Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
5 szilvás recept, ami őszi hangulatot hoz a konyhádba
Aszalt szilvás gombafasírt glutén- és olajmentes változatban (TÉNÉ)
élesztő receptek
Gyors, élesztőmentes rusztikus zsemle
2024. június 18. Élj harmóniában
A féjrem nagyon szereti a pékárúkat. Így gyakran készítek szemléket. Lévén az élesztőt nem szeretem, így a zsemléket leggyakrabban sütőporral szoktam készíteni. Ha kerülni szeretnéd az élesztőt és szeretnél gyorsan készíteni egészséges zsemléket a családodnak ezt a receptet imádni fogod. Gyors, élesztőmentes rusztikus zsemle Hozzávalók - 35 dkg liszt (150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt és 200 g finom tönkölybúzaliszt 650-es) - 1 tk só - 1 zacskó sütőpor - csipet nádcukor - 2 ek. napraforgóolaj - 0,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze, majd a közepébe öntsd bele a vízet és az olajat. Kezd el összedolgozni a tésztát, nem kell túl sokat gyúrni csak összeálljon. (a tészta legyen lágy, de ne ragacsos) Formázz belőle szemlket és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Azonnal teheted a sütőbe, nem kell várni. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg - amíg szépen pirulni kezd a teteje és átsül. (kb 30 perc) . Én kicsit mindig másképpen készítem, szeretem a dolgokat változatosan:). Ezt a receptet kedved szerint variálhatod, kísérletezhetsz különböző lisztekkel, magvakkal. Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyam Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok :) szeretettel: Kati
Sárgabarackos babka
A gyerekek nagyon szeretik: 30 dkg liszt (lehet fele-fele teljes őrlésű-finomliszt vagy én most rizslisztet és zablisztet adtam a finomliszthez, kísérletezzek bátran) 5 dkg barna cukor 1,5 dkg élesztő 8 dkg olaj 1 dl langyos növényi tej 1 üveg (300 gr) baracklekvár Elkészítés: Langyosítsuk meg a növényi tejet, majd tegyünk bele egy kiskanállal a receptbe […]
Gyömbéres sárgarépa krémleves
A környezetünkben sokan köhögnek vagy betegek, így szerintem tavasszal is megállja a helyét ez a gyömbérrel dúsított krémleves. Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa 1 közepes édesburgonya 1 nagy fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma kb 1,5×1,5 cm-es gyömbér 1 ek. olaj szerecsendió, szegfűbors, barna cukor, sörélesztőpehely, csilipehely, só – ízlés szerint 1 ek. citromlé 1 l víz […]
Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe
2024. március 17. Prove - a világ vegán szemmel
A kora tavasz egyik legizgalmasabb idényzöldsége az olaszok kedvenc tésztaszószaként elkészítve: ez a medvehagyma pesto. Titka az intenzív, markáns ízek tökéletes harmóniájában rejlik. Ebben a szószban a medvehagyma fokhagymához hasonló, de annál zsengébb, ,,zöldebb aromája, a dió karakteressége, a bazsalikom frissessége és a - természetes ízfokozóként is számontartott - sörélesztőpehely umami hatása olyan fúziót alkotnak,… The post Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe appeared first on Prove.hu.
5 vegán kenyérféle házilag: különleges receptek a bageltől a focacciáig
2024. február 18. Prove - a világ vegán szemmel
Nincs jobb érzés, mint amikor bejárja a konyhát a saját kézzel készített élesztős tészta illata. Ha benned is dolgozik a pékszellem, akkor ezekkel az egyszerű, mégis nagyszerű vegán kenyérfélékkel tuti nem lősz mellé. A szendvicsnek megtölthető bageltől kezdve az indiai raguk mellé kínált lapos kenyéren át az elronthatatlan olasz focacciáig: legyen szó reggeliről, ebédről vagy… The post 5 vegán kenyérféle házilag: különleges receptek a bageltől a focacciáig appeared first on Prove.hu.
Focaccia
A focaccia hagyományos olasz lepénykenyér. Isteni, kívülről ropogós, belül puha, levegős. Magában is fogyasztható, de jó mártogatós is lehet egy nyári partira a barátoknak. Tálalhatsz hozzá zöldségeket, kencéket, salátát, sajtot, gyümölcsöt. Azt olvastam valahol, hogy a focaccia a pizza ősének számít, a New York Times-ban így jelent meg egyszer a kettő közti különbség: „a focaccia sok kenyér kevés feltéttel, a pizza pedig sok feltét egy kis kenyérrel”. A tésztája lágy, én szeretem ezeket hosszasan keleszteni, így éjszaka a hűtőben volt. Ha nincs ennyi időd, nyugodtan keleszd a konyhapulton, úgy 50-60 perc kelesztés után már sütheted is. Hozzávalók: 40 dkg kenyérliszt 2 kk só 2 kk porélesztő Kb. 3 dl langyos víz 2 ek olívaolaj A lisztben elkevertem a sót és a porélesztőt és a víz hozzáadásával lágy tésztát kevertem. Kb. nokedli tészta állagúnak kell lennie. Lefedtem az edényt és fél órát állni hagytam. Amikor letelt, olajos kézzel áthajtogattam a tésztát, a széleket középre behajtottam, így mentem szépen körbe. Ettől rugalmasabb lett. Ekkor áttetem tepsibe (sütőpapírra) és belenyomkodtam. Lefedtem, ment a hűtőbe. Reggel kivettem a hűtőből és egy órát a konyhapulton hagytam. Közben 220 fokos melegítettem a sütőt. Mielőtt sütőbe toltam, az ujjammal lyukakat nyomkodtam bele, tettem rá paradicsomszeleteket és friss zöldfűszert (rozmaringot, oregánót). Még meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, és nagyjából 20 perc alatt megsütöttem.
Fetás tökmagos pogácsa (vegán)
Az angol királynő immáron 75 éve uralkodik. Évek számából is szép és öröm, ha valaki megélheti, hiszen a Biblia is mondja, hogy " A mi esztendeinknek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük nyomorúság és fáradság, amely gyorsan tovatűnik, mintha repülnénk" (Zsoltár 90,10). Úgy tűnik, igencsak kegyes hozzá az Isten, hogy 75 éve az Ő jóvoltából, rendelkezése folytán uralkodik hiszen " ...az Istené a bölcsesség és az erő. Ő változtatja meg az időket és az időknek részeit; dönt királyokat és tesz királyokat; ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt az értelmeseknek." (Dániel 2, 20-21) A 75 éves évfordulóra való tekintettel az egész ország ünnepre készült. Jubilee volt az ünnep neve. Ennek köszönhetően munkaszüneti napot is kapott a nép kiváltságosan ebben az évben. Ezt a napot egy jó kis kirándulásra terveztük be, méghozzá a Bristol közelében lévő Cheddar Gorge nevű helyet másztuk meg fent és lent. Lent is mivel a cseppkőbarlangba is bementünk. Erre a barátainkkal közös túrázásra készítettem ezt a fetás tökmagos pogácsát. Mivel minden pogácsa frissen a legjobb, ezért előző este a tésztát összeraktam, kiszaggattam, tepsire tettem. Egy adagot megsütöttem még aznap este majd a többit pedig reggel raktam sütőbe, míg összekészülődtünk. Bátran ajánlom ezt a pogácsa tésztát (akár feta nélkül is, bár azzal külön jó íze volt), ha hasonló helyzetben vagy. Egy-egy tepsi pogácsa megsül gyorsan, legfeljebb 20 perc (de akár 15 is elég), tehát ha reggel úgyis össze készülődik az ember, simán megsüthető. A legnagyobb melegben érdemes a kiszaggatott, tepsire rakott pogikat akár hűtőben tárolni az éjszakára, hogy ne legyen semmi bajuk a melegben. A recept Hozzávalók: - 30 dkg teljes kiőrlésű liszt - 15 dkg fehér liszt - 10 dkg növényi margarin - 2 dl szója joghurt - 2,5 dkg élesztő - 1 dl meleg tej - tört tökmag - 10 dkg vegán feta - (tengeri) só Elkészítés: Az élesztőt egy keverőtálba morzsoljuk és kézmeleg növényi tejet öntünk rá. Cukor nélkül is feloldódik az élesztő, de ha akarunk, tehetünk hozzá 1-2 teáskanál gyümölcscukrot vagy nyírfacukrot. A felfutott, feloldódott élesztőhöz hozzáadjuk a liszteket, a megolvasztott margarint, a sót, a durvára darált tökmagot és a felkockázott (vékony kockákra vagy rövid kis szeletekre) vegán feta sajtot és a tésztát kézzel jól átgyúrjuk, Nem szükséges keleszteni, egyből hozzá is kezdhetünk a feldolgozásához. Lisztezett deszkán/munkalapon kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tészta tetejét négyzetrácsozzuk, majd az egészet pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenhetjük növényi tejjel. Sütőpapírral borított tepsire rakjuk, 190 fokon 15-18 percig sütjük.
