főtt receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Paprikás krumpli gombával

Villámgyors csokoládés keksz (laktózmentes, vegán)

Kölestúró-gombóc (gluténmentes)










főtt receptek

Zöldségkocsonya

2019. február 22. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Zöldségkocsonya    Juci receptje:   Zölsdégleves: 3 répa,3 gyökér,1 kisebb zellergumó-ezek nagyobb darabokra vágva,1 tv paprika egészben, pár zellerszár,1 vaskos csokor petrezselyem és egy kisebb csokor kapor, kiegészítve 9 szem aszalt paradicsommal (itt írta egy recept a blogon hozzá az olajban eltett paradicsomot,nekem sima aszalt volt,de kipróbáltam hozzá,tényleg még finomabb ízt ad.) Került bele 3 kisebb krumpli is,de csak azért,mert imádom levesben főve, de azt elfogyasztottam, nem került bele a kocsonyába. A fenti hozzávalókat nagy lábasba tettem, felöntöttem vízzel, hogy jól ellepje. Bele ment még : pici vegamix, só, kurkuma, kb negyed teáskanálnyi, hogy ne legyen nagyon sárga. Őrölt gyömbérpor, bors, egész kömény,reszelt szerecsendió. Mikor a zöldek megfőttek, főleg a répa volt érdekes, akkor kiszedegettem a léből a zöldségeket és leszűrtem. ( Itt következik a kóstolás,ha kell még vmi,akkor fűszerezés.) A főtt répát vastagabb karikákra vágtam és keveset a gyökerből és a zellerből is. A megfőtt aszalt paradicsomot kisebb csíkokra, kockákra vágtam. Ezenkívül vékonyabb lilahagyma cikkeket is szeleteltem. Külön pároltam egy kis fej brokkolit rózsáira szedve, kb.2 marék cukorborsót, pár zellerszárat apróbbra vágva,1 kisebb cukkinit a heját megtartva, negyed karikákra vágva. Őzgerinc formát szorosan kibéleltem folpackkal  és ebbe szépen elrakosgattam a zöldeket, ahogy a szememnek jól esett. Nálam ez 2 őzgerincnyi mennyiség lett. Az egyik közepét a brokkoli rózsákkal raktam ki, úgy, hogy mikor készül, akkor a virág van lefelé,és mellé rakosgattam a többit. A másikat fehérrepával (nem volt szétdarabolva) raktam ki középen. Jó úgy elhelyezni a zöldeket, hogy legyen az oldalán, akkor a végén majd szépen látszik. A levest agar-agarral állandóan kevergetve felforraltam, és kb 5percet forrt. 1/­­2liter léhez ment egy csapott teáskanál. Utólag azt mondom lehetett volna egy picikével több. A végén óvatosan merőkanállal a zöldsegekre mertem a levet. Pár órát állt kint, aztán letakarva egy éjszakát a hűtőben. Simán ki lehet másnap boritani a formából. Rá pár csepp frissen facsart citrom, vagy ha valaki vágyik a régebbi ízre egy kis pirospaprika mehet. Pirítos, sima nyers saláta és jó étvágy!   

