liszt receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Kuglóf

Zöldséges csicseriborsó lepény: a tökéletes gluténmentes sós reggeli

Több lesz a húsmentes recept a holland élelmiszermárkák csomagolásán










liszt receptek

Spárga vajas tésztában

2024. április 8. Vegavarázs 

Hozzávalók: 15 dkg fehér liszt 5 dkg teljes kiőrlésű liszt 1 kk só 10 dkg hideg vaj 3-4 ek hideg víz 50 dkg zöldspárga 15 dkg sajt vékonyra szeletelve (pl. edami, ementáli) olajspray A sót elkeverjük a lisztben, majd belereszeljük a hideg vajat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. Ezután fél órára a hűtőbe tesszük. A hűtőszekrényből kivett tésztát kinyújtjuk, és 10-12 centis négyzeteket vágunk belőle. A négyzetekre teszünk egy szelet sajtot, arra pedig két spárgasípot. A spárgát megfújjuk olajspray-vel, sózzuk, borsozzuk. A tészta két sarkát a fotón látható módon behajtjuk, s összecsípjük, hogy ne jöjjön szét sütés közben. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük.

Sárgabarackos babka

2024. április 2. vegasziget 

A gyerekek nagyon szeretik: 30 dkg liszt (lehet fele-fele teljes őrlésű-finomliszt vagy én most rizslisztet és zablisztet adtam a finomliszthez, kísérletezzek bátran) 5 dkg barna cukor 1,5 dkg élesztő 8 dkg olaj 1 dl langyos növényi tej 1 üveg (300 gr) baracklekvár Elkészítés: Langyosítsuk meg a növényi tejet, majd tegyünk bele egy kiskanállal a receptbe […]

Spenótos tészta sütőben sült gombával

2024. március 31. vegasziget 

Nagyon sok spenót terem a kertben, így próbáljuk nyersen és főzve is enni: készült már belőle spenótos rakott krumpli, rengeteg zölturmix, spenótos lasagne, spenótos palacsinta, spenótos rizotto és most ez a tésztaétel. Egyszerű, gyors, finom. Hozzávalók: fél kg spenót (főzve ennyi), 2 gerezd fokhagyma 2 ek. kölesliszt cukormentes mandulatej (kb. 7-8 dl) só – ízlés […]

Epres crumble

2024. március 24. vegasziget 

Gyors, egyszerű, egészséges, finom. Kell ennél több? ? Hozzávalók: 15 ek apró szemű zabpehely 15 ek zabliszt (vagy 30 dkg kávédarálón durvára darált zabpehely) 1 csipet só 2 csomag cukormentes vaníliás cukor 1 ek. fahéj 6 ek. barna cukor vagy eritrit 6 ek. kókuszolaj vagy olaj — kb. 1/­­2 kg eper 2 ek. keményítő 6 ek. barna cukor […]

Gluténmentes sütik házilag: titkos trükkel tehetjük finomabbá

2024. március 11. Prove - a világ vegán szemmel 

Gluténmentes sütit készíteni sokszor kihívást okozhat, mert nem minden oldható meg annyival, hogy a finomlisztet gluténmentes liszttel helyettesítjük. Ilyenkor jól jön, ha előre letesztelt, már jól bevált gluténmentes sütireceptet követünk. Ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat. Ebbe a válogatásba igyekeztünk olyan gluténmentes sütirecepteket tenni, amelyek sokszínűen lefedik az igényeket mind ízvilág, mind összetevők szempontjából. Ezek között… The post Gluténmentes sütik házilag: titkos trükkel tehetjük finomabbá appeared first on Prove.hu.

Zöldségekkel töltött szamósza

2024. február 25. vegasziget 

Finom vendégváró csemege, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt (lehet fele-fele teljes őrlésű-finomliszt) 4 ek. vaj 2 ek. vegaföl só A töltelékhez: 1 fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 40 dkg zöldborsó 2 nagyobb burgonya 2 sárgarépa 1 kisebb fej karfiol 2 ek. olaj koriander, római kömény, ánizs, kurkuma, gyömbér, só […]

Green Wave Mag - ajándékozzatok egészséget karácsonyra!

