fahéj receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Kolozsvári rakott káposzta – nem szójás.

Rizslisztes lepény

Ebéd és vacsora a Zöldház Bio Panzióban

Málnás kókuszparfé

Tönköly briós










fahéj receptek

fahéjas kalács

2017. július 18. Beautilicious 

fahéjas kalácsNagyon régóta gondolkozom egy omlós, puha kalács elkészítésén. Ez most végre bekövetkezett, és az eredmény pont olyan lett, mint amilyent reméltem, sőőőt... :). Bekerült a kedvenceim közé. Hozzávalók - 2répa - 1alma - 4 tojás - 100ml növényi tej - 150gr zabliszt - 50gr kókuszliszt - 20gr tápióka keményítő - 50gr édesítő - fahéj - 1 zacskó sütőpor Így készítsd - A répát és az almát hámozd meg, majd kockázd fel - Tedd turmixgépbe és add hozzá a tojássárgáját és a tejet - keverd össze a liszteket, a keményítőt, a sütőport és az édesítőt - Öntsd hozzá a répás keveréket - Verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd forgasd a tésztához - A feléhez adj fahéjat, majd kenyérsütő formába adagold a tésztát rétegezve - Süsd 180 fokon 45percig

Paradicsom chutney (csatni)

2017. július 14. Élj harmóniában 

Paradicsom chutney (csatni)Paradicsom chutney (csatni)A csatni  (chuetney), ami megbolondítja az ételeket a tányérodon. Édes, sós, csípős, savanyú mindez egyben:) Kiváló étvágycsináló, emésztést segítő és segít kiemelni az ételek ízét. Minden ételt élvezetesebbé tesz. Az ájurvéda és az indiai konyha szinte minden étkezéshez készít valamilyen csatnit. A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is. Már néhány chuetneyi receptet közzé tettem a blogon - Szilva csatni itt olvasható  az Alma csatnit pedig itt találod  és egy nyári hűsítő friss kókuszos koriander csatni recetet is találsz a blogon A Jógatáborban a pakorát friss paradicsomból készült csatnival tálaltuk, hát mit ne mondjak, hatalmas sikere volt:) talán a paradicsom csatni a legnépszerűbb az összes csatni között, mert közel áll a nyugati emberek ízlésvilágához. A kókuszcsatni, szilvacsatni, répás vagy körte csatni kicsit érdekesebb az megszokott hazai ízekhez képest.  A paradicsom csatni  hozzávalói 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 1/­­4 tk. fekete mustármag 1/­­4 tk.római kömény 1 kis fahájrúd 2 szárított, tört chili 1/­­4 tk. kurkuma 2 pohár friss, érett, kemény paradicsom 1/­­3 csésze teljes értékű nádcukor  1/­­4 csésze mazsola 1/­­4 csésze só Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A paradicsomokat forró víz segítségével hámozd meg és vágd nagyobb darabokra. A ghít vagy olajat közepes lángon hevítsd fel. A forró zsiradékban pattogtasd ki a fekete mustármagot. Add hozzá a római köményt, fahéjat. amikor a fahéj sötétedik tedd hozzá a chilit, kurkumát és a paradicsomokat. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 10 percig főzd. Tedd hozzá a mazsolát, sót és a cukrot. 5 percig főzve hígabb csatnit kapsz. Ha jobban szereted a sűrűbb, lekvár szerű csatnit, akkor főzd 15 percig, hogy besűrűsödjön. Melegen vagy hidegen tálalhatod, hűben tárolható néhány napig.

Barackkrémes túrókocka

2017. július 14. Beautilicious 

Barackkrémes túrókockaÉvek óta az egészséges vonalat követem és eszem ágában sincs ezen változtatni. Nem jár semmiféle lemondással, sőt....! Édesszájú vagyok, de nem is kicsit :D, imádok nassolni. Az egyik kedvenc alapanyagom a túró. Nagyon finom és nagyon jó fehérjeforrás is. Ajánlom mindenkinek! És ha nem tudjátok, hogyan fogyasszátok, próbáljátok ki például ez isteni túrókockát. Hozzávalók - 125gr zabliszt - 25gr lenmagliszt - 50gr kókuszliszt - 70gr édesítő - fél csomag sütőpor - 100gr light sajtkrém - 200ml tej/­­ növényi tej/­­víz - 125gr sárgabarack - 3ek cukormentes baracklekvár - fél citrom leve - fahéj - 1 zacskó zselatin - 500gr túró - 2tojássárgája - édesítő ízlés szerint Így készítsd - A tésztához keverd össze a liszteket a sütőporral és a 70gr édesítővel - Add hozzá a krémsajtot és a folyadékot - Csomagold fóliába és tedd hűtőbe fél órára - A barackkrémhez turmixold össze a barackot a lekvárral, fél citrom levével és a fahéjjal - A zselatint old fel 4ek hideg vízben, majd add a krémhez és tedd hűtőbe - A túrókémhez a túrót, fél citrom levét és héját, az édesítőt és a 2 tojássárgáját keverd össze botmixerrel, hogy a túró ne legyen szemcsés. - Vedd ki a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen nyújtsd ki jó vékonyra, majd helyezd tepsibe - Szurkodd meg villával, majd süsd 30 percig 180fokon - Vedd ki, majd öntsd bele a barackkrémet, majd rá a túrókrémet és süsd további 45percig

Mézes tallér

2017. június 28. BioBrigi 

Mézes tallérMókuslekvár blogján mézes keksz néven fut, de az enyémre a tallér jobban illik, mivel a Tefálos sütőben nem lett olyan gyönyörű, mint a Cloer kekszsütőben. (No ez is olyan eszköz, amire vágyik az ember, aztán ha hozzájut, csak rakosgatja a pici konyhában az első pár hét lelkesedése után.. Vagy csak vigasztalom magam a gondolattal? :) )  Egyébként Békésen Bacsó néni mézes tallérjához hasonló receptet kerestem. Gyermekkori emlékeim vannak egy viszonylag kemény, pár mili vastag tésztáról, rózsa formájú középpel. Sajnos Bacsó néni nincs már, csak találgatni tudok. Ez hasonlít, de nem az, viszont finom lett, csak még nekem se édes. :) Hozzávalók: 75 g méz 40 ml víz 40 g gyümölcscukor (no ezt növelem a duplájára legközelebb) 250 g tk tönkölybúza liszt 35 g biomargarin 1 tojás 1 kk szódabikarbóna pici fahéj A mézet óvatosan felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, a margarint, majd a vizet. Hozzáütjük a tojás, beleszórjuk a szódabikarbónás, fahéjas lisztet, és egyneművé dolgozzuk. Egy éjszakára zárt dobozban a hűtőbe tesszük. Másnap az ostyasütőt előmelegítjük, a tésztát amilyen vékonyra csak lehet kinyújtjuk, vágjuk, és pár perc alatt kisütjük.    

