sajt receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ízek, imák, India - megjelent Hémangi Dévi Dászi új könyve

Savanyított jégcsapretek: hűtőben tárolva hetekig friss marad

Gluténmentes sütik házilag: titkos trükkel tehetjük finomabbá

Banánkenyér: a banánmentés koronázatlan királya

Tojás nélküli, vegán cukkinitócsni










sajt receptek

Tejiparellenes reklámban szerepel a Maffiózók sorozat sztárja

2024. február 3. Prove - a világ vegán szemmel 

Az állatvédő szervezet tejiparellenes kisfilmet forgatott a Super Bowl alkalmából. A reklámban Edie Falco, a PETA tiszteletbeli igazgatója szerepel, aki a The Sopranos (Maffiózók) nagy sikerű televíziós sorozatban Carmela Soprano szerepét játszotta. A reklámfilm ezt a kontextust felhasználva mutatja be a szenvedést, amit a teheneknek el kell viselniük, hogy mi sajtot ehessünk. A People for… The post Tejiparellenes reklámban szerepel a Maffiózók sorozat sztárja appeared first on Prove.hu.

Ugyanannyi lesz a vegán sajt ára a Lidlben, mint a simáé

2024. január 10. Hírek 

Eddig jellemzően mindenhol drágább volt az alternatív opciókat választani az állati eredetű helyett: ezt akarja most kiküszöbölni a Lidl.

Palak tofu, a spenótos tejsajt vegán változata

2023. december 21. Prove - a világ vegán szemmel 

A palak tofu a dél-ázsiai spenótos tejsajt, a palak paneer növényi alapú változata. Ebben az illatos és krémes spenótos curryben a sajtot tofu váltja fel, a tejszínt pedig kókuszkrémmel vagy elturmixolt kesudióval is helyettesítheted. A következő receptben megmutatjuk hogyan készül az autentikus palak tofu és instrukciókat adunk az egyszerűsített változat elkészítéséhez is. A palak tofu… The post Palak tofu, a spenótos tejsajt vegán változata appeared first on Prove.hu.

Isteni tofus receptek nem csak vegánoknak

2023. november 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Se szeri, se száma a tofus recepteknek, ami nem csoda, hiszen a tofu nagyon népszerű a vegán konyhában. És azon kívül is, hiszen az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Helyettesítheted vele a húst, a sajtot, a tojást vagy akár a túrót. Most megmutatjuk a legfinomabb tofus recepteket, és ráadásként egy desszert is belekerült a válogatásba. Ha érdekel,… The post Isteni tofus receptek nem csak vegánoknak appeared first on Prove.hu.

Itt az új, egészségesebb vegán sajt sárgaborsóból

2023. november 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Brit kutatóknak köszönhetően újfajta vegán sajt született. Sárgaborsóból készült, így egyszerre tápláló és fenntartható alternatíva. A Nottinghami Egyetem projektje vállalati közreműködéssel és állami támogatással valósulhatott meg. A vegán sajtok többségét nem éppen az egészséges, tápanyagokban dúskáló ételek között tartják számon, és elsősorban nem is ezek reményében fogyasztják a kedvelői. Ezeket az élelmiszereket rendszerint inkább a… The post Itt az új, egészségesebb vegán sajt sárgaborsóból appeared first on Prove.hu.

Sült cukkinitekercs

2023. július 21. Vegavarázs 

Hozzávalók: 2 salátacukkini 20 dkg trappista sajt 1 csomag vegán felvágott 3 ek olívaolaj 3 ek zsemlemorzsa A sajtot és a vegán felvágottat vékony csíkokra vágjuk. A megmosott cukkinik két végét levágjuk, és hosszában vékony - 2-3 mm-es - szeleteket vágunk. Fogunk egy szelet cukkinit, az egyik oldalát megkenjük az olajjal, és az olajos felével lefelé zsemlemorzsába tesszük, hogy felszedjen belőle, ami rátapad. A tetejére helyezünk egy szelet sajtot és vegán felvágottat, majd feltekerjük és kiolajozott sütőedénybe állítjuk úgy, hogy ne jöjjön szét. Ugyanígy összeállítjuk a többi tekercset is, és szépen telerakjuk az edényt. Ha megvan, a tetejét megszórjuk egy-két evőkanálnyi reszelt sajttal, és megfújjuk olajspray-vel. Előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük.  Ahogy látjátok, a cukkini nincs sózva, de általában a sajt és a vegán felvágott elég sós ahhoz, hogy a cukkini se maradjon sótlan.

Focaccia

2023. július 12. Vegavarázs 

A focaccia hagyományos olasz lepénykenyér. Isteni, kívülről ropogós, belül puha, levegős. Magában is fogyasztható, de jó mártogatós is lehet egy nyári partira a barátoknak. Tálalhatsz hozzá zöldségeket, kencéket, salátát, sajtot, gyümölcsöt.  Azt olvastam valahol, hogy a focaccia a pizza ősének számít, a New York Times-ban így jelent meg egyszer a kettő közti különbség: „a focaccia sok kenyér kevés feltéttel, a pizza pedig sok feltét egy kis kenyérrel”.  A tésztája lágy, én szeretem ezeket hosszasan keleszteni, így éjszaka a hűtőben volt. Ha nincs ennyi időd, nyugodtan keleszd a konyhapulton, úgy 50-60 perc kelesztés után már sütheted is. Hozzávalók: 40 dkg kenyérliszt 2 kk só 2 kk porélesztő Kb. 3 dl langyos víz 2 ek olívaolaj  A lisztben elkevertem a sót és a porélesztőt és a víz hozzáadásával lágy tésztát kevertem. Kb. nokedli tészta állagúnak kell lennie. Lefedtem az edényt és fél órát állni hagytam. Amikor letelt, olajos kézzel áthajtogattam a tésztát, a széleket középre behajtottam, így mentem szépen körbe. Ettől rugalmasabb lett. Ekkor áttetem tepsibe (sütőpapírra) és belenyomkodtam. Lefedtem, ment a hűtőbe. Reggel kivettem a hűtőből és egy órát a konyhapulton hagytam. Közben 220 fokos melegítettem a sütőt. Mielőtt sütőbe toltam, az ujjammal lyukakat nyomkodtam bele, tettem rá paradicsomszeleteket és friss zöldfűszert (rozmaringot, oregánót). Még meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, és nagyjából 20 perc alatt megsütöttem. 

