rétes receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ribizli-alma lekvár

3 látványos fogás a húsvéti asztalra: mindenki tud enni belőle

Cukkinis tökmagkrém

Így helyettesítsd a tojást húsvétkor növényi alapokon - tippek, trükkök és receptek

Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig










rétes receptek

Cukkinis tökmagkrém

2025. április 15. Vegavarázs 

A tökmagkrém tipikusan az a dolog, amit egyszer megkóstolsz, és onnantól mindig lesz belőle egy kis üveggel a hűtőben. Krémes, diós, kicsit füstös ízű, tele van jóféle zsírokkal, ásványi anyagokkal és egy nagy adag karakterrel. Bővelkedik magnéziumban, cinkben, vasban és E-vitaminban, de egy kevés B-vitamin is akad benne - mindaz, ami jól jön a hétköznapokban, ha valami egyszerre finom és tápláló falatra vágyunk. Pirítósra kenve, sült zöldségek mellé kanalazva, vagy akár tésztára keverve is működik - pont az a fajta recept, amitől egy egyszerű étkezés is különlegesebb lesz. És a legjobb benne, hogy villámgyorsan elkészül. Hozzávalók: 2 ek kókuszzsír (vagy olaj) 1/­­2 kk asafoetida (elhagyható) 1 közepes cukkini 1 kápia paprika egy csipet feketebors 20 dkg tökmag 1,5 kk só A kápiát csíkokra vágjuk, a cukkinit pedig lereszeljük. Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot és megpirítjuk benne az asafoetidát. Hozzáadjuk a kápiát és a cukkinit, és kevergetve addig sütjük, míg a leve elfő (kb. 10 perc). Ha megvan, botmixerrel pürésítjük, és félretesszük hűlni.  Közben serpenyőben megpirítjuk a tökmagot. Hozzáadjuk a kihűlt cukkinihez és az egészet botmixerrel pürésítjük. Ha kihűlt, sózzuk, borsozzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Bagoly ütközött egy teherautóval, a szellőzőrácsok közül kellett kimenteni

2025. március 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy teherautóval ütközött, majd annak szellőzőrácsai közé szorult egy bagoly. Az állat az ütközést követően életben maradt, a lelkiismeretes gázolónak és egy tettre kész állatrendésznek köszönhetően pedig nem történt tragédia. A madár már egy állatmenhelyen lábadozik, és rövidesen újra kedvére huhoghat. Még azok is, akik csak nagyon kevés dolgot tudnak a baglyokról, sejthetik, hogy az… The post Bagoly ütközött egy teherautóval, a szellőzőrácsok közül kellett kimenteni appeared first on Prove.hu.

Lencsecurry

2024. december 30. vegasziget 

Igazi év végi fehérjebomba-étel. Hozzávalók: 20 dkg lencse 1 sárgarépa 2 ek. olaj 1 nagy fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 40 dkg paradicsomsűrítmény kb. 1,5 dl natúr növényi tej (nálam mst zabtej) só, bors, gyömbér, curry fűszerkeverék – ízlés szerint Elkészítés: A lencsét előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük. […]

Kapros-joghurtos töksaláta

2024. július 2. Vegavarázs 

Hozzávalók: 1 főzőtök 2 kanál olaj 1/­­3 kk asafoetida (vagy fokhagyma) egy csomag kapor 5 dl joghurt egy csipet frissen őrölt feketebors 3 ek olívaolaj 2 kk só A főzőtököt megpucolom, félbevágom, kiszedem a magos részt, a többit pedig mandolin szeletelőn vékony csíkokra vágom vagy lereszelem. Apróra vágom a kaprot. Egy lábosban felmelegítem az olajat, beleszórom az asafoetidát (vagy a lereszelt fokhagymát) és ráteszem a tököt. Hozzáadom a kapor felét, és időnként megkevergetve addig dinsztelem, amíg elfő a leve, amit kiengedett. Félreteszem, hogy kihűljön.  Közben elkészítem a dresszinget: a joghurtban elkeverem a sót, néhány tekerésnyi borsot őrölök, hozzáadom az olívaolajat és a maradék kaprot, majd alaposan összekeverem. Ha a tök kihűlt, elkeverem a dresszinggel és hűtőben érlelem. 

