Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Tojás nélküli, vegán cukkinitócsni
Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe
Gluténmentes sütik házilag: titkos trükkel tehetjük finomabbá
Medvehagymás cukkinis quiche (vegetáriánus, vegán)
Zellergyökér vagy árpa?
levél receptek
Vöröslencsés raguval töltött káposzta
Több töltött káposzta receptet megosztottam már, de ez olyan finomra sikeredett, hogy le kellett írnom Nektek. Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta savanyúkáposzta levelek 40 dkg vöröslencse 1 nagyobb sárgarépa 2 nagy fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 20 dkg rizs 3 ek. pirospaprika olaj babérlevél, só, köménymag, majoranna — 2 dl passzírozott paradicsom Elkészítés: A rizst […]
Tavaszi főzőkurzusok Zizi konyhájában + új hírlevél
2024. február 29. Zizi kalandjai
Nagyon itt a tavasz szele (és még csak holnap lesz március), kinyíltak a hóvirágok, kibújt a nárcisz, a jácint, a tulipán a kertben, kirügyeztek a fák. Remélem nem lesz ezután fagy, hogy minden kárba vesszen. Már többen érdeklődtetek, hogy lesznek-e főzőkurzusok, ha igen, mikor. Jelentem, végre odaértem, hogy így a tavaszhoz közeledve meghirdessek néhány időpontot. Aki szeretné megtanulni a… Source
Gombás-lencsés pásztorpite
Igazán zamatos, fehérjében és tápanyagokban gazdag, laktató egytálétel- pásztorpite receptet hoztam. Hozzávalók: 20 dkg csiperkegomba 1 konzerv lencse 2 közepes sárgarépa 1 nagy fej hagyma 2 ek. sűrített paradicsom 3-4 gerezd fokhagyma rozmaring, kakukkfű, vegeta, babérlevél, só -ízlés szerint 2 ek. olaj — 1 kg burgonya 4 ek. növényi margarin 2 ek. vegaföl 4 ek. […]
Nyílt levélben kérik az USA mezőgazdasági miniszterét, hogy tegyen lépéseket a húsfogyasztás csökkentésének érdekében
2024. január 18. Prove - a világ vegán szemmel
Több mint 250 szervezet, tudós és szakértő írta alá azt a levelet, amit az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszterének címeztek. A levélben arra szólítják fel Tom Vilsacket, hogy igenis foglalkozzon az amerikaiak magas hús- és tejtermékfogyasztásával. A húsfogyasztás ugyanis nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. A levelet aláírta többek között a ProVeg US, a Greenpeace US és a… The post Nyílt levélben kérik az USA mezőgazdasági miniszterét, hogy tegyen lépéseket a húsfogyasztás csökkentésének érdekében appeared first on Prove.hu.
Lencsefőzelék vegán virslivel
2023. december 30. Prove - a világ vegán szemmel
A hagyományoknak megfelelően az új esztendő első napján érdemes lencsét enni, hiszen az meghozza a szerencsénket. Lencsefőzeléket készíteni, pedig nem olyan bonyolult, még vegán módon sem. Íme egy hagyományos és egyszerű recept. Hozzávalók: 250 g száraz lencse, éjszakára beáztatva 1 fej hagyma kevés olaj 1 kávéskanál pirospaprika 1 evőkanál liszt 2 babérlevél 1 gerezd fokhagyma,… The post Lencsefőzelék vegán virslivel appeared first on Prove.hu.
5 szilveszteri vendégváró falat levelestésztából
2023. december 28. Prove - a világ vegán szemmel
A szilveszteri vendégváró falatok vegán módon is elkészíthetőek, mutatunk is öt példát, ahhoz hogy tökéletes legyen az év utolsó estéje. A szilveszter nem lehet teljes virslis kifli nélkül és ha már levelestészta, mutatunk még pár egyszerű ötletet, amivel feldobhatod az újévi partit. Szerencsére a legtöbb bolti leveles tészta teljesen növényi eredetű összetevőkből áll, így vegánként… The post 5 szilveszteri vendégváró falat levelestésztából appeared first on Prove.hu.