Barackos-túrós csiga

2017. június 17. Beautilicious 

Barackos-túrós csigaNálunk finomságokból sosincs hiány, sóvárgásról szó sincs. Kellemesen édes, könnyed finomság csupa egészséges alapanyagból. Egy ilyen finomság után az edzés is sokkal lendületesebben fog menni. Ha szeretnél finomat és mégis egészségeset enni, ezt próbáld ki! Hozzávalók - 3 sárgarépa - 20gr vaj - 250gr zabliszt - 30gr darált dió - 15gr útifű maghéj - fél csomag sütőpor - 60gr édesítő + 4ek - 300gr túró - fahéj - 2 sárgabarack Így készítsd - A répát a vajjal együtt pürésítsd - A lisztet, útifű maghéjat, 60gr édesítőt, darált diót, sütőport és fahéjat keverd össze - Ehhez add hozzá a répapürét - Alaposan kéred össze, majd egy fél órát hagy állni - A töltelékhez törd át a túrót - Adj hozzá fahéjat és 4ek édesítőt - Vágd fel a barackot és add a túrós töltelékhez - Nyújtsd ki a tésztát, majd töltsd meg és tekerd fel - Vágd ujjnyi vastagságúra, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd 180 fokon 25percig

Hideg-krémes eperleves

2017. június 1. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Hideg-krémes eperleves   Hozzávalók: - 4 l víz - 1 zacskó tört fahéj - 2 kk szegfűszeg (egész) - 3 zacskó vaniliás cukor - barnacukor ízlés szerint (30 dkg, de lehet hogy valakinek édesebben ízlik) - 1 zacskó eper puding, vagy vanilia puding, vagy puncs puding (ha nincs, 2 doboz növényi tejszín) - 3-4 maroknyi eper (ízlés szerint)    Felteszem a vízet főni a fahéjjal és a szegfűszeggel, és kb 20 percig forralom. A pudingport kikeverem egy kis vízzel, hogy ne por formában öntsem bele a levesbe, és jól el tudjon keveredni. Ettől lesz krémes a levesem, mellesleg ad egy jó ízt is neki. Ha nincs otthon, de mégis el akarom készíteni a levest, akkor tejszín is jó lesz bele, de azt csak a végén tenném hozzá, és nem forralnám vele. A kikevert pudingot viszont beleöntöm forrás közben, és jól elkeverem. Fél citromot facsarok hozzá, és cukrozom. Főzőm pár percig, majd lezárom. Ekkor teszem bele a megmosott epret. Az eper nagyon könnyen szétfő, ezért nem forralom a levessel együtt. Én nem szeretem turmixolni, mert akkor csak a kis magocskák maradnak, így pedig a szép nagy eper is ehető hozzá.  Miután kihűlt hűtőbe teszem, mert igazán másnap finom, mikor jég hideg.  Ajánlom a tetejére a tejszínhabot, és a piritott mandulát is. Igazán különleges nyári hűsítő. Jó étvágyat!

fahéjas zabsüti

2017. május 12. Beautilicious 

fahéjas zabsütiEgy tápláló egyszerű finomságra vágysz, ami amellett, hogy nagyon finom, egészséges is? Jó helyen keresgélsz! Ez a süti garantáltan a legjobb társ a reggeli kávé mellé. Hozzávalók - 3répa - 2alma - 450gr túró - 1 tojás - 300gr zabpehelyliszt - 20gr édesítőszer - fahéj - sütőpor Így készítsd -  Reszeld le a megtisztított répát és almát - Add hozzá a túrót és a tojást - Egy másik tálba keverd össze a száraz hozzávalókat - Add hozzá a répás keveréket, majd alaposan keverd össze - Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd előmelegített sütőben 180fokon 45percig  

Túrós piskótatekercs

2017. április 21. Beautilicious 

Túrós piskótatekercsA piskótatekercs azok az édességek közé tartoznak, melyekről sose tudnék lemondani, de nem is kell. Mindig csak a fejemet fogom, mikor hallom azoktól akik fogyni akarnak, hogy nem tudnak lemondani az ilyen olyan édességekről. Én napi szinten fogyasztom ezeket az édességeket minden bűntudat nélkül, hisz a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt, "jó" szénhidrátokat tartalmaz, mint ez a túrós piskótatekercs is. hozzávalók - 3 nagyobb répa - 7tojás ( 5sárgája 7fehérje) - 4ek édesítő - fahéj - 175gr zabliszt - 500gr túró - 2tojássárgája - 200gr joghurt - fahéj - 3ek édesítő így készítsd - A tojásokat válaszd ketté - A sárgáját verd fel fehéredésig az édesítővel, majd adj hozzá fahéjat és a lisztet - A répát tisztítsd meg, reszeld le, majd add a sárgájához - A fehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a répás keverékhez - Süsd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30percig - A túrókrémhez csak keverd össze a hozzávalókat, majd ha kisült a piskót, még melegen töltsd bele és tekerd fel a piskótát.

energiagolyó

2017. április 14. Beautilicious 

energiagolyóHa egy keményebb nap vagy épp edzés elött állsz, nagyon fontos, hogy megfelelő tápanyagokkal és energiával lásd el szervezeted. Az elkészítése pofon egyszeű, még sütni sem kell és nem igényel hosszú időt, ráadásul édesítőszer sem kell hozzá, mégis megédesíti a napod :). Hozzávalók: - 2kisebb répa - 65-70gr mazsola - 40gr zabpehely - 2tk fahéj Így készítsd - A mazsolát áztsd be forró vízbe - Tisztítsd meg a répát, majd vágd kis kockákra - Az összes hozzávalót tedd aprítóba, míg egy formázható állagú msszát nem kapsz - Gyúrj kis golyókat belőle+1 akár megforgathatod őket darált dióban vagy eritrites fahéjban  