A fecskepapagájok védelmében állt ki Leonardo DiCaprio

2024. február 25. Prove - a világ vegán szemmel 

A közelmúltban vált világossá, hogy a fecskepapagájokat a kihalás veszélye fenyegeti, miközben Tasmaniában a fészkelőhelyüket tönkreteszi a fakitermelés. Ez most ugyan egy bírósági döntés értelmében éppen szünetel, Leonardo DiCaprio színész, környezetvédő azonban azt kéri az ausztrál kormánytól, cselekedjen, védje meg a fajt a kihalástól. Az ausztrál természetvédők mindössze ideiglenesen jutottak egy kis időhöz, hogy lehetőséget… The post A fecskepapagájok védelmében állt ki Leonardo DiCaprio appeared first on Prove.hu.

Vegajó: generációkon átívelő gondoskodás növényi alapon (x)

2024. február 23. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ígéretesen bővülő növényi alapú tejhelyettesítők palettáján három éve jelent meg a Vegajó márkanév. A gyártó FINO-FOOD Kft. döntésének hátterében személyes indokok is szerepeltek, de ma már a kaposvári cég jól megfontolt üzleti érdekei is a vegán kínálatuk erősítését kívánják meg. Szommerné Egyed Linda, a kft. ügyvezetője a Prove-nak elmondta, további újdonságok bevezetését tervezik. Gy.… The post Vegajó: generációkon átívelő gondoskodás növényi alapon (x) appeared first on Prove.hu.

A Földről való gondoskodás a mi feladatunk - mondta Károly király ünnepi beszédében

2024. január 8. Prove - a világ vegán szemmel 

A brit uralkodó környezetvédelem iránti elköteleződése régóta ismeretes. Ünnepi beszédében nemcsak az éppen zajló konfliktusokról, valamint az ünnepek alatt is embertársaik gondját viselő dolgozókról szóltak, de a természetvédelemről is szót ejtett. A brit uralkodó, III. Károly ünnepi beszédében kiemelt helyen szerepelt a környezetvédelem - számolt be róla a One Green Planet. Az uralkodó karácsonyi üzenetében… The post A Földről való gondoskodás a mi feladatunk - mondta Károly király ünnepi beszédében appeared first on Prove.hu.

Káposztás-spenótos spanakopita

2023. december 5. Kertkonyha 

Káposztás-spenótos spanakopita Vegán karácsonyi vacsora főzőtanfolyam egy Fantasztikus menü, amivel új hagyományt teremthetsz magadnak. Részletek  és jelentkezés ITT   Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Ajándékot kaptam a Bioenergetic kiadótól: Niki Webster – Világjáró vegán szakácskönyv c. szakácskönyvét. Elég sok hasonló szakácskönyvet láttam, de amikor ezt kinyitottam, nem tudtam letenni. Egyszerűen muszáj volt rögtön végiglapoznom, annyira gusztusos és változatos az összeállítás. Kifejezetten fiatalos, lendületes kötet, amelyben ugyanúgy vannak sosem látott különlegességek, mint ismerősebb ételek is. A hozzávalókról ugyanez  mondható el, de biztos vagyok benne, hogy a spécibb alapanyagokat is fel lehet kutatni valahol. A teljesség igénye nélkül kis ízeltő a zavarba ejtő kínálatból, mert összesen több mint 75 receptet tartalmaz a könyv - Reggelik Svájcból és Ugandából - Könnyű falatok a közel-keletről és Mexikóból - Családi kedvencek Sri Lankáról és Spanyolországból - Parti kaják Ausztráliából és Kínából és - Édes csemegék Hollandiából és D-Amerikából És, hogy én mit késztettem el belőle először? Naná, hogy a görög spanakopitát! :) Csináltam már egyszer hasonlót ,  mégis kíváncsivá tett ez a változat, mert ennél a receptnél a spenótot káposztával keverve kell a tésztába tölteni. A párolt káposzta igazi téli étel,  volt is itthon egy kis maradék fej káposzta, ami mintha csak erre várt volna. Hozzávalók: - 400 g fejeskáposzta - 300 g mélyhűtött spenótlevelek - 200 g marinált tofu lemorzsolva - 1 póréhagyma - 1 csomag réteslap (9 lap) - 2 ek szárított petrezselyem - 1 kk szárított menta - 1 kk szárított kapor - fél citrom leve - 1 ek szezámmag - 2 kk só - 3 ek olaj - Végy egy nagyobb lábost, és az olajon párold meg a felkarikázott póréhagymát, ami 10 percig tart kb. - Közben vágd finomra a káposztát, és ha kész a hagyma, tedd hozzá. Hagyd párolódni 20 percig. - Keverd bele a spenótot, a szétmorzsolt morzsolt tofut, a citromlevet és a fűszereket. 20 perc további párolást kell majd neki. A párolás közben mindig önts alá pici vizet, hogy tudjon gőzölődni, és nehogy odakapjon. - Ha kész, láss neki az összeálltásnak. Ez nagyon szórakoztató művelet lesz. :) A réteslapokat egyenként olajozd meg és egyik oldalára tegyél egy csíkot a spenótos töltelékből. Görgesd fel a tésztát egy kígyóba, majd fektesd egy kerek, kiolajozott sütőtálba. A megtöltött tekercseket folytatólagosan fektesd le kívülről befelé, majd amikor végeztél, hintsd meg a tetejét szezámmaggal. - Közepes sütőben süsd, amíg a teteje szép barna nem lesz. Elkészítési idő: 60 perc + sütés Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Karácsonyi Szeretet menü Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) The post Káposztás-spenótos spanakopita first appeared on Kertkonyha.