A 125 éves pesti vegán hagyományokat ünnepli a GreenGorilla pizzéria
2022. február 10. Vegetáriánus receptek
Évszázados híreket olvashatunk mostantól a GreenGorilla pizzéria dobozaira nyomtatva. Az akció célja ismeretterjesztés: a hajdani újságcikkekből ugyanis kiderül, hogy a vegán életmódnak milyen komoly múltja van már a magyar fővárosban. Így például eddig valószínűleg kevesen tudták, hogy a Millenium évében is volt már Pesten a konyháján minden állati eredetű összetevőt mellőző étterem.
A tavaly nyáron megnyílt GreenGorilla a fővárosban jelenleg az egyetlen olyan beülős pizzéria, ahol kizárólagosan növényi alapanyagokat használnak. Utóbbi egy vegán helyen persze magától értetődő ez a fajta tudatosság itt ugyanakkor kiterjed a pizzériában előforduló összes, állatkísérlet-mentes mosogató és tisztítószerre, ahogyan az újrafelhasznált és lebomló csomagolásokra is. A pizzéria most a teljesen növényi eredetű étkezést népszerűsítendő kampányba kezdett, amelyből kiderül: Pesten már 125 éve is volt vegán étterem.
Jelenleg sokan úgy gondolják, hogy a vegán életmód valamilyen múló újdonság, újkeletű divathóbort. A magunk lehetőségeivel most mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy eloszlassuk ezt a tévedést, és ezáltal is mind többen kedvet kaphassanak a növényi alapú étkezéshez. A múlt ismerete nélkül nincsen jövő. Ezért jelentetjük meg újra azokat az újsághíreket a pizzásdobozainkon, amelyek még Budapest vegán történelmének hajnalán keletkeztek mondja Bíró Attila, a GreenGorilla alapítója.
Archív cikkes pizzásdoboz és lencsés pizza
A dobozokra került például a Pesti Hírlap egy 1899-es cikke, amelyből kiderül, hogy egy és negyed évszázada, a millennium évében, 1896. május 3-án létesítette egy Schulz Janka nevű berlini nő a Pipa utcában az első vegetárius-éttermet. A Pomona nevű helyről pár évvel később a Magyarország című lap már mint vegán étkezdéről emlékezik meg, mondván: vendéglőnek elég különös, mert nemcsak szeszes italokat nem adnak benne, de húst, vagy állati termékeket sem. Ezek az archív cikkek a GreenGorilla pizzásdobozokon most teljes terjedelmükben elolvashatóak.
A Dohány utca 88. szám alatt található GreenGorilla, amely egy szinte teljes egészében növényi táplálkozást folytató főemlősről kapta a nevét, a vegán elkötelezettségtől eltekintve a pizzasütés klasszikus hagyományait követi. A tészta készítéséhez kizárólag olasz pizzalisztet, sörélesztőt, szárított kovászt, extra szűz olívaolajat, valamint sót használnak. Erre kerülnek a saját recept alapján kreált szószok, a paradicsomos öntet és a bolognai, valamint a nemtejfölös alapok és persze a vegán feltétek is. Pizza alapanyagok esetében a sajt kulcskérdés: itt Hárskúti Attila kisüzemi körülmények készült, a vegán közösségben évek óta népszerű növényi sajtja olvadozik a pizzarétegek tetején. Giuseppe Cuoco, az olasz pizzaszakács pedig salernói és milánói kemencék mellett alapozta meg pizzasütő tudományát. A 125. évfordulóról megemlékezve a GreenGorillában a bolognai pizza most lencsével készül, mivel utóbbi az egyik kiemelt alapanyag volt a már említett Pomonában.
A pizzériában dolgozók egyenként is elkötelezettek az állatvédelem mellett. Közülük Bíró Attila éveken keresztül segítette a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány munkáját, a hagyományt folytatva pedig adománygyűjtő napokat is tartanak az üzletben - ilyenkor minden pizzából 500 Ft az Alapítvány számlájára kerül. A Jane Goodall Intézettel is együttműködik a GreenGorilla. Egyebek mellett úgy, hogy gyűjtőpontként funkcionál a már használhatatlan mobilkészülékek számára az Intézet által indított kampányban, megnyerhető pizzával és kisebb ajándékokkal bátorítva a telefonok, tabletek, fülhallgatók leadását. (A mobiltelefonokhoz szükséges ércet Afrikában gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket - a készülékek újrahasznosítása világszerte ezen a kritikus problémán is igyekszik enyhíteni.)
Világszerte terjed a vegán és vegetáriánus életmód, itthon is
Az állati eredetű származékokat teljesen mellőző életmód az egész világon egyértelműen növekvő trend: az Egyesült Államokban a vegán populáció 15 év alatt 300 ezerről a konzervatív becslések szerint is 10 millióra nőtt, míg egy másik, korábbi felmérés 20 millióra tette az amerikai vegán lélekszámot. Németországban például a 18-29 évesek 11, Lengyelországban 7 százalékuk már teljesen növényi alapú étrendet követ. Itthon egyelőre nincsenek megbízható releváns adatok, a vegán táplálkozás hívei Magyarországon körülbelül a populáció 1-2 százalékát tehetik ki.
Más kultúrákban a nem feltétlenül vegán, de húsmentes étkezésnek eleve történelmi hagyományai vannak: India például a társadalmi méretekben elterjedt vegetarianizmus egyik iskolapéldája. A dél-ázsiai országban élők közel 40%-a ilyen étrendet követ, Jamaicában és Vietnámban pedig körülbelül 10% ez az arány.
A GreenGorilla kínálata a Dohány utcai üzleten kívül több ételfutár weboldalán is elérhető.
