Befőzés, lekvárkészítés, tartósítás egészségesen
2015. szeptember 15. Vegán Család
tovább a teljes receptért »
Már évek óta az alábbi módszerrel tesszük el a gyümölcsöket télire:
Az üvegeket és a fedőket alaposan elmosogatjuk, majd vizesen betéve 120 fokos sütőben 15 percig kisütjük, ezzel csírátlanítunk.
Ez az egyszerű folyamat az alapja az eltevésnek.
A csírátlanított üvegekbe beletesszük a megmosott, kimagozott, adott esetben meghámozott gyümölcsöt. Felöntjük annyi pi-vízzel, hogy ellepje a gyümölcsöket. Celofánnal, gumigyűrűvel és fedővel lezárjuk.
Nincs szükség cukorra, tartósítószerekre.
A lezárt üvegeket nagy edénybe állítjuk, melybe vizet engedünk. A víz az üvegek 3/4-éig érjen. Az üvegek alá konyharuhát kell tenni, nehogy forrás közben elrepedjenek.
A vizet felforraljuk, majd forrástól számítva alacsonyabb hőfokon 30 percig még a tűzön hagyjuk a befőtteket.
Levesszük az edényeket a tűzről, hagyjuk kihűlni a vizet, a befőttes üvegek még legyenek benne.
Ha kihűlt a víz, megismételjük a folyamatot. Tehát forralunk, aztán újból 30 percet a tűzön hagyjuk a befőtteket.
Levesszük, hagyjuk kihűlni, megtöröljük az üvegeket és felrakjuk a polcra.
Ez a módszer bevált, évekig elállnak így a gyümölcsök.
[...] Bővebben!
« A húsevés vége | A körte jótékony hatásai » |
|
|