Vegetáriánus piknikkosár – uzsonnák, tízóraik, gyorsan elkészíthető receptek

2023. június 26. Vegavarázs 

Itt megrendelheted! „Blogom - a Vegavarázs - elindítása után néhány évvel észrevettem, hogy a szeptemberi iskolakezdéskor a szendvicskrémek után van a legnagyobb érdeklődés. Anyukák faggatnak arról, mivel dobhatnák fel az iskolapadban ülő csemetéjük uzsonnásdobozának tartalmát. Vegetáriánus és nem vegetáriánus szülők egyaránt érdeklődnek, hiszen sokan túllépnének a bolti felvágottak és sajtok szegényes világán. Ráadásul a gyerekek meglehetősen szigorú kritikusok - az ő rostájukon mindig nehezebben megy át egy-egy fogás. Persze nem csak az anyukákra és gyermekeikre gondoltam e könyv összeállításánál, hiszen uzsonnásdobozt egy kirándulásra is magunkkal vihetünk. Egy hosszabb kiránduláskor persze jólesnek a hátizsákból előhúzott ,,madárlátta falatok, a téli hidegben pedig a termosz is nagyszerű szolgálatot tehet. Kedves Olvasó, biztos magad is tapasztaltad már, hogy maga a természet, a szabad levegő, a séta egy plusz fűszert ad hozzá az ételekhez, egy olyan különleges ízt, amit a konyhában, otthon lehetetlen előállítani. Remélem, hogy a receptek segítségére lesznek szülőknek és kirándulóknak egyaránt!” - 65 vegetáriánus recept - szendvicsek, szendvicskrémek, kiegészítők - színes fotók és a szerző tanácsai Itt megrendelheted! Lapozz bele a könyvbe:

Kóstolj bele az ájurvédába!

2023. június 26. Vegavarázs 

Itt megrendelheted! A Kóstolj bele az ájurvédába című szakácskönyv a természetes gyógymódként alkalmazott táplálkozás és az egészségmegőrzés ősi hagyományokon alapuló tudományába enged betekintést. Ez a több ezer éves tudás minden ízében ajándék a ma emberének. Az egyént helyezi a középpontba: sajátos testtípusunkra, egyéni jellemzőinkre, egyszóval ránk koncentrál. Különbözőségeinket és betegségeink eltérő kiváltó okait feltárva személyre szabott, természetes gyógymódot ajánl számunkra. Az ájurvéda rendszerében valódi értelmet nyer a mondás: ,,Ami az egyiknek gyógyszer, a másiknak méreg. Az ájurvédikus orvos számára a betegség állapota helyett az egyén eredendő, egészséges mivolta a kiindulópont, s ennek alapján állapítja meg a megfelelő étrendet és gyógymódot, amely ismét harmóniát teremt a beteg állapot helyett, illetve megőrzi meglévő egészségünket. Az ájurvéda szerint az egészség megőrzésének három alappillére van: a megfelelő táplálkozás (áhára), az egészséges életmód (vihára) és a gyógynövények használata (ausadhi). A Kóstolj bele az ájurvédába az első alappillérrel, a táplálkozással foglalkozik. Ízletes gyógyszereket, ínycsiklandó recepteket kínál mindazoknak, akik hétköznapjaikban, konyhájuk birodalmában is szeretnék alkalmazni az ősi tudást szeretteik és önmaguk egészségének megőrzése, visszanyerése érdekében. A recepteken túl bepillantást nyújt az ájurvéda gyakorlati fortélyaiba is, melyek segítségével könnyen megállapíthatjuk, milyen testtípussal rendelkezünk, s hogy melyek azok a megfelelő, egyénre szabott ételek, melyek testi-lelki harmóniát, maradandó egészséget biztosítanak számunkra. Mit találsz a könyvben? - Az ájurvéda alapjainak leírását - Az ájurvéda gyakorlati tanításait (a különböző testtípusok jellemzői, az ízek szerepe a gyógyításban, évszakok szerinti étkezés, ájurvédikus étrendek). - 70 kipróbált receptet, melyeket a főzésben kevésbé járatosak is el tudnak készíteni - Megismerheted a fűszerek használatát - Alaprecepteket (ghí főzés, indiai házisajt készítés) - Színes ételfotókat - A szerző tanácsait Mindezt 128 színes oldalon. Az ájurvédának létjogosultsága van Magyarországon, és ennek gyakorlatba ültetéséhez Hémangi hetedik szakácskönyve hatalmas segítséget jelent az egészségükre vigyázók részére. A már számos megjelent ájurvéda könyv mellett tanácsokat ad a különböző alkatú és korú embereknek az étkezés fontosságáról, annak összetételéről, a gyógyhatású fűszerekről, hogy betartható legyen az ,,Amit eszünk, azzá leszünk szlogen, amelyet már Hippokratész is átvett 2500 évvel ezelőtt Csarakától, a híres indiai ájurvéda orvostól. Riesz István Dr. (Ayu) Hon. A Magyar Ájurvéda Gyógyászati Alapítvány elnöke Ha teljeskörű, gyakorlati képzést szeretnél kapni az ájurvédikus konyhaművészetben, rendeld meg a könyv támájához kapcsolódó főzőtanfolyamot is. A könyvet itt rendelheted meg!

Tespiben sült szójapörköltös penne

2023. május 7. vegasziget 

Hozzávalók: 20 dkg szójagranulátum 1 csapott ek. ízfokozó mentes vegeta 2 közepes vöröshagyma 1 kaliforniai paprika 1 kisebb paradicsom 4 ek. olaj 1 ek. fűszerpaprika 3 gerezd fokhagyma 1 tk. köménymag kakukkfű, borsikafű, majoranna, só – ízlés szerint 1 tk. Erős Pista 1 ek. barnarizsliszt víz — növényi tejföl, növényi sajt Elkészítés: A megpucolt hagymát […]

Házi durumtésztából készült lasagne

2023. március 6. Vegavarázs 

A feltét természetesen azon múlik, hogy mi van itthon vagy minek van szezonja. Én sok paradicsomos zöldségszószt, lecsót, stb. főzök be, ezekkel csak nyakon kell önteni a lasagne tésztát télen és betolni a sütőbe. Nem szoktam megfeledkezni az olyan alapanyagokról, mint a sült padlizsán, a spenót, a sütőtök vagy a mángold. Hozzávalók (4-6 személy részére): A tésztához: 25 dkg durumlisztből 1,25 dl langyos víz 1 tk só fél ek olívaolaj A feltéthez: 1 aprított paradicsom konzerv 1 üveg (3,5 dl) saját sült zöldségkrém  4-5 dl víz (nagyon sűrű volt a sült zöldségkrém) 1 lencse konzerv egy ek friss zöldfűszer aprítva fél kk asafoetida 6 dkg vaj 6 dkg liszt 8 dl tej Egy kevés őrölt szerecsendió  40 dkg reszelt sajt Só, frissen őrölt feketebors Először összegyúrtam a tésztát: a lisztben elkevertem a sót és az olajat, vízzel kemény tésztát gyúrtam és kidolgoztam. Fél órán át pihentettem, közben előkészítettem a feltéteket. A besamellhez felolvasztottam a vajat, elkevertem benne a lisztet, fél perc múlva felöntöttem tejjel és habverővel kevergetve közepesen besűrítettem. Közben sóztam, borsoztam.  A paradicsomot egy tálba öntöttem, hozzákevertem a sült zöldségkrémet (ennek híján lehet 2 doboz aprított paradicsom), fűszereztem sóval, borssal, friss zöldfűszerrel. Vízzel is higítottam, mert a zöldségkrém nagyon sűrű volt. Végezetül belekevertem a főtt lencsét is. Lereszeltem a sajtot.  Amikor minden megvolt, a tésztát tésztagéppel a megfelelő vastagságúra nyújtottam és kockákra vágtam. Fogtam egy sütőtálat, kicsit kiolajoztam és tettem bele egy keveset a paradicsomszószból. Ezt szép sorban kirakosgattam a tésztalapokkal, jött rá megint a paradicsomszósz és a besamell harmada. Megszórtam a sajt harmadával, majd újra tészta, paradicsom, besamell és sajt. Végezetül kiraktam a maradék tésztával, ezen elsimítottam a maradék besamellt és megszórtam a maradék sajttal. Nem fedtem be, mert a házi tészta könnyen átfő. 180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütöttem. 

