gombóc receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Csalános salátakrémleves - Szuperzöld!

Szőlős gyümölcsrizs

Brownie-falatok (vegán)

Epres sajttorta

Bodzaszörp 2.0










gombóc receptek

Csicserifasírt

tegnap 21:44 Éltető ételek 

CsicserifasírtÚjabb finom ételt osztott meg velem Anikó, a Zöldház Bio Panzió tulajdonosa. Elkészítettem, és bizony én is csak azt tudom erről mondani, hogy érdemes kipróbálni. Hozzávalók: - 30 dkg száraz csicseriborsó - 30 dkg száraz kenyér vagy zsemle báztatva (vízben) /­­ 10 dkg leforrázott zabpehellyel is elkészítheted - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 nagy vöröshagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 1 marék aprított petrezselyemzöld - só, bors, pirospaprika - 1-2 csipet őrölt szerecsendió - 1 evőkanál paprikapüré - 2 házi vagy bio tojás Elkészítése:  -  A csicseriborsót áztasd be 6-8 órára, majd az áztató levét öntsd le, és főzd puhára. Ez körülbelül 1-1,5 óra. - Az olajon az apróra vágott vöröshagymát dinszteld meg. Fűszerezd. - A megfőtt csicseriborsót daráld le, vagy turmixold/­­botmixerezd. - Keverj össze minden hozzávalót, ha lágy lett a massza, akkor tegyél bele egy kis zsemlemorzsát. - Kis gombócokat forgass meg zsemlemorzsába, majd jól kikent tepsibe rakd úgy, hogy a tetejét is spricceld vagy kend be olajjal. - Előmelegített sütőben süsd meg mindkét oldalát.

Csupa csokis trüffel

2017. május 8. Éltető ételek 

Csupa csokis trüffelAmikor többre vágyunk egy jó minőségű csokinál, akkor turbózzuk fel egy-két finomsággal. 1-2 trüffelnél többet lehetetlenség megenni, mert tömény csokis íz, akár egy lágy brownie. Hozzávalók: - 1 tábla jó minőségű (ét)csoki - 5 dkg apróra tört (vagy durvára darált kesudió) - 5 dkg finomszemcsés kókuszreszelék - 1 dl kókuszkrém - 1 evőkanál méz vagy juharszirup - késhegynyi vaníliapor - 4-5 csepp narancsolaj Elkészítése: - A csokit törd fel kis kockákra, és vízgőz felett olvaszd fel. - Folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a kókuszkrémet, majd a kesudiót és a kókuszreszeléket. - Ízesítsd a fűszerekkel. - Hagyd kihűlni és tedd be a hűtőbe néhány órára. - Kanál segítségével gombócozd és forgasd meg kókuszreszelékbe.

Paradicsomos zabpehelygombóc (vegán)

2017. április 2. Dulmina tündérkonyhája 

Hamar a kedvenceim közé került ez a recept, hiszen egyszerű és jól tárolható hozzávalókból, kevés ráfordítással ízletes és tartalmas ebédet vagy vacsorát eredményez. Paradicsombefőzéskor föltétlen számolok majd vele! Diódarálón áthajtok 1 bögre hántolt napraforgómagot (vagy diót) és 1 bögre zabpelyhet (vagy más gabonapelyhet) - nem baj, ha nem őrli maradéktalanul apróra. Fűszerezem: natúr

Nagyszerűen a Greatben....

2017. március 6. Vegagyerek 

Nagyszerűen a Greatben.... Stőhr Grétával lassan 10 évre visszamenő az ismeretségünk... Amikor még alig voltak vega blogok a magyar neten, virtuálisan futottunk össze... aztán néhány évre rá együtt mentünk főzni a TV2-be. :) És azóta is időről időre összefutunk virtuálisan és most ismét nagy örömömre személyesen is. :) ... mert meghívást kaptam Grétáék szuper vegán bisztrójába a Great bisztróba egy degusztációs menü bemutatóra (hálás köszönet érte ezúton is, remek este, remek emberekkel! :). Hiszen a Bisztró, mely fennállása röpke ideje alatt eljutott oda a népszerűségi listán nagyszerű ételeinek köszönhetően, hogy délidőben gyakran az utcán állva kell bejutásra várni,  most újabb lépcsőfokot lép felfelé. Elindul ugyanis az 'á la carte' esti vacsoralehetőséget kínáló éttermi opciója a bisztrónak. A külföldön már elterjedt gyakorlatot szeretnék Grétáék is megvalósítani, miszerint a reggel reggelizőként, délben önkiszolgáló bisztróként működő hely estére átalakul á la carte étteremmé. A most induló projekt részeként kb. 2 havonta fog változni az ételsor, mely 3 előételt, 3 levest, 3 főételt és 3 desszertet fog magában foglalni. A szűkebb választék azt a minőséget is hivatott szolgálni, mely így alkalmas lesz többek között a szezonalitásból eredő változások rugalmas követésére, a válogatott alapanyagok felhasználásával. A későbbi tervek között szerepel a vasárnap délelőttönkénti, akár családoknak is villás reggelit nyújtó kínálat és nyitvatartási idő hosszabbítás. A mostani á la carte lehetőség első alkalommal 2017. március 8-án (Nőnapon) vehető igénybe, 17-22h. Majd azt követően: március 11. (szombat): 12:00 - 22:00 március 15. (Ünnepnap): 12:00 - 22:00  AZ ÉTLAP (mely nem csak vegán, hanem egyben gluténmentes is): ELŐÉTELEK Club sandwich Karottás "lazac" remoulade mártással A bemutató vacsorán a degusztációs menü részeként megkóstolhattuk, és az íze olyannyira felidézte bennem a lazac általam nagyon-nagyon régen kóstolt ízét, hogy döbbenetes volt.... :) A sárgarépa 3 napig érlelődött egy sós és tengeri algás pácban, így nyerte el autentikus ízét. A hozzá kínált rizstejes majonéz ugyancsak szuper volt nem csak ízében, hanem állagában is! Ananászos kevert zöldsaláta sült - füstölt tofuval, vinaigrette öntettel Krémválogatás pirít?ssal, cruditevel - napraforgó pástétom - körözött - füstös padlizsánkrém LEVESEK Egzotikus kardamomos gyümölcsleves Thai citromfüves zöldségleves kókusztejjel Citrusos - joghurtos zellerkrémleves Elmondhatom, ilyen isteni zellerkrémlevest még életemben nem ettem! A citrom eszméletlenül a helyén volt benne, se túl sok, se túl kevés, hanem fantasztikusan megfelelő! :) FŐÉTELEK Sült teriyaki tempeh szarvasgombás fénygyökérpürével és marinált szezámos pak choi-jal Narancsos sütôtökös risotto Aszalt paradicsomos édesburgonyás gnocchi parmezánropogóssal A csak édesburgonyából és nem sima burgonyából készült alaptészta zabliszt hozzáadásával készült, egy fantasztikus paradicsomos szósszal. A parmezánropogós pedig kizárólag növényi sajtból. DESSZERTEK Pisztáciába, kókuszpehelybe, aszalt áfonyába forgatott álomgombóc válogatás narancsvirágvizes szója-joghurtöntettel Céklás - csokoládés brownie Mangós tiramisú Szerencsére a desszertek esetében Gréta úgy döntött, mind a hármat megkóstoltatja velünk... :P :D És hát nálam csodás krémességével, selymességével a Tiramisú krémje vitte a prímet. Szerintem meg nem mondta volna róla senki, hogy tojás és mascarpone nélkül készült! ;) Szóval, ha ünnepien jót szeretnétek enni, vegánul, vagy esetleg ételérzékenységek, allergiák miatt, ne hagyjátok ki ezt a remek lehetőséget!  Ráadásul ezeken az Ünnep- és szabadnapokon akkor nem is kell otthon nekiállnotok főzni! ;) A Great Bisztró Facebook oldala: https:/­­/­­www.facebook.com/­­greatbistrobudapest/­­  Asztalfoglalás: 06702149072

Gluténemntes zabpelyhes minilinzer

2017. február 8. Élj harmóniában 

Gluténemntes zabpelyhes minilinzerEz a kis minilinzer kiváló tízóraihoz, délutáni nasinak vagy reggelinek, de fogyaszthatod főétkezés után is .  Sz áraz jellegű, mint általában a linzerfélék és ez a változat kevés zsi radékot is tartalmaz - így egészségesebb .  Én imádom a szárazabb sütiket, kekszeket, de ha Te nem annyira szereted a szárazabb süteményeket, fogyaszthat od tejszínhabbal, még egy kis lekvárral, vanília krémmel vagy  bármivel, amit szeretsz:) Hozzávalók 1 csésze apró levelű zabpehely 1 csésze aprított mandula 1 csésze rizsliszt 1/­­2 tk. fahéj vanília ízlés szerint 1/­­2 citrom reszelt héja 1/­­3 csésze datolyaszirup (H a édesszájú vagy akkor lehet 1/­­2 csésze is. Használhatsz juharszirupot is.) 3 ek kókuszolaj (használhatsz repceolajat is) 1 alma eperlekvár Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze egy tálban a zabpelyhet, a rizslisztet és az aprított mandulát - lehet egész mandula is és akkor daráld apró darabokra. K everd hozzá a fűszereket és a citromhéjat. Egy másik tálban reszeld le az almát - én mindig meghámozom előtte - keverd össze a kókuszzsírral és a datolyasziruppal. Ezt a keveréket öntsd a másik tál tartalmához és  kézzel gyűrd jól össze .Kanállal vagy a kezeddel kis golyónyi darabokat vegyél ki a  tész tából és nyomkodd bele egy sütőpapírral borított tepsibe. Majd a gombóc közepébe a mutatóujjaddal csinálj egy kis mélyedést. Az eperlekvárt tedd a kis mélyedésekbe. Majd 180 fokra előmelegített sütőben, s üsd aranybarnára a süteményeket.  (kb. 15-20 perc)