Vegán ruszli házilag – ecetes, hagymás nem hal, padlizsánból

2019. február 9. VegaNinja 

Aki nem ismeri a ruszlit: ecetes hal hagymával és zöldségekkel eltéve. Többnyire befőttes üvegben lehet kapni, néha vödörben. Elég vad koncepció, sokan utálják is, de vannak, akik szeretik; én is szerettem, mikor még ettem állatokat. Szerintem tökéletesen sikerült elkészíteni a vegán verzióját padlizsánból – egy “titkos” összetevő viszont kell hozzá. Hozzávalók: padlizsán hagyma paradicsom kaliforniai paprika, esetleg kápia wakame alga só cukor ecet A wakame alga nem tartozik a legolcsóbb összetevők közé, 1600 Ft körül van egy tasak ára, azonban nagyon erős hal íze van, vegán halászléhez, sült tofu-“halhoz” is használható, sokáig elég egy kis zacskónyi, mert keveset kell belőle használni. Általában használat előtt érdemes beáztatni, de ebben a receptben amúgy is vizes lébe tesszük, így nem igényel előkészületet. A padlizsánt megmossuk, és megsütjük sütőben, egészben, héjában, annyira, hogy még rugalmas legyen, ne süljön át teljesen. Én kb. 200 fokon, légkeverés nélkül, alulról-felülről sütöttem kb. 20-30 percig. Ez után levágjuk a tetejét (ahol a szára van), így a vágásnál megkezdve viszonylag könnyű kézzel meghámozni. A héját is beletehetjük, de az rágós marad, érdemesebb kidobni. A hagymát félbe vágjuk és felkarikázzuk, a paradicsomot és a paprikát is feldaraboljuk. Én egy kis maréknyi padlizsánhoz egy kicsi hagyma felét, egy fél paradicsomot használtam el, és pár kocka paprikát. A padlizsánt, mintha hámozás után tovább hámoznánk a kezünkkel, csíkokra tépkedjük. Ezt nehéz elmagyarázni, de ilyen sült állapotban hosszanti rostokra jön szét magától, nem kell hozzá kést használnunk. Valamennyire kinyomkodjuk a levét. Közben egy befőttes üvegbe ecetet töltünk. A képen látható üvegbe fél ujjnyi magasságig töltöttem az ecetet, tettem bele egy teáskanál cukrot (én gyümölcscukrot használok), és kb. fél kávéskanál sót. Ez nyilván ízlésenként változhat. Töltsük fel az üveget kb. félig vízzel, keverjük el alaposan. Ez után beletehetjük a hagyma és a zöldségek egy részét, egy adag padlizsánt, majd egy kávéskanál wakame algát. Ez után jöhet egy újabb adag hagyma, zöldség, padlizsán és alga. Nyomkodjuk le az egészet, hogy ellepje az ecetes lé. Hűtőben tároljuk, kb. 1-2 óra múlva már átveszi a halas-ecetes ízt a padlizsán. The post Vegán ruszli házilag – ecetes, hagymás nem hal, padlizsánból appeared first on VegaNinja.

Vegán sajtkrém recept répából és krumpliból – mártogatós, szendvicskrém vagy sütőben sült dolgok felső rétege is lehet

2019. január 26. VegaNinja 

Van egy olcsó és nagyon finom vegán sajtkrém, amiről mindenkinek tudnia kell! Az egyetlen különleges összetevője a sörélesztőpehely, ez kölcsönzi neki a sajt ízt – na meg talán a kókuszolaj és a füstölt paprika. Sörélesztőpelyhet ázsiai mindenes boltokban és bioboltokban lehet kapni, füstölt paprikát pedig tudtommal csak bioboltokban, de ez sima pirospaprikával helyettesíthető. A kókuszolaj pedig egyre több helyen kapható, nagyáruházakban, drogériákban stb. Ehetjük tortilla csipsszel, szendvicsben, főtt tésztára téve (lásd mac and cheese), vagy szétteríthetjük sütőben sült, rakott ételek tetején is. Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma 3 nagyobb répa 2 nagyobb krumpli 2 evőkanál kókuszolaj 3 evőkanál sörélesztőpehely (gluténmentes változata is van) 1 kicsi gerezd fokhagyma 1 teáskanál füstölt pirospaprika (sima paprika is jó) 2 teáskanál natúr ételízesítő só bors fél citrom kifacsart leve A hagymát, répát és krumplit megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk (úgy gyorsabban megfő). Egy lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal és ételízesítővel, és a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymával megfőzzük, közepes lángon, fedő alatt. Amikor kész, a főzővíz kb. felét leöntjük róla egy tálba, és félretesszük, mert a végén még kellhet. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a sörélesztőpelyhet, a citrom levét és a füstölt paprikát (ha sima pirospaprikát használunk, akkor a füstölt íz nyilván nem lesz jelen, de úgy is finom). Botmixer segítségével krémesítjük, és ha túl szilárd, a főzővízzel, növényi tejjel és/­­vagy némi extra kókuszolajjal hígíthatjuk. Szendvicskrémnek jobb, ha kicsit szilárdabb és egy kicsit darabosabb, de ha pl. mártogatós szósznak készítjük valamikor máskor, akkor lehet hígabb, és sokkal simább is. The post Vegán sajtkrém recept répából és krumpliból – mártogatós, szendvicskrém vagy sütőben sült dolgok felső rétege is lehet appeared first on VegaNinja.