Káposztás-spenótos spanakopita
Vegán karácsonyi vacsora főzőtanfolyam egy Fantasztikus menü, amivel új hagyományt teremthetsz magadnak. Részletek és jelentkezés ITT Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Ajándékot kaptam a Bioenergetic kiadótól: Niki Webster – Világjáró vegán szakácskönyv c. szakácskönyvét. Elég sok hasonló szakácskönyvet láttam, de amikor ezt kinyitottam, nem tudtam letenni. Egyszerűen muszáj volt rögtön végiglapoznom, annyira gusztusos és változatos az összeállítás. Kifejezetten fiatalos, lendületes kötet, amelyben ugyanúgy vannak sosem látott különlegességek, mint ismerősebb ételek is. A hozzávalókról ugyanez mondható el, de biztos vagyok benne, hogy a spécibb alapanyagokat is fel lehet kutatni valahol. A teljesség igénye nélkül kis ízeltő a zavarba ejtő kínálatból, mert összesen több mint 75 receptet tartalmaz a könyv - Reggelik Svájcból és Ugandából - Könnyű falatok a közel-keletről és Mexikóból - Családi kedvencek Sri Lankáról és Spanyolországból - Parti kaják Ausztráliából és Kínából és - Édes csemegék Hollandiából és D-Amerikából És, hogy én mit késztettem el belőle először? Naná, hogy a görög spanakopitát! :) Csináltam már egyszer hasonlót , mégis kíváncsivá tett ez a változat, mert ennél a receptnél a spenótot káposztával keverve kell a tésztába tölteni. A párolt káposzta igazi téli étel, volt is itthon egy kis maradék fej káposzta, ami mintha csak erre várt volna. Hozzávalók: - 400 g fejeskáposzta - 300 g mélyhűtött spenótlevelek - 200 g marinált tofu lemorzsolva - 1 póréhagyma - 1 csomag réteslap (9 lap) - 2 ek szárított petrezselyem - 1 kk szárított menta - 1 kk szárított kapor - fél citrom leve - 1 ek szezámmag - 2 kk só - 3 ek olaj - Végy egy nagyobb lábost, és az olajon párold meg a felkarikázott póréhagymát, ami 10 percig tart kb. - Közben vágd finomra a káposztát, és ha kész a hagyma, tedd hozzá. Hagyd párolódni 20 percig. - Keverd bele a spenótot, a szétmorzsolt morzsolt tofut, a citromlevet és a fűszereket. 20 perc további párolást kell majd neki. A párolás közben mindig önts alá pici vizet, hogy tudjon gőzölődni, és nehogy odakapjon. - Ha kész, láss neki az összeálltásnak. Ez nagyon szórakoztató művelet lesz. :) A réteslapokat egyenként olajozd meg és egyik oldalára tegyél egy csíkot a spenótos töltelékből. Görgesd fel a tésztát egy kígyóba, majd fektesd egy kerek, kiolajozott sütőtálba. A megtöltött tekercseket folytatólagosan fektesd le kívülről befelé, majd amikor végeztél, hintsd meg a tetejét szezámmaggal. - Közepes sütőben süsd, amíg a teteje szép barna nem lesz. Elkészítési idő: 60 perc + sütés Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Karácsonyi Szeretet menü Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) The post Káposztás-spenótos spanakopita first appeared on Kertkonyha.
Kedvezz a rovaroknak, ne gereblyézd össze a lehullott falevelet!
