sajt receptek - Vegetáriánus receptek

sajt receptek

Sajttal töltött kifli

2017. szeptember 4. Beautilicious 

Beköszöntött az ősz. Indul a sütőtök szezon. Jeeee! Amellett, hogy nagyon finom, nagyon egészséges is. Imádok sütőtökből sütni, ezért ma összedobtam egy kis finomságot. Kifliket sütöttem, és megspékeltem egy kis sajttal. :) Hozzávalók - 200gr sütőtök - 100gr light krémsajt - 30gr búza sikér - 30gr útifűmag héj - 175gr zabliszt - 35gr tökmagliszt - só - szódabikarbóna - fél citrom  leve - reszelt sajt Így készítsd - A sütőtököt turmixold le a krémsajttal - egy tálba keverd össze a száraz alapanyagokat - öntsd bele a tálba a sütőtökös pépet, majd add hozzá a fél citrom levét - gyúrd össze a masszát - feled meg a masszát - nyújtsd ki mindkettőt köralakúra, majd vágd 8 egyenlő részre - Reszelj rá sajtot, majd egyesével tekerd fel a cikkeket - Süsd 180fokon 30percig

Ismét startol a budapesti Vegan Food Fest – most a város tetején!

2017. szeptember 2. VegaNinja 

A WestEnd Tetőkertjére költözik szeptember második hétvégéjén Magyarország egyik legizgalmasabb gasztrofesztiválja, a kifejezetten növényi ételekre specializálódott Vegan Food Fest. Immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a növényi ételek ünnepe védjegyet viselő Vegan Food Fest, ahol az érdeklődök betekintést nyerhetnek a növényi alapú ételek izgalmas sokszínűségébe. A rendezvény egyik különlegessége, hogy mindegyik kiállító egy olyan előétellel, főétellel vagy desszerttel készül, amelyet csak a négy napos rendezvény keretein belül lesz lehetőség kóstolni. Azaz sem a rendezvény előtt sem a rendezvény után, nem teszik étlapra a vendéglátó egységek a kifejezetten Vegan Food Festre megálmodott ételkülönlegességeiket. Az egyedi gasztro-kreálmányokon túl természetesen a sokak által megszokott ételek vegán megfelelőjét is lesz lehetőség majd beszerezni. Kóstolhat majd a nagyérdemű tejmentes fagylaltokat és jégkrémeket, vegán hamburgereket és hotdogokat, érlelt sajt és felvágott alternatívákat, nyers ételeket, és kihagyhatatlan veganizált magyar, valamint nemzetközi konyhai fogásokat. Magyarország kedvenc vegán, vegetáriánus és vegán-barát éttermei, cukrászdái, street foodosai és bisztrói gondoskodnak majd a négynapos ízkavalkádról. Neked csak azt kell eldönteni, hogy melyik finomságot kéred. Az ajánlat négy napig áll, ne hagyd ki ezt lehetőséget és látogass el szeptember 7. és 10. között a főváros központjában található WestEnd pláza parkosított Millenium Tetőkertjére. További információk a rendezvényről, illetve a kiállítókról a facebook eseményre kattintva megtekinthetők: https:/­­/­­www.facebook.com/­­events/­­164274440802945 Helyszín: 1062. Budapest, Váci út 3. (WestEnd Millenium Tetőkert) Dátum: 2017.09.07.-10. Nyitva tartás: 10:00 – 22:00 Belépő: A rendezvény ingyenes! The post Ismét startol a budapesti Vegan Food Fest – most a város tetején! appeared first on VegaNinja.

Élő növényi sajtos és tejek, nyers finomságok nem csak laktózérzékenyeknek

2017. augusztus 28. Gitta nyersétel blogja 

Élő növényi sajtos és tejek, nyers finomságok nem csak laktózérzékenyeknekMegjelent a legújabb könyvem ! A sorban a nyolcadik :) Élő növényi sajtok és tejek  Saját fotókkal megjelent a legújabb könyvem! Növényi alapanyagokból készült tejek, sajtok, és az ezekkel készült élő ételek receptjeit osztom meg a kedves Olvasókkal. A napokban kikerülnek a könyvesboltokba is, meg lehet vásárolni... Ajánlom szeretettel :)

Kókuszos rozsos keksz - vegán

2017. augusztus 22. BioBrigi 

Kókuszos rozsos keksz - vegánEgy régen megírt poszt, amit elfelejtettem anno közzétenni. Kb. egy éves lehet. Arra emlékszem, hogy elég törékeny volt a tészta, és könnyen megégett, ha nem vigyáztam. Rongybaba konyhájából láttam először rozsból készült kekszet. Nagyon furcsálltam, de aztán később, mikor igyekeztem egyre többféle gabonát bevezetni az étrendünkbe, kipróbáltam pl. gofriba, és ízletesnek találtam. Valamikor készítettem már kekszet is, de arra sem emlékszem, hogy posztoltam volna. Ábel nagyon szívesen eszeget kekszeket, és a készítésében is bőszen segédkezik, így esőnapokon néha ezzel bővítjük a napi programot, ha Flóra is hagyja. A kisasszony aznap, mire meggyúrtam a tésztát, és kinyújtottam, azt mondta, elég volt ennyi a sütkérezésből. Kénytelen kelletlen otthagytam az egészet, először sétáltunk a kertben, de nem volt elég, így megszoptattam. Közben Ábel is beballagott a kertből, és mivel nem szaggattam ki az egész tésztát, megtette ő helyettem...  Újra is kellett gyúrni később, de legalább nyugi volt, míg etettem a kisebbet.   Nem tudom, ki hogyan oldotta ezt a kérdést meg, de mindig rizikós, hogy épp mire fejezzük be a dolgot. Épp ezért jó néhányszor az ajtónak támaszkodva szopizott a kicsi. Általában semmi nagyobb probléma, de mégis... Sokszor a kertben akar lenni, és mire kimegyek, levetkőzött félig, mert neki pisilnie kell, vagy folyatja a vizet a csapból. Volt olyan is, hogy megijedt, és torka szakadtából üvöltött, mert megmozdult a bambuszok között a feketerigó család. A szomszédok meg gondolhatják, hogy milyen anya az ilyen... de hogy lehet ezt megoldani egy sajtkukacnál? Olyankor nem akar mesét hallgatni tőlem - nézni nézne, de azért annyit meg csak ne butuljon. Szóval nem egyszerű... de más is túlélte valahogy. Majdcsak mi is. Csak hogy változatos legyen a gabonahasználatunk, és a rozs illik az ilyen jellegű kekszekhez. Hozzávalók: 40 dkg tk rozsliszt 10 dkg zabliszt 25 dkg kókuszzsír 10 dkg kókuszreszelék 15 dkg gyümölcscukor /­­ vagy stevia 1 dl növényi tej (most mogyoró volt) 1 cs borkősütőpor vanília kikapart belseje 1 csipet só A száraz anyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Azután annyi tejet adunk hozzá, amivel puha tésztát kapunk. Ha steviát használunk, csöpögtessük a tejbe. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk őket. Zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és fél óráig közepes lángon sütjük.

Házi pizzaszósz, melegszendvics krém

2017. augusztus 21. Fitt Nők 

Házi pizzaszósz, melegszendvics krémHázi paradicsom befőzés 3 in 1. Tartósítószermentes!!! Pizzaszósz…. bolognai mártás… melegszendvics krém is lehet belőle. Ma melegszendvicsként ettem. Isteni finom. Így készítettem… mennyiségeket nem írok, mivel nem recept szerint készítek dolgokat, hanem ízlés szerint. De nem spóroltam semmiből. Sok-sok vöröshagymát megpucoltam, aprítógépben aprócskákra daraboltam, majd olajon megdinszteltem. Közben a paradicsomokat megmostam, nagy kelyhes turmixgépben összeturmixoltam. Mikor a vöröshagyma megdinsztelődött, sok-sok fokhagymát reszeltem rá, cseppet pirongattam, sercegtettem, majd mikor kissé kihűlt, őrölt pirospaprikával szórtam meg az egészet. Erre öntöttem az összeturmixolt paradicsomot. Ízesítettem sóval, cukorral, balzsamecettel (így a négy fő íz közül a három legfontosabbat belecsempésztem…. hogy ne legyen hiányérzetem), majd fűszereztem: oregano, bazsalikom és kakukkfű… sőt, még egy kis borsot is tettem bele, hogy pikánsabb legyen. Addig főztem, míg azt nem éreztem, hogy kezd “testes” lenni, azaz kissé elfőtte a levét, és érezhető lett keverés közben is a száraz része a dolognak. Üvegbe eltevését a szokásos módon csináltam, tartósítószer nélkül természetesen. A titok a vákuum és a megfelelő tisztaság. –>> Az üvegeket és az üvegek sértetlen kupakját nagyon tisztára mossuk, szárazra csepegtetjük (egyéb bevált módon természetesen lehet máshogy fertőtleníteni, sterilizálni), majd mikor az üvegekbe töltésre kerül a sor, a rotyogó paradicsom gőzével megtöltöm úgy, hogy az üveget szájával lefelé fordítom, és úgy tartom egy darabig. A forró gőz is fertőtleníti. Ebbe a kigőzölt üvegbe töltöm merőkanállal a szószt, közben ugyanígy fertőtlenítjük a kupakot is a gőzzel. Celofán nélkül (!!!) tesszük el. A gőzölés után egyből rácsavarjuk a kupakot erősen, majd fejre álltjuk és meleg helyre, pokrócok közé szárazdunsztba tesszük. Néhány nap alatt kihűl, akkor előkotorható és talpára állítva hűvös kamrában nagyon sokáig eláll. Felbontás után néhány napig hűtőben még lehet tárolni. Kenyérre kenve, sajtot szórva rá, sütőben sütve melegszendvicsként is isteni finom, vagy pizzára is tehetjük. Illetve bolognai szószként is remek spagettitésztára téve. Jó étvágyat! Mentés

