kókusz receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Őszi rizottó - gombával, almával, dióval

Színpompás bableves

Villámgyors csokoládés keksz (laktózmentes, vegán)










kókusz receptek

Gombafasírt recept – vegán burgerben vagy krumplival (gluténmentes)

2019. március 1. VegaNinja 

Ez az isteni gombafasírt simán megállja a helyét bármilyen burgerben, vegán, gluténmentes, ha sütőben sütöd, olajmentes is, és mégis nagy sikere van a karnisták (mindenevők) között is, és nem kell hozzá speciális alapanyag. Hozzávalók: 500 g csiperke gomba 2 nagy fej hagyma kb. egy bögrényi finomszemű zabpehely 1 lapos evőkanál natúr ételízesítő 2 gerezd fokhagyma 1 teáskanál pirospaprika 1 kávéskanál bors 1 kávéskanál kömény 1 kávéskanál szerecsendió 1 teáskanál füstölt paprika 1 evőkanál mustár só kókuszolaj vagy sütőpapír a sütéshez A hagymát karikákra vágjuk és egy mokkáskanálnyi sóval meghintve, kevés vízzel, lefedve és alacsony lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt gombát, és hozzá nyomjuk foghagymanyomóval a fokhagymát, hozzáadjuk a mustárt, a pirospaprikát, ételízesítőt, fűszereket, és lefedve tovább pároljuk. Kb. 10-15 perc múlva, mikor a gomba is megpárolódott, levesszük a tűzről, és botmixerrel elkezdjük megdolgozni. Nem kell krémesre, lehet kicsit darabos a textúrája. Ha műanyag fejű botmixered van, várd ki, amíg kihűl, mert a műanyag nem bírja a forrót! Ekkor hozzáadunk egy dl vizet, és annyi zabpelyhet, amitől enyhén ragadós masszát kapunk. Állni hagyjuk 5-10 percet, hogy a zabpehely magába szívja a vizet, ekkor már könnyen formázhatónak kell lennie. Ha túl száraz, akkor vizezzük, ha túl ragacsos, akkor zabpelyhet adunk hozzá. Ez után már nem szükséges botmixerezni. Kóstolás alapján tovább sózzuk és/­­vagy fűszerezzük, majd a további felhasználás szerint tenyérnyi hamburgerpogácsákat, vagy kis aranyos fasírtokat formázunk belőlük. Én nem szeretek bő olajban sütni, ezért forró serpenyőben, 1 teáskanál kókuszolajjal sütöm meg őket leggyakrabban. Szép barnára kell sütni mindkét oldalukat. Sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben is megsüthetjük. Közepes-nagy lángon 20 perc alatt elkészül. The post Gombafasírt recept – vegán burgerben vagy krumplival (gluténmentes) appeared first on VegaNinja.