2023. november 23. Prove - a világ vegán szemmel
A rendezett gyep rajongóinál esküdt ellenségnek számít a lehullott falevél. Az ilyen kerttulajdonosok rendszerint nem is restek - az igényesség jegyében - kellő gyakorisággal gereblyét ragadni. Tudósok azonban rámutattak, hogy az avar létfontosságú a rovarvilág számára. Az ősz beköszöntével, különösen akkor, amikor már a vénasszonyok nyara is végképp elmúlt, és a fák elkezdik hullajtani leveleiket,… The post Kedvezz a rovaroknak, ne gereblyézd össze a lehullott falevelet! appeared first on Prove.hu.
Fakulnak a színek, fogynak a díszek...
2023. november 18. Élj harmóniában
Fakulnak a színek, fogynak a díszek.... a fákról lassan lehullik minden ékes levelük, elveszítik lombkoronájukat, és visszahúzódnak belső, csendes világukba... Közeleg a tél... ilyenkor a természetben minden visszavonul, elcsendesül, egyes élőlények hibernálják magukat, míg vannak akik délre költöznek. Lassan ránézésre inaktív lesz a táj, de valójában csak visszavonul és készül a tavaszi megújulásra. A tél az emberek számára is a visszavonulás, elcsendesedés, befelé fordulás ideje... ilyenkor annak érdekében, hogy tavasszal megújult energiákkal éljük az életünket, fontos figyelmet szentelni a pihenésnek, elcsendesedésnek....
ősz, ősz, ősz... Az az igazi novemberi, esőáztatta, nedves, ragadós avar
2023. november 5. Élj harmóniában
ősz, ősz, ősz... Az az igazi novemberi, esőáztatta, nedves, ragadós avar Fák lombok nélkül, korhadó falevelek, eső, fényhiány és napfény váltakozó tánca ... megkezdődött a természetben a visszahúzódás... Amikor csak látom, hogy kisüt a nap, kicsit kimegyek a szabadba, mert nem tudhatom mikor lesz legközelebb lehetőség újra érezni a bőrömön a nap simogató sugarait. A fák, bokrok megválnak pompájuktól, behúzodik az életenergiájuk a fa belsejében. Külső szemlélő számára, lassan teljesen inaktívnak tűnnek... pedig az élet ott lüktet a belsejükben, de visszavonultak kicsit a világtól annak érdekében, hogy megpihenjenek és majd tavasszal újra tele energiával, csodás pomájukkal nyűgözhessék le a világot:) A környezeti hatások, az emberek szevezetére is hatással vannak... A mi életenergiánk is visszahúzódik novemberben... Ez részben érzékelhető a hideg kezek lábak terén, a bőrnél a kiszáradáson, összehúzódáson, és a belső energiánk megnövekedésén - erősödő étvágyon. Ez az étvágy segít biztosítani, hogy télre megfelelő védekező zsírréteget építhessen a tested. Ne ilyenkor kezdj fogyókúrába:) Azzal tudod legjobban támogatni ilyenkor a tested természetes folyamatait, ha kicsit visszavonulsz a külvilágtól, a találkáktól, programoktól és hagysz időt magadnak töltődésre, pihenésre.
Sütőtökös dhál
Hozzávalók: 25 dkg vöröslencse 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1/2 ek reszelt friss gyömbér 6 currylevél 1/2 kk aszafoetida 1/2 kk őrölt csili (ízlés szerint) 3/4 kk kurkuma 40 dkg tisztított, felkockázott sütőtök 2,5 kk só 3/4 kk garam maszala 1/2 ek citromlé 2 ek apróra vágott korianderzöld néhány kanál joghurt a tálaláshoz Egy lábosban felmelegítjük az olajat. Illatosra pirítjuk benne a fekete mustármagot. Ha megvan, beletesszük a gyömbért és a currylevelet, és néhány másodperc kevergetés után rászórjuk az aszafoetidát, a csilit és a kurkumát. Elkeverjük, és a fűszeralapba forgatjuk a sütőtököt és az alaposan megmosott vöröslencsét. Felengedjük 8 dl vízzel, megsózzuk, és addig főzzük, míg a lencse krémesre fő . Ha túl sűrű lenne, adunk még hozzá vizet. A legvégén belekeverjük a garam maszalát, a citromlevet és a korianderzöldet. Tálalásnál adunk hozzá joghurtot.