Gombás rizottó (vegán)

2022. október 14. VegaLife 

Gombás rizottó (vegán) A rizottót a legtöbben húsleves alaplével készítik. Nálam ez nem jön szóba. Sőt a zöldséges levet is lecseréltem jó kis növényi tejszínre. A növényi tejszínnek eleve van egyfajta zsírossága, így számomra felesleges vajjal vagy akár olíva olajjal készíteni. Mivel igyekszem olajmentesen főzni (ez nem jelenti azt, hogy nem jut a szervezetem zsiradékhoz!), így simán elég volt a sűrű tejszín. A rizottó ízét úgyis a gomba adta. Nemzetközivé vált ez az ebéd, a gombát és a fokhagymát ugyanis Szicíliából kaptam, az ételt pedig Angliában készítettem el magunknak. Így legalább tényleg olaszos étel lett. Ha te is kaptál, vagy van otthon valami különleges gombát, érdemes kipróbálni ezt a rizottót. A gomba mellett a fokhagyma teszi igazán különlegesen finommá. Ne sajnáld a fokhagymát bele, és fontos, hogy csak a főzés végén tedd bele, hogy az intenzív íze megmaradjon. Ha van az otthonodban fokhagymás olaj, tálaláskor pár cseppet érdemes a rizottóra tenni. A recept Hozzávalók: - 40-50 dkg vegyes gomba - 1 hagyma - 4-5 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint több) - petrezselyem - 20-30 dkg rizs - 2-3 dl növényi tejszín vagy sűrű növényi tej - növényi sajt (opcionális) - só   Elkészítés: Először mossuk át majd főzzük meg a rizst. Én 3 fajta rizzsel készítettem el: barna rizs, fehér rizs és vadrizs. Mindegyikből 10-10-10 dkg-t használtam. Mivel más a főzési idejük, külön edényekben főztem meg. Míg a rizs fő, elkészítjük a gombát. Megmossuk, szükség esetén megpucoljuk. A hagymát megpucolás után apróra vágjuk és kevés vízen megpároljuk. Amikor kész a hagyma, rátesszük a gombát egy kevés sóval meghintve, mivel hamar vizet ereszt, nem valószínű, hogy kell hozzá víz, ha mégis félünk, hogy odaég (főzőlapra, gáztűzhelyre válogatja), nagyon minimális vizet az aljára tehetünk. Ha a gomba már szinte puha, hozzáadjuk az időközben megpucolt és felaprított fokhagymát. A legvégén pedig felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet, ha ízlésünk úgy kívánja, adhatunk hozzá petrezselymet. A megfőtt rizst és a tejszínes gombát összekeverjük. Tálaláskor, porciózáskor megszórhatjuk reszelt sajttal.     