Nyers fasírt fehérrépa rizottóval, aszalt gombával, balzsamecetes salátával

2017. január 26. Gitta nyersétel blogja 

Nyers fasírt fehérrépa rizottóval, aszalt gombával, balzsamecetes salátávalEz egy komplett ebéd. Teljes. Szemnek is, ízlelőbimbóknak is és gyomornak is. A fasírt tegnap készült, tegnap csak salátával ettem, ma 5 perc alatt készült hozzá ez a fehérrépa rizottó és a gomba. Fasírt:  1/­­2 darab zeller 1 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa 5-6 darab aszalt paradicsom 2 marék napraforgómag (beáztatva, megaszalva) 1 csipet só Aprítógépbe tesszük a megtisztított, nagyra darabolt zöldségeket, az aszalt paradicsomot, és a magot és a sót. Mivel ez egy kis adag, minden összetevő elfér a gépben... emlékszem még, amikor 30 adagot készítettem, először csak a magot aprítottam meg, utána csak a zellert, stb... és minden ment a nagyon-nagy tálba, ahol a végén összekevertem. De így egyszerűbb az ízesítés is, mire a gép megtöri a zöldségeket és a magokat, a só is el tud keveredni. Agyon-ízesíteni nem kell, mert az aszalt paradicsomnak nagyon jó kis íze van, ő maga is nagyon jól fűszerez. Só, mindössze... de ha nem elégszel meg a zöldségek természetes ízével, jöhet bele bors, fokhagyma, bazsalikom, stb... Fagyis kanállal gombócokat formáztam és aszalógépben 2-3 óra alatt készre aszaltam.   Rizottó:  2 szál fehérrépa és vegyesen zöldségek, amit itthon találtam, piros kaliforniai paprika, cukkini, lilahagyma nagyon pici apróra vágva (jöhetne még bele brokkoli, zöldborsó, édesburgonya, vagy bármi, ami kéznél van) A fehérrépát aprítógépbe tesszük és teljesen morzsásra aprítjuk. Állaga olyan lesz, mint a főtt rizsnek, elég apró szemű, de még nem pépes. Ilyen formában nagyon kevesen ismerik fel az étel ízét... miből is van? A színes zöldségeket apróra vágjuk, és összekeverjük a fehérrépa morzsával. Pár csepp citromlé, só, és kézzel lazán összekeverjük. Aszalt gomba gomba, só A gombát tisztítás után daraboljuk, besózzuk, megvárjuk, amíg egy kis levet ereszt. Kb 15 perc után jól kinyomkodjuk, és mehet az aszalógépbe, és 45 fokon aszaljuk kb fél órát. Ez alatt az idő alatt felmelegszik, megpuhul. A saláta pedig mindenféle zöld és koktél paradicsom, és a tetejére, ami nem maradhat el, a balzsamecet! Az a fekete folyadék, amit láttok a képen, a balzsamecet.

Egyszerű kevert sütemény

2016. december 14. Dulmina tündérkonyhája 

Úgy vagyunk ezzel a sütivel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Finom, változatos, egészséges - és végtelenül egyszerű. KEDVENC. Tálba mérem és összeforgatom a tészta száraz hozzávalóit, úgymint: 1 bögre (2,5 dl) zabpehely (vagy más gabonapehely, akár vegyesen is) 1 bögre sima liszt + 1 bögre Graham-liszt (vagy 2 bögre teljes kiőrlésű liszt) 1 bögre darált dió vagy darált mák 1/­­2 bögre cukor (

Diógolyó salátával

2016. november 12. Gitta nyersétel blogja 

Diógolyó salátávalEbben az évben (2016) ezzel a vacsorával indítottuk a nyersétel hétvégéket Piliscsabán. Persze mindig más volt a diógolyó ízesítése, hol paprikás, hol aszalt paradicsomos, hol pedig füstös paprikás ízű volt a golyó, a salátában pedig váltogattuk a gyümölcsöt, hol narancs, hol kiwi, vagy éppen grapefruit volt... és az öntet sem volt mindig ugyanolyan, hol almás, citromos, hol tokaji balzsamecetes, volt már gyömbéres vagy mézes-mustármagos. Csupa íz és zamat... kicsit erősebb fűszerezésű, tömör íz a diógolyó, hozzá pedig egy friss, gyümölcsös, nagyon könnyű saláta. Jól kiegészítik egymást, biztosan jóllaksz vele :) Most az egyik lehetséges változatot írom le, a variációkat tessék hozzágondolni, és kipróbálni. Hozzávalók 10 adaghoz: 20 dkg dió, 40 dkg napraforgómag, 15 dkg kápia paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, só 20 dkg vegyes zöldség apró kockákra vágva (lilahagyma, kápia paprika, reszelt répa vegyesen) A dió és a napraforgó mag is előkészítést igényel. Mindkettőt előzőleg beáztattuk tiszta vízbe, és itt ázott legalább 12 órán keresztül. Ezalatt jól kiáztak az enzimgátló anyagok, az enzimek feléledtek, beindultak a csírázási folyamatok, megnövekedett az enzimatikus tevékenység... vagyis jól felébresztettük a magokat. Ilyenkor meg lehet kóstolni, az ízük is sokkal finomabb, teljesebb. Az időzítés itt egy nehéz kérdés, mert a beáztatott magokat gyorsan el kell használni, mert így már gyorsan romlik... ezért inkább ilyenkor betesszük az aszalógépbe, és teljesen szárazra aszaljuk. Mi történik ilyenkor? Az enzimek köszönik szépen jól megmaradnak, ugyanakkor a szárítással tartósítás is történik: vagyis ha megszárítva dobozba tesszük, akkor bármikor felhasználható, akár hetekig is eláll. Ez a folyamat a magok "aktiválása". Vagyis: ha van otthon mindig aktivált diónk és napraforgó magunk, akkor már nem kell az előkészítéssel foglalkozni, hanem azonnal felhasználhatjuk őket. A diót és a napraforgó magot szárazon megőröljük, félretesszük. A paprikát, fokhagymát a sóval simára turmixoljuk, a többi zöldséget egészen apróra vágjuk (vagy reszeljük). A turmixolt zöldségeket összegyúrjuk a száraz magokkal, majd belegyúrjuk az apró zöldségkockákat. Zöldségkocka nélkül is finom, talán úgy túl tömény, a zöldségkockák lazítják kicsit. Ez így már készen is lenne, nem szükséges aszalni. Ha mégis túl lágynak érezzük, akkor kevés utifűmag héjjal lehet sűríteni. Fagylaltos kanállal gombócokat formázunk és a saláta mellé tálaljuk. A salátáról nem mondanék túl sokat, a lényeg, hogy falatnyi (nem kisebb és nem nagyobb) darabokra vágjuk a zöldségeket (salátát, uborkát, paprikát, hagymát, paradicsomot, esetleg retket, de mehet bele friss kukorica vagy olajbogyó is). 10%-ban vágjuk bele valamilyen gyümölcsöt, pl. narancsot vagy kiwit, nagy sikere lesz :) Az öntethez pedig turmixoljunk simára 1-2 almát, ízesítsük citromlével és egy kevés datolyával, sóval, öntsük a salátára, jól keverjük el és tálaljuk. Ha diógolyó mellé adjuk a salátát, akkor a salátára már ne tegyünk olajat, mert a diógolyó is zsíros... A csírát, vagy bármilyen friss zöld levelet ne hagyjuk ki belőle, bazsalikom, petrezselyemzöld... nyami :)

Tofus rizzsel töltött káposzta tekercsek

2016. október 15. VegaLife 

Tofus rizzsel töltött káposzta tekercsekUgyan ősz van, s ez a káposztás étel remek őszi étel, de - szerintem - passzol a karácsonyi asztalra is, ha esetleg már azon gondolkodnánk, milyen vegán étel kerüljön a karácsonyi asztalra. Mégis kanyarodjunk vissza az őszhöz. Az őszi hőmérséklet-ingadozás megviselheti immun-rendszerünket. Bár süt a nap, mintha még nyár vége lenne, de a szabadba kimozdulva bizony megérezzük enyhén csípős hidegét, s örülünk egy sálnak, egy melegebb pulcsinak. Ilyenkor jól tesszük, ha olyan ételt készítünk, ami immunkrendszerünket erősítheti. Ilyen például a kelkáposzta, amit gazdag vitamintartalma (A-, B-, E- és C vitamin, Béta karotin, Mangán és Magnézium) miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartanak számon, kalciumtartalma pedig a csontjaink egészségéhez járulhat hozzá. Minden súlycsökkentő diétának hasznos alapanyaga lehet, mivel energiaértéke csak 30 kcal.  A káposztában  lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein. Ennyi jó tulajdonság mellett következzen egy finom recept. A recept Hozzávalók: - 1 fej kelkáposzta - 1 csomag tofu (300-400 g) - 1 hagyma - kevés olaj - 15 dkg főtt rizs (barna) - kevés zabpehely vagy zabliszt - piros fűszerpaprika - őrölt kömény - ételízesítő - fokhagyma - víz - só   Elkészítés: A rizst kevés sóval vízben megfőzzük. A fejes kelkáposztát leveleire bontjuk, megmossuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, kb. 3-4 percig főzzük őket. Amikor kicsit megpuhultak, kivesszük a vízből és lecsöpögtetjük őket. A tofut felkockázzuk, felaprított hagymán kicsit megpároljuk. Összekeverjük a puhára főtt rizzsel és hozzákeverünk annyi zabpelyhet vagy a zablisztet, amit felvesz úgy, hogy gombócokat tudjunk formálni belőle. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt. Jól átkeverjük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket, és mint a palacsintát, felcsavarjuk. A felcsavart káposztákat kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A tetejére aprított fokhagymát szórunk, pár csepp olajat csepegtetünk, és addig sütjük, míg a teteje szép barna lesz.  