Zöldségtorta

2017. augusztus 13. Gitta nyersétel blogja 

ZöldségtortaIgen, nem csak édes tortát lehet készíteni, hanem sósat is, csupa zöldségből. Ugyanolyan szép színes, csak nem gyümölcsös-édes, hanem céklás, répás, fokhagymás... ugye milyen izgalmas? Korábbi zöldségtorták - ITT - és - ITT - Többféle variációban készülhet, a lényeg az, hogy az alapja tömény, napraforgómagos, sós, esetleg lehet fokhagymás vagy más intenzív fűszerrel megízesítve, esetleg chili is jöhet :) A többi rétegben inkább a zöldség dominál, esetleg egy vékony növényi sajtréteg, a tetejére szintén sajt vagy avokádó réteg kerül Fontos, hogy minden réteget alaposan nyomkodjuk bele a formába, hogy jó tömör legyen. Fontos még, hogy hagyjuk állni legalább egy órát a hűtőszekrényben, hogy szépen lehessen felvágni, szeletelni. Most egy lehetséges recept jön, de bátran lehet variálni a zöldségeket, fűszereket és a rétegek sorrendjét is. Be lehet hozni pl. a zellert, édesburgonyát, spenótot, stb... Olyan zöldségeket használjunk, ami nem áztatja el a rétegeket, nem túl lédús :) Hozzávalók: 15 dkg áztatott napraforgó mag 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet só, bors, pirospaprika 1 evőkanál víz 30 dkg mandulasajt 30 dkg sárgarépa, 30 dkg cékla 2 evőkanál utifűmaghéj só Elkészítés: a napraforgó magot aprítógépben a fűszerekkel együtt finomra őröljük, hozzáadjuk a pici vizet, hogy összeálljon egy kisebb gombóccá. Félretesszük. A sárgarépát egy csipet sóval aprítógépben nagyon finomra aprítjuk, szinte krémes legyen. Hozzáteszünk egy csapott evőkanál utifűmaghéjt. Ugyanezt tesszük a céklával is. Ha a cékla nagyon lédús lenne, akkor hagyjuk szűrőben kb 10 percig csöpögni. Ezután tegyük hozzá az utifűmaghéjt. Mandulasajt: készítsünk mandulatejet kb 30 dkg mandulából. A visszamaradt pépet ízesítsük sóval, sörélesztő pehellyel, citromlével.  Ízesíthetjük snidlinggel, vagy bármilyen zöld fűszerrel, esetleg füstölt pirospaprikával. Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát. Nyomkodjuk bele a napraforgómagos alapot, kanál hátuljával, vagy egy műanyag habkártyával ,,döngöljük, majd simítsuk el. Erre öntsük a céklás zöldségmasszát, ezt is alaposan nyomkodjuk le. Erre jön a sajtréteg fele (kb 15 dkg), majd a sárgarépás réteg. A tetejére ismét sajtréteg kerül. Minden réteget alaposan nyomkodjunk le. Ez fontos, mert ez szilárdítja meg a tortát. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük, utána szépen vágható.

Vega "kolbász"krém

2017. augusztus 6. Éltető ételek 

Vega Igazán megszerettem az alakort, nagyon finom "hús"alapot ad töltelékeknek, krémeknek. A Zöldház Bio Panzióban  ilyen kolbászkrémmel volt töltve a krumpli, de melegszendvics is készült belőle, mely házi tönkölyzsemlére volt kenve. Ha vegán szeretnéd elkészíteni, akkor a sajt helyett tegyél bele sörélesztőpelyhet. Tönkölyzsemlére került a vega kolbászkrém, majd egy kevéske sajt és egy szelet paradicsom. Hozzávalók: - 1 csésze alakor - 1 evőkanál vaj (vagy kókuszolaj) - fűszerek: pirospaprika, só, bors, őrölt kömény - 1-2 gerezd fokhagyma - füstölt sajt Elkészítése: - Az alakor búzát egy éjszakára áztasd be, majd másnap kb. 1 óra alatt bő vízben főzd puhára. A főzővízbe tegyél 1 teáskanál sót. - Ha megfőtt a gabona, akkor szűrd le, majd botmixerrel vagy húsdarálóval daráld krémesre. - A vajat olvaszd fel, és keverj el benne 1 teáskanál pirospaprikát. Add a darált alakorhoz a többi fűszerrel együtt. - Adj hozzá 2-3 evőkanál füstölt sajtot. - Kóstold meg, ha szükséges, még fűszerezd.Ezt a krémet kenheted kenyérre, készülhet belőle melegszendvics, de ahogy a képen látod, krumpli tölteléke is lehet.