Hoztam nektek egy kis őszt
2023. szeptember 22. Élj harmóniában
Hoztam nektek egy kis őszt:) Az őszi szél módszeresen kezdi kiszárítani a fák, bokrok leveleit, virágokat, füveket.. egyre színesebb az erdő... Fantasztikus száraz falevél illat lengi be az erdőt, amely keveredik a fenyők mézédes gyantájával, ahogy az erős szél intenzíven összeturmixolja az illatokat és mindig más más keverési arányban próbálja velük elkápráztatni az ember érzékeit... A napsugarak megcsillannak a színes őszi faleveleken, a fák ágai között a sziklákon és a talajon az avaron. Igazi csoda szeptember közepén az is, hogy trikó nélkül lehet napozni, érezni ahogy a meleg napsugarak körbeölelik a testem. Mindig lenyűgöz a természetben a fények, színek, illatok formák változatos variációja A nap már ma is 18:50 körül ment le... a túrákat egyre korábban kell befejezni:, de azért szuper volt még ma is a Nagy Kevélyen vacsorázni. Holnap szombaton lesz az őszi napéjegyenlőség... mit is jelent ez... mostantól a nap folyamán a sötétebb órák hoszabbá válnak, mint a nappalok... belépünk a sötétebb időszakba:( elérkezik a befelé fordulás, visszavonulás ideje. Érdemes előre tudatosan felkészülni arra, hogy az elkövetkezendő hónapokat mivel és hogyan töltöd, ez a lelassulás, visszahúzódás ideje. Én már megannyi tanulnivalómat elkezdtem sorba rendezni és könyveket vettem sorra, amiket el szeretnék majd olvasni. Kedvenc téli elfoglaltságunk, amikor túrák képeit nézzük és képzeletben újra végigjárunk megannyi napsütötte erdei ösvényt:) ... és persze imádok sütni főzni... nyáron a sütőt nem kapcsolom be olyan gyakran, de télen kiváló a lakás melegítésére is és fantasztikus finomságokat lehet készíteni benne:) Addig is amíg beköszönt a teljes visszahúzódó időszak, amennyit csak lehet menj a természetbe, gyűjtsd be az élményeket, a szép látványt, a napfényt, az illatokat, a formákat, öleld a fákat, simogasd a leveleket, bokrokat, füveket... Csodás őszi napokat kívánok szeretettel Kati
tt van az ősz, itt van újra... megkezdődött az őszülés
2023. szeptember 15. Élj harmóniában
tt van az ősz, itt van újra... megkezdődött az őszülés Még összképileg zöld árnyalatot mutatnak hegyek, de már az őszi szél és lehülés megkezdte a növények kiszárítását, kezdenek sárgulni, barnulni a levelek... és az őszi kikerics halványlila színével gyönyörködteti a szemet Kellemes nyárias kirándulónap.. ugyan az égbolt felhős volt, de ez a Pilis tető nyújtotta panoráma értkét nem csökkentette:) A hétvége is fantasztikusnak ígérkezik, ha teheted menj a természetbe, élvezd az erdők őszi varázsát, gyönyörködj, szimatolj, napozz Mi holnap is ezt tesszük Mindig nagyon boldog vagyok és hálás, hogy ilyen szép országban élhetek Gyönyörű őszi tapasztalatokat kívánok:) szeretettel Kati
Zakuszka télre
2023. augusztus 19. Vegavarázs
Idén először ültettem padlizsánt. Nem sokat, csak 3 palántát vásároltam a helyi zöldségesben. Olyan sok termés lett rajta, muszáj volt krémet készíteni belőle és télre tartósítani. Jövőre is ültetek, annyi már biztos. Hozzávalók: 2 kg padlizsán 1,5 kg kápia 4 nagy befőző paradicsom 1 dl olaj fél kk asafoetida fél kk őrölt feketebors 1 kk füstölt pirospaprika 1 csapott kk őrölt babérlevél Só A padlizsánt tepsibe raktam és fél órát sütöttem, majd mellépakoltam a kápiát és a félbe vágott paradicsomokat is. Még 40 percig sütöttem. Amikor megvolt, elzártam a sütőt, és a zöldségeket hagytam benne kihűlni. Mire kihűlt, könnyedén le lehetett húzni a paradicsom, a kápia és a padlizsán héját is. Egy nagyobb lábosban felmelegítettem az olajat, néhány másodpercig pirítottam benne a fűszereket, majd hozzáadtam a zöldséget. 10-15 percig sütöttem, majd botmixerrel pürésítettem. Sóztam és újabb 15 percig összefőztem. Végezetül üvegbe került, az üvegek pedig a befőzőautomatába. Isteni lesz pirítóson.
