paprika receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Tokaj-Hegyalja Piac

Több lesz a húsmentes recept a holland élelmiszermárkák csomagolásán

Zöldséges csicseriborsó lepény: a tökéletes gluténmentes sós reggeli










paprika receptek

Vega fasírt

2024. április 8. vegasziget 

Hozzávalók: 2 bögre főtt köles 2 közepes sárgarépa 1 bögre darált napraforgómag 1 ek. víz 3 ek. darált lenmag füstölt paprika, paprika - ízlés szerint 1 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld fél bögre apró szemű zabpehely Elkészítés: A kölest kifőzzük: 1 liter forrásban lévő vízbe tegyünk 1 bögre kölest, sózzuk meg, és lefedve, […]

Vöröslencsés raguval töltött káposzta

2024. március 7. vegasziget 

Több töltött káposzta receptet megosztottam már, de ez olyan finomra sikeredett, hogy le kellett írnom Nektek. Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta savanyúkáposzta levelek 40 dkg vöröslencse 1 nagyobb sárgarépa 2 nagy fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 20 dkg rizs 3 ek. pirospaprika olaj babérlevél, só, köménymag, majoranna — 2 dl passzírozott paradicsom Elkészítés: A rizst […]

Vegán babkrém kápia paprikával és kukoricával

2024. február 22. Prove - a világ vegán szemmel 

Vannak kencék, amik lágyan és krémesen jók, de ez a babkrém nem tartozik közéjük. Ennek a lelke a darabosságában rejlik, kápiapaprika-kockákkal és kukoricaszemekkel dúsítva. Ezt a babkrémet száraz tarkababból készítjük, de természetesen használhatsz konzerveset vagy másfajta babot, például vöröset, fehéret vagy feketét. Ha más házi készítésű kencék készítése is érdekel a babkrémen kívül, itt összegyűjtöttük… The post Vegán babkrém kápia paprikával és kukoricával appeared first on Prove.hu.

Krémes mogyoróvajas hummusz

2024. január 23. Prove - a világ vegán szemmel 

A mogyoróvajas hummusz egy nagyon izgalmas változata a már jól ismert csicseriborsókrémnek, amelyben a tahinit, vagyis a szezámkrémet krémes mogyoróvaj váltja fel. Ha már mestere vagy a hagyományos hummusznak, akkor itt az ideje, hogy egy kis csavart vigyél bele. Rengeteg variációja létezik a csicseriborsókrémnek, például céklás, paprikás, pikáns, citromos vagy tökmagos. Az alábbi receptben egy… The post Krémes mogyoróvajas hummusz appeared first on Prove.hu.

Lencsefőzelék vegán virslivel

2023. december 30. Prove - a világ vegán szemmel 

A hagyományoknak megfelelően az új esztendő első napján érdemes lencsét enni, hiszen az meghozza a szerencsénket. Lencsefőzeléket készíteni, pedig nem olyan bonyolult, még vegán módon sem. Íme egy hagyományos és egyszerű recept. Hozzávalók: 250 g száraz lencse, éjszakára beáztatva 1 fej hagyma kevés olaj 1 kávéskanál pirospaprika 1 evőkanál liszt 2 babérlevél 1 gerezd fokhagyma,… The post Lencsefőzelék vegán virslivel appeared first on Prove.hu.

Zakuszka télre

2023. augusztus 19. Vegavarázs 

Idén először ültettem padlizsánt. Nem sokat, csak 3 palántát vásároltam a helyi zöldségesben. Olyan sok termés lett rajta, muszáj volt krémet készíteni belőle és télre tartósítani. Jövőre is ültetek, annyi már biztos. Hozzávalók: 2 kg padlizsán 1,5 kg kápia 4 nagy befőző paradicsom 1 dl olaj fél kk asafoetida fél kk őrölt feketebors 1 kk füstölt pirospaprika 1 csapott kk őrölt babérlevél Só A padlizsánt tepsibe raktam és fél órát sütöttem, majd mellépakoltam a kápiát és a félbe vágott paradicsomokat is. Még 40 percig sütöttem. Amikor megvolt, elzártam a sütőt, és a zöldségeket hagytam benne kihűlni. Mire kihűlt, könnyedén le lehetett húzni a paradicsom, a kápia és a padlizsán héját is. Egy nagyobb lábosban felmelegítettem az olajat, néhány másodpercig pirítottam benne a fűszereket, majd hozzáadtam a zöldséget. 10-15 percig sütöttem, majd botmixerrel pürésítettem. Sóztam és újabb 15 percig összefőztem. Végezetül üvegbe került, az üvegek pedig a befőzőautomatába. Isteni lesz pirítóson. 

