Kajsziparfé
tovább a teljes receptért »
Honnan ered a sárgabarack szó, és honnan a kajszi? Mi a különbség közöttük? Igazából semmi, ugyanarról a gyümölcsről van szó. Mégis van valami különleges vonása, mégpedig az, hogy kajszinak több köze van a szilvához, mint az őszibarackhoz. Miért hívjuk baracknak mégis? Aprócska tévedés ez a részünkről, és nem véletlen, hogy a világ többi nyelvén két teljesen külön szó használatos erre a két gyümölcsre. Akkor már inkább hívjuk sárgaszilvának! :) A kajszi szó amúgy török eredetű, a barack pedig görög. Az előbbit a török hódoltság idején kezdték nálunk termeszteni, így jött vele a neve is. A(z őszi) barack pedig görög szó, ami latin, német és szláv közvetítéssel jutott el hozzánk. Így azt lehet mondani, hogy ez a két gyümölcs szépen leírja a minket körbeölelő népek sokaságát.
E kis bevezető után pedig jöjjön a FAGYI, ahogy a Kertkonyha facebook oldalán nemrég megszavaztatok.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
[...] Bővebben!
« Nyersétel tanfolyam a Nyersétel Akadémián | 7 gyümölcs, amit meg kell kóstolnod grillezve » |
|
|