Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Reagálnak egymás félelmére és fájdalmat is érezhetnek a halak
Indiai reggelik – Ínycsiklandozó vegetáriánus ételek
Vegán karácsonyi italok: a legfinomabb chai, forró csoki és alkoholmentes puncs
Tarlórépa vagy szederlevél?
paprika receptek
Ropogós krumplilepény
Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli 3 ek liszt fél kk asafoetia egy csipet őrölt feketebors 2,5 kk só Ízlés szerint tehetsz még hozzá: 30 dkg más reszelt zöldséget (pl. cukkinit, répát, kaliforniai paprikát) 2-3 ek tejfölt 10 dkg reszelt sajtot A krumplit durvára reszeljük, hozzákeverjük a lisztet, az asafoetidát, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A továbbiakban felsorolt alapanyagokból kedvünk szerint adhatunk hozzá, de így is megállja a helyét. Fogunk egy nagyméretű tepsit, akkorát, hogy a masszát egész vékonyan tudjuk belesimítani. A tetejét olajspray-vel megfújjuk, és 200 fokon 35-40 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
Egészségmegőrzés októberben - aktualitások
2024. október 6. Élj harmóniában
Az október hónap nagy változásokat hoz.... Megérkezett az ősz a Vata időszak. Látványosan korán sötétedik, egyre rövidebbek a nappalok és egyre tovább tart a sötét órák száma. Jóval hidegebbre vált az időjárás... még ha a nappali hőmérséklet 20 fok fölött is van a reggelek és esték már nagyon hűvösek. A szeles idő pedig kiszárítja a természeteben a faleveleket. A természetben megfigyelheted, hogy az egységes zép zöld tájak, egyre színesebbé válnak - zöldek, sárgák, barnák, okkerek, vörösek, lilás árnyalatok, majd az elszínesedett levelet lehullanak. Elkezdenek a fák megkopaszodni, leteszik szép színes ruháikat és visszavonulnak. Ez az időszak az elcsendesedésről, visszavonulásról szó. A lehülés legrosszabbul a Vata-kat érinti, mert ők amúgy is hajlamosak szárazságra. A Pittáknak azonban ez a megváltás időszaka. Le tudnak hűlni, nyugodtabb less az elméjük, míg nyáron alig tudtak mozogni, most több az energiájuk és szívesen mennek sétálni, kirándulni. Októberben a Te szervezetedben is fokozódik a hidegérzet és a szárazság. A vér a test belsejébe áramlik, hogy tudjon melegíteni így tapasztalhatsz hidegebb lábakat, kezeket és sápadtságot és mivel a gyomor vérellátása fokozódik megnőhet az étvágyad. Sokkal jobban kívánod a tartalmas ételeket, mert a téli védekező zsírréteget építi fel a szervezeted. Ez a szigetelő réteg biztosítja télen az immunitásod alapját, hogy ne fázz meg egykönnyen. Azonban érdemes odafigyelni, főleg a kapháknak, hogy ne csapjon át a téli üzemmód előkészítése túlzott evésbe, nassolásba, hízókúrába. Tapasztalhatod, hogy szárazabb a bőröd, kiszárad a szád, a torkod, lehet, hogy szárazság lesz a belekben - ami gázosodásra, puffadásra, székrekedésre hajlamosít. akár úgy érezheted többet kell menned pisilni. Vata alkatúaknál előfordulhat álmatlanság, szorongás, idegesség. Ebbe a nagy, nagy változásokkal teli környezetben a szervezetednek ilyenkor földelésre, stabilizálásra és hidratálásra, nedvesítésre, olajozásra van szüksége. Próbálj búcsút inteni a sok programnak, utazgatásnak. A sok környezeti, évszaki változás amúgy is megviseli a szervezeted, a stabilitásod, belső kiegyensúlyozottságod megőrzése érdekében részesítsd előnyben az otthoni bekuckózást, pihenést, családdal való együttlétet, sütögetést, főzést, közös étkezéseket, olvasást, filmnézést. A túl sok rohangálás, stimuláló program, most nem ideális. Fókuszban az elcsendesedés, a visszavonulás: legyen. Azoktóber nagy változást hoz az öltözködésben is. Öltözz rétegesen, melegen. Vedd elő a kabátot, sapkát, kesztyűt, vastagharisnyát, meleg pulóvert mellényt, csizmát. A lábadat is tartsd melegen, használj gyapjúzoknit, papucsot és az utcára melegcipőt. A bekuckózáshoz, otthoni melegen tartáshoz vegyél elő vastagabb otthoni ruhákat, meleg plédeket, lábmelegítőt, melegvizes palackot. Legyen egy jó napi rutinod