej - 1 bögre feldarabolt aszalt gyümölcs - 1 teáskanál szódabikarbóna - pár csepp citrom vagy narancs kifacsart leve - 1 ek kakaó vagy karob (opcionális)   Elkészítés: A banánokat villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a liszteket, a szódabikarbónát, a növényi tejet és az édesítőszert. Sűrűbb tészta kell legyen, valamivel sűrűbb. mint egy piskótáé. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. (Én aszalt barackot, meggyet, szilvát, datolyát, banánt, áfonyát adtam hozzá.) Jól összekeverjük, végül pár csepp (1-2 evőkanálnak megfelelő) citrusféle levét. A püspökkenyérformát - amennyiben nem szilikonanyagú  - kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát. 170°C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 45-55 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha már nagyon pirulna a teteje sütés közben, alufóliát tegyünk a tetejére. Ha megsült, sütőből és formából óvatosan kiemelve rácson hagyjuk kihűlni. Kihűlés után szeletelhető. Ha márványos tésztát szeretnénk, mielőtt a formába öntenénk, az alaptésztát két részre válsztjuk, az egyikhez kakaót vagy karobot keverünk. Ezután rétegezve öntjük bele a formába a két tésztát. A tetejére csokimázt is készíthetünk karob/­­kakaó, folyékony kókuszzsír és datolyaszirup/­­etirit/­­nyírfacukor (ki milyen édesítőt használ) trióból. A jó elegyedéshez lehet némi hő szükséges a főzőlapunkon. A csokis krém sűrűsége kenhető állagú kell legyen. Ha rákentük a kihűlt banánkenyérre, hűtőben hagyjuk pihenni, dermedni.

"Mézes"-citromos szejtán párolt spárgával és paradicsommal

2017. április 24. Vegán muflon 

Mindenekelőtt hadd magyarázkodjam a majd másfél hónapos szünet miatt, kiváltképp, hogy senkit nem érdekel mindez. A kihagyásnak nagyon prózai oka volt: végérvényesen visszatértem a húsevésre, és második helyen végeztem a bugacgalántai tepertőfőző versenyen. De természetesen csak viccelni próbáltam. Valódik ok nem más, mint hogy most ért véget a hormonkezelésem, és a továbbiakban Pölöskei-Vackor Mária művésznéven próbálok betörni a magyarnóta-énekesi színtérre. Idő közben fellépőruhámat is megvarrtam. Most pedig néhány lényegi információ: A kilencöves tatu nem hord magánál papírzsepkendőt. Humphrey Bogart már jó ideje képtelen áfonyalével gargarizálni. Egyes skandináv országokban illetlenség temetésen csárdást járni. És akkor szakmai hozzávalók: A szejtánhoz: 200g búzasikér 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj 1 ek vegamix (vagy hasonló természetazonos ételízesítő) 1 ek zabpehely só A pácléhez: 4 ek olívaolaj 2 ek agaveszirup 1 citrom leve 2 tk dijoni mustár A sallanghoz: 500g spárga 10-15 szem koktélparadicsom 2 gerezd fokhagyma 4 ek világosabb szójaszósz 2 gerezd fokhagyma 3 ek olívaolaj A szejtánport, a lisztet és a többi hozzávalót óvatlanul elkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Az így kapott szürkeállomány állagú esszenciát fél óráig hagyjuk békében, és figyelmeztessük hozzátartozóinkat, hogy ne ijedjenek meg tőle. Ezt követően 4 egyforma részre vágjuk, és jó 3/­­4 óráig főzzük zöldségleves-alaplöttyben. A megfőtt és kihűlt szejtánt mélységes rutinnal telítődve 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd beborítjuk a páclével, melynek összetevőit már előzőleg összekevertük, mint a sicc. Minimum egy órát akkor is hagyjuk békében, ha már saját hozzátartozóink vádlijából is harapnánk az éhségtől! Utána száraz serpenyőben mindkét oldalát megsütjük, ha túl száraz, locsolhatunk hozzá a pácléből. Közben a spárga fás szárát lenyiszatoljuk, a koktélparadicsomot félbevágjuk, és egy edényben beborítjuk a szójaszószos-fokhagymás-olívaolajas eleggyel. Egy óra áztatás után az egész hóbelevancot megpároljuk közepes lángon a szójaszószos cuccban. De a spárga roppanós maradjon, különben ótvar végeredményt kapunk!

