subji receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Karácsonyra káposztát

Vegán padlizsánkrém alaprecept

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész Az ajándékok

Az Édenkert Ígérete

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész










subji receptek

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 8. rész Az étkezés

tegnapelőtt Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 8. rész Az étkezés Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el - vannak olyan családok is, ahol szinte másról sem szól a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál - általában elfogyasztott -  mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti el és fogyasztja el. Majd az ünnepi hangulat helyett, sokaknak okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott mindenféle egészségtelen étel, nehéz emésztést,  emésztési problémákat, mindenféle fájdalmakat, elnehezültséget. tunyaságot. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek  után sokan megbetegszenek, mert már az első kórokozó is betegsége t vált ki belőlük.  Sajnos a tudatos táplálkozás hiánya  miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő gyógyszerek, tabletták, készítmények. Nem kell, hogy a karácsonyod az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel, tudatossággal elérheted, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket egyél Te és a családod is és az étkezés után energikusnak, könnyednek érezzétek magatokat.   Ahhoz, hogy a pénzedet és az energiádat se pazarold és kiváló legyen a közérzeted, tervezd meg előre a karácsonyi időszak menüit - mindenből csak annyi főre tervezz, ahányan lesztek. Azért mert karácsony van, senkinek nem kell és nem is érdemes három ember helyett ennie.  A menü összeállításánál törekedj inkább arra, hogy friss, egészséges legyen és arra, hogy ne vállald túl magad a konyhai feladatokkal.  Nem érdemes túl bonyolult ételeket készíteni, hasznosabb ha több időt töltesz a családoddal és egyszerű, gyorsan elkészíthető, friss egészséges, ízletes ételeket választasz a karácsonyi menühöz. Itt is vedd figyelembe a kevesebb néha több elvet. Inkább a minőségi ételeken legyen a hangsúly, mint a mennyiségen. Inkább a friss,  egyszerű és egészséges ételeket preferáld, mint a bonyolult, egészségre kevésbé kedvező ételeket.   A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család. A karácsony lényege a hangulat, az hogy a családoddal harmonikusan, szeretetben tudj közösen időt tölteni. Amennyiben a szeretet és harmónia elmarad, azt semmilyen étellel nem lehet pótolni. nem érdemes a karácsonyi menü miatt elégedetlenkedni, veszekedni. A megtervezett menühöz írd össze az alapanyagokat és ha teheted, interneten keresztül rendeld meg, így elkerülheted a boltokban és az utcákon, bevásárlóközpontokban való tolongást és több szabadidőd is marad, amit együtt tudtok tölteni a családoddal.   Törekedj a mértéktartó étkezésre és a friss, minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson a következő éved:) Néhány javaslat a blogról a karácsonyi menühöz - a linkre kattintva eléred a receptet. A receptek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, azaz alapvetően laktovegetáriánus receptek, de sok van köztük ami laktózmentes, gluténmentes ételek. Nézelődj kedvedre:)   Édes sütemények, kekszek Citromos vaníliás keksz Reform csokis keksz Egyszerű kókuszos zabpelyhes keksz  Karácsonyi keksz teljes kiőrlésű  liszttel Házi készítésű cukormentes csokoládé Teljes kiőrlésű tönkölykeksz naranccsal és mandulával Narancsos mazsolás keksz Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vaníliás keksz Zablisztes almás-diós muffin Gluténmentes, tejmentes, cukormentes köles desszert Házi készítésű mogyorós csokoládé  Egyszerű, sült túrótorta Kókuszos, kakaós tönkölysütemény Reform almás szamósza Tejmentes sütőtökös muffin Gluténmentes muffin Teljes kiőrlésű, tojásmentes linzer Reform almás pite tönkölybúzaliszttel Tejmentes, tojásmentes mandulás muffin  Gluténmentes, cukormentes, tejmentes meggyes muffin Shortbread keksz - reform változat   Bögrés mákos sütemény Gluténmentes bögrés süti     Sós vendégvárók Egyszerű sós stangli Élesztőmentes, gyors túrós vendégváró  Gyors, élesztőmentes tejfölös pogácsa  Gluténmentes sós muffin  Cukkinis, pirított napraforgómagos minikifli Gyors hummuszkrém Élesztőmentes cukkinis pogácsa       Ebéd vagy vacsora ételek Indiai Dhal - mungbab leves Quinoa, brokkolis zöldségekkel Sült padlizsános, sült házi sajtos főétel Káposztás subji - ízletes fűszeres káposztás étel  Vegyes zöldséges subji - zöldséges főétel Cukkini-burgonya curry Hummusz  Sütőtökös subji  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz Kitri (kichari)  Vöröslencsés, zöldséges lasagne Gluténmentes zöldségfasírt Polenta krémesen, párolt zöldségekkel  Gluténmentes zöldséges lepény Zöldséges polenta pizza Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal Sütőben sült köles kása Sütőben sült fűszeres karfiol  Céklás zöldségek hajdinával Gyors, egyszerű csicseriborsós curry  Zöldséges pizza Pudla, gluténmentes indiai lepény   Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel Feketemustármagos zöldbab paradicsomszószban Fűszeres sült, sütőtök  Édesköményes lepény Mindenféle finomságok Chapati - indiai lepénykenyér Gyömbér tea  Alma csatni Szilva csatni (sós, édes,csípő finomság) Quacamole  Uborka raita  Reggeli mandulaturmix Datolyás tejturmix  Krémes zabkása dióval és mazsolával Pirított, párolt gyümölcsök - ájurvédikus reggeli  Házi joghurt készítése Gyors, élesztőmentes kenyér Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Káposztás subji - ájurvédikus zöldséges főétel