Vegán sütőtökös brownie

2023. október 3. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha szeretnél egy kis őszi varázst csempészni a hétköznapjaidba, vagy egy isteni desszerttel megörvendeztetni a szeretteidet, akkor ez a vegán sütőtökös brownie éppen neked való. Bár a meleg sütőtökös rétes vagy a fűszeres sütőtökös latte már mindenkinek ismerősen csenghet, most olyan receptet hoztunk, amely egy kicsit újragondolja ezt a klasszikus alapanyagot. A sütőtökös brownie amellett,… The post Vegán sütőtökös brownie appeared first on Prove.hu.

Lehet, hogy a bolygónak rossz, de az embereknek szüksége van rá: tudósok figyelmeztetnek

2023. május 1. Hírek 

A húsevéssel tényleg tönkretesszük a bolygót és az egészségünket?

Rava upma

2022. szeptember 23. Vegavarázs 

Az upma egy jellegzetes dél-indiai reggeli, csupa melegítő hozzávalóból, így nagyszerű választás lehet a hideg beköszöntével ősszel-télen. Sokszor beszélünk arról, hogy az ájurvéda az ételt is gyógyszerként használja, ez egy remek példája ennek. Az upmával indított reggeli belülről melegít, ezáltal csökkenti az esélyét, hogy elkapjunk valami téli nyavalyát.  Ha különösen hideg van, a gyömbérből vagy chiliből tehet bele többet is, aki bírja.  Hozzávalók: 1 pohár búzadara 3 ek ghí vagy olaj 2 kk fekete mustármag 2 kk római kömény 2 kk urad dhal elhagyható 1 ek földimogyoró (elhagyható) fél ek reszelt friss gyömbér fél ek apróra vágott zöld chili (vagy egy kevés szárított, ízlés szerint) 5-6 curry levél 3/­­4 kk asafoetida fél kk kurkuma 30-40 dkg vegyes zöldség apróra vágva (répa, zöldborsó, zöldbab, brokkoli tetszés szerint) 3 pohár víz 2,5 kk só 1 ek apróra vágott korianderzöld (elhagyható) Először a búzadarát szárazon serpenyőbe rakjuk, megpirítjuk és félretesszük. Utána egy lábosban felmelegítjük az olajat, illatosra pirítjuk benne a fekete mustármagot. Ha megvan, jöhet a római kömény, majd az urad dal, a mogyoró, a gyömbér, a chili és a curry levél. Ha ezeket is megpirítottuk, beleszórjuk a porfűszereket: az asafoetidát és a kurkumát, elkeverjük és rárakjuk a zöldségeket. Egy-két perc kevergetés után felöntjük vízzel, sózzuk és addig főzzük, amíg majdnem megpuhulnak a zöldségek. Ekkor kevergetés közben - hogy ne legyen csomós - hozzáadjuk a megpirított búzadarát és a korianderzöldet. Pár percig kevergetve főzzük, és ha besűrűsödött, lefedjük az edényt és elzárjuk alatta a lángot. Kicsit állni hagyjuk, utána melegen tálaljuk.  Rava upma The post Rava upma appeared first on Vegavarazs.