"Tojáskrém"

2017. április 18. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

    Gabi receptje: - 1 natur tofu - fekete só (ez adja a "tojás ízt") - 1 dl zabtejszín - 2 kk kurkuma - pár csepp citrom - 1/­­2 kk bors - snidling v. újhagyma zöld szára (ízlés szerinti mennyiség) Ez az a recept, amit a vegagyerek nem eszik. Egyszerűen nem érti, hogy miért jó ha az ételnek "gyógyfürdő" szaga van. Na igen. Ő soha nem evett anyu tojáskrémjéből...sőt. Még tojást sem evett soha..és persze nem is akar, és ez így van jól.  A tofut villával összetöröm egy tálkában, majd fekete sót és kurkumát szórok rá. Összekeverem, majd beleteszem a hagymát, a pár csepp citromot és a borsot is. Legvégül a zabtejszínnel könnyítek az állagán.   Jó étvágyat!

Vegán sajtféleség

2017. április 13. BioBrigi 

Vegán sajtféleségSophie oldalán találtam az eredeti receptet, és kipróbáltam. Köszi szépen. Valahol "félúton" jöttem rá, hogy agar-agarom csak Nagyúton van, így pektinnel készült. Mivel ez utóbbihoz adagolást csak lekvárra vonatkozóan találtam, a a hozzáadott mennyiség csak hasraütésre került bele, amitől csak kenhető jellege lett, de nekem tetszik. Az ajánlott fűszert majd legközelebb kipróbálom, ha a Bijóból rendelek, most amim volt itthon, az került bele. Sörélesztő pelyhet a sajtosabb ízvilág elérése érdekében tettem hozzá. Ja, és soknak találtam a javasolt sómennyiséget, nekem elég hozzá egy teáskanálnyi is, bár tudom, hogy a sajtok sósak. A Nutribulletet használtam pépesítéshez, mivel ahhoz folyadék kell, együtt daráltam le az egészet. Szerintem napraforgóval is működhet. Majd valamikor beszámolok arról is, ha kipróbálom. 112 g kesudió 2 dl víz 3 ek sörélesztőpehely (a lapocskás) 1/­­2 citrom leve fűszerkeverék(snidling, vörös és fokhagyma por, petrezselyemzöld) 10 g pektin 1 tk só 1 tk olaj A kesudiót fél napra beáztattam. A vizet felforraltam, és a pektint sűrű kevergetés mellett belekevertem. A gépbe tettem a lecsöpögtetett, átmosott kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a citrom levét, a fűszereket és a sót. Amikor kicsit hűlt a keverék, beleöntöttem azt is, és összeturmixoltam. Van egy kis Ikeás lefedhető üveg edényem, azt kellette volna kiolajozni, de elfelejtettem. Így is kijön, de azért legközelebb... :) Belekanalaztam a szószt, és pár órára a hűtőbe került.

kenyérpótló

2017. június 15. Beautilicious 

kenyérpótlóSokaknak gondot okoz, hogy mit egyenek a hagyományos búzaliszttel készült kenyér helyett. A felvágott, sajt és tojásrántotta nem lehet teljes a kenyér nélkül? Itt egy szuper alternatíva, ami orvosolja ezt a problémát Hozzávalók - 50gr lenmagliszt - 150gr zabliszt - 4 tojás - 175gr joghurt - 50 ml szénsavas víz - fél citrom leve - szódabikarbóna - sütőpor - só Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - A sárgájához keverd a joghurtot és a vizet - Ehhez add hozzá a liszteket és a sütőport - A fehérjét a sóval verd kemény habbá - A habot forgasd a keverékbe - A citromlevet a szódabikarbónával keverd össze majd öntsd a masszába - Sütőpapírral bélelt tepsibe adagold a tésztát tetszés szerint ( én korongokat csináltam) - Süsd 180fokon 20percig