2023. december 6. vegasziget 

Biztosan emlékeztek, hogy minden évszakban igyekszem 1-1 magyar vállalkozást bemutatni, amely olyan termékeket gyárt vagy termel és ugyanakkor forgalmaz is, amely méltó arra, hogy részletesebben bemutassák. Különösen közel állnak a szívemhez a magyar családi vállalkozások. Most a Green Wave Mag nevű, héj nélküli tökmagokat és azzal kapcsolatos termékeket (tökmagolaj, tökmagliszt) termelő és feldolgozó vállalkozást szeretném […]

Vegán banánkenyér

2023. november 1. vegasziget 

Maradt pár túlérett banán itthon, így a tofu-és sütőtök kockákkal megbolondított és rizzsel tálalt lecsó után banánkenyér sült ma itthon. Hozzávalók: 3 db érett banán, meghámozva 2 bögre búzaliszt 1 bögre dió 3/­­4 bögre étcsokoládé, kisebb darabokra vágva 1/­­4 bögre rizstej 6 evőkanál olaj 6 evőkanál barnacukor 1 tk. sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1 tk. fahéj 0,5 […]

Kakaós, gluténmentes mini muffin

2023. július 25. Élj harmóniában 

Kakaós, gluténmentes mini muffinAz idő lehült, ilyenkor gyorsan kihasználom a lehetőséget és sütök valamit:) A nyári hőségben ritkábban kapcsolom be a sütőt, akkor is csak hajnalban, hogy még kicsit visszahűljön a lakás. Ma végre süthettem :) Barátokhoz megyünk délután, így készítettem kakaós minimuffint . A barátunk Robi gluténérzékeny, így egy gluténérzékeny receptet találtam ki. Amikor elkészült a férjem majdnem az adag felét baracklekvárral frissen el is fogyasztotta. :) Hozzávalók 1,5 csésze hajdinaliszt 0,5 csésze rizsliszt 1 csésze datolyacukor 0,5 csg. sütőpor   vanília  kadmamom por (ízlés szerint) kakaópor  (ízlés szerint) 6 ek. kókuszzsír kicsit több, mint 2 csésze víz  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszzsírt és a vizet. Figyelj rá mennyi vizet vesz fel - a tészta legyen lágy, de ne folyós.  Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát.  Ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel  és ne hagyd sokáig állni.  Adagold a tésztát a muffin formába.  Én most minimuffin formát választottam és színes papírral béleltem ki. Ez ideális ha csak nasinak készítek valamit vagy vendégségbe, mert így ha valaki nem akar egy egész nagy muffint megenni akkor is tud enni belőle.  Tedd  180 fokra előmelegített sütőbe  és süsd készre (kb. 20 p) . Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Focaccia

2023. július 12. Vegavarázs 

A focaccia hagyományos olasz lepénykenyér. Isteni, kívülről ropogós, belül puha, levegős. Magában is fogyasztható, de jó mártogatós is lehet egy nyári partira a barátoknak. Tálalhatsz hozzá zöldségeket, kencéket, salátát, sajtot, gyümölcsöt.  Azt olvastam valahol, hogy a focaccia a pizza ősének számít, a New York Times-ban így jelent meg egyszer a kettő közti különbség: „a focaccia sok kenyér kevés feltéttel, a pizza pedig sok feltét egy kis kenyérrel”.  A tésztája lágy, én szeretem ezeket hosszasan keleszteni, így éjszaka a hűtőben volt. Ha nincs ennyi időd, nyugodtan keleszd a konyhapulton, úgy 50-60 perc kelesztés után már sütheted is. Hozzávalók: 40 dkg kenyérliszt 2 kk só 2 kk porélesztő Kb. 3 dl langyos víz 2 ek olívaolaj  A lisztben elkevertem a sót és a porélesztőt és a víz hozzáadásával lágy tésztát kevertem. Kb. nokedli tészta állagúnak kell lennie. Lefedtem az edényt és fél órát állni hagytam. Amikor letelt, olajos kézzel áthajtogattam a tésztát, a széleket középre behajtottam, így mentem szépen körbe. Ettől rugalmasabb lett. Ekkor áttetem tepsibe (sütőpapírra) és belenyomkodtam. Lefedtem, ment a hűtőbe. Reggel kivettem a hűtőből és egy órát a konyhapulton hagytam. Közben 220 fokos melegítettem a sütőt. Mielőtt sütőbe toltam, az ujjammal lyukakat nyomkodtam bele, tettem rá paradicsomszeleteket és friss zöldfűszert (rozmaringot, oregánót). Még meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, és nagyjából 20 perc alatt megsütöttem. 

Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény

2023. június 2. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény Tél, december, karácsony Ilyenkor az egyik legideálisabb alapanyag a süteményekhez a dió és magfélék. Ezek táplálók, tele vannak értékes vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal és még a fehérje tartalmuk is elég magas.  A karácsony általában elképzelhetetlen ilyen édességek nélkül. Jómagam nem igazán szeretem a bejglit és bonyolult elkészíteni is. Jobban szeretem az egyszerű dolgokat, ezért ma egy egyszerű süteményt készítettem. A magfélék, diófélék közül pedig a mandula a lehető legjobb választás az ájurvéda és az egészségmegőrzés szempontjából  Arról miért is érdemes mandulát fogyasztani itt olvashatsz bővebben  Ez a mandulás sütemény tepsiben is készíthető, de én most muffin formában csináltam meg, mert így szép kis darabos süteményeket kapok és nem kell a szeleteléssel csem foglalkozni.  Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény Hozzávalók 1,5 bögre hajdinaliszt 0,5 bögre kukoricaliszt 1 bögre kókuszcukor (teljes értékű nádcukorral helyettesítheted) 1 csg. sütőpor  vanília  fahéj  6 ek. kókuszolaj 1 bögre darált mandula kb 1,6 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszolajat és a vizet. Ha a kókuszzsír meg van dermedve én forró vízzel szoktam leönteni és amikor szépen elolvadt a vízzel együtt öntöm a tésztába.  Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel  és ne hagyd sokáig állni. Ha kevés a folyadék akkor tegyél még hozzá annyit, hogy a tészta lágy legyen. Majd adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p).   Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas   Jó évágyat kívánok:) szeretettel Kati

Tespiben sült szójapörköltös penne

2023. május 7. vegasziget 

Hozzávalók: 20 dkg szójagranulátum 1 csapott ek. ízfokozó mentes vegeta 2 közepes vöröshagyma 1 kaliforniai paprika 1 kisebb paradicsom 4 ek. olaj 1 ek. fűszerpaprika 3 gerezd fokhagyma 1 tk. köménymag kakukkfű, borsikafű, majoranna, só – ízlés szerint 1 tk. Erős Pista 1 ek. barnarizsliszt víz — növényi tejföl, növényi sajt Elkészítés: A megpucolt hagymát […]

Vegán répatorta

2023. április 7. Élj harmóniában 

Vegán répatortaA répatorta nagy népszerűségnek örvend, mert nem csak finom, de  egy egészségesebb édesség - lévén az összetevők között reszelt répa, aszalt gyümölcs és valamilyen mag szerepel.  Én tönkölybúzaliszttel szoktam készíteni, de helyette használhatsz teljeskiörlésű és finom búzalisztet is. A mandula helyett használhatsz diót is. Vegán réptatorta Hozzávalók 1,5 csésze tejeskiörlésű tönkölybúzaliszt  1,5 csésze  tönköly finomliszt 1 csésze teljes értékű nádcukor 1 csg  sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1 tk. fahéj 1 tk. kadmamom 1 tk.  gyömbérpor 1 tk. örölt szegfűszeg 1 tk. vanília vagy ízlés szerint 1 csipet só 2/­­3 csésze  naprafogóolaj vagy kókuszolaj 1,5 - 2 csésze víz  1 csésze mazsola 20 dkg  pucolt sárgarépa  10 dkg  mandula Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) A répákat reszeld le durvára vagy aprítsd fel apróra. A mandulát is daráld le picit durvábbra. Készíts elő egy tortaformát - kend ki és lisztezd ki vagy tegyél bele sütőpapírt.  Keverd össze egy tálba a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket. Majd add hozzá az olajat és a vizet, keverd el. A vizet fokozatosan add hozzá, figyeld, hogy a tészta ne legyen folyós. Tedd hozzá a sárgarépát, mandulát és a mazsolát.  A keveréket öntsd a sütőformába és 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre kb. 35-40 perc.  Ha kihült tehetsz mázat is a tetejére porcukorból és citromléből. Én nem szoktam, mert csak felesleges cukor:) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat:) szeretettel Kati