Takarékoskodj az energiával- tudatosság a hétköznapokban

2022. július 23. Élj harmóniában 

Takarékoskodj az energiával- tudatosság a hétköznapokbanMai rohanó életforma sajnos háttérbe szorította, a hagyományos a természettel összhangban működő életformát és az emberek az erőfeszítés megspórolása, időmegtakarítás és sok esetben divat miatt megannyi elektromos gépet alkalmaznak. Ez bizonyos határig még jó is, de egy bizonyos ponton túl kifejezetten pazarló, környezetre, egészségre károsító. A gépek gyártásához már az alapanyagok bányászata, alkatrészek előállítása, az ezekhez kapcsolódó szállítás is hihetetlen környezeti terhelés. Aztán a gép működtetése, alkatrészek cseréje, etc. újabb környezeti terhelést jelent. Most, hogy itt az energiaköltségek emelkedése, sokan még mindig nem újragondolják a fogyasztásukat, nem értik, hogy elég az amink van, lehet egyszerűbben is élni... sokan szeretnék napelemmel, mindenféle alternatív módszerekkel elérni, hogy továbbra is ugyanúgy tudjanak fogyasztani... nem ez a megoldás... sajnos a napelem előállítása is károsanyagkibocsájtással jár és lévén nem örök életű, időről, időre cserélni is kell. Ha eddig nem is próbáltad tudatosan végiggondolni, mit és mennyit használsz, mennyi energiával, környezeti terheléssel élsz, lehet most az energiaköltségek emelkedése segítségedre lesz.  Bár évek óta minden fórumon beszélnek róla, hogy az emberek fogják vissza a pazarlást, fogyasztást, úgy tűnik csak akkor lesz változás, ha ez mindenkinek a saját zsebére megy. Aki eddig játszi könnyedséggel döntött egy-egy újabb gép, kényelmi eszköz, ketyere megvásárlása mellett, most lehet jobban átgondolja tudatosan szükséges-e az adott berendezés számára. Érdemes most mindenkinek tudatosan átgondolni, mire nincs igazán szüksége. miről tud lemondani, mit tud más akár manuális megoldással kiváltani. Tekintsd át a hétköznapi feladataidat, szokásaidat, melyiket tudnád elhagyni, helyettesíteni, vagy csak az adott eszköz használatát csökkenteni. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék segíteni, hogy átlásd hol tudsz csökkenteni a fogyasztásodon, mit tehetsz azért, hogy a Föld élhetőbb legyen. Az energia felhasználásával, hozzájárulunk a Föld energiakészleteinek kimerüléséhez, saját költségeinket növeljük és az energiafelhasználás következtében kibocsátott káros anyagok hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, klímaváltozáshoz. Minden pillanatban, amikor valamilyen energiát használunk (mosunk, főzünk, filmezünk, zenét hallgatunk, etc.) komoly döntéseket hozunk, mi magunk is hatással vagyunk a környezetünk alakulására. Elég egy kis odafigyelés, ha megváltoztatod a szokásaidat, Te magad is sokat tehetsz a környezet védelmére, a saját egészségedért és költségeid csökkentésére:) OTTHON A fűtés  a háztartások legnagyobb energiafogyasztója. A felhasznált energia több, mint 70%-át erre fordítjuk. Ha egyetlen fokkal csökkented a szoba hőmérsékletét, az 6% energia megtakarítást jelent - ami hozzájárul a környezet védelméhez is. Mindig csak ott és annyit fűts, ahol és amennyire szükséges - általában egy szobában nappalra 20-22 fok javasolt, éjszakára 18 fok. Ha napközben elmész otthonról, állítsd alacsonyabbra a termosztátot, tekerd le a konvektorokat (csökkentsd 5-6 fokkal a hőmérsékletet) Nappal húzd fel a redőnyt és a függönyöket is húzd el, hogy be tudjon jönni a napfény. Naplemente után húzd be a sötétítő függönyöket, ereszd le a redőnyt - ez segít benttartani a meleget és kint tartani a hideget. Nem csak a vagyonokba kerülő fűtéskorszerüsítés segíthet, néha már az is szuper ha szigetelsz, nyílászárót cserélsz. Szigetelésnek tehetsz a bejárati ajtó elé vastag függönyt is, segít a hő megtartásába. Próbálj klasszikus fűtési megoldást választani - cserépkályha, vaskályha, kemence, sparhelt. Ezek nem csak, hogy kevesebbe kerülnek és környezetbarátabb megoldások, de természetes megoldások és az egészségedre is kedvezőbben hatnak. Rendszeresen ellenőriztesd szakemberrel a fűtési berendezéseidet - gázkazánt, konvektort, cirkót. Figyelj a lakás páratartalmára, mert befolyásolja a hőérzeted. Szellőztess több alkalommal, jól kinyitott ablakokkal - a résnyire nyitott ablak energiapazarlás. A fűtőtestet hagyd szabadon, ne pakolj a radiátor elé és ne is takard el függönnyel, mert csak elvonja a hőt. Tegyél hőtükörfóliát a radiátorok mögé. A hűvösebb helyeket (pl. előszoba, kamra ) ajtaját tartsd csukva . Öltözz fel jól otthonra, húzz meleg zoknit, vastag pulóver, használj takarót. Ha így teszel, akkor alacsonyabb hőmérsékletben is komfortosan fogod érezni magad, Sajnos én nagyon fázós vagyok, így a fűtésen eddig én sem spróroltam, ebbe nem vagyok elég hiteles, de érzem itt nekem is van tennivalóm:). Ma nagy divat a jakuzzi, szauna, medence otthon, de fenntartani költséges. Van aki hitelre vásárol ilyesmit. Ezek luxus dolgok, ha nem vagy milliárdos, nincs a bankszámládon egy szép nagy összeg, ami biztosít arról, hogy neked nem fog gondot okozni ezek fenntartása, akkor sem amikor emelkednek az energiaárak, akkor érdemes átgondlni biztos, hogy szükséged van medencére, jakuzzira, szaunára? Ahogy a régi öregek mondták, addig nyújtózkodj, amíg a takarod ér:) Sokan lelkesen szaladnak most napelemet vásárolni, de azon túl, hogy halljuk másoktól most ez kell értjük hogyan működik? A napelemed valóban termel majd áramot, ha nem lesz áram? Nem minden napelem lesz képes erre. Számold át azt is meg fog-e az esetedben térülni. Sokan most csak szereltetnek és utána se lesz ingyen az áram, nehogy meglepetés legyen mire megtérülne addigra már kell cserélni, újat venni és felrakatni. Hogy viszonyulsz a meleghez és a légkondicionálás hoz? Itt európában a melegbe nem nagyon halnak bele emberek, legfeljebb abba, hogy kiszáradnak. Ma sokan egész nap nyomják a légkondit. A minap egy kedves tanítványom mesélte a szuper üléshűtés miatt jól megfázott a combja és iszonyatos fájdalmakkal küzdött. Azon túl, hogy a légkondi káros lehet az egészségedre, biztos hogy nélkülözhetetlen? vagy azért el tudsz viselni nyáron ennyi kellemetlenséget? Érdemesebb fákat ültetni, mert árnyékot és hűvöset is adnak, éjszaka szellőztetni, lehűteni a lakást és nappalra besötétíteni, becsukni az ablakokat. Használd ki a természetes fény  lehetőségeit. Nyáron nagyon sokáig, de télen napközben élvezd, hogy természetes fénynél tudod végezni a tevékenységeidet és amíg nem szükséges ne kapcsolj villanyt A világítást a lakásban a célnak megfelelően alakítsd ki és használd. Azokban a helységekben ahol nem szükséges komolyabb fényerő, ott csak kisebbet használj (pl. előszoba). Ha olvasni szeretnél, akkor csak valamilyen kisebb helyi fényforrást használj és ne az egész nappali legyen kivilágítva. Amelyik szobában nem tartózkodsz vagy éppen nem szükséges a világítás, akkor kapcsold le a lámpát. A szüleim gyerekkoromban sokszor szóltak, miért ég a villany a szobában ha nem vagyok ott:) Használj energiatakarékos izzókat. Csak akkor használj elektromos berendezések et, ha valóban szükséges. Manapság nagyon sok elektromos gép van, amiket ha tudatosan végiggondolod nincs is rá szükséged. Sőt azt gondolom bizonyos esetben egyszerűbb, olcsóbb és csendesebb a