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét

2017. március 28. Vegagyerek 

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét 22. NAP Reggeli: valamilyen kásaféle, aminek kedvenc gabonád lehet az alapja (zabpehely, árpa, vagy quinoa). Fele víz, fele növényi tej keverékével főzd puhára, adj hozzá főzés közben kis mazsolát, utána kis őrölt fahéjat, 1 evőkanál őrölt lenmagot, valamilyen olajos magfélét. Gazdagíthatod bármilyen idénygyümölccsel is! Ebéd: avokádós - paradicsomos szendvics Teljes kiőrlésű kenyér szeletekre kenj pl. kölesmajonézt, vagy csicseripástétomot, tegyél rá salátalevelet, paradicsom - és avokádó-szeleteket, friss bazsalikomleveleket. Uzsonnára ehetsz friss gyümölcsöt, vagy gyümölcssalátát. Vacsora: serpenyőben pirított zöldségek, kis bio szójaszósszal (pl. Shoyu a DM-ből) ízesítve, friss salátával, esetleg pirított tofukockákkal. Hozzá egyél kb. 50-70 g bármilyen főtt gabonát (pl. kölest, vagy barna rizst) 23. NAP Reggeli : fahéjas quinoa-kukoricapehely reggeli Ebéd: makaróni - saláta Főzz meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát (kb. 70-100 g/­­ fő), tegyél hozzá tojásmentes majonézt (pl. kölesmajonézt, vagy rizsmajonézt, utóbbit lehet üvegben is kapni), durvára reszelt sárgarépát, felkockázott kaliforniai paprikát, és feldarabolt zellerszárat, vagy bármilyen szezonális zöldséget. Ízesítsd sóval-borssal! Vacsora: nyers kelkáposzta tekercs Kenj natúr mogyoró-, vagy mandulakrémet (megmosott és lecsöpögtetett) kelkáposztalevelekre, majd tekerd fel! Esetleg megkenheted csicseripástétommal, vagy vékonyan ajvárral, szórd meg friss csírákkal és úgy tekerd fel! 24. NAP Reggeli : zöld turmix egy jó nagy adaggal, a délelőtt folyamán utána ehetsz még akár 1 szelet barna pirítóst mandula-, vagy kesukrémmel, vagy friss gyümölcsöt tetszés szerint Ebéd: thai zöldséges-rizses egytálétel Elkészítheted Magdinak ezt a receptjét, és a pirított zöldségeket, tofut tálalhatod főtt barna rizzsel! Vacsora: bab-, vagy lencsesaláta , amit gazdagíts aprított spenót levelekkel, esetleg kockákra vágott kaliforniai paprikával, kis citromlével, ízesítsd sóval-borssal! Főzhetsz hozzá quinoat (nem puffasztottat!:), esetleg teljes kiőrlésű tésztát is!   25. NAP Reggeli: diónugátos zabkása, amibe keverhetsz 1 ek. őrölt lenmagot is! Ebéd: pirított szejtáncsíkok egy nagy adag vegyes salátával A szejtánt (avagy búzahúst) veheted készen bioboltban is, előfűszerezett, félkész verzióban csomagolva (ha még sosem kóstoltad, akkor javaslom először így próbálkozz!:-), vagy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor otthon is készítheted szejtánporból (utóbbit ugyancsak bioboltban tudod beszerezni). Az otthoni elkészítéshez infókat találsz ebben a bejegyzésben: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2009/­­02/­­tepsis-szejtan-buzahus-rozmaringos.html Vacsora: s penótos-brokkolikrémleves teljes kiőrlésű pirítóssal 26. NAP Reggeli: natúr kukoricapehely növényi tejjel leöntve, magokkal, friss, vagy esetleg fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsökkel gazdagítva. Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből Kend meg a kenyeret tojásmentes, pl. kölesmajonézzel, vagy ajvárral, vagy csicseripástétommal, vagy bármilyen tetszőleges krémmel a korábbiak közül, tegyél rá néhány friss salátalevelet, a tegnap ebédről megmaradt szejtáncsíkokból, vagy esetleg   gabonakolbásszal, és néhány paradicsom karikát. Vacsora: vega fasírtgolyók friss vegyes salátával 27. NAP Reggeli: mákos zabpehely tetszőleges gyümölccsel Ebéd : spenótos csicseriomlett Desszert uzsonna: agyfényező golyók :) Vacsora: céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval   28. NAP Reggeli : főzz meg quinoat fele víz-fele növényi tejben, adj hozzá mazsolát főzés közben, és amikor elkészült, kis fahéjat, és reszelt, vagy apróra vágott almát. Ebéd: Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével Desszert, vagy uzsonna : Almatorta , vagy ha nyersre vágysz Gitta nyers Almapudingja Megjegyzés!!: az almatorta receptjénél a rebarbarát helyettesítsd almával és nem fontos elkészíteni hozzá a szójakrémet, ha nem szereted!:) A maradékból pedig ehetsz másnap reggelire is, vagy uzsonnára!;) Vacsora: friss leveles salátába keverj bele valamilyen főtt babfélét, adj hozzá friss paradicsomot, nyers zöldségeket, és akár avokádókrémet is.

Fűszeres rizs

2017. március 20. Vegavarázs 

Hozzávalók: 4 ek olaj 1,5 kk római kömény 10 db kesudió egy darab fahéj 2,5 dl basmati rizs 3-4 perc alatt üvegesre pirítjuk 3,75 dl forrásban lévő víz fél kk kurkuma 1,5 kk só A rizst megmossuk és leszűrjük. A vizet a sóval és a kurkumával felforraljuk. Közben egy edényben felmelegítjük a...

kakaós gofri

2017. március 13. Beautilicious 

kakaós gofriÖrülnél, ha valamivel megtudnád győzni a gyerekedet, hogy egyen több zöldséget? Ezzel a recepttel garantáltal örömmel csúszik majd le a torkán egy kis cékla. A gofrit mindenki szereti, ezt a gofrit meg pláne szeretni fogjátok. hozzávalók - 2cékla - 2tojás - 100gramm zabliszt - 30gramm kakaó - 40gramm édesítő - egy kis fahéj - kókuszolaj a sütéshez Így készítsd - Tisztítsd meg a céklát, majd aprítógépbe pürésítsd - Add ozzá a nedves, majd a száraz hozzávalókat - keverd össze alaposan - Kend ki a gofrisütőt kókuszolajjal, majd adagold bele a tésztát  