Vegán “májgombócleves” – növényi pástétomból, egyszerűen

2016. szeptember 11. VegaNinja 

Vegán “májgombócleves” – növényi pástétomból, egyszerűenRégen nagyon szerettem a májgombóclevest, legyen az menzás vagy anyukám-féle, házi. Ilyet természetesen azóta nem ettem, mióta nem eszem húst, tehát kb. ezer éve. De felfedeztem a bolti vegán “májkrémet”, és nem sokkal ez után már elkezdett bennem érlelődni a recept. Végre meg is főztem, és csak kicsit kellett vele trükközni. Hozzávalók: 1 hagyma felaprítva 3 közepes répa egy marék friss petrezselyem aprítva 6 kicsi krumpli 3 marék sárga hüvelyű zöldbab (kihagyható) 3 marék zöldborsó bors só A gombócokhoz: 1 doboz (200 g) Unicarm növényi pástétom 2 evőkanál kukoricakeményítő 2 evőkanál zsemlemorzsa 1 kávéskanál majoranna bors Elkészítés: A répát, krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy lábasba dobjuk annyi vízzel, hogy bőven elfedje. Hozzáadjuk a zöldbabot, petrezselymet, hagymát, sót és borsot. Fehérrépát, zellert, de akár patisszont is tehetünk bele, ezeket is az elején érdemes hozzáadni. Levest általában úgy főzök, hogy kevesebb vízben, a kelleténél egy kicsit több sóval főzöm félkészre, majd felöntöm. Így a zöldségek sokkal ízgazdagabbak lesznek. Mikor forr a levesünk, hozzáadjuk a zöldborsót. Mind a zöldbabból, mind a zöldborsóból fagyasztottat használtam. Ezen a ponton felönthetjük annyi vízzel, hogy már ne legyen sós, de még tele legyen ízzel. Közben a pástétomot egy tálba kanalazzuk, és hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, a zsemlemorzsát, borsot és a majorannát, majd felöntjük kb. fél dl vízzel. Nagyon alaposan elkeverjük, majd egy serpenyőben folyamatosan kevergetve melegítjük. Ettől kissé visszasűrűsödik, így könnyebb lesz kifőzni a gombócokat. A levesünkből vegyünk ki egy kisebb lábasba annyit, amennyiben ki tudunk főzni néhány gombócot egyszerre, és van helyük feljönni a leves tetejére. Tegyük a tűzre a kis lábast is, és várjuk meg, hogy felforrjon benne az alaplé. Két teáskanál segítségével formázzunk gombócokat – vagy inkább nudlikat. Az egyikkel kanalazzunk ki egy keveset a pástétomos masszából, és a másikkal kanalazzuk ki a kanálból, majd dobjuk a lobogó forró alaplébe. Egyszerre kb. 5 db-ot főzzünk, és 1-2 perc forralás után ki is halászhatjuk egy lyukacsos merőkanállal, vagy fém szűrővel. Főzzük ki az összes gombócot ilyen módon. A gombócokat egy külön tálban tálaljuk, mert könnyen lehet, hogy a levesbe téve szétáznának szegények. Közben a levesünkben már megfőttek a zöldségek – ezt kóstolással illetve villával ellenőrizzük. Megjegyzés: más növényi, májkrémszerű pástétommal is működhet. A Mandy Foods márkájú tartalmaz ízfokozót, amire érzékeny vagyok, a Hamé pedig kármint, ami szárított, porított bíbortetvekből készül, így még csak nem is vegetáriánus/­­vegán  – a címke ellenére. Az Unicarm nem tartalmazza egyiket sem, az íze finom (kivéve a gombásé), könnyű és krémes. Budapesten a Roni és a Manna nevű éjjelnappali üzletekben, és bioboltokban kapható, vidéken pedig szintén bioboltokban. Ára sem vészes, 300-400 Ft között változik a 200 g-os dobozé.  The post Vegán “májgombócleves” – növényi pástétomból, egyszerűen appeared first on VegaNinja.

Vegán, búzacsírás sárgabarackos gombóc

2016. július 9. Éltető ételek 

Vegán, búzacsírás sárgabarackos gombócNe gondoljátok azt, hogy egy gyümölcsös gombóc készítése nagyon nehéz lenne. Szerintem nem lehet elrontani, csak az elkészítése egy kis odafigyelést igényel. Ha betartod a leírtakat, biztosan neked is sikerülni fog. Hozzávalók: - 50 dkg héjában megfőtt burgonya - 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 10 dkg fehér tönkölyliszt - 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj - 1 evőkanál tönköly búzadara (gríz) - csipet só - kb. 10 db érett sárgabarack - fahéj, kókuszvirágcukor Morzsa: - kb. 10 dkg búzacsíra - kb. 10 dkg darált dió - 1-2 evőkanál kókuszcukor - 1/­­2 mokkáskanál fahéj - 1 evőkanál kókuszolaj Elkészítése: A morzsához a darált diót a kókuszolajon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsuk meg, éppen csak annyira, hogy enyhén illatos legyen. Vegyük le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd szórjuk bele a búzacsírát, a cukrot és a fahéjat.Közben a héjában megfőtt burgonyát még melegen krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!Szórjuk bele a lisztet, a darát, a sót, és az olajat is csorgassuk bele.Gyúrjunk belőle egy ruganyos tésztát.Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és kockázzuk fel mintegy 8 cm-esekre. No, nem kell mérni, csak úgy szemre. :) Persze ez függ a barack méretétől is, de én jobban szeretem a max. pingponglabda méretűeket.A barackot magozzuk ki, vágjuk félbe, szórjunk rá kókuszcukrot és fahéjat. Jól forgassuk össze. Ez lesz a töltelék.Mindegyik kockatésztára tegyünk egy cukros barackot, és ügyesen gombócozzuk.Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, de ne egyszerre. Amikor feljön a gombóc a víz tetejére, még utána úgy 4-5 percig főzzük.A lecsöpögtetett gombócokat forgassuk meg a búzacsírás morzsába.

Vegán pizza

2016. július 4. ZöldElla vegán életmód blogja 

Vegán pizzaAz egyik legismertebb és legkedveltebb étel a világon az a pizza. Van mini, extra nagy, vastag tésztájú, szuper vékony, sós feltétű, édes feltétű, gluténmentes ésatöbbi ésatöbbi.   A legfinomabb pizzák szerintem a Mediterráneum területén kaphatóak, mindenhol máshol a felfújt, vastag tésztájúak vannak tapasztalatom szerint. Azonban nem mindig, vagy egyáltalán nincs lehetősége az embernek kiruccanni az adott földrészre egy jó pizza miatt, úgyhogy marad az otthon sütés. Az interneten ezernyi recept van és bevallom, hogy mindig azt kerestem, amelyik a klasszikus vékony tésztát adja vissza, azt amivel a horvát és olasz pizzériákban lehet találkozni, nem pedig a gerenda vastagságú amerikai típusú változatokat. Sajnos ez utóbbi az elterjedtebb, úgyhogy éveket kellett várnom a receptre, amit pár hete egy olasz gasztrocsatornán megtaláltam végre. Aki az igazi vékony tésztájú pizzát szereti, annak szinte kötelező elkészíteni. Egyszerű, kevés összetevő kell hozzá, aránylag gyorsan meg van és olcsó is. Tehát ha nincs lehetőségünk külföldi nyaralás közben pizzázni vagy nem szeretnénk 30 cm átmérőjű felfújt tésztáért többszörös árat fizetni, akkor irány a konyha! Hozzávalók (2 pizzához): 370 g liszt 8 g só 180 ml víz 30 ml olíva olaj (kb. 3 ek) Mérjük ki a hozzávalókat, öntsük össze, majd gyúrjuk addig, amíg össze nem áll a tészta. Ez kb. 3-4 perc gyúrás igényel. Ezután tekerjük be folpackkal és minimum 1 órára tegyük be a hűtőbe pihenni. Ha kivettük a hűtőből vágjuk ketté a gombócot és az egyik darabot lisztezett deszkán/­­szilikon nyújtólapon a kezünkkel kezdjük el kilapogatni, nyújtogatni, húzogatni addig, amíg kb. 30 cm-es korongot nem kapunk. Ezután tegyük a tésztát a sütőpapíros tepsire, majd kenjük meg a paradicsomszósszal és tegyük rá a feltétet. Sütő teljesítményétől függően 220-250 Celsius fokon 8-10 percig süssük a pizzát. A paradicsomszószhoz egy doboz sűrített paradicsomot tegyünk egy fazékba és ízlés szerinti zöldfűszerekkel ízesítsük, illetve addig főzzük, amíg bugyogni nem kezd. Ez kb. 15 perc alatt el is készül. Amíg hűl a szósz, illetve a tészta a hűtőben pihen elkezdhetjük a zöldségek előkészítését és darabolását. Ha valakinek nincs otthon olíva olaja, akkor sima napraforgó étolajat is használhat a tésztába. Én is azzal készítettem el eddig a pizzákat. Illetve érdemes hosszabban pihentetni  a tésztát, mert akkor sokkal könnyebben nyújtható. Én egy éjszakára hagytam pihenni és sokkal könnyebben lehetett kinyújtani, mint amikor csak 1 órát pihent, úgyhogy érdemes előre gondoskodni a begyúrásáról, ami mindössze 5 percet vesz igénybe az alapanyagok kimérésével együtt, így akár reggel is összedobható, ha vacsorára szeretnénk enni. Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is! Mentés Mentés Mentés Mentés