Cukkinis rétes

2021. július 15. Vegavarázs 

Tegnap kaptam egy jó nagy cukkinit - kb. egy kilós volt, mégis zsenge, puha a héja -, erről jutott eszembe, hogy csináltam már cukkini pörköltet, valami hasonló jó lenne rétes töltelékének. Szerintünk nagyon finom lett, innentől biztosan része lesz a nyári menünek.  Hozzávalók:  1 kg...

Túrós burek

2020. december 20. Vegavarázs 

…ahogyan azt Gabhira anyukája készíti Szabadkán Hozzávalók: 50 dkg félzsíros vagy zsíros túró 3 kk só 4 dl joghurt 6 dl tejföl 1-2 dl olaj 2 csomag réteslap (a legjobb vastag, török réteslapból készíteni, ha nincs, a magyar is megteszi) 1 dl olaj a kenéshez 1-2 zöld erőspaprika (ízlés...

Mákos puliszka-tekercs

2019. december 1. VegaLife 

Mákos puliszka-tekercsGluténmentes, vegán édesség amelyet könnyű elkészíteni és akár a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Azonban karácsony nélkül is elkészíthetjük. Azért is ajánlott elkészíteni mert mák-tartalmának köszönhetően kalciumban és vasban gazdag édesség, ami szolgálja és építi csontjainkat, segíti szervezetünk egészséges működését.  A recept Hozzávalók: -  15 dkg kukoricadara - 5 dl növényi tej (vízzel is elkészíthető) - 1.5 dkg gyümölcs cukor vagy eritritol - pár csepp vanília kivonat (elhagyható) - 12 dkg mák - 3 dkg gyümölcs cukor - 1 citrom héja   Elkészítés: A növényi tejet felforraljuk és folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és a gyümölcs cukrot vagy eritritolt és a vaníliát, majd folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Keményebb állagúnak kell lennie, amit már nehéz kavarni. Félretesszük hűlni, míg elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk, hozzákeverjük a gyümölcs cukrot és a (lehetőleg bio) citrom lereszelt héját. Frissentartó fóliát simitunk az asztalra vagy a munkalapra, amin összeállítjuk a sütit. A valamelyest kihűlt keményre sűrűsödött puliszkát a fóliára kanalazzuk, majd megpróbáljuk eloszlatni. Amikor nagyjából egyenletesen eloszlattuk, egy másik fóliát teszünk a tetejére, azon keresztül tudjuk használni a sodrófát és szép, téglalap alakúra nyújtjuk a puliszkát. Amikor kinyújtottuk, lehúzzuk a felső fóliát és megszórjuk a tetejét mákkal. Ahogy rétest vagy piskótát tekerünk fel, úgy tudjuk feltekerni ezt is, tehát az alul lévő frissentartó fólia segítségével. Amikor tekercsbe csavartuk, a frissentartó fóliát körétekerjük és így hűtőben állni hagyjuk, dermedni egy éjszakát vagy legalább pár órát.  Tálalás előtt szeleteljük.