Gluténemntes zabpelyhes minilinzer

2017. február 8. Élj harmóniában 

Gluténemntes zabpelyhes minilinzerEz a kis minilinzer kiváló tízóraihoz, délutáni nasinak vagy reggelinek, de fogyaszthatod főétkezés után is .  Sz áraz jellegű, mint általában a linzerfélék és ez a változat kevés zsi radékot is tartalmaz - így egészségesebb .  Én imádom a szárazabb sütiket, kekszeket, de ha Te nem annyira szereted a szárazabb süteményeket, fogyaszthat od tejszínhabbal, még egy kis lekvárral, vanília krémmel vagy  bármivel, amit szeretsz:) Hozzávalók 1 csésze apró levelű zabpehely 1 csésze aprított mandula 1 csésze rizsliszt 1/­­2 tk. fahéj vanília ízlés szerint 1/­­2 citrom reszelt héja 1/­­3 csésze datolyaszirup (H a édesszájú vagy akkor lehet 1/­­2 csésze is. Használhatsz juharszirupot is.) 3 ek kókuszolaj (használhatsz repceolajat is) 1 alma eperlekvár Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze egy tálban a zabpelyhet, a rizslisztet és az aprított mandulát - lehet egész mandula is és akkor daráld apró darabokra. K everd hozzá a fűszereket és a citromhéjat. Egy másik tálban reszeld le az almát - én mindig meghámozom előtte - keverd össze a kókuszzsírral és a datolyasziruppal. Ezt a keveréket öntsd a másik tál tartalmához és  kézzel gyűrd jól össze .Kanállal vagy a kezeddel kis golyónyi darabokat vegyél ki a  tész tából és nyomkodd bele egy sütőpapírral borított tepsibe. Majd a gombóc közepébe a mutatóujjaddal csinálj egy kis mélyedést. Az eperlekvárt tedd a kis mélyedésekbe. Majd 180 fokra előmelegített sütőben, s üsd aranybarnára a süteményeket.  (kb. 15-20 perc)

Kurkumás latte (vegán)

2017. február 2. Zizi kalandjai 

Kurkumás latte (vegán) Jól nézzétek meg ezt a képet… egy ilyenre vágyom nagyon. Csak én és a kurkumás lattem, meleg takaróba bújás és magammal foglalkozás. Megelégednék havi egy ilyen nappali programmal (otthon úgy, hogy egyedül vagyok), de még van egy ultra cuki, vihogós, imádnivaló cicifüggőm , aki nem tud elszakadni tőlem hosszabb időre, így marad az álmodozás, hogy hamarosan lesz lehetőségem egy ilyen kikapcsolódásra is! Kurkumás latte végigsöpört a nemzetközi “gasztroblogok piacán”… nem csodálom, mert nagyon finom. Mostanában tudatosan leszoktunk I.-vel a kávéról… direkt nem veszünk itthonra kávét, hogy ne főzzünk magunknak mindennap (persze házon kívül néha iszunk, mert megkívánjuk). Így nagyon finom teákat iszom délutánonként, amikor már vágyom egy kis “kényeztető” italra… vagy pedig csinálok egy ilyen kurkumás lattet. Krémes a sűrű mandulatejtől, éppen eléggé fűszeres a fahéjtól és a kurkumától és elég édes a juharsziruptól. Olyan aranyital, mint a mamuszom színe! Na jó, a kép úgy lenne tökéletes, ha a latte habos lenne, de erre nem volt lehetőségem a két fotós asszisztensem mellett, hogy még habosítsak is! Ádival is ma délután anya-Ádi randit tartottunk, ő babakávét ivott (gabonakávé rizstejjel), én pedig ilyen kurkumás lattet. Belekóstolt és alig bírta abbahagyni, nagyon ízlett neki is! Szóval gyerek által tesztelt recept, ajánlom mindenkinek 2 és 102 év között! Kurkumás latte (vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc   Kávé helyett, krémes, fűszeres, aranysárga, kényeztető ital. Szerző: Zizi Recept típusa: ital Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 250 ml natúr mandulatej 2 teáskanál juharszirup (agavészirup, rizsszirup is használható) 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál extra szűz kókuszzsír ⅛ teáskanál őrölt vanília fahéj, tálaláshoz Elkészítés Egy lábasban melegítsük fel forrásig a mandulatejet. Tegyük egy bögrébe a juharszirupot, a kurkumát és a vaníliát. Öntsük rá a meleg mandulatejet és jól keverjük el. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és ezzel is keverjük el. Ha van habosítónk, akkor habosítsuk fel, szórjuk meg a tetejét fahéjjal (ezt ne hagyjuk ki!) és már ihatjuk is a finomságot. Jegyzetek Mandulatejjel a legfinomabb, de használhatunk más növényi tejet is hozzá. Ha nincs extra szűz kókuszzsírunk, akkor ne tegyünk bele semmit. Az extra szűz egy enyhén kókuszos ízt ad neki, amitől nagyon finom lesz, de nélküle sem veszítünk semmit az ital élvezeti értékéből. 3.5.3226  

Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán) + Nespresso nyereményjáték