Mézes-vajas kenyér helyett – rizsszirupos, margarinos kenyér

2019. január 29. VegaNinja 

Ez nem egy recept bejegyzés, inkább arról szól, milyen szirupokat lehet venni méz helyett és hol kaphatóak, mitől lesz nem vegán egy margarin vagy egy kenyér. És persze nem utolsó sorban ez egy vegán reggeli ötlet. A szirupos-margarinos kenyér elkészítése nagyon egyszerű, megkenjük a kenyeret margarinnal, azt meglocsoljuk sziruppal. De az alapanyagok kiválasztása felvethet pár kérdést. Ne aggódj, nem annyira bonyolult, mint amilyen hosszú lett a cikk. A képen a világosabb színű szirup rizsből készült, simán megkentem margarinnal a kenyeret, és rányomtam a rizsszirupot. A sötétebb színű változat juharszirup. Óvodában úgy csinálták nekünk a “vajas-mézes” kenyeret, hogy összekeverték a mézet a margarinnal (gondolom, mert így nem csöpög és ragad annyira). A juharszirup hígabb, mint a rizsből készült társa, ezért ezzel próbáltam ki. Nem lehet teljesen simára keverni villával, de eléggé összeáll ahhoz, hogy fel tudtam kenni egy alapnak, és csurgattam még rá egy adag juharszirupot. Teljesen visszaadta az ovis emlékeket. Szirupok A méz nem vegán, erről itt írtunk. Jó helyettesítők a növényi szirupok. Az én kedvencem a rizsszirup, mert van valami tejszínes krémesség az ízében, miközben teljesen vegán, és Európában termeszthető alapanyagból készül. Az agavé szirup is finom, és rendkívül egészséges. Mivel többnyire Mexikóból származik, nagyobb az ökolábnyoma, mint a rizsszirupnak. A datolya szirup kevésbé elterjedt, de nagyon finom, mazsolára és karamellre emlékeztető íze van. A datolya közel-keleti gyümölcs. A kókusz szirup íze teljesen karamellás, egészen különleges. Ez előny és hátrány is egyben: ki lehet érezni az ételekből az ízét. Szintén távoli országok gyümölcse. A juharszirupot az amerikai filmekből mindenki ismeri, palacsintára locsolják literszám. Hígabb, mint a fenti szirupok. Füstös, kellemes íze van, nagyon finom. Szinte kizárólag Kanadából és az USÁból származik. Még sosem láttam boltban, de létezik a magyar almaszirup, mely nyilván kicsi ökolábnyomú alternatíva. Karamellás ízvilágért még választhatjuk a (szerintem kevésbé egészséges) nádmelaszt, azaz cukornád-szirupot. Margarinok Sajnos a margarinok többsége sem vegán. Ez itt nem a reklám helye, de az olcsóbbak közül a Liga margarin teljesen állati eredetű anyagoktól mentes, és a Rama is piacra dobta (elég drágán) a vegán margarinját. Más, reform üzletekben, vagy nagyáruházak reform részlegén kapható margarinok közt is találunk vegánt. Attól lesz nem vegán egy margarin, ha van benne – tejtermék (vaj, joghurt, író vagy írópor, laktóz stb.) – D3-vitamin (vagy lanolin) – állati zsiradék Fontos infó: a D2 vitamin növényi eredetű. A D3-vitamint (és a lanolint) viszont juhok gyapjából nyerik ki. Így a D2 vitamin vegán, de ha a D3-t látod a csomagoláson bármilyen terméknél, az sajnos juhok szenvedése árán került az ételbe. Tejsav vagy tejsavó: a tejsavat baktériumos erjesztéssel állítják elő, így vegán. A tejsavó azonban a tejnek az alkotóeleme, így nem vegán. Kenyérfélék A kenyérfélékben, pékárukban előfordulhat tej, tejpor, tejsavó, sajt, vaj (tejből készül!), tojás, tojáspor, állati zsíradék, tepertő, és persze az ízesített, töltött pékárukban még sok minden más. Szerencsére már minden kis- és nagyáruházban fel van tüntetve, ki van függesztve az allergéntáblázat, vagy rosszabb esetben a el lehet kérni az ügyfélszolgálattól. Vannak dolgok, amiket nem nagyon tudunk kivédeni, például az úgynevezett zsírsavak mono- és digliceridjeit, amit többnyire növényi alapanyagokból állítanak elő, de nem kizárható sajnos az állati zsír használata. Mindenki magának dönti el, hogy ez a kockázat belefér-e számára. Kenyeret gluténmentes változatban is vehetünk, vagy helyettesíthető puffasztott kukoricaszelettel (más néven abonettel). The post Mézes-vajas kenyér helyett – rizsszirupos, margarinos kenyér appeared first on VegaNinja.

Peanut butter jelly szendvics – mi ez, és hogyan készítsünk hozzá mogyoróvajat házilag, földimogyoróból? – Vegán recept