2016. szeptember 13. Élj harmóniában 

Káposztás subji  - ájurvédikus zöldséges főételItt az ősz és akad káposzta bőven a piacok kínálatában:) Egyáltalán nem drága zöldség és nagyon változatosan elkészíthető.  A káposzta az ájurvéda szerint keserű, fanyar és hűsítő. Könnyű és emésztést segítő hatású, serkenti az emésztés tüzét az agnit.  A káposzta száraz és megkötő tulajdonságokkal is rendelkezik , ami székrekedést és gázokat okozhat.   Káposztás subji Bár ez a recept mindhárom dhosát kiegyensúlyozza, Vataknak ezt mértékkel kell fogyasztani. A kurkuma, hing és a só segítenek csökkenteni azon tulajdonságokat, melyek fokozzák a Vatat. Ez a subji recept, orvosi felhasználását tekintve úgy működik, mint egy enyhe hashajtó. Hozzávalók  1 közepes fej káposzta apróra vágva 2 ek. ghí (tisztítitt vaj vagy vegán változatban kókuszzsír ) 1/­­2 tk. fekete mustármag 1/­­2 tk. római kömény 1/­­4 tk. kurkuma csipet aszafoetida (hing) 1/­­4 tk. só 1 kis chili Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A felvágott káposztát mosd meg kétszer. Melegítsd fel az edényt közepes lángra és tedd bele a ghít, majd a fekete mustármagot - a legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a római köményt, majd ha pirulni kezdett add hozzá az aszafoetidát, a kurkumát és a chilit. Utána add hozzá a káposztát és a sót,. Keverd össze és tedd rá a fedőt. Tedd  takarékra és addig főzd, amíg a káposzta meg nem puhul, de még ropogós marad. (kb. 8-10 perc)  Tálalhatod rizzsel vagy  chapati kenyérrel - receptet itt találod.