2017. június 22. Zizi kalandjai 

Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán) + Nespresso nyereményjáték Én a kávét az íze miatt iszom… inkább olyan szertartás számomra az, ha iszom egy csésze/­­bögre kávét, nem pedig azért történik, hogy felébresszem magam. Ezért kávét nem is iszom reggel és mindennap sem, csak, ha megkívánom. Napszakot tekintve pedig ez többnyire ebéd után szokott megtörténni, amikor érzem, hogy most jól esne. Reggelire egy nagy pohár vizet szoktam inni és egy nagy pohár gyümölcsös turmixot. Én ezektől ébredek fel. De mi van akkor, ha valakinek nagyon fontos a reggeli kávé, de azt szeretné egy egészségesebb formába önteni úgy, hogy az még laktató is legyen? Ha más reggelire nincs is időtök, legalább egy banános jeges kávéra azért legyen ezen a nyáron! Ez a jeges kávé villámgyorsan elkészíthető, ha előző este bedobjátok az érett banánokat a mélyhűtőbe. Reggel csak elkészítitek a kávét hozzá, beleöntötök mindent a turmixgépbe és már kész is a nyári melegben igen jól eső heves-jeges banános-kávés-kókuszos krémes italotok. De ez az ital lehet a délutáni ébresztőtök is, amikor a kávé és banán cukortartalma segít felébreszteni a tikkasztó hőségben, meg lehűteni is egyben. Az ital laktóz- és gluténmentes, vegán és még cukormentes is, ugyanis a banán édesíti csak, ez adja a krémességét az italnak a kókusztejen felül. Egyszerűen nincs kifogás, irány a konyha, dobjátok be a mélyhűtőbe a banánokat, hogy minél előbb kipróbálhassátok ezt a finomságot! A Nespresso két limitált kiadású, a mediterrán életstílus által inspirált őrleményt mutat be idén nyáron, amelyeket kifejezetten jegeskávék készítéséhez terveztek: az Intenso on Ice-t és Leggero on Ice-t. Az Intenso on Ice egy merészen telt kávé gabonás és kakaós jegyekkel, intenzív, pörkölt lecsengéssel. A Leggero on Ice feketén fogyasztva gyömölcsös, citrusos jegyeket mutat, hosszú lecsengéssel és lágy textúrával. A Nespresso megkeresésének köszönhetően lehetőségem nyílt mindkét fajta limitált szériás kávét kipróbálni és az Instenso on Ice kapszulával pedig egy kicsit kísérletezni, amelynek eredménye ez a jeges ital lett. A Nespresso által a bloggerek között hirdetett versenyben a legjobb jeges kávé ital receptjét keresik. Ha úgy érzitek, ez a jegeskávé viszi a pálmát, akkor szavazhattok rá(m) a Nespresso Facebook oldalán itt (link hamarosan jön!!!), június 23 és 26 között. NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Ha pedig mindenféle izgalmas dolgot szeretnétek nyerni, akkor játsszatok ti is! Fotózd le kedvenc Nespresso kávéőrleményedből készült jegeskávéd a kapszulával együtt, használd a #NespressoPillanat hashtaget, és oszd meg a Nespresso-val Instagram-on, hogy te legyél a szerencsés nyertes, aki Nespresso jegeskávé ajándékcsomagot nyer!” Részletek: A nyereményjáték időtartama: 2017.06.12 10:00 – 2017.07.20 10:00. Feladat: #NespressoPillanat hashtaggel posztolni Instagramra úgy jegeskávé képet, hogy 1 Nespresso kapszula látszódik rajta. Nyeremény: 1db Iced Coffee csomag (Limited Edition Travel Mug termobögre, PURE Recipe pohár szett, Aeroccino 4 tejhabosító). A játékról még többet és a játékszabályzatot itt olvashatjátok el! Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 5 óra Főzési idő 5 perc Teljes idő 5 óra 5 perc   Hűsítő jeges kávés turmix egészségesen felturbózva. Szerző: Zizi Recept típusa: ital, turmix, reggeli Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 2 db érett banán 200 ml sűrű kókusztej 110 ml kávé (Nespresso Intenso on Ice kapszulából készítve) csipet fahéj kókuszchips, kakaóbabtöret (opcionális) a tálaláshoz Elkészítés A banánokat hámozzuk meg, törjük két-három darabba és egy tasakban/­­dobozban tegyük a fagyasztóba 5-6 órára (vagy egy éjszakára), amíg teljesen megfagynak. Tegyük a kókuszchipset száraz serpenyőbe, és pirítsuk meg 4-5 perc alatt. Egy pohárba tegyünk 3 nagy méretű jégkockát, és főzzük rá a kávét, hogy lehűljön. Tegyük a fagyasztott banánokat, kókusztejet, fahéjat és hűtött kávét turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre. Tálaljuk pirított kókuszchipsszel megszórva. Jegyzetek Kb. 300 ml mennyiségű ital készül az alapanyagokból. 3.5.3226  

Meggyes pite

2017. június 6. Beautilicious 

Meggyes piteAzok a hagyományos piték...almás, meggyes, túrós... az összes jöhet :D Mindenki imádja, nem igaz? Ezt még jobban fogod imádni! Megse mondanád, hogy nincs benne cukor vagy fehérliszt. Nem lehet megkülönböztetni az ízét a hagyományostól. hozzávalók - 150gr kókuszliszt - 150gr zabliszt - 250gr túró - 1 banán - 50gr édesítő + Ízlés szerint a töltelékbe - 450gr meggy (magozott) - fahéj - édesítő - 1ek tápióka keményítő Így készítsd - A tésztához keverd össze a liszteket, édesítőt, banánt és túrót - Hagyd állni, míg elkészíted a tölteléket - Főzd össze a meggyet a fahéjjal, édesítővel és tápióka keményítővel - Főzd, míg puding állaga nem lesz - Nyújtsd ki a tészta egyik felét, majd töltsd meg a töltelékkel és tedd rá a másik felét - Süsd ki 180fokon 50perc alatt

Banános-mandulás keksz

2017. május 18. Vegán Család 

Banános-mandulás keksz   Hozzávalók:   4 db érett banán 1 csésze apró szemű zabpehely (1 csésze = 2,5 dl) 1csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1 csésze finomliszt 1 tk szódabikarbóna 2 tk fahéj 1 tk szegfűszeg 1/­­2 csésze mazsola 1/­­2 csésze blansírozott mandula 1/­­3 csésze dió 1/­­2 csésze hidegen sajtolt olaj 3/­­4 csésze méz [...] Bővebben!

Répatorta ízű túrókrém

2017. május 5. Beautilicious 

Répatorta ízű túrókrémEbben a jó időben mindenkinek jól esik egy könnyed finomság. Én személy szerint imádom a túrót, ráadásul fehérjebevitel szempontjából is tökéletes választás. Édesen és sósan is fogyasztható, rengeteg ízvilágban elkészíthető, így lehetetlen megunni. Hozzávalók - 150gr túró - 1 répa - 2 marék mazsola - 2 marék dió - fahéj Így készítsd 1.Hámozd meg a répát, majd karikázd fel2.Tedd turmixgépbe az összes hozzávalót és turmixold, míg krémes állagot nem kapsz   