A tejfogyasztásról, ájurvédikus szemszögből dr. David Frawley tollából

2017. július 23. Élj harmóniában 

A tejfogyasztásról, ájurvédikus szemszögből dr. David Frawley tollábólA tejfogyasztás manapság nagyon felkapott, vitatott téma. Fogyasszuk, ne fogyasszuk, életerő, egészség vagy halálos méreg....  Amikor tudatos táplálkozás tanfolyamot vagy ájurvéda tanfolyamot tartok, akkor mindig el szoktam mondani a védikus megközelítést, ami alapján a tej életerő,egészség és a spirituális megvalósításhoz fontos táplálék. A probléma nem a tejjel van, hanem a megfelelő tudás hiányával. Azzal, hogy a nyugati társadalom nem tudja mi nevezhető tejnek vagy éppen a tejet ki, milyen módon, mikor, mivel kombinálva fogyassza ahhoz, hogy valóban életerő legyen és ne méreg a szervezete számára. Nagyon régen készültem írni egy cikket a tej ájurvédikus megközelítésről. Amikor ráakadtam dr. David Frawley nemzetközileg elismert ájurvédikus orvos cikkére a yogainternational.com oldalon tudtam, hogy a saját írásom helyett, az ő cikkének fordításával próbálok mindenkit hozzásegíteni ahhoz, hogy a tejfogyasztásról több tudással rendelkezzen. David Frawley: Ájurvédikus tejtermék: A tej és joghurt nyers története Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről. Időnként a tejtermékek a hússal említik egy lapon, mint ami egészségtelen étel az emberek számára és néhány vegetáriánus vagy tisztán vegán illető még azt is kijelenti, hogy a tejtermékek betegségeket okoznak. Bár van némi igazság az ilyen és ezekhez hasonló kijelentésekben, teljességében nem magukkal a tejtermékekkel van baj. Sokkal inkább hibáztathatjuk a tejtermelő állatok nem megfelelő tartását, a tej nem megfelelő feldolgozását és a az arról szóló megértés hiányát, hogy hogyan használjuk a tejtermékeket. Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről.  India hindu és buddhista tradíciói a tejtermékeket kiváló ételnek tekintik, különösen azok számára, akik valamilyen spirituális úton járnak. Míg a tejtermékeket nem ajánlják minden test típus számára, mégis mindannyiunk számára fontos szerepe van nemcsak az egészség fenntartásában, hanem az élet meghosszabbításában is. Az ősi védikus civilizáció a tehén körül fejlődött ki, ami tejet, tejszínt, vajat és joghurtot biztosított. A történelem során ezek az ételek a jógik kedvencei voltak, akik nem találták az egészségre ártalmasnak ezeket. India legnagyobb ,,tanítóinak egyike, Krisna hírhedt volt arról, hogy azonnal megdézsmálta a frissen kiköpült vajat, ha azt egy gyanútlan háziasszony felügyelet nélkül hagyta. Érdekes, hogy a Védák a tejtermékek esetében szélesebb választékot adnak, mint bármi más ételek esetében - beleértve a gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket is.  Az ájurvéda sok tejterméket használ gyógyszerként, pontosabban betegségekkel szembeni ellenállás növelésére és arra hogy támogassa a felépülést és a regenerálódást. Ebbe beletartoznak a tejből készült főzetek, vajak és ghík és más speciális készítmények. A tejtermékeket nem csak fiatalok számára, de idősebbeknek is ajánlják, illetve azoknak is, akik bármilyen módon gyengélkednek vagy felerősítésre szorulnak.  A szent tehén A tehén ősidők óta a legszentebb állat Indiában. Részben azért, mert természetes módon több tejet ad, mint amennyire a borjának szüksége van és boldog tőle, hogy megoszthatja a többletet az emberrel. A tehén amiatt, hogy kedves természettel rendelkezik és önzetlen módon  táplál, az Isteni Anya szimbóluma. A legnagyobb védikus mantrát, a Gayatrit egy tehén formájában vizualizálják. Az ősi védikus írások magát az univerzumot is mint Kozmikus Tehenet írják le. A Föld is olyan, mint a tehén azáltal, hogy önzetlenül táplálja és fenntartja az élőlényeket, akik rajta függenek. A görög 'gaia' és a szanszkrit 'gau' jelentései szintén  'Föld' és 'tehén'. A Gaia Elv, ami azt állítja, hogy van egy szerves intelligencia, ami áthatja és szabályozza az életet a Földön, a Kozmikus Tehén ősi hasonlatának modern változata. Megítélhetjük, hogy az emberek hogyan bánnak a Földdel azáltal, hogy hogyan bánnak a teheneikkel. Manapság ezeknek az érzékeny állatoknak a kizsákmányolása tükrözi azt a gátlástalan, fogyasztó orientált kultúrát, ami szennyezi és elpusztítja földgolyónkat. Megmondhatjuk, hogy az emberek hogyan bánnak a Földdel, az alapján, hogyan bánnak a tehenekkel. Ramana Maharisi, aki a modern India talán legszélesebb körben tisztelt bölcse azt mondta, hogy saját tehene spirituális felszabadulást (moksa) ért el halálakor. Ashramjában a tehénnek, valamint a majomnak és a hollónak a szentélyei találhatóak, akik ott a Maharisi állandó társai. Míg az ember könnyebben eléri a felszabadulást, mint az állatok (bár ez mindkettő számára nehéz) az állatoknak is van lelkük, ami reagál a spirituális befolyásokra. Ha felismerjük és nagyra értékeljük az állatok spirituális kapacitását, akkor nem fogjuk őket bántani. A kizsákmányolásuk abból adódik, hogy azt képzeljük, hogy nekik nincsenek igazán érzéseik, hogy őket Isten csak a mi kényelmünkre teremtette. Az ősi India írásaiban az állatok tanítókként jelennek meg. A Csandogja Upanisadban például Szatjakamát a bika, a tűz, a hattyú és a daru tanította a Brahman (a kozmikus valóság) négy aspektusára. Amikor hazatért, a tanárai látták az arcán ragyogni az igazság fényét és felismerték, hogy pusztán a fenti tanároktól megtanulta a teljes igazságot. A Védák kijelentik továbbá, hogy tehenet bölcseknek kell adni és nem királyoknak vagy kereskedőknek. Ez azt jelenti, hogy a bensőséges tudás fényét azokkal kell megosztani, akik spirituális szempontból motiváltak és nem azokkal, akik politikai vagy üzleti beállítottságúak. A védikus időkben a brahmana gyerekek (szerk.brahmana társadalmi réteg tagjai:  papok, tanítok, bölcsek, spirituális személyek, aszkéták, jógik)   fontos kötelessége volt megtanulni azt, hogy hogyan kell teheneket felnevelni és megfejni. Ez még a mai napig is így van néhány helyen Indiában. A tehén évezredek óta az erőszakmentesség szimbóluma és annak érdekében, hogy megtanuljanak megfelelően gondoskodni róluk, a gyerekeket megtanították a kedvességre, önzetlenségre, elfogadásra és bölcsességre valamint arra is, hogy ezeket a tulajdonságokat építsék be a meditációjukba is. A tejtermelés modern módszerei A tejtermékekhez számos egészséggel kapcsolatos téma kapcsolódik, amiket meg kell értenünk ahhoz, hogy helyesen tudjuk használni ezeket az élelmiszereket. Az emberek egy része híján van olyan enzimeknek, amik szükségesek a tejtermékek emésztéséhez csupán csak amiatt, mert az adott etnikai csoportjuknak a történelmi múltjában nincsen benne a tejtermékek fogyasztása. Azoknak a felnőtteknek, akik csecsemőként nem kaptak anyatejet szintén problémát jelenhet a tejtermékek megemésztése. Sőt a legtöbb probléma, amit a tejtermékek emésztésében tapasztalunk, nem maguk a tejtermékek miatt van, hanem ezek helytelen előállításában. Ahogy nem okolhatjuk a krumplit azokért a nehézségekért, amiket a rósejbni evése okoz - ugyanígy nem okolhatjuk a tejtermékeket azokért a bizonyos problémákért, amikkel ma az emberek szembesülnek. Ahogyan a teljes kiőrlésű liszt különbözik a fehér liszttől, ugyanígy a természetes módon készült tejtermékek kifejezetten mások, mint a szupermarketekben általában kapható túlzott módon feldolgozott társaik. Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből. Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség. Ha a borját elválasztják tőle, a tehén teje sokat veszít annak tápláló minőségéből. A tejipar elválasztja a borjat az anyjától és lemészárolja. Megöljük a tehén gyerekét és aztán megisszuk a tejét. Hogyan érezné magát egy emberi anya egy ilyen körülményben? Amikor egy tehén meghallja a borjának a hívását, azonnal elkezd tejet kiválasztani. Amikor a borját elveszik tőle, akkor az aggodalom miatt toxinok fognak a tejébe kiválasztódni. Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből. Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség. A tehenekkel sok más módon is rosszul bánnak, mint például a szűkös élőhely és gépi fejés. Mostanra a mesterséges megtermékenyítésen keresztül hibrid állatokká váltak, akiket génekkel újraterveztek annak érdekében, hogy sokkal több tejet adjanak annál, mint amennyi egészséges számukra. Hormonokkal, antibiotikumokkal és nem-organikus gabonával etetik őket. A vegyszerek maradványai felszívódnak a szöveteikbe és aztán a tejükben koncentrálódnak. A hagyományos indiai gyógyászat figyelmeztet arra, hogy el kell kerülni a szennyező hatású vegyszereket és gyógyszereket, mert ezek felhalmozódnak a szöveteinkben és betegséget okoznak.  Az ájurvéda nagyon részletesen ír a különféle tejtermékek jellemzőiről, többek között a tehén, bivaly, kecske és más tejet adó állatok esetében is.Bár ezek nem feltétlenül egyeznek azokkal a jellemzőkkel, amiket a modern nagyüzemi termelés produkál. Az ájurvéda írásai elmondják, hogy a kipányvázott vagy szűkös helyen élő állatok esetében a húsnak vagy a tejnek a minősége sokkal szegényesebb, mint a szabadon legelésző állatok esetében.   Ez rengeteg kérdést is felvet. Milyen mértékben károsítják a tejtermékeket a modern termelési módszerek? Mi az a határ, amin túl ezek a módszerek már nem hasznosak? Milyen mértékben támaszkodjunk ezekre a hátrányos feltételekre anélkül, hogy teljes mértékben feladnánk a tejtermékeket? És mit tehetünk azért, hogy a jelenleg elérhető tejtermékek minősége jobb legyen?  A pasztőrizálás csapdái A jóga szerint a tej természetét tekintve tiszta vagy szattvikus minőségű. (szerk. az ételek minőségéről itt olvashatsz bővebben) Szeretetből születik és növeli a természetes intelligenciánkat és érzékenységünket. Mindazonáltal áldásos tulajdonságait nem csak az csökkentheti, hogy hogyan tartják a tejelő állatot, hanem az is, hogy hogyan dolgozzuk fel a tejet. Pasteur volt a szülőatyja annak, hogy a betegségeket baktériumokhoz kötötték. Mivel ennél a teóriánál a betegséget a baktérium okozta, ezért a betegségek megelőzésének legjobb módja az ételek és a környezet sterilizálása. A természet tele van baktériumokkal, ezért nem biztonságos és minden természetes termék gyanakvást kelt. A holisztikus gyógyítás szempontjából viszont a sterilizálás valaminek a megölését jelenti. A steril környezet a legjobb hely a kórokozók kifejlődéséhez, mert a sterilizálás során az életerő és a természetes immunitás tűnik el. A tej pasztőrizálása annak melegítését is magában foglalja, ami megöl minden baktériumot ami benne van. Ez lehetővé teszi, hogy a tej hosszabb ideig elálljon, anélkül hogy tönkremenne és ez kereskedelmi szempontból értékesebbé teszi azt, de ez nem jelenti azt, hogy jobb minőségű ételt kaptunk. Ebben a folyamatben lényegében előfőzik a tejet, ami csökkenti annak vitalitását. Bár a pasztőrizált tej jobb a számunkra, mint a hús vagy a junk food, de a nyers tejtermék még annak pasztőrizált társánál is jobb. A pasztőrizálás csak az egyik eljárás a sorban, ami rontja a tejtermékeink minőségét. Részét képezi annak a mentalitásnak, ami azt mondja, hogy az ember mindig jobbá teheti a természetes dolgokat és biztonságosabbá is ha előbb különféle eljárásokkal kezeli őket. A mi kultúránk azt mondja, hogy a tej természetes állapotában az emberi fogyasztás szempontjából nem biztonságos, míg azt a tejet tökéletesnek látjuk, amit a mesterséges körülmények között tenyésztett állatoktól vesznek el, akik mesterséges ételeket, gyógyszereket es hormonokat kapnak. A tejtermékeinket pasztőrizáljuk, homogenizáljuk, hosszú időre lehűtjük es adalékokat adunk hozzájuk - sót, cukrot, mesterséges ízeket és színeket. A tejhez hozzáadott A és D vitaminok általában hal máj olajból származnak, így gyakran a tej még csak nem is vegetáriánus. A tejtermékek természetes szattvikus vagy tiszta tulajdonságait teszik tönkre ezek eljárások által. Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk. Ez különösen fontos olyan gyógyító eljárások esetében, ahol a megújulás vagy az elmeállapot javítása a cél, arra figyelni kell, hogy a nyers tejtermékek mindig frissek legyenek, máskülönben károsak lehetnek. Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk.  Sok olyan pácienst kezeltem, akiknek tejallergiájuk volt. Amint átálltak a nyers tejre - megfelelő fűszerekkel elkészítve -, legtöbbjük (hacsak nem mindegyikük) esetében az allergén reakciók eltűntek. Miután az ember megtapasztalta az ájurvédikus indiai vagy hazai családi farmokról származó tejtermékek hatásait, könnyű látnia, hogy amit a szupermarketekben eladnak, az meglehetősen silány minőségű, a különbség nagyjából olyan, mint ami a kertben frissen termesztett és a mesterséges körülmények során létrehozott és hónapokig tárolt zöldség között van.   Elkészítés Az is nagyon fontos, hogy hogyan fogyasztjuk a tejtermékeket. Az ájurveda azt mondja, hogy a meleg tej gyógyít, míg a hideg tej megbetegít, ezért a tejet melegen kell fogyasztani. Továbbá megfelelő fűszerek használatával ellensúlyozni kell a tej és a tejtermékek nyálka képző tulajdonságait. Van néhány korlátozás a tejtermékekkel való főzés esetén is, azon ételek jellemzői alapján, amikkel együtt akarjuk használni azokat. Tejet, joghurtot, sajtot vagy tejfölt nagyon jól lehet használni levesek és curryk esetében. Az ájurvéda azt is megjegyzi, hogy a tejtermékek - csakúgy mint a cukor - káros lehet, ha túlzott mértékben fogyasztjuk, különösen hidegen. Nedves és nehéz természete miatt eltömítheti a keringési rendszert. Ez sokféle krónikus betegséget okozhat, mint amilyen például az allergia, asztma, artritis vagy a szívbetegségek. Ezért az általunk fogyasztott tejtermékek mennyiségét is megfelelő módon kell szabályozni. Hogyan használjuk a tejtermékeket? Tehéntej A tej egy ideális fiatalító étel; táplálja az elmét és a szívet. Jó hatással van a száraz köhögésre, tüdővérzésre, fekélyekre és kelésekre, terméketlenségre és általános gyengeségre. A meleg tej természetes hashajtó hatású, ha ghível fogyasztjuk. A pasztörizált és homogénezett tej azonban gyakran okoz székrekedést.   A kardamom a legjobb fűszer, ami ellensúlyozni tudja a tej nyálka képző hatását. Erre a célra használják a gyömbért, fahéjt és a kurkumát is. A fűszeres gyógynövények nemcsak emészthetőbbé teszik a tejet, de gyógyhatással is kiegészítik a hatásait. A meleg tej egy csipet szerecsendióval egy jó otthoni megoldás az álmatlanságra. A tej főzetekben használt felerősítő hatású gyógynövények (mint például az ashwagandha (Withania somnifera), shatavari (Asparagus racemosus), fekete nadálytő gyökér és a ginseng) hatékony fiatalító ételekké változtatják azt. A tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet. A legjobb a váta (levegős) és pitta(tüzes) testtípusúaknak, akiknek szükséges a tej nedvesítő energiája. Az ájurvédikus gondolkodásban a jó tej olyan, mint a tiszta plazma, ami minden szövetet táplál. Az alacsony minőségű tej azonban olyan, mint a tiszta nyálka, ami a plazma salakanyaga.   A tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet.  Kecsketej A kecsketej jó a kapháknak, olyanoknak akik nyálkásodnak és ödémásak, de kizárólag melegen és fűszerekkel. A kecsketej meleg természetű ezért lázas állapotban kerülni kell - csakúgy mint fertőző betegségek és gyomorsavtúltengés esetén is (pitta testtípus). Tejszín Tejszín hasonlít a tejhez, de annál nehezebb. Óvatosnak kell lennünk vele vérbőség és gyenge emésztés esetén. A tejtermékekkel  kapcsolatban (főleg a nehezebbekkel, mint a tejszín, a sajt és a túró) egy jó általános szabály az, hogy el kell kerülni őket, ha nagy mennyiségű lepedék jelenik meg a nyelven, ami a emésztő szervrendszerben lévő vérbőségre utal. Jégkrém A jégkrémet a test nehezen tudja kezelni. Hideg természete elnyomja az emésztés tüzét, különösen, ha étkezés után fogyasztjuk. Sok cukrot tartalmaz és gyakran sok más adalékot is (mint például a tojás). Az ájurvéda általában nem ajánlja. Mindazonáltal a jégkrém vagy jeges joghurt természetes formájában nyáron fogyasztható, abban az esetben, ha jó az emésztésünk, nem vagyunk túlsúlyosak és ha figyelünk arra, hogy milyen más ételekkel kombináljuk. Joghurt A joghurt nehéz, mint például a sajt és ellentétben a népszerű félreértéssel, nem segít a fogyásban (hacsak nem a húst vagy más nehezebb ételt helyettesítjük vele). Ezzel ellentétben, nagyon jó a hízáshoz. Bár a zsírszegény joghurt kevésbé nehéz, mégsem megfelelő a fogyókúrához.  Bár nyugaton reggeli ételként használják, a joghurt nem mindig jó reggel, mert ilyenkor több nyálka és vér van a szervezetben felkelés után. A reggeli hideg joghurt nyálkát termel a szervezetben. Gyümölccsel együtt fogyasztva növeli annak vizes- és nyálkaképző természetét. Általában a joghurtot nem szabad önmagában vagy üres gyomorra enni. Jól kombinálható viszont az uborkával, aminek könnyedsége kiegyensúlyozza a joghurt nehéz természetét. A joghurt a raita alapja, ami egy olyan saláta amit a legtöbb indiai étkezés során felszolgálnak. (szerk. raita receptet itt olvashatsz) A joghurt az olyan fűszerekkel együtt a legjobb, mint a kömény, koriander vagy cayenne. A joghurt gyakran a legbiztonságosabb a tejtermék. Még a nem éppen legjobb minőségű tejből is lehet kielégítő minőségű joghurtot kapni. Könnyen el is tudjuk készíteni saját magunk számára. Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért. Az édes joghurt ezért jobb. A joghurt akkor is savasítóbb, ha savas gyümölcsökkel vagy banánnal fogyasztjuk. A joghurt főleg a váta testtípusnak jó,  a kaphák ás pitták óvatosan kell hogy bánjanak vele, bár a pitta viszonylag könnyen tudja kezelni az édes joghurtot. Indiai író A joghurtot úgy jó fogyasztani, ha például ugyanannyi mennyiségű vízzel összeturmixoljuk és némi kardamomot vagy szerecsendiót adunk hozzá. Ezt hívják takrának, vagy indiai írónak. Bár hűtő természetű, mégis jó lábadozás és gyenge emésztés esetén, különösen hasznos felszívódási zavar és hasmenés esetén. Az indiai írót az istenek eledeleként is emlegetik. Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért. Az édes joghurt ezért jobb. Nyugati író A nyugati író pasztőrizált és gyakran nagy mennyiségű sót tartalmaz. Máskülönben ez egy jó tejtermék. Sokkal inkább vizelethajtó, mint más tejtermékek és kevésbé képez nyálkát a szervezetben. Ebből a szempontból jobb a kapháknak. Hasznos felszívódási zavar, gyenge emésztés és hasmenés esetén is. Kefir A kefir egy másik erjesztett tejes ital, különösen hasznos a vátáknak, akiknek levegős vagy ideges természetük van. Ugyanazokat a problémákat okozhatja, mint a tej és a joghurt, ha gyümölccsel kombinálják. Az édesített kefír ráadásul nagy mennyiségű cukrot is tartalmazhat. Sajt A sajt nehéz, ragadós és gyakran nehéz megemészteni. Nem ajánlják, vérbőség, pangás esetén vagy akkor, amikor a keringési rendszer el van tömődve. Okozhat köszvényt, ízületi gyulladást, fertőzéseket, aknét, meghűlést, influenzát és tüdő rendellenességeket és növelheti a koleszterin szintet is. Minnél erjedtebb és sósabb annál nehezebb megemészteni. Az oltót, amit általában használnak, gyakran tehenek beléből származik, ezért a kereskedelmi forgalomban lévő sajtok legtöbbje szigorú értelemben véve nem vegetáriánus. Ilyen esetben bizonyosodj meg róla, hogy oltó nélküli sajtot vásárolsz-e. A legjobb olyan oltó nélküli sajtot fogyasztani, ami csak kevés sót tartalmaz és nincs erjesztve. A könnyű, édesebb sajtok ajánlottak. A sajt nehéz tulajdonságát részlegesen ellensúlyozni lehet olyan fűszerekkel, mint pl. a mustár, cayenne, fekete bors, torma és kömény. A sajtot rá lehet olvasztani zöldségekre, különösen olyanokra, amik könnyű természetűek, mint pl. a brokkoli és a karfiol. Ilyen módon a zöldségek és a sajt tulajdonságai is ki lesznek egyensúlyozva. A farmer sajt (panír) könnyebb és ezért könnyebben is emészthető. Ez a legelterjedtebb Indiában. A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is. A krémsajt kicsit ragadósabb, de a közönséges sajtnál még mindig jobban emészthető. A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is.  Tejföl A tejföl talán a leginkább savas tejtermék és olyan pitta tüneteket erősít, mint pl. a kelés, gyomorégés, láz és fertőzések. A legjobb a váta (levegős) típusúaknak. Vaj A vajat általában pasztőrizált tejből csinálják. Gyakran adnak hozzá színezéket és nagy mennyiségű sót is. Előfordulhat, hogy hosszabb időre lefagyasztják, ami csökkenti az egészségmegőrző tulajdonságait. A vaj jó azoknak, akiknek erős az emésztésük és a belső tűzük (pitta típusúak). Nem szabad hidegen enni - jobb, ha ráolvasztjuk az ételre. A túl sok vaj (csakúgy mint a sajt) beleragadhat a bélcsatornába és megemelheti a koleszterin szintet. Külsőleg alkalmazva a vaj jó az égésre és a kiütésekre is.  Ghí A ghí (tisztított vaj) amit nyers vajból készítenek többnyire mindenkinek megfelelő. (ghí receptet itt találsz)  Növeli az erőt, vitalitást és intelligenciát, jó láz és fertőzés ellen is. A máj könnyen feldolgozza, bár növeli a koleszterin szintet (de nem annyira, mint a vaj). Erősíti az immunrendszert, növeli az élethosszt és a tudatosságot. Tökéletes étel meditációhoz és szellemi munkához. A ghít ételekkel vagy tejes italokhoz kell fogyasztani. Mint az olajok is általában, önmagában fogyasztva orrvérzést okozhat. A ghí olyan ájurvédikus gyógyhatású olajok alapja, mint pl. a brahmi (gotu kola) és a calamus ghee. Szemre helyezve növeli a látást (erre különösen a triphala ghí jó). Vérképzéshez és kifejezetten a nőknek a legjobb a kurkuma ghí illetve a ghíben főzött kurkuma.  A ghít a legjobb nyers, sózatlan vajból készíteni. Általában hónapokig eláll és még tovább is ha hűtőben tartjuk. Vörösréz edényben tárolva mindenféle bőrproblémákra és a bőr gyulladásos elváltozásaira is jó ha külsőleg alkalmazzák. A ghí a rituálék és a meditáció alatt hasznos lámpaolajként is, mivel úgy tartják, hogy a benne lévő tápláló erőnek tisztító hatása van a környezetre és az elmére is. Tejtermékek vásárlása A tejtermékeknek a modern társadalomban elfoglalt sajnálatos helyzete valamint a tejelő állatokkal való hibás bánásmód miatt az emberek érthető módon hajlamosak teljes mértékben elutasítani a tejtermékek fogyasztását. Másrészről sokan mások, akik váta és pitta felépítésűek vagy éppen gyengélkednek, nagyon hasznosnak fogják találni a tejet. Minden bizonnyal próbát kell tennünk vele, ha súlygyarapodást vagy vitalizálást akarunk elérni, mielőtt olyan élelmiszerekhez fordulunk mint a hús, hal, cukor vagy mesterséges összetevőkből álló ételek.   Támogasd a helyi tehenészt - és a helyi tehént is. Bár legtöbbünknek nem kell teljes mértékben elutasítanunk a tejterméket, viszont szorgalmaznunk kell azok megfelelő minőségben történő előállítását. Próbálj olyan forrásból tejtermékeket beszerezni, ahol jól bánnak az állatokkal és organikus módon táplálják őket. Vegyél feldolgozatlan (nyers) tejtermékeket, ha lehetséges. Ha ez törvényileg nem lehetséges ott ahol élsz, akkor bátorítsd a változásokat az ilyen és ehhez hasonló ésszerűtlen törvények esetében. Támogasd a helyi tehenészt - és a helyi tehént is. Tejtermékek és más ételek A tejtermékek nem kombinálhatóak néhány fajta élelmiszerrel - és előfordulhat, hogy egymással sem keverhetőek.  (szerk. az ételkombinációkról részletes itt olvashatsz) Rossz kombinációk o    Bármilyen tejtermék hússal és hallal o    Bármilyen tejtermék élesztős kenyérrel o    Bármilyen tejtermék savanyú gyümölccsel o    Bármilyen tejtermék magokkal o    Tej joghurttal o    Tej sóval   Megfelelő kombinációk o    Tejtermék édes gyümölccsel o    Tejtermék keményítőt tartalmazó zöldségekkel o    Tejtermék teljes értékű gabonával az eredeti cikk itt olvasható https:/­­/­­yogainternational.com/­­article/­­view/­­ayurvedic-dairy-the-raw-story-on-milk-yogurt-and-more

