Francia hagymaleves
tovább a teljes receptért »
Hagyma Janik
Franciaországban, Északnyugat Bretagneban, amikor a hagymát betakarították a breton férfiak, kölcsönvették a család biciklijét és annyi köteg hagymával a kormányon, amennyi csak elfért, lebicikliztek a tengerpartra. A hagymák célja Anglia volt; eljuttatni a korai hagymát az angol háziasszonyok számára. A Hagyma Janik (Onion Johnnies), ahogyan ismerték őket, hagyományos breton svájci sapkát és pulóvert viseltek, ahogy őseik is. Ma már nincsenek Hagyma Janik, de ezeknek a francia fickóknak a sztereotípiája ma is él.
A régi hagymák némelyike, amit anyuéktól kaptam, már új hajtásokat hozott, és a hűtőben volt egy nagy adag újhagyma is az anyósom kertjéből. Így aztán anyu és anyósom hagymáit felhasználva régi és új hagymákból készítettem egy finom hagymalevest. Pirított kenyérkockákat ettünk hozzá. Finom, gyors és egyszerű leves. Ráadásul én alig rajongok a hagymalevesért, de ez nekem is ízlett.
A recept:
Hozzávalók:
- 2 nagy fej (nálam új hajtásokkal gazdagabb) régi hagyma
- 3 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl növényi tej
- víz
- zöldség leveskocka
- ételízesítő (ha a leveskockától nem lesz elég sós)
- fehérbors
- szerecsendió
- 2-3 szelet kenyér (kenyérkockákhoz)
- esetleg olaj
Elkészítés:
A régi hagymákat felkarikázzuk és egy teflon bevonatú edényben olaj és víz nélkül megsütjük őket. Amikor már sárgulni kezd, kb. 3 dl vízzel felöntjük és beletesszük a leveskockát. Amikor elkezd forrni, hozzáöntjük a növényi tejet. Az újhagymákat is csak ezután adjuk hozzá. Forr még egyet, csipetnyi szerecsendióval és/vagy fehérborssal fűszerezzük. Ha van otthon szikkadt kenyerünk, 2-3 szeletet felkockázunk, majd teflon bevonatú sütőben megpirítjuk. (A kenyér zsemlével is helyettesíthető.) Elképzelhető, hogy némi olaj, vagy kókuszzsír kell a pirításhoz.
« Paradicsomszósz és gombóc | Saláta » |
|
|