Cukkini rakottas

2023. július 18. Vegavarázs 

Ez itt a kedvenc nyári rakott zöldségem lett az elmúlt hetekben, a cukkini szezon alatt. A krumplit nem főzöm meg, mint a rakott krumplihoz, hiszen a zöldségek levében a nyári új krumpli gyorsan megpuhul. Hozzávalók 2-3 főre: 4-5 krumpli  1 közepes cukkini 3 paradicsom 1-2 paprika 15 dkg reszelt sajt A zöldségeket 3 mm vastagra szeletelem, majd fogok egy tepsit, kiolajozom és elkezdem rétegezni a hozzávalókat. Kirakom krumpli felével, erre jön a cukkini fele, majd a paradicsom és a paprika fele. Sózom, borsozom, picit megolajozom. Megszórom a sajt felével, majd jöhet a következő réteg a maradék zöldségekből. Végezetül rászórom a maradék sajtot és forró sütőbe tolom úgy 40 percre.

Gombaraguval töltött gluténmentes, vegán palacsinta

2023. május 25. vegasziget 

Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg hajdinaliszt 5 dkg tápióka keményítő 40 vagy 45 dkg víz 1 csipet kurkuma 3-4 ek. kókuszolaj ha szeretnénk (csak sósan fogyasztjuk): felaprított metélőhagyma Hozzávalók a gombaraguhoz: 50 dkg gomba 1 db sárgarépa 1 marék friss spenót 1 kaliforniai paprika 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma vegeta, kakukkfű, só kb. 2 dl […]

Medvehagymás babfőzelék

2023. május 7. VegaLife 

Medvehagymás babfőzelékMég éppen lehet találni medvehagymát az erdőkben, bár már végét járja. Szinte minden hétvégén kimentünk szedni és ezt az ételt többször is elkészítettem. Férjem és én is nagyon szeretjük a babot. Ha nincs friss medvehagyma, de a fagyasztóban csücsül néhány zacskó felaprított medvehagyma (nálunk igen), akkor nincs akadálya hogy bármikor évközben elkészítsük ezt a finomságos főzeléket. Medvehagymát nélkülözve póréhagymát, esetleg újhagymát is használhatunk. Ha attól tartanánk, hogy a bab puffadást okoz, mindenképpen sok zöld levelű salátafélével, esetleg spenóttal fogyasszuk. Figyeljünk arra is, hogy az étel előtt fél órával és az étel után egy órával bőséges vizet igyunk, az is segíti a bab emésztését. Ha azonnal a babfőzelék fogyasztása után vagy közben isszuk a vizet, a puffadás vele fog járni. A Barbeque fűszer szuper ízt kölcsönöz neki. Enyhén füstös, paprikás ízétől alig bírtunk leállni vele. Fogyókúrázóknak érdemes gyakran hüvelyeset enni, mivel gyorsan telít és sokáig nem éhezel meg. Ráadásul a babokban van egy arginin nevű aminosav, ami a zsírégetést elősegíti. A babfélék segítenek a vércukorszint normalizálásában. Nem mellesleg rostban gazdag étel, ami szintén segít a telítettség érzésében és a kevesebb (üres) kalória bevitelében. A recept Hozzávalók: - 45 dkg vegyes bab (előző este beáztatva vagy konzerves) - 1 kisebb csokor medvehagyma (vagy póréhagyma is jól passzol hozzá) - 1 teáskanál BBQ fűszerkeverék  - víz (épp ellepje a már megfőtt babot) - 3 dl növényi tej - 2 kanál útifűmaghéj  - Opcionális: őrölt lenmag   Elkészítés: Az előző este beáztatott babot  vízben vagy kuktában (só nélkül) puhára főzzük. Amikor már puha, adunk hozzá sót. (Így, só nélkül gyorsabban fő meg.) A medvehagymát felaprítjuk, beleszórjuk. A növényi tejet kikeverjük egy kevés BBQ fűszerkeverékkel, hozzáöntjük a babhoz. Így a babot egy gyors forralásig főzzük. Amikor fort egyet, lassan hozzászórjuk az útifűmaghéjat folyamatos keverés közben, így elkerüljük a csomósodást. Amikor besűrűsödik, kész is a főzelék. Őrölt lenmagot is szórtam hozzá, ami el is maradhat. Állítólag az őrölt lenmag segít megelőzni a babtól a puffadást. Sok zöld levelű salátával, spenóttal, esetleg további friss medvehagyma levelekkel érdemes fogyasztani.  