Próbálj rendszerességet vinni az életedbe, ugyanazon időben kelj és feküdj le, reggelizz, ebédelj, vacsorázz. Ez már jó alapokat biztosít ahhoz, hogy stabilabb, összeszedettebb legyél. Reggel aludj nyugodtan kicsit tovább, mint nyáron, de azért 7 óráig kellj fel mindenképpen. Este próbálj lefeküdni 22:00-ig. A szervezeted számára az egyik legfontosabb, hogy vissza tudjon töltődni, regenerálódjon és ezek a folyamatok a szervezetedben 22:00-kor indulnak el. A késő lefekvés mentálisan és fizikálisan is meg fog viselni, gyengíti az idegrendszert és az immunrendszert, depire hajlamosabbá tesz, rontja az emésztésed hatékonyságát, csökkenti az energiaszinted, rontja a hormonrendszered állapotát, etc.. Végezz reggel olajos önmasszázst zuhanyozás előtt. Ez nem csak a bőrödet segít rugalmasan tartani és védeni a hidegtől, de jótékony az idegrendszeredre, hormonrendszeredre, emésztésedre is. Táplálkozás A stabilizálást a táplálkozással tudod legjobban megalapozni, így az őszi étkezéseidet földelő, stabilizáló és tápláló ételekből javasolt összeállítani. Lévén már a szabadban egyre kevesebb időt tudunk tölteni, itt az ideje a sütőt begyújtani, izzítani a főzőlapokat és otthon finomakat sütni, főzni. Köszönj el a nyáron fogyasztott könnyű ételektől - saláták, szendvicsek, hideg ételek, italok, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, grillezett ételek ,etc. majd jövő nyáron újra visszavezetheted őket. Most a fókusz a hideg és a szárazság ellensúlyozásán van, a téli immunitás megalapozásán. Főzz, egyél meleg ételeket és igyál meleg italokat. Élvezd az ősz adta ételeket sárgarépa, sütőtök, cékla, dió, gesztenye, meleg levesek, meleg gabonák, hüvelyesek, raguk, főzelékek. édességek, kásák. Ez most a zsírosabb, tápláló, tartalmas, nehezebb ételek időszaka. Elsődlegesen az édes, sós izek sokat tudnak segíteni ellensúlyozni az őszi száraz időjárást. Egy kevés savanyú íz is jól jöhet ilyenkor - pl savanyú alma párolva, kis lime vagy citromlé. Az édességek kifejezetten ideálisak ebben a szárazságot hozó időszakban. Az édes íz földel, stabilizál, táplál, nyugtatja az idegrendszer, felépíti a testszöveteket, javítja a kedélyállapotodat. Édes ízű dolgok, nem a fehércukrot jelentik. A rizs, a tej, tejszín, datolya, párolt alma, édesburgonya, sütőtök, kókusztej, mandula, etc. azaz minden ami édes ízt képviseli jó most. Szóval bátrabban az édes ízzel, mert ez most testileg és lelkileg is kedvező. Az egyik legjobb a szárazság ellen, hogy vigyél be a szervezetedbe több zsiradékot. Csorgass ghít (tisztított vajat az ételedre) vagy önts hozzá olívaolajat vagy egy kis szezámolajat. Részesítsd előnyben a meleg ételeket, már reggelire is érdemes meleget fogyasztani - a kásák ideálisak ilyen célra (zabkása, quinoa kása, rizskása, etc.) tehetsz hozzá dióféléket, aszalt gyümölcsöket. és persze tegyél hozzá zsiradékot is pl. ghí. Ha gyengült az emésztésed, étkézés előtt fogyassz egy kis da rabka gyömbért egy kis sóval és egy kis limelével Használj kis mennyiségben melegítő fűszereket (fahéj, gyömbér, feketebors, cardamom, kakukkfű, kurkuma), de nem vidd túlzásba, és kerüld a nagyon szárítóakat, mint chili, cayannebors. A túl sok csípős Igyál meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vízet. Igyál édesgyökér teát vagy ha nagyon száraznak érzed magad fogyaszthatsz egy kis édesgyökér port is. Az édesgyökér kiváló a tested nedvesen tartására. Tarts szem előtt, hogy októberben nem csak a természetben vannak nagy átalakulások, de a testedben és az elmédben is. Próbálj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, mert így tudod minimalizálni az időszak okozta kellemetlen fizikális és mentális hatásokat. A stabil napirend, a tápláló, meleg ételek fogyasztása, a lecsendesedés, lelassulás, az otthoni pihenés és a melegen tartás segítenek komfortossá tenni az őszi változásokat. Kellemes októberi napokat kívánok :) szeretettel Kati #ájurvéda #október #egészségmegőrzés #ősz #vata #kiegyensúlyozottság