Meggyes-grízes rétes

2024. március 29. Vegavarázs 

A legjobb meggyes-grízes rétest a nagymamám sütötte. Sajnos a receptet nem tanultam meg tőle, de ez a mostani egészen hasonló hozzá. Egy csomag (6 lap) rétesből 2 rudat sütök, azaz 3 lapból lesz egy rúd rétes.  Hozzávalók: 1 csomag réteslap 3 dl búzadara 2 dl tejföl egy csipet só 5 ek olaj 4-5 ek negyedannyi édesítő (vagy 2 dl cukor) kb. 1,5 dl meggylé (amit a mirelit enged, vagy befőttnek a leve, ha azt használunk) 2×45 dkg mirelit magozott meggy (befőtt is lehet) Egy tálban elkeverem a töltelékhez valókat: a búzadarát, a tejfölt, a sót, az olajat, az édesítőt és a meggy levét. Nem legyen túl száraz, de folyós sem, inkább krémes, könnyen kanalazható. 15-20 percig állni hagyom.  Fogok egy réteslapot, nagyon vékonyan megkenem tejföllel, ráteszek még egyet, azt is megkenem, majd ráhelyezem a harmadik lapot. A közepére teszem a töltelék felét, kanállal elegyengetem és rárakom az egyik csomag magozott meggyet. Feltekerem, tepsire rakom.  Ugyanígy összeállítom a másik tekercset is, az első mellé helyezem. A tetejüket is megkenem nagyon vékonyan tejföllel, majd előmelegített sütőben, 180 fokon nagyjából 20 percig sütöm, amíg szép aranybarna lesz. 

Vegajó: generációkon átívelő gondoskodás növényi alapon

2024. február 23. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ígéretesen bővülő növényi alapú tejhelyettesítők palettáján három éve jelent meg a Vegajó márkanév. A gyártó FINO-FOOD Kft. döntésének hátterében személyes indokok is szerepeltek, de ma már a kaposvári cég jól megfontolt üzleti érdekei is a vegán kínálatuk erősítését kívánják meg. Szommerné Egyed Linda, a kft. ügyvezetője a Prove-nak elmondta, további újdonságok bevezetését tervezik. Gy.… The post Vegajó: generációkon átívelő gondoskodás növényi alapon appeared first on Prove.hu.

Az algafehérje ígéretes új proteinforrás lehet

2024. január 11. Prove - a világ vegán szemmel 

A University of Exeter kutatói azt vizsgálták, milyen hatékony az algafehérje (spirulina és chlorella) az izomépítésben. Eredményeik alapján elmondható, hogy az algából kinyert fehérje hatékonyságban azonos, ám lényegesen fenntarthatóbb alternatívái lehetnek az állati fehérjéknek. A jövőben az algák komoly szerepet tölthetnek be a világ élelmezésében. A spirulina és a chlorella megfelelő alternatívát jelenthetnek az állati… The post Az algafehérje ígéretes új proteinforrás lehet appeared first on Prove.hu.

Kölestúrós pohárdesszert almával és dióval

2024. január 1. Prove - a világ vegán szemmel 

Gondoltad volna, hogy tisztán növényi összetevőkből is készíthetsz túrós desszertet? Ha nem, akkor ezt a pohárdesszertet feltétlenül próbáld ki. Bár a hideg időben imádjuk az almás-diós pitét, a rétest és a hasonló forró süteményeket, néha érdemes újdonságokat is kipróbálni. A pohárdesszertet általában a nyári idővel párosítjuk, amikor nincs kedvünk a konyhát a sütővel bemelegíteni. Pedig… The post Kölestúrós pohárdesszert almával és dióval appeared first on Prove.hu.

Az Európai Űrügynökség is érdeklődik a sejtalapú húsgyártás iránt

2023. november 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ESA (European Space Agency) szeretné kideríteni, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a sejtalapú húsgyártás az űrutazás szempontjából. Hiszen a sejtekből előállított állati szövetek nagyszerű fehérjeforrást jelenthetnének az asztronautáknak. Az ügynökség két éve már feladott egy álláshirdetést olyan szakemberek számára, akik ezzel a témakörrel foglalkoznának. A most publikált beszámoló alapján ígéretesnek tűnik a technológia űrben… The post Az Európai Űrügynökség is érdeklődik a sejtalapú húsgyártás iránt appeared first on Prove.hu.