Say Cheez Raw - Gourmet növényi ,,sajt különlegességek Budapesten

2017. április 20. Vegán lettem 

Versenybe szállhat egy érlelt nyers vegán ,,sajt a hagyományossal? Megtalálhatod a választ Say Cheez Raw bárban. A Say Cheeze Raw növényi ,,sajt különlegességeket készítő kézműves bár nyitását türelmetlenül várták a sajtalternatívára éhes tömegek. A Móricz Zsigmond körtértől csupán pár perc sétára levő Szabolcska Mihály utca 7-es szám alatt várja a sajtimádókat a kifejezetten gourmet jellegű kis ,,sajt bár. Bár a helyiség nem túl nagy, de annál családiasabb a hangulata, és falatozás közben a tulajdonosokkal is jóízűen el lehet beszélgetni.   A Say Cheez Raw kínálata A Say Cheeze Raw egy nyers vegán ,,sajt bár, mely szigorúan csak a legjobb alapanyagokból készült nyers, növényi alapú, kézműves sajt-alternatívákat kínálja a vegánoknak, a növényi étrend iránt érdeklődőknek, vagy éppen azoknak, akik szeretnék elhagyni a tejtermékeket étrendjükből. A sajtalternatívákat fogyaszthatod önmagában, vagy nyers krékerrel. Mindkettő külön-külön, és együtt is isteni. A ,,sajt készítésben szerencsére nem merült ki a tulajdonosok kreativitása, ugyanis egyéb ,,élő ételeket és italokat is kóstolhatsz a Say Cheeze Raw-ban, például nyers vegán taco-t, különböző smoothiekat vagy nyers édességeket. Látogatásom alatt egy sajtalternatívákból álló sajttálat kóstoltam, datolyás, levendulás, spirulinás és zsályás fokhagymás ízesítésű ,,sajtokból összeválogatva, melyeket két féle krékerrel fogyasztottam. Ezen kívül egy lágy ,,sajtot, nyers vegán taco-t, smoothiet és nyers fahéjas csigát ettem. A Say Cheeze Raw-ban kapható sajtalternatívák az érleléstől különlegesek. Pont úgy, ahogyan egy hagyományos sajtot, ezeket a kézműves növényi ,,sajtokat is érlelik. Minden falat egy kézzel készült, egészséges, élő ízbomba, amit egyszerűen nem tudsz majd nem szeretni. Nagyon sajtszerű és hihetetlenül krémes, gazdag íze van a Say Cheeze Raw sajtalternatíváknak, teljes mértékben visszaadták azt a sajtos ízvilágot, amit vártam. Semmire sem tudnék rosszat mondani, a krékerek, a taco és a smoothie is ízesek voltak, szinte el sem hittem, hogy ami ennyire egészséges, az lehet ennyire finom is. A ,,sajtokon kívül az én személyes kedvencem a nyers vegán fahéjas csiga volt. A kínálatot megtekintheted a Say Cheeze Raw facebook oldalán, vagy egyszerűen, ha ide kattintasz. Nem mellesleg a poharak, az evőeszközök és az elviteles csomagolás mind környezetbarát, komposztálható anyagokból készülnek, tehát a Say Cheeze Raw ötössel ment át a környezetbarát vizsgán is.   A Say Cheez Raw ötletgazdái Mint minden vendéglátó egységben, a kiszolgálás itt is ugyanolyan fontos, mint a minőségi alapanyagok és a fergeteges ízek. Szerencsére a Say Cheeze Raw nem csupán hibátlan alapanyagaival és mennyei ízeivel lopja be magát az ember szívébe, hanem a pult másik felén álló duóval is. Egy tündéri párról, Sebestyén Mercédeszről és Paczkó Rolandról beszélünk. Mercédesz négy éve, Roland pedig három éve vegán. Valamikor egy évvel ezelőtt váltottak nyers vegán életmódra, és imádják minden percét. Bevallásuk szerint még sosem érezték ilyen jól magukat, egyébként ez látszik is rajtuk; sugároznak az egészségtől és a jókedvtől. A Say Cheeze Raw által egy kis szeletet át is adnak az embereknek ebből a ,,nyers energiából. A nyers vegán sajtalternatívákat először otthon, maguknak készítették, de azok olyan jól sikerültek, hogy környezetükben is nagy sikert arattak. Gasztronómiai kalandozásuk szépen lassan a bár megnyitásához vezetett.   A Say Cheez Raw alapanyagok Mercédesz és Roland nagyon ügyelnek alapanyagaik minőségére. Egyik fő filozófiájuk, hogy csak olyan minőségű ételt készítsenek másoknak, amelyet ők is jó szívvel fogyasztanak. Nyersanyagaik többségét biopiacról, a szezonális alapanyagokat helyi termelőktől szerzik be. A további szükséges hozzávalókat egy közeli bioboltban vásárolják meg. Olyan minőségi alapanyagokkal dolgoznak, mint deglet nour datolya, német prémium minőségű kesudió és banán, hogy párat említsek. Minden termék, amit beszereznek bio és minden alapanyaguk vegán certifikációval rendelkezik. Ha hozzájuk mész jóllakni, akkor biztosra veheted, hogy nem csak finomat, hanem a legjobbat is kapod, ugyanis minden ételük 100%-ban organikus alapanyagokból készül, és mindent kézzel készítenek, hatalmas szeretettel és hozzáértéssel. Ha vegánként neked is hiányoznak a sajtok, vagy ha szeretnél kevesebb tejterméket fogyasztani, esetleg, ha szeretnél valami különlegességet kipróbálni akkor a Say Cheeze Raw a tökéletes választás számodra. Keresd fel őket személyesen és látogasd meg Facebook oldalukat is.   Nyitvatartás: Hétfő: zárva Keddtől szombatig 11:00 és 19:00 között nyitva. Vasárnap: Zárva Cím: 1114 Budapest, Szabolcska Mihály utca 7.

csokitorta sütőtökkrémmel

2017. április 8. Beautilicious 

csokitorta sütőtökkrémmelA csokitorta minden alkalommal megállja a helyét desszertként, legyen szó szülinapról vagy akár vendégségről. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki imádja, így a mi menünkből sem maradhat ki. Ezzel a recepttel most a nassolást is egészségessé teheted, ráadásul a gyerekeket sem kell győzködni, hogy fogyasszanak zöldséget. :) Hozzávalók - 300gr+150gr sütőtök - 3tojás - 150gr dió - 250gr zabliszt - 45gr natúr kakaópor - 60gr+40 gr édesítő - 1csomag sütőpor - 150gr+100gr natúr joghurt - 300ml víz - rumaroma - fahéj Így készítsd - A piskótához tedd a 300gr sütőtököt darálógépbe - Add a sütőtökhöz a tojásokat a 150gr joghurtot, egy kis rumaromát - Daráld le a diót, majd add hozzá a lisztet, sütőport, kakaópor és a 60gr édesítőt -  Önts hozzá a sütőtökös keveréket, majd mikor ezt összekevered add hozzá fokozatosan a vizet - Öntsd sütőpapírral bélelt sütőbe, majd előmelegített sütőben 180fokon süsd 4percig - A krémhez párolj meg 150gr sütőtököt, majd adj hozzá fahéjat és édesítőt - Ezt turmixold össze, majd ha kihűlt add hozzá a 100gr joghurtot - Mikor kisült a piskóta, hagyd, hogy kihűljön, majd vágd ketté és kend bele a krémet  