Indiai joghurtos krumplisaláta
Hozzávalók: 80 dkg főtt krumpli 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag 2 kk felezett, hántolt urad dhal (elhagyható) fél zöld erős paprika apróra vágva (ízlés szerint) 2 ek kókuszreszelék 1 ek reszelt friss gyömbér 1/2 kk aszafoetida 1,5 kk őrölt római kömény 6 dl joghurt 2,5 kk só egy kisebb csokor korianderzöld felaprítva A héjában főtt krumplit kihűlés után megpucoljuk és felkockázzuk. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, pattogásig pirítjuk benne a fekete mustármagot. Beleszórjuk az urad dhált, és amikor pirulni kezd, jöhet a zöld erőspaprika, a kókuszreszelék és a gyömbér. Rövid kevergetés után pedig az aszafoetidát és a római köményt is beleszórjuk. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a joghurtot és a krumplit, megsózzuk, beleforgatjuk a zöldfűszert. Egy-két órán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Padlizsános ajvár: a házi verziót semmi nem múlja felül
2024. október 1. Prove - a világ vegán szemmel
A padlizsán és a paprika szezonja egész szeptemberben és októberben tart, ezért mindenképp érdemes kipróbálnod az ezekből a zöldségekből készülő krémes pástétomot, az ajvárt. Bár már széles körben találhatsz a különböző szupermarketek polcain is készen, garantáljuk, hogy a házi változatot semmi nem múlja felül. Tulajdonképpen az ajvár nem sokban különbözik a zakuszkától: a zakuszka paprikából,… The post Padlizsános ajvár: a házi verziót semmi nem múlja felül appeared first on Prove.hu.
Fügés-pekándiós töltött tök
2024. augusztus 22. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Annátólkaptuk ezt a különleges receptet, két változatban. A. Töltelék: 2 kis fej hagymát olajon , kurkumával, kis levesporral, római köménnyel, picit szerecsendióval megdínszteltem. A tök belsejét gömbölyű gyümölcsvájóval kiszedtem, a gömböket kicsit apróbbra vágtam, majd ráborítottam a hagymára. 3-4 szem érett füge belsejét belekanalaztam. Összeforgattam. Levet engedett, hagytam párolódni. Aprószemű zabpelyhet szórtam bele, pépesedett, krémesedett, a végén kicsi zab-főzőtejszínnel lágyítottam. A tökhajót fokhagymás olajjal kikentem. Beletöltöttem a tökbe. Sütőben 180 fokon sült, lefedtem eleinte (átszurkált sütőfóliával) , alátettem egy lábast vízzel, hogy párologjon a sütőben. A végére levettem. Petrezselyemmel megszórtam, pekándióval díszítettem. B. Lehet ugyanez korianderrel és gránátalma magokkal ( ezt akartam, csak nem kaptam gránátalmát). Reszelhetünk rá növényi sajtot is. Ha valakinek van kedve: pekándiót mézzel megcsurgatsz, kisütöd a sütőben- nagyon finom, azt is lehetne a tetejére tenni, illene. Köret: a quinoát megmossuk, sóval megfőzzük. Az édesburgonyát külön kockára vágva szintén kifőzzük. A végén összeborítjuk. A salátához dresszing: 1 kiskanál mustár, méz, citrom, főzőtejszín, repceolaj. A salátába mangót aprítottam, lehet rá reszelt sajtot is, szárított kenyérkockát és összekutyulod. Mehet bele mindenféle vékonyra vágott paprika. Mennyei! :)
Kapros töksaláta - vegán
Régi családi recept, a nagymamám is sokszor főzte és az anyukám is gyakran készíti nyáron. Beteszi a hűtőbe, szuper köret valami mellé, de magában is tökéletes. Üdít és frissít a kánikulában. Hozzávalók: 1 főzőtök vagy nagyobb cukkini 2 ek olaj fél kk asafoetida (vagy fél hagyma) 1,5 kk pirospaprika csipetnyi őrölt feketebors 1,5 kk só 1 ek apróra vágott friss kapor 2 ek ecet 1 ek cukor Az elkészítése igen egyszerű. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kiszedjük. A tiszta tökhúlt legyaluljuk vagy durvára reszeljük. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a fűszereket: az asafoetidát, a paprikát és a borsot. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a tököt, a sót és a kaprot. Jól összeforgatjuk és addig pároljuk, amíg a tök megpuhul. A végén bekeverjük az ecetet és a cukrot és még egy-két percig főzzük.