Mogyoró-öntetes saláta

2023. május 16. vegasziget 

Hozzávalók: 50 dkg káposzta 2 nagyobb sárgarépa 2 marék földimogyoró 1 fej lilahagyma Az öntethez: A mogyoróöntethez: 5 dkg sós mogyoróvaj (krémes, nem crunchy) 1 db  citrom leve 1 gerezd fokhagyma 1,5 dl kókuszital 3 ek. szójaszósz 1 ek. méz 1 csipet só Elkészítés: Felszeleteljük a káposztát és a répát, és félretesszük. Az öntet hozzávalóit turmixgépbe tesszük; és selymes állagúra turmixoljuk. Tálalás előtt öntsük rá a […]

Káposztás-krumplis rétes

2023. január 20. VegaLife 

Káposztás-krumplis rétes Ez a recept a fejemből pattant ki a "mi van itthon, amiből főzzek?" kérdés alapján. A hűtőben pihent rétes lap, savanyú káposzta, az élés kamrából krumpli, a zöldséges tálról pedig egy paprika került hozzá. A vicces dolog az, hogy hála az Olio appnak, ezek közül csak a réteslapokat kellett vásárolnom, a többit pedig ingyen gyűjtöttem be. Tudom, hogy Magyarországon is van néhány város, ahol már működik ez az app, de sajnos a nagyobb áruházláncok még nem használják, pedig akár arra is alkalmas lenne, hogy ezek a cégek minél inkább "karbon-semleges" (carbon-negative) cégekké váljanak. Egyrészt a lejáratközeli termékek nem a kukában végzik, hanem felajánlják a közösségnek. A felajánlást pedig önkéntesek viszik haza, hirdetik meg és kínálják ingyen "begyűjtésre" a lakóközösség (bizonyos kerületben élők) számára. Másrészt a széndioxid kibocsátást is csökkentik, mivel azok az emberek, akik begyűjtik, ahogy mondtam egy bizonyos terület lakóközössége, így akár gyalogosan is el lehet sétálni ezekhez az önkéntesekhez az igényelt ingyenes dolgokért. Karácsony tájékán rengeteg krumplihoz (közel 10 kg, és nem csak nekem jutott), répához, fehérrépához jutottam így, de máskor is "van fenn" banán, mandarin, alma, vágott virág, stb., persze akkor nem ilyen mennyiségben. Kevésbé egészséges ételek is megosztásra kerülnek, pékáruk, néha hús- és tejtermékek. Persze nem csak ezek az áruházláncoktól önkéntes begyűjtők tesznek fel étel és nem-étel hirdetéseket, hanem szimplán magánszemélyek, akik valamiktől meg akarnak válni, és ingyen kínálják. Vannak, akik táskát, ruházatot, gyermekeknek játékokat, lakásdíszeket raknak fel, de olyan is akad, aki élelmiszert. Már én is hirdettem és kínáltam több mindent így ingyenes begyűjtésre. Megörültem, amikor láttam, valaki savanyú káposztát tett fel, elég különleges számba megy itt, mivel nem annyira elterjedt itt Angliában. Tehát ez a recept nem jött volna létre (legalább is most nem és így nem,) ha nincs az Olio.   A recept  Hozzávalók - 3 réteslap - olaj - 4-5 db főtt krumpli - 10 dkg savanyú káposzta - csipetnyi őrölt fekete bors - 1 kápia vagy kaliforniai paprika (elhagyható)   Elkészítés Az első réteslapot enyhén nedves konyharuhára leterítjük és kevés olajjal és egy ecsettel átkenjük. Ráhelyezzük, rásimítjuk a második réteslapot és ugyanígy beolajozzuk. Ráhelyezzük, rásimítjuk a harmadikat is, de ezt már nem olajozzuk be.  A főtt krumplit összetörjük, a paprikát apró darabokra vágjuk és az egészet összekeverjük, miközben hozzáadjuk és hozzákeverjük a savanyú káposztát, majd egy csipetnyi (vagy talán kettő) fekete borssal megfűszerezzük. Mivel a savanyú káposzta amúgy is sós, nem igazán raktam hozzá sót, de ha sósabban étkezel, talán egy keveset adhatsz hozzá. A rétes egyharmadára rásimítjuk a káposztás-krumplis tölteléket, majd a nedves konyharuha segítségével felcsavarjuk és óvatosan sütőpapíros tepsibe fektetjük. Kb 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.  Fogyasztható meleg sós reggeliként vagy valamilyen főzelékhez, vagy akár uzsonnára is.