Kakaóbabos, tökmagos gluténmentes muffin

2023. március 20. Élj harmóniában 

Kakaóbabos, tökmagos gluténmentes muffinA muffin formát imádom, bármit le lehet készíteni vele - sósat, édeset, bámilyen variációkat és ideális  reggelire, uzsonnára, de vacsorára is. A tavasz párás, nedves, vizes (kapha) minőségének megfelelően, ma egy kesernyés, fanyar, fűszeres muffint készítettem.  A tavaszi táplálkozásról részletesen korábbi bejegyzésekeben már írtam itt olvasahtod . A kakaó keserű íze és a csípős, fanyar fűszerek ideálisak tavasszal, mert segítenek csökkenteni a szervezetben a nyálka mennyiségét.  Kakaóbabos, tökmagos gluténmentes muffin Hozzávalók  2 csésze hajdinaliszt 1 csg. sütőpor  1 csésze datolyacukor  1/­­2  csésze tökmag 1/­­2 csésze kakaóbab 1/­­2 tk  kardamom 1/­­2 tk fahéj 1/­­2 tk őrölt gyömbér por 1/­­3 csésze napraforgóolaj víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot egy tálba. Keverd hozzá az olajat és annyi vizet, hogy lágy muffintésztát kapj. kb. 1,5 csésze víz. Add hozzá a tökmagot és a kakóbabot.  Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát.   Mindig leírom a muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni.  A dagold a tésztát a muffin formába - amit előtte papírformával bélelj ki vagy ki is vajazhatod, lisztezhete d. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p). Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel Kati

Tofus lasagne

2024. március 24. vegasziget 

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 35 dkg marinált tofu 1 l sűrített paradicsom 8 dl növényi tej 4 ek. liszt só, bazsalikom, majoranna, lestyán, cukor, citromlé – ízlés szerint 1 csomag durum, tojás nélküli lasagne tészta Elkészítés: A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk; és vízen mepároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomot; fűszerezzük és összefőzzük. Eközben a […]

Tojás nélküli, vegán cukkinitócsni

2024. március 10. vegasziget 

Én személy szerint jobban szeretem a cukkinből vagy sárgarépából, brokkoliból készült tócsnit, mint a hagyományos, burgonya alapút. Most egy pikáns, tojás nélküli, cukkinis változat receptjét írom le nektek: Hozzávalók: 2 közepes cukkini 2 dl zabpehely 2 dl vöröslencseliszt vagy csicseriborsóliszt 1 ek. őrölt lenmag 2-3 tk. fokhagymapor só, fekete só (elhagyható), vegeta, bazsalikom – ízlés […]

Lencsefőzelék vegán virslivel

2023. december 30. Prove - a világ vegán szemmel 

A hagyományoknak megfelelően az új esztendő első napján érdemes lencsét enni, hiszen az meghozza a szerencsénket. Lencsefőzeléket készíteni, pedig nem olyan bonyolult, még vegán módon sem. Íme egy hagyományos és egyszerű recept. Hozzávalók: 250 g száraz lencse, éjszakára beáztatva 1 fej hagyma kevés olaj 1 kávéskanál pirospaprika 1 evőkanál liszt 2 babérlevél 1 gerezd fokhagyma,… The post Lencsefőzelék vegán virslivel appeared first on Prove.hu.