Vegán tojássaláta
2024. január 8. Prove - a világ vegán szemmel
Vegán tojássaláta? Igen! A növényi alapú, tojásra hajazó ételek Szent Grálja a fekete só: ezt ehhez a recepthez mindenképp szerezd be, nélküle nem lesz ugyanaz a végeredmény. Ma már szinte minden bioboltban kapható. Ennek a salátának nemcsak az ünnepi asztalon, hanem bármikor helye van az étrendben. De friss leveles salátával vagy rukkolával akár az ebédre… The post Vegán tojássaláta appeared first on Prove.hu.
5 szilveszteri vendégváró falat leveles tésztából
2023. december 28. Prove - a világ vegán szemmel
A szilveszteri vendégváró falatok vegán módon is elkészíthetőek, mutatunk is öt példát ahhoz, hogy tökéletes legyen az év utolsó estéje. A szilveszter nem lehet teljes virslis kifli nélkül, és ha már leveles tészta, mutatunk még pár egyszerű ötletet, amivel feldobhatod az újévi partit. Szerencsére a legtöbb bolti leveles tészta teljesen növényi eredetű összetevőkből áll, így… The post 5 szilveszteri vendégváró falat leveles tésztából appeared first on Prove.hu.
A tudósok mindenkit azonnali klímaaktivizmusra buzdítanak
2023. december 19. Prove - a világ vegán szemmel
Kongatják a vészharangot a klímatudósok. Úgy látszik, sok évtizednyi publikáció, tudományos munka és figyelmeztetés sem elegendő ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyünk az éghajlatváltozás megállítása érdekében. Közel másfél ezer kutató, tudós és akadémikus írta alá azt a nyílt levelet, ami arra buzdítja az állampolgárokat világszerte, hogy váljanak klímaaktivistákká. A Scientist Rebellion szervezet nevében kiadott levél katasztrofális… The post A tudósok mindenkit azonnali klímaaktivizmusra buzdítanak appeared first on Prove.hu.
5 vegán karácsonyi előétel, amivel istenien indul majd az ünnepi vacsora
2023. december 3. Prove - a világ vegán szemmel
Ez az öt vegán karácsonyi előétel mind méltó arra, hogy megteremtse az ünnepi hangulatot a vacsorához. Ha unod a megszokott recepteket, olvass tovább: ebben a válogatásban a gyors, leveles tésztából készített sós pitéktől a különleges mediterrán előételekig mindenféle ötletet adunk. Advent első vasárnapja körül sokan már az ünnepi menü lázában égünk; azon törjük a fejünket,… The post 5 vegán karácsonyi előétel, amivel istenien indul majd az ünnepi vacsora appeared first on Prove.hu.