Vegyes zöldség subji – ájurvédikus zöldséges főétel

2016. július 5. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Vegyes zöldség subji – ájurvédikus zöldséges főétel Itt a nyár és a piacon megannyi ízletes, finom zöldség. Most aztán mindenki egyéni ízlésének – illetve ájurvédikus testalkatának – megfelelően tud zöldségeket fogyasztani.:) ez a zöldséges főétel bármilyen zöldségekkel elkészíthető.   H ozzávalók 4 csésze felaprított zöldség ( cukkini, zöldbab. répa, paprika, tök, etc…) 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 1/­­2 tk. római kömény 1/­­2 tk. fekete mustármag 1/­­2 tk. masala 1/­­4 tk. kurkuma csipet aszafoetida (hing) 1/­­4 tk. só   Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!   A zöldségeket mosd meg és vágd apró darabokra. Melegítsd fel az edényt és tedd bele a ghít, majd a fekete mustármagot – a legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a római köményt, majd ha pirulni kezdett add hozzá az aszafoetidát, a kurkumát és a masalát. Picit keverd meg és tedd hozzá a zöldségeket és a sót. Keverd úgy össze, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek a zöldségekkel. Vedd le takarékra és tedd rá a fedőt. 5 perc után keverd meg és takarékon főzd, amíg meg nem puhulnak a zöldségek (kb. 15 p.)   Ez  a subji mindhárom dhosát kiegyensúlyozza. Jó a vata-nak, pitta-nak és kapha-nak is. Kedvezően hat az agnira, az emésztés tüzére és jó a csontoknak és az ízületeknek is. A legjobb baszmati rizzsel tálalni.      

Vegyes zöldség subji - ájurvédikus zöldséges főétel

2016. június 29. Élj harmóniában 

Vegyes zöldség subji - ájurvédikus zöldséges főételVegyes zöldség subji - ájurvédikus zöldséges főételItt a nyár és a piacon megannyi ízletes, finom zöldség. Most aztán mindenki egyéni ízlésének - illetve ájurvédikus testalkatának - megfelelően tud zöldségeket fogyasztani.:) ez a zöldséges főétel bármilyen zöldségekkel elkészíthető. H ozzávalók 4 csésze felaprított zöldség ( cukkini, zöldbab. répa, paprika, tök, etc...) 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 1/­­2 tk. római kömény 1/­­2 tk. fekete mustármag 1/­­2 tk. masala 1/­­4 tk. kurkuma csipet aszafoetida (hing) 1/­­4 tk. só Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A zöldségeket mosd meg és vágd apró darabokra. Melegítsd fel az edényt és tedd bele a ghít, majd a fekete mustármagot - a legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a római köményt, majd ha pirulni kezdett add hozzá az aszafoetidát, a kurkumát és a masalát. Picit keverd meg és tedd hozzá a zöldségeket és a sót. Keverd úgy össze, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek a zöldségekkel. Vedd le takarékra és tedd rá a fedőt. 5 perc után keverd meg és takarékon főzd, amíg meg nem puhulnak a zöldségek (kb. 15 p.) Ez  a subji mindhárom dhosát kiegyensúlyozza. Jó a vata-nak, pitta-nak és kapha-nak is. Kedvezően hat az agnira, az emésztés tüzére és jó a csontoknak és az ízületeknek is. A legjobb baszmati rizzsel tálalni.

Tökös subji - indiai fűszeres zöldséges főétel

2016. június 2. Élj harmóniában 

Tökös subji - indiai fűszeres zöldséges főételTökös subjiUgyan beköszöntött a nyár, de azért még a zöldségek között fellelhető a sütőtök. Most még utoljára készítettem egy finom kis sütőtökös subjit. (ejtsd szabdzsi - zöldséges főétel), mert  őszig nem igen találkozhatunk sütőtökkel. A sütőtök  hatásairól itt olvashatsz. Ez egy nagyon egyszerű, párolt subji és a fűszerezésének köszönhetően nagyon ízletes is. Az állaga nagyon puha, omlós. Hozzávalók 2 ek. ghí 1/­­2 tk. római kömény 1/­­2 tk. fekete mustármag 1 csipet hing (asafoetida , ha nincs otthon hagymával helyettesítheted) 4 curry levél (friss vagy szárított) 1 kis chili 1 kis sütőtök 1/­­4 tk. só 1/­­4 tk. kurkuma 1 csésze víz (2,4 dl) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Mosd meg a tököt és hámozd meg, majd vágd 2,5 cm-es kockákra. Felvágva kb 4 csésze tökre lesz szükséged. Melegíts fel egy edényt közepes lángon, add hozzá a ghít és utána  köményt, a mustármagot és a hinget. Egy pillanat alatt, ahogy a magok kipattognak add hozzá a curry levelet, kurkumát, a chilit és keverd hozzá a felkockázott tököt. sózd meg és add hozzá a vizet. Jól keverd össze és tegyél rá egy fedőt - annyira, hogy maradjon egy kis rész ahol a gőz el tud távozni. Majd tedd takarékra a lángot. Főzd, amíg meg nem puhul (kb 25 perc). Rizzsel vagy chapatival tálalhatod.