Egészségmegőrzés novemberben - aktualitások

2023. november 4. Élj harmóniában 

Egészségmegőrzés  novemberben - aktualitásokNovember van... sorra jönnek az ismerősök és a tanulóim néhányan puffadnak, nehezebben emésztenek vagy  befeszült a nyakuk vagy éppen a derekuk fáj, vannak akinek száraz a bőrük, vannak akik szoronganak, rosszul alszanak, vagy köhögnek, folyik az orruk, megfáztak... Az ájruvéda több ezer éves tudással és tapasztalattal rendelkezik a világ  működéséről és a környezeti hatásokról. Ha Te is megfigyeled a természetet novemberben a hőmérséklet jelentősen lecsökken, a hideg egyre tartósabban lesz jelen az életünkben, egyre erősödik a hideg szél, a hideg szeles napokat, nyirkos, esős napok váltják és sajnos a nappalok is egyre rövidebbek. A sötétség, a hideg és szél az emberi szervezetre is hatást gyakorol. A november a visszavonulás ideje a természetben és az emberek számára is. A hideg miatt egyre kevesebb időt töltünk a szabadban és eljön a beltéri tevékenységek ideje. Lehet, hogy érzed is, hogy Te is visszahúzódóbb vagy és jobban vágysz a meghitt, otthoni, családi légkörre, mint a zsúfolt helyekre. Jól fűtött, meleg otthonunk egy igazi védelem a téli hideg időjárásban. Az állandó fűtés miatt könnyen elfordulhat, hogy kiszárad a nyálkahártyánk és száraz köhögést, torok kaparást vagy éppen orrvérzést is tapasztalhatunk. A légutak védelmének érdekében érdemes figyelni a párásításra is. A párásítás mellett használhatsz légzést könnyítő vagy éppen hangulat javító illóolajokat is. Az időjárás változásai és az óraátállítás miatt, a bioritmusod is zavart szenved, fáradtabbnak érzheted magad. A szervezetednek, egy két hét szükséges, mire újra egyensúlyba kerül. Addig is kerüld az esti programokat, éjszakázást, túl sok tevékenységet, engedd meg a szervezetednek a pihenést, próbálj korán lefeküdni. Napközben ha süt a nap használd ki és sétálj a napsütésben. Ragadj meg minden alkalmat, hogy napfénnyel töltekezz. Egy olyan időszak kezdődik, hogy nem tudhatjuk mikor lesz a következő alkalom, amikor felhőmentesen süt a nap. Ahogy a természetben is láthatod, hogy a növények kiszáradnak, úgy a szárazság a szervezetedben is megnyilvánul.   A bőr és az izmok vérellátása csökken, így a bőröd kicsit összehúzódik, kiszárad és az izmokban is feszültség keletkezik. A vér ahogy visszahúzódik a tested belseje felé, a kezek és a lábak hidegebbé válnak és a gyomorban viszont erősebb lesz a vérellátás, ami erősebb étvágyat eredményez. Ne most kezdj fogyókúrázni:)   Annak érdekében, hogy télre védekező zsírréteget tudj növeszteni, a tested kevésbé fogja kívánni az intenzív testmozgást és sokkal jobban vágyik majd a kalóriadúsabb étkezésekre. A hideg miatt megnő a szervezeted belső igénye a tartalmasabb, nehezebb, zsírosabb ételek iránt. A tested novemberben alapozza meg a téli védekező zsírrétegedet, ezért ne lepődj meg ha erősebb étvágyat tapasztalsz és többet eszel - ez teljesen természetes. A szervezeted ilyenkor meghálálja a plusz kalóriákat, melyek biztosítják a tested téli  melegen tartást. A legjobb zsírforrás a ghí - tisztított vaj. A Dm-ben ,Müllerben is kapható bio ghí, de itt a blogon is találsz receptet, hogyan tudod elkészíteni.  https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­05/­­hogyan-keszits-ghit-tisztitott-vajat-es.html Az ételeket készítsd ghível és amikor elkészült a tálalás előtt, csorgass az ételre egy kanál ghít vagy olívaolajat. Általában, a mikor nagyon erős édesség utáni vágyad van, a szervezeted zsírra vágyik valójában. Kerüld a finomított cukrokat, egyszerű szénhidrátokat, fehérlisztes termékeket, inkább teljes értékű ételeket, összetett szénhidrátokat kezdj fogyasztani. Tanácsok  Vata alkatúaknak Akik Vata alaktúaknak  az év ezen időszakában kell különösen odafigyelni egyensúlyuk fenntartására.   A Vata-k a hideg és szél hatására ilyenkor tapasztalhatnak feszülő izmokat, nyakmerevséget, fájdalmakat a testben, székrekedést, puffadást, száraz köhögést, idegességet, szorongást, alvás zavart, bőrszárazságot. A hirtelen hőmérséklet csökkenés könnyen hoz létre meghülést a vata emberek szervezetében és a legyengült iszervezetük miatt miatt fogékonyabbá válhatnak a kórokozókra is. Ne engedd magad kihűlni, öltözz melegen és fogyassz a nap folyamán rendszeresen meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vizet.   Ideális választás a Vata tea, amit készen is meg tudsz vásárolni vagy készíthetsz is magadnak. Recetet a blogon itt találod: https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2023/­­11/­­vata-tea.html Végezz naponta olajos önmasszázst, ez felmelegíti a tested, segít védekezni a hideg ellen, erősíti a szervezeted védekező képességét. https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2016/­­03/­­hogyan-vegezz-otthoni-ajurvedikus.html Ne hagyj ki étkezést, próbálj minden nap ugyanazon időben reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Egyél tápláló, de könnyen emészthető, frissen készült, meleg, szaftos, zsíros, édes, földelő ételeket. Ilyenkor természetes, ha a tested zsírra vágyik - ghí, vaj, olívaolaj na és a jó kis magok, mint a dió, szezámmag... ne fukarkodj egyikkel sem. A magokat főzd, süsd ételbe vagy áztasd fogyasztás előtt.  A vataknak tejtermékek és búzafélék is ideális választás november hónapra.  