Epres-rebarbarás zabsüti akár reggelire is (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán)

2016. május 6. Zöld Avocado 

Epres-rebarbarás zabsüti akár reggelire is (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán)Mostanában nem sok időm volt a blogra. Ne haragudjatok érte. Pedig a konyhám nem porosodik, és készülnek a finomabbnál finomabb, egészségtudatos ételek. Elég sok pozitív változás lesz a közeljövőben az életemben, ami majd a blogot is illeti. De addig is igyekszem bepótolni a lemaradást, és ezért ma és holnap is hozok egy-egy receptet nektek. :-)  epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) Végre itt a tavasz, ami nálam a várva várt eper szezon és pár éve már rebarbara szezon is. Imádom mindkettőt! ;-) Itt a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon beavattalak már titeket egy nagyon egyszerű, tápláló, vitaminban gazdag és ízletes, epres, nyers vegán pohárkrém elkészítésének a rejtelmeibe, illetve készült már nagyon epres-nagyon mákos tortácska és még a kezdetekkor egy nagyon egyszerű epres torta is (ezen most már nevetek). A tavalyi évben együtt elkészítettük ezeket a mennyei rebarbara-narancs lekváros, diós, vegán, gluténmentes muffinokat. Mondanom sem kell, hogy azóta kb. ezerszer elkészültek itthon, és már számos barátom és ismerősöm is belépett a rebarbara kedvelők táborába ezeknek a muffinoknak a hatására. Ha te még nem kóstoltad őket, ne habozz kipróbálni! ;-)  eper és rebarbara Az eper és rebarbara idei megjelenésével azonnal rávetettem magam ezekre a tavaszi ízekre. Mostanában ritkán eszünk süteményeket, de az édes reggeliket szívesen fogyasztjuk. Nagy kedvenc a zab, különböző formákban elkészítve. A zab tökéletes reggelire, mert tápanyagban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátforrás, mely hosszú órákra biztosítja a jóllakottság érzést. És nem csak az "érzést", de a tápanyagokat is. Az emésztésünkre is jó hatással van, és számtalan formában elkészíthető. Például kásaként így vagy energiaszeletként így. Ezen jótékony hatásainak hála mosolygósan indulhat a napunk. :-)  Az eper - rebarbara párosból és az igényből, hogy valami zabos reggeli készüljön belőle, megszületett ez az abbahagyhatatlanul finom epres-rebarbarás zabsüti. Laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán, reform és a megfelelő édesítőszert használva még diétásnak is mondanám. Önmagában a zab gluténmentes gabona, de egyes gluténérzékeny gyomrokban érzékenységi reakciókat válthat ki. A gluténmentes étrenden élők csoportja két táborra oszlik zab szempontból. Egyik részük fogyaszthat szigorúan gluténmentes zabpelyhet, a másik csoportjuk nem. Mindenki ki-ki maga döntse el, hogy mit szól hozzá az ő teste? Mert mint azt már jól tudjuk, soha ne másra hallgassunk, hanem csakis magunkra. Minden szervezet más, így a testünk az egyetlen, aki tudja, mi kell neki! Hallgass a tested jelzéseire, ne mások véleményére! ;-)  A receptet ezen az oldalon láttam meg először, és egy kis módosítással ez lett belőle! Fogadjátok sok szeretettel! :-) Nálunk nagy kedvenc lett, és mindig szomorúan kapargatjuk a tányért, miután elfogyott...  epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) HOZZÁVALÓK (4 személyre) tésztához: - 80 g kókuszcukor (egyéb tetszés szerinti édesítőszer) - 150 g kókuszzsír (puha, de nem folyós állagra felolvasztva pl.: a napon)  - 100 g (barna) rizsliszt  - 1 db bio citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)  - 200 g darált zabpehely (szigorúan gluténmentes az arra érzékenyeknek) - 50 ml tetszés szerinti növényi tej (pl.: mandulatej, rizstej stb.)  - csipet Himalája só  - csipet őrölt szegfűszeg, 1 kk őrölt fahéj "krémhez": - kb. 300 g friss eper  - kb. 300 g friss rebarbara  - 70 g kókuszcukor  (egyéb tetszés szerinti édesítőszer) epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) ELKÉSZÍTÉS  Daráljuk le a zabpelyhet a kávédarálón. Adjuk hozzá a rizslisztet, a kókuszcukrot, a fűszereket, a reszelt citrom héját és puha kókuszzsírt. Gyúrjuk össze kézzel az egészet egy nagy gombóccá. Úgy tűnhet, hogy szétesik, de ne adjuk fel, gyúrmázzunk csak, és meglesz az a gombóc. Ezután hagyjuk állni 30 percet.   Közben a rebarbarát megtisztítjuk. Levágjuk a száraz végeit és vékonyan lehúzzuk a rózsaszínes héjat. Megmossuk, majd kb. 0,5 cm széles szeletekre vágjuk.  Megmossuk és kicsumázzuk az epret, majd felkarikázzuk kb. 0,5 cm széles szeletekre. Az így elkészült rebarbarát és epret ö sszekeverjük a 70 g kókuszcukorral.  Kiveszünk ebből a cukros gyümölcsös tálból egy bögrényit, amit leturmixolva, pépként visszaborítunk a feldarabolt csümölcsökhöz. Alaposan összekeverjük. Így egy szaftos, de mégis gyümölcsdarabos "krémet" kapunk. Hozzáadunk 2 ek zabpelyhet, elkeverjük, majd hagyjuk állni egy 15 percet.   A megpihent tésztagombócból lecsipünk egy kisebb ökölnyit, és félretesszük. A többi tésztát pedig egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodunk úgy, hogy egy kis pereme is legyen a tésztának. 180°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük a süti alsó részét. Miután elősült, kivesszük a sütőből, ráborítjuk a cukros-epres-rebarbara tölteléket, majd a tetejét "megszórjuk" a félretett és lecsipett tésztával.  epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) Visszatoljuk az egészet a sütőbe és kb. 30 perc múlva már kész is. Mennyei illatok fogják jelezni a süti elkészültét. Fogyaszthatjuk melegen, de akkor nem lesz könnyen vágható, vagy hagyjuk kihűlni (esetleg hűtőben dermedni), és akkor szépen szeletelhető lesz a sütemény. (Én előző nap szoktam elkészíteni, éjjelre beteszem a hűtőbe. Reggel csak fel kell kicsit melegíteni, és már fogyasztható is.) Mennyivel jobb egy ilyen reggeli, mint egy sápadt szendvics, nemde? ;-) Jó étvágyat hozzá! ;-) epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán) TÁPLÁLKOZZ, NE CSAK ÉTKEZZ! :-)   Megjegyzés:  "100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne." Bővebben a rebarbaráról a Házipatika oldalán olvashattok.  epres-rebarbarás zabsüti (laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes, vegán)

Zöldre zöld (szendvics)

2016. április 14. Kertkonyha 

Zöldre zöld (szendvics) Ismeritek azt a történetet, amikor két szuperélelmiszer találkozik? :) Az egyik legyen a medvehagyma, amiből mostanra már mindenki tudja, hogy mit készítsen, és persze engem is elborítottak a receptek. Leves, rakottas, gombóckák, pogácsa akadt bőven, de valahogy egy jó kis szendvicskrém mégis hiányzott. A másik az avokádó, ami csupa jó anyag, és csak akkor árt, ha nem esszük meg. És persze éretten jó.   Hozzávalók: [...] Bővebben!

Mogyoróvajas tönkölykeksz

2017. február 21. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Mogyoróvajas tönkölykeksz   Gyors, könnyű finomság Erzsitől... Hozzávalók: - 1.5 csésze liszt, - 1/­­4 cs. margarin v. kókuszolaj, - 1/­­4 cs. szirup, - 1/­­4cs nádcukor,  - 3/­­4cs. mogyoróvaj, - só, - 1/­­2 cs. sütőpor, - 1-2 ek növényi tej ha nem áll össze.    A hozzávalókat összedolgozom, apró diónyi gombócokat gyúrok belőle, 180 fokos sütőben 7-12 perc alatt készre sütöm. Kiszedni kihülés után lehet, különben összetörik. Ha egy kicsit több sót teszek bele, sós-mogyorós keksz lesz, ami nagyon finom.. Jó étvágyat!