Ünnepi sütőtök-krémleves

2022. november 24. Kertkonyha 

Ünnepi sütőtök-krémleves Vegán karácsonyi vacsora főzőtanfolyam egy Fantasztikus menü, amivel új hagyományt teremthetsz magadnak. Részletek  és jelentkezés ITT Hozzávalók két személyre - 350 g sült sütőtök - 1/­­2 vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1/­­4 mokkáskanál őrölt gyömbér - 1/­­4 mokkáskanál őrölt fahéj - 1 fújás természetes folyékony füst - 2 csipet csípős pirospaprika - 1/­­2 tk só - 100 ml növényi (kókusz) tejszín - Az olajon párold meg a kockára vágott hagymát, majd dobd rá a fokhagymát. - Amint illatozni kezd, öntsd fel 5 dl zöldség alaplével (én ezt sima vízzel és 1-2 kávéskanál bio ételízesítővel szoktam megoldani). - Ízesítsd a levest sóval, pirospaprikával, a gyömbérrel, fahéjjal és a folyékony füsttel. - Tedd bele a sütőtököt, engedd felforrni. - Turmixold össze a levest és legutoljára öntsd fel kókusztejszínnel. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc (sült tökből) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!  Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek   Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Ünnepi sütőtök-krémleves first appeared on Kertkonyha.

Tejszínes tökfőzelék gombapörkölttel (vegán)

2022. október 4. VegaLife 

Tejszínes tökfőzelék gombapörkölttel (vegán)  A tökfőzeléket többféleképpen szokták a háziasszonyok elkészíteni. Van, ahol ecettel, van, ahol paprikásan, van, ahol tejföllel stb. Én már nyers verziót is készítettem. Bizonyára a tökfőzelékről is elmondható, ahány ház annyi szokás. Legutóbb kaporral, fokhagymával és tejszínesen készítettem, de nálam is van, amikor paprikásan készül. Angliában a főzőtök, nyári tök, annyira nem jellemző. Legtöbb ember nem is tudja, mire és hogyan lehet felhasználni. Mindezek ellenére egyik nap valaki ingyen tököt hirdetett az Olio appon. Amint megláttam, azonnal ráírtam, hogy igen, szeretnék. Nem kellett 2 mérföldet sem megtenni érte. Az angol fickónak, aki felajánlotta a zöldséget, és a szomszédjának rengeteg tök termett a bérkertjében. Ő kifejezetten örült, hogy én örömmel elhoztam többet is. Kétszer is meghirdette ingyen elhozatalra és mindkét alkalommal többet is adott, nem csak egyet. Angliában kevésbé jellemző, hogy az embereknek a házuknál van konyhakert, viszont az önkormányzatnál lehet jelentkezni "allotment"-re, ami nem más, mint kis földterület, amit az önkormányzat ad, hogy ott szabadon gazdálkodhass, konyhád számára termelhess zöldséget, gyümölcsöt. Elég sok ilyen parcellás kert terület van a környékünkön. Éves költsége sem túl drága, ha jól hallottam talán 30 font évente. Erősen gondolkodom rajta, hogy belevágok, hiszen eddig csak cserepekben (vödrökben) próbálkoztam például koktél paradicsommal, paprikával, uborkával. Mindenesetre ezeknek a szép tököknek nagyon megörültünk, amellett, hogy az alábbi ételt is főztem belőlük, fagyasztóba is sikerült eltennem egy keveset. Őszintén szólva a gomba a gombapörkölthöz szintén az Olio appon keresztül lett beszerezve, tehát mondhatom, hogy ez az ebéd potom pénzbe került, mindössze a növényi tejért, kaporért és a fokhagymáért fizettem. Olajmentes tökfőzelék és gombapörkölt lett belőle, amit akármikor képes lennék megenni, annyira finom lett. A recept Hozzávalók:  A tökfőzelékhez - egy nagyobb tök legyalulva vagy lereszelve - Sűrű növényi tej vagy tejszín - kapok - fokhagyma - só vagy ételízesítő - étkezési keményítő   A gombapörkölthöz - kb fél kiló gomba - hagyma  - fokhagyma - fűszerpaprika - vegan joghurt/­­tejföl (opcionális) - só vagy ételízesítő   Elkészítés: A tököt legyaluljuk, majd kevés vízen némi sóval vagy ételízesítővel feltesszük főni. A kaprot kisebb szálakra tépkedjük vagy vágjuk, beletesszük, hogy főzés közben átjárja az íze. Néhány gerezd fokhagymát pucolunk, majd felaprítunk és hozzákeverjük a tökhöz. 2-3 evőkanálnyi étkezési keményítőt csomómentesre kikeverünk hideg tejjel vagy tejszínnel. Amikor a tök megpuhult, megpárolódott, hozzákeverjük, egyet forr és kész is a finom tökfőzelék.  A gombapörkölthöz a hagymát megpucoljuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy lábosban kevés vízen üvegesre pároljuk. A megmosott, felaprított gombát hozzáadjuk, ha szükséges, egy kevés vizet teszünk még alá. Sót vagy ételízesítőt adunk hozzá, majd megszórjuk fűszerpaprikával (én füstölt fűszerpaprikát használtam, de sima fűszerpaprika és füst aroma is finommá teszi). Amint a gomba megpuhult, tálalhatjuk is a tökfőzelékkel. A gombapörköltre egy jó kanálnyi növényi joghurtot tettem, feldobta az ízét.    