Győri Ildikó
Vegán stollen
2021. december 27. Mindennapi ételeink
Az egyik legkedvesebb édességem. Sokáig vásároltuk is, de tavaly és idén is úgy döntöttem, mi készítjük el a gyerekekkel. Ebből az adagból 2 rúd lesz. Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő20 dkg olvasztott ráma10 dkg barnacukor3 csomag vaníliás cukor2,5 dl növényi tej - nálam most vaníliás mandulatej 1/2 citrom héjafahéj, szegfűszeg10 dkg olajos mag, felvágva30 dkg kandírozott, aszalt gyümölcsök vegyesen, szükség szerint felvágva20 dkg marcipánmassza (natúr) Elkészítés:Az aszalványokat/kandírozott gyümölcsöket (nálunk most ananász és papaya volt) rumaromába áztatjuk. A langyos növényi cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Majd az olajos mag(ok) és aszalványok, kandírozott gyümölcsök kivételével a többi alapanyagból sima tésztát dagasztunk. Meleg helyen kb 40 percig kelesztjük. Utána a magokat, aszalványokat hozzáadva átgyúrjuk és újabb 40 percig kelesztjük. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, közepére helyezzük a rúddá gyúrt marcipánt (én most csak az egyikbe tettem, másikba nem, a gyerekek nem szeretik). A tészta egyik felét ráhajtjuk a másikra, kicsit lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lefedve még 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, még forrón lekenjük olvasztott rámával, és megszórjuk jó vastagon porcukorral. Alufóliába csavarva akár 4-5 hétig is eláll. Nálunk mondjuk, 2-3 nap alatt elfogy :-D
Vegán Carbonara Recept (tökből és napraforgómagból)
Elsőre talán furán hangzik, hogy tökből és magvakból készíts carbonarat, de mi már többször is elkészítettük itthon ezt a receptet, mindig nagyon hamar elfogyott. Az eredmény krémes és ténylegesen “carbonara ízvilágú” lesz, az tuti, hogy senki nem találná ki, hogy gyalult tök az alapja. Hozzávalók: 2 vöröshagyma 500g gyalult tök (mi fagyasztottból készítettük) 1 kókusztejszín (mi kis konzerveset vettünk a Tescoból ~165 ml, de bármilyen más növényi tejszín jó hozzá) 1 pohárnyi hántolt napraforgómag (2 dl) 1 füstölt tofu 1 teáskanál fekete só 2 evőkanál sörélesztőpehely fél teáskanál kurkuma só, bors, fokhagymagranulátum A napraforgómagvakat olaj nélkül, lassú tűzön egy kicsit megpirítjuk. Ha kész, mehet a turmixgépbe a kókusztejszínnel összekeverve, amíg krémes állagú nem lesz. A gyalult tököt egy lábasba fél deci vízzel felrakjuk párolódni, amíg ki nem olvad. Közben egy másik edényben kis olajon a feldarabolt hagymát is megpirítjuk. Ha a tök kész, a levét leszűrve hozzáadjuk a tejszínes-magvas masszához, majd mehet hozzá a hagyma is. Botmixerrel összedolgozzuk, ekkor jön hozzá a sörélesztőpehely, só, bors,fokhagymagranulátum,fekete só illetve a kevés kurkuma hogy szép sárga színt adjon az ételnek. Az így készült krémet még egyszer lassú tűzön összerottyantjuk az apróra kockázott füstölt tofuval, ami pluszban ad neki egy kellemesen füstös ízt. Mi durumtésztával tálaltuk, a végén megszórva még egy kis napraforgómaggal. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán Carbonara Recept (tökből és napraforgómagból) appeared first on VegaNinja.
Angol rakott krumpli
2021. szeptember 24. Kertkonyha
Az elején jártam, még csak a szószt kóstolgattam a kanálról, de már elkezdtem azon agyalni, milyen legyen az ételfotó erről a rakott krumpliról. Mert muszáj, hogy szuper legyen! Őrült gusztusos legyen! Azért, hogy mindenki, aki csak látja, el akarja készíteni, mert ezt mindenkinek MEG KELL KÓSTOLNIA! Ilyet mindenkinek ennie kell! Legalább egyszer az életben. :) Egyébként pofon egyszerű a recept, és alig kell hozzá edény. Hozzávalók 2-3 adaghoz - 500 g (3 nagy krumpli) - 1 fej vöröshagyma - 2 g fokhagyma - 1 mk mustár - 1/3 mk szárított kakukkfű - 1/3 mk rozmaring - 2 kk sörélesztőpehely - 2 csapott ek liszt - 4 dl édesítetlen növényi tej - 1/2 kk só - 3 ek olívaolaj - Olajban pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, és amikor majdnem kész, 1-2 percre add hozzá a reszelt/átnyomott fokhagymát is. - Botturmixerrel a saját poharában keverd simára a tejjel a lisztet, a a fűszereket, és a mustárt és élesztőpelyhet, majd öntsd a hagymákhoz. Forrald fel állandó kevergetés mellett. - Már csak az összeállítás hiányzik. :) Ehhez a krumplit hámoz meg, vágd fél cm vastag karikákra, és csinosan rendezgesd el az edényben. Öntsd rá a szószt, a tetejét szórd meg borssal. - A sütőben fél órát süsd 180 fokon. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 35 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Angol rakott krumpli first appeared on Kertkonyha.