Vöröslencsés raguval töltött káposzta
Több töltött káposzta receptet megosztottam már, de ez olyan finomra sikeredett, hogy le kellett írnom Nektek. Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta savanyúkáposzta levelek 40 dkg vöröslencse 1 nagyobb sárgarépa 2 nagy fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 20 dkg rizs 3 ek. pirospaprika olaj babérlevél, só, köménymag, majoranna — 2 dl passzírozott paradicsom Elkészítés: A rizst […]
Krémes mogyoróvajas hummusz
2024. január 23. Prove - a világ vegán szemmel
A mogyoróvajas hummusz egy nagyon izgalmas változata a már jól ismert csicseriborsókrémnek, amelyben a tahinit, vagyis a szezámkrémet krémes mogyoróvaj váltja fel. Ha már mestere vagy a hagyományos hummusznak, akkor itt az ideje, hogy egy kis csavart vigyél bele. Rengeteg variációja létezik a csicseriborsókrémnek, például céklás, paprikás, pikáns, citromos vagy tökmagos. Az alábbi receptben egy… The post Krémes mogyoróvajas hummusz appeared first on Prove.hu.
Lencsefőzelék vegán virslivel
2023. december 30. Prove - a világ vegán szemmel
A hagyományoknak megfelelően az új esztendő első napján érdemes lencsét enni, hiszen az meghozza a szerencsénket. Lencsefőzeléket készíteni, pedig nem olyan bonyolult, még vegán módon sem. Íme egy hagyományos és egyszerű recept. Hozzávalók: 250 g száraz lencse, éjszakára beáztatva 1 fej hagyma kevés olaj 1 kávéskanál pirospaprika 1 evőkanál liszt 2 babérlevél 1 gerezd fokhagyma,… The post Lencsefőzelék vegán virslivel appeared first on Prove.hu.
Zakuszka télre
2023. augusztus 19. Vegavarázs
Idén először ültettem padlizsánt. Nem sokat, csak 3 palántát vásároltam a helyi zöldségesben. Olyan sok termés lett rajta, muszáj volt krémet készíteni belőle és télre tartósítani. Jövőre is ültetek, annyi már biztos. Hozzávalók: 2 kg padlizsán 1,5 kg kápia 4 nagy befőző paradicsom 1 dl olaj fél kk asafoetida fél kk őrölt feketebors 1 kk füstölt pirospaprika 1 csapott kk őrölt babérlevél Só A padlizsánt tepsibe raktam és fél órát sütöttem, majd mellépakoltam a kápiát és a félbe vágott paradicsomokat is. Még 40 percig sütöttem. Amikor megvolt, elzártam a sütőt, és a zöldségeket hagytam benne kihűlni. Mire kihűlt, könnyedén le lehetett húzni a paradicsom, a kápia és a padlizsán héját is. Egy nagyobb lábosban felmelegítettem az olajat, néhány másodpercig pirítottam benne a fűszereket, majd hozzáadtam a zöldséget. 10-15 percig sütöttem, majd botmixerrel pürésítettem. Sóztam és újabb 15 percig összefőztem. Végezetül üvegbe került, az üvegek pedig a befőzőautomatába. Isteni lesz pirítóson.