Rakott cukkini kölessel és vegán “sajtkrémmel”

2019. január 23. VegaNinja 

Vannak azok a napok, amikor nincs itthon friss alapanyag, mégis valami egészségeset és táplálót szeretnék csinálni. Ilyenkor jönnek jól a fagyasztott zöldségek, a gabonák és a tartós zöldségek, mint a hagyma, a krumpli és a répa. Vegán sajtkrém hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma 3 nagyobb répa 2 nagyobb krumpli 2 evőkanál kókuszolaj 3 evőkanál sörélesztőpehely (gluténmentes változata is van) 1 kicsi gerezd fokhagyma 1 teáskanál füstölt pirospaprika (sima paprika is jó) 2 teáskanál natúr ételízesítő só bors fél citrom kifacsart leve A hagymát, répát és krumplit megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk (úgy gyorsabban megfő). Egy lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal és ételízesítővel, és a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymával megfőzzük, közepes lángon, fedő alatt. Amikor kész, a főzővíz kb. felét leöntjük róla egy tálba, és félretesszük, mert a végén még kellhet. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a sörélesztőpelyhet, a citrom levét és a füstölt paprikát (ha sima pirospaprikát használunk, akkor a füstölt íz nyilván nem lesz jelen, de úgy is finom). Botmixer segítségével krémesítjük, és ha túl szilárd, a főzővízzel, és/­­vagy némi extra kókuszolajjal hígíthatjuk. Ebben az esetben jobb, ha kicsit szilárdabb és egy kicsit darabosabb, de ha pl. mártogatós szósznak készítjük valamikor máskor, akkor lehet hígabb, és sokkal simább is. Hozzávalók a fokhagymás cukkinihez: fél kg fagyasztott vagy friss cukkini karikázva fél doboz növényi tejszín (pl. zabtejszín) 2 dl édesítetlen növényi tej (pl. zabtej) 2 evőkanál zabliszt (kukoricakeményítő is megfelel) 2 gerezd fokhagyma só A cukkinit némi sóval és pici vízzel feltesszük párolódni kis lángon, lefedve. Időnként kevergessük meg. 5 perc után nyomjuk rá a fokhagymát a nyomóval, és keverjük el. Főzzük tovább fedő nélkül. Mikor már áttetszőek a szeletek, öntsük rá a növényi tejszínt, sózzuk meg. A zablisztet (vagy keményítőt) tegyük bele egy kisebb, jól záródó tárolóba, pl. befőttes üvegbe, és öntsük hozzá a zabtejet, majd rázzuk össsze alaposan. Adjuk hozzá a cukkinihez, és keverjük el. Gyakran kevergessük, mert hamar besűrűsödik, ekkor elkészült a cukkinis rétegünk. A cukkini gyorsan megfő, de nem szükséges teljesen puhára főznünk, mivel a sütőben még tovább fog puhulni. Hozzávalók a köles réteghez: 20 dkg (kb. 4 dl) köles kb. 6 dl víz só fél citrom leve kb. 2dl zabtej A kölest általában háromszoros mennyiségű folyadékban szoktuk megfőzni, de mivel most nem kell teljesen puhára főzni, mivel sütőben fog megsülni, így a kb. 4 dl kölest a vízzel és a zabtejjel (más növényi tej is jó) összesen 8 dl folyadékban főzzük félpuhára. Még főzés előtt sózzuk is, és ha szeretjük a kaprot, mehet bele az is. Ha elfőtt, levesszük a tűzről, és mikor már picit kihűlt, hozzáadjuk a citromlevet. Hozzávalók a többi réteghez: 2 fej hagyma 1 evőkanál kókuszolaj só 2 érett paradicsom 2 evőkanál napraforgómag pár szelet növényi sajt Rétegezés: Alulra megy a párolt hagyma, rá a köles réteg, arra pedig a cukkinis-tejszínes réteg. Erre a textúra miatt rászórjuk a napraforgómagot (meg is piríthatjuk előtte, de nem fontos), és erre kerül vastagon a sajtszósz. A tetejére rákarikázzuk a paradicsomokat, és a növényi sajt szeleteket. 200-250 fokon (nagy lángon) 20-25 perc alatt készre sütjük. A képen látható csicseriborsó ropogós receptjét itt találod. The post Rakott cukkini kölessel és vegán “sajtkrémmel” appeared first on VegaNinja.