Aloo Puri - Potatoes with Fried Puffed Bread

2014. március 19. Manjula's kitchen 

Aloo Puri - Potatoes with Fried Puffed BreadClick here to view the embedded video. Aloo Puri, spicy potatoes with gravy and puffed whole wheat bread (puri). It is simple and makes a complete meal. This is a popular combination in North India. This can be served for a casual breakfast, lunch or dinner. Recipe serves 2. Ingredients: for Aloo (Potatoes with Gravy) - 3 medium size potatoes peeled and cubed in bite size, about 2 cups of cubed potato - 1-1/­­2 tablespoons oil - 1 teaspoon cumin seeds (jeera) - 1/­­8 teaspoon asafetida (hing) - 1/­­4 teaspoon turmeric (haldi) - 1 teaspoon ginger chopped - 1 green chili chopped - 2 teaspoon coriander powder (dhania) - 1 teaspoon fennel seed crushed - 1/­­4 teaspoon red chili powder - 1 teaspoon salt - 1/­­2 teaspoon mango powder (amchoor) - 1/­­4 teaspoon garam masala - About 2 tablespoon cilantro (hara dhania) finely chopped for Puri - 1 cup whole wheat flour - 1 tablespoon soji /­­ semolina - 1/­­8 teaspoon carom seeds (ajwain) - 1/­­2 teaspoon salt - Approx. 1/­­2 cup water  Also need oil to fry Method - For Aloo: In a small bowl, mix the coriander, fennel, turmeric, chili powder, salt, ginger, and green chili with about 2 tablespoons of water. Set aside. - Heat the oil in a saucepan over medium high heat. Test the heat by adding one cumin seed to the oil. If the cumin seed cracks right away, the oil is ready. Add cumin seeds, and asafetida, as cumin seeds crack add spice mix and stir fry for about 15 seconds - Add potatoes mix with spices, lower the heat to low medium, cover the pan and let it cook for about three to four minutes stirring once in between. - Add about 1-1/­­2 cups of water and change the heat to medium high heat. As potatoes come to boil cover the pan and lower the heat to medium and let it cook for about eight minutes. - Mix the potatoes and mash some potatoes as mixing the potatoes, this will thickness to gravy. Adjust the water in gravy to your liking; gravy will thicken as it will cool. - Add mango powder, garam masala and cilantro. Mix it well turn off the heat and cover the pan. Aloo is ready to serve hot with Puries. - For Puri: In a bowl mix whole-wheat flour, soji, carom seeds, and salt. Add water as needed to make firm dough. - Oil your palm and knead the dough until it is pliable. Dough for puri should be firm but smooth. - Set the dough aside and cover with a damp cloth. Let the dough rest for 15 minutes or longer. - Divide the dough in 10 equal parts. - Take couple of drops of oil on your palm and roll the dough in balls and press it between your palms. - Roll the dough into about 5-inch diameter. If the dough is sticking to the rolling pin or rolling surface, put couple of drops of oil on the rolling pin and a couple of drops of oil on the surface. - You can roll 4 to 5 purees before you start frying, but do not roll all the puries at once or they will begin to dry and not puff. - Heat about one inch of oil in frying pan on medium high heat. To check if oil is hot enough place a small piece of dough in oil and dough should float to the top right away. - Place the puri in the frying pan and press it with a skimmer, puri should puff right away. - Turn puri over. Puri should be light creamy brown from both sides. Take the puri out and place it on paper towels to absorb the excess oil. - Serve puri with Aloo. You can store the puries in covered container after they cool to room temperature. Enjoy! Related RecipesVermicelli Upma-Spicy Noodles-Seviyan UpmaAloo Mattar (Potatoes and Green Peas)Mattar Ke Kachori (Spicy Puff Pastry)Potato in Coconut GravyMushroom Corn Cashew CurrySpicy Squash – Kaddu Ki SubjiChole Palak (Chickpeas With Spinach)Mushroom with peasKhasta KachoriAloo Jeera (Potatoes with Cumin Seeds)