Diós csigák

2017. február 3. Kertkonyha 

Leila hercegnő második számú kedvence ;) A legtöbb ember a péksüteményt ma már csak egy utcai bódéban tudja elképzelni. Persze, hiszen minden második sarkon van már pékség. Egyik ilyen, másik olyan, mi meg válogatunk, fanyalgunk vagy akár ácsingózunk rajtuk. Aztán rohanvást gyűrjük le a csigákat meg pogikat az utcán, belebújunk a papírzacskóba, és közben azon morfondírozunk, hogy vajon mekkora az a falat, aminél még úgy tűnik, mintha semmi nem lenne a szánkban. :)))) És fogalmunk sincs már, hogyan kell péksütit sütni, sőt, biztosak is vagyunk benne, hogy ez valami hipernehéz, ultrabonyolult dolog. Pedig nem is! :) Próbáld ki a házi péksütiket, simogasd a tésztát, válogasd össze te az alapanyagaidat, és láss csodát: ez a péksüti bizony nem csak frissen sütve lesz jó, hanem akár másnap is, és újra felfedezed a régen elfeledett ízeket. Csinálj sokat, fagyaszd le, és minden egyes reggel, amikor előveszel egyet, áldani fogod a saját nevedet. ;) Mostantól nincs kifogás, ha a család (én! hehe..) édeset kíván: ezekből a hozzávalókból nálam tényleg mindig van otthon, és itt az én szuper diós csigám, amihez az ihletet Zöldella receptje szolgáltatta. Ezúton is köszönöm neki! :) Hozzávalók két nagy tepsi csigához: - 600 g liszt - 300 ml növényi tej - 125 g langyos kókuszolaj - 100 g nádcukor - 1 csomag vaníliás cukor - 35 g friss élesztő - 3 nagy csipet só A töltelék - 120 g langyos kókuszolaj - 200 g darált dió - 100 g porcukor - A lisztet öntsük egy nagyobb tálba, keverjük hozzá a cukrokat és a sót. Öntsük hozzá a langyos kókuszolajat és a tejben feloldott élesztőt. - Dagasszuk, dolgozzuk jól ki a tésztát, ami akkor jó, ha elválik az edénytől. Ezután kelesszük langyos szobában egy órát. Ha van kenyérsütő gépünk, eyszerűen tegyük bele a tészta alapanyagait, és kapcsoljuk be a dagasztás programot. - Közben keverjük ki a tölteléket a hozzávalókból. - Amikor megkelt a tészta, osszuk ketté, és lisztezett felületen a gombócokat egyenként nyújtsuk 2-3 mm vastag lappá. Ezeket egyenletesen kenjük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel rúddá. - Vágjuk másfél-két centi vastag szeleteket a rúdból, és fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk a csigák között minimum 2 cm távolságot, hogy később legyen helyük megdagadni. - 200 fokos sütőben süssük meg szép barnára. A sütőbe tegyünk egy kis edényben vizet is, és vigyázzunk, ne száradjon ki a tészta. Miután kivettük, a még forró csigák tetejét megkenegethetjük növényi tejjel. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc (+kelesztés, sütés) Ez egy vegán recept volt. :) Ha tetszett, hasonlókat ITT találsz. Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is. Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat : Kezdő Vegán Magyaros Konyha Vegán Módra Növényi Tejek és Tejtermékek Görög Vegán Szendvicskrémes

Töltött csiperke

2017. január 18. BioBrigi 

Töltött csiperkeGyorsan kellett  valamit készítenem, volt maradék rakott zöldbabom egy tálban (na hogy az is milyen hihetetlenül egyszerű és ízletes történet), meg gombám. Finom lett, a férj is inkább ezt választotta, mint a maradék köleses husiját. :) Hozzávalók: 8 db tölteni való csiperke gomba 10 dkg barna rizs 20 dkg sárga hüvelyű zöldbab 2 dl bio tejföl vagy magtejföl 1 tk vegamix 1 tk só fűszerek ízlés szerint (nálam bazsalikom) olaj A barna rizst 50 perc alatt kétszeres mennyiségű vízzel, vegamix-szel és sóval megfőzzük. Nem szükséges kavarni. Ha van pároló feltétünk, a rizs tetején megpárolhatjuk a zöldbabot. Amikor elkészült, a zöldbabot villával kicsit szétnyomkodjuk, megszórjuk a fűszerrel és összekeverjük a rizzsel. A tölteléket a megtisztított, tönkjétől megszabadított gombákba töltjük, amiket egy kiolajozott jénaiba helyezünk. A töltelék maradékát gombócokba formázzuk, és a gombák mellé helyezzük, ugyanígy a tönköket is. Egy marék kesudiót vagy napraforgómagot (esetleg egy szelet kápia paprikát is) egy csipet sóval és kevés vízzel összeturmixolunk. Az így kapott magtejfölt a gombák tetejére öntjük. Addig sütjük, míg a gomba a leve elfő, és a tetejük megpirul. Avagy malacot nem eszünk fiam, csak ha anyád szervírozza! :) Véletlenül lett ilyen malacpofa, Flóra a karomban fickándozott, közben fél kézzel pakoltam a kaját...

Töltött káposzta gombócok vegán módra

2016. november 24. VegaLife 

Töltött káposzta gombócok vegán módraBő egy hónap és karácsony. Sokaknak fejtörést okoz, mi legyen a karácsonyi menü. A következő ételt már akár december 23-án elkészíthetjük, így igazán összeérik az íze az ünnepi vacsorára. Olyan finom étel, hogy bármikor elkészíthetjük, nem csak ünnepekkor. Kiskoromban amúgy nem voltam oda a töltött káposztáért, de néhány éve megszerettem a káposztás ételeket. A savanyú káposztát csalamádéban szerettem, megettem, de alapban a káposztás ételek távol álltak tőlem. Változott a helyzet. Most már gyakrabban készítek káposztából ételeket. A recept: Hozzávalók: - 1 kg savanyú káposzta - 20 dkg gabonakolbász - 15 dkg főtt barnarizs - zabpehely - 2 ek őrölt lenmag - 1 ek piros paprika - 1 hagyma - só - őrölt köménymag - borsikafű - fokhagyma - víz - 1 natúr szójajoghurt   Elkészítés: A felaprított hagymát egy kevés vízen megpároljuk. Az átmosott savanyú káposztát a hagymás alapra tesszük, megszórjuk piros fűszerpaprikával, némi sóval és átkeverjük. A megfőtt barnarizst összekeverjük a 2 ek őrölt lenmaggal, a villával összetört gabonakolbásszal és annyi zabpehellyel, amennyit felvesz magába, hogy jól formázható legyen gombócokba. Megszórjuk borsikafűvel (vagy fekete borssal), őrölt köménymaggal és fokhagymát zúzunk még bele. Szükség esetén megsózzuk. Gombócokat formálunk és a káposzta közé rakjuk őket. (Alul felül fedje a káposzta.) Ezt követően annyi vizet öntünk rá, ami éppen csak ellepi és főzzük addig, míg a káposzta meg nem fő. Ha a savanyú káposztánkban vannak nagyobb levelek, megtölthetjük őket a gombócok anyagával. Tálalásnál szójajoghurtot tehetünk a tetejére (vagy növényi tejfölt). Finom ünnepi étel lesz belőle, de ez bizony olyan étel, ami mindig csak másnapra éri el igazi ízért. Második naptól finomabb. Házilag sütött kenyérrel nagyon finom.

Túrógombóc kölessel

2016. november 10. Vegavarázs 

Hozzávalók: 10 dkg köles egy csipet só 2 dkg vaj 1 kk vaníliakivonat fél citrom héja reszelve a használt édesítőszer ízlés szerint (nádcukor, nyírfacukor, stb.) 30 dkg túró 6-8 dkg darált dió A tetejére édes tejföl, fahéj (opcionális) A kölest megmossuk, megszórjuk egy csipet sóval, és háromszoros...