Novemberben jöhetnek a finom édességek, sütemények. Készíts egészséges alapanyagokból édességeket, teljes értékű barna nádcukorral vagy datolyacukorral, teljes értékű lisztekkel süteményeket. itt a blogon nagyon sok muffin, sütemény és keksz receptet találhatsz. https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­search/­­label/­­receptek Egy szuper étel ilyenkor a puri, ami egyfajta ghíben kisülét lepénykenyér. https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2019/­­10/­­puri-friss-elesztomentes-indiai.html Ideális választás egy Vata kitchari is https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2023/­­09/­­kitchari-vata.html Kerüld a hideg ételeket, italokat, nyers zöldséget, nyers gyümölcsöket és a száraz ételeket - pl pattogatott kukorica, puffasztott ételek. valamint kerüld a csípős, fanyar és keserű ízeket. Ne fogyassz aszalt gyümölcsöket, mert nagyon szárító a hatásuk. Ideális a vata-knak a kompot, párolt gyümölcsök és az aszalt gyümölcsök áztatva. Feküdj le 22 óra előtt. Reggel ne kelj túl korán, ha teheted aludj 7 óráig. Ha úgy érzed napközben fáradt vagy nyugodtan dőlj le picit.   A Vata-k kerüljék a megerőltető testmozgást, könnyed jógázás, nyújtás vagy torna ideális lehet. Tanácsok  Pitta alkatúaknak A pittáknak, kifejezetten kedvező a november. Végre lehűlt az időjárás élvezik, hogy nagy sétákat tehetnek a természetben, nincs elviselhetetlen hőség. Ez egy ideális időszak a pittáknak. Végezz naponta, vagy hetente néhány alkalommal olajos önmasszázst. A pittáknak is fontos, a tápláló ételek fogyasztása. Étvágyuk novemberben igencsak megnő. Ne hagyj ki étkezést, próbálj minden nap ugyanazon időben reggelizni, ebédelni, vacsorázni. A pittáknak is kellenek a friss, tápláló, zsíros ételket. Természetes, ha a tested zsírra vágyik - ghí, vaj, olívaolaj.   A magokat, dióféléket csak kis mennyiségben fogyaszd.  A tejtermékek és búzafélék pittáknak is is ideális választás november hónapra. Feküdj le 22 óra előtt. Ha úgy érzed napközben fáradt vagy nyugodtan dőlj le picit. A Pitta alkatúaknak is fontos, hogy ne terheljék túl magukat testgyakorlással, inkább a könnyed jógázást, nyújtást vagy tornát részesítsék előnyben.   Tanácsok  Kapha alkatúaknak A kapha típusok nem kedvelik a hideget. A száraz, szeles napok könnyedséget hoznak számukra, de az esős, párás, felhős napokon tompának, nehéznek akár depisnek érezhetik magukat. A kapháknak akárcsak a vata-knak fontos a melegítés. Ha kapha alkatú vagy, öltözz melegen és fogyassz meleg ételeket, meleg italokat, csípős, fűszeres gyógyteákat. Végezz hetente néhány alkalommal olajos önmasszázst, ami segíti a tested melegítését és erősiti az immunításodat. A kapha alkatúként óvatosan táplákozz, mert nincs szükséged komoly zsírréteg felépítésére. A túlzott evés, édességek, tejtermékek, kenyérfélék nagyobb mennyiségű fogyasztása csak a nyálkásodást fogja elősegíteni, így légy az éktezéseknél mértékletes.  A kapháknak mehetnek a keserű és csípős ízek, melyek segítik csökkenteni a tompaságot. Feküdj le 22 óra előtt. Reggelj kelj fel leehtőleg 6 óráig, de legkésőbb 7 órakor. A kaphák hajlamosak túlalvásra, nagyon kell figyelniük arra, hogy ne tegyék, mert az fokozza a nehézséget és tompaságot a testükben és elméjükben. Napközben se nagyon pihenj le. A kaphák hajlamosak a lustaságra, így tudatosan kell minden napjukba beilleszteni egy kis testmozgást. Visszavonulás A november csodás időszak visszavonulni kicsit a nyüzsgéstől, élvezni az otthonunk melegét, a nyugit, a családi légkört, a finom ételeket. ez az időszak a visszavonulás, a földelés, a stabilitás, a nyugalom ideje. Én ilyenkor rendszeresen szoktam a sütőt használni... nem csak felmelegíti  a lakást, de sok tápláló finomságot tudok benne készíteni... kenyér, zsemle, muffin, pogácsák, sütemények, kekszek. A táplákozásban kiemelt szerepet kap ilyenkor az alma, a dió, a szezámmag,    sütőtök, sárgarépa, cékla és a férjemnek a burgonya. Szuperek a levesek, dhalok, jó kis főtt gabona ételek, és a kásák. A blogon a zabkásától kezdve, a leveseken, dhalokon át, megannyi gabonás és különféle sütemény, keksz, muffin és pogácsa receptet is találsz.   https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­search/­­label/­­receptek Az ételekhez sok melegítő hatású fűszert használok ősszel és télen - gyömbér, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg. A szervezetedet néhány egyszerű praktikával, gyógynövényes készítménnyel is könnyen tudod támogatni a hideg évszakban.. Ha átfázol, mielőbb szüntesd meg a testben lévő hideget - ehhez vegyél forró zuhanyt vagy forró lábvizet és készíts melegítő gyógyteákat pl gyömbértea itt olvashatod vagy a másik kedvencem   blogomról a immunerősítő tea itt olvashatod      https:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2021/­­01/­­ajurvedikus-gyomberes-immunerosito-ital.html A kórokozók megtapadásának megakadályozására és az orrnyálkahártya nedvesítésére olajozd az orrjáratod. Az orrdugulás megelőzésére, a nyálka eltávolítására használj speciális orrolajat (Nasya Oil) A kapháknak sokat segít akár fejfájás megelőzésére és a belső tompaság felszámolására. A  netti is ideális választás lehet az arcüregek tisztántartására. Örömteli, nyugalmas, töltekezős novemberi napokat kívánok:) szeretettel: KAti Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­ajurveda-eletmodtanfolyam Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne, ha egy tapasztalt szakember kísérne végig a változás útján lépésről, lépésre személyes igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni ájurvédikus és táplálkozási életmódtanácsadásra. https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­eletmodtanacsadas