Az én (post)covid történetem - 2. rész
2021. szeptember 3. Mindennapi ételeink
Ismét itt vagyok és ezúttal, ahogy az előző bejegyzésben ígértem, azt írom le, hogyan jöttem rá, hogy ételintoleranciáim alakultak ki a covid vírus következtében és mit lehet ilyen esetben tenni? Februárban kaptam egy bétablokkolót, a postcovid miatt kialakult magas pulzusomra. Sajnos (vagy inkább hála érte?) nem sokáig szedhettem, mert egyrészt nagyon levitte a vérnyomásomat (75/65 volt a maximum), másfelől ráerősített a vírus által kiváltott emésztési zavarokra. Így a kardiológussal egyeztetve inkább elhagytam a bétablokkolót, és kb 7 hónapig extrém magas pulzussal éltem - kétszer be is kellett menni a sürgősségire. Milyen tüneteket okozott a bétablokkoló mellékhatás a ill. természetesen a vírus is? - erős migrénes fejfájás - "égő fej" érzés (belülről) - hányinger - nagyon gyakori hasmenés - puffadás - piros foltok az arcon (mintha alkoholbeteg lennék) - kiütések felkaron és lábon - álmatlanság -levertség, elesettség érzés -nagyon erős szédülés -extrém alacsony vérnyomás -bizonyos ételek elfogyasztása után nyelőcső beszűkülése, fulladásérzés, -szorongás. Mivel ezek nagy része postcovid tünet is lehet, így hetekbe telt, mire sikerült leszűkítenem a kört: elsősorban az tűnt elég valószínűnek, hogy hisztamin intolerancia alakult ki nálam. Mi is ez? A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, gyulladás kialakításában van fontos szerepe. A felszabaduló és a keringésbe kerülő, illetve a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése valamilyen betegség vagy gyógyszerfogyasztás miatt csökken, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut be a szervezetbe, amit nem képes lebontani, akkor különböző tüneteket okozhat, ezt nevezzük hisztaminintoleranciának. A szerzett hisztaminintolerancia lehet átmeneti és ebből adódóan visszafordítható, ha a kiváltó ok megszűnik. Vannak hisztamint nagy mennyiségben tartozó élelmiszerek, illetve hisztamint felszabadítóak is. A hisztamint tartalmazó élelmiszerek 0-tól 3-mas számmal vannak jelölve, a diétában főképp a nullás élelmiszerek fogyaszthatók. Ilyenek például a brokkoli, cékla, cukkini, saláták, uborka, karfiol, sütőtök, burgonya, rizs, gluténmentes gabonák, őszibarack, alma. Nagyjából a többi zöldség és gyümölcs, glutén, tejtermékek jó része nem fogyasztható, illetve ami vegánként nagy problémát okozott, hogy a fehérjében gazdag hüvelyesek, olajos magvak fogyasztását teljes mértékben mellőzni kellett. Van pár fogyasztható tejtermék, én azonban nem szerettem volna ezeket enni. Így barnarizs fehérjeport és kendermag fehérjeport fogyasztottam, ill fogyasztok most is. Növényi tejek közül csak a kókusztejet és rizstejet bírtam inni. Azonban kb 4 hónap szigorú diétatartás mellett is maradtak tüneteim, így elkezdtem megfigyelni, a tünetek mely ételekhez köthető. Például élesztő fogyasztást követően szédültem, ha glutén tartalmút ettem, azt követően fájt a fejem. Ekkor kerestem fel a posztcovid gasztroenterológiai ambulanciát. Ott, ahogy az előző bejegyzésben is írtam, újabb vizsgálatokat javasoltak. A hasnyálmirigy, máj, epe értékeknél volt probléma. Érdekes módon allergiavizsgálaton pl.nem mutatott ki tejtermékre (tejfehérjére, tejcukorra sem allergiát) semmit sem a teszt, azonban, miután megittam az oldatot, szinte egész nap ment a hasam. Ezért saját szakállra úgy döntöttem, nem hagyom annyiban, és nemcsak ételallergiát nézetek, hanem ételintoleranciát is. Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között? Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat. Az ételintolerancia népbetegség, minden harmadik embert érint, gyermekeknél még gyakoribb. Sokszor mégsem jut eszünkbe, hogy tüneteink mögött ételérzékenység állhat. Az allergiával ellentétben az intolerancia tünetei az étel elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszabb idő alatt alakulnak ki. Ezért laboratóriumi diagnosztika nélkül szinte lehetetlen meghatározni a pontos kiváltó okot. Ételintolerancia esetén a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányoznak. Ez az oka annak, hogy az elfogyasztott tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni. Az étkezés után több órával, bizonyos esetekben azonban napokkal később jelentkeznek a tünetek. A háttérben álló bélműködési problémákhoz a nem megfelelő emésztés, a bélfal áteresztőképességének fokozódása okozhatja. Hosszas keresés után a Foodtest 200+ (www.foodtest.hu) nevezetű vizsgálatra esett a választásom. Ez a jelenleg elérhető legkorszerűbb ételintolerancia vizsgálat: né hány csepp vérmintából több, mint 220 féle élelmiszer fehérje ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki. Fehérjechip alapú laboratóriumi vizsgálat, mely számszerű értékekkel mutatja, mely ételekre milyen mértékben vagyunk érzékenyek. A következő bejegyzésben leirom a céggel (foodtest.hu) kapcsolatos tapasztalataimat, hogy az intolerancia beazonosításán kívül miben segítettek még, mikre vagyok érzékeny és milyen diétát tartok.
Franciasaláta kenyértölcsérben
Hozzávalók: A salátához: egy sárgarépa egy kisebb alma egy közepes krumpli 20 dkg zöldborsó 2 csemegeuborka 3 dl tejföl 2 ek vegán majonéz 2 kk só egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk mustár 1 kk citromlé A tölcsérhez: 25 dkg liszt 1 1/2 kk só 1 dkg friss élesztő 1 ek olaj 1-1 1/2 dl...
Vegán fánk epres "mascarpone" krémmel
2021. február 21. Mindennapi ételeink
Fannusunk iskolájában múlt héten volt farsang és a kérésére fánkot sütöttünk - ő futtatta fel az élesztőt, dagasztotta, kelesztette, formázta és díszítette. A műveletek nagy részében Gergő is részt vett, nagyon élvezzük a (napi szintű) közös sütés-főzést. Amikor itthonra készítek fánkot (ritkán), akkor fánksütő formában sütöm ki a sütőben. De most "igazit" szerettünk volna az osztálytársaknak. A tetején csoki volt, és kisebb élelmiszeripari díszek, de Gergő kedvéért készült 2 db mascarpone-s eperkrémes is. :-D Amiről ö lenyalogatta a krémet, úgy tűnik élete első fánk-tésztája nem hozta lázba :-D Hozzávalók: 50 dkg liszt (lehet tönkölyliszt is), átszitálva 1 cs szárított élesztő 5 dkg margarin 3 dl növényi tej 3 ek. barna cukor csipetnyi só olaj Elkészítés: Az élesztőt a cukros növényi tejben felfuttatjuk, majd egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott margarint, sót, élesztőt és összedolgozzuk. Ezt követően langyos helyen 1 órát pihentetjük. Ezután lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd egy pohár segítségével köröket szaggatunk és mi úgy szeretjük, ha a közepét is kilyukasztjuk . Így is letakarva pihentetjük fél órát, majd forró olajban kisütjük, amikor beletesszük, a lábost lefedjük és csak forgatásnál, ill azt követően vesszük le a fedőt. Vigyázzunk, gyorsan sül. Ezután olvasztott csokiba mártjuk, megszórjuk dióval vagy vegán mascarpone-t összekeverünk vaníliás cukorral és turmixolt friss eperrel. Ezzel kenjük meg. A tálaláshoz feltétlen használjunk unikornist vagy rózsaszín kisautót. :-D
Selymes avokádókrém: sörélesztőpehellyel és fokhagymával tesszük izgalmassá
2024. február 28. Prove - a világ vegán szemmel
Ezt az avokádókrémet a sokszínűsége teszi varázslatossá: pirítósra kenve, tortillába vagy burgerbe töltve is isteni, de akár zöldségeket vagy meleg pitakenyeret is mártogathatsz bele. A guacamoléval ellentétben, amit apróra vágott paradicsom és hagyma tesz darabossá, ezt az avokádókrémet fokhagymával és sörélesztőpehellyel bolondítjuk meg, az állagát pedig vegán tejfölalternatívával és majonézzel tesszük selymesen krémessé. Ha mégis… The post Selymes avokádókrém: sörélesztőpehellyel és fokhagymával tesszük izgalmassá appeared first on Prove.hu.