Almás chia puding

2017. március 28. Éltető ételek 

Almás chia pudingSzeretem az almát, igazi négy évszakos gyümölcs. Bármikor hozzáférhető, számos jótékony hatása vitathatatlan. A chiamag az omega3 forrást biztosítja, a dió pedig az agyműködésre van jó hatással. Az a legjobb ebben a receptben, hogy este kb. 3 perc alatt összeállítod, és reggel csak kanalaznod kell. Igazi almás pite hangulata van, nagyon finoooom. :) Hozzávalók: - 3 dl növényi tej (pl. rizs-, mandula-, kókusztej) - 3 evőkanál chiamag - 1 evőkanál datolyakrém (2-3 duci datolya áztatva és turmixolva) - 1 kisebb reszelt alma (nem kell meghámozni, csak jól megmosni) - késhegynyi vaníliapor, fahéj - csipet szerecsendió, szegfűbors és gyömbér - 2 evőkanál dió apróra törve - kókuszpehely vagy kókuszreszelék Elkészítése: - A dió és a kókusz kivételével mindent keverj jól össze. - Néhány órára (vagy éjszakára) tedd a hűtőbe. - Fogyasztás előtt pakold rá a diót és a kókuszt. Jó étvágyat!

Nyers vegán csokipuding

2017. március 16. Vegán lettem 

Nyers vegán csokipudingA nyers vegán csokipuding kézenfekvőbb dolog volt vegánná válásom után, mint másoknak a levegővétel, és mivel masszívabban vagyok édesszájú, mint egy vagonnyi óvodás, ezért örömmel láttam, hogy van alternatívája a napi másfél tábla Milkának.   De még milyen. Attyaég, de még milyen… A krémselymes megváltás nyers vegán csokipuding formájában érkezett egy kedves barátom Messenger üzenetében, válaszul ,,Ernő, A turmixgép beszerzésének hírére. Miután tesómtól február közepén megkaptam a karácsonyi ajándékom (Mi így érezzük jól magunkat. Pont.), szisztematikusan elkezdtem ledarálni mindent - a szomszéd néni macskáján kívül -, amit otthon találtam, és szerettem volna a szervezetembe juttatni.   Ekképp tehát szerezzük be a következőket a nyers vegán csokipuding elkészítéséhez: 1 db avokádó 3 db datolya 1 db közepes méretű banán fele – harmada (nem kell sok) 1,5 dl rizs /­­ mandula /­­ kókusz /­­ tönköly ital, bármelyik jó 2 felespohárnyi nyers, cukrozatlan, 20%-os kakaó 3 csipet só negyed felespohárnyi fahéj és ha te is tök perverz vagy, akkor egy kevés szerecsendió kókuszreszelék a díszítéshez (meg mert baromi finom)   …majd készítsük is el a nyers vegán csokipudingot: A felespohár a legegyszerűbb mérce és tuti van otthon. Nyilván azokból az időkből, mielőtt vegánná avatásunk előtt a bűnösök életét éltük, és elfelejtettünk volna mindent a növényevésen és a misszionárius pózon kívül. Így előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel aprítsuk darabokra a szilárd összetevőket. Miután megbizonyosodtunk, hogy az árván maradt datolyák nem zokognak tovább szüleik elvesztésének a látványától, a felkockázott növényi eredetű nyersanyagainkat helyezzük a turmixgép acélpengéi közé, szórjuk rá a porokat (ne kezdd el reflexből összetekerni a húszezrest), majd műalkotásunk megkoronázásaként öntsük nyakon a növényi itallal. Kapcsoljuk turmixunkat közepes – maximum fokozat környékére jó egy percig. Ebben a fázisban mindig érdemes megkóstolni. Amennyiben nem találod elég édesnek (mondhatni tök keserű az egész), akkor menj vissza az asztalra, és tedd bele a lemészárolt datolyákat, amiket a fotók készítése miatt kihagytál, majd turmixold megint egy percig. Most már elég édes lesz. Egy kicsit úgy éreztem magam, mint az egyszeri ősember, akinek a szinkronicitások (korábbi nevén: véletlen, de olvassatok Jungot) segítettek megismerni a világot: a dupla turmixolás miatt sokkal selymesebb lett a készítmény, mint a korábbi esetekben. Továbbá tehetsz bele még fahájat, vagy bármi egyebet, amitől az ízlésednek jobban megfelel a végtermék. Építő jellegű kommented kérlek, ne tartsd magadban, hadd áramoljon az információ.   Az így kapott puding a fent leírt mennyiségekből a fotón látható duplája lesz. Ez azért masszív adag szénhidrátból, a kakaó ráadásul afrodiziákum, úgyhogy óvatosan (vagy hajrá, helyzettől függ…) a nyalánksággal. Direkt nem írom, hogy ez hány adag: amikor valami indokolatlan és tök felesleges, de mindkettőnk szerencséjére viszonzatlan valakibezúgás miatt egy hétig ágyban fekve kapucniban animét nézek és trip hopot hallgatok, akkor nagyjából fél adagnak is kevés, ha viszont kiegyensúlyozottan étkezem (nagyrészt nyersen), eljárok futni, tartom a heti két jógát, reggel-este meditálok legalább harminc percet, és csak úgy áramlik a csí, hogy kábé teleportálva húzom ki a szomszéd néni kukáját, akkor simán háromszorra-négyszerre elég egy kis tálkával. Ja, és még valami: ha szeretettel, odafigyeléssel, törődéssel készítitek, mintha egy kicsit még jobban összeérnének az ízek. Váljék a te, és annak a kedves egészségére, akivel megosztod. Bokor Krisztián  

Várd sárgán a tavaszt!