Tej-és tojásmentes palacsintatészta alaprecept

2023. október 12. vegasziget 

Ígértem a FB oldalon egy tej-és tojásmentes palacsintatészta receptet, ez következzen: 25 dkg finomliszt 25 dkg zabpehelyliszt 2 dl buborékos víz kb. 8-10 dl növényi tej 1 csipet só 3-4 ek. olaj ELkészítés: Minden összetevőt elkeverünk (érdemes botmixerrel összedolgozni), úgy, hogy a a vizet és növényi tejet apránként adagoljuk hozzá, hogy nehogy túl sok legyen, […]

Cukkini ropogós

2023. július 23. Vegavarázs 

Hozzávalók: 2 közepes cukkini 1,5 kk só 3 ek liszt 2 ek kukoricadara egy csipet őrölt feketebors egy marék reszelt sajt A cukkini két végét levágjuk, megmossuk és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk és állni hagyjuk 15 percig. A levet, amit enged, nem kell leönteni róla, akkor jó, ha a kész massza inkább híg lesz, nem túl száraz. Elkeverjük az összes többi hozzávalóval. Tepsibe sütőlapot teszünk, kicsit megolajozzuk, beletesszük a cukkinis masszát és vékonyra elegyengetjük. A tetejét megfújjuk olajspray-vel és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Zablisztes vegán epertorta

2023. június 23. vegasziget 

Hozzávalók: 30 dkg zabliszt0,5 tk. sütőpor 0,5 tk. szódabikarbóna 2 lenmagtojás (2 ek. lenmagpehely, 2 ek. víz) 4 dl növényi tej 13 dkg olaj vagy növényi margarin 10 dkg barnacukor ízlés szerint vanília A krémhez: 1 doboz növényi mascarpone 4 dl növényi tejszínhab 25 dkg natúr tofu 1 citrom leve 1 citrom héja — bármilyen […]

Gombaraguval töltött gluténmentes, vegán palacsinta

2023. május 25. vegasziget 

Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg hajdinaliszt 5 dkg tápióka keményítő 40 vagy 45 dkg víz 1 csipet kurkuma 3-4 ek. kókuszolaj ha szeretnénk (csak sósan fogyasztjuk): felaprított metélőhagyma Hozzávalók a gombaraguhoz: 50 dkg gomba 1 db sárgarépa 1 marék friss spenót 1 kaliforniai paprika 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma vegeta, kakukkfű, só kb. 2 dl […]

Vasárnapi ebéd, ahogy mi szeretjük

2023. április 30. Élj harmóniában 

Vasárnapi ebéd, ahogy mi szeretjük Vasárnapi ebéd, ahogy mi szeretjük Szabadon, kék ég alatt, zöld fűben, gyönyörű napsütésben, madárcsicsergéssel és szellősusogással a háttérben... és friss kakukkfűvel Utána kellemes heverészés és nem csinálunk semmit Teljesen dîjmentes annyi az ára, hogy idáig fel kell sétálni csekély ár egy ilyen csodáért . Jah és persze némi főzést is igényelt. A mai menü fűszeres mung dhal, kardamomos kókuszos basmati rizs, cukkinis sárgarépás subji (friss haza alapanyagból), kukoricalisztes zsemle és zablisztes csokis datolyás muffin.