Gomba masala

2017. június 10. Vegán muflon 

Gomba masalaA Vámház körúti Ázsia boltban azon ábrándoztam, hogy pénzintézet helyett sokkal inkább egy hasonló üzletet fosztanék ki. Kb. az alábbi mondatok kíséretében: "Rablótámadás, senki ne mozduljon! Te ott azzal a csokor korianderrel, arccal a földre! Te meg dobd el szépen azt a wasabis tégelyt, hogy lássam mindkét kezedet! Senki nem hősködik, mert beterítem az agyával a chiliszószos pultot! Hölgyem, ott a kasszánál! Tegye a szatyorba azt a mozsarat meg az indiai fűszereket! Az asafoetida meg a lepkeszegmag maradhat, azokból bespájzoltam egész évre. Az a tandori fűszerkeverék csípős vagy inkább csak pikáns? Ha az utóbbi, azt is viszem." Nos, ilyen gondolatok közepette szereztem be a currylevél nevezetű cuccot, mely az alábbi varacskos tapló módon finom specialitás kulcsösszetevője. Beszerzendő: 1/­­2 kg gomba (én speciel csiperkét használtam) 3 evőkanál paradicsompüré 1 fej felkockázott vöröshagyma 1 db felkockázott kaliforniai paprika 3 db zöldchili vagy 1/­­2 hegyes erőspaprika 1 tk római kömény (egész) 2 tk mustármag 1 tk garam masala 1 tk kurkuma 2-3 cm gyömbér felaprítva 1 gerezd fokhagyma pár csepp citromlé 1 ek currylevél só Az "öntethez": 1 ek kókuszzsír 2 ek currylevél 3 gerezd felaprított fokhagyma 1 ek felaprított korianderlevél kevés feketebors só Egy edényben kevés olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot. Ha pattog, és nem választottunk kellően mély edényt, válogatott, fejhangon abszolvált bazmegek közepette hozzáadjuk a római köményt, a currylevelet, a felaprított zöldchilit és a kurumát. Hozzápasszítjuk a hagymát, a felkockázott paprikát, a gyömbért, belenyomunk egy gerezd fokhagymát, megsózzuk, majd a hagymát kis lángon figyelmesen, tapasztaltan, türelmesen megpároljuk, közben párszor megkeverjük. Hozzáadjuk a garam masalát, a paradicsompürét, megkeverjük, majd legvégül jöhet a felkockázott gomba és a só. Jó öt percig fedő alatt pároljuk. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a kókuszzsírt, hozzáadjuk a fokhagymát, és egy-két percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a currylevelet, a sót, a korianderlevelet és a borsot. Ha megvagyunk, az így keletkezett elegyet zokszó nélkül rálöttyintjük a gombára, majd jól elkeverjük. Az elkészült művet rizsával vagy naan kenyérrel szervírozzuk.

Krémes avokádós tészta

2017. június 3. Éltető ételek 

Krémes avokádós tésztaSzeretem az avokádót, bár elég ritkán veszek, mert igen borsos az ára. A boltokban már csak akkor árazzák le, amikor már túlérett. Ilyenkor szoktam vásárolni úgy, hogy a kis szára alá nézve meg tudom állapítani, hogy a belseje még szép zöld, vagy már barnás, és inkább kukába való. Hozzávalók (2 adag): - 20 dkg spagetti tészta (gluténmentes tésztával is készítheted) - 1 érett avokádó - 1 marék spenót és/­­vagy mángold - 1 kis marék friss bazsalikom - 1 evőkanál reszelt parmezán vagy sörélesztőpehely (így vegán lesz) - 1 gerezd fokhagyma - 1 evőkanál friss citrom leve - himalája só, bors - opció: 1-2 evőkanál kesudió vagy fenyőmag - paradicsom (ha van, akkor koktél) - 1 kisebb lilahagyma Elkészítése: - A tésztát bő, sós vízben főzd meg. - Az avokádót a zöld levelekkel, a fokhagymával, a fűszerekkel és kevéske főzővízzel (3-4 evőkanál) botmixerezd össze. Szórd bele sörélesztőpelyhet vagy a parmezánt. - A lilahagymát vágd fel kis kockára, és a paradicsomot is ehető falatokra. - Keverj mindent össze. :) és jóízűen falatozd be.

