Vegán baingan bharta recept kicsit másképp, azaz krémes, padlizsános punjabi étel laskagombával
tovább a teljes receptért »
Nagyon közel áll a szívemhez az indiai konyha, és bár autentikusnak nem mondanám magam, szeretek kísérletezni az ízeivel. A Curry House-ban már nem készítik el vegán módra a baingan bhartát, amely egy paradicsomos, krémes padlizsánszósz, így kisebb hiányérzet maradt bennem, és megpróbáltam rekreálni az ízeket. Az eredeti kicsit másképpen készül, de a laska gomba enyhén gumis, kellemesen könnyed állaga és íze remekül passzolt a krémes szószhoz.
Hozzávalók:
negyed kg (bashmati) rizs
1 közepes padlizsán
1 dl zabtej, vagy más növényi tej
kb. negyed kg laskagomba
5 közepes paradicsom
1 kápia paprika
1 közepes fej hagyma felkockázva
1 kis gerezd fokhagyma
3×4 cm-es darab gyömbér
1 evőkanál garam masala
1 teáskanál pirospaprika
1 csipet fahéj
1 db szárított csilipaprika felaprítva
1 teáskanál apróra vágott, friss korianderlevél
Elkészítés:
A rizst dupla mennyiségű vízzel, 2 teáskanál sóval, magas lángon feltesszük főni. Amikor forrni kezd, alacsony lángra kapcsolunk, lefedjük, és kb. 20 percig felé se nézünk.
A vöröshagymát (apróra vágva), a fokhagymát (fokhagymanyomón áttörve) és a padlizsánt (felkockázva) feltesszük főni alacsony lángon egy nagyobb serpenyőben, azonnal hozzáadjuk a növényi tejet, és megsózzuk. Pár perc múlva hozzáadjuk a pirospaprikát, a csilit, majd a kápia paprikát és a paradicsomot felkockázva.
Kb. 20 perc alatt puhára főzzük a serpenyő tartalmát, mert azt szeretnénk, hogy a padlizsán csak puha, szinte krém állagában legyen jelen az ételben.
Közben levágjuk a laska gomba tönkjének vastagabb részét (ne dobjuk ki, szuper vegán “polip” készíthető belőle!), és a maradékot, a nem túl rágós, omlós részeket felcsíkozzuk, és beletesszük a serpenyőbe.
Meghámozzuk a gyömbért és belereszeljük az ételbe, hozzáadjuk a fahéjat, a garam masalát, a korianderlevelet, és jól elkeverjük. 5 percig hagyjuk főni, majd a rizzsel együtt tálaljuk.
The post Vegán baingan bharta recept kicsit másképp, azaz krémes, padlizsános punjabi étel laskagombával appeared first on VegaNinja.
« Vegán carbonara spagetti recept, ami egyszerű, mint az 1×1 | Vegán paella recept igazi vegán “rákkal” » |