Töltött paprika (laktózmentes, vegán)

2022. augusztus 22. Zizi kalandjai 

Az egyik kedvenc nyári ételem, a töltött paprika receptjét hoztam nektek, amelyet anyukámtól tanultam, vagyis az ő receptjének ez a vegán változata. A hús helyett gomba került bele, amit rizzsel kevertem össze, de el tudok képzelni benne más gabonát, akár kölest, quinoát vagy hajdinát is. Mivel az ételben nincsen sok zöldség, ezért, hogy jó ízes legyen adtam hozzá Vegeta BIO ételízesítőt... Source

Babos krumplisaláta

2022. június 28. VegaLife 

Babos krumplisalátaHallottál már a keményítő megoldásról? A könyvet még nem szereztem be, nem olvastam, de bizonyos online növényi alapú étkezést támogató csoportokban szó esett már a könyvről. John A. McDougall a jelenleg 75 éves amerikai háziorvos a könyv írója, és konyhában jártas felesége, Mary, a fejére fordítják azt az elképzelést, hogy a keményítő káros neked. A "Keményítő megoldás" alapja egy egyszerű csere: a szervezetet elsősorban szénhidrátokkal, nem pedig fehérjékkel és zsírokkal táplálja. Ez segít a fogyásban és megelőzi a különféle bajokat. A divatos diéták jönnek és mennek, de Dr. McDougall évtizedek óta a növényi étrend híve, orvosi hitelessége pedig támadhatatlan.   Kezdőknek szóló keményítő diéta alapvető pontjai szerint az alábbi pontokat érdemes követni: 1. Egyél annyi keményítőt, amennyit szeretnél  2. Fogyassz sok sok zöldséget és gyümölcsöt 3. Tüntesd el az állati eredetű táplálékokat a táplálkozásodból 4. Törekedj az alacsony zsírbevitelre 5. Kerüld a zsiradékok (finomított olajok) ételekhez történő hozzáadását 6. Korlátozd az avokádó és olajos magvak fogyasztását (dió, mogyoró stb.) 7. Hagyj fel a nagyon feldolgozott szója tartalmú ételekkel 8. Élvezd a kissé feldolgozott szója tartalmú ételeket 9. Tartsd a minimális szinten a cukor és a só bevitelt. Azok, akik erre a diétára adják vagy adták az elhatározásukat fogyókúra, vérnyomás vagy cukorbetegség miatt, azoknak bizonyára jól jön a mostani recept. Akik nem folytatják ezt a táplálkozást, de szeretik a krumplit és a babot azoknak egy gyors csemege következik.  Ez az étel ugyan air fryerben (forró levegő sütő) készült, de anélkül is el lehet gyorsan készíteni.  A recept Hozzávalók: - Kb 10 apróbb szemű krumpli (nálunk újkrumpli volt) - főtt bab (most egyszerűen vesebab konzervet használtunk) - újhagyma - paprika - koktél paradicsom - só/­­ételízesítő (opcionális) Elkészítés: A krumplikat megmossuk majd a, héjában megfőzzük vagy b, airfryerben megsütjük. Mivel apró szemű krumplik voltak, kb. 15 perc forró levegő 190 fokon elég volt a krumpliknak. Amikor a krumplik már puhák belül (de nem szétfőtt puhák), akkor megpucoljuk őket és addig kb. 5-8 perc alatt forró levegőn a babot megsütjük. A krumplikat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk és visszatesszük az air fryerbe (vagy egy tapadásmentes serpenyőbe), hogy enyhén megpiruljanak. Közben egy újhagymát felkarikázunk. A fehér részeit hozzákeverhetjük a krumplihoz és együtt megsüthetjük. A zöld részeit is felaprítjuk. A paprikát is felkockázzuk majd az egészet, a krumplit, a babot, a hagymát és a paprikát egy tálban összekeverjük. Ízlés szerint, ha kívánjuk sózzuk vagy ételízesítővel gyengéden megszórjuk. Koktél paradicsomokkal dekoráljuk. Hidegen és melegen is nagyon finom saláta-féleség vagy egytál étel vacsorára, ebédre, egyeseknek akár reggelire is.