Barackkrémes túrókocka

2017. július 14. Beautilicious 

Barackkrémes túrókockaÉvek óta az egészséges vonalat követem és eszem ágában sincs ezen változtatni. Nem jár semmiféle lemondással, sőt....! Édesszájú vagyok, de nem is kicsit :D, imádok nassolni. Az egyik kedvenc alapanyagom a túró. Nagyon finom és nagyon jó fehérjeforrás is. Ajánlom mindenkinek! És ha nem tudjátok, hogyan fogyasszátok, próbáljátok ki például ez isteni túrókockát. Hozzávalók - 125gr zabliszt - 25gr lenmagliszt - 50gr kókuszliszt - 70gr édesítő - fél csomag sütőpor - 100gr light sajtkrém - 200ml tej/­­ növényi tej/­­víz - 125gr sárgabarack - 3ek cukormentes baracklekvár - fél citrom leve - fahéj - 1 zacskó zselatin - 500gr túró - 2tojássárgája - édesítő ízlés szerint Így készítsd - A tésztához keverd össze a liszteket a sütőporral és a 70gr édesítővel - Add hozzá a krémsajtot és a folyadékot - Csomagold fóliába és tedd hűtőbe fél órára - A barackkrémhez turmixold össze a barackot a lekvárral, fél citrom levével és a fahéjjal - A zselatint old fel 4ek hideg vízben, majd add a krémhez és tedd hűtőbe - A túrókémhez a túrót, fél citrom levét és héját, az édesítőt és a 2 tojássárgáját keverd össze botmixerrel, hogy a túró ne legyen szemcsés. - Vedd ki a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen nyújtsd ki jó vékonyra, majd helyezd tepsibe - Szurkodd meg villával, majd süsd 30 percig 180fokon - Vedd ki, majd öntsd bele a barackkrémet, majd rá a túrókrémet és süsd további 45percig

Vegán sajt (szójamentes, gluténmentes)

2017. július 9. VegaLife 

Vegán sajt (szójamentes, gluténmentes)Ha visszagondolok erre a sajtkészítményre, gondolatban újra nekikezedek és elkészítem, nem csak azért, mert gyorsan összehozható (éppen csak hűtőben kell pihentetni pár órát), hanem mert iszonyú finomra sikeredett. Férjem szerint is nagyon finom íze volt. Oké, a legtöbb dologért Ő odáig van, ami a konyhából az én kezem alatt készül, de ezt a sajtot azóta is emlegeti. Ugyan itt, Angliában egyre szélesebb választéka van a növényi sajtoknak, mégsem említhetők egy kalap alatt a házi készítésű sajtok és a boltban megvásárolhatók. Ez a sajt lágyra sikerült, szeletelés után akár finoman kenhető is. Ha több agar-agar-t teszünk hozzá, keményebb állaga lesz, de mindig megmarad egyfajta kocsonyás állaga. A recept Hozzávalók: - 15 dkg kesudió (érdemes beáztatni legalább 30 percre, de akár órákra vagy egy éjszakára is) - 4 dkg sörélesztő pehely - 1 gerezd fokhagyma - 1 teáskanál só - 1 teáskanál  paprika - 1 teáskanál datolya szirup - 1 citrom kifacsart leve - 1/­­4 teáskanál turmeric (vagy kurkuma) - 1.7 dl hideg víz   - 1 teáskanál agar agar (púpozott) - 1.7 dl hideg víz   Az első hozzávalókat tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze. Az utolsó két hozzávalót, az agar agart keverjük ki a vízzel, majd forraljuk fel folyamatos kevergetés közben (kb. 5 percig tart). Amikor sűrűsödik, tegyük hozzá az összeturmixolt részhez, majd enyhén keverjük át. Sütőpapírral vagy frissentartó fóliával bélelt edénybe öntsük a masszát és legalább 2 órát pihentessük hűtőben, akkor fog igazán egybe állni, besűrűsödni. Néhány órás hűtóben történő pihentetés után tányérra vagy tálcára tesszük és tálalhatjuk.       

Mandula latte (tejeskávé mandulatejből)

2017. július 4. Gitta nyersétel blogja 

Mandula latte (tejeskávé mandulatejből)Azoknak ajánlom ezt az italt, akik elsősorban a mandula ízére vágynak, megfűszerezve egy csepp kávéval. Lehűtve az igazi. mandula latte kakaóporral megszórva Hozzávalók: 4 pohár kávéhoz 15 dkg mandula 8 dl tisztított víz 1 evőkanál rizsszirup (vagy bármilyen természetes édesítőszer) 2 teáskanál bio arabica instant kávé + 1 dl víz Előkészítés: a mandulát áztassuk be kb 6 órára. A héját nem kell lehúzni. Ha blansírozott mandulánk van, azt nem kell beáztatni. Az 1 dl vizet felforraljuk és feloldjuk benne a kávét, szobahőmérsékletre hűtjük.  Elkészítés: a mandulát turmixoljuk simára kevés vízzel. Épp csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy a turmixgép jól vigye, csak így tudjuk elérni, hogy a magokat feltörje a gép. Ha tejszerű, sima állagú a massza, akkor hozzáöntjük a többi vizet is, még egyszer pörgetünk rajta egyet a géppel. Szűrőzsákon átszűrjük, és a leszűrt levet visszatöltjük a turmixgépbe. Hozzáadjuk az édesítőszert és a forró vízben feloldott kávét. Még egyszer átturmixoljuk.  Ha sokáig pörgetjük nagy teljesítményű turmixgéppel, akkor azt vesszük észre, hogy a súrlódástól az ital felmelegszik. Vigyázzunk az enzimvédő hőmérsékletre (45 C fok), ennél tovább ne hagyjuk melegedni a tejet. De egy langyos mandulatejes kávé... a nap bármely szakában jól fog esni.  A másik lehetőség, hogy ezt az italt jól lehűtjük, és hidegen tálaljuk. Nyáron jégkockával, szívószállal finom üdítő ital.  A visszamaradt pépet sokoldalúan fel tudjuk használni, hamarosan jön a pizza alap...  Ha nem használjuk fel azonnal, akkor tegyük nylon zacskóba, írjuk rá a dátumot, és tegyük be a fagyasztóba. Kiolvasztva bármikor felhasználható mandulasajt, sajtkrém, vagy pizza alap készítéséhez. 