Vega töltött káposzta

2018. december 31. Vegasztrománia 

Gyerekkoromban konkrétan utáltam a töltött káposztát, de ugye innen szép nyerni. A vicces az, hogy már vegaként kezdtem újra vágyni rá. Viszont olyan tölteléket sikerült kikísérleteznem, ami tökéletes ízélményt nyújt - a mindenevőknek is.  Vega töltött káposzta   Hozzávalók: A töltelékhez: 16 savanyú káposzta levél 2 ek növényi olaj 1 1/­­2 hagyma apróra vágva 3 + 1 fokhagyma apróra vágva 250 g gomba apróra vágva 75 g főtt gesztenye apróra vágva 75 g dió ledarálva 1 ek vega zsír (opcionális) 1/­­2 rúd vega füstölt kolbász apróra vágva (vagy 1 tk füstölt paprika) 2 csésze főtt rizs 50 g sajt lereszelve (növényi, vagy edami) 3 tojás só frissen őrölt bors 1 kk oregánó 1 kk cayenne bors 1 ek piros paprika A káposztás alaphoz: 2 ek növényi olaj 1 1/­­2 hagyma apróra vágva 3 fokhagyma apróra vágva 1 1/­­2 ek piros paprika 2-3 babérlevél 1 kg savanyú káposzta Elkészítés: Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, majd hozzáadtam a hagymát és a 3 gerezd fokhagymát. Kb. 5 percig sütöttem, főztem, figyelve, hogy meg ne égjen. Ezután hozzáadtam a gombát és 8-10 percig sütöttem. Sóztam, borsoztam, és oregánóval ízesítettem. Lehúztam a tűzről, és hozzákevertem a gesztenyét, a diót, a vega zsírt, a rizst, a sajtot, a 3 tojást, a paprikát és a cayenne borsot és a maradék 1 gerezd fokhagymát. 16 halmot/­­golyót csináltam belőle. A káposztás alaphoz felhevítettem az olajat egy vastag aljú lábosban, majd hozzáadtam a hagymát és a fokhagymát. 5 percig pirítottam, majd rászórtam a pirospaprikát, pirítottam pár percig, majd felöntöttem 1 1/­­2 dl vízzel, és lefedve hagytam főni. Közben a káposztalevelek vastag torzsáját levágtam, és egyenként magam elé terítettem. Mindegyikre rátettem 1 adag tölteléket, feltekertem, és bedugdostam a két végét.  A hagymás-paprikás alapra rátettem a savanyú káposzta háromnegyedét, a babérleveleket, majd szorosan rárétegeztem két sorban a töltött káposztákat, és arra tettem a maradék káposztát. Ráöntöttem 2 1/­­2 dl vizet, lefedtem, és alacsony lángon, magára hagyva 1 1/­­2 óráig hagytam főni. Tejföllel/­­növényi joghurttal és rozskenyérrel tálaltam.  