manuális megoldás, mint egy gépet összerakni majd utána eltakarítani és a végén elpakolni. Minden elektromos berendezés, műszaki cikk vásárlás előtt gondold végig valóban szükséged van-e rá és mire szeretnéd használni (a nagyobb teljesítményű gépek fogyasztása is nagyobb, a konyhában a legtöbb ma kapható gép kézi erővel kiváltható és még sokszor egyszerűbb is). Nemrégen egy közeli ismerősöm mondta, hogy szeretne venni több tízezer forint értékben egy konyhai szupercsoda gépet és mit gondolok. Kérdeztem mire vásárolná... bébiétel készítésre... Mondtam használjon inkább villát :))) csöndesebb, nincs meghibásodási lehetőség és szervizköltség, áramszünet esetén is működik, gyorsan el lehet mosni és elpakolni és a használatba vétel sem igényel bonyolultabb összerakást:) Ha már eldöntötted megveszel valamit, nézd meg a termék leírását, mekkora a fogyasztása és válassz alacsonyabb fogyasztású gépeket. Próbáld azt is figyelembe venni mennyire környezetkímélő a termék. A konyhádban  igazából a hűtő, főzőlap és sütő segítségével mindent meg lehet oldani. Sajnos a fogyasztói társadalomnak köszönhetően, ma sok konyhában külön van szeletelőgép és aprítógép a kés helyett, vízforraló a lábas helyett, kenyérpirító és melegszendvicssütő egy serpenyő helyett, kenyérsütő gép a sütő helyett, joghurtkészítő egy befőttes üveg és dunszt helyett, és hosszasan sorolhatnám a mosogatógéptől, olajsütőn át, pároló, popcorn készítő, palacsintasütő, tojásfőző, kávéfőző.... mennyi mindenfélét vásároltattak össze az emberekkel. Ehhez a cikkhez felnéztem egy műszaki online bolt oldalára, szinte elhültem rajta, mit ki nem találtak már, jópénzért... Sokan működtetnek fagyasztóládákat, amikor ma mindent lehet frissen kapni a boltban, hihetetlen nagy pazarlás hónapokig otthon hűteni valamit. Hiába veszel valamit akciósan, a fagyasztó áramfelhasználása sokkal drágább lesz, mintha friss ételeket vennél. Ha ragaszkodsz a fagyasztóhoz, legalább évente olvaszd le. A hűtőt a lakáson belül valami hűvösebb helyre állítsd. Ne tegyél a hűtőbe meleg ételt. Az elektromos főzőlapot, sütőt a főzés befejezése előtt 5 perccel nyugodtan kapcsold ki - még sokáig elég meleg lesz ahhoz, hogy befejezd a főzési folyamatot.Főzéskor az edény méretének megfelelő főzőlapot használd, hogy ne távozzon fölöslegesen hő. Használj a főzéshez jó hővezetésű edényeket, fedőt, kuktát illetve főzz takarékon.Az ételeket ne főzd szét, éppen csak szükséges menyiségben kapjanak hőkezelést. Készíts egytálételeket vagy a sütőben egyszerre többfélét süss több szinten. Nézd át otthon a konyhádat, mire van valóban szükséged. mi az amit meg tudsz oldani olcsóbban, halkabban:) Figyeld meg a mosás i szokásaidat is. Sokan egy egy darabbal is elindítják a mosógépet vagy feleslegesen nagyon hosszú programokat működtetnek. Sok helyen látom, hogy szárító gépet használnak, ez télen vicces, amikor párhuzamosan meg bekapcsolják a párologtatót. A vasalás is nagyon sok energiát elvisz egy háztartásban. Csak azt vasald ki, amit nagyon szükséges. A legtöbb ruha felvétel után a test hőjétől a testhez alakul. A törölközőket, fehérneműket, zoknikat, hálóruhákat, ágyneműt szinte teljesen felesleges vasalni.A mosógépet és a mosogatógépet csak ha tele van akkor indítsd el, mert sok készülék ugyanannyi áramot és vizet használ el 2 póló esetén is. Használd a hőfokszabályozást, de mindent a legmagasabb hőfokon moss. Vízkőtelenítsd rendszeresen a mosógépet.Kerüld el a szárítógép használatát. Természetes módon szárítsd a ruhákat pl. napon vagy szárítóállványon. A szórakoztató elektroniká ban, mind minden másban is sok a túlkapás. a 40 nm-es lakásban néha annyi hangfal és mélynyomó meg minden van, hatalmas képernyő, amit a tulajdonosa soha nem fog tudni kihasználni az otthonában vagy esetleg a halláskárosodást kockáztatja. Sok családban a tv, számítógép akkor is megy amikor senki nem használja, amolyan háttérzajnak. Kapcsold le, áramtalanítsd azokat a berendezéseket, amikre éppen nincs szükséged, éppen nem használod őket. Amikor egy készülék standby üzemmódban van (pl a tv-n világít a kis lámpa) akkor is fogyaszt áramot. Használd a számítógépen az energiatakarékos üzemmódot . A kertben  is sok berendezés sorakozik a háztartásokban. A legbutább találmány a lombfújó, ezen mindig nevetek az emberek kergetik vele a faleveleket jobbról, balra balról jobbra, hallgatják a zajt, nyelik a port és a benzinesnél szívják a büdöset, ha elromlik meg vihetik szervízbe.. Egy hagyományos seprű sokkal praktikusabb és olcsóbb. Takarítás nál részesítsd előnyben a hagyományost (söprű, lapát, vödör), így sok energiát spórolhatsz meg. Amennyiben szükséges gépi megoldás, nagyon tudatosan válaszd meg, hogy a céljaidnak megfeleljen. Lehetőleg olyan porszívót válassz, amelyhez nem kell eldobható porzsákot használni és a teljesítménye és a tudása is illeszkedjen az elvárásaidhoz. Ma sokan a terítő lerázása helyett morzsporszívót használnak, néhány leesett dolgohoz viszik a porszívót, mérlegelj, tudatosítsd mire mit érdemes használni, térj vissza a hagyományos megoldásokhoz:) A szépségápolás ban is nagyon sok fölösleges gépet adtak el az elmúlt évtizedben.Ha jó idő van a hajad megszárad magától. Az is kérdés, feltétlenül szüksége-e otthon a hajunkat vasalni, bodorítani, mindenféle gépi eljárással alakítani. A testünk, arcunk masszírozására is már vannak gépek, ezt a saját kezünkkel is el tudjuk könnyedén végezni. Lehet a hagyományos körömreszelő és sarokreszelő is megteszi, az elektromos helyett. Néha meglepő árakon árulnak elektromos borotvát, persze tudom tud ezt azt, de a vége ugyanaz, mint a hagyományos borotvával, eltűnik a szőr a férfiak arcáról:) A fogmosás szuper jól megoldható hagyományos fogkefével is, ilyen olyan speciális elektromos fogkefe nélkül .  A kertben is sok berendezés sorakozik a háztartásokban. A legbutább találmány a lombfújó, ezen mindig nevetek az emberek kergetik vele a faleveleket jobbról, balra balról jobbra, hallgatják a zajt, nyelik a port és a benzinesnél szívják a büdöset, ha elromlik meg vihetik szervízbe.. Egy hagyományos seprű sokkal praktikusabb és olcsóbb.  Nézd át mekkora területen, milyen munkálatokat kell elvégezni. Valóban szükséges az ágvágó gép, elektromos sövénynyíró, fűkasza, jót mulattam gyepszellőztető :))) szóval nézz körül a kertben is, lehet a sarlóval, seprűvel és sövényvágó ollóval kiválthatsz néhány berendezést. A babaápolás ra is hihetetlen mennyi dolgot eladnak a szülőknek, pedig a gyerekek a sok műszaki berendezés és az őket érő elektroszmog nélkül is egész jól fel tudnak nőni:) MIelőtt valami menő, divatos dolgot veszel, érdemes itt is átgondolni valóban szükségetek van-e rá. Amikor elkezded megváltoztatni az energiafelhasználási szokásaidat nézd meg a korábbi felhasználásokat és a fogyasztásmérők segítségével kövesd nyomon energiafelhasználási szokásaid alakulását:) Pl. a vízforraló helyett ha a gázon forralod a vizet kb havi 500 forintot tudsz megtakarítani, ha a minden napos hajszárító használat helyett természetesen hagyod megszáradni a hajad, akár havi 1000 Ft-ot is spórolhatsz:) Kezdj el változtatni és tapasztalj, figyelj:) #rezsicsökkentés #rezsi #energiaáremelés #gáz #villany #tudatosság 