Jackfruit pörkölt (vegán)

2022. március 19. VegaLife 

Jackfruit pörkölt (vegán)Amikor rövid ideig Londonban éltünk, gyakran láttam zöldségeseknél egy igen nagy növényt, dinnyére hasonlító mérettel, olyan tüskésnek tűnő küllemmel, héjjal, de nem tudtam mire való, nem is igazán nyomoztam vagy kérdeztem utána. Amikor már elköltöztünk Londonból és letelepedtünk Southamptonban, akkor számomra szinte felrobbant vele az internet, rengeteg cikk és recept jött velem szemben a jackfruittal. Akkor jöttem rá, hogy az a növény, amit a londoni árusoknál láttam tulajdonképpen jackfruit. Mi is az a jackfruit? Magyaroknál jákafa néven is ismert. A jackfruit egy olyan fa termése, ami a trópusi éghajlatú vidékeken, Ázsia, Afrika és Dél Amerika egyes részein terem. A  gyümölcshús ,,rózsákra szedhető. A gyümölcs textúrájának, szerkezetének köszönhetően hasonlít a főtt hús szálaira, ezért előszeretettel használják vegán és vegetáriánus konyhákban. Sárga, narancssárga és zöld húsú egyedekről van tudomásom. Hamarosan itt a húsvét és ha azon gondolkozol szeretnél valami különlegeset készíteni, de meglehetősen gyorsan, akkor a következő recept segítségedre lehet. Itt Angliában a Jackfruit eléggé elterjedt már a vegán ételek kínálatában. Pizzéria láncok gyakran használják fel amolyan hús pótlóként a vegán pizzák feltételeként. Kóstoltam egynémelyiket, de nem adott fergeteges ízélményt. Még régebben vettem leértékelt, BBQ szószban pácolt jackfruitot, serpenyőben kisütve naggggyon finom volt. Ez adta az ötletet, hogy milyen lehet, ha pörköltnek főzöm meg. Egy kisebb csavart tettem a receptbe, méghozzá adtam hozzá egy csipetnyi fahéjat és 100%-os szőlőlével öntöttem fel (itt a Lidl-ben lehet kapni, mindössze 1 fontért). Mi nem fogyasztunk alkoholt, de szerettem volna, ha valami különleges íze lesz. A fahéj és a szőlőlé karakteres ízt adott a jackfruitnak.  A recept Hozzávalók: -  1 konzerv jackfruit -  2 evőkanál víz -  1/­­2 evőkanál ételízesítő -  1 evőkanál őrölt pirospaprika -  nagyobb csipetnyi őrölt füstölt pirospaprika -  1-2 csipetnyi fahéj (elhagyható) -  1 nagy fej vöröshagyma -  4 gerezd fokhagyma -  2 evőkanál paradicsompüré -  2-3 dl 100%-os szőlőlé vagy must   Elkészítés: A felaprított hagymákat kevés vízen üvegesre pároljuk. A jackfruit konzerv levét leszűrjük, majd a megpárolódott hagymára tesszük. Megszórjuk ételízesítővel, a kétfajta fűszer paprikával és átforgatjuk, majd felöntjük szőlőlével.  A megpucolt fokhagymákat felszeleteljük, vagy fokhagyma présen átnyomjuk és hozzátesszük a pörkölthöz. Hozzáadunk némi paradicsompürét és az első rottyanásig összefőzzük. A főzés végén a bátrabbak adhatnak hozzá egy csipetnyi fahéjat. Éppen csak egy keveset, hogy az étel ízét inkább emelje, sem, mint ellen hangsúlyozza. Igény esetén tehetünk hozzá őrölt borsot. Mi nokedlival fogyasztottuk.  A képre kattintva még több fotót láthatsz a jackruit pörköltről:  Képre kattintva néhány fotó a jackfruitról:

Mediterrán paradicsomleves

2024. január 22. vegasziget 

Paradicsomleves, egy kis csavarral. Hozzávalók: 30 dkg darabos paradicsomkonzerv 0,5 db kaliforniai paprika 1 szár szárzeller 3 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma zöldségleves kocka bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, só, cukor – ízlés szerint Elkészítés: Az olajat öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a megpucolt, felaprított fokhagymát, majd a felkockázott paprikát, szárzellert és a paradicsomkonzervet, majd kezdjük el melegíteni. Forraljuk […]

Jalapeno-s hummusz

2023. augusztus 21. vegasziget 

Nagyon szeretjük a hummuszt, sokszor készül alaprecept, de sokszor teszek bele ezt-azt, pl. főtt, turmixolt céklát vagy mogyoróvajat; kesudiót; főtt sárgarépát. Most egy csípős változatot hoztam. Hozzávalók: 40 dkg csicseriborsó 2 gerezd fokhagyma 3 ek. tahini 2 ek. szezámmagolaj/­­olívaolaj 2-3 ek. citromlé 2-3 tk. római kömény koriander, só – ízlés szerint 1 jalapeno paprika, megpirítva […]