Mandulasajt sörélesztő pehellyel, utifűmaghéjjal

2017. június 27. Gitta nyersétel blogja 

Mandulasajt sörélesztő pehellyel, utifűmaghéjjalTöbbféleképpen lehet mandulasajtot készíteni, már itt a blogon is van egy pár recept. ha kockára vágjuk, salátához keverhetjük  Ez most egy olyan recept, ami lágy, mégis jó a tartása, lehet vágni, szeletelni. A krémességét a mandula finom rostjai adják, ha rajta hagyod a mandulán a héját, akkor kicsit barnás lesz a színe, az ízén nem változtat. Hozzávalók: 20 dkg mandula (beáztatott vagy blansírozott) 8 dl tisztított víz 2 evőkanál hidegen sajtolt oliva olaj 1 evőkanál sörélesztő pehely (ez adja meg a sajtos ízt) 1 evőkanál utifűmaghéj 1 teáskanál só (kóstold, és sózd ízlés szerint) 1-2 evőkanál citromlé Elkészítés: A mandulát először 4 dl vízzel turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék 4 dl vízzel, és átturmixoljuk még egyszer.  Szűrőzsákkal átszűrjük. (tulajdonképpen azt is írhattam volna, hogy készítsünk 20 dkg mandulából mandulatejet, amit igyunk meg.) felvágva Annyit hozzátennék, hogy amikor mandulatejet készítünk, akkor a szűrőzsákkal a mandulamasszát jól kinyomkodjuk, hogy minél több folyadékot tudjunk kipréselni belőle, és hogy a visszamaradó pép minél szárazabb legyen. Nos... most itt ebben az esetben inkább hagyjunk egy kis nedvességet a pépben, ne legyen teljesen száraz. Ha régebben eltett mandulapépet veszünk elő, és azt használjuk, akkor 2-3 evőkanál mandulatejjel lágyítsuk vissza, hogy könnyebb legyen keverni, és szebb legyen a sajt állaga. A visszamaradt péphez keverjük hozzá a többi hozzávalót. Borítsuk formákba, és tegyük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vágjuk kockára. Hidegen 2-3 napig eláll.

Rakott polenta

2017. június 18. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Rakott polenta     Zsuzsi receptje: Hozzávalók: - 1 bögre polenta - 1 zacskó tofu - 1 dl szójaszósz - 2 maréknyi mángold - paradicsom feldarabolva - fokhagyma, rozmaring, bazsalikom - vegán sajt   A polentát megpirítottam, háromszoros sós vízzel felöntöm. Jól megkeverem, rottyanásig főztem, kevertem, majd állni hagytam. A tofut kis olíva olajon megpirítottam, végén egy löttyintés szójaszósszal meglocsoltam. Mángoldot pici sóval, olíva olajjal megdinszteltem. Jénaiba fele polentát alulra rétegeztem, középre tofu, mángold, sajt réteg, majd még egy polenta réteg kerül rá. A tetjére egy szószt raktam: A paradicsomot feldaraboltam, olíva olajjal, fokhagymával, rotmaringgal és bazslikommal kikevertem, egy pici sűrített paradicsomot tettem bele, de ez kihagyható. Ez került a tetejére, és rá még egy réteg vegán sajt. 220 fokon 15 perc alatt készre sütöttem.   Jó étvágyat!  

Vegetáriánus-vegán török hónap a Nar Gourmet szervezésében (programajánló)

2017. június 12. Zizi kalandjai 

Vegetáriánus-vegán török hónap a Nar Gourmet szervezésében (programajánló) Keveset tudok a török konyháról és még sajnos Törökországban sem jártam, pedig nagyon vágyom rá, hogy egyszer bejárhassam az országot. Amennyit tudok a török konyháról, az mindenképpen szimpatikus, már, ami a vegetáriánus, vegán voltát illeti, ugyanis elég nagy a választék, tehát vegánként Törökországban utazva igazi gourmet élményekben lehet részünk. Ági a Nar Gourmet blog szerzője vegán török ételekben és eseményekben gazdag programokra invitál bennünket júniusban. A török konyháról első hallásra mindenkinek a húsos, fűszeres, sokszor nehéz ételek jutnak eszébe, keveset tudunk arról, hogy Törökország gasztronómiája milyen gazdag és kreatív a zöldségek felhasználása terén. A török húsmentes hónap során Ági szeretné bemutatni ezt a sokszínűséget, mind a blogbejegyzései, mind a tematikus események segítségével. A blogján számos receptet, valamint Steiner Kristóf törökországi kötődését bemutató és az első isztambuli török étteremről szóló interjúkat is meg fog megosztani. És akkor lássuk a programokat: Június 18., délelőtt: Vendégszakácsként Ági török vegán ételt készít a Pancs Gasztroplaccon Közösségi főzés, ebéd és adománygyűjtés a Food Not Bombs Budapest és a Budapest Bike Maffia vezényletével, valamint ezúttal a Nar Gourmet-val, mint vendéggel. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kiszállítása rászorulók részére. Június 18., délután: Török vegán főzőkurzus a Chefparade Főzőiskolában Ezen én is ott leszek és egy nagyon izgalmas menüsort állított össze Ági, így nagyon várom, hogy megismerkedhessek a különleges török ízekkel: Mercimek çorbas? (Vöröslencse leves) /­­/­­ Narl? k?s?r (Gránátalmás, fűszeres bulgursaláta) /­­/­­ Patl?can yahn?s? (Padlizsán ragu paradicsommal es burgonyával) /­­/­­ Zerde (Sáfrányos-fenyőmagos puding). A tanfolyamra itt tudtok regisztrálni. Június 24.: Török vegetáriánus húsmentes reggeli a Nar Gourmet lakásétteremben Jártál már Törökországban és szeretnéd ismét átélni a bőséges török reggelizés varázsát? Vagy még sosem próbáltad, de kíváncsi vagy rá milyen is egy autentikus török terülj-terülj asztalkám? Képzelj egy tágas teraszt a város felett, ahol barátaiddal törökülésben, igazi török teát szürcsölve lakmározhattok az ezúttal nem svéd-, hanem “törökasztalról”, mely roskadásig van pakolva sajtokkal, olívabogyóval, friss zöldségekkel, szezámpasztával, mustmézzel, befőttekkel, friss török péksüteményekkel török lecsóval és még ezernyi jóval! Összesen két csoportot tudnak fogadni, csoportonként 10 embert! 09:00-10:30 – 10 fő 11:00-12:35 – 10 fő Ajánlott adomány: 2990 Ft Előzetes regisztráció szükséges: nargourmet.hu@gmail.com, valamint Facebook esemény itt. Június 25.: Török vegán workshop a Pancs Gasztroplaccon Izgalmas menüvel készül Ági a szervezőkkel: Etsiz Çi? Köfte (fűszeres bulgur gombócok salátalevélen tálalva) /­­/­­ Zeytinya?l? yaprak sarmas? (olívaolajos töltött szőlőlevelek) /­­/­­ Topik (fűszeres magokkal töltött csicseriborsó gombócok). Max. résztvevő szám: 10 fő Részvételi díj: 6000 Ft Jelentkezés: nargourmet.hu@gmail.com, valamint Facebook esemény itt. Június 27-30.: Török vegán heti menü a Kozmosz Vegán Étteremben Budapest egyik vezető vegán éttermében a Nar Gourmet által összeállított heti menüsor június utolsó hetében Törökországba repít mindenkit! Menü: Vöröslencse leves /­­/­­ Gránátalmás bulgursaláta /­­/­­ Diós, sült paprikás mártogatós /­­/­­ Paradicsomos zöldségekkel töltött padlizsán sütve /­­/­­ Mandulapuding. Június 30.: Török vegán vacsoraest a Kozmosz Vegán Étteremben A húsmentes hónap záróeseményeként egy közösségi vacsorát szervezünk a Kozmosszal, ahol körbeülve egy hatalmas asztalt, mindenki végigkóstolhatja a 8 különböző ételből álló menüsort, Ági pedig a finom falatok mellé érdekes történetekkel mutatja majd be a török gasztronómiát, illetve annak vegán oldalát. Menü: Fűszeres rizspiláffal töltött szárított padlizsán és paprika /­­/­­ Kapros tökös egytálétel csicseriborsóval és paradicsommal /­­/­­ Vöröslencséből és bulgurból készült köfte (sütést nem igénylő vegán fasirt) /­­/­­ Csicseriborsó ragu lilahagymával és koriandermagokkal /­­/­­ Olívaolajos párolt török zöldbab /­­/­­ Töltött alma /­­/­­ Pekmez (szőlőmustméz) puding dióval /­­/­­ Fenyőmagos pirított grízgombócok. Előzetes regisztráció és bővebb info a Kozmoz Étterem Facebook oldalán hamarosan! Facebook esemény itt.

kakaós piskóta naracsos sajtkrémmel

2017. augusztus 22. Beautilicious 

Egy puha piskóta, ami másnapra se szárad ki és nagyon finom. Megspékelve egy kis sajtkrémmel, ami telis tele van fehérjével...hmmm jól hangzik. Na de amilyen jól hangzik, olyan finom is. Hozzávalók - 3 tojás - 70gr eritrit - 30gr kókuszliszt - 70gr zabliszt - 25gr kakaópor - 150ml kókusztej - szódabikarbóna - fél citrom leve - vanília - 250gr kémsajt - 100gr tejföl - 2ek édesítő - 1 narancs leve - 1ek tápióka keményítő Így készítsd - A tojásokat választd ketté - A sárgájához keverd hozzá a tejet, édesítőt, vaníliát, kakaóport és a liszteket - A fehérjét verd kemény habbá, majd forgasd a liszthez - A masszát adagold tepsibe és süsd 180 fokon 15percig - A krémhez a sajtkrémet, tejfölt, narancs levet, tápiókát és az édesítőt alaposan keverd össze - Öntsd rá a tésztára és mehet vissza a sütőbe még a krém rá nem sül a tésztára. Ilyenkor a sütőt már felkapcsolhatod magasabb hőfokra.