Sajtos grillezett cukkini

2022. június 8. Vegavarázs 

10 perces nyári ebéd, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni Hozzávalók: A páchoz (ebből maradni fog egy következő alkalomra is): 1 dl olívaolaj fél ek mustár 1 kk só egy csipet őrölt feketebors fél kk asafoetida fél kk friss zöldfűszer (oregánó, kakukkfű) A cukkinihez: 2 db cukkini 2 db paradicsom 20...

Kimchi pirítós és év végi főzőkurzusok Zizi konyhájában

2023. november 15. Zizi kalandjai 

Kimchi pirítós szendvics, azaz kimchi toast… ami szerintem az új avokádó toast. Az avokádó toast népszerűsége talán alábbhagyott és én kijelölök egy utódot neki, méghozzá a kimchi toast-ot. Ropogós kovászos kenyeres külső. A belső pedig vajjal, sajttal és savanykás, enyhén csípős kimchivel van feldobva. Az egészet összesütjük, jól megpirítjuk, kettévágjuk és már ehetjük is! Ropog a külseje... Source

Cukkini ropogós

2023. július 23. Vegavarázs 

Hozzávalók: 2 közepes cukkini 1,5 kk só 3 ek liszt 2 ek kukoricadara egy csipet őrölt feketebors egy marék reszelt sajt A cukkini két végét levágjuk, megmossuk és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk és állni hagyjuk 15 percig. A levet, amit enged, nem kell leönteni róla, akkor jó, ha a kész massza inkább híg lesz, nem túl száraz. Elkeverjük az összes többi hozzávalóval. Tepsibe sütőlapot teszünk, kicsit megolajozzuk, beletesszük a cukkinis masszát és vékonyra elegyengetjük. A tetejét megfújjuk olajspray-vel és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Cukkini rakottas

2023. július 18. Vegavarázs 

Ez itt a kedvenc nyári rakott zöldségem lett az elmúlt hetekben, a cukkini szezon alatt. A krumplit nem főzöm meg, mint a rakott krumplihoz, hiszen a zöldségek levében a nyári új krumpli gyorsan megpuhul. Hozzávalók 2-3 főre: 4-5 krumpli  1 közepes cukkini 3 paradicsom 1-2 paprika 15 dkg reszelt sajt A zöldségeket 3 mm vastagra szeletelem, majd fogok egy tepsit, kiolajozom és elkezdem rétegezni a hozzávalókat. Kirakom krumpli felével, erre jön a cukkini fele, majd a paradicsom és a paprika fele. Sózom, borsozom, picit megolajozom. Megszórom a sajt felével, majd jöhet a következő réteg a maradék zöldségekből. Végezetül rászórom a maradék sajtot és forró sütőbe tolom úgy 40 percre.

Sült polenta

2023. július 10. vegasziget 

Tegnap Romániában jártunk, és hazafelé Nagyváradon mindig a túrázás után bemegyünk egy helyi boltba, ahol finom vegán felvágottak, sajtok, krémek is kaphatók és természetesen kukoricadara is, melyből készül a polenta, mely ott egy tradicionális étel. Önmagában nem annyira kedveljük (valaki sósan, van, aki tejjel, vagy édesen szereti), de növényi sajttal; grillzöldségekkel, gomba-padlizsánraguval, sült hagymával, vagy […]

Népek konyhája – vegetáriánus receptek a nagyvilágból

2023. június 26. Vegavarázs 

Itt megrendelheted! Hémangi legújabb könyve a népek konyháiban kalandozik el, s egy-egy jellegzetes vagy éppen kevésbé ismert különlegességgel nyújt ízelítőt a különböző országok, kultúrák gasztronómiai palettájáról. De nem csupán napjaink ,,legnépszerűbb konyháiból válogat: az olasz, indiai konyha mellett Marokkótól Hollandiáig, Lengyelországtól Oroszországig barangolhatja be az olvasó az ízek világát - könnyen, hazai alapanyagokból is megvalósítható receptek révén. A szerző, ahogy tőle már megszokhattuk, természetesen ezúttal is vegetáriánus helyi specialitásokból válogat, ám a könnyed csemegéktől a laktatós tésztafélékig mindenféle recept helyet kapott a könyvben, s egy könnyű reggelihez, egy teadélutánhoz, vagy egy nagyobb fajsúlyú ebédhez, vacsorához is az ételek bő választékát kínálja. Mit találsz a könyvben? -65 kipróbált receptet szerte a nagyvilágból -Alaprecepteket (joghurt-, házisajt készítését) -Színes ételfotókat -A szerző tanácsait Itt megrendelheted! Lapozz bele a könyvbe:

Egy csodálatos, alig fűszeres indiai káposztás fogás, fillérekből...

2023. június 10. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Egy csodálatos, alig fűszeres indiai káposztás fogás, fillérekből... Ez egy szuper egyszerű recept, amit kb. 10-12 perc előállítani és szinte semmi sem kell hozzá! Elsőként bő vajon elindítjuk a káposztát, amit másfél-két centis darabokra vagdaltunk. Nem fontos, hogy egyen méretre legyen vágva, mert így a kisebb darabok hamarabb megpirulnak, és így mire megfő a cumó lesznek benne kicsit pirultabb, karamellizáltabb darabkák is. Időnként megkeverjük, és amikor azt látjuk, hogy puhulnak a káposzták megszórjuk sóval, borssal és cukorral.  További néhány perc és néhány átkavarás után megszórjuk egy kevés koriander levéllel és kb. 1 perccel később némi tejföllel vagy tejszínnel. Majd összeforgatjuk az egészet és kész! 4 főre a picit több mint 1 kg káposzta 300 forint körül volt. A vaj és a tejföl mennyiség kb. 300 forint volt (én sokat tettem belőlük), a vegafűszeray-ból a himalája só és a koriander levél kb. 50 forint volt, a cukor és a bors, szintén kb. 50. Szóval az egész 700 forint volt. Ezt a csodát én egy-egy teljes zacskó sima és rukkola saláta egyveleggel (800 huf olíva olajjal és balzsamecettel), krumplival (kb. 400 huf) és egy grill sajttal tálaltam (700 huf). Mindez összesen 2600 forint volt, tehát 650 forint per fő. Ebből maradt még egy főnyi étel. Szóval valójában 525 forint per fővel lehet számítani ezt a hamikát. Om Tat Sat Baktai Ádám keletkutató, a keleti kultúrtudományok szakértője Ui: A bejegyzésbe csak egy képet tudok betölteni, de ebben a galériában látni fogjátok a lépésről-lépésre haladását a finomság elkészülésének!