2019. január 28. VegaNinja 

Az amerikai kultúrában gyakran emlegetik (és eszik) a PB&J-t, azaz a peanut butter jelly sandwichet. Ezt nyomják reggelire, ezt csomagolják a gyereknek uzsonnára, és ha csak úgy megéheznek, nasinak is megteszi. Angolul tudók már kitalálhatták, hogy mogyoróvaj és dzsem vagy lekvár kerül a két szelet kenyér közé, vagy a szelet kenyér tetejére. Elég tömény, a mogyoróvajnak igen magas az olajtartalma, a lekvárok pedig cukrosak, de szerintem még így sem feltétlen haladja meg a zsír- és cukortartalma az átlagos, magyar sajtos-kecsapos szendvicsét, és mivel állati eredetű anyagoktól mentes, azoknak a káros hatását is elkerüljük. Aki a könnyedebb, de tápláló reggeliket kedveli, annak a zabkása recepteket ajánlom. A mogyoróvajas-lekváros szendvics elkészítését nem nagyon kell magyaráznom, de talán a beszerzési helyekről érdemes beszélni. Lekvár vásárlásánál a legfontosabb, hogy olyat vegyünk, ami zselatintól és kárminoktól mentes. A zselatin állati csontokból és melléktermékekből készül, a kármin pedig összezúzott bíbortetvekből. Mogyoróvaj (és földimogyoró) vásárláskor arra figyeljünk, hogy igyekezzünk pálmaolajmentes termékeket választani (ez elég nehéz). A közepes- és nagyáruházakban, kínai vegyesboltokban, bioboltokban és sok más helyen kapható, van smooth és crunchy verziója. A smooth teljesen sima állagú, mint egy mogyorókrém (de nem olyan édes, és nem kakaós, hanem földimogyoró ízű), a crunchyban pedig mogyoródarabok vannak. A kenyérválasztásról hamarosan írok egy következő cikkben. Hogyan készítsünk házilag mogyoróvajat: Hozzávalók: 200 g földimogyoró (lehetőleg sótlan, pálmaolajmentes, pl. Naturfood) 1 kávéskanál só 1 teáskanál cukor (én gyümölcscukrot használok) 1-2 evőkanál kókuszolaj olvasztva (vagy más olaj) A mogyoró felét és a többi összetevőt egy magas falú edénybe tesszük, és botmixerrel elkezdjük eldolgozni. Mikor már krémes, szép lassan adagoljuk hozzá a többi mogyorót, és krémesítsük annyira, amennyire szeretnénk, vagy amennyire a botmixerünk bírja. Tippek: Az olajos magvak megterhelik a botmixert, úgyhogy vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl, és egy perc mixelés után pihentessük kicsit. Sózott mogyoróval is dolgozhatunk, a mogyik feléről mossuk le a sót, majd várjuk meg, hogy kicsit megszáradjanak. Utána kóstolgassuk, és ízlés szerint adjunk hozzá sót, ha szükséges. Ha a mogyorónk nincs pirítva, száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve-rázogatva megpiríthatjuk őket az extra íz érdekében. A forró mogyorókkal azonban várjunk, mert megolvaszthatják a műanyag botmixert vagy mixelőedényt. The post Peanut butter jelly szendvics – mi ez, és hogyan készítsünk hozzá mogyoróvajat házilag, földimogyoróból? – Vegán recept appeared first on VegaNinja.

Vegán sajtkrém recept répából és krumpliból – mártogatós, szendvicskrém vagy sütőben sült dolgok felső rétege is lehet

2019. január 26. VegaNinja 

Van egy olcsó és nagyon finom vegán sajtkrém, amiről mindenkinek tudnia kell! Az egyetlen különleges összetevője a sörélesztőpehely, ez kölcsönzi neki a sajt ízt – na meg talán a kókuszolaj és a füstölt paprika. Sörélesztőpelyhet ázsiai mindenes boltokban és bioboltokban lehet kapni, füstölt paprikát pedig tudtommal csak bioboltokban, de ez sima pirospaprikával helyettesíthető. A kókuszolaj pedig egyre több helyen kapható, nagyáruházakban, drogériákban stb. Ehetjük tortilla csipsszel, szendvicsben, főtt tésztára téve (lásd mac and cheese), vagy szétteríthetjük sütőben sült, rakott ételek tetején is. Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma 3 nagyobb répa 2 nagyobb krumpli 2 evőkanál kókuszolaj 3 evőkanál sörélesztőpehely (gluténmentes változata is van) 1 kicsi gerezd fokhagyma 1 teáskanál füstölt pirospaprika (sima paprika is jó) 2 teáskanál natúr ételízesítő só bors fél citrom kifacsart leve A hagymát, répát és krumplit megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk (úgy gyorsabban megfő). Egy lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal és ételízesítővel, és a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymával megfőzzük, közepes lángon, fedő alatt. Amikor kész, a főzővíz kb. felét leöntjük róla egy tálba, és félretesszük, mert a végén még kellhet. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a sörélesztőpelyhet, a citrom levét és a füstölt paprikát (ha sima pirospaprikát használunk, akkor a füstölt íz nyilván nem lesz jelen, de úgy is finom). Botmixer segítségével krémesítjük, és ha túl szilárd, a főzővízzel, növényi tejjel és/­­vagy némi extra kókuszolajjal hígíthatjuk. Szendvicskrémnek jobb, ha kicsit szilárdabb és egy kicsit darabosabb, de ha pl. mártogatós szósznak készítjük valamikor máskor, akkor lehet hígabb, és sokkal simább is. The post Vegán sajtkrém recept répából és krumpliból – mártogatós, szendvicskrém vagy sütőben sült dolgok felső rétege is lehet appeared first on VegaNinja.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

A ti kezetek hogyan bírja a hideg időt? Az enyém sehogy, mert kiszárad és véresre reped, emiatt pedig még mindig keresem a legmegfelelőbb kézkrémet. Legutóbb a @sante_naturkosmetik intenzív regeneráló kézkrémét vettem meg, hogy hátha ez segít. Elvileg 6 f

2019. január 25. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.


Az összes 'kókusz' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!