Gyepmesteri telepről fogadtuk örökbe a kutyánkat

2016. szeptember 19. ZöldElla vegán életmód blogja 

Gyepmesteri telepről fogadtuk örökbe a kutyánkatHogy miért jó kutyát vagy macskát örökbe fogadni? Mit tudnak adni nekünk a talált, gyakran ismeretlen múlttal rendelkező szőrös, büdös, éhes állatok? A mi történetünkön keresztül megpróbálom elmondani és megértetni.   Aki követ Facebookon, Instagramon vagy Youtube-on az tudhatja, hogy van egy Lili nevű szőrös gyerekem. Az emberek többnyire csak kutyának mondják, a magyar jogrendszer szerint birtokolható tárgy, nem élőlény. De Lili egy érző, személyiséggel, saját akarattal és múlttal rendelkező élőlény, aki kutyának született. Hihetetlenül érzékeny, ragaszkodó, követelőző és hisztis. Meg van a saját kis világa, amiben helyet kaptunk mi is, befogadott, beengedett minket és ez a legnagyobb dolog, amit az egyik élőlény adhat a másiknak, a feltétel nélküli szeretet és bizalom. Hálás vagyok az életnek, hogy Őt, a keveréket, a korcsot, a nem fajtatisztát hozzánk sodorta az élet mert mi együtt vagyunk egészek. Egyáltalán nem terveztem új kutyát befogadni, hiszen otthon laktam a szüleimnél, ahol már élt 2 kutyus, egy öleb és egy térdmagasságú 18 kilós keverék. Mellettük ott voltak még a cicák is, úgyhogy bőven volt kit szeretni és ellátni. Azonban a Facebookon rengeteg állatmentő szervezetet és alapítványt bekövettem, napi szinten tucatnyi gazdikereső kutyát és macskát osztottam meg mert ennyivel hozzá akartam járulni a családkeresésükhöz (igen, nem egy ismerősöm tiltott le emiatt a gazdikereső megosztások miatt :D ). Lényegében robotként osztottam őket, hiszen befogadni nem volt lehetőségem egyiket se. 2012. áprilisában azonban az egyik ideiglenes befogadót/­­gazdit keresőnél megakadt a szemem és a lelkem, belém nyílalt valami és a könnyeim eleredtek a kutya láttán. Egy hihetetlenül szánalmas, semmilyen kutya gyepmesteri képét láttam meg, aki első volt a gyepmester altatási listáján és mivel teltház volt a telepen, így igencsak sürgető volt, hogy kihozzák. Lili, akit a telepen White-nak hívtak azért került az altatási lista legelejére, mert a gyepmester örökbe adhatatlannak ítélte, ugyanis annyira félt az emberektől és leginkább a kennel mélyén húzta meg magát. A gyepmesteri telepről mentő lányok mindent megtettek, hogy az altatással veszélyeztetett kutyákat mihamarabb kijuttassák. Tehát ennél a kis szerencsétlen kutyánál éreztem azt, hogy nekem valamit tennem, az nem lehet, hogy megöljék, ugyanis senki nem jelentkezett még ideiglenes befogadónak a kiírt altatás előtt pár nappal sem. Akkor döntöttem el, hogy bármennyire is felforgatja majd az életemet, de jelentkezem érte ideiglenes befogadónak. Ehhez csak a barátomat kellett megkérnem, hogy had vigyem az albérletébe a kutyát és mivel úgyis csak ideiglenesen marad 1-3 hétről lesz maximum csak szó, addig meg odaköltözöm hozzá. A párom becsületére legyen mondva, hogy megengedte mindazok ellenére, hogy egyáltalán nem volt kutyás, semmilyen kutyákkal kapcsolatos tapasztalata nem volt és egy kicsit tartott is az egész ideiglenes befogadástól. A nehezebb része volt a szüleimnek bevallani, hogy pár nap múlva hoznak nekem egy vidéki sintértelepről egy gazdikereső kutyát, akit a barátom albérletébe viszünk, úgyhogy nyugi pár hét az egész és én addig elköltözöm. Itt mellékesen megjegyezném, hogy sokan ódzkodnak gyepmesteri telepről vagy menhelyről kutyát vagy macskát örökbe fogadni, mert nem tudni mik történtek vele és ez hogyan hatott a személyiségére. Tény, hogy mindig egy lutri, hogy milyen lelkiállapotban érkezik hozzánk a kis mentvény, azonban csak rajtunk, embereken múlik, hogy mennyi szeretetet, energiát és időt vagyunk hajlandóak arra áldozni, hogy összerakjuk a megtört lelkeket. Nekünk kell megtanulnunk velük kommunikálni és nekünk kell tudnunk, hogy hogyan tanítsuk meg őket a világgal együtt élni. Ha jól emlékszem 2012. május 3-án hozták fel Budapestre Lilit több másik mentettkével együtt. Szerencsémre apu elkísért a találkozó és átvételi pontra, ugyanis aki hozta a kutyákat csak odaadta Lilit, az oltási könyvét és már indult is, hiszen még két másik kutyát kellett eljuttatni a befogadóhoz. Apu elvitt minket kocsival az albérlethez, amiért mindig hálás leszek neki, ugyanis Lili annyira félt és annyira stresszes volt, hogy gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel nem tudtam volna vele A pontból B pontba eljutni. Az első sétánk 1,5 óra hosszú volt, ezalatt összesen kb. 150 métert tettünk meg oda-vissza, mert lépett párat, majd leült, félt és várt. A lakásba felérve oldódott csak fel egy picit, ugyanis akkor látta, hogy senki nem fogja bántani és senki nem viszi egy újabb szörnyű helyre. Megetettem és ivott, megmutattam a fekhelyét, barátkoztunk egy keveset, majd kis idő múlva megfürdettem mert irdatlan büdös és koszos volt. A fürdetés egy kisebb közelharc volt, nem mondhatom hogy egyszerűen ment, azonban muszáj volt. A fürdetés is elég lutri, hiszen nem tudhatjuk, hogy miként reagál az újonnan befogadott kutya. Amikor vacsorát adtam neki hihetetlenül izgatott lett, nagyon éhes volt. Szinte rágás nélkül falt nehogy valaki elvegye tőle az ételt. A mai napig hihetetlen sebességgel tudja befalni a vacsoráját, állandóan éhes és folyamatosan kunyerál akkor is, ha láthatóan már 100%-osan tele van a gyomra. Nem tudom, hogy miket kellett átélnie, de nagyon mély nyomott hagyott benne, ha 4,5 év után is megmaradt a habzsoló evése. Miután a fürdetés után megszáradt a bundája ismét lementem vele éjfél körül, hogy pisiljen, hiszen a 1,5 órás sétánk alatt nem végezte el a dolgát. Ekkor már szerencsére pisilt, azonban a nagy dolgát a stressz miatt még vagy 3 napig nem végezte el. A szobatisztaságot tekintve lényegében az első perctől kezdve szobatiszta volt. Nem tudom hol és hogyan tartották/­­élt mielőtt befogta a gyepmester, de tényleg az első pillanattól kezdve szobatiszta. Viszont a hazaérkezésünkkor az örömében bepisilés 1-1,5 hónapig jelen volt. Annyira örült annak, hogy haza értünk hozzá, hogy ezt nem tudta kontrollálni. Az örömében bepisilés egyébként időnként még most is előfordul ha valamelyikünk munka miatt pár napra elutazik. Szerencsére egyre ritkábban esik meg, de nagyban függ a pillanatnyi lelkiállapotától, hogy történik e ilyesfajta baleset. Visszatérve az érkezése napjaira. Csináltam neki gazdi kereső posztot a Facebook-on, csináltam egy blogot, ahol pár naponta írtam róla annak reményében, hogy mihamarabb jelentkezik érte valaki és végre boldog családi élete lesz. Ekkor még szilárdan hittem, hogy én örökbe adom, találok neki otthont, hiszen nem akartam megtartani csak megmenteni. Ekkor rajtam kívül már mindenki más tudta, hogy Lili nem megy sehova. Egyetlen egy ember jelentkezett rá az érkezése után kb. 1,5 héttel, aki el is jött megnézni. Akkor döbbentem rá, hogy elveszíthetem ezt a csodás kis szeretetgombócot és nagyon rosszul éreztem magam. Szerencsére Lili imád bolondfutással futni és a gazdijelöltet ez kissé megriasztotta, hogy mennyi energia van a kutyában. Bevallom, hogy a beszélgetés alatt én kissé felnagyítottam a mozgásigényét, próbáltam afelé terelni a beszélgetést, hogy bizony ezzel a kutyával rengeteget kell mozogni, neki nem megfelelő a napi 1-2 séta akkor se ha valami mini kertbe van kirakva napközben. A találkozó végére szerencsére a hölgy is úgy gondolta, hogy mégsem Lili a számára megfelelő kutya. :) Úgyhogy én 1,5 hétig voltam ideiglenes befogadó, abban a szerepkörben megbuktam. Őszintén szólva már a 3. napon úgy megszerettem Lilit, hogy képtelen lettem volna odaadni bárkinek is. Hihetetlenül érzékeny lelkű, ragaszkodó és szeretetzsák. Olyan szempontból szerencsénk volt vele, hogy ő nagyon hamar megbízott bennünk, így azon nem kellett dolgoznunk, azonban sok kitett és bántalmazott kutyánál kemény munka elnyerni a bizalmat. Ezzel tisztában kell lenni ha az örökbe fogadás mellett döntünk, azonban a kitartó munka legszebb gyümölcse az, amikor az egykor bizalmatlan élőlény elkezd bennünk megbízni, szeretni és feloldódni (ezt korábban egy kutyamenhelyen önkénteskedésem közben tapasztaltam meg). Nem írtam még, de Lili az oroszlányi gyepmesteri telepről lett mentve, ahol egy pár fős önkéntes 100%-os energiabedobással dolgozik a kutyák mentésén. Ők a Mindent az Állatokért Alapítvány. Ebből kifolyólag pedig tartották velem a kapcsolatot, mint ideiglenes befogadóval. Emlékszem, hogy kicsit félve írtam meg nekik, hogy én szeretném Lilit megtartani mert megszerettem. Ennek szerencsére nem volt semmilyen akadálya, így hivatalosan a mi kutyánk, családtagunk lett.  Természetesen az állatorvosnál a chipet a nevemre regisztráltattam és miután szedett magára némi súlyt az őszi tüzelés előtt 2012. augusztusában ivartalanítva is lett. Azt a tekintetet és kúszást sose fogom elfelejteni, ahogy az altatásból éppen felébredve meglátott a rendelő nyitott ajtaján keresztül és megindult felém. Azóta se szeret az állatorvosunkhoz járni, akit egyébként az egyik legmegbízhatóbb és legjobb orvosnak tartok, hiszen lelkiismeretesen nyúl a pácienseihez és nem tárgyként kezeli őket, ahogy sok állatorvos teszi. (20 éve járunk hozzá az állatainkkal.) Szerencsére Lilinek semmilyen egészségügyi problémája nem volt, azonban a gyepiről mentő lányok azt mondták, hogy Lili a telepre kerülésekor valószínűleg vemhes volt és a stressztől elvetélt. Emellett korábban valami erős trauma (ütés?) érhette az állkapcsát, ugyanis az alsó szemfogai le vannak törve és az állán több ágban futó sebhely van. Bizonyos karakterű embereknek a mai napig neki menne, annyira nem szereti őket. A seprűnyéltől nagyon sokáig félt, nem lehetett se sepregetni se felmosni mellette. A kutyákkal változó a kapcsolata, de sajnos többnyire  antiszociális, rosszul reagálja le ha közelednek felé. Adott pillanati lelkiállapotától és hangulatától függ, hogy hogyan reagál az ismerős kutyák játékra hívására. Nagyon kevés kutya van, akikkel bármikor hajlandó játszani annak ellenére, hogy napi szinten találkozunk a séták alatt a többiekkel. Nem dominál le senkit de azt sem hagyja, hogy őt ledominálja egy másik kutya. Egyedül a szüleimnél élő szintén mentett, szintén problémás és antiszociális kutyánkat fogadja el, mint falkasorrendben felette álló kutya, ő az egyetlen akinek megadja magát. Nagyon sajátos a lelkivilága, meg van az ő kis belső menetrendje amit követni kell, különben nyűglődik. Ha választanom kéne akkor ma is azt választanám, hogy jöjjön hozzánk az ismeretlen kutya, aki fél az emberektől, akit esélytelen örök beadni, aki teljesen jellegtelen, koszos, problémás és se ölebnek, se házőrzőnek nem jó a mérete miatt. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy egy gyepmesteri telepről fogadtam örökbe, úgyhogy mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy ha kutya vagy macska "beszerzésén" gondolkodik, akkor menhelyről, gyepmesteri telepről vagy a helyi állatmentő szervezettől fogadjon örökbe és ne támogassa a profitorientált, ellenőrizetlen szaporítói piacot és tenyésztőket sem. Aki pedig tengerimalac, nyúl vagy papagáj befogadásán gondolkodik szintén keresse fel az adott fajt mentő csoportokat mert már őket is menteni kell. Végül pedig mindenki tartsa szem előtt az ivartalanítás és a regisztrált chip fontosságát!!!! Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is! Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés

Prágai vegán étterem mustra

2016. augusztus 23. ZöldElla vegán életmód blogja 

Prágai vegán étterem mustraPrága az egyik legszebb európai főváros, éppen ezért kedvelt úticélja a világ minden részéről érkező turistáknak, akik között szép számmal fordulnak meg magyarok is, hiszen a cseh főváros aránylag gyorsan elérhető.   Mivel idén nyáron a nyaralásunkat Prágában töltöttük és nem csak 2-3 nap alatt rohantunk át a kötelező látványosságokon, ezért szerettem volna kipróbálni pár helyi vegán éttermet. Elsőként a legnagyobb magyar vegán csoportban kértem segítséget, hogy mely helyeket ajánlaná az, akinek van már tapasztalata valamelyik prágai vegán hellyel kapcsolatban, mivel az említett város közel van és tényleg kedvelt úticélja sok magyarnak, ezért gondoltam lesznek olyanok, akik tudnak majd nekem segíteni. Mivel konkrét helyet senki nem tudott írni, így a Happy Cow nevű oldalon (ez lényegében vegán és vegetáriánus étteremkereső, amelyen a világ minden tájáról lehet éttermeket keresni) kerestem rá, hogy merre vannak a városon belül vegán éttermek. Innentől kezdve pedig adta magát, hogy írjak egy prágai vegán étteremajánlót, hogy a Prágába látogató majdani vegán turistáknak megkönnyítsem az étterem választását. A képekre kattintva galéria nyílik a belsőtér és az általunk rendelt és kóstolt ételek fotóival. Vegans Prague Az étterem a vár alatt futó utcában található egy régi ház tetőterében. Cégér és az épületre kitett vegan feliratos zászló jelzi, hogy az étteremnél vagyunk. Az épület karban tartott, felújított, az alsóbb szinteken apartmanok működnek. Az étterem két szintes, illetve van egy ici-pici erkélye, amire két 2-3 fős társaság tud kiülni. A kilátás bámulatos, ugyanis a várra és a várfalra láthatunk rá, illetve a szomszédos házak tetejére. Az egész környezetnek "párizsi" hangulata van. Ha tudunk, akkor mindenképpen itt üljünk le. Az étlapon találunk előételként krémeket, főételként pedig hagyományos cseh ételt, fúziós ételeket, burgereket, nyers vegán fogásokat, salátákat és természetesen desszerteket közül is válogathatunk. Az italválasztékok is egész jó, főleg hogy vegán sör is kapható. Mi az étlapon szereplő két hagyományos cseh ételt (gyökér zöldséges, áfonya lekváros gombóc tál és egy több fajta ételből összerakott tálat) választottuk, illetve desszertnek szilvalekváros gombócot és csoki tortát. A tálalás mutatós, az ételek igen ízletesek voltak, illetve a kiszolgálás kedves, vendégközpontú volt. Az árak talán ebben az étteremben voltak a legmagasabbak, de hát az étterem fekvését itt is meg kell fizetni, hiszen közvetlenül a vár a tövében van egy elég frekventált helyen. Összességében csak ajánlani tudom a helyet, főleg az erkélyt mert nem mindennapi panorámával lehet elkölteni az ebédet, vacsorát ha ide betérünk. Cím: Nerudova 36 Prague 11800 (A vár alatt található, emiatt érdemes egybekötni a vár és az étterem meglátogatását.) Facebook   Honlap    Instagram Vegan City A Vegan City távolabb esik a turisták által preferált látványosságoktól, éppen ezért célzottan érdemes odamenni, vagy esetleg akkor lehet hasznos tudni, hogy merre van ha a környéken találunk magunknak szállást. Lényegében egy ázsiai konyhájú vegán gyorsétteremről van szó, amely önkiszolgáló, tehát mi magunk szedjük ki a választott ételeket és kívánt mennyiséget. 10 dkg étel 22 koronába került. A hely enteriőrje egyáltalán nem mondható letisztultnak, hiszen az étkezde hangulat keveredik a szappanoperákból ismert művirág halmokkal és némi ázsai hangulatú dekorral. Tehát itt tényleg csak gyorsan elfogyasztja az ember az ételt és már megy is tovább. Egyébként lehet elviteles dobozba is szedni ha nem ott szeretnénk megenni az ételt. Amit kissé furcsáltam, hogy bár voltak kirakva kész étel fotók és árak azok egyikét sem láttam a pultban. Ezt a részét nem sikerült megfejtenem. Az ételeket tekintve viszont nem volt panaszunk, elég finomak voltak. A párom sült krumplit evett kapros szószban lévő tofuval, én pedig zöldséges szója szószos tésztát, curry-s zöldségekkel és tavaszi tekercs szerűséggel.   Cím: Husitská 45 , Praha 3 Prague 13000 (B metróvonal Křižíkova megállójánál kell leszállni, onnan kb. 15 perc séta. Át kell menni a hegy alatt fúrt gyalogos alagúton!) Facebook Plevel Két Plevel étterem található Prágában, mégpedig a Plevel Jindřišská és Plevel Krymská. Mi a Jindřišská-ba látogattunk el, ugyanis ez a városközpontban található így a belvárosi séta alatt könnyen megközelíthető volt. Az étterem egy üzletházban van, így a keresésénél egy kicsit figyelni kell, hogy nem az utcáról nyílik közvetlenül a bejárata. Az étterem belül három részre van osztva, ugyanis van egy nagy, fotel székes rész, van a hagyományos éttermi asztal rész és a harmadik egy designe-onasabb, barátságosabb rész. Étlapról választhatjuk ki az ételünket, tehát a pincér szolgál ki minket. Az étlapon van előétel, leves, főétel, szendvics, nyers étel, desszert. Az ítalkínálatban pedig vegán bor és sör is van az üdítők és kávék mellett. Ez az étterem tökéletes találkozópont lehet baráti társaságnak is, azonban szerintünk kicsit sötét. Az étlapról mi a bab burgert sült krumplival és káposzta salátával, illetve a tempeh rolád paszternák pürével és grillezett zöldséggel ettük, inni pedig áfonyás limonádét és szójás tejes kávét ittunk. Az ételek nagyon finomak és laktatóak is voltak, az árukat tekintve pedig a helyi árakhoz viszonyítva szinte átlagosnak mondhatóak. Szerintem mindenképpen megéri ott enni. Cím: Jindřišská 901/­­5 Prague 110 00 (A vagy B metróvonal Můstek megállójánál kell leszállni)        Krymská 2 Praha 10 - Vršovice (22, 57 vagy 59-es villamos Krymská megállójánál kell leszállni) Facebook Jindřišská   Facebook Krymská   Honlap Raw for You Ezt az egy nyers vegán helyet próbáltuk ki, igazándiból csak egy életmentő sütire ugrottunk be. A hely irtó pici, lényegében 1-2 vásárló fér csak be, úgyhogy érdemes úgy számolni, hogy inkább elvitelre érdemes itt ételt venni. A hely kialakítása egyébként aranyos, kár hogy nem nagyobb pár négyzetméterrel. Az ételkínálatot sajnos nem tudtuk megnézni mert alig volt valami amikor mentünk, a "sajttortából" is csak pár szelet maradt. Sikerült kifognunk azt a napot, amikor a kis bisztró az ételeket fotóztatja, így arra készültek és korán zártak, minket is csak épp kiszolgáltak. Maga a süti finom volt, az alapján ajánlani tudom a helyet, azonban az árakat tekintve szerintem a többi általunk kipróbált étteremhez képest drága volt. Cím: Bubenečská 35 Prague 160 00 (A metróvonal vagy az 1, 5, 8, 18, 20, 25, 26, 51, 56, 57 számú villamosok Hradčanská megállójánál kell leszállni, onnan kb. 7-8 perc séta. Sréhen szemben van az Amerikai Nagykövetséggel, ami igen impozáns épület így nehéz nem észrevenni.) Facebook  Honlap  Instagram Loving Hut A Loving Hut egy étteremlánc, így több is található belőle a városban. Lényegében az ázsiai konyha dominál a kínálatban. Lehet venni fix. árért bizonyos ételeket, azonban itt van önkiszolgáló rész, ahol szintén az étel súlya alapján kell fizetni. Mi két étterembe látogattunk el, először a Jungmannova utcában található kisebb étterembe tértünk be. Ennek belső tere tipikus gyors étkezdei enteriőr. Mivel elég hideg volt aznap, így én meleg levest szerettem volna enni, amiből a kínálat szerint 3 fajta is volt. Azonban amikor kértem a kiválasztott levest, akkor kiderült, hogy csak egy fajta van, mégpedig a pho leves viszont az elég nagy adag. Tehát én pho levest ettem, aminek különösebb íze nem volt, de legalább meleg volt. A párom sajtburgert rendelt, mert a kirakott kép alapján elég jól megpakolt darabra lehetett számítani. A kapott burger sajnos elég satnya és szegényes volt, így jól lakni sem lehetett vele. Ez a hely őszintén szólva elég nagy csalódás volt, így átmentünk egy a közelben lévő másik Loving Hut étterembe, hogy tudjunk még valamit enni, illetve hogy megnézzük tényleg ennyire rossz e ez a vegán étteremlánc vagy csak mi fogtunk ki rossz éttermet. Jungmannova utcai étterem   Áttérve a Londýnská utcai étterembe már egy sokkal színvonalasabb és kellemesebb hangulatú hely fogadott minket, ahol a kínálat is jobb volt, illetve itt lehetett süteményt és fagylaltot is venni. A párom sült krumplit evett céklás szójabab sülttel, kukoricával és káposztával, míg én csokis banán tortát és sztracsatella fagylaltot. Összességében megérte ide átjönni, ezen a helyen kellemesen lehet eltölteni a vacsorát és több fős társasággal is be lehet ülni enni. Londýnská utcai étterem Minden esetre érdemes lecsekkolni a HappyCow oldalon a Loving Hut éttermeket, hogy melyikbe érdemes ellátogatni, mert tapasztalataim alapján jelentős minőségbeli különbségek lehetnek az egyes éttermek között.  Cím: Több étterem is üzemel, így érdemes városrészenként rákeresni a legközelebbi étteremre Facebook  Honlap  Instagram Herbivore A Herbivore az újvárosi részen a rakparton található, ahol már kevésbé találkozik az ember turistával, lényegében csak a helyiek járnak erre, emiatt célzottan érdemes felkeresni ezt a helyet. Vegán bisztró és bio bolt egyben, amely hihetetlenül hangulatos és kellemes kialakítású. Az ételes pult itt is önkiszolgáló, csak a sütemények azok, amit az itt dolgozók adnak ki. A tálalás pazar, az ételek ínycsiklandozóak, az ár az étel súlyától függ és sajnos elég magasan van árazva, hiszen 10 dkg étel 50 koronába került, ami a Vegan Cityhez és a Loving Huthoz képest is kétszeres árat jelent, tehát nem a legolcsóbb ebédet költöttük itt el. Azonban a hely kialakítása, hangulata és az ételek íze őszintén szólva megéri az árát. A párom chilis szójavirslis tortillát evett, én pedig rántott tököt, lencse salátát, cékla pogácsát, sült krumplit és beazonosítatlan gabonát, illetve egy nyers áfonya tortát. Cím: Rašínovo nábřeží 409/­­34 Prague 12800 (B metróvonal Karlovo náměstí megállójánál kell leszállni, onnan 5 perc séta) Facebook  Honlap Mi a fenti 6 prágai vegán étterembe látogattunk el, habár a kínálat az óriási, hiszen nagyon sok vegán helyre nem jutottunk el. A cseh fővárosban sokkalta több vegán vagy vegán barát étterem található, mint Budapesten, úgyhogy a magyar fővárosnak bőven van mit behoznia, még több jó vegán helynek helynek kell nyílnia. Amely éttermekre már nem maradt se időnk, se pénzünk de szívesen kipróbáltuk volna: Puro, Incruenti, Pastva,  Vegetka. Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is! Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés Mentés