Tepsiben sült pikáns csicseri és karfiol

2023. július 21. vegasziget 

Nagyon finom csemege – akár magában is, de egy hozzá kifőzött ízesített, pikáns rizzsel, bulgurral, vagy pl. paradicsomszószos tésztára téve finom ebéd válhat belőle. Hozzávalók: 30 dkg (főtt, konzerv) csicseriborsó 1/­­2 fej nyers karfiol 4 ek. olívaolaj ízlés szerint: só, római kömény, kurkuma, füstölt paprika, gyömbér, korianderzöld Elkészítés: A csicseriborsókonzervet leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük. Az olajat […]

Krumplis sushi

2023. július 15. VegaLife 

Krumplis sushiMagyarországon tombol a kánikula, Angliában pedig a szél. Míg a szigetlakók örülnek ha élvezhetnek legalább 20 fokot, a magyaroknak szépen kijut a 30 fok feletti hőmérsékletből. A következő recept praktikusan a nagy melegben is gyorsan elkészíthető. Vihetjük munkába, utazásra, strandra, stb. Ha a krumplipüré csak krumpliból készül, kisebb az esély, hogy megromlik a nagy melegben. Amikor ezt elkészítettem, vittem ebédre a munkahelyemre, látták a kollégáim és tetszett nekik a "kreativ" ötlet, hogy krumplipüré legyen a szusi alapja. Mielőtt bárki első reakciója az lenne, hogy biztos nem tudom, a sushi szó igazából sós rizset jelent, ne aggódjon, tisztában vagyok vele, de jobb nevet nem találtam. Szóval ahogy a névből és a képekből is adódik, egy nagy csavart tettem a legutóbb általam készített sushin, méghozzá rizs helyett krumplipürét használtam hozzá. Egész jó lett. Könnyen összeáll így is. Különlegessé tettem, hogy az egyik tekercsbe párolt fodros kel leveleket tettem, a másikba pedig nyers spenót leveleket, és ezekre halmoztam rá a paprikát, uborkát. Jó hír hogy ez tényleg cukormentes (sokan a sushi rizsbe tesznek cukrot), gluténmentes (vannak, akiknek a rizs nem egészen tud az lenni). Ahogy kedvünk tartja szójaszósszal is ízesíthetjük, vagy ehetünk hozzá savanyított gyömbért, esetleg wasabit.   A recept Hozzávalók: - Néhány darab Nori lap (szárított alga lap) - Szabadon választott zöldségek, pl uborka, paprika - Pár szem krumpli a krumplipüréhez. Elkészítés: Krumplipüré elkészítése: Főzzük meg a krumplit sima vízben héjában vagy felszeletelve sós vízben jó puhára, mad villával vagy krumplinyomóval törjük össze. Szükség esetén sózhatjuk, esetleg adhatunk hozzá 1 dl növényi tejet, ha túl száraz lenne, Én nem adtam hozzá semmit, a krumpli tökéletesen összeált pürébe. A nori lapot érdemes bambusz tekercsre fektetni. Az egyik végénél elkezdjük krumplipürét vékonyan rákenni, majd a zöldségszeleteket is a krumplira helyezzük. Lehet paprika, répa, gomba, uborka, avokádó - csak hogy néhány ötletet adjak. Kb. a 3/­­4 részét a nori lapnak megtöltjük, majd szimplán a krumplipürés végétől szorosan feltekerjük. Tálalás előtt felszeleteljük.

Tespiben sült szójapörköltös penne

2023. május 7. vegasziget 

Hozzávalók: 20 dkg szójagranulátum 1 csapott ek. ízfokozó mentes vegeta 2 közepes vöröshagyma 1 kaliforniai paprika 1 kisebb paradicsom 4 ek. olaj 1 ek. fűszerpaprika 3 gerezd fokhagyma 1 tk. köménymag kakukkfű, borsikafű, majoranna, só – ízlés szerint 1 tk. Erős Pista 1 ek. barnarizsliszt víz — növényi tejföl, növényi sajt Elkészítés: A megpucolt hagymát […]