Sarson Ka Saag - Mustard Greens and Spinach

2014. február 5. Manjula's kitchen 

Sarson Ka Saag, mustard greens and spinach; this is a healthy and easy to prepare dish. Sarson ka saag is all time favorite traditional punjabi dish. Traditionally this is served with maki ki rote (maize flat bread) and gur (unrefined cane sugar). Serves 3-4 Ingredients - 4 cups packed mustard leaves chopped (sarson) - 4 cups packed spinach leaves chopped (palak) - 1 tablespoon ginger finely shredded - 2 green chili chopped (adjust to taste) - 1 teaspoon salt - 1/­­2 teaspoon turmeric - 1/­­4 cup corn flour (maki ka atta, maize) - 4 tablespoons ghee/­­ clarified butter For seasoning - 2 tablespoons clarified butter (ghee) - 1/­­2 teaspoon cumin seeds - 1/­­8 teaspoon asafetida (hing) -  1/­­4 teaspoon red chili powder Method Mix corn flour with 1/­­2 cup of water and keep aside. In a heavy bottom pan boil the mustard, and spinach leaves, 4 tablespoons butter, salt, turmeric, ginger and green chili with one cup of water over medium high heat. After greens come to boil cover the pan and turn heat down to medium. Cook for approximately 30 minutes; stir 3-4 times in between. Greens should be well cook and mushy. Add corn flour mixture and mix it well and let it simmer for about 20 minutes. Stir 3-4 times in between. Saag should be cook well all the ingredients nicely integrated together. For seasoning heat the butter in small pan, oil should be moderately hot. Add cumin seeds they should crack right a way. Add asafetida and red chilies ftir for few second and add to the saag. Mix it well. Sarson ka saag is ready serve hot; this can be served with maki ki roti, or Thandoori Roti.       Related RecipesKela Ki Subji (Banana Curry)Mushroom Corn Cashew CurryGreen Beans and PeasAloo Mattar (Potatoes and Green Peas)Paneer Tikka MasalaRajma Chawal (Kidney Bean Curry)Potato Curry with Yogurt GravyGatte Ke KadhiAchari PaneerPaneer Curry Pasta Salad