Az adaptogének élettani hatásai
2023. november 23. Prove - a világ vegán szemmel
Az adaptogének olyan szintetikus vegyületek (bromantán, levamisol, afobazol, bemetil stb.) vagy növényi kivonatok, amelyek képesek fokozni a szervezet stabilitását a fizikai terheléssel szemben anélkül, hogy növelnék az oxigénfogyasztást. Mindez hogyan hat a működésünkre? Arról Benkő Erzsébet okleveles biológus, a MOTE tagja fejti ki szakvéleményét írásában. A természetes adaptogének emberi felhasználása gazdag múltra tekint vissza -… The post Az adaptogének élettani hatásai appeared first on Prove.hu.
Élő pillangókkal díszített ruhákat mutattak be a párizsi divathéten
2023. november 10. Prove - a világ vegán szemmel
A ,,terráriumruhák néven hivatkozott alkotások az idei párizsi divathét egyik leglátványosabb szereplői voltak a nézők szerint. Jun Takahasi, az Undercover alapítója és kreatív igazgatója élő virágokat és élő pillangókat használt a ruhák díszítéséhez. A PETA ezt követően levelet írt a tervezőnek, amelyben a szervezet elítélte az élő állatok felhasználását. Jun Takahashi válaszlevelében elnézést kért és… The post Élő pillangókkal díszített ruhákat mutattak be a párizsi divathéten appeared first on Prove.hu.
Születésnapi erdőjárás
2023. október 29. Élj harmóniában
Mi jár a fejemben?... a fények, a kellemesen meleg őszi napsugarak, a levelek, a színek, a kék ég, a különböző mintájú őszi erdei szőnyegek Hálásan köszönöm a sok kedves születésnapi köszöntést Nem indult egyszerűen ez a nap, de végül gyönyörű időjárást és csodás élményeket kaptam .
Megérkeztek a csodás őszi divatszínek :)
2023. október 15. Élj harmóniában
Megérkeztek a csodás őszi divatszínek :) és lassan a lombkoronák is kezdenek hullani... a puha, színpompás őszi avarszőnyeg még várat magára, de már a zöld összkép megszínesedett:) Ezen a szombat délutánon hihetetlenül melegen sütött a nap, mitnha nyár lett volna... szinte égette a bőrünket... még naplemente előtt 2 órával se tudtam elhinni, hogy október közepe van:) Az egyetlen ami miatt abba kellett hagyni a heverészést, hogy tudtuk nemsokára lemegy a nap és nekünk még haza kell érni Érdemes ősszel nagy sétákat, kirándulásokat tenni az erdőkben, mert egyre gyönyörúbb lesz minden... Minden évszaknak, korszaknak, élőlénynek vannak csodás kincsei... az ősz egyik különlegessége a színpompa és a puha avarszőnyeg - amin érdemes tudatosan, megfigyelve a pillanatot sokat sétálni. Fantasztikus az érzés, az élmény, ahogy a lábad érintkezik a talajjal és ahogy a lépéseid hatnak a testedre . Hasonlítsd tudatosan össze milyen betonon járni, milyen erdei talajon, sziklás talajon, tűleveleken, avaron, homokon, kavicsokon, etc. sétálgatni... A forró napsugarak még egy nagytestű kigyót (siklót) is kicsaltak az út közepére. Amikor közeledtünk rémülten igyekeztt tovatűnni még a bokor előtt le tudtuk fotózni. Szegény kis helyi lakosok ( élőlények) megrémülnek, amikor hirtelen mi emberek megjelenünk, főleg ha valaki zajt csinál - motorozik, zavaróan bringázik, kiabál, hangosan beszélget, zenét hallgat egy erdőben.. Soha nem szabad elfelejtetünk, hogy az erdő az ott lakó állatok otthona és mi csak vendégek vagyunk szeretettel Kati
Nevetés és erdőjárás
2023. szeptember 16. Élj harmóniában