Vegán vagy, és puffad a hasad? – 2. rész

2017. május 31. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Vegán vagy, és puffad a hasad? – 2. rész   Tegnapi bejegyzésemben a puffadás alapvető okairól ejtettem szót, most pedig lássuk a gyakorlati tippeket: hogyan előzzük meg és szüntessük meg a puffadást, ha nem akarjuk feladni a vegán életmódot? 1. Együnk vegyszermentes növényeket! A növényvédőszerek ugyanis szintén kinyírják a bélflórát, a húsban és a tejben található antibiotikumokhoz hasonlóan. A GMO növények hasonlóan ártalmasak a bélflórára. Természetesen, ha éppen antibiotikumot vagy hormontartalmú gyógyszereket kell szednünk, ez is hazavágja a bélflórát, úgyhogy utána regenerálni kell.  2. Figyeljünk a bélflóránkra! Az alábbi ételek segítenek a bélflóra mihamarabbi regenerálásában, mivel a bélbaktériumok számára elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaznak: banán, burgonya, bojtorján, cikória, pitypang-gyökér, articsóka, hagyma és fokhagyma. A bélflóra visszaépítése legalább egy vagy több hónapot fog igénybe venni. 3. Együnk kisebb adagokat! napi 4-6 kisebb adag étellel könnyebben megbirkózik a belünk, mint ha egyszerre sokat ennénk.  4. Rágjunk! Elvileg legalább 40-szer kellene megrágni minden falatot, de ha ez nem megy, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ne rágatlan étel jusson a gyomrunkba! Ne akarjuk elkapkodni az étkezést! Ez nem csak a tápanyagok jobb felszívódását fogja elősegíteni, hanem relaxál és elégedettséget is okoz.  5. Fogyasszunk probiotikumot!  Kúraszerűen vagy akár rendszeresen is szedhetünk probiotikumokat, hogy megkönnyítsük a vastagbél-flóra kialakulását és fennmaradását! 6. Fogyasszunk enzimeket! Az enzimhiány egy külön terjedelmes téma, de maradjunk annyiban, hogy még a nyers vegánoknak is szükségük lehet néha természetes enzim-készítményekre, melyekkel megsegíthetik az emésztőrendszer munkáját. 7. Áztassunk! A magokat és gabonákat érdemes beáztatni egy éjszakára felhasználás előtt, sőt, többször is cserélhetjük rajta a vizet vagy csíráztathatunk is. Így csökkenthetjük ezen értékes tápanyagokban az emésztést nehezítő és gátló anyagok (lektin, fitin stb.) mennyiségét. 8. Kerüljük a káposztát! Eleinte érdemes kerülni a káposztát, kínai kelt és egyes retekfajtákat, ha erősen puffadunk tőlük. Később megpróbálhatjuk visszaépíteni az étrendbe, vagy fogyasszuk savanyítva, fűszerezve őket! A fekete retek például kifejezetten hasznos lehet. A vegán joghurtok, főleg ha cukrozottak, szintén nem ideálisak a bélflóra számára. Egyeseknek a szójával is körültekintően kell bánniuk.  9. Fogyasszunk detox teát! Természetesen nem kell mindenáron a legdrágább teát megrendelni, amit az Instagramon reklámoznak, otthon is elkészíthetünk egy ízletes és olcsó méregtelenítő teát a következő alkotóelemekből: Pu-erh tea, pitypang-gyökér, őrölt vaniliarúd, szárított rózsaszirom és nyers csokoládépor. A pu-erh teából kétszer annyit tegyünk hozzá, mint a többi összetevőből együtt. Minden nap érdemes iszogatni.  10. Ügyeljünk az ételek társítására! Bizonyos ételek könnyebben emésztődnek együtt, míg más ételek nehezebben, és ez a növények esetében is igaz. Bár most nem fogok belemenni részletesen az ételtársítás szabályaiba, álljon itt néhány étel, melynek fogyasztása ajánlott a puffadás megelőzésére: chia mag, quinoa, mazsola, citromos víz, friss bazsalikom, angol zeller, petrezselyem, római saláta, szőlő, ananász, sárgadinnye, kivi, banán, zöldborsó, cékla, édesburgonya, sütőtök, spárga, uborka, barnarizs, rozmaring, mentalevél.  Gauranga Das http:/­­/­­hotashtanga.com