2017. március 4. Beautilicious 

Várd sárgán a tavaszt!A mai nap sztárja a sárgarépa! Szeretnék nektek mutatni 3 tíz perc alatt összedobható receptet sárgarépával, és budítani titeket arra, hogy fogyasszátok rendszeresen ezt a zöldséget. Az egyik kedvenc alapanyagom, mert magában is eszméletlen finom, és számtalan módon elkészítheted. Levesbetét, leves alapanyag, répapüré, turmix, répatorta, saláta...és a sornak még nincs vége. Na de vajon miért jó, ha rendszeresen fogyasztunk sárgarépát? Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, alig van benne zsír és 0 a koleszterin tartalma. Fogyasztása különösen  ajánlott a fogynivágyóknak és a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek számára. A répa rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, mely közre játszik számos betegség megelőzésében és az immunrendszer erősítésében. Javítja a látást, erősíti a fogakat és a csontokat. Továbbá, ez a csodás zöldség nem csak belül, de kívül is megszépít. Rendszeres fogyasztása hajunkkal és bőrünkkel is csodát művel magas antioxidáns tartalmának köszönhetően. Kell ennél több? Iktassátok be étrendetekbe már ma a sárgarépát. Ahogy ígértem, itt a három villám recept ; - Édes reszeltrépa  - 3répa - 1marék mazsola - édesített fahéj  Nincs más dolgod, mint a megtisztított sárgarépát lereszelni, majd megszórni mazsolával és fahéjal.        2. Répás zabkása - 60g  zab - 150ml tej/­­víz - 1ek édesítő - 100g répa - 1 tk fahéj Főzd meg a zabot vízben, majd add hozzá a répát és további 5 percig főzd. Ha kész ízesítsd fahéjal.       3. Répakrém - 2db sárgarépa - 3ek tejföl - őrölt kömény - só, bors Főzd puhára a megtisztított répákat,  majd tedd turmixgépbe vagy aprítóba és pépesítsd. Keverd hozzá a tejfölt és ízlés szerint fűszerezd.  

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 2. Zöld Avocado 

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) Az úgy kezdődött, hogy AKCIÓS volt az ananász és az édesburgonya is a boltban... aztán úgy folytatódott, hogy mostanában a régi, kedvenc húsos ételeimet reformálom meg és varázsolom őket húsmentessé, a leginkább természethez (és nem pedig az élelmiszeriparhoz) közeli állapotba. Így hát végül úgy végződött, hogy a múltkori mexikói-magyar barátság után, most Délkelet-Ázsia konyháiba kalauzollak el titeket egy kis thaiföldi napsütésért. ;-) Az édes ízek kedvelőit most nagyon boldoggá fogom tenni! :-) Csak annyit fűznék hozzá: sokkal finomabb lett, mint azt elképzeltem! :-o  édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) kb. 800 g batáta (vagy édesburgonya)  kb. 800 g friss ananász  4 ek kókuszzsír vagy olívaolaj  (Himalája) só, csipet őrölt fehér bors 2 ek világos szójaszósz, 2 ek balzsamecet (étkezési ecet is jó) 3 gerezd fokhagyma  1 közepes fej vöröshagyma  1/­­2 db zöld színű és 1/­­2 db piros színű kaliforniai paprika  1 tk frissen reszelt gyömbér  4 ek ketchup (paradicsompüré is jó)  3 ek édesítőszer tetszés szerint (én kókuszcukrot használtam)  1/­­2 db frissen facsart citrom leve  2 bögre barna rizs  (3 ek fehér szezámmag - elhagyható)  édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) ELKÉSZÍTÉS  1) A rizst feltesszük a szokásos módon főzni. (Dupla adag vízben, kb. 25 percig.)  2) Előkészítés: A vöröshagymát és a paprikákat hosszúkás csíkokra vágjuk.  A batátát (édesburgonyát) és a friss ananászt meghámozzuk és kb. kockacukor méretű formákra vágjuk.  3) Felteszünk egy WOK-ot a tűzhelyre. Beletesszük a kókuszzsírt, a vöröshagymát, a felkockázott batátákat, a csíkokra vágott paprikát egy 1/­­2 bögre tiszta vízzel főzni. Reszeljük hozzá a fokhagymákat és a gyömbért. Fedjük le fedővel és kb. 15 perc alatt főzzük félpuhára a batátát. 4) Ezután hozzáadjuk az ananászt és fedő nélkül még kb. 10 percig főzzük. 5)  Közben keverjük ki az édes-savanyú szószt: ketchup + szójaszósz + balzsamecet + édesítőszer + 4 ek tiszta víz.  Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a frissen facsart citromlét, majd az egészet keverjük az ananászos batátához. (Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is.)  6) Egy utolsó összeforralás (kb. 2 perc) és már kész is.  7) Barna rizzsel, rizstésztával vagy üvegtésztával azonnal tálalható. (Én szervíroztam mellé friss és ropogós jégsalátát is.) édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) Táplálkozz, ne csak étkezz!    édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)Jó étvágyat kívánunk! :-) Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept,  sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Draga Hanis Szonja! Mai nap megérkezett a nagyszerű könyved a Mit eszik a Világ? Nagyon profi munka, telis-tele jobbnál jobb nemzetközi receptekkel. Minden egyes oldalról árad a szeretet, a profizmus. Imádom a fotókat benne, nemcsak a finomabbnál finomabb ételekről, hanem rólatok és a csodálatos tájairól is! Nagyon gyakran fogunk belőle főzni az már biztos! Első receptem a Fahéjas-Karamellás Granola lesz. :-) Mégegyszer gratulálunk! Dave Raspberry is külön gratulál. A képek alapján úgy jó 100 receptre rá is bökött, hogy mit látna szívesen. A születésnapi menüjét is ebből fogom főzni. Dobai Szabina, vásárló" Kattints ide és nézz bele a könyvbe!     

Aszaltgyümölcsös pirított dió

2017. január 19. Éltető ételek 

Aszaltgyümölcsös pirított dióReggel, miközben az aszaltgyümölcsös granolát csemegéztem, éppen a rádióban hallottam Tóth Gábortól, hogy nagyanyáink milyen ösztönösen tudták, hogy természetes vaspótlásra a sötét bogyós lekvárokat dióval keverték.... ekkor nekem is egy remek ötletem támadt. Alapvetően a granolából is elsőként mindig a pirított diót válogatom ki, így ezt készítettem el önmagában, nagyobb mennyiségben.  Hozzávalók: - 8 dkg aszalt szilva (kén- és cukormentes) - 8 dkg mazsola (kén- és cukormentes) - 40 dkg áztatott/­­szárított dió - 4-5 csepp narancsolaj - 1/­­2 kávéskanál fahéj - 1/­­2 kávéskanál vaníliapor Elkészítése: A felkockázott szilvát és a mazsolát néhány órára áztassuk be kevés vízbe, majd botmixerrel pürésítsük.Keverjük össze a dióval, fűszerezzük.Előmelegített sütőben, 160 fokon pirítsuk mintegy 20-30 percig. Időközben néhányszor keverjük át.Szórjuk müzlibe, kásába vagy akár magában is csemegézhetjük.


Az összes 'fahéj' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!