Vegán tejszínes-gombás tészta
Egyetlen serpenyőben készül, házi növényi tejszínnel Extra krémes, extra egyszerű, természetes táplálék. Villámgyorsan kész, alig kell menjen a tűzhely, és mosogatni sem kell túl sokat utána. Három lépés: a gombát meg kell pirítanod a hagymákon, majd vízzel felöntve megfőzni benne a tésztát, és végül hozzákeverni a krémesített napraforgómagot. Ennyi az egész! És egyetlen serpenyő. A recepthez a gombát a Chefgomba.hu biztosította. Hozzávalók 2 adaghoz - 200 g gomba - 200 g tészta - 4 ek napraforgómag - fél vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1-1 csipet szárított oregánó, majoránna és kakukkfű - 1 kk petrezselyem - 1 mk balzsamecet - 1 kk élesztőpehely - 1 mk mustár - 1 mk só - olívaolaj - A napraforgómagot kétszeres mennyiségű vízzel forrázd le, és hagyd állni. Legjobb, ha a botturmix kelyhét használod erre, vagy egy akkora bögrét, amiben majd tudsz turmixolni. - A hagymákat vágd apróra, a gombafejeket pedig kb. fél cm vastag szeletekre. - A hagymákat 2-3 ek olívaolajon párold meg, majd dobd rá a gombát. A zöldfűszerekkel ízesítsd, és hagyd pirulni együtt is pár percig. - Amikor a gomba sötétedni kezd, tedd rá a nyers tésztát, sózd meg, és öntsd fel fél liter vízzel. - Amíg a tészta fő, turmixold össze a napraforgómagot az áztatóvizével és a többi ízesítővel. Legyen olyan krémes, amennyire csak lehet. - Keverd ezt a fehér krémet a tésztához, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi a krémes állaghoz kell. Rottyan kettőt, és kész is. :) Elkészítési idő: 20 perc Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Görög vegán The post Vegán tejszínes-gombás tészta first appeared on Kertkonyha.
Diós bejgli, mákos bejgli (vegán)
Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Leszögezhetjük, hogy nincs karácsony bejgli nélkül. :) Na, de milyen legyen az a bejgli? Ki lehet találni nagyon kreatív, új fajtákat, lehet a modern bejgli marcipános, meggyes vagy sütőtökös.. De nekem akkor is a legigazibb a hagyományos, vagyis a és természetesen a ! Az én bejglimre egyszer egy abszolút hagyományos konyharajongó azt találta mondani, hogy ez bizony szakasztott olyan, mint amit 40 éve az ő drága anyukája szokott volt csinálni. Azt hiszem, erre büszke vagyok! :) Ami fontos, hogy az alapanyagok közül legyen minden szobahőmérsékletű . Arra is figyelj, hogy a töltelék hozzávalói két közepes rúdhoz méretezettek. Ha mindkét ízből csinálsz, akkor a tészta mennyiségét duplázd meg. Hozzávalók két kis rúdhoz: TÉSzta - 300 g liszt - 40 g kókuszzsír - 1,5 dl tej - 40 g cukor - 1 csomag szárított élesztő - 2 csipet só Diótöltelék - 110 g dió - 75 g porcukor - 15 g búzadara - 0,4 dl tej - 3/4 csomag vaníliás cukor - 35 g mazsola - 3/4 citrom héja - 1/4 citrom leve Máktöltelék - 110 g mák - 75 g porcukor - 0,8 dl tej - 15 g búzadara - 3/4 csomag vaníliás cukor - 35 g mazsola - 3/4 citrom héja - 1/4 citrom leve - mk szegfűszeg és fahéjrúd Elkészítés - 1,5 dl vízben főzd fel a szegfűszeget és fahéjrudat. Ebbe áztasd be a mazsolát. - Az élesztőt futtasd fel egy kis cukorral és tejjel. - A kókuszzsírral és a többi anyaggal dolgozd ki a tésztát, és kelesszük másfél órát. Én korábban keverőlapátos robotgépet használtam, de mióta elromlott, a kenyérsütő gépem dagasztó funkcióját használom. :) - Amíg elkészül a tészta, készítsd el a tölteléket: ha szükséges, daráld meg a mákot vagy diót, majd keverd össze a többi hozzávalóval. A mákos töltelékbe kicsit több cukor és tej szükséges. - A megkelt tésztát válaszd ketté, majd egy sodrófával nyújtsd ki vékonyra (max. fél cm vastagra). A tölteléket oszlasd el rajta egyenletesen, és tekerd fel a bejglit. Ezután tedd a tepsibe, és hideg helyen keleszd még fél órát. - A tetejét kend meg szójatejjel, majd forróra előmelegített, és utána lehalkított sütőben süsd fél órán keresztül. Elkészítési idő: kb. 60 perc + kelesztés + sütés Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Görög vegán Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE The post Diós bejgli, mákos bejgli (vegán) first appeared on Kertkonyha.
Egészségmegőrzés februárban - aktualitások
2022. február 18. Élj harmóniában
Február van... sorra jönnek az ismerősök és a tanulóim fáradtak, folyik az orruk, megfáztak... Az ájruvéda több ezer éves tudással és tapasztalattal rendelkezik a világ hatásairól. Ha Te is megfigyeled a természetet február a tisztulás ideje, a természet átáll téli üzemmódról a nyári időszak előkészítésére. A talajvíz megemelkedik, mert a talaj a fölösleges tél folyamán felgyűlt csapadékot, hólevet, etc. kidobja magából . Az állatok is levedlik a téli bundájukat. A nap korábban kel és később fekszik. Ilyenkor a tested is elkezd a téli szigetelő zsírok felépítéséről átállni, és a zsírban elraktározott lerakódásoktól megszabadulni, kioldja a salakanyagokat. Amikor a tested elkezd méregteleníteni, tapasztalhatsz fáradtságot, néhány hétig étvágytalanságot is. Ahogy a salakanyagok a vérbe kerülnek, hatást gyakorolnak a vér sűrűségére és terhelik a májad. Tapasztalhatsz lelassultságot, fáradtságot, fázékonyságot, és máj érzelmeket - frusztráció, keserűség, depi, kritika, elégedetlenség. De ne aggódj ezek elmúlnak, ahogy megyünk a tavaszba. Ha túl sok salakanyag, nyálka van a szervezetben , akkor attól szabadulni szeretne a szervezeted, így orrfolyást, megfázásos, influenza szerű tüneteket is érezhetsz. Ezt megelőzendő, jó ha elkezded támogatni a test méregtelenítő folyamatait. Mit tehetsz? Fő szabály, ha nincs étvágyad ne egyél, nyugodtan hagyj ki egy egy étkezést. Az étvágy elveszítése szezonális. Érdemes ebben az időszakban szárító és melegítő, könnyű ételeket fogyasztani, gabonák, párolt zöldségek hüvelyesek. Lentebb részletezem is. Kerüld a húst, a nyálkásító ételeket, gyümölcsöket, tejterméket, élesztős dolgokat, édességeket és a zsírokat. A tavaszi böjtök segítenek megtisztítani a szervezeted a sok felgyűlt salakanyagtól és megszabadulhatsz a télen feljött fölös kilóktól. Nem véletlen, hogy minden ősi kultúra összhangban a természettel, erre az időszakra időzített valamilyen böjtöt az egészségmegőrzés érdekében. A böjt kiválasztásánál, vedd figyelembe ájruvédikus alkatodat is. A böjtökről részletesen a blogon már írtam: http://eljharmoniaban.blogspot.com/2020/03/bojt-tehermentesites-meregtelenites.html Mozogj rendszeresen - séta, kirándulás, jóga, könnyű súlyokkal konditerem, a lényeg, hogy mozogj. Napközben ne feküdj le aludni. Este próbálj 22:00-ig elmenni aludni, mert a méregtelenítéshez szükséges , hogy időbe ágyba kerülj. Február, márciustól kevesebb alvással is kipihentebbnek érezheted majd magad. Ha feszültséget, frusztrációt, türelmetlenséget tapasztalsz segíthetnek keserű ételek. Használj kurkumát, mert segít javítani a keringést, tisztítja az ereket nyirokrendszert és harmonizálja a máj működését. Jó még a lepkeszegmag is. Ha hízásra hajlamos vagy és sok nyálka van a szervezetedben a csípős fűszerek segítenek megszüntetni a nyálka felhalmozódást. A gyömbér, feketebors kiváló választások. Szuper élelmiszer februárban cékla, jó még a répa, brokkoli és a káposztafélék is a salaktalanítás támogatására. A hüvelyesek is segítik a belek tisztulást februárban . pl. csicseriborsó, mungóbab. Ebben az időszakban szuper a hajdina és a rozs. A kenyérféléket kerüld inkább, mert nagyon nyálkásítanak. Ha az ételre csepegtetsz egy kis citromlevet az is segíti a zsírok bontását. Egy szuper kis recept mostanra hajdina céklás zöldségekkel: http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/02/ceklas-zoldsegek-hajdinaval.html Jó egészséget kívánok:) szeretettel KAti #ájurvéda #tél #méregtelenítés #február #szezonális #egészségmegőrzés