Vegán, búzacsírás sárgabarack gombóc

2016. július 9. Éltető ételek 

Vegán, búzacsírás sárgabarack gombócNe gondoljátok azt, hogy egy gyümölcsös gombóc készítése nagyon nehéz lenne. Szerintem nem lehet elrontani, csak az elkészítése egy kis odafigyelést igényel. Ha betartod a leírtakat, biztosan neked is sikerülni fog. Hozzávalók: - 50 dkg héjában megfőtt burgonya - 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 10 dkg fehér tönkölyliszt - 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj - 1 evőkanál tönköly búzadara (gríz) - csipet só - kb. 10 db érett sárgabarack - fahéj, kókuszvirágcukor Morzsa: - kb. 10 dkg búzacsíra - kb. 10 dkg darált dió - 1-2 evőkanál kókuszcukor - 1/­­2 mokkáskanál fahéj - 1 evőkanál kókuszolaj Elkészítése: A morzsához a darált diót a kókuszolajon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsuk meg, éppen csak annyira, hogy enyhén illatos legyen. Vegyük le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd szórjuk bele a búzacsírát, a cukrot és a fahéjat.Közben a héjában megfőtt burgonyát még melegen krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!Szórjuk bele a lisztet, a darát, a sót, és az olajat is csorgassuk bele.Gyúrjunk belőle egy ruganyos tésztát.Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és kockázzuk fel mintegy 8 cm-esekre. No, nem kell mérni, csak úgy szemre. :) Persze ez függ a barack méretétől is, de én jobban szeretem a max. pingponglabda méretűeket.A barackot magozzuk ki, szórjunk rá kókuszcukrot és fahéjat. Jól forgassuk össze. Ez lesz a töltelék.Mindegyik kockatésztára tegyünk egy cukros barackot, és ügyesen gombócozzuk.Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, de ne egyszerre. Amikor feljön a gombóc a víz tetejére, még utána úgy 4-5 percig főzzük.A lecsöpögtetett gombócokat forgassuk meg a búzacsírás morzsába.

Mogyorós töltött alma és muffin a töltelék maradékából

2016. május 12. BioBrigi 

Mogyorós töltött alma és muffin a töltelék maradékából Ritkán pepecselek vele, pedig valójában nem vesz sok időt igénybe az elkészítése, csak általában sajnálom megsütni az almákat.  Azonban egészségesebb süti alternatíva lehet, és finom is. Dióval is készíthető, de mogyoróval igazán különleges. A vegán töltelék maradékát általában muffin papírba helyezem, és kisütöm. Sosem lehet pontosan úgysem kiszámolni, mennyi is kell belőle, hiszen néha kisebb, máskor nagyobb lyukat sikerül faragni az almákon. (Legalábbis nekem, és különben is szeretem a töltelékét :) ) Candidások savanykás almát válasszanak, és a gyümölcscukor helyett xilitet, eritritet, vagy sztíviát használjanak. Általában szíviával főzöm meg a kölest, és kevés xilitet adok hozzá a mogyoróval. Hozzávalók: 8 db keményebb húsú alma 15 dkg darált török mogyoró  2 ek olivaolaj 1/­­2 bögre köles 2 ek növényi tejpor 3 ek gyümölcscukor vagy xilit 1 kk vanília por 1/­­2 citrom reszelt héja  1 csipet só A kölest háromszoros mennyiségű vízben vaníliával, sóval és citromhéjjal megfőzzük 20 perc alatt.  A mogyorót megdaráljuk, az almákat kicsumázzuk. Vannak erre külön eszközök is, de egy hegyesebb késsel simán ki lehet vágni a közepét. Amikor a köles megfőtt, belekeverjük a cukrot, olajat és a tejport, némi hűlés után a mogyorót is. A masszát azután szépen belekanalazzuk az almákba. A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket muffin sütő formába helyezünk. Az almákat sütőpapírral bélelt kis tepsibe helyezzük, és a muffinokkal együtt bő fél óra alatt közepes hőfokon megsütjük, míg a töltelék kissé megpirul.

Csokis-banános zabgolyó

2016. április 15. Éltető ételek 

Csokis-banános zabgolyóIgazán laktató, tápláló... és finom is. Mit is mondhatnék még róla? Készítsd el te is, ha valami finomságra vágysz. :) Hozzávalók: - 10 dkg zabpehely - 1 érett banán - 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor - 6 dkg puha datolya - 3 dkg aszalt meggy vagy áfonya - 3 dkg kókuszreszelék - 4-5 csepp narancsolaj - 1 marék dió Elkészítése: Késes darálóval (a dió kivételével) dolgozd össze a tésztát. Ha nem szeretnéd, hogy savanykás legyen, akkor a meggyet/­­áfonyát vágd fel apróra, és csak a tészta összedolgozása után keverd hozzá.A diót törd össze apróra, a végén keverd hozzá (hogy darabos maradjon).Gombócozd.Én puffasztott amarántba forgattam meg.

Édesburgonya golyók

2016. április 12. VegaLife 

Édesburgonya golyókA következő étel különlegessége, hogy nyersen és sütve is nagyon finom. Kipróbáltuk mindkét lehetőséget. Először nyersen ettük, aztán mivel maradt másnapra is, inkább megsütöttem, nehogy esetleg megromoljon. Az elkészítése sem tart sokáig, ha van egy jó aprítógépünk, ami elvégzi helyettünk a reszelést. De ha nincs, egyszerű reszelőt használva is könnyen megalkothatjuk az édesburgonya golyókat. Nyersen fogyasztva inkább ajnálom, a batáta ugyanis gazdag C-vitmainban. Emellett B1, B2, B6 és E vitaminokat is tartalmaz. Ásványianyag tartalma meglehetősen gazdag:  kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink mind megtalálható benne. Magas antioxidáns tartalma van. Gyomor-, májbetegek számára különösen ajánlott étel. Cukorbetegek, sőt fogyókúrázók is fogyaszthatják. Előnye, hogy sütés nélkül 30 perc alatt kész.   A recept: Hozzávalók: - 4 közepes méretű batáta - 2 fehér répa - 2 sárga répa - 1 kisebb hagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - őrölt köménymag - 1 tk só - zabpehely - söréletsztő pehely (opcionális)   Elkészítés:   A zöldségeket meghámozzuk, aprítógépbe daraboljuk és gyorsaprítóval összeaprítjuk. Egy tálba rakjuk őket. Megsózzuk, hozzáadjuk az őrölt köménymagot, és annyi zabpelyhet szórunk hozzá, amennyit felvesz. 1-2 evőkanál sörélesztőpelyhet is adhatunk hozzá.  Összekeverjük és kis gombócokat formálunk belőle. Kisütve (sütőpapíros tepsin) fasírtgolyó lesz belőle, ami ideális főtt gabonás köretekhez. Nyersen, akár magában is fogyaszthatjuk. Remek és egészséges kis party-falat. 


Az összes 'gombóc' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!