Káposztás-krumplis rétes

2023. január 20. VegaLife 

Káposztás-krumplis rétes Ez a recept a fejemből pattant ki a "mi van itthon, amiből főzzek?" kérdés alapján. A hűtőben pihent rétes lap, savanyú káposzta, az élés kamrából krumpli, a zöldséges tálról pedig egy paprika került hozzá. A vicces dolog az, hogy hála az Olio appnak, ezek közül csak a réteslapokat kellett vásárolnom, a többit pedig ingyen gyűjtöttem be. Tudom, hogy Magyarországon is van néhány város, ahol már működik ez az app, de sajnos a nagyobb áruházláncok még nem használják, pedig akár arra is alkalmas lenne, hogy ezek a cégek minél inkább "karbon-semleges" (carbon-negative) cégekké váljanak. Egyrészt a lejáratközeli termékek nem a kukában végzik, hanem felajánlják a közösségnek. A felajánlást pedig önkéntesek viszik haza, hirdetik meg és kínálják ingyen "begyűjtésre" a lakóközösség (bizonyos kerületben élők) számára. Másrészt a széndioxid kibocsátást is csökkentik, mivel azok az emberek, akik begyűjtik, ahogy mondtam egy bizonyos terület lakóközössége, így akár gyalogosan is el lehet sétálni ezekhez az önkéntesekhez az igényelt ingyenes dolgokért. Karácsony tájékán rengeteg krumplihoz (közel 10 kg, és nem csak nekem jutott), répához, fehérrépához jutottam így, de máskor is "van fenn" banán, mandarin, alma, vágott virág, stb., persze akkor nem ilyen mennyiségben. Kevésbé egészséges ételek is megosztásra kerülnek, pékáruk, néha hús- és tejtermékek. Persze nem csak ezek az áruházláncoktól önkéntes begyűjtők tesznek fel étel és nem-étel hirdetéseket, hanem szimplán magánszemélyek, akik valamiktől meg akarnak válni, és ingyen kínálják. Vannak, akik táskát, ruházatot, gyermekeknek játékokat, lakásdíszeket raknak fel, de olyan is akad, aki élelmiszert. Már én is hirdettem és kínáltam több mindent így ingyenes begyűjtésre. Megörültem, amikor láttam, valaki savanyú káposztát tett fel, elég különleges számba megy itt, mivel nem annyira elterjedt itt Angliában. Tehát ez a recept nem jött volna létre (legalább is most nem és így nem,) ha nincs az Olio.   A recept  Hozzávalók - 3 réteslap - olaj - 4-5 db főtt krumpli - 10 dkg savanyú káposzta - csipetnyi őrölt fekete bors - 1 kápia vagy kaliforniai paprika (elhagyható)   Elkészítés Az első réteslapot enyhén nedves konyharuhára leterítjük és kevés olajjal és egy ecsettel átkenjük. Ráhelyezzük, rásimítjuk a második réteslapot és ugyanígy beolajozzuk. Ráhelyezzük, rásimítjuk a harmadikat is, de ezt már nem olajozzuk be.  A főtt krumplit összetörjük, a paprikát apró darabokra vágjuk és az egészet összekeverjük, miközben hozzáadjuk és hozzákeverjük a savanyú káposztát, majd egy csipetnyi (vagy talán kettő) fekete borssal megfűszerezzük. Mivel a savanyú káposzta amúgy is sós, nem igazán raktam hozzá sót, de ha sósabban étkezel, talán egy keveset adhatsz hozzá. A rétes egyharmadára rásimítjuk a káposztás-krumplis tölteléket, majd a nedves konyharuha segítségével felcsavarjuk és óvatosan sütőpapíros tepsibe fektetjük. Kb 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.  Fogyasztható meleg sós reggeliként vagy valamilyen főzelékhez, vagy akár uzsonnára is.

Sült pritaminpaprika krémes tészta

2022. október 10. Zizi kalandjai 

Tegnap almát voltunk szedni osztálytársakkal. A leszedett almából pedig lekvárt fogunk főzni (anyukák) a héten, hogy majd a Márton napi waldorf bazárban áruljuk. Tavaly is volt ilyen közösségi programunk, hogy szedtünk együtt almát, összegyűltünk az egyik családnál jó sokan, megfőztük a lekvárt és aztán eladtuk a bazárban. Sikeres volt a projekt, mert sok pénzt összegyűjtöttünk az osztálykasszába. Source

Palócleves Hémangi módra

2022. szeptember 21. Vegavarázs 

… amelynek nincs is köze a palócokhoz. Azt mondják, Gundel János készítette először, és Mikszáth Kálmánról, a legnagyobb palócról nevezte el, egy másik történet szerint pedig az író születésnapján tálalta fel, amikor Mikszáth olyan levest kért, amely a magyar konyha minden zamatát magában foglalja. Természetesen az én palóclevesem hús nélkül készül, ám a helyben termelt zöldségektől és a fűszerektől így is teljesíti feladatát: magában foglalja a magyar konyha minden zamatát. Ez az isteni, savanykás ízű leves jó választás a hideg napok beköszöntével.   Hozzávalók: 3 ek olaj 2 nagyobb krumpli felkockázva 30 dkg zöldbab 1-2 sárgarépa felkarikázva fél karalábé felkockázva 2,3 kk pirospaprika 3/­­4 kk aszafoetida (vagy 1 fej hagyma) 1 kk őrölt fűszerkömény egy csipet őrölt feketebors fél dl paradicsomlé 2 babérlevél 2 dl tejföl 2 ek liszt 2-3 kk só egy kis csokor kapor felaprítva Tetszőlegesen: egy darab gabonakolbász vagy egy pár vegán virsli (elhagyható)Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beletesszük a megmosott, felaprított zöldségeket, és 3-4 percig dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, aszafoetidával, fűszerköménnyel és borssal, ráöntjük a paradicsomlevet és felöntjük annyi vízzel, amennyi a leveshez kell. Megsózzuk és puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt és a lisztet habverővel simára keverjük, majd a leves levéből is keverünk hozzá egy merőkanálnyit. Végezetül hozzáadjuk a leveshez és behabarjuk. Beletesszük a kaprot, és ha a hús helyett szeretnénk vegán helyettesítőt beletenni (gabonakolbászt, vegán virslit), akkor azt is hozzáadjuk. Újraforrás után 2 percig főzzük.  The post Palócleves Hémangi módra appeared first on Vegavarazs.