omlós töltött keksz

2017. augusztus 18. Beautilicious 

omlós töltött kekszRábukkantam a kamrában egy kis répára, amikkel kezdeni kellett valamit. Nagyon vágytam már egy finom puha kekszre, így nem gondolkodtam sokat. Megalkottam egy répás, fahájas kekszet méghozzá narancsos krémsajtos töltelékkel. Egyszerű és finom, ráadásul hamar elkészíthető. Hozzávalók - 150gr répa - 65gr cukormentes sárgabarack lekvár - 3tojás - 150gr zabliszt - 80gr kókuszliszt - 20gr útifűmag héj - 50gr édesítő - fél csomag sütőpor - fahéj, szerecsendió - 200gr krémsajt - 2ek édesítő - 1 narancs héja Így készítsd - A megtisztított répát a lekvárral és tojásokkal turmixold össze - Keverd össze a fűszereket, édesítőt, liszteket, az útifűmaghéjat és a sütőport - Öntsd bele a répás keveréket és a massza háromnegyedéből formázz kis korongokat és tedd tepsibe - A krémhez keverd össze a krémsajtot 2ek édesítővel és narancshéjjal, majd tegyél belőle mindegyik korong közepére. - Fedd le a krémet a maradék masszával - Tedd 180fokos sütőbe 15 percre és már kész is :)

sajtos cukkini pogácsa

2017. augusztus 11. Beautilicious 

sajtos cukkini pogácsaEgy pihe puha sós falat mindig jól jön ha megéhezel a nap folyamán vagy akár akkor mikor épp vendégeket vársz. Ha a következő vendégségbe megsütöd ezeket a cuki kis pogácsákat, a vendégek el leszek ájulva:). Hozzávalók - 1cukkini - 150gr sajt - 170gr zabliszt - 30gr lenmagliszt - szódabikarbóna - fél citrom leve - 3tojás - 100ml növényi tej - 130gr görög joghurt - só - 1gerezd fokhagyma Így készítsd - A cukkinit és a sajtot reszeld le - Keverd össze egy tálba a száraz hozzávalókat - A tojásokat a joghurttal, és a fokhagymával keverd össze, majd öntsd a cukkinihez és a sajthoz - Mehet bele a lisztes keverék, majd a citromlé - Keverd el alaposan, majd sütőpapírral bélelt tepsibe adagold a tésztát - Süsd 180 fokon 30 percig

10 érdekes (és nagyon fura) összetevő, amitől nem lesz vegán-kompatibilis egy termék

2017. július 24. VegaNinja 

Kér valaki hód végbélmirigy váladékot? Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint mikor egy kis tejtermék található a máskülönben növényi termékben. Azonban néhány összetevő még a szinte jól álcázott tejnél is alattomosabb. Íme a tíz legkülönösebb nem vegán összetevő listája, amelyeket megtalálhatsz az egyébként növényi alapú termékekben... A cikk ennek az írásnak fordítása. 1. Cera Alba Ez az alattomos összetevő édességekben és kozmetikumokban (például az ajakír) található meg és talán felismerhetőbb számunkra, amikor a másik nevén szerepel az összetevők felsorolásánál: ez lenne a méhviasz. A méhviaszt a dolgozó méhek állítják elő és a méz tárolásához kialakított helyhez használják fel. Mivel ez egy állati melléktermék, és a méhek kizsákmányolásával jár, így nem vegán.   2. L-Cisztein Ezt az Európában E920-ként ismert vegyületet, amelyet általában madártollból és disznószőrből állítanak elő, olykor péksüteményekbe teszik lisztjavítóként. Ugyan létezik szintetikus változata is, mivel ezt költséges előállítani, így nem túl gyakran fordul elő.   3. Halenyv A borok és sörök előállítása mögötti eljárás állati eredetű összetevők felhasználásával járhat, elsősorban a halenyv felhasználásával, amely más néven az úszóhólyag. Amíg egyre több kézműves sörfőzde hagyja el a halenyvet és egyre több borászat készít vegán italokat, fogyasztás előtt először mindig megéri utánanézni az összetevőknek (ebben segíthet minket a barnivore).   4. Bíborfesték, kármin Ez a vörös ételfesték néha felbukkan ételekben és italokban. Vegánok számára nem alkalmas fogyasztásra, előállítása során a bíbortetveket először összegyűjtik, kiszárítják, majd porítják, hogy megkapják a kívánt erős, vörös festéket. Mintegy 70.000 rovarra van szükség, hogy két kiló bíborfestéket kapjanak.   5. Hódzsír A hódzsírt megtaláljuk némelyik parfümben és számos élelmiszerben (többek között alkoholmentes italokban és pudingokban), valójában egy váladék, amelyet a hódok végbélmirigyéből vonnak ki. A hódok területmegjelölésre használják ezt a váladékot. Vanília illata van, amely magyarázatot ad rá, hogy miért használják fel édességekhez. Az USA Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációs irányelvei szerint nem használják fel vanília kivonatokban, de megtalálható némely eper-és málnaízű termékben.   6. Lanolin Ellenőrizd az olyan termékek összetevőinek a listáját, mint például a rágógumi (és olyan bőrápoló termékekét, mint az ajakbalzsam), hogy van-e bennük lanolin. A lanolint ,,gyapjúzsírként is ismerik és alapvetően a hajzsírhoz hasonlít: a birkák gyapját vízállóvá teszi ez az anyag. A gyapjúzsírt összegyűjtik és hidratáló krémekhez és némelyik cukrászsüteményhez használják fel.   7. Csontszén A neve alapján egyértelműen állati eredetű ez az összetevő, viszont az már kevésbé nyilvánvaló, hogy miben találjuk meg. Az Egyesült Államokban a csontszenet olykor felhasználják a finomított cukor feldolgozásában, szerencsére az Egyesült Királyságban és Európában nem. Azoknak a cégeknek a listája, amely nem használnak csontszenet itt található.   8. Tejsavó Míg a legtöbb ember tisztában van vele, hogy a tejsavó tehéntejből származik, azt talán nem tudják, hogy milyen sokféle termékben megtalálható. A tejsavó a sajt elállításának a mellékterméke: az a maradék folyadék, amely a tej besűrűsödése és leszűrése után fennmarad. Megtaláljuk a chipsekben (ide tartozik némely sima sós is!), sült árukban és olyan nasikban, mint a keksz.   9. Sellakk A sellakk egy pajzstetű faj nőstényeinek gyantaszerű váladéka, használják cukrászsütemények fényes bevonására, bútorfényezőként és más háztartásban megtalálható terméknél. Pár éve még hanglemezek gyártásánál is használták. A legmeglepőbb használati módja a gyümölcsök fényezése (ha adalékanyagként használják, akkor E904-ként tüntetik fel). Olykor például az almákat vonják be ezzel a fényező anyaggal, hogy a természetes gyümölcs ,,viaszt helyettesítsék vele, amelyet a tisztítási eljárás során eltávolítanak. Szokták még citrusfélék kezelésére használni, hogy ezzel megnöveljék az élettartalmukat.   10. Hozzáadott D vitamin Nem minden D vitamin állati eredetű, de az a legbiztosabb, hogyha feltételezzük, hogy az. Amivel például a reggeliző pelyheket dúsítják, nem vegán, hacsak nincs az ellenkezője a terméken feltüntetve. A D2-vitamin a vegán verzió, és a D3 általában a lanolinból származik (gyapjú), kivéve ha a Vitashine-ról van szó, amely az egyetlen növényi alapú D3-vitamin forrás.   Fordítás: A javulás útjai The post 10 érdekes (és nagyon fura) összetevő, amitől nem lesz vegán-kompatibilis egy termék appeared first on VegaNinja.

Vörösboros vegán bolognese

2017. július 16. Vegán muflon 

Vörösboros vegán bologneseSokéves tapasztalattal a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy a fesztiválszezon nincs jó hatással az alkotó jellegű tevékenységekre. Ha ilyenkor vetemednék receptek leközlésére hasonló mondatok születnének: "A zödbségeket fekckéázzuk olíadvaolajgn megpírtghjuk és hozeazáadjuk a fűrevszereket." Továbbá azt is ki merem jelenteni, hogy a veganizmust komolyan vevő egyedek hasonló rendezvényeken nem küzdenek a bőség zavarával. Már most szólok, hogy ha az elkövetkezendő két évben valaki sült krumplival kínál, azon letesztelek valamit, ami régóta foglalkoztat: vajon hány szelet fér bele egy emberi orrnyílásba? Egyébiránt pedig a kis burgonyának elszorult a szíve, amikor arra gondolt, milyen volt az anyja hasábban. Szóval fesztiválos sztrítfúd helyett legyen inkább ez: Előkészíti szolgalelkűen: A darált szejtánhoz: 200g búzasikér 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj 1 ek vegamix 1 ek zabpehely 1 tk só Hovatovább: 250 g spagettitészta 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 szár zeller 1 sárgarépa lereszelve 2 doboz aprított paradicsom 4 ek sűrített paradicsom 1 tk szárított oregánó 1 tk szárított bazsalikom 1,5 dl vörösbor vegán sajt lereszelve só/­­bors Szejtánt hegesztünk az itt leírt módon. Ha elkészült és kihűlt, 2 centis kockákra nyiszatoljuk, majd egy aprítóban kíméletlenül ledaráljuk. 2 ek olívaolajon megpirítjuk, majd hagyjuk békében. A tésztát ugye már ezen művelet megkezdése előtt feltettük főni. Egy másik edényben nagy műgonddal megpároljuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a felaprított zellert, majd a sárgarépát, végül hozzáadjuk a konzervparadicsomot. Elkeverjük, majd jöhet a sűrített paradicsom a vörösbor a fűszerek, és pár perc után hanyagul beleborítjuk a darált szejtánt. Jó 4-5 percig főzzük, majd az elegyet boldogan a megfőtt tészta tetejére helyezzük. Vegán sajttal beborítjuk, és megzabáljuk mások elől.