Lencsés rakott kelkáposzta magyarosan
Szív alakú kelkáposzta köszönti 2022-t! Az újévi lencsével kapcsolatban idén kicsit későn ébredtem, de remélem, azért még épp időben. Na, nem a főzéssel, az meglesz. A recepttel nektek! :) Az utolsó pillanatban megsütöttem a lencsés rakottamat, mert a “kötelező” lencsefőzeléket idén anyukám fogja készíteni. Igen, enyém a rakott, mert már nagyon várt rám egy gyönyörű, ráadásul szív formájú (!) kelkáposzta, ami mégsem maradhatott jövőre! ;) Amíg sült, leírtam a receptjét. Hozzávalók egy jó nagy sütőtálhoz - 1 fej kelkáposzta - 350 g lencse beáztatva - 50 g barnarizs - 100 g növényi kolbász - 50 g sörélesztőpehely - 100 ml olívaolaj - 2 kk só - 2 kk pirospaprika - 2 nagy gerezd fokhagyma - 500 g növényi joghurt Elkészítés - A lencsét, rizst főzd meg sótlan vízben. Mindkettő legyen még félig kemény, amikor elzárod. Nem kell mindenbe külön só, úgy könnyebb az összeállításnál beállítani, hogy összesen mennyit teszel be. - A kelkáposztát szedd levelekre, és egy nagy edényben tegyél fel vizet a tűzre. Ebben gőzöld elő a leveleket pár percig. - Közben olajon az élesztőpelyhet pirítsd meg. Nem kell neki sok, hamar megsötétedik. Tedd hozzá a reszelt fokhagymát, és együtt is kavargasd kicsit. Ha már olyan, mint a pirított prézli, add hozzá az elmorzsolt növényi kolbászt is, és vedd le a tűzről. - Most jön az összeállítás: egy jó nagy sütőtálban rétegezd a művedet sorjában: kelkáposztalevél, lencse, rizs, pirospaprika, élesztőpehely, só. A tetejére a legszebb, legnagyobb zöld leveleket tartogasd. - Nekem két emelet lett, és megtelt a sütőtálam. - Mielőtt betettem volna a sütőbe, 2 dl vízzel meglocsoltam, ebben sült-gőzölődött 180 fokon fél órát. Aztán öntöttem le 500 g szójajoghurttal, amit előtte egy dl vízzel hígítottam fel, majd visszatettem az egészet további 30 percre a sütőbe. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 60 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Lencsés rakott kelkáposzta magyarosan first appeared on Kertkonyha.
Tárkonyos csicseriborsóleves
Adj te is élményt karácsonyi ajándékba. :) Ha szeretnél meglepni valakit egy főzőtanfolyammal , akkor foglald le gyorsan a helyet, mert az év eleji dátumok nagyon gyorsan betelnek. Ez egy szenzációs recept, amire nagyon büszke vagyok. :) A pirított élesztőpehely és a zöldségek összeérő ízei a tárkonnyal valami mennyei, meglátod! Előkészületek: gyürkőzz neki, a csicseriborsót 24 órán keresztül kell áztatni, majd kb. 3 órán keresztül főzni. Ezalatt kb. 50-szer lemehetsz a közértbe egy csicseriborsó konzervért, de ahogy gondolod. ;) Jó-jó, igazából én is szoktam áztatni és főzni, ahogy épp kedvem és időm van, illetve amikor nagyon előre tervezem a menüt. És persze mindig van itthon egy konzerv csicseri is. Hozzávalók 3-4 adaghoz - 100 g száraz vagy 200 g konzerv csicseriborsó - 2 sárgarépa - 1 fehérrépa - 1 karalábé - 1/4 zeller - 3-4 ek fagyasztott zöldborsó - 1 nagy vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 100 ml növényi tejszín - 2 kk tárkony - 1 kk petrezselyem felaprítva - 2 kk ételízesítő - 2 kk só - olívaolaj - 2 ek élesztőpehely - 1 ek almaecet - A hagymát vágd apróra, és kis olajon párold meg. Amikor majdnem kész, tedd hozzá a fokhagymát egy percre, és hagyd őket együtt illatozni. - Ezután jöhetnek bele a felaprított zöldségek és a fűszerek. - Öntsd fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi, és főzd 10 percet. - Közben az élesztőpelyhet pirítsd meg kis olajon. Kevergesd folyamatosan, de ahogy elkezd sötétedni, azonnal zárd el. - Keverd el a levesben az élesztőpelyhet és a tejszínt, és hagyd összerottyanni. - Miután elzártad, kis ecettel ízesítsd. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Tárkonyos csicseriborsóleves first appeared on Kertkonyha.
Mákos szilvalekváros kalács (vegán)
Most amikor a szilvaszezon tart még, sokan főznek szilvalekvárt. Remek alkalom kipróbálni egy kis szilvalekváros-mákos kelt kalácsot. Persze egy próbasütést is végezhetünk karácsony előtt, és ha ízlett a családnak, akkor miért ne készítsünk ilyet akár karácsonyra is. Tej és tojásmentesen készült és nagyon etette magát. A szilvalekvárt különben még korábban erdélyi származású helybéli barátainktól kaptuk. Jó édes lekvár, így a mákhoz nem is kellett keverni semmi cukrot, csak megdarálni és a szilvalekvár tetejére szórni. A recept Hozzávalók: - 20 dkg teljes kiőrlésű liszt - 30 dkg fehér liszt - 8 dkg xylit/nyírfa cukor/gyümölcs cukor (ki mivel édesít) - 7 dkg folyékony kókuszzsír - 4-5 dl növényi tej - 2.8 dkg élesztő - fél kávéskanál só - pár csepp vanília kivonat - narancs vagy citromhéj - szilvalekvár - darált mák Elkészítés: Fontos figyelnünk arra, hogy a konyhában, ahol készítjük a tészát, jó meleg legyen. Ne legyen huzat se. Az élesztőt a kenyérsütő üstjébe morzsoljuk, és a 8 dkg édesítőszerből egy keveset beleteszünk, majd ráöntjük a felmelegített (kézmeleg) növényi tejet. Megvárjuk, míg az élesztő a tej felszínére kel vagy elegyedik. Ezután hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, sót. Ezt követően a teljes kiőrlésű lisztet szórjuk bele, majd a kókuszzsírt, végül a fehér lisztet, vaníliát. Dagasztó programot választunk. Kenyérsütő gép nélkül mi is összekeverhetjük - a tészta akkor jó, amikor a kézi dagasztás során már elválik az edény falától és hólyagos. Minél több hólyagok keletkeznek a tésztában, annál könnyebb lesz. Ha kézzel dolgozunk, akkor kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük a tésztát. Mielőtt a konyharuhával letakarjuk, a tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel. A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk és mindegyiket egymás után feldolgozzuk: enyhén lisztezett felületen óvatosan átgyúrjuk, majd kb 0,5 cm-es vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral majd rászórjuk a reszelt narancs/citromhéjjal elkevert darált mákot. Ha a szilvalekvár nem elég édes, akkor a mákot nem csak reszelt narancs vagy citromhéjjal keverjük el, de adunk hozzá édesítőt (eritritol, xylit vagy gyümölcscukor). Amikor a szilvalekvárral megkentük, majd megszórtuk a mákkal, a hosszabbik oldalától feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába tesszük. A tetejét megkenjük növényi tejjel (szerintem a zabtej szuper hozzá), majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon sötétedne, barnulna, elképzelhető, hogy alufóliával érdemes letakarni a sütő idő felénél, hogy ne égjen meg. Ajánlott megvárni míg kihűl, ugyanis akkor szebb szeleteket tudunk vágni belőle.