Nyári zöldborsó leves (vegán, gluténmentes, szójamentes)

2022. július 24. VegaLife 

Nyári zöldborsó leves (vegán, gluténmentes, szójamentes)Ha van saját veteményes kerted és megterem a zöldborsó, répa, fehérrépa, krumpli, esetleg karalábé, akkor szerencsés vagy, Bizonyára akkor már készítettél borsó levest így vagy úgy.  Borsó leves az egyik kedvencem. Paprikásan vagy fehéren, mindegy is. Igazából a zöldborsó alapban nagy kedvencem. Emlékszem, még gyerekkoromban sokat fejtettem és vigyáznom kellett, hogy ne mindet a számba fejtsem. :D  Ha te sem vagy olyan szerencsés, hogy ezek megteremnek a kertedben, de a borsót szereted, vagy ha van saját kerted, akkor különösen érdemes kipróbálni a levest (növényi) tejjel vagy tejszínnel - fűszerpaprika helyett. Egy kis chili és/­­vagy citrom karika megbolondítja még jobban. Én hidegen is képes vagyok megenni. Forró nyári napokon hidegen citromosan, estefelé pedig már inkább melegen chilipaprikával.   A recept:   Hozzávalók: - 40-50 dkg zöldborsó - 5-6 szál répa - 1 karalábé - 4-6 szem krumpli - 2 szál fehérrépa - 4-5 dl növényi tejszín vagy sűrű növényi tej - ételízesítő - petrezselyem - 8-10 gerezd fokhagyma - víz   Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk, majd egy nagyobb fazékba tesszük őket. A borsót kifejtjük és hozzáadjuk (friss borsó híján fagyasztott zöldborsót is használhatunk). Ételízesítővel megszórjuk és felengedjük vízzel úgy, hogy éppen ellepje. Mikor a zöldségek nagyjából megpuhultak, hozzáadjuk a tejszínt vagy a sűrű növényi tejet. (Pisztácia tejjel készítettem.) A fokhagymákat akár egész darabokban vagy apróra vágva, esetleg fokhagymanyomón átpréselve beletesszük, felaprított petrezselymet szintén hozzáadjuk. Mivel ekkorra már a zöldségek puhák, nem szükséges ennél tovább főzni. Chilipaprika darabokat szórhatunk a tányérunkba tálaláskor. Citromkarikákkal is finom, enyhén savanykás ízt kölcsönöz neki.  

Cukkini és panír paradicsomszószban

2022. június 22. Vegavarázs 

Nagyon könnyű, kicsit lecsó jellegű nyári sabji.  Hozzávalók: 1 közepes cukkini 1 kaliforniai paprika (vagy kápia) 2 ek olaj 2 kk római kömény fél ek reszelt friss gyömbér 2 kk őrölt koriander fél kk asafoetida 3/­­4 kk kurkuma egy csipet őrölt chili (ízlés szerint, a nyári melegben nem kell sok)...

Tészta március 15.-re

2022. március 17. Mindennapi ételeink 

Tészta március 15.-re  Mit főzzön az ember március 15-én, amennyiben határidős munkái, otthoni teendői és enni szerető gyermekei vannak? Pl. tésztát ;-) Hozzávalók:1 csomag durum penne tészta2 ek. olívaolaj 2 dl növényi főzőtejszín 2 kaliforniai paprika 1/­­2 csomag mirelit spenótlevél10 dkg növényi sajt, felkockázvasó, fokhagymaElkészítés: A tésztához feltesszük a vizet főni, amikor forr, beleöntjük a penne tésztát és kb. 10 perc alatt készre főzzük. Ez idő alatt el is tudjuk készíteni a tésztához adható finomságokat: megmossuk a paprikákat, tetszőleges méretűre vágjuk, a spenótleveleket is megmossuk és hosszában "rusztikusan" felaprítjuk, a növényi sajtot kockákra vágjuk. Olívaolajon megpirítjuk a paprikát, spenótot, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt és fokhagymával, sóval ízesítjük. A növényi sajtot a legvégén adjuk hozzá, majd a leszűrt és átmosott tésztát beleforgatjuk. Melegen tálaljuk.  


Az összes 'paprika' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!