Forró leves hideg tavaszi napokra

2022. április 9. Mindennapi ételeink 

Forró leves hideg tavaszi napokra Egy finom gomba krémleves receptet hoztam nektek, mivel nálunk lehűlt az idő, ezzel kedveskedtem a férjemnek - gyerekek nagy bánatára, ők még a szagát sem bírják ennek a levesnek. Ők brokkoli krémlevest kaptak. Hozzávalók:1 nagyobb fej vöröshagyma2-3 gerezd fokhagyma1 kg csiperkegomba2 közepes burgonya2 dl növényi főzőtejszínsó, rozmaring, vegeta2 ek. kókuszolaj/­­olaj/­­margarinvízElkészítés:Az elkészítése hihetetlenül egyszerű: a hagymát meghámozzuk, felaprítjuk és zsiradék és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk. Eközben megmossuk nagyon alaposan a gombákat és 4-5 darabot egészben félreteszünk, a többit felaprítjuk. A burgonyát is megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk. Amikor a hagyma megpuhult, a felaprított gombát és krumplit ráöntjük, sózzuk, vegetázzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a fokhagymát és lefedve összepuhítjuk - mindig csak annyi vizet öntsünk rá, amennyi segíti. hogy ne égjen le. Ezután beleöntjük a főzőtejszínt, felöntjük annyi vízzel, amilyen sűrűre szeretnénk készíteni és összebotmixerezzük. A kimaradt gombafejeket rusztikusan, nagyobb darabokra vágjuk és kevés kókuszsíron megpirítjuk. Ez kerül majd levesbetétként rá.  

Vegán gyros grill nyárs laskagombából

2021. február 12. Kertkonyha 

Vegán gyros grill nyárs laskagombábólCsoda három egyszerű lépésben Van, hogy az embert elbizonytalanítja a komplikáltabb recept.. Hát, én itt pont fordítva jártam, mert abban kezdtem kételkedni, hogy vajon három egyszerű lépés tényleg elég lesz-e a csodához. Na, hát, az a helyzet, hogy ELÉG! :) De mitől is lesz jó ez a nyárs? Hát, természetesen a fűszerektől, aztán fontos a laskagombára jellemző ruganyos állag is, és végül az sem árt, ha nem félsz az egészet jól megsütni! :) Jutalmad pedig az illatos, cuppanós, kívül ropogós, belül szaftos vegán gyros lesz. Csíkokra vágva töltheted pitába, adhatod körettel tányérra is. Extra tipp: ki ne hagyd a tzatzikit vagy tahini szószt mellőle! A recepthez a gombát a Chefgomba.hu biztosította. Hozzávalók négy nyárshoz (3-4 személyre) - 600 g laskagomba - 1 fej lilahagyma - 2 kk gyros fűszerkeverék - 1 ek olívaolaj - 3 fújás füstaroma - 1 nagy gerezd fokhagyma reszelve - A lilahagymát vágd negyedekbe, majd szedd levelekre. A laskát is finoman szedd szét, ha maradna pár méretes ernyő, azt inkább vágd ketté. Figyelem, a laskát nem szabad áztatni, mert felszívja a vizet! - Egy tálban hintsd meg a fűszerekkel, locsolj rá olívaolajat, majd forgasd össze lazán. Ennek muszáj így állnia pár órát, még jobb, ha egy egész éjszakán át tudnak dolgozni a fűszerek a hűtőben. - Másnap lazán fűzd nyársra a gombát és a hagymát. Egyáltalán nem baj, ha nem érnek össze teljesen, annál jobban sül majd. Tedd fel a nyársakat egymás mellé egy sütőtál szélére. Ne nagyon érjenek a tál aljához sem, úgy tud legjobban grilleződni minden. Süsd a nyársakat 230 fokon légkeveréssel 25 percet, majd további 20 percet, de azt már csak 200 fokos sütőben. Ha kész, kicsit hagyd hűlni, majd a szeletelés előtt húzd össze a nyársakat középre. Ha nem is a legelegánsabb megoldás, de ollóval tudod majd a legszebben levagdosni a grilledet a nyársról. ;) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 45 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!  Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.       Recept inspiráció The post Vegán gyros grill nyárs laskagombából first appeared on Kertkonyha.