Túró házilag

2023. március 23. Vegavarázs 

Vannak olyan tejtermékek - egyszerűbb sajtok (gomolya, parenyica, mozzarella) -, joghurt, túró, melyeket szinte gyerekjáték elkészíteni otthon. A legtöbb hobbi sajtkészítő, azaz aki nem eladásra készíti ezeket a saját tehene tejéből, nem azért csinál sajtot vagy túrót, mert olcsóbb, mint a bolti. Ma már a jó minőségű házitej sem olcsó, úgyhogy a késztermék ára nem lesz alatta a boltinak. Azért készítik, készítjük ezeket magunk, mert a minőségbeli különbséget zongorázni lehet.  A munka kb. 10 perc az egész folyamat alatt, az ára valamivel kevesebb, mint a boltié ( jelenleg 3500 Ft kb. 1,40 kg), viszont az íze...  Hozzávalók: 5 liter tej (vagy amennyiből szeretnénk) A tejet lábosba tesszük, szobahőmérsékleten állni hagyjuk kb. 2 napig, míg a tej megalszik. Figyelem! A bolti dobozos tej megromlik, nem megalszik, szóval jó minőségű tejre van szükség.  Ha ez megvan, feltesszük a tűzhelyre, és melegíteni kezdjük. Amikor fortyog, óvatosan megkeverjük néhányszor. Pozsa Pannitól tudom (hazisajtkeszites.hu), hogy 46-50 fokig melegítjük. Ekkorra a túrószemek látványosan elválnak a savótól. Ha magasabb hőfokra melegítjük, szárazabb, alacsonyabb hőfokon pedig krémesebb lesz a túró. Ha elértük a hőfokot, elzárjuk az edény alatt a lángot. Egy nagyobb szűrőt kibélelünk sűrű szövésű anyaggal (pl. a régen használatos pelenkával), átmerjük bele a túrót. Ha megvagyunk, összekötözzük az anyag négy sarkát és 3 órán fellógatva csepegtetjük a túrót. Ezután a túrót kicsomagoljuk, tálba borítjuk és összetörjük. Hűtőben nagyjából másfél hétig eláll.  Túró házilag

Házi durumtészta pestos paradicsomszósszal

2023. március 4. Vegavarázs 

Hozzávalók 2 főre: A tésztához: 20 dkg durum tésztaliszt vagy sima durumliszt fél ek olívaolaj 1 kk só 0,9-1 dl víz A paradicsomszószhoz: 8 bazsalikomlevél 3 ek olívaolaj 6 szem kesudió 1 ek olaj fél kk asafoetida 1 aprított paradicsom konzerv 1,5 kk só egy marék reszelt sajt (a kedvencünk, de el is hagyható) A tésztához belekeverjük a sót a lisztbe, hozzáadjuk az olajat, majd a víz segítségével kemény tésztát gyúrunk. Ha jól kidolgoztuk, letakarjuk és fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A bazsalikomot, a kesudiót és az olívaolajat mozsárba tesszük és krémesre törjük.  Egy lábosban felmelegítjük az egy evőkanál olajat, beleszórjuk az asafoetidát és néhány másodperc kevergetés után hozzáöntjük a paradicsomot. Addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Ha megvan, sózzuk és belekeverjük a bazsalikom pasztát, majd levesszük a tűzről. Amikor a tészta pihent, alaposan lisztezve tésztagépben kinyújtjuk és széles metéltre vágjuk, vagy ennek híján sodrófával vékonyra nyújtjuk és késsel összevágjuk. Jól lisztezzük, hogy ne ragadjon össze. Ha kész, lábosban vizet forralunk, szórunk bele egy teáskanál sót. Amikor forr, szitával vagy szűrővel eltávolítjuk a tésztáról a felesleges lisztet, és a tésztát a forrásban lévő vízbe tesszük. Amikor feljön a víz felszínére, akkor megfőtt. Ez nagyon gyorsan megvan, 2-3 perc alatt. A kifőtt tésztát leszűrjük, tányérra adagoljuk, rátesszük a paradicsomszószt, ízlés szerint megszórjuk sajttal. Házi durumtészta

Birsalmasajt

2022. október 11. Vegavarázs 

Életem első birsalmasajtja. Az elkészítése ezzel a módszerrel egyszerű és gyors volt.  A birsalmasajt igazi retró édesség, rengeteg cukorral, szóval nem mindennapos fogyasztásra ajánlott. Azt olvastam, hogy már 1578-ban is megemlítették valahol a létezését. Nagyon sok recept 1 kg cukrot használ 1 kg tiszta birsalmához, ez nekem nagyon sok, és 1 kg/­­60 dekával is működik.  Hozzávalók: 3 kg birsalma 1 citrom 60 dkg cukor/­­1 kg tisztított birsalmához Ízlés szerint őrölt fahéj, dió (de remekül illik hozzá a gyömbér, őrölt szegfűszeg is) A birsalmát alaposan megmostam, kivágtam belőle a magházat, és a birsalmát nagyobb darabokra vágtam. Vannak, akik megpucolják, és rajta hagytam a héját, mert nagy a pektintartalma, és a megfőtt pépben egyáltalán nem észrevehető.  A birsalmát fazékba tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami ellepi, belefacsartam a fél citrom felét, majd feltettem főni. Nagyjából fél óra alatt megpuhult. Ekkor leszűrtem, kicsit hűni hagytam.  Botmixerrel krémesre turmixoltam, lemértem és kiszámoltam a cukor mennyiségét. Ahogy már írtam, 1 kg péphez 60 dkg cukrot számoltam. Adtam hozzá egy kevés őrölt fahéjat is (elhagyható), majd belefacsartam a maradék citrom levét. Alaposan összekevertem és magasfalú tepsibe tettem.  Úgy gondoltam, a gyümölcspép sűrítése már a szilvalekvárnál is bevált, itt is ezt alkalmazom, így nem kell a tűzhely mellett állni és folyamatosan kevergetni.  140 fokosra melegítettem a sütőt, beletettem a tepsit, és 20-30 percenként megkevertem a birsalma pépet. Nagyjából 2-2 és fél óra alatt szépen besűrűsödött. Ekkor 2 kisebb tepsibe sütőpapírt tettem, beleöntöttem a pépet, raktam pár muffinformába is. Ekkor meg lehet szórni egy marék durvára vágott dióval.  Egy nap alatt szépen megszilárdult, kivettem a formákból, tálcára tettem és hűvös, jól szellőző helyen száradni hagyom legalább egy hétig. Naponta megfordítom, hogy mindkét oldala jól kiszáradjon. Így akár egy évig is eláll.  Ui.: a lé sem ment kárba, amiben a birsalma főtt. Amikor kihűlt, tettem hozzá citromlevet, negyedannyi édesítőt, egy kevés vizet, és isteni birsalmás limonádé lett belőle.  The post Birsalmasajt appeared first on Vegavarazs.