Szójaviasz gyertya készítése

2018. november 26. ZöldElla vegán életmód blogja 

Szójaviasz gyertya készítéseA gyertya az ősz és a tél elengedhetetlen hangulat terméke, hiszen sokaknál az otthoni bekuckózásnak fontos eleme. Éppen emiatt pedig remek ajándék lehet. A gyertya pont amiatt, mert a nyugalom és meghittség hangulatának egyik eleme a korán sötétedő hideg hónapokban, nagyon kedves és személyes ajándék lehet, ha mi magunk készítjük el. A szójaviaszt környezetbarát anyagnak tartják, hiszen a szójababból nyert szójapelyheket sajtolják ki, hogy megkapják a szójaolajat, amit aztán hidrogénezéssel alakítanak át szilárddá.A szójaviasz tisztán ég, nem úgy, mint a paraffin gyertya, illetve az égési hőfoka is alacsonyabb, hiszen a paraffin 63 ?C, míg a szójaviasz 54 ?C ég, ami azt eredményezi, hogy a szójaviasz hosszabb ideig ég, így több ideig élezhetjük a szójaviasz gyertya lángját. (1) A szójaviasz többnyire pehely formájában kapható és gyertyaöntéssel, illetve kozmetikai alapanyagokat árusító webshopokban lehet megtalálni. Ugyanúgy színezhető és illatanyaggal illatosítható, mint a paraffin vagy méhviasz gyertya. Utóbbi gyertya típus egy vegán életmódot folytató ember háztartásában természetesen nem jelenik meg, azonban a hobbi boltokban a gyertyakészítés alapanyagént legtöbbször méhviaszt talál az ember. Éppen ezért is szerencsés, hogy végre kapható szójaviasz is a piacon, hiszen aki maga vegán vagy vegán családtagját, ismerősét szeretné saját kezűleg készített gyertyával meglepni, annak remek megoldás ez a növényi viasz. A gyertyakészítéshez szükséges alapanyagok és eszközök: szójaviasz fakanóc és talp tárolóedény (üveg, kerámia) illatanyag egy fazék üveg vagy fémtál kiöntős edény (opcionális) Ahhoz, hogy a gyertyához mennyi viaszra van szükségünk attól függ, hogy mekkora az űrtartalma annak az edénynek, amelybe majd a gyertyánkat öntjük. Kb. a tároló űrtartalmának kétszeres mennyiségére lesz szükségünk. A fazékban forraljunk fel vizet, majd ha az felforrt, akkor az üveg vagy fémtálunkat tegyük a fazékra (mintha csokoládét olvasztanánk) és öntsük bele a szójaviaszt, amit pár perc alatt felolvad. Ha teljesen megolvadt a viasz, akkor pár percig hagyjuk hűlni és adjuk hozzá az illatanyagot ha illatos gyertyát szeretnénk készíteni. Amíg hűl a viasz az illatosítás előtt, addig a tárolóedényünk aljára rögzítsük a kanócot, hogy ne mozduljon el. Erre a legpraktikusabb megoldás a kétoldalú ragasztó. Ha rögzítettük a kanócot és hozzáadtuk az illatanyagot a viaszhoz, akkor a viaszt érdemes átönteni egy kiöntős edénybe, majd abból önteni a tárolóedénybe. Óvatosan, sütőkesztyűvel fogjuk meg azt a tálat, amelyben a viaszt felolvasztottuk, hiszen annak az edénynek a fala is átforrósodott és megégethetjük a kezünket, ha nem figyelünk oda. Ha kiöntöttük a tárolóedénybe a viaszt, akkor hagyjuk állni pár óráig, hogy megdermedjen a gyertya. Ez kb. 2-3 óra és készen is vagyunk. Maga a gyertyakészítés kb. 10-15 percig tart, tehát elég gyorsan és könnyen készíthetünk egy kedves és akár személyre szabott ajándékot. A tárolóedény, amibe a gyertyát öntjük lehet újrahasznosított is, mint a befőttesüveg vagy valamilyen konzerv, használhatunk otthon talált vastagabb falú üvegpoharat, de vehetünk is kifejezetten gyertyaöntéshez fém tégelyt vagy vastagabb falú üvegedényt, üveg tárolót is. Kövess a közösségi médiában is! Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

Egyszerű és gyors #buddhatál :)

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

Egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10-15 percig főztem. Ezután hozzáadtam az apróra vágott krumplit is és vízzel felöntöttem. Amikor a krumpli puhára főtt, akkor fél konzerv kókusztejet öntöttem még rá és kurkumával megszórtam. Még pár percig a tűzön hagytam és készen is volt. A tofut felkockáztam és a sütőbe kb. 180 fokon addig sütöttem, amíg meg nem pirult. A rukkolát csak a csomagolásából kellett kivennem. zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Zöld galette

2019. január 21. Kertkonyha 

Nem mindig könnyű télen a “zöld project”, de történt nemrég, hogy extra mennyiségű cukkinit kaptam, és tényleg annyi volt, hogy muszáj voltam valamit beújítani belőle. Kezdjük a tésztával az egészet. Persze meggyúrhatod magadnak a leveles élesztős tésztát, de ha épp nincs kedved, nézz körül a nagyobb üzletek hűtőjében. Mindig van tej- és tojásmentes változat!