Mangó lassi

2017. május 28. Gitta nyersétel blogja 

Mangó lassiMangó lassi citromfűvel A mangó lassi egy indiai frissítő joghurtos ital.  Az eredeti recept szerint a mangó lassi egyszerre sós és édes, ugyanakkor savanykás, így nagy melegben tudja pótolni az ásványi anyagokat. Szerencsére hozzá lehet már jutni érett mangóhoz, így ki lehet próbálni, szerintem érdemes. Inkább étel, mint ital, jó sűrű, tápláló. Ha inni szeretnéd, több mandulatejjel készítsd. Hozzávalók 1 adaghoz: 3 dl kókuszjoghurt 2 dl mandulatej, kókusztej, vagy a kettő keveréke 1 érett mangó 1/­­2 kávéskanál só édesítőszer ízlés szerint Elkészítés: az érett mangót meghámozzuk, húsát levágjuk a magjáról, és a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, simára turmixoljuk. Kóstoljuk, ha szükséges tegyünk hozzá édesítőszert, növényi szirupot (pl. datolya szirupot) Ha nincs kókuszjoghurtod, akkor is el tudod készíteni ezt az italt, használj több mandulatejet, és tedd hozzá egy fél citrom kifacsart levét! mangó lassi 

Epres citromos túrókocka

2017. május 17. Beautilicious 

Epres citromos túrókockaKönnyű frissítő finomság, ami mosolyt hoz az arcodra és ellátja a szervezeted a szükséges tápanyagokkal....Kitaláljátok mi az? Elárulom, hogy mire gondoltam; a kedvenct tórúkockámra hozzávalók - 2cukkini - 4 tojás - 70 gr +60 gr édesítő - 200gr zabliszt - vanilia - 175gr joghurt - 500gr túró - 100gr eper - 150gr joghurt - 1 citrom leve - fél zacskó sütőpor Így készítsd - A piskótához verj fel 2egész tojást és két fehérjét - Add hozzá a joghurtot, citromlevet és az édesítőt, majd verd habosra - Reszeld le a cukkinit, majd add a tojásos keverékhez - A lisztet keverd össze vaniliával és sütőporral, majd öntsd a masszáhot - Oszt ketté a masszát és süsd két tepsiben 180 fokon 35percig - Amíg sül készítsd el a túrúkrémet: keverd össze a 2 tojássárgáját a túrót, joghurtot, édesítőt és a citromlevet, majd kockázz bele epret

Vegán túrótorta

2017. május 16. Kertkonyha 

Ó, vegán túrótorta, légy az enyém! Bárhol, bármikor, akármikor, de ha lehet, most azonnal, és legalább két szelettel. :) Ehhez a recepthez egyszerű natúr tofut használtam. Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet olyan univerzális vegán túrót készíteni, olyat, ami szuperul működik palacsintatöltelékként, pohárkrémként vagy sütiben, akkor gyere el a Növényi tej- és tejtermékkészítő tanfolyamra. Meg fogsz lepődni! :) Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű csatos formához: A tészta - 60 g (bio) margarin - 30 g cukor - 125 g liszt - csipet só A sült túrókrém - 300 g natúr tofu - 125 g nádcukor - 50 g kókuszolaj - 1 citrom héja és leve - 1 csomag vaníliás cukor - 2 evőkanál kukoricaliszt (40 g) - 3 evőkanál étkezési keményítő - csipet só - 75 g mazsola - Egy tálban gyúrjuk meg a torta alját. Ehhez először keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk el benne a kockára vágott margarint. Dolgozzunk gyorsan, ne melegítse fel a kezünk nagyon a tésztát. Ha szépen összeállt labdává, nyomogassuk le a tortaforma aljára. - A túrókrém hozzávalóit tegyük egy késes aprítóba, és kb. 1,5 dl víz hozzáadásával daráljuk krémesre. Aztán kézzel keverjük bele a vízben megáztatott mazsolát. - Öntsük a krémet a formába, és tegyük 190 fokos sütőbe. Akkor van kész, ha a teteje közepe is átsült, azaz szilárd. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 50 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