Az én (post)covid történetem - 3. rész
2021. szeptember 8. Mindennapi ételeink
Ezúttal szeretném leírni nektek a tapasztalataimat a Foodtest 200+ elnevezésű intolerancia teszttel kapcsolatosan. Óriási könnyebbséget jelent, hogy otthon is elvegezhető az ujjbegyből vett vérvétel. Majd egy jól kezelhető online felületen a futár megrendelhető és el is viszi másnap a (reggel) levett mintát. Az eredmény egy héten belül érkezik. Amennyiben az ember szeretné, ingyenes dietetikai tanácsadást igényelhet. Nézzük bővebben: Nagyszerű és részletes leírás segíti az otthoni vérvételt. Tartottam attól, hogy elegendő vért le tudunk-e venni itthon. Két tű van a csomagban, mi fel is használtuk mindkettőt. És mivel mindent úgy csináltunk, ahogy ajánlott, valóban sikerült elegendő vért kimasszírozni és tenni a tartóba. A futárt egyébként előző este 5-ig kell megrendelni, majd reggel kell levenni a vért és a mintát hűtőbe tenni a futár megérkezéséig. Két jégakku és egy mini hűtőtáska áll rendelkezésünkre, ezeket kell visszatenni a levett vérrel együtt a már előzetesen megcímzett borítékba. Az eredményre 10 munkanapot kéne várni, de nekünk hamarabb megérkezett. Nekem az alábbi intoleranciák derültek ki: borsó, kukorica, tejtermék, tojásfehérje, árpa, kóladió, élesztő. Valószínűleg a hisztamin miatt folytatott dieta glutén-és tejmentessége miatt túl sok kukoricát fogyasztottam (kukoricaliszt, kukoricatej), ezért nem múlhattak a tüneteim vagy jelentkeztek más tünetek is, miután ezeket is elhagytam, azóta sokkal jobban vagyok. Mit jelent ez? Nem fáj éjjel-nappal a fejem, nem szédülök, szintén egész nap, nem megy a hasam, nincsen puffadás, hányinger, ízületi probléma. Most ezeket az élelmiszereket kerülöm, ún. eliminációs(elhagyásos, kizárásos) diétával. ez azt jelenti, hogy most 6 hónapig nem fogyasztom azokat a termékeket, amelyekre intoleranciával reagált a szervezetem. Étkezési naplót írok, hogyha mégis valamilyen tünetem lenne, tudjam, hogy mi okozhatta. Ezzel párhuzamosan a hisztamin tartalmúakat igyekszem visszavezetni, úgy, hogy az alacsonyabb hisztamin tartalmúakat vezetem először vissza, reggelente próbálkozom, kis adaggal és kb. 5 napon át teszem ezt. Ha nincsenek tünetek, jöhet a következő táplálék. Így vissza tudtam vezetni pl. az olajos magokat, a paradicsomot, banánt, szőlőt, vöröslencsét. Ez azért fontos, mert így tudom növényi fehérjével pótolni a fehérjéket, nem csupán fehérjeporral. Összességeben nagyon örülök, hogy elvégeztettem az intolerancia tesztet, mert így további élelmiszerek kerültek ki az étkezésemből, és vissza tudok vezetni (5 hónap hisztamindiéta és több probiotikumkúra után) értékes táplálékokat. És a Fooodest 200+ egy további remek lehetőséget biztosít: aki egy űrlap kitöltésével igényli, ingyenes személyre szabott dietetikai tanácsadást kérhet és kaphat a cég dietetikusától. Én természetesen igényeltem, hiszen a helyi Klinikán kb . 4 hónapot várok a gasztroenterológusra, aki gondolom, dietetikushoz küldene tovább. Mire megoldódik a probléma, megfelelő szakemberhez el is kerülök...Így minden eredményemet ismertettem az űrlapon, és cserébe 1 héten belül egy 14 oldalas, alapos és "haladó" iránymutatást kaptam. Sokszor tapasztalom, hogy a dietetikusok egy része elzárkózik a vegetáriánus, vegán konyhától, pontosabban szólva nem is ismeri azt. Itt remek tippeket kaptam, kiemelve a növényi tejek, olajos magvak, különféle, általam fogyasztható gabonák jelentőségét. Kérdezzetek bátran, ha hasonló cipőben jártok. Mindenkinek jó egészséget kívánok!
Gombás tofurántotta
Southamptonban erdélyi származású barátaink szoktak kapni otthonról, szüleiktől, erdőben szedett gombát. Ilyenkor egy részét közösen készítjük és fogyasztjuk el. Nagyon szeretjük ezt a gombát, férjemmel együtt örülünk, ha erdei gombát ehetünk és nem boltit. Bevallom, a bolti gombákat nem is nagyon kedvelem. Ha veszek és főzök is belőle valamit, legtöbbször nem kívánom megenni. De ez a gomba, ez egészen más! Sült paprikát is küldenek nekik, azt is eszünk hozzá. Legutóbb elhozták hozzánk és itt készítettük el közösen, megmutatva, hogy lehet tofuból is finom rántottát készíteni. A recept Hozzávalók: - 1 csomag tofu (30-40 dkg) - gomba - kurkuma - fekete só (kénes, tojás jellegű illata és íze van) - 2-3 ek sörélesztő pehely - 2 dl szójatej (vagy más növényi tej) - 2 ek kukorica keményítő - 3-4 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma granulátum - víz Elkészítés: A gombát megmossuk, felaprítjuk és kevés vizen megpároljuk. Míg párolódik, apróra vágjuk a tofut, villával kicsit összetörjük, majd kurkumával és egy kevés fekete sóval megszórjuk. Turmixgép poharába beletesszük a fokhagymát, sörélesztő pelyhet, kukorica keményítőt, kurkumát és egy csipetnyi sót. Csomómentesre összeturmixoljuk. A megpárolt gombával összekeverjük a tofut, felöntjük az elkészült lével és kevergetés mellett tovább sütjük, míg kinézetre rántotta lesz. Ezzel tulajdonképpen el is készül a "tofurántotta" . Persze variálhatjuk kedvünk szerint, paprikát, paradicsomot is süthetünk hozzá. Megszórhatjuk a tetejét őrölt piros paprikával, vagy kevés füst aromával még pikánsabb ízt kölcsönözhetünk neki. Magában, zöldségekkel fogyasztva is finom, vagy tehetjük kenyér szeletekre, kovásztalan kenyérre is.