Gluténmentes zöldséges lepény

2023. március 25. Élj harmóniában 

Gluténmentes zöldséges lepénySzeretek sütni... süteményt, muffint, pogácsát és persze lepényeket.  A lepényeket, akárcsak a bögrés sütiket, muffinokat nagyon szeretem, mert gyorsan, könnyen elkészíthetőek, nem kell sokat bajlódni a mérlegeléssel.   Ma egy tápláló, egészséges gluténmentes lepényt készítettem. Gluténmentes zöldséges lepény Hozzávalók 1 púpos csésze rizsliszt 1 púpos csésze csicseriborsóliszt  3/­­4 csésze olívaolaj 1 csomag sütőpor só vegyesen fűszerek ízlé szerint ( k urkuma,  asafoetida (hing), koriander, római kömény, gyömbér)  Csinálhatod olaszosra is ( bazsalikom, oregánó, feketebors, kakukkfű, rozmaring) 1,5 - 2 bögre víz  1 púpos csésze brokkoli  1 púpos csésze édeskömény  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!  Az előkészítéshez mosd meg a brokkolit és az édeskömény gumót és vágd kisebb darabokra.  A liszteket , sütőport, fűszereket keverd  össze egy tálba, majd tedd hozzá az olajat és önts hozzá a vizet fokozatosan. Annyi vizet tegyél hozzá, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát kapj, de elváljon szépen az edény falától. Keverd jól el. Keverd hozzá a zöldségeket, majd a  masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett tepsibe. Tedd a sütőbe és kb. 180 fokon süsd addig, amíg jól  átsül.(kb. 30 p) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti

Házi durumtésztából készült lasagne

2023. március 6. Vegavarázs 

A feltét természetesen azon múlik, hogy mi van itthon vagy minek van szezonja. Én sok paradicsomos zöldségszószt, lecsót, stb. főzök be, ezekkel csak nyakon kell önteni a lasagne tésztát télen és betolni a sütőbe. Nem szoktam megfeledkezni az olyan alapanyagokról, mint a sült padlizsán, a spenót, a sütőtök vagy a mángold. Hozzávalók (4-6 személy részére): A tésztához: 25 dkg durumlisztből 1,25 dl langyos víz 1 tk só fél ek olívaolaj A feltéthez: 1 aprított paradicsom konzerv 1 üveg (3,5 dl) saját sült zöldségkrém  4-5 dl víz (nagyon sűrű volt a sült zöldségkrém) 1 lencse konzerv egy ek friss zöldfűszer aprítva fél kk asafoetida 6 dkg vaj 6 dkg liszt 8 dl tej Egy kevés őrölt szerecsendió  40 dkg reszelt sajt Só, frissen őrölt feketebors Először összegyúrtam a tésztát: a lisztben elkevertem a sót és az olajat, vízzel kemény tésztát gyúrtam és kidolgoztam. Fél órán át pihentettem, közben előkészítettem a feltéteket. A besamellhez felolvasztottam a vajat, elkevertem benne a lisztet, fél perc múlva felöntöttem tejjel és habverővel kevergetve közepesen besűrítettem. Közben sóztam, borsoztam.  A paradicsomot egy tálba öntöttem, hozzákevertem a sült zöldségkrémet (ennek híján lehet 2 doboz aprított paradicsom), fűszereztem sóval, borssal, friss zöldfűszerrel. Vízzel is higítottam, mert a zöldségkrém nagyon sűrű volt. Végezetül belekevertem a főtt lencsét is. Lereszeltem a sajtot.  Amikor minden megvolt, a tésztát tésztagéppel a megfelelő vastagságúra nyújtottam és kockákra vágtam. Fogtam egy sütőtálat, kicsit kiolajoztam és tettem bele egy keveset a paradicsomszószból. Ezt szép sorban kirakosgattam a tésztalapokkal, jött rá megint a paradicsomszósz és a besamell harmada. Megszórtam a sajt harmadával, majd újra tészta, paradicsom, besamell és sajt. Végezetül kiraktam a maradék tésztával, ezen elsimítottam a maradék besamellt és megszórtam a maradék sajttal. Nem fedtem be, mert a házi tészta könnyen átfő. 180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütöttem. 


Az összes 'liszt' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!