Okra Tomato Curry

2013. július 17. Manjula's kitchen 

Okra Tomato CurryClick here to view the embedded video. Crispy okra (bhindi) served with a flavorful tomato curry is a mouthwatering side dish. You will sure to impress your guests with this unique dish! Ingredients: For gravy: - 4 medium tomatoes puree will make approx. 1-1/­­2 cup - 1/­­4 inch piece of ginger - 1 tablespoon oil - 1/­­2 teaspoon cumin seeds (jeera) - Pinch of asafetida (hing) - 1 teaspoon coriander powder (dhania) - 1/­­4 teaspoon turmeric (haldi) - 1/­­2 teaspoon red chili powder - 1/­­2 teaspoon salt - 1 teaspoon sugar - 1 teaspoon corn starch/­­arrow root powder Fried Okra: - Approx. 1/­­2 pond okra sliced from center and cut in half make about 1-3/­­4 cup cut okra (bhindi) - 1/­­4 cup besan gram flour - 1/­­2 teaspoon salt - 1/­­2 teaspoon cumin seeds (jeera) - 1/­­2 teaspoon mango powder (amchoor) - 1 teaspoon fennel seeds coarsely ground (sonff) - 1-1/­­2 teaspoons coriander seeds coarsely ground (dhania) - 1/­­2 teaspoon red chili powder - Approx. 3 tablespoons water - Oil to fry  Method Gravy - Mix cornstarch with three tablespoons of water and keep aside. - Blend the tomatoes and ginger to make tomato puree. - Heat the oil in a saucepan over medium high. Test the heat by adding one cumin seed to the oil. If the cumin seed cracks right away, the oil is ready. - Add cumin seeds, asafetida and stir for few seconds now add coriander; turmeric, red chili, salt and sugar stir fry for few seconds and add tomato puree. . - Cook the tomatoes for about 4-5 minutes, add corn starch and cook for about 3 minutes. Gravy should be pourable consistency. Gravy is ready keep aside. Fried Okra - In a bowl put the okra and add all the dry ingredients, salt, cumin, mango powder, fennel, coriander, red chili powder and besan (gram flour) mix it well. Add the water slowly okra should be nicely coated with spices but the mix should not be runny. - Heat the oil in frying pan over medium high heat, frying pan should have about 1 inch of oil. Oil should be moderately hot when you put okra in oil it should float right of way but not change the color. - Put one okra at a time to the oil and fry till they are golden brown both sides this should take about four minutes. - Take them out over paper towel. - Serve the Okra over gravy; dont mix it as you should pick up the okra with gravy. Suggestions - You can prepare the gravy and okra in advance; gravy can be refrigerated for 4-5 days. Fried okra should be stored at room temperature for 3-4 days. Before serving heat the gravy and heat the gravy in frying pan like stir fry so they become crunchy and serve over the gravy. - You can serve the fried okra without gravy as a side dish they taste great Related RecipesBhindi Masala – Spicy OkraSpicy SquashKela Ki Subji (Banana Curry)Khasta KachoriMasala PeanutsVegetable PakorasAloo Mattar (Potatoes and Green Peas)Potato in Coconut GravyAloo Dum (Potato Curry)Masala French Fries

Cukkini - burgonya curry

2016. június 17. Élj harmóniában 

Cukkini - burgonya curryCukkini - burgonya curry Imádom az indiai zöldséges főételeket, mert a csodás fűszerezésnek köszönhetően végtelen változatosságot mutatnak. Hazaérkezve a bio piacról - bár mire közzé teszem a bejegyzést ez a curry már a régmúlt lesz:) -  a szezonnak megfelelően vásárolt alapanyagokat megnézve, az ebéd választásom ma egy cukkinis burgonyás curry-re esett.  Hozzávalók 4 nagy burgonya 3 közepes cukkini (vagy 4 kicsi) 1 ek. ghí 1 tk. fekete mustármag 1 tk. római kömény 1 tk. őrölt gyömbér  1 tk. őrölt koriander 1-2 tk. só víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A burgonyát hámozd meg és vágd kis darabokra. A cukkinit is mosd meg és vágd fel picit nagyobb darabokra. Hevítsd fel a ghít egy edényben, majd tedd bele a fekete mustármagot - a legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a többi fűszert és keverd el, hogy picit piruljanak. Majd tedd hozzá a zöldségeket, a sót és egy kis vizet, majd párold puhára.  Ha szereted a tejterméket és valami igazán finomat szeretnél a végén egy 1/­­2 csésze tejszínnel ízesítheted. Én ma tejszín nélkül készítettem. Rizzsel, kuszkusszal, quinoaval vagy chapati kenyérrel tálalhatod.

Papad Ki Subji (Rajasthani Dish)