Csőben sült csicsóka (vegán)

2018. december 18. VegaLife 

Csőben sült csicsóka (vegán)Mindezidáig csak próbáltam szeretni a csicsókát, mert tudtam, az egészség szempontjából értékes gumó, mivel  magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott. Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott.  (forrás Hazipatika.com) Hiába ilyen értékes, ha legtöbbször puffadás követte a csicsóka fogyasztását. Pedig ettem nyersen, salátába keverve, készítettem belőle krémlevest is. Mostanáig tehát inkább csak ismerkedtem vele. Ez az étel azonban megváltoztatta a csicsókához való viszonyomat, mert naggggyon finom lett és nem puffadtunk tőle. A recept Hozzávalók: - 1 kg csicsóka - kurkuma - só - 4 dl növényi tej - fokhagyma (opcionális) - petrezselyem - 1 ek sárgaborsó liszt - 2 ek étkezési keményítő - kókusz zsír - vegán sajt (opcionális, én most nélküle készítettem) - ételízesítő   Elkészítés: A csicsókát vagy alaposan átdörzsöljük dörzsölővel, vagy megpucoljuk, karikákra vágjuk és kevés sós vízzel, fedő alatt megpároljuk. Egy nagyobb bögrében összekeverjük a sárgaborsó lisztet, és a keményítőt, majd kb. a növényi tej felével csomómentesre keverjük és lassan adagoljuk hozzá maradék növényi tejet, egy-két csipetnyi kurkumát és kb. 1 teáskanálnyi ételízesítőt.  Egy tűzálló tálat kókusz zsírral kikenünk majd a megfőtt csicsókakarikákat szépen elrendezzük. Rálocsoljuk a lisztes-keményítős növényi tejet, ha szeretnénk fokhagyma darabokat, karikákat szórunk a tetejére, majd mehet a sütőbe, ahol 180 fokon aranybarnára sütjük. Ha szeretnénk, reszelt sajtot szórhatunk a tetejére a sütés utolsó 5 percébe. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel lágyan megszórjuk.         

Sokfűszeres babos-rizses ragu

2018. november 24. Éltető ételek 

Sokfűszeres babos-rizses raguEz a ragu a gazdag ízek tökéletes kombinációja. Megdöbbentő, hogy néhány olyan egyszerű összetevőből, mint a bab, a rizs és a zöldségek, milyen hihetetlen ételt tudunk alkotni. Önmagában is tökéletes, de én készítettem hozzá alakor lisztből tortillát is. Hozzávalók (5-6 adag) - 1/­­2 kávéskanál chilipor - 1 késhegynyi cayenne-bors - 1/­­2 kávéskanál őrölt római kömény - 1/­­2 kávéskanál őrölt édeskömény - 1 kávéskanál füstölt, édes pirospaprika - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 jó nagy vöröshagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - 2 kaliforniai paprika - 1 csésze kukorica - 1 csésze vörös bab áztatva, majd megfőzve - 1 csésze parbolied rizs - 1 konzerv kockázott paradicsom (vagy 3 friss paradicsom kockázva) - 1 csésze paradicsomlé - 2 marék spenót - himalja só, bors - kevés víz Elkészítése: - A rizst 2 csésze vízzel és sóval mintegy 30 perc alatt főzd puhára. - Egy serpenyőben melegítsd fel a kókuszolajat, majd add hozzá az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát és a kaliforniai paprikát. Kb. 5 perc alatt süsd puhára. Ízesítsd sóval, borssal. - Keverd hozzá a fűszereket, a kukoricát, a paradicsomokat, a főtt babot és a főtt rizst. Szórd bele a spenótot is. - 5-10 perc alatt főzd össze az ízeket. Extra: igazi téli ételt varázsolhatunk belőle, ha tepsibe teszed, sajtot szórsz rá, és összesütöd. Kínálj hozzá házi tortilla chipset.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Elég egyszerű és gyors #buddhatál :) A bulgurt megfőztem, az édesburgonyát meghámoztam, fűszereztem és kevés olívaolajjal megkértem. A kurkumás krumplihoz a hagymát megpirítottam, az apróra vágott répát hozzáadtam, illetve fűszereztem (bors, kömény) és 10

2018. november 24. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.


Az összes 'főtt' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!