Fetás tökmagos pogácsa (vegán)

2022. július 1. VegaLife 

Fetás tökmagos pogácsa (vegán)Az angol királynő immáron 75 éve uralkodik. Évek számából is szép és öröm, ha valaki megélheti, hiszen a Biblia is mondja, hogy " A mi esztendeinknek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük nyomorúság és fáradság, amely gyorsan tovatűnik, mintha repülnénk" (Zsoltár 90,10). Úgy tűnik, igencsak kegyes hozzá az Isten, hogy 75 éve az Ő jóvoltából, rendelkezése folytán uralkodik hiszen " ...az Istené a bölcsesség és az erő. Ő változtatja meg az időket és az időknek részeit; dönt királyokat és tesz királyokat; ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt az értelmeseknek." (Dániel 2, 20-21) A 75 éves évfordulóra való tekintettel az egész ország ünnepre készült. Jubilee volt az ünnep neve. Ennek köszönhetően munkaszüneti napot is kapott a nép kiváltságosan ebben az évben. Ezt a napot egy jó kis kirándulásra terveztük be, méghozzá a Bristol közelében lévő Cheddar Gorge nevű helyet másztuk meg fent és lent. Lent is mivel a cseppkőbarlangba is bementünk. Erre a barátainkkal közös túrázásra készítettem ezt a fetás tökmagos pogácsát. Mivel minden pogácsa frissen a legjobb, ezért előző este a tésztát összeraktam, kiszaggattam, tepsire tettem. Egy adagot megsütöttem még aznap este majd a többit pedig reggel raktam sütőbe, míg összekészülődtünk. Bátran ajánlom ezt a pogácsa tésztát (akár feta nélkül is, bár azzal külön jó íze volt), ha hasonló helyzetben vagy. Egy-egy tepsi pogácsa megsül gyorsan, legfeljebb 20 perc (de akár 15 is elég), tehát ha reggel úgyis össze készülődik az ember, simán megsüthető. A legnagyobb melegben érdemes a kiszaggatott, tepsire rakott pogikat akár hűtőben tárolni az éjszakára, hogy ne legyen semmi bajuk a melegben.   A recept Hozzávalók: -  30 dkg teljes kiőrlésű liszt -  15 dkg fehér liszt -  10 dkg növényi margarin -  2 dl szója joghurt - 2,5 dkg élesztő - 1 dl meleg tej - tört tökmag - 10 dkg vegán feta - (tengeri) só   Elkészítés: Az élesztőt egy keverőtálba morzsoljuk és kézmeleg növényi tejet öntünk rá. Cukor nélkül is feloldódik az élesztő, de ha akarunk, tehetünk hozzá 1-2 teáskanál gyümölcscukrot vagy nyírfacukrot. A felfutott, feloldódott élesztőhöz hozzáadjuk a liszteket, a megolvasztott margarint, a sót, a durvára darált tökmagot és a felkockázott (vékony kockákra vagy rövid kis szeletekre) vegán feta sajtot és a tésztát kézzel jól átgyúrjuk, Nem szükséges keleszteni, egyből hozzá is kezdhetünk a feldolgozásához. Lisztezett deszkán/­­munkalapon kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tészta tetejét négyzetrácsozzuk, majd az egészet pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenhetjük növényi tejjel. Sütőpapírral borított tepsire rakjuk, 190 fokon 15-18 percig sütjük. 

Lassan belekezdhetünk egy kis méregtelenítésbe

2022. május 2. Élj harmóniában 

Lassan belekezdhetünk egy kis méregtelenítésbeÚgy tűnik tartósan megérkezett a meleg és reméljük már nem lesznek nagy lehülések. Ilyenkor ideális belevágni, egy kis tisztítókúrába... A tavasz - nyár évszak váltásnál érdemes egy kicsit segíteni a szerveztednek, hogy megszabaduljon a felgyülemlett salakanyagoktól. Idén is megpróbállak végigkísérni, egy hagyományos ájurvédikus méregtelenítő programon, amely ősi, évezredek óta bevált módszereket alkalmaz. A facebbok csoportban tudod nyomonkövetni a psotokat: https:/­­/­­www.facebook.com/­­groups/­­189231931805348 Ez a gyengéd, ájurvédikus tisztítás nem csak segít megszabadulni a méreganyagoktól, optimalizálja az emésztésed működését, helyreállítja a életenergiák szabad áramlását, de a test, az elme és a lélek egyensúlyát is. Ha szeretnél belevágni egy otthon is könnyen elvégezhető ájurvédikus tisztítókúrába, íme egy lista miket érdemes beszerezni: Ha valamit nem tudsz beszerezni, jelezd és én beszerzem neked, akár a komplett csomagot is:) - Nyelvkaparó (a jógastúdióban is kapható) - Triphala Churna - Nasya olaj - Gyömbér - Baszmati rizs - Sárga Mung dal - Ghí - Kitchari fűszerkeverék vagy ájurvédikus fűszerek - Ájurvédikus masszázsolaj (pl. szezámolaj vagy doshádnak megfelelő) - vegyszermentes bio zöldségek - bio citrom A tisztítás első lépése, hogy további méreganyagokat ("ama"-t) ne halmozz fel a testedben. Ehhez fel kell hagynod azokkal a kedvezőtlen szokásokkal, melyek elnehezítik a tested, salakanyagokat képeznek. Ugyan télen szüksége volt a testednek a nehezebb ételekre, de most ez már nem így van. Ha sok a salakanyag a testedben, a szervezted éjszaka nem tud megfelelően pihenni és méregteleníteni, ezért reggel fáradtan ébredsz, még akkor is ha eleget aludtál. nem csak az energiaszitned csökken le, de türelmetlen, kedvetlen, motíválatlan, dekoncentrált is lehetsz a felhalmozódott toxinoknak köszönhetően. Első lépés, hogy kezdj el kevesebbet enni és válassz könnyen emészthető ételeket. A fő étkezésed mindig délben legyen és a vacsorára, reggelire csak könnyű, ételeket fogyassz. Késő este már ne egyél. Kerüld el a húst, tojást, sajtot, túrót, joghurtot, zsírós ételeket, csokoládét, alkoholt, kávét, édességeket, nem frissen készült kenyérféléket, állott ételeket. Ne edd túl magad és ne nassolj. Várd meg amíg az előző étel megemésztődött. Ne fogyassz túl hideg ételeket, italokat. Ha lehet válassz friss , vegyszermentes ( bio) , nem feldolgozott, nem tartósított, nem fagyasztott élelmiszereket. Örömteli előkészületeket kívánok :) szeretettel Kati #tavasz #megújulás #emésztés #méregtelenítés #tisztítókúra #éljharmóniában #egészség #immunerősítés


Az összes 'sajt' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!