2016. június 2. Manjula's kitchen 

Papad Ki Subji (Rajasthani Dish) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papad ki sabzi this is a traditional Rajasthani dish. Papad ki subji is delicious and flavorful. Papad ki sabji has a distinct flavor and easy to make.  Serve this hot with roti, paratha or plain rice. Preparation time: 5 min Cooking time: 22 min Serves: 3 Ingredients: - 4 plain papad I am using plain urad dal 8 diameter - 2 tablespoons oil - 1 teaspoon cumin seeds – jeera - 1/­­8 teaspoon asafetida - hing - 2 whole red chili dried - 2 cups of plain yogurt, sour yogurt works better - curd, dahi - 2 teaspoons finely shredded ginger - 1 teaspoon red chili powder - lal mirch - 1/­­2 teaspoon turmeric – haldi - 2 teaspoons coriander powder - dhania - 1/­­2 teaspoon fenugreek seeds - mathi dana - 1 teaspoon salt - 2 tablespoons finely chopped cilantro - hara dhania Method - Wash and soak fenugreek seeds for about 5 minutes, and change the water 3-4 times, this will reduce the bitterness from the fenugreek seeds. Drain the water and set aside. - Break the papad in small pieces. Set aside. - In a bowl beat the yogurt until it is smooth. Add ginger, chili powder, turmeric, coriander powder, and fenugreek seeds and mix it well. - Heat the oil in a sauce pan over medium heat, oil should be moderately hot. Add cumin seeds as seeds crack add asafetida and whole red chilies, lower the heat. - Add yogurt mix and cook over low heat stir continuously. Let it boil for 2-3 minutes. Add about 1 cup of water and cook for 3-4 minutes after gravy comes to boil. - Add salt and papad mix it and let it cook for 3-4 minutes. Turn off the heat add cilantro. Papad ki sabji is ready to serve. The post Papad Ki Subji (Rajasthani Dish) appeared first on Manjula's Kitchen.

Sarson Ka Saag - Mustard Greens with Spinach

2014. február 5. Manjula's kitchen 

Sarson Ka Saag - Mustard Greens with SpinachClick here to view the embedded video. Sarson Ka Saag, mustard greens with spinach is a healthy and easy to prepare dish. Sarson ka saag is a all time favorite punjabi dish. Traditionally this is served with maki ki rote (maize flat bread) and gur (unrefined cane sugar). Serves 3-4 Ingredients: - 4 cups packed mustard leaves chopped (sarson) - 4 cups packed spinach leaves chopped (palak) - 1 tablespoon ginger finely shredded - 2 green chili chopped (adjust to taste) - 1 teaspoon salt - 1/­­2 teaspoon turmeric - 1/­­4 cup corn flour (maki ka atta, maize) - 4 tablespoons ghee/­­ clarified butter For seasoning - 2 tablespoons ghee/­­ clarified butter - 1/­­2 teaspoon cumin seeds - 1/­­8 teaspoon asafetida (hing) -  1/­­4 teaspoon red chili powder Method - Mix corn flour with 1/­­2 cup of water and keep aside. - In a heavy bottom pan boil the mustard, and spinach leaves, 4 tablespoons ghee/­­ clarified butter, salt, turmeric, ginger and green chili with one cup of water over medium high heat. - After greens come to boil cover the pan and turn heat down to medium. Cook for approximately 30 minutes; stir 3-4 times in between. Greens should be well cook and mushy; they will become about 1/­­3 in volume. - Add corn flour mixture and mix it well and let it simmer for about 20 minutes. Stir 3-4 times in between. Saag should be cook well all the ingredients nicely integrated together. - For seasoning heat the ghee/­­ clairfied butter in small pan, ghee should be moderately hot. Add cumin seeds they should crack right a way. Add asafetida and red chilies stir for few second and add to the saag. Mix it well. - Sarson ka saag is ready. Serve hot with maki ki roti, naan or Thandoori Roti. Related RecipesPalak (Spinach) PaneerSpinach ParathaKela Ki Subji (Banana Curry)Chole Palak (Chickpeas With Spinach)Mushroom Corn Cashew CurryBesan Ki Roti Dal MakhaniGreen Beans and PeasMoong Dal With SpinachButter Paneer Masala