Cukkini rakottas
Ez itt a kedvenc nyári rakott zöldségem lett az elmúlt hetekben, a cukkini szezon alatt. A krumplit nem főzöm meg, mint a rakott krumplihoz, hiszen a zöldségek levében a nyári új krumpli gyorsan megpuhul. Hozzávalók 2-3 főre: 4-5 krumpli 1 közepes cukkini 3 paradicsom 1-2 paprika 15 dkg reszelt sajt A zöldségeket 3 mm vastagra szeletelem, majd fogok egy tepsit, kiolajozom és elkezdem rétegezni a hozzávalókat. Kirakom krumpli felével, erre jön a cukkini fele, majd a paradicsom és a paprika fele. Sózom, borsozom, picit megolajozom. Megszórom a sajt felével, majd jöhet a következő réteg a maradék zöldségekből. Végezetül rászórom a maradék sajtot és forró sütőbe tolom úgy 40 percre.
Gombaraguval töltött gluténmentes, vegán palacsinta
Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg hajdinaliszt 5 dkg tápióka keményítő 40 vagy 45 dkg víz 1 csipet kurkuma 3-4 ek. kókuszolaj ha szeretnénk (csak sósan fogyasztjuk): felaprított metélőhagyma Hozzávalók a gombaraguhoz: 50 dkg gomba 1 db sárgarépa 1 marék friss spenót 1 kaliforniai paprika 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma vegeta, kakukkfű, só kb. 2 dl […]
Medvehagymás babfőzelék
Még éppen lehet találni medvehagymát az erdőkben, bár már végét járja. Szinte minden hétvégén kimentünk szedni és ezt az ételt többször is elkészítettem. Férjem és én is nagyon szeretjük a babot. Ha nincs friss medvehagyma, de a fagyasztóban csücsül néhány zacskó felaprított medvehagyma (nálunk igen), akkor nincs akadálya hogy bármikor évközben elkészítsük ezt a finomságos főzeléket. Medvehagymát nélkülözve póréhagymát, esetleg újhagymát is használhatunk. Ha attól tartanánk, hogy a bab puffadást okoz, mindenképpen sok zöld levelű salátafélével, esetleg spenóttal fogyasszuk. Figyeljünk arra is, hogy az étel előtt fél órával és az étel után egy órával bőséges vizet igyunk, az is segíti a bab emésztését. Ha azonnal a babfőzelék fogyasztása után vagy közben isszuk a vizet, a puffadás vele fog járni. A Barbeque fűszer szuper ízt kölcsönöz neki. Enyhén füstös, paprikás ízétől alig bírtunk leállni vele. Fogyókúrázóknak érdemes gyakran hüvelyeset enni, mivel gyorsan telít és sokáig nem éhezel meg. Ráadásul a babokban van egy arginin nevű aminosav, ami a zsírégetést elősegíti. A babfélék segítenek a vércukorszint normalizálásában. Nem mellesleg rostban gazdag étel, ami szintén segít a telítettség érzésében és a kevesebb (üres) kalória bevitelében. A recept Hozzávalók: - 45 dkg vegyes bab (előző este beáztatva vagy konzerves) - 1 kisebb csokor medvehagyma (vagy póréhagyma is jól passzol hozzá) - 1 teáskanál BBQ fűszerkeverék - víz (épp ellepje a már megfőtt babot) - 3 dl növényi tej - 2 kanál útifűmaghéj - Opcionális: őrölt lenmag Elkészítés: Az előző este beáztatott babot vízben vagy kuktában (só nélkül) puhára főzzük. Amikor már puha, adunk hozzá sót. (Így, só nélkül gyorsabban fő meg.) A medvehagymát felaprítjuk, beleszórjuk. A növényi tejet kikeverjük egy kevés BBQ fűszerkeverékkel, hozzáöntjük a babhoz. Így a babot egy gyors forralásig főzzük. Amikor fort egyet, lassan hozzászórjuk az útifűmaghéjat folyamatos keverés közben, így elkerüljük a csomósodást. Amikor besűrűsödik, kész is a főzelék. Őrölt lenmagot is szórtam hozzá, ami el is maradhat. Állítólag az őrölt lenmag segít megelőzni a babtól a puffadást. Sok zöld levelű salátával, spenóttal, esetleg további friss medvehagyma levelekkel érdemes fogyasztani.