Diós kekszgolyó

2017. április 29. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Diós kekszgolyó   Andi finomsága: Hozzávalók : - Lidl-ben kapható vegán keksz - dió - növényi margarin - citromhéj - vanília - friss reszelt gyömbér - csipet só - karobpor - darált dió - kukorica tejpor - porcukor - langyos víz A kekszet ledaráltam. Eközben a diót megpirítottam a sütőben, margarint olvasztottam, beletettem reszelt citromhéjat, vaníliát, pici friss, reszelt gyömbért és egy csipet sót. A kekszhez karobport, darált diót,  kukorica tejport, porcukrot tettem. Összekevertem, majd hozzáöntöttem a fűszeres margarint. Jól összekevertem, majd némi langyos víz hozzáadásával formázhatóra gyúrtam. Darált dióba hempergettem és  hamm ... :) Jó Étvágyat! :)

Céklás kifli

2017. április 24. Beautilicious 

Céklás kifliA zölsdégek felhasználásának csak a képzeleted szab határt. Egyszerűen imádom sütijeimet és péksüteményeimet is ezekből készíteni, így sokkal különlegesebb, finomabb és egészségesebb is amit eszem. Ennél a kiflinél is hű maradtam magamhoz, és az egyik fő összetevőnek a céklát választottam. Hozzávalók - 2cékla - 400gr zabliszt - 150gr lenmagliszt - fél citrom leve - 1ek olivaolaj - 50ml szénsavas víz - 1tk só - 1tk szódabikarbóna - őrölt kömény Így készítsd - A megtisztított céklát pépesítsd, majd add hozzá a nedves hozzávalókat - Egy külön tálba keverd össze a száraz hozzávalókat, majd öntsd hozzá a céklás keveréket - Nyújtsd ki a tésztát két sütőpapír közt köralakúra, majd oszd egyenlő háromszögekre - Kívülrl befele haladva tekerd fel a háromszögeket - Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd előmelegített sütőben 40-45 percet 180fokon  

Tormás burgonyakrém leves

2017. április 15. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Tormás burgonyakrém leves Judit finom levese: Hozzávalók: - kb.7 közepes krumpli - 2 alma - 1 nagy hagyma - kb. 2liter víz - 2 zöldségleves kocka - friss reszelt torma,vagy ecetes üveges - 1 doboz növényi tejszín - só - bors - citromlé A hagymát megdinsztelem,majd az apró kockára vágott almát és krumplit is piritom pár percet vele. Felengedem kb.1.5-2 liter vízzel,beledobok 2 zöldségleves kockát, két evőkanál reszelt tormát és megfőzöm.Turmixolom,pürésítem,beleteszem a tejszínt,a sót,borsot,még legalább 2 kanál reszelt tormat,fél citrom levét,majd osszefőzöm. Tálaláskor a tetejére most felkarikazott újhagyma került. Jó Étvágyat! :)

Húsvéti kalács

2017. április 12. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Húsvéti kalács Ünnepi Kalács Hozzávalók: -  500g liszt -  80g cukor -  1/­­4 élesztő belemorzsolva -  70g olvasztott margarin -  vanília -  citromhéj -  mazsola -  4ek kukoricatejpor -  180g víz Gyúrni, keleszteni 3x. 180fokon 30percig sütni. Nyami. :) (Részletesen a folyamatot megtalálod a klasszikus kalácsnál) Jó Étvágyat!  


Az összes 'citrom' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!