Lauki ka Raita - Bottle Gourd with Yogurt

2014. január 24. Manjula's kitchen 

Lauki ka Raita - Bottle Gourd with YogurtClick here to view the embedded video. Lauki raita is a refreshing yogurt-based dish made with spiced lauki and yogurt. Lauki is also known as bottle gourd, doodhi, ghia. Lauki raita is healthy and tastes delicious. Serve this as a side dish with any Indian flat bread or over the rice. Will serve 2 Ingredients: - 1 cups yogurt (curd, dahi) - Approx. 1/­­2 cup milk, use as needed - 1 cup lauki grated (bottle gourd, doodhi, ghia) - 2 teaspoon oil - 1 teaspoon cumin seeds (jeera) - 1/­­8 teaspoon asafetida (hing) - 2 whole red chilies (lal mirch) - 1 teaspoon ginger finely chopped (adrak) - 1 teaspoon green chilies finely chopped - 3 tablespoons cilantro finely chopped (hara dhania) - 1/­­2 teaspoon salt  Method - Whip the yogurt and add the milk as needed to make the consistency of pancake batter, set aside. - Heat the oil in a saucepan on medium high heat. - Add the cumin seeds and asafetida. After the cumin seeds crack, add red chilies. Stir-fry a few seconds. - Add lauki, ginger, green chilies, cilantro and stir-fry until most of the water has evaporated and lauki is tender. This should take about four to five minutes. - After the lauki cools, mix it well into the yogurt. - Add more milk if needed. - For best results, serve chilled. Related RecipesLaucki Kheer (Bottle Gourd Pudding)Laucki Chana Dal (Bottle Gourd, Ghiya, Doodhi)Spicy Squash – Kaddu Ki SubjiHow To Make YogurtShrikhand – Sweet Flavorful YogurtMasala ZucchiniSpicy Squash CakesZucchini RiceSpinach RaitaButternut Squash Gnocchi in Coconut Curry Sauce

Mángold sabji (vagy subji?)

2012. július 14. Vegetáriánus receptek 

Mángold sabji (vagy subji?)Gyönyörű mángoldot találtam a piacon. Sosem kóstoltam ezelőtt (főzni sem főztem), viszont valahogy mintha egyre többet lehetne hallani róla. Teljesen friss és az ára elenyésző 25 Ft / szál. Eljött hát az ideje a próbának! Nem akartam viszont valami egyszerű „csak ő” ételt belőle, indiai módot találtam ki hozzá. Nem bántam meg. Tessék:

Hozzávalók:
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk mustármag
- 1 tk fekete mustármag
- 2 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 tk római kömény
- 1 leheletnyi chilipehely
- 1 tk kurkuma
- 2 db nagyobb burgonya
- 2 db paradicsom
- 8 szál mángold levelével
- 2 cikk fokhagyma
- 1 tk só

A mángoldot megmossuk, leveleit letépkedjük, majd a szárát 1 cm-es szeletekre vágjuk. A leveleit alaposan kicentrifugázzuk, csíkokra vágjuk. A gyömbért egészen pici, a krumplit és a paradicsomot fél centiméteres kiskockákra vágjuk.

Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a mustármagokat, lefedjük. Amikor már jól pattognak a magok, hozzáadjuk a gyömbért is és aranybarnára pirítjuk. Ekkor tesszük bele a római köményt és a chilit, majd néhány másodpercig ezeket is pirítjuk. Beletesszük a kurkumát, elkeverjük, de ezt már nem pirítjuk. Jöhet bele a krumpli. Alaposan átforgatjuk, majd fedő alatt pirítjuk-pároljuk. Időről-időre átforgatjuk. Ha netán leragad, nincs baj, felkaparjuk és mehet tovább. Ha ropogósabban szeretjük a mángoldot, akkor a krumpli fél puha állapota körül tegyük bele, ha puhábban, akkor viszont hamarabb. Sózzuk és egy pici vizet is tehetünk alá. Időnként át-átkeverve összepároljuk. Hozzáadjuk a mángoldlevél-csíkokat, a paradicsomot és az apróra vágott (vagy zúzott) fokhagymát. Alaposan összeforgatjuk és a levélcsíkok fonnyadásáig tovább pároljuk.

Meglehetősen gazdag lett az ízvilága, ezért mi egyszerű rizst ettünk hozzá köretként.

Bliszkó Viktor


Az összes 'subji' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!