Őszi hangulatban... már nem csak az erdő kezd színesedni és a fák hullatják leveleiket, de ma kissé borongós, felhős égbolt kísérte utunkat, néha néhány csepp eső jelezte, közeleg az ősz... Ugyan az égbolt borongós volt, de a kedvünk annál kevésbbé... szokásunkhoz híven sokat nevettünk. . Nemrégen egy barátom kérdezte, hogy mi sokat nevetünk a férjemmel?... mi nagyon sokat nevetünk, minden nap többször és sokszor könnyes szemekkel. A hozzám járó emberektől meg szoktam kérdezni mikor nevetett utoljára egy igazán jót és milyen gyakran nevet.. és sokan azt mondják idejét se tudják.... A mai társadalomban az emberek sokszor annyira belefeszülnek a feladataikba, hogy elfeljtik élvezni az életet és ha valami történik, akkor annyira komolyan próbálják venni, hogy nehezükre esik elviccelni:) Gyerekkoromban amikor emberek találkoztak szinte mindig mindenki mesélt vicceket... manapság ritkán hallok vicceket ... A nevetés fontos... Fontos, hogy az életet tudjuk lazán kezelni és meglássuk az élethelyzetekben a humort, a viccet és fontos, mert boldogsághormonokat termel, fájdalomcsillapító, feszültségoldó, szuper a stressz leküzdésében, segít az immunrendszer erősítésében, Nevess sokat szeretettel Kati
Kitchari (Pitta)
2023. augusztus 26. Élj harmóniában
Arról, hogy a kitchari az ájurvédában milyen csodás gyógyító étel már sokszor írtam. Amikor tisztító kúrákat ajánlok vagy csoportosan vezetek ott is ezt fogyasztjuk. Itt olvashatod a kitchariról az alap bejegyzést. További kitchari recepteket a blogon olvashatsz. Ez egy Pitta változat, ami nem hevíti a tested és segít a testben lévő sok hőt elvezetni. Hozzávalók 4 személyre 1 csésze sárga mung dal 1 csésze baszmati rizs 1,5 ujjnyi friss gyömbér meghámozva, feldarabolva 2 evőkanál kókuszreszelék 1 kis marék friss koriander levél összevágva fél csésze víz 3 evőkanál ghí fél teáskanál kurkuma negyed teáskanál só 6 csésze víz Mosd meg külön a rizst és a dalt. Ha van időd, áztasd be néhány órára a mung dalt, majd csepegtesd le. Tedd a gyömbért, a kókuszt, a koriandert és a 1/2 csésze vizet egy konyhai robotgépbe, és turmixold cseppfolyósításig. Melegítsd fel a ghít közepes lángon egy nagy serpenyőben, és add hozzá a leturmixolt fűszereket, majd a kurkumát és a sót. Jól keverd össze, és forrald fel, hogy az íze kijöjjön. Ezután keverd bele a rizst, a mung dalt és a hat csésze vizet. Forrald fel. Fedő nélkül forrald öt percig. Ezután fedd le, és hagyd kissé nyitva a fedelet. Vedd le a lángot, és főzd 25-30 percig, amíg a dal és a rizs megpuhul. Ha úgy érzed szeretnéd a szervezetedet megszabadítani a tél során felgyült salakanyagoktól, szeretettel látlak a Tavaszi Tisztítás általam vezetett otthoni online programra, ahol napról, napra kísérlek végig egy csodálatos ájurvédikus tisztításon. Tapasztald meg a könnyedséget, a jó emésztést, a zavartalan, tiszta gondolatokat. https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyamHa szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok hozzá:) szeretettel Kati felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve
Indiai padlizsánragu
Van egy kedves indiai ismerősöm, ezt a receptet egyszer tőle tanultam. Hozzávalók: 50 dkg padlizsán 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál őrölt római kömény fél teáskanál őrölt koriandermag 1 csokor friss korianderlevél 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 3 dl kókusztej só – ízlés szerint 3-5 evőkanál kókuszolaj Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, felkockázzuk és megsózzuk. Egy […]
Az összes 'levél' találat megjelenítése »