Ünnepi sütőtök-krémleves
Vegán karácsonyi vacsora főzőtanfolyam egy Fantasztikus menü, amivel új hagyományt teremthetsz magadnak. Részletek és jelentkezés ITT Hozzávalók két személyre - 350 g sült sütőtök - 1/2 vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1/4 mokkáskanál őrölt gyömbér - 1/4 mokkáskanál őrölt fahéj - 1 fújás természetes folyékony füst - 2 csipet csípős pirospaprika - 1/2 tk só - 100 ml növényi (kókusz) tejszín - Az olajon párold meg a kockára vágott hagymát, majd dobd rá a fokhagymát. - Amint illatozni kezd, öntsd fel 5 dl zöldség alaplével (én ezt sima vízzel és 1-2 kávéskanál bio ételízesítővel szoktam megoldani). - Ízesítsd a levest sóval, pirospaprikával, a gyömbérrel, fahéjjal és a folyékony füsttel. - Tedd bele a sütőtököt, engedd felforrni. - Turmixold össze a levest és legutoljára öntsd fel kókusztejszínnel. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc (sült tökből) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Ünnepi sütőtök-krémleves first appeared on Kertkonyha.
Tökös lecsó: még ne ints búcsút a napsütötte zöldségeknek
2024. szeptember 15. Prove - a világ vegán szemmel
Bár a rossz idő már beköszöntött, még nem kell búcsút inteni a paradicsom- és paprikaszezonnak. Lentebb elhoztuk nektek a - nem csak - nyári szezon klasszikusát, a tökös lecsót. A klasszikus lecsónak mindössze három fő összetevője van: egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika. Persze azóta rengeteg változata lett ismert különböző területeken,… The post Tökös lecsó: még ne ints búcsút a napsütötte zöldségeknek appeared first on Prove.hu.
Grill zöldségek másképp
2024. augusztus 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Gabitól kaptuk ezt a gyors, nagyon guszta receptet. Hozzávalók: - Válogatott idényzöldségek ízlés szerint (cukkini, paradicsom, hagyma, répa, paprika, padlizsán, stb.) - Extra szűz olivaolaj - Zöldfűszerek - Szendvicssütő Elkészítés: Sárgarépát fél centis, cukkinit, paprikát, paradicsomot, hagymát (vörös-, lila-) 1-2 centi vastag lapos szeletekre vágunk, és extraszűz olívaolajban elkevert tetszés szerinti zöldfűszeres marináddal megkenjük. Melegszendvicssütő csíkos betétjére helyezve 1-2 perc alatt elkészül. Humusszal, pirítóssal, olajbogyóval salátával könnyed nyári vacsora. Jó étvágyat!
Vega fasírt
Hozzávalók: 2 bögre főtt köles 2 közepes sárgarépa 1 bögre darált napraforgómag 1 ek. víz 3 ek. darált lenmag füstölt paprika, paprika - ízlés szerint 1 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld fél bögre apró szemű zabpehely Elkészítés: A kölest kifőzzük: 1 liter forrásban lévő vízbe tegyünk 1 bögre kölest, sózzuk meg, és lefedve, […]
Vegán babkrém kápia paprikával és kukoricával
2024. február 22. Prove - a világ vegán szemmel
Vannak kencék, amik lágyan és krémesen jók, de ez a babkrém nem tartozik közéjük. Ennek a lelke a darabosságában rejlik, kápiapaprika-kockákkal és kukoricaszemekkel dúsítva. Ezt a babkrémet száraz tarkababból készítjük, de természetesen használhatsz konzerveset vagy másfajta babot, például vöröset, fehéret vagy feketét. Ha más házi készítésű kencék készítése is érdekel a babkrémen kívül, itt összegyűjtöttük… The post Vegán babkrém kápia paprikával és kukoricával appeared first on Prove.hu.