Teszt: Great Bistro

2017. július 12. Zizi kalandjai 

Teszt: Great Bistro Még kora tavasszal márciusban kaptam meghívást Stőhr Grétától egy sajtóvacsorára a Great Bistro-ba. Azt hiszem az összes vendég nevében mondhatom, hogy egy fenomenális vacsorára voltunk hivatalosak, ahol igen csak megmozgatták az ízlelőbimbóinkat. Grétáék tavaly nyáron (2016. július 13-án) nyitották meg bisztrójukat, ahol ízletes vegán reggeliket és ebédeket készítettek a vendégeknek. Aztán gondoltak egy nagyot – tudták, hogy lenne rá igény a vendégek visszajelzéseiből – és úgy döntöttek, hogy vacsorára is megnyitják kapuikat, vagyis tavasztól már nemcsak reggelizni és ebédelni, hanem vacsorázni is lehet náluk… nagyon kreatívan megalkotott és tálalt ízletes növényi alapú ételekből (vegán és gluténmentes) összeállított szezonális menüvel várják a hozzájuk betérőket. A séfek, akik a vacsora menüt készítik: az ala carte séf Komócsin Zoltán, a sous chef Balogh Róbert, és az előkészületekben természetesen Gréta is részt vesz, felügyeli az egész folyamatot. A déli menükészítés továbbra is Gréta felelőssége a bisztróban, de hatalmas segítség számára, hogy este át tudja adni az ételkészítést profi szakácsoknak. A reggeli és ebédkínálat semmiben sem változott az eddigiekhez képest, csak az estékkel, és a szombattal bővültek. Marinált karotta “lazac” remoulade mártással /­­ Citrusos “joghurtos” zellerkrémleves A Great Bistro számára nagyon fontos a szezonalitás, és az alapanyagok minősége, beszerzése. A legjobban szezonális termelői bio alapanyagokból szeretnek dolgozni, ezért úgy döntöttek, hogy a mini ala carte étlapjukat két havonta megújítják, és még akár napi séf ajánlatokat is tartalmazhat. A második fotón látható degusztációs menü már nem elérhető (már váltottak szezont), de ajánlom mindenkinek, hogy ha bármikor újra meglátja a karotta “lazacot” az étlapon, akkor ne hagyja ki. Az egy olyan, de olyan bomba étel, hogy szétrobbannak a szánkban az étel ízei! Aszalt paradicsomos édesburgonyás gnocchi parmezán ropogóssal /­­ Desszert válogatás Gréta A Great Bistro a héten ünnepli első születésnapját! Ezen alkalomból Grétáék nyereményjátékot hirdettek, amely nyereményeként egy 10.000 Ft értékű fine dining élményvacsorát, egyedi tervezésű vegán pénztárcát, Stőhr Gréta vegán életmód és szakácskönyvét 150 isteni recepttel, vagy egy különleges, limitált fűszercsomagot lehet nyerni! Játszani itt tudtok 2017. július 13-ig! *** Great Bistro 1054 Budapest Bank utca 6. Facebook Instagram *** A vacsorát a Great Bistro biztosította számomra, a véleményem a sajátom. Ezen hivatalos sajtóeseményen kívül már privátilag is megfordultam a bisztróban több alkalommal is és mindig nagyon finomat ettem és kedves volt a kiszolgálás.

Barackkrémes kosárka

2017. július 6. Beautilicious 

Barackkrémes kosárkaKánikula ide vagy oda, a finomságok ilyenkor sem maradhatnak el. Megláttam itthon a barackot és rögtön tudtam, hogy nem ússza meg. Szerencsére a finom alapanyagokból még finomabb süti készült. Hozzávalók - 3 répa - 2 alma - 150gr zabpehely - 10gr útifű maghéj - 1 citrom héja és leve - 2 barack - 200gr light krémsajt - 1 marék mazsola Így készítsd - Reszeld le a répát - Keverd össze zabbal és útifű maghéjjal - Az almákat pucold meg és turmixold össze a citrom levével - A masszát nyomkod muffin formába és süsd elő 180 fokon 10 percig - A krémhez turmixold össze a barackot, mazsolát, citromhéjat és a krémsajtot - Töltsd meg a kosarakat barackos krémmel és süsd még 50percig

"oreo"

2017. június 28. Beautilicious 

Mindenkinek van klasszikus kedvence, amit nagyon szeretne enni, de a bűntudat miatt nem teszik. Ti is imádjátok az oreot? Hoztam nektek egy olyan receptet, ami megoldja az oreo problémát. Mostmár nyugodtan ehetsz "oreot". Hozzávalók - 200gr darált zabpehely - 2cékla - 3ek kakaópor - 3ek édesítőszer + 20gr - 100ml kávé - kis rumaroma - 200gr light sajtkrém - 150gr tejföl - vanilia - fél zacskó zselatin Így készítsd - Aprító gépbe keverd össze a céklát, kávét, kakaóport és a 3ek édesítőt - Ezt öntsd a darált zabpehelyhez - Formázz keksz alakokat és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és negyed óra alatt süsd ki 170fokon - A krémhez keverj el egy kis tejfölben fél zacskó zselatint - Tedd hozzá a sajtkrémet, tejfölt, édesítőt, a rumaromát és vaníliát, majd tedd hütőbe - Ha elég szilárd a krém, kenj egy kicsit 2 korong közé

dupla sajtos kifli

2017. június 20. Beautilicious 

dupla sajtos kifliEgy igazán sajtos pékárura vágysz? Akkor ezt a receptet neked találtam ki :D. Nagyon sajtos, nagyon finom, nagyon szuper kifli. Hozzávalók - 1 gömb mozzarella - 200gr zabliszt - 10gr útifűmaghéj - fél citrom leve - 1ek kókuszolaj - szódabikarbóna - só - fokhagyma granulátum - 150gr trapista sajt - 1tojás a kenéshez Így készítsd - A mozzarellát morzsold össze és keverd össze a kókuszolajjal - Öntsd hozzá a lisztet, útifűmaghéjat, a sót és a fokhagyma granulátumot - Ezt alaposan gyúrd össze - A szódabikarbónát keverd el a citromlében, majd ezt is add hozzá - Nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, majd vágd 8-10 szeletre - Kend meg tojással, majd szórd meg sajttal és tekerd fel - Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt kész

kenyérpótló

2017. június 15. Beautilicious 

kenyérpótlóSokaknak gondot okoz, hogy mit egyenek a hagyományos búzaliszttel készült kenyér helyett. A felvágott, sajt és tojásrántotta nem lehet teljes a kenyér nélkül? Itt egy szuper alternatíva, ami orvosolja ezt a problémát Hozzávalók - 50gr lenmagliszt - 150gr zabliszt - 4 tojás - 175gr joghurt - 50 ml szénsavas víz - fél citrom leve - szódabikarbóna - sütőpor - só Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - A sárgájához keverd a joghurtot és a vizet - Ehhez add hozzá a liszteket és a sütőport - A fehérjét a sóval verd kemény habbá - A habot forgasd a keverékbe - A citromlevet a szódabikarbónával keverd össze majd öntsd a masszába - Sütőpapírral bélelt tepsibe adagold a tésztát tetszés szerint ( én korongokat csináltam) - Süsd 180fokon 20percig

Nyersétel hétvége 2017.06.02 - beszámoló

2017. június 10. Gitta nyersétel blogja 

Nyersétel hétvége 2017.06.02 - beszámolóEgy gyönyörű  napsütéses nyári hétvégét töltöttünk együtt :) egy remek csapattal. Fényképes beszámolónk: A pénteki vacsora kesusajtgolyó rizottóval és salátával és az epres krémtorta. Habkönnyű... a nyers tortáknál megszokott nehéz zsírosság most elmaradt. Így folyik a munka: lehet nézni, hogyan készülnek az ételek, és be is lehet kapcsolódni A reggeli zöld turmix sűrűn, finoman, hab nélkül OZEN vákumos turmixgéppel Ebédre spenótos zöldségtekercs volt salátával, Judit gyúrja a tésztáját És hogy ne maradjunk édesség nélkül, a desszert tiramisu torta Készül a vacsora: Judit, a székelykáposzta, a Thermomix és én :) Ez egy tortás hétvége volt, ribizlis kesukrémtorta sok sok gyümölccsel felvágva Vasárnap reggelire bőségesen volt nyers kenyér, ízesített kókuszzsír (pecsenyezsír) és rengeteg zöldség Vasárnap ebédre szép színes cukkini spagettit ettünk :) spenótosan, paprikásan és a brownie sem maradt el, ezúttal meggyes öntettel Hangulati elem: Laci hozott otthonról gyönyörű pünkösdi rózsát Dália végig figyelt a kis táskájából Kata Mindenkinek rajzolt valami szépet a kulacsára :) Laci :) Ha szeretnél jönni legközelebb TE is, akkor érdeklődj nálam itt: lenartgitta101@gmail.com


Az összes 'sajt' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!