Vegán muszaka
Görögországban a muszaka szent dolog. Nagy tisztelet övezi, legendásan neki szoktak gyürkőzni, nem készítheti akárki, minimum a mamma, aki aztán minimum egy akkora tepsivel süt, mint az asztal. Ha már.. Mert az nem kis project. Hát, én nem is csináltam még muszakát soha. :D Aztán nemrég megkeresett egy kedves barátnőm, hogy a nagyböjtre recepteket gyűjt, és szívesen megpróbálkozna egy húsmentes verzióval. Mondanom sem kell, mennyire elszégyelltem magam, hogy pont nekem nincs egy vegán és egy muszakám.. Így aztán elővettem az én drága Görögországban vett szakácskönyvemet, még aznap vettem egy padlizsánt, és sebtiben nekiálltam vegánosítani a muszakát. Rögtön kellemes meglepetés ért. :) Azt kapásból láttam, hogy a vegán verzió az eredetihez képest gyalog galopp (pl. nem kell egy órát főzni). A főzőtanfolyamaimon is rendre előjön, hogy de ugye ezeket a ételeket gyorsan meg lehet főzni? Hát, persze! Még a legmakacsabb is zöldség is elkészül 15 perc alatt. :) Na, ez ennél kicsit tovább tart, de nem vészes, szóval tuti máskor is nekiállok. Mert mit kell itt csinálni? Három réteget. Az egyik réteget megfőzni, a másikat átsütni, a harmadikat meg ragusra készíteni. Aztán lerakni a tepsiben és összesütni. Fontos még, hogy ha megsül, semmilyen szín alatt nem szabad azonnal felvágni, különben szétesik a tányéron, mint egy rakott krumpli. Egyébként én azt is imádom, de itt fontos, hogy legyen formája. Ezért mindenképpen pihentetni kell legalább fél napot. Tudom, ez nem könnyű, de megéri, hiszen így tudsz majd szép kockákat vágni belőle. Ha akarod, tálalásnál újramelegíted, ha nem akarod, azt sem muszáj. Hozzávalók 4-5 adaghoz (20×30-as sütőtál) - 200 g vöröslencse - 1 nagy padlizsán - 3 db krumpli - 1/2 vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1 ek sörélesztőpehely - 1 ek szójaszósz - 1 késhegynyi őrölt fahéj - 1 babérlevél - 3 ek paradicsomszósz (vagy 1 ek püré) - olaj a sütéshez besamel a tetejére - 400 ml növényi tej (cukor- és vanília aromamentes) - 3 ek olívaolaj - 2 ek liszt - 1-2 csipet őrölt szerecsendió - só Elkészítés - A krumplit hámozd meg, vágd 1 cm vastag karikákra, és sós vízben félig főzd meg. Ehhez elég, ha felforralod a vizét, majd elzárod, és fedő alatt hagyod a gőzben. - A padlizsánt is karikázd fel 1 cm-es szeletekre, sózd le, és tedd félre pár percre. Utána forró olajon süsd meg a szeletek mindkét felét szép barnára. Cél a “jaj, ez majdnem megégett, de még pont jó” állapot, mert akkor lesz igazán finom. - A lencsés réteg elkészítését a hagymákkal kezd. Kis olajon először a felaprított vöröshagymát pirítsd meg, majd ha majdnem kész, jöhet rá a felaprított fokhagyma is, hagy’ illatozzon. - Borítsd bele a lencsét, a paradicsompürét, dobj bele babérlevelet és ízesítsd egy minimális fahéjjal. Jöhet bele a sörélesztőpehely és a szójaszósz is. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzd puhára a lencsét. Közben sózd is meg kicsit, és ha túl korán elfőne a víz, akkor mindenképp pótold. - Ezután már csak le kell rétegezni a padlizsánt, a krumplit és a lencsét ebben a sorrandben, kétszer. Semmi más nem kell már közé, hiszen az olajon sültpadlizsántól elég olajos lesz, a lencsés ragutól, krumplitól meg elég szaftos. - A tetejére simíts vegán besamelt, ennek a receptjét itt találod . - Végül tedd sütőbe a művedet, süsd 45 percet 180 fokon. Figyelgesd, akkor jó, ha szép barna foltos lett a teteje. Jó étvágyat! Elkészítési idő (sütéssel együtt): kb. 60 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Vegán muszaka first appeared on Kertkonyha.
Fekete babos töltött paprika
Ha újévkor valamilyen babos-lencsés ételt ennél, készítenél, akkor ez a töltött paprika remek választás. Fekete babbal, vese babbal de lencsével elkészítve is nagyon finom. Én vadrizset is használtam hozzá (mások thai rizsnek hívják), de ha csak sima fehér rizs van otthon, akkor is bátran ajánlom, készítsd el. A fehér rizs és lencse együtt is jó sikert hozhat. Újévi szokás a magyaroknál lencsét enni, ami egyfajta babonának is tudható, mondván, hogy aki lencsét eszik, annak nem fogy el a pénze az év során. A japánok babot esznek, míg dél-Amerika országaiban pedig 12 szem szőlő vagy mazsola fogyasztásával indulnak neki az új évnek. Törökországban gránátalma a szerencsét hozó étel újévkor. Amerikában a káposzta zöld levelére helyezik a hangsúlyt anyagi gyarapodást remélve. A recept Hozzávalók: - néhány fej kaliforniai paprika - 1 bögre fekete bab - 1/2 bögre vadrizs - 1/2 bögre barna rizs - 3-4 gerezd fokhagyma - ételízesítő - vegán sajt / sörélesztő pehely / füstölt tofu - paradicsomszeletek (inkább dekoráció, tehát elhagyható) Elkészítés: Ha nem konzerv babbal dolgozunk, akkor érdemes a babot főzése előtt legalább 4 óráig, de akár 8-10 órán keresztül is beáztatni. A beáztatott bab vizét főzés előtt leszűrjük majd hideg vizet öntünk rá és elkezdjük főzni. Főzés közben adunk hozzá sót és esetleg babérlevelet. Persze kuktában is főzhetjük a babot. Kevesebb vízzel gyorsabban készül el. Ha konzerves babbal dolgozunk, akkor leszűrjük, átmossuk és felhasználjuk ahogy a továbbiakban írom. A vadrizst átmossuk és bő vízben puhára főzzük. Ugyanezt elvégezzük a barna rizzsel is. A kétfajta rizst nem érdemes együtt, összekeverve főzni, mert eltérő főzési idejük van, a barna rizs valamivel előbb fő meg. Miután a rizsek megfőttek, összekeverjük a puhára főtt babbal. Ételízesítővel picit megszórjuk, apróra vágott foghagymát keverünk bele majd adhatunk hozzá 1 kanál sörélesztő pelyhet, végül a paprikákat megtöltjük. Töltés előtt a paprikákat megmossuk, szárukat, magházukat kivágjuk. A paprikákat félbe vágva megtöltjük. Sütőbe tesszük. Mikor már nagyjából megsültek (kb 20 perc után), pár szem paradicsomot teszünk a tetejére és vegán sajtot reszelhetünk rá. Ha az nincs, akkor füstölt tofu szeleteket is tehetünk a töltött paprikák tetejére.
Az összes 'élesztő' találat megjelenítése »