Mediterrán paradicsomleves
Paradicsomleves, egy kis csavarral. Hozzávalók: 30 dkg darabos paradicsomkonzerv 0,5 db kaliforniai paprika 1 szár szárzeller 3 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma zöldségleves kocka bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, só, cukor – ízlés szerint Elkészítés: Az olajat öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a megpucolt, felaprított fokhagymát, majd a felkockázott paprikát, szárzellert és a paradicsomkonzervet, majd kezdjük el melegíteni. Forraljuk […]
Jalapeno-s hummusz
2023. augusztus 21. vegasziget
Nagyon szeretjük a hummuszt, sokszor készül alaprecept, de sokszor teszek bele ezt-azt, pl. főtt, turmixolt céklát vagy mogyoróvajat; kesudiót; főtt sárgarépát. Most egy csípős változatot hoztam. Hozzávalók: 40 dkg csicseriborsó 2 gerezd fokhagyma 3 ek. tahini 2 ek. szezámmagolaj/olívaolaj 2-3 ek. citromlé 2-3 tk. római kömény koriander, só – ízlés szerint 1 jalapeno paprika, megpirítva […]
Tepsiben sült pikáns csicseri és karfiol
Nagyon finom csemege – akár magában is, de egy hozzá kifőzött ízesített, pikáns rizzsel, bulgurral, vagy pl. paradicsomszószos tésztára téve finom ebéd válhat belőle. Hozzávalók: 30 dkg (főtt, konzerv) csicseriborsó 1/2 fej nyers karfiol 4 ek. olívaolaj ízlés szerint: só, római kömény, kurkuma, füstölt paprika, gyömbér, korianderzöld Elkészítés: A csicseriborsókonzervet leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük. Az olajat […]
Krumplis sushi
Magyarországon tombol a kánikula, Angliában pedig a szél. Míg a szigetlakók örülnek ha élvezhetnek legalább 20 fokot, a magyaroknak szépen kijut a 30 fok feletti hőmérsékletből. A következő recept praktikusan a nagy melegben is gyorsan elkészíthető. Vihetjük munkába, utazásra, strandra, stb. Ha a krumplipüré csak krumpliból készül, kisebb az esély, hogy megromlik a nagy melegben. Amikor ezt elkészítettem, vittem ebédre a munkahelyemre, látták a kollégáim és tetszett nekik a "kreativ" ötlet, hogy krumplipüré legyen a szusi alapja. Mielőtt bárki első reakciója az lenne, hogy biztos nem tudom, a sushi szó igazából sós rizset jelent, ne aggódjon, tisztában vagyok vele, de jobb nevet nem találtam. Szóval ahogy a névből és a képekből is adódik, egy nagy csavart tettem a legutóbb általam készített sushin, méghozzá rizs helyett krumplipürét használtam hozzá. Egész jó lett. Könnyen összeáll így is. Különlegessé tettem, hogy az egyik tekercsbe párolt fodros kel leveleket tettem, a másikba pedig nyers spenót leveleket, és ezekre halmoztam rá a paprikát, uborkát. Jó hír hogy ez tényleg cukormentes (sokan a sushi rizsbe tesznek cukrot), gluténmentes (vannak, akiknek a rizs nem egészen tud az lenni). Ahogy kedvünk tartja szójaszósszal is ízesíthetjük, vagy ehetünk hozzá savanyított gyömbért, esetleg wasabit. A recept Hozzávalók: - Néhány darab Nori lap (szárított alga lap) - Szabadon választott zöldségek, pl uborka, paprika - Pár szem krumpli a krumplipüréhez. Elkészítés: Krumplipüré elkészítése: Főzzük meg a krumplit sima vízben héjában vagy felszeletelve sós vízben jó puhára, mad villával vagy krumplinyomóval törjük össze. Szükség esetén sózhatjuk, esetleg adhatunk hozzá 1 dl növényi tejet, ha túl száraz lenne, Én nem adtam hozzá semmit, a krumpli tökéletesen összeált pürébe. A nori lapot érdemes bambusz tekercsre fektetni. Az egyik végénél elkezdjük krumplipürét vékonyan rákenni, majd a zöldségszeleteket is a krumplira helyezzük. Lehet paprika, répa, gomba, uborka, avokádó - csak hogy néhány ötletet adjak. Kb. a 3/4 részét a nori lapnak megtöltjük, majd szimplán a krumplipürés végétől szorosan feltekerjük. Tálalás előtt felszeleteljük.