Apfelstrudel - almás rétes

2020. november 14. Vegavarázs 

Elöljáróban le kell szögeznem, hogy rajongok mindenért, ami alpesi. A kék hegyekért, a havasi gyopárért, a Gmundner kerámiáért, az alpesi sajtokért és kovászos rozskenyérért, és természetesen az apfelstrudelért. Azt is töredelmesen bevallom, hogy sosem sütöttem még apfelstrudelt, azaz almás rétest....

Fügés-mandulás rétes

2019. október 6. VegaLife 

Fügés-mandulás rétesA rétest ma már a háziasszonyok többsége előre elkészített réteslapokkal vagy leveles tésztával készíti. Volt szerencsém életemben megnézni és részt venni az igazi házi rétes készítésében, de a tény, hogy az előre elkészített réteslappal nagyobb szerencsével járok és rövidebb idő alatt biztosabb a sikerem, még nem bírt rá, hogy magam is kipróbáljam házilag a tésztát összeállítani és nyújtani. Talán majd egyszer.  A rétes feltehetően a törököknek köszönhetően hódoltságuk ideje alatt került magyarok lakta területre. Mivel a törökök akkori baklava-szerü süteménye túl édes volt, így a magyar háziasszonyok eleinte 10-12 lapot sütöttek ki egymásra rakva a forró kemencékben, s azokat töltelék nélkül feldarabolva, porított cukorral meghintve tálalták. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a ,,Rétes Hongrois, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.  (forrás: Vétek György: Rétesshow a kastélyban, hvg.hu, 2007. augusztus 11; Sütemények, tészták könyve, Budapest, 1988, Vianco Stúdió) Még sok helyen fellelhető füge, nem csak piacokon, üzletekben, de telkeken, kertekben álló fügefákon is. Emlékszem, amikor Budán laktunk, a lakóházunk végében állt egy hatalmas fügefa, még novemberben is szedtem róla finom gyümölcsöt. Nagy örömömre szolgál ma is, ha lehetőségem van friss fügét enni. Ennek hiányában aszalt fügét is felhasználhatunk az alábbi recepthez, amelynek az alapja ugyan reszelt alma, de a füge markáns ízének köszönhetően ezt alig érezni benne. A recept Hozzávalók: -  4 réteslap - vizes konyharuha - olaj - 3 alma - 1 bögre füge (aszalt is jó) apróbbra vágva - 1/­­2 bögre maroknyi datolya vagy mazsola - 1 bögre mandula   Elkészítés: A datolyát vagy mazsolát meleg vízben megáztatjuk. Éppen csak ellepje a víz a gyümölcsöt. A mandulát megöröljük vagy megdaráljuk. Az almákat lereszeljük vagy gyorsaprítóban darabosra őröljük. A réteslapokat vizes konyharuhára fektetjük, majd mindegyik lapot (kivéve a legfelsőt, amit majd megtöltünk,) egyesével olajjal megkenjük (erre a célra kapható ecsetet használunk) és így helyezzük egymásra. Az utolsó lapot, amit megtöltünk, nem szükséges megkenni. A megáztatott datolyát vagy mazsolát kézi turmix-szal kicsit összedolgozzuk majd az így keletkezett édes szószt az almával összekeverjük.  A réteslapra egy csíkban a széléhez közel először ráhelyezzük a datolyával vagy mazsolával összekevert almát, majd ennek tetejére egyenletesen rászórjuk a fügét, végül megszórjuk a megdarált mandulával. Akik édesebb szájúak, a megdarált mandulát elkeverhetik a fentiek során leírt mandulaszósszal, vagy más édesítővel, mint gyümölcscukor. A vizes konyharuha segítségével a rétest felsodorjuk, majd sütőlapra tesszük. Sütés előtt kis olajjal a rétestekercset megkenjük. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Őszi ízeket idéző vendégváró falatok, amelyeket akár reggelire is fogyaszthatunk. Én így (t)ettem.    


Az összes 'rétes' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!