Tespiben sült szójapörköltös penne
Hozzávalók: 20 dkg szójagranulátum 1 csapott ek. ízfokozó mentes vegeta 2 közepes vöröshagyma 1 kaliforniai paprika 1 kisebb paradicsom 4 ek. olaj 1 ek. fűszerpaprika 3 gerezd fokhagyma 1 tk. köménymag kakukkfű, borsikafű, majoranna, só – ízlés szerint 1 tk. Erős Pista 1 ek. barnarizsliszt víz — növényi tejföl, növényi sajt Elkészítés: A megpucolt hagymát […]
Káposztás-krumplis rétes
Ez a recept a fejemből pattant ki a "mi van itthon, amiből főzzek?" kérdés alapján. A hűtőben pihent rétes lap, savanyú káposzta, az élés kamrából krumpli, a zöldséges tálról pedig egy paprika került hozzá. A vicces dolog az, hogy hála az Olio appnak, ezek közül csak a réteslapokat kellett vásárolnom, a többit pedig ingyen gyűjtöttem be. Tudom, hogy Magyarországon is van néhány város, ahol már működik ez az app, de sajnos a nagyobb áruházláncok még nem használják, pedig akár arra is alkalmas lenne, hogy ezek a cégek minél inkább "karbon-semleges" (carbon-negative) cégekké váljanak. Egyrészt a lejáratközeli termékek nem a kukában végzik, hanem felajánlják a közösségnek. A felajánlást pedig önkéntesek viszik haza, hirdetik meg és kínálják ingyen "begyűjtésre" a lakóközösség (bizonyos kerületben élők) számára. Másrészt a széndioxid kibocsátást is csökkentik, mivel azok az emberek, akik begyűjtik, ahogy mondtam egy bizonyos terület lakóközössége, így akár gyalogosan is el lehet sétálni ezekhez az önkéntesekhez az igényelt ingyenes dolgokért. Karácsony tájékán rengeteg krumplihoz (közel 10 kg, és nem csak nekem jutott), répához, fehérrépához jutottam így, de máskor is "van fenn" banán, mandarin, alma, vágott virág, stb., persze akkor nem ilyen mennyiségben. Kevésbé egészséges ételek is megosztásra kerülnek, pékáruk, néha hús- és tejtermékek. Persze nem csak ezek az áruházláncoktól önkéntes begyűjtők tesznek fel étel és nem-étel hirdetéseket, hanem szimplán magánszemélyek, akik valamiktől meg akarnak válni, és ingyen kínálják. Vannak, akik táskát, ruházatot, gyermekeknek játékokat, lakásdíszeket raknak fel, de olyan is akad, aki élelmiszert. Már én is hirdettem és kínáltam több mindent így ingyenes begyűjtésre. Megörültem, amikor láttam, valaki savanyú káposztát tett fel, elég különleges számba megy itt, mivel nem annyira elterjedt itt Angliában. Tehát ez a recept nem jött volna létre (legalább is most nem és így nem,) ha nincs az Olio. A recept Hozzávalók - 3 réteslap - olaj - 4-5 db főtt krumpli - 10 dkg savanyú káposzta - csipetnyi őrölt fekete bors - 1 kápia vagy kaliforniai paprika (elhagyható) Elkészítés Az első réteslapot enyhén nedves konyharuhára leterítjük és kevés olajjal és egy ecsettel átkenjük. Ráhelyezzük, rásimítjuk a második réteslapot és ugyanígy beolajozzuk. Ráhelyezzük, rásimítjuk a harmadikat is, de ezt már nem olajozzuk be. A főtt krumplit összetörjük, a paprikát apró darabokra vágjuk és az egészet összekeverjük, miközben hozzáadjuk és hozzákeverjük a savanyú káposztát, majd egy csipetnyi (vagy talán kettő) fekete borssal megfűszerezzük. Mivel a savanyú káposzta amúgy is sós, nem igazán raktam hozzá sót, de ha sósabban étkezel, talán egy keveset adhatsz hozzá. A rétes egyharmadára rásimítjuk a káposztás-krumplis tölteléket, majd a nedves konyharuha segítségével felcsavarjuk és óvatosan sütőpapíros tepsibe fektetjük. Kb 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Fogyasztható meleg sós reggeliként vagy valamilyen főzelékhez, vagy akár uzsonnára is.
Sült pritaminpaprika krémes tészta
2022. október 10. Zizi kalandjai
Tegnap almát voltunk szedni osztálytársakkal. A leszedett almából pedig lekvárt fogunk főzni (anyukák) a héten, hogy majd a Márton napi waldorf bazárban áruljuk. Tavaly is volt ilyen közösségi programunk, hogy szedtünk együtt almát, összegyűltünk az egyik családnál jó sokan, megfőztük a lekvárt és aztán eladtuk a bazárban. Sikeres volt a projekt, mert sok pénzt összegyűjtöttünk az osztálykasszába. Source
Az összes 'paprika' találat megjelenítése »